alt text

Έχοντας στα χέρια μου το The Last of Us, προσπαθώ έτσι από περιέργεια να θυμηθώ αν η Naughty Dog απέτυχε ποτέ με κάποιον τίτλο της. Είναι τόσο πλούσιο το βιογραφικό της εταιρείας, που από τη στιγμή που ανακοινώθηκε το The Last of Us, είμασταν σίγουροι πως το παιχνίδι θα είναι αντάξιο των προσδοκιών, αλλά και της προϊστορίας της ND. Η πολυαναμενόμενη αποκλειστικότητα του PS3 είναι επιτέλους εδώ και από την εισαγωγή και μόνο, μπορεί κανείς να καταλάβει πως το The Last Of Us είναι ιδιαίτερα προσεγμένο, προσφέροντας μια εμπειρία που αξίζει να ζήσουν όλοι όσοι έχουν κονσόλα της Sony.

Το The Last Of Us εξελίσσεται στην Αμερική του 2033, 20 χρόνια μετά το ξέσπασμα ενός θανατηφόρου ιού, που στο πέρασμά του μόλυνε εκατομμύρια πολίτες, μετατρέποντάς τους σε (κάτι σαν) ζόμπι και φυσικά εξαφάνισε τεράστιο ποσοστό του πολιτισμού. Ο στρατός πλέον, στην προσπάθειά του να ελέγξει την κατάσταση, φρουρεί διάφορες προστατευόμενες περιοχές, χρησιμοποιώντας αυστηρούς κανονισμούς και δείχνοντας μηδενική ανοχή σε περίπτωση που κάποιος πολίτης εντοπιστεί μολυσμένος. Φυσικά, η μετακίνηση έξω από τις υπό καραντίνα αυτές περιοχές είναι απαγορευμένη. Εκεί ακριβώς εμφανίζεται ο πρωταγωνιστής του παιχνιδιού και alter ego σας, μέσα από το χειριστήριο. Ο Joel είναι λαθρέμπορος, δηλαδή αναλαμβάνει να μεταφέρει κάθε είδους αγαθά μέσα και έξω από τις προστατευμένες περιοχές, με το ανάλογο ρίσκο και αντίτιμο. Αυτή τη φορά όμως, αυτό που πρέπει να μεταφέρει δεν είναι αγαθό, αλλά ένα κορίτσι.

Το όνομα αυτής Ellie. Όλο το παιχνίδι περιστρέφεται γύρω από την επιβίωσή της. Όπως καταλαβαίνετε, η 14χρονη Ellie σας ακολουθεί στο μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού και κατά την διάρκεια των μαχών σας βοηθάει στις μάχες με τους εχθρούς. Επίσης, κατά τη διάρκεια της περιπέτειας σχολιάζει τα γεγονότα που συμβαίνουν και κάποιες φορές δείχνει την ηλικία της, αφού τυχαίνει να την ακούσετε να σιγοτραγουδά ή... να προσπαθεί να μάθει να σφυρίζει. Ο χαρακτήρας της είναι λίγο "άγριος" για το νεαρό της ηλικίας της, αλλά δικαιολογείται, αφού μεγαλώνει σε μια εποχή που τα πάντα είναι υπό διάλυση και δεν έχει γνωρίσει πως ήταν ο κόσμος πριν. Είμαι σίγουρος πως θα την συμπαθήσετε ιδιαίτερα. Το γιατί και πού πρέπει να την πάει ο Joel, καλύτερα να το μάθετε μόνοι σας, παίζοντας το παιχνίδι…

Οι πρωταγωνιστές Joel και Ellie σε πρώτο πλάνο.

Οι πρωταγωνιστές Joel και Ellie σε πρώτο πλάνο.

Η ιστορία του The Last Of Us μου άφησε μια γλυκόπικρη γεύση μέχρι το τέλος του παιχνιδιού. Ο τρόπος που ξεδιπλώνεται είναι σίγουρα ενδιαφέρων (βλέπε την αν μη τι άλλο εντυπωσιακή εισαγωγή), αλλά δεν προσφέρει κάτι καινούριο. Το παιχνίδι δίνει την εντύπωση ότι δανείζεται σεναριακά στοιχεία από ταινίες και αρκετές φορές οι εξελίξεις είναι προβλέψιμες. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν είναι σε καμία περίπτωση «deal breaker» και δεν μειώνει την ποιότητα του τίτλου. Ίσως οι προσδοκίες μου να ήταν μεγαλύτερες.

Ο οπτικός τομέας του The Last Of Us είναι εξαιρετικός, τεχνικά και αισθητικά, αν και δεν σερβίρει κάτι το πρωτοποριακό. Τα μοντέλα των χαρακτήρων, σε αρκετές στιγμές θυμίζουν πραγματικούς ανθρώπους με ρεαλιστικότατες εκφράσεις προσώπου και σώματος. Οι τοποθεσίες του κόσμου του τίτλου, προκαλούν ανατριχίλα με την λεπτομέρειά τους και σας κάνουν να νιώθετε το δέος των απομονωμένων τοπίων. Διασχίζετε ολόκληρες ερειπωμένες γειτονιές, ανατριχιαστικά σκοτεινές εκκλησίες, μισογκρεμισμένες και ετοιμόρροπες πολυκατοικίες και φυσικά νεκροταφεία που δεν θα μπορούσαν να λείπουν από ένα παιχνίδι σαν αυτό. Από τα highlight των τοπίων είναι ένα κελάρι που “πρέπει” να διασχίσετε και πιστέψτε με, δεν θέλετε σε καμμία περίπτωση. Όταν η ξύλινη πόρτα ανοίξει και πρέπει να προχωρήσετε μέσα του, με μοναδική παρέα την Ellie και τον φακό σας, κυριολεκτικά μετανιώνετε που σπρώχνετε με τον αντίχειρά σας τον αναλογικό προς τα μπρος. Οι cutscenes επίσης θα σας αφήσουν με το στόμα ανοιχτό. Τα γραφικά του The Last Of Us είναι προσεγμένα, με ζωντανούς φωτισμούς και με σταθερό frame rate.

Αυτό που μου έκανε εντύπωση στο The Last Of Us, είναι η ελάχιστη παρουσία της μουσικής. Τις περισσότερες στιγμές κατά τη διάρκεια της περιπέτειας, σας συνοδεύουν μόνο οι ήχοι του περιβάλλοντος. Η μουσική απέχει χαρακτηριστικά και εμφανίζεται μονάχα σε σημεία χαλάρωσης ή σε κάποια συγκινητική και έντονα φορτισμένη σκηνή. Οι ήχοι που ακούγονται, όχι μόνο χαρακτηρίζουν το παιχνίδι και το περιβάλλον, αλλά την γενικότερη εμπειρία που η Naughty Dog θέλει να περάσει στον παίκτη. Αυτή η μουσική σιγή σας εγκλιματίζει και σας κάνει να νιώθετε πως βρίσκεστε όντως σε έναν τελειωμένο κόσμο, με ελάχιστες ελπίδες επιβίωσης. Έτσι κι αλλιώς, από τα πράγματα που ακούτε (και σε πολλές περιπτώσεις που δεν ακούτε), μπορείτε να αποφασίζετε τις επόμενες στρατηγικές σας κινήσεις, οι οποίες κρίνουν τη ζωή ή τον θάνατό σας. Περισσότερα γι αυτό πιο κάτω.

Όταν μιλάμε για ατμόσφαιρα, μιλάμε για ΤΗΝ ατμόσφαιρα.

Όταν μιλάμε για ατμόσφαιρα, μιλάμε για ΤΗΝ ατμόσφαιρα.

Ας περάσουμε στον σημαντικότερο τομέα του παιχνιδιού, το gameplay. Ακολουθώντας την ιστορία του The Last Of Us, πρέπει να εκπληρώνετε τα διάφορα objectives, αντιμετωπίζοντας τους στρατιώτες που φρουρούν ή κάνουν περιπολίες και φυσικά τους μολυσμένους που είναι διάσπαρτοι στο περιβάλλον και συνήθως εκεί που δεν τους περιμένετε. Το κάθε ένα από αυτά τα "εμπόδια" μπορείτε να το αντιμετωπίσετε με διαφορετικές στρατηγικές. Εδώ η Naughty Dog σας δίνει μια φοβερή ελευθερία. Είστε πλήρως ελεύθεροι να επιλέξετε τον τρόπο που θα χειριστείτε μια κατάσταση. Η επιλογή σας μπορεί να σας βγάλει ασπροπρόσωπους, εάν την εκτελέσετε άψογα, ή να σας οδηγήσει σε ένα ανατριχιαστικό death sequence.

Η πρώτη σας επιλογή είναι το κλασικό "έλεγχος στα όπλα και με τα μούτρα στην δράση". Σωρεία πυροβολισμών μέχρι να γεμίσετε το έδαφος με τα πτώματα των εχθρών σας και να προχωρήσετε ανενόχλητοι στο επόμενο σημείο. Εάν επιλέξετε κάτι τέτοιο, τις περισσότερες φορές θα βρεθείτε να κάνετε reload στο παιχνίδι, καθώς οι αντίπαλοί σας είναι πολλοί, ιδιαίτερα έξυπνοι και περιέργως πολύ ανθεκτικοί στις σφαίρες. Όλα αυτά, την ίδια στιγμή που το παιχνίδι είναι αρκετά φειδωλό στην προμήθεια πυρομαχικών. Μαθαίνετε αρκετά νωρίς πως κάθε μία σφαίρα έχει τεράστια αξία (τουλάχιστον στο hard mode). Τη στρατηγική αυτή δεν τη συστήνω για έναν ακόμα λόγο. Δεν θα νιώσετε πλήρως ικανοποιημένοι από την κίνηση και την ακρίβεια του χαρακτήρα σας, όταν αυτός σημαδεύει. Ειδικά δε, όταν έχετε να αντιμετωπίσετε στρατιώτες που σας επιτίθενται οργανωμένα ή ομάδες από μολυσμένους, τότε τα πράγματα καταλήγουν αρνητικά για εσάς.

Η δεύτερη στρατηγική είναι το πάντα ενδιαφέρον stealth. Παραμένετε κρυμμένοι, με τις κινήσεις σας να μην γίνονται αντιληπτές από τους εχθρούς. Έτσι, βγάζοντας από την μέση έναν-έναν τους εύκολους στόχους, ροκανίζετε τους αριθμούς των εχθρών σας μέχρι να μην υπάρχει κανείς. Πριν προχωρήσετε όμως σε αυτή τη στρατηγική, πρέπει να μελετήσετε τα μοτίβα κινήσεων που ακολουθούν, όπως φυσικά και το είδος τους. Εδώ, το παιχνίδι για να σας βοηθήσει αντιγράφει την περίεργη (για εμένα τουλάχιστον) μόδα να μπορείτε να "αισθάνεστε" το περιβάλλον και να βλέπετε πού βρίσκονται οι εχθροί, ακόμα και πίσω από τους τοίχους. Ο Joel λοιπόν, έχει την ικανότητα να μπαίνει σε listen mode και να "ακούει" τους εχθρούς που βρίσκονται κοντά του. Σε αυτό το mode, ο ήχος από το περιβάλλον ελαχιστοποιείται, ακούγονται μονό οι εχθροί και σε συνδυασμό με το έντονο λευκό χρώμα που αποκτούν, μπορείτε να τους μελετήσετε, να σχεδιάσετε το πλάνο σας και να πράξετε ανάλογα. Αυτό το mode θα γίνει η δεύτερη φύση σας, εάν επιλέξετε να τους βγάζετε από την μέση σιωπηρά. Σημείωση πριν προχωρήσω: μπορεί να ακούγεται εύκολο στην πράξη, αλλά ακόμα και με αυτό το κατά τα άλλα χρήσιμο "εργαλείο", τα retries σας θα είναι αρκετά μέχρι να πετύχετε το αποτέλεσμα που θέλετε.

Όταν καταλάβετε τον Clicker από τόσο κοντά, τα πράγματα είναι δύσκολα...

Όταν καταλάβετε τον Clicker από τόσο κοντά, τα πράγματα είναι δύσκολα...

Η τρίτη επιλογή στρατηγικής, είναι να αποφύγετε εντελώς τις μάχες. Πετώντας μπουκάλια και τούβλα, μπορείτε να δημιουργήσετε ηχητικούς αντιπερισπασμούς, και να στέλνετε τους αντιπάλους σας σε σημεία που δεν σας εμποδίζουν να φτάσετε στον στόχο σας αλώβητοι. Φυσικά πρέπει να κρατήσετε στο μυαλό πως τα βήματά σας μπορούν να τραβήξουν την προσοχή τους ακόμα και όταν περπατάτε αργά. Εδώ πρέπει να σημειώσω πως, εάν αποτύχετε με το stealth και σκοτώνοντας κάποιον αντίπαλο σας καταλάβουν οι υπόλοιποι, είτε γιατί κάνατε θόρυβο, είτε γιατί ήσασταν στο οπτικό τους πεδίο, μπορείτε να αμυνθείτε και να αντιμετωπίσετε την κατάσταση με όποιον τρόπο θέλετε. Σε τέτοιες περιπτώσεις το παιχνίδι λάμπει, καθώς αποδεικνύει πως η ελευθερία κινήσεων περιστρέφεται γύρω από τον παίκτη, κάθε στιγμή.

Όταν τα πράγματα πηγαίνουν στραβά, μπορείτε να στραφείτε στις μάχες σώμα με σώμα, οι οποίες ανεβάζουν την αδρεναλίνη στα ύψη. Ένας ακόμα λόγος να επιλέξετε μάχες σώμα με σώμα (πέρα από την οικονομία στις σφαίρες), είναι για να απολαύσετε τις πέρα για πέρα ακραίες σκηνές που ακολουθούν με την ολοκλήρωσή τους. Μέχρι πρόσφατα, θεωρούσα τις εκτελέσεις του Gears Of War 3 από τις πιο τραβηγμένες σκηνές που υπάρχουν σε παιχνίδι. Έχοντας ζήσει τα "fatalities" που κάνετε (ή σας κάνουν) στο The Last of Us, αναθεωρώ. Δεν περίμενα τέτοια ακρότητα, αλλά την απόλαυσα στον υπερθετικό βαθμό και δένει απίστευτα με την ατμόσφαιρά του παιχνιδιού. Γενικώς μπαίνετε σε μια διαδικασία να σκεφτείτε τι πρέπει να κάνετε για να έχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Όταν κατάφερνετε να ολοκληρώσετε έναν στόχο χωρίς να σας πάρει χαμπάρι κανείς, νιώθετε το λιγότερο εκστασιασμένοι!

Φυσικά, από το παιχνίδι δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι αναβαθμίσεις. Με το γνωστό σύστημα συλλογής αντικειμένων που είναι διάσπαρτα στο περιβάλλον (βλ. Tomb Raider), μπορείτε να αναβαθμίζετε τόσο τα όπλα σας, όσο και τα χαρακτηριστικά του Joel. Τα μεν όπλα τα αναβαθμίζετε στα ειδικά workbenches (βλ. Dead Island), βελτιώνοντας την ταχύτητα πυροβολισμού, την χωρητικότητα σφαιρών και άλλα. Στον Joel αναβαθμίζετε την συνολική του αντοχή σε χτυπήματα, την εμβέλεια του listen mode και διάφορες άλλες ειδικές ικανότητες, όπως την ταχύτητα του crafting. Ναι, crafting. Βρίσκοντας συγκεκριμένα υλικά, μπορείτε να φτιάχνετε διάφορα χρήσιμα αντικείμενα, από health kits και μολότοφ, μέχρι μαχαιράκια από γυαλί για τις μάχες σώμα με σώμα. Παρατηρείτε και εσείς μερικές αντιγραφές από άλλους τίτλους, ή απλά εγώ είμαι υπερβολικός και κακός?

Aπό τις πιο έντονες και απολαυστικές στιγμές του παιχνιδιού (η εικόνα είναι concept art).

Aπό τις πιο έντονες και απολαυστικές στιγμές του παιχνιδιού (η εικόνα είναι concept art).

Η ατμόσφαιρα του The Last of Us είναι το κάτι άλλο. Έχετε υπόψη πως το The Last Of Us ουσιαστικά ανήκει στην κατηγορία horror, με την έννοια πως σε κάθε γωνία σας περιμένει ο τρόμος και ο πανικός. Είτε αυτό απορρέει από το σκοτεινό κελάρι που πρέπει να διασχίσετε, είτε από τα βογγητά και τους ανατριχιαστικούς λυγμούς των μολυσμένων που ακόμα δεν σας έχουν καταλάβει. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στους καταραμένους clickers. Τα τυφλά αυτά φρικιά, είναι υπερευαίσθητα στους θορύβους και εάν σας πάρουν χαμπάρι, οι επιλογές σας για επιβίωση είναι ελάχιστες. Ο μακάβριος ήχος που κάνουν να είστε σίγουροι πως θα σας στοιχειώσει ακόμα και όταν δεν ασχολείστε με το παιχνίδι. Είπαμε, ο ήχος και τα εφέ έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Μέχρι το τέλος του The Last of Us αντιμετώπισα μερικά bugs τα οποία σε κάποιες στιγμές γίνονταν ενοχλητικά. Για παράδειγμα, ήμουν σε listen mode και ένας στρατιώτης που ήταν στο ακριβώς δίπλα δωμάτιο, δεν αποκτούσε το έντονο λευκό χρώμα κι ας τον έβλεπα κανονικά στο normal view. Επίσης, η Ellie, που ακολουθεί τον Joel καθόλη τη διάρκεια του παιχνιδιού, κάποιες φορές ένιωθα πως θα με προδώσει με τα βήματά και τα χρονικά άστοχα σχόλιά της, την ώρα που κρυβόμουν πίσω από ένα κουτί και ο clicker περνούσε από μπροστά μου. Φυσικά οι εχθροί δεν με καταλάβαιναν από αυτό, αλλά μου χάλαγε την ατμόσφαιρα.

Κλείνοντας, οφείλω να αναφερθώ στο multiplayer του The Last of Us, παρόλο που σε τέτοια παιχνίδια είναι ξεκάθαρα δευτερεύον (το ότι περίμεναν να το αποκαλύψουν τρεις εβδομάδες πριν την κυκλοφορία τα λέει όλα). Εξαρχής περίμενα μια μάλλον διαδικαστική προσπάθεια της Naughty Dog να επεκτείνει το χρόνο ενασχόλησης των παικτών με τον τίτλο. Το multiplayer του The Last Of Us λέγεται Factions και προσφέρει μονάχα δύο modes. Το Supply Raid είναι παρόμοιο με το γνωστό team deathmatch και σε αυτό προσπαθείτε να εξοντώσετε τους αντίπαλους παίκτες πριν τελειώσουν τα 20 διαθέσιμα reinforcements/respawns. Στο δε Survivor εάν σκοτωθείτε, περιμένετε μέχρι να ξεκινήσει ο επόμενος γύρος. Ο τελευταίος επιζών δίνει έναν πόντο στην ομάδα του. Όσο μπόρεσα να ασχοληθώ με το multiplayer του review κώδικα, η αίσθηση που μου άφησε ήταν του βιαστικού και του όχι τόσο προσεγμένου. Βέβαια υπάρχουν κάποια ωραία στοιχεία, όπως το ότι μπορείτε να τροποποιήσετε την εμφάνιση του χαρακτήρα σας και να του προσθέσετε εξοπλισμό όσο κερδίζετε ματς. Βέβαια, αυτό και μόνο δεν μπορεί να σας κρατήσει για καιρό. Για κάποιες ώρες, αφού έχετε ολοκληρώσει το single-player, είναι καλό.

Το multiplayer έχει έντονη τη θεματολογία της επιβίωσης.

Το multiplayer έχει έντονη τη θεματολογία της επιβίωσης.

To The Last Of Us είναι ένα εξαιρετικό παιχνίδι, αν και όχι τέλειο. Εν τέλει όμως αυτό που έχει σημασία είναι ότι καταφέρνει να μπει στην κατηγορία των “must-play”. Όπως ανέφερα και στην αρχή, αν έχετε PS3, επιβάλλεται να ζήσετε την περιπέτεια του The Last of Us...

...με σβηστά τα φώτα.

 • Διαφορετικές στρατηγικές στις μάχες για όλα τα γούστα
 • Ατμόσφαιρά που σπάει κόκκαλα
 • Πειστικοί διάλογοι
 • “Γεμάτο” περιβάλλον
 • Κορυφαία γραφικά και ήχος που δίνουν χαρακτήρα στο παιχνίδι
 • Έλλειψη πρωτοτυπίας στην ιστορία
 • Η ΑΙ σε κάποιες στιγμές χαλάει την ατμόσφαιρα
 • Το multiplayer δεν θα σας κρατήσει για πολύ
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS3
ΑΝΑΠΤΥΞΗ:Naughty Dog
ΕΚΔΟΣΗ:Sony
ΔΙΑΘΕΣΗ:Sony Hellas
ΕΙΔΟΣ:Action adventure, survival horror
ΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player, multiplayer
ΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://thelastofus.com/
HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:14/6/2013
PEGI:18
 • kats

  Ωραίο review...

 • drgci

  τι ωραίο review? Εγω θα έλεγα χαλιά το review 8.5 είναι πολύ μα Πολυ χαμηλός βαθμός για την υπερπαιχνιδαρα της χρόνιας

  • finalfantasy

   Εσυ φιλε που το επαιξες,που ακριβως διαφωνεις με το review?

  • kats

   Για ερασιτεχνικό καλό ειναι...

   • finalfantasy

    Πως καταδεχεσαι και διαβαζεις ερασιτεχνικα reviews ρε φιλε?Μαζοχιστης εισαι?Για ριξε μας ενα επαγγελματικο για να γουσταρουμε τοτε.

 • george

  review ως κειμενο ειναι καλο περιμενα 9.5 αλλα ο καθενας εχει τις αποψεις τους.

 • Gino

  8.5???
  Εδω αλλες μεγαλες σελιδες του εβαλαν 10!
  Ελλειψη πρωτοτυπιας? συγκρινεται αυτο με αλλα αρνητικα σε αλλα παιχνιδια που εχετε βαλει?
  Βαζετε αρνητικα για να βαζετε μου φαινεται..

  • Repa22

   Απαιτω Game 2.0 και Gamespot να τιμωρηθουν παραδειγματικα που ΤΟΛΜΗΣΑΝ να μην βαλουν 10/10 στο πιο overhype... εεε τελειο Game ever.

   ΝΤΡΟΠΗΣ πραγματα, ακους εκει να βρουν και αρνητικα...

   (το Game δεν εχει Release Date σημερα? πως το 99% των Gamers του βαζει 10/10 εδω και κατι μερες?)

   • Gino

    Εγω απλα λεω οτι το αρνητικο ειναι για γελια..
    Δεν λεω ωραιο review αλλα δν βαζουμε αρνητικα ετσι..

    *Εχουμε παιξει demo φιλε..

    • Dominus

     Ρε παιδια πρωτα δοκιμαστε το παιχνιδι και αν δεν σας αρεσει κραξτε ελευθερα τωρα αυτα τα overhyped και τα λοιπα ειναι για τα fanboys...

   • http://www.gamesource.gr/news/metal-gear-solid-v-the-phantom-pain/ StratosGK

    Σοβαρά τώρα θεωρούμε το TLoU overhyped? Το Skyrim τότε τι ήταν?

  • νικοσ

   ναι έχεις δίκιο.... απίστευτα πρωτότυπο.

   • http://www.gamesource.gr/news/metal-gear-solid-v-the-phantom-pain/ StratosGK

    Δηλαδή το αντίθετο του hype είναι η πρωτοτυπία?

 • http://www.gamesource.gr/news/metal-gear-solid-v-the-phantom-pain/ StratosGK

  Θα επιστρέψω να αφήσω την γνώμη μου και να διαβάσω το κομμάτι της ιστορίας αφού παίξω το παιχνίδι.
  Θεωρώ όμως πως το Multiplayer δεν θα έπρεπε να είναι στα αρνητικά μιας και δεν το παίρνει κάποιος για το Multi του και ούτε αφήσανε στην τύχη του το single για να κάνουν το Multi. Είναι απλά ένα εξτραδάκι.

 • Dominus

  Σιγα το πραγμα εδω το polygon του εβαλε 7.5...

 • gogos

  Ωραιο review Lcfr! Το παιχνιδι φενετε εξαιρετικο και θα το δοκιμασω συντομα.. Αν και δεν το εχω παιξει θεωρω πως το multiplayer σε εναν τετοιο τιτλο ειναι οντως πολυ ακυρο, οπως ακριβως ηταν και στο dead space 2 η το tomb raider.. Απο την αλλη ομως απο την στιγμη που δεν πεφτει η ποιοτητα και η διαρκεια του campaign προσωπικα θα το προσπερασω και θα παιξω αποκλειστικα το campaign.. Μπορεις να υπολογισεις ποσες ωρες περιπου σου πηρε για να το τερματισεις?

  • minas

   Αγορινα μου ομορφη εισαι Βλακας??Δηλ μπηκαν οι ανθρωποι στην διαδικασια να δημιουργησουν multiplayer για να παρεις εσυ value for money και να για υπαρχει αντοχη στον χρονο για τον τιτλο τους βαζοντας replayability σε ενα τιτλο με ηδη φοβερο campain που σε τιποτα δεν εχουν συμβιβαστει με το multi και εσυ λες οτι ειναι ακυρο που το εκαναν...?Ρε κατι απαιτητικοι τυποι που εχουμε γινει και δεν την παλευουμε οτι και να κανουν οι ανθρωποι!!Λυπαμαι πραγματικα για την καταντια της βιντεογκαιμικης κοινοτητας στις μερες μας...Γκρινια απλα για να γινεται γκρινια και για να το παιξουμε γκουρου χωρις ουσιαστικο λογο...Σε ενοχλει εσενα που ειναι εκει??Μην το παιξεις...

 • http://game20.gr Julian

  Τερμι σκεψου να καταργησετε τους βαθμους, οι μισοι απο δω μεσα εκφραζουν αποψη χωρις να διαβασουν το κειμενο. Αλλα ξεχασα εισαι και xbox fanboy παναθεμα σε

  • Γιάννης
  • gogos

   Εδω εκφραζουν αποψη χωρις να παιξουν το παιχνιδι το κειμενο μας μαρανε? 🙂

   • Dominus

    Gogos ακριβως αυτο και το εγραψα και εγω πιο πανω...

