alt text

Τα reboot είναι της μόδας τελευταία, τόσο στο Χόλιγουντ, όσο και στο gaming. Όπως ο Chris Nolan ξεκίνησε από την αρχή τον Batman με μεγάλη επιτυχία, έτσι και η Crystal Dynamics δίνει νέα ζωή στην Lara Croft, με το Tomb Raider. Όταν μια σειρά παιχνιδιών (ή ταινιών) έχει φτάσει σε τέλμα, δύο πράγματα μπορείς να κάνεις: ή την αφήνεις να πάει στο καλό, ή την ξεκινάς από την αρχή. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η σειρά Tomb Raider είχε... ξεπέσει, με επαναλαμβανόμενα παιχνίδια και πτωτική πορεία πωλήσεων. Η Lara δεν είναι πια το σύμβολο του gaming (και του σεξ) που ήταν τη δεκαετία του '90. Οι εποχές έχουν αλλάξει και μαζί τους έπρεπε να αλλάξει και το Tomb Raider. Με το reboot, η Crystal Dynamics κάνει αυτό που έπρεπε να είχε κάνει εδώ και χρόνια, ίσως από τότε που ανέλαβε τις τύχες της σειράς.

Ξεχάστε την Lara Croft που ξέρατε. Στο Tomb Raider η Lara είναι μια νεαρή αρχαιολόγος, η οποία ακόμα δεν έχει δει “δράση”, αλλά διψάει για ανακαλύψεις και περιπέτειες. Κατά τη διάρκεια ενός τέτοιου ταξιδιού, για την ανακάλυψη του χαμένου αρχαίου ιαπωνικού βασιλείου Yamatai, ξεσπάει μια απίστευτη καταιγίδα, κι έτσι η Lara και το πλήρωμα του πλοίου όπου επιβαίνει καταλήγουν ναυαγοί σε ένα απομονωμένο νησί, κάπου στον Ειρηνικό. Η Lara και οι σύντροφοί της, χωρισμένοι σε διάφορα μέρη, σύντομα ανακαλύπτουν ότι δεν είναι μόνοι, αλλά ότι το νησί κατοικείται από άλλους ανθρώπους με κάθε άλλο παρά φιλικές διαθέσεις. Αυτό που ακολουθεί είναι μια θεαματική περιπέτεια, στην οποία η Lara, προσπαθώντας να επιβιώσει και να σώσει τους συντρόφους της, περνάει τα πάνδεινα και αποκτά την δυναμική προσωπικότητα που γνωρίζουμε. Είναι μια προσεγμένη, ολοκληρωμένη origin ιστορία, που θέτει τις βάσεις για τη συνέχεια σε μελλοντικά παιχνίδια. Επιπλέον, το παιχνίδι συνδυάζει τα απαραίτητα αρχαία/μυθολογικά στοιχεία με ρεαλισμό, αποφεύγοντας σε μεγάλο βαθμό τις υπερφυσικές μπούρδες των προηγούμενων Tomb Raider. Το μόνο “πρόβλημα” είναι το γεγονός ότι η σεναριακά άπειρη και τρομοκρατημένη Lara, σκοτώνει για πλάκα τους εχθρούς που συναντάει.

Το Tomb Raider είναι action adventure, με όλη τη σημασία αυτού του όρου. Το adventure στοιχείο ευτυχώς είναι έντονο, πολύ πιο έντονο από ότι φαινόταν στις παρουσιάσεις και τα trailer του παιχνιδιού. Σας περιμένει πολύ platforming, πολύ σκαρφάλωμα, πολλά άλματα, πολλά κρεμάσματα και λοιπά συναφή, πολλή εξερεύνηση, κατακόμβες, σπηλιές, γκρεμοί, μάχες με ζώα και τα στοιχεία της φύσης. Όπως ανέφερα παραπάνω, σε αυτή την περιπέτεια η Lara περνάει τα πάνδεινα. Τραυματίζεται, αιμορραγεί, ξανατραυματίζεται. Το θέμα δεν είναι τί παθαίνει, αλλά... τί δεν παθαίνει η κοπέλα. Ακόμα και τάφοι (με την έννοια των σπηλιών ή υπόγειων κλειστοφοβικών περιοχών) υπάρχουν, αλλά δυστυχώς είναι σχετικά μικροί. Θα ήθελα να είναι σαν των Assassin's Creed. Η εξερεύνηση των τάφων είναι προαιρετική, αλλά προσφέρει επιπλέον πόντους εμπειρίας και πόντους αναβάθμισης του εξοπλισμού σας (salvage). Στους τάφους συντατάτε και τους μοναδικούς γρίφους του παιχνιδιού, οι οποίοι είναι βασισμένοι στο περιβάλλον. Απλοί και συνολικά λίγοι. Αν λείπει ένα στοιχείο από το Tomb Raider, σε σχέση με τα προηγούμενα παιχνίδια, αυτό σίγουρα είναι οι γρίφοι.

Κάνοντας tomb raiding.

Όσο action adventure είναι το Tomb Raider, (σχεδόν) άλλο τόσο είναι και 3rd-person shooter. Kάτι που προσωπικά δεν μου άρεσε ιδιαίτερα. Σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού αντιμετωπίζετε τους ανθρώπους που κατοικούν στο νησί. Μην φαντάζεστε τίποτα ιθαγενείς. Πρόκειται για παλιούς ναυαγούς που έχουν οργανωθεί σε κάτι σαν αδελφότητα και σκοτώνουν ή αιχμαλωτίζουν τους απρόσκλητους επισκέπτες. Οι μάχες με τους εχθρούς είναι αρκετά συχνές. Τα όπλα και πυρομαχικά σας προσφέρονται απλόχερα, και η Lara “καθαρίζει” τους κακούς σαν one-man army, λες και είναι ο Ράμπο, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με το σεναριακό υπόβαθρο. Είπαμε, η Lara γίνεται... αντράκι, αλλά όχι κι έτσι. Το πιστολίδι μοιάζει εκπληκτικά πολύ με του Uncharted, έχει ακριβώς την ίδια αίσθηση και όλα τα καθιερωμένα κλισέ, όπως βαρέλια που εκρήγνυνται. Και βέβαια η υγεία της Lara αναπληρώνεται αυτόματα. Σε πολλές περιπτώσεις, πάντως, μπορείτε να αποφύγετε την άμεση εμπλοκή, αιφνιδιάζοντας τους εχθρούς με stealth kills. Γενικώς, ετοιμαστείτε για πολύ πιστολίδι και πολλούς σκοτωμούς, σκηνικό που δεν ταιριάζει σε Tomb Raider.

Η δομή του Tomb Raider είναι διαφορετική από αυτή των προκατόχων του. Το παιχνίδι διαδραματίζεται εξ ολοκλήρου στο νησί, το οποίο είναι χωρισμένο σε διαφορετικές περιοχές, από παραθαλάσσιες μέχρι βουνίσιες, δασικές κλπ. Σε κάθε περιοχή υπάρχουν πολλά και διάφορα πράγματα να ανακαλύψετε και να συλλέξετε, πέρα από τους βασικούς στόχους που πρέπει να εκπληρώσετε για να προχωρήσετε την ιστορία. Στις περισσότερες περιπτώσεις μπορείτε να πηγαίνετε όπου θέλετε σε κάθε περιοχή και να εξερευνείτε το περιβάλλον. Επιπλέον, μπορείτε να μεταφέρεστε σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή έχετε επισκεφθεί προηγουμένως, μέσω της λειτουργίας fast travel που είναι διαθέσιμη στα διάσπαρτα camps, όπου κατασκηνώνετε. Αν θέλετε να ανακαλύψετε τα πάντα στο παιχνίδι, χρειάζεται να ξαναεπισκεφθείτε όλες τις περιοχές στη συνέχεια, καθώς θα έχετε πρόσβαση σε μέρη που προηγουμένως ήταν απρόσιτα.

Το τι περνάει αυτή η κοπέλα δε λέγεται.

Αυτό γιατί, κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, η Lara αποκτά συνεχώς νέες ικανότητες και εξοπλισμό. Μαζεύοντας XP, αποκτάτε skill points που ξεκλειδώνουν νέες ικανότητες. Μαζεύοντας salvage και εξαρτήματα, μπορείτε να αναβαθμίζετε τα όπλα σας. Η διαδικασία αυτή είναι μη-γραμμική και στρατηγική, καθώς πρέπει να επιλέγετε ικανότητες και αναβαθμίσεις όπλων που ταιριάζουν στο στιλ παιχνιδιού σας. Υπάρχει όμως και η γραμμική εξέλιξη χαρακτήρα, που αφορά τα εργαλεία της Lara, όπως το τσεκούρι αναρρίχησης, αλλά και το τόξο (που εξελίσσεται στο νέο σήμα κατατεθέν της ηρωίδας). Όσο πιο καλά και πιο πολλά εργαλεία αποκτάτε (με βάση την εξέλιξη της ιστορίας), σε τόσα περισσότερα μέρη έχετε πρόσβαση. Ως εκ τούτου, ακόμα και αφότου ολοκληρώσετε το παιχνίδι, έχετε τη δυνατότητα να εξερευνήσετε το νησί, για να βρείτε τα πάντα και να πιάσετε ποσοστό 100%. Ο κόσμος του Tomb Raider είναι τόσο καλοφτιαγμένος, που σας προ(σ)καλεί να το καταφέρετε. Σε αυτό βοηθά και το "ένστικτο" της Lara, που με το πάτημα ενός κουμπιού σας δείχνει στοιχεία του περιβάλλοντος με τα οποία μπορείτε να αλληλεπιδράσετε.

Ως ΑΑΑ blockbuster εν έτει 2013, το Tomb Raider δεν γίνεται να μην έχει κινηματογραφικές scripted σκηνές, βγαλμένες από Χολιγουντιανή ταινία. Και όντως αυτές είναι αρκετές και καλοστημένες, με τη Lara να προσπαθεί να αποφύγει διάφορους κινδύνους. Θα ήταν ακόμα καλύτερες αν η Crystal Dynamics τολμούσε να μην βάλει αργή κίνηση, ώστε ο παίκτης να ήταν αναγκασμένος να χρησιμοποιήσει τα αντανακλαστικά του. Έτσι όπως είναι τώρα, αυτές οι σκηνές προσφέρουν κυρίως οπτικές συγκινήσεις, παρά παικτικές. Υπάρχουν βέβαια και quick time events, τα οποία είναι λίγα -λιγότερα από ότι περίμενα- και εξαιρετικά. Θα τα απολαύσετε δεόντως. Τέλος, να σημειωθεί ότι ο τόνος του παιχνιδιού είναι πολύ πιο σκοτεινός και πιο σοβαρός από των προηγούμενων, με βάναυσα και αιματηρά σκηνικά.

Ακόμα και ζώα κυνηγάει η Lara για να επιβιώσει.

Αφού ξεζουμίσετε το εξαιρετικό single-player... ώρα να ασχοληθείτε με κάποιο άλλο παιχνίδι. Τι; Υπάρχει και multiplayer; Α ναι, υπάρχει. Αν είστε αρνητικά προκατειλημένοι με το multiplayer του Tomb Raider (όπως ο γράφων), το παιχνίδι δεν κάνει τίποτα για να σας αλλάξει γνώμη. Είναι ένα 3rd-person shooter για έως οκτώ παίκτες, στο οποίο πυροβολάτε τους αντιπάλους και σκαρφαλώνετε στους χάρτες, όπως στο Uncharted. Παίζεται, αλλά δεν προσφέρει τίποτα καινούριο και θα το βαρεθείτε σύντομα. Είναι περισσότερο λόγος για να βγάλουν DLC (ξεκίνησαν ήδη), παρά οτιδήποτε άλλο. H ύπαρξη multiplayer στο Tomb Raider δεν έχει νόημα.

Ομολογώ πως δεν περίμενα να εντυπωσιαστώ από άλλο παιχνίδι για κονσόλες σε αυτή τη γενιά, η οποία είναι στα τελευταία της. Κι όμως, αυτό συνέβη με το Tomb Raider. Η νέα Lara είναι όμορφη, αλλά με ρεαλιστικές αναλογίες (ξεχάστε τα τεράστια βυζιά). Ο εξοπλισμός που κουβαλάει και οι τραυματισμοί από τις κακουχίες, φαίνονται πάνω της. Θα έλεγα πως ο δεύτερος πρωταγωνιστής του παιχνιδιού είναι το ίδιο το νησί. Ωραία και ποικίλα περιβάλλοντα, έντονα καιρικά φαινόμενα, πλούσια πανίδα και χλωρίδα, συνδυασμός άγριας φύσης και ανθρώπινης παρουσίας, με εμφανές το πέρασμα του χρόνου. Μεγάλο draw distance, κορυφαία εφέ και φωτισμοί. Σε ανάλογα υψηλά επίπεδα και ο ήχος. Τα κρυστάλλινα ηχητικά εφέ σας κάνουν να νομίζετε ότι βρίσκεστε πραγματικά εκεί, μαζί με τη Lara. Η μουσική κάνει τη δουλειά της, χωρίς να ξεχωρίζει ιδιαίτερα. Τέλος, από το voice cast ξεχωρίζει βέβαια η Camilla Luddington, η οποία τα πάει πολύ καλά ως η νέα φωνή της Lara Croft. Επίσης, οι διάλογοι των εχθρών στις μάχες έχουν πολλή πλάκα. Συνολικά, το Tomb Raider μπορεί και να είναι ότι καλύτερο έχουμε δει και ακούσει σε αυτή τη γενιά συστημάτων.

Τους έχει για πλάκα.

Το σίγουρο είναι ότι το Tomb Raider αποτελεί ακριβώς ότι χρειαζόταν η σειρά (με εξαίρεση το multiplayer) και ότι ζητούσαν οι fans (με εξαίρεση το multiplayer). Ένα action adventure με τα όλα του, το οποίο προσφέρει αρκετές ώρες διασκέδασης. Αδυναμίες υπάρχουν, όμως δεν χαλάνε την όλη εμπειρία και θα διορθωθούν στο επόμενο παιχνίδι. Γιατί, μην έχετε αμφιβολία, θα υπάρξει επόμενο παιχνίδι. Οι βάσεις έχουν μπει για να ζήσει η σειρά νέες δόξες. Στο μεταξύ, φροντίστε να απολαύσετε την μεγάλη επιστροφή της Lara Croft!

 • Action adventure με τα όλα του
 • Τεχνικά ίσως ότι καλύτερο υπάρχει στις κονσόλες
 • Σοβαρή ιστορία με λίγα υπερφυσικά στοιχεία
 • Εξέλιξη της Lara με νέες ικανότητες και εξοπλισμό
 • Κόσμος που σας προ(σ)καλεί να τον εξερευνήσετε
 • Ενήλικος τόνος και ατμόσφαιρα
 • Multiplayer... γιατί;
 • Ίσως υπερβολικά πολύ πιστολίδι, με κλισέ μηχανισμούς
 • Λίγοι γρίφοι
 • Σχετικά εύκολο
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:Xbox 360 (review), PS3, PC
ΑΝΑΠΤΥΞΗ:Crystal Dynamics, Eidos Montreal (multiplayer)
ΕΚΔΟΣΗ:Square Enix
ΔΙΑΘΕΣΗ:CD Media
ΕΙΔΟΣ:Action adventure
ΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player, multiplayer
HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:5/3/2013
PEGI:18
 • tiflopodikas

  Έλα και το περίμενα αγόρι μου 😀

  Λοιπόν διάβασα το review τώρα στο μόνο κομμάτι που διαφωνώ μαζί σου είναι το σούτινγκ του,το οποίο είναι πολύ καλό και διασκεδαστικό θα έλεγα,δεν κουράζει όπως του uncharted,από κει και πέρα το παιχνίδι για μένα είναι φανταστικό το καλύτερο action adventure που έχω παίξει και το καλύτερο μέχρι τώρα για το 13,τα γραφικά του είναι πολύ ωραία,η πρωταγωνίστρια όλα τα λεφτά το νησί όμορφα σχεδιασμένο η ιστορία του θα έλεγα αρκετά καλή και μεγάλο σε διάρκεια με πολύ πράμα να ψάξεις,εύγε crystal dynamics έφτιαξες ένα από τα καλύτερα παιχνίδια που έχω παίξει μέχρι τώρα.

 • Superuser

  Μόνο 8.5;
  χμμμ..
  Το έχω προγραμματισμένο για αγορά τέλος του μήνα
  Αλλά τον termi τον εμπιστεύομαι στα review του..

  Ίσως να μην είναι τόσο φοβερό όσο ακούγεται τελικά...

 • http://www.panic69music.dom.gr Nyxteridas

  Εγώ έχω γράψει και αλλού την γνώμη μου σχετικά με το Tomb Raider...Ως τώρα-γιατί δεν ξέρουμε τι γίνεται στην συνέχεια-είναι το καλύτερο action/adventure 3ου προσώπου το οποίο έχω παίξει σε Ps3/Xbox360.Στο μοναδικό που ρίχνω δίκιο σε ότι έχει να κάνει με τα αρνητικά,είναι η δυσκολία του η οποία είναι όντως σχετικά εύκολη.Απο κει και πέρα το multiplayer δεν νομίζω πως θα πρέπει να αφαιρεί πόντους απο την συνολική βαθμολογία σε ότι έχει να κάνει με το παιχνίδι και για το πιστολίδι έχει το μισό(και λιγότερο θα έλεγα)απο του Uncharted.Με ενθουσίασε το παιχνίδι γιατί είναι καθαρά χωρισμένο σε εξερεύνηση/platforming και shooting.

 • gogos

  Ωραιο review, πολυ καλογραμμενο και κατατοπιστικο.. Προσωπικα το tomb raider το λατρεψα.. Το παιχνιδι πηρε την συγχρονη συνταγη που εφερε το Uncharted και την εξελιξε απιστευτα παικτικα, κρατωντας ολα τα θετικα της και διαγραφωντας ολα τα αρνητικα της.. Το παιχνιδι εχει οτι ακριβως θα ζητησει καποιος απο μια περιπετεια δρασης.. Τα καλοφτιαγμενα επιπεδα του παιχνιδιου βοηθανε παρα πολυ στο platforming, υπαρχουν oμορφοι γριφοι (χωρις να σου πριζουν το κεφαλι με την δυσκολια τους 🙂 ), τοξοβολια, πιστολιδι, μαχες σωμα με σωμα, αναπτυξη δεξιοτητων και οπλων, εξερευνηση, μη γραμμικος κοσμος και κινηματογραφικοτητα.. Οπτικα ειναι πανεμορφο και πιστευω πως ειναι απο τα παιχνιδια που ωθουν τις κονσολες στα ορια τους.. Πραγματικα το παιχνιδι εχει υποδειγματικο gameplay και θεωρω πως πλεον ειναι ο βασιλιας αυτου του ειδους.. Ενα 9,5 απο μενα.. Μεχρι τωρα το καλητερο παιχνιδι της χρονιας.. Παω λοιπον να παιξω αλλη μια ωριτσα! 🙂

  Το multiplayer πραγματικα δεν με ενοχλησε.. Εφοσον το παιχνιδι ειναι γεματο και δεν εχουν κοπει ωρες απο το single gameplay για να δωθει προσοχη στο Multiplayer (βλ uncharted 3 🙂 ) δεν υπαρχει κανενα προβλημα.. Το αγνοεις και παιζεις το single μερος.. Απο εκει και περα επειδη θιξατε το θεμα της βαθμολογιας θεωρω πως λιγακι την τσιγκουνευτηκε ο terminator.. Θελωντας και μη το παιχνιδι συγκρινετε με το uncharted και παικτικα τουλαχιστον το ξεπερναει κατα πολυ.. Το uncharted ηταν ενα παιχνιδι περιπετειας που το ελειπε το βασικοτερο συστατικο, η εξερευνηση.. Περιπετεια χωρις εξερευνηση ειναι φαγητο χωρις αλατι 🙂 Οπως και να το κανουμε λειπει η νοστιμια! Ευτυχως το tomb raider τα προσφερει ολα πραγμα που το κανει την καλητερη προταση για τους λατρες αυτου του ειδους παιχνιδιων και οχι μονο..

 • gerasimos

  Πολύ καλό review!!! Μου αρέσει αρκετά η νέα λάρα τόσο εμφανισιακά που είναι κουκλάρα(γνώμη μου η πιό όμορφη θυληκιά σε videogame) όσο και σε στοιχεία χαρακτήρα αν και αναμενόμενο ως lara croft αλλά ήταν πιό νορμάλ και όχι σαν φθηνή γκόμενα όπως η παλιά.
  Το μόνο αρνητικό του παιχνιδιού άντε μαζί με το multiplayer ,πώς ενώ στα cut scenes σου δείχνει μία φοβισμένη κοπέλα που τις βγαίνει πάθος να επιζήσει απο την άλλη στο ingame σκοτώνει του πάντες σαν τέρας με αποτέλεσμα να στα χαλάει λίγο.
  Με λίγα λόγια είναι αρκετά καλό και το καλύτερο της σειράς ,ενώ στην αρχή νομίζεις πώς αντιγράφει το στύλ του uncharted κυρίως λόγω ότι έχει κινηματογραφικές σκηνές και κάποιους μηχανισμούς που δεν είχαμε συνηθίσει παλιότερα στην συνέχεια το πάει σε δικιά του μεριά και είναι απολαυστικό.
  περιμένουμε το sequel και θα του ρίξουμε μερικά ακόμα playthrought.

  απο μένα ένα εννιαράκι. 🙂

 • mpampis_1984

  Παίζοντας,και τελειώνοντας το παιχνίδι στο Ps3(υποφέρει από πολλά frame drops)εγώ κατάλαβα ότι τα παδιά στην Crystal Dynamincs ξεπέρασαν σε κάποιο βαθμό τον εαυτό τους.Ήθελαν να μην δώσουν άλλο ένα κλώνο του Uncharted και πήγαν ένα βήμα παραπάνω.Σίγουρα Τοmb Raiden δεν είναι,όπως τα ξέραμε παλιά,(που ψάχναμε ένα μοχλό και τον βρίσκαμε λιγότερο σε ένα μήνα)αλλά,μπορεί να θέσει καινούγια Standar σε αυτή τη κατηγορία.Τα μόνα αρνητικά τα οποία αναφέρει και στο Review του o Termi έιναι αυτό το πιστολίδι που πλέον υπάρχει σε όλα τα παχνίδια.Δεν μπορεί απ την μία να είσαι αρχαιολόγος και απ την άλλη να γίνεσαι Rambo.Εν ολίγοις,η Lara επέστρεψε και είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε συνέχεια,και είμαι πολύ περίεργος να δω τι καινούργιες ιδέες έχουν οι άνθρωποι της Crystal Dyanamics.

 • mpampis_1984

  Αχ αυτό το τόξο!!!Έρωτας.

 • forneverarrow

  Εφόσον τα γραφικά είναι κατώτερα του Uncharted και υποφέρει από frame drops, υποθέτω κακό port στο PS3. Επειδή είμαι fun του είδους θα του δώσω μια ευκαιρία...

 • Βαγγέλης

  Καλά τόσο κράξιμο και πήρε 8.5; Περίμενα ενα επτάρι (7).

  Οπως το φοβόμουν λοιπον ενα ακόμη κατεστραμμένο franchise.

  Oταν πάει 5€ στον ατμό θα το σκεφτώ ξανά.

 • dirty harry

  Απ'οτι φαινεται η Crystal Dynamics προσπαθει να κανει reboot οχι μονο στον τιτλο αλλα και στο target group των παικτων. Προφανως δεν απευθυνεται στους 35+ που μαθαν την Λαρα πισω στο 1995, αλλα στο νεο αιμα των περιπου 15 εως 18 ετων οιι οποιοι ελκυονται πλεον μονο απο massive multiplayer shooters ή massive multiplayer RPG's. Θεωρω ως αρχεγονος θαυμαστης του παιχνιδιου, οτι το προβλημα που ειχε τα τελευταια χρονια ηταν ακριβως αυτο που δεν εχει καθολου το φετινο. Εξυπνο adventure και καλους και οχι σπαστικους γριφους. Αυτο ξεχωριζε στους ωραιους τιτλους της Core Design ( την θυμαστε αληθεια ? ). Κατ' εμε σαν το Revelation δεν θα ξαναυπαρξει TR , φυσικα και το πρωτο λογω της προτοτυπιας του. Θα προτιμησω το Uncharted ....

 • dimos

  Απο τα καλύτερα των καλυτέρων.

