2010 FIFA World Cup Review

, Σάββατο 8 Μάιος 2010 0  

“When I will get older, I will be stronger” λέει το επίσημο τραγούδι του φετινού Παγκοσμίου Κυπέλλου και μπορούμε να πούμε ότι αυτή η φράση ταιριάζει γάντι στην πορεία του FIFA. Μία πορεία ανοδική, με συνεχή βελτίωση, που ευτυχώς για μας παρασέρνει και τα επίσημα παιχνίδια διοργανώσεων όπως το 2010 World Cup. Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου δίχως αμφιβολία είναι το γεγονός της χρονιάς, ενώ μετά από 16 ολόκληρα χρόνια εμείς οι Έλληνες θα το δούμε με άμεσο ενδιαφέρον, καθώς η εθνική μας ομάδα συμμετέχει σε αυτό. Όπως κάνει κάθε μουντιαλική χρονιά ή χρονιά με Euro, έτσι και φέτος η ΕΑ κυκλοφορεί το επίσημο παιχνίδι της διοργάνωσης με στόχο να εκμεταλλευτεί την τρέλα του κόσμου για ποδόσφαιρο. Όμως ενώ τα περισσότερα από τα προηγούμενα ήταν στην καλύτερη περίπτωση αρπαχτές, το 2010 FIFA World Cup αξίζει τα λεφτά του.

Το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους τίτλοι είναι αυτό της έλλειψης περιεχομένου. Είναι δύσκολο να πείσεις τον gamer να τσιμπήσει ένα ακόμα “full price” παιχνίδι ποδοσφαίρου αφιερωμένο σε μία μόνο διοργάνωση, όταν μόλις πριν από έξι μήνες αγόρασε το νέο FIFA και το απολαμβάνει ακόμα. Θέματα όπως η απουσία συλλόγων και η παρουσία μόνο εθνικών ομάδων δεν θα εκλείψουν ποτέ, οπότε υπό αυτή την έννοια το 2010 FIFA World Cup υστερεί, όπως υστερούσαν οι προκάτοχοί του και όπως θα υστερούν οι διάδοχοί του. Όμως η ΕΑ έχει κάνει ότι μπορεί ώστε να φορτώσει το παιχνίδι με όσο το δυνατόν περισσότερο περιεχόμενο γίνεται. Τα modes είναι πολλά, τα χαρακτηριστικά πλούσια και η μουντιαλική αίσθηση πανταχού παρούσα, με λόγκο, χρώματα, μενού, (πανέμορφα) στάδια κλπ της φετινής διοργάνωσης, καθώς και πληροφορίες και στατιστικά για διάφορες χώρες κατά την διάρκεια του loading. Το αποτέλεσμα; Το 2010 FIFA World Cup είναι το πιο πλήρες World Cup game όλων των εποχών.

Όλα γι αυτό γίνονται...

Ας δούμε τώρα αν είναι και το καλύτερο. Μην έχετε ψευδαισθήσεις, το gameplay του παιχνιδιού είναι μία τελειοποιημένη έκδοση του FIFA 10, με μικροβελτιώσεις σε όλους τους τομείς. Παίζεται όπως παίζεται το FIFA 10, οπότε αν είστε οπαδοί της σειράς θα βρεθείτε αμέσως στα νερά σας. Ορισμένοι από τους τομείς που έχουν υποστεί ραφινάρισμα είναι η ανταπόκριση των παικτών στις εντολές σας, η συμπεριφορά των τερματοφυλάκων, η λειτουργία των ομάδων που ελέγχονται από το ΑΙ, οι πάσες, τα σουτ, η προσπάθεια των παικτών να πάρουν την ιδανική θέση και η εκτέλεση των στημέων, ακόμα και οι πανηγυρισμοί, ορισμένοι εκ των οποίων είναι ξεκαρδιστικοί. Όσο για τις επιλογές τακτικής, αυτές παραμένουν αναλλοίωτες από το πιο πρόσφατο FIFA. Συνταγή που κερδίζει δεν αλλάζει. Έχουμε βαρεθεί να το λέμε, αλλά αυτό ισχύει. Ως προς το gameplay λοιπόν, το 2010 FIFA World Cup στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, καθώς μεταξύ άλλων σας αναγκάζει να “φτιάξετε” παιχνίδι, αφήνοντας στην άκρη την arcade φιλοσοφία.

