alt text

AC Odyssey: The Fate of Atlantis Review

Μετά την Οδύσσεια του Eagle Bearer και την κληρονομιά που άφησε πίσω του ο Δαρείος στο Legacy of the First Blade DLC, το Assassin's Creed Odyssey μας ταξιδεύει ακόμη πιο βαθιά στην αρχαιοελληνική μυθολογία. Τα Ηλύσια Πεδία (Elysium), o Κάτω Κόσμος (Άδης) και η μυθική πόλη της Ατλαντίδας αποτελούν το σκηνικό του δεύτερου DLC του AC Odyssey, ονόματι The Fate of Atlantis. Ενδεχομένως, πολλοί αναρωτιέστε πώς γίνεται να συμπλεύσουν σεναριακά ο Πελοπονησσιακός Πόλεμος με τρεις φανταστικές περιοχές της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας. Όπως λέει και ένα περιβόητο ρητό: nothing is true, everything is permitted.

Η ιστορία του The Fate of Atlantis βρίσκει τη Layla Hassan να κραδαίνει το Staff of Hermes Trismegistus και μπροστά της να ορθώνεται μια τεράστια πόρτα, η είσοδος στο βασίλειο της Ατλαντίδας. Η αιγυπτιακής καταγωγής Αμερικανίδα προσπαθεί να σταθεί εκ νέου στα πόδια της, μετά τις σοκαριστικές εξελίξεις που έλαβαν χώρα στο τέλος του AC Odyssey. Παρένθεση: αν δεν έχετε ολοκληρώσει το story arc της Ατλαντίδας, κακό του κεφαλιού σας. Ξαφνικά, εμφανίζεται μπροστά της το ψηφιακό ολόγραμμα της Aletheia. Εν τάχει, η Aletheia προέρχεται από τους Isu ή αλλιώς Those Who Came Before, όπως τους γνωρίζουμε από τον κόσμο της σειράς AC και τρέφει συμπάθεια προς το ανθρώπινο είδος, εν αντιθέσει με την διαβολική Juno. Η Aletheia εξηγεί στην Layla ότι το φορτίο που έχει επωμιστεί είναι απελπιστικά βαρύ. Το Staff of Hermes προσφέρει αθανασία και γνώση αλλά η ισχύς του δεν τιθασεύεται εύκολα.

Σύμφωνα με την παράδοση των Isu, ο κάτοχος του Staff φέρει τον τίτλο Heir of Memories, ενός εκλεκτού “κλειδοκράτορα” που κύριο μέλημά του είναι η αναβίωση συσσωρευμένων προσομειώσεων, με σκοπό να κατανοήσει την πραγματική δύναμη του Staff και να καταστεί έτσι ο απόλυτος εξισορροπιστής του σύμπαντος. Ένας Tainted One, δηλαδή ένα ον όπου στις φλέβες του κυλά ανθρώπινο και Precursor αίμα, ήταν αυτός που έκανε την αρχή: ο Eagle Bearer! Η Layla άμεσα αντιλαμβάνεται ότι μέσα από τις γενετικές μνήμες της Κασσάνδρας μπορεί να χαλιναγωγήσει την απόκρυφη δύναμη του Staff και δίχως να χάσει χρόνο, επανασυνδέεται στο portable animus. Κάπου εδώ λήγει η εξιστόρηση του σεναρίου. Προκαταβολικά, σκέφτεστε ορισμένοι ότι δεν στάθηκα ιδιαίτερα στα γεγονότα του past και προτίμησα να αναφερθώ σε ζητήματα που αφορούν το lore. Πράγματι, εσκεμμένα πήρα αυτή την απόφαση. Θέλω ιδίοις όμμασι να δείτε τί συνέβη απο την στιγμή που η Kassandra εισέρχεται στο ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα προσομοίωσης της Aletheia.

Αγναντεύοντας τον ορίζοντα στα Ηλύσια Πεδία.