 • Αντιμνημονιακος

  Το καλυτερο 3d person action adventure της γενιας για μενα.Το μονο αρνητικο για μενα ενω σου δινει την survivor αισθηση μου τα χαλαει η αυτοματη αναπληρωση υγειας.

 • G.J.

  Διαρκεια campaign?

 • tiflopodikas

  GJ 12 με 15 ώρες είναι αλλά αν πας για 100% να τα κάνεις όλα δηλαδή θα σου πάρει πολλές παραπάνω ώρες.Βαγγέλη όχι φίλε μου δεν είναι κατεστραμμένο ίσα ίσα είναι πάρα πολύ καλό.

 • http://game20.gr Terminator

  12-15. Πάντως ακόμα και με μάχες στο hard, είναι σχετικά εύκολο. Δεν θα κολλήσεις πουθενά.

  Βαγγέλης πού το είδες το κατεστραμμένο;

 • http://game20.gr/ meh

  Ωραιο κειμενο. Δεν εχω αποψη για το παιχνιδι αλλα απο τα λιγα βιντεο που εχω δει, σαν εξομοιωτης βογγητων ειναι! 😛

 • GeorgeZFR

  παιδιά λέει για να περάσει η ώρα ευχάριστα? σκέφτομαι για τσίμπημα άλλα ποτέ δεν γούσταρα την λαρα γενικά...

 • http://traditionalgamer.blogspot.com azazel

  Θα αγοραστεί μελλοντικά, αν και λάτρης των παλαιών TR, με έμφαση στους γρίφους και "αστείες" μάχες αυτόματης στόχευσης.
  Σίγουρα για να απευθυνθεί σε νέο κοινό χρειαζόταν το reboot αλλά εμένα με ψιλοέχασε. Δεν είναι κακό, αλλά ακόμη και το Underworld (με όλα τα κακά του) ήταν πιο TR από αυτό.

  Νάις ρίβιου Τερμς 🙂

 • stratos

  τρομερο παιχνιδι! Και για μενα το καλυτερο action / adventure

 • Κύρος ο Δεύτερος (πρώην ErwinRommel)

  Πολύ καλό review, Termi.
  Αντικειμενικό και κατατοπιστικό.

 • chris

  den einai tomb raider omws...k gia tomb raider 8.5 einai poly(gi'auta p den exei) gia ena allo shooting game einai mia xara

 • kilia

  Kαλο review αλλα σαν του eurogamer που τονιζει οτι τις 3-4 πρωτες ωρες πρεπει να εχεις την ενταση του ηχου πολυ χαμηλα γιατι απο τις συνεχομενες κραυγες της λαρας οι γειτονες σου θα νομιζουν οτι κανεις μαραθωνιο με πορνο, δεν ειναι.

 • giorgos935

  Είμαι στο 32% του παιχνιδιού και πρέπει να πω οτί είναι ένα αριστούργιμα.Εκπλξκτικός τεχνικός τομέας,ένα από τα κάλυτερα combat systems σε 3rd person shooter,κινιματογραφικότιτα,εξερεύνηση,χαρακτήρας.Σε όλα το παιχνίδι τα πάει πολύ καλά.Θα προτιμούσα να μην υπήρχε multiplayer και αντί αυτού να μεγάλωναν ακόμα περισσότερο την single εμπειρία.Πιστεύω πως είναι το καλύτερο action/adventure της γενιάς και άντε περιμένουμε ένα καλύτερο next gen seqeuel.Τελικά καλά έκανα και διάλεξα αυτό αντί του GOW ascensnion.Aξίζει τα λευφτά του στο έπακρο.Όσοι είσται σε δείλιμα για αγοά αυτου του αριστουργήματος τσιμπίστε χωρίς δέυτερη σκέψη.

  P.S. meh έχεις και γαμλω avatar

  Εύγε Crystal Dynamics 🙂

 • Giannis Giapitzakis

  Το θέμα δεν είναι τί παθαίνει, αλλά… τί δεν παθαίνει η κοπέλα.

  Xoxo το έπιασα το πονηρό υπονοούμενο!! Κρίμα πάντως που οι κάτοικοι του νησιού είναι ναυαγοί και δεν είναι τίποτα γεροδεμένοι έγχρωμοι ντόπιοι για να την κυνηγάνε.

  Εν πάσι περιπτώση, Το περιβάλλον του παιχνιδιού έχει τυχαία καιρικά φαινόμενα όπως ας πούμε στο Skyrim; Ο χάρτης του παιχνιδιού είναι μεγάλος; Το τοπίο αποτελείται απο ζούγκλες και τέτοια τροπικά πράγματα ή είναι δάση και στοιχεία απο ποιο βόρεια κλίματα;

 • Julian

  Λολ μεχ πάντα καυστικός. Εγω μπαίνω στο τριπακι να δω και παλιότερα tr με αυτό το παιχνίδι το οποίο θα τα πήγαινε ακόμα καλύτερα αν δεν υπήρχε το uncharted εδώ και κάποια χρόνια. Ωστόσο είναι πανέμορφο και συμφωνώ με τον τερμι ότι είναι από τα καλύτερα παιχνίδια οπτικά. Σε όλες τις πλατφόρμες. Εγω θα. Το αγοράσω αλλά δεν θαπω ψέματα στο (δεδομένο) sequel πρέπει να βάλει περισσότερους γρίφους και σκαρφλαωμα. Όπως και εξερευνιση νερού και Υ γεια με κουτάκια που αναπληρώνεται μη αυτόματα.

  πολύ καλό παιχνίδι αλλά πλέον που υο unoriginality και shooting κυραρχει παντού πρέπει να το λαμβανουμαι και αυτό Υπόψιν. Για αυτό βρίσκω το 8.5 το πλέον αντιπροσωπευτικό

 • Constantinos

  απ το να βγαινετε ορισμενοι και να κραζετε το παιχνιδι χωρις να το χετε παιξει, θα ηταν πρεπον να το δοκιμαζατε και μετα να βγαλετε τα συμπερασματα σας...σιγουρα δεν εχει καμια σχεση με τα παλια, εκανε ενα ανοιγμα για να προσεγγισει περισσοτερο κοσμο, σιγουρα ειναι πιο ευκολο και λιγοτερο απαιτητικο σε σχεση με οτι ειχαμε συνηθισει, αυτο ομως δεν αναιρει το γεγονος οτι τεχνικα ειναι αψογο, ενω παραλληλα δεν ξερω αν ειναι το αρτιοτερο 3rd person shooter, αλλα σιγουρα το uncharted για παραδειγμα πλεον δεν παιζει μονο του..

  ειναι χορταστικο παιχνιδι, τρομερη εμπερια, και γενικοτερα παιζεις χωρις να βαριεσαι, γεγονος που για μενα παιζει σημαντικοτατο ρολο και αυτοματα το καθιστα εξαιρετικο τιτλο...αυτα που με χαλασαν ειναι η απλοικη προσεγγιση των γριφων και το μεγεθος των ταφων και εννοειται το μουλτι που πραγματικα ηταν αχρειαστο...

  τελος, κατανοω τον συλλογισμο του αζαζελ, αλλα δεν τον ασπαζομαι απολυτα με την εννοια οτι οντως διαφοροποιηθηκε η σειρα με το reboot αλλα θεωρω οτι αυτα που παρουσιαζει το παιχνιδι, τα κανει να φαινονται πολυ καλυτερα και ομαλοτερα απο το average 3rd person shooter που κυκλοφορει.

  Giannis Giapitzakis

  οι καιρικες συνθηκες δεν αλλαζουν αυτοματα οπως γινοταν στο skyrim ή στο AC III..o χαρτης δεν ειναι τοσο μεγαλος σ εκταση οπως ηταν για παραδειγμα στο skyrim, AC III, RDR, far cry αλλα ειναι αρκετα πλουσιος και με αρκετα πραγματα να κανεις και ν ανακαλυψεις παρα ταυτα..το παιχνιδι διαθετει εναν συνδυσσμο απο διαφορετικες περιοχες (δαση, ερειπωμενες πολεις, ναους, χιονισμενα καταφυγια, παραλιες, σπηλιες κτλ).

  Σπυρο,

  congratz για το review

 • GeorgeZFR

  Άσχετο δεν ήξερα που να ποσταρο το βάζω εδώ, έδωσα πριν λινκ για το καινούριο χειριστήριο της Razer για το 360 και PC αλλά δεν εμφανίστηκε σε ποστ που έκανα μάλλον για λόγους ασφαλείας δεύτε το βίντεο http://www.youtube.com/watch?v=d-ocWQPPg0g ενδιαφέρον.

 • http://prtoallios.blogspot.gr/ Nova

  Το παιχνίδι είναι τρομερό κ συμφωνώ με την άποψη του termi, με μια μικρή διαφωνία στο θέμα των μαχών. Το παιχνίδι σε αρχίζει με το τόξο όπου στην συνέχεια το μαθαίνει κ παίρνει κ καλύτερα όπλα, άρα μας δείχνει ότι κ καλά σαν ναυαγός πρέπει να μάθει το όπλο της αν θέλει να επιβιώσει. Θα ήταν καλύτερο δηλαδή να κάνανε την Lara άπειρη, για να δέσει σεναριακά όπως λέει και ο termi κ να μας σπάζει τα καρύδια στις μάχες;

 • Polk

  Το animation με τον πυρσό το φτιάξανε?? Στα gameplay trailers κάθε φορά που σκαρφάλωνε ή έσκυβε με τον πυρσό στο χέρι καιγόταν η μάπα της, φρίκαρα και μόνο που το έβλεπα 😛

 • worms_arm

  επιτελους ενα tomb raider με ενηλικο τονο και ατμοσφαιρα (οπως λεει και το review) Χωρις τις υπερβολες των παλιων παιχνιδιων που δεν μου αρεσαν καθολου. συμφωνω με τον βαθμο

 • kosmas karamanolis

  Ενδιαφερον ριβιου αλλα εχω να πως δεν με πολυαρεσε ιδιαιτερα. Το επαιξα βεβαια λιγο σε εναν φιλο μου αλλα δεν με εκανε το κλικ που με εκαναν τα προηγουμενα. Δεν λεω πως γραφικα δεν εχει η τεχνικο τομεα αλλα θα πρωτιμουσα να εβλεπα κατι σαν το 4 , το 5 η το λετζεντς. Καλη δουλεια τερμι και συμφωνω με την αποψη σου για το μουλτι

 • Julian
 • Blaze

  Το παιχνίδι από το πουθενά πάει για αγορά asap για μένα, με έχει ψήσει απίστευτα με αυτά που έχω δει και διαβάσει.
  Μπορεί να μου κάνει κάποιος ένα σπόιλερ; Η Λάρα εξακολουθεί να έχει το υπόβαθρο της νεόπλουτης που δεν ξέρει τι έχει; Καλά τα reboot αλλά ένα μόνο ζητώ, να ξαναέχουμε στα επόμενα περιπλανήσεις στην αχανή της βίλα 🙂

 • AlexGamer21

  @julian "Important: Sites or Facebook pages offering "PS4 beta tests" are frauds. Don't be fooled! Official PS4 news comes only from Facebook.com/PlayStation"

  From the official PlayStation facebook.

 • ggaammeerr

  Δειχνει εξαιρετικο παιχνιδακι τελικα.Ωραιο review Termi και αμα θες ετσι απο περιεργια και οσοι αλλοι το εχετε παιξει φυσικα (χωρις ομως να ανοιξουμε ομως χωρις λογο κανα console war...) αν το tomb raider ξεπερναει τελικα το uncharted.Παντως δεν περιμενα ο τεχνικος τομεας να ειναι τοσο καλος.Μπραβω στην CD.

  btw στο pc η τιμη σε retail ξεκιναει στα 19 ευρω η απλη εκδοση και στα 35 η collector's...Βρε λετε τελικα να το γυρισω σε pc. 🙂

 • tiflopodikas

  Αγόρασε το pc gamer και εγώ εκεί θα το πάρω,έκαναν πολύ καλό πορτ.

 • ggaammeerr

  Βασικα δεν μπορω να το αγορασω προς το παρων στο pc γιατι η καρτα γραφικων μου ειναι πολυ παλια (9500gt).Λεω να παρω την 6770 σε 2-3 μηνες το πολυ για να μπορεσω να παιξω καποια παιχνιδια αυτης της γενιας που θελω αξιοπρεπως.Εχει κανα χρονο που το σκεφτομουν αλλα τωρα τελευταια ολο και πιο εντονα με ερχεται στο μυαλο.Τωρα τελευταια αρχιζω να ψαχνω και διαφορες ιστοσελιδες για να μαθω τα βασικα γιατι ειμαι τελειως ασχετος...Παντως απο κατι βιντεο που ειδα δειχνει εξαιρετικο στο pc.Ελπιζω να εχουμε και αναλυση απο τον john για την εκδοση του pc.

 • stefpaok

  Επχεται η Lara και γ******** στη παιχνιδαρα!!!!!!

 • Θεόφιλος

  ΤΕΛΟΣ!!!!! Περασα ενα καταπληκτικο Σ/Κ με την LARA και πραγματικα το ευχαριστηθηκα! Εξαφανιστηκα απο τον πολιτισμο αυτες τις 2 ημερες αλλα ουτε καταλαβαν πως περασαν! Δυστηχως αφησα πολλα πραγματα πισω για να προλαβω να το τερματισω μεσα σε ενα Σ/Κ αλλα δεν γινοταν αλλιως! Ενα 2 playthrough επιβαλλεται καποια στιγμη με περισσοτερο ελευθερο χρονο μαλλον για το καλοκαιρακι το κοβω! Παμε για αλλα λοιπον και το προσεχες τριημερο-κουλουμα ερχεται η σειρα του KRATOS! ΠΑΝΙΚΟΣ!

 • http://game20.gr Terminator

  🙂

 • http://www.ipetitions.com/petition/autom-ateithe/ StratosGK

  @Julian
  Η φωτό που έβαλες είναι κανονικά από ένα νέο blu ray player της Sony που έβγαλε στην αγορά και ακολουθεί αυτό το "νέο" στυλ.

 • Julian

  Μακαρι να ειναι καπως ετσι το ps4 τα σπαει..

 • tiflopodikas

  @gamer Στο pc είναι όντως πολύ όμορφο τώρα σε κονσόλες δεν ξέρω αλλά λογικά και εκεί όμορφο θα είναι,αξίζει για μένα να έχεις και ένα καλό pcακι για να παίζεις και κάποια παιχνίδια εκεί και να έχεις την κονσόλα να παίζεις τα αποκλειστικά παιχνίδια που έχουν,αν μπορέσεις να έχεις και κονσόλα και αξιοπρεπές gaming pc τότε είσαι άρχοντας.

 • gogos

  ggaammeerr εχοντας παιξει και τα 3 uncharted και τωρα και το Tomb raider πιστευω πως η Crystal πηρε το gameplay των uncharted και το βελτιωσε πραγματικα παρα πολυ.. Δηλαδη θα βρεις την κινηματογραφικοτητα και την ομορφια του uncharted σε εναν χαρακτηρα τον οποιο μπορεις να προσαρμωσεις οπως θελεις γιατι υπαρχουν skills και επισης παιζεις σε ελευθερο χαρτη και με εξερευνηση (κατι που μου ελειπε παρα πολυ απο τα uncharted).. Εφοσον σου αρεσε το uncharted θεωρω αδυνατο να μην σου αρεσει και το tomb raider..

 • gogos

  Ηθελα να συμπληρωσω πως το μονο αρνητικο του παιχνιδιου ειναι οτι δεν μοιαζει τοσο με τα προηγουμενα αλλα αυτο δικαιωλογητε πληρως απο την στιγμη που μιλαμε για reboot.. Αν ηταν tomb raider 5 πχ οντως θα ηταν προβλημα αλλα οι ανθρωποι μας ξεκαθαρισαν εξ αρχης πως θελουν να φτιαξουν κατι διαφορετικο.. Οποτε για μενα no problem 🙂

 • Ghost Rider LSOV

  Εγώ γενικά δεν ήμουν fan των Tomb Raider (αλλά γούσταρα την Λάρα :P), με αυτό όμως, μάλλον θα περάσω κι εγώ στο στρατόπεδο των TR. 😉

  Τόσα brutal deaths by the way και όταν πέφτει από πολύ ψηλά και σκοτώνεται δεν κάνει το πατροπαράδοτο *CRACK*. 😛

  Eπίσης περίμενα καμιά ατάκα για το TressFX (μιας και το βλέπω στις φωτογραφίες), αλλά μάλλον όλα έχουν ειπωθεί ήδη απ' όταν το είχαμε πρωτοδεί. 😉

 • Βαγγέλης

  Λοιπον επειδη κοντέψατε να με φάτε λέγοντας ενα ακόμη κατεστραμμένο franchise.

  To πήρα χθες απο φίλο για να δω αν το σηκώνει η κάρτα και αν εχω frame drops αλλα και γενικότερα να νιωσω την συνολική εμπειρία. Μετα απο 2 ώρες έχω να πω τα εξής.

  Ας ξεκινήσω απο τα καλά:

  1. Φοβερά γραφικά ακόμα αντέχει η καρτάρα μου (GTX275) τα πάντα τάπα με λίγο πεσμένα τα antializing και έχω avg 55+ frames.
  2. H Lara ειναι κουκλάρα και τα πλάνα του σκηνοθέτη προς τις χαράδρες ειναι σκανδαλωδώς πολλά. 😛

  Πάμε στα υπόλοιπα.

  1. Ο meh εχει δίκιο, αν δεν είχα ακουστικά, σίγουρα θα χτυπούσε το κουδούνι απο τις γειτόνισσες ωστε να με ρωτήσουν πιο ειναι το μυστικό μου και αντέχω 2 ώρες αλλα και πως τις φτάνω ως τον θεό.... 😀

  2. Γραμμικό του Κ3ρ@τ@, κινηματογραφικό oscaρικής ερμηνείας. Είναι 2 πράγματα που δεν μου αρέσουν πάντα και σίγουρα οχι στον συγκεκριμένο τίτλο

  3. Click, click, click, πατα Α να μην σε φαει το λυκάκι, πάτα αριστερά να μην σε φάει το βραχάκι. Εμετική πρόοδος αν την αποκαλεί έτσι η νέα γενιά παιχνιδιών.

  4. Γρίφοι για πλάκα, SURVIVAL VIEW? WTF?? Μέχρι και το δύσμοιρο παραδοσιακό διαμαντάκι κράτησαν για να σου δείχνουν την σωστή πορεία.

  5. Upgrade τα οπλα μαζευοντας πόντους; Μάλιστα. Ωστε λοιπον ετσι γίνεται το τσεκουράκι απο ξύλινο, μεταλλικό - μαζεύοντας πόντους και αφου κάτσεις στην φωτιά.

  6. Δεν γνωρίζω πως θα μπορέσουν να δικαιολογήσουν την τόση σαβούρα πάνω στο νησί αλλα θα δούμε. Τόσα αεροπλάνα απλα πεταμένα απο εδω και απο εκεί δεν νομίζω να υπάρχουν σε καμια στατιστική. Ουτε στο τρίγωνο των βερμούδων τόσο junkie.

  Αυτα πρόφτασα να δω στον χρόνο που το έπαιξα. Έφτασα στον πρώτο και καλά τάφο με το αεροπλάνο πάνω στα δέντρα και εκανα upgrade το τσεκούρι για να ανοίξω την επόμενη πόρτα.

  -Toνίζω ειναι η προσωπική μου γνωμη σαν λάτρης των παλιών καλών TR.

  - Ο σκηνοθέτης ειναι μάλλον S&M με όλο βάζει το Λαράκι να χτυπάει.

 • Bill B.

  Εύγε Termi, κομπλέ το review. Δυστυχώς ακόμα δεν το πήρα το παιχνίδι αλλά σίγουρα θα το κάνω τις επόμενες μέρες. Δεν χάνονται τέτοιοι τίτλοι!

  Βγήκε και το patch που διορθώνει κάποια προβλήματάκια με το TressFX κλπ κλπ...

  http://www.eurogamer.net/articles/2013-03-11-tomb-raider-pc-patched-to-address-nvidia-intel-tressfx-issues

 • dio

  Γεια χαρα guys.. εχω παλια αλλα καλη καρτουλα σχετικα την ΑΤΙ 6790 θα μου παιζει καλα σε 1080p ???

  και επισης εχω παλιο επεξεργαστη.. e8400 @ 3ghz 2πυρηνο!!

  αλλιως παει για αγορα XBOX 360..

 • http://www.ipetitions.com/petition/autom-ateithe/ StratosGK

  Βαγγέλης:
  6. Δεν γνωρίζω πως θα μπορέσουν να δικαιολογήσουν την τόση σαβούρα πάνω στο νησί αλλα θα δούμε. Τόσα αεροπλάνα απλα πεταμένα απο εδω και απο εκεί δεν νομίζω να υπάρχουν σε καμια στατιστική. Ουτε στο τρίγωνο των βερμούδων τόσο junkie.

  χαχααχαχαχαχα
  Αν και δεν το έχω παίξει, το έχω παρατηρήσει σε άλλα παιχνίδια - ταινίες αυτό το πράγμα! 😀

 • Ghost Rider LSOV

  Το έλεγε από την αρχή που πήγαιναν ότι εκεί που πάνε, κάνει το Τρίγωνο των Βερμούδων να μοιάζει με πικ-νικ (ή κάπως έτσι). Το αναφέρουν συγκεκριμένα.

 • Xzibit

  Περιμένω να μου έρθει η collectors και θα το ξεκινήσω άμεσα. (XBOX 360)
  Πολύ καλό review.
  Σχετικά με το πρώτο αρνητικό συμφωνώ απόλυτα.
  Και για εμένα δεν έπρεπε να έχει multiplayer το Tomb Raider
  Τα υπόλοιπα αρνητικά δεν με ενοχλούν καθόλου γιατί δεν έχω παίξει κανένα από τα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς.
  Η πρώτη μου επαφή με την Lara θα είναι τώρα. 🙂
  Όσο για την PC έκδοση για εμένα δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά από τις κονσόλες.
  Και το TressFX είναι άχρηστο για εμένα.

 • panzerfaust88

  Ποτε δεν με τράβηξε ιδιαίτερα αυτη η σειρά αλλα τωρα αυτο με ψήνει αμα κάτσει στην πρώτη ευκαιρία θα ασχοληθώ

 • Julian

  Να πω μονο οτι εχω μπει στο τριπακι να παιξω τα 2 tomb raider του PS2. Εχω παιξει τα 3 και last revelation και ενω ειχαν πολυ καλη αισθηση ηταν δυσκολα και στριφνα και δεν τα ευχαριστηθηκα.

 • Giannis Giapitzakis

  Έτσι όπως εξελίσσεται το σενάριο είναι λογικό που υπάρχουν παντού συντρίμμια απο αεροπλάνα και πλοία του Β Παγκοσμίου. Αυτοί που φτιάξανε το παιχνίδι ήθελαν να δείξουν ότι στο νησί έγιναν ισχυρές μάχες στον πόλεμο και δεν μάζεψαν τα συντρίμμια και τα πτώματα μετά απο τόσες δεκαετίες επειδή κανείς δεν πλησιάζει στο νησί, ούτε φεύγει κανείς απο εκεί. Το ίδιο ισχύει και με τα αρχαία καράβια που βρίσκονται απο εδώ κι απο εκεί.
  Και επειδή είπατε για το Τρίγωνο των Βερμούδων, ναι είναι αλήθεια ότι η ιστορία τοποθετείτε στο Τρίγωνο των Δράκων, μια περιοχή που θεωρείται το ΄Τρίγωνο Των Βερμούδων της Ανατολής, οπότε ταιριάζει με το σενάριο όλη αυτή η σαβούρα που είναι εταμένη δεξιά και αριστερά.

 • gogos

  Τελος! Εξαιρετικο.. Το παιχνιδι μου πηρε με λιγη εξερευνηση και το βασικο story κατι παραπανω απο 15 ωρες.. Δεν θα μπορουσα να φανταστω κατι καλητερο σε action/adventure απο το tomb raider.. Θα το ξαναπαιξω καποια στιγμη απο την αρχη με full εξερευνηση και με achivements..

 • Bill B.

  Έκατσαν κάτι ψιλά σήμερα εντελώς ουρανοκατέβατα και έγινε το τσίμπημα 😀
  Από το e-shop το πήρα στα 28,90€...Κομπλέ, αν και δεν ξέρω σε πόσες μέρες θα έρθει, γιατί έλεγε 'Κατόπιν παραγγελίας', αλλά it' s ok, i'll be waiting για την παιχνιδάρα 🙂

 • Giannis Giapitzakis

  Είναι πολύ γραμμικό όμως και scripted για να δώσει βάρος στην κινηματογραφική αφήγηση.
  Είναι όμως πολύ καλό παιχνίδι.

