
Η Radeon 6870 ήταν η κορυφαία κάρτα της σειράς 6000 όταν κυκλοφόρησε (αφού πλέον υπάρχουν και οι 6950/6970 βασισμένες σε νεότερη αρχιτεκτονική), έκτοτε η τιμή της έχει πέσει αρκετά και εντοπίζεται στα 200-220€, όμως παραμένει αρκετά ισχυρή και δέλεαρ για κάθε σοβαρό gamer. Ας δούμε λίγο στο εσωτερικό της…Ο πυρήνας φυσικά κατασκευάζεται στα 40 nm και διαθέτει 1.120 Stream Processors, χρονισμένους στα 900 MHz, 32 ROPs και 1 GB GDDR5 μνήμης στα 4.2 GHz, ενώ τα transistors ανέρχονται συνολικά στα 1,7 δις! Μια πολύ σημαντική προσθήκη είναι το tessellation unit, κάτι πού οι κάρτες της nVidia διέθεταν εδώ και καιρό, καθώς το tessellation είναι μία μέθοδος πού αρχίζει να χρησιμοποιείται σε όλο και περισσότερους τίτλους και προσφέρει αρκετά πλεονεκτήματα στην ποιότητα των γραφικών. Το εύρος του διαύλου μνήμης ανέρχεται στα 256-bits, ενώ τέλος η 6870 υποστηρίζει τα πρότυπα DisplayPort 1.2, HDMI 1.4a και εξοπλίζεται με τον Universal Video Decoder 3 (UVD3), ο οποίος υποστηρίζει πλέον και τους MPEG-2, MVC, MPEG-4 ASP codecs αλλά και στερεοσκοπική 3D προβολή, πού κερδίζει όλο και περισσότερους οπαδούς.

Η κάρτα καθ’αυτή έχει μήκος 26 εκατοστά, θα χωρά λοιπόν στα περισσότερα middle-ATX και full tower κουτιά της αγοράς χωρίς πρόβλημα, ενώ τροφοδοτείται μέσω δύο 6-pin connectors. To CrossfireX connector είναι παρών εάν θέλετε να συνδυάσετε δύο τέτοιες κάρτες μεταξύ τους για μεγαλύτερες επιδόσεις. Όσο για το σύστημα ψύξης, έχει τις διαστάσεις πού έχουμε συνηθίσει στις high-end κάρτες, με ένα blower στη μία άκρη του πού διαχέει τον αέρα μέσα από την κάρτα για να τον αποβάλλει εν τέλει έξω από το κουτί. Το σίγουρο είναι ότι κανεί καλή δουλειά, διατηρώντας τον πυρήνα σε «άνετες» θερμοκρασίες, αν και υπό πλήρη φόρτο δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να χαρακτηριστεί αθόρυβο. Τέλος, στο I/O panel της 6870 θα βρείτε δύο Displayport, μια HDMI και δύο DVI θύρες, με δυνατότητα σύνδεσης έως 4 οθονών (2 μέσω Displayport και 2 μέσω DVI/HDMI).
Αρκετά με τα specifications, ας δούμε τι μπορεί πραγματικά να κάνει η Radeon 6870. Στην οικονομική κατηγορία πού βρίσκεται, ο άμεσος ανταγωνισμός της είναι οι GTX 470/GTX 560 από πλευράς nVidia, αλλά και η παλαιότερες GTX 295 και 4870Χ2. Σε γενικές γραμμές η 6870 βρίσκεται ανάμεσα σε GTX 460 και 470, αν και σε πολλές περιπτώσεις αγγίζει τις επιδόσεις της δεύτερης και τις ξεπερνά! Με αντίπαλο την GTX 560 τα πράγματα είναι πιό δύσκολα καθώς συνήθως η κάρτα της ATi υπολείπεται σχεδόν 10%, όμως και πάλι σε κάποιες περιπτώσεις είναι ισοδύναμες. Για εσάς πού έχετε κάποια high-end κάρτας προηγούμενης γενιάς, όπως οι 2 προαναφερόμενες, δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, η 6870 δεν είναι έτη φωτός μπροστά, οι επιδόσεις της κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα, ανάλογα με την περίπτωση.

Με μια σφαιρική ματιά, οι κάτοχοι της 6870 δε θα έχουν πρόβλημα με κανένα τίτλο σε ανάλυση έως και 1920 x 1080, με κάμποσα effects ενεργοποιημένα, οπότε αυτομάτως κρίνεται μια εξαιρετική επιλογή για τους σκληροπυρηνικούς gamers. Παράλληλα το κόστος της δεν είναι απαγορευτικό, ενώ καλό θα ήταν να έχετε ένα τροφοδοτικό με τουλάχιστον 450-500 Watts και 35-37 Amperes στο +12V rail, για να είστε καλυμμένοι.
There you have it! Η 6870 προσφέρει εξαιρετικό λόγο απόδοσης προς τιμή, δεν είναι ενεργοβόρα και ψύχεται επαρκώς από το εργοστασιακό cooler, ενώ ουσιαστικά δεν έχει αντίπαλο στην κατηγορία της. Θα καλύψει απόλυτα τις ανάγκες των περισσότερων gamers, ενώ αν θέλετε κάτι παραπάνω από αυτή, υπάρχει και το CrossfireX. Συστήνεται ανεπιφύλακτα!
+ Απόδοση/τιμή
+ Kατανάλωση ενέργειας
+ Multimedia δυνατότητες (UVD3)– Δυνατότητα CFX μόνο με δύο κάρτες
– Κάπως θορυβώδες coolerBAΘΜΟΛΟΓΙΑ: 9.0
Δημήτρης “i-VTec” Σκιάννης