  • jil

   Που κολλάει το xbox fanboy;;; Και γιατί να βγάλουν τους βαθμούς. Ο καθένας βάζει ότι βαθμό γουστάρει γι'αυτό λέγεται Review. Εντάξει υπάρχουν και site που πληρώνονται για τα Review γι'αυτό και βάζουν πολλές φορές ότι νάνε βαθμολογίες.

   • http://game20.gr Julian

    Jil να τους βγαλουν γιατι ο lcfr πχ εχει ξοδευσει δεν ξερω και γω ποσο χρονο στο να σκεφτει/συνταξει το review και ερχετε ο κοσμος μην ξερωντας ουσιαστικα την αποψη του να κραξει μονο και μονο για εναν βαθμο που ειναι απλα παρα πολυ καλος και οχι τελειος. Το xbox fanboy κολλαει σε ατα που λεγαν καποια παιδια τις προαλλες οτι ο termi μεροληπτει, και το ειπα αστειευτικα οτι βαθμολογει τα παιχνιδια του ps3 χαμηλα (lol 8.5 = χαμηλη βαθμολογια)

    • jil

     OK, αν είναι έτσι έχεις δίκιο. Μόνο δεν μου αρέσει να λένε κάποιον fanboy ενώ είναι αντικειμενικός απλός ο Termi έχει μια αγάπη για το Xbox τι να κάνουμε, ο καθένας μας κάτι θα αγαπάει και θα υποστηρίζει.

  • Agony

   ΜΑ σύμφωνα με αυτά που γραφει δεν στέκει ο βαθμός .
   δεν διάβασα κάτι που να είναι αρνητικό και να δικαιολογεί αυτό το βαθμό. μονο ότι δανείζεται κάποια στοιχεια από αλλα games και ότι η ιστορία δεν είναι πρωτότυπη. σημασία έχει πως τα εκτελεί τα στοιχεια που δανείζεται πως αφηγείται την ιστορία και αν βυθίζεσαι μέσα στην ιστορία του .
   Τώρα για το multi και ότι μια φορα έτυχε ένα bug δεν τα βλέπω καν αρνητικά.

   • http://game20.gr Julian

    Μα εχει ελαττωματα ο τιτλος. Το multi προφανως ειναι ψιλοαδιαφορο, υπαρχουν καποια bugs, η ιστορια ειναι hit or miss κλπ. Αντε να εβαζε 9 ας πουμε. Φανταζομαι απλα δεν του εκανε αυτο το τρελο κλικ που κανουν αλλα παιχνιδια, παρα την σχεδον αρτιοτητα του τιτλου.

    • Agony

     αυτό ακριβώς πιστεύω έγινε , δεν του κανε κλικ , δεν υπάρχει τέλειο game οποτε σαφώς και θα υπάρχουν ελαττώματα, όμως το 10 εφόσον υπάρχει σαν βαθμολογία στο site και γνωρίζουμε από πριν ότι το τέλειο δεν υπάρχει και έχουμε δει και αποδεδειγμένα σε παλαιότερα review games να περνούν 10 με πολύ πιο έντονα ελαττώματα όπως το gt5 παράδειγμα. περίμενα κάτι παραπάνω από 8,5 αυτό είναι όλο.

     • jil

      Όπα όπα όπα όπα όπα. Για κάτσε λίγο που είδες review από gta5;;;!!! Μήπως μπορείς να δεις το μέλλον;;;

      • Agony

       Jil η εγώ βλέπω το μέλλον η εσύ δεν βλέπεις μπροστά σου...:) GT5 γράφω όχι GTA5

       • jil

        OK, παρεξήγηση 🙂

        • Agony

         No wories 🙂

     • http://game20.gr Julian

      Ναι οκ, ισως απο τα λεγομενα το 9 θα ταιριαζε πιο πολυ. Το 10 του GT5 ηταν ακριβως αυτο το πραγμα, μονο κλικ γιατι αν κοιταζες ενα ενα τα στοιχεια του παιχνιδιου θα επρεπε να παρει 8 το πολυ. Απλα ηταν στην βαση του παιχνιδαρα (και παλι δεν θα του βαζα 10 ομως, ουτε καν σημερα που εχει φτιαξει. Τα standard cars παρα-ειναι θεμα για μενα)

      • Agony

       Οποτε συμφωνούμε σε αυτό που σκεφτόμουν και εγώ ότι κατά τα λεγόμενα του περίμενα πάνω από 8,5.

      • Agony

       Offtopic: Και για μενα το μεγαλυτερο λαθος ας μην τα ειχαν καθολου τα στανταρ αμαξια.

    • minas

     Ρε Julian επειδη δεν εχεις πλεον Ps3 θα μας κανεις μαθηματα χωρις να εχεις αγγαξει καν το παιχνιδι??Ελεος ο καθενας να εχει αποψη αρκει να βασιζεται και σε κατι...Πεταει ο καθενας εδω μεσα οτι γουσταρει και αμα δεν τον παρεις και στα σοβαρα εισαι fanboy

  • minas

   σορρυ Julian αλλα ειναι...

   • julian

    Δεν καταλαβα γιατι ακριβως με κατηγορεις. Οτι εξεφρασα αποψη για το παιχνιδι; Δεν νομιζω οτι το κανα. Οτι εξεφρασα αποψη για την συμπεριφορα του κομου. Προφανως και το κανα. Χρειαζομαι να εχω παιξει το παιχνιδι για να κρινω τις συμπεριφορες των ανθρωπων και τις αντιδρασεις τους; Δεν νομιζω. Και για 10 να μου αρεσε το παιχνιδι παλι θα κατεκρινα τους αναγνωστες που θα πηδουσαν οοοολο το κειμενο και θα ασχολουνταν μονο με την βαθμολογια.

    Και επιτελους να ξεκαθαρισουμε κατι. 8.5/10 = πππααααααρα πολυ καλος βαθμος. Επισης δεν εχω θεμα που δεν εχω ps3 πια ισα ισα εχω πει οτι θα ηθελα να το κρατησω λιγο ακομα για να παιξω το last of us, δεν προσπαθω να δικαιολογηθω, το παιχνιδι παιζει να το αγορασω να το παιξω σε κανα ps3 φιλου να το παιξει και αυτος και να το πουλησω.

    Το μονο που εκρινα ειναι η βλακωδης συμπεριφορα του κοσμου, και δεν καταλαβαινω γιατι κολλας σε αυτο, και γιατι το συσχετιζεις με το γεγονος οτι δεν εχω ps3 πλεον.

    • minas

     Eιπες εχει ελατωμματα το παιχνιδι τι βαθμο να του βαλει?period...Εξεφρασες γνωμη για το game χωρις καν να το εχεις πιασει στα χερια σου...Mην κατηγορητε τους παντες λοιπον χωρις να βλεπετε πρωτα τι γραφετε...

     • http://game20.gr Julian

      Κοιτα τωρα το μπερδευεις το θεμα. Το ειπα αυτο σε αντιπαραθεση με αυτα που ελεγε ο Agony οτι η κριτικη δεν μιλουσε σχεδον καθολου για ελαττωματα και οτι απο τα λεγομενα προκυπτει καλυτερος βαθμος, και του ειπα οτι ισα ισα αναφερονται προβληματα του παιχνιδιου στο κειμενο. Δεν κατηγορω κανεναν και ισα ισα εγω για το Multiplayer και την συνηθισμενη ιστορια δεν θα νοιαζομουν, για τα bugs σιγουρα αλλα δεν νομιζω οτι θα κρατησουν πολυ καιρο ακομα τα bugs θα τα δουλεψει η ND. Αυτο που λεω ειναι διαβαστε το κειμενο και αφηστε την βαθμολογια στην ησυχια της.

      ΥΓ.Πλακα πλακα wtf 200+ σχολια;

 • Γιάννης

  8.5? Πλάκα κάνεις έτσι? Έχω δει πάρα πολλές σελίδες που του έχουν βάλει 9.5 ακόμα και 10! Που το βρήκες το 8.5 για την παιχνιδάρα? Sorry κιόλας αλλά δεν γίνετε όλη η Αμερική/Αγγλία να του βάζει 10 και εσύ 8.5 είναι λίγο περίεργο.Πάντως το review ήταν τέλειο ,ο βαθμός όμως με χάλασε πολύ...

  • Kilia

   Κατσε ρε φιλε πως γινεται να βρισκεις το κειμενο που αντικατοπτριζει αυτον τον βαθμο τελειο αλλα να σε χαλαει ο βαθμος?

   Ανοιξτε τα ματακια σας και αφιερωστε δυο λεπτα να διαβασετε το (καθε) κειμενο και αφηστε τον βαθμο στην ακρη.

   • Agony

    Ακριβώς το κείμενο δεν αντικατοπτρίζει το βαθμό αυτό είναι το θέμα. ΤΟ κείμενο δίνει την εντύπωση μεγαλυτερου βαθμού.Κατά την γνώμη μου πάντα.

    • Kilia

     Αν υπηρχε μια πολιτικη βαθμολογιας στο site δεν θα μπερδευομασαταν ετσι.

     Το κακο ομως ειναι με το "αμορφωτο" κοινο που επειδη το marketing τους πλασαρει εναν τιτλο σαν δεκαρι 10 μηνες πριν την κυκλοφορια του περιμενουν οντως να δουνε παντου δεκαρια, και αν τους ρωτησεις "τι εχει και αξιζει το δεκαρι?" πιθανοτατα δεν θα σου απαντησουν τιποτα αλλο εκτος απο το οτι τους αρεσε σαν παιχνιδι και οτι το λενε ολοι οτι ειναι δεκαρι.

     Και κατι ακομα, στην βαθμολογια μηδεν και δεκαρακι δεν υπαρχει, οποιος βαζει αυτους τους 2 βαθμους το κανει για αλλους λογους, οχι παντως γιατι ειναι καλος reviewer.

  • Αντρέας

   "Sorry κιόλας αλλά δεν γίνετε όλη η Αμερική/Αγγλία να του βάζει 10 και εσύ 8.5 είναι λίγο περίεργο"
   Από αυτό και μόνο που λες είσαι για πολλά σουτ.

  • Μπαστουνοβλαχος

   Γιαννακη εισαι τρελο φανμπου ετσι;
   Μας λες πως "δεν γίνετε όλη η Αμερική/Αγγλία να του βάζει 10 και εσύ 8.5 είναι λίγο περίεργο"
   Εσυ προχτες δεν μας ελεγες πως οι αμερικανοι και οι αγγλοι ειναι βλακες και θα παρουν το Ενα γιατι ειναι χαζοαμερικανακια, ενω εδω δεν περνανε αυτα γιατι ειμαστε εξυπνοι;
   Τωρα τα χαζοαμερικανακια σου εγιναν εξυπνοι, αυθεντιες και αξιοπιστοι, επειδη ετσι σε συμφερει;

   • Γιάννης

    Ούτε καν το είχα πει αυτό Μπαστουνόβλαχε....δες λίγο αν ισχύει αυτό που θυμάσαι και μετά πες την άποψή σου για κάποιον

    • Γιάννης

     Μάλλον εσένα σε συμφέρει να το πεις αυτό για να με κρίνεις...

 • winerooster

  Η χαμενη τεχνη της αναγνωσης των reviews επιστρεφει.

  press review link ->
  scroll down to the number in bold letters ->
  curse the reviewer -> (ENTER BIG SITE NAME HERE gave this game10/10, you suck.)

  • http://game20.gr Julian

   Και να πω οτι καποιος ειπε διαφωνω γιατι πιστευω η ιστορια ηταν για μενα οτι καλυτερο υπαρχει να πω οκ. Αλλα οταν το πρωτο πραγμα που λεει καποιος ειναι τοσο ποσο απιστευτα χαμηλος ειναι το 8.5 (ιιιιιοοοοοουυυυυυυ) για αυτο το παιχνιδι χωρις κανενα επιχειρημα ε σορρυ αλλα ειναι αστειο.

   Στα τα παιχνιδιου εγω θεωρω το κειμενο πολυ καλο, ο βαθμος ποτε δεν με ενοιαζε (οκ ηθελα να παρει το gears 3 10 ετσι για το γαμωτο επειδη αλλα πιο πολυ μεταξυ σοβαρου και αστειου). Η βαθμολογια για οσους νοιαζονται ειναι πολυ καλη ο καθενας θα αγοραζε παιχνιδια που εχει παρει 8,5 στα 10.

   Επισης κριμα γιατι το παιχνιδι δεν θα το παιξω. Μπουχου 🙁

 • Agony

  Το review είναι πολύ ωραίο και σύμφωνα με αυτά που γραφει θα περίμενα πολύ καλύτερο βαθμό.

  Κατά την γνώμη μου πολύ αυστηρή βαθμολογία και μου κάνουν εντύπωση και τα μειονεκτήματα , έλλειψη πρωτοτυπίας στην ιστορία είναι αυτό μειονέκτημα ? σημασία έχει πως αφηγείσαι μια ιστορία άλλωστε το 99% των ιστοριών είναι σχεδόν ίδια με αλλαγμένες λεπτομέρειες είμαι σίγουρος ότι και την πιο πρωτότυπη ιστορία να βρείτε σίγουρα έχει ξανά ειπωθεί παλαιότερα.

  ΤΟ pan λοιπόν είναι το πως αποδίδεις μια ιστορία και σε αυτό ακόμα και το review λέει ότι το κάνει σωστά.

  Το multiplayer πάλη το βλέπουν σαν μειονέκτημα? εφόσον το έχουν σαν extra το game είναι μια single εμπειρία αν έχει δηλαδή και mini game μέσα πάκμαν θα το βάλουμε στα αρνητικά και αυτό?

  Για το single θα το πάρει κάποιος.

  Για το AI είναι ψηλός στα άχυρα πολοι ούτε το πρόσεξαν η δεν τους το παρουσίασε.

  Δεν το έχω τερματίσει το game για να έχω μια πλήρες άποψη , παρόλα αυτά έχω μιλήσει με ατομα που το έχουν τελειώσει, έχω διαβάσει σχεδόν όλα τα reviews και από εκεί έβγαλα αυτή την άποψη.

  10 γιατι αν δεν παρει αυτο το game 10 τότε πιο ?

  • jil

   Agony έχεις ασχοληθεί ποτέ με σενάρια; Γιατί έχεις απόλυτο δίκιο. Ψάξε και θα βρεις τους κλάδους των σεναρίων, είναι ολόκληρη επιστήμη και έχει αποδειχθεί πως δεν μπορεί να δημιουργηθεί κάτι διαφορετικό έξω από κάποια συγκεκριμένα πλαίσια!!!

   • Kilia

    Σοβαρα τωρα jil, θα ηθελα αν μπορεις να γραψεις ποιος απεδειξε τετοιο πραγμα και που, θελω να το διαβασω σαν τρελος.
    Ηξερα οτι υπαρχουν 2 ειδων ιστοριες συμφωνα με τα Ομηρικα Επη και ολες οι υπολοιπες ειναι παραλλαγες αυτων αλλα ειμαι περιεργος να δω πως "απεδειξαν" οτι δεν μπορει να γινει κατι νεο.

    • jil

     Δεν με πιστεύεις δες εδώ π.χ. http://www.olympiafestival.gr/paideia/spyrou_03.htm
     αλλά για να μην με τρελάνεις εγώ δεν είμαι γλωσσολόγος απλός τυχαίνει να το γνωρίζω. Για να μην νομίζεις όμως πως σου κάνω πλάκα ρώτα κάποιον σχετικό για τα πρότυπα των σεναρίων και είμαι σίγουρος πως θα σου πει τα ίδια.

     • Kilia

      Αυτο που παρεθεσες παραπανω παρ' οτι σημαντικο ειναι απλα ενας μπουσουλας, μια εισαγωγη στο τι ειναι ενα σεναριο, καμια σχεση με "έχει αποδειχθεί πως δεν μπορεί να δημιουργηθεί κάτι διαφορετικό έξω από κάποια συγκεκριμένα πλαίσια!!!"
      Δεν ειναι οτι δεν σε πιστευω, απλα πρεπει να δω αν εχει αποδειχθει κατι τετοιο και με ποιον τροπο.

      • jil

       Μήπως αυτό είναι ποιο κοντά σε αυτά που λέω; http://openusmind.blogspot.gr/2011/02/blog-post.html

       • jil
        • Kilia

         Jil καλο blog αλλα απο κει και περα εκτος απο την διχοτομηση της εννοιας σε δυο κατηγοριες και την οπτικη του σκηνοθετη ως νεος τροπος αφηγησης της ιδιας ιστοριας δεν βλεπω καμια μελετη η ερευνα η οτιδηποτε αλλο που να αποδεικνυει η να εχει ηδη αποδειξη "πως δεν μπορεί να δημιουργηθεί κάτι διαφορετικό έξω από κάποια συγκεκριμένα πλαίσια!!"

         Sorry προς τους υπολοιπους αναγνωστες αν γινομαι κουραστικος.

   • Agony

    E καλά δεν χρειάζεται να ασχολείσαι με σενάρια για να καταλάβεις ότι το 99% έχει ειπωθει ξανά στο παρελθόν ελαφρά παραμετροποιημενα.
    Είναι σαν να λες ότι το The Shawshank Redemption δεν είναι ταινειαρα επειδή δεν έχει πρωτότυπο σεναριο και έχουν βγει χιλιάδες ταινίες στις φυλακες.

    Ξαναλέω σημασία δεν έχει αν είναι πρωτότυπο ένα scenario αλλα πως το αποδίδεις .

  • Silender

   "10 γιατι αν δεν παρει αυτο το game 10 τότε πιο ?"

   Κανένα και ποτέ. Ούτε τούτο εδώ.

 • http://game20.gr/ meh

  8. Το νεο 5.

  Ωραιο κειμενο Lcfr, φαινεται αξιολογο παιχνιδακι.

 • Constantinos

  Ρε παιδια σορρυ κιολας, αλλα ειναι τοσο περιεργο για εσας να υπαρχει μια διαφορετικη/εναλλακτικη αποψη απ τη δικη σας ? Επειδη δεν εβαλε 9.5-10 αλλα 8.5 σημαινει οτι το παιχνιδι ειναι μουφα ? Στο κατω κατω, παιξτε το πρωτα, τερματιστε το και μετα πειτε μας για τιε εντυπωσεις σας.

  Τι παει να πει "το ταδε ξενο σαιτ του βαλε 10, το game2.0 του βαλε 8.5, αρα ειναι κακο review". Eιναι σοβαρα επιχειρηματα τωρα αυτα?

  Σημερα θα το χω στα χερια μου, οταν μπορεσω θα γραψω τις εντυπωσεις μου.

  • Agony

   Εγώ από αυτά που διάβασα στο review μου δώσε την εντύπωση ότι ήταν υπέροχο και δεν είδα κάποιο ουσιώδες μειονέκτημα που να επηρεάζει την εμπειρία του game. για αυτό και όταν στο τέλος είδα την βαθμολογία απόρησα ?

   Προφανώς είναι αυστηρός μιας και από ότι κατάλαβα από τα γραφόμενα του είναι ένα πολύ καλο game.

  • Γιάννης

   Όχι οκ εντάξει ο καθένας αξιολογεί όπως θέλει ,αλλά διαβάζοντας το κείμενο είναι λες και σου λέει ότι το παιχνίδι είναι φοβερό και του αξίζει 10 ενώ στο τέλος του βάζει 8.5, αυτό εμένα με πείραξε πιο πολύ.

 • Dominus

  Για καποιους που ρωτανε για την διαρκεια του παιχνιδιου,υπολογιζεται απο 12-16 ωρες μπορει και λιγο παραπανω συμφωνα με τα περισσοτερα reviews παντα...

 • Aristotelis

  Είδαμε και τα ξένα sites που βάζουν στα call of duty 9 η 90/100 πόσο αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα.Το 8,5 μια χαρά βαθμός είναι!Και στην τελική ο βαθμός από ένα review δεν λέει τίποτα.Έχω παίξει παιχνίδια που είχαν 7 και ήταν καλύτερα από κάποια που είχαν 9άρι.

  • http://game20.gr Julian

   Ακριβως φιλε Αριστοτελη για το τελευταιο. Ειναι μεγαλη αληθεια αυτο.

   • Aristotelis

    Έτσι είναι.Όλα τα μεγάλα site του εξωτερικού(ign κλπ) προφανώς θα έχουν χορηγίες από τις εταιρίες gaming(υποθέτω),για αυτό όλοι οι μεγάλοι τίτλοι έχουν full βαθμολογίες και διθυραμβικά σχόλια και είναι λογικό.Προτιμώ ένα ξένο ή Ελληνικό ταπεινό site.Ακούς πιο προσγειωμένες απόψεις και πάνω απ'όλα προτιμώ να ακούω τις γνώμες των αναγνωστών που έχουν παίξει το παιχνίδι.Χαρακτηριστικότατο παράδειγμα είναι το diablo 3 που τα site του έβαζαν 9/10 και οι users 4/10.......Τα ίδια site λέγανε για τεράστια εμπορική επιτυχία,ΑΛΛΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΥΣ δεν είπε ότι από τα 12 εκατομ. που το αγόρασαν μετά απο λίγους μήνες δεν ήταν online ούτε το 1/3

 • Lcfr

  Αρκετοί από εσάς έχετε πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις.

  Το παιχνίδι είναι εξαιρετικό.
  Όπως έγραψα και στο άρθρο, είναι μια εμπειρία που πρέπει να την ζήσεις για να μπορείς να την κρίνεις.

  Και εγώ, μετά από κοντά 15 ώρες παιχνιδιού, μπορώ να πω πως περίμενα περισσότερα. Αυτό δεν καταργεί την προηγούμενή μου θέση. Εξακολουθεί και είναι ένας ποιοτικός τίτλος με τα ελαττώματά του και θα τον προτείνω σε όποιον έχει PS3.

  Κάτι ακόμα. Αρκετοί αναφερθήκατε στο ότι άλλα ξένα sites βάζουν βαθμολογίες 9,5-10. Ανέκαθεν όταν παίζω κάποιο παιχνίδι για να γράψω για αυτό, αποφεύγω τα reviews και το hype που συνηθίζει το Internet να γεννά. Ο λόγος είναι απλός και προφανής. Θέλω να μπορέσω να έχω την δική μου άποψη και να κρίνω το παιχνίδι άσχετα με το τι λένε οι υπόλοιποι. Επειδή λοιπόν το τάδε site και ο δείνα αρθρογράφος είχε την "Χ" άποψή δεν θα πει πως ΠΡΕΠΕΙ να συμφωνήσουμε όλοι.

  Τις περισσότερες φορές, το να κρατάς την δική σου άποψη, αποδίδει καλύτερα.

  Σας ευχαριστώ για τα σχόλια.

  • gogos

   Πολυ σωστος.. Συμφωνω απολυτα με την 4η παραγραφο.. Αυτη την δικτατορια του ign και του metacritic δεν την καταλαβαινω καθολου πραγματικα.. Ειναι σαν να υπαρχει ενας αγραφος κανονας ο οποιος να επιβαλει ολες οι υπολοιπες βαθμολογιες να στρεφονται ενα βαθμο πανω και κατω απο αυτον των συγκεκριμενων sites.. Το εχουμε δει σε απιστευτες υποτιμησεις παιχνιδιων οπως πχ silent hill downpour αλλα και σε κραυγαλεες υπερτιμησεις παιχνιδιων πχ mass effect 3.. Μαγκια σου φιλε μου που εχεις το θαρρος της γνωμης σου και δεν εππηρεαζεσε απο τις αποψεις και βαθμολογιες τριτων, ωστε να ωραιοποιησεις (την αποψη σου) για να την κανεις κοινως αποδεκτη απο τους υπολοιπους..

  • Αντρέας

   Φαντάσου να έκανε reviews και ο Δανίκας πως θα έκαναν όλοι... 😀

  • minas

   ...and the critic goes god...Ευτυχως που το review βγηκε πολυ αργα και προλαβαμε να παιξουμε το game για να καταλαβουμε,τι γραφεις και τι πραγματικα ισχυει...

  • Silender

   Την πρώτη φορά που ανακάλυψα το site ήταν λόγω καυστικού αλλά με ειλικρίνεια review.
   Χαίρομαι που ακόμα ισχύει αυτό.

   Δεν έχω PS3 ακόμα αλλά εκτιμώ τον χρόνο που αφιερώνει κάποιος για να μου μεταφέρει κάτι πριν το αγοράσω.

   Ευχαριστώ για την παρουσίαση.

   • Αντρέας

    Mina έχεις καταντήσει εριστικός, κουραστικός και πιο επαναλαμβανόμενος και από το Κωνσταντίνου και Ελένης.

 • panzerfaust88

  Θα διαφωνήσω μόνο στο αρνητικό για το multi γιατί παιχνίδια σαν το TloU δεν τα παίρνεις γι'αυτό, κατα τ'άλλα μόνο και μόνο για το survival horror θα το τιμήσω.

 • Nerven

  Πολυ αυστηρή βαθμολογία...

 • GeorgeZFR

  Μόλις τσίμπησα Joel edition!!! πάω να παίξω και θα διαβάσω μετά τον τερματισμό το Review αν όντως είναι για 8.5...

  • http://www.gamesource.gr/news/metal-gear-solid-v-the-phantom-pain/ StratosGK

   Καλή διασκέδαση φίλε μου!

  • Dominus

   Και εγω Joel edition πηρα και αυριο αρχιζει το καψιμο!

 • Deathracer2009

  Διαφωνω με την βαθμολογια, το παιχνιδι θα το αγορασω σε κανα διμηνο επειδη δεν εχω λεφτα. 😆

  Διαφωνω με την βαθμολογια, διοτι στην μια ωρα που εχω ασχοληθει το παιχνιδι σπερνει...... 😆

  Διαφωνω με την βαθμολογια. Περιμενω απο μερα σε μερα να μου ερθει το παιχνιδι να ασχοληθω. 😆

  κ.ο.κ.

  Παντως εγω διαφωνω...... 😛

  • Silender

   Μισό για να σε πιάσω.