 • gogos

  υπαρχουν φασεις στις story αποστολες οπου το παιχνιδι ειναι γραμμικο, δηλαδη δεν μπορεις να παρατησεις της αποστολη στην μεση και να ασχοληθεις με κατι αλλο αλλα εφοσον την τελειωσεις μετα ο χαρτης ειναι ελευθερος ωστε να περασεις απο ολα τα μερη που επισκεφτηκες και να εξερευνησεις.. Επισης το παιχνιδι συνεχιζει και μετα τον τερματισμο ωστε να δωσει την δυνατοτητα στον παικτη να ψαξει ολες τις τοποθεσιες για να συμπληρωσει το 100%..

 • Βαγγέλης

  Όσο περισσότερο το παίζω, τόσο χειρότερο μου φαίνεται.

  Επαναλαμβανόμενο, γραμμικό, οι τάφοι δεν ειναι τάφοι αλλα μικρές σπηλιές και το δώρο ειναι ενα ΣΕΝΤΟΥΚΙ;;;;

  Οι εχθροί ίδιοι οι μηχανισμοί επίσης ίδιοι;

  Τα άλματα γελία, δεν υπάρχει περίπτωση να χάσεις άλμα.

  Δεν άξιζει καν το όνομα TR, μαγαρίζει τον τίτλο.

  Όσοι λένε παιχνιδάρα δεν μπορώ να το καταλάβω. Γέρασα; Οι νεώτεροι δεν ψάχνουν όμως προκλήσεις; Η μόνη πρόκληση του παιχνιδιού είναι να πατήσεις γρήγορα και σωστά Y ή Χ;;

  το 40% επίσης ειναι scripted και κινηματογραφικό.

  Σαν ιστορία με κεντρίζει λιγάκι ας δούμε που θα το πάει.

  Συμπέρασμα; Για ταινία θα ήταν άπαιχτο οχι ομως για παιχνίδι.

 • GeorgeZFR

  το παίζω και γω έχω φτάσει στο τέλος περίπου,δεν με τρέλανε υπάρχουν στιγμές ώμος και τοπία ωραία αλλά μετρημένα, πολύ γραμμικό όντως και σε ορισμένες φάσεις βαριόμουνα, μαρεσαν μερικά σκηνικά με στελθ κιλς επίσης το τόξο λέει το καλύτερο οπλακι!! πολύ αντιγραφη uncharted σε πολλά σκηνικά στιγμές τρεξίματος δράσης κλπ.δεν το λες και χάλια game πάντως.

 • Giannis Giapitzakis

  Να σας πω κι εγώ πως βλέπω το παιχνίδι.
  Δεν περίμενα ένα Δυτικό παιχνίδι να είναι τόσο γραμμικό και scripted. Σε αυτότο θέμα συναγωνίζετε άνετα το Resident Evil 6 και το final Fantasy XIII.
  Υπάρχουν ακόμα και (αρκετές) σεκάνς μεγαλούτσικης διάρκειας που χάνεις εντελώς τον έλεγχο της Λάρας και αυτή κάνει από μόνη της ό,τι πρέπει να κάνει, σαν να βλέπεις ταινία. Ακόμα και το κεντρικό μενού θυμίζει το ...κεντρικό μενού ταινίας Blu Ray.
  To Gameplay είναι αρκετά απλοποιημένο. Δεν υπάρχουν θησαυροί, δεν υπάρχουν ενδιαφέροντα Collectibles για να μαζέψεις, παρά μόνο salvage και τελικά δεν έχεις κανένα σπουδαίο κίνητρο να εξερευνήσεις και να παρεκλίνεις από την ιστορία, εκτός από τα achievements.
  Ευτυχώς το πακέτο σώζετε ολοκληρωτικά από την ιστορία που μου άρεσε πολύ και μοιάζει να είναι πολύ κοντά στον Ιντιάνα Τζόουνς, το παιχνίδι είναι αρκετά ώριμο και βίαιο, με πολύ αίμα, και τα γραφικά που είναι εκθαμβωτικά.

 • Βαγγέλης

  Επιτέλους μερικές αρνητικές γνώμες είχα αρχίσει να ανησυχώ. Οταν όλοι γύρω σου εκθειάζουν κάτι ενω εσυ το βρίσκεις σχεδόν κακό, είναι σίγουρα ανησυχητικό.

  Δεν έχουμε και χρήματα για ψυχίατρο 😛

 • Giannis Giapitzakis

  Δεν είσαι ασφαλισμένος;

 • kilia

  Ημουνα επιφυλακτικος με τον τιτλο παρολα το καλο review εδω αλλα σημερα διαβασα το review απο το rock paper shotgun και πανω κατω αναφερει οτι λενε και τα 2 παιδια απο πανω και ετσι αδιαφορο πλεον το παιχνιδακι για μενα.
  Μακαρι να το δοκιμαζα να γινομασταν 3 αρνητικοι αλλα εκτος απο γιατρους λεφτα δεν περισσευουν να πανε ουτε σε αγορες παιχνιδιων που στην καλλιτερη να ειναι μετρια.

 • tiflopodikas

  Το φάγατε ρε παλιόπαιδα το παιχνιδάκι δηλαδή αν αυτό είναι κακό παιχνίδι το uncharted 3 τι είναι για τα σκουπίδια;

 • worms_arm

  βαγγελη 8,6 ειναι ο μεσος ορος βαθμολογιας απο ολα τα site. δεν ειπανε οτι ειναι παιχνιδαρα. απλα ειναι ενα πολυ καλο παιχνιδι, πολυ καλυτερο απο τα προηγουμενα που εβλεπες την λαρα τσακ νορις.

 • worms_arm

  tiflopodika το uncharted 3 ειναι πολυ ωραιο. το εχω παιξει και μου αρεσε πολυ. ισως απο εκει πηρανε ιδεες στο tomb raider.

 • tiflopodikas

  Καλό είναι δεν λέω αλλά το σουτινγκ του δεν παλεύεται και η διάρκεια του με το ζόρι στο νορμάλ φτάνει της 8 ώρες.

 • worms_arm

  το σουτινγ καλο μου φανηκε. η διαρκεια οντως ειναι μικρη. το μονο αρνητικο που ειχα βρει.

 • tiflopodikas

  Ίσως να φταίει ότι δεν έχω συνηθίσει τα σούτερ με χειριστήριο για αυτό,αλλά και πάλι δεν παλευόταν.

 • Βαγγέλης

  @worm: Γιατι εδω η Λάρα δεν ειναι Τσακ;

  Τσάκαλος ολόκληρος, απο αεροπλάνα πέφτει, με αλεξίπτωτα, απο γκρεμούς, απο καταρράκτες.

  Ο Τσακ μπροστά της ειναι κοινός θνητός. Και οχι για μένα δεν ειναι πολυ καλο παιχνίδι, είναι απλά οκ. Δεν αισθάνεσαι καν την ατμόσφαιρα των αρχαιοτήτων. Δεν σε βάζει μέσα στο κλίμα με τίποτα.

  @Γιάννη: Στον ΕΟΠΠΥ πλέον; Ουτε για εξετάσεις ούρων δεν πας. Χαχα

 • worms_arm

  Βαγγελη οντως, αλλα απο τα προηγουμενα tomb raider ειναι πολυ πιο ρεαλιστικο. εμενα προσωπικα τα παλια tomb raider ειναι απο τα χειροτερα παιχνιδια. δες εδω....

  http://www.youtube.com/watch?v=FMQNSgqgc78

  ειναι να μην γελας? σαν αντρας κανει.

  και η ταινια χαλια ηταν. παλι εβλεπες την λαρα σε στυλ σαν αντρα να τους σκοτωνει ολους. τι το ωραιο εχει.

  τουλαχιστον αυτο το tomb raider εχει πιο ενηλικο τονο και η λαρα ειναι πιο γυναικα

 • Julian

  Να τσιμπησω trilogy σταο ps3 για 15 ευρω;

 • gogos

  Καταλαβαινω καποιους που ενοχληθηκαν απο την αλλαγη της σειρας.. Ας σκεφτουμε ομως κατι απλο.. Οταν ολη η gaming κοινοτητα εκθειαζει το uncharted 3, που κραταει 7 ωρες και δεν εχει ιχνος απο εξερευνηση και φτωχο single περιεχομενο, δεν μπορει ξαφνικα να ενοχλουμαστε απο το tomb raider που περνει αυτη την συνταγη και την βελτιωνει σε ολα τα επιπεδα..

 • Bill B.

  Απορώ γιατί μερικοί κάνουν τόση πολύ προσπάθεια, με νύχια και με δόντια, και θέλουν να 'θάψουν' το παιχνίδι, και εκτός αυτού, αναζητούν και άλλες αρνητικές γνώμες για να επιβεβαιωθούν (μάλλον), πραγματικά δεν το καταλαβαίνω!

  Ok, είπατε δεν σας άρεσε μια φορά, αφήστε το όμως, γιατί κουράζετε με τα ίδια και τα ίδια σχόλια!!

  Το παιχνίδι τα ΣΠΑΕΙ και χαλάλι τα 29€ που έδωσα προσωπικά!!!

 • Βαγγέλης

  Για τον ίδιο λογο Bill που το εκθειάζεις αλλά χωρίς επιχειρήματα.

  Είναι καλυτερα να προστατεψεις μερικούς gamers απο την προπαγάνδα παρα να μπεις και εσύ ο ίδιος στο τρύπακι της πληρωμένης κριτικής.

  Δεν μπορω να το συγκρινω με το uncharted γιατί δεν ασχοληθηκα ποτε, αλλά ο συγκεκριμένος τιτλος τι σου προσφέρει για να χαρακτηριστεί "τα σπαει";

  Είναι μια όμορφη ταινία. Μέχρι εκεί. Υπήρξε γρίφος (ο παιχνίδι θεός να τους κανει) που ηταν πρόκληση; Υπήρξε σημείο που σε προβλημάτισε τεχνικά πως θα το χειριστείς;

  Αυτό είναι gaming και όχι αράζω στον καναπέ μετα την δουλεια σε ημικλινη στάση και κραταω το βελακι προς τα πανω με την Λάρα να ανάβει πυρσούς και να σκύβει στο διάβα της.

  Όπως ανεφερα παραπανω είναι η προσωπική μου γνωμη , αλλά ναι ήθελα κάποια επιβεβαίωση γιατί κοντευω να τρελαθω με την όλη εξέλιξη των παιχνιδιων.

 • http://www.panic69music.dom.gr Nyxteridas

  Οπότε απο την στιγμή που δεν υπάρχει αυτή την στιγμή action-adventure 3ου προσώπου με γρίφους,το είδος δεν θα πρέπει να εκθειάζεται,Βαγγέλης;Δυστυχώς ή ευτυχώς ένα παιχνίδι κρίνεται απο πολλές παραμέτρους και στις περισσότερες απο αυτές το συγκεκριμένο παίρνει άριστα.Ok,δεν έχει γρίφους...Και;Θα πρέπει να "προστατέψω" μελλοντικούς αγοραστές απο κάτι το οποίο δεν ξέρω αν θα τους χαλάσει ή αν θα τους αρέσει στην τελική;Υπάρχουν πάρα πολλοί gamers οι οποίοι γουστάρουν να παίζουν χαλαρά πράγματα και να μην σπαζοκεφαλιάζουν π.χ. Η έλλειψη λοιπόν των γρίφων θεωρώ πως ναι μεν υπάρχει και πρέπει να αναφέρεται αλλά είναι στην κρίση του καθενός αν είναι αρνητικό ή θετικό και να αφαιρεί πόντους απο το παιχνίδι.Για μένα ή για σένα ή για τον Termi είναι αρνητικό αλλά για κάποιον άλλον ενδέχεται να μην είναι.Απο κει και πέρα όμως μιλάμε για έναν τίτλο που τεχνικά,σε ότι έχει να κάνει με αυτό το οποίο πλασάρεται(action adventure) αλλά και ως μια πρώτη απόπειρα αναβίωσης της σειράς όντως τα σπάει

 • GeorgeZFR

  εντωμεταξυ το ξεκίνησα στο hard για να το πάω και αργά και για να με δυσκολέψει, αλλά μόνο δύσκολο δεν είναι νομίζεις το παίζεις easy.

 • gogos

  Να ξερατε ποσα λεφτα πηρα για να πω οτι το παιχνιδακι ειναι τελειο? Δευτερο σπιτι χτιζω τωρα.. Στα μπετα ειμαι 🙂

 • Julian

  Ενταξει ο Βαγγελης λεει οτι ειναι προσωπικη του γνωμη παντως απλα, το οτι αναφερει την προστασια των παιχτων απο τον Tomb Raider 2013 ειναι αστοχο για μενα. Απλα γιατι ισα ισα το παιχνιδι ειναι υπερπιασαρικο

 • gogos

  Σιγα ρε παιδια με τους γριφους.. Καθηστε καλα! Ειχε του γριφους του το Tomb raider οι οποιοι ειχαν λογικη και ακολουθοντας σωστα τα βηματα τους ελυνες και προχωρουσες.... Δηλαδη θα πρεπει εγω να κατσω να βρω τι μ@λ@κια εχει σκεφτει ο καθε ανωμαλος developer για να προχωρησω το παιχνιδι? Ειπαμε μας αρεσουν τα δυσκολα αλλα να εχουν μια βαση και μια λογικη.. Αν ειναι μεσα σε εναν τεραστιο χαρτη να ψαξω να βρω μια κουκιδα, χωρις βοηθεια, χωρις τιποτα και να ταλαιπωρουμε μηνες, κλαφτα..

  Μα οταν υπαρχουν απλοι gamers που εχουν κατσει και εχουν ασχοληθει με το παιχνιδι και το βρηκαν εξαιρετικο, που κολλαει η πληρωμενη κριτικη.. Δηλαδη εγω που το επαιξα και μου αρεσε πηρα λεφτα για να το πω? Μερικοι την εχουν δει πολυ hardcore.. Μηπως να χαλαρωσουμε λιγο?

 • Βαγγέλης

  Επειδή ακριβως υπάρχει hype και λόγω ονόματος αλλα και επειδη έπεσε πολυ δυνατή διαφήμιση, οφείλω να πω οτι δεν είναι αντάξιο των προσδοκιών μου.

  Πέρα απο τους ανύπαρκτους γρίφους, υπάρχει κάποιο σημείο που αισθάνθηκες πρόκληση;

  Σου εύχομαι γερά θεμέλια στο σπίτι. Χαχα 😛

 • gogos

  Κοιταξε, το καταλαβαινω απολυτα οτι μπορει να χαλαστηκες απο τους σχετικα ευκολους γριφους.. Οταν ομως ενα προιον απευθυνετε σε μια μεγαλη μεριδα απο gamers οφειλει να εχει μια βατη δυσκολια.. Και εμενα πχ μου αρεσει να παιξω ενα survival παιχνιδι στον μεγιστο βαθμο δυσκολιας και να κολλαω σε σημεια για 3ωρα.. Αυτο ομως εχει να κανει με μια δικη αυτομαζωχιστηκη ταση και δεν εχω την απαιτηση ο μεσος παικτης να κατσει και να ξοδεψει τοση υπομονη και νευρα.. Γνωριζω εξ αρχης οτι δεν ειναι λογικη αυτη η δυσκολια.. Το ιδιο συνεβενε αντιστοιχα και με τα παλια tomb raider.. Ειχαν βαθμο δυσκολιας υπερβολικο για τον μεσο παικτη αλλα απο την στιγμη που θελουν να προσεγγισουν μεγαλητερο κοινο οφειλουν να απλοποιησουν λιγο τα πραγματα.. Το παιχνιδι ισως θα επρεπε στους μεγαλητερους βαθμους δυσκολιας να αφαιρει το instinct ωστε να γινετε πιο δυσκολο για οσους θελουν να το παιξουν ετσι.. Σε 2-3 φασεις να σου πω την αληθεια ξιλοκολλησα και ξοδεψα περιπου ενα τεταρτακι για να καταλαβω την λογικη (αν και η Lara συνηθως μονη της εδεινε την απαντηση 🙂 ) Εμενα που για να ειμαι ειλικρινης δεν μου αρεσουν οι πολυ ζορικοι γριφοι το παιχνιδι μου αρεσε πολυ..

 • Giannis Giapitzakis

  Δεν είπα ότι θέλω να προστατεύσω τον οποιοδήποτε. Καρφάκι δεν μου καίγεται για το ποιο παιχνίδι θα αγοράσει ο οποιοσήποτε και με πόσα χρήματα, αρκεί να μη τα τραβήξει απο τον τραπεζικό μου λογαριασμό.
  Απλά είπα την γνώμη μου για το πως βλέπω το παιχνίδι.
  Έχει πολλά καλά. Η δράση είναι καταιγιστική, το πιστολίδι είναι απολαυστικό (και οι βολίδες απο την σφαίρες πολύ ρεαλιστικές), η εξέλιξη του σεναρίου είναι ομαλότατη και πολύ καλή, στο επίπεδο μια περιπέτειας δράσης με αρχαιολόγους της Lucasfilm. Αλλά μέχρι εκεί. Έχει και μειονεκτήματα που νερώνουν κάπως την εμπειρία και είναι δυνατών να σε χαλάσουν. Πως να το κάνουμε δηλαδή;
  Νομίζω ότι 7,5 είναι δίκαιος βαθμός.

 • kilia

  Τα πραγματα ειναι απλα, αν το Dark souls 2 ειναι βολτα στο παρκο σε σχεση με τα προηγουμενα, δεν εχει καμια προκληση και αντι για εναν ενιαιο κοσμο με τρομερη αρχιτεκτονικη (για μενα το καλλιτερο σημειο του τιτλου πανω και απο την μαχη) και ευκολες μαχες, scripted events και αυτοματη αναπληρωση υγειας θα το θεωρησετε ΠΑΙΧΝΙΔΑΡΑ και καλλιτερο απο τον προκατοχο του μονο και μονο επειδη προσεγγιζει ενα πιο ευρυτερο κοινο?

  Το ιδιο ισχυει και με το tomb raider, οχι επειδη οι περισσοτεροι ημασταν μικροι για να παιξουμε τα κορυφαια πρωτα και τωρα το προσαρμοζουν στην σημερινη εποχη πρεπει ντε και καλα να το πουμε παιχνιδαρα, μπορει για τα σημερινα δεδομενα να ειναι παιχνιδαρα αλλα υπαρχουν τονοι παλιοτερων παιχνιδιων που το ξεπερνανε.

  Ειναι σαν ν λεμε οτι το super meat boy ειναι καλλιτερο απο το super mario bros 3 μονο και μονο επειδη εχει καλλιτερα physics.
  Καλως η κακως υπαρχει ενα παρελθον 20-30 χρονων στο μεσο, δεν γινεται να τα κρινουμε ολα απο τη στιγμη που κυκλοφορησε το xbox360 και μετα.

 • kilia

  μια διορθωση
  *μετα την παρενθεση ηθελα να πω "εχει ευκολες μαχες" αντι για "και ευκολες μαχες"

 • gogos

  Δικαο εχεις.. Και εγω αν εβλεπα ενα dark souls απλοποιημενο και ευκολο θα ξενερωνα την ζωη μου.. Ομως εγω εχω ερωτα με τα απαιτητικα rpg, o 17xρονος νομιζεις οτι θα εχει καμια ορεξη να κατσει να φαει τοσες ωρες και να χανει κατ'εξακολουθηση σε ενα παιχνιδι που απευθυνετε σε ενα πολυ συγκεκριμενο target group? Εσυ υποστηριζεις οτι οι εταιριες δεν ειναι φιλανθωπικα ιδυματα και πως βγαζουν παιχνιδια για το κερδος.. Εφοσον λοιπον ετσι ειναι τα πραγματα πρεπει και το gameplay να ακολουθει αυτον τον δρομο καλως η κακως..

 • Βαγγέλης

  Και επειδή οι εταιρείες στοχεύουν στην μαζα αποσκοποντας σε μεγαλυτερο κέρδος θα πρεπει να το απόδεχτούμε; Όχι, στηρίζουμε τιτλους που πραγματικα το αξίζουν.

  Ενα ομορφο γραφικό περιβαλλον δεν κανει απαραίτητα ενα ομορφο παιχνιδι.

  Αν ήθελαν να δουλέψουν πραγματικα το παιχνιδι αλλάζώντας δυσκολία θα άλλαζαν περισσότερα πραγματα εκτος απο το damage και την ταχύτητα που πρεπει να ανταποκριθεις στο πάτημα κουμπιών.

  Αν δεν είχε αίμα δάκρυα ιδρώτα και βυζο χωριστές το παιχνιδι θα είχε rating για 10 χρόνα.

 • Julian

  Τιτλοι που πραγματικα αξιζουν υπαρχουν. Απλα υπαρχουν και οι τιτλοι που ειναι ατραφτεροι και καλοδιαφημισμενοι και πουλανε. Δυστυχως βαγγελη δεν μπορεις να κανεις τιποτα για το δευτερο.

 • gogos

  Συγκριτικα με τα παλαια tomb raider ισως υστερει, σε σχεση ομως με τα συγχρονα action/adventure ειναι ιδανικο (για μενα τουλαχιστον).. Αν το κορυφαιο παιχνιδι του ειδους (θεωρητικα παντα) ειναι το uncharted, το tomb raider περνει αυτη την συνταγη προσφεροντας εναν πιο ελευθερο κοσμο με περισσοτερα πραγματα να κανεις και μεγαλητερη διαρκεια με παραμετροποιησιμο παικτη και οπλα.. Το εχω πει και σε αλλο review αυτο και θα το ξαναπω.. Το gaming περνει την μορφη που εμεις οι παικτες του δινουμε.. Αν δεν ειμαστε ευχαριστημενοι, ας κοιταξουμε λιγο τις επιλογες μας και να επαναπροδιορισουμε τι θελουμε απο τα παιχνιδια.. Θεωρω παρα πολυ αδικο ενα παιχνιδι να αξιολογητε με βαση τους παλιους τιτλους και να μην το βλεπουμε ως μια ξεχωριστη μοναδα.. Ποσο μαλλον οταν εχουμε να κανουμε με ενα reboot..

 • Julian

  Εγω πηρα το tomb raider trilogy παντως με κατι κερδισμενα λεφτα και απολαμβανω. To anniversary ειναι πολυ και γενικα τα γραφικα ειναι ομορφα. Θα παιξω anniversary και legend και στην συνεχεια μετα απο καιρο το underworld. Οσο για τα ακομα παλιοτερα TR δεν το συζητω δεν παιζονται σημερα. Γενικα η εποχη ps1 ειναι πολυ ασχημα μεγαλωμενη

 • kilia

  @gogos
  Μα δεν εχω προβλημα με τις εταιρειες που βγαζουν παιχνιδια για το κερδος αλλα με τους gamers που αποδεχονται και θεωρουν ως μονο δρομο αυτον που τους δειχνουν οι εν λογο εταιρειες.
  Η eidos εχει καθε δικαιωμα να βγαλει οτι παιχνιδι οπως θελει αλλα το κοινο δεν εχει κανενα δικαιωμα να τους ακολουθει τυφλα.

  Φαντασου να γινει ενα remake του Νονου και αντι για την ιντριγκα, ατμοσφαιρα, χαρακτηρες, μονταζ και ολες τις τεχνικες αρετες του πρωτοτυπου να γινει ενα φιλμ α λα michael bay με εκρηξεις και ρομποτ επειδη κατι τετοιο προσταζει η εποχη και το κοινο λεει οτι ειναι αν οχι καλλιτερο τουλαχιστον ισο με το παλιο φιλμ, η εταιρεια εχει κανει την δουλεια της και προφανως εχει βγαλει λεφτα αλλα το κοινο εχει κανει λαθος, αυτο θελω να πω.

 • Nicholas

  Πριν λίγο το τελείωσα. Ωραίο παιχνίδι αλλά προσωπικά προτιμώ τα Uncharted.

