alt text

Το 2007 έκανε την εμφάνιση του ένα παιχνίδι από μια άγνωστη τότε πολωνική εταιρεία. Η CD Projekt RED κυκλοφόρησε το The Witcher, ένα action RPG βασισμένο στα βιβλία του Πολωνού συγγραφέα Andrzej Sapkowski, ξεκινώντας ένα από τα μεγαλύτερα success story στην πρόσφατη ιστορία του gaming. Το The Witcher 2 ακολούθησε το 2011 και απέδειξε αυτό που όλοι λίγο πολύ είχαν καταλάβει. Η CD Projekt είναι ένα από τα κορυφαία στούντιο στη βιομηχανία, όχι μόνο για τα παιχνίδια της αλλά και για την εικόνα που βγάζει προς τα έξω. Αν μια εταιρεία δικαιούται να έχει σαν σύνθημα το “από gamers για gamers” αυτή είναι η CD Projekt. Tο αριστουργηματικό The Witcher 3: Wild Hunt απλά επιβεβαιώνει όλα τα παραπάνω.

Το The Witcher 3 είναι action RPG ανοιχτού κόσμου με προοπτική τρίτου προσώπου. Το σενάριο αρχικά δίνει την εντύπωση ότι πρόκειται για μια προσωπική ιστορία του Geralt, αποκομμένο από βασιλιάδες και πολιτικά συμφέροντα, φατρίες και διαμάχες σε σχέση με τα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς. Όλα ξεκινούν όταν η Yennefer, αγαπημένη του Geralt, του ζητά να τη συναντήσει, κάτι το οποίο γίνεται η αφορμή για να ξεδιπλωθεί ένα σχεδόν άριστο σενάριο που κλιμακώνεται σταδιακά με τον μοναδικό τρόπο που μας έχει συνηθίσει η σειρά όλα αυτά τα χρόνια. Οι κακουχίες, τα σημάδια από τις μάχες αλλά και το πέρασμα του χρόνου, είναι κάτι παραπάνω από εμφανή στον λευκό λύκο Geralt, που μπαίνει σε μια μακρά περίοδο ξεκούρασης και επίλυσης προσωπικών προβλημάτων.

Η Yennefer, η Ciri που είναι η υιοθετημένη κόρη του Geralt, παλιοί και νέοι φίλοι, ξεδιπλώνουν με εξαιρετικό τρόπο μια ιστορία που φέρνει φέρει στο φως άγνωστες πτυχές όχι μόνο του ήρωα αλλά και όλων των εμπλεκομένων σε αυτή και κατ' επέκταση του κόσμου όπου διαδραματίζεται το παιχνίδι. Ο -για πρώτη φορά στην ιστορία της σειράς- ανοιχτός κόσμος του παιχνιδιού, είναι ίσως η καλύτερη επιλογή για να ξεδιπλωθεί το ταλέντο των δημιουργών σε κλίμακα τέτοια που κυριολεκτικά τρομάζει. Το ύφος και στιλ της σειράς είναι λίγο πολύ γνωστό. Ένας σκοτεινός, μεσαιωνικός/φανταστικός κόσμος, με πολιτικά και όχι μόνο συμφέροντα, με αδίστακτους χαρακτήρες να ορίζουν την τύχη του κόσμου γύρω τους και μέσα σε όλα αυτά, ο Geralt άλλοτε σαν μισθοφόρος και άλλοτε αυτοβούλως να γίνεται και αυτός ένα κομμάτι του παζλ έχοντας πρωταγωνιστικό ρόλο.

Άλλη μια μέρα στον μαγευτικό κόσμο του παιχνιδιού.

Άλλη μια μέρα στον μαγευτικό κόσμο του παιχνιδιού.

Αντίθετα με άλλα παιχνίδια ανοιχτού κόσμου, όπου οι επιλογές που γίνονται διαθέσιμες εκτοξεύονται στα όρια της υπερβολής και σε πολλές περιπτώσεις κουράζουν λόγω επανάληψης, το The Witcher 3 καταφέρνει να κρατά το ενδιαφέρον αμείωτο, με άριστη σκηνοθεσία και εναλλαγή μεταξύ δράσης και εξέλιξης σεναρίου. Αυτό που εντυπωσιάζει είναι όχι μόνο το επικό σενάριο και ο τρόπος με τον οποίο σταδιακά κλιμακώνεται, αλλά και η συνοχή των ιστοριών ή δευτερεύουσας σημασίας αποστολών, που δίνουν την εντύπωση ενός ενιαίου κόσμου που υπόκειται στα ίδια δεινά και κακουχίες από την μια άκρη του έως την άλλη. Ο τρόπος με τον οποίον αρκετές από τις δευτερεύουσας σημασίας αποστολές καταλήγουν να είναι μέρος της κεντρικής ιστορίας, με αρκετούς χαρακτήρες να εξιστορούν το παρελθόν τους, το παρόν αλλά και πώς δικαιολογούν τις πράξεις τους βασισμένες στις συνήθειες και αρχές της εποχής, είναι δείγμα της εκπληκτικής δουλειάς που έχει γίνει στον τρόπο με τον οποίο ξεδιπλώνεται η ιστορία. Οι πολύχρονες μάχες έχουν αφήσει τα σημάδια τους αποτυπωμένα στις συνήθειες και καθημερινές ασχολίες των κατοίκων του Βόρειου Βασιλείου. Μεγάλα σε έκταση πεδία μάχης, όπου τα κουφάρια των νεκρών που κείτονται διάσπαρτα δεν έχουν λιώσει ή φαγωθεί από πτωματοφάγα πλάσματα, βρίσκονται εκεί όχι μόνο για να θυμίζουν ένα ένδοξο παρελθόν ή ότι ο πόλεμος ακόμα μαίνεται, αλλά προσφέρουν και ευκαιρίες σε ρακοσυλλέκτες ή αγανακτισμένους πολίτες όπου ανάμεσα στα πτώματα αναζητούν ευκαιρίες για ένα καλύτερο αύριο.

Μικρά χωριά και οικισμοί, το καθένα με τις δικές του καθημερινές συνήθειες αλλά και προβλήματα, υπάρχουν όχι μόνο για να “γεμίζουν” τον ανοιχτό κόσμο του παιχνιδιού, αλλά και για να συνθέτουν το καθένα ξεχωριστά έναν ζωντανό, οργανικό κόσμο. Πίνακες ανακοινώσεων όπου καρφιτσώνονται νέοι νόμοι, ερωτικά μηνύματα μεταξύ ερωτευμένων ζευγαριών, νέα που αφορούν τη συγκεκριμένη περιοχή, εξαγγελίες εορτών αλλά και συμβόλαια για τολμηρούς εξερευνητές και μαχητές, είναι κάποια από τα πολλά στοιχεία που μαρτυρούν ότι ο κόσμος του The Witcher 3 είναι κάτι παραπάνω από ζωντανός. Κατά την περιπλάνηση σας βλέπετε ολονυχτίες θρησκόληπτων γύρω από κάποιο ιερό βωμό, περιπολίες στρατιωτών, επικίνδυνες αγέλες ζώων να εξορμούν στα θύματά τους, ζητιάνους στις μεγαλουπόλεις να εκλιπαρούν περαστικούς για μια βοήθεια, νοικοκυρές να πλένουν τα μπαλκόνια των σπιτιών τους, μεθυσμένους να βγάζουν τα σωθικά τους σε κάποια γωνιά και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε - με κάποιο τρόπο η CD Projekt κατάφερε και τα χώρεσε σε κάτι που μοιάζει με... βιντεοπαιχνίδι.

Geralt εναντίον γύπα.

Geralt εναντίον γύπα.

Για action RPG, η σειρά Witcher ανέκαθεν είχε ένα δραματικό, σκοτεινό ύφος και το The Witcher 3 παραμένει πιστό σε αυτό. Δευτερεύουσες αποστολές ή τμήματα του κεντρικού σεναρίου που έχουν διάρκεια όσο ένα ολόκληρο παιχνίδι, προκαλούν ποικίλα συναισθήματα. Έρχεστε αντιμέτωποι με τυράννους, που στο πέρασμα του χρόνου και μετά από ατελείωτες σφαγές και αδικίες, προσπαθούν να βρουν θαλπωρή και ασφάλεια στην οικογένειά τους με δραματική κατάληξη, ερωτευμένα ζευγάρια που δεν σπάνε τα δεσμά του έρωτά τους ακόμα και αν ο ένας από αυτούς αποδεικνύεται ότι είναι δολοφόνος, παιδιά που είδαν με τα ίδια τους τα μάτια τους γονείς τους να κατακρεουργούνται από κάποιο πλάσμα της νύχτας, είναι κάποια από τα πολλά που συναντάτε κατά την περιπλάνησή σας στον κόσμο του παιχνιδιού. Δεν είναι μόνο η ποσότητα που εντυπωσιάζει αλλά και η ποιότητα γραφής των ιστοριών αυτών. Οι δημιουργοί όχι μόνο σέβονται το είδος των παιχνιδιών ρόλων και αποφεύγουν τα κλασικά ανούσια και νερόβραστα fetch quests, αλλά παρουσιάζουν ιστορίες που με τον εξαιρετικό τρόπο γραφής και παρουσίασής τους σας κάνουν να βιώνετε τον πόνο, τη θλίψη και την αγωνία των χαρακτήρων μέσα από εξαιρετικής ποιότητας κινηματογραφικές σκηνές διαλόγων και δράσης.

Οι χαρακτήρες και οι προσωπικότητες που συναντάτε καλύπτουν σχεδόν ολόκληρο το φάσμα του ανθρώπινου ψυχισμού. Σκληροί, βάναυσοι άρχοντες, θεότρελοι σαμάνοι και φανατικοί
“ιεραπόστολοι”, ερωτευμένα νεαρά ζευγάρια, ρατσιστές και εγκληματίες, παραπλανημένοι ελαφρόμυαλοι έμποροι... πανούκλας και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε, το βρίσκετε μπροστά σας στον εκπληκτικό κόσμο του The Witcher 3. Για όσους ακολουθούν το παιχνίδι από το ξεκίνημά του, ένα μεγάλο ερωτηματικό ήταν η επιλογή του ανοιχτού κόσμου. Στα τεράστια αλλά “κλειστά” επίπεδα των προηγούμενων Witcher, οι δημιουργοί μπορούσαν να σκηνοθετoύν τη δράση με τέτοιο τρόπο ώστε ο παίκτης να μην χάνει το ενδιαφέρον του. Το μεγάλο ερώτημα ήταν αν ο ανοιχτός κόσμος του The Witcher 3 αφαιρεί από την μαγεία του παιχνιδιού. Τελικά όχι μόνο δεν γίνεται αυτό, αλλά η CD Projekt δίνει τον καλύτερο εαυτό της και γεννά αμφιβολίες αν μπορεί η ίδια ή άλλη εταιρία να ξεπεράσει αυτό το αριστούργημα.

Το πόσο καλή δουλειά έχει γίνει φαίνεται από το ότι η CD Projekt δεν αρκείται στο να παρουσιάσει ένα παιχνίδι μεγαλύτερο και καλύτερο από τους προκατόχους του, αλλά προσθέτει και νέους μηχανισμούς που δουλεύουν και ταιριάζουν άψογα. Η θάλασσα, που σε άλλα παιχνίδια του είδους έχει διακοσμητικό ρόλο, εδώ πρωταγωνιστεί και επιτρέπει όχι μόνο να μεταβαίνετε σε απομακρυσμένα νησιά, παραλιακά χωριά και οικισμούς, αλλά και να εξερευνάτε το βυθό για χαμένους θησαυρούς, να λαμβάνετε μέρος σε περιορισμένης κλίμακας μάχες κάτω από το νερό κτλ. Η αίσθηση του να ξεκινάτε με τη βάρκα σας στο ηλιοβασίλεμα κατευθυνόμενοι προς ένα νησί που αχνοφαίνεται στο βάθος και όσο πλησιάζετε να ξεπροβάλλει μέσα από την ομίχλη του νησιού ένας τεράστιος πύργος στο κέντρο του, είναι κάτι που πρέπει να βιώσετε για να καταλάβετε το δέος που σας κυριεύει εκείνη την στιγμή.

Τα πράγματα δεν είναι τόσο ρομαντικά όσο δείχνουν.

Τα πράγματα δεν είναι τόσο ρομαντικά όσο δείχνουν.

Μια άλλη αξιοσημείωτη αλλαγή είναι οι περιβόητες μεταλλάξεις των witchers που τους επιτρέπουν να αντιλαμβάνονται λεπτομέρειες του κόσμου που δεν γίνονται αντιληπτές από κοινούς ανθρώπους. Το ξεχωριστό αυτό γνώρισμα σας δίνει τη δυνατότητα να εξερευνάτε χώρους για την εύρεση στοιχείων που απαιτούνται για να ολοκληρώσετε κάποια αποστολή, όπως γίνεται σε παιχνίδια περιπέτειας και μυστηρίου. Σε περιοχές όπου έχει αναφερθεί κάποιο έγκλημα ή έχουν εμφανιστεί περίεργα φυσικά ή αφύσικα φαινόμενα, εσείς, αξιοποιώντας τις ικανότητες του Geralt, αναζητάτε στοιχεία όπως κηλίδες αίματος, αντικείμενα του θύματος ή του θύτη, ακολουθείτε μυρωδιές πλασμάτων ή ανθρώπων, σημάδια και ίχνη στο έδαφος, μπορείτε να εντοπίζετε κρυμμένες εισόδους κτλ για να φτάσετε στη λύση του μυστηρίου. Ο συγκεκριμένος μηχανισμός όχι μόνο λειτουργεί άψογα, αλλά σας βάλει κυριολεκτικά στο ρόλο ενός witcher, δίνοντας τη δυνατότητα να βλέπετε τον κόσμο μέσα από την ξεχωριστή ματιά και αντίληψη του περιβάλλοντος που διαθέτει ο Geralt.

Ένα περιβάλλον που πέρα της εκπληκτικής του ομορφιάς, κρύβει και αρκετούς κινδύνους. Ληστές, καταληψίες οικισμών και τέρατα, παραμονεύουν σε κάθε γωνιά του πυκνοκατοικημένου κόσμου του παιχνιδιού, κάνοντας την περιπλάνησή σας αρκετά δύσκολη. Το σύστημα μάχης δεν έχει σχεδόν καμία αλλαγή σε σχέση με το The Witcher 2, ακόμα και έτσι όμως παραμένει αρκετά απαιτητικό για να το τιθασεύσετε. Ειδικά σε υψηλό επίπεδο δυσκολίας, οι διαθέσιμες επιλογές ανάπτυξης του χαρακτήρα αλλά και τα διαθέσιμα προς επιβίωση μέσα που παρέχει το παιχνίδι, είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία αν θέλετε να επιβιώσετε στον σκληρό και ανελέητο κόσμο του. Οι πέντε διαθέσιμες επιλογές εξέλιξης του χαρακτήρα και οι υποκατηγορίες αυτών, σας επιτρέπουν να εξειδικεύετε τον Geralt σε συγκεκριμένο στιλ μάχης. Μπορείτε αν θέλετε να επικεντρωθείτε στην μάχη μόνο με σπαθιά, ένα για ανθρώπινες σάρκες και ένα για τέρατα και να σφάζετε τους εχθρούς σας πριν αυτοί προλάβουν να τραβήξουν το σπαθί από τη θήκη του. Σε υψηλότερο επίπεδο δυσκολίας με αυτό τον τρόπο δεν πάτε μακριά στο παιχνίδι.