   Διαφωνείς με την βαθμολογία διότι:

   1. Δεν έχεις λεφτά να πάρεις το game.
   2. Το έπαιξες για 1 ώρα.
   3. Περιμένεις την ημέρα που θα το πάρεις για ασχοληθείς.
   4. κ.ο.κ.

   αλλά διαφωνείς.

   χμμμ... seems legit

   • Αντρέας

    Σαρκαστικά τα λέει ντε. Αναφέρεται στην πλειοψηφία των σχολίων...

 • giorgos935

  Ενώ επαιζα ενα απανωτο 3ωρο μου βγηκε ενα bug δεν μπορουσα να κανω save και το παρατησα....παλι καλα που το ειχα νικιασει

  • tiflopodikas

   Δεν πειράζει.

  • Agony

   Ευτυχώς που το νοίκιασες , όσοι το έχουν πάρει όλοι το ίδιο πρόβλημα έχουν και το πέταξαν , μάπα το παιχνίδι. 🙂

   • Dominus

    Αποσυνδεσε το ιντερνετ απο το PS3 και κανε log out απο το PSN και μετα δοκιμασε να παιξεις σε καποιους λειτουργησε...

    • giorgos935

     thanks 🙂

 • sirlas

  Ρε εσεις το παιδί έβαλε εναν βαθμό για την εμεπειρία που το άφησε το παιχνίδι και με βάση του τι του άρεσε και τι όχι και εσείς πέσατε να τον φάτε? Αν είναι δυνατόν.. Το παιχνίδι μπορεί να άξιζε παραπάνω για πολλούς απο εδώ αλλα για τον συντάκτη όχι. Δεν είναι τρόπος αυτός.. Και το 8.5 οτι τι? Οτι δεν είναι καλός βαθμός? Έλεος πια..

  • johnyb87

   Σωστος!!!!!

 • Agony

  Ωραία και τον ευχαριστούμε που χάλασε αρκετό από το χρόνο του προς δικη μας ενημέρωση, από εκεί και πέρα να μην έχουμε και εμείς λόγο?
  Προσπαθούμε να καταλάβουμε τα αρνητικά , πες ok άσε στην άκρη το βαθμό που είναι καθαρά θέμα γούστου.

  Πες ότι θέλω να αγοράσω το game και διαβάζω το Review , να πάρω δηλαδή σαν αρνητικά ότι δεν έχει καλο multi ? η ότι το σενάριο δεν είναι πρωτότυπο?η 1-2 bugs που δεν τυχαίνουν σε όσους το έχουν παίξει από τι ξέρω.

  Το multi για το 90% που διαβάζουν το review δεν τους νοιάζει καν, σωστά?
  ΤΟ σενάριο το ότι δεν είναι πρωτότυπο δεν σημαίνει ότι δεν είναι καλο. μπορεί ένα σενάριο να είναι πρωτότυπο και να είναι χαλια η εκτέλεση του.
  Και τα 2-3 bug που μπορεί να σου τύχουν και μπορεί όχι θεωρείτε μειονέκτημα? Σε κάποιον που θα το παίξει και θα του σώζει κανονικά εξαφανίζεται το μειονέκτημα δηλαδή?

  Άσε τον βαθμό στην άκρη που είναι ένα νούμερο λοιπόν , και ας πούμε για τα αρνητικά.
  Δεν έχει καλο soundtrack? Δεν έχει καλο art direction? δεν έχει καλή ατμοσφερα"?είναι μικρό σε διάρκεια ? έχει pop up textures ? έχεις αργούς χρόνους φόρτωσης? έχει ελαττωματικό gameplay? έχει κακούς μηχανισμούς μάχης ? έχει κακό lip sync ? έχει κακη σειρά στην εξέλιξη τις ιστορίας? έχει μονοτονους εχθρούς? έχει άσχημο menu? έχει lag στις εντολές που δίνεις? .......???

  • gogos

   Μα δεν καταλαβαινω γιατι τα εχεις παρει τοσο? 🙂 Αφου κανενας απο εμας δεν επαιξε το παιχνιδι ακομα! Κατσε να το παιξουμε να το τερματισουμε και αν δεν συμφωνουμε με το review το εκφραζουμε.. Λες και το 8,5 ειναι κακος βαθος! Προσωπικα οταν στην σχολη επερνα 8,5 ημουν πολυ ευχαριστημενος 🙂

   • Agony

    Φαίνεται ότι τα έχω πάρει e ? λυπάμαι καμια σχέση....
    μα το θέμα είναι ότι συμφωνώ με το review και σε όσα λέει απλά δεν καταλαβαίνω γιατί αυτά είναι αρνητικά . πέρα από το βαθμό μπορεί ο συγκεκριμένος reviewr να είναι πολύ αυστηρός και να είναι για αυτόν το 8.5 ένας τελειος βαθμός οποτε ok άσε τον βαθμό.
    Άσχετα από το αν έχεις παίξει ένα game , διαβάζεις ένα review για να πας να αγοράσεις ένα game που θα το πάρεις για την single εμπειρία που θα σου προσφέρει(Το συγκεκριμένο είδος όχι BF4 που περιμένεις multi)..
    Αν σου πω λοιπόν ότι ξέρεις κάτι είναι παιχνιδάρα αλλα μορε ξέρεις τι το multi είναι χαλια , δεν θα μου πεις e και ?εγώ άλλο θέλω να μάθω έχει καλο single? αυτό θα μου πεις.

    Μετά θα σου πω ναι ok αλλα δεν έχει πρωτότυπο σενάριο, εσύ δεν θα μου πεις μετά e και? οι οσκαρικές ταινίες έχουν όλες πρωτότυπο σενάριο?άσχετα αν είναι πρότυπο είναι καλή η εξέλιξη έχει ατμόσφαιρα ? η είναι ένα resident evil 6 ?

    Μετά θα σου πω ok αλλα όταν το πεζά κάποια στιγμή εντόπισα ένα bug το οποιο μπορεί να μην το δεις καν η και μπορεί με ένα patch πριν αγοράσεις το παιχνίδι καν να έχει φτιαχτεί.Δεν θα μου πεις όλο το game έχει bugs συμβαίνει συνεχεια? εμφανίζονται όπλα μέσα από τοίχους συνεχεια? αν όχι θα μου πεις δεν με νοιάζει σωστά?Να είναι γεμάτο bugs ok είναι μειονέκτημα.

    Με λίγα λόγια εσύ σαν καταναλωτης που δεν έχεις παίξει το game θα πρέπει να λάβεις υπόψη κάποια αρνητικά. το θέμα είναι σε καλύπτουν αυτά που σου λέω η ψάχνω ψηλούς στα άχυρα ?

    • Μπαστουνοβλαχος

     Ρε αγκονυ τωρα πραγματικα καθε και τρωγεσε με τα ρουχα σου.
     Εσυ χτες, οταν σου εκανα ερωτησεις επανω σε μνμ σου, δεν ησουν που με κατηγορησες πως σε προσβαλω, πως παιζω την κολοκυθια και πως λεω "οχι η δικια μου γνωμη ειναι καλυτερη, οχι εγω εχω δικιο " κτλ; Τωρα δεν ερχεσαι εσυ και κανεις ακριβως αυτο για το οποιο με κατηγορησες εχθες;

     • Agony

      Που σε ρε μπαστουνόβλαχε και μου λειψές ,αν δεν είσαι εσύ άσε νεκρά δεν κουνιέται φίλο. 🙂

      E ορίστε πες και εσύ λοιπόν , είναι μειονεκτήματα αυτά?

 • Bill B.

  Σαν PC gamer, ποτέ μου δεν 'ζήλεψα' σε τόσο υπερβολικό βαθμό παιχνίδι κονσόλας. Αφού βλέπω walkthrough στο youtube, ξέρετε...Part 1, Part 2 κλπ...και θα φτάσω μέχρι το τέλος, όσα part και αν είναι.

  Πραγματικά υπέροχο το παιχνιδάκι. Από ατμόσφαιρα, voice acting, γραφικά και και και...Μπράβο!

  Γι' αυτό σε λίγο καιρό τσιμπάμε PS4, ώστε από εδώ και πέρα να λιώνουμε τα exclusives της SONY, που είναι και τα καλύτερα εδώ που τα λέμε!
  Αν και σε κάποια παλιότερη συζήτηση, λέγαμε πως τέτοιες παιχνιδάρες πρέπει να τις απολαμβάνουν ΟΛΟΙ οι gamers ανεξαρτήτως συστήματος, δυστυχώς δεν είναι έτσι και γι' αυτό χρειάζεται μια κονσόλα, για κάτι τέτοια τρελά παιχνίδια.

  Οπότε συνεχίζουμε δυνατά με συνδυασμό PC-PS4, και είμαστε κομπλέ 🙂

  • kaz almighty

   Οπως τα λετε αγαπητε τωρα PS3 μετα PS4 το μονο σιγουρο οτι απολαμβανουμε αυτα τα απιστευτα παιχνιδια! Εδω που τα λεμε δεν περιμενα και τιποτα λιγοτερο απο NaughtyGods...

 • stratos

  Οχι οτι λεει και τπτ ο βαθμος, απλα κι εγω κρινω οτι 9-9.5 θα ηταν η σωστοτερη. Παιχνιδαρα οπως και να χει.

 • kostool

  Εγώ γενικώς είμαι της άποψης ότι στο κείμενο ενός review πρέπει να αναφέρονται αναλυτικά τα θετικά και αρνητικά του, αλλά η βαθμολογία θα πρέπει να αντικατοπτρίζει την συνολική αίσθηση που σου αφήνει ένα παιχνίδι και όχι να ξεκινάς από το 10 και να αφαιρείς πχ -0,5 για κάθετί που σε χάλασε. Κανένα παιχνίδι δεν είναι τέλειο, αλλά υπάρχουν αρκετά που σου προσφέρουν εμπειρία 10αριού. Με αυτή τη λογική έχουν πάρει κάποια παιχνίδια 9,5άρια και 10άρια στο game20, και αυτό που μάλλον ενοχλεί στο 8,5 του last of us δεν είναι ο βαθμός αυτός καθεαυτός αλλά ότι στο συγκεκριμένο review φαίνεται σαν να εφαρμόζονται διαφορετικοί κανόνες.
  Επίσης βρήκα λίγο αντιφατική την απάντηση του reviewer που από τη μια "προσπαθεί να αποφεύγει το hype" αλλά από την άλλη το 8,5 που έβαλε βασίζεται κυρίως στο ότι "περίμενε περισσότερα" από το παιχνίδι. Πως δημιουργήθηκαν τέτοιες φοβερές προσδοκίες χωρίς hype?

  Τέλος πάντων, το παιχνίδι φαίνεται must have.

 • axilleas

  Το review σου μου κινησε την περιεργια για το παιχνιδι.Πιστευω θα το παρω αλλα μετα απο καιρο.
  Τωρα μαζευω για gtav!!

 • Αντρέας

  Το λοιπόν.

  Έριξα μια ματιά σε IGN και Kotaku.

  Στο review του review του Lcfr έδωσαν βαθμολογία 9,5 με δηλώσεις όπως "breathtaking", "what an experience!" και "must see".

  Όλη η Αμερική και η Αγγλία παραμιλούν για αυτόν τον άθλο συγγραφικής δεινότητας.

  Άρα θα συμφωνήσω κι εγώ.

  Υ.Γ. Ωραίο κι ευχάριστο κείμενο, το παιχνίδι αδιάφορο, η βαθμολογία και η προσωπική άποψη καλοδεχούμενα πάντα και άνευ κριτικής.

 • kaz almighty

  Ενταξει ναι το game αδιαφορο τι να πεις εδω λεμε οτι παει για GOTY και καποιοι κρινουν διχως να το εχουν πιασει στα χερια τους...Το ολο review διαβαζοντας το μου βγαζει μεγαλυτερη βαθμολογια απο το 8.5...Ευτυχως που εχουμε και την Σονυ που δεν παραταει τον gamer και βγαζει αυτα τα απιστευτα παιχνιδια! Thank you SONY!

  • Αντρέας

   ΕΜΕΝΑ μου είναι αδιάφορο. Όπως και το ότι πάει για GOTY. Φιλικά.

 • Φωτης

  Χωρίς πολλα πολλα..Για μένα το game της δεκαετίας!!!

  • gogos

   LOL 🙂 Το παιχνιδι σημερα κυκλοφορησε! Ποτε προλαβες το αγορασες, το επαιξες, το τερματισες και το εβγαλες και παιχνιδι της δεκαετιας?

   • kostool

    πειρατικό κυκλοφορεί εδώ και 15 ημέρες, και γνήσιο από εξωτερικό εδώ και 3-4 τουλάχιστο, δεν είναι απίθανο να το έχουν τερματίσει κάποιοι ήδη και να εκφέρουν γνώμη...

  • Silender

   κατούρα και λίγο ρε Φώτη...

 • ObsessedGeorge
  • GeorgeZFR

   θενξ george το είδα μετά αφού ποσταρα, τα save μου πάντως χάθηκαν τελείως.

 • GeorgeZFR

  Τι παίζει με το μπαγκ του save ? πήγα να το κάνω Save και δεν με άφηνε, έφαγε κόλλημα το μενού στο auto saving...ούτε quit δεν με άφηνε να κάνω δοκίμασα και το offline αλλά τίποτα διάβασα και σε άλλα site χαμός γίνεται με αυτό το θέμα την πάτησαν πολλοί και χάσανε τα save.Ξενέρωσα και πάνω που γούσταρα το παιχνίδι ένα 2ωρο που έπαιξα πήγε χαμένο, το ξανά έβαλα το παιχνίδι από την αρχή και είδα λειτουργεί το save κανονικά αλλά είμαι offline τώρα ούτε psn δεν μπορώ να μπω μήπως έβγαλε η naughty dog κανένα patch και το φτιάχνει αλλά κάπου διάβασα ότι είπε πως φταίγανε οι σερβερ τους και είπε να βγείτε τελείως από το παιχνίδι και να το ξανά αρχίσετε και φτιάχνει μετά φοβάμαι όμως μήπως κολλήσει αργότερα πάλι.. αν ξέρει κάνεις κάτι παραπάνω ας βοηθήσει.

 • http://game20.gr Julian

  Σιγα ρε παιδια πως κανετε ετσι, παιξετε το σε ενα Playthrough! Εσπρεσο να υπαρχει και μια χαρα! Ααααμα πια! 😀

 • Μπαστουνόβλαχος

  Τριτη γραμμη: "ημασταν"

 • kats

  Και μηδέν να έβαζε ρε παιδιά δεν τρέχει και τίποτα..

 • http://game20.gr/ meh

  Πως γινεται να διαβαζετε 2000+ λεξεις κειμενου, να τις απολαμβανετε και μετα να κανετε σαν τρελοι για ενα νουμερο;

  • kats

   Οταν βάζεις στα αρνητικά το multiplayer χωρίς να το έχεις παίξει και τόσο και την προβληματική A.I ενώ στο κείμενο λες για τους έξυπνους εχθρούς τότε μάλλον εσύ θα μιλάς για άλλο κείμενο.

   • http://game20.gr/ meh

    Δηλαδη ολο το κειμενο χανει τη σημασια του απο τις τελικες παρατηρησεις?

    • Gino

     Απλα δεν μας αρεσε κατι και το ειπαμε..
     Παρα πολυ καλο review.. Απλα δν συμφωνω με το νουμερο?
     Πειραζει?

     • http://game20.gr/ meh

      Καθολου, καθε αλλο. Απλα με συναρπαζει η ψυχολογια της βαθμολογιας.

    • Agony

     Από τι κατάλαβα ΜΕΗ στους περισσοτερους μαζί και εμενα μέσα , το κείμενο μας αρέσει , αυτό που δεν μας αρέσει είναι ότι το κείμενο δεν αντικατοπτρίζει τον τελικό βαθμό και τις τελικές παρατηρήσεις.

     • http://game20.gr/ meh

      Ειμαι σιγουρος πως αν το κειμενο δεν ειχε βαθμολογια, δεν θα ειχαμε ουτε το 1/4 των σχολιων.
      Ενω αν μεσα στο κειμενο ειχαν αναφερθει εντονα τα προβληματα του παιχνιδιου, αλλα στο τελος η βαθμολογια ηταν 9.5+ θα ηταν ολα μελι γαλα.

      Μονο στην βιομηχανια των video games εχει χασει τοσο πολυ το νοημα της η κλιμακα βαθμολογησης.

      • Gino

       Εγω στην αρχη απορουσα γιατι αυτο το last of us πριν βγει να θεωρειται αριστουργημα και φοβερο.. Μετα το επαιξα και καταλαβα οτι οντως ειναι! Και αφου βλεπω ενα κειμενο που δεν εχει αρνητικα ή τα αρνητικά του είναι μηδαμινά είναι κρίμα να μην μπαίνει 10. Ναι μας πείραξε ο βαθμός γιατί αυτός είναι που σου αφήνει την τελική αίσθηση. Και αν κάποιος θέλει να το αγοράσει αλλά δεν θελει να διαβασει το κειμενο και βλεπει μονο τον αριθμο ειναι κριμα να μην ξερει οτι ειναι αριστουργημα.

 • worms_arm

  δεν το εχω παιξει το παιχνιδι. Αλλα εχω διαβασει απο reviews οτι εχει πολυ καλη ιστορια. Τωρα ειναι και θεμα γουστου.

 • kats

  Ολο το κείμενο άλλα διαβάζεις άλλα καταλαβαίνεις κι άλλο βαθμό βλέπεις στο τέλος.και βλέπεις "το έπος της χρονιάς" με ένα κείμενο ότι να ναι.
  Και μηδέν να του έβαζε πραγματικά δε θα με απασχολούσε γιατί έχω άποψη κι απο μόνος μου..προβλέψιμο σενάριο,εχει ΤΗΝ ατμόσφαιρα..τι περίμενε να το γυρίσει σε ρομαντική κομεντί;το παιχνίδι εχει κι άλλα θέματα που δεν τα εχει αναφέρει καν.Η Α.Ι. που τον ενόχλησε ήταν η φιλική ή των αντιπάλων τελικά;
  Λέμε λοιπόν εξαιρετικό κείμενο και τελείωσε.

 • Berren33

  Lcfr πολύ ωραίο Review το παιχνίδι θα το αγοράσω ποιό μετά ώστε να διορθωθούν διάφορα bugs με τα saves όπως είπανε και οι φίλοι ποιό πάνω και ότι άλλες διορθώσεις που έχει.Το demo που έπεξα μου άρεσε αρκετά και το παιχνίδι δεν χάνετε.Την Naugtly Dog την εμπιστεύομαι σαν εταιρεία και δεν πιστεύω να πέσω έξω.Αυτή την εμπειρία θέλω να την ζήσω και το παιχνίδι θα το παίξω λες και είμαι εγώ μέσα στο παιχνίδι,όπως έκανα και με το Demo και μου βγήκε στα 30 λεπτά,αλλα έψαχνα τα πάντα που είχε μέσα το demo.Η βαθμολογία είναι καλή στα 8,5 σε άλλα sites που είδα του είχανε βάλει και 10 η 9 αλλά σεβαστή και η βαθμολογία του Lcfr

 • gerasimos

  παιδιά πολλά σάιτς γράφουν πώς το the last of us είναι όντως παιχνιδάρα και φαίνεται! όμως είναι απο τα παιχνίδια που σε κάποιους ίσως ξυνήσει και θα βρείς σίγουρα αρνητικά όπως σε κάθε παιχνίδι όμως ο τρόπος του θα σε μαγέψει για το δεκάρι ....βέβαια εδώ έχει να κάνει τι βλέπει ο καθένας και το 8 μία χαρά βαθμός αν και απο την δική μου άποψη το παιχνίδι της γενιάς.

  • gerasimos

   μην παρεξηγηθώ το έχω στα χέρια μου ....

 • Kilia

  Παντως ειναι αξιο προβληματισμου για το επιπεδο των gamers πως κατω απο την κριτικη του ισως πιο σημαντικου παιχνιδιου στο ps3 την φετινη χρονια και ενα απο τα λιγα πλεον που τολμα να ξεχωρισει απο τον σωρο, 8 στα 10 σχολια εχουν να κανουν με την βαθμολογια και τιποτε αλλο.

  Αυτοι ειμαστε, αφου αναγαγαμε σε διαμαντια ολα τα παιχνιδια που μας τα δινουν ολα ετοιμα στο πιατο και δεν περιμενουν τιποτα απο μας, οπως το uncharted και τους κλωνους του, ετσι λοιπον οταν βγαινει ενα πραγματικο παιχνιδι σαν και αυτο δεν βρισκουμε να μιλησουμε παρα μονο για τον βαθμο που του βαζουν στα review, αντε και να πουμε οτι αποτελει "εμπειρια" λες και δεν υπαρχουν χιλιαδες αλλες λεξεις να το χαρακτηρισουμε αλλα επιλεγουμε αυτην γιατι σημαινει τα παντα και τιποτα μαζι.
  Πιστευω πως οι περισσοτεροι στον χωρο αν τους δωσεις ενα μετριο παιχνιδι αλλα στο κουτι αναφερεται οτι εχει 10 στα 10 απο ολα τα sites και ενα που δουλευεται για χρονια με τρομερη ιστορια, gameplay μηχανισμους και τα παντα ολα αλλα στο κουτι γραφει 6 και 7 στις βαθμολογιες θα την πατησουν και θα μιλανε για το μετριο λες και φερνει την επανασταση ενω το αυθεντικο δεκαρακι θα το παρατησουν μετα απο μια ωρα παιχνιδιου.

  • http://www.youtube.com/user/stohos Nyxteridas

   @Kilia
   "Πιστευω πως οι περισσοτεροι στον χωρο αν τους δωσεις ενα μετριο παιχνιδι αλλα στο κουτι αναφερεται οτι εχει 10 στα 10 απο ολα τα sites και ενα που δουλευεται για χρονια με τρομερη ιστορια, gameplay μηχανισμους και τα παντα ολα αλλα στο κουτι γραφει 6 και 7 στις βαθμολογιες θα την πατησουν και θα μιλανε για το μετριο λες και φερνει την επανασταση ενω το αυθεντικο δεκαρακι θα το παρατησουν μετα απο μια ωρα παιχνιδιου"

   Μπα,μην το λες φίλε μου,δεν ισχύει αυτό...Αν σε κάποιον δεν αρέσει ένα παιχνίδι δεν θα του αρέσει όσα 10άρια κι αν έχει απο reviews...Εγώ όταν αγόρασα το 360 και είπα να ασχοληθώ με το Gears of wars ΙΙΙ,δεν με ενθουσίασε.Και μάλιστα το έχω παρατήσει στο 3ο κεφάλαιο και σκοπεύω να το ξεκινήσω πάλι.Αντίθετα,το L.A. noire το οποίο δεν σάρωσε σε κριτικές,το βρήκα εθιστικό μέχρι αηδίας π.χ. Θέλω να πω οτι πλέον ο gamer έχει τα κριτήρια να ξέρει πότε αξίζει ένα παιχνίδι και να μην πηγαίνει να το αγοράζει τυφλά.Τρανή απόδειξη η σειρά Final Fantasy η οποία έχει χάσει τις τρελές πωλήσεις που είχε όσο hype και αν υπάρχει πρίν απο κάθε τίτλο(αν και προσωπικά είμαι ακόμη FF fan)
   Τώρα,στα του review εγώ θα συμφωνήσω περισσότερο με το νόημα του Agony.Το παιδί γράφει κάτι πάρα πολύ απλό απο χθές.Πως διαβάζεις ένα κείμενο διθυραμβικό και απο τα αρνητικά που αναφέρονται σε αυτό δεν περιμένεις με τίποτα πως "κοστίζουν" -1,5 πόντο απο την τελική βαθμολογία,γιατί στην ουσία δεν είναι αρνητικά τα οποία θα πρέπει να απασχολήσουν κάποιον σε ότι έχει να κάνει με το παιχνίδι-εκτός ίσως απο τα bugs για τα οποία βγήκε update και ήταν αυτονόητο οτι θα έβγαινε-

   • Kilia

    Με το χερι στην καρδια, θες να μου πεις οτι απο αυτα τα 2-3 εκατομμυρια που επαιξαν το dark souls οι πιο πολλοι θα το εκαναν αν το παιχνιδι αντι για δεκαρια επαιρνε 6 και 7, οι πιο πολλοι σε μια ωρα θα το ειχαν παρατησει γιατι θα το εβρισκαν broken.

    • http://www.youtube.com/user/stohos Nyxteridas

     Πραγματικά δεν έχω παίξει Dark Souls,δεν έχω ασχοληθεί στο παραμικρό.Αλλά εσύ δεν πιστεύεις πως αν όντως δεν άξιζε 10 το συγκεκριμένο,η πλειοψηφία θα σκέφτηκε όταν ασχολήθηκε
     "Ωραίο ήταν αλλά όχι και για 10";

     • Kilia

      Βασικα ηταν λιγο κουφη η ερωτηση μου, ηθελα να δειξω οτι ενας βαθμος αδικος η οχι σπρωχνει η αναλογα διωχνει τον κοσμο παρα πολυ ευκολα απο καποιο παιχνιδι, παρ΄ολα αυτα η παρατηρηση σου ειναι σωστη.

 • Gino

  Μπορει οπως λεμε η ιδεα του σεναριου να εχει γινει ''σουπα'' αλλα σε καμια περιπτωση αυτο δεν συγκαταλεγεται στα αρνητικα.
  Επισης εαν απο αυτα
  -Έλλειψη πρωτοτυπίας στην ιστορία
  -Η ΑΙ σε κάποιες στιγμές χαλάει την ατμόσφαιρα
  -Το multiplayer δεν θα σας κρατήσει για πολύ

  αφαιρεις ενα 1,5 απο τα 10 τοτε τι να πω..
  Και οσο για αυτους που λενε οτι κοιταμε μονο αριθμους απλα επισημενουμε πραγματα τα οποια πιστευουμε οτι δεν ειναι σωστα.. Πρεπει να γραψω ποσο τελειο ειναι το παιχνιδι? Πρεπει εως τωρα
  ολοι να το εχουμε μαθει αυτο.

 • Chronix

  Έσκισε το Last of Us..! Ωραίο κείμενο Lcfr.