 • Chris

  Απο οσα διαβασα, η ζυγαρια κλινει μαλλον προς το συν και θα το παρω καποια στιγμη το παιχνιδι, δεδομενου οτι εχω ολα τα ΤR για pc. Θαθελα ομως να σταθω σε κατι αλλο. Μηπως πρεπει να κρινουμε τα παιχνιδια πιο σφαιρικα. Θελω να πω το εξης, αν ενα παιχνιδι περνει 10 στα γραφικα και 3 στο σεναριο συμαινει καλο παιχνιδι; Η αν εχει το τελειο πιστολιδι με την πιο μοντερνα τεχνολογια και τελεια μηχανη οπως λετε εσεις οι γνωριζοντες, σημαινει οτι ειναι και καλα καλο παιχνιδι; Εδω μιλαμε για action adventure. Δηλαδη ναχει λιγο απο ολα και δραση και σεναριο και εικονα και ηχο και ψαξιμο και γριφους, ετσι ωστε να μην ειναι μονοτονο και βαρετο, ναχω να ασχοληθω με πολλα και ποικιλα πραγματα, ετσι ωστε να κανει να ασχοληθω μαζυ του για μεγαλο χρονικο διαστειμα κι οχι να κοντραρομαι με τους αγαπητους φιλους gamers για το αν θα τελιοσω το παιχνιδι σε 15 η 35 ωρες. Μια διασκεδαση ειναι και τα video games. Δειτε τα πιο χαλαρα και οχι τοσο τεχνικα. Εκτος αν απευθινεστε μονο σε αυστηρα τεχνογνωστες και οχι σε απλους παικτες

 • Giannis Giapitzakis

  Το τελείωσα και εγώ. Αυτό που κρατάω τελικά είναι το πολύ καλό σενάριο για τα δεδομένα των βιντεοπαιχνιδιών και τα ωραία γραφικά και η πολύ καλή απόδοση των τοποθεσιών. Φαίνεται πως η Crystal Dynamics το έψαξε πολύ το θέμα αρχαιολογία και τα πάντα μοιάζουν όντως να προέρχονται απο το παρελθόν της Ιαπωνίας. Όλα έχουν μια γεύση αυθεντικότητας απο τα αγάλματα μέχρι τιυς αμφορείς που βρίσκονται απο εδώ κι απο εκεί. Με εντυπωσίασαν πολύ και οι τοιχογραφίες που δείχνουν την ιστορία της Χίμικο.
  Να προσθέσω ότι είναι σίγουρα θετικό που ασχολήθηκε το παιχνίδι με ένα γνωστό αρχαιολογικό / ιστορικό μυστήριο της Ιαπωνίας αντί για τα συνηθισμένα (Ατλαντίδα, Μάγιας, Ίνκας κλπ), ΑΛΛΑ με ενόχλησε αρκετά στο τέλος που το σενάριο παρουσίασε αυτούς τους νεκροζώντανους Σογκούν/Σαμουράι (ό,τι ήταν τέλοςπαντων) σαν πολύ ισχυρους φρουρούς της βασίλισσας, μόνο και μόνο για να πεσουν σαν κουνούπια δέκα-δέκα απο την καραμπίνα της Λάρα. Θα προτιμούσα να ήταν λιγότεροι αλλά να ήταν πραγματικά δυνατοί και να σου έβγαζαν το λάδι μέχρι να τους σκοτώσεις.
  Επιμένω ότι 7,5 είναι δίκαιος βαθμός.

  Θα το ξαναπιάσω απο την αρχή μόνο και μόνο για την ιστορία.

 • Julian

  Εχωντας παιξει το anniversary (μολις το τελειωσα) το TR 3 παλια (υπερβολικα δυσκολο δεν το ειχα τερματισει ποτε) το indiana jones and the infernal machine και τα uncharted πιστευω οταν παιξω το νεο TR θα μπορω να κρινω καλα αν εγινε καλυτερο η χειροτερο.

  Ναι μπορει να ακουγεται περιεργο αλλα με ενδιαφερει η εξελιξη ενος παιχνιδιου και ενος ειδους γενικοτερα, ετσι για εγκυκλοπεδικους σκοπους. Το anniversary πολυ καλο! Ελπιζω και το legend να ειναι τοσο καλο

 • Sodomizer

  Μετα απο 2,5 ωρες παιχνιδιου μπορω να πω οτι ειναι ενα πολυ καλο παιχνιδι,προσεγμενη δουλεια αλλα με λαθος ονομα....!
  Εκει ειναι και η παγιδα....αν το δεις σαν TOMB RAIDER περιμενεις και τα αναλογα...προσωπικα ηθελα λιγοτερο πιστολιδι,περισσοτερους και δυσκολους γριφους καθως και μεγαλυτερο βαθμο δυσκολιας..
  Καλο αλλα δεν θα παρω...απεγκατασταση και περασμα στο σκληρο το υπερμεγιστο TOMB RAIDER ANNIVERSARY να λιωσω οπως πρεπει μια και μπηκα στη πριζα για tomb raider...!

 • CaveJohnson

  +1 για το Anniversary, από τα καλύτερα remakes όλων των εποχών.

 • Μπαστουνόβλαχος

  Εχοντας παιξει καμποσο, μπορω να πω πως και αυτο το παιχνιδακι προσβληκε απο τον ιο που κυκλοφορει τον τελευταιο καιρο. Ειναι ξεκαθαρο πως το βαρος εχει πλεον πεσει στο πιστολιδι και οχι στους γριφους, μιας και οι τελευταιοι ειναι απλως ανυπαρκτοι. Ναι μεν παιζεται ανετα, αλλα δεν ειναι TR.
  Οποιος θελει να θυμηθει ή να μαθει τι πραγματικα ηταν το TR, ας παιξει το anniversary. Πραγματικα απολαυστικο.

 • Julian

  Τι εγινε ρε παιδια? Ολοι anniversary παιζουμε; 😀

 • Μπαστουνόβλαχος

  Οσο το προχωραω, τοσο χειροτερο μου φαινεται. Κατ' αρχην ουσιαστικα δεν εχει ιστορια (τουλαχιστον μεχρι εδω που ειμαι). Το μονο που γινεται ειναι να προσπαθεις συνεχεια να βρεις τους δικους σου, ολο κατι γινεται και δεν γινεται και συνεχεια πεφτει ξυλο, ξυλο, ξυλο ατερμονο, χωρις κανενα νοημα και χωρις καμια συμβολη στην ιστορια. Ειναι τοσο πολυ το ξυλο που πεφτει και τοσο μηδενικη η ιστορια, που τελικα καταντα αηδια.
  Στα πραγματικα ΤR, το πιστολιδι ηταν απλως ενα μεσον ωστε να επιτυχεις τον σκοπο σου. Εδω το πιστολιδι εχει πλεον μετατραπει σε αυτοσκοπο του παιχνιδιου και ιστορια μηδεν. Ουτε πρεπει να ψαξεις να βρεις τιποτα αρχαια, ουτε γριφους να λυσεις, ουτε τιποτα. Παιζει τον ρολο μιας εφηβης η οποια μετατρεπεται απο το πουθενα σε ψυχρο μανιακο δολοφονο, που σκοτωνει με οποιοδηποτε μεσο βρισκει μπροστα της, ορδες εχθρων. Αηδια

 • Μπαστουνόβλαχος

  Επισης καλο θα ηταν οι προγραμματιστες να κανουν κανα μαθημα βασικης φυσικης του γυμνασιου, γιατι αυτα που δειχνει μεσα το παιχνιδι ειναι απλα βλακωδη.
  Ειναι δυνατον ενας ανθρωπος να τραβηξει με τα χερια του δοκο επανω στην οποια στηριζεται ενα "σπιτακι" και να την σπασει; Επισης την ορμη την εχουν ακουσει ποτε τους;
  Κατεβαινεις το σκοινι με μια τεραστια κλιση και μολις πηδας απο αυτο, μηδενιζεται η ταχυτητα της;
  Εσωτερικη δυναμη και οτι ειναι αδυνατον να επιταχυνει ενα συστημα το εχουν ακουσει ποτε τους;
  Η 'φυσικη' του παιχνιδιου ειναι πραγματικα για γελια.

 • Μπαστουνόβλαχος

  To τελειωσα και εχω να πω πως ειναι ενα αθλιο σκουπιδι. Το μονο που εχει να προσφερει στους παικτες ειναι ατερμονο και ασυστολο ξυλο. Η ιστορια ειναι απλα ανυπαρκτη και ο σκοπος του παιχνιδιου μπορει να συνοψιστει με τις επομενες τρεις λεξεις: Τρεξε, πηδα, βαρα. Μιλαμε δηλαδη για ενα cod τριτου προσωπου. Ακομα και το gears εχει λιγοτερο ξυλο απο αυτο. Που πηγαν τα (παν)δυσκολα αλματα; Τα κρυμενα πρεβαζια και πεζουλακια επανω στα οποια υπηρχαν τα αγαλμαδια; Οι γριφοι με τις εικονες και τα σημεια του δαπεδου στα οποια επρεπε να πατησεις με την σωστη σειρα; Που πηγαν ολα τα αλλα τα οποια εκανα το TR αυτο το μαναδικο επος το οποιο ηταν;
  Απορω πραγματικα πως καποιοι το βαφτισαν παιχνιδαρα. Το μονο θετικο το οποιο μπορω να βρω ειναι τα πολυ ομορφα γραφικα. Τιποτα αλλο.
  Απο εμενα ενα 3 και πολυ του ειναι.

 • kilia

  Mπαστουνοβλαχε να σε ευχαριστησω γιατι με γλυτωσες απο εξοδο 30 ευρω, παρολο που δεν το θεωρουσα το συγκεκριμενο κανενα σπουδαιο παιχνιδι για καποιον αδιευκρινιστο λογο σκεφτομουν απο βδομαδα να το τσιμπησω αλλα μετα τα σχολια σου δεν παιζει με την καμια κατι τετοιο.

 • Chris

  Ενταξει μην εισαι τοσο απολυτος, πολλοι παικτες προτιμουν το σκετο πιστολιδι, απο ολα τα αλλα που κατ εσενα και κατ εμενα ομορφαινουν ενα παιχνιδι. Απλα δεν θα επρεπε ναχει τον χαρακτηρισμο action/adventure, αλλα σκετο action, αλλα εδω εχουν βαφτισει το Diablo RPG game και θα τους ξεφευγιε η Λαρα? Προφανως οπως κανανε κι οι αλλες εταιριες, που βασιζομενες σε εναν καλο τιτλο βγαζουν στο καπακι κι 1,2 σαβουρες με σκοπο να τα αρπαξουν ευκολα με προχειροτητα και χαμηλο κοστος. Και στις ταινιες καπως ετσι δεν γινεται? Τουλαχιστον η σειρα TR εχει να προσφερει κι 7-8 καλα εως πολυ καλα παιχνιδια. Πραγμα σπανιο για τα περισσοτερα sequels

 • Donald

  Αυτό το πράγμα δεν ήταν Tomb Raider. Τα Tοmb Raider είχαν τους παλούκι γριφους περιβάλλοντος και την αρχαιολογία σαν βασικό συστατικό. Το ατέρμονο και συνεχές πιστολίδι με cinematics είναι UNCHARTED είτε μας αρέσει είτε όχι. Και μην ακούσω την πίπα πως αν δεν ήταν το Tomb Raider δεν θα υπήρχε Uncharted! Τα Uncharted είχαν τελείως διαφορετικό concept από τα κλασσικά Tomb Raider.

 • Rory

  Κορυφαίο παιχνίδι ότι καλύτερο στο είδος του. Ευτυχώς καμία σχέση με τα προηγούμενα και ειδικά με το άθλιο το anniversary. Φοβερή ατμόσφαιρα και σύστημα χειρισμού. Ελάχιστη γρίφοι (ευτυχώς) που εξυπηρετούν την ομαλή ροή της ιστορίας και έμφαση επιτέλους στην περιπέτεια και στο στοιχείο της εξερεύνησης κάτι που δικαιολογεί το βασικό πυρήνα του παιχνιδιού, σε αντίθεση με τα παλαιότερα που έδιναν έμφαση σε ανούσιους,εκνευριστικους και κουραστικους γρίφους με εξαίρεση κάπως το legend. Sorry αλλα δεν είναι monkey island το tomb raider. H σωστή αναλογία κατα την άποψη μου είναι αυτό ακριβώς που έκαναν δηλαδή έμφαση στην ατμόσφαιρα, δράση, εξερεύνηση και ελάχιστους και ουσιαστικους γρίφους.Μπραβο στην ομάδα ανάπτυξης και ελπίζω να συνεχίσουν έτσι , αγορά με κλειστά ματιά

  • Στέλλα

   Συμφωνώ με το rory το anniversary δεν ήταν ωραίο! Ήταν κουραστικό και κάποιοι γρίφοι ναι ήταν πολύ ενδιαφέρον αλλά κάποιοι 'άλλοι πολύ σπαστικοί που σε έκαναν να αφήσεις το παιχνίδι ή να δεις walkthrough πράγμα το οποίο μισώ!!!Και είμαι μεγάλη fan του tomb raider και μπορώ να πω ότι αυτό το game για μένα ήταν φανταστικό!Δεν είχε ιστορία?Σοβαρά?Παιχνίδι είναι adventure και όχι ταινία!Φοβερά εφέ ,τέλεια ατμόσφαιρα , καταπληκτικά τοπία!Συμφωνώ ότι είχε λίγο υπερβολικό πιστολίδι αλλά οκ δεν με χάλασε τόσο(σχεδόν καθόλου). Εγώ το προτείνω με κλειστά μάτια όπως λέει και ο rory!

   • rory

    Σευχαριστω Στελλα και συμφωνω απολυτα με τα σχολια σου που δηλωνουν οτι επαιξες το παιχνιδι και κατεπεκταση εκτιμησες το λιτο και κυριως ψυχαγωγικο του χαρακτηρα.

 • http://game20.gr/ meh

  Αρχιζει και εχει πλακα ολο αυτο.

 • Julian

  Rory τι εννοεις δεν ειναι monkey island το tomb raider? Εχουν βγει δεν ξερω και γω ποσα παιχνιδια TR με ενα συγκεκριμενο στυλ και τωρα ερχεται ενα παιχνιδι που τυχαινει να σου αρεσει περισσοτερο και λες οτι το TR δεν ειναι "αυτο που ηταν πριν". Δεν καταλαβαινω τι θες να πεις;

  Επισης οχι και αθλιο το anniversary ρε μαγκα μου.. Πρακτικα ειναι ενα πολυ καλο remake (οχι HD remaster αρπαχτη κανονικο remake) του παιχνιδιου που αρχισε το 3D πλατφορμινγκ. Το TR ειναι ακριβως αυτο. Γριφοι εξερευνιση και λιγο πιστολιδι. Τωρα αλλαξε και πηρε πολλα απο το uncharted (το οποιο πηρε πολλα απο τα νεωτερα legend)

  Δεν καταλαβαινω την φραση δεν ειναι monkey island το Tomb Raider..

 • Julian

  EDIT απο τα νεωτερα tomb raider, και λεω legend.

 • Donald

  Ιούλιε,

  Θέλει να πει πως τα Tomb Raider πρέπει να είναι καθαρή δράση όπως στις ταινίες παρά adventure και ψάξιμο.

 • gerasimos

  απο του μπαστουνόβλαχου κρατάω μόνο ότι η λάρα γίνεται μανιακή δολοφόνος απο το πουθενά και τους νόμους φυσικής τον πρώτο δηλαδή που ρίχνει με το τόξο της τοίχους λές και είναι ο σταλόνε.τα υπόλοιπα άκυρα και έχουν να κάνουν με την κρίση του καθενός.

 • Julian

  Donald δεν στεκει αυτο, τοτε απλα θα ηθελε να υπαρχει μια αλλη σειρα απο το tomb raider οπως το uncharted. Δεν μπορεις να ερχεσαι να λες για ενα πραγμα που ειναι οπως ειναι τα τελευταια 20 παρα κατι χρονια, και οταν αλλαζεις να πεις οτι αυτη ειναι η πραγματικη του φυση.

  Δηλαδη ειναι τοσο δυσκολο να ξεχωρισει καποιος το γουστο, απο μια αντικειμενικη αποψη; Οτι δηλαδη το νεο tomb raider ειναι καλο μεν για τα σημερινα δεδομενα, η τουλαχιστον πιασαρικο, αλλα ειναι τελειως διαφορετικο πραγμα απο τα παλια, πραγμα που θα ξενισει τους παλιους fans.

 • JCDenton13

  Συμφωνω με Julian.Σα να ερχεται καποιος και να μου λεει "κοιτα φιλε,τα παλια Tomb Raider(1-5) δεν ηταν αξιζαν σαν παιχνιδια,το νεο Tomb Raider ειναι ο ορισμος του action-adventure".E αυτο το πραγμα δε το δεχομαι.Μπορει να ειναι ενα αρκετα καλο action παιχνιδι,αλλα μεχρις εκει.Πραγματικο Tomb Raider δεν ειναι για μενα,αν και σεβομαι τις αποψεις των νεωτερων που λατρεψαν το τιτλο.

 • rory

  κοιτα φιλε julian το τι ειδος παιχνιδιου αρεσει στο καθε ατομο ειναι καθαρα υποκειμενικο. Δεν σου επιβαλλω να ενστερνιστεις την αποψη μου. Ενταξει ισως να το γραψα καπως ακομψα, τα παλαιοτερα tomb raider για μενα με εξαιρεση το legend ηταν χαμενες ευκαιριες. Καταλαβαινω οτι πρεπει να υπαρχει και το στοιχειο της προκλησης σε ενα παιχνιδι εκτος απο τη απλη ψυχαγωγια. Το monkey island το ανεφερα ως παραδειγμα γιατι ειναι το ειδος του παιχνιδιου τετοιο ωστε να αποτελειται ολοκληρωτικα απο γριφους. Για να μην μακρυγορω εξαρταται παντα τι ψαχνεις για παραδειγμα τα παλαιοτερα resident evil δεχομαι οτι ειναι καλα παιχνιδια αλλα για μενα επιτομη και αριστουργημα αποτελει το 4! φιλικα παντα

 • CaveJohnson

  Το οτι δεν σου αρέσει ένα είδος παιχνιδιού δε σημαίνει οτι έχεις το δικαίωμα να το χαρακτηρίζεις άθλιο και χαμένη ευκαιρία. Αυτό δεν είναι άποψη, αλλά flaming.

  Το TR ξεκίνησε -είτε το θέλεις, είτε όχι- με μεγάλη βαρύτητα στους γρίφους και την εξερεύνηση και λιγότερο στο shooting. Και ως τέτοιο καθιερώθηκε και έφτιαξε όνομα -είτε το θέλεις, είτε όχι-. Πες οτι δε σ'αρέσει το genre και τέλος, απόλυτα δεκτό και σεβαστό. Και εμένα δε μου αρέσουν τα Strategy αλλά δε βγαίνω να πω οτι είναι άθλια τα Starcraft & Red Alert ή οτι είναι χαμένες ευκαιρίες επειδή δεν είχαν γρίφους.

  Θα μας καραφλιάσετε μερικοί, επετειακά.

 • rory

  ωραιος δηλαδη επειδη καθιερωθηκε λαδνθασμενα κατα την αποψη μου σε αυτο το στυλ δηλαδη μονο γριφους και να υστερει σε ολους τους αλλους τομεις πρεπει σωνει και καλα αφου το παιξαμε να το αποδεχτουμε και να συνεχιστει αυτο το στυλ εσαει. Και ευτυχως ηρθε το αριστουργηματικο uncharted 2 και εβαλε τα πραγματα στη θεση τους. και επαναλαμβανω αποψεις εκφραζω και προς θεου δεν μειωνω κανεναν γιατι σε βλεπω πηρες φορα λες και σε εθιξα. φιλικα απαντησα στο εκjulian που με ρωτησε. εδω ο αλλος το χαρακτηρισε αθλιο σκουπιδι το new tomb raider αλλα εκει συμφωνεις οτι εχει δικαιωμα να το κανει ετσι; εληξε ευχαρριιστω τον διαχειριστη για την ενημερωση στο χομπι που αγαπαμε και που μας δινει ευκαιρια να εκφραζομαστε

 • Chris

  Παιδια καλμαρετε, παιχνιδι ειναι, gamers ειστε, απλα τα πραγματα, δανιστειτε το, δκιμαστε κανα demo, κατεβστε απο ιντερνετ, παρτε καμια κοπια. Σας αρεσε? Αγοραστε το κι εχετε το στην συλλογη σας. δεν σας αρεσε πεταξτε το demo και τελιοσε. Η σειρα TR πιστευω αγαπηθικε απο τον κοσμο γιατι ειχε λιγο απο ολα και δεν ειταν μονοτονο. Τουλαχιστον αυτο μου ελεγαν οι περισσοτεροι που το αγοραζαν.

 • kilia

  rory οταν λες «αριστουργηματικο uncharted 2» το λες με τον τροπο που θεωρουμε αριστουργηματικες τις ταινιες σαν τους αναλωσιμους και τα resident evil, δηλαδη 2 ωρες σαβουρας για να σκοτωσεις την ωρα σου η το εννοεις καπως αλλιως?

 • gogos

  Το να τρολλαρεις παιχνιδια που εχεις παιξει το καταλαβαινω αλλα και αυτα που δεν εχεις παιξει δεν παει πολυ? Αν δεν σας γεμιζει το ματι το uncharted 2 η το tomb raider μην τα παιζετε.. Σεβαστειτε την γνωμη των αλλων.. Δεν σας αναγκαζει κανενας να παιξετε κατι με το μαχαιρι στον λαιμο.. Δοκιμαστε τα πρωτα και που ξερετε.. 🙂 μπορει να σας αρεσουν.. Με κουρασε απιστευτα να βλεπω ανθρωπους μεσα σε αυτο το site να κρινουν παιχνιδια που δεν εχουν ερθει ποτε σε επαφη μαζι τους και να κατακρινουν τους αλλους για το γουστο τους και αυτος ειναι και ο λογος που δεν θελω να σχολιαζω πια.. Οι συζητησεις πλεον απο ανταλαγες αποψεων εχουν καταντησει ανουσια πεδια μαχης..

 • Giannis Giapitzakis

  Εγώ πάντα είχα την εντύπωση ότι τα Tomb Raider έχτισαν τον μύθο και την δημοφιλία τους, γύρω απο την Λάρα και τα σωματικά της προσόντα.

 • Βαγγέλης

  Έπειτα απο ολες τις διαμάχες που υπάρχουν τελευταία (και στο games20 αλλα και στα ξένα φόρα) απο τα διάφορα εκτρώματα που αποκαλούν παιχνίδια οι νεώτεροι αλλα και οι κατασκευάστριες εταιρείες, έχω να αναφέρω τα κάτωθι.

  Οι παλαιότεροι gamers εκτίμησαν την καθαρότητα αλλα και το μεράκι των προγραμματιστών, τότε που το χρήμα ήταν το μέσω να συντηρηθούν οι ίδιοι και οι οικογένειες τους. Πλέον τα πράγματα δυστυχώς άλλαξαν απότομα.

  Οι εταιρείες και οι εταίροι τους κοιτούν μόνο το τεράστιο κέρδος, με αποτέλεσμα το προϊόν να είναι ημιτελές, αγυάλιστο και ευκολόπεπτο για να στοχεύει σε μεγαλύτερη μερίδα αγοραστών.

  Εδω έρχονται οι νεώτεροι gamers λοιπόν που δεν γνώρισαν την προηγούμενη γενιά παιχνιδιών και βέβαια δεν μπορούν παρα να εκθειάσουν ενα όμορφο σε γραφικά παιχνίδι ή ενα παιχνίδι που τους δίνει την ψευδαίσθηση οτι κάτι κάνουν παρόλο που το κάνει το παιχνίδι για αυτούς. Scripted σενάρια, γραμμικός κόσμος, γρίφοι οπου οι λύσεις τους είναι απλά μπροστά σου και άλλα πολλά εκτρώματα.

  Δεν μπορώ να κατηγορήσω την νέα γενιά gamers αλλα μπορώ να κατηγορήσω την απληστία των μεγαλοεταιρειών.

  Μπορώ όμως να υπενθυμίσω στους νεώτερους (επειδή έχω ακούσει πολλές φορές την καραμέλα) οτι τα παλαιότερα παιχνίδια είναι unplayable λόγω κακών γραφικών κ.α. Δοκιμάστε τα ωστε να καταλάβετε τα περι νοσταλγίας πραγματικών τίτλων και οχι μπακάλικων χρηματοαγελάδων.

  Φέτος καταστράφηκαν τουλάχιστον 2 τεράστια francise. Tomb Raider, και Diablo, ελπίζω να μην ακολουθήσει το Thief γιατι θα με βρείτε κρεμασμένο απο τα σκοινιά που η Λάρα κατεδάφιζε ολόκληρα κτήρια (thnx Giannis Giapitzakis για την πάσα 😀 ), η τρυπημένο στο λαιμό απο κανα broadhead arrow απο τον Garett.

