alt text

Alien Rage Review

Τη City Interactive την γνωρίζουμε κυρίως από τα μέτρια Sniper Ghost Warrior. Στο νέο της FPS με όνομα Alien Rage, αλλάζει τελείως μηχανή γραφικών και στιλ παιχνιδιού, αλλά κρατάει με δόξα και καμάρι το πιο βασικό χαρακτηριστικό: την απόλυτη μετριότητα.

Είστε ένας κυνικός, κουρασμένος, δύο μέρες πριν την σύνταξη, στρατιώτης με ξυρισμένο κεφάλι και αποστολή σας είναι να καθαρίσετε τους διαστημικούς σταθμούς της Γης που βρίσκονται πάνω σε γιγάντιους μετεωρίτες, πλούσιους σε ένα σπάνιο μετάλλευμα. Το εν λόγω καθάρισμα το κάνετε σε εξωγήινους που ενώ στην αρχή το έπαιζαν φίλοι, στην πορεία αποφάσισαν πως θέλουν όλο το μετάλλευμα για πάρτη τους. Με λίγα λόγια, σκοπός τους παιχνιδιού είναι να αγνοήσετε πλήρως το ανούσιο voice acting και την πιο-κλισέ-πεθαίνεις ιστορία και να γαζώνετε ότι κινείται χωρίς ερωτήσεις. Δεν διστάζω να παραδεχτώ πως το Alien Rage είναι το πρώτο παιχνίδι για το οποίο γράφω κείμενο χωρίς να το έχω ολοκληρώσει και δεν με ενδιαφέρει να το κάνω, καθώς είναι ότι πιο βαρετό έχει πέσει στα χέρια μου τα τελευταία χρόνια.

Η CI πασάρει το Alien Rage ως old-school shooter, κάτι που σίγουρα δεν είναι. Το gameplay είναι όσο πιο βασικό και τετριμμένο μπορεί να γίνει, ενώ έχει όλα τα στραβά των σύγχρονων FPS και κανένα από τα γνωρίσματα των παλιών γρήγορων shooter. Δεν υπάρχει μπάρα υγείας αλλά ένα απλό σύστημα health regeneration, μπορείτε να έχετε μόνο 2 όπλα ταυτόχρονα από τα 10 που γίνονται διαθέσιμα στην πορεία, ενώ φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα iron sights από έναν old-school τίτλο. Η κίνηση του χαρακτήρα είναι αργή, ενώ μόλις πατήσετε το κουμπί τρεξίματος αρχίζει να λαχανιάζει λες και καπνίζει σαν φουγάρο νταλίκας. Το shooting κάνει τη δουλειά του σωστά και προσφέρει μερικές διασκεδαστικές στιγμές, αλλά τα όπλα είναι τελείως άστοχα σε μακρινές αποστάσεις αν δεν χρησιμοποιείτε iron sights. Κερασάκι στην τούρτα είναι η melee επίθεση που σκοτώνει αμέσως εχθρούς που θέλουν 20 σφαίρες για να πέσουν.

Τα γραφικά έχουν τις στιγμές τους.

Τα γραφικά έχουν τις στιγμές τους.

Κάτι που ίσως αρέσει σε μερικούς είναι η περίεργη δυσκολία του παιχνιδιού. Την λέω περίεργη γιατί δεν είναι στο χέρι σας αν θα παίξετε καλά. Όλα εξαρτώνται από το πόσο ηλίθια συμπεριφέρονται οι εχθροί. Η ΑΙ του Alien Rage είναι ένα έργο τέχνης και μου προκάλεσε άφθονο γέλιο και κλάμα μέσα στον λίγο χρόνο που του αφιέρωσα. Η CI μάλλον ήθελε το παιχνίδι να είναι γρήγορο και απολαυστικό, όμως το τελικό αποτέλεσμα είναι να μην μπορείτε να κρυφτείτε πουθενά και οι εχθροί να χρησιμοποιούν κάλυψη (τελείως αναποτελεσματικά). Σε περίπτωση που αποφασίσετε να καλυφθείτε κάπου, τότε έρχονται όλοι καταπάνω σας με εντυπωσιακή ταχύτητα και αντί να σας πυροβολούν αρχίζουν να σας βαράνε με αποτέλεσμα να σας χαρίζουν headshots στη σειρά. Όσοι μείνουν μακριά σας μπορούν να σας πετύχουν με απόλυτη ακρίβεια, ακόμα και με shotguns, κάτι που με κάνει να πιστεύω πως το hitscan πάει σύννεφο. Ουσιαστικά η ΑΙ προσπαθεί να ανταποκριθεί σε δύο παιχνίδια ταυτόχρονα, ένα γρήγορο και ένα αργό με κάλυψη. Όλος αυτός ο αχταρμάς γίνεται ακόμα πιο ενοχλητικός εξαιτίας του συστήματος regen health που δεν κάνει ποτέ ξεκάθαρο σε τί στάδιο είναι η υγεία σας. Ότι χειρότερο για ένα δήθεν γρήγορο shooter, μπορεί όμως να αρέσει σε μερικούς λόγω του γενικού πανικού που επικρατεί στην οθόνη.

