alt text

Agatha Christie: The ABC Murders Review

Το 2005 η Adventure Company κυκλοφόρησε το And Then There Were None, τον πρώτο τίτλο της που βασιζόταν στα ομώνυμα διηγήματα της θρυλικής συγγραφέα αστυνομικών μυθιστορημάτων Αγκάθα Κρίστι. Από τότε κυκλοφορούσε ένα adventure της σειράς κάθε δύο χρόνια, με τελευταίο, το ABC Murders το 2009 στο Nintendo DS. Tο παιχνίδι επανακυκλοφόρησε το 2016, ομολογουμένως αρκετά αλλαγμένο, σε PC, PS4 και Xbox One.

Βασισμένο στο ομώνυμο κλασικό μυθιστόρημα, το ABC Murders ακολουθεί τον (Βέλγο, όχι Γάλλο) Ηρακλή Πουαρό και τον φίλο του, Hastings, στο κυνήγι εναντίον ενός επικίνδυνου δολοφόνου, ο οποίος υπογράφει ως ABC. Ο Πουαρό περιφρονεί τις παραδοσιακές μεθόδους των αστυνομικών ερευνών και προτιμάει να χρησιμοποιήσει τη “φαιά ουσία” του εγκεφάλου του για να βρει απαντήσεις χωρίς να λερώνει τα χέρια του. Το μουστάκι του, χαρακτηριστικό για το οποίο υπερηφανεύεται, είναι το ευαίσθητο σημείο του και κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού μπορείτε να το... χτενίζετε σε κάθε σημείο όπου υπάρχει καθρέφτης. Αν και λείπουν αρκετές λεπτομέρειες και απολαυστικοί διάλογοι του μυθιστορήματος, κυρίως μεταξύ του Πουαρό και του Hastings, το παιχνίδι καταφέρνει να παραμείνει πιστό στην αυθεντική ιστορία της Κρίστι. Δεν ακολουθεί ακριβώς τη σειρά του μυθιστορήματος, αλλά οι τοποθεσίες που επισκέπτεστε στο Ηνωμένο Βασίλειο, είτε για να εξερευνήσετε τα σημεία όπου έγιναν οι δολοφονίες, είτε για να πάρετε συνέντευξη από μάρτυρες, είναι ικανοποιητικές.

Στο κεντρικό μενού βρίσκετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τον χειρισμό, που είναι point and click τρίτου προσώπου ή, στην περίπτωση του χειριστηρίου, χρησιμοποιείτε τον αριστερό μοχλό για να κινηθείτε στο χώρο και τον δεξιό για να μετακινείτε τον κέρσορα στην οθόνη. Ο Πουαρό περπατάει αρκετά αργά, δίχως να μπορεί να τρέξει, όμως οι αποστάσεις που καλύπτει είναι αρκετά μικρές και με το πάτημα του R1 περπατάει λίγο γρηγορότερα. Το score system σας δίνει την δυνατότητα να συλλέξετε μέχρι και 600 βαθμούς, τους οποίους αποκτάτε όχι μόνο φέρνοντας εις πέρας κύριες ενέργειες, αλλά και μικρότερες όπως το να ενεργοποιήσετε τον ανεμιστήρα ή να κοιτάξετε τα ντουλάπια. Γνωρίζετε ανά πάσα στιγμή τί πρέπει να κάνετε και πού πρέπει να πάτε, με τα objectives να εμφανίζονται με ένα απλό κλικ, κι έτσι δεν “κολλάτε” ποτέ. Ωστόσο, τα objectives αυτά είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος τους αυτονόητα ή δεν θα έπρεπε να θεωρούνται καν objectives, όπως για παράδειγμα εντολές όπως “answer the phone”, τη στιγμή που ακούτε το τηλέφωνο να χτυπάει, ή “investigate crime scene”, τη στιγμή που δεν μπορείτε να φύγετε από το μέρος που βρίσκεστε.

Μια γουλιά να πάνε τα φαρμάκια κάτω.

Μια γουλιά να πάνε τα φαρμάκια κάτω.

Αν έχετε ασχοληθεί με τη σειρά Sherlock Holmes της Frogwares, τότε θα βρείτε έναν αριθμό παρόμοιων χαρακτηριστικών στο ABC Murders, όπως την εξέταση υπόπτων με αυτόματο ζουμ, τη συλλογή και ανάλυση πληροφοριών που έχετε συλλέξει σε ξεχωριστή οθόνη, καθώς και την αναπαράσταση των φόνων. Εκεί που διαφέρει πολύ από τα Sherlock Holmes είναι στο ότι όλα είναι απλοποιημένα και δεν μπορείτε να κάνετε λάθος επιλογές, παρά δοκιμάζετε μέχρι να βρείτε τη σωστή. Αντιθέτως, οφείλετε να είστε προσεκτικοί με τους διαλόγους, όπου αν κάνετε λάθος ερώτηση τότε αφήνετε χαμένους βαθμούς από το score system. Τα hotspots εντοπίζονται αρκετά εύκολα στην οθόνη, με τα αντικείμενα που έχετε να εξετάσετε κάθε φορά να είναι σχετικά περιορισμένα σε αριθμό. Ορισμένες φορές, πάλι, πρέπει να εξετάσετε το ίδιο σημείο που έχετε εξετάσει προηγουμένως στην ιστορία και να λάβετε το ίδιο ακριβώς σχόλιο από τον Πουαρό, μόνο και μόνο για αποκτήσετε όλους τους βαθμούς του παιχνιδιού.

