Animal Crossing: Let's Go to the City Review

, Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2009 0  

To Animal Crossing είναι μία ιδιάζουσα περίπτωση. Δεν ξέρω σε ποια κατηγορία εντάσσεται στον κόσμο των videogames και η περιγραφή «κάτι σαν το Sims αλλά πιο απλό» αδικεί την σειρά. Διότι, ναι μεν θυμίζει sim, αλλά ταυτόχρονα εισάγει τα δικά του ξεχωριστά στοιχεία. Η σειρά ξεκίνησε την πορεία της από το Gamecube, πέρασε με επιτυχία στο DS και πλέον φτάνει και στο Wii με το Let’s Go to the City.

Πριν ξεκινήσουμε το review, ας ρίξουμε μία ματιά στο τί είναι τελικά το Animal Crossing και ποιος ο σκοπός του παίκτη. Το παιγνίδι με το που ξεκινάει δημιουργεί στην τύχη την πόλη όπου ο παίκτης (ή οι παίκτες) θα περάσουν την εικονική ζωή τους. Με την επιλογή new game, βρίσκεστε μπροστά στον Rover, έναν γάτο όπου σας κάνει ερωτήσεις. Απαντώντας στις ερωτήσεις αυτές, επιλέγετε το φύλλο του χαρακτήρα σας αλλά και την ονομασία της πόλης.

Από εκεί και πέρα ξεκινάει η ζωή σας στο Animal Crossing. Δεν χρειάζεται να εμπλακείτε σε λεπτομέρειες και όλα είναι χαλαρά, σαν καλοκαιρινές διακοπές. Στην αρχή σας δίνεται ένα σπιτάκι που θα πρέπει να ξεπληρώσετε στον Tom Nook, τον τοπικό μαγαζάτορα. Αυτό γίνεται μαζεύοντας φρούτα, πιάνοντας ζουζούνια, ψαρεύοντας και πουλώντας τα διάφορα προϊόντα και αντικείμενα σε αυτόν μέχρι να ξεχρεώσετε, ώστε να σας μεγαλώσει το σπιτάκι και να ανανεωθεί το χρέος. Φυσικά, αυτό γίνεται όσο πιο αργά θέλετε. Ο ίδιος μάλιστα σας υπενθυμίζει κάθε φορά πόσο μικρή είναι η ζωή για να υπάρχει άγχος.

Ποιος θα πιάσει το μεγαλύτερο ψάρι;

Ποιος θα πιάσει το μεγαλύτερο ψάρι;

Ταυτόχρονα, στην πόλη θα συναντήσετε και άλλα ζωάκια – κατοίκους, η συναναστροφή με τα οποία έχει διάφορα αποτελέσματα όπως η δημιουργία φιλίας, η αποστολή δώρων ή οι προσκλήσεις για επίσκεψη. Άλλες φορές οι γείτονές σας σας φορτώνουν αγγαρείες, όπως να δώσετε σε κάποιον ένα γράμμα ή ένα δώρο που ξέχασαν να ταχυδρομήσουν - με το αζημίωτο πάντα.
Υπάρχουν δεκάδες άλλα πράγματα που μπορεί να κάνει κάποιος στον κόσμο του Animal Crossing. Μπορείτε να επισκευτείτε τους γείτονές σας, να γεμίσετε το μουσείο με εκθέματα από απολιθώματα, έντομα και ψάρια, να επιδοθείτε σε shopping therapy, να διακοσμήσετε το σπιτάκι σας, να πάρετε μέρος σε διάφορα εποχικά events και η λίστα συνεχίζεται στο άπειρο. Γενικά, τα παιγνίδια Animal Crossing καταστρέφουν την έννοια «τερματισμού» ενός παιγνιδιού. Θεωρητικά κρατάνε επ’ άπειρον. Όμως δεν είμαι εδώ για να σας κάνω εισήγηση στο Animal Crossing. Γι αυτό περνάω στο τί είναι διαφορετικό στο Let’s Go to the City από τα προηγούμενα παιγνίδια της σειράς.

To πρώτο θέμα εντοπίζεται στο ότι δεν υπάρχουν μεγάλες μεταβολές στο Let’s Go to the City, σε σχέση με το παρελθόν. Κάνει σχεδόν ότι και το Wild Wolrd του DS. Μπορείτε να μεταφέρετε τον χαρακτήρα απ’ το DS, αν διαθέτετε τον τίτλο, αλλά είναι μία διαδικασία ανούσια αφού τα μόνα που μεταφέρονται είναι το παρουσιαστικό του χαρακτήρα και το όνομά του. Ευτυχώς που παραμένει άθικτος στην κασέτα του φορητού, ειδάλλως όλη η σκληρή δουλειά σας θα πήγαινε χαμένη.

