TV Series: Strike Back - Τι έχουμε δει μέχρι τώρα, ερωτήματα για τη συνέχεια

, Δευτέρα 28 Νοέμβριος 2011 0  

Αυτό που με τράβηξε αρχικά στο Strike Back, ήταν για να πω την αλήθεια ο Armitage. Ο Lucas North του Spooks ήταν από μόνος του ένας λόγος για να δω την σειρά και όταν φίλος μου πρότεινε το Strike Back, δεν έχασα ούτε στιγμή. Πριν την αρχίσω βέβαια, πήγα μια βόλτα από Youtube ώστε να δω κάποιο trailer, έψαξα για σχόλια από Ελλάδα (δεν βρήκα) και στην συνέχεια έψαξα να βρω για σχόλια στο εξωτερικό. Καλό έδειχνε, οπότε το ξεκίνησα. Πριν προχωρήσω, να σας προειδοποιήσω ότι αν δεν έχετε δει τη σειρά (και τις δύο πρώτες σεζόν), καλό είναι αποφύγετε να διαβάσετε τα παρακάτω.

Από το πρώτο επεισόδιο η δράση είναι κυρίαρχη, όταν ο Porter μετέχει σε μια επιδρομή στο Ιράκ ως μέλος μια ομάδας των Αγγλικών Ειδικών Δυνάμεων. Εκεί συναντά ένα αγοράκι ζωσμένο με εκρηκτικά και αφού τον αφοπλίζει, αποφασίζει να το αφήσει ζωντανό, με αποτέλεσμα λίγο μετά να σκοτώσει κάποιους στρατιώτες από την ομάδα με τον Porter να γλιτώνει μαζί με τον Collinson και όλο αυτό να οδηγεί σε μη-τιμητική αποστράτευση του Porter από το στρατό αφού ο Collinson υποστήριξε πως το αγόρι τους γάζωσε με σφέρες λίγο αργότερα. Το ίδιο αγόρι, αρκετά χρόνια μετά, μετέχει σε μια τρομοκρατική οργάνωση με όνομα Το Σπαθί του Ισλάμ η οποία απαγάγει μια Αγγλίδα δημοσιογράφο, την Katie Dartmouth και απαιτεί να ελευθερωθούν κάποιοι κρατούμενοι από την φυλακή Belmarsh του Λονδίνου.

O Armitage ή αλλιώς John Porter στη σειρά!

Καλό δεν ακούγεται μέχρι εδώ; Η σειρά είναι έξι επεισόδια και η πλοκή χωρίζεται ανά δύο επεισόδια κάθε φορά. Η κάθε αποστολή δηλαδή έχει διάρκεια δύο επεισόδια, με την πρώτη αποστολή να έχει να κάνει με την διάσωση της Katie, το τρίτο και τεταρτο επεισόδιο με μια αποστολή στην Χαράρε της Ζιμπάμπουε όπου ένα πρώην μέλος της SAS εμπλέκεται στην απόπειρα δολοφονίας του Robert Mugabe, Προέδρου της Ζιμπάμπουε. Στο πέμπτο και έκτο επεισόδιο η σειρά μεταφέρεται στο Αφγανιστάν όπου ο χάκερ Gerald Barket συνεργάζεται με τους Ταλιμπάν και σκοτώνει διάφορους Αμερικάνους στρατιώτες πειράζοντας τους ίδιους τους πυραύλους που χρησιμοποιεί ο αμερικάνικος Στρατός, στο να στοχεύσουν τους ίδιους τους Αμερικάνους!

Σε όλα αυτά ο Porter είναι το κεντρικό πρόσωπο, αφού δεν υπάρχει κάποια άλλη ομάδα που βοηθάει στο πεδίο δράσης κάθε φορά τον φίλο μας. Η σειρά στην πρώτη σεζόν θυμίζει κάτι από Jack Bauer (ειδικά στην επιμονή του Jack να μην πεθαίνει με τίποτα) και όλο αυτό ξένισε κάποιους αφού τους φάνταζε υπερβολικό. Ο Armitage παίζει υπέροχα τον ρόλο του "χορεύοντας με τις σφαίρες" αλλά παράλληλα αποκαλύπτει και πτυχές της κατεστραμένης πλευράς του ήρωα τόσο από την αποτυχία του ίδιου του γάμου του όσο και από το γεγονός του Ιράκ, κάτι που τον έχει σημαδέψει σε μεγάλο βαθμό. Όταν δε ανακαλύπτει και τι έχει συμβεί και πως τελικά άλλος είναι ο υπεύθυνος και όχι ο ίδιος για ότι έγινε τότε, η σειρά αρχίζει να γίνεται παιχνίδι ποντικιού και γάτας, με τον Porter να προσπαθεί να βγει προς τα έξω, τι έκανε τελικά ο Collinson τότε. Βρήκα τον ευατό μου να αποκαλεί τουλάχιστον δυο-τρεις φορές τον Collinson "καθίκι", κάτι που σημαίνει πως η ατμόσφαιρα της σειράς σε βάζει σε ρυθμό με όσα δείχνει.