  Μιας και είναι το πρώτο review σου που διαβάζω, καλωσήρθες 😀

 • http://game20.gr Terminator

  Για όσους έχουν θέμα με το παιχνίδι, ορίστε τί λέει η Sony

  All players should quit any game in progress out to the XMB and restart The Last of Us. All players can now enjoy single-player and online multiplayer matches as normal.

 • zaes

  Κατατοπιστικοτατο review!!
  μας ανοιξε τα ματια και μας εδωσε μια ιδεα τι να περιμενουμε!!
  Ευγε Lcfr!
  για οσους διαφωνουν με αυτο το τελειο review απλα δεν ξερουν τι τους γινεται!

 • vagos1983

  κ 5 να του βαζατε το ιδιο μου κανει.
  καποια στιγμη θα το αγορασω ειναι στην wishlist μου κ ενας τιτλος που θελω να κλεισει θετικα πανω στο ps3 μου και μου αρεσει το style του και ποτε δεν με εχει απογοητευσει η naughty dog σε οτι μου εχει προσφερει.
  11' απο μενα...masterpiece και ας μην το εχω παιξει.

 • Superuser

  Δεν το έχω παίξει αλλά μπορώ να καταλάβω γιατί ο lucifer έβαλε 8.5
  Προφανώς είδε-βίωσε-έπαιξε κάτι πάρα πολύ καλό αλλά, σαν σύνολο, κάτι έλειπε...

 • http://3dgr.forumgreek.com/ magicoSakisPaoGR

  παιχνιδαρα ειναι 11 απο μενα

  • Αντρέας

   Έλα, πολύ λίγο του βάζεις.

 • creyentes21

  μπραβο ρε μαγκα ορεος εκει στο 8 ειναι το παιχνιδι πολυ καλο. για να μαθενετε ορισμενοι που μπενει το 10 πεξτε dark souls κε τα ξαναλεμε..

  • Gino

   Εχουμε παιξει last of us και dark souls..
   και ειναι και τα 2 για 10!

 • minas

  αν αυτο το παιχνιδι που παιζω εδω και δυο μερες αξιζει 8,5 τοτε αναλογικα οτι αλλο εχω παιξει μεχρι σημερα στην videogamiκη μου πορεια πρεπει να κυμαινεται γυρω στο 6-6,5...Καθε πραγμα φιλε reviewer εχει διαφορετικη βαρυτητα στην βαθμολογια...Δεν γινεται ενα τετοιο επος και τα τοσα πραγματα που πρωτοπορει να του κοβουν τοσους βαθμους...Πρεπει να μπορεις να διακρινεις την σημαντικοτητα καθε παιχνιδιου στην εκαστοτε εποχη...Η ND με την βαρυτητα που την διακατεχει σαν developer πηρε το ρισκο για να πει μια σκληρη ιστορια με συναισθηματικη βαρυτητα και στην ουσια αναγενα την ξεχασμενη απο θεους και δαιμονες survival genre...
  Επισης χωρις Να παιξεις Multi το εβαλες στα αρνητικα και του εκοψες βαθμο??Καλα κανεις βεβαια ενα review καθαρα ερασιτεχνικα γραμμενο ειναι δεν θα το δει και κανεις και θα θαυμασει την εικαστικη σου ματια απλα μου κανει εντυπωση ενα τετοιο ατοπιμα...
  Ακομα η ιστορια εχει γινει σουπα?Αληθεια ε?Θες να μου πεις μια που δεν εχει? Τα σημαντικοτερα και μεγαλυτερα παιχνιδια ολων των εποχων εχουν ιστοριες εμπνυσμενες απο ταινιες και την κουλτουρα που εχουν δημιουργησει αυτες μεταγενεστερα τι σημαινει αυτο?Οτι πρεπει να χανουν βαθμους απο την μη πρωτοτυπια? Νομιζω οτι χανεις το point του παιχνιδιου με αυτο το nitpick που κανεις...

  • Donald

   Να επιτέλους και ένας που έκανε σχόλιο και έχει παίξει το παιχνίδι! Amen

   • minas

    Μα πως θα μπορουσα να εχω τοσο καταφατικη γνωμη για κατι που δεν εχω παιξει??παιδια το παιχνιδι ειναι ενα ολοστρογγυλο 10αρακι για πολλους και διαφορους λογους...Ειναι ενα ψηφιακο δημιουργημα που σε βυθιζει στον κοσμο του με την ιστορια του οπως ελαχιστοι τιτλοι εχουν κανει στην ιστορια του gaming...Δεν εχετε ξαναδει τετοιο πανεξυπνο level design,γραφικα ΑΙ (παροτι οντως εχει καποια μικρα θεματα με τα ατομα που σερνετε μαζι σας κατα περιοδους)ΗΧΟΣ που με τιμιοτητα μπορω να σας πω οτι ειναι η ΚΑΛΥΤΕΡΗ εμπειρια που ειχατε ποτε σε αυτο το κομματι...Οι θολοι ηχοι,η ατμοσφαιρα που δημιουργουν και οι ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ!!!!ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ πραγματικα αποδοσεις των ηθοποιων που κανουν τις φωνες των χαρακτηρων ειναι για οσκαρ κυριως αν καποιος αναλογιστει οτι προκειται για videogame.. ''πολυμηχανο'' gameplay με καταπληκτικη ισορροποια stealth και survival τακτικων,και μια ιστορια που πραγματικα με ξεγυμνωσε και σκεφτομουν για ωρες τι θα μπορουσε να συμβει στους αγαπημενους μου σε μια παρομοια περιπτωση....Το TLOU δεν αποτελει τελειοτητα,αλλα περιεχει στιγμες που λιγα παιχνιδια σας εχουν κανει ποτε να νιωσετε...Θυμαμαι παλια στα reviews υπηρχε ενα μερακι αγαπουσαμε τα παιχνιδια γιατι τα χαμε λιγα και ηταν ολα τοσο σημαντικα για μας ακομα και με τις μπουρδες τους,δεν θυμαμαι ποτε πχ εγω σε review του resi 1+2(εδω στο 1 τα animation των χαρακτηρων τους εκαναν να φαινονται σαν κουκλες που πατησαν σαπουνι!!) να στεκοταν τα reviews και οι gamers σε τετοιες μικροτητες...Πλεον ομως με την υπαρξη αυτου του σιχαμενου πραγματος που λεγεται ''gaming δημοσιογραφια'' εχει γινει ο καθε πικραμενος το εχει δει δημοσιογραφος γκουρου που εχει αποψη για ολους και για ολα οπως επισης και πολυπραγμων γιατι εχοντας δεκα games στην αγγαλια του που πρεπει να ασχοληθει για να μιλησει γιαυτα δεν θεωρειται πλεον gamer αλλα ενα τυπος που παιζει παιχνιδια πολλες φορες με διαθεση ρουτινας...κλειστε τα αυτια σας λοιπον απολαυστε το TLOU και τα υπολοιπα τα γραφετε εδω οταν το τελειωσετε...

    • xboxakias.gr

     συμφωνω στα περισσοτερα που γραφει ο μηνας,το παιχνιδι ειναι εξαιρετικο και οτι ποιο ομορφο χει βγει σε κινσολα.λιγο η μεταφραση τα χαλαει σε καποια σημεια.συνεχιζω ακαθεκτος.

     • kats

      Στους υποτιτλους δυστυχώς εχει γίνει προχειροδουλεια...κατα τα αλλά μόνο που τόλμησε η nd να βγάλει τέτοιου είδους παιχνίδι της αξίζουν συγχαρητήρια..

      • jil

       Παιδιά το παιχνίδι έχει αρκετά καλή μετάφραση, ειδικά σε σημεία όπου χρησιμοποιεί λέξις που αποδίδουν πολύ καλά το νόημα και δεν το περίμενα π.χ. μπαγάσας. Αλλά δεν ξέρω αν συνέβει σε εσάς πάντως σε εμένα μερικά render (όχι στα pre rendered) βίντεο βγάζουν αγγλικούς υπότιτλους ενώ στη συνέχεια μου ξαναβγάζει ελληνικούς.

  • zaes

   χαλαρωστε...το 8,5 που εβαλε ο Lcfr δεν ειναι κακος βαθμος...οσοι εχουνε μακρα πορεια στα games και γενικα ειναι βετερανοι του ειδους εκτιμουν αυτη την βαθμολογια....
   Πρωτον...γιατι μια βαθμολογια δεν θα κρινει την αποψη τους ως προς ενα παιχνιδι...εφοσον εχουν παιξει τοσα παιχνιδια εχουν αναπτυξει δικια τους κριτικη και γνωμη..δεν επηρεαζονται..απλα ειναι μια δευτερη γνωμη...
   Και δευτερον...τα 100σταρια και δεκαρια ειναι αδυνατον να μπουνε...κανενα παιχνιδι δεν ειναι τελειο...
   στο παρελθον εχουν γινει ατοπηματα και εχει μπει το απολυτο σαν βαθμος...που μετα απο χρονια το θυμασαι και λες οτι "ναι ηταν καλο παιχνιδι αλλα δεν αξιζε τετοια βαθμολογια" πιστευω οτι με αυτη την λογικη λειτουργησε και ο Lcfr...
   Exω δει βαθμολογιες στο παρελθον που δεν αξιζανε τοσο κατα την γνωμη μου...π.χ. half life 2 με 100%!(μαλιστα ενα γνωστο περιοδικο του χωρου του ειχε δωσει 101%),alone in the dark με 100%
   χαλαρωστε...το τελειο δεν υπαρχει....ικανοποιητικος βαθμος που του εδωσε ο reviewer...

   • http://www.youtube.com/user/stohos Nyxteridas

    Ε πως,δεν αξίζει το Final Fantasy VII 10άρι;Δεν αξίζει το Uncharted 3 10άρι;Δεν αξίζει το Shadow of memories 10άρι ή το Silent Hill 2;Απλώς η βιομηχανία των video games βρίσκεται στο ζενίθ της και επειδή υπάρχουν 1002 παιχνίδια νομίζουμε οτι το 10 είναι κάτι το οποίο ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ να μπεί επειδή θα αδικηθεί το τάδε ή το δείνα game...Δεν πάει όμως έτσι η βαθμολογία...(δηλαδή συγκριτικά με άλλα games,γιατί είμαι σίγουρος πως γι'αυτό δεν βλέπουμε 10άρια σε παιχνίδια τα οποία το αξίζουν)

    • zaes

     Για σενα μπορει να αξιζουν για αλλους δεν αξιζει...ο καλος reviewer πρεπει να κρατα αποστασεις και να ειναι αντικειμενικος...δεν μπορει να ικανοποιει τις απαιτησεις των fan boys ουτε και να ειναι αμειλικτος και αυστηρος κριτης....πρεπει να υπαρχει μια ισορροπια παντα...

     • http://www.youtube.com/user/stohos Nyxteridas

      Και η αντικειμενικότητα ακριβώς ποιά είναι;Το να ξεκινάει ένα παιχνίδι ο χ reviewer με το σκεπτικό οτι δεν θα του βάλει 10 επειδή δεν υπάρχει το τέλειο παιχνίδι;...

      • zaes

       απο τι βλεπω τα εχεις παρει...επειδη δεν πηρε το παιχνιδι σου δεκα... αν αυτο δεν ειναι fanboy-λικι τοτε τι ειναι? αφου εσυ το ευχαριστηθηκες και σε ενθουσιασε γιατι τρελενεσαι με την βαθμολογια? Οπως εγραψα και πριν ο βετερανος gamer δεν σκαλωνει με βαθμολογιες κτλ...
       ξερει τι θελει...εχει ανδρωθει με πληθωρα παιχνιδιων....εχει ταισει με μεταλλο παιχνιδια απο την εποχη των arcades...εχει λιωσει με κονσολες και computers ....γενικα εχει ΚΡΙΣΗ και δεν τρελενεται για τα "δεκατα" και τα "κομματα" σε μια βαθμολογια...ξερει τι τον ενθουσιαζει και αναλογα αγοραζει η σνομπαρει το καθε παιχνιδι...

       • http://www.youtube.com/user/stohos Nyxteridas

        @zaes δεν τα έχω πάρει,καμία σχέση.Λάθος βλέπεις...Το παιχνίδι δεν το έχω καν αγοράσει,δεν το έχω παίξει...Καταλαβαίνεις οτι η διαφωνία μας δεν έχει να κάνει με το "The last of us" αλλά με το οτι δεν υπάρχει το τέλειο παιχνίδι,όπως γράφεις;Εσύ δηλαδή πως θεωρείς την αντικειμενικότητα;Με το σκεπτικό"δεν υπάρχει τέλειο παιχνίδι άρα το 10άρι αποκλείεται γιατί όποιος έγραψε το review είναι fanboy...";Προσωπικά κανένα review δεν με επηρεάζει στην αγορά την οποία θέλω να κάνω γιατί είναι αυτονόητο οτι ο reviewer σε τελική ανάλυση γράφει την άποψη του,δεν υπάρχει κάτι το οποίο θα στηρίξει την δική μου επιλογή για το αν θα ασχοληθώ ή όχι με ένα παιχνίδι

        @gogos
        Δεν γενικεύω την δική μου άποψη,ήμαρτον...Ένα παιχνίδι δεν είναι δυνατόν να απευθύνεται σε όλους τους gamers...Υπάρχουν κάποιες σταθερές κατηγορίες χρόνια τώρα απο τις οποίες κρίνουμε ένα παιχνίδι.Γραφικά,ήχος,gameplay.Όλα τα παιχνίδια τα οποία ανέφερα-και πολλά ακόμη-το έχουν το 10άρι.Απο κει και πέρα πάμε σε προσωπικά γούστα του καθένα για το αν όντως αξίζει το παιχνίδι 10 αλλά ένα video game απο την στιγμή που τηρεί αυτά τα οποία πρέπει να προσφέρει στον gamer σε τέλειο βαθμό,τότε δεν βλέπω τον λόγο του να μην βαθμολογηθεί με 10 επειδή θα θεωρηθεί και καλά "fanboyσμός"...

        • gogos

         Το uncharted 3 οσο αφορα τα γραφικα, τον ηχο και το story ειναι κοντα στο αψογο χωρις αμφιβολια.. Στο gameplay ομως που για μενα ειναι και το πιο σημαντικο ειναι πολυ μετριο.. Οποτε δεν θα αξιολογουσα με 10αρι ενα παιχνιδι που εχει σοβαρα προβληματα στον πιο νευραλγικο τομεα με τον οποιο κρινουμε τα video games..

    • gogos

     Μα γιατι περνεις την προσωπικη σου αποψη και την γενικευεις? Για μενα σε καμια περιπτωση το uncharted 3 δεν αξιζει για 10αρι..

     Δεν θα ξεχασω την απιστευτη ξενερα οταν το τερματισα σε λιγοτερο απο 2 μερες συμπληρωνοντας περιπου 6μιση ωρες στο normal.. Απαραδεκτη διαρκεια.. Τα επιπεδα ηταν υπερβολικα μικρα, με μηδενικη εξερευνηση.. Το gameplay ηταν στο μεγαλητρο μερος του σκηνοθετημενο.. Πολλες φορες το να κρατουσες πατημενο τον μοχλο στην ευθια ηταν αρκετο για να παει ο χαρακτηρας εκει που επρεπε.. Τα σπασμενα του campaign ανελαβε να πληρωσει το multiplayer το οποιο αν και λειτουργικο δεν ηταν κατι το ιδιαιτερο.. Προσωπικα δεν με κρατησε..

     Παρολα αυτα το παιχνιδι ειχε υπεροχους γριφους που ηθελαν λογικη και οχι το απαισιο pixel hunting που ζητανε τα περισσοτερα adventures, πανεμορφα γραφικα (ηταν απο τα παιχνιδια που εμεινα μ@λ@κ@ς οταν ειδα! Δεν μπορουσα να φανταστω οτι αυτο που βλεπω τρεχει σε κονσολα!), καλοφτιαγμενο Platforming και πολυ σωστα δομημενη ιστορια.. Εκτος απο την αποστολη του παιχνιδιου, μαθαινες πολλα για τις προσωπικες ζωες των χαρακτηρων και δενοσουν μαζι τους..

     Ωραιο παιχνιδι αλλα οχι για 10.. Καπως "ελαφρυ" για τα γουστα μου.. Θεωρω πως παταει περισσοτερο στον εντυπωσιασμο παρα στο Gameplay.. Το uncharted 2 παρολα αυτα το ευχαριστηθηκα περισσοτερο κυριως λογο του πιο χορταστικου περιεχομενου..

     Αυτος ειναι και ο λογος που κραταω μια πισινη οσο αφορα το The last of us.. Το προσφατο παρελθον της Naughty dog με κανει να αμφιβαλω οτι μπορει να αποδωσει σωστα ενα παιχνιδι με τοσο βαρια θεματολογια.. Τελικα ομως φενετε απο τις αποψεις των ανθρωπων που το επαιξαν πως εχει ενα πολυμορφο ταλεντο.. Σαν λατρης των μεταποκαλυτικων και survival/horror παιχνιδιων για μενα ειναι must have 🙂 Πιστευω πως δεν θα με απογοητευσει..

     • http://www.youtube.com/user/stohos Nyxteridas

      Εντάξει λοιπόν,ας αφήσουμε το Uncharted...:)Εσύ πιστεύεις οτι δεν υπάρχει τέλειο video-game δηλαδή;Κανένα δεν αξίζει το 10; 🙂

      • gogos

       Το 10 ειναι λιγο δυσκολο.. Προσωπικα τις περισσοτερες φορες που απο ενα playthrough θεωρησα οτι ενα παιχνιδι αξιζει για 10, στο δευτερο καταλαβα οτι ειχα κανει λαθος.. Παρολα αυτα υπηρξαν 2-3 παιχνιδια στην γενια που βρισκομαστε που μετα απο αρκετα playthrough προσωπικα βρηκα αψογα.. Οποτε ναι, ορισμενες πολυ ιδιαιτερες περιπτωσεις οντως αξιζουν 10..

      • Kilia

       Δεκαρακι παιχνιδι δεν υπαρχει γιατι πολυ απλα αυτος ο βαθμος σημαινει κατι που δεν επιδεχεται βελτιωση και αφορα και το υπο δοκιμη παιχνιδι και το ειδος στο οποιο ανηκει αυτο, αν νομιζετε οτι καποιο παιχνιδι ηδη εχει "τερματισει" ενα ολοκληρο genre και πως δεν θα βγει ποτε κανεις με κατι καλλιτερο παω πασο.
       Απο την αλλη υπαρχει και το δεκαρακι σαν αισθηση και πληροτητα που σου αφηνει ενα παιχνιδι αλλα αυτο ειναι υποκειμενικο οποτε δεν εχει σημασια.

 • xboxakias.gr

  το παιχνιδι ειναι για 10,οχι για 8,5.προς το παρων προσπαθω να βρω καποιο αρνητικο και δεν του βρισκω.

 • http://game20.gr Terminator

  Ο Στέφανος (Lcfr) έκανε ακριβώς ότι και εγώ με το review του GT5, απλά αντίστροφα όσον αφορά το βαθμό. Ενώ παρέθεσα πολλά αρνητικά για το GT5, η γενικότερη αίσθηση που μου άφησε ήταν για 10, όσο και του έβαλα (ντάξει είμαι και racing fanboy, το παραδέχομαι). Εδώ μπορεί τα αρνητικά να μην φαινονται αρκετά, αλλά η αίσθηση που του έδωσε το παιχνίδι είναι για τόσο.

  Σε κάθε περίπτωση, το κάθε review είναι προσωπική άποψη του εκάστοτε συντάκτη. Ο κάθενας διαβάζει και κρίνει.

  • http://game20.gr Julian

   Και γω αυτο υποστηριζω, οτι βαζεις θετικα και αρνητικα και απο κει και περα βαθμολογεις συμφωνα με αυτο που σου αφησε ο τιτλος. Και δω ερχεται το προβλημα, οτι ο βαθμος σε αντιθεση με τα επιχειρηματα και το κειμενο, ειναι ακομα πιο υποκειμενικος και σε μεγαλες κυκλοφοριες (ειδικα οταν αυτες ειναι ps exclusives οπου εχουμε και μια κατιτις παραπανω ευαισθησια) θα υπαρχουν ανουσιες διαφωνιες.

   Για αυτο ειπα μεταξυ σοβαρου και αστειου να καταργηθουν οι βαθμολογιες. Ετσι κι αλλιως η κλιμακα 1-10 πλεον ειναι χαλασμενη, για μενα απλα δεν δουλευει.

   Αλλα θα το λεω και θα το ξαναλεω. 10 το GT5 ρε συ; 😀

 • Agony

  Έχουμε 2 δεδομένα

  Πρωτον δεν υπάρχει τέλειο παιχνίδι .

  Δεύτερον από την στιγμή που υπάρχει το 10 σαν βαθμός και χρησιμοποιείτε από το εκάστοτε site , e κάπου πρέπει να μπει .

  Και από την στιγμή που δεν υπάρχει τέλειο game και κάπου πρέπει να βάλει το 10 το καημένο θα το βάλει εκεί που θεωρεί ότι πλησιάζει το τέλειο .

  Έχω διαβάσει σχεδόν όλα τα review και από αυτό το site και από ξένα site και κανένα game που έχει πάρει 10 δεν είναι τέλειο.

  Εγώ θα πιαστώ από μια πρόταση που είχε πει ο Terminator πριν χρονια στο Review του GT 5 που του έβαλε 10 και έπεσαν να τον φάνε όλοι.... για μένα είπε ότι πιο ακομπλεξάριστο έχω διαβάσει.

  (Το GT5 δεν είναι το τέλειο racer, όπως ίσως πιστεύει η Polyphony ότι είναι. Παίρνει όμως 10 γι αυτά που πρεσβεύει)

  Και ρωτάω εγώ σαν αναγνώστης αυτό το game δεν αξίζει 10 για αυτό που πρεσβεύει ?
  Και αν δεν το αξίζει αυτό τότε πιο ?

  Αν λέω αν είχα μια άποψη για ένα game και του βάζα 8.5 και είχα μια πλειοψηφία ανθρώπων να διαφωνεί τεκμηριωμένα με τα αρνητικά που έχω γράψει. τότε ίσος σκεφτόμουν να αναθεωρήσω την βαθμολογία μου .
  Αλλα εκεί πρέπει να πας κόντρα με τον εγωισμό σου πράγμα δύσκολο.
  Για αυτό και δεν το έχω συνάντηση πουθενά και σε κανένα site.

  Ps.Sory αν κουρασα με τόσα post δεν θα κάνω αλλα 🙂

 • Tesla

  @Lcfr
  αποφεύγω τα reviews και το hype που συνηθίζει το Internet να γεννά. Ο λόγος είναι απλός και προφανής. Θέλω να μπορέσω να έχω την δική μου άποψη και να κρίνω το παιχνίδι άσχετα με το τι λένε οι υπόλοιποι. Επειδή λοιπόν το τάδε site και ο δείνα αρθρογράφος είχε την "Χ" άποψή δεν θα πει πως ΠΡΕΠΕΙ να συμφωνήσουμε όλοι.

  Αυτό που πολύ σωστά αναφέρει ισχύει ΠΑΓΚΌΣΜΙΑ για κάθε άτομο που κάνει το review ενός τίτλου.Ο εκάστοτε reviewer αναφέρει αυτό που "έζησε" παίζοντας το παιχνίδι, τι αποκόμισε, τι του άρεσε και τι όχι.Αυτό λοιπόν σημαίνει ότι κανένα review δεν μπορεί να θεωρηθεί ΠΟΤΕ "αξιόπιστο" κατά βάσιν, τουλάχιστον αντικειμενικά, διότι δεν αντιπροσωπεύει την δική σου άποψη και πολλές φόρες ούτε της πλειοψηφίας.Όπως άλλωστε παραπάνω σωστότατα αναφέρουν πως κάποια παιχνίδια έχουν βαθμολογηθεί με 6 και μπορεί να αξίζουν 8 - 9 ,ίσως και αυτό αντικατοπτρίζει αυτό που θέλω να πω, ότι βγαίνει ένα αποτέλεσμα σύμφωνα με την κρίση του καθενός.Συνεπώς η "επίθεση" για κάθε προσωπική άποψη του εκάστοτε reviewer είναι τουλάχιστον άστοχη και αβάσιμη!

  • Gino

   Αστοχο και αβασιμο ειναι ολο αυτο που ειπες.
   Ενα review πρεπει να εκφραζει την αντικειμενικη γνωμη για να ξερει εαν ειναι καλο ενα παιχνιδι αυτος που το διαβαζει. Εαν εμενα δεν μου αρεσει ενα παιχνιδι π.χ. το Portal 2 δεν θα του βαλω 3 επειδη δεν μου αρεσε εμενα! Δεν γραφω οτι εμενα μου αφησε το παιχνιδι. Review γραφω!!! Ο βαθμος που εδωσε ηταν καλος αλλα οχι αυτος που θα επρεπε.

   • Tesla

    Πάλι καλά που έχουν βάση τα δικά σου φίλε μου! Μόνο σταμάτα να παίρνεις αυτά που παίρνεις γιατί σε χαλάνε.Και αν κρίνω από τον τρόπο του γραπτού σου λόγου θα είσαι κάπου στα 14 και δεν πρέπει!

 • Amonra

  Μετά από πολύ λιώσιμο στο εν λόγω παιχνίδι διαφωνώ σε πολλά σημεία με το review, αλλά φυσικά το σέβομαι ώς μια άλλη οπτική σε κάποια θέματα. Για μένα είναι μάλλον το καλύτερο παιχνιδάκι που έχω παίξει στο PS3!Δε μπαίνω στη διαδικασία του βαθμού μιας και η εμεπειρία του καθενός διαφέρει. Όσοι έχετε PS3 και σας αρεσει αυτή η κατηγορία παιχνιδιού παρτε το άμεσα!

