Alien Shooter 2: Conscription Review

, Παρασκευή 6 Αύγουστος 2010 0  

Το Conscription είναι το πρώτο expansion του ισομετρικού shooter, Alien Shooter 2. Αναπτυγμένο από την άγνωστη στους περισσότερους Sigma Team, πρόκειται για ένα εθιστικό και γεμάτο δράση shooter που ποδοπατάει το Alien Breed: Impact και δείχνει με τον καλύτερο τρόπο πόσο γοητευτικά παραμένουν τα δισδιάστατα γραφικά. Δισδιάστατα γραφικά; Ναι, δισδιάστατα σε ένα παιχνίδι με απλοϊκό σενάριο και πάρα πολύ δράση. Old school καταστάσεις!

Το σενάριο του Alien Shooter 2: Conscription είναι όσο πιο απλό γίνεται. Εξωγήινοι εμφανίστηκαν στην Γη κι εσείς καλείστε να την σώσετε. Καραβουβάου! Παίρνετε τον ρόλο ενός άμοιρου κι ανώνυμου στρατιώτη που βρίσκεται στο λάθος μέρος, την λάθος χρονική στιγμή. Η εισβολή έχει ήδη ξεκινήσει και η τύχη της ανθρωπότητας βρίσκεται στα χέρια σας… ή μήπως όχι;

Όπως είπα και παραπάνω, έχουμε να κάνουμε με ένα παιχνίδι που έχει δυσδιάστατα γραφικά, κάτι που ομολογώ ότι μου προξένησε εντύπωση. Και θα έπεφτε ένα μεγάλο φτυάρι σε αυτόν τον τομέα, αν δεν υπήρχαν πράγματα που λείπουν από τα τρισδιάστατα Shadowgrounds και Alien Breed: Impact. Κι αυτά δεν είναι άλλα από την εκπληκτική ατμόσφαιρα, την χρησιμοποίηση σωστής και ταυτοχρόνως εκπληκτικής χρωματικής παλέτας, τους αναρίθμητους εχθρούς και το πόσο καθαρά φαίνονται στο σύνολό τους τα γραφικά. Ειδικά αν αναλογιστούμε ότι τόσο στο Shadowgrounds, όσο και στο Alien Breed: Impact τα θολά textures με τους χοντροκομμένους πολυγωνικούς χαρακτήρες, καταστρέφουν ολοκληρωτικά το οπτικό θέαμα.

Kαι στο είπα αγάπη μου, γίνεται της πόπης στο super market... εσύ τίποτα, ήθελες τις φριγανιές σου!

Και παρόλο που το animation των ανθρώπινων χαρακτήρων του Conscription θυμίζει το αντίστοιχο του Diablo ΙΙ και παρόλο που δεν υποστηρίζονται HD αναλύσεις, ο τίτλος προσφέρει δυναμικό φωτισμό και σκιές, εξαιρετικούς διαμελισμούς, όμορφα ειδικά εφέ, καταστρέψιμο περιβάλλον και μπόλικο αίμα. Μοναδικό μειονέκτημα της συγκεκριμένης 2D game engine που χρησιμοποιεί η Sigma Team, είναι ότι χάνει μερικά frames όταν εμφανίζονται πολλοί εχθροί επί σκηνής. Ευελπιστώ στο μέλλον η Sigma Team να αναβαθμίσει την υπάρχουσα μηχανή, να χρησιμοποιήσει HD υλικό και να εγκαταλείψει τα σχέδια χρησιμοποίησης τρισδιάστατης μηχανής γραφικών!

Σε ανάλογα, αρεστά επίπεδα, κυμαίνεται και το ηχητικό μέρος. Κάθε όπλο ακούγεται διαφορετικά, οι εκρήξεις είναι ‘μπασάτες’ και ‘γεμάτες’ κι όλα τα ηχητικά εφέ διακρίνονται για την ποιότητά τους. Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στην μουσική που στα πρώτα επίπεδα δημιουργεί μια άκρως μουντή και εφιαλτική ατμόσφαιρα. Κι όταν οι εξωγήινοι ορμούν κατά πάνω σας, την ατμοσφαιρική αυτή μουσική διαδέχονται μερικά ροκ/μέταλ κομμάτια, ανεβάζοντας έτσι την ένταση των μαχών. Δεν λείπουν βέβαια και μερικές γαργαλιστικές λεπτομέρειες, όπως ο ήχος των καλύκων, που χαρίζουν πολύτιμους πόντους στον συγκεκριμένο τομέα.