Μία άλλη νέα προσθήκη είναι η πόλη. Απεικονίζεται σαν μία μεγάλη πλατεία με μαγαζιά ολόγυρά της. Εκεί παρελαύνουν ζωάκια από άλλες πόλεις σε άλλες κονσόλες και υπάρχουν και μαγαζιά που στα προηγούμενα Animal Crossing είτε ήταν διαθέσιμα κατά την διάρκεια του παιγνιδιού, είτε εμφανίζονταν μπροστά από το δημαρχείο ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Στην πόλη λοιπόν θα βρείτε το Gracie’s Grace, ένα μαγαζί με πανάκριβα έπιπλα και ρούχα, το κομμωτήριο της Harriet με το κατατοπιστικό όνομα “Shampoodle”, το Auction House όπου διάφοροι παίκτες από άλλες κονσόλες μπορούν να δημοπρατήσουν τα αντικείμενά τους, το Happy Room Academy όπου εκεί έχει ξεπέσει ο Lyle ο ασφαλιστής (η συζήτηση για το πώς από ασφαλιστής έγινε πρόεδρος εταιρίας διακόσμησης έχει πολύ γέλιο), το θέατρο όπου ο Dr. Shrunk μαθαίνει στον χαρακτήρα σας να εκφράζεται, πράγμα χρήσιμο για το online, την μάντισσα Katrina και τον μαυραγορίτη Redd, που θα σας δεχτεί μόνο αν κάποιος σας ψιθυρίσει το μυστικό σύνθημα.

Σας βαρέθηκα! Πάω αλλού! Άντε γειά!

Σας βαρέθηκα! Πάω αλλού! Άντε γειά!

To Animal Crossing είναι ένας κόσμος μοναδικός, με τις δικιές του γιορτές ανά τακτά χρονικά διαστήματα, όπως η γιορτή του βελανιδιού, τα τουρνουά ψαρέματος, οι βραδιές πυροτεχνημάτων και οι ημέρες που όλοι τραγουδάνε και λένε γλυκόλογα μεταξύ τους. Σε αυτές, στο Let’s Go to the City, προστίθενται και μερικές πραγματικές γιορτές όπως το Πάσχα και το Halloween.

Ας περάσουμε στο online μέρος του τίτλου. Πριν την κυκλοφορία του είχαμε ακούσει πολλά και διάφορα περί MMO καταστάσεων ή πόλεις που θα ήταν διαθέσιμες για επίσκεψη ακόμα και αν ο φίλος μας δεν έπαιζε εκείνη την στιγμή. Καλώς ή κακώς το online παραμένει ίδιο με αυτό του DS. Μέχρι τέσσερα άτομα μπορούν να παίξουν μαζί σε μία πόλη, πράγμα που απαιτεί ανταλλαγή των –μισητών πλέον- Friend Codes. Οι νέες προσθήκες είναι λίγες και αφορούν το κομμάτι της επικοινωνίας. Το παιγνίδι χρησιμοποιεί το Wii Speak για voice chat, ενώ αν θέλετε νε πάρετε το game σκέτο χωρίς το Wii Speak, με μεγάλη μου χαρά σας πληροφορώ ότι είναι συμβατό με USB πληκτρολόγιο. Το Wii Speak λοιπόν έχει πολύ καλή απόδοση ακόμα και σε αρκετά μεγάλη απόσταση. Καθόμουν αρκετά μακριά από την τηλεόραση, πάνω στην οποία είχα τοποθετήσει το περιφερειακό, και ο συνομιλητής μου με άκουγε χωρίς την παραμικρή στρέβλωση ή καθυστέρηση. Βέβαια, θα ήταν προτιμότερο ένα headset όπως αυτό του PS3, καθώς το Wii χρησιμοποιεί Bluetooth, αλλά όπως είναι γνωστό, η Nintendo έχει τσακωθεί με την πρακτικότητα…

Ονειρεμένες νύχτες...

Ονειρεμένες νύχτες...

Πέρα από αυτές τις αλλαγές, όλα τα άλλα είναι ίδια. Οι έξτρα online δυνατότητες εντοπίζονται στο ότι αφού οι παίκτες βρεθούν μία φορά, μετά μπορούν να ανταλλάξουν μηνύματα και δωράκια μέσω ταχυδρομείου. Φυσικά γίνεται και η ανταλλαγή κατοίκων από τις πόλεις των παικτών, oι οποίοι φέρνουν μαζί τους γράμματα και κουσούρια που απέκτησαν από την ζωή τους στην προηγούμενη πόλη, βγάζοντας διάφορα άπλυτα στην φόρα.

