Zone of the Enders HD Collection Review

, Κυριακή 30 Δεκέμβριος 2012 0  

Ο Hideo Kojima είναι γνωστός κυρίως λόγω της σειράς Metal Gear Solid, που τον έχει καθιερώσει ως έναν από τους κορυφαίους δημιουργούς βιντεοπαιχνιδιών. Όμως πέρα από τις περιπέτειες του Solid Snake, ο Kojima έχει στο βιογραφικό του και μια άλλη αγαπημένη σειρά. Ο λόγος για το Zone of Enders, μια σειρά που έχει μείνει στο περιθώριο εδώ και μια δεκαετία, και τώρα επιστρέφει δριμύτερη με την καθιερωμένη πλέον μέθοδο της HD συλλογής. Η Zone of Enders HD Collection προσφέρει τα κλασικά παιχνίδια Zone of Enders σε HD, όμως δεν διορθώνει σχεδόν καμμία από τις αρχικές αδυναμίες τους, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις τις διογκώνει.

Η ιστορία μας ταξιδεύει στον 22ο αιώνα, όπου η τεχνολογία και τα ανθρώπινα επιτεύγματα έχουν εξελιχθεί σημαντικά. Ο πλανήτης Άρης είναι το νέο «στέκι» της ανθρωπότητας, με αποικίες να υπάρχουν σε όλο το ηλιακό μας σύστημα. Το πρώτο Zone of the Enders μας εξιστορεί (μυρίστε καλύτερα τα νύχια σας) την ιστορία του Leo (I’m on, bitches!), ο οποίος βρίσκεται τυχαία στο τροχιακό πλαίσιο Jehuty και εν συνεχεία παίρνει τον έλεγχο ενός ρομπότ-οχήματος με το ίδιο όνομα, στην προσπάθειά του να προστατευτεί από τις εχθρικές δυνάμεις που αγωνίζονται να κατακτήσουν την «περιοχή». Δύο χρόνια αργότερα, ένας νέος πιλότος ονόματι Dingo, βρίσκει το Jehuty σε άθλια κατάσταση στο Φεγγάρι της Callisto (τυχαία και αυτός, για την πρωτοτυπία!), παίρνοντας εκ νέου τον έλεγχό του για να νικήσει τον Colonel Nohman του στόλου BAHRAM. Η πεντάλεπτη anime εισαγωγή (πριν την επιλογή τίτλου) είναι απλά επική, αν και μπερδεύει λίγο τα πράγματα.

Το πρώτο Zone of Enders είχε πολλές καινοτόμες ιδέες, όμως η φτωχή εκτέλεσή τους το άφησε να παλεύει μόνο του. Αργή δράση, επαναλαμβανόμενα περιβάλλοντα και μάχες, διάρκεια μόλις τέσσερις ώρες, χρόνοι φόρτωσης που σκοτώνουν, ιστορία που δεν βγάζει νόημα αλλά και από τις χειρότερες cutscenes που έχουμε δει ποτέ, σε συνδυασμό πάντα με το ανύπαρκτο lip-syncing και το κάκιστο voice-over. Ο χρόνος μόνο βοηθός αυτών των στοιχείων δεν θα μπορούσε να είναι, θυμίζοντας τους λόγους που το ZoE έμεινε στην αφάνεια και όχι το τί πραγματικά ήθελε να προσφέρει. Δυστυχώς η remastered έκδοσή του στη συλλογή δεν παρέχει κάποια αξιόλογη διόρθωση, παρά μόνο ένα HD “lifting”, με όλα εκείνα τα αρνητικά στοιχεία που συναντήσαμε χρόνια πριν να επιστρέφουν.

Anime και... βυζάρες πάνε παρέα!

Ο πραγματικός λόγος που αξίζει να αγοράσετε την εν λόγω συλλογή είναι το sequel, Zone of the Enders: The 2nd Runner, το οποίο χαντακώθηκε από το κακό ξεκίνημα της σειράς, όμως στην πραγματικότητα δεν έχει καμμία σχέση με τον προκάτοχό του. Το 2nd Runner επικεντρώνεται πολύ περισσότερο στην ιστορία και τους χαρακτήρες, δίνοντας μία καθαρή οπτική για το τί συμβαίνει στον κόσμο του ZoE. Οι μάχες είναι πολύ πιο γρήγορες, με τον κατάλληλο συνδυασμό shooter, ultimate και κοντινών επιθέσεων να είναι απαραίτητος, κάτι που δεν αξιοποιεί για κανέναν λόγο το πρώτο παιχνίδι. Οι εναλλαγές περιβαλλόντων είναι συνεχόμενες, με τα στοιχεία γύρω σας να μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε σαν όπλα, είτε σαν ασπίδες. Οι αντίπαλοι όλο και δυσκολότεροι καθώς προχωράτε την ιστορία, ενώ η αίσθηση του leveling γίνεται επιτέλους αισθητή. Κάθε μάχη με boss είναι επική και φρέσκια, ενώ η δυσκολία τους μπορεί να σας φτάσει στα άκρα. Οι cutscenes αλλάζουν, χρησιμοποιώντας σκηνές με στιλ anime, αντί για in-game γραφικά. Ο συγχρονισμός των ομιλιών με τα στόματα απουσιάζει και πάλι, χωρίς όμως να χαλάει την συνολική οπτική εμπειρία. Ο ήχος παραμένει ασυναγώνιστος και αψεγάδιαστος, με μερικά από τα ωραιότερα ακούσματα techno μουσικής να σας συνοδεύουν καθόλη τη διάρκεια του παιχνιδιού (περίπου οκτώ ώρες).