 • minas

  Παιδια το οτι το 10 εκπροσωπει την τελειοτητα ειναι ΛΑΘΟΣ θεωρηση των πραγματων για μενα...10 δεν σημαινει οτι το παιχνιδι ειναι τελειο...Αλλωστε πως κανεις μπορει να κρινει το τελειο σε πραγματα που ειναι θεμα γουστου???Ας μου εξηγησει καποιος!!!!???
  10 παρολα αυτα σημανει για μενα οτι αυτο που επαιξε ο reviewer εκεινη την δεδομενη στιγμη του εβγαλε κατι το διαφορετικο...Κατι το μοναδικο,κατι που σχιζει σαν ψαλιδι τις θολες γραμμες των οριζoντων στο πορτρετο του gaming και το πηγαινει μπροστα με τις ιδεες του και το στησιμο του...Το TLOF για μενα ειναι ενα μοναδικο μα μοναδικο παιχνιδι,που παιρνει την post apocalyptic πτυχη των games και διδασκει πως μπορει να δημιουργηθει κατι τοσο ποιοτικο και με εμφαση στην λεπτομερια σε ενα τοσο κουρασμενο τοπιο αυτης της θεματολογιας... Σε ενα συναισθηματικο ταξιδι οπως αυτο οταν πεσουν οι τιτλοι του τελους θα καταλαβεις τι εκαναν οι μπαγασες κατα την διαρκεια που εσυ επαιζες...Ποσο σε βουλιαξαν σε αυτο τον κοσμο,ωστε να φτασεις στο σημειο να νοιαζεσαι για τους χαρακτηρες...Ολα ειναι εκει για καποιο λογο...Φυσικα καθε ομορφο ροδο εχει και αγκαθια...Αλλα ολα ειναι θεμα του πως θα το πιασεις και πως θα το φερεις στο προσωπο σου για να το μυρισεις...Ειναι ευκολο να τρυπιθεις και να μπεις στην διαδικασια να σταθεις εκει,αλλα τοτε η ολη διασικασια στο ταξιδι αυτο γινεται ανουσια...

  Υπο αυτο το πρισμα αυτο λοιπον το TLOU ειναι 10αρι...

  • Kilia

   +1 μονο και μονο για την μιξη Καββαδια και gaming στο ιδιο σχολιο. Πραγματικα δεν το περιμενα με τιποτα.

   • minas

    Επειδη γραφουμε καποια παθιασμενα πραγματα εδω δεν μπορει φυσικα να ειναι κριτηριο του τι ειναι ο καθενας στην ζωη του...Thanks παντως...

    off topic: απο που εισαι kilia?

    • Kilia

     Απο λαρσα, οπως λενε και οι περισσοτεροι συντοπιτες.

 • http://game20.gr/ meh

  Μα η κριτικη δεν ειναι μια ξερη περιγραφη ενος αντικειμενου/ ταινιας/ βιβλιου/ δισκου/ παιχνιδιου. Ειναι μια προσωπικη αποψη που οφειλει να αναφερει τα προτερηματα και τις αδυναμιες του αντικειμενου και ΔΕΝ ειναι αναγκη να εκφραζει ολο το συμπαν.

  • http://game20.gr/ meh

   Α, βλακεια μου, εδω ηθελα να απαντησω.
   http://game20.gr/reviews/the-last-of-us-review-3466/comment-page-1/#comment-179638

  • Gino

   Το ακουσα και αυτο..
   Οχι ολο το συμπαν! Το review ειναι αντικειμενικη αποψη για το εαν το παιχνιδι ειναι καλο..
   Αν θελει ο αρθρογραφος μπορει να βαλει στο τελος την προσωπικη του πινελια!(Να πει τι του αρεσε και ποσο) αλλα οχι να αλλαξει το βαθμο! Εαν σε ολα τα review εγραφαν οτι το skyword sword ηταν για 2-3 ποιος θα το αγοραζε? ποιος καν θα το δοκιμαζε? Επηρεαζεται τους αγοραστες και ΝΑΙ μονο με το βαθμο!

   • Gino

    *αν το S.S. του εβαζαν 2-3

   • bigi

    Το review ειναι αντικειμενικη αποψη για το εαν το παιχνιδι ειναι καλο..
    ...αντικειμενικη αποψη...
    ...ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΑΠΟΨΗ...

  • minas

   Τοτε meh πρεπει να κατσουμε να αναλογιστουμε ποιος ειναι ο λογος να διαβαζουμε κριτικες αφου τοσο διαφερουν απο ατομο σε ατομο....Μηπως τελικα ειναι σωστοτερος ο ορος παρουσιαση?Μηπως πρεπει το παιχνιδι απλα να παρουσιαζεται?Γιατι να επηρεασει καποιον η βαθμολογια και τα λεγομενα ενος τυπου που δεν ξερουμε ουτε απο που προερχεται ουτε η κριτικη του ικανοτητα ποσο οξυδερκης ειναι?

   • minas

    Εμενα πχ εχοντας τελειωσει το παιχνιδι και διαβαζοντας το review με χωριζει χασμα απο αυτα που διαβαζω...

   • http://game20.gr/ meh

    Ειχα την εντυπωση πως τα τελευταια χιλιαδες χρονια ο ανθρωπος σχηματιζει αποψη μεσα απο συζητηση και διαλογο και οχι απο μια βαθμολογια.

    Η βιομηχανια των video games πρωτοτυπει και σε αυτο λοιπον.

    Υπαρχει αντικειμενικη ενημερωση, οχι αντικειμενικη κριτικη. Μη τα μπερδευετε.

    • Gino

     Οκ meh τοτε εαν ειναι ετσι βαλτε και 3 στο παιχνιδι αν δεν σας αρεσε.. το γεγονος οτι επηρεαζετε τους αγοραστες ακομα ομως να το σχολιασεις.. Εαν 2 κριτες (σοβαροι) φανε το ιδιο καταπληκτικο φαγητο.. Θα συζητησουν πολυ για το αν το φαγητο ειναι αριστουργημα?
     Και οι 2 θα το παραδεχτουν οτι ηταν.. Αλλα οκ τι να πεις εμεις οι ελληναρες ας βαλουμε και 7 και σε αριστουργηματα..

     • http://game20.gr/ meh

      Εαν επηρεαστει καποιος, ας επηρεαστει. Δεν θα απαρνηθει την αποψη του ο αρθρογραφος για να μη χασει 60 ευρω η Sony.
      Θα προτιμουσες να παιρνουν ολα τα παιχνιδια 10 και 9 για να μην επηρεαστει απολυτως κανενας ή μονο αυτα που σου αρεσουν?

      • Gino

       Οπως τα λες..
       Εαν ενα παιχνιδι ειναι κακο να το πει εαν ειναι καλο να το πει... Και τι θα πει να χασει 60 ευρω η Sony? Εμας να περασουμε καλα με ενα game μας νοιαζει! Και οχι! το Fast and Furious: Showdown να παρει 3!!!!!

       • http://game20.gr/ meh

        Και πως θα πει αν ενα παιχνιδι ειναι καλο ή κακο αν δεν το κρινει? Θα το περιγραφει ξερα σε 5 παραγραφους και στο τελος θα κοτσαρει ενα 3?
        Οχι. Θα το περιγραψει μεν, αλλα θα αναλυσει τα θετικα και τα αρνητικα παντα με τα δικα, προσωπικα, του κριτιρια δε.

        Αν σας νοιαζει να περνατε καλα, τοτε γιατι ολη η φασαρια με την βαθμολογια? Αφου απολαμβανετε ηδη το παιχνιδι και σας ικανοποιει.

        Οπως ειπα και πιο πανω, αν δεν υπηρχε βαθμολογια δεν θα ειχαμε φτασει καν τα 40 σχολια.

        • Gino

         Ρε meh.. τοση ωρα τι σου λεω εγω? τι?? εε? τι?

         Το review ειναι αντικειμενικη αποψη για το εαν το παιχνιδι ειναι καλο..
         Αν θελει ο αρθρογραφος μπορει να βαλει στο τελος την προσωπικη του πινελια!(Να πει τι του αρεσε και ποσο) αλλα οχι να αλλαξει το βαθμο!

         Να πει τεχνικα αρνητικα και θετικα... και να κανει κλεισιμο με τν αποψη του! Δεν κραζουμε τον αρθρογραφο.. απλα μια επισημανση καναμε και προσπαθειτε να μας αλλαξετε γνωμη οτι το 8,5 ειναι πολυ καλο ασχετα που αξιζει 10 και οτι το review ειναι υποκειμενικο θεμα!

        • bigi

         Και ποιός είσαι συ ρε φίλε που θα αποφασίσεις ότι αξίζει για 10;Για σένα αξίζει για 10.Για τον lcfr αξίζει για 8,5, για τον meh 5 και για μένα 6,9.Μάθε πρώτα ότι ο όρος αντικειμενική άποψη είναι οξύμωρο σχήμα και μετά επίμεινε κιόλας.
         Και Μινά ο αριθμός αντιπροσωπεύει την αξία του τίτλου για τον κρίνοντα φίλε.Όχι για όλους αυτούς που τον διαβάζουν.Αν είναι δυνατόν βραδυάτικα σήμερα...

        • http://game20.gr/ meh

         Παμε παλι. ΔΕΝ υπαρχει αντικειμενικη αποψη. ΚΑΘΕ αποψη ειναι υποκειμενικη.-
         Ειναι δυνατον να βαζεις την προσωπικη γνωμη στο τελος ενος κειμενου και να μη σχολιαζεις κατα τη διαρκεια του?
         Ειναι δυνατον να υπαρχει ενας μονο βαθμος για ενα παιχνιδι? Τον αποφασιζει, εφοσον επιθυμει, ο αρθρογραφος κατα την ενασχοληση του με το παιχνιδι. Οσο χαμηλος ή ψηλος και αν ειναι, ειναι αυτος που τον εκφραζει αφου ΦΥΣΙΚΑ και ειναι υποκειμενικο το κειμενο.

         @minas, εγω προσωπικα αν μπορουσα να αποφυγω τις βαθμολογιες θα το εκανα. Εχει χαθει το νοημα της κλιμακας και πολλες φορες τζαμπα γραφονται μερικες χιλιαδες λεξεις.

    • minas

     Toτε γιατι υπαρχει η βαθμολογια?ποιος ειναι ο λογος υπαρξης ενος αριθμου?

 • Constantinos

  Εχοντας παιξει ηδη κοντα στις 9 ωρες στο hard mode, εχω να παρατηρησω τα εξης :

  Στα ++

  - Το παιχνιδι εχει, πολυ ομορφα γραφικα (αναμενομενο). Εχουν πολλα ομοια και κοινα σημεια με αυτα του Uncharted, χωρις ομως να το αντιγραφει απροκαληπτα.

  - Aτμοσφαιρα που κανει τη πετσα τσιτα και τις τριχες να χορευουν breakdance.

  - Τα environments ποικιλλουν, οντας πολυχρωμα αλλοτε σκοτεινα, καλοσχεδιασμενα και λεπτομερη. Επισης οι χωροι δρασης ειναι 4Χ μεγαλυτεροι απ του Uncharted, δινοντας ετσι τη δυνατοτητα στον παικτη ν ακολουθησει διαφορετικες κατευθυνσεις για να φτασει στο objective.

  - Τα επιπεδα των facial animations και των animations κινησης ειναι ενα κλικ καλυτερα απ οτι μας εχει συνηθισει η ND. Πραγματικα, χαρμα οφθαλμων ο οπτικος τομεας του παιχνιδιου.

  - Το survival δινει και παιρνει. Λιγοστα πυρομαχικα, γηινα οπλα (κατι πιστολια, τουφεκια μονοβολα, καραμπινα, τοξο κτλ) και οχι health regeneration. Στο παιχνιδι αν θελεις να επιβιωσεις πρεπει ή να ψαχνεις για προμηθειες, ν ακολουθεις παντα stealth προσεγγιση και αν γινεται ν αποφευγεις τις open fire καταστασεις.

  - Χαρακτηρες. Νομιζω οτι ειναι και το highlight του παιχνιδιου. Ειναι περα για περα ανθρωπινοι, ατομα τα οποια βιωνουν τη δυστυχια και τη κακουχια στο πετσι τους. O Joel ειναι ενας ατυχος ανθρωπος που παλευει καθημερινα για τη ζωη του, στοιχειωμενος απ το παρελθον του ενω η Ellie ειναι ενα αγοροκοριτσο, 14 χρονων, που γεννηθηκε και μεγαλωσε στα ερειπια του κοσμου, μην εχοντας ποτε μαθει για τον πολιτισμο πριν ξεσπασει ο ιος. Ουτε macho καταστασεις, ουτε τιποτα. Η δουλεια που εχει γινει στους διαλογους και στο voice acting ειναι απο αλλο πλανητη και ξεχωριζουν απ την αληθοφανεια και τον ρεαλισμο που τους διακατεχει.

  Στα --

  - Δυστυχως, το gameplay. Οπως προανεφερα, εχοντας κλεισει 9 ωρες απο χθες, η αληθεια ειναι οτι απ το gameplay ειχα απαιτησεις. Συστημα μαχης φτωχο, κατι μπουνιες απο δω και απο κει, καποια ωραια & gore finishing moves & that's all. To aim system ειναι εδω, οπως το μαθαμε απ το Uncharted, ασταθες και δυσχρηστο. Τα upgrades ειναι τα γνωστα upgrades που υπαρχουν σ ενα τετοιο παιχνιδι. Health, customization οπλων, μειωση του χρονου σε διαφορα cooldowns του Joel, δημιουργια grenades, δημιουργια melee οπλων κτλ. Kαμια φοβερη πρωτοτυπια. Η ικανοτητα του Joel να βλεπει και ν ακουει μεσα απο τοιχους τη θεωρω αστεια και πραγματικα χωρις λογο υπαρξης.

  -Η ΑΙ & τα bugs. Πραγματικα παιδια, ειναι απ τις χειροτερες δουλειες που χω δει ever. Aπο χθες που παιζω, και τι δεν ειδαν τα ματια μου. Τους διαφορους συνοδοιπορους σου να τρεχουν περα δωθε μπροστα σε hostile territory, οντας εσυ κρυμμενος και να μην παιρνουν οι εχθροι χαμπαρι. Να πλησιαζεις stealthy σε περιοχη γεματη απο εχθρους και ξαφνικα ο δικος σου (οχι ο Joel φυσικα) ν ανοιγει πυρ στα καλα του καθουμενου με αποτελεσμα το game over. Παμε τωρα στο stealth, τ οποιο ναι μεν εχει προσεχθει ΑΛΛΑ το πολυ μεγαλο προβλημα που χει η ΑΙ, σε κανει να μην το ευχαριστιεσαι και να σε ξενερωνει παραλληλα. Δεν ξερω αν επιδεχεται βελτιωση με καποιο patch αλλα εδω η ΝD ειναι φαουλ all the way down. Τρομακτικη αμελεια και συναμα θεωρω απαραδεκτο να βγαινει στην αγορα παιχνιδι απο ενα τοσο μεγαλο στουντιο, εχοντας ΑΙ για κλαμματα.

  - Μultiplayer πραγματικα αστοχο σαν επιλογη σε τετοιο τιτλο που θα επρεπε εξαρχης να ειναι single player εμπειρια και μονο.

  Αν μπορουσα να βαλω πρσωπικη βαθμολογια, το 8.5 θα επελεγα. Ουτε πιο κατω, ουτε πιο πανω. Σαφως η ND, δημιουργησε ενα post apocalyptic οπτικο υπερθεαμα, κινουμενη σε πιο survival/horror μονοπατια και της πιστωνετε θετικο παρασημο σ αυτο τον τομεα αλλα η αληθεια ειναι οτι περιμενα περισσοτερα απ το gameplay που ενω αρχικα πιστευα οτι θα ζωγραφισει αλλα εν τελει εμενα προσωπικα με απογοητευσε αιφνιδιαστικα μπορω να πω. Για την ΑΙ δεν ξαναγραφω τιποτα γιατι θ αρχιζω να ριχνω καταρες στην ND που καταφερε να κατακρεουργησει εναν τετοιο τιτλο απ τη μαλακια της.

  Απο κει και επειτα, δεν λεω οτι ναι κακο παιχνιδι, αντιθετως ειναι πραγματικα μοναδικη εμπειρια και αξιζει καθε ευρω απ οσα εχεις να διαθεσεις για να τ αγορασεις.

  • minas

   Το gameplay στα - Mαλιστα...
   Γιατι γραφεις και θετικα?Δεν υπαρχει λογος φαινεται οτι το επαιζες με το μυαλο στο να βρεις να κραξεις...

  • Amonra

   Θεωρώ πως το aim system είναι θετικό καθότι προσδίδει ένταση και δημιουργεί τον ανάλογο πανικό όταν επιλέγεις να στοχεύσεις, πράμα που σε κάνει να το ξανασκεφτείς. Εγώ θα το έβαζα στα + . Πάντως και εγώ μετά απο 9 ώρες παιχνιδιού το έχω καταευχαριστηθεί. Το multiplayer δε με απασχολεί στα παιχνίδια και ποτέ δεν αξιολογώ ένα παιχνίδι λαμβάνοντας υπόψιν το multiplayer ειδικά όταν πρόκειται για single player τίτλους!

   • Constantinos

    Εχει μια βαση αυτο που λες οτι και καλα το aiming ουσιαστικα συμπληρωνεται απ την ενταση και τον πανικο απλα εμενα μου φαινεται δυσχρηστο, οπως δυσχρηστο ηταν κατ εμε και στο Uncharted.

    Nαι και μενα μ αρεσει, σ εχει στη τσιτα, δεν σ αφηνει να χαλαρωνεις, ειναι οντως πολυ καλο απλα ετρεφα περισσοτερες προσδοκιες απ το gameplay ενω τελειως αναπαντεχα δεν περιμενα απο παιχνιδι της ND να παρουσιασει τοσο κακο ΑΙ.

  • Tesla

   Φίλε μου εντελώς φιλικά μια παρατήρηση.Εαν θέλεις να γίνεις reviewer μίλησε με τον Termi μήπως και. Όμως αυτό που κάνεις με το να λες συνεχώς (πραγματικά το κάνεις επανειλημμένα) κατά καιρούς, να γράφεις εκτεταμένα (με "λεπτομέρειες" δικές σου ) την άποψή σου για κάθε Game που σε ενδιαφέρει.Εαν πιστεύεις ότι αυτό βοηθάει κάποιον ή νιώθεις εσύ καλύτερα,συνέχισέ το! Κατ'εμέ πραγματικά είναι ανούσιο και τσάμπα κουράζεις τα δάκτυλά σου κάθε τόσο!

   • Constantinos

    Φιλικα και γω θα σου απαντησω. Αρχικα, το "συνεχως" και το "κατα καιρους", δεν ταιριαζουν μεταξυ τους, δηλωνουν αντιφαση. Γραφω συνεχως ή γραφω κατα καιρους ?

    Οταν ενα παιχνιδι για το οποιο εχει γινει ντορος και τυγχανει να το αγορασω, ναι γουσταρω να γραψω διεξοδικα τις εντυπωσεις μου γυρω απ αυτο. Το κακο δε βλεπω που ειναι οπως δεν καταλαβαινω για ποιο λογο μου προτεινεις να μην συνεχιζω να το κανω.

    Τελος, τα δαχτυλα μου δεν κουραζονται.

    • Tesla

     Αν είναι να αντιληφθείς την ουσία των λέξεων μου, σβήσε το κατά καιρούς ή όποια άλλη αμόρφωτη διατύπωση (που σε ξενίζει) έχω κάνει.Απλά να θυμάσαι πως αυτοί που δεν γνωρίζουν ΚΟΥΡΑΖΟΥΝ αυτούς που γνωρίζουν.Συνέχισε τα review σου, μπας και νιώσεις καλύτερα!

     • Constantinos

      Πραγματικα δε γουσταρω να το συνεχισω. Πραγματικα ομως ! Το να προσβαλλεις ετσι ωμα οπως κανεις "Απλά να θυμάσαι πως αυτοί που δεν γνωρίζουν ΚΟΥΡΑΖΟΥΝ αυτούς που γνωρίζουν.Συνέχισε τα review σου, μπας και νιώσεις καλύτερα!" ειναι γελοιο για να μην πω παιδιαριστικο. Μη γινεσαι τοσο μαγκας πισω απο μια οθονη ρε φιλε.

      Θα συνεχισω λοιπον να γραφω μπας και μαθω κατι απο σενα τον ειδικο.

      • gogos

       Ελεος! Ο ανθρωπος ηθελε να γραψει την αποψη του και καλα εκανε.. Για αυτο υπαρχουν και τα σχολια κατω απο τα θεματα! Μαλλον μερικοι εχετε ξεχασει οτι εχουμε δημοκρατια..

       • Constantinos

        Μα γκογκο το προβλημα δεν ειναι να πεις την αποψη σου. Πες την αλλα χωρις να προσβαλλεις και μαλιστα τοσο ακομψα. Τεσπα, γαμα το ενταξει !

       • http://game20.gr Julian

        Κωσταντινε με λιγα λογια ασε τα ουσιαστικα comment και αρχισε να τσακωνεσαι και συ.
        Καλα ρε tesla σοβαρα θα μας πεις τι comment θα κανουμε;

       • http://game20.gr Terminator

        Tesla καλά κάνει και τα γράφει, δεν καταλαβαίνω ποιο είναι το πρόβλημα σου.

        • http://www.gamesource.gr/news/metal-gear-solid-v-the-phantom-pain/ StratosGK

         Termi πάντα είχαν την απορία, κάθεσαι και τα διαβάζεις όλα τα σχόλια ρε θηρίο? 🙂

        • Constantinos

         Ελα ενταξει παιδια τελειωσε. σορρυ αν ξεφυγα και γω λιγο.

        • Μπαστουνόβλαχος

         Eχουμε τιποτα νεωτερο με το θεμα που λεγαμε;

 • Constantinos

  Θεωρω οτι απ τη ND, ολος ο κοσμος εχει απαιτησεις. Προσωπικη μου αποψη ειναι οτι στο gameplay μπορουσε να κανει κατι καλυτερο απ αυτο που τελικα μας προσεφερε.

  Στο τελος, επειδη μαλλον διαβασες οτι ηθελες εσυ να διαβασεις εγραψα :

  "Απο κει και επειτα, δεν λεω οτι ναι κακο παιχνιδι, αντιθετως ειναι πραγματικα μοναδικη εμπειρια και αξιζει καθε ευρω απ οσα εχεις να διαθεσεις για να τ αγορασεις".

 • gogos

  Οποιος τολμησει να ξαναβαλει κατω απο 9 σε exclusice του ps3 του ευχομαι να βγαλει κακο σπυρι στον πισινο 🙂

  Αμαν ρε παιδια! Και στο metacritic αν κοιταξετε θα δειτε βαθμολογιες για το last of us απο 10 εως 6! Φτανει πια με τον βαθμο.. Ο καθενας εχει τα κριτηρια του οταν αξιολογει ενα παιχνιδι και για τον καθενα αυτα ειναι διαφορετικα.. Αν ηταν ολοι θα επρεπε να βλεπουν τον μεσο ορο του Metacritic και να βαθμολογουν το ιδιο.. Αυτο θελετε? Εμενα μου αρεσει η πολυφωνια των αποψεων.. Δημοκρατια εχουμε, οχι δικτατορια!

  • minas

   e δεν ειναι απο 10 εως 6 ειναι 39 10αρια και 1 6αρι...Αλλο το ενα αλλο το αλλο...Εδω δεν κανουμε κριτικη βαση των απαιτησεων μας...Κρινουμε το παιχνιδι σαν δημιουργια...Ακομα και αν το εφτιαχνε ο θειος μου...Δεν ειναι ολοι Insiders για να παρατηρουν τετοια πραγματα...Για το gameplay διαφωνουμε καθετα...Ειναι εμπλουτισμενο και τα shooting mechanics ειναι μιλια μακρια απο του uncharted...εχουν μιλια ανωτερο βαρος και πιστευτα animations...Kαθε βολη μετραει και το παιχνιδι σε κανει να το νιωθεις

   • Kilia

    Προτιμω τον τυπαρα που μπαινει σε καθε θεμα και γραφει με greeklish ενα ξερο PS4 και την κανει παρα αυτο του πραγμα του mina: μην το κουραζεις ανθρωπε μου αλλο, ο βαθμος δεν προκειται να αλλαξει και για καποιους τελικα και αμετακλητα το παιχνιδι δεν ειναι δεκαρι.

  • Amonra

   Η διαφορετικότητα των απόψεων είναι αποδεκτή φυσικά. Το θέμα βαθμού όμως είναι πολύ υποκειμενικό. Αν σε κάποιους ανάλογους τίτλους δεν μπαίνουν 10άρια τότε τα 10άρια για πού τα κρατάμε? Αν ψάξουμε ακόμα και σε παιχνίδια που μπήκανε 10άρια, όχι εδώ αλλά και σε ολλά άλλα site, αυτό σημαίνει πως δεν είχανε ψεγάδια?Μήπως πολύ ψείρες έχουμε γίνει και ψάχνουμε να βρούμε κάτι που να μας πειράζει σώνει και καλά? Γενικά ώς εμπειρία παιξίματος τέτοια παιχνίδια δεν αγγίζουν το άριστα? Όχι φυσικά μόνο εδώ αλλά και στις άλλες κονσόλες και στα PC. Το παραπάνω αποτελεί δικό μου προβληματισμό και σκέψη φυσικά. Το 10 δεν είναι για το θεό πιστεύω όπως μας λέγανε μερικοί καθηγητές παλιά στο σχολείο. Ξαναλέω όμως ότι φυσικα΄και δε με απασχολεί το θέμα βαθμός αλλά βλέπω πολύς ντόρος γίνεται για κάτι το υποκειμενικό. Από την άλλη ο προβληματισμός μου συνεχίζει και υφίσταται τα τελευταία χρόνια!

   • http://game20.gr Julian

    Amonra προφανως του lcfr του παιδιου δεν του αρεσε οσο σε καποιους, αλλιως θα εβαζε 10.

    Gogos +1. Πρεπει να κατεβουμε με την ΕΡΤ για να διεκδικησουμε και μεις το δικαιωμα στο 10αρι εμεις η sonαδκηδες 😀

 • Μπαστουνόβλαχος

  Σαπουνοπερα κατεντησε το θεμα.

