alt text

Η Crytek έχει συνδέσει το όνομά της κυρίως με FPS που κατά κανόνα εντυπωσιάζουν με τα γραφικά τους. Με την κυκλοφορία του Xbox One η γερμανική εταιρία μας δίνει έναν διαφορετικό τίτλο για τη νέα κονσόλα της Microsoft, το Ryse: Son of Rome που είναι hack and slash τρίτου προσώπου.

Η ιστορία του Ryse: Son of Rome διαδραματίζεται στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία του 1ου αιώνα μ.Χ., στην κεφαλή της οποίας βρίσκεται ο αυτοκράτωρ Νέρων. Η Ρώμη δέχεται επίθεση από βάρβαρους και ο Marius Titus, ένας Ρωμαίος εκατόνταρχος, φυγαδεύει τον Νέρωνα στο παλάτι του. Έπειτα, τα γεγονότα το παιχνιδιού αποτελούν ένα εκτεταμένο flashback που διηγείται την ιστορία του Marius μέχρι τη δεδομένη χρονική στιγμή. Μπορεί ο πρωταγωνιστής να μην είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρων σαν χαρακτήρας, όμως η πλοκή του Ryse: Son of Rome σας κρατάει μέχρι τέλους. Άλλωστε το παιχνίδι διαρκεί μόνο έξι ώρες περίπου.

Ο πυρήνας του Ryse είναι ένα σύστημα μάχης που δεν ενθαρρύνει το αδιάκοπο πάτημα κουμπιών, αλλά ωθεί τον παίκτη να χρησιμοποιεί εναλλάξ χτυπήματα, άμυνες και αντεπιθέσεις. Δυστυχώς όμως το βάθος του συστήματος μάχης είναι πολύ μικρό, αφού δεν υπάρχουν πολλά combo ή όπλα και έτσι μετά από λίγη ώρα καταντάει επαναλαμβανόμενο. Η ύπαρξη έστω μερικών παραπάνω όπλων πέραν του αρχικού σπαθιού και κάποιων ακοντίων, θα βοηθούσε σημαντικά στη μείωση της μονοτονίας. Σχεδόν όλες οι επιτυχημένες σας προσπάθειες να σκοτώσετε ένα εχθρό κλείνουν με πολύ εντυπωσιακές και συνάμα βίαιες εκτελέσεις, οι οποίες γίνονται μέσω quick time events. Το παράδοξο είναι ότι οι εκτελέσεις πραγματοποιούνται ακόμα και αν δεν πατήσετε τα σωστά κουμπιά ή ακόμα και αν δεν πατήσετε κανένα κουμπί! Πραγματικά δεν βρίσκω κανένα λόγο για το γεγονός αυτό.

Marius Titus εναντίον βαρβάρων.

Marius Titus εναντίον βαρβάρων.

Σημαντικό στοιχείο του συστήματος μάχης είναι το λεγόμενο “focus”, το οποίο αποτελεί ένα power-up που σας επιτρέπει συνεχόμενα χτυπήματα χωρίς άμυνα σε αργή κίνηση. Προχωρώντας στα οκτώ κεφάλαια του παιχνιδιού μαζεύετε experience points, τα οποία μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε για αναβαθμίσεις τόσο των παθητικών ικανοτήτων σας (ενέργεια, focus), όσο και των εκτελέσεων, που όμως είναι πιο πολύ για το θεαθήναι παρά ουσιαστικές. Οι μάχες με τα αφεντικά είναι σχετικά λίγες και αντιμετωπίζονται λίγο πολύ με την ίδια στρατηγική. Η πορεία σας στο campaign του Ryse είναι ως επί το πλείστον γραμμική, με ελάχιστες παρεκκλίσεις για να βρείτε τα collectibles του παιχνιδιού. Από τα chronicles, τα scrolls και τα vistas που συλλέγετε, ξεχωρίζουν τα τελευταία, που ουσιαστικά αποτελούν πανέμορφους πίνακες ζωγραφικής.

Με το single-player να έχει μικρή διάρκεια, το online μέρος του Ryse: Son of Rome επιμηκύνει κάπως την ενασχόλησή σας με το παιχνίδι. Το multiplayer περιλαμβάνει τέσσερα modes (ένα εκ των οποίων σε DLC), στα οποία εσείς και ένας ακόμα παίκτης μάχεστε αντιμετωπίζετε εχθρούς μέσα στο επιβλητικό Κολοσσαίο. Το συνεργατικό του πράγματος παρουσιάζει ένα ενδιαφέρον, όμως το gameplay δεν αλλάζει επί της ουσίας. Υπάρχουν και in-game αγορές, αφού για να αποκτήσετε κάποια αντικείμενα ή ικανότητες, χρειάζεστε χρυσό τον οποίο μαζεύετε είτε παίζοντας είτε αγοράζοντάς τον με πραγματικά χρήματα.