Όσο καλύτερο και αν είναι το Zone of the Enders: The 2nd Runner, κάποια στοιχεία το κρατάνε πίσω -μπορεί όχι τότε, όμως στην HD Collection σίγουρα- όπως η απουσία online multiplayer. Αυτό που χαντακώνει την εμπειρία είναι ο τεχνικός τομέας, με τα frames να πέφτουν κατακόρυφα στην εμφάνιση πολλών αντιπάλων ή εφέ στην οθόνη, ενώ υπάρχουν και αρκετές περιπτώσεις «παγώματος» της οθόνης για αρκετά δέκατα. Οι χρόνοι φόρτωσης μπορεί να μην είναι τόσοι μεγάλοι όσο στο ZoE, αλλά και πάλι εκνευρίζουν (στο Xbox 360 το install δίνει την λύση στα παραπάνω προβλήματα). Τέλος, δεν υπάρχει αυτό που πολλοί από τους φαν ζητούσαν, δηλαδή κάποιο πιο ξεκάθαρο τέλος, με τα αιώνια ερωτήματα ως προς το τί γίνεται τελικά να παραμένουν αναπάντητα.

Το πακέτο συμπληρώνεται από ένα αρκετά καλό demo του Metal Gear Rising: Revengeance. Το demo προσφέρει μία βασική VR αποστολή καθώς και ένα πλήρες επίπεδο στο οποίο μπορείτε να δείτε πώς υλοποιείται η όλη ιδέα του πετσοκόμματος, αλλά και να γευτείτε τη νέα εμπειρία ninja της Platimun Games (ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας). Μόνο μη δοκιμάσετε το blade mode σε κάποιο Metal Gear, καθώς το παιχνίδι παγώνει αμέσως, μαζί με το PS3 σας (από ότι διάβασα αυτό το πρόβλημα δεν υπάρχει στην έκδοση του Xbox 360).

Στο 2nd Runner, το περιβάλλον σας παρέχει ασπίδες και όπλα που είναι χρήσιμα ενάντια στις ορδές εχθρών ή στις boss battles.

Συνοψίζοντας, η Zone of Enders HD Collection αξίζει πρωτίστως για το ZoE: The 2nd Runner και δευτερευόντως για το demo του Metal Gear Rising. Ο χαμός επί της οθόνης, τα καταπληκτικά εφέ, η άρτια ακουστική εμπειρία αλλά και το μοναδικό gameplay του Zone of Enders: The 2nd Runner, είναι σίγουρα λόγος για να δοκιμάσετε έστω τη συλλογή. Aν θέλετε να μπείτε κατευθείαν στη δράση και στο «καλό» κομμάτι, μπορείτε άνετα να παρακάμψετε το πρώτο παιχνίδι, καθώς το sequel ανταμείβει και με το παραπάνω τους παίκτες. Τα τεχνικά προβλήματα είναι αρκετά και δυστυχώς μη επιλύσιμα (στο PS3), εκτός κι αν βγει κάποιο patch. Αν σας αρέσει η σειρά Zone of the Enders, τότε θα βρείτε τη συλλογή απαραίτητη. Aν όχι, μπορείτε να της δώσετε μία ευκαιρία (ειδικά στο 2nd Runner).

+ Ήχος
+ Πανέμορφα εφέ (2nd Runner)
+ Γρήγορη και συνεχής δράση (2nd Runner)
+ Αnime cutscenes (2nd Runner)
+ Επικές μάχες με αφεντικά (2nd Runner)
+ Προσθήκη trophies/achievements
+ Demo του Metal Gear Rising: Revengeance

- Mεγάλοι χρόνοι φόρτωσης (ειδικά στο ZoE)
- Κακοφτιαγμένες cutscenes (ZoE)
- Εξαιρετικά αργό και επαναλαμβανόμενο (ZoE)
- Μηδενική αίσθηση leveling και σχετικά εύκολο επίπεδο δυσκολίας (ZoE)
- Απουσία online multiplayer
- Πτώσεις των καρέ και παγώματα όταν γίνεται χαμός στην οθόνη

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 6.5

Πλατφόρμα: PS3 (review), Xbox 360
Ανάπτυξη: High Voltage Software
Έκδοση: Konami
Διάθεση: Zegetron
Είδος: Action
Παίκτες: Single-player, multiplayer
Επίσημο Site: http://uk.games.konami-europe.com
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 30/11/2012
PEGI: 12

 • Julian

  Αρα το 2 ειναι γαματο και το 1 μετριο. Δεν τα εχω παιξει ποτε αλλα δεν θα το παρω. Το ICO ψηνω να παρω, ισως τα god of war και DMC collection, και αν βγει ποτε 100% το onimusha.

