alt text

Κλείνοντας την κονσόλα και ξεκινώντας να γράφω για το Valiant Hearts: The Great War, το πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό είναι πόσα μπορούν να μας προσφέρουν τα επόμενα χρόνια τα δημιουργικά μυαλά της Ubisoft με την μηχανή γραφικών UbiΑrt Framework. Μετά τα καταπληκτικά Rayman Origins, Rayman Legends και Child of Light, έρχεται το Valiant Hearts: The Great War για να αφήσει την δική του σφραγίδα στην καρδιά σας.

Το Valiant Hearts: The Great War πραγματεύεται τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, ο οποίος η αλήθεια είναι πως αποτελεί σπάνια θεματολογία στα video games. Στο παιχνίδι αναλαμβάνετε τις τύχες τεσσάρων χαρακτήρων με διαφορετικά κίνητρα, των οποίων οι δρόμοι διασταυρώνονται σε πολλά σημεία μέσα από την εξαιρετική αφηγηματική πλοκή του τίτλου. Ο Emile, ένας αγρότης που πιάνεται στα χέρια των Γερμανών όταν οι τελευταίοι κάνουν έφοδο στο χωριό του, ο γαμπρός του ονόματι Carl που στρατολογείται καταναγκαστικά στον γερμανικό στρατό, ένας Αμερικάνος εθελοντής που στρατολογείται στο γαλλικό στρατό ονόματι Freddie και τέλος η Βελγίδα Anna που ψάχνει τον πατέρα της ενώ παράλληλα βοηθάει τους τραυματίες του πολέμου. Σε αντίθεση με άλλα παιχνίδια, οι ήρωες δεν είναι εκπαιδευμένοι κομάντο που μοιράζουν πόνο, αλλά ανθρώπινοι χαρακτήρες που ψάχνουν τρόπους διαφυγής από έναν πόλεμο που ξέρουν καλά ότι δεν υπάρχουν νικητές και χαμένοι. Πολύ σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη των ιστοριών που ξετυλίγονται από το 1914 εώς το 1918, παίζει ένα εκπαιδευμένο σκυλάκι το οποίο βοηθάει κάθε έναν από τους προαναφερθέντες χαρακτήρες σε διαφορετικές στιγμές και η αλληλεπίδρασή του με αυτούς αποτελεί ένα από τα δυνατότερα σημεία του τίτλου.

Αδιαμφισβήτητα το μεγαλύτερο επίτευγμα του Valiant Hearts: The Great War είναι η ευαισθησία με την οποία προβάλλει εφιαλτικές εικόνες πολέμου χωρίς αιματοκυλίσματα και ακρωτηριασμούς από την πρώτη στιγμή της περιπέτειας μέχρι το συγκινητικό φινάλε. Άξια αναφοράς είναι τα πολλά ιστορικά στοιχεία που αναφέρονται μέσα από την αναπαράσταση των πραγματικών γεγονότων μέσα στο παιχνίδι και στις πληροφορίες τόσο για τα ίδια τα γεγονότα, όσο και για κάθε collectable, δίνοντας σας μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να μάθετε για τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η αξία της συνεργασίας σε μια εικόνα.

Η αξία της συνεργασίας σε μια εικόνα.