  Έχω ευχηθεί πολλές φορές ο καταναλωτής να είχε την ρημάδα την ευφυΐα να πει ΟΧΙ δεν αγοράζω αυτή τη σαβούρα, ΟΧΙ δεν χρηματοδοτώ την σημερινή κατάντια, ΟΧΙ δεν θέλω online DRM κτλ κτλ. Εκεί ναι μπορώ να κατηγορήσω τον όποιο gamer φρέσκο η παλιό.

 • Μπαστουνόβλαχος

  Γεια σου Βαγγο αρχοντα. Ειπες τα πραγματα με το ονομα τους.

 • gogos

  Δηλαδη τι γινετε τωρα ρε μαγγες? Απο την μια υπαρχουν οι "παλιοι- ευφυεις" gamers που κατακρινουν το tomb raider και απο την αλλη οι "φρεσκοι-χαμηλης νοημοσυνης" παικτες που τους αρεσει το Tomb raider? Δεν ηξερα οτι υπαρχουν ειδη παιχνιδιων για χαζους και ειδη παιχνιδιων για διανοιες.. Παιζω παιχνιδια απο το 1994 αλλα παρολα αυτα ευχαριστηθηκα το νεο tomb raider.. Το παιχνιδι δεν ειναι καθαρο adventure, οι ανθρωποι με τιμιο τροπο, xωρις να κοροιδεψουν κανεναν, αποφασισαν να κανουν reboot στην σειρα και να φτιαξουν ενα action/adventure παιχνιδι.. Παρολα αυτα ενω εκει εξω υπαρχουν ενα σωρο καθαρα advenure παιχνιδια (μονο τον τελευταιο ενα χρονο μπορω να σας απαριθμησω τουλαχιστον 10 τετοια παιχνιδια που κυκλοφορησαν) εσεις επιμενετε να ειστε ακομα σε αυτο το θεμα και να κατακρινετε.. Αν ημουν στην θεση σας αυτον τον χρονο που σπαταλατε εδω μεσα προσπαθωντας να αποδειξετε την "εμπειρια" και την "ευφυια" μου θα τον αξιοποιουσα για να παιξω παιχνιδια σαν το The Walking Dead, The Testament of Sherlock Holmes, Black Mirror κα..

 • Βαγγέλης

  Gogo αναφέρομαι για την ευφυΐα των καταναλωτών γενικότερα δεν έβαλα ηλικίες ούτε ταμπέλες. Με το ίδιο σκεπτικό που δεν θα πάρω το Sims City λογω online DRM θα μπορούσαν να το έκαναν και άλλοι απο αντίδραση.

  Αν το πάρεις, ουσιαστικά επικροτείς το online DRM και ταυτόχρονα δεν έχεις δικαίωμα να γκρινιάξεις περι αυτού.

  Επίσης δεν έπρεπε να το ονοματίσουν TR, δεν μπορούν να καρπώνονται πωλήσεις πάνω σε ένα βαρύ όνομα που δεν αξίζει να χρησιμοποιούν. Ας το ονόμαζαν ξέκωλο μέσα στην ζούγκλα της σαβούρας. Τότε θα έλεγα οκ ευχάριστο παιχνίδι. Οχι όμως TR είναι βλασφημία.

 • monterey pop

  Καλησπέρα παιδιά.Δεν είχα σκοπό να γράψω σχόλιο αλλά μου κάνει εντύπωση η εμμονή και η μονοδιάστατη προσέγγιση ορισμένων.Δεν κατηγορώ κανέναν,απλά τη γνώμη μου θέλω να εκφράσω.Είμαι 33 χρονών,έχω ασχοληθεί αρκετά με το gaming και μπορώ να πω ότι το νέο TOMB RAIDER αποτελεί για μένα ένα από τα καλύτερα παιχνίδια με τα οποία έχω ασχοληθεί ποτέ.Τόσο καλοφτιαγμένο,πολύ ωραία ιστορία,πανέμορφη ηρωίδα,υπέροχος κόσμος,αγωνία,δράση,περιπέτεια,μεταφυσικά ζητήματα,συναίσθημα,εξερεύνηση,ωριμότητα,κι όλα αυτά υλοποιημένα με κορυφαίο,τεχνικά,τρόπο.Τί άλλο να ζητήσει κανείς από ένα παιχνίδι - άσχετα με το τί είδους παιχνίδια προτιμά κάποιος να παίζει.Για μένα το συγκεκριμένο παιχνίδι πηγαίνει το gaming ένα βήμα μπροστά και θέτει και νέα στάνταρ σε κάποιους τομείς.Τέλος,θα συμφωνήσω και με τα σχόλια του φίλου Rory.

 • kilia

  Βαγγελη καλλιτερα δεν θα μπορουσε να τα πει κανεις, ετσι ειναι ειδικα στην τελευταια παραγραφο του μεγαλου σχολιου σου.

  gogo δεν νομιζω να προσπαθει να αποδειξει κανεις τιποτα γραφοντας εδω μεσα και οσον αφορα εμενα μπορει να κατακρινω παιχνιδια αλλα ποτε τους παικτες, δεν φταιω εγω επειδη καποιοι μπορει να μην αντιλαμβανονται την διαφορα, μια μεγαλη παρεα ειμαστε και ο καθενας καταθετει την αποψη του, απλα πως να το κανουμε καθε αποψη ωφειλει να ειναι διαφορετικη ετσι ωστε στο τελος βγει κατι καινουργιο. Δεν νομιζω να ηθελε κανεις εμεις οι 5-10 με τις παλαιολιθικες αποψεις να παψουμε να γκρινιαζουμε, θα ηταν αφανταστα βαρετο 130 σχολια να λενε ποσο καραγαματο ειναι ενα παιχνιδι.
  Οσον αφορα το uncharted εχω καθε δικαιωμα να στηλιτευω ενα παιχνιδι του οποιου ο δημιουργος δηλωνει οτι στοχος του ειναι να κανει καποιον θεατη που παρακολουθει τον παικτη που το παιζει να εχει την ιδια ακριβως εμπειρια με τον παικτη.
  Για το tomb raider ο Μπαστουνοβλαχος το ειπε με τρεις λεξεις «cod τριτου προσωπου» εμενα μπορει να με αηδιαζει το game αλλα αφου εκανε ρεκορ πωλησεων τη σημασια εχει η γνωμη μερικων σχολιαστων και λιγων reviewers που το εθαψαν, o λαος μιλησε.

  Τα παρακατω ειναι προαιρετικα:
  Για τα εκτρωματα τυπου tomb raider σε μια πρωτη αναγνωση δεν θεωρω οτι φταινε οι δημιουργοι τους αλλα οι εταιρειες και οι publishers. Ενω το μεσο δεν εχει αρκετα χρονια ζωης ως βιομηχανια, γιγαντωθηκε τοσο γρηγορα και σε τετοια εκταση που ειναι αναγκασμενο πλεον να τρωει τα παιδια του για να επιβιωσει σε αυτα τα μεγεθη, γι' αυτο και τοσες επανεκδοσεις και reboot παιχνιδιων αλλα και καταιγισμος απο sequel.
  Πιστευω οτι αυτες ειναι οι χειροτερες μερες της βιομηχανιας πορομοιες με την κατασταση που βρισκοταν ο κινηματογραφος στις δεκαετιες του 1940-50 οταν τα στουντιο εκαναν κουμαντο σε ολη την διαδικασια παραγωγης μιας ταινιας ωστε να βγαινουν μονο εμπορικες επιτυχιες, και ενω υπηρχαν ταλαντουχοι σκηνοθετες οι ταινιες τους ηταν καλλιτεχνικα απαραδεκτες καθως δουλευαν σαν διεκπαιρεωτες των στουντιο χωρις ελευθερια να αναπτυξουν τις ιδεες τους, εδω βρισκομαστε σημερα με την βιομηχανια των videogames.
  Στα τελη του 50΄ομως και τις αρχες του 60΄μια παρεα γαλλων τρελλαμενων με το σινεμα, σην αρχη με τα κριτικα κειμενα τους εντοπισαν τις κρυμμενες αρετες των καταπιεσμενων σκηνοθετων, καποιους ανακυρηξαν ως ιδιοφυιες και βαλθηκαν να ανατρεψουν οτι κανονα ισχυε μεχρι τοτε στο σινεμα, κατι που καταφεραν με τις πρωτες τους ταινιες, επαναστατικες σε καθε τομεα χωρις καποιο στουντιο να τους περιοριζει, ξαναεγραψαν την ιστορια του μεσου και γι΄αυτο γαλουχησαν την νεα γενια δημιουργων που αλλαξε το σινεμα και ακομα και σημερα το ανεξαρτητο ειναι δυνατοτερο απο ποτε.
  Αν λοιπον καταφεραν αυτοι κατι τετοιο γιατι στον πουτσο σημερα που οι δημιουργοι εχουνε internet, kickstaster το κινημα των indie και χιλιους δυο αλλους ασσους στο μανικι τους για να εκδωσουν το παιχνιδι τους αυτοι τρεχουν στους publishers σαν την ΕΑ και τις αλλες εταιρειες με απανθρωπες συνθηκες εργασιας και κανενα ελεγχο και δικαιωμα πανω στο παιχνιδι τους?
  Η απαντηση μου ειναι απλη: Δεν αγαπανε το μεσο απλα θελουν τα λεφτα και οι περισσοτεροι δεν εχουνε γενικοτερη γνωση πανω σε διαφορα θεματα ωστε να αναρωτηθουνε καποια πραγματα, κατι που δεν ειναι κακο αλλα ρε φιλε δημιουργεις κατι δεν κολλας καπακια στο εργοστασιο για να εισαι αδιαφορος, γι΄αυτο πισω απο ολα αυτα τα ΑΑΑ παιχνιδια δεν εχουν την σφραγιδα κανενος δημιουργου, με τον τροπο που το εκαναν οι carmack, miyamoto, kojima, schafer, richard garriot,levine και αλλοι αλλα απρωσωπα στουντιο που το προσωπικο τους αλλαζει τρεις φορες μεχρι να τελειωσει η αναπτυξη ενος παιχνιδιου και αν δεν πουλησει σε εναν μηνα απο την κυκλοφορια του τους στελνουν στον δρομο.
  Εννοειται ολα τα παραπανω ειναι απλα γνωμη μου και καλλιστα μπορει να ειναι λανθασμενη, οπως και να χει καποια στιγμη θα γραψω και για τους -οπως πολυ σωστα τους αναφερει και ο Βαγγελης- καταναλωτες.

 • http://game20.gr/ meh

  Οκ νταξει, φτανει με τη νοσταλγια του 1998. Ηταν καλα παιχνιδια, τα (εμπορικα) καινουργια ειναι διαφορετικα. Ξεπεραστε το.
  Και οι δυο μεριες γραφετε σαν να ειναι η αποψη σας γεγονος αντι για, ξερω γω, αποψη!
  Ουτε τα εξαιρετικα παλια μπορουν να ακυρωθουν αλλα οχι και να αποκαλειτε εκτρωμα ενα νεο καλο προϊον επειδη και μονο δεν ειναι του γουστου σας.

  Και γω θα θελω να πεσω 5 φορες απο την ταρατσα ετσι και δω κανα εξαλλο reboot του Legacy of Kain αλλα εχω και σημαντικοτερα προβληματα απο ενα video game.

 • Julian

  @Gogos
  Αυτο που λενε οι περισσοτεροι (και γω) ειναι οτι το νεο tomb raider προσπαθει να ειναι πιο πιασαρικο και να ακολουθει το ρευμα της εποχης. Και αν καποιος ηταν παθιασμενος με τα παλια TR καταλαβαινεις οτι ειναι ευλογο να τον πειραξει. Αρα ας δικαιολογησουμε και τους "οπισθοδρομικους"

  Εγω νομιζω οτι το να ειναι ενα παιχνιδι πιασαρικο ειναι καλο, παιχνιδι ειναι αν εχει ευκολια χρησης και ειναι εντυπωσιακο μια χαρα! Αρκει να εχει και το απαραιτητο βαθος ομως. Δεν εχει να κανει με καμια νοημοσυνη και ουτε αν επαιζε καποιος τα παλια TR θεωρειται εξυπνος κλπ.. Το παιχνιδι θα το παρω σιγουρα καποια στιγμη και το θεωρω πολυ πιθανο να μου αρεσει. Ομως επειδη προσφατα επαιξα το anniversary σιγουρα θα μου κακοφανει η ελλειψη ωραιων γριφων που ειναι διασκεδαστικοι να τους λυνεις.

  @Rory
  Δεν εκρινα το γουστο σου προφανως απλα πιστευω δεν εξεφρασες αυτο που ηθελες να πεις με τα καλυτερα λογια. Για αυτον τον λογο που λεει ο JC

 • Julian

  +1 στην τελευται φραση του meh. Πραγματικα ο κοσμος καιγεται μην κολλαμε σε λαμακιες. Γενικοτερα οχι μονο για το gaming το οποιο ειναι το λιγοτερο ουσιωδες πραγμα που πρεπει να απασχολει καποιον.

 • Βαγγέλης

  O κόσμος καίγεται πραγματικά, ανεργία, οι μετανάστες φίλοι μας είναι παντού, εδώ όμως συζητάμε για games καλός η κακώς. Όταν θα μείνω και εγώ άνεργος θα φροντίσω να βρω να φάω και όχι να παίξω.

  Τα πάντα όμως είναι θέμα προσωπικών επιλογών και πολιτικής. Αυτούς ψηφίζουμε, αυτούς έχουμε, οπως μας αξίζουν.

  Αντίστοιχα όσα studio πριμοδοτούμε αγοράζοντας σαν zombies αυτά θα μας αξίζουν.

  Η προσωπικότητα μας καθρεπτίζεται σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας. Λέμε ναι σε όλα η σκεπτόμαστε; Μην κατηγορούμε τα Αμερικλανάκια γιατι είμαστε ίδιοι.

  ΥΓ: Περίεργο που ο meh το παίζει υπεράνω, ίσως το ΤR δεν ήταν το σουξέ του απο παλιά 😛

 • http://game20.gr/ meh

  Δεν το παιζω υπερανω απλα διαβασα το κειμενο του kilia και κοντεψα να κοψω φλεβα. 😛

 • gogos

  Cod τριτου προσωπου δεν θα μπορουσα να το χαρακτηρισω σε καμια περιπτωση.. Το cod καταρχας δεν εχει story και το campaign ειναι της πλακας.. Στο tomb raider υπαρχει μια αξιοπρεπεις ιστορια και εμφαση στο campaign με ενα προαιρετικο Multiplayer.. Τα βασικα χαρακτηριστηκα του παιχνιδιου ειναι το platforming, η τοξοβολια, το shooting και οι γριφοι (που ειναι ευκολοι αλλα υπαρκτοι).. Ο κοσμος του παιχνιδιου ειναι ελευθερος ωστε να εξερευνησεις καθε σπιθαμη του παιχνιδιου και μπορεις να παραμετροποιησεις τον παικτη σου οπως θελεις ξοδευοντας τους ποντους στα skills και στα οπλα.. Αυτο ειναι πανω κατω το Tomb raider.. Πραγματικα βλεπετε σε ολα αυτα τα χαρακτηριστηκα καποια ομοιοτητα με το cod? Αυτον το χαρακτηρισμο θα τον δεχομουν για το resident evil 6 (που εχωντας μαζωχιστικες τασεις, βαζω τον εαυτο μου να περασει απο αυτη την επωδυνη διαδικασια να παιξει το παιχνιδι, λογο του οτι παρακολουθω εδω και χρονια την σειρα και θελω απο πρωτο χερι να ξερω τα χαλια του 🙂 ) Στο κομματι του σχολιου του Βαγγελη "Έχω ευχηθεί πολλές φορές ο καταναλωτής να είχε την ρημάδα την ευφυΐα να πει ΟΧΙ δεν αγοράζω αυτή τη σαβούρα, ΟΧΙ δεν χρηματοδοτώ την σημερινή κατάντια, ΟΧΙ δεν θέλω online DRM κτλ κτλ. Εκεί ναι μπορώ να κατηγορήσω τον όποιο gamer φρέσκο η παλιό." οπως και στην αποψη πως ειναι ανεπιτρεπτο ο εκδοτης να επεμβαινει στην δημιουργια του developer ειμαι μαζι σας 100% συμφωνος απλα θεωρω πως στην περιπτωση του Tomb raider δεν ισχυει κατι τετοιο.. Το οτι ακολουθει το ρευμα της εποχης ειναι αληθεια αλλλα νομιζω πως το κρινετε πολυ πιο αυστηρα απο οτι θα επρεπε..

 • Polk

  Βαγγέλη να αγιάσει το στόμα σου (για όσα είπες για την καταναλωτική συμπεριφορά). Σοβαρά, πιες 3 γουλιές αγιασμό.

 • Superuser

  Πάσα διαφωνία ελλήνων,είναι διαφωνία ηρώων

  "Πολυζωίδης"

  Συνεχίστε...

 • Constantinos

  παιζει να ναι απ τις λιγες φορες που συμφωνω με τον meh...θα φωναξω καναν παπα να με διαβασει..παιδια η βιομηχανια αλλαζει, αν δε το χετε παρει χαμπαρι, ξεθαψτε απο κανα ντουλαπι το gameboy και παιξτε tetris..

  και γω αλλα παιχνιδια επαιζα στο commodore και αλλα παιζω τωρα..τι να κανω τωρα δηλαδη ? να βαλω τα κλαματα για την αλλαγη που εχουν υποστει ?? απλα οταν προκειται για ενα reboot, επιθυμω να μην απομακρυνεται απ τις ριζες του..σιγουρα, στη προκειμενη περιπτωση το tomb raider αλλαξε υφος, εγινε λιγο uncharted (σημεια των καιρων) αλλα καλυτερο απ το uncharted...

  get used to...this is it !!!!

 • Julian

  Ολοι οι Ελληνες ειμαστε προεδροι

  Λιακοπουλος

  χαχα

 • rory

  ευχαριστω τον φιλο monterey pop για την αποψη του, συμφωνω απολυτα με τα λεγομενα του,προφανως επιασε το νοημα.θελω να επισημανω οτι ειμαι 32, παιζω games πολλα χρονια και εμεις οι παλιοι μεγαλωσαμε με διαχρονικα ηλεκτρονικα διαμαντια τυπου shinobi,water boy,toki κτλ που αποτελουν βασεις,σημεια αναφορας και αγνη ψυχαγωγια. στην πορεια το gaming εξελιχθηκε προκειμενου ναα προσαρμοστει στις αναγκες των παικτων και ενσωματωσε νεα στοιχεια και τεχνικες.στο θεμα μας τωρα,παρασυρομενος απο χαρακτηρισμο αθλιο σκουπιδι του αλλου χαρακτηρισα anniversary αθλιο.το παιρνω πισω γιατι το θεμα μας ειναι το νεο tomb raider και δηλωνω το εξης. το νεο tomb raider αποτελει για μενα παντα,για να μην αρχισουν παλι μερικοι, ορισμο της αγνης διασκεδασης πετυχαινοντας την ιδανικη αναλογια δρασης,εξευνησης και δεν σε κουραζε.ι ουτε λεπτο

 • rory

  και να συμπληρωσω οτι συμφωνω με τα ευστοχα σχολια του φιλου gogos και να πω οτι αν νομιζει ο αλλος οτι απαιτειται ευφυια ωστε να απορριψει κανεις το νεο tomb raider πλαναται οικτρα. η ουσια ειναι η εξης δοκιμαζεις καποιο παιχνιδι και αν δεν σου αρεσει πας σε αλλο. δεν χρειαζεται να υποτιμαμε κανεναν gamer ακομα και αν αυτο που επιλεγει δεν ειναι του στυλ μας. ολοι gamers ειμαστε και πρεπει να χαιρομαστε που δοξα το θεο βγαινουν games για ολα τα γουστα

 • http://www.ipetitions.com/petition/autom-ateithe/ StratosGK

  Νοσταλγία απαιτείται για να απορρίψεις το νέο TR κατά την γνώμη μου.
  Πέρασαν χρόνια από την τελευταία φορά που βγήκε δυνατό TR, οι φαν το περίμεναν, είδαν ότι δεν ακολουθεί την συνταγή των TR και απογοητεύτηκαν...φαντάζομαι πως αυτοί που δώσανε και φράγκα θύμωσαν κιόλας...
  Θεωρώ άστοχες τις συγκρίσεις Uncharted και TR γιατί το Uncharted έπαιξε στα ίσια με νέο όνομα, νέο πρωταγωνιστή, νέα ιστορία. Το TR πάτησε στην ιστορία του ονόματος χωρίς να συνεχίσει την ιστορία των παιχνιδιών και αυτό απογοήτευσε.
  Δεν πήραν το ρίσκο να το πουν κάπως αλλιώς το παιχνίδι.

 • rory

  ξεχασα να σχολιασω οτι στο εκτενες σχολιο του kilan υπαρχουν πολλες αληθειες οπως εμπορευματοποιηση ευκολο κερδος καλογυαλισμενα αψυχα προιντα λογοκρισια στο οραμα των δημιουργων. αλλα μην ξεχναμε οτι ακομα και υπο αυτες τις συνθηκες θα βγαινουν διαμαντια απο ταλαντουχους δημιουργους ανεξαρτητα με το μανδυα που φορανε +100 και στον φιλο gogos

 • rory

  κατανοητο και σεβαστο αυτο που λες για τους φαν οτι περιμεναν συνεχεια αλλα υπαρχουν και αλλοι οπως εγω που περιμενα διαφορετικη προσεγγιση του παιχνιδιου και ευτυχως ηρθε. το unchated εμπνευστηκε απο το tomb raider αλλσεα και τα 2 games εχουν κοινη βαση αναφορας τον τυχοδιωκτη indiana jones σε παραμετροποιησημες εκδοχες

 • http://www.ipetitions.com/petition/autom-ateithe/ StratosGK

  Το θέμα είναι πως ο μόνος λόγος που χρησιμοποίησαν το όνομα Tomb Raider ήταν για το marketing. Όπως έγινε με εκείνο το strategy HALO, τα διάφορα Mario, Metal Gear Solid Acid κτλ...
  Αν από εδώ και πέρα συνεχίζουν τα TR να είναι σαν αυτό το νέο τότε χάνουν το fan base.

 • Agony

  OK τώρα που το τελειωσα για μένα είναι το game τις χρονιας,τα γουστάρω πολύ τελικά τα Uncharted style games.
  Πολύ δράση όχι open world να σε κουράσει , γρήγοροι γρίφοι που δεν βαριέσαι να ψάχνεις 10 ώρες, κινηματογραφικότητα, όλα super τέλειο.λίγο τα melee atacks να ήταν πιο ψαγμένα και με μεγαλύτερη ποικιλία και θα ήταν τέλειο.
  Το αθάνατο έχει αυτή η lara 🙂

  Υπάρχει άλλο game σε τέτοιο στιλ ? Εκτος του Dead space 3 ?

 • gogos

  Moλις το τερματισα για δευτερη φορα στο δυσκολο.. Καταπληκτικο και αυτη την φορα μπορω να πω πως μου αρεσε ακομα περισσοτερο γιατι εκτιμησα καλητερα τις μαχες.. Η ai των αντιπαλων ειναι σε παρα πολυ καλο επιπεδο, τα 4 βασικα οπλα εκαναν αψογα την δουλεια τους (το καθενα ειχε τα πλεονεκτηματα και μειωνεκτηματα του αναλογα με την αποσταση στην οποια βρισκοταν οι αντιπαλοι), το story αξιοπρεπες και με τα επιπλεον φιλτρα στην pc εκδοση ειναι κορυφαιο και στο οπτικο κομματι.. Θα ασχοληθω και λιγακι για χαβαλε με το multi (αν και ειναι ψιλοαδιαφορο εδω που τα λεμε)

  Λυπαμαι για του "νοσταλγους του παρελθοντος" που δεν μπορεσαν να το ευχαρηστηθουν αλλα το νεο tomb raider ειναι ενα action/platformer, και αυτο που κανει το κανει αψογα.. Για adventure φασεις προτεινω sherlock holmes.. Χαλαρα μεσα στο Top 10 των αγαπημενων μου παιχνιδιων της γενιας.. Ισως καποια στιγμη κανω και ενα τριτο playthrough..

 • Βαγγέλης

  Προσωπικά με το που το τελείωσα απλά το έσβησα, δεν εχω κάτι να θυμάμαι.

