alt text

Η ανακύκλωση παλιών παιχνιδιών είναι της μόδας αυτή την εποχή, με την αγορά να κατακλύζεται από remasters και remakes. Tο Ratchet and Clank για το PS4 βασίζεται στο πρώτο Ratchet and Clank και αποτελεί ένα από τα καλύτερα remakes που έχουμε δει μέχρι τώρα.

Στο Ratchet and Clank ακολουθείτε την ιστορία του Ratchet, ενός ήρωα που είναι κάτι σαν μαρσιποειδές με μεγάλα αυτιά και ανήκει σε ένα από τα πολλά είδη που κατοικούν στο σύμπαν του παιχνιδιού. Ο Ratchet είναι ένας απλός, αλλά αρκετά περιπετειώδης τύπος, που ονειρεύεται να γίνει μέλος των Galactic Rangers και να προστατεύει τον γαλαξία. Παρά τις επιτυχημένες προσπάθειές του, οι Galactic Rangers και δη ο Captain Qwark, δεν του επιτρέπουν να γίνει μέλος. Ένα λάθος στο εργοστάσιο ρομπότ των κακών Blargs παράγει τον Clank, ο οποίος δραπετεύει και πέφτει στον πλανήτη του Ratchet, στην προσπάθειά του να προειδοποιήσει τους Galactic Rangers για την απόβαση του εχθρικού στρατού που απειλεί τον γαλαξία. Κάπως έτσι ξεκινάει η περιπέτεια των Ratchet και Clank σε διάφορους πλανήτες, με τα πάντα να ανατρέπονται και να αποκαλύπτονται προθέσεις και σχέδια πίσω ακόμα και από την ίδια την ύπαρξη των Galactic Rangers. Η διαφορά στην ιστορία του νέου παιχνιδιού είναι ότι πλέον την εξιστορεί ο Captain Qwark, διανθίζοντάς την με δικές του λεπτομέρειες, χωρίς να την αλλάζει σημαντικά.

Αυτό το τρένο κουβαλάει κακούς και βόμβες, πού κάνουμε παράπονα;

Αυτό το τρένο κουβαλάει κακούς και βόμβες, πού κάνουμε παράπονα;

Το Ratchet and Clank εξακολουθεί να είναι ένα αξιόλογο action platformer τρίτου προσώπου με αρκετό shooting. Οι μηχανισμοί gameplay είναι άριστα μελετημένοι, εφόσον βασίζονται πάνω σε μια ήδη πετυχημένη συνταγή. Υπάρχουν όμως και μερικά νέα πράγματα. Το gadgetron προσφέρει απλόχερα νέα, ακόμα πιο τρελά όπλα, ενώ πλέον μπορείτε να κάνετε και αναβαθμίσεις. Η αναβάθμιση του οπλισμού γίνεται στα τερματικά του gadgetron και βασίζεται σε ένα πλέγμα από εξάγωνα που το καθένα αποτελεί μια αναβάθμιση. Περιτριγυρίζοντας μια περιοχή και ξεκλειδώνοντας τα γειτονικά εξάγωνα, λαμβάνετε μυστικές αναβαθμίσεις οι οποίες είναι και οι πιο σημαντικές, αφού αλλάζουν δραστικά την δύναμη και την λειτουργία των όπλων σας, προσφέροντας πράγματα όπως μεγαλύτερη χωρητικότητα πυρών ή μεγαλύτερο πεδίο δράσης. Τα ίδια τα όπλα είναι θεότρελα - το pixelizer στέλνει τους εχθρούς στην δεκαετία του 80 μετατρέποντάς τους σε μοντέλα 8-bit, ενώ το αγαπημένο μου Mr. Zurkon επιστρέφει με τις απίστευτες ατάκες του και την όρεξη να δώσει πόνο. Υπάρχουν και διάφορα gadgets που αλλάζουν το gameplay, όπως jetpack, μαγνητικές γαλότσες, παπούτσια για grinding και άλλα που σας επιτρέπουν να φτάνετε τοποθεσίες που μέχρι πρότινος δεν ήταν προσβάσιμες.