Τελείως αταίριαστο με το υπόλοιπο ύφος του Alien Rage είναι το σύστημα βαθμολόγησης, με το σκορ να είναι συνέχεια καρφωμένο στο πάνω μέρος της οθόνης και μία φωνή από το υπερπέραν να λέει ατάκες του τύπου “double kill”, “headshot” σαν να είστε στο Quake. Πάνω στο σκορ βασίζεται το σύστημα perk του παιχνιδιού, όπου μπορείτε να ξεκλειδώσετε διάφορες ικανότητες ή να βελτιώσετε την απόδοση των όπλων σας. Αυτό ειναι το μοναδικό χαρακτηριστικό του παιχνιδιού που έχει λίγο ενδιαφέρον, αλλά ήδη έχει υλοποιηθεί πολύ καλύτερα από άλλους. Υπάρχει και multiplayer, αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη γι αυτό καθώς το έβρισκα πάντα άδειο. Δοκίμασα λίγο τους χάρτες και μπορώ να πω πως είναι όμορφοι, αν και λίγοι, ενώ λείπουν όλα τα ανόητα animations του campaign που σας κάνουν να νιώθετε σαν βάρκα σε τρικυμία. Λες και ήξεραν βαθιά μέσα τους εκεί στη CI πόσο ενοχλητικά είναι.

Κάτσε να σε βγάλω φωτογραφία βρε!

Κάτσε να σε βγάλω φωτογραφία βρε!

Το Alien Rage εντυπωσιάζει με τα γραφικά του - για τα πρώτα 30 λεπτά. Τόσος είναι ο χρόνος που χρειάζεται για να βαρεθείτε τους ατελείωτους μεταλλικούς διαδρόμους, τις σπηλιές και τα συνηθισμένα εφέ όπως η αντανάκλαση φακού. Δυστυχώς όλο το παιχνίδι ακολουθεί αυτό το μοτίβο, με ολόιδιους διαδρόμους και μηδενικές επιλογές εναλλακτικής διαδρομής και δεν σώζεται από την αρκετά καλή sci fi αισθητική. Η Unreal Engine 3 προσφέρει μεγάλους χώρους που δυστυχώς δεν μπορούν να εξερευνηθούν. Το παιχνίδι είναι αυστηρά γραμμικό και δεν υπάρχουν μπελαλίδικα μυστικά να ανακαλύψετε. Οι υφές είναι αρκετά καλές (όταν φορτώνουν) και τα εφέ είναι όμορφα, ενώ η καταστροφή του περιβάλλοντος λειτουργεί ευχάριστα. Αυτό που απογοητεύει πλήρως είναι το animation των εχθρών, που μοιάζει λες και είναι σε μόνιμο fast forward με αστραπιαίες, σχεδόν αστείες αντιδράσεις. Μπορεί να σημαδέψετε έναν εξωγήινο στην άλλη άκρη του δωματίου και ξαφνικά να βρεθεί μπροστά σας λες και βγήκε από καρτούν. Υπάρχουν πολλές αδικαιολόγητες πτώσεις του frame rate, αλλά με τόσα προβλήματα που έχει το παιχνίδι αυτό είναι το τελευταίο που πρέπει να σας απασχολεί. Οι επιλογές στις ρυθμίσεις γραφικών είναι φτωχές, ενώ χρειάστηκε patch για να ενσωματωθεί FOV slider (μεταξύ άλλων) και να βελτιωθούν τα key bindings. Σε ότι αφορά τον ήχο, τα πράγματα είναι βασικά. Αδιάφορη μουσική, voice acting που φαίνεται πως “προσπαθεί πολύ” και καλά εφέ όπλων.

Το Alien Rage μαστίζεται από περιορισμούς και γερασμένους μηχανισμούς gameplay, ενώ είναι ξεκάθαρο πως στην προσπάθεια να ικανοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερους παίκτες, αποτυγχάνει να αποκτήσει ταυτότητα. Αν θέλετε γρήγορα shooters και sci fi περιπέτειες, υπάρχουν πολύ καλύτερες επιλογές.

  • Ωραία sci fi αισθητική
  • Η παλαβή ΑΙ ίσως διασκεδάσει μερικούς
  • Αδιάφορη ιστορία
  • Γερασμένοι μηχανισμοί gameplay...
  • …που δεν ταιριάζουν καθόλου με όσα προσπαθεί να πετύχει το παιχνίδι
  • Μηδενική ποικιλία στο level design
  • Η ΑΙ απλά δεν λειτουργεί
  • Θέματα επιδόσεων
  • Νεκρό mutliplayer
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 4.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PC (review), PS3, Xbox 360
ΑΝΑΠΤΥΞΗ:CI Games
ΕΚΔΟΣΗ:CI Games
ΔΙΑΘΕΣΗ:Download
ΕΙΔΟΣ:FPS
ΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player, multiplayer
ΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://alienragegame.com/
HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:24/9/2013
PEGI:18