Πληκτρολογήστε τουλάχιστον 2 χαρακτήρες

Πρώτες μέρες με το Nintendo 3DS – Τι μας αρέσει και τι όχι

Game 2.0
LinkedIn Share

Tο 3DS είναι πραγματικότητα και βρίσκεται στα χέρια μας. Από την προηγούμενη E3 μέχρι τώρα έχουμε ακούσει πολλά για την συσκευή. Έχουμε προβληματιστεί για το αν θα πετύχει η Nintendo με το παράτολμο εγχείρημα του 3D χωρίς γυαλιά και για το αν ο ιαπωνικός κολοσσός θα βγάλει άλλο ένα φορητό που θα σπάσει τα ταμεία ή θα καταλήξει να είναι το επόμενο Virtual Boy… Αυτά και άλλα πολλά θα αναλύσουμε εδώ και τώρα, με το 3DS έτοιμο να κυκλοφορήσει στην αγορά.

Tι μας αρέσει στο 3DS

Το 3D

To τρισδιάστατο εφέ είναι κάτι που θα πρέπει να το ζήσει κάποιος για να το πιστέψει. Είναι περισσότερο σαν να κοιτάμε μέσα από ένα παράθυρο, αφού απ’ όσο παρατήρησα δεν υπήρχαν αντικείμενα να “ξεκολλάνε” και να έρχονται προς το μέρος μου. Αυτό βέβαια ίσως να είναι και θέμα του εκάστοτε παιχνιδιού. Όμως με τους τίτλους που έπιασα στα χέρια μου, το εφέ είναι αρκετά ικανοποιητικό, τα γραφικά δείχνουν πολύ όμορφα και για έναν περίεργο λόγο, τα χρώματα είναι λίγο πιο ζωντανά απ’ ότι στο 2D mode.

Τα γραφικά

Tο 3DS δεν διεκδικεί δάφνες ως ένας άλλος Μικές Τάισον των φορητών παιχνιδομηχανών. Σίγουρα θα υπάρξουν κινητά που θα μπορούν να βγάλουν καλύτερα γραφικά και σε 3D στο μέλλον. Όμως δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το μεγάλο βήμα που έχει γίνει σε σχέση με τον προκάτοχό του. Περιμένουμε να δούμε ωραία πράγματα απο το hardware του 3DS στα επόμενα χρόνια που θα διανύσει η γενιά.
Ειδικά με τον ανταγωνισμό στα ύψη, καλό θα ήταν να βγει πολύ και καλό πράμα, ειδάλλως…


Οι λειτουργίες

Το 3DS έρχεται φορτωμένο με λειτουργίες και πράγματα που δίνουν άλλο αέρα στην έννοια “σωστό πακέτο”. Πρώτα απ’ όλα, το multitasking που, ενώ είναι περιορισμένο για την ώρα, είναι κάτι παραπάνω απο ευπρόσδεκτο. Πλέον, μπορείτε να σταματήσετε για λίγο το παιχνίδι και να κάνετε σημειώσεις, τις οποίες μπορείτε να δείτε και αφού τελειώσετε. Αν ξεκινήσετε μια άλλη εφαρμογή όμως, το παιχνίδι που παίζατε κλείνει και χάνεται ότι δεν είναι αποθηκευμένο.

Η δημιουργία των Miis είναι διασκεδαστικότατη. Ειδικότερα με το εργαλείο φωτογραφίας. Το Mii Plaza έχει δύο διασκεδαστικά παιχνίδια που λειτουργούν με το Street Pass και προσφέρουν λόγους για να αφήσετε το 3DS σε sleep mode. Περιμένουμε να δούμε κι άλλα τέτοια χαρακτηριστικά από τη Nintendo. Διστυχώς δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε τι μας επιφυλάσσει το StreetPass και το SpotPass πριν το επίσημο launch.