Το gameplay του Alien Shooter 2: Conscription είναι απλό και παρόμοιο με αυτό που έχουμε συναντήσει σε όλα τα υπόλοιπα ισομετρικά shooters. Σκοτώνεται ότι βρίσκεται στο οπτικό σας πεδίο με τα διαθέσιμα όπλα σας. Φαινομενικά τα πράγματα είναι εύκολα. Όταν όμως πλακώνουν ένα κάρο εξωγήινοι, τα πράγματα ζορίζουν και καλείστε να χρησιμοποιήσετε και λίγη στρατηγική. Θα κληθείτε να χρησιμοποιήσετε έξυπνα τα όπλα σας και στο χέρι σας είναι αν θα σκοτώσετε πρώτα τους δύσκολους αντιπάλους ή τα τσιράκια τους. Οι μεγάλης κλίμακας μάχες είναι το βασικό ατού του Conscription και ξεπερνούν κατά πολύ τις αντίστοιχες των ανταγωνιστών του. Ή για να το θέσω διαφορετικά, οι μάχες του Alien Breed: Impact είναι αστείες και ποταπές σε σύγκριση με αυτές του Cosncription.

Kaboooooooooom!

Πολύτιμος βοηθός σας στις χαοτικές αυτές μάχες είναι τα διαθέσιμα όπλα. Κι ευτυχώς υπάρχει μεγάλη γκάμα, έτσι ώστε να μην καταντάει κουραστικός ή βαρετός ο τίτλος. Θα βρείτε από απλές μπερέτες, μέχρι φλογοβόλα και εκτοξευτές πυραύλων. Όπως είναι αυτονόητο, τα δυνατά όπλα δεν είναι άμεσα διαθέσιμα μιας και κοστίζουν αρκετά χρήματα κι εδώ ακριβώς εμφανίζεται το απλό σύστημα οικονομίας του Conscription, μέσω του οποίο μπορείτε να αποκτήσετε αυτά τα όπλα. Και πώς θα αποκτήσετε επιπλέον χρήματα; Μα με το να ολοκληρώνετε τις αποστολές σας και να εξερευνείτε τις πίστες!

Άξιο αναφοράς είναι και ένα RPG σύστημα αναβάθμισης του κεντρικού σας χαρακτήρα. Μόλις ξεκινάτε το παιχνίδι, επιλέγετε το perk που θα διαθέτει ο χαρακτήρας σας. Εν συνεχεία, με το να σκοτώνετε εξωγήινους αποκτάτε πόντους εμπειρίας. Μόλις ανεβείτε επίπεδο, μπορείτε να αυξήσετε τα στατιστικά του αρχικού σας perk, της ζωής σας, της ταχύτητάς σας, της δύναμης σας, της ευστοχίας σας και μερικών άλλων χαρακτηριστικών σας. Και πιστέψτε με, στα τελευταία επίπεδα που γίνεται πανικός, θα σας χρησιμεύσουν πολύ οι εν λόγω αναβαθμίσεις.

Εντάξει, μιλάμε για πολύ αίμα!

Ο χειρισμός είναι ένα θέμα που μαστίζει το Alien Breed: Impact και ευτυχώς η Sigma Team δεν υπέπεσε σε παρόμοιο σφάλμα. Αντ’ αυτού, ο χειρισμός στην σειρά Alien Shooter είναι υποδειγματικός. Δεν θα σας προβληματίσει καθόλου και αμέσως θα εξοικειωθείτε μαζί του. Με τα W-A-S-D κατευθύνετε τον χαρακτήρα ή το όχημά σας και με το ποντίκι χειρίζεστε το όπλο σας. Η κάμερα είναι κλειδωμένη πάνω σας και σας ακολουθεί καθόλη την διάρκεια, ενώ η υπερυψωμένη θέση της είναι ιδανική για να επιβλέπετε το γύρω περιβάλλον. Έτσι, δεν θα νιώσετε ποτέ την ανάγκη να ζουμάρετε. Πράγμα καλό άλλωστε μιας και ο τίτλος δεν παρέχει τέτοια δυνατότητα.

