Πώς το Sleeping Dogs "λάμπει" στο PC

, Πέμπτη 6 Σεπτέμβριος 2012 0  

Θα το πω ευθύς εξαρχής: το Sleeping Dogs δεν είναι μόνο ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της χρονιάς, αλλά και ένα από τα καλύτερα console ports στο PC που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια. Για την ακρίβεια, το Sleeping Dogs είναι -σχεδόν- τόσο καλό, όσο και το Max Payne 3 στο PC. Τόσο η Rockstar, όσο και η United Front Games, αποφάσισαν να αφιερώσουν λίγες μέρες από τον χρόνο τους ώστε να βελτιστοποιήσουν τις εκδόσεις των παιχνιδιών τους για PC, κι αυτός ο επιπλέον χρόνος απέφερε καρπούς. Γι αυτό, αγαπητοί εκδότες και λοιποί κατασκευαστές, ξεκινήστε να παίρνετε μαθήματα από αυτές τις δύο εταιρείες γιατί έτσι πρέπει να μεταφέρονται τα παιχνίδια στο PC.

Πριν λίγο καιρό, η Square Enix καυχιόταν για την έκδοση του Sleeping Dogs στο PC και διατυμπάνιζε τα ειδικά χαρακτηριστικά της. Μερικά από αυτά είναι η υποστήριξη τόσο των multi-GPUs, όσο και των dual-core/quad-core υπολογιστικών συστημάτων. Σύμφωνα με τη Square, αντίθετα με άλλα PC games, το Sleeping Dogs αξιοποιεί τέσσερις και παραπάνω CPU πυρήνες. Όχι μόνο αυτό, αλλά η United Front αποφάσισε να προσθέσει υφές υψηλότερης ανάλυσης, DX11 χαρακτηριστικά, καθώς και ενσωματωμένη υποστήριξη για SSAA (παρόμοια τεχνική εξομάλυνσης γωνιών με αυτήν που χρησιμοποιήθηκε στο The Witcher 2).

Για τις ανάγκες της δοκιμής, χρησιμοποίησα έναν quad-core στα 4.2Ghz (καταραμένο καλοκαίρι, άντε να έρθει ο χειμώνας) με 4GB RAM, μια κάρτα Nvidia GTX 295, Windows 7 64-Bit και τους τελευταίους beta drivers της Nvidia. Η εταιρεία έχει ήδη προσθέσει ένα SLI profile για το παιχνίδι, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να πειραματιστείτε με το Nvidia Inspector Tool. Υπάρχουν βέβαια αναφορές για κάποια άλλα SLI flags που -φαινομενικά- προσφέρουν καλύτερες επιδόσεις. Δυστυχώς όμως δεν παρατήρησα καλύτερες επιδόσεις ούτε με το 0x084010F5 SLI Compatibility Bit, ούτε και με το 0x080116F5. Η Nvidia θα προσθέσει ένα νέο SLI bit στους επόμενους drivers της, οπότε υπάρχει πιθανότητα να λυθούν κάποια επιμέρους προβλήματα που αντιμετώπισα με το παιχνίδι.

Είναι προφανές ότι το παιχνίδι εκμεταλλεύεται τους τετραπύρηνους, καθώς έχουμε 80-85% χρήση σε κάθε πυρήνα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Sleeping Dogs έχει βελτιστοποιηθεί για τετραπύρηνους επεξεργαστέs, καθώς όλοι οι πυρήνες του Q9650 μου δούλευαν κατά το 80-85%. Όταν προσομοίωσα έναν dual-core επεξεργαστή, παρατήρησα μια σεβαστή πτώση των καρέ (15fps διαφορά). Σαφώς και η χρήση CPU καλύτερης αρχιτεκτονικής θα επιφέρει επιπρόσθετα καρέ ανά δευτερόλεπτο, πράγμα άλλωστε που θα χαροποιήσει όσους είναι κάτοχοι i3, i5 και i7 επεξεργαστών της Intel. Παρά ταύτα, παρατήρησα ένα ανεξήγητο performance hit κατά την οδήγηση μέσα στην πόλη. Κάθε φορά που πατούσα το γκάζι, το frame rate έπεφτε στα 40-45. Όποτε σταματούσα την οδήγηση, το frame rate επέστρεφε στα 60άρια. Δεν είχε σημασία πόσοι NPCs ή οχήματα βρισκόντουσαν εντός του οπτικού μου πεδίου, πράγμα που σημαίνει ότι κάτι παίζει με τον κώδικα του παιχνιδιού.