  Ηταν σαν τις μέτριες ταινίες που απλά προς το τέλος ανέβαζαν κινηματογραφικότητα και ένταση ωστε να σου μείνει μια γλυκιά ανάμνηση στο τέλος.

  Λυπάμαι και εγώ τους νοσταλγούς του παρελθόντος που αναγκάζονται να βιώνουν τίτλους "μάζας"

  Χαρακτηριστικά επόμενα παραδείγματα

  Metro Last Light
  Thief (4?)

 • gogos

  Χαιρομαι που εχουμε παιδια εδω μεσα που εχουν τοσο μεγαλη ευφυια ωστε να μπορουν να (κατα)κρινουν παιχνιδια που δεν εχουν καν κυκλοφορησει ακομα.. Το να αποριπτει κανεις τα παντα δεν τον κανει πιο εξυπνο απο τους υπολοιπους, ουτε και πιο "ψαγμενο"..

  • Kilia

   Δεν νομιζω να θεωρει κανεις τον εαυτο του ψαγμενο η οτιδηποτε αλλο επειδη δεν του αρεσε ενα παιχνιδι που στα πρωτα 15 λεπτα του η ηρωιδα περναει τα πανδεινα και θα επρεπε να ειναι κατακοιτη αλλα μολις τελειωσει το (interactive) cut-scene και παιρνεις τον ελεγχο της συνεχιζει σαν να μην της συμβαινει τιποτα.
   Το παιχνιδι ολοκληρο ειναι ο ορισμος του ludonarrative dissonance, αν ημουν 12-15 πιθανον δεν θα το καταλαβαινα και αν το εκανα μαλλον δεν θα με πειραζε αλλα στα 24 μου τετοια παιχνιδια αποτελουν προσβολη για μενα σαν gamer και δεν αξιζουν να σπαταλησω ουτε ενα λεπτο απο τον χρονο μου σε αυτα. Αν σε καποιους αρεσουν καλως αλλα υπαρχουν και μερικοι που ζητανε περισσοτερα.

   • gogos

    Στο 90% των παιχνιδιων δεν υπαρχει ρεαλισμος, στο tomb raider που ειναι το προβλημα? Ο καθε ανθρωπος αν ετρωγε 2 σφαιρες θα εβλεπε "τα ραδικια αναποδα" αλλα στα παιχνιδια οι περισσοτεροι χαρακτηρες ειναι ατρωτοι..

    Δικαιωμα του καθενος να του αρεσει οτι θελει αλλα ενα action/platformer πρεπει να το κρινεις ως action/platformer και οχι σαν adventure.. Δεν μπορω να μπω σε διαδικασια συζητησης με οσους κρινουν ενα φανταστικο με ενα πραγματικο προιον, ουτε με οσους εχουν την "κολλημενη" αντιληψη πως ωραια παιχνιδια ηταν μονο τα παλια και τα σημερινα ειναι για τα μπαζα, ποσο μαλλον οταν πολλα απο αυτα δεν εχουν κυκλοφορησει καν..

    • Kilia

     Δεν μιλησα για ρεαλισμο οποτε ακυρη η απαντηση σου.
     Οσο για το αν τα παλια παιχνιδια ηταν ωραια εδωσα την απαντηση μου εμμεσως στο προηγουμενο σχολιο μου οταν ειπα πως αν ημουν 12-15 χρονων δεν θα με πειραζαν τετοια προβληματα.
     Οποτε να το πω πιο απλα, το να μου αρεσει το tomb raider στα 25 μου ειναι σαν να μου αρεσουν και να θεωρω καλες ταινιες τα transformers του michael bay η να παιζω ακομα με αμαξακια. Ετσι βλεπω αυτο το παιχνιδι οπως και πολλα αλλα και αυτη ειναι η αποψη μου, δεν αναγκαζω κανεναν να την ενστερνιστει ουτε εχω καποιο προβλημα με οσους τους αρεσει το παιχνιδι, απλα αναφερω αυτα που θεωρω προβληματα σε αυτο.

     • gogos

      Τι εννοεις τοτε λεγοντας " στα πρωτα 15 λεπτα του η ηρωιδα περναει τα πανδεινα και θα επρεπε να ειναι κατακοιτη αλλα μολις τελειωσει το (interactive) cut-scene και παιρνεις τον ελεγχο της συνεχιζει σαν να μην της συμβαινει τιποτα"?

      Επισης δεν τεκμηριωνεις την αποψη σου για το ποιος ειναι ο λογος που παραλληλιζεις το Tomb raider σαν παιχνιδι με αμαξακια.. Εχωντας τερματισει δυο φορες το παιχνιδι και μαλιστα την δευτερη στο δυσκολο μπορω να πω πως οι ai των εχθρων ηταν απο τις καλητερες που εχω δει τα τελευταια χρονια, το αναφερει και ο Terminator στο review του πως "Τεχνικά ίσως ότι καλύτερο υπάρχει στις κονσόλες"

      Το να θεωρει κανεις λοιπον πως το παιχνιδι απευθυνετε στν "μαζα" η σε ανθρωπους με νοητικο επιπεσο 12χρονου ειναι πολυ προσβλητικο.. Καποια στιγμη θα πρεπει να σταματησουμε να υπερτιμαμε το γουστο και τον εαυτο μας για να μην καταληγουμε στον "Ελληναρα" (αν και αυτη η λεξη ειναι εντελως λανθασμενη) που θεωρει τον εαυτο του ενα επιπεδο πανω απο τους υπολοιπους.. Το να αναφερει κανεις τους λογους που δεν του αρεσε ενα παιχνιδι αρκουν..

   • Tesla

    Kilia@ Μου θυμίζεις έναν φίλο που για να με πειράξει μου λέει : "Πω πω τρομερό παιχνίδι το MGS ρε, κουβαλάει οπλοστάσιο πάνω του,κοίτα - κοίτα το μπαζούκα το 'βαλε στην τσέπη.Φοβερό,φοβερό παιχνίδι" .Χαχαχα .Εαν βάλουμε στην λίστα Game - Movies που δεν συνάδουν με την πραγματικότητα,ειλικρινά με πόσους τίτλους θα μέναμε (?).Δεν λέω ότι έχεις άδικο απλά μην ξεχνάμε ότι είναι ένας "εξωπραγματικός - εικονικός τρόπος διασκέδασης!"

  • Βαγγέλης

   Gogo εγω αντίθετα απο εσένα σε θεωρώ ψαγμένο, παρόλα αυτά δεν νομίζω να μπορείς να με σταματήσεις να σχολιάσω κάτι αντίθετα απο την γνώμη σου. Απλά μου έδωσες πάσα και απάντησα.

   Αν ψαχτείς λίγο και για το thief αλλα και για το Last Light θα καταλάβεις τι εννοώ.

   Το Last Light το εκαναν fps οποτε απλά δεν ξεχωρίζει απο την κλασσική μάζα.

   Το Thief έχουμε προς το παρόν όλες τις ενδείξεις οτι δεν θα είναι Thief...

   • gogos

    Σε θεματα που ειναι καθαρα γουστου κανενας δεν ειναι πιο "ψαγμενος" απο τον αλλο.. Ουτε υπαρχει καλο γουστο και κακο γουστο.. Αυτο στο οποιο διαφωνω μαζι σου ειναι πως κρινεις το νεο tomb raider σαν adventure (κατι που καλως η κακως δεν ειναι) αντι σαν action/platformer.. Φυσικα και την αποψη του ο καθενας μπορει να την εκφραζει αρκει να μην προσβαλει τους αλλους..

    Για το metro απο το 2033 ηταν ενα FPS με stealth/survival/horror χαρακτηριστικα.. Για το last light δεν μπορουμε να ξερουμε μιας και δεν κυκλοφορησε ακομα.. Κατι παρανομα βιντεακια που ειδα σημερα στο youtube δειχνουν πως υπαρχει το stealth στοιχειο.. Θα δειξει.. Για το thief ειμαστε πολυ μακρια απο την κυκλοφορια του για να το αξιολογησουμε απο τωρα..

 • Kilia

  Εννοω οτι υπαρχει ελλιπης διασυνδεση παρουσιασης της ιστοριας με τις πραξεις του παικτη, γνωστο και ως ludonarrative dissonance και πιστευα οτι ηταν κατανοητο στο σχολιο μου -δικο μου λαθος- αλλη φορα θα γραφω ακομα πιο απλα.
  Δεν ειναι θεωρια δικια μου οτι το παιχνιδι απευθυνεται στην μαζα, αυτη ειναι η πραγματικοτητα, ειναι καταναλωτικο αγαθο που στοχευει στο μεγαλυτερο δυνατο κοινο για να βγαλει κερδος.
  Δεν εκανα τον παραλληλισμο με την αξια του παιχνιδιου αυτη καθαυτη(και συνολικα του παιχνιδιου) με τα αμαξακια και τις ταινιες του bay αλλα με την νοητικη ικανοποιηση που προκαλει και προσφερει αυτο συγκρινομενη με αυτην που απορρεει απο τις αλλες δυο ασχολιες και την τοποθετω στην ιδια κλιμακα, οποτε δεν χρειαζεται τεκμηριωση αλλα θα επρεπε να ειμαι πιο σαφης και να εχω γραψει "το να με ικανοποιει το tomb raider..."
  Το αν προσβαλλεσαι απο αυτο που ειπα παραπανω ειναι δικο σου προβλημα, εγω δεν εκανα αυτη την παρομοιωση με σκοπο να μειωσω την κατηγορια ανθρωπων που τους αρεσει το παιχνιδι αλλα για να δειξω περισσοτερο ποιο μερος του κοινου δεν καταλαβαινει τα λαθη (για μενα λαθη) του παιχνιδιου και που απευθυνεται αυτο. Οπως ενας 12χρονος δεν θα καταλαβει απολυτως τιποτα απο το infinite ετσι και το tomb raider απο την αναποδη εμενα δεν μου προσφερει τιποτα, που το παραξενο?
  Παιζω ποδοσφαιρο και μου αρεσει αλλα το ποδοσφαιρο ειναι κατα βαση ενα παιδικο παιχνιδι, λες να προσβληθω αν καποιος μου πει οτι το βρισκει ανουσια ασχολια η οτι χανω την ωρα μου παιζωντας η κατι παρομοιο, εχει καθε δικαιωμα να το πιστευει και μπορει να εχει και δικιο αλλα τι σημασια εχει? Το ιδιο ισχυει και με πολλα παιχνιδια.

  Ειμαι μερικα επιπεδα παραπανω απο καποιους σε καποια πραγματα και μερικα επιπεδα κατω απο καποιους αλλους σε καποια αλλα, οχι ομως γιατι υπερτιμω τον εαυτο μου αλλα γιατι για καποια πραγματα εχω προσπαθησει, μοχθησει και κουραστει για να τα καταφερω ωστε να ανεβω αυτα τα λιγα επιπεδα. Αυτη ειναι η διαφορα απο τον "εληναρα" που συνηθως πιστευει οτι δικαιωματικα του ανηκει κατι η το εχει κατακτησει χωρις προσπαθεια με πλαγιους τροπους, η προσπαθεια που κανουμε ολοι εμεις για να τα καταφερουμε.

  ΥΓ. μεχρι στιγμης νομιζα οτι εγραφα στο βροντο εδω μεσα αλλα τελικα μου αρεσει που εστω και καποιος θυμαται τι εγραψα κατα λεξη καμια δεκαρια μερες πριν.

  • gogos

   Συμφωνω με αυτα που γραφεις αλλα ξεχνας κατι πολυ βασικο, οτι το Tomb raider ειναι ενα ηλεκρονικο παιχνιδι.. Η ιστορια του ειναι σε γενικες γραμμες προσεγγμενη αν και δεν λειπουν "περιεγα" γεγονοτα.. Η αληθεια ειναι πως και εγω σε παλιωτερο σχολιο του παιχνιδιου ανεφερα μια μικρη δυσαρεσκεια για το γεγονος πως βλεπεις στην Lara να καρφωνονται σιδερα και παρολα αυτα να ειναι υγειεστατη μετα απο 5 λεπτα, οπως θεωρω παραπλανητικο και το "survivοr is born" με το οποιο πλασαριστηκε ο τιτλος στο κοινο.. Παρολα αυτα δεν ειναι ταινια για να την αξιολογησουμε με την ιδια αυστηροτητα που θα χρησιμοποιουσαμε στον κινηματογραφο..

   Σαν action τιτλος ειναι αριστος.. Η αισθηση των οπλων, η στοχευση , η καλυψη και η ai ειναι πολλα σκαλωπατια πανω απο το μεσο παιχνιδι δρασης και το καταλαβα τωρα που το επαιξα στο δυσκολο ακομα καλητερα.. Αριστο ειναι και το Platforming με επιπεδα φτιαγμενα με τροπο ωστε να το αναδεικνυουν στον μεγιστο βαθμο.. Το περιεχομενο της βασικης ιστοριας ειναι 13 με 14 ωρες και αν θελησεις να εξερευνησεις τον κοσμο του η διαρκεια του αυξανετε ακομα περισσοτερο.. Εχουμε να κανουμε με ενα παιχνιδι ανοιχτου κοσμου που μπορει κανεις να συνεχισει το gameplay του ακομα και μετα τον τερματισμο της βασικης γραμμης του story.. Επισης οσοι αγαπουν το Multi δεν μεινουν παραπονεμενοι, γιατι υπαρχει στον συγκεκριμενο τιτλο με το πολυ σημαντικο πλεονεκτημα πως δεν εχουν γινει εκπτωσεις στην διαρκεια η την ποιοτητα του campaign κομματιου οπως σε αλλα παιχνιδια του ιδιου ειδους (not uncharted 3 🙂 )

   Ειναι λαθος απο ενα μενονομενο στραβωπατημα να κακοχαρακτηριζουμε μια ολοκληρη προσπαθια, οπως ειναι και λαθος να φοραμε παροπιδες και να λεμε "η adventure η τιποτα".. Δυστυχως τα παιχνιδια με ονομα παντα θα κρνονται πολυ αυστηρα και αδικα (οπως το σχετικα προσφατο sillent hill downpour) γιατι ορισμενοι εχουν υπερβολικα μεγαλες απαιτησεις..

   • Kilia

    Ειναι αστειο αλλα η δικαιολογια οτι "ειναι απλα ενα ηλεκτρονικο παιχνιδι" αποτελει ταυτοχρονα και την σημαντικοτερη αποδειξη οτι το μεσο γενικοτερα αλλα και το συγκεκριμενο παιχνιδι ειδικοτερα δεν εχει βρει ακομα μια κοινα αποδεκτη "γλωσσα" και κανονες ωστε να αφηγηθει μια ιστορια, να επικοινωνησει με τον κοσμο και να καταστει φορεας κατι βαθυτερου απο το απλο shooting σε συνδυασμο με τεχνικες αφηγησης κλεμμενες απο αλλα μεσα(δεν λεω οτι ολα τα παιχνιδια πρεπει να το κανουν αυτο).
    Αυτος ειναι και ο λογος που 15+ χρονια πριν, το πρωτο tomb raider εντυπωσιαζε εμας που ειμασταν τοτε παιδακια και κανεναν ενηλικα και σημερα 15 χρονια μετα, το νεο tomb raider κερδιζει ξανα τα πιτσιρικια και αδυνατει να προσελκυσει τους ενηλικες και τους non gamers, δεν παιζει ρολο που η λαρα ειναι ρεαλιστικοτερη απο ποτε και βογκαει σαν πραγματικη γυναικα αλλα το οτι δεν εχει διορθωθει τιποτε απο οσα εκαναν το παλιο tomb raider να ειναι κατι κενο "ενα απλο παιχνιδι", ολα ειναι στην ιδια θεση και τα δικαιολογουμαι οπως και τοτε με το "ειναι ενα απλο παιχνιδι". Αν συνεχισουμε ετσι και 29 χρονια μετα οταν ξανα-rebootaroun το παιχνιδι δεν θα εχει αλλαξει τιποτα, γ΄αυτο πρεπει να κριτικαρουμε σκληρα, οσο εμεις ρωταμε γιατι αυτο και γιατι εκεινο τοσο θα γινονται καλλιτερα τα παιχνιδια αλλιως "ειναι απλα ενα παιχνιδι" και τελος.

    Τι να την κανω την μεγαλη διαρκεια οταν ενα παιχνιδι ειναι "κενο"? To journey μπορει να διαρκει 1-2 ωρες αλλα σε χτυπαει και σε κανει να σπαραζεις (τουλαχιστον ετσι μου ειπανε, δεν το επαιξα οποτε δεν παιρνω και ορκο) προτιμω να παιξω τα τιμια super meat boy και dark souls παρα να υπομενω τις ασυναρτησιες αυτου (και πολλων παρομοιων πχ. far cry 3) του αχταρμα.

    Η κριτικη δεν εχει να κανει με την αυστηροτητα αλλα με την λογικη και το επιπεδο γνωσης πανω στο υπο κριτικη θεμα, παρε εναν φιλο σου που δεν παιζει καθολου παιχνιδια και βαλτον να παιξει το tomb raider για μια ωριτσα, πιστεψε με θα εκπλαγεις απο τις παρατηρησεις του και θα βαρεθεις να επαναλαμβανεις αυτο που ειπες και σε μενα "ειναι μονο ενα παιχνιδι".

    • gogos

     Δεν ειναι αναγκη να εχουν ολα τα παιχνιδια το story του witcher και του bioshock για να ειναι καλα.. Στο tomb raider το story ειναι αξιοπρεπες (χωρις να ειναι κατι φοβερο) αλλα συνοδευτικο.. Η αφηγηση σιγουρα θα μπορουσε να ειναι καλητερη και δεν εμβαθυνει οσο θα επρεπε για να αγγιξει το αριστο αλλα ο βασικος του πυρηνας πολυ καλος.. Οι τεχνικες που χρησιμοποιηθηκαν δεν μπορεσαν να εκμεταλευτουν την ιστορια στο 100%

     Αυτο που κερδιζει ειναι το gameplay.. To οτι δεν μοιαζει παικτικα με τα παλια δεν το κανει κακο παιχνιδι, σαν action και platforming ειναι αριστο.. Αν μου ελεγες πες μου τα 5 αγαπημενα σου παιχνιδια της γενιας το συγκεκριμενο παιχνιδι δεν θα ηταν σε αυτες τις θεσεις (τα δυο παιχνιδια που ανεφερα πιο πανω εχουν κλασεις ανωτερη ποιοτητα) αλλα αυτο που μπορω να πω με σιγουρια ειναι πως το παιχνιδι ηταν το καλητερο platforming που επαιξα μεσα σε αυτη την γενια και ειναι πολυ ψηλα στη εκτιμηση μου.. Εσυ μπορει να το βρηκες "κενο", σεβομαι την αποψη σου αν και διαφωνω απολυτα..

     • gogos

      Αυτο που θα συμφωνησουμε ειναι το πως οντως "ειναι μονο ενα παιχνιδι" αλλα ειναι ενα παιχιδι τεχνικα σωστο που πετυχενει αυτο στο οποιο πολλα αλλα παιχνιδια αποτυγχανουν, δηλαδη να προσφαιρει μεσα απο σωστες gameplay τεχνικες διασκεδαση.. Παιχνιδι/εμπειρια δεν ειναι και αυτο ειναι το μονο σημειο που η αποψη μου ταυτιζετε με την δικη σου..

 • Kilia

  Μα εδω και τοσα σχολια δεν μιλαω για την σκετη ιστορια ενος παιχνιδιου η υπαρξη της οποιας θα το καθιστα αυτοματα καλο αλλα για εναν τροπο που θα συνδεει την οποια ιστορια μεσω νεων τεχνικων αφηγησης (αμιγως videogame-ιστικες) με το gameplay του παιχνιδιου, εξ ου και τα παραδειγματα των dark souls και smb. Το οτι το bioshock εχει ωραια ιστορια δεν το κανει αυτοματα καλο παιχνιδι, απλα το καθιστα ενα παιχνιδι με ωραια ιστορια, ειδικα το infinite εχει τοσο καλη ιστορια αλλα ταυτοχρονα ειναι τοσο αποκομμενη απο το gameplay που καταστρεφει ολη την εμπειρια πχ. κατι που μου συνεβη εμενα: βρισκω ενα audio log (btw γελοιος μηχανισμος προωθησης της πλοκης) σημαντικο για την πλοκη και ενω επαιζε μου την επεσαν εχθροι και πανω στους πυροβολισμους δεν μπορουσα να ακουσω το audio log και εχασα το twist, ολο αυτο επειδη gameplay και ιστορια-αφηγηση ειναι δυο διαφορετικα πραγματα στο infinite (το ιδιο ισχυει και στο tomb raider και αυτο θελω να δειξω σε ολα αυτα τα σχολια, οχι οτι ειναι κακο παιχνιδι).

 • Donald

  Λοιπόν μόλις το τερμάτισα. Πολύ όμορφο παιχνίδι, ωραίο origin της Lara και αν και το σενάριο έχει κάποια κενά σου αφήνει μια όμορφη εμπειρία στο τέλος. Ωραίο το όλο surviving στυλ και η ποικιλία όπλων. Για τα λίγα υπερφυσικά στοιχεία διαφωνώ! Όλο το σενάριο βασιζόταν σε υπερφυσικά γεγονότα. Και ντάξει η ιστορία δεν ήταν τίποτα το τρελό! Το ξάνανε και το ξανανε πολύ! Το καλό είναι πως υπάρχει πράγμα να κανεις και αφού το τερματίσεις. Να αναφέρω πως έπαιζα πολύ χαλαρά και βγηκε σε 2 βδομάδες το στορυ (υπήρχαν μέρες που δεν έπαιξα και καθόλου). Με χάλασε λιγάκι η σχετικά φτωχή μουσική και η ανυπαρξία των γρίφων. Το hunting δεν έχει κανένα απολύτως νόημα. Θα ήταν ωραίο να κυνηγάς προκειμένου να αυξήσεις υγεία, αν φυσικά το παιχνίδι δεν είχε αυτόματη αναπλήρωση της.

  Συγκριτικά με το Uncharted τώρα, αν και προτιμώ να αντιμετωπίζω τα δύο παιχνίδια τελείως ξεχωριστά: Το Uncharted μου άρεσε πολύ περισσότερο. Πείτε το fanboyισμό, δεν με νοιάζει. Απλά μου αρέσει πολύ, αλλά πολύ ο Nathan σαν χαρακτήρας και το όλο στυλ των παιχνιδιών που είναι σαν να παίζεις Indiana Jones. Διασκέδασα πολύ περισσότερο την σειρά της Naughty Dog χωρίς ωστόσο να μειώνω την προσπάθεια της Crystal Dynamics.

  Το multiplayer δεν το άγγιξα καν.

  7,5/10 απο μένα

 • Donald

  Παίδες πουλάω το Tomb Raider για ps3 25 ευρώ με αχρησιμοποίητο multi. Όποιος ενδιαφέρεται μου λέει!

 • rory

  Gogos συμφωνω απολυτα με τα λεγομενα σου. Το τερματισα για δευτερη φορα και ευελπιστω οι ταλαντουχοι δημιουργοι να μας προσφερουν στο μελλον αναλογη συνεχεια. Δεν αξιζει να ερχομαστε σε αντιπαραθεση με μερικους τυπου Kilia (προς Θεου δεν αναφερομαι σε προσωπικο επιπεδο, απλα στον απολυτο και μονοδιαστατο τροπο που σχολιαζουν καθετι που δεν τους αρεσει) που εκφραζουν αρνητικη αποψη για κατι που προφανως δεν εχουν παιξει ή ειναι δυσαρεστημενοι διοτι περιμεναν οτι θα δουν ταινια του Tarkovsky που επισης δεν γνωριζουν τι σημαινει, απλα και μονο για να νομιζουν οτι κανουν τι διαφορα. Ειναι αστειο να βλεπεις καποιον (kilia) να προσπαθει με ασυναρτητα επιχειρηματα και ισοπεδωτικο υφος να κατακρινει ενα παιχνιδι που διαθετει αντικειμενικα καποια στοιχεια τα οποια ειναι αριστα. Και ταυτοχρονως να μειωνουν και να θεωρουν υποδεεστερους ανθρωπους που τους αρεσει συγκεκριμενο ειδος παιχνιδιων. Το μονο σιγουρο οτι για μας τη μαζα θα συνεχισουν να βγαινουν τετοιου ειδους κορυφαια παιχνιδια απλης ψυχαγωγιας αλλα και αριστουργηματα τυπου bioshock infinite που σε βαζουν στο τριπακι να προβληματιστεις με το σεναριο τους εκτος απο το πανεμορφο εικαστικο τους κομματι.

