alt text

Αν το Doom θεωρείται ο πατέρας των FPS, τότε το Wolfenstein3D είναι σίγουρα ο γερασμένος βετεράνος με τις αμέτρητες ιστορίες. Ακριβώς όπως και ο αιώνιος πρωταγωνιστής του, William B.J. Blazkowicz, που επιστρέφει στον νέο τίτλο της σειράς με σκοπό να κλείσει τους ανοιχτούς λογαριασμούς του από τα Return to Castle Wolfenstein και Wolfenstein 2009. Και το κάνει πολύ καλά.

Η ιστορία του Wolfenstein: The New Order δεν είναι τόσο στενά συνδεδεμένη με τους δύο προηγούμενους τίτλους ώστε να πρέπει να έχετε ασχοληθεί μαζί τους (αν και αξίζει αφού ειδικά το RtCW είναι φανταστικό), υπάρχει όμως μία λογική συνέχεια. Εν έτει 1946, η ναζιστική μηχανή έχει κερδίσει έδαφος και μάχες με αφύσικη ταχύτητα, με την βοήθεια κάποιας άγνωστης και εξελιγμένης πέρα από κάθε φαντασία τεχνολογίας. Οι σύμμαχοι είναι πλέον σε μειονεκτική θέση και προσπαθούν απεγνωσμένα να χτυπήσουν το Τρίτο Ράιχ όπως μπορούν. Έτσι, το παιχνίδι ξεκινάει με τον Blazkowicz να παίρνει μέρος στην αεροπορική επίθεση κατά του μεγάλου κακού της ιστορίας, τον στρατηγό Wilhelm “Deathshead” Strasse, παλιό γνώριμο της σειράς, που όλα δείχνουν πως ανήκει στην ηγεσία των Ναζί πλέον. Η αποστολή δυστυχώς πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, όμως ο Blazkowicz με την ομάδα του καταφέρνουν να φτάσουν στην καρδιά του κάστρου του Deathshead. Οι προσπάθειές τους τελικά αποτυγχάνουν, η ομάδα αποδεκατίζεται και ο Blazkowicz στην προσπάθεια του να αποδράσει μένει φυτό από βαρύ τραύμα στο κεφάλι.

14 ολόκληρα χρόνια αργότερα, ο Blazkowicz συνέρχεται από ένα “ξύπνιο” κώμα. Όλο αυτό τον καιρό βρισκόταν στην Πολωνία, σε μια οικογενειακή κλινική όπου είχε καλή φροντίδα. Μία μέρα ο κόσμος γύρω του γκρεμίζεται και παίρνει ξανά την κατάσταση στα χέρια του. Όταν μαθαίνει πως το έτος είναι 1960 και οι Ναζί έχουν κατακτήσει ολόκληρο τον πλανήτη, αρνείται να το δεχτεί και καταφέρνει να έρθει σε επαφή με την λιγοστή αντίσταση, στην καρδιά του Βερολίνου. Κάπως έτσι ξεκινάει μία τρελή περιπέτεια που στέλνει τον Blazkowicz από ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης μέχρι ένα υποβρύχιο και από το σπήλαιο μιας κρυφής οργάνωσης επιστημόνων μέχρι το... φεγγάρι. Η αφήγηση του The New Order γίνεται μέσα από μικρές και καλοφτιαγμένες cutscenes, που αποδίδουν εξαιρετικά την ατμόσφαιρα και κάνουν κάτι πρωτόγνωρο για έναν τίτλο Wolfenstein: σχηματίζουν χαρακτήρες, συμπάθειες και μία αρκετά ωραία ιστορία. Σε κάποια φάση το παιχνίδι ξεφεύγει υπερβολικά παρουσιάζοντας μία αρχαία μυστική οργάνωση επιστημόνων και το τελευταίο αντιπαθέστατο μέλος της, που προσωπικά δεν μου άρεσε καθόλου, αλλά ευτυχώς το αφήνει στην άκρη σχετικά γρήγορα και αφήνει τον παίκτη να επιστρέψει στη δράση. Υπάρχει μάλιστα μία επιλογή στην αρχή που αλλάζει ορισμένα πράγματα και δικαιολογεί δεύτερο παίξιμο.

Διπλά shotguns. Τι αλλο να ζητήσει κανείς; (τριπλά shotguns φυσικά)

Διπλά shotguns. Τι αλλο να ζητήσει κανείς; (τριπλά shotguns φυσικά)

Και είναι τόσο καλή η δράση του Wolfenstein: The New Order. Αλλά ας τα πάρουμε με τη σειρά καλύτερα. Το παιχνίδι δεν είναι κάποιο άμυαλο arcade shooter, όμως αυτό δεν σημαίνει πως μοιάζει με τα γνωστά στρατιωτικά, δήθεν ρεαλιστικά shooter που είναι της μόδας. Υπάρχουν στιγμές που το παιχνίδι δίνει την δυνατότητα να παίξετε πιο αργά και μεθοδικά, με τη βοήθεια ενός υποτυπώδους μηχανισμού stealth. Όλο το stealth του τίτλου αποτελείται από την εξής διαδικασία: σκύψιμο, αργό περπάτημα μέχρι τον άτυχο Ναζί που προσφέρει απλόχερα την γυρισμένη πλάτη του και κλικ για takedown. Θα πείτε πως αυτό είναι χάλια stealth ή πως το έχουμε δει και πριν 10 χρόνια και θα έχετε απόλυτο δίκιο. Το παιχνίδι όμως δεν είναι stealth, δεν προσφέρεται κάποια ανταμοιβή για αυτή την τακτική. Απλά υπάρχει για να αδειάσετε ένα δωμάτιο πιο εύκολα όταν έχετε μείνει με πέντε σφαίρες ή σας επιβάλλεται μέσω της ιστορίας. Ευτυχώς, στα λίγα σημεία που είστε αναγκασμένοι να χρησιμοποιήσετε stealth η ατμόσφαιρα καλύπτει τον αδιάφορο μηχανισμό. Δυστυχώς όμως υπάρχει ένα τεράστιο μελανό σημείο και αυτό είναι η νοημοσύνη των εχθρών. Για κάποιο περίεργο λόγο, σε όλα τα επίπεδα δυσκολίας οι εχθροί όταν κρατάνε melee όπλο είναι απίστευτα χαζοί, σε βαθμό να σας κοιτούν καλά καλά και να παίρνουν σειρά για να τους σκοτώσετε. Φαίνεται ακόμα πιο περίεργο από τη στιγμή που η Α.Ι. λειτουργεί ικανοποιητικά στο πιστολίδι.

Το οποίο πιστολίδι του Wolfenstein: The New Order πραγματικά λάμπει. Τα όπλα έχουν ωραία αίσθηση και βάρος, ο Blazkowicz κινείται ωραία και σχετικά γρήγορα στο χώρο, ενώ επιτέλους μπορείτε να πυροβολάτε καθώς τρέχετε και φυσικά όταν τσουλάτε στο έδαφος. Οι εχθροί δέχονται με χαρά τις κουρτίνες από μολύβι που τους ρίχνετε, με πολύ ωραία ragdoll animation και μπόλικο αιματοκύλισμα. Ο σχεδιασμός των πιστών είναι φυσικά γραμμικός αλλά υπάρχουν ορισμένες εναλλακτικές μικρές διαδρομές που σας βοηθούν να προχωρήσετε αναίμακτα ή τουλάχιστον να κρυφτείτε και να σκεφτείτε την τακτική σας. Μία τέτοια προσέγγιση είναι συνήθως κατάλληλη για να φτάσετε στον αρχηγό της περιοχής και να τον βγάλετε από την μέση πριν καλέσει ενισχύσεις. Αν προτιμήσετε να διασκεδάσετε και ορμίσετε με δύο shotgun ανά χείρας καλεί ενισχύσεις μέχρι να τον καθαρίσετε. Αλλά δεν πειράζει, περισσότεροι άτυχοι Ναζί για εσάς. Εδώ η νοημοσύνη των εχθρών ανταποκρίνεται καλύτερα, χωρίς να ξεπερνά τον εαυτό της. Οι στρατιώτες κρύβονται πίσω από κάλυψη, πέφτουν στο έδαφος για να αποφύγουν τα πυρά σας ή σε μερικές ευχάριστες περιπτώσεις σας κυκλώνουν από κάποια μεριά της πίστας. Οι πιο ισχυροί στρατιώτες απλά έρχονται καταπάνω σας με ατελείωτη δύναμη πυρός και τα τεράστια ρομπότ σας αφήνουν άφωνους όταν πηδάνε πάνω από τεράστια εμπόδια και σας έρχονται ουρανοκατέβατα. Δεν υπάρχει μεγάλη ποικιλία εχθρών, την κατάσταση όμως σώζουν οι καλοσχεδιασμένες πίστες που επιτρέπουν πολλούς πειραματισμούς.