Το Sleeping Dogs λοιπόν εξαρτάται τόσο από τη CPU, όσο και από τη GPU. Όπως φαίνεται και παραπάνω, το καμάρι της United Front και της Square Enix εκμεταλλεύεται τους τετραπύρηνους επεξεργαστές. Από την άλλη μεριά, όμως, η United Front πρόσθεσε κι αρκετά χαρακτηριστικά τα οποία “στρεσάρουν” τη GPU. Η επιλογή Extreme AA, λόγου χάρην, είναι στην ουσία FXAA μαζί με 4x4SSAA, μια τεχνική η οποία είναι αρκετά απαιτητική. Όχι μόνο αυτό, αλλά η ομάδα ανάπτυξης πρόσθεσε SSAAO, υψηλότερης ποιότητας σκιές, και καλύτερο LOD σύστημα. Ναι, θα παρατηρήσετε pop-up αντικειμένων αλλά δεν είναι τόσο έντονο όσο στις κονσόλες. Μια GTX275 μπορεί να τρέξει το παιχνίδι με 30 καρέ το δευτερόλεπτο (χωρίς περαιτέρω πτώσεις) στις μέγιστες γραφικές λεπτομέρειες και με normal AA. Από την άλλη, μια GTX295 είναι ικανή να σας προσφέρει 60 καρέ το δευτερόλεπτο (με την προϋπόθεση να μην “χωλένετε” εξαιτίας της CPU σας). Στο σύστημα δοκιμής, το Sleeping Dogs έτρεχε με παραπάνω από 60fps με μοναδική εξαίρεση κατά τη διάρκεια της οδήγησης εντός της πόλης.

Όταν σταματάμε να οδηγάμε, η χρήση SLI εκτοξεύεται στο 90-96%.

Όσον αφορά τα γραφικά, το Sleeping Dogs φαίνεται εξαιρετικό για open-world sandbox παιχνίδι. Οι περισσότερες υφές είναι όντως υψηλής ανάλυσης (αν και θα παρατηρήσετε αρκετές χαμηλής ανάλυσης εδώ κι εκεί) και μέσω του DX11 tessellation, οι χαρακτήρες δεν έχουν ίχνος από “ξέμπαρκα” πολύγωνα. Αν βεβαίως δεν έχετε DX11 κάρτα υπάρχει θέμα, αφού θα παρατηρήσετε αρκετές “γωνίες” στους χαρακτήρες. Το SSAO επιφέρει τεράστιες βελτιώσεις στο οπτικό θέαμα, ειδικά όταν περπατάτε σε σκοτεινά σοκάκια όπου δεν δημιουργούνται σκιές από τις δυναμικές πηγές φωτός. Βέβαια, πρέπει να αναφέρω και τα προβλήματα του Sleeping Dogs, για τα οποία ευθύνεται το σχετικά “old-generation” σύστημα φωτισμού. Το να χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές diffuse maps ώστε να θαμπώσουν και να εντυπωσιάσουν τους gamers έχει καταντήσει βαρετό, ειδικά για όσους από εσάς έχετε δει τον ray-tracing φωτισμό της Brigate 2 Engine. Επίσης, το Sleeping Dogs δεν χρησιμοποιεί ούτε καν Global Illumination, ενώ αρκετές σκιές είναι προκατασκευασμένες. Το δε TοD (Time of Day) θα μπορούσε να βελτιωθεί μέσω ενός ENBSeries mod, αν και ο Boris Vorontsov δεν ασχολείται -για την ώρα- με το παιχνίδι.

Όσον αφορά το gameplay, δεν έχω και πολλά να προσθέσω. Μπορείτε άλλωστε να διαβάσετε το review του Termi. Προσωπικά θεωρώ το Sleeping Dogs το ιδανικό μίγμα μεταξύ Shen Mue, GTA IV, Yakuza και True Crime. Πρέπει επίσης να πω ότι το παιχνίδι μου θύμισε την ιαπωνική ταινία Infernal Affairs, remake της οποίας είναι το αμερικάνικο The Departed.

Ωραία textures, ωραία γραφικά... αυτός ο περίεργος που κάθεται έτσι μπροστά μου όμως τι περιμένει; No κοκο σήμερα mate.

Σε τελική ανάλυση, το Sleeping Dogs είναι ένα εθιστικό και βελτιστοποιημένο PC game. Σε αντίθεση με το Max Payne 3 όμως, υπάρχουν μερικά θεματάκια με την μηχανή (ή και με το SLI profile) του Sleeping Dogs. Ας ελπίσουμε ότι η United Front Games θα διορθώσει τα διάφορα αυτά τεχνικά θέματα. Παρά ταύτα, το Sleeping Dogs εκμεταλλεύεται τους τετραπύρηνους και του διπύρηνους επεξεργαστές, διαθέτει αρκετές γραφικές επιλογές για να φέρετε το παιχνίδι στα μέτρα σας, δουλεύει μια χαρά σε SLI mode, είναι ευχάριστο και διασκεδαστικό. Παρόλο που δεν είναι το καλύτερο PC port του 2012 (αυτός ο τίτλος μέχρι στιγμής πηγαίνει στο Max Payne 3), είναι από τα καλύτερα που έχουμε δει εντός της χρονιάς. Γι αυτό και η Square Enix με την United Front Games αξίζουν τα συγχαρητήριά μας. Εύγε!