Μπορεί οι witchers να κατέχουν άριστα την τέχνη του σπαθιού, όμως είναι και γνώστες της δημιουργίας φίλτρων και ελαίων που τους βοηθάνε στην μάχη. Η αλχημεία και τα παράγωγα αυτής είναι ένας μηχανισμός που αν τον αξιοποιείτε κάνει τη διαφορά. Έλαια και φίλτρα σας βοηθάνε να αντεπεξέλθετε απέναντι σε κάθε εχθρό όσο δυνατός και αν είναι, καθώς κάθε πλάσμα έχει τις δικές του αδυναμίες απέναντι σε φίλτρα, έλαια αλλά και μαγικά ξόρκια. Λόγο της μεγάλης ποικιλίας πλασμάτων που συναντάτε, η απομνημόνευση των αδυναμιών καθενός ξεχωριστά είναι πιθανόν αδύνατη. Όμως έχετε στη διάθεση σας το bestiary, στο οποίο μπορείτε να ανατρέχετε κάθε στιγμή και να μαθαίνετε πληροφορίες για το ιστορικό κάθε τέρατος αλλά και τις αδυναμίες του.

Τα κουβαδάκια μου και σε άλλη παραλία.

Τα κουβαδάκια μου και σε άλλη παραλία.

Το σύστημα ανάπτυξης του Geralt, αν και εκ πρώτης όψεως μοιάζει απλοϊκό, στην ουσία δεν είναι έτσι. Οι πέντε διαθέσιμες κατηγορίες, combat, signs, alchemy, general και mutagens και οι υποκατηγορίες αυτών σας δίνουν τη δυνατότητα να φτιάχνετε τα δικά σας builds και να τα εναλλάσσετε όποτε εσείς κρίνεται απαραίτητο, ώστε να προσαρμόζετε το στιλ μάχης ανάλογα με το τί αντιμετωπίζετε. Για να το κάνετε βέβαια αυτό, χρειάζεται να ξοδέψετε κόπο και χρόνο στο παιχνίδι, είναι όμως ένας μηχανισμός που όταν αρχίζει και ξεδιπλώνεται, όχι μόνο αποκαλύπτει το βάθος στην ανάπτυξη του χαρακτήρα, αλλά κάνει και τη ζωή σας πιο εύκολη. Όλα αυτά δεν θα είχαν κανένα νόημα χωρίς τον κατάλληλο εξοπλισμό. Πανοπλίες και όπλα μπορείτε να τα αγοράζετε από πωλητές σε μεγαλουπόλεις και χωριά, να τα βρίσκετε σε κρυμμένους θησαυρούς, αλλά και με τις απαραίτητες συνταγές και διαγράμματα να αναθέτετε σε ειδικευμένους σιδηρουργούς τη δημιουργία καλύτερου εξοπλισμού. Η ποικιλία σε συνταγές για αλχημεία και διαγράμματα για crafting είναι τεράστια. Ο συγκεκριμένος μηχανισμός έχει αρκετό βάθος και επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό το gameplay, προσθέτοντας έναν ευχάριστο πονοκέφαλο στην ανάπτυξη αλλά και έως ένα βαθμό στην παραμετροποίηση του χαρακτήρα σας.

Δεν αρκεί όμως να έχετε στην κατοχή σας συνταγές και διαγράμματα, αφού πρέπει να έχετε και τα κατάλληλα υλικά για να μπορείτε να δημιουργείτε ότι θέλετε. Μπορείτε αν θέλετε να τα αγοράζετε από πωλητές, όμως η αρκετά “σφικτή” οικονομία του παιχνιδιού δεν σας επιτρέπει να έχετε τα πάντα σε ποσότητα μόνο μέσω αγοράς. Άλλος τρόπος και ίσως ο καλύτερος δεν είναι άλλος από την εξερεύνηση του τεράστιου κόσμου του παιχνιδιού. Για να το κάνετε αυτό έχετε στη διάθεση σας τον Roach, ένα πιστό άλογο που σας ακολουθεί παντού. Ένας νέος μηχανισμός που εισάγεται στο The Witcher 3 είναι αυτός της ίππευσης αλλά και της έφιππης μάχης. Το άλογο σας δεν χρησιμεύει μόνο σαν μέσο μεταφοράς, αλλά μπορείτε και να το εξοπλίζετε για να αυξήσει τις αντοχές του, να κρεμάτε σε κοινή θέα τρόπαια από τις μάχες σας που προσθέτουν διάφορα bufs στον χαρακτήρα σας, να λαμβάνετε μέρος σε ιπποδρομίες κτλ. Αν θέλετε να κάνετε ένα διάλειμμα από το καλογραμμένο σενάριο και τις απαιτητικές μάχες, μπορείτε να πάρετε μέρος σε διάφορες δραστηριότητες όπως σε τουρνουά μαχών σώμα με σώμα ή να παίζετε Gwen, ένα εθιστικό παιχνίδι με κάρτες αντίστοιχο του Hearthstone. Μπορείτε και να συλλέγετε κάρτες είτε μέσω αγοράς, είτε βρίσκοντας τις σκόρπιες σε σεντούκια ή στους άτυχους που τόλμησαν να σταθούν απέναντι σας και να δημιουργείτε το δικό σας deck με ξεχωριστές, σπάνιες και πολύ δυνατές κάρτες.

Ένα πολυσυζητημένο θέμα είναι η υποβάθμιση των γραφικών του παιχνιδιού σε σχέση με αυτά που έδειχναν τα διάφορα trailer των προηγούμενων ετών. Αδιαμφισβήτητα έχει γίνει αυτό, αλλά ακόμα και έτσι το The Witcher 3 όχι μόνο είναι ένα από τα πιο όμορφα και με σχεδόν άριστο optimization παιχνίδια, αλλά και ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά που έχουν βγει ποτέ. Εκπληκτικά τοπία με πλούσια χρώματα, πυκνά και γεμάτα ζωντάνια δάση, ηλιοβασίλεμα που κυριολεκτικά τυφλώνει αλλά και σκοτεινές περιοχές με ομίχλη, βάλτους που αναδύουν θανατηφόρα αέρια, κατακόμβες και σπηλιές, συνθέτουν ίσως το πιο άγριο αλλά πανέμορφο περιβάλλον για παιχνίδι του είδους. Ο κύκλος ημέρας/νύχτας λειτουργεί άψογα, τα καιρικά φαινόμενα κατά την κλιμάκωση τους είναι κάτι που πρέπει να δείτε για να πιστέψετε, αν και όταν ξεκινάει και πέφτει η βροχή είναι απαράδεκτο το συγκεκριμένο εφέ και δίνει την εντύπωση προχειροδουλειάς σε σχέση με τον υπόλοιπο οπτικό τομέα που εντυπωσιάζει. Εκπληκτική δουλειά έχει γίνει και στην αρχιτεκτονική των πόλεων και ειδικά στο Novigrad που δίνει την αίσθηση μιας αληθινής πόλης. Στενά, σκοτεινά σοκάκια, κεντρική αγορά και λιμάνι, πορνεία, λουτρά και ταβέρνες καταναλώνουν αρκετό από το χρόνο σας καθώς εξερευνάτε κάθε γωνιά της τεράστιας αυτής πόλης.

Δευτερόλεπτα πριν τον αποκεφαλισμό.

Δευτερόλεπτα πριν τον αποκεφαλισμό.

Σε υψηλό επίπεδο κυμαίνεται και ο ήχος, με το voice acting να κλέβει την παράσταση. Δεν νομίζω να υπάρχει αποστολή στο παιχνίδι που να μην συνοδεύεται από κινηματογραφικές σκηνές διαλόγων, με άριστο animation στον τρόπο έκφρασης συναισθημάτων. Κινήσεις στα πρόσωπα αλλά και στο σώμα τον χαρακτήρων, που συνοδεύονται από άριστα επιλεγμένες ως προς την χροιά, φωνές ηθοποιών, σας κρατούν κολλημένους στην οθόνη σα να βλέπετε ταινία. Ακόμα και η σκηνοθεσία των κινηματογραφικών διαλόγων και όχι μόνο, εκπλήσσει ευχάριστα με τις πολλές διαφορετικές λήψεις και με το υπόβαθρο σε αυτές να είναι ζωντανό και να “τρέχει” σε πραγματικό χρόνο. Μια παράδοση, όπως εξελίσσεται τελικά, της CD Projekt, είναι η ανακύκλωση των ίδιων τρισδιάστατων μοντέλων σε δευτερεύουσας σημασίας χαρακτήρες, κάτι που ξεκίνησε από το πρώτο The Witcher και δυστυχώς συνεχίζεται μεχρι και σήμερα. Η επιλογή της μουσικής επένδυσης ταιριάζει απόλυτα στο στιλ και ύφος του παιχνιδιού με κάποια κομμάτια να είναι κορυφαία. Μια μπαλάντα μιας βάρδου ένα βροχερό απόγευμα στην ταβέρνα κάνει και τους πιο σκληροτράχηλους και πολεμοχαρείς νάνους να δακρύσουν και εσάς να σας σηκωθεί η τρίχα στο άκουσμα της. Οι περιβαλλοντικοί ήχοι προσθέτουν επιπλέον ζωντάνια στον κόσμο του παιχνιδιού και η ποσότητα αλλά και ποιότητά τους εντυπωσιάζουν.

Κάθε αμφιβολία που υπήρχε για το πείραμα της CD Projekt με τον ανοιχτό κόσμο του The Witcher 3: Wild Hunt, εξανεμίζεται στις πρώτες ώρες του παιχνιδιού. Όχι μόνο δεν αλλοιώνεται η φύση της σειράς, αλλά γίνεται καλύτερη και θα ικανοποιήσει παλιούς και νέους παίκτες. Το τεράστιο σε ποσότητα αλλά και ποιότητα περιεχόμενο, που ξεδιπλώνεται με ένα σχεδόν μαγικό τρόπο, σας βυθίζει για άλλη μια φορά στον εκπληκτικό κόσμο των witchers. Ωριμο, με σεβασμό στο είδος αλλα και στους παίκτες, το The Witcher 3: Wild Hunt είναι ένα παιχνίδι που δεν το παίζεις απλά, το ζεις.

 • Τεράστιο σε ποσότητα και ποιότητα περιεχόμενο
 • Ανοιχτός, ζωντανός κόσμος
 • Αριστουργηματική αφήγηση και εξέλιξη σεναρίου και ιστοριών
 • Βάθος στην εξέλιξη χαρακτήρα
 • Δυνατότητα δημιουργίας διαφορετικών builds
 • Εθιστικές δραστηριότητες εκτός μάχης
 • Οι μηχανισμοί crafting/alchemy
 • Οι νέες προσθήκες και αλλαγές λειτουργούν άψογα
 • Εκπληκτικός οπτικοακουστικός τομέας
 • Ποικιλία συναισθημάτων
 • Ανακύκλωση τρισδιάστατων μοντέλων
 • Περιστασιακά, κυρίως, glitches
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 9.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4, Xbox One, PC (review)
ΑΝΑΠΤΥΞΗ:CD Projekt
ΕΚΔΟΣΗ:Bandai Namco
ΔΙΑΘΕΣΗ:Bandai Namco Hellas
ΕΙΔΟΣ:Action RPG
ΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player
ΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://thewitcher.com/
HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:19/5/2015
PEGI:18
 • zaes

  Petross δεν αναφερεις για το συστημα μαχης τιποτα..ειναι real time σαν το witcher 2 ή ειναι σαν το (ας το πουμε) turn based συστημα του witcher 1...?
  Πολυ σημαντικο νομιζω...

 • Fonias_7

  To game είναι ΕΠΟΣ, μπαίνει άνετα στην τριάδα των υπεραγαπημενων μου παιχνιδιων με Read Dead+Last of us...Το review τα λέει όλα...εχω γυρω στις 120 ωρες παιχνιδιου και φανταστειτε σημερα πρωτη φορα πηγα στα Skellige καθως είμαι φουλ ψείρας,τα ξεψαχνιζω όλα...εχει τοση ποικιλία, ειδικά τα secondary quests δεν περίμενα με τίποτα την εκπληκτική διάρκεια κ ποιότητά τους ΕΥΓΕ...άξιζε καθε ευρω που δωσα για την collectors,σοκ κ δεος η δουλειά των Πολωνών...υπαρχει κ βιβλιο στα ελληνικα με τον κόσμο των Witchers ''Η τελευταία ευχή'' για οποιον ενδιαφερεται, καθως και ότι ήδη ακουγεται για τεταρτο μερος στη σειρά το 2018 με πρωταγωνιστρια την Ciri...

 • raziel

  το παιχνιδι για εμενα ειναι απο τα αγαπημενα μου ηταν ενασ λογοσ να παρω κονσολα αλλα ευτυχώς για εμενα εχουν κανει τοσο καλη δουλεια που ενα απλο pc μπορει και το σηκωνει και μαλιστα ειναι οπτικα πολυ ωραιο στα low το λεω για οσους δεν ξερουν ,η ιστορια μεχρι στιγμης πολυ ωραια ,τα γραφικα μου αρεσουν παρα πολυ και ας τα κραζουν δεν περιμενω πολλα απο αυτην την γενια σε θεμα γραφικα το μονο που αρχισε να με κουραζει λιγο ειναι οι τοσο μεγαλες εκτάσεις που απλα υπαρχουν μερικα τερατα

 • kilia

  Καλο review, μου αρεσε που ανεφερες για την εξερευνηση στον βυθο, αν δεν ηταν ενα quest που το ζητουσε δεν θα δοκιμαζα ποτε να καταδυθω.

  Καταπληκτικο παιχνιδι με τρομερους διαλογους και χαρακτηρες που σεβεται τον παικτη και τον χρονο του.
  Κλασικα περιεργη κινηση του geralt τοσο στην περιπλανηση οσο και στην μαχη (σαν να μην εχει ογκο και ορμη), κλασικα ψιλοκακη μαχη με 3 κουμπακια και μια καμερα που τουλαχιστον εμενα με μπερδευει αφανταστα, μεηνστρημοποιηση πολλων μηχανισμων (θυμαμαι τα witcher ηταν η προετοιμασια πριν απο καθε μαχη) ωστε να ειναι προσβασιμο αλλα καπου χανει σε βαθος το gameplay.
  Αυτα ειναι τα αρνητικα για μενα αλλα ολα τα σβηνει ο χαρακτηρας του Geralt, οχι σαν πρωταγωνιστης του παιχνιδιου αλλα σαν δουλεια που εχει πεσει πανω του ωστε ο παικτης να νιωθει και οτι καθοδηγει το παιχνιδι οπου αυτος θελει με τις επιλογες του αλλα και ταυτοχρονα να παρακολουθει την ιστορια καποιου που την φτιαχνει μονος του, με λιγα λογια ειναι το τελειοτερο μεχρι στιγμης δειγμα ενος story driven παιχνιδιου ενω δεν ειναι story driven στο gameplay του. Εχω παιξει ελαχιστα και πιο πολυ σαν αισθηση εχω το τελευταιο αλλα οταν συμπληρωσω ωρες θα το αιτιολογησω πως αυτο πετυχαινεται απο το συνολο των μηχανισμων και αισθητικων επιλογων.