Όσον αφορά τα όπλα, αυτά είναι λίγα αλλά καλά. Έχετε τα μαχαίρια σας, τα υπερχρήσιμα περίστροφα, τα πολυβόλα, τα shotgun, τα snipers rifle και το πιστό σας λέιζερ. Μπορείτε να τα έχετε όλα μαζί χωρίς περιορισμούς. Το κάθε ένα διαθέτει από δύο λειτουργίες και στην πορεία της ιστορίας δέχονται μικρές βελτιώσεις. Το λέιζερ ή αλλιώς laserkraftwerk είναι το βασικό εργαλείο σας στο παιχνίδι. Είναι αρκετά καλό ως όπλο και εξωφρενικά ισχυρό με όλες τις βελτιώσεις αλλά δεν μπορείτε να βασιστείτε πάνω του αφού ξεφορτίζεται γρήγορα. Αντίθετα, η δεύτερη λειτουργία του, το λέιζερ κοπής, θα σας γίνει συνήθεια καθώς μπορείτε να ανοίγετε κρυφά περάσματα, να βρίσκετε αντικείμενα κλπ. Το πρόβλημα του ξεφορτίσματος των όπλων είναι ενοχλητικό, ειδικά στο φεγγάρι όπου χρησιμοποιείτε αποκλειστικά λέιζερ όπλα. Χαλάει ο ρυθμός της μάχης όταν ξαφνικά πρέπει να κρυφτείτε και να βρείτε μία βολικά τοποθετημένη παροχή ρεύματος. Για εμένα το στολίδι του τίτλου είναι η δυνατότητα να κρατάτε δύο όπλα κάθε λογής. Το χαμόγελο που είχα όταν σήκωσα δύο shotgun και γάζωσα ένα δωμάτιο γεμάτο εχθρούς ήταν ξεκάθαρο σημάδι πως το παιχνίδι με είχε κερδίσει.

Υπάρχουν μπόλικοι τεράστιοι και ζόρικοι εχθροί.

Υπάρχουν μπόλικοι τεράστιοι και ζόρικοι εχθροί.

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο του Wolfenstein: The New Order είναι η συλλογή αντικειμένων όπως όπλα, υγεία, πανοπλία και collectibles. Είναι άκρως ευχάριστο το γεγονός πως η υγεία δεν αναπληρώνεται δια μαγείας αλλά πρέπει να βρίσκετε medkits και να μαζεύετε κομμάτια από μέταλλο, αλεξίσφαιρα γιλέκα και κράνη που σας προστατεύουν, κάτι που κάνει ακόμα πιο έντονη και γρήγορη την δράση. Το μικρό πρόβλημα είναι πως όλα αυτά τα μαζεύετε με το πάτημα ενός πλήκτρου. Δεν υπάρχει επιλογή να τα μαζεύετε απλά πλησιάζοντας ή περνώντας από πάνω τους, οπότε βρίσκετε τον εαυτό σας να καθαρίζει ολόκληρο το δωμάτιο από αντικείμενα μόλις ξεφορτωθείτε τους εχθρούς. Δεν είναι σημαντικό αλλά ίσως οδηγήσει σε κάμποσα reload αν χάσετε ένα πολυπόθητο medkit επειδή μπερδέψατε το κουμπί. Ανάμεσα στις αποστολές o Blazkowicz κάνει διάλειμμα στην βάση της αντίστασης. Εκεί μαθαίνετε περισσότερα για τους χαρακτήρες, τί έγινε στον κόσμο, τα χρόνια της απουσίας σας και κάνετε μερικές αδιάφορες αποστολές που σας ζητούν να μαζέψετε αντικείμενα. Φρενάρει την πλοκή αλλά προσφέρει όμορφες στιγμές και βοηθά στο χτίσιμο της ατμόσφαιρας.

Η idTech5 ντύνει όμορφα το Wolfenstein: The New Order, με φοβερούς φωτισμούς, εντυπωσιακά εφέ και ίσως το καλύτερο DOF που έχω δει - όλα μαζί συνθέτουν μία υπέροχη και σκληρή δυστοπική αισθητική. Οι χάρτες είναι τεράστιοι χωρίς το παραμικρό loading (όσα υπάρχουν καμουφλάρονται με σύντομες cutscenes), τα particle effects είναι φανταστικά, με σπίθες και σφαίρες να αναπηδούν σε κάθε επιφάνεια ενώ τα animation λειτουργούν πολύ καλά. Υπάρχει μπόλικη καταστροφή στο περιβάλλον με κομμάτια τσιμέντου να γίνονται θρύψαλα, τοίχους να γκρεμίζονται και φυσικά μεταλλικές πλάκες που λιώνουν και κόβονται από το laserkraftwerk σας.

Δεν είναι όλα ρόδινα βέβαια. H αλληλεπίδραση με το περιβάλλον είναι σχεδόν μηδενική, χωρίς ίχνος φυσικής στα αντικείμενα, δεν υπάρχουν πηγές φωτισμού σε πραγματικό χρόνο και το πιο βασικό από όλα, το παιχνίδι είναι παράλογα απαιτητικό γι αυτά που προσφέρει. Τα megatextures επιστρέφουν και παρόλο που η χρήση τους σημαίνει λιγότερες επαναλαμβανόμενες υφές, η ανάλυση τους είναι χαμηλή και θολή. Το παιχνίδι πιάνει 44 ολόκληρα GB στον δίσκο, κάτι επίσης ενοχλητικό. Τα Wolfenstein: The New Order είναι σίγουρα όμορφο αλλά με μία πιο προσεκτική ματιά στις υφές χαλάει η ψευδαίσθηση και τα skyboxes και τα σκηνικά πίσω από τους χάρτες είναι χαμηλής ανάλυσης. Σε θέματα επιδόσεων μπόρεσα να τρέξω το παιχνίδι απροβλημάτιστα στα 1080p με σταθερά 60 καρέ ρυθμίζοντας τα γραφικά ανάμεσα σε medium και ultra. Πάντως οι ultra ρυθμίσεις δεν δικαιολογούν σε καμία περίπτωση τις απαιτήσεις.

Το stealth δεν συναρπαζει αλλά λειτουργεί σωστά.

Το stealth δεν συναρπαζει αλλά λειτουργεί σωστά.

Στον ήχο ευτυχώς δεν υπάρχουν προβλήματα. Το voice acting είναι υποδειγματικό και όλοι οι ηθοποιοί κάνουν άριστη δουλειά, με τους Deathshead και Frau Engel να κλέβουν την παράσταση και τους ψιθυριστούς μονολόγους του Blazkowicz να κάνουν ακόμα πιο βαριά την ατμόσφαιρα. Οι ήχοι των όπλων είναι αρκετά καλοί, όπως και τα διάφορα άλλα εφέ. Η μουσική που ντύνει το παιχνίδι είναι πολύ ωραία, από το δυνατό μουσικό θέμα των μενού μέχρι τα licensed τραγούδια, όλα δένουν άψογα. Ειδικά στη μίξη του ήχου από τις cutscenes και πάλι πίσω στο παιχνίδι έχει γίνει πολύ καλή δουλειά.

Η MachineGames ανταποκρίνεται στις περιστάσεις και παραδίδει έναν άρτιο και απολαυστικό τίτλο, άξιο του ονόματος Wolfenstein, χωρίς να φοβάται να αλλάξει την κλασική συνταγή όπου χρειάζεται. Το Wolfenstein: The New Order δεν φέρνει κάτι ριζοσπαστικό στο τραπέζι αλλά γεφυρώνει τα παλιά καλά ανέμελα shooters με τις σύγχρονες τάσεις του gaming. Αν ψάχνετε ένα FPS με ενδιαφέρουσα ιστορία και αχαλίνωτη δράση, το Wolfenstein: The New Order είναι για σας.

 • Ωραία ιστορία και χορταστική διάρκεια
 • Μεγάλες, απολαυστικές πίστες
 • Ήχος
 • Κορυφαίο πιστολίδι
 • Αισθητική
 • Η τεχνητή νοημοσύνη μερικές φορές ξεχνάει τη “νοημοσύνη”
 • Τα γραφικά, αν και όμορφα, δεν έχουν επαρκή συνοχή
 • Προβλήματα απόδοσης, απαιτητικό χωρίς λόγο
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PC (review), PS4, Xbox One, PS3, Xbox 360
ΑΝΑΠΤΥΞΗ:MachineGames
ΕΚΔΟΣΗ:Bethesda
ΔΙΑΘΕΣΗ:IGE
ΕΙΔΟΣ:FPS
ΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player
ΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://www.wolfenstein.com
HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:20/5/2014
PEGI:18
 • Kiotosan

  Ωραίο review meh!
  Σε τι σύστημα το επαιξες;;

  • Dimokritos

   Σε PC. Το review ειναι για την εκδοση του PC. Οχι, δεν με λενε meh :D.