 • Bill B.

  Εύγε!
  Έτσι πρέπει να είναι όλες οι μεταφορές στο PC...
  Ένα σωρό γραφικές ρυθμίσεις υπάρχουν, πολύ καλή δουλειά, τώρα μένει να τσιμπηθεί.

 • Julian

  Δεν ξερω in motion αλλα οι εικονες ειναι φανταστικες! Μπραβο γενικα στο στουντιο για οτι εκανε.. Ειναι απο αυτα τα παιχνιδια που λεμε οτι "αξιζουν τα λεφτα τους"

 • http://www.game20.gr john2

  Πείτε γνώμες για αν θέλετε στα triple-A multiplatform games να υπάρχει παρόμοια ανάλυση της PC έκδοσης όταν έχουμε review της console version.

 • Bill B.

  Ναι, με 1000 θέλω εγώ...
  Μην σου πω και βίντεο με τις εκδόσεις, έτσι ώστε η διάφορα να είναι πιο αισθητή 😛

 • bigi

  Γιατί να μη θέλουμε;Μου θυμίζει την παροιμία με τον καλόγερο... 😛

 • StratosGK

  Να κάνεις john2, ωραίο το κείμενό σου. Το διάβασα και ας μην έχω gaming PC.

 • Julian

  To εχετε κανει στο BF3 αυτο σωστα; Αν ημουν PC gamer θα ηθελα

 • pgetsos

  εννοειται θα θελαμε 🙂 και σε καποια μικροτερα πχ, ας υπαρχει στο review μια αναφορα με πιθανα θεματα η γενικα πως τρεχει!

 • Tony

  vista ειναι αυτα που βλέπω? 😀

 • ΔημήτρηςΔήμου

  Δηλαδή μου λέτε ότι παρόλο που δεν έχουν έχουν ούτε δράκους, ούτε εξωγήινους, ούτε τεράστια ρομπότ ότι πρέπει να παίξω αυτό το παιχνίδι και το Max Payne; Είναι τόσο καλά;

  @Tony, νομίζω 8 είναι 🙂

 • zaes

  Αυτα τα dx11 χαρακτηριστικα μας χαλασανε και δεν μπορουμε να το τρεξουμε σε winxp,αντε τωρα να βαλουμε dual boot με win7...το κερατο μου!

 • meh

  Εχουν περασει 11 χρονια. Τα XP δεν τσουλανε πλεον.

 • Julian

  Περασαν 11 χρονια απο τα XP? Απαπαπαπα

 • zaes

  τσουλανε ρε meh μην εισαι απολυτος..μακραν απο τα πιο σταθερα και λειτουργικα
  συστηματα...

 • meh

  Δεν ειπα το αντιθετο. Αλλα οταν στον τομεα της τεχνολογιας το hardware εξελισσεται ασταματητα ειναι αστειο να μενεις στο ιδιο λειτουργικο, οσο καλο και να ειναι.
  Και τα 98 σταθερα και κουκλια ηταν, γιατι πηγαμε ολοι στα XP στο 2001?

 • zaes

  η κρατας ενα dual boot και εισαι οκ....

 • ANiR

  Η GTX 295 δεν είναι dx10 κάρτα?? Ενεργοποιούνται τα dx11 features με αυτή??

 • GOGOS

  Μπραβο στην εταιρια για την προσπαθια της.. Το max payne 3 οντως ειναι και αυτο εκπληκτικο στο pc.. Ακομα δεν εχω παιξει το παιχνιδι αλλα συντομα θα το δοκιμασω..

 • meh

  Dual boot με 2 διαφορετικα windows βρε? 😛
  Πετα linux μεσα τουλαχιστον να το φχαριστηθεις.

 • zaes

  meh και ομως γινεται...θα το κανω μονο και μονο για να τρεξω το sleeping d. χαχα
  μπα δεν τρελαινομαι για linux....τα βαριεμαι...ωπα θα αρχισουν οι λινουξαδες να
  με βαρανε στα μυνηματα τωρα..χεχε

 • kostool

  Και εμένα μου άρεσαν πολύ τα XP αλλά είναι πολύ πίσω τεχνολογικά... Άλλωστε αν έχεις πάνω από 2GB RAM (που είναι ούτως η άλλως απαραίτητο πλέον) το 64-bit λειτουργικό είναι μονόδρομος. Τα Win7 είναι super, και λογικά θα είναι τα νέα XP κρίνοντας από τo πόσο fail φαίνονται τα 8άρια...

 • zaes

  kostool απο θεμα συμβατοτητας με παλαιοτερες εφαρμογες και παιχνιδια εχουν προβλημα?