Βέβαια, πέρα από τα διάφορα objectives, δεν έχετε πολλά να κάνετε, εφόσον τα περισσότερα μυστικά βρίσκονται ήδη εντός των αποστολών. Οι κόσμοι μετά το πέρας αυτών είναι απλά άδειοι και χάνουν λίγο από την αίγλη που τους περιβάλλει όταν τους επισκέπτεστε για πρώτη φορά και τους γνωρίζετε μέσω του gameplay αλλά και των καταπληκτικών cinematics. Παρόλα αυτά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχετε πράγματα να κάνετε. Μπορείτε να μαζεύετε ειδικές holocards για να ξεκλειδώνετε διάφορα καλούδια και κυρίως όπλα, ενώ υπάρχει και το hoverboard racing που είναι αρκετά καλό, σε σημείο που θα μπορούσε να αποτελεί ξεχωριστό παιχνίδι racing με την προσθήκη μερικών πιστών και modes. Επίσης, μην ξεχνάτε ότι ο Clank έχει και το δικό gameplay που στηρίζεται λιγότερο στο platforming και τη δράση και περισσότερο στην επίλυση πρακτικών προβλημάτων με τη χρήση διαφόρων ειδών ρομπότ που μπορούν να χρησιμοποιούνται ως τραμπολίνα, ως ηλεκτροδότηση ή ως ένα είδος μεταφερόμενης γέφυρας.

Το groovitron κάνει τους πάντες να χορεύουν στους ξέφρενους ρυθμούς της disco. Μέχρι να τους δείρετε φυσικά.

Το groovitron κάνει τους πάντες να χορεύουν στους ξέφρενους ρυθμούς της disco. Μέχρι να τους δείρετε φυσικά.

Εκεί που το Ratchet and Clank πραγματικά δίνει ρέστα είναι ο οπτικοακουστικός τομέας. Αυτό που λέγεται ισχύει: είναι ότι πιο κοντινό υπάρχει σε ταινία της Pixar. Οι φωτισμοί παιχνιδίζουν με τις μεταλλικές επιφάνειες και το νερό, οι χαρακτήρες έχουν απίστευτα προσεγμένο animation σε σημείο που απλά χαζεύετε την προσοχή που έχει δοθεί. Οι δε μάχες είναι ένα τρομερό χάος από λάμψεις, εφέ, κομμάτια εχθρών που εκτοξεύονται δεξιά και αριστερά, ενώ τα παξιμάδια (το χρήμα του παιχνιδιού) δημιουργούν από μόνα τους ένα εντυπωσιακό εφέ την στιγμή που έρχονται προς τον χαρακτήρα σας. Όλα τα παραπάνω επιτυγχάνονται με σταθερό το frame rate. Ο ήχος είναι εξίσου κορυφαίος. Οι ηθοποιοί δίνουν ρέστα στις ερμηνείες των ήδη αστείων χαρακτήρων και διαλόγων, εκτοξεύοντας την κωμωδία σε τρομερά επίπεδα. Μερικά από τα αστεία είναι τόσο καλογραμμένα που μπορούν να δεχτούν αυτό που λέμε “δεύτερη ανάγνωση”, δηλαδή άλλο να καταλάβουν οι ενήλικες και άλλο οι μικρότεροι παίκτες. Η μουσική, αν και όχι ιδιαίτερα αξιομνημόνευτη, ταιριάζει με την φανταστική ατμόσφαιρα που αναδύουν τα γραφικά του παιχνιδιού. Η ηχητική επένδυση συμπληρώνεται από τα ωραία ηχητικά εφέ, με αυτά των όπλων να ξεχωρίζουν.