   • Kiotosan

    Αυτο εννοώ ! Σε τι σύστημα ( καρτα γραφικών , επεξεργαστή και μνήμη) 🙂

    • meh

     AMD Phenom II X4 965
     4,00GB Dual-Channel DDR3 @ 1333MHz
     MSI NF750-G55
     2047MB NVIDIA GeForce GTX 750 Ti

     Παλιο αλλα σκληρο καρυδι. Η καινουργια 750Ti του εδωσε αερα.

 • mpak7

  Το ειχα προπαραγγειλει αλλα τελικα εκανα ακυρωση. Τωρα το μετανιωσα!. μια χαρα ειναι το παιχνιδι. παει και η beta του doom... νευραααα

 • Δημήτρης.

  Ωραία, 🙂 🙂
  Ωραίο review Meh.
  Kαι μια απορία , τι είναι το DOF;

  • meh

   Το DOF ειναι το Depth of Field, για να το εξηγησω μπακαλικα ειναι το εφε που θολωνει το περιβαλλον στο βαθος, οταν ο παικτης εστιαζει σε ενα αντικειμενο κοντα του. Οπως στις φωτογραφιες.

   • Δημήτρης.

    A, ευχαριστώ.
    Moλις το πρωτοδιάβασα το σκέφτηκα σαν: Damage Of F , το F , τι είναι τώρα ; :p:p

  • Φωτης

   Ρε μεγάλε αυτο θα ρώταγα κ γω..Μας έβαλε δύσκολα ο meh!!!

   • LoL4NevEr

    Παιδιά.. παιδιά... PC gaming master race! Τς τς τς!
    Το performance όμως που τρώει το DoF όμως στο σύστημα μου (ΠΟΛΎ παλιό και καθόλου σκληρό καρύδι) νομίζω πως είναι λίγο unjustified, όμως είναι σίγουρα όμορφο.

 • darhe

  παρολο που στην αρχη δεν μας ειχε ψησει,τελικα το παιχνιδι μας αφησε πολυ καλες εντυπωσεις.
  για το συγκεκριμενο φτιαξαμε και βιντεακι με την αποψη μας στο καναλι μας.
  https://www.youtube.com/watch?v=-9w6WuIGlbQ

 • http://Sony Antreas

  Το παίζω στο ps4 και και είναι ίσως το καλύτερο παιχνίδι πρώτου προσώπου που δοκίμασα το συστήνω σε όλους. Και δοκίμασα και bioshock k metro

 • zaes

  To review ειναι αχρηστο αν δεν μπορει να αναφερει το ποιο βασικο..σε τι συστημα θα τρεξει το παιχνιδι..
  Ακουστηκε οτι σε quad επεξεργαστες ειναι unplayable,το ιδιο και σε λειτουγικο συστημα 32 bit (win 7),αλλα φυσικα ο meh δεν τα προσεχει αυτα....

  • kats

   System requirements ήθελες να σου πει ο meh?

  • meh

   O επεξεργαστης μου ειναι ενας κουρασμενος Phenom II 965 και εκανε αριστη δουλεια. Το OS μου ειναι 64bit αρα δεν μπορω να γνωριζω για τα 32bit λογισμικα. Δεν περιλαμβανεται τεχνικη αναλυση στα κειμενα μου.

 • http://Sony Antreas

  Οποίος επεξε το syndicate νομίζω οι κίνησης του χαρακτήρα μοιάζουν

 • GeorgeZFR

  Πολύ το γούσταρα το παιχνιδακι, τα όπλα, η ιστορία , οι χαρακτήρες και ειδικά ο Blazkowicz και τα σκηνικά που έχει περάσει σε χώνει βαθιά μέσα στην ατμόσφαιρα.Μεγάλο + για την διάρκεια του αρκετά μεγάλο και με μικρά ωραία cutscenes, θα το αρχίσω ξανά στο Uber mode πιστεύω να είναι αρκετά πιο δύσκολο από το death incarnate που το τερμάτισα...θέλω να δω και τι γίνεται στην ιστορία με την άλλη επιλογή που κάνεις στην αρχή.

 • Γιάννης

  Καλό το παιχνίδι αλλά καμία σχέση με τα παλιά παιχνίδια που ήταν εξαιρετικά όπως το Return to the Castle ,το παιχνίδι από Horror πήγε σε πιο action στυλ και χάλασαν την αρχική εικόνα του παιχνιδιού.

  • meh

   Διαφωνω. Δεν χαλασε τιποτα. Στα RtCW και W09 ο Deathshead προσπαθησε να πετυχει τους σκοπους του δαμαζοντας το υπερφυσικο. Μετα απο 2 αποτυχιες οι Ναζι κατεφυγαν στην τεχνολογια και εκοψαν κωλους. Κρατησαν πολυ καλα την συνοχη της σειρας. Ετσι και αλλιως το πρωτοτυπο παιχνιδι ειχε εναν MechaHitler στο τελος του, μην τα ξεχναμε αυτα.

   • Γιάννης

    Έχεις παίξει το Return to the Castle? Εγώ ναι και έχω παίξει και το New order και δεν μου φάνηκαν το ίδιο "τρομακτικά". Στο New order εστίασαν πιο πολύ σε gunfights και τέτοια ενώ το Return to the castle ήταν καθαρό stealth χωρίς πολλά πολλά. Αααα btw ωραίο review ,τώρα το διάβασα όλο 🙂

    • meh

     Φυσικα το εχω παιξει, το γραφω στην αρχη του κειμενου κιολας. Δεν μου ειχε φανει τρομακτικο το RtCW. Ηταν πιο σκοτεινο και μακαβριο ισως αλλα stealth δεν το λες, πανικος γινοταν και σε εκεινο. Επισης ειχε και εκεινο πειραματα με ανθρωπους σφηνωμενους μεσα σε μηχανες. Ειχε τους τυπους οπως στην 2η εικονα του κειμενου αλλα σε πιο πρωϊμη μορφη και ειχε φυσικα αυτους εδω τους εφιαλτες. http://www.nvidia.com/docs/io/1335/large01.jpg

     Σιγουρα το New Order ειναι πιο "χαβαλετζιδικο" αλλα επιμενω πως κρατησαν αριστα στη συνοχη μεταξυ των τριων παιχνιδιων.

 • plus

  Μα τα Wolfenstein δεν ήταν και ποτέ horror games.Το ότι στο RtCW σκότωνες σκελετούς δε το κάνει horror.
  Kαι ο Mario παλεύει συνέχεια με έναν μπ@σταρδεμένο δράκο που πετάει φωτιές αλλά horror δεν είναι. 🙂

  • plus

   Το προηγούμενο σχόλιο πήγαινε στον φίλο Γιάννη.

   Πολύ ωραίο το review meh.Δεν το τσίμπησα ακόμα αλλά δε το χάνω με τίποτα.Eχω ακούσει τα καλύτερα,είμαι και fan..
   Αν ξέρει κάποιος να μου πει παρακαλώ αν η retail έκδοση χρειάζεται Steam.Γιατί σκέφτομαι για retail αλλά το θέλω να υπάρχει και στο Steam.

   • meh

    Ναι plus, ειναι Steamworks τιτλος.

    Φχαστω για τα καλα λογια και ολους τους υπολοιπους φυσικα. 😀

    • plus

     Άρα πάει για retail.Eυχαριστώ meh.

 • http://game20.gr Julian

  Ωραια κριτικη meh, το παιχνιδι πρεπει να ειναι αρκετα ωραιο επισης.

 • bigi

  Κάποια στιγμή θα το δω.Το μεγαλύτερο αρνητικό του πιστεύω θα είναι ο χώρος που πιάνει στο σκληρό, που είναι μάλλον αδικαιολόγητα πολύς.Το ευχάριστο είναι ότι οι περισσότεροι χρήστες το βρίσκουν ως ένα από τα πιο ευχάριστα fps των τελευταίων ετών.Και η αλήθεια είναι ότι μας έχουν λείψει τέτοια παιχνίδια.Ελπίζω να πάει καλά και από άποψη πωλήσεων.