Επίσης, το σύστημα των friends έχει υποστεί σοβαρή αναβάθμιση. Πλέον, δεν χρειάζεται να ανταλλάσσονται friend codes ξεχωριστά για κάθε παιχνίδι. Το σύστημα έχει μόνο έναν. Επιπλέον, μπορείτε να βλέπετε τι παίζουν οι φίλοι σας όταν είναι online και τι έχουν παίξει τελευταία όταν δεν είναι. Περιμένω να κυκλοφορήσει το σύστημα ώστε να προσθέσω φιλαράκια και να σας πω περισσότερα.


Τα AR games

Τα augmented reality παιχνίδια (ελληνιστί τα παιχνίδια ενισχυμένης πραγματικότητας) δίνουν ένα αισιόδοξο μήνυμα για το πόσο διασκεδαστικά μπορούν να είναι στο 3DS. Οι κάρτες AR που έρχονται με το σύστημα, δίνουν μια πολύ καλή γεύση για το τι μπορεί να κάνει το 3DS με αυτόν τον τύπο παιχνιδιών. Μπορείτε να ποζάρετε με χαρακτήρες της Nintendo, να ψαρέψετε σε μια εικονική πισίνα ή να παίξετε βολές με δράκους. Το Face Raiders είναι κι αυτό ένας τύπος AR game που δεν στηρίζεται στις κάρτες, αλλά στις κάμερες και στην δυνατότητα της κονσόλας να αντιλαμβάνεται κινήσεις. Είναι κι αυτό αρκετά διασκεδαστικό και λίγο “κάφρικο”. Τα παιχνίδια αυτά έχουν ικανοποιητική απόκριση και έχον αρκετό γέλιο. Το μόνο πρόβλημα είναι οτι επειδή πρέπει να κινείτε το σύστημα δεξιά και αριστερά, είναι αδύνατον να χρησιμοποιήσετε το 3D. Παρ’ όλα αυτά, μπορείτε άνετα να δείτε τις φωτογραφίες που τραβήξατε με τους ήρωες σε 3D ακόμα και αν τις τραβήξατε με 2D.

3D φωτογραφίες

Οι κάμερες του 3DS δεν διεκδικούν δάφνες ποιότητας (περισσότερα παρακάτω) αλλά οι 3D φωτογραφίες κλέβουν την παράσταση. Το live preview είναι σαν να κοιτάς μέσα απο κάποιο πρίσμα το περιβάλλον που φωτογραφίζεται. Ανταποδίδεται σωστά το βάθος, ενώ υπάρχουν εργαλεία για να δημιουργήσετε ή να προσθέσετε εφέ στις φωτογραφίες. Τα πάντα σώζονται απ’ ευθείας στην SD, πράγμα που κάνει την ζωή πιο εύκολη. Οι 3D φωτογραφίες αποθηκεύονται σε αρχεία .mpo ενώ οι κανονικές σε απλό jpeg. Λογικά με κάποιο update θα προστεθεί το ανέβασμα στο Facebook όπως στο DSi. Περιμένουμε και βλέπουμε.


Circle pad

H καλύτερη προσθήκη είναι το circle pad που αποτελεί την λύση ενός αναλογικού μοχλού στο σύστημα. Είναι αρκετά άνετο για τον αντίχειρα, είναι αντιολισθητικό και έχει στιβαρή αίσθηση – σε αντίθεση με αυτό του PSP που μοιάζει έτοιμο να ξεκολλήσει. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και στα παιχνίδια του DS, πράγμα που αμέσως κάνει μερικά όπως το Super Mario 64 DS να μοιάζουν με σωστή επένδυση χρημάτων.

Συμβατότητα με το DS

Δεν θα μπορούσε να λείπει απο συσκευή της Nintendo το backwards compatibility. Μπορείτε να παίξετε τους παλιούς σας τίτλους DS κανονικά στο 3DS. Δεν υπάρχει καμμία διαφορά στα γραφικά και στο gameplay εκτός απο το γεγονός οτι η πάνω οθόνη εμφανίζει δύο μαύρες μπάρες δεξιά και αριστερά και οτι μπορείτε πλέον να παίξετε με το circle pad. Το backwards compatibility όμως δεν σταματά εκεί. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το download and play των παλιών τίτλων και να παίξετε και τα online features, εφόσον έχετε περάσει τις σωστές ρυθμίσεις. Αν λοιπόν έχετε παλιούς τίτλους που δεν έχετε τελειώσει ή έχετε “στο μάτι” κάποιον τίτλο DS, μπορείτε να τον παίξετε κανονικά στο 3DS. Φυσικά, δεν μπορείτε να παίξετε με 3D τους παλιούς τίτλους.