Το Valliant Hearts: The Great War στον πυρήνα του είναι ένα δισδιάστατο παιχνίδι γρίφων, με ισόποσες πινελιές από στοιχεία adventure και action, με τέτοιο τρόπο που διευκολύνεται η ροή των ιστοριών. Οι γρίφοι είναι στην πλειοψηφία τους απλοί περιβαλλοντικοί (με ένα μέρος τους να βασίζεται και στους νόμους της φυσικής). Υπάρχουν επίσης και έξυπνοι γρίφοι στους οποίους συνεργάζεστε με το σκυλάκι για να μπορέσετε κάθε φορά να βρείτε τρόπο να ξεφύγετε μαζί με αυτό από τις δύσκολες καταστάσεις. Σε σημεία το παιχνίδι αποκτάει μηχανισμούς adventure, καθώς κινείστε σε συγκεκριμένη περιοχή και λύνετε γρίφους που σας δίνουν αντικείμενα για να λύσετε άλλους γρίφους στην ίδια περιοχή, όπως για παράδειγμα να γιατρέψετε κάποιον τραυματισμένο που θα σας δώσει ένα αντικείμενο για να ανοίξετε κάποια κλειδωμένη πόρτα κτλ. Υπάρχει μηχανισμός που σας δίνει συμβουλές σε περίπτωση που κολλήσετε, αλλά συστήνω να το απενεργοποιήσετε ώστε να απολαύσετε τον τίτλο όπως πρέπει.

Πολύ επιτυχημένη είναι η ανάμειξη στοιχείων δράσης που σπάνε την όποια μονοτονία στο gameplay και σας βάζουν για τα καλά στο κλίμα του πολέμου. Έτσι ανά τακτά χρονικά διαστήματα προσπαθείτε να αποφύγετε βόμβες και πυραύλους, βάζετε εκρηκτικά στην αντίπαλη βάση, οδηγείτε τανκ, ρίχνετε κανονιές και άλλες ποικίλες δραστηριότητες που κάθε φορά σας εκπλήσσουν όλο και περισσότερο. Επιπλέον δεν λείπουν και οι στιγμές με stealth όπου προσπαθείτε να κρυφτείτε από τους εχθρούς χρησιμοποιώντας θάμνους, παραπετάσματα ή ακόμη και πρόβατα (σαν άλλος Snake) είτε για να μην σας ανακαλύψουν είτε για να αποφύγετε τα πυρά. Η πρόκληση τόσο στις σκηνές δράσης όσο και στο stealth είναι πολύ μικρή, ενώ και ο ενδεχόμενος θάνατος σας φέρνει απλά δύο ή τρεις οθόνες πίσω, γεγονός που εν μέρει θα σας απογοητεύσει αν θέλετε σοβαρή πρόκληση.

Σε αυτό το κοκτέιλ διαφορετικών στοιχείων στο gameplay υπάρχουν και κάποιες μικρές δόσεις από quick time events. Για παράδειγμα ως Anna προσπαθείτε να γιατρέψετε τους τραυματίες πατώντας κάθε φορά συγκεκριμένη ακολουθία κουμπιών, ενώ οι σκηνές με την οδήγηση ταξί, όπου προσπαθείτε να αποφύγετε εχθρικά πυρά, έχουν σκοπό να ελαφρύνουν το βαρύ κλίμα που επικρατεί στο μεγαλύτερο διάστημα του παιχνιδιού. Τόσο τα QTE όσο και αυτές οι σκηνές καταδίωξης με το ταξί κατ’ εμέ λειτουργούν μάλλον αρνητικά στη συνοχή του τίτλου, ενώ λόγω της μεγάλης διάρκειάς τους σε μερικά σημεία καταντούν να εκνευρίζουν. Επίσης αρνητική εντύπωση προκαλούν κάποιες χαζοχαρούμενες αντιδράσεις των ηρώων, όπως πχ όταν ο Karl αλλάζει ρούχα παραλλαγής για την επίλυση κάποιων γρίφων, αλλά και η κακόγουστη διακωμώδηση του Baron Von Dorf, του ηγέτη των Γερμανών που πιθανώς σε μια κρίση προπαγανδιστικής μανίας των δημιουργών του παιχνιδιού παρουσιάζεται σαν τσαρλατάνος και μέθυσος.

Στο πεδίο της μάχης.

Στο πεδίο της μάχης.