 • zaes

  Meh φυσικά και πρεπει να αναφερεις την "τεχνική αναλυση"
  για σκεψου καποιος να παραγγειλει το παιχνιδι και να δει οτι τρεχει μονο σε 64 bit,εφοσον εχει 32 bit θα φάει "ηττα".
  Το ιδιο ισχυει και αν έχει σχετικα αδυνατο επεξεργαστη,θα δει ενα μεγαλοπρεπεστατο non playable στην οθονη του..
  Απο reviews εχουμε χορτασει πλεον...η μαγκια ενος reviewer ειναι να αναφερει σε τι μηχανακι θα τρεξει το παιχνιδι...
  Και δεν σου λεω να το τρεξεις σε "100" μηχανηματα και να μας πεις...απλα κανε μια ερευνα στο ιντερνετ,μπες σε φορουμ,ρωτα,ασχολησου,ψαξτο γενικως...
  οταν διαβαζει καποιος την αναλυση σου δεν το διαβαζει μονο για να του πεις τι "χρωματα" εχουν τα γραφικα ή αν κουβαλαει ένα η δυο shotgun παραμασχαλα ο χαρακτηρας...υπαρχουν και τυποι που σκεπτονται τα λεφτουδακια τους πριν κανουν μια αγορα...
  Και στο λεω επειδη το συγκεκριμενο παιχνιδι "εκαψε" κοσμακη με το αποκλειστικο 64 bit του χαρακτηρα,οσοι έχουν 32 bit απλα το ηπιανε...η γελειοτητα της υποθεσης ειναι οτι η ιδια η εταιρεια ηταν απαξιωτικη στον επεξεργαστη και ανεφερε οτι το minimun ειναι o i5.Βλεπεις..εκει ειναι που χρειαζομαστε έναν reviewer να μας τεσταρει εαν το παιχνιδι την αντεχει σε μικροτερους επεξεργαστες.

  • meh

   Εχω μονο εναν υπολογιστη και οχι ιδιαιτερα high end. Δεν μπορω να κανω τεχνικη αναλυση και δεν εχω ολες τις απαιτουμενες γνωσεις για κατι τετοιο.
   Περιληψη αναλυσεων αλλων δεν προκειται να κανω. Καλυτερη ερευνα αγορας θα κανει οποιος ενδιαφερεται για τον τιτλο μονος του. Και επιτελους, ειναι καιρος να αφησουν πισω τα XP και τα Vista ορισμενοι.

   • zaes

    Ποια xp και ποια vista? Εισαι λαθος...τα 7 δεν εχουν 32 bit δηλαδη?
    Αν δεν μπορεις να κανεις την τεχνικη αναλυση..ανεθεσε σε αλλον το review...ή σε τελικη αναλυση γραψε σε υποσημειωση στο τελος του review: "απο ερευνα στο ιντερνετ και απο σχολια χρηστων το ταδε παιχνιδι δεν τρεχει σε...κτλ κτλ ή οτι έχουν παρατηρηθει ασυμβατοτητες με το ταδε λειτουργικο συστημα ή οτι τα minimum requirements ειναι αυτα....κτλ κτλ"
    Δηλαδη ποιο το νοημα εαν έχουμε ένα αλλο "κοινοτυπο" review που προστιθεται στο σωρο των χιλιαδων review...
    Αν σεβεσαι τα λεφτα καποιων που πανε να κανουνε την αγορα του game το κανεις και αυτο....

    • meh

     Οκ.

    • bigi

     Δηλαδή σου φαίνεται πιο εύκολο ή λογικό να κάθεται ο κάθε reviewer και στο κείμενό του να αναλύει όλους τους άπειρους συνδυασμούς μηχανημάτων που μπορούν ή δε μπορούν να το τρέξουν και με τι αποτελέσματα από το να ρίξει μια ματιά στο ίντερνετ ο κάθε ενδιαφερόμενος για τις απαιτήσεις του τίτλου ή για το πώς θα έτρεχε στο σύστημά του;Ετούτο να μας εύρει...

     • zaes

      Μαλλον δεν καταλαβες...o meh αντιθετα το επιασε το νοημα...
      Για τα minimum requirements αναφερω..απο ποιο επεξεργαστη και μετα θα το κανω playable το παιχνιδι,καπιτο? Για ποιους απειρους συνδυασμους κτλ μου αναφερεις εσυ?
      Τα πραγματα ειναι απλα...τρεχω το παιχνιδι εστω και στο minimum στο ταδε επεξεργαστη
      Εαν εσενα σε καλυπτουν τα reviews η απλα "κατεβαζεις" τα παιχνιδια και δεν λογαριαζεις τα λεφτουδακια για την αγορα του τοτε προβλημα σου
      Το σωστο review γραφει και τις απαιτησεις του παιχνιδιου εαν εσυ λες κατι αλλο..συγχαρητηρια τοτε εχεις τον πιο μουρατο-high end υπολογιστη που τρεχει τα παντα...
      Δεν ειμαστε ολοι ομως λεφταδες φιλε...και δεν μιλαω ειδικα για σενα..κουβεντα κανουμε

    • worms_arm

     Κατω από την βαθμολογια, εκει που εχει όλα τα στοιχεια του παιχνιδιού, θα αρκει και να γραφει τις ελάχιστες απαιτησεις κάθε παιχνιδιού. Όλα τα αλλα είναι περιττα. Κανενα site δεν τα γραφει. Αλλα και σε αυτό με τις ελάχιστες απαιτησεις δεν ευθυνεται ο meh και κανενας ιδιαιτερα στο site γιατι κανεις δεν είναι υποχρεωμένος.

     • zaes

      Μα για αυτο μιλαω και εγω...για να κανει την διαφορα στο review..οι περισσοτεροι δεν το αναφερουν σε sites,σε καποια περιοδικα του χωρου ισως,τα τελευταια χρονια βλεπουμε καποια αλλαγη και δειλα δειλα κανουν τις εμφανισεις τους και τα requirements σε reviews παιχνιδιων.ειναι πολυ χρησιμη προσθηκη και μπορει το αγαπημενο μας site να το κανει πραξη σε καθε review νομιζω..

      • worms_arm

       Γι΄αυτό υπαρχουν τα σχολια για να λεμε ολοι την αποψη μας με σεβασμο προς ολους.

  • Βαγγέλης

   Ποιός ο λόγος κάποιος να έχει 32bit σύστημα στις μέρες μας;
   Χαντακώνεις το H/W σου όσο φτηνό και να είναι.

   Σχετικά τώρα με τη ζήτηση απο τον κάθε reviewer να παραθέτει και κάποιο μικρό τεχνικό σχολιασμό για τις απαιτήσεις το βρίσκω και εγω περιττό. Απο τη στιγμή που το σύστημα σου ακροβατεί θα πρέπει να κάνεις μόνος σου μια αναζήτηση για τις απαιτήσεις αλλα και για τα μικρά μυστικά που κανείς δεν λέει.

   Θα έπρεπε όμως οι εταιρείες να ξαναεπιστρέψουν στα demo που έχουν πλεον εξαφανιστεί.

 • worms_arm

  Ωραιο το καιμενο μπορω να πω Meh, το παιχνιδι απ ότι διαβαζω δεν είναι για μενα. Αλλωστε από τα trailer που ειχα δει φαινεται να επικεντρώνεται στην ωμη βια και στο πιστολιδι με στοχο να διασκεδασει του παικτες, που με αυτό τον τροπο δεν διασκεδαζω. Η προκληση για τους δημιουργους είναι να εχει ενδιαφερουσα ιστορια χωρις αυτά. Όπως ειχα ξαναπει το ότι συνδυασαν τους Ναζι, και τα ρομποτ ποσο πιο υπερβολικο μπορει να είναι?

  Παντως αυτό που ειπε το παιδι για τις απαιτησεις θα ηταν ωραιο να γραφει το site σε κάθε review τις απαιτησεις κάθε παιχνιδιού γιατι είναι πολύ σημαντικο αν μπορει να το τρεξει ο υπολογιστης

 • gogos

  Το συγκεκριμένο Game ήταν η έκληξη της χρονιάς για μένα. Δεν το υπόλογιζα καθόλου αρχικά, αλλά οταν ξεκίνησα να παίζω είδα οτι έχω να κάνω με ενα πολύ καλό game. Eίναι αξιοπρεπέστατο σε όλους του τους τομείς (story, gameplay, γραφικά κτλ.). Ωραίο review Μeh. Συμφωνώ και με το κείμενο και με την βαθμολογία.