  Ενα απο τα πολυ λιγα παιχνιδια που συστηνω σε οσους δεν ασχολουνται με games, δεν εχει να ζηλεψει τιποτα απο τις αντιστοιχες προσπαθειες των αλλων μεσων.

  • Zaratoth

   Το σύστημα μάχης/potions είναι συνδυασμός του 1 και του 2. Επανέφερε τη δυνατότητα του 1 να πίνεις potions εν ώρα μάχης, αλλά πλέον δεν έχεις άπειρα potions, μόνο 3 μέχρι το επόμενο rest. Προσωπικά μου φαίνεται σαν χρυσή τομή.

  • Φοίνικας ο Τέταρτος

   Η αλήθεια είναι πως είχα και εγώ τα ίδια παρόμοια προβλήματα στις αρχές , ο Geralt να είναι πολύ βαρύς και η κάμερα επίσης όχι τόσο ομαλή στην κίνηση

   Με τις ώρες το συνήθησα και με το 1.05 νιώθω πως βελτιώθηκε κάπως η κατάσταση. Η κάμερα δεν είναι βαριά πλέον και ο Geralt πάει πιο καλά , μάλλον γιατί πήρα 5/6 παραπάνω fps με το patch

   Σίγουρο είναι πάντως πως βελτιώσαν την Roach με το 1.05 ανεβαίνεις πιο εύκολα πάνω της βοηθάει στο σύνολο της κίνησης. Στις μάχες πραγματικά αξίζει να κινήσε μόνο με Alt/Space , lol. Έτσι δεν έχεις πρόβληματα στην κίνηση , και off combat είναι οκ

   Δεν είναι τόσο ομαλή όπως π.χ. στο MGR:R που πιστεύω πως έχει κορυφαία κίνηση και animation (καθόλου κουραστικά) αλλά ντάξει εντάξει πάει.

 • Bill B.

  Κορυφαίο το review, και το παιχνίδι... απλά λιώσιμο, χωρίς πολλά - πολλά!

 • Constantinos

  Επιτελους μια αποψη/γνωμη/αρθρο/review απο εναν ανθρωπο που ειχε το παιχνιδι στα χερια του και δεν μας ταραξε σε τεχνικες αναλυσεις, λεπτομερειες, γκρινιες και θεωριες συνομωσιας. Αντιθετα, στο κειμενο του κατα 90% μιλησε για το παιχνιδι αυτο καθαυτο. Ωραιος Πετραν !

  Επι προσωπικου, πρωτη φορα ασχοληθηκα με τη σειρα αν και πανω κατω ηξερα τι να περιμενω καθως περασα πολλες ωρες χαζευοντας τον αδερφο μου παιζοντας τα παλια Witcher στο PC. Ξεκινησα στο Death March difficulty, παιζω κοντα 2 βδομαδες και σημερα ειμαι 24 lvl και μολις πατησα ποδι στο Kaer Mohren. Δεν ξερω ποσο ακομα θα διαρκεσει η ολη φαση αλλα παρακαλαω να μην τελειωσει (αυτο κατ εμε φανερωνει ποσο σπουδαιο ειναι ενα παιχνιδι). To παιχνιδι και ο κοσμος του ειναι massive, enormous, gigantic, epic, οι λεξεις-χαρακτηρισμοι στερευουν επικινδυνα. Μιλαμε για τρομακτικη προσπαθεια απο πλευρας CD PROJECT που καταφερε ν αποτυπωσει ολο αυτο τον Interactive κοσμο σ ενα δισκακι. Μιλαμε για ενα εργο που πραγματικα δειχνει οτι σχεδιαστηκε με τρομερα μεγαλο κοπο και μερακι. Aπο μενα, ενα cogratz και μαλιστα μεγαλο το εχουν.

  Το σεναριο η αληθεια ειναι οτι ναι μεν ειναι στιβαρο και καλοδουλεμενο με μοναδικη ενσταση οτι κυλαει αργα. Επισης ηθελα περισσοτερο Wild Hunt και λιγοτερο Ciri. Eνταξει κατανοω οτι το να βρεις τη Ciri ειναι key element του story αλλα για καποιο λογο (υποτιθεται) τ ονομασαν Wild Hunt. Βασικα ετσι οπως το βλεπω εγω, πιο ενδιαφερουσα ειναι η παρελαση των εκαστοτε χαρακτηρων (ο καθενας αφηνει το δικο του χρωμα, τη δικη του προσωπικοτητα και σημασια ειτε ειναι βασικος ειτε δευτερευοντας χαρακτηρας) παρα το main story. Σε γενικες γραμμες, μεχρι εκει που εχω παιξει, δεν λεω οτι σεναριακα το παιχνιδι πασχει απλα ηθελα το σεναριο να ειναι πιο σβελτο και οχι τοσο "γυρω-γυρω ολοι". Straight to the point, cut to the case.

  Maps. Η αληθεια ειναι το White Orchard σαν χαρτης ειναι ναι μεν εισαγωγικος και ομορφος αλλα παραειναι αδειος. Οταν ομως πατησεις ποδι στα Velen/Novigrad, εκει την ακους ασχημα. Δαση, λειβαδια, χωρια, πυργοι, βαλτοι. Η πολη Novigrad επισης ειναι πανεμορφη αλλα με κουρασε λιγο καθως τα παντα διαδραματιζονται μεσα σε στενακια και σπιτια και λιγοτερο στα περιχωρα της. Το Skellige ειναι απ την αλλη το highlight του τιτλου. Eιναι ελαφρως δυσβατο μερος να το εξερευνησεις με τοσα βουνα και θαλασσες αλλα ειναι ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ. Το βρηκα τερμα επηρεασμενο απο την ατμοσφαιρα των Vikings (τη σειρα εννοω) ενω η πλοηγηση με τα καραβακια απο νησακι σε νησακι μου ξυπνησε μνημες Black Flag. Το ματι χανεται, στη κυριολεξια, στον οριζοντα. Τετοια "απλα" και εκταση σε open world παιχνιδι, προσωπικα δεν εχω ξανασυναντησει παρα μονο στο WoW. Τι Skyrim, τι GTA, εδω μιλαμε οι ανθρωποι εινα χαρτογραφοι.

  Εκει που επαθα ζημια ειναι με τον σχεδιασμο οχι των main αλλα των secondary missions. Ξεκινας και πηγαινεις να μιλησεις σε NPC για να γινει trigger η αποστολη και μετα πας εδω, κανεις το ενα, πας αλλου, κανεις το αλλο, γυρνας πας εκει, investigations, διαλογοι προσεγμενοι που υποδηλωνουν ηθικα διλληματα, χαρακτηρες ναι μεν δευτερευοντες αλλα ιδιαιτεροι που σου μενουν, ανατροπες που διαμορφωνονται και αποτυπωνονται εξαιρετικα στο υφος της εκαστοτε υποθεσης/περιστασης. Η υποθεση ενος mission θα μπορουσε ν αποτελεσει σεναριο ταινιας. Ειναι αδιανοητη η δουλεια που χουν ριξει τ ατομα στο τροπο με τον οποιο ξεδιπλωνεται το εκαστοτε story της καθε αποστολης. Δειχνει τελειομανια σε σημειο παρανοιας.

  Το combat system πρωτοπυπο δεν το λες αλλα ειναι ωριμο και καλουδουλεμενο αν και καποια πραγματακια τα βρηκα αχρειαστα να υπαρχουν (crossbow). Το defense/parry οταν ξυφομαχεις με ανθρωπους επισης το βρηκα ασκοπο να υπαρχει καθως σπανια το βρηκα χρησιμο. Το dodge αρκει νομιζω. Τα Signs (μαγικα) ειναι 5 αλλα χρησιμα βρηκα κανα 2 (Igni, Quen αντε και βαρια το Yrden για τα φαντασματα). Τωρα με Potions, Oils, bombs κτλ δεν πολυασχοληθηκα (μονο το Swallow θεωρω ακρως απαραιτητο) γιατι δεν μου χρειαστηκαν ιδιατερα παρα μονο σε καποιες λιγες φασεις.

  Το crafting αποδιδεται εξαιρετικα χωρις να κουραζει. Απλα ψαχνεις για συνταγες και blueprints, βρισκεις τα καταλληλα components και εισαι κομπλε. Μια χαρα. Ευτυχως δηλαδη γιατι κατι τετοια πραγματα σε RPG μου την δινουν και με κουραζουν γιατι θελω περισσοτερο να παιζω παρα να κοιταω menus, αριθμους, stats και interfaces. Μεγαλη ποικιλια σε ρουχισμο και οπλισμο αν κα πολλα μοντελα, για παραδειγμα σπαθιων, εμφανισιακα μοιαζουν το ενα με τ αλλο απλα αλλαζει η ονομασια και τα stats. Λεπτομερεια.

  Εκει που κολλησα πολυ ειναι με το gwent και δεν το περιμενα. Παντα μου την εδιναν τα mini games σε open world παιχνιδια. Τα βρισκα παντοτε βαρετα και αναξια ενασχολησης. Με το gwent ομολογω οτι ελιωσα σε σημειο αηδιας. Ουσιαστικα προκειται για παιχνιδι απλης αριθμητικης. Εχει μια ταση ποκας αλλα ειναι κατα κυριο λογο προσθεση, αφαιρεση και πολλαπλασιασμος. Εχει στρατηγικη, δεν ειναι τοσο τα πεταω ολα κατω και τα ρεστα. Θελει υπολογισμο, πρεπει να κοζαρεις ο αντιπαλος τι καρτες χρησιμοποιει και αναλογα να στρωσεις παιχνιδι (ειδικα το gwent τουρνουα στο Novigrad ειχε απιστευτη φαση).

  Γενικα το παιχνιδι ειναι κορυφη, προκειται για ενα συγχρονο gaming αριστουργημα. Οποιος ειναι τυπος που αρεσκεται στο open world στοιχειο σε παιχνιδι, ας χωθει αφοβα με τα μπουνια. Οπως καταλαβατε για bugs, glitches, frame rates, αναλυση κτλ δεν αναφερθηκα γιατι θεωρω μικροτητα να κατηγορεις για τετοια πραγματα την CD οταν σου προσφερει στο πιατο τετοια gaming εμπερια.

  -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Εχω ερωτησεις που απευθυνονται σε οποιον τερματισε το παιχνιδι (χωρις spoilers παρακαλω πολυ) :

  P.S Ειμαι 24 lvl και οπως ειπα πιο πανω, σημερα πηγα για πρωτη φορα τον Geralt στο Mohren. Εχει πραμα εκει απο side activities? Ρωταω γιατι σε καποια φαση ανοιξα το χαρτη και ειδα νεκρα.

  P.S 2 Οντας 24 lvl αυτη τη στιγμη θα μου δοθει η ευκαιρια να κανω hit to 35ο lvl προτου τερματισω το game? Εχω αφησει καποια activities ανεπαφα γιατι οταν ημουν μικροτερο lvl δεν μπορουσα να τα κανω. Οταν αναφερομαι σε activities εννοω ερωτηματικα (?) στο χαρτη. Αυτη τη στιγμη το quest log μου αν θυμαμαι καλα, εκτος των main missions που ειναι 4 και ειναι για 19 lvl ολα, εχω 7-8 side quests που ειναι ολα για 29+ lvl και πανω. Τα χω καιρο τα συγκεκριμενα quests απλα δεν επιχειρησα να κανω κανενα γιατι υπεθεσα οτι θα φαω τρελο ξυλο.

  P.S 3 Γενικα το παιχνιδι θελει ακομα ή ειμαι στα χασομερια ?

  Thnx.

  • gogos

   Για την πρώτη ερώτηση, αν τώρα μόλις έφτασες στο kaer morhen είσαι περίπου στα 2/3 του Main story. Στην συγκεκριμένη περιοχή υπάρχουν μετρημένες side αποστολές και "?" περιοχές. Είναι μικρή η έκταση του και η εξερεύνηση αν και υπάρχει, μιας και σε κάποια φάση θα χρειαστεί να βγεις απο το κάστρο, είναι περιορισμένη.

   Για την δεύτερη ερώτηση στο δικό μου playthrough είδα τον τερματισμό του main story στο level 34, οπότε το να φτάσεις το 35 lvl είναι πράγμα πολύ εφικτό. Τα witcher Contracts, τα treasures και τα "?" μένουν ανέπαφα και μπορείς να τα κάνεις όποτε θέλεις, ακόμα και μετά τον τερματισμό. Κάποια απο τα secontary quests τα οποία εμπλέκονται άμμεσα με το main story, ακυρώνονται αν δεν τα κάνεις πριν απο τον τερματισμό η πριν απο συγκεκριμένα γεγονότα του. Τα υπόλοιπα τα κάνεις ανα πάσα στιγμή θελήσεις.

   Ελπίζω να βοήθησα.

   • Constantinos

    Bασικα καταλαβα οτι πρεπει να μαι κοντα στα 2/3 του main story. Το υπεθεσα. Οπως επισης καταλαβα οτι το Kaer Mohren επικεντρωνεται περισσοτερο σε main missions παρα σε exploration.

    Επρεπε να χω διατυπωσει καλυτερα το ερωτημα μου :

    Οπως ειπα, ειμαι 24 lvl atm, εχω 4 main missions των 19 lvl εκαστο να κανω. Εχω 7-8 side missions (witcher contracts, side quests και treasure hunts) τα οποια ειναι ανω των 29 lvl. Μπορω να επιχειρησω να παω να τα κανω ή πρεπει να lvlαρω απ τα main mission? Θα εμφανιστουν αλλα missions τα οποια θα ειναι κοντα στα lvl μου?

    Eλπιζω να εγινα κατανοητος.

    • gogos

     Καλήτερα να προχωρήσεις το main story λίγο. Απο το σημείο που είσαι και μετά, για κάθε αποστολή που ολοκληρώνεις θα πέρνεις χιλιάρικο exp. και τα level σου θα ανέβουν για πλάκα. Μόλις τα side quest γίνουν "πράσσινα" μπορείς άνετα να τα κάνεις και ας είναι πιο πάνω Lvl απο αυτό που θα είσαι. Τώρα για το αν θα εμφανιστούν άλλα quests δεν μπορώ να σου πω με σιγουριά. Έχεις ανοίξει όλους τους χάρτες και πήρες όλα τα boards που υπάρχουν σε κάθε πόλη λογικά, όποτε σου μένουν μόνο τα τυχαία που συναντάς στον δρόμο σου.