Όμως στο εν λόγω παιχνίδι οι “περιφερειακές” λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά. Όπως ανέφερα παραπάνω, η μουντιαλική αίσθηση είναι πανταχού παρούσα. Αυτό είναι πασιφανές και στους ίδιους τους αγώνες, με την γιορτινή ατμόσφαιρα να κυριαρχεί. Βροχή από πολύχρωμα κονφετί και κορδέλες, τρελός θόρυβος από βουβουζέλες, ενθουσιώδεις οπαδοί βαμμένοι στα χρώματα της χώρας τους κλπ. Μιλάμε για πληθώρα γραφικών και ηχητικών στοιχείων που περνούν με τον καλύτερο τρόπο το μήνυμα ότι το Μουντιάλ είναι μια ποδοσφαιρική γιορτή. Επίσης, τα κοντινά πλάνα στους οπαδούς και κυρίως στους προπονητές είναι θετικότατη προσθήκη: θα δείτε τους μεν να τραγουδούν και να φωνάζουν και τους δε να δίνουν οδηγίες στους παίκτες και γενικώς να αντιδρούν διαφορετικά ανάλογα με την ροή του αγώνα. Τα γραφικά (ομορφότερα μοντέλα παικτών, καλύτεροι φωτισμοί) και ο ήχος (σωστότερος σχολιασμός, πιο πλούσια εφε) του παιχνιδιού είναι τουλάχιστον ένα βήμα παραπάνω από του FIFA 10. Tέλος, η μουσική επένδυση είναι αναμενόμενη: το επίσημο τραγούδι του Μουντιάλ κυριαρχεί και συνοδεύεται από άλλα κομμάτια με... αφρικανικό ύφος.

Τα κοντινά στους οπαδούς και στους προπονητές είναι θετικότατη προσθήκη.

Το οnline μέρος είναι το στοιχείο που κλέβει την παράσταση στο 2010 FIFA World Cup. Καταρχάς, μπορείτε να παίξετε ολόκληρη την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου online, από τη φάση των ομίλων έως και τον τελικό. Οι επιτυχίες σας εδώ προσθέτουν βαθμούς στην χώρα που υποστηρίζετε στην γενικότερη βαθμολογία ονόματι Battle of Nations. Για παράδειγμα, εμείς οι Έλληνες με κάθε επιτυχία μας δίνουμε βαθμούς στην Ελλάδα και την βοηθάμε να ανέβει στην συνολική βαθμολογία. Έτσι, το κίνητρο των παικτών δεν χάνεται ποτέ, όσο καλοί κι αν είναι, όσα online World Cups κι αν έχουν κερδίσει. Κάτι ανάλογο ισχύει και στο απλό head-to-head mode, όπου στόχος σας είναι να φτάσετε στην ανώτατη κατηγορία, ξεκινώντας από την χαμηλότερη. Με λίγα λόγια, πρέπει να μαζέψετε 16 βαθμούς για να προβιβαστείτε ή αν τα πάτε άσχημα, τουλάχιστον να αποφύγετε τον υποβιβασμό συλλέγωντας 9 βαθμούς. Παίζετε εναντίον παικτών από την ίδια κατηγορία, η κάθε σεζόν έχει 10 ματς, ενώ στο τέλος της συμμετέχετε και σε κύπελλο. Και πάλι, πάντα έχετε κίνητρο, πάντα κυνηγάτε κάτι και το σημαντικότερο, το παιχνίδι θα σας κρατήσει απασχολημένους για πολύ καιρό. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την αγωνία που είχα στο τελευταίο ματς μίας σεζόν, όπου κρινόταν ο προβιβασμός μου! Μπράβο στην ΕΑ για την εκπληκτική αυτή δομή του online μέρους.