 • georgexxx7

  το χειμωνα ειναι να παιζεις με αυτον τον επεξεργαστη να βαραει 80-90% και να ειναι σαν αεροθερμο στο δωματιο χαχαχαχα

 • ggaammeerr

  Ωραιο κειμενο john και φυσικα θελουμε να γινεται αυτο για ολα τα παιχνιδια. (κι ας μην ειμαι ουτε κι εγω pc gamer) Οπως ειπε κι ο Bill ετσι θα επρεπε να ειναι ολα τα πορτσ κι οχι να μας εκπλησει ενα τοσο καλο πορτ.Καλο λιωσιμο σε ολους τους pc gamers που εχουν το παιχνιδι.

 • meh

  Γιαννη, κανε αναλυση του Dark Souls ρε, να γελασουμε λιγακι. 😛

 • GOGOS

  meh το dark souls ειναι κορυφαιο στο ειδος του.. Μην το κρινεις μονο απο τον τεχνικο τομεα στο pc που ειναι μετριος.. Παιξε το πρωτα, πραγματικα αξιζει..

 • meh

  Το επαιξα, ενταξει ειναι. Το αρθρο/ στηλη αφορα τον τεχνικο τομεα. Και επειδη ο τεχνικος του τομεας ειναι ανεκδοτο θα ηθελα πολυ να διαβασω ενα κειμενο απο τα χερακια του john2.

 • kostool

  zaes

  καμία απολύτως... δεν υπάρχει τίποτα που να μπορούσα να τρέξω στα XP και να μην μπορώ στα 7...

 • Julian

  Γενικα τα windows 7 μην τα φοβαται κανεις, ειναι ενα απροβληματιστο λειτουργικο με μηδεν προβληματα συμβατοτητας, ισως σε κατι υπερβολικα παλιο, κατι που δεν εχω συναντησει ακομα βεβαια.

 • http://www.game20.gr john2

  Οι οπαδοί του Dark Souls δεν θα θέλουν με τίποτα να δουν τι έχω να πω για τα τεχνικά θέματα της PC έκδοσης 😛

 • GOGOS

  Τοσο χαλια ηταν? Στο Ps3 εκτος απο καποια frame drops δεν ειχε αλλα προβληματα.. Στο pc ειχε επιπλεον προβληματα? Τα frame drops δεν ηταν και τοσο πολλα, κρατουσαν για λιγα δευτερολεπτα, δεν δημιουργουσαν προβλημα στο gameplay..

 • zaes

  thanx kostool..το υποπτευομουνα αυτο....χαχα

 • Φοίνικας ο Τέταρτος

  zaes απλά βάλε τα 7. Και όλες τις τεχνολογίες υποστηρίζουν και εξίσου σταθερά είναι μην πω καλύτερα.

 • http://ghz.gr Fil

  ΩΩΩΩΩ τέτοια να ακούω τώρα που παρήγγειλα τον FX 4170,θα πέσει καψιμοοοοοο

 • bigi

  zaes, σοβαρά μιλάς ασχολείσαι ακόμα με τα xp και τα θεωρείς και σταθερά;;;Ρίξε ένα βλέφαρο στα 7 και θα χαρακτηρίσεις αμέσως τον εαυτό σου ότι τόσα χρόνια ήταν τεχνοφοβικός.

  Μου αρέσει που αναρωτιέστε κιόλας τι λειτουργικό είναι αυτό στη φωτό.Στην τρίτη παράγραφο το λέει ο άνθρωπος...

 • Chronix

  Εγώ νόμιζα ότι οι "τεχνοφοβικοί" χρησιμοποιούν γενικά Windows 😛

 • bigi

  Οι gamers ναι... 😉

 • Chronix

  Με προσβάλεις 😛

 • bigi

  Ότι δηλαδή;

 • zaes

  @bigi ατοπο το σχολιο σου..δεν ειμαι καθολου τεχνοφοβικος..απλα αν κανω την δουλεια μου με ενα λειτουργικο συστημα θα μεινω με αυτο,αν χειαστει να το αλλαξω θα το κανω..ετσι απλα...

 • george

  Fil παρατησες intel και πηρες amd?
  η amd ειναι φτηνοι αλλα με καλα ρολογια αλλα αποδοση 0.
  (εχω πσ με αμδ και με ιντελ καμια σχεση).

 • GOGOS

  Δεν ξερω παιδες για τους amd αλλα εχω που εχω παλιο μοντελο Intelcore2duo εχω μεινει αφωνος που μετα απο τοσα χρονια ενας δυπηρηνος επεξεργαστης εχει τοσο καλες επιδωσεις στα παιχνιδια.. Γενικα η Intel απο οτι βλεπω και καταλαβαινω ειναι μονοδρομος σε οτι αφορα τους επεξεργαστες..

 • george

  Οτι δινεις περνεις intel 250€ για 10 χρονια
  Amd 125€ για 4 maximum

 • pgetsos

  kostool portable προγραμματα στα 7ρια δε μου τρεχει, ουτε φορητα παιχνιδια που εχω πολλα... ουτε με ρυθμισεις συμβατοτητας ουτε με τιποτα, γι'αυτο ειχα μεινει με τα XP μεχρι που εβαλα linux+Wine....

  intel Core2Duo E7400 @ 2.8 (3.4 με o/c) και τρεχει ακομα τα παντα....