     Βασικά επειδή με "σκάλωσες', μόλις άνοιξα κάποια απο τα saves μου τα οποία είναι μετά το σημείο της κεντρικής ιστορίας που βρίσκεσαι. Κάποια απο τα quests που πέρνεις μετά τα γεγονότα του kaer morhen δεν έχουν lvl, μιας και πρόκειται για αγώνες με άλογα, όποτε άνετα τα κάνεις και πέρνεις τα exp. που έχουν να δώσουν. Τώρα βλέπω και αλλά τα οποία είναι κάτω απο 30 lvl, αλλά δεν είμαι σίγουρος για το πότε ακριβώς τα πήρα.

     • Constantinos

      Ωραιος ο γογος !!!!

      • Yiannis

       spoiler!

       στο kaer mohren σε σεντούκι κοντά στις σκάλες για να φτάσεις στη yennefer, αν θυμαμαι καλα, υπάρχει τόμος που κάνει trigger 30lvl quest για το ορύχειο του kaer mohren και νέο armor. που φήμες ακούγονται πως ήσουν προσθέσουν enchanced,superior και master για αυτη στα δωρεαν dlc (μάκαρι να προσθέσουν και την wolf κάποια στιγμή)

       • Constantinos

        Παλι καλα που ειπα no spoilers 🙂

        Πλακα κανω φυσικα, δεν μαρτυρησες τιποτα σημαντικο.

 • kilia

  Ομορφα.
  http://www.neogaf.com/forum/showthread.php?t=1057985
  Oσο σκρολαρετε τοσο περισσοτερες εικονες βρισκετε.

 • gogos

  Εξαιρετικό review. Συγχαρητήρια Petross για το κείμενο σου. Χθες τερμάτισα και έγω το παιχνίδι έπειτα απο ένα τεράστιο μαραθώνιο 100 ωρών. Είναι τόσο μεγάλος ο όγκος του σεναρίου, η παραμετροποίηση του Gameplay, τα quests, οι τοποθεσίες που συναντάς, ο οπτικοακουστικός τομέας του game κτλ. που το να βάλει κανείς σε μια σειρά αυτά τα δεδομένα στο μυαλό του, να τα ταξινομήσει και να τα κάνει γραπτό λόγο είναι πραγματικά πολύ δύσκολο.

  Παρόλα αυτά το σίγουρο είναι οτι τελικά το the witcher 3 κατάφερε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες μας. Ένα μεγάλο μπράβο στους developers, γιατί δεν έγινε κανένας συμβιβασμός στην ποιότητα για χάρη της πoσοτητας. Έχω ολοκληρώσει πάνω απο 70 αποστολές στο game και κάθε μια απο αυτές είxε την δική της ιστορία και προσωπικότητα και αυτό είναι κάτι που πρώτη φορά βλέπω σε παιχνίδι ανοιχτού κόσμου, απο τα δεκάδες (για να μην πω εκατοντάδες και θεωρηθεί απο κάποιους υπερβολή 😀 ) που είχα την τύχη να ασχοληθώ σαν Gamer.

  Ελλατώματα υπάρχουν και είναι αρκετά. Το μόνο που ίσως αξίζει να αναφερθεί είναι η "κοιλιά" που κάνει το κεντρικό σενάριο κάπου περίπου στην μέση του. Παρόλα αυτά οι συμπληρωματικές δευτερεύουσες (αλλά σε καμία περίπτωση δευτρευούσης σημασίας και αυτό το συμπεραίνει κανείς απο τις τελικές καταστάσεις κόσμου) αποστολές καλύπτουν άριστα αυτό το κενό.

  Ευχαριστώ την cd projekt red που επιτελους μετά απο 2 χρόνια χλιαρών κυκλοφοριών, μου έδωσε την ευκαιρία να παίξω ένα δημιούργημα, που μου υπενθύμισε πως ήταν κάποτε τα πραγματικά ΑΑΑ games. Eλπίζω οι υπόλοιπες εταιρίες του χώρου να πήραν το μύνημα.

 • Agony

  Μια μικρη βοηθεια..... ΣΚεφτομαι να το παρω η σε PC η σε PS4, με τα RPG δεν τα παω και τοσο καλα , μπορω να τελειώσω το στορι χωρις να ανοιγω 100 παραθυρα skill tree Κτλ ...?

  Θελει την ακριβεια ποντικιου? Παράδειγμα FPS Δεν μπορω να παιξω σε DS4 ευκολα. όμως 3d person μου είναι πολύ πιο ευκολα σε DS4 παρα σε ποντικι.
  Εχει κανεις και PC και PS4 να μου πει αν είναι πεζεται ευχαριστα με DS4 ? Από θεμα γραφικων δεν καίγομαι να πω την αληθεια μου για το συγκεκριμένο Game , εχει 30 fps locked στο ps 4 ?

  • W4REX

   Εγω το παιζω με xbox one controller στο pc, πολυ βολικοτερο για μενα.

  • kilia

   Εχεις τουμπανο pc, μην το σκεφτεσαι καν στο ps4. Εκτος και αν σου αρεσουν τα 22fps.
   Βαζεις και το κοντρολ κονσολας και εισαι αρχοντας, γενικα το παιχνιδι ειναι φτιαγμενο για να παιζεται με χειριστηριο.

  • JCDenton13

   Ειτε με χειριστηριο ειτε με KB/M,το παιχνιδι εχει καλο χειρισμο.Αν εχει δυνατο PC ξεκινα το εκει.Εχουν καποια θεματακια με τα frames οι console εκδοσεις.Μεγαλο συν επισης για το PC,οι μικροι χρονοι φορτωματος σε σχεση με τις κονσολες.

   • Φοίνικας ο Τέταρτος

    Συμφωνώ όντως πως ξέχασα να το αναφέρω αυτό ; Ειδικά άμα έχεις SSD ο χρόνος φόρτωσης είναι γελοίος , τα saves τα πατάς και γίνονται άμεσα και η αλλαγή από χάρτη σε χάρτη γίνεται τόσο γρήγορα που δεν προλαβένει να μιλήσει ο vesemir στο βίντεο και τον κόβεις.

    • Yiannis

     Tο τρέχω σε ssd, όντως οι χρόνοι είναι μηδαμινοί. Aλλά υπάρχει δυνατότητα να διακόψεις τον vesemir; Nόμισα πως αναγκαστικά τον καταδέχεσαι γτ επεξηγεί την ιστορία μέχρι τώρα!

     • Φοίνικας ο Τέταρτος

      Η σκηνή που δίχνει όταν μιλά ο vesemir και εξηγεί τι γίνεται κτλπ ουσιαστικά είναι ένα loading screen που προσπαθεί να σε αποπροσανατολίσει από το να ξεχάσεις πως φορτώνει το παιχνίδι

      Άμα ο υπολογιστής έχει φορτώσει την περιοχή την οποία είχε σκοπό να φορτώσει μπορείς να κόψεις την ομιλία του πατόντας space , γενικά spam space εγώ προσωπικά φορτώνω σχεδόν πάντα στα μισά του λόγια και τον κόβω

      • Zaratoth

       Δεν μιλά ο Vesemir στο loading. 😀

  • Φοίνικας ο Τέταρτος

   Με τέτοιο PC που έχεις πραγματικά δεν υπάρχει λόγος να το παίξεις στο PS4.

   Καταρχήν στο PS4 έχει frame drops είναι ασταθές σε σχέση με X1/PC

   https://youtu.be/nev-qxmHR7c?t=1m4s

   Είναι μόνος του ο Geralt και βαρά κάτι sub 23 για ανύπαρκτο λόγο

   100 παράθυρα skill tree και έτσι δεν έχει άμα εννοείς φάση τύπου MMORPGs , το skill tree του είναι ένα παράθυρο και σχετικά απλό

   Ακρίβεια ποντικιού εν ώρα μάχης δεν χρειάζεται αλλά πιστεύω πως το M+KB είναι πιο γρήγορο σε ότι αφορά το inventory και menu.

   Πατάς Ν ανοίγεις το medication με την μία , πατάς J ανοίγεις τα quest με την μία πατάς Β ανοίγεις το Bestiary άμεσα , όλα αυτά χωρίς να πρέπει να μπεις στο menu και μετά να επιλέξεις πιο θες συγκεκριμένα αυτά δεν γίνονται στον μοχλό νομίζω (μπορεί να κάνω λάθος) αφού δεν έχει τόσα κουμπιά όσα έχει ένα KB

   Στην τελική κουμπώνεις το μοχλό της κονσόλας στο PC , λελ. Επίσης ένα άλλο αρνητικό είναι πως στις κονσόλες το population στις πόλεις είναι πολύ μικρό , πιο μικρό και από το low στο pc δεν έχει τόσο κόσμο rip immersion , έτσι λένε στο digital foundry που τα αναλύουν όλα στο τέρμα.

  • Agony

   Σας ευχαριστω ολους,θα παω για pc με ds4.

 • spiros

  ------SPOILER------

  Το συναίσθημα που ένιωσα αφήνωντας την Triss να φύγει δεν το έχω ξαναζήσει σε game...Το σκεφτόμουν όλο το βράδυ...

  • gogos

   Άκυρο σου έριξε και σένα ε? Της είπα "let's try again" και εγώ στο playthrough μου, μα δεν ψήθηκε! Μην αγχώνεσαι πάντως, η παρηγορία έρχετε μόλις θα φτάσεις στο Skellige 😀

   • Zaratoth

    Σε μένα εγώ της έριξα πολλαπλά συνεχόμενα άκυρα. Το love of his life είναι η Yennefer και μόνο - τέλος.

  • alessan

   Οτι λεει ο gogos! Θα του περασει συντομα 🙂 δεν χαλιεται κ τοσο τελικα 🙂

   • spiros

    Ε βασικά έκανα το quest Now or never και στο τέλος έχει επιλογές "stay with me" και "goodbye triss" και επέλεξα το δεύτερο γιατί είχα πάει ήδη στο Skellige και είχα κάνει το quest που λύνεις το ξόρκι που σε δεσμεύει με τη Yenn και λέω εντάξει υπάρχει αυτή..Παρόλα αυτά το έκανα με βαριά καρδιά...

    • gogos

     Έμενα με εγκατέλειψε φεύγοντας μόνη της με το καράβι, μόλις την φυγάδεψα απο την Novigrad. Προσπάθησα να την κρατήσω αλλά, τζίφος.

 • Γιώργος Τσομπανίδης

  Απο την μία είσαι άνεργος στο άνθος της ηλικία σου ( τουτέστιν 20 ως 40 ) , ωραία γκόμενα δεν βγάζεις με τίποτα όντας μπατιράκι , ζεις σε τσιμεντούπολη (με γονείς ή όχι ) και απο την άλλη εχεις όλες τις ωραίες γκόμενες στα πόδια , παίρνεις καβάλα το άλογο σου , επισκέπτεσαι μέρη άγνωστα ηδονικής ομορφιάς, ενώ ακούς το αεράκι να σε χαιδεύει απαλά τα βράδια και τα κυματα στο βάθος του ορίζοντα.

  Τί επιλέγεις ;
  (ρητορική ερώτηση )

  Είτε παίζεις rpg - adventure είτε όχι ( είσαι ενήλικας ) εφόσον είσαι gamer ΠΡΕΠΕΙ να παίξεις αυτο το παιχνίδι.
  Το παιχνιδι αποτελεί ορόσημο για τον χώρο των games , είναι ένας ζωντανός πίνακας
  ζωγραφικής.

 • Zaratoth

  Πρώτη φορά λέω στη ζωή μου για single player RPG "ντάξει, ακόμα στην αρχή είμαι" και κοιτάζω το counter και έχω χτυπήσει 50 ώρες και θέλω και άλλο (συνήθως γύρω στις 40 είτε έχω τερματίσει είτε έχω βαρεθεί).

 • Φωτης

  Παιχνιδαρα κ θα τσιμπηθει..Το μοναδικό αρνητικό του παιχνιδιου ειναι οι μαχες που ο χαρακτήρας δεν εχει πολλές κινήσεις..Η μάχη γενικα δεν εχει τόσο βάθος να το πω απλα οπως κ το 2..Αλλα θα μου πεις μην τα θες κ ολα δικα σου..

  • gogos

   Αρχικά οταν παίζεις νίωθεις πως όλο το gameplay στρέφετε γύρω απο το fast/strong attack, parry, dogle και roll, κάτι το οποίο είναι ξεκάθαρα λάθος. Δεν σου απαγορεύει βέβαια το game αν θέλεις να παίξεις με έμφαση στα Combat Skills. Οταν καταλάβεις τι παίζει με τα signs, με τα oils, τα potions, τις bombs, τα adrenaline points, τα armors, το crafting κτλ. βλέπεις πως υπάρχει πολύ περισσότερο βάθος και παράμετροι στις μάχες απο αυτό που πιστεύεις.

   • Φωτης

    Gogos@ Εγω αλλο θέλω να πω..Το σφαξημο γενικα θα μπορούσε να ειναι καλυτερο να εχεις περισσότερες κινήσεις να είχες ασπίδα κ να κανεις την άμυνα σου πιο πολλα animation στην μάχη..Αλλα δεν μπορεις να τα εχεις ολα σε ενα παιχνιδι..Αν ηταν ενα καθαρα action το game θα είχαν δώσει περισσότερο έμφαση στο σφαξημο ..Θα μου πεις δεν ειναι ninja gaiden για να ξεκληδωνεις ενα κάρο κινήσεις αλλα θα μπορούσε να εχει μεγαλύτερη ποικιλία στο σφαξημο..Δεν με χαλάει αυτο εννοείτε αλλα το αναφέρω κ το game θα λιωθει οπως του αξίζει στο hard για αρχη..

    • Φοίνικας ο Τέταρτος

     Γενικά οι witcher απότι κατάλαβα είναι μόνο του σπαθιού , και τώρα απλά έβαλαν μία βαλίστρα ίσα ίσα για να έχεις να βαρέσεις με κάτι στην θάλασσα οπότε γιαυτό δεν είδαμε καμία ασπίδα

     Και να πω την αλήθεια το προτιμώ έτσι , τις βαριέμαι τις ασπίδες προτιμώ full dps και για άμυνα να κάνω dodge

     Είναι όντως απλό το σύστημα μάχης αλλά ευχάριστο στο δύσκολο επίπεδο , σαν το metal gear rising revengeance ένα πράγμα

     • Constantinos

      Καμια σχεση δεν εχειν το συστημα μαχης του Revengeance με του W3. Μη λεμε οτι θελουμε. Οι μαχες στο Revengeance ηταν τερμα τα γκαζια, up-tempo/ fast pace, you name it και επαιζες πολυ με τα reflexes.

      Στο W3 ειναι οχι μονο πιο αργες αλλα και πιο ευκολες καθως οταν παει να σου επιτεθει εχθρος κοκκινιζει η heatlh bar προειδοποιωντας ετσι για parry ή dodge. Στο Death March απλα χανεις περισσοτερη ενεργεια ανα χτυπημα.