  • Kilia

   Ποσο μ΄αρεσει να σχολιαζουν εμενα αντι για το παιχνιδι (χωρις να λενε και τιποτα στην ουσια) δεν μπορεις να το φανταστεις rory.

   • Giannis

    Δεν θέλει να μιλήσει απαξιωτικά για σένα και να σε προσβάλλει, προς Θεού, αλλά το κάνει 2 φορές μέσα στο κείμενο.
    Τι να πεις...

 • rory

  Το ξεκαθαρισα για να μην υπαρξουν παρεξηγησεις. Αναφερομαι στον τροπο που εμμεσα οι αποψεις του θιγουν κατα καποιο τροπο τους gamers που τους αρεσει καποιο παιχνιδι που συνηθως εχει ευρεια αποδοχη και ειναι τα λεγομενα εμπορικα. Τα σχολια του ειναι εκτενη και συνηθως αστοχα. "Τι να πεις..."Πραγματικα Giannis τι να σου πω; Aυτο διερωτωμαι και εγω. Εν τελει ελευθερια λογου εχουμε και ο καθενας μπορει να εκφραζεται οπως θελει αλλα στην προκειμενη περιπτωση αλλα και σε αναλογες, πρεπει με το σχολιο που διατυπωνουμε να σεβομαστε οχι μονο το παιχνιδι( που στη συγκεκριμενη περιπτωση ειναι αντικειμενικα καλο) αλλα το κυριοτερο τους gamers που το εχουν παιξει.

  • Kilia

   Το μονο που μπορω να κανω ειναι να σε παρακαλεσω να απαντας σε οσα αστοχα σχολια μου βλεπεις με τροπο που να προκαλει τον δημιουργικο διαλογο και οχι απλα χαρακτηριζοντας με με βαση τα γραφομενα μου.
   Θα με ευχαριστουσε επισης αν μπορουσες να μου αποδειξεις οτι καθε σχολιο μου ειναι αστοχο με επιχειρηματα και οχι επειδη απλα εσυ θεωρεις οτι ειναι, μεχρι τοτε δεν ξανασχολουμαι.

 • rory

  Δεν ξερω αν το αντιληφθηκες αλλα ο χαρακτηρισμος αστοχος που διατυπωσα για τα σχολια σου ειναι ο ηπιοτερος και σε πολιτισμενα πλαισια που βρηκα. Εδω εθαψες ενα παιχνιδι που δεν εχεις παιξει! Ελεος! Για να τελειωνουμε η προθεση μου δεν ειναι να ερθουμε σε αντιπαραθεση, προς Θεου θα ηταν τραγελαφικη μια τετοια κατασταση. Απλα πρεπει να εκφραζομαστε για καποιο παιχνιδι εφοσον το δοκιμασουμε πρωτα (στην προκειμενη περιπτωση το Tomb Raider το εχω τερματισει δυο φορες). Εσυ οπως και καποιοι αλλοι αρχισες να κρινεις απαξιωτικα κατι που δεν το δοκιμασες καν. Και αν νομιζεις το συγκεκριμενο Tomb Raider στοχευει στον εντυπωσιασμο και μονο αυτο πλανιεσαι οικτρα! Α και κατι τελευταιο εμεις η μαζα τυχαινει να εκτιμουμε (τερματιζοντας τα παντα και οχι κοιτωντας μονο τα εξωφυλλα και τις διαφορες κριτικες) και διαμαντια τυπου Red dead redemption, Alan wake, Amnesia: The Dark Descent, Limbo, Trine 2 ....

 • Βαγγέλης

  Δεν υπάρχει λόγος να δωθεί έκταση στο θέμα, σε κάποιους άρεσε σε άλλους όχι.

  Επειδη το τερμάτισα μπορώ να σου πω οτι ευτυχώς που δεν το αγόρασα και ναι στοχευει στην μάζα (mainstream κοινό) οπως οι περισσότεροι πλέον τίτλοι, δυστυχώς.

 • http://game20.gr/author/person/ person

  Παιδιά ήσυχα, δε χρειάζεται να ανάψουν παλιές φωτιές...

  Είναι που είναι η κατάσταση έτσι με τις νέες κονσόλες, μην συγχυζόμαστε και με τα παιχνίδια τώρα.

  -_-

  • gogos

   Οταν καποιοι επιμενουν εμμεσα και αμμεσα να προσβαλουν και να θεωρουν (ανεγκεφαλη) μαζα οσους αρεσε ενα παιχνιδι που δεν ηταν του γουστου τους, ειναι δυσκολο να μην αναψουν φωτιες.. Πολλα εμπορικα παιχνιδια προσωπικα δεν μου αρεσουν και βρισκω κακιστα αλλα ποτε δεν θα εμπαινα σε διαδικασια να μιλησω ασχημα για τους ανθρωπους που τα παιζουν γιατι δεχομαι το γουστο τους και δεν θεωρω πως το δικο μου ειναι υπερανω ολων, οπως κανουν καποιοι συνομιλητες μου δυστυχως..

   Το θεμα παρατραβηξε και εχει καταντησει κωμικο πλεον! Σε καποιoυς αρεσε σε καποιους οχι, οι προσβολες ομως θεωρω οτι δεν εχουν θεση σε ενα πολιτισμενο forum ανταλαγης αποψεων..

   • xboxakias.gr

    παντως το παιχνιδι ηταν αρκετα καλο και προσοπικα το ευχαριστηθηκα πολυ.το τερματισα και στο 96%

   • Kilia

    Παιδια σοβαρευτειτε, ο ενας με καποιον περιεργο τροπο:
    α) δεν υποθετει, εχει δεδομενο οτι δεν εχω παιξει το παιχνιδι
    β) γνωριζει τι προσδοκιες ειχα για αυτο και πως αυτες δεν εκπληρωθηκαν
    γ) μου την μπαινει με διαφορους τροπους 2 μερες τωρα τελειως αναιτια
    και ο αλλος λεει οτι αναβω φωτιες εναμιση μηνα μετα το τελευταιο σχολιο της συζητησης μας. Ελεος δηλαδη.
    rory θα σου ξαναπω το ιδιο παλικαρι μου, αν θες αντεκρουσε την θεση μου με λογικα επιχειρηματα η γραψε την αποψη σου για το game και θαμπωσε μας, μην ασχολεισαι μαζι μου, την ωρα σου χαλας μονο.
    gogo φιλε μπορει να διαφωνουμε στα μισα θεματα του site αλλα σε παω με χιλια οποτε κανε οτι θες δεν κραταω μουτρα 😀

    Αν, rory μπορεσεις να μου εξηγησεις πως οδηγηθηκες στο συμπερασμα σχετικα με τις ταινιες του Ταρκοφσκι και πως δεν γνωριζω τι σημαινουν θα σου ημουν ευγνωμων.

 • rory

  Κοιταξε Kilia ημουν σαφης. Τερματισα το παιχνιδι 2 φορες και διατυπωσα την αποψη μου. Αν ανατρεξεις στα αρχικα σου σχολια θα δεις οτι εξεφρασες αρνητικα σχολια για κατι που δεν εχεις παιξει (δεν εισαι ο μοναδικος φυσικα απλα σε αναφερω σαν παραδειγμα γιατι μεχρι προσφατα συνεχιζες να κριτικαρεις το παιχνιδι). Αναφερεις "το νεο tomb raider κερδιζει ξανα τα πιτσιρικια και αδυνατει να προσελκυσει τους ενηλικες και τους non gamers". Υπαινισεσαι δηλαδη οτι στοχευουν αποκλειστικα στο νεανικο κοινο και οσοι το εχουν παιξει(προσωπικα ειμαι 30+) παλιπαιδιζουν. Ειπαμε ελευθερια λογου εχουμε αλλα πρεπει να κρινουμε κατι με το οποιο εχουμε ασχοληθει και σεβομενοι παντα και το αλλους games που εχουν αντιθετη αποψη. Aναγκαστηκα ως ενα βαθμο να εκφρασω την αποψη μου ορμομενος απο τα σχολια σου τα οποια οπως εχω αναφερει ειναι ασυναρτητα, αστοχα και και δεν συναδουν με την ποιοτητα του τιτλου. Για να μην μακρυγορω, δικαιωμα σου οπως και καποιων αλλων να μην σας αρεσε το παιχνιδι αλλα δεν μπορειτε να βγαινετε και με επιχειρηματα "λεξικου" να υποτιματε ολους τους αλλους gamers που τους αρεσε.

  • Kilia

   Εκανα αυτο που ειπες: ανετρεξα στα αρχικα μου σχολια αυτου του θεματος και περα απο αυτα βρηκα οτι και εσυ εχες σχολιασει αρκετα, κατι το οποιο ειχα ξεχασει, βλεπεις νομιζα οτι αυτα ηταν τα πρωτα σου σχολια και επειδη το nick σου δεν μου ελεγε κατι σε ειχα παρει σοβαρα, μεγα λαθος.

   Εχοντας πλεον διαβασει τα σχολια σου επετρεψε μου να αδιαφορω για οτι και αν λες, ειτε αφορουν το παιχνιδι ειτε εμενα, στο μονο που θα δωσω σημασια θα ειναι οπως ειπα και παραπανω αν αποδειξεις τον τροπο με τον οποιο οδηγηθηκες στο συμπερασμα οτι δεν γνωριζω τι σημαινουν οι ταινιες του ταρκοφσκι, μεχρι τοτε καλο καλοκαιρι.

 • rory

  καλο καλοκαιρι επισης και ειμαι σιγουρος οτι καταλαβαν οι gamers την περιπτωση σου Kilia γιατι αν διαβασεις ολα τα σχολια μου σχολιαζω κατι με το οποιο εχω ασχοληθει, σεβομαι τους gamers που εχουν διαφορετικη αποψη και το σημαντικοτερο, γιατι ανθρωποι ειμαστε ,αν αντιληφθω οτι κανω λαθος ή θιξω εμμεσα καποιον αναγνωστη θα ζητησω συγγνωμη η θα ανακαλεσω καποιον χαρακτηρισμο. Τα συμπερασματα δικα σας...

 • Chris

  Κριμα. Καταντησε και αυτο το σαιτ, αλλο ενα πεδιο μαχης, ατομων που κρυμενοι απο την ανωνυμια, προσπαθουν να φανουν πιο ξερολες απο τους αλλους. Και γιατι ολα αυτα? Για ενα κωλοπαιχνιδο. Μου θυμιζει λιγο line age server με πολλουσ Ελληνες παικτες. Ο καθενας μπορει να λεει την γνωμη του, ελευθερα, πρεπει και καλα και σωνει, ο αλλος να του επιτεθει? Κριμα γιατι σε αυτο το σαιτ ειχα διακρινει και καποια ωριμα, ασχετου υλικιας ατομα.

 • rory

  Chris προθεση μου βεβαιως δεν ηταν να λογομαχησω με τον καθε Kilia . Προσωπικα δεν αντεξα να βλεπω εναν τυπο να κατακρινει εμμεσα οσους gamers αρεσε το παιχνιδι και μαλιστα να προκαλει με ανουσια επιχειρηματα. Δικαιωμα και γουστο του καθενος να εκφερει αποψη για καποιο game που εχει παιξει αλλα με το να ειρωνευεται και να προκαλει ξεφευγει.. Βεβαια η καλυτερη λυση ειναι να τον αγνοησεις αλλα ειναι και θεμα ανοχης, οποτε μοιραια θα εμπλακεις στον φαυλο κυκλο εποικοδομητικου διαλογου....

 • Chris

  Τι να πω, ρε παιδια. Φαινεται οτι σαν λαος εχουμε την ταση να δημιουργουμε και να οξυνουμε, προβληματα και αντιπαραθεσεις απο εκει που δεν θα επρεπε να υπαρχουν. Εδω, βλεπω να καμαρονει ενας γιατι τελειωσε λεει ενα παιχνιδι σε 18 ωρες, ενω ο αλλος ειχε χρειαστει 25. Βλεπω αντιπαραθεση εντονη για το ποσσες εναλλαγες εικονας ανα δευτερολεπτο, εχει το ταδε η το δεινα παιχνιδι, κι ενα σωρο, ανουσια, κατ εμενα, θεματα. Σαν ασυλο των gamers, περιμενα να δω,βοηθεια μεταξυ παιχτων για τα παιχνιδια, αστεια καλοπροαιρετα σχολια, οπως πεταει ποτε ποτε ο term,και γεννηκοτερα φιλοκοτερη διαθεση μεταξυ των μελων του site. Μπορει να κανω και λαθος, ισως αυτος ναναι ο μοντερνος τροπος επικοινωνιας μεταξυ ατομων και κοινες αγαπες κι ενδιαφεροντα. Ισως παραγερασα και βλεπω τετοιες συμπεριφορες παραλογες.
  Ναστε καλα ολοι,ρε παιδια, κι αν το διασκεδαζετε με αυτο τον τροπο,τι να πω, δικαιομα σας

 • rory

  Συμφωνω απολυτα Chris με το σχολιο σου. Θα ηταν καλυτερα να υπαρχει καλοπροαιρετη διαθεση και στηριξη απ΄ολα τα μελη του site. Ολοι εχουμε ως σημειο αναφορας το αγαπημενο μας χομπι το gaming. Οταν βλεπεις ομως καποια ατομα (Κilia για παραδειγμα) να ψαχνουν ως αφορμη καθε τιτλο που δεν τους αρεσει, ωστε να βγαλουν τα ψευδο-κουλτουριάρικα απωθημενα τους , κατακρινοντας ταυτοχρονα και υποτιμοντας τους αλλους gamers αυτο παει πολυ... Επαναλαμβανω προσωπικα δεν μπορεσα να αντισταθω (ποσο υπομονη να κανεις...) ,γνωριζοντας βεβαιως οτι θα εμπλακω σε ενα φαυλο κυκλο ανουσιας αντιπαραθεσης. Πολυ σωστα ομως το εθεσες δεν πρεπει να δημιουργουμε τετοιες ανισόρροπες καταστασεις γιατι ξεφευγουμε απο την ουσια που ειναι η αγαπη μας για το gaming

 • Chris

  Τελος παντων, ας αφησουμε τις αντιπαραθεσεις κι ας μην μειωνουμε την ποιοτητα αυτου του site, δεν εχουμε να μοιρασουμε και τιποτα, εξ αλλου.
  BTW μπορει καποιος να μου συστησει κανενα χειρηστηριο, της προκοπης για PC και ιδικοτερα για τα Tomb Raider, ενα Logiteck που εχω δεν πιανει καλα τις κινησεις και δεν μπορω να το ρυθμισω οπως με βολευει. Ευχαριστω

 • Chris

  Οσον αφορα την Λαρα, φατσικα δεν την θελω τοσο ομορφη, ρε γαμωτο, τοσο μπιμπο. Την προτειμω λιγο πιο σκυλου, πιο Εγγλεζα,πιο Θατσερ. Οπως και στις ταινιε,καλη ειναι η χειλου,δεν λεω, αλλα νομιζω μια Ντεμυ Μουρ θα ταιριαζε καλυτερα. Και τελος παντων, εγω σαν παπους, στα νιατα μου, εκεινη την Λαρα ειχα ερωτευτει και κοντεψε να με χωρισει η γυναικα μου.

 • Agony

  Μπλα Μπλα μπλα στην δημοκρατία η πλειοψηφία μετράει οπότε θεωρείτε κατά γενική ομολογία πολύ καλό game από εκεί και πέρα o καθένας μπορεί να νομίζει ότι θέλει

 • Chronix

  Το τελειώσα πριν λίγες μέρες και πραγματικά το ευχαριστήθηκα. Έλαχιστη σχέση έχει με τους παλιούς τίτλους, αλλά δεν παύει να είναι ένας πάρα πολύ καλός τίτλος δράσης. Περιμένω να δω την συνέχεια...

 • http://www.youtube.com/watch?v=JHz9Vy1lYZY MENIS_XXIII

  http://store.steampowered.com/app/203160/

  Tomb Raider -75% απο 49,99€ -> 12,49€

  Tomb Raider Collection:
  Tomb Raider: Legend, Tomb Raider: Anniversary, Tomb Raider: Underworld, Tomb Raider, Tomb Raider I, Tomb Raider IV: The Last Revelation, Tomb Raider V: Chronicles, Tomb Raider VI: The Angel of Darkness, Tomb Raider II, Tomb Raider III ... -75% απο 69,99€ -> 17,49€

 • Βαγγέλης
 • http://game20.gr Julian

  Το αρχισα παραλληλα με το sleeping dogs. 20% μεσα στο παιχνιδι και ηδη μου φαινεται καλυτερο απο uncharted. Το πιστολιδι ειναι καπως δυσκολο, οχι επειδη πεθαινεις αλλα επειδη η στοχευση ειναι καπως περιεργη. Ωραιες οι αναβαθμισεις, φανταστικη η ατμοσφαιρα, απο στορυ δεν εχω νιωσει πολυ ακομα ειμαι στα πρωτα. Μου αρεσουν πολυ οι εχθροι ομως ειναι σαν το λοστ. Crazy cult mothafuckaz! 😀

  Μου αρεσει πολυ η αναλογια σκαρφαλωματος και χαζεματος γυρω γυρω για loot και χαζι στα τοπια με το πιστολιδι μεχρι στιγμης. Μου αρεσουν τα stealth κομματια και το γεγονος οτι ο χαρτης ειναι εστω και λιγο ανοιχτος. Μου αρεσουν οι ταφοι αν και ο πρωτος που εκανα παραηταν απλος. Γενικα ετσι οπως ειναι στημενο το παιχνιδι ειναι ακριβως αυτο που περιμενα να ειναι το uncharted πριν το παιξω.

  Να πω την αληθεια το sleeping dogs δρα πιο εθιστικα σε μενα και το ευχαριστιεμαι πιο πολυ, αλλα εχω παιξει και περισσοτερο. Παντως η Lara ειναι πολυ καλο και χαλαρωτικο παιχνιδι ενω προσφερει λιγο παραπανω στην εξερευνιση και στη δημιουργια απο οτι το uncharted (αν εξαιρεσεις τους φοβερους γριφους του UC ειδικα του 3)

  Επισης νταξ ειναι αστειο που το xbox 360 μια παλιατζουρα και μιση βγαζει ΤΕΤΟΙΑ γραφικα..

 • Chris

  MENIS και Βαγγελης, καλες περιπτωσεις και οι δυο. Κι απο οτι εχω τσεκαρει στο steam κατα καιρους βρισκεις ωραια παιχνιδια σε σουπερ τιμες. Ομως καποια παιχνιδια που μου αρεσαν πολυ, που ταχω παιξει αρειρες φορες, θελω να εχω το δισκακι με το κουτακι στο ραφι της βιβλιοθυκης μου. Π.Χ. εχω ολη την σειρα TR για κομπιουτερ εκτος του τελευταιου. Επισης οτι ειχε κυκλοφορησει απο TR για Playstation 1. Δεν ξερω αν μπορεις ναχεις αυτη την δυνατοτητα με το steam.;l

  • Βαγγέλης

   Για δοκίμασε να παιξεις ΤR1 στο σύγχρονο pc σου, για δοκίμασε Τhief 1,2 επίσης.

   Το Steam σου δίνει εκδόσεις τροποποιημένες να παίζουν σε Windows 7 το οποιο δεν σου προσφέρει ο κατασκευαστής αλλα μονο οι modders.

   • http://www.gamesource.gr/ meh

    Και οι εκδοσεις του Steam χαλια ειναι αν δεν βαλεις mods. Ειδικα σε μερικα παιχνιδια, η υποστηριξη ειναι ανυπαρκτη.
    Οι εκδοσεις του GOG απο την αλλη ειναι αρκετα εως πολυ καλυτερες.

    Το τι τραβηξα με το Gothic απο το Steam δεν περιγραφεται.

   • Chris

    Συμφωνω 100%, με αυτο που λες. δεν κατηγορω κι εχω χρησιμοποιησει steam. Μπορω ομως αυτο που θα εχω πληρωσει και θα κατεβασω στο PC μου, να το αποθηκευσω σε ενα δισκακι και να το χρησιμοποιησω μετα απο 2 ασ πουμε χρονια σε καποιο αλλο PC?. Νομιζω οτι δικαιουμαι αυτην την δυνατοτητα, αφου εχω αγορασει νομιμα καποιο παιχνιδι ,εν προκειμενω. Βεβαια να αναφερω κι ενα αλλο παραδειγμα. Εχω την σειρα BG, σε δισκακια στο κουτι τους την οποια επισης δεν μπορω να παιξω στο PC μου. πρεπει να ψαξω να κατευασω modes και patches για να μπορεσει το PC να παιξει το συγγεκριμενο παιχνιδι. Ενω μεσω steam, αποφευγεις αυτη την ταλαιπορεια. Ομως θελω να εχω την δυνατοτητα να βλεπω τα αγαπημενα μου παιχνιδια στο ραφι της βιβλιοθυκης μου, οπως καποιες βιντεοταινιες, που δεν προκειται να ξαναδω ποτε. Και βασει του διεθνους δικαιου, μπορω να κατεχω νομιμα αποκτηθεν εμπορευμα. Νομιζω οτι στο steam θα πρεπει να επανεξετασουν αυτη την παραμετρο. Αποψη μου βεβαια και καλοπροαιρετη.

    • http://www.gamesource.gr/ meh

     Μπορεις να κανεις backup τα αρχεια καθε παιχνιδιου απο το Steam σε δισκο. Οταν θα τα ξαναχρειαστεις ομως θα πρεπει να εγκαταστησεις το Steam και να εχεις internet ομως.

     Ποιο το νοημα να εχεις αθλιες θηκες με αντιγραμμενα dvd ομως?

     • Chris

      Σιγουρα και θελω τις original θηκες και δυσκακια. Ομως εφοσον δεν μπορω να τα εχω, απο το steam η το GoG, τουλαχιστον ναχω καπου αποθηκευμενα τα αρχεια και τα saves. Μπορει να θελω , βρε αδερφε, μετα απο ενα χρονο να ξαναπαιξω το παιχνιδι. Εχω αυτη την δυνατοτητα με το steam η το GoG? Η μετα ενα,δυο πεντε χρονια θα εχουν κλησει, οποτε στην ουσια θα εχω αγορασει κατι που δεν θα το κατεχω. βεβαια ,αγορασα και το Ντιαμπλο 3 με το σιντακι στην θηκουλά του, που μονο ενα αρχειο εχει μεσα για να συνδεθεις με τον σερβερ και να κατεβασεις το παιχνιδι. Ε! το θεορω απατη , ρε παιδια! τι το πουλας το CD ρε κυριε παπαρα? Αστο καλλιτερα και πες αγοραστε το απο το steam και σε οποιον αρεσει, εγω ετσι πουλαω την πραματια μου. Ποιο τιμιο θαταν. Αυτες ειναι οι αποριες μου σχετικα. Βεβαιως και ετιμω τις προσφορες τους και τις οποιες παροχες τους.

 • Βαγγέλης

  Δεν διαφωνώ παίδες, δεν ειμαι απόλυτος φαν του Steam γιατι και αυτό εχει πολλά ψεγάδια.

  Οπως επίσης το Family Sharing που διατυμπάνιζαν ειναι μια μουφα και μιση τελικά. Δεν κάνεις share την βιβλιοθήκη σου αλλα ολοκληρο το account.

  • http://www.gamesource.gr/ meh

   Λαθος εισαι. Την βιβλιοθηκη μοιραζεις. Τα στατιστικα σου ειναι αποκλειστικα δικα σου. Σε οποιον το δανεισει θα εχει δικα του save και στατιστικα.

   • Βαγγέλης

    Nαι αλλα οταν παιζει ο αλλος (καποιος φίλος) και μπεις εσυ να παίξεις οποιοδήποτε παιχνίδι τον πετάει.

    Ουσιαστικά η μόνη διαφορά με την τωρινή κατάσταση ειναι οτι δεν δίνεις τον κωδικό σου και δεν μοιράζεσαι τα achievments σου.

    Κατα τα αλλα δεν μπορεί να γίνει ταυτόχρονη χρήση του Steam οπως ισχύει και σήμερα άλλωστε.

