Afro Samurai Review

, Δευτέρα 20 Απρίλιος 2009 0  

To Afro Samurai είναι άλλο ένα anime που γίνεται παιχνίδι. Μπορεί να μην είναι τόσο παλιό και τόσο γνωστό όσο τα Dragon Ball και Naruto, αλλά σίγουρα είναι κάτι ξεχωριστό, λόγω του ήρωα, του voice cast και της ιστορίας που διαθέτει. Και ενώ συνήθως τα games που βασίζονται σε κάποιο anime είναι μέτρια, το Afro Samurai αποτελεί μια ιδιαίτερα περίεργη περίπτωση. Συγκεκριμένα, πρόκειται για άλλο ένα παιχνίδι που όταν το ολοκληρώσεις, σε αφήνει με μια γλυκόπικρη γεύση, την στιγμή που ξέρεις ότι έχει το potential για κάτι πολύ, μα πολύ καλύτερο. Τουλάχιστον, έτσι ένιωσε ο γράφων.

Η ιστορία είναι απλή. Βρίσκεστε σε μια νεο-φεουδαρχική έκδοση της Ιαπωνίας. Σε αυτόν τον κόσμο ισχύουν δύο κανόνες. Πρώτον, αυτός που έχει το Number One headband (κορδέλα που την φοράς στο κεφάλι), είναι ο κορυφαίος μαχητής που υπάρχει, κάτι σαν επίγειος θεός. Δεύτερον, ο μόνος που μπορεί να προκαλέσει σε μάχη τον Number One, είναι αυτός που φοράει το Number Two headband. Όπως καταλαβαίνετε, όλοι κυνηγούν τον Number Two, προκειμένου να του πάρουν το headband και να προκαλέσουν τον Number One, ώστε να αποκτήσουν αυτοί την απόλυτη δύναμη και τη θεϊκή υπόσταση.

Αναλαμβάνετε τον ρόλο του Afro Samurai, του οποίου ο πατέρας ήταν ο Number One, αλλά σκοτώθηκε από τον Justice μπροστά στα μάτια του γιου του. Σκοπός σας είναι να βρείτε τον Justice, να τον καθαρίσετε και να πάρετε την Number One κορδέλα, ως εκδίκηση για τον χαμό του πατέρα σας. Την ίδια στιγμή όμως πρέπει να αντιμετωπίσετε και διάφορους πράκτορες του οργανισμού Empty Seven, που έχουν στόχο να σας σκοτώσουν για να σας πάρουν το Number Two headband. Όμως, όλα αυτά θα πρέπει να τα ανακαλύψετε και να τα καταλάβετε μόνοι σας, καθώς δεν εξηγούνται ούτε καν τα βασικά. Το παιχνίδι βασίζεται στην υπόθεση του anime, αλλά σε καμμία περίπτωση δεν μπορεί να σταθεί μόνο του. Τα γεγονότα παρουσιάζονται μπερδεμένα, τα επίπεδα είναι ασύνδετα μεταξύ τους, γίνονται διάφορα περίεργα flashbacks, νέοι χαρακτήρες εμφανίζονται από το πουθενά και γενικώς, από σεναριακής πλευράς το Afro Samurai τα κάνει μαντάρα. Για να καταλάβετε τί συμβαίνει πρέπει οπωσδήποτε να έχετε ασχοληθεί με το anime.

Οι εντυπωσιακοί διαμελισμοί κλέβουν την παράσταση

Οι εντυπωσιακοί διαμελισμοί κλέβουν την παράσταση

Aς αφήσουμε την ιστορία-αχταρμά πίσω και ας περάσουμε στο ζουμί. Το Afro Samurai είναι ένα κλασσικό hack and slash, με κάποια στοιχεία platforming. Καθόλη την διάρκεια του παιχνιδιού, προχωράτε και πετσοκόβετε με το σπαθί σας ότι κινείται. Ευτυχώς το σύστημα μάχης είναι απλά εκπληκτικό. Διαθέτει τεράστιο βάθος και είναι φοβερά πλούσιο, που σημαίνει ότι μπορείτε να εκτελέσετε πάμπολλες κινήσεις και combos. Οι αντίπαλοι samurai και ninjas σας επιτίθενται κατά κύμματα και εσείς μπορείτε να τους κόψετε τα κεφάλια, τα πόδια, τα χέρια, τα μισά κεφάλια (!), τις πατούσες, τους καρπούς κλπ. Με λίγα λόγια, μπορείτε να τους διαμελίσετε με πολλούς εντυπωσιακότατους τρόπους. Κατά διαστήματα μπαίνετε στο Focus mode, όπου έχετε την δυνατότητα να επιτεθείτε σε slow motion, διαμελίζοντας τους εχθρούς με μία μόνο κίνηση. Όσο πιο καλά τα πηγαίνετε στην μάχη, τόσο περισσότερο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Focus mode. Εδώ παίζει ρόλο τόσο η ικανότητα όσο και η στρατηγική. H ρευστότητα του συστήματος μάχης εξασφαλίζει ότι η κάθε αναμέτρηση είναι διαφορετική από τις άλλες.