 • http://ghz.gr Fil

  Ο AMD FX 4170 αυτην την στιγμη εινια ο γρηγοροτερος 4πυρινος επεξεργαστης.
  http://www.ocaholic.ch/xoops/html/modules/smartsection/item.php?itemid=779&sel_lang=english

 • http://ghz.gr Fil

  Σχέση τιμής και απόδοσης πάντα!!!
  140 Ευρο Μητρικη AM3 + 4Gb Ramm στα 1600Mhz και ενας 4170 στα 127 ευρο και το μηχάνημα θα πετάει!!!
  Ηδη τον παλιο μου Phenom 965 τον εχω χρονισμενο στα 3.7 Stable και απλα δεν νιωθει...

 • bigi

  Τι δουλειά κάνεις φίλε ακόμα με τα xp;Παίζεις παιχνίδια;Με 4gb αναγνώριση μνήμης;Θα τρελαθούμε;

 • zaes

  οχι μην τρελαθεις...με το sp 3 μια χαρα τρεχουν τα παιχνιδακια..τωρα μονο μου τα χαλασε το sleeping dogs και απο τι ακουω και το καινουριο cod θα τα θελει..

 • bigi

  Είναι πολλά παιχνίδια που δεν παίζουν στα xp είτε καθόλου είτε με dx10/11 εφέ.Και φυσικά θα γίνουν πολύ περισσότερα με τον καιρό και ο κανόνας μόλις βγουν οι νέες κονσόλες.Από τη στιγμή που τα 7ρια κάνουν ότι τα xp και ακόμα περισσότερα, δε βλέπω το λόγο να μην κάνεις στον εαυτό σου το δώρο να βάλεις τα 7.Ούτε διπλά boot ούτε τίποτα.Ένα σύγχρονο λειτουργικό, απλά.Και μετά θα την καταλάβεις από μόνος σου τη διαφορά.

 • zaes

  Η μεταβαση σε 7 ειναι δεδομενη bigi...θα γινοτανε γιατι δεν μπορεις να μενεις στασιμος..
  ποια παιχνιδια δεν παιζουν σε xp?

 • pgetsos

  bigi 3 σχολια πιο πανω ειπα, portable που εχω απειρα δε μου τρεχουν....

 • meh

  Τι portable εχεις ρε συ? Γιατι δεν ειναι παντα το λειτουργικο ο ενοχος.

 • pgetsos

  απο office μεχρι διαφορα παιχνιδια σε emulators ή γενικα παλιοτερα παιχνιδια..... νταξει, αφου τρεχουν τα πιο πολλα στα Ubuntu καλα ειμαι 😛

 • meh

  Αμα μιλαμε για αλλαγη απο 32bit σε 64 ειναι πολυ πιθανο. Μεχρι τωρα εγω μονο σε ενα παιχνιδι ειχα θεμα και στον Installer ενος αλλου. Βρηκα λυση και για τα 2 παντως.

 • pgetsos

  ψαχτηκα γιατι σκεφτομουν να αλλαξω σε 7ρια, να του κανω και καμια αναβαθμιση αλλα ειδα παρομοια προβληματα απο πολλους...

 • Bill B.

  Εδώ και τα Vista πρέπει να καταργήσουν, γενικώς από παντού.
  Εσείς για XP μιλάτε ακόμα?

  Τα 7 είναι ότι καλύτερο βγήκε πότε (από Windows) και θέλω να πιστεύω πως με αυτά θα μείνουν όλοι, για πολλά χρόνια.
  Και τα 8 φυσικά θα πατώσουν έτσι όπως τα έκαναν...σαν τα μούτρα τους!

 • Φοίνικας ο Τέταρτος

  Ψάξου λίγο για το όνομα των εγκεφαλικών κυττάρων , άμα είναι να εκφράσεις επανελειμένος μία άποψη γίνε λίγο σχετικός με τον τομέα πριν ρίξεις την άσχετη και άπορη βολή..

  Το είπαμε χίλιες άμα έχεις πρόβλημα με το UI πας google γράφεις vistart και τέλος. Δηλαδή τα θετικά των 8 ενάντια στα 7 και γενικά είναι τόσο πασιφανές όσο και οτί ο miyamoto δουλεύει στην nintendo.

 • Bill B.

  Αν αναφέρεσε σε μένα...
  Δεν με ενδιαφέρουν τα 'εξωτερικά' προγράμματα που λειτουργούν τα 8 ΣΑΝ τα 7...
  Θέλω να τα έχει από μόνο του, γκέγκε?

  Και γενικά ξεφορτώσου μας και άσε με να έχω την γνώμη μου.