 • Θεόφιλος

  Τιτλοι τελους απο μενα μετα απο 8 ωρες συνεχους gameplay ξημερωθηκα τερματιζοντας αλλο ενα αριστουργημα! Το ρολοι συνολικα εγραψε 15 ωρες και 42 λεπτα εχωντας ξεκινησει να παιζω απο την παρασκευη το πρωι σιγα σιγα που το αγορασα! Το παιχνιδι εχει θεματα τα περισσοτερα εχουν αν αναφερθει ηδη και φυσικα απεχει απο το 10 αρκετα! Παρολαυτα δεν ξερω πως ρα καταφερε η ND και ο μοναδικος βαθμος που μπορεις μα βαλεις σε αυτο το παιχνιδι ειναι ενα ολοστρογγυλο 10αρι! Σπανια πλεον βγαινουν παιχνιδια σαν το the alast of us οπου η τεχνικη αρτιοτητα ενος τιτλοι μα περναει σε δευτερη και τριτη μοιρα. Τα συναισθηματα που προσφερει ο τιτλος ειναι πρωτογονα για τηξ κατηγορια των videogames! Καταφερε και μας εδωσε ενα κοσμο οπου εγω παιζωντας τοσες ωρες συνεχομενα εγινα κομματι του εχασα επαφη τελειως κε το περιβαλλον γυρω μου και η ND καταφερε να με κανει πργματικα να νιαστω και να συγκινηθω για τους χαρακτηρες του παιχνδιου σαν να ηταν δικοι μου ανθρωποι! Οταν λοιπον εχεις περασει σε μια αλλη διασταση και εχεις γινει ενα με τον αγωνα των δυο πρωταγωνιστων και εχωντας ταυτιστει πληρως μαζι τους οτιδηποτε σχετικα με ΑΙ και frames μου ακοιγονται σαν τριχες κατσαρες!

  ND σε ευχαριστουμε για αυτο το αριστουργημα που μας προσεφερες και μας ταξιδεψες σε ενα μαγευτικο συμπαν που μονο εσυ μπορουσες να δημιουργησεις!

  Θα κανω καμποσο καιρο να ξαναπαιξω! Πραγματικα αισθανομαι οτι "αδειασα" με το the last of us!

 • Tommy Vercetti

  Το σημαντικοτερο είναι να ξέρουμε σε επίπεδο δυσκολίας το έπαιξε !!!

  Γιατί στο very easy φυσικά είναι χαμηλό το AL!!,

  όπως και στα uncharted στο easy έλεγες τι βλ@κες είναι αυτοί και στο εξουθενωτικο έλεγες το ιδιο παιχνίδι είναι , με συνεργασία μεταξύ των εχθρών , πολλή καλή εύρεση του που είσαι , κρύψιμο ....

  • LoL4NevEr

   Αναφέρει ευθέως πως έπαιζε στο Hard. "Μαθαίνετε αρκετά νωρίς πως κάθε μία σφαίρα έχει τεράστια αξία (τουλάχιστον στο hard mode). "Αν δεν έπαιζε στο hard δεν νομίζω να το ανέφερε.

 • Zaratoth

  In other news, καθώς δεν πρόκειται να συμμετάσχω στο πανηγυράκι της βαθμολογίας, έχω να κάνω μια παρατήρηση.

  "Το The Last Of Us εξελίσσεται στην Αμερική του 2033". Όταν στη Ρωσία έτρεχαν να σωθούν μέσα στο Μετρό, στις ΗΠΑ τα πράγματα ήταν έτσι; 😛

  • tiflopodikas

   Πολύ πιθανόν 😀

 • http://game20.gr Terminator

  Ετοιμάζω κειμενάκι για γενικές εντυπωσεις από την Ε3, έτσι να ξεφύγουμε λίγο 🙂

  • GeorgeZFR

   Ωραίος τερμι καλή ιδέα περιμένουμε! 🙂

 • http://Game2.0 OliThai

  Μου αρεσε το review-Ωραιος Lucifer 🙂 -,δεν εχω παιξει ακομη το παιχνιδι αλλα ειναι μεσα στα gaming σχεδια μου!! 🙂 Επειτα θα το βαθμολoγισω κι εγω(ετσι για το χαβαλε)!!Φαινεται παντως εξαιρετικο!!!Να πω και κατι ακομα...το 8,5 σαν βαθμος ειναι αρκετα καλος(πολυ καλος θα ελεγα)!Απλα ειναι μοναχα ενας βαθμος και τιποτα περισσοτερο!!Γι'αυτο μην τρελαινεστε βρε παιδια!!! 🙂 Δεν κρινεται απο ενα 8,5 ενα παιχνιδι!!!

 • kostool

  Το τερμάτισα κι εγώ, έπος με πολύ ώριμο story και κανένα συμβιβασμό σε ρεαλισμό και βία. Το μόνο πράγμα που μου αφήνει άσχημη εντύπωση είναι ότι το gameplay που είχαν δείξει στην περσινή E3 προφανώς και δεν έχει καμία σχέση με το τελικό αποτέλεσμα, ήταν ξεκάθαρη κοροϊδία, και μάλιστα αχρείαστη. Μετά από αυτό δε θα εκπλαγώ ακόμη και αν τα εξωπραγματικά gameplay videos του watchdogs είναι σκηνοθετημένα.

  • Donald

   Yπάρχει θέμα στο shooting;

   • kostool

    Αν εννοείς για το σχόλιό μου σχετικά με το περσινό gameplay video, το πρόβλημά μου είναι στη ΑΙ (και φιλική και εχθρική) και όχι στο shooting.

    Αν εννοείς γενικά, το shooting είναι λίγο περίεργο στο χειρισμό, αλλά αυτό δεν είναι περίεργο αν σκεφτείς ότι μιλάμε για survival παιχνίδι και όχι shooter. Θα το χαρακτήριζα κάτι μεταξύ uncharted και resident evil 4 (δεν έχω παίξει πιο πρόσφατα RE).

    • Zaratoth

     Εννοείς το gameplay που είχαν δείξει που απειλούσες με όπλο που είχε μόλις μια σφαίρα κάτι τυπάδες; Και αν ναι, τι ακριβώς γινόταν στο παιχνίδι σε αντίθεση με αυτό το demo;

     • kostool

      Το AI ήταν πολύ ανώτερο, σχεδόν εξωπραγματικό για videogame.

      Στο βίντεο οι εχθροί κινούνταν μονίμως πίσω από κάλυψη προσπαθώντας να σε πλαγιοκοπήσουν και στην έπεφταν head-on μόνο αν σου είχαν τελειώσει τα πυρομαχικά ή την ώρα που έκανες reload. Στο παιχνίδι η ΑΙ είναι αρκετά πιο ηλίθια, υπήρξαν πολλές περιπτώσεις που ήμουν σε ένα δωμάτιο σημαδεύοντας προς την ανοικτή πόρτα και οι εχθροί έμπαιναν ένας-ένας παρέλαση και τους πυροβολούσα.

      Επίσης της Ellie την έδειξε που πήρε ένα τούβλο από μόνη της και το πέταξε σε έναν τύπο που ήταν έτοιμος να σε στριμώξει, ή όταν ένας εχθρός σε είχε βάλει κάτω ήρθε από πίσω και τον κάρφωσε με σουγιά. Και γενικά ακολουθούσε δικά της μονοπάτια προσπαθώντας να σε βοηθήσει. Στο παιχνίδι είναι σχεδόν πάντα κολλημένη πάνω σου, και δεν είδα καμία αλληλεπίδρασή της με τους εχθρούς (πέρα από κάποια "hey, fucker!" κτλ για να τους αποπροσανατολίσει).

      • Zaratoth

       Άουτς, αυτό είναι σοβαρό θέμα.

      • Donald

       @kostool

       Για normal επίπεδο δυσκολίας μιλάμε;

       • kostool

        Normal. Θα το δοκιμάσω και στο hard κάποια στιγμή, αλλά είναι μου φαίνονται πολύ σημαντικές διαφορές για να επηρεάζονται από το επίπεδο δυσκολίας...

        • http://game20.gr Julian

         Kostool αυτην την ανησυχια την ειχα εκφρασει μετα το βιντεο που λες, οτι δεν ειναι δυνατον αυτα που ειδαμε να ισχυουν στο τελικο παιχνιδι. Με επιβεβαιωνεις. Ομως πραγματικα δεν γινοταν οποτε σχεδον δεν εξεπλαγειν κιολας. Αυτα που ειδαμε ηταν σκηνοθετημενα να γινουν ετσι, ηταν ξεκαθαρο. Αν η AI που ειχαμε δει τοτε εβγαινε πραγματικοτητα, τοτε θα μιλαγαμε για το επομενο αλμα στο gaming (πραγμα που ελπιζω καποια στιγμη να δουμε)

        • Donald

         Kαλά μην το λες. Στο Hitman η διαφορά Normal και Hard ήταν χαοτική! Όπως και να'χει είναι σημαντική η γνώμη όσων το έχουν παίξει γι'αυτό και σε ρώτησα. Ευχαριστώ για την απάντηση σου 🙂

        • kats

         Κι εγώ το έπαιξα στο νορμαλ,η Ellie και τούβλα πετούσε και μαχαιρωνε,οι εχθροί σε εφνιδιαζαν κάποιες φορες,ερχοντουσαν απο πίσω σου,αν καταλάβαιναν ότι σου τελειώνουν οι σφαίρες σου έκαναν ντου..

 • http://game20.gr Terminator

  λολ Στράτος όχι δεν μπορώ να τα διαβάζω όλα τα σχόλια αλλά τσεκάρω όσα περισσότερα μπορώ

 • ObsessedGeorge

  "Μέχρι το τέλος του The Last of Us αντιμετώπισα μερικά bugs τα οποία σε κάποιες στιγμές γίνονταν ενοχλητικά. Για παράδειγμα, ήμουν σε listen mode και ένας στρατιώτης που ήταν στο ακριβώς δίπλα δωμάτιο, δεν αποκτούσε το έντονο λευκό χρώμα κι ας τον έβλεπα κανονικά στο normal view."

  Το συγκεκριμένο που ανέφερες δεν είναι bug, αλλά περιορισμός από το παιχνίδι. Αυτό συμβαίνει κάθε φορά που το spamάρεις. Τι νομιζες? Ότι θα σε άφηνε το παιχνίδι να το χρησιμοποιείς συνέχεια? Πρέπει να περάσει λίγη ώρα μέχρι να σε αφήσει να το ξαναχρησιμοποιήσεις.

 • Donald
 • GeorgeZFR

  Το παιχνίδι είναι έπος όπως το περίμενα προσωπικά και με το παραπάνω πραγματικά η naughtydog έχει φτιάξει ένα διαμάντι που σπάνια βλέπεις τι να πρώτο πεις για το παιχνίδι? άψογα γραφικά τέλεια ιστορία/ατμόσφαιρα/χαρακτήρες, και το κυριότερο αγνό survival/horror όπου σε φτάνει σε πολλά σημεία να τρέχεις και να μη φτάνεις, βέβαια ανάλογα και πως θα το παίξεις και σε τι mode ειδικά στο hard η survival.Τρελά σκηνικά που σου μένουν να σε κυνηγάνε στρατιώτες/κυνηγοί/μολυσμένοι στα εγκατελειμενα κτίρια να προσπαθείς να το πας στελθ χωρίς να σε πάρουν μυρωδιά με την αδρεναλίνη στα ύψη.. αλλιώς αρχίζει το πανηγύρι και κάνεις ντου και ο θεός βοηθός, να ψάχνεις για προμήθειες για να φτιάξεις όπλα,health pack.Mοναδικό μείον το AI σε μερικά σημεία κάνει του κεφαλιού του, αλλά αυτό δεν χαλάει στο σύνολο το παιχνίδι τα σπάει όσοι δεν έχετε ps3 επιβάλλεται να πάρετε να το παίξετε η έστω σε φίλο σας καθαρό 10αρακι από μένα!! 🙂

 • ΑΓΓΕΛΟΣ

  Το dlc πακετα ποτε θα βγουν ξερει κανης πηρανε το 20 ευρω και δεν εχουν πει τιποτα το single play που λεει more story θα επεκτινη την ιστορια του παιχνιδιού.
  10/10 το μονο που με χαλαει ειναι η υποτιτλη σε καποια σημεια στην αρχη μιλανε και βγαζη αγγλικα ωραια δουλεια sony ellas.

  • http://game20.gr Terminator

   Καλά αυτό δεν είναι τίπτ. Το season pass του Bioshock Infinite έχει βγει τόσους μήνες και το DLC του παιχνιδιού άφαντο.

 • nton

  λετε να παρω τωρα την joel edition η αν περιμενω μπας και πεσει λιγο η τιμη να εξαντλειθουν

  • http://game20.gr Terminator

   Τσίμπα άμεσα

 • http://post-engineering.blogspot.com Saf

  Επίσης να αναφερθεί ότι έχει και καταπληκτικούς υπότιτλους, σε στυλ που θα μίλουσε κάποιος στην καθημερινότητα με λέξεις όπως "ευκολάκι","νταραβέρι" καθώς και βρισιές.

 • Tesla

  Αθάνατη ελληνική μετάφραση!

 • http://www.gamesource.gr/news/metal-gear-solid-v-the-phantom-pain/ StratosGK

  Το ξεκίνησα σήμερα, είμαι περίπου 2-3 ώρες μέσα στο παιχνίδι και δεν το βιάζομαι, προσπαθώ να εξερευνώ όσο πιο πολύ μπορώ.

  Θα αφήσω την γνώμη μου εδώ σε ένα κείμενο και όποιος θέλει ασχολείται και συζητάμε, όποιος δεν γουστάρει ας μην απαντήσει καν. Το λέω αυτό γιατί παραπάνω είδα κάποιους να κράζουν άτομα που γράφανε την γνώμη τους...
  anyway ξεκινάω:

  Πολύ δυνατή εισαγωγή στο παιχνίδι! Μπορεί να μην είναι πρωτότυπη αλλά είναι δυνατή. Μου έκαναν εντύπωση οι ελληνικοί υπότιτλοι, οι οποίοι είναι πολύ καλογραμμένοι και μοιάζουν να έχουν δουλευτεί και να μην είναι αποτέλεσμα του Google Translate...

  Υπάρχει όμως ένα θέμα με τους υπότιτλους...

  Αρκετά συχνά, βγαίνουν αγγλικοί και πρόσεξα πως αυτό συμβαίνει όταν σκανδαλίζει ο παίκτης ένα γεγονός το οποίο θα μπορούσε και να είχε αποφύγει. Μου δίνει την εντύπωση πως μετέφραζαν καθώς παίζανε και όχι διαβάζοντας μαζεμένα τους διαλόγους, σε σημείο που αν πεταχτεί κανένα μήνυμα "μετάφραση εξ ακοής N3krA" δεν θα εντυπωσιαστώ... 🙂

  Κάποια πράγματα με ξενέρωσαν καθώς έπαιζα, όπως το ότι η συντροφιά μου περνούσε μπροστά από φρουρούς (2-3 μέτρα μπροστά τους) και δεν την καταλάβαιναν.
  Μεγάλη ξενέρα ήταν επίσης, όταν μετά από μια δύσκολη αποφυγή των clickers, περνάμε από την άλλη μεριά ενός τοίχου και από εκεί που κάνανε ησυχία οι σύντροφοι, πλέον αρχίζουν και φωνάζουν. Κάτσε ρε φίλε, εγώ ακόμα το ακούω το clicker, πως είναι δυνατόν να μην τις ακούσει αυτό? Χαλάει πάρα πολύ την ατμόσφαιρα που έχει φτιάξει.
  Μεγάλο αρνητικό ήταν η υποβάθμιση της AI γιατί απ ότι λένε οι άνθρωποι της ND, το παιχνίδι γινόταν δύσκολο και περίπλοκο σε σημείο που σταματούσε να είναι διασκεδαστικό....

  Εγώ θα το πάω μέχρι τέλους, είναι δεδομένο. Τα παράπονά μου έχουν να κάνουν με πράγματα που χαλάνε την ατμόσφαιρα κυρίως και όχι με aliasing που βγάζει μάτια κτλ.
  Ωραίο φαίνεται, πάρα πολύ ωραίο, αλλά όχι δεν θα έβαζα 10 απ αυτά που είδα μέχρι τώρα.
  Από παιχνίδια με τόσο μεγάλη προσοχή και χρήμα περιμένεις κάτι τέλειο και αυτό δεν είναι.

  • xboxakias.gr

   το μονο αρνητικο που βρηκα εγω ηταν οντως το iq των συντροφων σου,αλλα αυτο δεν ειναι ικανο να αλοιωσει την εμπειρια του παιχνιδιου.θυμισου και το dark souls που ειχε και αυτο οριζμενα προβληματακια για εμενα ηταν το καλυτερο rpg της γενιας,και απο τα καλυτερα παιχνιδια που εχω παιξει.το παιχνιδι οσο προχοραει γινεται καλυτερο και οσο προχοραει τοσο δενεσαι με τους χαρακτηρες του παιχνιδιου.

 • http://www.gamesource.gr/news/metal-gear-solid-v-the-phantom-pain/ StratosGK

  Χθες έπαιξα αρκετά παραπάνω και πλέον μου δίνει την εντύπωση πως το σενάριο έχει έντονες επιρροές από μια συγκεκριμένη ταινία και χαίρομαι πάρα πολύ για αυτό, γιατί πρόκειται για ΤΑΙΝΙΑΡΑ!
  Children Of Men....
  Πολύ, πάρα πολύ καλή επιλογή!

 • GeorgeZFR

  Πριν λίγες μέρες το ξανά τερμάτισα στο survival mode κοντά 12-13 ώρες αρκετά πιο γρήγορα σε σχέση με την πρώτη φορά στο hard, αφού μαθαίνεις πλέον τα δρομάκια-εχθρούς πως να κινηθείς χωρίς να κάνεις λάθη κλπ. οι διαφορές που παρατήρησα ήτανε πως οι εχθροί δεν δυσκολεύουν παραπάνω άντε στο ελάχιστο σε σχέση με το hard, η ενέργεια σου με το παραμικρό χτύπημα αν φας έχει διαφορά αρκετή και χάνεις εύκολα , σφαίρες πλέον δεν βρίσκεις αβέρτα αλλά πολύ σπάνια πάντως σε δίνει ίσα ίσα για να την βγάλεις καθαρή όπως επίσης βρίσκεις και πιο λίγα parts για να φτιάξεις όπλα, και τέλος δεν έχεις την ικανότητα να ακούς και να βλέπεις πίσω από τους τοίχους τους εχθρούς, μπορώ να πω πως το ευχαριστηθηκα πιο πολύ!!
  Κρίμα πάντως που δεν έχει co-op θα ήτανε γαμάτο να έπαιζες και με την ellie από την αρχή με φίλο η και σόλο.

 • http://www.youtube.com/user/stohos Nyxteridas

  Λοιπόν,εγώ το αγόρασα χθές το παιχνίδι.Έχω φτάσει περίπου στο 50% και αυτό το οποίο μπορώ να πω με σιγουριά είναι οτι πιθανότατα να μιλάμε για το καλύτερο exclusive της τρέχουσας γενιάς.Το παιχνίδι σου προσφέρει απλόχερα με τόσο φυσικό τρόπο ένα πρωτοποριακό gameplay για τα μέχρι τώρα δεδομένα.Και άλλες φορές έχω παίξει παιχνίδια stealth και άλλες φορές έχω παίξει παιχνίδια shooting και άλλες φορές έχω παίξει παιχνίδια survival αλλά ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζονται όλα αυτά στο παιχνίδι,είναι πραγματικά μοναδικός.Το μοναδικό αρνητικό είναι σαφώς το γεγονός πως ως τώρα χαλάει την ατμόσφαιρα οι χαρακτήρες οι οποίοι ακολουθούν τον πρωταγωνιστή καθώς το gameplay επικεντρώνεται στις κινήσεις του συγκεκριμένου και οι υπόλοιποι μπορούν να αλωνίζουν ανενόχλητοι μπροστά απο εχθρούς με μια "και καλά" κάλυψη.Αλλά το ίδιο το παιχνίδι έχει κάτι το μοναδικό που σε κάνει να το θεωρείς αριστούργημα

 • http://www.youtube.com/user/stohos Nyxteridas

  80%...Πραγματικά δεν θέλω να τελειώσει...Το παιχνίδι είναι ύμνος στο gaming,τέλος!

  • GeorgeZFR

   Μη στεναχωριεσαι φίλε μου, τερμάτισε το και θα θες να το ξανά αρχίσεις κατευθείαν σε ποιο δύσκολο mode!!! 🙂

 • gogos

  Mετα απο 5 μερες gameplay και εφοσον πια εχω τερματισει το παιχνιδι, ηρθε η ωρα να γραψω και εγω δυο λογια για την προσωπικη μου εμπειρια μαζι του.. Στον σημερινο gaming κοσμο ειναι μεγαλη υποθεση να εχεις προσωπικη εμπειρια και να μην πεφτεις σε παγιδες αναπαραγωγης "μπουρδολογιας".. Ριξτε μια ματια στα στα προηγουμενα σχολια και θα το διαπιστωσετε.. Κλαυθμος και οδυρμος για ενα νουμερο και ανακυρηξη ως game of decay ενος παιχνιδιου, που καλα καλα δεν ειχε ακομα φτασει στα ραφια των καταστηματων.. Κωμικοτραγικες και ανωριμες καταστασεις που υποβαθμιζουν το topic, για το οποιο θεμιτο θα ηταν να συζητουσαμε και να ανταλαζαμε εντος πολιτισμενων οριων αποψεις αντι να "ξεκατιναζομαστε" που το exclusive της κονσολας που αγορασαμε βαζοντας μισα μισα λεφτα με την μαμα μας, δεν πηρε τον βαθμο που θα επιθυμουσαμε.. Ευχη μου λοιπον αυτη η σελιδα των σχολιων να μην εχει καμια σχεση με την προηγουμενη..

  Ας ξεκινησω απο το story! Η ιστορια του the last of us ειναι αλλη μια αποδειξη πως καποια απο τα συγχρονα παιχνιδια, δεν εχουν να ζηλεψουν τιποτα απο τις κινηματογραφικες ταινιες.. Υπαρχει ενα στιβαρο σεναριο, οπου βλεπουμε να πραγματευεται πολλες φορες τους κανονες της ηθικης που γνωριζουμε.. Σε εναν κοσμο που εχει υποστει την αποκαλυψη οι γραμμες αναμεσα στο καλο και το κακο ειναι αρκετα θολες.. Βλεπουμε τους χαρακτηρες να βασανιζονται απο διλληματα και τυψεις συνειδησεως, που πολλες φορες τους ωθουν στην παρανοια.. Σκοπος του The last of us ειναι να αποτυπωσει οσο γινετε πιο πιστα εναν ρεαλιστικο κοσμο, ο οποιος εχει βιωσει την απολυτη καταστροφη.. Απουσιασει ολοκληρωτικα καθε μεταφυσικο στοιχειο και δεν υπαρχει ιχνος απο χαρακτηριστικα που συνανταμε σε παιχνιδια επιστημονικης φαντασιας.. Σε γενικες γραμμες λοιπον η ιστορια ειναι εξαιρετικη αλλα υπαρχει ενα μικρο αρνητικο που την χωριζει απο το να χαρακτηριστει αλησμονητη.. Το τελος, το οποιο φωναζει απο μακρια πως επρεπε να εχει ενναλακτικα φιναλε.. Bλεπουμε λοιπον πως ο χαρακτηρας ταλανιζετε αναμεσα στην φωνη της λογικης και την φωνη του συναισθηματος και το σωστο για μενα θα ηταν η τελικη αποφαση για το φιναλε να εξαρταται απο την θεληση του παικτη.. Καταλαβαινω βεβαια πως επιλεχθηκε το συγκεκριμενο τελος ωστε να υπαρχει η δυνατοτητα ενος sequel, οποτε ας συγχωρεσουμε την naughty dog για αυτη της την αποφαση..

  Οσο αφορα τα γραφικα το παιχνιδι εχει υπεροχα textures, εκπληκτικο φωτισμο και σκιες, light shafts, ομορφα καιρικα φαινομενα (μιας και παιζουμε και στις 4 εποχες) και απουσιαζει καθε ιχνος απο tearing.. Αυτο που με ενοχλησε ειναι το εντονο aliasing και το μειωμενο draw distance.. Βεβαια καταλαβαινω απολυτα πως σε ενα ΠΑΙΧΝΙΔΙ (και επι σκοπου το γραφω με κεφαλαια) μιας "ηλικωμενης" κονσολας, οπου παιζεις σε ανοιχτες περιοχες ειναι αδυνατον να μην υπαρχουν καποιες υποχωρησεις στον τεχνικο τομεα.. Το the last of us δεν ανηκει στην κατηγορια των κλειστων και αποστειρωμενων παιχνιδιων τυπου uncharted και killzone.. Το hardware επρεπε να επεξεργαστει μια αρκετα μεγαλη ποσοτητα δεδομενων και καπου εφτασε στα ορια του, οποτε οσοι θελετε εκθαμβωτικα γραφικα, πηγαινετε προς τα δυο παιχνιδια που προανεφερα η προς pc μερια..

  Για το τελος αφησα το σημαντικοτερο ολων, δηλαδη το gameplay.. Το the last of us και τα dead space 1/2 κατα την αποψη μου ηταν οτι καλητερο μας προσεφερε η γενια που βρισκομαστε στο ειδος των survival, το καθενα ξεχωριστα με τον τροπο του.. Το παντρεμα των λιγων εφοδιων με την stealth τακτικη εδεσε αψογα.. Το παιχνιδι αργει λιγακι "να παρει μπρος".. Ξεκιναμε σε ενα σκηνικο που μοιαζει αρκετα με interactive movie, oπου γινετε η συνδεση απο το παρελθον στο παρρον.. Οι πρωτη 1μιση ωρα κυλησε λιγακι κινηματογραφικα και ακολουθησαν αρκετες μαχες με ανθρωπους, αλλα με το που βραδιασε (στο game) μετα το τελος αυτης της ατυπης εισαγωγης, αρχισε το πραγματικο παιχνιδι μεσα σε εκπληκτικα σχεδιασμενα εσωτερικα κτηρια, με τους clickers να παραμονευουν σε καθε σκοτινη γωνια και εμενα να προσπαθω περασω αθορυβα απο διπλα τους, εχωντας για βοηθεια τον ελαχιστο εξοπλισμο μου προσπαθοντας να αποφυγω οποιαδηποτε συμπλοκη μαζι τους, η οποια στις περισσοτερες των περιπτωσεων οδηγουσε στον θανατο! Στο the last of us παιζουμε σε ανοιχτα δεδαλωδη επιπεδα και ειναι πολυ σημαντικο να εξερευναμε τον χωρο για φαρμακα, σφαιρες, αντικειμενα για μαχες σωμα με σωμα και υλικα κατασκευης αυτων.. Θα πρεπει να ξοδευετε το καθε εφοδιο σας με φειδω και να φροντισετε να γεμιζετε συχνα το οπλο σας με σφαιρες, μιας και μονο ο χρονος του γεμισματος ειναι αρκετος ωστε κατα την διαρκεια μιας επιθεσης να βρεθηκε απο full life σε game over!! Θετικοτατο και το γεγονος πως το παιχνιδι εχει παρα πολυ χορταστικο περιεχομενο.. Μου πηρε κατι παραπανω απο 15 ωρες στο Normal επιπεδο δυσκολιας..