H σαγηνευτική Katie Dartmouth.

Η δράση είναι έντονη και καλογυρισμένη, με το μεγαλύτερο μέρος της σειράς να έχει γυριστεί στην Νότια Αφρική και συγκεκριμένα στην πόλη Gauteng. Η ιδέα της σειράς είχε έρθει στον παραγωγό Andy Harries, όταν σε ταξίδι που έκανε πήρε να διαβάσει στο αεροδρόμιο το βιβλίο του Chris Ryan. Ενθουσιάστηκε τόσο πολύ (αν και δεν το τελείωσε όλο όπως λέγεται) που πρότεινε την ιδέα στην Elaine Pyke, υπεύθυνη του καναλιού Sky η οποία και δέχθηκε να γυριστεί ως mini-series και μάλιστα σε HD για το κανάλι Sky1 HD. Ο Chris Ryan μπήκε στην παραγωγή ως σύμβουλος και το στήσιμο ξεκίνησε. Το αποτέλεσμα σε επίπεδο αποδοχής ήταν αρκετά καλά, με τα πρώτα δύο επεισόδια της σειράς να τα παρακολουθούν στην Αγγλία 398.000 και 370.000 θεατές αντίστοιχα, και τα επόμενα να πέφτουν λίγο σε ακροαματικότητα αλλά να παραμένουν σε καλά επίπεδα της τάξεως των 337.000 και 294.000 αντίστοιχα. Τα τελευταία δύο είχαν από 386.000 θεατές (τα νούμερα δεν είναι επίσημα) και έδωσαν στην παραγωγή το πράσινο φως για τη δεύτερη σεζόν της σειράς (πολλοί λένε πως από την αρχή είχε προγραμματιστεί να παίξει για τρεις σεζόν η σειρά). Η πρώτη σεζόν λοιπόν σου αφήνει σίγουρα ένα συναίσθμα του "θέλω και άλλο" αλλά ευτυχώς για μένα όταν την τελείωνα, ξεκινούσε η δεύτερη, οπότε η "βουλιμία" μου για ακόμα περισσότερο βρήκε άμεση ανταπόκριση.

Η δεύτερη σεζόν βέβαια, ξεκινάει απροσδόκητα. Η σειρά μεταφέρθηκε στην Αμερική, με συμπαραγωγό το κανάλι Cinemax (παράλληλα με την προβολή της στο Sky1 HD βέβαια) και... αλλάζει σχεδόν όλη η ομάδα (και το όνομα, με την σειρά να λέγεται πλέον Strike Back: Project Dawn). Ο Porter πιάνεται όμηρος και στην Strike Back ζωή μας μεταξύ άλλων μπαίνουν οι Stonebridge, Scott και η Grant (διαβάστε γι αυτούς ανάλυση στους χαρακτήρες της σειράς). Η Grant είναι πλέον η υπεύθυνη του Section 20 αφού ο Collinson θα θυμάστε πως μας... τελείωσε, ενώ η ομάδα πλέον δεν είναι one-man show αλλά διαθέτει περισσότερους επιχειρησιακούς πράκτορες με κύριους τους Scott και Stonebridge. Αναφέρω λανθασμένα τον Scott πρώτα αν και στην ουσία μπαίνει μετά, επειδή είναι ο αγαπημένος μου στην σειρά (ναι νίκησε τον Armitage!) αφού ο χαρακτήρας που ενσαρκώνει είναι τελείως μη προβλέψιμος και σίγουρα αποτελεί το αντίθετο πρότυπο του “by the book” Stonebridge. Η δράση και πάλι εξελίσσεται σε διπλά επεισόδια και είναι στο σύνολο 10, με τη δεύτερη σεζόν της σειράς να έχει γυριστεί ξανά στην Νότια Αφρική στο Cape Town, και στην Ουγγαρία. Η ομάδα εξακολουθεί και δρα σε ξένο έδαφος κάθε φορά, με την υποστήριξη πλέον της Grant αλλά και άλλων προσώπων όπως η Kate Marshall (την ενσαρκώνει η Eva Birthistle) ή ο Oliver Sinclair (τον υποδύεται ο Rhasan Stone).

Ο Scott της δεύτερης σεζόν, είναι μακράν ο αγαπημένος μου στη σειρά!