Περνώντας στον εικαστικό τομέα, για άλλη μία φορά η μηχανή UbiΑrt Framework κάνει θαύματα, καθώς το Valliant Hearts: The Great War μοιάζει με κόμικ που “ζωντανεύει” μέσα από την οθόνη σας. Οι χαρακτήρες είναι εξαιρετικά σχεδιασμένοι, ενώ οι λεπτομέρειες που βρίσκονται στο περιβάλλον και ο τρόπος αναπαράστασης των μαχών μέσα από αυτή την αισθητική κόμικ εντυπωσιάζουν. Στο ίδιο υψηλό επίπεδο κινούνται και τα μουσικά κομμάτια που ακούτε στο παιχνίδι, είτε αυτά είναι έντονα συγκινησιακά στο μενού έναρξης και σε cutscenes, είτε είναι περισσότερο δυναμικά σε σκηνές μάχης. Επίσης, οι ερμηνείες είναι ταιριαστές, καθώς κάθε χαρακτήρας χρησιμοποιεί ολιγόλογες εκφράσεις από την μητρική του γλώσσα δίνοντας έναν επιπλέον τόνο αληθοφάνειας στο παιχνίδι.

Συνοψίζοντας, το Valiant Hearts: The Great War αποτελεί ένα παιχνίδι με ξεχωριστό χαρακτήρα που αξίζει κάθε λεπτό της εξάωρης περίπου ενασχόλησής σας με αυτό, παρά τον χαμηλό βαθμό δυσκολίας και κάποιες αδυναμίες. Σε μία περίοδο όπου η βιομηχανία του gaming μας βομβαρδίζει με ακρωτηριασμούς και αποκεφαλισμούς, το Valiant Hearts αλλάζει την συνταγή και προσφέρει έναν διαφορετικό τρόπο να βιώσετε τον πόλεμο.

 • Εξαιρετική αφηγηματική πλοκή
 • Ποικιλία στο gameplay
 • Πανέμορφα γραφικά
 • Απόλυτα ταιριαστή μουσική
 • Πλούτος ιστορικών στοιχείων
 • Αδιάφορα QTE και σκηνές καταδίωξης με το ταξί
 • Πολύ εύκολο
 • Λανθασμένος ο τρόπος που παρουσιάζεται ο Baron Von Dorf
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4, PS3 (review), Xbox One, Xbox 360, PC
ΑΝΑΠΤΥΞΗ:Ubisoft
ΕΚΔΟΣΗ:Ubisoft
ΔΙΑΘΕΣΗ:Download
ΕΙΔΟΣ:Puzzle adventure
ΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player
ΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://valianthearts.ubi.com/game/en-gb/home/
HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:25/6/2014
PEGI:12
 • darhe(ExtraLife gR)

  προσωπικα αυτο που μου αρεσε ειναι το ισχυρο αντιπολεμικο μηνυμα που περνα μεσα απο διαφορες σκηνες,κατι που ειναι πολυ σημαντικο με ολα αυτα που γινονται στον κοσμο.
  ειχαμε φτιαξει και στο καναλι βιντεο για το συγκκριμενο παιχνιδι.
  https://www.youtube.com/watch?v=_jqNwiESgx8&list=UUqoB-piFgOxwb3G2-2MUf1A
  ωραιο review Sir Daniel,κατατοπιστικος οπως παντα!

  • http://www.game20.gr Sir Daniel

   Ωραίο videάκι darhe.

   • darhe(ExtraLife gR)

    ευχαριστουμε πολυ Sir Daniel!

 • spirosvii

  παιχνιδάρα! Το τερμάτισα σε 3 μέρες και ήταν απολαυστικό!

 • Fonias_7

  Στα συν θα έβαζα και την διάρκεια του παιχνιδιού που για μενα ειναι κάτι παραπάνω απο ικανοποιητική για το είδος του.Επίσης μαρέσει που ναι ''πολυ ευκολο'' καθως μπορώ και εστιάζω συνεχως αλλού, όπως στα μηνύματα που συνεχώς περνάει,στα ιστορικά στοιχεία του Α παγκοσμίου καθως κ στη συγκινησιακη φορτιση...Πιστεύω ηθελημένα η UBΙ επέλεξε να το κάνει αυτο...Εκπληκτικο παιχνιδι που προσωπικά με άγγιξε όσο λίγα παιχνίδια το χουν καταφέρει.Για την δε απόδοση ποιοτητας- τιμής δεν το συζητω...αγορά απο ΌΛΟΥΣ,πραγματικό διαμάντι.