  Τα 8 είναι χάλια και μόνο για ότι έχει touch screen.
  Δεν ξύπνησα μια μέρα και μου καρφώθηκε αυτή η γνώμη, αν ψάξεις τα forums λίγο, θα διαβάσεις ότι οι περισσότεροι λένε αυτό...τα 8 φτιάχτηκαν για να αποτύχουν...
  Μετά τα απόλυτα 7...το χάος!!!

  Και μιλά καλύτερα btw!!!

 • pgetsos

  τα 8 ειναι μεγαλο στοιχημα για την Μικρομαλακη, γιατι παει να ενοποιησει υπολογιστες,ταμπλετες και κινητα.... τωρα, αμα θα πιασει, θα το δουμε!

  με δυνατο συμμαχο στα κινητα (Νοκια, ασχετα αν σχεδον την εχει καταστρεψει μεχρι στιγμης) και το κλασσικο ~90% στους υπολογιστες+ το Surface που ειναι η μονη ταμπλετα που με τραβηξε το ενδιαφερον μεχρι στιγμης, εχει πολλες ελπιδες Βασιλη!

 • Bill B.

  Μην βάζεις τους υπολογιστές καθόλου μέσα, θα έχει επιτυχία στα tables και windows phones μόνο.
  Στο υπογράφω, εδώ θα είμαστε και θα το δούμε!

  Και από το 90% που λες, δεν θα φύγει κάνεις για τα 8 παρά μόνο οι fans, οι υπόλοιποι θα μείνουν στα 7 γιατί όπως κι εγώ δεν βρίσκω τον λόγο να αλλάξω...
  Και ότι γίνετε στα 8 με ένα απλό update θα έρθει και στα 7.

  Παράδειγμα? Τα Vista υποστήριζαν μόνο DX10 και τα 7 DX11, με ένα update ντα νταααμ...DX11 και τα Vista.
  Κάτι τέτοιο θα γίνει και με το υποτιθέμενο DX11.1 που θα έχουν τα 8, κατευθείαν στα 7 θα βγεί.

  Καταλήγω στο ότι δεν υπάρχει λόγος για 8!!!

 • Bill B.

  Και όπως έγραψα και σε ένα άλλο θέμα (για να μην ξεχνάμε τι λέμε) μου αρέσει που εξελίσσεται η τεχνολογία και δεν μένουν στάσιμα τα πράγματα, αλλά δεν σημαίνει ότι θα πετύχουν κιόλας...

 • pgetsos

  30 ευρω εχει η αναβαθμιση 😉 τα XP σταματανε τελειως απο φετος υποστηριξη μεχρι και σε παιχνιδια κτλ (ηδη καποια δε τρεχουν) οποτε ενα 30% (τοσο δεν εχουν?) με 30 ευρω θα κανει την αναβαθμιση του στα 8 🙂 +ολες σχεδον οι εταιρειες...

 • zaes

  Ποια Vista ρε συ Bill? "Σβηστα" μαλλον ηθελες να πεις...μιλαμε για μακραν απο τα πιο ασταθη και αποτυχημενα λειτουργικα που ειχε βγαλει ο Μπιλαρας..τα xp πολυ καλυτερα τους...
  Απλα πιστευω οτι αμα σε καλυπτει ενα λειτουργικο συστημα δεν χρειαζεται να το αλλαξεις...δεν τρωμε οτι μας πετανε απλα...
  Βεβαια οταν χρειαστει και ζηταει την αναβαθμιση του θα την κανω..οπως τωρα mε το sleeping dogs και αργοτερα με το cod..
  Ακομα παντως περιμενω απαντηση απο το bigi για το οτι πολλα παιχνιδια δεν τρεχουνε στα xp....και μην μου πεις μονο το battlefield...

 • meh

  Μετα τα Windows Me ολα τα αλλα ειναι αυτοματως αψογα.
  Καπου πρεπει να το ειχα ξαναπει αυτο! 😛

 • pgetsos

  εεεεελα ρε 😀 επειδη ανοιγες το word και σου πεταγε μπλε οθονουλα? :Ρ σιγααααα

 • meh

  Για να σου το κανει αυτο επρεπε να εχεις καταφερει να φτασεις στην επιφανεια εργασιας πρωτα. 😀

 • Bill B.

  zaes, χαχα, άσε είχα Vista και ξέρω πως ήταν. Πονεμένη ιστορία!

  pgetsos, δεν είναι το θέμα τα λεφτά...Το θέμα είναι η 'ανάγκη' της αλλαγής, που είναι ανούσια, αν έχεις 7.
  Και επειδή μου λες ότι κάποιοι μπορεί να αλλάξουν επειδή είχαν XP ή κάποιες εταιρίες ξέρω' γω, ναι, αυτό μπορεί να γίνει.
  Αλλά πάλι το ποσοστό πωλήσεων των 7 δεν θα υπάρξει για τα 8.
  Σίγουρα!