  Ένα χαρακτηριστικό που μου άρεσε, ηταν το σύστημα αναβαθμίσεων των Perks που βασίζετε στην επιβράβευση, του παίκτη επιτυγχάνοντας κάποια "κατορθώματα", στον καθένα απο τους 4 τρόπους gameplay. Απλά θα ήθελα να μπορούσα να κρατάω περισσότερα guns ταυτόχρονα σε ένα arcade shooter. Βέβαια οτι το καθένα απο αυτά χρησιμοποιήτε και ως dual, αλλάζει την αίσθηση, ομως συγκριτικά με το resistance 3 που είχες εως 10 διαφορετικά ταυτόχρονα πάνω σου, μου έκανε κάπως.. Βαρύ δεν θα το χαρακτήριζα. Άν θυμάμαι καλά το έπαιζα με ολα ultra, με τις σκιές στο medium στα 40-60 fps. Το μόνο αρνητικο ηταν το broken vsync, το οποίο έκανε το παιχνίδι να τρέχει με εκνευριστικό Tearing.

  • meh

   Αν εχεις nvidia το vsync το βαζεις απο τοn Πινακα Ελεγχου, δυστυχως. Ελπιζω σε patch απο τους Σουηδους.

 • bigi

  zaes 2/6/14 στο 2:39 @ meh
  "Αν δεν μπορεις να κανεις την τεχνικη αναλυση..ανεθεσε σε αλλον το review...ή σε τελικη αναλυση γραψε σε υποσημειωση στο τελος του review: "απο ερευνα στο ιντερνετ και απο σχολια χρηστων το ταδε παιχνιδι δεν τρεχει σε...κτλ κτλ ή οτι έχουν παρατηρηθει ασυμβατοτητες με το ταδε λειτουργικο συστημα ή οτι τα minimum requirements ειναι αυτα....κτλ κτλ"
  Κοίταξε, τα βασικά ελληνικά τα αντιλαμβάνομαι.Σε πιο βαθιά νοήματα το χάνω συνήθως λίγο, αλλά στα βασικά κάτι γίνεται.Δε νομίζω να σχολίασα κάτι διαφορετικό από αυτό που απαίτησες κιόλας.Το οποίο κατά την προσωπική μου γνώμη και ουτοπικό είναι και μη αναγκαίο.Ανεξάρτητα από το τι φιλοσοφία και τι υπολογιστή έχω εγώ, αυτό το πράγμα δε μπορεί να γίνει σε ένα review.Το να παραθέσεις για διευκόλυνση τις απαιτήσεις, το αντιλαμβάνομαι, και έχω την εντύπωση ότι παλιότερα αναφέρονταν σε pc reviews.Θα ήταν σε κάθε περίπτωση καλύτερο να καθιερωνόταν.Αλλά το να ζητάς να σου πει ο άλλος πώς τρέχει το παιχνίδι σε κάτι πέραν του δικού του συστήματος για χίλιους δύο λόγους δε γίνεται.Στην τελική "δε θα σου λύσει κανένας το πρόβλημα".Εαν θέλεις να συγκαταλέγεσαι στους συνειδητοποιημένους αγοραστές και δε σου περισσεύουν και τα λεφτά για να πάρεις ένα παιχνίδι που οι άλλοι παίρνουν αεράτα, θα κάνεις ο ίδιος την έρευνα αγοράς σου, θα δεις τα βιντεάκια σου στο ytb σε αντίστοιχα συστήματα, θα μπεις σε φόρουμ, θα .. θα ... θα... .Εγώ τουλάχιστον έτσι τη βλέπω τη φάση.Ράβω το κουστούμι πάνω μου, με τα μέτρα που πήρα ο ίδιος.Δεν περιμένω τον άλλον να ψυχανεμιστεί πως θα πηγαίνει πάνω μου, γι αυτό και συνήθως μου κάθονται καλά.

  • zaes

   Ερχεσαι στα λογια μου...ή μαλλον στα γραφομενα μου...εσυ ο ιδιος το γραφεις οτι ειναι καλο να καθιερωθει...
   Δευτερον: Δεν ειναι το συστημα μου το μοναδικο που υπαρχει στο πλανητη γη...υπαρχουν πολλοι χρηστες εκει εξω που εχουν 32 bit win7 στο συστημα τους και επισης οπως να το κανουμε βρε αδερφε δεν εχουν ολοι απο ι5 και πανω(η bethesda ειναι κάθετη σε αυτο..απο ι5 και πανω μονο playable).
   Για να τα κανουμε σουμα,δεν ζηταω τον ουρανο με τα αστρα...μια απλη διαπιστωση-αναλυση-επισημανση-σχολιασμο-πες το οπως θες εαν το παιχνιδι θα φτουρησει σε ενα minimum επεξεργαστη με ενα τιμημενο os 32 bit..
   Εαν αγαπητε περιμενω τον αλλον να "ψυχανεμιστει" οπως λες να μην διαβαζω καν τα review τοτε...αλλα ενα σωστο review που σεβεται τον εαυτο του το κανει αυτο...εκει κανει και την διαφορα ενα site-περιοδικο-forum-και οτι αλλο ειδησεογραφικο ενημερωτικο μεσον γουσταρεις...στην αξια δηλαδη της πληροφορησης...
   Ποσο πιο απλα πια...

 • forneverarrow

  Ωραίος meh. Θα το πάρω για ps4 σε λίγες μέρες, όταν τελειώσω πλήρως με το WD. Φαίνεται ωραίο και στο πνεύμα της σειράς.

 • Dimosonicu

  Μια εντελώς άσχετη ερώτηση:Στο game20 πόσους έχετε να γράφουν άρθρα μέχρι τώρα έχω δει άρθρα του Terminator,Marioland,aazel,person και meh ;;;

 • darhe

  πολυ καλο review meh,ξεχασα να στο πω,απλο και ωραιο.συμφωνω και σε πολλα απο οσα γραφεις.

 • Kilia

  Ωραιο review, ομορφο κειμενο.
  Δεν το ειχα στα υποψην αλλα μαλλον καποια στιγμη σε καμια γενναια προσφορα ισως ασχοληθω, αφου απο το κειμενο δειχνει οτι το παιχνιδι ανεξαρτητος της ποιοτητας του εχει ψυχη, κατι που σημερα λειπει απο σχεδον ολα τα ΑΑΑ games

 • Blaze

  Meh τώρα που είσαι επίτιμο μέλος της συντακτικής ομάδας του 2.0 πότε θα έχουμε καταχώρηση σου στην λίστα των editors;
  Ο λαός απαιτεί και σχετική φώτο. 😀

  • meh

   Εγω ειμαι εξωτερικος συνεργατης. 😛

   • Βαγγέλης

    Kόβεις και παροχή υπηρεσιών η μαύρα; 😀

 • Eaglos

  Θα γράψω ότι έγραψα και στα προηγούμενα άρθρα σχετικά με το παιχνίδι.

  Έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά από πίσω, το έπαιξα σε λάπτοπ τετραετίας με i7 στα 1,7 με 8GB μνήμη και μια GTS 360M σε full settings και πήγαινε αέρα. Κατά τα άλλα το σενάριο ήταν τελείως ασύνδετο με πολλές τρύπες και κλασικά ένα τελικό boss ευκολότερο από κάποια άλλα απλά bosses.

  Τραγικά τα 44GB χώρου που χρειάζεται, μέτρια τα γραφικά για παιχνίδια pc εν έτη 2014.
  To "casual" επίπεδο δυσκολίας είναι πολύ εύκολο.

 • Bill B.

  Κομπλέ το review, και εγώ το παιχνίδι όπως διάβασα και πιο πάνω, δεν το είχα για τσίμπημα, αλλά διαβάζοντας τις διάφορες κριτικές, και βλέποντας τις βαθμολογίες γενικά, άλλαξα τελείως γνώμη! Σίγουρα θα τσιμπηθεί τώρα... απλά να πέσει λίγο η τιμή του κλασσικά, και όλα ok!!

  P.S. Την 750Ti πήρες τελικά ε? Μια χαρά, κι εγώ ήθελα μία από τις δύο να πάρω (750 ή Τi), αλλά επειδή δεν γινόταν να πάω πάνω από 100€, ήδη παρήγγειλα την 650. Ελπίζω να μην με "παιδέψει" 🙂

 • isprokratoras

  Π Α Ι Χ Ν Ι Δ Α Ρ Α.