Δείγμα των εκπληκτικών γραφικών του παιχνιδιού.

Δείγμα των εκπληκτικών γραφικών του παιχνιδιού.

Αντίθετα με το μετριότατο gameplay, ο τεχνικός τομέας του Ryse εντυπωσιάζει και δίνει μια γεύση από τη δύναμη του Xbox One. Πραγματικά ο τίτλος της Crytek είναι ένα χάρμα οφθαλμών. Οι διάφορες σκηνές είναι εκπληκτικές, το draw distance αρκετά μεγάλο και οι φωτισμοί υπέροχοι. Αποκορύφωμα όλων είναι η Ρώμη, η οποία πραγματικά μοιάζει να ξεδιπλώνει ολοζώντανη το μεγαλείο της μπροστά σας. Είναι βέβαιο ότι πολλές φορές θα αφήσετε το χειριστήριο και απλά θα αγναντεύετε τα τοπία του παιχνιδιού. Ένας άλλος τομέας όπου έχει γίνει καταπληκτική δουλειά είναι τα animations των χαρακτήρων και ειδικά αυτά των προσώπων. Ο ήχος κυμαίνεται και αυτός σε υψηλά επίπεδα, με καλές ερμηνείες και την πομπώδη μουσική επένδυση να δένει με το όλο σκηνικό.

Συνοψίζοντας, το Ryse: Son of Rome ενδείκνυται αν θέλετε να κάνετε... επίδειξη των γραφικών του Xbox One σας και να περάσετε κάποιες λίγες ώρες μαζί του χωρίς πολλές βλέψεις. Αν όμως θέλετε ένα hack and slash με βάθος και γερές βάσεις, μάλλον δεν θα μείνετε ικανοποιημένοι.

 • Εκπληκτικά γραφικά
 • Συμπαθητική ιστορία εκδίκησης
 • Τα vistas
 • Επιφανειακό σύστημα μάχης
 • Ανούσια QTEs
 • Μικρή αντοχή στον χρόνο
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 6.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:Xbox One (review), PC
ΑΝΑΠΤΥΞΗ:Crytek
ΕΚΔΟΣΗ:Microsoft (Xbox One)
ΔΙΑΘΕΣΗ:Microsoft Hellas
ΕΙΔΟΣ:Hack and slash
ΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player, multiplayer
ΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://www.xbox.com/el-GR/xbox-one/games/ryse
HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:22/11/2013 (Xbox One), 10/10/2014 (PC)
PEGI:18
 • gerasimos

  popcorn

 • drgci

  ωραίος εγώ περιμένω να το παίξω στο PC μου αρέσει απο αυτά που έχω δει

 • Φωτης

  Εγω θα πω οτι το ευχαριστήθηκα το game παρα πολυ..Για μενα δεν σημαίνει οτι ολα τα games πρέπει σονι κ καλα να έχουν μεγάλο βάθος στο gameplay η να ειναι πολυ ανοιχτού επιπέδου ο κόσμος τους..Γι ´αυτο που ήθελε να κανει το Ryse το πέτυχε σε μεγάλο βαθμό κ αν έβγαινε 2 θα το ήθελα πολυ κ σίγουρα με αρκετές βελτιώσεις..Παντος Εγω θα πω ενα πράγμα..Ειναι το καλυτερο 6αρακι που εχω παίξει!!!!

 • Chronix

  Το τελείωσα προχθές και θα συμφωνήσω στα περισσότερα σημεία του review και την βαθμολογία.

  Πανέμορφο και ευχάριστο παιχνιδάκι. Τα QTEs είναι εντυπωσιακά, αν και περιορισμένα, αλλά πραγματικά με τον τρόπο που υπάρχουν δεν έχουν καμία ουσία.

  Όποιος το βρει σε χαμηλή τιμή, είναι ότι πρέπει για ένα ΣΚ.

 • mpak7

  Γραφικαρες! !

 • G.J.

  6 ωρες? λαουλ

  • gogos

   Που είναι το πρόβλημα? Πληρώνεις 10 ευρώ ανα 1 ώρα gameplay.. Δεν βλέπω κάτι παράλογο!