Προτού κλείσουμε την παρουσίαση, θα αναφερθώ στα διαθέσιμα είδη παιχνιδιού και στο μεγαλύτερο μειονέκτημα του. Τα διαθέσιμα είδη είναι δύο: το Campaign, όπου καλείστε να φέρετε εις πέρας τις 10 κεντρικές αποστολές, και το Survival, όπου καλείστε να επιζήσετε από τις ορδές των εξωγήινων που έρχονται κατά πάνω σας. Μολονότι μπορείτε να ανεβάζετε στο διαδίκτυο τους χρόνους ολοκλήρωσής σας, η απουσία ενός multiplayer μέρους είναι ιδιαίτερα αισθητή. Όχι ότι περίμενα να ενσωματωθεί κάτι τέτοιο σε expansion, αλλά η χρονική διάρκεια του campaign είναι μόλις τέσσερις-πέντε ώρες και έτσι το replayability του τίτλου πέφτει κατακόρυφα. Βέβαια προτιμώ πέντε ώρες διασκεδαστικού gaming, από 15 ώρες ξενέρωτης και επίπονης προσπάθειας όπως στο Alien Breed: Impact. Το Survival προσφέρει ξέφρενες μάχες με την αδρεναλίνη στα ύψη, αλλά θυμίζει αρκετά freeware παιχνίδια που βλέπουμε κατά καιρούς στο dιαδίκτυο και θεωρώ απίθανο να κάτσει να ασχοληθεί κάποιος μαζί του.

Πανικός... φέρτε τώρα που γυρίζει καμιά ψησταριά να φάμε εξωγήινους στα κάρβουνα!

Βέβαια είναι αστείο τα μόνα ελαττώματα ενός indie τίτλου να είναι η χρονική του διάρκεια, το σενάριό του, η απουσία ενός multiplayer mode και μερικοί περιορισμοί της 2D game engine του. Φαντάζομαι δε, ότι είναι ανούσιο να μιλήσουμε για απαιτήσεις συστήματος καθώς το παιχνίδι τρέχει άνετα ακόμα και σε παλιά υπολογιστικά συστήματα. Και κοστίζει μόλις 9 ευρώ, όσο δηλαδή το εισιτήριο του σινεμά που σχεδιάζατε να πάτε. Και παρόλο που βαθμολογείται με 8.0, είμαι σίγουρος ότι πολλοί δεν θα το αγοράσουν. Πράγμα που αν μη τι άλλο, με δυσαρεστεί. Όπως και να έχει όμως, η Sigma Team μου θύμισε γιατί λατρεύω τα ισομετρικά shooters και γι’ αυτό της αξίζουν συγχαρητήρια. Ελπίζω δε, τα επόμενα παιχνίδια της να είναι δισδιάστατα και να περιέχουν HD υλικό. Ακούς Sigma Team; “Ακούω” να λες!

+ Όμορφα και πολύχρωμα 2D γραφικά με πάρα πολλούς εχθρούς
+ Εκπληκτική ατμόσφαιρα
+ Δράση, αδρεναλίνη στα ύψη και αίμα, αίμα, αίμα
+ Άμεσος χειρισμός και σωστή τοποθέτηση της κάμερας
+ RPG elements και ποικιλία στο οπλοστάσιό σας
+ Κοστίζει μόλις 9 ευρώ
+ Το Survival προσφέρει έντονες μάχες και πολλές… σφαγές

- Διαρκεί μόνο τέσσερις-πέντε ώρες
- Δεν υπάρχει multiplayer μέρος
- Σενάριο της πλάκας… όχι ότι περιμέναμε και κάτι το ιδιαίτερο
- Περιορισμοί της 2D game engine
- Δεν διαθέτει HD υλικό και δεν υποστηρίζει HD αναλύσεις

BAΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.0

Πλατφόρμα: PC
Έκδοση: Sigma Team
Ανάπτυξη: Sigma Team
Διάθεση: Sigma Team
Είδος: Ισομετρικο shooter
Παίκτες: Single-player
Επίσημο Site: http://www.sigma-team.net/games/action/alien-shooter-2-conscription.html
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: Διαθέσιμο
PEGI: 12