      Σιγα τα ωα.

      • Φοίνικας ο Τέταρτος

       Και τα 2 συστήματα είναι απλά και απολαυστικά αυτό εννοούσα , δεν έχουν βάθος απλά βαράς ξεκούραστα.

       • Constantinos

        Στο Revengeance χαιρεσαι να βαρας αλλα εισαι στη τσιτα συνεχεια. Στο Witcher παιζεις πιο ξεκουραστα.

    • GeorgeZ

     Όντως και εγώ θα γούσταρα κάτι το παραπάνω στο σύστημα μάχης αλλά και πάλι αυτό που προσφέρει είναι ότι πρέπει απολαμβάνεις την κάθε μάχη.Όταν το αρχίσεις ξεκίνα το στο προτελευταίο επίπεδο Blood and Broken Bones γνώμη μου για αρχή είναι ότι πρέπει για να ζεσταθείς και όποτε θέλεις το αλλάζεις στο Death March, από το νορμάλ και κάτω είναι πολύ εύκολο από ότι θυμάμαι δεν χρειάζεσαι potions για regen vitality κάνει regen αυτόματα.

    • BigBOSS

     οι Witchers δεν χρησιμοποιούν ασπιδες, αν θελετε Dark Souls παιξτε Dark Souls αντε γιατι μας πρηξατε για το συστημα μάχης και το συστημα μάχης ενω το παιχνιδι έχει ισως το καλυτερο role playing ολων των εποχων

 • chris7

  Οι προσδοκίες όλων των gamers έπιασαν τόπο...Αυτό μάλιστα είναι ίσως το καλύτερο παιχνίδι που έχω παίξει τη τελευταία διετία. Γενικά, από τότε που έχω πάρει ps4 3 παιχνίδια περίμενα με μεγάλη ανυπομονήσια. 1)Το Witcher 3, 2)To Arkham Knight και 3) Metal Gear.. Το witcher 3 είναι απίστευτη εμπειρία και ένα από τα καλύτερα παιχνίδια που έχω παίξει ποτέ. Εγω δε θα αναφερθώ ιδιαίτερα στο gameplay, στις αποστολές και στο open world κομμάτι του παιχνιδιού γιατί πάνω κάτω τα υπόλοιπα παιδιά έχουν αναφερθεί και συμφωνώ με τους περισσότερους. Εγω το παίζω στο ps4, έχει bugs και θεματάκια αλλά εγώ δεν εκνευρίζομαι γιατί όταν βλέπω τέτοια δουλειά, τουλάχιστον στα μάτια μου τα βλέπω αυτά τα λάθη ως πταίσματα.

  Εγώ θα ήθελα να επικεντρωθώ κυρίως στο story. Συγκριτικά με τα προηγούμενα 2 δε μου χει κάνει click. Ξέρω γω να πορωθώ κλπ. Όταν έπαιζα το δύο, με αυτή την τιτανοτεράστια εισαγωγή στην πολιορκία που κάνει ο Foltest και μια σκάει ο δράκος μετά δολοφονείται ο Foltest και παράλληλα να γυρίζει στο παρών και να βλέπεις να κάνει ο Roach interrogation τον Geralt να λες τι γίνεται. Μετά έμπλεκε παράλληλα, με τους Scoiatel και Iorveth με το αντάρτικο που έχουν στήσει, περνούσε μηνύματα φυλετικού διαχωρισμού και ρατσισμού. Όσο κυλούσε το παιχνίδι έμπλεκε με τις ίντριγκες των βασιλείων του βορρά αλλά και με τις ραδιουργίες των Nilfgardians. Μιλάμε πολύ πλούσια υπόθεση. Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι στο lore, όταν τερματίσαμε (όσοι το έχουν παίξει) το δύο και είδαμε ότι πραγματοποιεί εισβολή το Nilfgard στα Northern Kingdoms μείναμε με ανοιχτό το στόμο και λέμε τι στο καλό θα γίνει τώρα. Χαμός!!!

  Όταν λοιπόν άρχισε το 3 και αφού βρίσκει την Yen, αυτά τα χαρακτηριστικά στοιχεία που ήταν προσκολλημένα στα Witcher τα ξεχνάμε σε μεγάλο βαθμό στο 3. Τέρμα οι Scoiatel, τέρμα η πολιτική ιντριγκα, οι ραδιουργίες, τα συμφέροντα μεταξύ των ηγεμόνων του βορρά και πλέον καταλήξαμε σε μια προσωπική υπόθεση του Geralt με επίκεντρο κυρίως τον ίδιο. Αυτό είναι και καλό και κακό. Εγω προσωπικά θα ήθελα ο τιτλός σε αυτό να λειτουργούσε λίγο πιο εξισορροπητικά. Να υπήρχε μια ισορροπία. Η υπόθεση του συγκεκριμένου τίτλου κατά τη γνώμη (μέχρι όσο έχω παίξει) είναι απλοική για Witcher. Όχι ότι δε μου αρέσει και ότι δε μου διεγείρει το ενδιαφέρον απλά περίμενα κάτι καλύτερο. Θα ξαναγράψω τις τελικές μου εντυπώσεις όταν και το τερματίσω.

  Παρόλα αυτά, είναι με διαφορά το κορυφαίο παιχνίδι για μένα τουλάχιστον για τα τελευταία 2-3 χρόνια. Απίστευτη εμπειρία. Τι Assassin's Creed Black Flag, τι Unity, τι watch dogs, ακόμα και το dragon age to 3. Γατάκια τίτλοι σε σχέση με το witcher 3.

  Προσωπικά, εγώ δε θα ήθελα άλλο Witcher σε αυτό το σύμπαν ή με την Ciri πρωταγωνίστρια. Νομίζω πως θα είναι μια ανακύκλωση προσωπικά εγώ δε θα ήθελα ένα νέο παιχνίδι που να ανήκει στο lore/συμπάν του witcher. Επίσης, θα ήθελα κάτι διαφορετικό. Δηλαδή να μη κινείσαι πάλι στα Northern Kingdoms, αλλά σε άλλες περιοχές και θα ήθελα να δω περισσότερα ή να μάθω για τις άλλες σχολές των Witchers. Διότι η σχολή του Geralt ονομάζεται Wolf School. Οι άλλες 3 είναι η Cat, η Griffin και η Viper. Γενικά θα ήθελα άλλον τίτλο με άλλους χαρακτήρες και άλλον πρωταγωνιστή. Θεωρώ πως οι χαρακτήρες αυτοί εκαναν το κύκλο τους.

  ΥΓ: Συγγνώμη αν σας κούρασα που αναφέρθηκα κυρίως στο lore και στο story αλλά και για το πως επιθυμώ να είναι το μέλλον της σειράς απλά είναι οι δικές μου απόψεις έχοντας παίξει τα προηγούμενα 2 και έχοντας ασχοληθεί με το lore. Αυτά..

  • gogos

   Για το Main story έχεις απόλυτο δίκαιο. Βέβαια στο 2 βοηθούσε το γεγονός πως η φύση του ήταν πιο γραμμική και είχε πιο καλοσκηνοθετημένη πλοκή και σκηνικά. Στο 3 υπήρξε άλλη τεχνική, δηλαδή πάντρεμα των side στην βασική ροή του main story. Λίγο με χάλασε το γεγονός, πως το game δίνει "συχρωροχάρτι", σε οτι και αν επιλέξει ο παίκτης για κάποιους χαρακτήρες του 2, ξεχνώντας το παρελθόν τους.

   SPOILER

   Ας πούμε σε αναγκάζει να συνεργαστείς με την Philippa για το καλό της CIri και δεν σου δίνει την δυνατότητα να την τιμωρήσεις για τον ύπουλο τρόπο που σου φέρθηκε στο 2. Οταν στο Loc Muinne τυφλή πια την ελευθερώνεις, εκείνη μεταμορφώνεται σε κουκουβάγια και το σκάει, στέλνοντας golem για να σε σκωτώσει.

   Επίσης ελάχιστο λόγος γίνεται για τους Scoiatel και ο Iorveth απο οτι κατάλαβα, αν και ένας απο τους βασικότερους χαρακτήρες του 2, δεν υπάρχει καν στο 3.

 • GeorgeZ

  Πολύ καλό review petro, εντάξει τι να πρώτοπεις για το παιχνίδι τέρμα εθιστικο...απίστευτη δουλειά κάνανε τεράστιος ανοιχτός κόσμος ζωντανός όσο δεν πάει και με χίλια 2 πράματα να κάνεις.Απόλαυση η ιστορία, και οι χαρακτήρες και το πως συνδέονται μεταξύ τους!κόλλημα ακόμα και στις δευτερευουσες αποστολές.

 • Bill B.

  Το τελειώσατε κιόλας ρε παιδιά? Μπράβο... Εγώ λόγω έλλειψης χρόνου παίζω το πολύ 2 ώρες την μέρα, είμαι ακόμα στην πρώτη περιοχή, ούτε το Griffin σκότωσα ακόμα χαχαχ... Θα μου πάρει όλο το καλοκαίρι μου φαίνεται!

  Το soundtrack εν τω μεταξύ, το έχω λιώσει, υπέροχο!!

 • http://thebestgamersgr.blogspot.gr/ PROTOTYPE

  Το game γάμαγε πραγματικά δεν το περίμενα τόσο καλό δεν γουστάρω τόσο τα rpg και το συγκεκριμένο με μάγεψε το προτείνω ανεπιφύλακτα!!! Το τελείωσα στο hard σε 120 ώρες με το bad ending πολύ λυπηρό και αν έχεις φάει φόλα και απ τις δυο ακόμα χειροτερα 😛 !!!

  • zaes

   language....

   • http://thebestgamersgr.blogspot.gr/ PROTOTYPE

    What's wrong with you Mr!!!??? 😛

    • zaes

     just joking..mesie...lol

 • Chronix

  Ωραίο review Πετράν!

  Αν καταφέρω και τελειώσω κάποια στιγμή το W2 ίσως τσιμπήσω κάποια στιγμή.

  Btw δεν είναι κακή προσφορά Xbox One + W3 369 euros
  http://goo.gl/wkOKau

 • Zaratoth

  Μια απορία προς όσους τερμάτισαν. Μετά το τέλος, αφήνει το free roaming για ολοκλήρωση αποστολών κλπ; Ή ότι προλάβω πριν το τέλος;

  • GeorgeZ

   Ναι ότι έχεις αφήσει Contracts, treasures και τα ? τα κάνεις και μετά τον τερματισμό, εκτός από μερικά secondary quests που έχουν σχέση με την ιστορία αν δεν τα κάνεις χάνονται όταν το τερματίσεις.

   • Zaratoth

    Ευχαριστώ! Να δω βέβαια αν θα τα κάνω, καθώς συνήθως όταν τερματίζω παιχνίδι (και πιο συγκεκριμένα τελευταίο παιχνίδι λατρεμένης τριλογίας, ενώ πριν 1 μήνα τελείωσα τα εξίσου λατρεμένα βιβλία) παθαίνω μια κατάθλιψη.

  • JCDenton13

   Βαλε και τα 2 expansions που ειναι να βγουν φετος:Hearts of Stone(10 ωρες παιχνιδι) και Blood and Wine(20 ωρες).Εχει πολυ πραγμα το W3,ακομη και μετα την ολοκληρωση της κεντρικης ιστοριας.

 • GeorgeZ

  Σε καταλαβαίνω άλλωστε πως να μην πάθεις κατάθλιψη όταν τερματίσεις αυτή την παιχνιδαρα... μιας και είσαι φαν της σειράς, μια λύση είναι πριν φτάσεις στον τερματισμό κάνεις τα πάντα ότι έχεις αφήσει και μετά το τερματίζεις! θα σου πάρει μέρες πολλές ειδικά αν παίζεις 2-3 ώρες την μέρα αλλά θα το ευχαριστηθεις αρκετά.

  • Zaratoth

   Αυτό κάνω ήδη, όσο μπορώ να μείνω εκτός main story και έχω φτάσει σε σημείο να πάω πρώτη φορά στο Skellige μετά από 50+ ώρες παιχνιδιού.

   • alessan

    καλα εισαι εγω πηγα στις 70+ 🙂

 • Axxxel

  Μετά απο 40 ώρες και χωρίς να έχω φτάσει ούτε στη μέση, έχω να πω οτι είναι μαγεία. Όπως κι ο Bill B. έτσι κι εγώ ευτυχώς δεν έχω περισσότερο ελεύθερο χρόνο απο 2 ώρες τη μέρα, οπότε θα το χαρώ για καιρό! Περισσότερες λεπτομέρειες μετά τον τερματισμό. Όσο για τον χειρισμό κι εγώ με μοχλό παίζω στο pc και είναι μια χαρά.

  • Bill B.

   Εγώ το είπα, όλο το καλοκαίρι θα μου πάρει, παίζω μία βδομάδα και κάτι μέρες, και μόλις χθες σκότωσα το Griffin, και τώρα κάνω τις δευτερεύουσες στην πρώτη περιοχή, και τα ?...

   Είναι πολύ καλύτερα έτσι γιατί δεν θέλω να το πιάσω από τα μαλλιά και να το βγάλω σε λίγες μέρες, δεν κάνω review! Θα το ζήσω όσο τραβάει, γιατί δεν θέλω να τελειώσει, ώρες ώρες σκέφτομαι ότι είναι το τελευταίο μέρος και άσε...Ευτυχώς θα έχουμε και expansions.

   Και συν της άλλης, κάνω τα πάντα και χτίζω και χαρακτήρα με τα skills, armors κλπ κλπ.

 • alessan

  Nα πω και εγω την δικια μου την γνωμη πανω στο παιχνιδι! Ειμαι καπου στις 90 ωρες και εχω κανει ολα τα ερωτηματικα/θαυμαστικα(οσα βρηκα τουλαχιστον) σε White Orchard/Velen/Skellige(Μου εχουν μεινει στα βορεια νησια μονο) και καποιες αποστολες στο Skellige πριν παω στο Kaer Mohren!

  Τα περισσοτερα αν οχι ολα τα εχουν αναλυσει και το review και τα παιδια παραπανω! Οποτε δεν θα γραψω τοσα! Ειδικα για τα θετικα! Υπεροχα γραφικα (αν και το παιζω στο ΧΟ φανταζομαι σε αλλη πλατφορμα θα ειναι ακομα καλυτερα) και υπεροχος κοσμος! Φαινεται το ποση δουλεια επεσε για να φτιαχτει ολος αυτος ο χαρτης! Δευτερευοντα Quests και Contracts που σε κανουν να νιωθεις μερος του κοσμου και οχι απλα fetch quests! Για την ιστορια δεν εχω ολοκληρωμενη αποψη ακομα αλλα δεν τρελαινεσαι ! Η ειναι τοσο καλα τα δευτερευοντα που μερικες φορες ξεχναω οτι υπαρχει κιολας!!! Εξαιρετικοι διαλογοι και ενας κεντρικος χαρακτηρας πολυ καλα δομημενος -βοηθανε πολυ και τα βιβλια βεβαια-! Δενεσαι μαζι του και δεν ειναι α λα Skyrim αδιαφορο το ποιος ειναι!! Η μουσικη του μου αρεσε παρα πολυ -χαμηλωσα τα εφφε για να την ακουω πιο δυνατα! Δεν μου ετυχε μεχρι τωρα και καποιο bug να κολλησει καποιο quest πχ η τπτ τετοιο και καποια glitches για open world παιχνιδι τα θεωρω δεδομενα!!