 • pgetsos

  περιμενε και θα το δουμε Βασιλη 😉

  meh 😆

 • http://ghz.gr Fil

  Windows95->Windows98->Windows98SE->WindowsXP->Windows 7(64bit).

  Τα έχω προλάβει και τα έχω δουλέψει όλα και μπορώ να πω ότι τα 7 λόγο του ότι υπάρχει ανάπτυξη είναι τα καλύτερα άλλα εάν ασχολείσαι με Firmwires/Flashing και διάφορα άλλα geeky τότε τα XP καλά κρατούν ακόμα.

 • http://ghz.gr Fil

  Τα 8 τα δούλεψα με απογοήτευσε το Phone-ish UI.Από αποδόσεις πάνε πολύ καλά μπορώ να πω οτι σε μερικα games έκλεψα μερικά frames.
  Θα τα βάλω μόνο εαν βγει κάποιος stable τρόπος να μην υπάρχει το metro UI.

 • bigi

  Ρε συ zaes τόσο μεγάλο εχλέ έχεις να μου αποδείξεις ότι ακόμα τα xp μετράνε;Ναι άμα θες gaming αξιώσεων και όχι επιπέδου ps2 πας σε 7, πώς να γίνει δηλαδή;Γιατί εδώ και μια 3ετία τουλάχιστον σχεδόν όλα τα παιχνίδια έχουν επιλογές που δεν είναι διαθέσιμες στα xp.Και υπάρχουν και μερικά που δεν τρέχουν καν σε xp.Ποια είναι αυτά;Μιας και τα έχω σουτάρει από το '08 δεν καίγομαι να δω ποια είναι ασύμβατα, αλλά με μια πρώτη σκέψη εκτός του παρόντος μου έρχονται στο μυαλό τα just cause 2,bf3, f1 series και μόνο.Πόσα ακόμα είναι δεν ξέρω, αλλά και να ήξερα δε θα μου άλλαζε τη γνώμη.Και κάτσε να δεις γέλιο μόλις έρθουν οι νέες κονσόλες που θα προγραμματίζονται όλα σε dx11.

  @ all the rest: καλά χρυσά τα xp, τα είχα κι εγώ για χρόνια, δεν έβαλα καν vista γιατί τα συχαινόμουν, αλλά τώρα τι καθόμαστε και λέμε;Συγκρίνουμε τι;Τα xp με τα 7; Ας είμαστε λίγο σοβαροί.Έχει κλείσει δεκαετία το λειτουργικό και δεν υποστηρίζεται και επίσημα.Αν έχεις ένα μηχάνημα 4ετίας έστω και νεότερο δεν κοιτάς xp για πολλούς λόγους.

  pgetsos, τι portable δε σου τρέχουν;Δεν καταλαβαίνω;Εντάξει ασυμβατότητες και αυτά έχουν.Την απόλυτη συμβατότητα δε θα την πετύχει κανένα λειτουργικό.Υποθέτω όμως ότι αγνοείς τη δυνατότητα virtualization που έχουν τα 7.Όχι compatibility mode και κολοκύθια.Xp μέσα στα 7ρια...
  Δες εδώ: http://www.youtube.com/watch?v=WeqoVAlc594

  Και έτσι σου δουλεύουν και τα office σου που δε θες να αλλάξεις και ό,τι άλλο.Είπαμε ότι κάνουν τα xp, το κάνουν και τα 7, το αντίστροφο δε γίνεται.Λύσεις για όλα υπάρχουν.Μη συγκρίνουμε λειτουργικά με δέκα χρόνια διαφορά μεταξύ τους.Δεν υπάρχει καμία επαφή, όσο κι αν θέλουμε να μείνουμε με το παλιό λειτουργικό, μας τα παλιά προγράμματά μας ίσως και το παλιό μηχανάκι μας, οι εξελίξεις τρέχουν.

 • zaes

  ρε συ bigi..τα xp θεωρουνται η μαλλον θεωρουνταν(για να μη παθεις και κανα εμφραγμα) απο τα καλυτερα λειτουργικα που εχει φτιαξει ο μπιλακος,αυτο δεν μπορεις να το αμφισβητησεις εκτος αν ζεις σε καμια σπηλια η απλα εχεις επαφη με υπολογιστες τα τελευταια 4 χρονια...Τα 7 εννοειται οτι ειναι ενα βημα παραπανω απο τα xp αλλα εαν δεν υπαρχει ουσιαστικος λογος..γιατι να τα αλλαξεις...τωρα βεβαια με τα dx11 παιχνιδακια θα το τολμησουμε..το καθε πραγμα στον καιρο του..δεν ειμαστε "θυματα" να αλλαζουμε λειτουργικα οποτε και καλα μας το λανσαρει η μαμα microsoft...θα το αφησουμε λιγο..θα το δουμε αν θα τραβηξει..και μετα αλλαζουμε...
  Βεβαια τα xp εχουν χρονια στην πλατη τους αυτο δεν το αμφισβητω..βγαλανε τα ψωμια τους και με το παραπανω..
  Bigi και παλι δεν με καταλαβαινεις....δεν σου πα οτι τα xp υπερτερουν εναντι στα 7,απλα οτι ηταν απο τα πιο επιτυχημενα os που ειχε λανσαρει η microsoft(συνδυασμος ευχρηστιας win98+σταθεροτητα win nt).
  by the way..σου ερχονται αλλα στο μυαλο? Δεν νομιζω αυτα και μονο θα σου βγαλε το google...