 • http://game20.gr Julian

  Καλα το παιχνιδι ειναι εκπληκτικο.. Σε σημεια ειναι αρκετα ανοιχτο (αρκετα ανοικτο αν σκεφτεις οτι ειναι παιχνιδι κινηματογραφικο) και σε αλλα set pieces ειναι το ιδιο καλο η καλυτερο απο το UC2. Στο σημειο που σε πιανουν και αρχιζεις απο τις σπηλιες μονο με τοξο και μεχρι οταν βγαινεις απο το χωριο που καιγεται δινει ρεσιταλ! Κινηματογραφικο αλλα χωρις να σε πρηζει στους περιορισμους. Στα αλλα σημεια οι devs εχουν κανει μοναδικη δουλεια να σε κανουν να εξερευνεις και εχουν σχεδιασει φοβερα τα επιπεδα ετσι ωστε να δενουν μεταξυ τους οταν τα επισκεπτεσαι πρωτη φορα και οταν τα ξαναεπισκεπτεσαι εχωντας καινουρια αντικειμενα με σκοπο να προχωρησεις παραπερα. Επισης οι αναβαθμισεις οπων φοβερες. Οι αναβαθμισεις της lara εκτος απο το melee ψιλοαδιαφορες. Η οχι τοσο καλες τελοσπαντων. Εχουν παραδωσει σεμιναρια οι devs. Πολυ καλοδουλεμενο παιχνιδι πραγματικα ενα τεραστιο μπραβο. Ειμαι completion 50% και εχω ξοδευσει ηδη αρκετες ωρες οποτε απο μεγεθος μια χαρα.

  Επισης το ξαναλεω το παιχνιδι ειναι οτι πιο ομορφο εχει μπει ποτε στο 360 μου, και θεωρω πραγματικα ΑΣΤΕΙΟ πως γινεται να φτιαξαν τετοια γραφικα με τετοιο hardware.

  • Donald

   Aπλα τα collectibles είναι εκεί για να υπάρχουν απλά. Καμία επιβράβευση, τπτ. Όταν τερμάτισα το story δεν επέστρεψα για να ολοκληρώσω τα "side missions". Για τους τάφους ούτε λόγος. Γενικά ξεκίνησα και δεύτερο playthrough πρόσφατα και το παράτησα στην μέση :p

   • http://game20.gr Julian

    Τα documents καπως αξιζουν. Οι tombs μονο και μονο επειδη ειναι λιγοι τους εκανα ολους. Στο πρωτο Playthrough

 • http://game20.gr Julian

  Λοιπον μολις το τελειωσα. Μου αρεσε παρα πολυ και του βαζω 9/10 χωρις να πιστευω οτι το κανω απο τον ενθουσιασμο. Πολυ επηρρεασμενο απο uncharted αλλα για μενα για αρκετους λογους το ξεπερναει

  Στα καλα πρωτα πρωτα το νησι. Απιστευτα σχεδιασμενο, η ποικιλια των τοποθεσιων ειναι περιεργως ικανοποιητικο ενω ο ρεαλισμος ειναι απαραμιλλος. Πιστευει πραγματικα οτι υπαρχει τετοιο μερος. Επισης οπως εχω πει πολλες φορες μου αρεσει οταν ενα παιχνιδι εχει την αισθηση της τοποθεσιας και δεν πηδαει απο περιοχη σε περιοχη randomly. Αυτο το TR το κανει.

  Στην συνεχεια οι αναβαθμισεις των οπλων. Φοβερες οι αναβαθμισεις και το συστημα ειναι ωραια ενσωματωμενο. Και καλα με χειροποιητες αναβαθμισεις απο τα πραγματα που βρισκεις στο νησι. Περιμενα πως και πως να αναβαθμιζω το οπλα και στο τελος ειχα ενα υπερτοξο και ενα υπεραυτοματο. Οι αναβαθμισεις της ιδιας της Λαρα με λιγες εξαιρεσεις δεν ηταν το ιδιο καλες.

  Το shooting οταν το συνηθιζες ηταν καλο και το συστημα καλυψης φοβερο. Επισης περα απο τα ambush attacks στις περισσοτερες φορες ειχες την δυνατοτητα να πας stealth. Και σε σημεια μαλιστα το stealth ηταν και αρκετα ενδιαφερον. Ευτυχως το shooting δεν ηταν ατελειωτο οπως οταν πλησιαζε στο τελος τους ενα παιχνιδι uncharted. Υπηρχαν μεγαλες περιοχες που μπορουσες να μην εμπλακεις καθολου με stealth attacks κλπ, η περιοχες που δεν ειχαν καν εχρους και ηταν απλα ενας παιχνιδοτοπος για εξερευνιση.

  Η ιστορια ηταν διασκεδαστικη αλλα οχι τιποτα ιδιαιτερο αλλα η διαρκεια ηταν αρκετα καλη. Πρεπει να μου πηρε κανα 12ωρο με 76% completion. Επισης ηθελα καπως πιο πολυπλοκους ταφους και να ειχε καναδυο ακομα.

  Ελπιζω σε συνεχεια τους franchise καθως δεν πιστευω οτι 3.5 εκατομυρια που πουλησε δεν αξιζουν μια συνεχεια. Το παιχνιδι θα ξαναπαιχτει οταν στερεψω απο παιχνιδια. Με τραβηξε τοσο πολυ απο ενα σημειο και μετα (μετα το δυωρο περιπου) που αφησα τελειως το sleeping dogs στην μεση. Το οποιο βεβαια θα συνεχισω τωρα. Αυτα απο μενα 9/10 και ελπιζω και σε συνεχεια.

  Τα παιδια στην Crystal Dynamics δουλεψαν παρα πολυ και βγαλαν ενα αποτελεσμα αρτιο και πολυ ενδιαφερον. Στον χειρισμο αντιμετωπισα πολυ λιγοτερα προβληματα απο οτι στα uncharted. Για την ακριβεια σχεδον ποτε δεν προβληματιστικα.

  • Donald

   Για το story και το σενάριο δεν αναφέρεις κάτι. Πως σου φάνηκε; 🙂

   • Donald

    Εννοώ κάτι πιο διεξοδικό! Αν έχεις δηλ να προσθέσεις κάτι 🙂

    • http://game20.gr Julian

     Δοναλδιε εστειλα και χτες post αλλα η δεν ανεβηκε η δεν φορτωσε πριν κλεισω την καρτελα.

     Για την ιστορια ηταν αρκετα καλη ετσι ωστε να κρατα το ενδιαφερον. Αυτο που με κερδισε ηταν οι κακοι που ηταν cultists και τρελοι και ο supervillain που ειχε καποια φαση. Και γενικα μου αρεσε που οι κακοι μιλουσαν μεταξυ τους και λεγαν στην αρχη οτι κυνηγαγαν μια επιζωσα και στο τελος λενε πραγματα του τυπου oh shit shes here 😀 Αυτα ηταν ωραια touches.

     Η ιστορια η ιδια και οι χαρακτηρες περα απο την Λαρα δεν λεγαν και πολλα. Μου αρεσε ομως που εβρισκες documents απο κατοικους του νησιου μεσα στους αιωνες και μιλουσαν για τις εμπειριες τους με το μεταφυσικο.

     Αυτα

 • Chris

  Θαθελα να πω σε οσουν ανφερονται στα καλα γραφικα ενος παιχνιδιου,οτι. Εννοειται οτι ενα σχετικα μοντερνο παιχνιδι πρεπει ναχει καλα γραφικα,οπως και περιστροφη 360μ ζουμ ιν ζουμ αουτ, ευκολο σχετικα χειρισμο και τελος παντων οσα καλουδια μπορει να μας προσφερει η τενολογια σημερα. Ομως εξισου σημαντικα ειναι και το στορυ, το μπαλανς, ναχει νοημα το drop π.χ. η τα οποια skills kai abilities των χαρακτηρων και προσωπικα για μενα να μην ειναι μονοτονο. Δεν μου λεει τιποτα το ναχω καλα γραφικα και για 10 ωρες να μην κανω τιποτα αλλο απο το να κραταω ενα κουμπουρι η ενα μαχαιρι και να καθαριζω εχθρους. Ο λογος που προτειμω RPG, action/adventures και καποια strategy ειναι οτι σπαει η μονοτονια και ειναι ποιο πολυπλοκα. Το T.R. ειναι στα υποψην για αγορα. Τα θετικα σχολια ειναι σαφως περισσοτερα των αρνητικων. Θα περιμενω λιγο να πεσει η τιμη του ομως

  • http://game20.gr Julian

   16 ευρω το πηρα σε κονσολα. Ειναι πολυ φθηνο. Το παιχνιδι ειναι πολυ καλο αλλα ενταξει παιζουν σιγουρα ρολο οι προτιμησεις σου.

 • rory

  ΣΙΓΟΥΡΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΡΟΛΟ ΟΙ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΣΟΥ ΑΛΛΑ ΟΤΑΝ ΒΛΕΠΕΙΣ ΚΑΠΟΙΑ ΑΤΟΜΑ (ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΩ) ΝΑ ΤΟ ΘΑΒΟΥΝ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΠΑΙΞΟΥΝ ΚΟΥΛΤΟΥΡΙΑΡΗΔΕΣ ΣΤΑ ΠΑΙΧΙΝΙΔΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΠΑΕΙ ΠΟΛΥ. ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΩΝ ΒΙΝΤΕΟΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΧΑΣΟΥΝ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ. ΑΞΙΖΕΙ

 • forneverarrow

  Κλείνω άλλη μια εκκρεμότητα (είμαι προς το τέλος). Λοιπόν, με το που έπιασα το κουτί στα χέρια μου, ήρθαν στο μυαλό μνήμες από το σωτήριο έτος 1999, όταν ήρθα για πρώτη φορά σε επαφή με τη διάσημη Lara, το The Last Revelation στο PSX!! Αξέχαστες εποχές, όταν φάγαμε με τον ξάδερφο τις μισές γιορτές των Χριστουγέννων για να τερματίσουμε αυτό το αριστούργημα της Eidos. Δεκατέσσερα χρόνια μετά, έβαλα το Blue Ray (πλέον) στο PS3 (πλέον και ακόμα ;-)) και περίμενα με ανυπομονησία να δω τι άλλαξε. Και όντως άλλαξε. Έχοντας παίξει όλα αυτά τα χρόνια όλα τα games της σειράς (ακόμα και τα spin offs του PC, όπως το the lost artifact) και με τελευταία ανάμνηση το Underworld που ναι μεν ήταν καλό, αλλά ανέδειξε ότι η κληρονομιά του TR: Legend έπρεπε κάπου να τελειώσει, έτρεφα μεγάλες προσδοκίες από το Reboot. Όντας μαγεμένος από τα Uncharted (ο μισός λόγος που πήρα το PS3, μαζί με τον άλλο μισό, τα GT) και το πρόσφατο The Last of Us, πίστευα (με ότι είδα και διάβασα) ότι απλά θα είχαμε ένα "λίγο απ' όλα" μέτριο τίτλο με τη Lara Croft για κράχτη. Λοιπόν, ευτυχώς έφαγα άκυρο!

  Εφόσον διαθέτω επιτέλους internet στο σπίτι, ξεκίνησα με τα updates. Αρχικά ανησύχησα από το γεγονός ότι δεν υπάρχει installation στο PS3 και φοβήθηκα μην έχουμε το σύνδρομο του Mass Effect 3 (αυτό το άτιμο το BR drive το λυπήθηκα). Ωστόσο, το παιχνίδι τρέχει χωρίς το παραμικρό κόλλημα και χωρίς να βογκάει το drive. θα ξεκινήσω με τα γραφικά. Είναι ό,τι καλύτερο έχω δει στη σειρά και σίγουρα από τα καλύτερα στο είδος των third person. Σε σύγκριση με το Uncharted (2 και 3) είναι ένα μικρό σκαλί πιο κάτω, ειδικά στα animations, ωστόσο, η άγρια ομορφιά των τοπίων και οι σκηνές έντασης απεικονίζονται υποδειγματικά. Τα frame drops υπάρχουν, αλλά ευτυχώς τα είδα μόνο σε στιγμές χωρίς έντονη δράση. Τα όπλα απεικονίζονται άψογα και έχουν ιδανική αίσθηση (εδώ o Drake τρώει λίγη σκόνη).

  Ο χειρισμός είναι ομαλότατος (αν και μακριά από το τυπικό hardcore Tomb Raider) και εδώ φαίνεται το δίδαγμα της Naughty Dog στον χώρο, ειδικά στο platforming. Η κίνηση είναι πολύ καλή αλλά θα προτιμούσα κάτι πιο στιβαρό στο περπάτημα, ώστε να διευκολύνεται η εξερεύνηση (το βρήκα κάπως άγαρμπο και πιο γρήγορο από το Uncharted). Παρά τις ομοιότητες όμως, το Tomb Raider διαφέρει σημαντικά από τις περιπέτειες του Nate. Μου άρεσε πολύ το relic finding και τα διάφορα books (πολύ διάβασμα να γουστάρουμε)! Τα RPG στοιχεία δένουν άψογα με το κλίμα και δεν είναι υπερβολικά. Εδώ οι ομοιότητες είναι περισσότερες με το The Last of Us, το ίδιο και ως προς το survival και τo stealth. Η κάλυψη είναι ίδια με του joel στο tlou, και κάπως με χάλασε γιατί προτιμώ αυτή του Uncharted με την πλάτη στον τοίχο. Αλλά πρόβλημα δεν το λες.

  Τα επίπεδα είναι τεράστια και αυτό μου άρεσε ιδιαίτερα. Αυτό συμβάλει και στη διαμόρφωση του ρυθμού όπως θέλει ο gamer και δεν σου επιβάλλει απαραίτητα ένα γρήγορο pace το παιχνίδι. Μπορείς για παράδειγμα να καθαρίσεις μια περιοχή από εχθρους και να την ψάξεις όση ώρα θες ή να κατασκηνώσεις και να κάνεις upgrades. Στα θετικά το fast travel και το replayability. Ο ήχος είναι απροβλημάτιστος και κάνει άψογα τη δουλειά του.

  Τέλος, θέλω να σταθώ στην ατμόσφαιρα και το story. Είναι κάτι που έλλειπε στα TR μετά το Legend. Η σκηνοθεσία φτάνει επίπεδα Uncharted (στο πιο σοβαρό και πιο γήινο) και το σενάριο είναι καλογραμμένο σαν καλό βιβλίο. Επίσης, είναι από τα λίγα games με πειρατές και ξεχασμένα νησιά που ξεφεύγουν από το κλισέ και δεν κουράζουν. Τα ιστορικά στοιχεία έχουν συνυφανθεί με τη φαντασία σχεδιάζοντας ένα εξαιρετικό μωσαϊκό εικόνων και αφηγήσεων που κρατούν το ενδιαφέρον. Πρώτη φορά βλέπω τόσο άρτια εκμετάλλευση των υπολειμμάτων του WW 2 σε ένα game του σήμερα (στο Far Cry 3 έμειναν ανεκμετάλλευτα).

  Γενικά ένα 9 από εμένα και αυτό γιατί μου την έσπασαν κάποια QTE, που δεν υλοποιήθηκαν σωστά, με αποτέλεσμα να χαλούν την εμπειρία σε καίρια σημεία. Μπορεί να μην είναι ένα κλασικό TR, αλλά είναι σίγουρα μια εξαίσια αρχή για ένα νέο έπος!

  • gogos

   Αλλος ενας gamer που αρεσκεται στα παιχνιδια της μαζας. Με απογοητευσες 🙂 Ωραιο κειμενακι, αν και θα διαφωνησω στο θεμα των ομοιωτητων με το the last of us. Αν και θα μπορουσε καλλιστα να υπαρχει το survival στοιχειο και στο tomb raider, η αυτοματη αναπλησωση ζωη το στελνει κατευθιαν για υπνο! Ηταν ενα απο τα χαρακτηριστικα που μου ελειψαν καπως στο παιχνιδι, αλλα καταλαβαινω οτι "θυσιαστηκε" στο βωμο της δρασης. Χαιρομαι που αν και παλιος fan των παιχνιδιων μπορεσες να αξιολογησεις το παιχνιδι για αυτο που ειναι και οχι για αυτο που θα ηθελες να ειναι. Προσωπικα σε αυτο βρηκα οτι ακριβως μου ελειπε απο το uncharted, δηλαδη την εξερευνηση και τον ελευθερο χαρτη. Λιγο αν προσεξουν στο επομενο να βελτιωσουν την ισορροπια αναμεσα στους (λιγους) γριφους, την δραση και το Platforming, θα αγγιξει το αριστο για τα δικα μου γουστα.

   • forneverarrow

    Η αλήθεια είναι ότι άρχισα να χαλάω κάπως :-)!! Κοίτα, τα τα στοιχεία που έφερε το Uncharted είναι σημεία των καιρών και, ως ένα σημείο, λέω "αφού δεν μπορείς να το αλλάξεις, χαλάρωσε και απόλαυσέ το". Μου αρέσει κατά καιρούς αυτή η χολιγουντιανή δράση τύπου Indiana Jones, με μια δόση από Stalone. Σίγουρα, η σειρά χάλασε, αλλοιώθηκε αν θες, για να πουλήσει στους νέους gamers. Αλλά δεν μπορώ να μην παραδεχτώ ότι συνολικά είναι ένα πολύ όμορφο game.

    Οι ομοιότητες με το The Last of Us είναι κάπως δυσδιάκριτες, ωστόσο υπάρχουν. Το ίδιο το shooting είναι παρόμοιο (αν το προσέξεις, δεν έχει blind fire). Το health regen, ίσως να έχεις δίκιο, δεν έπρεπε να μπει εδώ, αν και γενικά το προτιμώ σαν φιλοσοφία στο gaming από τα health packs (όχι γιατί είμαι casual, αλλά επειδή έχω τεκμηριωμένη άποψη που θα μπορούσα να αναλύω ώρες, ίσως σε ένα πιο ταιριαστό thread). Επίσης, το hunting πήγε περίπατο, εφόσον μόνο στην αρχή είναι αναγκαίο (βλέπε Assassin's Creed 3, το ίδιο πρόβλημα). Αυτό που θα ήθελα είναι ένα επικό θέμα, κάτι σαν Tomb Raider 2 (αν έχεις παίξει) με γραφικά του σήμερα και μια ισορροπία ανάμεσα σε κλασικούς γρίφους και action. Βλέπουμε...

 • meh

  Νταξει δεν τρελαθηκα. Καλα γραφικα, ωραια κινηση η Lara, ωραιο συστημα αναβαθμισεων, καλοφτιαγμενο πιστολιδι και μερικες εντυπωσιακες σκηνες.
  Το σκαρφαλωμα ηταν γτπ ομως, σε παιρνει υπερβολικα απο το χερι, το πιστολιδι αν και καλο κατανταει γελοιο. Σχεδον ξερναει απο τον 1ο της φονο η Lara αλλα 10 λεπτα αργοτερα και μεχρι το τελος του τιτλου εχει καθαρισει ενα ολοκληρο χωριο σαν αλλος Ραμπος. Γριφοι επισης γτπ, ανυπαρκτοι και οσοι υπαρχουν ειναι για ντουβαρια. Η ιστορια κακη, αποκταει ενδιαφερον και ατμοσφαιρα μονο στο τελος. Το μεγαλυτερο φαουλ ειναι φυσικα τα κακιστα QTE.
  7 χαλαρες ωριτσες με κρατησε, δεν περασα ασχημα, uninstall στα καπακια.

  Αντε μπας και καταφερω να πιασω στα σοβαρα το Dishonored τωρα.

  • Panzerfaust

   συμφωνώ απόλυτα, ακόμα και εγω που μίσησα τα σκαρφαλώματα και τους γρίφους στα παλιά TR, στο νέο μου έκανε εντύπωση το πόσο απλά και βατά ηταν, κατα τ'αλλα το απόλαυσα ποιο πολύ απο τα παλιά.

  • Βαγγέλης

   Πωπω τι ξέθαψες πάλι; Πριν το point system ήταν τα post. 😛

 • rory

  meh ωραιος. Το επαιξες και για τα προσωπικα σου κριτηρια δεν σου αρεσε τοσο πολυ. Σεβαστο. Αλλα φαινεται η διαφορα στην ποιοτητα του ατομου αν αναλογιστουμε καποια φαρμακερα σχολια απο χρηστες(ειναι γνωστο σε ποιους αναφερομαι απο τον διαλογο που ειχαμε) που εκτος απο το θαψιμο του παιχνιδιου το πηγαιναν αλλου αναφερομενοι εμμεσα αρνητικα στους gamers οπως εμενα που τους αρεσε αρκετα το νεο Tomb Raider.Αναμενω το δευτερο μερος με φορα..

 • Zaratoth

  Μόλις το τερμάτισα, μετά από 14 ώρες παιχνιδιού (ανάμεσα χάζευα για trophies). Το λάτρεψα αυτό το παιχνίδι.

  Άργησα πολλά χρόνια να ασχοληθώ με Tomb Raider (αν και είχα κάποιες επαφές, καθώς ο βαφτισιμιός της μητέρας μου, όντας μεγαλύτερος, μου έδειχνε games που έπαιζε όταν ήμουν δημοτικό, και χάζεψα τα πρώτα) και είπα να ασχοληθώ με το Legend. Δεν είχα καταλάβει ποτέ πως τα Tomb Raider είχαν να κάνουν με παραφυσικά σενάρια (τα οποία λατρεύω) και εξεπλάγην ευχάριστα στο Legend. Δυστυχώς το άφησα σχετικά νωρίς γιατί μου την έσπασαν οι γρίφοι και η απελπιστικά αργή εξέλιξη του σεναρίου (από τη μια έχει και γαμώ τα σενάρια, με portals κλπ, και από την άλλη λιώνω καμιά ώρα σε άσχετα πράγματα, γρίφους, σκαρφαλώματα κλπ (χωρίς να μετρήσω τις φορές που έφαγα παραπάνω ώρα γιατί απλά δεν μπορούσα να βρω τη λύση των γρίφων ή έπεφτα από ύψος, έκανα λάθος κλπ και πέθαινα και φτου από την αρχή).

  Εδώ έχουμε πιο κινηματογραφικό παιχνίδι, reboot του χαρακτήρα και μου άρεσε πολύ. Λέτε διάφοροι ότι δεν ήξερε να χρησιμοποιεί όπλα και έγινε Rambo. Λάθος. Μέσα στο παιχνίδι λέει χαρακτηριστικά πως γνωρίζει να χρησιμοποιεί όπλα, της τα είχε μάθει ο Roth. Λέτε κάποιοι που στο πρώτο kill ήταν χάλια και μετά έσφαζε αβέρτα. Έχει λογική. Και στον πόλεμο άμα πας, οι περισσότεροι civilians δεν έχουν σκοτώσει ποτέ. Αλλά αν έχεις στο μυαλό σου πως δεν μπορείς να ξεφύγεις και είτε σκοτώνεις είτε πεθαίνεις, απλά θα σκότωνες. Είναι θέμα επιβίωσης.

  Η εξερεύνηση μου άρεσε αρκετά. Ειδικά τα documents τα λάτρεψα, καθώς έδιναν πληροφορίες, όχι μόνο για τους συντρόφους και τους κακούς, αλλά και για όσους είχαν ναυαγήσει νωρίτερα στο νησί, καθώς και για το ίδιο το βασίλειο. Επιπλέον μου άρεσε πολύ η ιαπωνική θεματική, όντας φαν του στυλ. Και τα relics είχαν φάση, κυρίως λόγω των εκάστοτε σχολιασμών της Lara.

  Πέρασα πάρα πολύ καλά με αυτό το παιχνίδι. Επόμενος στόχος για τη γενική σειρά είναι το Legend, γιατί, παρόλο που βαρέθηκα άπειρα τους γρίφους, μου έχει κάνει κλικ η ιστορία και θέλω να μάθω τη συνέχεια. Και περιμένω και το Rise of the Tomb Raider, γιατί αυτό πλέον είναι το δικό μας Tomb Raider. 😀

  Για μένα 9.

  Υ.Γ. Μιας και τώρα πρωτοείδα το review αυτό, μου φαίνεται άπειρα αστείο που πριν μερικές μέρες μαζέψαμε 233 + 85 = 318 σχόλια για το αν θα βγει ή όχι το sequel παντού, με κράξιμο εταιριών και τα σχετικά, ενώ ένα χρόνο πριν μαζεύτηκαν 216 σχόλια εδώ για το αν το παιχνίδι είναι γαμάτο ή η υπέρτατη φόλα.

 • atzekosale

  Εγω παντως το τιμησα το παιχνιδακι και μου αρεσε και πολυ..... Και για να πω την αμαρτια μου το προτιμω απ τα παλιοτερα tomb ..που δε με συγκινησαν ποτε...
  για την αλλαγη γνωμης ισως φταινε οι ομοιοτητες του με τα uncharted που εγω προσωπικα τα τοποθετω στα κορυφαια παιχνιδια των τελευταιων ετων στην κατηγορια τους ....