 • worms_arm

  Φαινεται πολύ ωραιο παιχνιδι:) Εχει πολλους διαλογους ή είναι στυλ Brothers a tale of two sons (που δεν χρειαζεται να ξερεις αγγλικα για να καταλάβεις την ιστορια)?

  • winerooster

   Οι διαλογοι ειναι οντως σαν το Brothers και το machinarium. O αφηγητης μιλαει στα αγγλικα αλλα δε νομιζω να εχεις προβλημα στο να παρακολουθησεις την ιστορια, οτι λεει παρουσιαζεται γλαφυρα στην οθονη σαν graphic novel.

   • worms_arm

    Οκ ευχαριστω

 • mpak7

  Ωραιο review. θα παιχτει συντομα!

 • alessan

  Τόσο διαφορετικό μα κ τόσο εξαιρετικο

 • soreos

  Ίδια βαθμολογία με το Last of us...
  Άρα είναι εξίσου καλό;

  • kotsios1998

   Δεν παει ετσι.. Και στο κατω κατω πως μπορεις να συγκρινεις δυο εντελως ανομοια παιχνιδια; 🙂

  • http://www.game20.gr Sir Daniel

   Soreos...δεν είσαι ωραίος με τον τρόπο που θέτεις το θέμα με το last of us. Πέρα από το γεγονός ότι είναι διαφορετικά παιχνίδια, κρίθηκαν και από διαφορετικούς reviewers οπότε όπως καταλαβαίνεις δεν είναι δυνατόν να επωμιστώ εγώ την ευθύνη του 8.5 στο The Last of Us, που ο reviewer που το ανέλαβε προφανώς είχε την δική του υποκειμενική ματιά όταν έκανε το review και καλώς έβαλε ότι έβαλε. Παρεπιμπτόντως και για να δώσω spoiler, μέσα στη βδομάδα (μάλλον προς το τέλος) θα υπάρξει review για την remastered έκδοση του The Last Of Us, οπότε ότι έχουμε να πούμε θα το πούμε τότε.

 • soreos

  Κρίνονται ανά κατηγορία;Το Last τότε με πιο συγκριθηκε κ πήρε 8.5
  Δεν το ήξερα..νόμιζα ότι κρίνονται σαν παιχνίδια συνολικά και μόνο όπως στο metacritic

  Πάντως ωραίο το review και θα το δοκιμάσω κάποια στιγμή

 • soreos

  Συγγνώμη ρε παιδιά δεν ήθελα να δημιουργήσω θέμα και συγγνώμη που ανέφερα το Last..Το ανέφερα διότι θεωρείτε ένα από τα καλύτερα παιχνίδια και είπα να το συγκρίνω με βάση την βαθμολογία

  Αν ενοχλούν τα μυνήματα μου, παρακαλώ να σβηστούν

  "edit" επιλογή δεν υπάρχει ε;

  • http://www.game20.gr Sir Daniel

   Όχι βρε, σε καμία περίπτωση δεν ενοχλούν τα σχόλια σου, προς Θεού, κουβεντούλα κάνουμε.

 • Βαγγέλης

  Ωραίος Σιρ, είμαι και εγώ στα τελειώματα απλά το πήρα λίγο πιο χαλαρά.

  Όμορφο παιχνιδάκι, ωραία ιστορία, συναίσθημα αλλα εύκολο και χαλαρό να μας ξεκουράσει απο μια δύσκολη ημέρα.