 • plus

  Έπαιξα το demo του και πέρα από ότι δεν μπορείς να καταλάβεις τι λέει το game (πολύ μικρό έστω και για demo) δε μπορώ να πω ότι είδα κάτι το ξεχωριστό στον οπτικό τομέα.Ίσως για τη κλίμακα του παιχνιδιού ναι να είναι όντως πολύ καλός,δε ξέρω.Όταν πέσει η τιμή του θα το πάρω πάντως.Με ψήσατε και από το review και από τα σχόλια.
  Τώρα για OS που συζητάτε θα συμφωνήσω και εγώ με αρκετούς και θα πω για τα 7.Aν είσαι gamer ειδικά δεν υπάρχει ούτε ένας λόγος να χρησιμοποιείς ακόμα ΧP.
  Καλά χρυσά τα XP δε λέω αλλά τα 7 είναι σε άλλο επίπεδο.Εκτός από την αναγκαιότητα κάποιων παιχνιδιών λόγω DirectX κτλ και τα υπόλοιπα που τρέχουν σε XP θα τρέξουν καλύτερα στα 7 και σε πολλές περιπτώσεις θα κερδίσεις και κάποια fps.Γενικά την καταλαβαίνεις τη διαφορά.Τρέχουν ποιό ξεκούραστα να το πω.
  Για τα Vista τι διάολο,ο μόνος είμαι που δεν είχε πρόβλημα?Το μόνο κακό για μένα είναι ότι ήταν βαρύ λειτουργικό.Με ένα αξιοπρεπές PC όμως δε νομίζω να υπήρχε κανένα πρόβλημα.Σε δύο διαφορετικά PC τα έτρεχα και δε θυμάμαι κάτι.Ότι ήταν βαριά πάντως,ναι ήταν.
  Τώρα για τα 8 δε ξέρω τι γίνεται,δεν έχω ασχοληθεί ακόμα.Θα τα βάλω σίγουρα κάποια στιγμή μέσα στο χρόνο να τα δω.

 • http://osarena.net Blackfox

  Εγώ τουλάχιστον με μια 4870 (που παίζει τα πάντα άψογα -δεν μιλάω για απεικόνιση εφέ κτλ. καθότι δεν υποστηρίζει Dx 11) στο συγκεκριμένο παιχνίδι... βρίζω. Κρασάρει άπειρες φορές ο οδηγός της AMD και επανακτάται, αφήνοντάς μου ένα... ροζουλί desktop.
  Yippie!

 • EdgierMink61

  Καταρχήν να πω τα συγχαρητήρια μου στην Front Games για το καλό port στο PC (που φτάσαμε ρε παιδί μου, να λέμε μπράβο όταν κάνουν σωστά την δουλειά τους αλλά αυτό είναι άλλο θέμα) και δεύτερον να πω πως θέλω να εφαρμοστεί η πρόταση του John2 για την ύπαρξη αντίστοιχων κειμένων σε παιχνίδια, για την έκδοση τους στον υπολογιστή.
  Btw Σε παρακαλώ βρε John2, γράψε για τον τεχνικό τομέα του Dark Souls στο PC και μην το λυπηθείς καθόλου.

  Τώρα να πω την ιστορία του δικού μου laptop. Το έχω 6 χρόνια, τρέχει Vista, διπύρηνος στα 2,4 Ghz, το hardware έχει 4 Gb RAM, τα Vista αναγνωρίζουν 3 και ποτέ δεν με έχουν αφήσει να πάω πάνω από το 72% της RAM για έναν λόγο που μόνο εκείνα ξέρουν. Βλέπω τις θερμοκρασίες που έχει και ο John2 στις φωτογραφίες και τον κρατώ μονίμως σε αδρανοποίηση για να μην περιμένω 5 λεπτά να πάρει μπροστά κάθε φορά που θέλω να τον χρησιμοποιήσω. Γενικώς πέρα από το ότι είναι πολύ βαριά, με τα Vista εγώ δεν έχω αντιμετωπίσει προβλήματα, αν και ένα άλλο laptop που έχω και είναι Vaio με παρόμοια χαρακτηριστικά, έχει βγάλει blue screen 2 φορές μέχρι στιγμής. Θα περιμένω να δω τα 8 και μετά θ'αποφασίσω τι θα βάλω στο μελλοντικό σταθερό μου.