Τα γραφικά του τίτλου είναι απλά και πολύχρωμα. Η πόλη εμφανίζεται καμπυλωμένη, κληρονομιά από το Animal Crossing στο DS. Τα μοντέλα των χαρακτήρων είναι απλά, ενώ κάποια αντικείμενα είναι δισδιάστατα bitmaps. Παρ’ όλα αυτά δεν χαρακτηρίζονται άσχημα, αφού το στiλ του παιγνιδιού δεν απαιτεί κάτι πιο περίπλοκο. Μάλιστα όλα δένουν τόσο καλά μεταξύ τους που μπορεί κάποιος να χαρακτηρίσει το Animal Crossing Let’s Go to the City, ένα παιγνίδι με ολότελα δική του τεχνοτροπία. Θα σταθώ επίσης στον ουρανό του τίτλου, που παίρνει υπέροχες αποχρώσεις τα ξημερώματα και το σούρουπο. Πολύ προσεκτική επιλογή και γι αυτό αξίζουν συγχαρητήρια στους δημιουργούς.

Ο ήχος του παιγνιδιού απαρτίζεται από μελωδίες που δίνουν έναν τόνο ανεμελιάς. Απλές συνθέσεις που μπορεί να σας βγουν αυθόρμητα κάποια ηλιόλουστη μέρα, σε μία χαλαρή βόλτα. Το πρόβλημα της μουσικής είναι το ότι είναι ολότελα midi. Πρόκειται για το κλασσικό κόλλημα της Nintendo. Τα ηχητικά εφέ είναι μινιμαλιστικά και αρκετά αστεία. Κορυφή βέβαια είναι η ομιλία των χαρακτήρων: ένα γρήγορο μπλα μπλά που ονομάζεται Animalese και προκαλεί γέλιο. Σαν να μιλάνε στρουμφάκια ένα πράγμα, αλλά υπάρχει και σε ψηλές φωνές και σε μπάσες. Απλά τέλειο.

Ποιός άγιος και ποιές γιορτές; Τα καλύτερα τα αποκτάς με μία σφεντόνα!

Ποιός άγιος και ποιές γιορτές; Τα καλύτερα τα αποκτάς με μία σφεντόνα!

Μια παραφωνία που εντόπισα είναι η χρήση του Wii Remote. Βασικά χρησιμοποιείται σαν mouse αλλά δεν υπάρχει περεταίρω χρήση των δυνατοτήτων του. Στο ψάρεμα ειδικά περίμενα να υπάρχει κάτι ανάλογο με το The Legend of Zelda: Twilight Princess. Η χρήση του κέρσορα είναι περιορισμένη στην καθοδήγηση του χαρακτήρα και στην πλοήγηση στα διάφορα μενού. Στο δεύτερο ειδικά η χρήση του κέρσορα είναι αναγκαστική, πράγμα πολύ εκνευριστικό.

Γενικά, αν είστε παλιοί στο Animal Crossing, αυτή η έκδοση δεν έχει να σας προσφέρει πολλά παραπάνω από τα προηγούμενα παιγνίδια και ειδικά αυτό του DS. Εκτός από μερικές αναβαθμίσεις που έπρεπε να γίνουν λόγω της καλύτερης τεχνολογίας της κονσόλας, το παιγνίδι παραμένει ίδιο και απαράλλαχτο. Αν είστε όμως νέος στον κόσμο του Animal Crossing, το Let’s Go to the City είναι ότι καλύτερο για να εξοικειωθείτε με την σειρά και να ανακαλύψετε έναν ολόκληρο νέο κόσμο χωρίς άγχος και σκοτούρες. Σαν καλοκαιρινές διακοπές…


+ Όμορφη παρουσίαση
+ Θα ασχολείστε για πολύ μαζί του
+ Η μουσική του θα σας χαραχτεί στην μνήμη
+ Real-time εορτολόγιο
+ Online δυνατότητες, τώρα και με voice chat

- Ίδιο με το Animal Crossing Wild Wolrd του DS
- Περιορισμένη χρήση του Wii Remote
- Περιορισμένο online
- Διακοσμητική χρήση του DS Transfer

Βαθμολογία: 8.0

Πλατφόρμα: Wii
Έκδοση: Nintendo
Ανάπτυξη: Nintendo
Διάθεση: Nortec
Είδος: Life sim
Παίκτες: 1-4
Επίσημο Site: http://www.animal-crossing.com/cityfolk/
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 5/12/2008
PEGI: 3+