  Στα αρνητικα τωρα! Αν και απο οτι ειδα ειναι στις κονσολες το "προβλημα" ο κοσμος του δειχνει ειδικα στο Novigrad αδειος!! Τοσο μεγαλη πολη και κυκλοφορουν 5 νοματαιοι ολοι και ολοι! Επισης καλα να εχουν οι ασχετοι χαρακτηρες ιδιες φατσες! Αλλα πρεπει να ειδα καποιες φατσες -ειδικα παιδια- δεν ξερω ποσες φορες σε ποσα quests!!! Εναν τυπο που βρηκα σε μια ακροθαλασσια και τον εσωσα τον ειδα αλλες 4-5 φορες μετα σε αλλα quest ως αλλον χαρακτηρα! Τραγικο αυτο! Δεν εχει τοσο βαθος οσο ειχαν τα προηγουμενα στην μαχη! Εχω φτασει εκει που εχω φτασει -σε δυσκολια Blood and Bones- και δεν τσεκαρα ποτε oils η potions καθως μια χαρα την παλευω και χωρις αυτα! κριμα! Στο 2 πχ που ειναι πιο κοντα με το 3 στο gameplay, σε μερικες μαχες χρειαζονταν και προετοιμασια καταλληλη! εδω οχι! Η βαρκουλα και το crossbow ψιλοαχρηστα! Το crossbow κυριως για το υποθαλασσιο ειναι και η βαρκουλα απλα για να ψαχνω ? στο Skellige μου φανηκε παρα για κατι αλλο!! Στο Black Flag πχ που ειχες καραβι εκανες ναυμαχιες,πολιορκουσες οχυρα,εκανες και τις κλασσικες παπαριτσες με τα σεντουκια, ειχε legendary ships! Οκ ειναι witcher οχι μουτσος αλλα ψιλοαδιαφορο και βαρετο! Ο κοσμος δεν ειναι ενιαιος -οχι οτι εγινε και κατι σπουδαιο αλλα να λεμε- οπως πχ στο Skyrim! Ειναι σπασμενος σε 4 κομματια! Μπορει να ηταν πολυ δυσκολο να γινει ενιαιος! Τεσπα!

  Εξαιρετικο παιχνιδι και το καλυτερο μεχρι τωρα στην νεα γενια! Εν αναμονη για Batman -αν και θα αγοραστει του χρονου- MGS,Halo Κλπ! Απιστευτη δουλεια σε ολα και καποιες αβλεψιες/αστοχιες συνγχωρουνται για οσα προσφερει και πολυ περισσοτερο για οσα ειναι να προσφερει σε καποιο μελλοντικο παιχνιδι της σειρας! Επικουρα και must see/buy απο ολους ειτε τους αρεσουν τα rpg ειτε οχι!

  • alessan

   Κ ξεχασα στα αρνητικα! Αλμα, κολυμπι κ αλογο ειναι καπως δυσκοιλια! Θελουν στρωσιμο !

   • Deathracer2009
    • alessan

     Κλαιω! Θα πασαρω 1-2 στην κονσολα μπας κ κοτσαπηδαει καλυτερα! 🙂

   • Φοίνικας ο Τέταρτος

    Στο 1.05 θα στρώσουν λίγο αυτά , όχι τέλεια αλλά λίγο πιο ομαλά.

    • alessan

     Για να δουμε! Στην 1.03 ειναι στο ΧΟ

 • Panzerfaust

  Μόνο και μόνο που βλέπεις τόσο πολλά "σεντόνια" και μόνο ενα είναι του Gogos, πάει να πει οτι το W3 είναι παιχνιδάρα. 🙂

 • alessan
 • ObsessedGeorge

  Χωρίς να κάνω spoilers, ήθελα να σας αναφέρω μετά την σκηνή σεξ με την "κυρία", την σκότωσα. Την γάμησα? (pun intended) Απάντηση χωρίς spoilers παρακαλώ.

  • alessan

   Οχι

 • PanaGois

  witcher 3 και batman arkham knight ειναι σιγουρο πως θα τα παρω αλλα εχω βρει πολλη φτηνα και assassin unity,assassin black flag,watch dogs,far cry 4,infaous seconson και sleping dogs το fc4 το ac unity τα βρηκα 30,00 το ac black flag 20,00 το watch dogs 25,00,το sleping dogs και infamous secon son 23,00 σας λεω witcher 3 και batman arkham knight θα τα παρω σιγουρα για τριτο παιχνιδι τι να παρω απο τα παραπανω που σας ειπα plzz help!!!!!!!!!!

  • stelios

   Παρε far cry 4....Το εχω τερματισει εδω και καιρο! Εμενα μου αρεσε παρα πολυ...αλλα δεν ειχα παιξει το far cry 3...γτ πολλοι απο εδω μεσα λενε οτι αν εχεις παιξει το far cry 3 δεν αξιζει να παρεις το 4.....
   Επισης κι εγω θελω να παρω (οποτε μπορεσω) το assassin creed unity!!

  • stelios

   Αν σκοπεύεις να πάρεις το assassin's creed unity....καλύτερα πάρε την special edition...5€ διαφορά έχει από την απλή έκδοση !

   • PanaGois

    σκοπευω να παρω assassin γιατι εχω ιδει το fc1,2,3 και blood dragon α παρω witcher 3,arkham knight και assassin unity ολα αυτα τα εχω ρει σε πολλη καλλη τιμη κατα τα αλλα thanks φιλε για το ενδιαφερον σου αν θεσ στειλε μου αιτημα στο psn PanaGois (account ps3) PanaGois2003(account ps4)

    • stelios

     Τιποτα χαρα μου!!!
     Οκ θα σου στειλω στο ps4....

 • ObsessedGeorge

  Eπίσης, το total playing time στο character stats, είναι broken.
  Ξεκινάω το βραδινό μου session πριν από 2 ώρες και βλέπω ότι λέει 3 μέρες και 18 ώρες. Το ρίχνω και μια ματιά πριν το κλείσω και λέει ότι παίζω 5 μέρες κ 4 ώρες. Γι'αυτό είπαν οι developers ότι το παιχνίδι έχει 200 ώρες content. 🙂

 • crsweber

  επειδη ψαχνω ram για αναβαθμιση για να το παιξω στα Ultra το παιχνιδι και δεν βρισκω στα καταστηματα
  μηπως καποιος εχει προς πωληση 2gb ram ddr2 1066mhz, αμα ειναι απο αθηνα

  • nick2010

   Είσαι σίγουρος ότι δεν υπάρχει σε μαγαζιά ????

   http://www.skroutz.gr/c/56/mnhmes-pc-ram.html?keyphrase=ram+ddr2+2gb+1066mhz

   • crsweber

    ευχαριστω φιλε nick2010 για τη βοηθεια, αλλα δυστυχως ψαχνω να δωσω μεχρι 25 ευρω για την ram, πιστευω αμα δωσω παραπανω απλα δεν αξιζει, καλυτερα να παρω καινουργιο pc

    η πρωτη G.Skill F2-8500CL5D-2GBPK (1Gx2) ειναι χωρισμενα τα 2gb στα 1 gb, εγω θελω να ειναι 2gb ενιαια. γιατι εχω 4 gb χωρισμενα στα 2 gb στο συστημα μου και αμα βαλω σκετη 1gb ram απλα δεν ξεκιναει το pc, το δοκιμασα αυτο

    η δευτερη OCZ Reaper HPC 2GB DDR2-1066MHz (OCZ2RPR10662GK) ειναι πανακριβη . στοιχιζει
    59,90 € και ειναι και απο τρικαλα και θα μου στοιχισει ακομη πιο πολυ. μενω αθηνα και θελω να βρω καμια ram και να δωσω το πολυ 25 ευρω

    η τριτη G.Skill F2-8500CL5D-4GBPK (2Gx2) πανακριβη 108,79 €

  • Φοίνικας ο Τέταρτος

   Να το παίξεις στα Ultra με DDR2 δεν νομίζω να γίνεται

 • tiflopodikas

  Το τερμάτισα το παιχνιδάκι 50 ώρες χωρίς πολλά side, παιχνίδαρος απλά πράματα τώρα σειρά έχει το inquisition που το έχω παρατήσει εδώ και 2 μήνες, μετά θα συνεχίσω να με γουιτσα να κάνω τα contracts και έπειτα ξανά από την αρχή.

 • Γιωργος

  Παιδιά μπορεί ν μ βοηθήσει κάποιος γτ εδώ κ 4 ώρες έχω κολλήσει σε ένα σημείο. ?Έχω φτάσει στο velen έχω μιλήσει μ την ταμαρα κ μου είπε πως δεν θέλει ν γυρίσει στον μπαμπά της. Τώρα όμως αυτός ο χοντρούλης ο μπαμπάς της ταμαρα μ ζητάει ν βρω την Άννα την γυναίκα του.στον χάρτη δεν μ δείχνει pou πρέπει ν πάω απλά μ λέει να ψάξω το υπόλοιπο velen γ ν βρω την Άννα. .δεν είναι δυνατόν ν ψάχνω όλο Τ velen στα κουτουρου δεν βρίσκω τίποτα. Πάντως επειδή Τ παιχνίδι Τ νοικιάζω δεν κάνω σχεδόν κανένα ερωτηματικό ή θαυμαστικό γ ν τελειώσω πιο γρήγορα. Τι πρέπει ν κάνω γ να βρω την Άννα κ ν προχωρήσω? Ευχαριστώ πολυ

  • Φοίνικας ο Τέταρτος

   SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER

   Η γυναίκα του είναι σε ένα βάλτο κάπου στην Velen σε ένα σπιτάκι , δεν θυμάμαι ακριβώς την περιοχή αλλά είναι με κάτι παιδάκια. Πρέπει να λύσεις την υπόθεση της περιοχής γιατί είναι λίγο καταραμένη.

   Ο Geralt δεν ξέρει από την αρχή πως αυτή η γυναίκα είναι τελικά η Άννα οπότε όταν το βρεις το μέρος μην περίμενεις να πει με την μία ο Geralt α είσαι η άννα πάμε πίσω , θα δεις πως θα εξελιχθεί.

   • giorgos

    σε ευχαριστω πολυ φιλε για την βοηθεια..απλως μηπως θυμασαι στο περιπου που ειναι αυτο το σπιτακι???ας πουμε με το που φευγω απο το βασιλειο να παω δεξια ή αριστερα???οταν λεμε velen εννοουμε ολη την περιοχη ετσι??οχι μονο το βασιλειο του baron...ολη η περιοχη ομως ειναι τεραστια για να βρω ενα σπιτακι

    • Axxxel

     Όπως έχεις ανοιχτό τον χάρτη στο crow's perch (το κάστρο του βαρόνου), πήγαινε δεξιά μέχρι να περάσεις στην διπλανή "ήπειρο" και μετά νότια, στη μέση της περίπου, θα δεις ένα μέρος του χάρτη που έχει τρία σπιτάκια περικυκλωμένα απο κομμάτια γης και νερό. Εκεί είναι ο βάλτος

    • alessan

     SPOILER

     σε οδηγουν τα quest! οποτε θα το βρεις σιγουρα! Δεν χρειαζεται να ψαχνεις μονος σου σωνει και ντε! Κανοντας τα, θα το βρεις! Ειναι 3-4 σπιτια μαζι με εναν ανεμομυλο αν θυμαμαι οπου παιζουν κατι παιδακια! απο εκει ξεκιναει η ιστορια με την Αννα μεχρι να το καταλαβει οτι ειναι αυτη!!

 • Γιωργος

  Να στε καλά ρε παιδιά σας ευχαριστώ πολυ.επειδή το νοικιάζω το παιχνίδι δεν παίζω quest.μάλλον αυτός είναι καιι ο λογος που δεν ήξερα τι να κάνω. Εσείς πόσα λεβελ ήσασταν περίπου όταν φτάσατε σε αυτό το σημείο? Γτ εγώ είμαι μόνο 6 κ δεν μπορώ με τπτ ν σκοτώσω το wirewolf(νομίζω έτσι λέγεται) που αυτό είναι 8

 • Bill B.

  Παιδιά μπόρεσε κανένας να πάρει την Ursine Armor? Είναι νωρίς για μένα καθώς είμαι lvl11 και κόβω βόλτες ακόμα στη Velen, αλλά ρωτάω αν όντως μπορείς να την φτιάξεις αργότερα γιατί τα σπάει το set!

  • Φοίνικας ο Τέταρτος

   Έχω κραφτάρει την 27άρα Cat , όλα γίνονται απλά στην ώρα τους

   Μόλις τώρα έβαλαν μέσο patch και το Wolf set άμα δεν κάνω λάθος

  • Axxxel

   Ναι την παίρνεις λίγο αργότερα. Είναι bear school. Έχει και 2-3 αναβαθμίσεις όπως όλα τα witcher set. Την αναβάθμισα 1 φορά ως τώρα, αλλά προσωπικά φοράω πάντα την feline (cat school) γιατί τα σπαθιά δίνουν δυνατό μπόνους xp σε κάθε τέρας/άνθρωπο (απο την πρώτη αναβάθμιση). Τώρα θέλω να βρω το σετ που δώσανε στο τελευταίο dlc (wolf school), να δω τι λέει.

  • Bill B.

   Έχει πάντως πολύ πράμα από armors κλπ... Στην ώρα τους όλα όντως, στο lvl που είμαι ας μην ζητάω και πολλά ακόμα χαχαχ...

   Χθες νομίζω βγήκε το DLC αυτής της εβδομάδας ε?

   • Φοίνικας ο Τέταρτος

    Νομίζω χθες ναι , ursine steel sword μπορείς να φορέσεις στα 15 , ursine silver sword στα 16

    Όλη η στολή είναι 17αρα και το crossbow 29

    • Bill B.

     Σήμερα και αύριο θα το λιώσω γιατί έχω 2 μέρες ρεπό, όποτε πιστεύω κάτι θα κάνω, θα προχωρήσω, γιατί είναι κάτι secondary quests που δεν μπορώ να τα τελειώσω λόγω δυσκολίας εχθρών, έχω μείνει πολύ πίσω. Ατελείωτη παιχνιδάρα, και μέχρι να το τερματίσω, θα έχουν φτιάξει και το Batman, για να λιωθεί κι εκείνο!

     • Φοίνικας ο Τέταρτος

      Μόλις φορέσεις την Ursine θα νιώσεις την διαφορά , εγώ με την Cat ένιωσα τουμπανάκι απλά.