 • Giannis Giapitakis

  Αν παραπονιέσαι για τα 44 GB έπρεπε να δεις το τερατώδες patch των 7,5 γίγα που με έβαλαν να κατεβάσω την πρώτη μέρα.
  Πωπω τι παιχνίδι ε; Απίστευτο! Κατάφερα να το τερματίσω μετά από 2 βδομάδες και 24 ώρες gameplay.
  Στηρίζεται πολύ στο καλογραμμένο σενάριο και στους χαρακτήρες. Έχει ήρωες που δένεσαι εύκολα μαζί τους και μια τριάδα από πραγματικά διαβολικούς κακούς που τους εύχεσαι τα χειρότερα και συγκρίνονται με τους κακούς του Ιντιάνα Τζόουνς (για κάποιο λόγο η Nordic φάτσα του Μπούμπι μου φάνηκε πολύ τρομακτική και απόκοσμη) .
  Και το φινάλε μου άρεσε πολύ. Είχε κινηματογραφική κλιμάκωση.
  Στο Gameplay τα όπλα έχουν πολύ σωστή συμπεριφορά και βάρος και η δράση είναι συνεχής. Ποτέ δεν περνά πολύ ώρα χωρίς να έχεις κάτι να πυροβολήσεις. Μου άρεσε και το ότι οι χάρτες δεν είναι γραμμικοί, δεν είναι "σωλήνες" που πας μόνο μπροστά. Ουσιαστικά γυρίζεις γύρω γύρω μέχρι να βρεις το Objective ας πούμε στο Halo Combat Evolve. Για το ότι πρέπει να πατήσεις το Χ για να μαζέψεις οτιδήποτε, είναι αρχαικός μηχανισμός που σε ταλαιπωρεί τσάμπα αλλά οκ είναι Old School και αυτό οπότε δεν πειράζει.
  Ta perks δεν κάνουν την διαφορά ποτέ, αλλά διασκέδασα ξεκλειδώνοντας τα, ενώ το χάρηκα πολύ κάθε φορά που έβρισκα κρυμμένα μπιχλιμπίδια και μυστικά.
  Το μειονέκτημα είναι ότι πρόκειται για πολύ δύσκολο και άδικο παιχνίδι, παρόλο που έλεγαν ότι είναι δίκαιο και όλα αυτά. Ξεκίνησα στο Iam Death Incarnate και σε ορισμένα σημεία, ήταν απλά αδύνατο να περάσεις. Αναγκάστηκα να κατεβάσω την δυσκολία γιατί αλλιώς....
  Τελοσπάντων νομίζω ότι 9,5 είναι δίκαιος βαθμός.

  • meh

   Το κουμπακι για να μαζευεις τα (αμεσα αναγκαια) αντικειμενα δεν ειναι oldschool μηχανισμος. Λαθος σχεδιαστικη επιλογη ειναι για εμενα. Κανενα παλιο σκετο shooter δεν το ειχε.

 • forneverarrow

  Ξεκινάω τώρα new game κανονικά (γιατι αρχικά το έβαλα μόνο για να δω γραφικα στο ps4). Θα το λιώσω και θα γράψω μετα.

  • forneverarrow

   Επειδή θέλω να γράφω το first impression... Λοιπόν, δεν ξέρω γιατι πέρασε στο ντούκου, αλλα δεν ανέφερε κανείς οτι πρόκειται για 60fps τίτλο. Και βλέπω 60 fps σταθερά, οχι όπως το BF 4 για next gen που έπαιζε στα 50 average. Και επειδή το πιο πρόσφατο fps που έπαιξα στα 60 ήταν το Ghosts για ps3... εδώ έχω μείνει άφωνος! Φοβερά εφέ, πολυ καλά textures και ωραία κίνηση. Τελικά χάρηκα που το πήρα για ps4. Αν και δεν προχώρησα πολυ, ήδη κατάλαβα οτι πρόκειται για πολυ old school τίτλο και επιτέλους γουστάρω! Ελπίζω να είμαι θετικός στο τέλος.

   • meh

    Ναι, η idTech5 ειναι μηχαναρα. Για τα textures διαφωνω, αλλα δεν εχω ιδεα τι περναει για καλο texture στις κονσολες οποτε παω πασο. Καλη απολαυση forneverarrow.

    • forneverarrow

     Για τα textures αναφέρομαι δεδομένων των 60fps. Ειναι πολυ καλύτερα απο όσο θα περίμενε κανείς. Το πρόσεξα κυρίως στα όπλα, αλλα και στις επιφάνειες όντας πας πολυ κοντά. Anyway, ευχαριστώ!

 • forneverarrow

  Sorry για τα πολλά posts.

  Αχ... Σήμερα έλιωσα 8 ωρες συνεχόμενα μετα απο πάρα πολυ καιρό! Αφιέρωσα 3 στο WD για να τελειώνω με το campaign και 5 στο Wolfenstein γιατι με έκαψε! Βέβαια έχω παρά πολυ δρόμο ακομα (είμαι στο 19%) αλλα αφού review έχουμε, ας πω και εγω τα δικά μου. Μια παρατήρηση αρχικά... Όταν παίζεις εναλλάξ σε ps3/4 το αίσθημα ειναι κάπως παράξενο, ειδικά στο gamepad. Ξέρει κανείς αν μπορω να βάλω του 4 στο 3;

  Στο δια ταύτα. Αν και παράξενο για fps, θα σταθώ στο storytelling και την ατμόσφαιρα. Αν και πρόκειται για fiction, ως ιστορικός έχω μεγάλο κόλλημα γενικά με την εναλλακτική ιστορία, το λεγόμενο what if. Η machine games λοιπόν χτύπησε φλέβα πάνω μου! Αν και είχαμε παρόμοια games παλιά (Turning Point και τα προηγούμενα Wolfenstein, τα Resistance ειναι sci fi και δεν τα βάζω μαζί), κανένα δεν κατάφερε αυτό που κάνει το The new order. Για όσους ενδιαφέρονται, υπάρχει επιστημονικό περιοδικό με τίτλο what if, με χαμηλή συνδρομή, και παρουσιάζει ενδιαφέρουσες θεωρίες υποθετικής ιστορίας βασισμένες σε πραγματικά στοιχεία και ενδείξεις. Λοιπόν, οι τύποι του δούλεψαν το παιχνίδι δείχνουν καλά διαβασμένοι. Με εξαίρεση την υπερβολή της εισαγωγής με τα ρομπότ, το βασικό σενάριο του 1960 εχει πιάσει καλά την ενδεχόμενη πραγματικότητα σε περίπτωση που ο άξονας επικρατούσε στον πόλεμο. Spoiler alert: μέχρι και για την ατομική βόμβα ως όπλο των Γερμανών μιλάει και ειναι κατι που θα ίσχυε αν είχε ακομα 6 μηνες ο Χιτλερ. Επιπλέον, οι αναφορές για καθαρότητα της άριας φυλής και η κυριαρχία του ναζισμου για δυο δεκαετίες μετα τον πόλεμο, παρουσιάζονται με ομαλό τροπο, χωρίς υπερβολή. Για να μη σας πρίζω άλλο με τα ιστορικα, θα πω οτι η ατμόσφαιρα ειναι απο τις καλύτερες που έχω δει σε fps και μάλιστα χωρίς να καταβάλλεται τρελή προσπάθεια για αυτό (λέγε με Bioshock). Ωραία γραφή, και χαρακτήρες με βάθος (ως εδώ που ειδα).

  Γραφικα: δεν ξέρω αν φταίει η δύναμη του PS4, αλλα έχω μείνει άφωνος με τα γραφικα! Frame rate νερό, και πεντακάθαρη εικόνα. Σχεδιαστικα ειναι αριστουργηματικό και απο τα λίγα που θα έβαζα πάνω απο τα resistance. Τα όπλα ειναι πολυ καλά σχεδιασμένα και χωρίς υπερβολές. Οπτικά λοιπόν εξαιρετικό με μοναδική ένσταση τους φωτισμούς που δείχνουν στατικότητα. Ο ήχος καλός, χωρίς να ειναι κατι τρομερό, με καλο voice act.