Καταρχάς, πρέπει να τονίσω ότι το σενάριο του Fate of Atlantis περιλαμβάνει έναν ωκεανό πληροφοριών γύρω από τον μύθο του First Civ, τους Isu κτλ. Τα “αρρωστάκια” της σειράς AC θα νιώσετε έντονο το συναίσθημα της ευχαρίστησης με το όλο σκηνικό. Αντίθετα, θεωρώ δεδομένο ότι οι μη μυημένοι στο lore της σειράς θα συναντήσετε αρκετές δυσκολίες στην παρακολούθηση της ιστορίας. Έχω αναφερθεί ουκ ολίγες φορές επί του ζητήματος: το lore του AC είναι εκτενές, πλούσιο, ιντριγκαδόρικο, γεμάτο μυστικά που περιμένουν καρτερικά να ανακαλύψετε, αλλά απαιτεί παρακολούθηση και σωστή ερμηνεία των γεγονότων. Δεν σας παίρνει από το χεράκι, δεν σας παρέχει τα πάντα απλόχερα. Κοινώς, οι απαντήσεις δίνονται με το σταγονόμετρο και οι ερωτήσεις πολλαπλασιάζονται.

Ένα άλλο θετικό του Fate of Atlantis είναι ο διαρκής εμπλουτισμός με πρόσωπα και χαρακτήρες. Επί της οθόνης παρελαύνουν γνώριμες μυθολογικές φιγούρες. Η αινιγματική Εκάτη, η ψυχωτική Περσεφόνη, ο μισάνθρωπος Άδης, ο οραματιστής Ποσειδώνας και ο βαρκάρης του Κάτω Κόσμου Χάροντας συνθέτουν ένα διόλου ευκαταφρόνητο μωσαϊκό προσωπικοτήτων με το οποίο αλληλεπιδράτε. Πέραν των προαναφερθέντων, συναντάτε και αρκετά γνώριμα πρόσωπα, με μερικά εξ αυτών να προκαλούν ρίγος με την απροσδόκητη εμφάνισή τους! Σημαντικό ατού της σειράς AC είναι το χτίσιμο του lore. Πριν μερικά χρόνια, θεωρούσα αδιανόητο το AC να οδηγηθεί σε μυθοπλαστικές κατευθύνσεις. Όλοι γνωρίζαμε την sci-fi τροπή που πήρε η σειρά από το AC2 και έπειτα, αλλά προσωπικά πάντα, δεν περίμενα ποτέ αυτό το πάντρεμα της παγκόσμιας ιστορίας με το έντονο στοιχείο της επιστημονικής φαντασίας. Μοναδικό επίτευγμα!

Down, boy.

Ως γνωστόν, ο επεισοδικός χαρακτήρας των DLC του AC Odyssey (μια κίνηση που ακόμα δεν έχω καταλάβει) διατήρείται ακέραιος. Τα τρία επεισόδια του Fate of Atlantis (Fields of Elysium, Torment of Hades, Judgement of Atlantis) λαμβάνουν χώρα σε τρεις ξεχωριστούς χάρτες και όχι στον βασικό χάρτη της Οδύσσειας. Πάλι καλά θα προσθέσω, διότι αυτό ήταν και το μοναδικό παράπονό μου από το Legacy of the First Blade. Δεν λέω, χορταστικός στο μάτι ο κόσμος της Αρχαίας Ελλάδας αλλά μετά από 100 (και βάλε) ώρες στο κύριο παιχνίδι, χρειαζόταν μια αλλαγή και ευτυχώς μας προσφέρεται!