Πινελιές Nintendo παντού

Παρά την “ωριμότητα” που επιδεικνύει το 3DS σε σχέση με τον προκάτοχό του, δεν γίνεται να μην υπάρχουν οι αμιγώς Nintendo πινελιές. Τα πάντα στο κεντρικό μενού στροβιλίζονται όταν το μικρόφωνο λαμβάνει δυνατούς ήχους. Το παπαγαλάκι στο 3DS Sound κάνει και πάλι την εμφάνισή του και κατά την αναπαραγωγή MP3 υπάρχουν equalizers που έχουν σαν θέμα το Εxcitebike και το Game and Watch, ενώ στην εφαρμογή AR μπορούν να ακουστούν κομμάτια από themes γνωστών παιχνιδιών της εταιρίας. Γενικά, υπάρχει το παλιό γνωστό Nintendo στιλάκι που υπαγορεύει τα πάντα να μοιάζουν περισσότερο με παιχνίδι παρά με εφαρμογές.

Τι δεν μας αρέσει στο 3DS

Η ποιότητα των καμερών

Οι κάμερες του 3DS είναι επιεικώς… κακές. Χρειάζεστε αρκετό φως για να βγάλετε ανθρώπινες φωτογραφίες αλλα και πάλι θα δείτε αυτό το ενοχλητικό νερούλιασμα μόλις πάτε να τις δείτε στον υπολογιστή. Μάλλον πρόκειται για κάμερες-στοκ που ξέμειναν απο τα κινητά του 2000 και δεν είχανε τι να τις κάνουν και τις βάλανε στο 3DS. Υπάρχουν κάμερες στην ίδια τιμή που μπορούν να αποδώσουν καλύτερα. Έπρεπε να βάλουν τις χειρότερες; Το χειρότερο είναι όταν τραβιούνται φωτογραφίες με τα AR cards που οι χαρακτήρες φαίνονται μια χαρά, ενώ ο πραγματικός κόσμος είναι πήχτρα στον κόκκο και την θολούρα.


Η οθόνη αφής

Δεν έχει τίποτα. Μην φοβάστε. Είναι λειτουργικότατη και πολύ καλύτερη απο τους προκατόχους. Απλά είναι resistive. Κοινώς δεν υποστηρίζει πολλαπλά ταυτόχρονα αγγίγματα και θα ήταν καλύτερα να την χρησιμοποιείτε μόνο με το stylus. Σε μια εποχή που όλοι παλεύουν να χώσουν όσο πιο πολλά δάχτυλα μπορούν στις οθόνες αφής, γιατί το 3DS να μείνει πίσω; Μερικοί ίσως να μην το βρουν πραγματικό μειονέκτημα (και δεν είναι εδώ που τα λέμε) αλλά τόσο δύσκολη θα ήταν μια μη-resistive να γουστάρουμε;

H θέση του Stylus

Τόσα χρόνια στο DS το stylus βρίσκεται στην δεξιά πλευρά, έτσι ώστε να βγαίνει ευκολότερα. Τι τους ήρθε και το έβαλαν στην επάνω πλευρά δίπλα απο το cartridge slot; Επίσης, θέλει νύχια για να το βγάλει κάποιος. Ακόμα και μετά απο το βγάλσιμο, το stylus θέλει και KAI τράβηγμα καθώς είναι τηλεσκοπικό. Είναι πολύ πιθανό να αλλάξει αυτό στο επόμενο redisign αλλά δεν χρειάζεται να μας το δείξουν τόσο έκδηλα…

Η γωνία θέασης του 3D

Αν παίζετε σε κάποιο τρένο ή κάποιο αυτοκίνητο, ξεχάστε το 3D. Θα πρέπει να είστε σε σταθερή θέση αν θέλετε να χαρείτε το εφέ. Λίγο αν φύγετε δεξιά ή αριστερά, το εφέ χάνεται και η εικόνα γίνεται θολή. Για κάποιο λόγο όμως το 3D είναι πιο ανεκτικό όταν το κοιτάτε απο πάνω η από κάτω. Επίσης, όσο πιο χαμηλά έχετε το 3D slider τόσο δυσκολότερα χάνετε το 3D. Είναι απλά αλλόκοτο. Πάλι καλά που το μηχάνημα στέκει και με τις δικές του δυνάμεις χωρίς το 3D και τα παιχνίδια δείχνουν το ίδιο όμορφα.