Το multiplayer πραγματικά παίζει μόνο του, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα υπόλοιπα modes περνούν απαρατήρητα. Όπως πάντα, υπάρχει το κλασικό φιλικό ματς, και φυσικα η ίδια η διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Μουντιάλ όμως δεν είναι μόνο η τελική φάση, αλλά και τα προκριματικά. Η ΕΑ τα “τιμάει” αφιερώνοντάς τους το Scenario mode, όπου παίζετε αγώνες που έγιναν και στην πραγματικότητα στην εν λόγω φάση. Στόχος σας είναι να εκπληρώσετε διάφορα challenges ανατρέποντας τα δεδομένα. Για παράδειγμα, αναλαμβάνετε τον έλεγχο της Ιρλανδίας στον πρόσφατο αγώνα με την Γαλλία, και πρέπει να βάλετε γκολ και να προκριθείτε στα τελευταία λεπτά, μετά το αμφιλεγόμενο γκολ του Ανρί όπου έκανε χέρι. Από εκεί και πέρα, το Captain Your Country mode απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να δημιουργήσουν τον δικό τους παίκτη και να οδηγήσουν την εθνική τους ομάδα στην κορυφή. Τέλος, μπορείτε να εξασκηθείτε σε διάφορους τομείς του παιχνιδιού, όπως τα στημένα και το νέο σύστημα εκτέλεσης πέναλτι, που λαμβάνει υπόψη το άγχος του παίκτη!

Το gameplay είναι μία βελτιστοποιημένη έκδοση του FIFA 10.

Αν πριν λίγα χρόνια μας έλεγε κάποιος ότι το νέο World Cup game της ΕΑ “τα σπάει”, θα τον βγάζαμε τρελό ή άσχετο. Όμως αυτά τα τελευταία χρόνια έχουμε δει πράματα και θάματα στην συγκεκριμένη κατηγορία, οπότε γιατί όχι κι αυτό; Από τη στιγμή που το FIFA πλέον είναι ο βασιλιάς και από τη στιγμή που το FIFA 10 κατά γενική ομολογία αποτελεί το κορυφαίο “παραδοσιακό” ποδοσφαιράκι, το υψηλό ποιοτικό επίπεδο του 2010 FIFA World Cup δεν εκπλήσσει. Μάλιστα, τώρα που το σκέφτομαι, τολμώ να κάνω το... αδιανόητο: σας προτείνω να το τσιμπήσετε, ακόμα κι αν έχετε το FIFA 10. Οι υπόλοιποι το τσιμπάτε χωρίς δεύτερη κουβέντα και απολαμβάνετε το κορυφαίο παιχνίδι World Cup που έχει βγει ποτέ!

+ Αποτελεί μια βελτιστοποιημένη έκδοση του FIFA 10
+ Εκπληκτικό online
+ Φανταστική ατμόσφαιρα στους αγώνες
+ Πλούσιο σε περιεχόμενο για τα δεδομένα του είδους
+ Αξιόλογος τεχνικός τομέας
+ Ξεκαρδιστικοί πανηγυρισμοί

- Αν δεν παίζετε FIFA δεν θα σας συγκινήσει
- Προβληματάκια στα γραφικά

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 9.0

Πλατφόρμα: PS3 (Xbox 360, Wii)
Έκδοση: EA
Ανάπτυξη: EA
Διάθεση: EA Hellas
Είδος: Ποδόσφαιρο
Παίκτες: Single, multiplayer
Επίσημο Site: http://fifa-world-cup.easports.com/home.action
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 30/4/2010
PEGI: 3