Το Ratchet and Clank είναι ο ορισμός του σωστού remake. H Insomniac πήρε το κλασικό πρώτο παιχνίδι, το έφτιαξε από την αρχή με εκπληκτική παραγωγή και επιστροφή των καλύτερων στοιχείων της σειράς και το εμπλούτισε με φρέσκες ιδέες ώστε να είναι κάτι παραπάνω από μια απλή επανέκδοση. Αν έχετε PS4 και σας αρέσει το συγκεκριμένο είδος, το Ratchet and Clank αποτελεί απαραίτητη αγορά.

 • Προσεγμένο gameplay με νέα στοιχεία και όπλα
 • Κορυφαίος οπτικοακουστικός τομέας
 • Τρομερά αστεία
 • Σε κάποιες περιπτώσεις μετά το πέρας των αποστολών οι κόσμοι είναι άδειοι
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 9.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4
ΑΝΑΠΤΥΞΗ:Insomniac
ΕΚΔΟΣΗ:Sony
ΔΙΑΘΕΣΗ:Sony Hellas
ΕΙΔΟΣ:Αction platformer
ΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player
ΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://www.insomniacgames.com/games/ratchet-clank-ps4/
HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:20/4/2016
PEGI:7
 • stelios

  Το τερμάτισα 3 μέρες μετά την κυκλοφορία του! απίστευτα όμορφο παιχνίδι....αν και σχετικά μικρό σε διάρκεια ήταν χορταστικό από άποψη boss fights,δράσης και διάφορων άλλων δραστηριοτήτων!!! η ιστορία του λίγο προβλέψιμη παρόλα αυτά ενδιαφέρουσα!!! υπήρχε ποικιλία στα όπλα όπου αν εξαιρέσουμε λίγο τα αρχικά ήταν παραπάνω από κομπλέ ....

  έχω ένα παράπονο! οι αγώνες ήταν εύκολοι και υπήρχε μόνο μία πίστα!! θα μου πεις racing ήταν;; όχι απλά αυτό κάπως μου στραβο-έκατσε ...

  για το είδος του 9/10

 • ObsessedGeorge

  Έχω παίξει όλα τα κύρια Ratchet & Clank και μπορώ να πω πως όλοι οι παλιοί θα νιώσουν τρελή νοσταλγία! Αυτό που κατάφερε και έκανε η Insomniac είναι ένα instant classic. Απλά κορυφαίο σε όλους τους τομείς! Αυτή την στιγμή είμαι στο 2ο playthrough και το απολαυμβάνω όσο δεν πάει! Η τιμή του και το τεράστιο replayability είναι λόγος να το τσιμπίσουν τυφλά όλοι. Θα περάσουν απίστευτες στιγμές γέλιου.

  Marioland, Mr. Zurkon does not require bolts, his currency is pain!!! 😀
  See you on the next reboot! 😉

 • luffy-10

  Πανεμορφο!!!

 • DimoSonic

  Το έχω τερματίσει 4 φορές, σύμφωνω με το review, αλλά οι κόσμοι είναι τέλειως άδειοι αφού τα συλλέξεις όλα.
  Τον Σεπτέμβρη θα πάω και για τα thropies που δεν πήρα ακόμα.

  • ObsessedGeorge

   You did? That's im...pressive! 😛

 • alessan

  Απο τα καλυτερα παιχνιδια που εχω παιξει τελευταια! Αν ηταν ολα τα remaster/remake ετσι τοτε δεν θα υπηρχε παραπονο απο κανεναν μας! Η Insomniac μετα το Sunset στο XO εκανε παλι το θαυματακι της και με το Rachet! Θα τις τα ακουμπησω αβλεπι και στο Song from/of the Deep γιατι απλα τα παλικαρια μπορουν! 🙂

  Μετα απο τον Ρατσετ με επιασε και θελω remaster -τετοιου επιπεδου ομως - σε Metal Arms, Oddworld: Strangers Wrath και επιτελους -αν και δυσκολο λογω του Sea of thieves- ενα νεο Καμεο!!!