  Αυτο που δεν μου αρεσε ηταν η μετρια τεχνητη νοημοσυνη των συμμαχων και των εχθρων.. Πολλες φορες ειδα την ομαδα μου να τρεχει χαρουμενα απο εδω και απο εκει και κανεναν απο τους αντιπαλους να μην περνει χαμπαρι, αλλα το χειροτερο ολων ηταν πως πολλες φορες ενω ηθελα να παιξω σε stealth τακτικη, οι λατρεμενοι μου συνοδηποροι αποφασιζαν στα καλα καθουμενα να ανοιξουν πυρ, συγκεντρωνοντας πανω μας τα βλεματα καμια 20αρια αντιπαλων που μοιραια μας οδηγουσαν στον θανατο.. Σε μεμονομενες περιπτωσεις ειδα χαρακτηρες να εξαφανιζονται μεσα σε τοιχους, αλλα ηταν τοσο λιγες αυτες οι φορες που ισως να μην ειναι κιολας αξιο αναφορας.. Επισης παρατηρησα μικροθεματακια με το framerate στις ανοιχτες περιοχες του παιχνιδιου.. Ψαχνοντας λοιπον καποιες framerate αναλυσεις στο net ειδα πως το παιχνιδι σε αρκετες φασεις κανει καποιες πτωσεις στα 20 fps, πραγμα οχι και τοσο τραγικο βεβαια αν το συγκρινει κανεις με τα framedrops του assassin's creed 3 και dark souls.. Εχω δυστυχως το κακομαθημενο και ιδιοτροπο ματι του pc gamer.. Συγχωρεστε με!!

  Σε εναν κοσμο λοιπον που δεν θα υπηρχε το bioshock infinite και το Metro last light, το the last of us θα ηταν για μενα το καλητερο παιχνιδι της χρονιας! Αν επρεπε να το βαθμολογησω για να ειμαι δικαιος θα του εβαζα ενα 9, αλλα η απολαυση που αποκομισα απο τον τιτλο ηταν στον υπερθετικο βαθμο που θα μπορουσε να μου προσφαιρει ενα videogame.. Απαιτω απο την sony να ανακοινωσει αμμεσα μια goty edition για το ps4, οπου θα παρακαμπτονται ολες οι υποχωρησεις που εγιναν στο τεχνικο κομματι, ωστε το παιχνιδι να παρει απλοχερα τον βαθμο που του αξιζει 🙂

  Καλο κουραγιο σε οσους αποφασισουν να διαβασουν το σχολιο μου!!!

  • xboxakias.gr

   αυτο ειναι review δεν ειναι σχολιο.

  • Kilia

   gogo πολυ ωραιο κειμενο, με αφορμη αυτο εχω να κανω μια προταση: καντε ενα section στο site που θα μπορουμε εμεις οι χρηστες να γραφουμε τα δικα μας review και κειμενα για διαφορα παιχνιδια και το προτεινω γιατι ειναι κριμα απο τη μια τετοια καλα και μεγαλα κειμενα να "χανονται" μετα απο λιγο λογο της δομης του site και απο την αλλη γιατι ειναι και λιγο ακομψο ως προς τον συγγραφεα του αρχικου review να γραφουμε απο κατω τα δικα μας, ειναι σαν να τον αδειαζουμε (ειχα γραψει κατι σαν mini review για το dmc και μολις το δημοσιευσα και το ειδα απο κατω απο το αρχικο review μου κακοφανηκε τοσο πολυ και γι΄αυτο τον λογο δεν ξαναεγραψα κατι παρομοιο).

  • kats

   Καλυτερο review κι απ το original...

   • worms_arm

    Σωστος! Ειναι πολυ καλυτερο πριν αγορασουμε ενα παιχνιδι να παιρνουμε κι αλλες γνωμες ετσι ωστε να αποφαισουμε. Εγω παντα κοιταω τα σχολια για να εχω μια πιο σφαιρικη εικονα

    • gogos

     Lol 🙂 η αληθεια ειναι πως οταν ξεκινουσα να το γραφω δεν περιμενα οτι θα βγει ΤΟΣΟΟΟ μεγαλο.. Απλα θελω να αποφευγω τα σχολια τυπου :παιχνιδαρα, χαλια, μετιο κτλ.. Για κατι που εχω ασχοληθει σε βαθος θελω να πω και 5 λογια, βεβαια αυτα βγηκαν 500 λογια αλλα εννοειτε πως δεν εχω καμια διαθεση να καπελωσω το κειμενο του Lcfr.. Απλως την εμπειρια μου ηθελα να μοιραστω, με οσους εχουμε παιξει το παιχνιδι..

     • Donald

      gogos είδες που τελικά δεν ήταν τόσο απογοητευτικό; Απο κάτι βίντεο που είχες δει στην αρχή είχες απογοητευτεί και σκεφτοσουν να μην το παίξεις καν

      • gogos

       Δεν μου αρεσε το κομματι του demo που βγαλανε με το god of war.. Δεν ηταν καθολου αντιπροσωπευτικο δειγμα του παιχνιδιου.. Επι της ουσιας με το που τελειωνεις το κομματι του demo, τοτε ξεκιναει το κανονικο παιχνιδι.. Το πρωτο 2ωρο πιο πολυ εχει να κανει με την εισαγωγη στην ιστορια και ειναι σε κινηματογραφικο gameplay.. Μετα απο αυτο ειναι που φτιαχνουν τα επιπεδα και ξεκιναει το real gameplay το οποιο ηταν και γαματο 🙂

       • worms_arm

        Η εισαγωγη παντως ηταν ολα τα λεφτα για μενα. Μου αρεσει γενικα δενει το gameplay με κινηματογραφικα cutscene. Δηλαδη πολλες φορες φαινεται λες και ειναι βιντεο ενω στην ουσια παιζεις κανονικα.

        • gogos

         Ολη η εισαγωγη ηταν σαν να παιζεις κατι τυπου Heavy rain η the walking dead.. Το παιχνιδι τις πρωτες ωρες προσπαθει να σε βαλλει μεσα στον κοσμο του, να σου εξηγησει ποιος εισαι, τι εχει συμβει κτλ.

         Αν ολο το Gameplay πηγαινε ετσι θα υπηρχε προβλημα 🙂 Μολις περασουν οι πρωτες ωρες ειναι που αρχιζεις και παιζεις κανονικα.. Αυτη την φορα πιστευω πως η naughty dog βρηκε την σωστη ισσοροπια αναμεσα στην κινηματογραφικοτητα και το gameplay, χωρις το ενα να υπονομευει το αλλο..

         Στο uncharted 3 πιστευω οτι το παρακανε με τα cinematics και το σκηνοθετημενο gameplay.. Ακομα και τα αλογα που οδηγουσες αυτοματοποιημα εβρισκαν τον δρομο 🙂 Παραηταν on rails το παιχνιδι.. Στο the last of us επερνες το αλογο σταματουσες σε σημεια, ερευνουσες τον χωρο, μαζευες αντικειμενα, το ξανακαβαλουσες και συνεχιζες το παχινιδι.. Καταφεραν να φτιαξουν simi-open επιπεδα, ωστε να σε κανουν να νιωθεις οτι παιζεις και οχι οτι εισαι θεατης ταινιας..

 • worms_arm

  SPOILERS

  Εγω μολις το τερματησα. Το βρισκω τελειο και θεωρω πως ειναι το καλυτερο παιχνιδι της χρονιας. Οσα χρονια παιζω δυσκολα βρισω αλλο παιχνιδι που να με εχει εντυπωσιασει τοσο. Μακαρι να υπηρχαν κι αλλα παιχνιδια που να σου δημιουργουν συναισθηματα. Το gameplay ειναι πολυ καλυτερο απο το Uncharted. Gogos εγω δεν ειδα προβλημα στην τεχνητη νοημοσυνη. Οι εχθροι μαλιστα καθε φορα που παιζεις πρατουν διαφορετικα. Αντιθετα με το Uncharted εδω εχεις πολλες επιλογες. Αλλες φορες πυροβολας οποιον βρεις, αλλες φορες ειναι πιο stealth. Οι εχθροι σε ψαχνουν, κανεις αντιπερισπασμους με μπουκαλια κ.α. Επεισης δεν θα ελεγα πως ειναι το σεναριο προβλεψιμο καθως η τελευταια πιστα αλλαζει τα παντα.

  • Donald

   Mαλλον εννοεί των συμμάχων που πετάγονται μπροστά στους εχθρούς και εκείνη αντιδρούν λες και είδαν τον αόρατο άνθρωπο

 • Jim267

  Το ενοικίασα και το τερμάτισα και εγώ. Έψαχνα αρκετά για προμήθειες παντού και το τελείωσα σε 18 ώρες και 45 λεπτά. Αυτό που λένε οι υπόλοιποι για την AI των συντρόφων σου, που τρέχουν και δεν ακούγονται, δεν καλύπτονται καλά κλπ, δεν με πείραξε. Η ND το έκανε έτσι, ώστε να μην δημιουργούν στον παίκτη πρόβλημα. Το σενάριο μου άρεσε πολύ, γιατί ήταν αρκετά ρεαλιστικό. Η εισαγωγή ήταν απίστευτη, επίσης. Απολάμβανα πραγματικά να βλέπω τον Joel να προχωρά και να φαίνονται πάνω του ολα τα πράγματα που είχα κάνει equip. Μόλις το τερμάτισα, ήθελα να τ Έχει περιθώρια βελτίωσης, όμως. Ένα 9 θα του έβαζα εγώ.

  • Jim267

   *Μόλις το τερμάτισα, ήθελα κατευθείαν να το ξαναρχίσω στο Survivor.

 • forneverarrow

  Χτες αποφάσισα να σκάσω τα 69€ και να το πάρω. Παρενθετικά να πω ότι το αποκτήσα φεύγοντας απο την τελευταία επίσκεψη (απο τις 5 των προηγούμενων εβδομάδων) στον οδοντίατρο και το είδα ως μια μορφή αναλγητικού! Το αρπαξα και πήγα στο ταμείο. Γύρισα στο σπίτι και καταπίνοντας τη φαρμακευτική αγωγή έβαλα το blue ray στο ps3. Ολα αυτά παρέα με φρικτό πόνο (3 φρονημίτες έβγαλα) :-(. Τα λέω αυτά γιατι όπως καταλαβαίνετε η εμπειρια μου ταυτίζεται εν μέρη με τον πονεμένο κόσμο του παιχνιδιού! Επίσης ήταν βασικός λόγος να ξεκινήσω στο easy (ενώ πάντα παίζω πρώτη φορά σε normal). Ετσι έπαιξα σχεδόν 1 ώρα και 40 λεπτά. Τόσο άντεξα. Η εισαγωγή μου άρεσε, αλλά θεωρώ ότι το παιχνίδι τραβάει μακριά το tutorial, το οποίο δεν είναι και ιδιαίτερα αποτελεσματικό, εφόσον ψάχνω πολλές φορές στο βιβλιαράκι για διάφορους μηχανισμούς. Θυμίζει έντονα AC3, και ελπίζω να μη χρειαστεί και εδώ 4-5 ώρες μέχρι να δω το κανονικό παιχνίδι.

  Στα ενδοτερα, τα γραφικα με εξεπληξαν. Είμαι μεγάλος fan του Uncharted και δεν πίστευα ότι το PS3 μπορεί να ξεπέρασει σε οπτικό επίπεδο τη σειρά. Βλέποντας τα πρώτα σκηνικά μετά την εισαγωγή, στο 2033, έμεινα για μερικές στιγμές μ******ς σε σημείο που δεν ένιωθα ούτε τον πόνο! Να τονίσω ότι το aliasing δεν το έχω παρατηρήσει σε βαθμό που λένε παραπάνω οι άλλοι φίλοι. Ισως επειδή παίζω σε 26" LCD (HDMI) και ο καναπές είναι στα 2,5 μέτρα περίπου. Πάντως τα μέτρια textures υπάρχουν, κυριως στη εισαγωγη, αλλα δεν χαλούν την εμπειρια. Γενικά, τα γραφικά θα έλεγα ότι είναι ένα σκαλί πιο πάνω απο το Uncharted 3, αν αυτό λέει κάτι.

  Για το gameplay δεν θα πω πολλά, γιατι δεν έπαιξα πολύ. Ομως, ας με διαψεύσουν οι φίλοι της MS, απο την πρώτη στιγμή που χειρίστηκα τον Joel, ένιωσα πως παίζω Gears of War στο πιο ευέλικτο! Κάτι που εμένα προσωπικά μου αρέσει. Επίσης, το shooting είναι κάτι που αποδεικνύει για μια ακόμα φορά την αδυναμία της ND στο θέμα αυτό. Παραδόξως, την έχω καταβρει με αυτό. Αισθάνομαι ότι ταιριάζει στο ύφος του χαρακτήρα, καθώς δεν είναι κανένας υπέρ στρατιώτης, αλλα ένας πονεμενος άνθρωπος, που μάχεται για να επιβιώσει.

  Ο ήχος είναι εκπληκτικός, και η μουσική τόση όση χρειάζεται. Και τα εφέ των πυροβολισμων είναι καλύτερα απο τα Uncharted.

  Επειδή είμαι για weekend εκτός, δεν μπορω να παίξω (που να πάρει, με έφαγε η γυναίκα μου). Οπότε θα επανέλθω απο Δευτέρα όταν θα έχει προχωρήσει το progress.

  • GeorgeZFR

   Καταρχάς φίλε μου καλή διασκέδαση και περαστικά!! θα το ευχαριστηθεις το παιχνίδι αρκετά, αν και στο easy δεν λέει βάλτο αργότερα σε πιο δύσκολο επίπεδο και θα καταλάβεις.Όσο για το θέμα του Gears of war λίγο άκυρο δεν έχουνε καμία σχέση ίσως φταίει ο πονόδοντος και το είδες ετσι χεχε φιλικά πάντα καλή διασκέδαση. 🙂

   • forneverarrow

    Ευχαριστώ φίλε! Κοιτά, το ότι θυμίζει GoW ίσως έπρεπε να το τεκμηριώσω σωστά. Δεν μιλάω για gameplay, αλλα κυρίως για την κίνηση και τη θέση της κάμερας. Απο εκεί και πέρα καμία σχέση. Το easy ήταν επιλογή ανάγκης, αλλα σίγουρα θα τερματίσω όλα τα επίπεδα. Και τα Uncharted τα τερμάτισα με τη σειρά απο easy μέχρι crushing! Ειναι μια ευκαιρία να παίξω αρκετές φορές!

 • Joel

  Χθες τελείωσα το παιχνίδι μετά από τρεις πανέμορφες μέρες παιχνιδιού. Πριν μπω σε λεπτομέρειες έχω να πω ότι προσωπικά για μένα είναι το κορυφαίο παιχνίδι όλων των εποχών. Η ιστορία μπορεί να μην είναι και η πιο πρωτότυπη, καθώς δεν έχει κάτι που δεν έχεις ξαναδεί σε ταινίες, σειρές κλπ. ωστόσο οι μάγκες της Naughty Dog έχω φροντίσει με τον τρόπο που έχουν φτιάξει το παιχνίδι να μοιάζει για ιστοριάρα.

  Από που να ξεκινήσω να επαινώ, από τη σκηνοθεσία, την ατμόσφαιρα, τους χαρακτήρες που πραγματικά τους νιώθεις τόσο δικούς σου ανθρώπους. Σε πολλά σημεία μάλιστα ένιωθα πως πραγματικά είμαι μέσα στο παιχνίδι, είχα χάσει τόσο την επαφή με το περιβάλλον που ένιωθα ακριβώς τα συναισθήματα του Joel. Μάλιστα σε αρκετά σημεία παίζοντας μαζί με τον αδερφό μου το παιχνίδι μιλάγαμε ακόμα και ψιθυριστά λες και θα μας άκουγε κανένα ζόμπι και θα έβγαινε από την οθόνη 😀 .

  Υ.Γ1: Δεν μετάνιωσα που πήρα ps3 πρόσφατα για να παίξω αυτό το παιχνίδι και θα πάρω και ps4 γιατί η σειρά αυτού του game δεν γίνεται να χαθεί. Αναμένω το δεύτερο παιχνίδι της σειρά!!

  Υ.Γ2: Θα αργήσω να ξαναπαίξω παιχνίδι. Πλέον το μόνο που έχω στο μυαλό μου είναι το The Last of Us.

  • Joel

   SPOIL - SPOIL -SPOIL

   Και αφού παραπάνω είπα τη γενική μου εντύπωση για το παιχνίδι, περισσότερο για όσους δεν έχουν παίξει το παιχνίδι, τώρα θα κάνω μια αναφορά για όσους το έχουν παίξει.

   Οι συγκινήσεις σε αυτό το παιχνίδι ήταν πάρα πολλές και σε πολλά σημεία η αδρεναλίνη έφτασε στα ύψη, ωστόσο θα πρέπει να ξεχωρίσω σημεία στο παιχνίδι που με έναν πραγματικά να νιώσω πάρα μα πάρα πολύ έντονα. Πέραν βέβαια το εκρηκτικό ξεκίνημα του παιχνιδιού το οποίο ήταν άκρως εκρηκτικό και σε έβαζε με τη μία στο συναίσθημα του παιχνιδιού.

   Πρώτα λοιπόν είναι το σημείο όταν ο Joel είναι στο πανεπιστήμιο και πέφτει από ένα ύψος 2 μέτρων σε μια μάχη σώμα με σώμα με έναν αντίπαλο και πέφτει και καρφώνεται στο στομάχι. Εκεί πραγματικά έφαγα σφαλιάρα που χρόνια είχα να νιώσω τόσο έντονα. Αφού αρχικά λοιπόν περνάω το πρώτο σοκ, λέω "Τι έγινε ρε...." και ξαφνικά βλέπω τον Joel να αρχίζει να τα βλέπει γύρω του όλα μαύρα και σιγά-σιγά να αργοσβήνει. Εκεί αρχίζω να λέω "Μαλάκα, θα πεθάνει, μαλάκα δεν το πιστεύω" και μετά σαν κερασάκι στην τούρτα έρχεται η σκηνή που πέφτει από το άλογο και μένει "νεκρός" στο έδαφος. Εκεί λέω: "Πλάκα μας κάνει, έχε γούστο η επόμενη σκηνή να μας δείξει να παίζουμε με την Ellie και ξαφνικά δείχνει την μικρή στα χιόνια". Εκεί πραγματικά πείστηκα ότι ο Joel πέθανε. Ευτυχώς διαψεύστηκα.

   Το άλλο σημείο που δεν θα το ξεχάσω είναι όταν παίζουμε μια με την Ellie και μία με τον Joel, εκεί πραγματικά ήταν το κάτι άλλο.... απίστευτα συναισθήματα με τον Joel να ψάχνει σαν τρελός την μικρή η οποία κινδύνευε να γίνει τροφή για τα τέρατα που έκαναν στο συγκεκριμένο χωριό κουμάντο.

   Υ.Γ : Ελπίζω να έγινε κατατοπιστικός, περιμένω τις απόψεις σας μάγκες για τα δύο αυτά σημεία του παιχνιδιού. Πως τα νιώσατε εσείς;;;

 • forneverarrow

  The last of us

  Το τερμάτισα σήμερα και έχω να επισημάνω τα εξής (υπάρχουν Spoilers γενικής φύσεως, όχι τόσο για την εξέλιξη):

  Οπτικά, το παιχνίδι είναι αριστούργημα, μακράν ό,τι καλύτερο έχει δείξει το PS3 όλα αυτά τα χρόνια. Και δεν είναι μόνο τεχνικά άρτιο, χωρίς αισθητά frame drops, αλλα σχεδιαστικά είναι εμπνευσμένο! Πανέμορφα τοπία, με την πινελιά της καταστροφής και της ερήμωσης παντού. Οι χαρακτήρες πιο ζωντανοί απο ποτέ, και όντως, κάθε απώλεια δίνει την αίσθηση ότι μετράει. Καμία σχέση με την λογική του Uncharted που ήταν "μετατρέπουμε κάθε level σε νεκροταφείο και πάμε" (όχι ότι δεν μου άρεσε στο Uncharted, αλλα μιλάμε για διαφορετικό game και χαίρομαι που η ND το σεβάστηκε). Φυσικά προβλήματα υπάρχουν σε μερικές τοποθεσίες με άσχημα textures, αλλα έγινε λογικά για λόγους οικονομίας ram. Κάτι που οφείλω να αναφέρω είναι ότι και εδώ με τον ένα ή τον άλλο τροπο οι εταιρίες που παράγουν για τη Sony συνεργάζονται φανερά! Εχοντας ξεζουμισει όλα τα exclusives πλέον, είδα και εδώ σχεδιαστικά κλισέ όπως αυτό το water tower (βλέπε Reaistance 3 και inFamous 2) ή τα Dinner απο το Resistance 2. Εμένα πάντως μου αρέσει αυτό. Και φυσικά, το πιο οφθαλμοφανές είναι η ίδια η υπόθεση, παρόμοια με το Resistance 3 (συνοδεύουμε ένα πρόσωπο που θα σώσει το mankind across America, αλλα αυτή τη φορά πάμε ανάποδα, απο ανατολή προς δύση. Επίσης, σε κάθε στάση SPOILER εμπλεκομαστε σε καταστάσεις ώστε να μπορέσουμε να βρούμε μεταφορικό μέσο για να πάμε παρακάτω. Οσοι έπαιξαν R3 θα καταλάβουν).

  Ο χειρισμός στην αρχή με προβλημάτισε και για λιγο άρχισα να αμφιβάλλω για τον συγκεκριμένο τομέα, ομως μετά απο λίγη ώρα μπήκα στο νόημα. Γενικά το gameplay είναι άριστο, αλλα κάπου άρχισα να αμφιβάλλω αν αξίζει τελικά η απόλυτη stealth προσέγγιση. Αν πας να αποφύγεις όλους τους εχθρούς, μοιραία θα χάσεις σημαντικά collectibles. Επομένως, προτιμώ μια πιο stealth combat προσέγγιση. Οι εχθροί είναι ωραίοι, με καλο A.I. Να πω ότι το τερμάτισα στο easy, και τα πράγματα είναι αρκετά εύκολα αλλα όχι τόσο όσο το αντίστοιχο των Uncharted. Γενικά, ειδα game over 2 φορές στο παιχνίδι και η μια ήταν από βλακεία μου. Πάντως δεν το σύστηνω το easy πέραν απο τη συλλογή των trophies. Υπήρχε φάση που έφαγα πάνω απο δέκα σφαίρες και δεν έχασα! Αυριο θα ξενικήσω στο normal και καπάκι μετα στο hard και το survival, καθώς ειναι πάγια τακτική μου στα παιχνίδια της ND (να έχω να ασχολούμαι στις διακοπές).

  Ενα χαρακτηριστικό που θα μπορούσε να είναι καλύτερο είναι η κάλυψη. Θα το προτιμούσα να είναι τύπου Uncharted παρά αυτό το σκύψιμο που δεν ξέρεις πότε σε βλέπουν. Για το κενό της A.I. όπου οι εχθροι δεν βλέπουν τους συμμάχους μας, ΟΚ, ισχύει, αλλα εμένα δεν μου χάλασε καθόλου την εμπειρια. Το μόνο που μου την έσπασε σε ένα σημείο ήταν η υπερβολική ένταση στον ήχο απο τα βήματα του Bob, που κάλυπτε ακόμα και τον ήχο των μεταλλαγμένων! Μπορεί να είναι και bug. Για τη δυνατότητα να ακούς τους εχθρούς και να είναι ορατοί μέσα απο τοίχους, μολονότι χαλάει τον ρεαλισμό, είναι αναγκαία και εν τελεί δένει με το gameplay. Ειδικά σε επιπτώσεις με σκοτάδι και χώρους με πολλά εμπόδια είναι αδύνατο να αποφύγεις εχθρούς χωρίς τη χρήση της.

  Αυτό που καταφέρνει ο τίτλος μέχρι στιγμής είναι να με κάνει να δεθω τόσο με τον κόσμο και τους χαρακτήρες του, όσο λίγοι τίτλοι μέχρι τώρα. Είναι ένας masterpiece τίτλος απο κάθε άποψη, με τα προβλήματα να είναι βέβαια υπαρκτά, αλλα είναι αυτή η αίσθηση ότι παίζεις κάτι πολύ προσεγμένο, που μόνο άλλοι δυο-τρεις τιτλοι μου έχουν προκαλέσει (το Uncharted 2, το MGS 4 και το Bioshock Infinite στην παρούσα γενια). Καταφέρνει κατα την άποψή μου όσα δεν κατάφερε η σειρά Resident Evil απο το 5 και μετά: μια ανανέωση στο survival/horror genre. Η ίδια η φύση των χαρακτήρων του TLOU δημιουργεί προϋποθέσεις πανικού και αγνής προσφυγής στο ένστικτο της επιβίωσης, όντας απλοί άνθρωποι, χωρίς εκπαίδευση ειδικών δυνάμεων, όπως οι χαρακτήρες του Resident Evil. Αν και γενικά δεν ήταν πολλά τα σημεία όπου ένιωσα "φόβο" και αγωνία, ωστόσο ήταν στιγμές που πραγματικά έλεγα μέσα μου ότι πρόκειται απλά για video game, μήπως το πιστέψω!!! (SPOILER: ειδικά στο υπόγειο του ξενοδοχείου ή σε κάτι δωμάτια στο Πανεπιστήμιο, όπου χωρίζεται για λίγο απο την Ellie).