  Gameplay: ξυπνάει αναμνήσεις απο παλιά καλά fps... Γρήγορος ρυθμός όποτε θες action, και αργός όταν θες stealth, δεν σε προδίδει ποτέ. Η αίσθηση των όπλων ειναι υπέροχη, ακριβώς όσο arcade και όσο sim χρειάζεται. Το stealth ειναι αηδιαστικά απλό, τοσο που άρχισε να μου αρέσει πιο πολυ και απο του last light! Απλά ειναι μοιρασμένο ωραία, οπότε όταν βαριέσαι το πιστολίδι να παίζεις stealth και αντίστροφα. Κατι άλλο που αγάπησα πολυ, ειναι τα παρά πολλά collectibles και οι κρυφές διαδρομές, πόρτες κλπ. Έφαγα πάνω απο μια ώρα για ενα φαινομενικά μικρό chapter, παίζοντας καθαρό stealth και μετα ψάχνοντας παντού για ενα letter! Οι περιοχές ειναι πάνω απο το μέσο όρο σε μέγεθος και δείχνει να εχει καλή διάρκεια, αφού είμαι στις 5 και κατι ωρες στο 19%. Τα perks αρχικά με χάλασαν, αλλα όταν κατάλαβα πως δουλεύουν τους έβγαλα το καπέλο! Θέλει replayability για να δεις τα πάντα και σε αυτό βοηθά η early επιλογή μονοπατιού. Η δυσκολία ειναι πολυ καλή για normal που παίζω και σίγουρα θα το περάσω και στα 2 hard επίπεδα. Το μόνο παράπονο ειναι οτι θες συνέχεια να πατάς τετράγωνο για να μαζέψεις αντικείμενα, health και armor, κατι πολυ σπαστικό όταν σου την πέφτουν απο παντού και θες απεγνωσμένα σφαίρες ή φαρμακο.

  Συνολικά, ειναι η πιο ευχάριστη έκπληξη για φέτος. Δεν το είχα για τοσο καλο και πραγματικά χάρηκα επιτέλους το ps4!!! Μπορεί να αργήσαμε φέτος να δούμε τίτλους της προκοπής, αλλα με το WD και το Wolfenstein σώθηκε η παρτίδα!

  • darhe

   οντως φιλε στην αφηγηση της ιστοριας το wolfenstein χτυπαει φλεβα.γενικα το wolfenstein ειναι μια ευχαριστη παρενθεση,μετα απο καιρο ενα παιχνιδι που κοιταει καθαρα το single.θα το χαρακτηριζα old school παιχνιδι.κατα τα αλλα συμφωνω σε ολα μαζι σου.

  • meh

   Ωραιος. Μην κοιτας το ποσοστο % και μην το ανακατευεις με τη διαρκεια. Μεσα σε αυτο μετρανε απο αντικειμενα, achievements και perks μεχρι το 2ο παιξιμο λογω της επιλογης στην αρχη. Εγω τερματισα τον τιτλο στο 32%. Καλη συνεχεια.

   • forneverarrow

    Α, οκ. Νόμιζα ότι πάει 100% σε κάθε playthrough! Πάντως έχει διάρκεια γιατί στις 5:30 ώρες ήμουν στο τέλος του Chapter 4 και συνολικά είναι 16.

  • gogos

   To game έχει όντως ωραίο story. Η "μαγκιά" είναι στο οτι πήραν μια τόσο κλισέ θεματολογία, σαν αυτή του B' παγκοσμίου πολέμου και με τον τρόπο που ξαναγράψανε τα γεγονότα, της έδωσαν μια τελείως διαφορετική αίσθηση. Υπάρχει πλούσιο Lore. Το καταφύγιο είναι γεμάτο απο έντυπα της εποχής, οπου αναφέρονται οι κοινωνικές ανισότητες ή υπαρκτές/φανταστικές επιστημονικές ανακαλύψεις, αυτή τη φόρα ομως απο τους Γερμανούς. Σίγουρα μετά το τέλος θα σου μείνουν στο μυαλό αρκετοί απο τους χαρακτήρες του. Βέβαια (μιας και το αναφέρεις) δεν μπόρω να το συγκρίνω με τα bioshock για κανένα λόγο. Εκεί οι developers έχτισαν 2 υπέροχες πόλεις, που δύσκολα θα φανταζόταν ανθρώπινος νους να σχεδιάσει, κυριολεκτικά απο το μηδέν. Παρόλα αυτά αλλα για τα δεδομένα του είδους σίγουρα το New order στέκετε σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο.

   Οι προσεγγίσεις στο gameplay κλέβουν την παράσταση. Είτε παίξεις με arcade τρόπο με dual gun, είτε με πιο "τακτικο" shooting (με ένα οπλο και στόχευση μέσα απο την διόπτρα/κάλυψη), είτε σιγα σιγα με stealth καταφέρνει να είναι πολύ διασκεδαστικό. Τα Perks "τα σπάνε" πραγματικά. Απο τα καλήτερα στοιχεία του game. Τα επίπεδα όντος έχουν ωραίο σχεδιασμό, αλλα στο κομμάτι των όπλων θα διαφωνήσω. Τα πιο πολλά που θα κρατάς πάνω σου, στην καλήτερη περίπτωση να είναι 5 (μαζί με το LaserKraftwerk).

   Το παιχνίδι αν και πλησιάζει πολύ την ποιότητα του resistance 3 (μιας και το ανέφερες και αυτό 😀 ), θεωρώ οτι "το χάνει" στα σημεία λόγω των όπλων και τις ai. Tα γ@μάτα secondary fires του. όπως και το γεγονός οτι μπορείς να κρατάς έως και 10 μαζί, πράγμα που δινει μεγάλη ελευθερία στο πως θα αντιμετωπίσεις μια μάχη, δεν θα τα βρείς στο new order. Όπως ούτε και εχθρόυς σαν τους Chimera που ήταν σε μια συνεχώμενη κίνηση (άντε να τους πετύχεις με το gamepad κίολας 🙂 ), απο πλατφόρμα σε πλατφόρμα.

   Σαν σύνολο για μένα είναι απο τους καλήτερους τίτλους της χρονίας. Το 8 είναι ένας δίκαιος βαθμός πιστεύω. Είχα δεν είχα, το έγραψα πάλι το review 😀

   • forneverarrow

    Συμφωνούμε. Κοίταξε, για το Bioshock δεν ειναι η σύγκριση στο story, αλλα στην ατμόσφαιρα. Εδώ οι τύποι έχτισαν μια εναλλακτική πραγματικότητα, απο Βερολίνο μέχρι το φεγγάρι! Τα έντυπα που λες όντως ειναι εξαιρετικά. Οι χαρακτήρες έχουν προσωπικότητα. Τα όπλα ειναι θέμα γούστου. Ποτέ δεν τρελάθηκα με όλα τα όπλα του Resistance, αν εξαιρέσεις το Auger και το assault rifle των ανθρώπων, με τα οποία έπαιζα κυρίως. Αλλα και σαν εχθροι οι Chimera, μετα το fall of man έγιναν πολυ εύκολοι. Δεν ξέρω σε τι δυσκολία έπαιξες το Wolfenstein, αλλα στο normal οι nazi κινούνται τοσο γρήγορα που ωρες ωρες σπαταλάω τσάμπα σφαίρες!

 • Chronix

  Έχοντας γράψει μερικές ωρίτσες στο παιχνιδάκι, μπορώ να πω ότι είναι από τις εκπλήξεις της χρονιάς.

  Δυνατό story, τρελό gamesplay και καλός τεχνικός τομέας.

 • forneverarrow

  Τερμάτισα σε περίπου 16 ωρες το πρώτο playthrough, άρα κανω το επίλογο. Όσα έγραψα παραπάνω ισχύουν και μάλιστα σε μεγαλύτερη έκταση. Όσο αφορά το story, εχει όντως εξαιρετικές στιγμές, αλλα κάπου αυτοπεριοριζεται. Ίσως να το φοβήθηκαν περισσοτερο απο όσο έπρεπε οι δημιουργοί. Ωστόσο, το κλίμα, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση το κατατάσσουν για εμένα στο βάθρο με τα cult video games. Η αισθητική και η τεχνοτροπία των επιπέδων διαθέτει δόσεις δυτικής pop κουλτούρας των 60s, αλλα με προεκτάσεις της γερμανικής γοτθικής κουλτούρας. Η ίδια η αφήγηση μπορεί να διαφέρει απο άλλους καθαρά single player τίτλους, αλλα δεν στερείται βάθους. Σίγουρα ο ήρωας εδώ δεν εχει το υπόβαθρο των χαρακτήρων του Bioshock ή του The last of us, ομως με την καλή σκηνοθεσία, τους ενδιαφέροντες NPC's και τα πολυ καλά ψήγματα ιστορίας στις πίστες, συνθέτει μια ενδιαφέρουσα ιστορια.