      • Bill B.

       Ναι γι' αυτό θέλω δυνατές armors γιατί τώρα που λέει, μου την πέφτουν Drowners και κατεβαίνει η ζωή στο τέρμα, καλά που υπάρχουν και τα Shallow δηλαδή 😛

       Χθες έβαλα το Nilfgaardian Set από το DLC στον Geralt και στην Roach, και κάπως καλύτερα είναι τώρα τα πράγματα σε συνδυασμό με potions, bombs, oils, swords και δεν συμμαζεύεται 🙂

       • Φοίνικας ο Τέταρτος

        Πραγματικά σε αυτό το παιχνίδι δεν φοβάμε τα boss ή τα μεγάλα τέρατα που φαίνονται δυνατά , σα τα drowners/water hags δεν έχει λολ. τρόμος , σε αδειάζουν.

        • Axxxel

         Εμένα πάλι μου τη δίνουν τα noonwraith. Αυτή η εξαφάνιση/εμφάνιση απο πίσω σου είναι πολυ σπαστική. Μου χαλάει όλη την τακτική. Καλά άμα είναι και 3-4, τρεχάτε ποδαράκια μου μέχρι να τα παρασύρω ένα-ένα. Συν οτι δεν έχω αναβαθμίσει και το yrden.

 • Bill B.

  Από εδώ έχω ενημέρωση για τα DLC που βγαίνουν, μέχρι να τελειώσουν...

  http://www.eurogamer.net/articles/2015-06-02-this-weeks-free-witcher-3-dlc-is

 • Φοίνικας ο Τέταρτος

  Το καλό με τα noonwraith είναι πως ψοφάνε για πλάκα έχουν πολύ λίγη ζωή και δεν κάνουν ιδιαίτερη ζημιά , έχουν αυτό με την τηλεμεταφορά αλλά νομίζω γίνονται πιο αδύναμα όταν είναι μέσα στο Yrden

  • alessan

   Βασικα οταν ειναι μεσα στο Yrden βγαινουν απο την κατασταση την "φαντασμικη" (δεν ξερω πως αλλιως να το πω) και ειναι σαν κοινος αντιπαλος, οποτε τρωνε καλο ξυλο! Απλα μολις εξαφανιστουν και βγαλουν τα 3 με lvl 0-1 πρεπει να τα φας αμεσως γιατι γεμιζει η "ζωη" του βασικου noonwraith οσο ζουν αυτα και δεν τα κατεβαζεις!

   • Φοίνικας ο Τέταρτος

    Όντως , είχα μέρες να παίξω TW3 και το ξέχασα έτσι είναι. Όταν είναι μέσα στο Yrden είναι vulnerable και μπορείς να τους αλλάξεις τα πέταλα πραγματικά.

    Ουσιαστικά αυτή είναι η αδυναμία τους , άμα τα κυνηγάς χωρίς να είναι αποδυναμομένα από το Yrden θα σου κάνει την ζωή δύσκολη.

  • Axxxel

   Έχω λίγο καιρό να πετύχω κανένα, αλλά νομίζω πως εννοείς οτι τα wraith ψοφάνε για πλάκα (όντως), γιατί τα noonwraith και nightwraith είναι πιο τούμπανα. Και είχα πετύχει σε ένα λόφο 4 απο δαύτα και μου άλλαξαν τα φώτα αρκετές φορές μέχρι να τα καθαρίσω ένα-ένα (ήταν και 3-4 lvl πάνω απο μένα). Τέλος πάντων, ο καθένας με τα ζόρια του 🙂

 • alessan

  Rε συ gogos πως τελειωσε σε σενα??? Γιατι σε μενα ηταν σχεδον απο ελληνικη ταινια! Και ζησαμε εμεις καλα και αυτοι καλυτερα!!! Ασε που εκεινη την γατα που ελεγα αναθεμα και αν καταλαβα γιατι την εδειχνε!!!!

  • gogos

   SPOILER

   Bad ending μου έβγαλε εμένα στο πρώτο playthrough. Οπου θεωρητικά η Ciri πεθαίνει ή τουλάχιστον αυτό φαίνεται να πιστεύει ο Geralt.

 • Axxxel

  Glitch: Απεριόριστα orens (Kaer Morhen, v. 1.06, PC)

  ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Χθες ψάχνοντας το wolf school gear set, πέτυχα καταλάθος δύο σεντούκια που ξαναδίνουν τα orens συνέχεια! Ίσως να υπάρχουν κι άλλα. Είναι λίγο χρονοβόρο, καθώς κάθε φορά παίρνετε 4-5 orens, αλλά μετά απο λίγη ώρα έχετε καλό κομπόδεμα! Πρέπει να ανοίξετε το σεντούκι, να πάρετε τον χρυσό, να το κλείσετε, να γυρίσετε την κάμερα ώστε να μην φαίνεται το σεντούκι στην οθόνη (δεν χρειάζεται να μετακινήσετε τον Geralt). Όταν ξαναγυρίσετε την κάμερα πάνω του και το ξανανοίξετε τα orens είναι πάλι εκεί!

  1) Signal Tower (νοτιοδυτικά του Kaer Morhen, πολύ κοντά). Σκαρφαλώστε στα ξύλινα πατώματα μέσα στον πύργο, στον δεύτερο και ψηλότερο "όροφο" υπάρχει ένα σεντούκι.

  2) Στην σπηλιά ακριβώς βόρια του Bastion (βγαίνοντας απο το Kaer Morhen πάρτε τον δρόμο που πάει βοριοδυτικά, είναι στο τέλος του). Μπαίνοντας μέσα, στην πρώτη κοιλότητα που θα βρείτε δεξιά σας έχει ένα σεντούκι.

  • Φοίνικας ο Τέταρτος

   Πραγματικά και εγώ το πέτυχα το bug καταλάθος πριν από λίγο πριν διαβάσω το σχόλιο σου στο signal tower λολ , καθώς έψαχνα τα κομμάτια του wolf set

   Έχω ήδη 20 χιλιάρικα οπότε δεν με νοιάζει αλλά καλό είναι για όποιον δεν έχει ;p

   • Zaratoth

    Ωραία, ήθελα να ρωτήσω κιόλας. Τα κομμάτια του Wolf Set είναι μόνο Kaer Morhen; Πέτυχα τυχαία τα Enhanced γάντια στη σπηλιά του forktail, αλλά δεν πήρε το μάτι μου πουθενά αλλού άλλα.

    • Φοίνικας ο Τέταρτος

     Όχι , π.χ. το Wolven Silver Sword – Enhanced είναι στην Velen

     • Zaratoth

      Παίζει πάλι η φάση με χάρτες σε blacksmiths;

      • Φοίνικας ο Τέταρτος

       Δεν το έχω ψάξει αλλά μάλλον ναι

    • Axxxel

     Αν θυμάμαι σωστά ναι (μαζεύω και bear set παράλληλα και ψιλομπερδεύομαι). Μόλις βρεις το πρώτο γράμμα για να πάρεις το quest μετά είναι εύκολο καθώς ο χάρτης είναι μικρός

 • Axxxel

  Τέλος η παιχνιδάρα (δυστυχώς). Τα περισσότερα τα είπαν και τα παιδιά απο πάνω. Πανέμορφος κόσμος, γεμάτος, τεράστιος. Διάλογοι και lore τόσο προσεγμένα. Εξαιρετικά side quests με πολύ βάθος. Μoυσική υπέροχη που δένει με το όλο σκηνικό. Παιχνίδι που σε γεμίζει συναισθήματα, δεν σου γεμίζει απλά τις ώρες. Έγινε με πολύ μεράκι και φαίνεται. Απο τα κορυφαία σίγουρα. Μπορώ να γράψω "σεντόνια" για το πόσο μαγικό είναι το παιχνίδι αλλά δεν λέει τίποτα αν δεν το παίξει κάποιος. Θα αναφέρω μόνο μερικά αρνητικά που είναι καθαρά υποκειμενικά.
  1. Leveling system. Δεν έχει ισορροπία η κατανομή xp. Ελάχιστα για μεγάλες και ωραίες αποστολές, υπερβολικά για μικροπράγματα προς το τέλος του παιχνιδιού. Φτιάχτηκε το bug που δεν έδινε xp για αποστολές 6 lvl κάτω απο σένα και πλέον δίνει...5 xp!!! Παίζεις μισή ώρα αποστολή δηλαδή και ανταμοίβεσαι όσο ένα drowner...
  2. Overpowered. Στα τελειώματα του παιχνιδιού ήμουν τανκ πραγματικά. Με 35 lvl απλά έκανα γιούρια και έσφαζα ότι υπήρχε (bosses included). Χάθηκε η τακτική, η προετοιμασία, τα potions, τα oils...
  3. (SPOILERS)
  Η τελική μάχη και ο τερματισμός... Επειδή είναι επικό το παιχνίδι ως σύνολο, περίμενα και μια επική τελική μάχη. Ίσως να είχα πολύ ηψηλές προσδοκίες. Αλλά ρε φίλε συναντιέσαι με τον Eredin τον τιτανοτεράστιο δήθεν και αντι να γίνει χαλασμός Κυρίου, το μενού έχει λίγο χιονάκι και ξιφομαχία στο κατάστρωμα λες και είμαι ο Guybrush Threepwood;;; Άσε που του έκανα πλάκα μιας και ήμουν overpowered όπως είπα παραπάνω.
  Και φτάνουμε στον τερματισμό. Άλλο ξενέρωμα. Μετά απο 250+ ώρες απόλαυσης της τριλογίας, μου εξιστορείς τις συνέπειες των πράξεών μου σε στυλ κόμικ, σελίδα-σελίδα;;; Δώσε ρε στο λαό μια σκηνή 5 λεπτά γεμάτη συγκίνηση, επιβράβευση, ανατριχίλα ή ακόμα και κατάθλιψη. Δώσε μου κάτι επικό σαν την εισαγωγή του 2, με τον Letho. Κάτι να θυμάμαι για χρόνια. Χθες το τερμάτισα και το ξέχασα ήδη.

  Αυτά. Το παιχνίδι και η τριλογία γενικά είναι φανταστικά. Παίξτε το οπωσδήποτε

 • Bill B.

  Γιατί κάτι μου λέει πως η γάτα που δείχνει στο παιχνίδι ώρες-ώρες (σαν να παρακολουθεί την περιπέτεια του Geralt), θα μας απασχολήσει στο μέλλον? Μου δίνει αυτή την αίσθηση για Cat School φάση με γυναίκα πρωταγωνίστρια (μετά τον Geralt και το Wolf School), δεν ξέρω!

  Ή εκτός και αν παίζει κάτι άλλο, γιατί δεν το τερμάτισα ακόμα, είμαι στην μέση σχεδόν... βασικά δεν ξέρω 😛 , είμαι εκεί που ΔΕΝ άφησα την Triss να φύγει (όχι, δεν αφήνεις κοκκινομάλλα να σου φύγει 😉 ).

  Ελπίζω να βγάλω άκρη, με τόσα διαφορετικά τέλη, ότι καταλάβει ο καθένας!!

 • Φοίνικας ο Τέταρτος

  1.07 Patch notes που θα βγει αυτή την εβδομάδα

  http://forums.cdprojektred.com/threads/52492-Patch-1-07-Changelog

 • Chronix

  Αν και το Witcher 2 δεν με είχε κρατήσει και το παράτησα, είπα να δώσω μία ευκαιρία στο Witcher 3. Πραγματικά εξαιρετικό, οπτικο-ακουστικά απολαυστικό, τεράστιο, δυνατό σενάριο, το gameplay έχει τα θεματάκια του, αλλά η συνολική εμπειρία είναι απόλαυση.

 • Bill B.

  ΓΑΜΗΣΕ το patch 1.07 πραγματικά!

  Άλλο παιχνίδι τελείως, ακόμα και στο low, τα textures, τα εφέ, γενικά τα γραφικά είναι ΚΡΥΣΤΑΛΛΟ όμως, δεν υπάρχει θολούρα πουθενά, και τα cinematics σαν αληθινά!!

  Η alternative move του Geralt χίλιες φορές καλύτερη, γιατί δεν περπατάει πρώτα και μετά τρέχει, αλλά τώρα τρέχει κατευθείαν!!!

  Επίσης εξαφανίστηκαν τα pop-ups, όλα είναι εκεί σταθερά από χιλιόμετρα, πλησιάζεις δεν πλησιάζεις δεν ξεπετάγεται ΤΙΠΟΤΑ μπροστά σου επιτέλους!!!!

  Και άλλα πολλά σημαντικά άλλαξαν... Αν καταφέρουν και στο 1.08 βελτιώσουν τα fps και κρατήσουν ότι πρόσθεσαν, δεν χρειάζεται ξανά άλλο update. Παίζεται πάλι, αλλά όντως έπεσε η απόδοσή του, ελπίζω να το διορθώσουν γρήγορα. Γενικά όμως έσπειρε το patch...

 • thanos

  Γεια χαρα παιδια, λογω περιορισμενου χρονου ειμαι lvl 5 ακομη κ εφτασα στη μαχη με το howler το οποιο με κανει μια χαψια με τη πρωτη, τι κανω? Ανεβαινω lvl κ ξαναπαω οταν ειμαι πιο ετοιμος, α και πως στο καλο κανεις επιτυχημενο crafting lvl up κ ολα αυτα , ξερω μπορει να ακουγομαι ασχετος αλλα ο χρονος που εχω ειναι ελαχιστος, ευχαριστω.

  • Φοίνικας ο Τέταρτος

   Το howler είναι για lv13 ~ δεν είναι για το επίπεδο σου

 • Chronix

  Προσοχή μέτα το 1.07 update, κάνει reset το difficulty level στο "Just the story".

 • Φοίνικας ο Τέταρτος

  Βγήκε το patch 1.08 του TW3 σήμερα το οποίο φτιάχνει κάποια τεχνικά προβλήματα που δημιούργησε το 1.07 ενώ ταυτοχρόνως διορθώνει αλλά +30 προβλήματα.

  Το μέγεθος του patch είναι 2.2GB

 • gogos

  Ξεκίνησα δεύτερο Playthrough με το 1.08 upadate πλέον. Το storage των αντικειμένων είναι μια πολύ καλή προσθήκη. Στο προηγούμενο παιχνίδι μου αναγκαζόμουν κάθε λιγο να κάνω discard, για να αποφύγω το περιττό βάρος. Πρόσεξα πως έχουν βάλει και ένα αρκετά ακριβό item που σου κάνει reset τα abilities, ούτως ώστε σε περίπτωση που δεν είσαι ευχαριστημένος με την ανάπτυξη του χαρακτήρα σου, να τα επανατοποθετείς με διαφορετικό τρόπο. Εφόσον δεν γίνεται αλόγιστη χρήση του, είναι καλοδεχούμενο. Παρόλα αυτά υπάρχουν ακόμα μικρό glitches. Χθές μου έκανε ένα infinite loading και ένας εχθρός μπήκε ολόκληρος μέσα σε τοίχο με αποτέλεσμα να μην μπορώ να του κάνω damage, αλλά σοβαρά θέματα δεν υπάρχουν.