  Για να περάσω σε ένα άλλο ζήτημα, δεν αντιμετώπισα σχεδόν καθόλου πρόβλημα με πυρομαχικά. Ακόμα και φορές που η stealth τακτική πήγαινε περίπατο απο λάθος μου, και προσέφευγα στα όπλα, πάντα είχα σφαίρες για να τα βγάλω πέρα. Σίγουρα δεν είναι Uncharted που έπεφτε το μολύβι βροχή, αλλα δεν είναι και τραγικά τα πράγματα. Αν ξέρεις να στοχευεις θα έχεις πάντα σφαίρες. Θα μου πείτε ήταν easy, αλλα δεδομένου ότι πάντα μου περίσσευαν 8-9 σφαίρες στα περισσότερα όπλα, λογικά και στα ανώτερα επίπεδα δεν θα έχω θέμα. Εξάλλου, τις περισσότερες φορές δούλευε μαχαίρι και ξυλίκι!

  Το μόνο σημείο που ένιωσα καποια απογοήτευση αφορά στον τροπο εμφάνισης των εχθρών στις διάφορες περιοχές, και ειδικά των infected. Βλέπω με θλίψη ότι η λογική του trigger δεν άλλαξε ούτε εδώ. Είναι δυνατό να κοιτάς μια περιοχή απο μακριά και να είναι άδεια, αλλα μόλις πλησίασεις να εμφανιστούν εχθροι που στέκονται και περιμένουν λες και ήταν αόρατοι; Αυτό βγάζει μάτι στο επίπεδο που έγραψα παραπάνω, όπου η περιοχή είναι άδεια και χωρίς εισόδους, και ξαφνικά μόλις πας να ανοίξεις τη γεννήτρια εμφανίζονται παντού runners λες και έκανε spawn στο CoD! Εδώ ίσως να οφείλεται σε αδυναμία του PS3 να χειριστεί την A.I. σε περισσότερες περιοχές απο την τρέχουσα κάθε φορά. Ελπίζω στη νεα γενιά να αλλάξει αυτό. Και ένα δεύτερο θέμα, όχι τόσο αρνητικό για εμένα, αλλα παράξενο, είναι η απουσία κλιμάκωσης στις μάχες. Θα έλεγα ότι απο το 40 ως το 60% υπάρχει η μεγαλύτερη δράση και δυσκολία του παιχνιδιού. Απο εκεί και πέρα πρώτο λόγο έχει η εξερεύνηση και η κορύφωση της ιστορίας. Το ίδιο ισχύει και για την όλη αφήγηση, όπου μετά τα μισά εξελίσσεται πολύ γρήγορα, σαν να έγινε προσπάθεια να μαζευτεί η διάρκεια (κάτι που το είδαμε σε χειρότερο βαθμό στο Uncharted 3). Τέλος για τα αρνητικά, η υπόσταση των infected σταδιακά υποβαθμίζεται, κάτι που χαλάει λίγο το horror στοιχείο. Υποτίθεται ότι το 60% της ανθρωπότητας έχει χαθεί ή μολυνθεί, αλλα η αναλογία infected και ανθρώπων εχθρών δείχνει το αντίθετο.

  Θα SOILERιάσω λίγο κλείνοντας, μου πήρε 14 ώρες και 41 λεπτά να τερματίσω με αρκετό ψάξιμο στις περιοχές. Το τέλος, αλλα και όλο το story όπως παρουσιάστηκε, χωρίς να πρωτοτυπεί, με έβαλε σε σκέψεις. Είναι τόσο έντονο και αληθοφανές το ταξίδι των χαρακτήρων που σε αναγκάζει να ταυτιστείς με την ανατρεπτική απόφαση του Joel στο τέλος, αν και κοντρα στην ηθική και στην πιθανότητα για ένα καλύτερο μέλλον. Απλά RESPECT στη Naughty Dog για μια ακόμα φορά!

 • LoL4NevEr

  Και, λίγο καιρό αφότου το παιχνίδι βγήκε, σχολιάστηκε, και όλα τα καλά, θα αφήσω το σχόλιο μου εδώ.
  Η αλήθεια είναι, πως η πρώτη μου εμπειρία TLοU ήταν αρκετά καλή. Έπαιζα για περίπου 4 ώρες στο public στο σύνταγμα, είχα κολλήσει, και ξαφνικά διαπιστώνω πως τα μαγαζιά έκλειναν.
  Παρόλα αυτά, όταν αποφάσισα πως άξιζε, έβαλα το χέρι στην τσέπη για να διαπιστώσω πως δεν έχω μια. Και φυσικά, όταν λέω μια, εννοώ ούτε PS3.
  Βρήκα λύση, λοιπόν, πριν από μερικές εβδομάδες. Δανείστηκα από έναν φίλο μου το πακέτο (TLoU και PS3) για να παίξω καθώς είχα ακόμα χρόνο.
  Οι 13 ώρες και 25 λεπτά, στο Hard, με σύνολο 2 (μπορεί 3 ) θανάτους, ήταν σίγουρα... Μια απογοήτευση. Όταν έπαιζα στο Public, έκανα πρακτικά speed run κάθε πίστα, σκεπτόμενος πως δεν έχει νόημα να ψάξω τον "ανοιχτό κόσμο" του. Μα έκανα ένα τραγικό λάθος; Δεν υπάρχει ανοιχτός κόσμος. Τα open world παιχνίδια είναι η νέα γενιά, και αυτό πρέπει να ληφθεί υπ'όψη απ' τους developers. Τελικά, αντί να ζήσω μια πολύωρη και φρέσκια περιπέτεια, είδα μια μεγάλου μήκους ταινία, που αντικείμενα να περνάνε το ένα μέσα από το άλλο, φρουρούς να "φιλάνε" 14χρονα και να μην καταλαβαίνουν πως υπάρχουν, ενοχλητικά επιθετικές ΦΙΛΙΚΈΣ ΑΙ, (O bill για παράδειγμα πυροβόλησε έναν clicker όταν είδε πως νευρίασε, επειδή είχα πετάξει ένα τούβλο πιο πέρα), και φυσικά πάρα, μα πάρα, μα πάρα ΠΆΡΑ πολλά τούβλα. (Αυτό είναι ανέκδοτο, δείτε τι εννοώ εδώ: http://www.youtube.com/watch?v=hL1Vm5F6S-8) Καθώς ζόρισα τον εαυτό μου να μην αποχωριστώ το παιχνίδι και την κονσόλα και να πάω να δω με την ησυχία μου την 6ωρη ταινία στο Youtube, πράγμα που θα μου χαλούσε τραγικά λιγότερη ώρα, είδα το τέλος.
  Ναι, είδα το τέλος, το τελείωμα, την τελευταία cutscene. Και έχω να πω ένα μόνο πράγμα. WHAT THE F***************************CK. Ως gamer, εως ενός σημείου, έχω έναν περίεργο τρόπο βαθμολογίας της πλοκής: 15% Στην παρουσίαση. 60% στην ανάπτυξη. 25% στο τέλος.
  Αυτό σημαίνει, 13%+46%(και πολύ λέω)+0%(από 0; 0!)=59%! Οι χαρακτήρες; Καλογραμμένοι. Το περιβάλλον; Κακά textures,flat πολλές φορές, όμως καλά. Η ατμόσφαιρα; Εκπληκτική. Το gameplay? meh. (Αν και μου αρέσει να έχω επιλογές, ας σημειωθεί πως μέσα στο κλάψιμο μου μου άρεσε ιδιαίτερα η ύπαρξη επιλογών ως προς την αντιμετώπιση καταστάσεων) Ο ήχος; Επικός.
  Δεν ξέρω γιατί είμαι τόσο αρνητικός με αυτό το παιχνίδι, τώρα δηλαδή. Στην αρχή ήμουν επειδή βασικά ζήλευα, γιατί ήθελα το Bioshock να είναι στην κορυφή και το TLoU έπαιρνε πάρα πολύ φήμη. Όμως μετά την εμπειρία και ΠΟΛΎ ώριμη σκέψη, συζήτηση με φίλους gamers και αρκετό ψάξιμο στο ίντερνετ, πάλι δεν μπορώ να το ανεβάσω έστω μέχρι το 9 στο μυαλό μου. 8,7 το μέγιστο για εμένα.
  *Σημείωση: Το multiplayer ήταν αδιάφορο στο 100% του, γι'αυτό δεν το σχολίασα.)

 • ggaammeerr

  Μολις εγινε η παραγγελια και αυριο με ειπαν απο το e-shop να παω να το παραλλαβω.Εχει να πεσει λιωσιμοοοοοο. 🙂

 • ggaammeerr

  Φφφφφφφ τελος το single μετα απο 15 γεματες ωρες στο hard...Θα δοκιμασω και το multi και αυριο θα που θα εχω και πιο καθαρο μυαλο θα γραψω την αποψη μου.Respect παντως στην naughty dog...

 • ggaammeerr

  Προσοχη για τυχον SPOILERS!!!
  Ηταν 6 Δεκεμβριου του 2011 και καθως παρακολουθουσα τα vga ξαφνικα αρχησαν να πεφτουν ανακοινωσεις νεων παιχνιδιων.Ξαφνικα σκαει το λογοτυπο της SCE και αμεσως μετα της naughty dog.Η αληθεια ειναι πως αν κα ηξερα οτι η naughty θα το εκανε παλι το θαυμα της ειμουν ψιλοαδιαφορος μιας και τοτε ουτε ps3 ειχα και ουτε και πολυψηνομουν να αγορασω τουλαχιστον αμεσα.Ολα αλλαξαν μετα το τελος του trailer οπου η αισθητικη του παιχνιδιου και οι δυο ταλαιπωρημενοι μας πρωταγωνιστες σε συνδιασμο με την μουσικη του gustavo santaollala με αφησαν με το σαγωνι δεκα μετρα κατω απο την γη.Το ειδα,το ξαναειδα και το ξαναειδα εψαξα screenshots,αλλαξα theme στο ps3 με την εικονα της Ellie και Joel,εψαξα την μουσικη και την εβαζα καθε μερα και καποια στιγμη παιρνω την αποφαση να μαζεψω λεφτα για HD τηλεοραση και ps3.Ηταν κι αλλα παιχνιδια που ζηλευα οπως τα uncharted,resistance,infamous,demon's souls και καποια ακομα αλλα το TLoU ηταν το σημαντικοτερο χτυπημα.Η αληθεια ειναι πως δεν καταφερα ποτε να το παιξω απο την πρωτη μερα.Κατι η ελλειψη χρηματων κατι και η ελλειψη χρονου με απετρεψαν ωστε να το κανω.Ετσι λοιπον μετα απο σχεδον 6 μηνες το αγορασα σε μια αρκετα καλη τιμη και μαζι με τον ελευθερο χρονο που ειχα ειπα να το λιωσω επιτελους.Ας αρχησω απο το ενα και μονο αντικειμενικο αρνητικο που δεν ειναι αλλο απο την αλλιλεπιδραση της φιλικης με την εχθρικη ΑΙ.Οσοι εχετε παιξει το παιχνιδι δεν χρειαζεται να επεκταθω παραπανω.Επισης καποια μικρα λαθακια με την μεταγλωτισση αλλα σε γενικες γραμμες εχει γινει αριστη δουλεια.Το gameplay ηταν ενα μεγαλο στοιχημα για την naughty dog αφου μετα τα παραπονα για το shooting του uncharted 3 επρεπε οποσδηποτε να αλλαξει δραστικα τα πραγματα.Ετσι κι εγινε.Το shooting εχει εξαιρετικη αισθηση.Απο το βαρος των οπλων μεχρι και την αναπηδηση.Το ελαχιστο platforming ειναι καλο και οι μινι γριφοι λειτουργουν αψογα χωρις να προβληματιζουν και πολυ τον παικτη οπως και πρεπει δηλαδη.Το crafting system ειναι απο τα highlights του παιχνιδιου.Ισως οτι καλυτερο υπαρχει αυτη τη στιγμη ειτε σε survival παιχνιδι ειτε γενικα.Στα γραφικα τωρα τα πραγματα δεν θα μπορουσαν απο το να ειναι εκπληκτικα.Οτι καλυτερο εχει δωσει το ps3 αυτη τη στιγμη.Καλο frame rate και ελαχιστο tearing.Η εξερευνηση ειναι κατι που ο ιδιος ο παικτης θα θελει να εφαρμοσει μιας και χωρις αυτην θα εχει μια ληψη εμπειρια στην ιστορια και θα τα βρει σκουρα στο hard.Οι εχθροι ειναι εντυπωσιακοι ειτε αυτοι ειναι clickers ειτα κανονικη ανθρωποι.Για την ατοσφαιρα τα λογια ειναι περιττα.Δεν χρειαζεται να πω κατι αλλο.Τα ιδια και για την μουσικη οπου ο santaollala εκανε κορυφαια δουλεια.Οι χαρακτηρες...αχ αυτοι οι χαρακτηρες.Λοιπον.Καταρχας διαφωνω καθετα,οριζοντια,διαγωνια και οπως αλλιως θελετε για την κοινοτυπη ιστορια.Τι παει να πει κοινοτυπη ιστορια.Και σε ποιο παιχνιδι η ταινια η ακομα και βιβλιο δεν εχουμε δει αυτες τις "κοινοτυπες" ιστοριες οπως την αποκαλει το review.Δλδ το TWD δεν εχιε κοινοτυπη ιστορια?Και αλλα ποσα.Το θεμα ειναι οτι αυτο που θελει να πει το παιχνιδι το λεει καλυτερα απο οσο θα θελαν 10 παιχνιδια μαζι...Δεν ειναι τοσο απλη η ιστορια οσο νομιζεται.Δεν ειναι ο κακος Joel που δεν συμπαθουσε στην αρχη την Ellie και τελικα αλλαζει γνωμη και την θεωρει σαν κορη του και στο τελος αφηνει τον κοσμο στο ελεος του Θεου σωζωντας την και αφηνοντας την θεραπεια για την μολυνση για αλλον...Στο π[αιχνιδι δεν υπαρχει ουτε μαυρο ουτε ασπρο.Τα πραγματα ειναι καπου στην μεση.Εξου και η απουσια της επιλογης που φαγωθηκατε πολλοι οτι επρεπε να μπει.Γιατι δεν υπαρχει κακο και καλο τελος σε αυτο το παιχνιδι.Ουτε καλη η κακη Ellie ουτε καλος η κακος Joel.Ειναι απο τα λιγα παιχνιδια που δειχνουν οτι εν τελει οι ανθρωποι δεν διαφερουν σε τιποτα απο τα υπολοιπα πλασματα της φυσης.Στα δυσκολα πραγαματα το ενστικτο της επιβιωσης θα μας γεμισει και θα κανουμε πραγαματα που ουτε που θα φανατζομασταν ποτε.Η ιστορια ειναι οτι καλυτερο εχει να προσφερει το ειδος αφηνοντας το TWD χιλιομετρα πισω για πολλους λογους που δεν θα κατσω να αναλυσω.Μετα απο αυτο η telltale θα πρεπει να δωσει κατι πολυ δυνατο για να επιστρεψει στο προσκηνιο.Το ιδιο και η ιδια η naughty.Προσωπικα δεν θελω ουτε sequel αλλα ουτε και στορυ dlc.Θελω το TLoU να μεινει στο μυαλο μου ως εχει,με μια δοση μελαγχολιας και ενα γλυκοπικρο τελος,οπου ο κοσμος δειχνει τον αλλο του εαυτο στις δυσκολες καταστασεις και οπου ολα τα πραγματα στην ζωη η τουλαχιστον τα περισσοτερα ειναι γκριζα και ποτε δεν προκειται να υπερσχυσει ενα απο τα αλλα δυο συναισθηματα...Σαν παιχνιδι οντως μπορει να μην ειναι 10 η 9.Οπως και κανενα δεν ειναι.Σαν ενα ταξιδι ομως,οπου ο ανθρωπος βγαζει απο τα πιο σκοτεινα μερη της ψυχης του το αλλο προσωπο και γεμιζει τον κοσμο με αυτο αλλα και την αναγκη της αγνοτητας και της ειλικρινειας αναμεσα σε μια σχεση ειτε δυο φιλων,ειτε δυο ξενων,ειτε μια κορης και ενος πατερα ωστε να μπορεσουν να ζησουν σε αυτο το δυσκολο κοσμο τοτε το παιχνιδι παιρνει οχι 10 αλλα 11.Ουφ αυτα απο μενα.Το multi δεν το πολυ αγγιξα θα γραψω για αυτο αργοτερα οταν θα εχω περισσοτερο χρονο για να ασχοληθω σοβαρα.

  • gogos

   SPOILER

   ".Στο π[αιχνιδι δεν υπαρχει ουτε μαυρο ουτε ασπρο.Τα πραγματα ειναι καπου στην μεση.Εξου και η απουσια της επιλογης που φαγωθηκατε πολλοι οτι επρεπε να μπει.Γιατι δεν υπαρχει κακο και καλο τελος σε αυτο το παιχνιδι.Ουτε καλη η κακη Ellie ουτε καλος η κακος Joel."

   Συμφωνω οτι δεν υπαρχει "καλο" και "κακο" στο παιχνιδι. Αυτος ειναι και ενας απο τους λογους που γουσταρα την ιστορια του. Σιχαινομαι οσο τιποτα παιχνιδια που παρουσιαζουν μονοδιαστατους χαρακτηρες (ξερεις σε ποιο αναφερομαι 🙂 ). Νομιζω πως η ND παρουσιασε τις προσωπικοτητες των ηρωων πολυ σωστα και ρεαλιστικα.

   Αυτο δεν εχει να κανει ομως με την επιλογη την οποια εγω θα ηθελα. Σου φερνω σαν παραδειγμα το witcher 2. Eκει τα παντα ειναι γκριζα, ακομα και για τον ιδιο τον πρωταγωνιστη και οι επιλογες δειχνουν ακομα πιο ομορφες. Οταν ξερεις ξεκαθαρα τι ειναι το σωστο και τι το λαθος, η επιλογη ειναι ευκολη. Οταν ομως ολα ειναι ρευστα τι κανουμε? Μενουμε πιστοι στον Roche ανταπωδιδοντας του την χαρη να μας βοηθησει να αποκαταστησουμε το ονομα και την αξιοπρεπεια μας η "την κανουμε" με τον Iorveth προσπαθοντας να ξαναβρουμε τον παλιο εαυτο μας?

   Κατα εναν παρομοιο τροπο ταλανιζετε και ο Joel στο the last of us απο το εσωτερικο διλλημα "Να σωσω την Ellie (η οποια υποσεινηδυτα εχει ταυτιστει στο μυαλο του με την κορη που εχασε) η να κανω το σωστο για την σωτηρια της ανθρωποτητας?" Βεβαια θα μου πεις ειναι 2 διαφορετικα ειδη, το ενα ειναι ρολων το αλλο ενα γραμμικο παιχνιδι επιβιωσης, ομως προσωπικα αυτη η επιλογη θα εδινε για τα δικα μου γουστα, αυτο "το κατι" ωστε να μεινει στο μυαλο μου η ιστορια αλησμονητη. Μην ξεχνας οτι παρομοιες πολυ πετυχημενες επιλογες ειδαμε και στο spec ops, το οποιο δεν ειχε καμια σχεση με RPG.

   • ggaammeerr

    SPOILERS
    Ξερω σε ποιο αναφερεσαι αλλα νταξει αυτο ειναι αλλο πραγμα.Δεν λεω πως εισαι λαθος αλλα ειναι τελειως διαφορετικα παιχνιδια.καταρχας το Spec ops ειχε επιλογες απο την αρχη μεχρι το τελος του παιχνιδιου.Θα ηταν καπως ατοπο να εβαζαν μια ξεκαρφωτη επιλογη στο τελος που θα αλλαζε πολλα πραγματα για την συνεχεια.Και btw δεν ξερω αν το ξερεις αλλα ο Joel δεν λεει ψεματα στο τελος.Και μαλιστα απο την σταση της η Ellie φενεται πως εχει παρει λαθος πληροφοριες απο τους fireflies και ξεροντας αυτα νομιζει πως ο Joel την λεει ψεματα.Δες εδω και θα καταλαβεις...

    http://www.youtube.com/watch?v=Mw_UNLq9pf8

    Συμφωνα με τα παραπανω η θεραπεια δεν θα ηταν σιγουρη μιας και τα προηγουμενοι ανθρωποι που ειχαν ανοσια δεν καταφεραν να φερουν το επιθυμυτο αποτελεσμα και κατεληξαν και νεκροι μαλιστα.Επισης δεν μιλαμε για θεραπεια αλλα για ενα φαρμακο το οποιο δεν θα αφηνε τον ιο να εξαπλωθει στον εγκεφαλο και στο υπολοιπο σωμα.Οποτε οι ηδη μολυσμενοι δεν ειχαν καμια τυχη.Με βαση ολα αυτα και σε συνδιασμο με το δεσιμο που ολο γινοταν και πιο δυνατο τι νομιζεις οτι θα εκανε καποιος στην θεση του???Το τελος ηταν αυτο που αρμοζε στο παιχνιδι.Μουντο και αδικο οπως και ο κοσμος του TLoU.

 • ggaammeerr

  Μπα τιποτα σπουδαιο το multi τελικα.Εχει καποια ενδιαφεροντα στοιχεια,αλλα μεχρι εκει.Δεν νομιζω να ασχοληθω και πολυ...

 • MrX

  Μόλις τέλειωσα το game . Πραγματικά ότι καλύτερο έχω παίξει

 • tiflopodikas

  Λοιπόν μετά από αρκετό καιρό,νοίκιασα το παιχνίδι να το παίξω,μου πήρε 13 ώρες για να το τερματίσω στο νορμαλ επίπεδο,και εννοείται ότι πήγαινα όσο πιο σιγά μπορούσα,εξερευνούσα τα πάντα γύρω μου.
  Το συγκεκριμένο παιχνίδι είναι το καλύτερο exclusive του PS3,με τεράστια διαφορά από τα υπόλοιπα(uncharted,infamous,killzone,κλπ).
  Θα ξεκινήσω με το gameplay του τίτλου,το οποίο είναι πολύ καλό και σωστά δουλεμένο,το σουτινγκ του είναι εξαιρετικό και κάθε όπλο έχει διαφορετική αίσθηση,επίσης αυτό που κάνει όταν τραβάς το όπλο πρώτη φορά με το L1,και ο κύκλος που έχει για να στοχεύσεις είναι πολύ μεγάλος,και στην συνέχεια μικραίνει εμένα προσωπικά μου άρεσε αρκετά,και κάνει το σουτινγκ του πιο ρεαλιστικό. Από κει και πέρα ο μηχανισμός stealth δουλεύει αρκετά καλά,με κάποιους εχθρούς να σε αντιλαμβάνονται πιο εύκολα από κάποιους άλλους. Οι μάχες σώμα με σώμα είναι σωστά δουλεμένες,και το καλύτερο είναι ότι κάποιους εχθρούς όπως είναι οι clickers και οι χοντρομπαλάδες(δεν θυμάμαι πως τους λένε!)δεν μπορείς να τους χτυπήσεις αν δεν έχει κάποιο όπλο μαζί σου. Τέλος το crafting μου άρεσε πάρα πολύ,γιατί γίνεται σε κανονικό χρόνο,και εκεί φτιάχνεις τα healths kits,τις μολότοφ,τις βόμβες,και τα μαχαιράκια,πράγματα τα οποία είναι πάρα πολύ χρήσιμα για να προχωρήσεις στο παιχνίδι.
  Οι πρωταγωνιστές του παιχνιδιού Joel και Ellie είναι φοβεροί,δένεσαι μαζί τους από την πολύ νωρίς μέσα στο παιχνίδι,οι διάλογοι που κάνουν μεταξύ τους είναι πολύ καλά δουλεμένοι,και κάποιοι σε κάνουν να γελάσεις,όπως η φάση που η Ellie λέει χαζά ανέκδοτα στον Joel,και κάποιοι σε κάνουν να στεναχωριέσαι,αυτό και μονό δείχνει το πόσο υπέροχο είναι το παιχνίδι.
  Η ατμόσφαιρα είναι όλα τα λεφτά,τα εγκαταλελειμμένα κτίρια,οι πλημμυρισμένοι δρόμοι,τα πτώματα τον ανθρώπων,όπως και σημειώματα που βρίσκεις μέσα στο παιχνίδι,τα διάφορα είδη τερατόμορφων ανθρώπων που υπάρχουν,όπως και οι επιζώντες οι οποίοι σκοτώνουν για να ένα κομμάτι ψωμί,δίνουν στο παιχνίδι μια αξεπέραστη αίσθηση η οποία σε κάνει να νιώθεις ότι είσαι και συ εκεί μαζί με τους πρωταγωνιστές,σε κάνει να ανατριχιάζεις.
  Μέχρι τώρα πίστευα ότι το καλύτερο παιχνίδι του 2013 είναι το Metro,αλλά αφού έπαιξα το The Last of Us μπορώ να πω ότι ετούτο εδώ είναι το παιχνίδι τις χρονιάς,άσχετα αν έπαιξα λίγα παιχνίδια και φέτος,θεωρώ πως το συγκεκριμένο είναι φοβερό,και με κάνει να αισθάνομαι χαρούμενος που αγόρασα PS3 και το έπαιξα.

  Πριν τελειώσω βέβαια,θέλω να πω και το ένα και μοναδικό αρνητικό που βρήκα μέσα στο παιχνίδι,αυτό είναι ότι μερικές φορές οι εχθροί αν και είσαι μπροστά τους κάνουν σαν να μη σε βλέπουν,και αυτό συμβαίνει έντονα με τους ανθρώπους,τα τέρατα(Runners,Stalkers)σε καταλαβαίνουν αμέσως. Πέρα από αυτό δεν βρήκα άλλο αρνητικό.

  Από εμένα παίρνει 10/10 Game of the Year 😀

  Εύγε Άτακτο Σκυλί!!!