  Τα όπλα, gogo, όντως ειναι λίγα και ακολουθούν ενα μοτίβο (που με χάλασε κάπως) του στιλ: ξεκινάς κάθε πίστα με μαχαίρι και laser, μετα βρίσκεις τα πάντα και μετα ξανά απο την αρχή. Και δε θα με πειράζει τοσο, αν αυτή η λογική δεν καθόριζε τοσο αυστηρά το gameplay της κάθε περιοχής. Όποτε σου λεει θα παίξεις stealth, θα το κανείς γιατι δεν μπορείς διαφορετικά, καθώς θα έχεις μόνο μαχαίρι. Σε σκηνές που εχει μάχη, δεν μπορείς να παίξεις stealth γιατι υπάρχει συναγερμός, και όσο και να σε χάσουν, δύσκολα θα τους την φέρεις απαρατήρητος. Εκεί που πραγματικά ένιωσα ελευθερία κινήσεων, ήταν σε μετρημένες φορες, όπου είχες όπλο, αλλα έπρεπε να μπεις κάπου είτε με μάχη είτε απαρατήρητος. Στο Metro last light είχες τουλάχιστον ευκαιρία να κρυφτείς σε σκιές ακομα και σε alarm state. Τουλάχιστον το shooting ειναι απίστευτα απολαυστικό. Το dual wielding δεν το συμπάθησα τοσο, παρά μόνο σε μάχες με bosses ή ρομποτ, όπου ήταν πραγματικά αναγκαίο.

  Η διάρκεια ειναι πολυ καλή και δείχνει οτι όταν καποιος δεν μ*****ζεται με το να φτιάξει multi της κακιάς ώρας, κάνει θαύματα, όπως και στα εξαιρετικά Metro. Τα επίπεδα έχουν ποικιλία και δεν τα βαρέθηκα ποτέ, ενώ τα collectibles θα μου φάνε αλλα 2 playthrough στα σίγουρα. Η A.I. δεν ειναι έξυπνη, αλλα τα μοτίβα που ακολουθεί αρκούν για να σε κάνουν τρελό ακομα και στο normal. Κατι τελευταίο που αξίζει να αναφέρω ειναι η έλλειψη marker που να λεει που θα πας, πέρα απο τον βολικό χαρτη. Αυτό σε κάνει να ψάξεις και λίγο το επίπεδο.

  Στα αρνητικά, λίγα πράγματα. Το οτι τα health και ammo pickups θέλουν πάτημα κουμπιού ειναι απαράδεκτο σε game τέτοιας δράσης. Υπήρχαν αρκετά τσάμπα deaths επειδή πίστευα οτι πήρα σφαίρες απο κάτω ενώ τελικά δεν τις πήρα, με αποτέλεσμα να μείνω στεγνός ανάμεσα σε 2 ρομπότ! Ενα άλλο παρατράγουδο ειναι το κακο platforming, που σε ορισμένες περιπτώσεις προκαλεί gameover με αρκετή απόσταση να ξαναπάς. Και τέλος, το shotgun ειναι η χειρότερη υλοποίηση που έχω δει σε fps, ακομα χειρότερη και απο την τραγική περίπτωση του Doom 3!! Μιλάμε είχα εχθρό σε απόσταση melee και χρειάστηκα 5 σφαίρες του shotgun για να τον πετύχω, καθώς όλες πήγαιναν γύρο του!!!

  Συνολικά με κέρδισε και νομίζω φέτος θα το βάλω στα GOTY μου μαζί με το WD. Ενα γεμάτο 9 απο εμένα. Αν μάλιστα μας ακούσουν και βάλουν autopickup, θα το κανω 10αρι και θα έχω να λέω για χρόνια!

  • meh

   Λιγα λογια για το shotgun.

   • forneverarrow

    Πλάκα κάνεις;;; Έκλαψα πολλές φορες επειδή εχει τραγική διασπορά στα σκάγια! Ακομα και dual wield πρέπει να κολλήσει ο άλλος πάνω σου!

    • meh

     Παραδεξου το, απλα δεν ξες να παιζεις. 😛

     • forneverarrow

      Όντως, εγώ ειδικεύομαι στα sniper και τα Assault, αλλά με τούτο το shotgun, περισσότερο από τύχη του πρωτάρη θα πετύχεις κάποιον, παρά από ικανότητα 🙂

 • zigrifid

  Ισως στο μονο game που θα αναμενω πως και πως το DLC με τη Frau Engel. 😀

 • Chronix

  Χθες έπεσα τυχαία πάνω στο nightmare...

  http://www.eurogamer.net/articles/2014-05-20-video-wolfenstein-the-new-orders-retro-easter-egg-revealed

  Δυστυχώς με έφαγαν στο δευτερόλεπτο και δεν μπορείς να ξαναμπείς. Λατρεία το παιχνιδάκι.

 • GeorgeZFR

  Όντως έχει φάση, μπορείς να ξαναμπεις μετά από κάποιο loading δεν παίζεις μια φορά μόνο μπαίνεις ξανά σίγουρα γιατί το δοκίμασα.Στο Uber που ξανά άρχισα το παιχνίδι μπήκα 2-3 φορές αποφασισμενος να το βγάλω και είναι αρκετά δύσκολο!

 • https://www.youtube.com/watch?v=JHz9Vy1lYZY MENIS_XXIII

  Wolfenstein: The Old Blood - Announce Trailer

  https://www.youtube.com/watch?v=wSrvRqde6Ws

 • Γιωργος

  Ρε παιδια πως περνάω την πίστα με ενα μεγαλω ρομπότ που το χτυπάς μονο με ρεύμα!;; Παίζω πόση ωρα και δεν μπορω να το ρίξω!

  • zigrifid

   Αν λες για http://wolfenstein.wikia.com/wiki/London_Monitor τοτε απλα σπας τα "πορτοκαλι" κοματια του και μετα απο κατω του το shootareis στο vent που εχει και ανοιγει .

 • nikolas22072014

  Σκέφτομαι να το πάρω.
  Αξίζει το 12€???

  • Zaratoth

   Ήταν πολύ διασκεδαστικό παιχνίδι.

   • nikolas22072014

    Το σκέφτομαι τώρα που το έχει βάλει (προσφορά) Δυστυχώς δεν όπως στο pc οι τιμές αλλά δεν είναι και τόσο κακή.

  • Tanno Buchino

   Αξίζει με τα χίλια, αν θες να σφάξεις αυτά τα τέρατα. 😉

  • Constantinos

   Προσωπικα δεν μ αρεσε καθολου.

  • JCDenton

   Χτύπα το.Το καλύτερο FPS πριν το Doom(2016).

   • nikolas22072014

    Μη μου θυμίζεις το doom δεν το πήρα στις εκπτώσεις του Γενάρη και το μετάνιωσα...

  • Stelios-Ther

   Τσίμπα είναι τρομερό. Θα το ευχαριστηθείς και με το παραπάνω!

 • alessan

  Kαλιο αργα παρα ποτε λενε 🙂 Το βρηκα σε εξαιρετικα καλη τιμη μαζι με το Old blood και τα τσιμπησα και τα δυο!

  Ειναι πολυ καλυτερο απο οτι περιμενα! Οκ τα γραφικα δεν σε αφηνουν και παγωτο χωνακι, αλλα κανουν ικανοποιητικα την δουλεια τους, χωρις ομως να εντυπωσιαζουν! Ενδιαφερον εχουν ομως οι ενδιαμεσες σκηνες, που γινεται και η εξιστορηση των τεκταινομενων, καθως και το voice acting, το οποιο το βρηκα σε παρα πολυ καλο επιπεδο!

  Kαποιο bug/glitch δεν συναντησα και ολα κυλουσαν νερακι!

  Στα του gameplay τωρα που ειναι και το βασικοτερο κομματι καθε παιχνιδιου! Το χαρηκα παρα πολυ σαν παιχνιδι! Το shooting του ειναι παρα πολυ καλο, με τα οπλα να εχουν αρκετα καλη αισθηση! Την νοημοσυνη την βρηκα αρκετα καλη! Ok σε μερικα σημεια ειναι προβλεψιμη ή "ξεχνιεται", αλλα κατα βαση κρυβονται σωστα, επιτιθενται και δεν ειναι στατικοι απλα να κανουν τους στοχους! Το stealth Ειναι σε νηπιακο σταδιο, αλλα τουλαχιστον προσθετει μια διαφορετικη νοτα απο το να εισαι μονιμως σε δραση! Στο uber που παιζω και το Old blood Ειναι απλα απαιτητικο, χωρις να ειναι ιδιαιτερα δυσκολο! απλα θελει προσοχη και βγαινει ανετα!

  Σαν ιστορια ειναι σχετικα καλο και με ιδιαιτερα καλη διαρκεια -τουλαχιστον αν παιζεις σε death incarnate/uber-

  Tσιμπατε αφοβα, ειδικα τωρα που θα ειναι στανταρ σε τιμη χωμα! Ερχεται και το 2, το οποιο πλεον το περιμενω με ανυπομονησια! 🙂