Η μικρή διάρκεια της μπαταρίας

Η μπαταρία του 3DS διαρκεί απογοητευτικά λίγο σε σχέση με τον προκάτοχό του. Εκεί που με το DS Lite και το DSi είχαμε ξεχάσει τον φορτιστή, το 3DS χρειάζεται φόρτιση μία φορά τη μέρα. Με το Wi-Fi και το 3D ανοικτά, η μπαταρία διαρκεί τρεις ώρες. Χωρίς αυτά, φτάνει τις τέσσερις με τεσσερισήμισι. Καμμία σχέση με τα 10ωρα που είχαμε συνηθίσει στα φορητά της Nintendo. Πάλι καλά που εταιρίες περιφερειακών όπως η Joytech έχουν ανακοινώσει μπαταρίες που διαρκούν περισσότερο. Το StreetPass πάντως δεν καταναλώνει πολλή ενέργεια. Σε μια ολοήμερη βόλτα, μπορεί να φάει μόνο μια μπάρα από τον σχετικό μετρητή.

Η αίσθηση του καπακιού

Πολύ μαλακό το επάνω καπάκι όταν το ανοίγετε. Αν δεν το “κλειδώσετε” στην θέση του, είναι πολύ πιθανό να πέσει πάνω στα δάχτυλά σας. Επίσης, ακουμπάει στις πλευρές της κάτω οθόνης. Αυτό δημιουργεί ενοχλητικές γραμμές στην επιφάνεια της πάνω οθόνης. Αυτό γίνεται επειδή το κάτω μέρος το ακουμπάνε συνέχεια τα δάχτυλα του χρήστη, και αφήνουν λίπος που μεταφέρεται στο επάνω μέρος. Μιλώντας για δαχτυλιές…

Το σύστημα είναι μαγνήτης δαχτυλιών

Να έχετε το πανάκι μικρο ινών έτοιμο για να σκουπίζετε μετά απο κάθε χρήση. Το σύστημα είναι ΟΛΟ απο γυαλιστερό πλαστικό που μαζεύει δαχτυλιές σαν μαγνήτης. Αν μάλιστα έχετε ελαφρώς πιο… ιδρωμένα χέρια, το αποτέλεσμα είναι τουλάχιστον καταθλιπτικό. Γι αυτό, μαζί με το 3DS και το παιχνίδι της επιλογής σας, πάρτε και ένα ωραίο πανάκι να το τρίβετε γιατί θα μοιάζει με πατάτα στο τηγάνι μετά απο δύο ώρες παιξίματος.



Τελικός απολογισμός

Το 3DS είναι ενα πανέμορφο σύστημα με πολλές δυνατότητες που περιμένουν να αξιοποιηθούν. Παρά τις όποιες ατέλειές του –τίποτα δεν είναι τέλειο στον κόσμο– έχει τα φόντα να είναι το “next big thing” στο φορητό gaming. Μένει μόνο να δούμε τι θα γίνει με το επερχόμενο update που θα προσφέρει το ολοκαίνουριο eShop και τον browser. Πλέον η Nintendo δείχνει να αντιλαμβάνεται την αγορά γύρω της και το ότι δεν έχει έναν μόνο ανταγωνιστή, αλλά αρκετούς. Ελπίζουμε αυτό να αντικατοπτριστεί στο μέλλον τόσο στην ψηφιακή διανομή της μέσω του Nintendo eShop όσο και στις αναβαθμίσεις λογισμικού. Εσείς τι λέτε; Θα τσιμπήσετε;


ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