  Χθές κάθισα να παίξω στις 21:00 το βράδυ και oταν κοίταξα το ρολόι μου είχε πάει 2:00 η ωρά! Σε απορροφάει σε απίστευτο βαθμό το Game. Πλέον παίζω με alchemy και ήδη ξεκλείδωσα μερικά skills που δεν είχα δοκιμάσει μέχρι τώρα, όπως το frenzy που παγώνει τον χρόνο για ελάχιστα δευτερόλεπτα κάθε φόρα που ένας εχθρός κάνει counter μία επίθεση σου, οταν το toxicity σου είναι πάνω απο μηδέν. Έπαιξα ξανά την αποστολή "a towerfull of mice" με διαφορετική "καλήτερη" εξέλιξη της πλοκής αυτή τη φορά. Για να πάρεις παικτικά και σεναριακά τα περισσότερα στοιχεία που έχει το Game να δώσει, θέλεις 3 Playthrough μέσα στο νερό.

  • tiflopodikas

   Το αντικείμενο που κάνεις reset τα skills σου ήταν και από παλιά δεν το έβαλαν τώρα , το θυμάμαι επειδή το είχα χρησιμοποιήσει.

   • gogos

    Σοβαρά? Προφανώς και είναι αρκετά σπάνιο item, γιατί δεν το είχα δει στις αρχές. Νομίζα οτι το πρόσθεσαν με τα updates. Tυχαία κοιτούσα την πραμάτια της Keria Metz και το παρατήρησα.

    • tiflopodikas

     Δεν απάντησα πιο νωρίς γιατί προσπαθούσα να θυμηθώ από που το είχα πάρει, άμα έκανες ένα quest για τον druid στα νησιά skellige σου το πουλούσε ήταν ένα φίλτρο.

     • gogos

      Το έψαξα λίγο και στο net. Το respec potion είναι σπάνιο αντικείμενο. Μόνο σε 4 σημεία του παιχνιδιού το βρίσκεις και αυτό υπο προυποθέσεις πάλι. Έχω φάει άσχημο σκάλωμα με το Gwent τώρα. Στο πρώτο playthrough το είχα αγγίξει ελάχιστα. Το να κερδίσεις μια σπάνια κάρτα απο τον αντίπαλο είναι δύσκολη υπόθεση πολλές φορές. Ολοκλήρωσα και την αποστολή στο crookback bog, σώζοντας την Anna αυτή τη φόρα, μα και πάλι το τέλος είναι δραματικό. Δεν υπάρχει σωστό και λάθος ending, οτι και να αποφασίσεις στο τέλος θα σου γαμηθεί η ψυχολογία 😀

      • Zaratoth

       Respec potion πουλά σίγουρα ο Merchant στο Novigrad από τον οποίο παίρνεις το quest για τον Tyromancer μάγο.

 • gogos

  Απόλαυση να παίζεις με alchemy! Υπάρχουν τρομεροί παράμετροι, που δεν είχα ανακαλύψει εως τώρα. Για παράδειγμα τα τοξικά αέρια της Dragon’s Dream Bomb, είναι ευαίσθητα στο ign με αποτέλεσμα αν τα συνδιάσεις, να δημιουργηθεί μια μεγάλη έκρηξη στο πεδίο της μάχης.

  Δείτε τι κατάφερε να κάνει ένας τύπος με το Delayed Recovery skill, το Tawny Owl potion και Superior Blizzard potion! Δεν υπάρχει απλά!

  https://www.youtube.com/watch?v=PrVxWUHrE2g

 • Φοίνικας ο Τέταρτος

  Παρεπιπτόντως βγήκε επίσημα Mod Kit , έρχονται τα τρελά τα mods

 • Zaratoth

  Μόλις τελείωσα τη μάχη της Kaer Morhen. Ότι επικότερο έχω ζήσει στα χρόνια μου ως gamer. Βέβαια, φταίει λίγο ότι έχω διαβάσει και τα βιβλία (λιγουλάκι μωρέ, πόσο μπορείς να δεθείς με χαρακτήρες για τους οποίους διάβαζες σε 7 βιβλία)

  • gogos

   Για δες σύμπτωση! Και έγω μόλις τώρα την τέλειωσα για δεύτερη φορά! Aυτη τη φορά χώρις τον Letho, όμως είχα τον Hjalmar στο team μου! Αν η τελική μάχη του Mass Effect 2 ήταν μια φορά επική, η μάχη στο Kaer Morhen του Τhe witcher 3 είναι εκατό!

   SPOILER

   Η οργή της Ciri για τον θάνατο του Vesemir ήταν πράγματι ψαρωτική! Απο τα πιο δυνατά σημεία του main story. Επίσης η συνάντηση της με τον Geralt είναι αρκέτα φορτισμένη, οταν την συναντάει πιστεύοντας πως είναι νεκρή και το πνέυμα της που του έδειχνε τον δρόμο στο The Isle of Mists, επιστρέφει και πάλι στο σώμα της.

 • Zaratoth

  Τερματισμός μετά από συνολικά 87μιση ώρες gameplay και έχω αφήσει αρκετές περιοχές ανεξερεύνητες (αν και έβγαλα Mastercraft Wolven Armor). Good Yennefer Ending. Δάκρυα χαράς. :'-)

 • gogos

  Τέλος του δεύτερου playthrough και για μένα. Αυτή τη φορά επικεντρώθηκα καθαρά στα main και side story quests, αφήνοντας στην άκρη τα treasures, witcher contracts και εξερεύνηση ερωτηματικών. Δυστυχώς δεν μπόρεσα να ολοκληρώσω 2 απο αυτά, εξ αιτίας κάποιων glitches. Ήθελα πολύ να γίνω ο πρωταθλητής Gwent, αλλά για να γίνει αυτό χρειάζονται κάποια patchακια ακόμα 🙁

  Διαφορετικές επιλογές, διαφορετική διαμόρφωση κόσμου και φυσικά διαφορετικό ending. Απόλαυσα πολύ περισσότερο την πλοκή τώρα, μιας και στο πρώτο Playthrough γυρνώντας απο εδώ και εκεί, ένιωσα πως ο ρυθμός χωλαίνει κάτι που τελικά δεν ισχύει. Full alchemy, με βασικό μου όπλο το Cluster Bombs skill. Aπο ένα σημείο και μετά πετούσα μια βόμβα και χωριζόταν σε 6 κομμάτια! Δεν ανακάλυψα βέβαια όλες τις συνταγές, αλλά αυτό θα γίνει oταν κυκλοφορήσουν όλα τα expansions, σε ένα τρίτο και τελευταίο playthrough σε new game +

  Αν εξαιρέσω τα τεχνικά προβλήματα θεωρώ πως το game απλά χτυπάει "ταβάνι", όσο αφορά το είδος των Fantasy RPGs. Δύσκολά θα μπορέσει να ξεπεραστεί απο κάποιο άλλο στο μέλλον σε οτι αφορά σενάριο και quests. Ίσως ακουστεί υπερβολικό, αλλά πιστεύω πως οτι κατάφερε ο Όμηρος με την Ιλιάδα και Οδύσσεια στην ποίηση, κατάφερε και η cd projekt red με το the witcher 3 στον χώρο των videogames. Ένα Έπος που συγκεντρώνει όλα τα βασικά χαρακτηριστικά του ορισμού.

 • gogos

  Θέλω να είστε ψύχραιμοι, αλλά δυστυχώς μία ανατριχιαστική φήμη κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, που θέλει πηγές απο τα ενδότερα της cd projekt red να αναφέρουν, πως η ΕΑ συζητάει με την εταιρία το ενδεχόμενο εξαγοράς της. Άλλο ένα αγαπήμενο franchise έφτασε στο "τέλος" του? Ας ελπίσουμε πως όχι.

  http://www.pushsquare.com/news/2015/09/rumour_the_witcher_3_developer_cd_projekt_red_about_to_be_bought_by_ea

  • Zaratoth

   " Update: Well that was fast. This rumour's managed to exist for all of half an hour before CD Projekt Red community lead Marcin Momot has effectively shut it down over on Twitter. We told you to be sceptical!"

   Οπότε όλα οκ.

   • Zaratoth

    Και το εν λόγω tweet.

    "Just bumped into Marcin Iwiński - it was new to him. I guess the "informer" has better insight than the @CDPROJEKTRED founder. 🙂 "

    • gogos

     Μακάρι φίλε να είναι "ράδιο αρβύλα". Πάγωσε το αίμα μου και μόνο στην σκέψη οτι κάτι τέτοιο μπορεί να αληθεύει. Οι μνήμες της κάκιστης διαχείρησης της σειράς Dead space, απο την άπλυστη ΕΑ, είναι ακόμα πολύ νωπές. Θεατής στο ίδιο έργο δεύτερη φορά πάει πολύ.

    • Φοίνικας ο Τέταρτος

     Καλά το αρνείται τώρα αλλά το ίδιο είχε κάνει και με το downgrade του TW3 και είδαμε τελικά πως κατέληξε.

     Το ίδιο είχε πει και για τα mods του TW3 και είδαμε και αυτό πως κατέληξε

     • Zaratoth

      Τι είχε πει για mods και που κατέληξε;

      • Φοίνικας ο Τέταρτος

       Πριν βγει το παιχνίδι είχαν πει πως θα ενημερώσουν το REDKit tool ώστε να μπορείς να πειράξεις/μοντάρεις τα πάντα όλα , το ανανέωσαν αλλά είναι περιορισμένο

       Δεν είναι fully featured το mod kit όπως το W2 Redkit.

       Ναι στην τελική έδωσαν ένα kit αλλά όχι όπως το υποσχέθηκαν επί της ουσίας άλλα λένε άλλα κάνουν.

     • gogos

      Δεν ξέρω παιδια, αλλά προσωπικά δεν έχω ηρεμήσει απόλυτα. Ίσως να φταίνε οι παλιές τραυματικές εμπειρίες που έχω απο την ΕΑ. Αν ήταν φήμη για εξαγορά απο οποιαδήποτε άλλη έταιρια, πάλι θα με χαλούσε αλλά όχι σε αυτό τον βαθμό. Ας ελπίσουμε η παροιμία "Όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά", να μην ισχύσει σε αυτή την περίπτωση.

      Στην τελική τι να την κάνει την σειρά the witcher? Έχει την Bioware να φτάχνει playmobil.. εχμ, συγνώμη.. RPGs ήθελα να πω 😀

      • Zaratoth

       Στην εποχή της παραπληροφόρησης των blogs και των "έγκυρων πηγών", υπάρχουν πολλοί καπνοί που δεν αντιστοιχούν σε φωτιά.

  • Deresek

   http://i.imgur.com/Duk4wxR.jpg
   συγγνώμη παιδιά αλλά έπρεπε να το ανεβάσω 😛

   • Φοίνικας ο Τέταρτος
    • gogos

     Χα, χα! Εντάξει λίγο υπερβολικά τα memes, αλλά υπάρχει δόση αλήθειας. Και με την Visceral το ίδιο έκανε, παρόλο που δεν αναφέρεται. Ένω τα dead space 1 και 2 είχαν πάνω απο 2 εκκ. πωλήσεις το καθένα, η ΕΑ έβαλε την εταιρία να δημιουργήσει το 3 πιο κοντά στα πρότυπα του Gears of War για να επιτύχει τον στόχο των 5 εκκ.

     Η συνέχεια είναι γνωστή. Το κοινό - λόγω της αλλαγής στην δομή του - το απέριψε και το dead space 4, που ήδη ήταν υπο ανάπτυξη, ακυρώθηκε κακείν κακώς με ένα τμήμα του studio να "κατεβάζει ρολά". Στα υπόλοιπα τμήματα ανατέθηκε το battlefield hardline, με πολλούς εργαζόμενους να δηλώνουν παραίτηση. Ο ελληνικής καταγωγής general manager του studio και εμπνευστής της σειράς dead space, Steve Papoutsis, δήλωσε παραίτηση και εκείνος αμμέσως μετά την ολοκλήρωση του hardline, παρα τις πολλαπλές δηλώσεις του σε όλο αυτό το διάστημα, πως θα ήθελε πολύ να δει ένα τέταρτο μέρος να πέρνει "σάρκα και οστά". Τα easter eggs μέσα στο hardline ήταν πολλά. Απο οτι φαίνεται ομως δεν τον άφησαν..

     Για μένα μια cd projekt red, η οποιά θα πέρνει εντολές για τις κινήσεις της απο την ΕΑ, απλά θα είναι μια καταδικασμένη cd projekt red. Και φυσικά ως φανατικός της σειράς δεν πρόκειται να αναγνωρίσω ως canon κανένα απο τα sequels του the witcher που θα ακολουθήσουν, υπο αυτά τα δεδομένα. Αναμένουμε να δούμε αν θα επαληθευτούν οι φήμες.

 • george255

  θα ηθελα να ροτησω καποια πραγματα επειδη ειαι καινουργιος στην σειρα......την ciri που την ελεγχουμε στο παιχνιδι μπορουμε να την εχουμε και μετα το τελος της ιστορια η οχι??? και το παιχνιδι απο ποσες περιοχες αποτελητε εγω δηλαδη εχω 4 διαθεσιμε στο word map!

 • Kilia

  oh la la!!!
  Oσοι εχετε το παιχνιδι στο πιτσι απλα τρεξτε και κατεβαστε αυτο το μοντακι, παει το παιχνιδι στο 20.
  http://www.nexusmods.com/witcher3/mods/953/?
  Ακομα και γω λεω να το αγορασω, ειναι απιστευτο...

  • giorgos935

   LOL.ΝΙΩΘΩ ΗΔΗ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΩΝ ΚΑΡΤΩΝ

 • Φοίνικας ο Τέταρτος

  Με ποια λογική το quest για scavenger hunt του wolf gear είναι για lv14 όταν σχεδόν όλα τα κομμάτια είναι στην kaer morhen και για να πας εκεί πρέπει να έχεις τελειώσει με τις άλλες περιοχές και θα είσαι +20lv

  Τι ξενέρα να περνάς ένα quest μερικά lv και να το κάνεις και να σου δίνει 2exp U_U

  • Silender
   • Φοίνικας ο Τέταρτος

    Έχω φορτώσει καμία 10αρια mods και έκανα το παιχνίδι ανθρώπινο , νάνε καλά το nexusmods μα τον Δία Θεόσταλτο.

    Πόσο παίζει να βελτιώθηκε η εμπειρία του παιχνιδιού

    Καλά το παιχνίδι άνετα το καλύτερο παιχνίδι της 10τιας για εμένα το λιγότερο , είχε να με κουνήσει παιχνίδι δεν θυμάμαι και εγώ πότε. Κανά ocarina of time όταν είμουν μικρός ;

    Η ιστορία είναι βασισμένη στα βιβλία σωστά ; Υπάρχει συνέχεια στα βιβλία ; Λογικά μπορεί να υπάρξει συνέχεια και στο παιχνίδι έτσι ;