 • spyros

  Για μενα οτι καλυτερο εχω παιξει μεχρι στιγμης στη κατηγορια του... προσωπικα ειχα να νιωσω τετοια συγκινηση για ιστορια, απο το machinarium!

  Πολυ ωραιο το review...

 • gogos

  Ωραίο review. Αν και έχουμε πήξει στα side-scrollers (ειδικά στο pc ξεφυτρώνει κάθε μέρα και απο ένα σαν τα μανιτάρια), το Valiant Hearts μου κέντρισε την προσοχή γιατί αν και είναι ένα game με θεματολογία τον Α' Παγκόσμιο, ο χαρακτήρας δεν χειρίζετε όπλα (απο όσο έχω παρακολουθήσει τουλάχιστον). Είναι μια τελείως διαφορετική οπτική του πολέμου, απο αυτές που έχουμε συνηθίσει. Θα το έχω στο νου μου για μελλοντικό τσίμπημα.

  Sir Daniel μην τολμήσεις και δεν βάλεις 10αρι στο remaster, γιατί το βλέπω να συζητάμε για καμιά 10ετια ακόμα το πόσο "αδικήθηκε" το παιχνίδι απο το site 😀

 • kats

  Θα τον πρήξετε τον άνθρωπο πριν κάν ασχοληθεί με το παιχνίδι...

  • VagDog

   10 στο IGN , 95 στο Metacritic....Ετσι για μια πρωτη ιδεα!!!!

   • kats

    Δεν εχει να κάνει με το βαθμό vag.εχει να κάνει με το πως βιώνει το παιχνίδι και πως το αποτυπώνει ο εκάστοτε reviewer...

    • VagDog

     Οχι δεν ειχε να κανει με το review που θα ακολουθησει.....Απλα ανεφερα καποια πρωτα νουμερακια κ μονο!!!!

 • mickey

  Sir Daniel, πραγματικά έχεις κάνει εξαιρετική δουλειά! Δίνεις όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τον τίτλο με έναν μαγικό τρόπο! Θα είναι αδιαμφισβήτητα το επόμενο παιχνίδι με το οποίο θα ασχοληθώ!

 • Agony

  Από τα πρώτα 10 λεπτά που έπαιξα μου έκανε τρομερή εντύπωση , διάβασα και το review οποτε θα κάτσω να ασχοληθώ .
  Ας πω και εγώ το ξεκάρφωτο μου .....Last of Us Remastered αν δεν πάρει 11 θα κάνω κατάληψη στο site.1080p no aliasing 60 fps τι άλλο θέλουμε dld?
  Στο tsak είμαι να πάρω ps4 πακέτο με το remaster και ας έχω και το ps3 version.... 🙂
  το left behind θα είναι μέσα στο remaster που δίνουν με το πακέτο να υποθέσω ε? γιατί στο 3 επρεπε να το κατεβασεις εξτρα

 • Γιώργος Τσομπανίδης

  Το arcade αυτο (που κάθε gamer που σέβεται τον εαυτό του πρέπει να το παίξει ) είναι μια ακόμη απόδειξη ότι τα παιχνίδια δεν είναι παιδαριώδη ενασχόληση όπως πολλοι ηλικιακά 35+ πιστευουν στην Ψωροκώσταινα !!!

 • ggaammeerr

  Πολυ ωραιο review Sir Daniel!!!Φενεται τρομερο δεν αντεχω να μην το παιξω πραγματικα!!!!Ντρεπομαι που θα το πω αλλα λογο ελλειψης χρηματων θα το κατεβασω με...τον δωρεαν τροπο αλλα υποσχομαι οτι με την πρωτη στιγμη που θα εχω λεφτα και θα το βρω σε καλη τιμη να το τσιμπησω!!!! 🙂

 • Chronix

  Το τελείωσα σήμερα... Τι παιχνίδαρος είναι αυτός! Μην το χάσετε!

  • KalaiGR

   Άντε βάλε το FH2 να ψήνεται...