 • worms_arm

  "Η ύπαρξη έστω μερικών παραπάνω όπλων πέραν του αρχικού σπαθιού και κάποιων ακοντίων, θα βοηθούσε σημαντικά στη μείωση της μονοτονίας"

  Σε αυτή την εποχη ποσα ακομα να μπορουσαν να υπαρξουν. Κυριως με αυτά δεν πολεμουσαν?Κανα τοξο οκ. Αλλωστε δεν νομιζω να μην τα βαλανε απο επιπολαιοτητα. Το ιδιο ισχυει που είναι γραμμικο το παιχνιδι

  • http://game20.gr Rusty Prof

   Θα μπορούσε να υπάρχει μεγαλύτερη ποικιλία σε σπαθιά και ίσως κάποιο δόρυ ή κάποιος πέλεκυς, όπλα που χρησιμοποιούσαν στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

 • Γιάννης

  Πολύ καλό και σωστό review! Μπράβο!

 • Karnage

  Καταταγείτε, λέγανε εκεί στη microsoft, καταταγείτε...

 • Panzerfaust

  Τελικά αν θέλεις να βιώσεις Ρωμαϊκό μεγαλείο δεν υπάρχει τίποτα αλλο πέρα απο το Rome Total War \m/

 • GeorgeZFR

  Έλα μωρέ...γιατί η παιχνιδαρα 6.5 και όχι 6 ? τς τς τς.

 • cheecot

  Το έπαιξα σε xbox one φανταστικά γραφικά αλλά σαν παιχνίδι μετριότητα.

 • JohnCVR

  Παιδία,έχετε κάνει ένα λάθος.
  Το review το έχετε βάλει στην κατηγορία PC, ενώ έχει γίνει σε Xbox One

  • http://game20.gr Terminator

   Το παιχνίδι βγαίνει και στο PC τον Οκτώβριο

   • JohnCVR

    Ναι αλλα δεν πρέπει να το βάλετε στην κατηγορία του xbox , αφου έγινε με βάση το xbox one?

 • XBOX ONE

  Το game ειναι απλα φοβερο.οσο αφορα για το gameplay θα συμφωνησω με το review αλλα να μην ξεχναμε οτι υπαρχουν πολλα games με επαναλαμβανομενο gameplay που πολυ απλα ειναι φανταστικα.εμενα παντως μου αρεσε παρα πολυ και ευχαριστως θα το ξαναπαιζα ξανα.οφειλο να ομολογησω οτι ειναι και κατι το διαφορετικο στο ειδος του.δεν εχω δει και κατι αναλογο σε τετοιου ειδους παιχνιδι.αξιζει.

 • OPTIKLOPS

  Και εμενα το παιχνιδι δεν μου φαινεται τοσο καλο αλλα αφου βγαινει στο pc θα το δοκιμασω

 • alexis

  το πηρα στο one και το διασκεδασα.αυτο.μετα το ξεχασα.αν φερθουν σωστα σ αυτο το game εχει ολα τα φοντα να γινει το god of war του xbox,απλα θελει πολλληηηηη δουλεια

 • billarasthekid

  Το περιμενω πως και πως για το pc

 • daredevil

  Μόλις το τελείωσα στο PC, το παιχνίδι μπορεί αν μην έχει το τέλειο σύστημα μάχης, μπορεί να μην εχει αντοχη στο χρονο, μπορει να μη σε κανει να το ξαναπαίξεις, αλλα εχει καταπληκτικα γραφικα και τοπια, εχουν κανει φοβερη δουλεια στην αναπαρασταση της εποχης, εχει καταπληκτικό soundtrack με επικους ηχους και φυσικα εχει υποθεσάρα, θα μπορουσε καλιστα να ηταν μια ταινια 180' λεπτων σε υφος Wrath of the Titans, απολαυστική. Φυσικα και δεν αξιζει να πληρωσεις το μαξιμουμ για να το αγορασεις, ομως αν περιμενεις να πεσει λιγο η τιμη του, αξιζει να το εχεις στην συλογη σου.

 • rory

  Παιδια μολις το τερματισα. Απλα απιστευτα γραφικα οτι καλυτερο οπτικα και πραγματικα next gen. Ο χειρισμος αν και επαναλαμβανομενος δεν με κουρασε καθολου. Για μενα αρκετα υποτιμημενο παιχνιδι εχει και ωραια ιστορια. Αξιζει για αγορα και ευελπιστω σε συνεχεια

  • tiflopodikas

   Ισχύει όταν είδα τα γραφικά του έπαθα την πλάκα μου,φοβερή δουλειά.Ο χειρισμός δεν κουράζει γιατί κρατάει λίγες ώρες το παιχνίδι,αλλά και εμένα μου άρεσε το σύστημα μάχης που δεν ήταν κιόλας το κλασικό που έχουν όλα τα games(ac3,shadow of mordor,batman)απλά τα QTE θα έπρεπε να αποτυγχάνουν αν δεν πατάς το σωστό κουμπί.