Οι περισσότεροι γρίφοι ποικίλουν φαινομενικά, αλλά σύντομα συνειδητοποιείτε ότι όλοι λίγο-πολύ έχουν να κάνουν με κουτιά ή αντικείμενα σε σχήμα κουτιού. Οι πιο συνηθισμένοι έχουν να κάνουν με μηχανικά ρολόγια, κλειδωμένα κουτιά, σύγκριση επιστολών και, σε μικρότερο βαθμό, συνδυασμό αντικειμένων με το περιβάλλον. Τα hints λειτουργούν σχεδόν σαν αυτόματη λύση γρίφων, οπότε καλό είναι να τα χρησιμοποιείτε μόνο αν είστε απολύτως σίγουροι ότι έχετε “κολλήσει”, αν και πιθανότατα δεν θα τα χρειαστείτε ποτέ. Σε γενικές γραμμές, η εξέλιξη του παιχνιδιού γίνεται πολύ ομαλά και ευχάριστα, σταματώντας μόνο στα σημεία των γρίφων-κουτιών, αλλά θα μπορούσε να προσφέρει πολλά περισσότερα αντικείμενα και τοποθεσίες προς εξερεύνηση που οπωσδήποτε θα προσέθεταν κάτι στο τελικό αποτέλεσμα.

Το γραφείο του δολοφόνου;

Το γραφείο του δολοφόνου;

Τα όμορφα cel-shaded 3D καρτουνίστικα γραφικά και animation θυμίζουν αμέσως Broken Sword, με τα αντικείμενα να εμφανίζονται πάντα αρκετά καθαρά στην οθόνη. Η χρονοβόρα εμφάνιση των loading screens κάθε φορά που αλλάζετε τοποθεσία δεν είναι πάντα αμελητέα, ιδιαίτερα από το δεύτερο μισό του παιχνιδιού και μετά όπου μετακινείστε αρκετά συχνά. Τέλος, η γραμματοσειρά είναι αρκετά μικρή για τηλεόραση και πολλές φορές γραμμές με πληροφορίες στο επάνω μέρος της οθόνης εξαφανίζονται πάρα πολύ γρήγορα, πριν προλάβετε να τις διαβάσετε, όμως ευτυχώς όλα μεταφέρονται στις σημειώσεις του Πουαρό. Όσον αφορά τον ήχο, οι διάλογοι είναι απολαυστικοί και γρήγορα θυμίζουν την ομώνυμη τηλεοπτική σειρά της Αγκάθα Κρίστι. Ο ηθοποιός που παίζει τον Πουαρό πραγματικά ξεχωρίζει με τη δουλειά του, μεταφέροντας όπως αρμόζει την προφορά του αγαπημένου ήρωα. Από την άλλη, πέρα από την διακριτική μουσική υπόκρουση, τα ηχητικά εφέ δεν παρουσιάζουν κάτι ξεχωριστό, με την κάθε σκηνή εγκλήματος να προσφέρει από έναν επαναλαμβανόμενο χαρακτηριστικό ήχο, όπως μιας ανήσυχης μύγας και ενός πεινασμένου γλάρου.

Το ABC Murders θα μπορούσε να περιέχει περισσότερες σκηνές του ομώνυμου μυθιστορήματος, αν είχε τα δικαιώματα και δεν υπήρχε κάποιος σημαντικός περιορισμός. Παρόλα αυτά, καταφέρνει να κρατάει το ενδιαφέρον καθόλη τη διάρκεια των επτά ωρών του και είναι μια πολύ καλή επιλογή για νέους στα adventure (όχι απαραίτητα casual παίκτες) και όσους συμπαθούν τα Sherlock Holmes της Frogwares αλλά τα βρίσκουν δύσκολα. Το ABC Murders ίσως να μην σας οδηγεί στο να... χρησιμοποιείτε τη φαιά ουσία σας όσο ένα μέσο adventure, όμως περνάτε αρκετές όμορφες ώρες μαζί του.

  • Όμορφα καρτουνίστικα γραφικά
  • Άριστο voice acting του Πουαρό
  • Εξαιρετικοί διάλογοι
  • Ακολουθεί την αυθεντική ιστορία
  • Ιδανικό για αρχάριους
  • Σύντομο
  • Μικρή δυσκολία
  • Επαναλαμβανόμενοι γρίφοι
  • Αργή κίνηση στο περιβάλλον
  • Αρκετά loading screens
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4, Xbox One, PC (review)
ΑΝΑΠΤΥΞΗ:Artefacts Studio
ΕΚΔΟΣΗ:Microids
ΔΙΑΘΕΣΗ:Enarxis
ΕΙΔΟΣ:Adventure
ΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player
ΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://www.agathachristie.microids.com/
HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:4/2/2016
PEGI:12