Ο "κακός" της σειράς αυτή την φορά δεν είναι κάποιος από το εσωτερικό αλλά ο γνωστός τρομοκράτης Latif (τον ενσαρκώνει ο Jimi Mistry) ο οποίος αφού πρώτα θα σκοτώσει τον Porter, θα επιφέρει και ένα ακόμα χτύπημα στην ομάδα, με το να σκοτωθεί σε κάποια από τις αποστολές και η Marshall, η οποία στο μεταξύ είχε κρυφό δεσμό όπως είδατε με τον Stonebridge. Μύλος δηλαδή με την ομάδα να ορκίζεται να βρει τον δολοφόνο και να τον κάνει να πληρώσει. Το δέσιμο των πρωταγωνιστών είναι καλύτερο και παρά την πρώτη απογοήτευση που αλλάξαν οι κεντρικοί ηθοποιοί, στην συνέχεια εμένα τουλάχιστον με έπεισε να το παρακολουθήσω αφού η δράση είναι συνεχής και οι χαρακτήρες χτίζονται βήμα βήμα στα μάτια του θεατή. Οι "μεγάλες υπερβολές" δεν είναι πια τόσο συχνές όπως στην πρώτη σεζόν, αντίθετα με ότι θα περίμενε κανείς λόγω της συμμετοχής των Αμερικάνων. Μια ακόμα επιτυχία είναι και το μουσικό θέμα της δεύτερης σεζόν, με το τραγούδι “Short Change Hero” των The Heavy (πλέον από τα αγαπημένα μου σε σειρές!). Ακούστε το παρακάτω.

Η εξέλιξη της δεύτερης σεζόν δεν κουράζει καθόλου και τα 10 επεισόδια είναι λίγα εν τέλει, αλλά σίγουρα καλύτερα από έξι που ήταν η πρώτη σεζόν. Η αποδοχή της δεύτερης σεζόν στην Αμερική ήταν αρκετά καλή, με το πρώτο επεισόδιο να το παρακολουθούν 567.000 θεατές ενώ το δεύτερο κοντά στους 500.000. Παρόλο που το Cinemax διαθέτει 16,7 εκατομμύρια θεατές, η τηλεθέαση αυτή ήταν η καλύτερη που είχε το κανάλι έπειτα από το 2005 και την προβολή του Τιτανικού που είχε εξασφαλίσει. Στην Αγγλία η σειρά στο πρώτο επεισόδιο είχε 616.000 θεατές (σχεδόν διπλασιάζοντας την αποδοχή που είχε η πρώτη σεζόν!) με την τηλεθέαση να παραμένει σε υψηλά επίπεδα και στα επόμενα επεισόδια.

Εντάξει πως η Grant έκρυβε πολλά φαινόταν εξαρχής αλλά πως εν μέρει η ίδια ήταν υπεύθυνη για το θάνατο του Porter και πως είχε μπλέξει και τον Scott δεν το περίμενα. Επίσης εξαρχής ο θάνατος της Marshall ήταν έκπληξη ενώ και ότι ο Latif ήταν τελικά αυτός που ήταν δεν το πέριμενα. Όλα αυτά μου άρεσαν, αφού οι εκπλήξεις σε μια σειρά είναι το αλατοπίπερο που τις κάνει πιο ενδιαφέρουσες. Ο γυναικάς Scott δένει απόλυτα με τον Stonebridge (ειδικά οι ερωτικές σκηνές του Scott στα τελευταία επεισόδια, πρέπει να σκανδάλισαν αρκετά τους καθώς πρέπει Άγγλους!) και η δράση μπλέκει με στιγμές γέλιου, κάτι που εμένα μου θύμισε αρκετά την σειρά ταινιών Φονικό Όπλο!

Το γεγονός ότι ήδη έχει ανακοινωθεί και τρίτη σεζόν, με γεμίζει με πιθανά σενάρια. Αφού θα παίζει ο Stonebridge, ίσως η σειρά μεταφερθεί για λίγο στην Αγγλία και τον φέρει "βίαια" πάλι πίσω στην ομάδα, πιθανά με μια δολοφονία της γυναίκας του; Επίσης ποιός θα αναλάβει υπεύθυνος στο Section 20 πλέον; Ερωτήματα που θα τα αναλύσουμε σε επόμενο άρθρο, αφού κάποια από αυτά έχουν σχεδόν απαντηθεί σε διάφορες συνεντεύξεις που έχουν κάνει οι δημιουργοί της σειράς. Ως τότε αν δεν έχετε δει ήδη την σειρά, σας προτείνω φυσικά να την ξεκινήσετε και εδώ είμαστε για να την αναλύσουμε!

Το παραπάνω άρθρο αποτελεί προ-δημοσίευση του άρθρου του mygamers.eu, σε συνεργασία με το Game20.gr. Για συνολικά στοιχεία για την σειρά και προφίλ κάθε ηθοποιού, επισκεφθείτε το www.mygamers.eu. Δεν είναι ακόμα ενεργό, αλλά μπορείτε να γραφτείτε στην λίστα ώστε να έχετε ειδοποίηση όταν ανοίξεi. Ότι σχόλια έχετε μπορείτε να γράψετε παρακάτω ή στο email μου lancelot@mygamers.eu.