   • ekst

    Το επαιξα σε ενα φιλο προχτες με τα παντα maximum, τα γραφικα κλασικα για την crytek ειναι κορυφαια αλλα το παιχνιδι ειναι τραγικο. Παιζει να ειναι και το χειροτερο παιχνιδι του 2014. Δεν δικαιολογειται αυτο το πραγμα, αν το πλασαραν σαν Indie η κατι αλλο ουτε 3 δεν θα επαιρνε στις βαθμολογιες.
    Σαν το lichdom battlemage που εχει και αυτο κορυφαια γραφικα αλλα δικαια πηγε ακλαυτο γιατι απλα ειναι κακο παιχνιδι με την μονη διαφορα οτι δεν ειχε το marketing απο πισω να το στηριζει οπως το ryse.

    • Agony

     E όχι και το χειρότερο game , όπως είπες και εσύ έχει μακράν τα καλύτερα γραφικά σε game αυτή την στιγμή, αυτό από μονο του σίγουρα δεν το κατατάσσει στα χειρότερα games, εκτος και αν κάποιος δεν ενδιαφέρεται καθόλου για τα γραφικά, πράγμα που δεν το νομίζω. μιας και τα γραφικά συντελούν στην εμπειρία. Το game μου άφησε πολύ καλή εντύπωση , με καλή μουσική και ιστορία, αν και κάποιοι χαρακτήρες είναι λίγο γελοίοι.
     Από εκεί και πέρα όντως το fighting κομμάτι είναι λίγο βαρετό ,και επαναλαμβανόμενο αν το είχαν εμπλουτίσει με κάποια επιπλέον όπλα ,και ήταν στιλ castlevania lords of shadow 1 τότε θα ήταν τέλειο.
     Παρόλα αυτά το animation του χαρακτήρα είναι και αυτό απίστευτο και με μεγάλη ποικιλία στις κινήσεις.

     Απλά λόγο ονόματος πρέπει να θάψουμε και λίγο την Crytek το καταλαβαίνω αυτό. Γιατί με αυτή την λογική και το batman που όλοι έχουν τρελαθεί αν εξαιρέσεις τα special όπλα είναι ακριβώς το ίδιο βαρετό στο fighting κομμάτι.

     Είναι μια αξιόλογη προσπάθεια που αν έβγαινε Ryse 2 σίγουρα θα ήταν καλύτερο , αλλα μετά το θάψιμο που έφαγε το game δεν τους δόθηκε μια ευκαιρία να δούμε κάτι ξεχωριστό με αρχαία ρώμη , θα παίζουμε μια από τα ίδια remake και 100 παραλλαγές Far Cry, COD, Bioschock,Super Mario,Assassin creed,Deamon souls,Darks souls,Withcher κτλ.

    • Agony

     Τώρα είδα αυτό που λες για το lichdom battlemage , για open world RPG όντως έχει πολύ καλά γραφικά, για κλειστού κόσμου action game όμως δεν συγκρίνετε καμια σχέση με το Ryse έχει πολύ κατωτερα γραφικά.

     Άλλωστε συγκρίνεις ένα είδος game RPG που το ατού τους σίγουρα δεν είναι τα όμορφα γραφικά, δεν είναι action games. Αν και από τι φαίνεται ακόμα και οι φανατικοί RPG players πλέον ζητούν το κάτι παραπάνω σε γραφικά ...Withcher 3.
     Αυτό που θέλω να πω είναι ότι σε ένα RPG πρωτεύον ρολο δεν παίζουν τα γραφικά κατά γενική ομολογία.
     Σε ένα όμως κλειστού κόσμου action game , παίζουν τεράστιο ρολο , οφείλουν να είναι προσεγμένα και όμορφα και σε αυτό το κομμάτι το rYSE τα πάει περίφημα, και ενώ είναι ένα μέτριο game συνολικά , θα μπορούσε το Ryse 2 να ήταν καλύτερο αν δεν έτρωγε τόσο θάψιμο 🙂

     • ekst

      Δεν μου αρεσουν ουτε τα batman.

      Δεν εχει να κανουν τα γραφικα με το αν ειναι κλειστου κοσμου η οχι αλλα το gameplay. Παιζω ακομα (ανετα κιολας) το απιστευτο dmc 3 που εχει βαθος οσο τα μισα hack n slash που βγηκαν απο τοτε συνολικα και το ευχαριστιεμαι. Αν θελω να δω ενα ομορφο τοπιο μπορω να το κανω και αλλιως, δεν θα παιξω ryse.
      gameplay και παλι gameplay.