Δυστυχώς, η ποικιλία των εχθρών απογοητεύει, καθώς πέρα από κάποιες εξαιρέσεις, κατά την διάρκεια του παιχνιδιού σας επιτίθενται οι ίδιοι και οι ίδιοι. Αυτό, σε συνδυασμό με το συνηθισμένο και περιορισμένο platforming, κάνει το gameplay του Afro Samurai κάπως επαναλαμβανόμενο. Σα να μην έφτανε αυτό, ορισμένα checkpoints είναι τοποθετημένα σε λάθος σημεία, αναγκάζοντάς σας να παίζετε από την αρχή συγκεκριμένες μάχες που διαρκούν πολύ. Ως εκ τούτου, εδώ έχουμε ένα παιχνίδι με πυρήνα ένα εκπληκτικό σύστημα μάχης, αλλά με προβληματικούς περιφερειακούς τομείς. Την κατάσταση δεν βοηθά η σχετικά μικρή διάρκεια και η περιορισμένη replay αξία του.

Το σύστημα μάχης είναι με διαφορά το κορυφαίο στοιχείο του παιχνιδιού

Το σύστημα μάχης είναι με διαφορά το κορυφαίο στοιχείο του παιχνιδιού

Περνώντας στον τεχνικό τομέα, το Afro Samurai χρησιμοποιεί ένα πολύ όμορφο καρτουνίστικο στιλ γραφικών, ανάλογο του anime. Ζωντανά χρώματα, πανέμορφα περιβάλλοντα και λεπτομερείς χαρακτήρες είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία του εντυπωσιακού οπτικού συνόλου. Το αίμα φυσικά ρέει ποτάμι, οι διαμελισμοί είναι χάρμα οφθαλμών και το animation ομαλότατο. Η φουτουριστική, νεο-φεουδαρχική Ιαπωνία παρουσιάζεται με πολύ ενδιαφέροντα τρόπο. Το frame rate μας τα χαλάει κάπως ορισμένες φορές, αλλά δεν είναι κάτι το ανησυχητικό. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί η πλήρης απουσία HUD. Η υγεία του χαρακτήρα σας δεν παρουσιάζεται με κάποια μπάρα, αλλά μέσω του ίδιου και συγκεκριμένα, όσο πιο κόκκινος γίνεται τόσο πιο κοντά στον θάνατο βρίσκεται. Το ίδιο ισχύει και για τους εχθρούς. Σε γενικές γραμμές τα γραφικά ικανοποιούν απόλυτα, καθώς το anime πραγματικά “ζωνατανεύει” μέσω του παιχνιδιού.

Όσον αφορά τον ήχο, στον πρόλογο ανέφερα ότι ένας από τους λόγους που το Afro Samurai ξεχωρίζει, είναι το voice cast. Όπως στην σειρά, έτσι και εδώ, ο Samuel Jackson δανείζει την φωνή του στον κεντρικό ήρωα και στο τρελό alter ego του, και κάνει καταπληκτική δουλειά. Ο Ron Perlman, ως Justice, έχει περιορισμένη παρουσία, αλλά και αυτός τα πηγαίνει εξίσου καλά. Oι υπόλοιποι λίγα πράγματα... Τα ηχητικά εφέ κινούνται σε κορυφαίο επίπεδο, με τους διαμελισμούς να ξεχωρίζουν και εδώ. Τέλος, το soundtrack είναι κι αυτό ανάλογο του anime, με διάφορα ατμοσφαιρικά κομμάτια και hip-hop τραγούδια.

Στο Focus mode, τα πάντα γίνονται ασπρόμαυρα εκτός από το... αίμα

Στο Focus mode, τα πάντα γίνονται ασπρόμαυρα εκτός από το... αίμα

Το Afro Samurai αδικεί τον εαυτό του κατάφορα. Ενώ διαθέτει ένα σύστημα μάχης εφάμιλλο σε ποιότητα με αυτό του Heavenly Sword και του God of War, τα θαλασσώνει στους υπόλοιπους τομείς, εκτός του τεχνικού φυσικά. Το συστήνω ανεπιφύλακτα στους fans του anime, όχι όμως και σε όσους απλά ψάχνουν ένα ολοκληρωμένο hack and slash παιχνίδι για να περάσουν την ώρα τους. Μπορούσε να τα πάει πολύ καλύτερα. Κρίμα...

+ Φανταστικό σύστημα μάχης
+ Κορυφαία γραφικά και ήχος
+ Εντυπωσιακοί διαμελισμοί
+ Ο Samuel Jackson

- Σεναριακός αχταρμάς: παίρνει μια σχετικά απλή ιστορία και καταφέρνει να την κάνει ακατανόητη
- Επαναλαμβανόμενο
- Ορισμένα checkpoints είναι λάθος τοποθετημένα
- Mικρή διάρκεια και περιορισμένη replay αξία

Βαθμολογία: 7.0

Πλατφόρμα: PS3 (Xbox 360)
Έκδοση: Atari
Ανάπτυξη: Namco
Διάθεση: Atari Hellas
Είδος: Hack and slash
Παίκτες: 1
Επίσημο Site: http://www.bloodisbeautiful.com/
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 27/3/2009
PEGI: 18+