 • spirosvii

  Julian αν είναι να πάρεις κάποιο από αυτά που λες και θες κάτι διαφορετικό χτύπα το ICO and Shadows of Collosus (είναι πακέτο). Πάντως και τα god of war και DMC είναι παιχνιδάρες και αξίζουν τα λεφτά τους σαν συλλογές.

  Μακάρι να βγουν τα ONIMUSHA! +1

 • Julian

  To Ico collection και Metal Gear Solid Collection ειναι πολυ πιθανες αγορες, τα αλλα απλα τα σκεφτομαι. Αν εβγαινε onimusha το τσιμπαγα day one. Μακαρι να γινει.

 • spirosvii

  Κοίτα δεν θέλω να σου βάλω ιδέες αλλά αν το ψάξεις λίγο ίσως το ps3 σου να γίνεται downgade οπότε να μπορείς να βάλεις CFW 4.30 οπότε να έχεις όλα αυτά τα παιχνίδια που λες + τόνους ακόμα παιχνίδια κατευθείαν στο ps3 σου χωρίς να ξοδέψεις ούτε ευρώ + psn + multiplayer + όλα τα παιχνίδια με τα τελευταία τους DLC.

  Τώρα λάθος μου που στα γράφω αυτά, και τα παιδιά πολύ σωστά θα κάνουν και θα σβήσουν αυτό το μήνυμα.

 • BiG_Bo$$

  Αυτό που θέλει να πει ο spirosvii είναι οτι μπορεις να κλέψεις!

  Το review ειναι κατατοπιστικότατο και μου υπενθυμισε οτι θέλω να δοκιμάσω το ZoE.

 • ObsessedGeorge

  Παιδιά, και γω που δουλεύω στην Nova όσοι ενδιαφέρονται, μπορούν να πάρουν ένα δέκτη του εμπορίου και μια από της programable κάρτες και να φορτώσουν κλειδιά οπότε να βλέπετε όλα τα κανάλια της Nova + χιλιάδες άλλα κανάλια κατευθείαν στο σαλόνι σας χωρίς να ξοδέψετε ούτε ευρώ στην συνδρομή + HD + Nova on demand + όλα τα κανάλια με τους ελλήνικούς υπότιτλους.

  Τώρα λάθος μου που σας τα γράφω αυτά, και τα παιδιά πολύ σωστά θα κάνουν και θα σβήσουν αυτό το μήνυμα.

 • StratosGK

  Χτύπησα το ZOE στα 12,42€ από το Πλαίσιο πριν αλλάξουν την τιμή στα 35€! Τώρα περιμένω να φέρουν τεμάχια στο κατάστημα και θα πάω να το πάρω.

  Leo το review σου θα το διαβάσω καλύτερα αφού παίξω και θα αφήσω γνώμη.

  +1 για το κορίτσι με τις βυζάρες!

 • ObsessedGeorge

  Αρε τυχερε! Αν δε σε ενδιαφερει το demo του Rising, μπορεις να μου στειλεις τον κωδικο στο PSN? Θελω να το παιξω σαν τρελος το demo.

 • StratosGK

  Το θέλω και εγώ Γιώργο, θα αργήσω να αγοράσω το κανονικό, τουλάχιστον ας έχω το demo.

 • ObsessedGeorge

  Οκ ρε απλως στο ζήτησα επειδή μου είχες πει ότι σου είναι αδιάφορο.

 • StratosGK

  Αδιάφορο για να το αγοράσω ή να έδινα λεφτά συγκεκριμένα για το demo, όταν πέσει στο 20ρικο το Rising το παίρνω.

 • ObsessedGeorge

  Σπύρο, θα κάνετε κανένα διαγωνισμό με το Zone of the Enders?

 • http://game20.gr Terminator

  Μπα, επόμενος διαγωνισμός Anarchy Reigns

 • ObsessedGeorge

  Έγινε Σπύρο, thanks for letting me know dude.

 • Giannis Giapitzakis

  Πρέπεi να ήταν πολύ cool παιχνίδι στην εποχή του το Zone of the enders.
  Και το τέλος είχε πολύ ψαγμένους διαλόγους, και ο θάνατος της Βιόλα που εκτοξεύτηκε προς τον Δια με το κατεστρεμένο ρομπότ της, και ο μονόλογος της πριν πεθάνει ήταν συνταρακτικά.

  Είναι αρκετά τψηλού επιπέδπυ επιστημονική φαντασία για τα δεδομένα των βιντεοπαιχνιδιών.

  Ο Kojima δίνει στα παιχνίδια του μια στιβαρή αφήγηση χωρίς να είναι σε βάρος του Gameplay. Μόνο να μην φλιαρούσε ακατάσχετα στα Metal Gear....