Το Elysium, μια καταπράσινη κοιλάδα αποτελούμενη από κάθετες βουνοκορφές, γάργαρα και κρυστάλλινα νερά, είναι η πρώτη σας στάση. Από εκεί και πέρα, σχεδιαστικά μιλώντας η πόλη της Ατλαντίδας κλέβει την παράσταση. Στηριζόμενη στην αρχαιοελληνική αρχιτεκτονική και μπολιασμένη με την τεχνολογική “παρέμβαση” των Isu, η μεγαλοπρεπής πόλη της Ατλαντίδας με τα πελώρια τείχη και τα θεόρατα παλάτια προκαλεί επιφωνήματα θαυμασμού. Η σχεδιαστική δεινότητα που διακατέχει το world building του AC επιβεβαιώνεται για πολλοστή φορά στο Fate of Atlantis. Αν εξαιρέσουμε τον σκοτεινό, μουντό και γεμάτο καταχνιά χάρτη του Άδη, οι αντίστοιχοι του Elysium και Ατλαντίδας στερούνται περιγραφής. Ατελείωτες εκτάσεις, κλίμακα που σκίζει τα ουράνια στα δυο, απίστευτη τοπογραφική λεπτομέρεια, αριστοτεχνικός σχεδιασμός των αρχαιοελληνικών κτισμάτων. Καλλιτεχνική δουλειά! Σχετικά με την διάρκεια, εικάζω οτι ένα 15ωρο το χρειάζεστε μες στο νερό, αν αποφασίσετε να τρέξετε το βασικό storyline, ενώ στον αντίποδα αν επενδύσετε διεξοδικά τις in-game ώρες σας στο περιεχόμενο του DLC (“καθάρισμα” οχυρών, side-missions, collectables, ερωτηματικά κτλ), ένα 30ωρο το έχετε για πλάκα. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό που με χαροποίησε δεόντως είναι τα boss, τα οποία είναι αρκετά, καλοσχεδιασμένα και με υψηλό βαθμό πρόκλησης.

Σκόνη και θρύψαλα.

Όσον αφορά το gameplay, δεν παρουσιάζονται σημαντικές διαφοροποιήσεις, δίχως αυτό να σημαίνει ότι δεν παρατηρούνται και αλλαγές. Τα wings of Hermes (portals) ενισχύουν την καθετότητα, μεταφέροντάς σας αυτόματα σε ύψωμα που νωρίτερα ήταν εξαιρετικά επώδυνο να σκαρφαλώσετε. Τα keeper insights αποτελούν αναβαθμίσεις του Staff of Hermes τα οποία παραμετροποιούν περαιτέρω κάποια από τα ήδη υπάρχοντα skills, αλλάζοντας την λογική και τις μέχρι πρότινος δυνατότητές τους. Ουσιαστικά, συλλέγοντας keeper insights, βρίσκεστε να πειραματίζεστε με νέα σετ από skills, κάτι που φυσικά δηλώνει πλουραλισμό κινήσεων και επιθέσεων.

Το Fate of Atlantis αποτελεί μία ακόμη επιτυχημένη προσπάθεια των δημιουργών του Assassin's Creed Odyssey. Αναμφίβολα, οι τρεις χάρτες του DLC αποτελούν μια πρώτης τάξης ευκαιρία για να χαθείτε εκ νέου στον μαγευτικό κόσμο του παιχνιδιού. Η αρχαιοελληνική μυθολογία έρχεται σε πλήρη σύζευξη με το lore του AC, ενώ η διάρκεια και το πλούσιο περιεχόμενο του DLC ικανοποιούν και με το παραπάνω. Προσωπικά, δεν περίμενα ποτέ ότι θα κλείσω 25-30 ώρες σε DLC παιχνιδιού Assassin's Creed. Αν το καλοσκεφτείτε, μιλάμε για ολόκληρο νέο παιχνίδι κατά μια έννοια. Δεν γνωρίζω τί μπορεί να μας επιφυλάσσει το AC Odyssey στο εγγύς μέλλον (καθώς το Ragnarok φαίνεται να είναι προ των πυλών), το σίγουρο πάντως είναι ότι οι μύθοι και η ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας θα μείνουν ανεξίτηλα στην μνήμη μας.

  • Τρεις μαγευτικοί χάρτες
  • Οργανική ένταξη της αρχαιοελληνικής μυθολογίας στο lore του AC
  • Εξαιρετική αποτύπωση του σεναρίου
  • Πλήθος χαρακτήρων προς αλληλεπίδραση
  • Πολλά και ενδιαφέροντα boss fights
  • Τα keeper insights προσφέρουν νέες δυνατότητες στα skills
  • Το σενάριο μπορεί να φανεί υπερβολικό ή ακαταλαβίστικο στους μη μυημένους
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.5