  Και ξεχασα και τον Conker τον παιχταρα! Δεν τον δινουν στην Insomniac αντι να ταλαιπωριεται με την Rare να φτιαξει καμια παιχνιδαρα με τον σκιουρο να γουσταρουμε!

 • pgetsos

  Ειχα παιξει το πρωτο ελαχιστα σε ενα φιλο πριν πολλα χρονια. Ισως το πρωτο παιχνιδι που ζηλευω απο το PS4 🙂

 • DimoSonic

  Terminator το Yooka Laylee δεν το χεις δει ?
  Το εψαξα χτες και δεν βρήκα σχετική είδηση.

  • Terminator

   Το έχω δει, αλλά έχω περιορίσει τα νέα που βάζω μέχρι να λυθούν όλα τα προβλήματα στα σχόλια.

 • Agony

  Παρέα 2 ατομα με το ανιψάκι μου 10 χρονων μπορώ να παίξω κανει για την ηλικια του ?

  • gerasimos

   Καλύτερα Grand Theft Auto να παίξετε.Το Ratchet and Clank έχει πολύ ξύλο κ σκληρή γλώσσα.

  • alessan

   Αβλεπι! Δεν εχει coop νομιζω, οποτε θα ειστε εναλαξ στο χειριστηριο αλλα κανει απο 5-105 🙂 ειναι κ σχετικα ευκολο ακομα κ στο hard!

   • Donald

    Εγώ στο normal στο τέλος δυσκολεύτηκα!

  • DimoSonic

   Άμα το έχεις τερματίσει ήδη βάλε challenge και τα μυαλά στα κάγκελα, όχι δεν έχει co op, εναλλάξ σου προτείνω χάνει ο ένας παίζει ο άλλος

  • Agony

   τελεια θα δω τιμουλα και θα του το παρω

 • ObsessedGeorge

  Το τελείωσα για 2η φορά. Απλά ο ορισμός της διασκέδασης. Εξαιρετικό χιούμορ, με πανέμορφα γραφικά και ατόφιο gameplay!

  • Donald

   Πραγματικά! Ακόμα και όταν έπαιρνες τα κέρματα, ήταν γαμάτο!

 • nikolas22072014

  Το επαιξα μετά από τόσα χρόνια.
  Απλά ΠΑΙΧΝΙΔΑΡΑ. Πολυ διασκεδαστικό και ευχάριστο .
  Δυστυχώς τέτοια δεν ξανά βγαίνουν τωρα.

  • Donald

   Σιγά μη ξαναβγούν! Και τι δε θα δινα για ένα remake Sly Cooper!

 • Gt95

  Φανταστικό απλά φανταστικό δεν το είχα παίξει όταν είχε κυκλωφορησει .καλύτερο από τα Rachet n clank που είχα δοκιμάσει στο ps3 και δεν με κράτησαν.

 • Donald

  ΠΑΙΧΝΙΔΑΡΑ! Μου το πρότεινε παιδί από δω (νομίζω ο Στέλιος ήταν;) και πραγματικά άξιζε και με το παραπάνω! Δεν είχα παίξει το παλιό στο PS2 αλλά αυτό που έπαιξα ήταν απίστευτο! Τρομερά, πανέμορφα φωτεινά γραφικά που μου είχαν λείψει από τα υπερσκοτεινά παιχνίδια που βγαίνουν πλέον, απίστευτο χιούμορ και εθιστικότατο σύστημα με τα όπλα, το gameplay σπέρνει! Θυμίζει πολύ ταινία της Disney. Τρομερή μουσική επίσης! Όλα μα όλα ήταν υπέροχα! Ακόμα και η διάρκεια του ήταν αναπάντεχα μεγάλη! Από τις καλύτερες αγορές που έχω κάνει (μόλις 15 ευρώ από το store). Σταδιακά δυσκολεύει και ειδικά στο τέλος πήγα να στραμπουλήξω κάνα δάχτυλο από τον συνδυασμό κουμπιών που πρέπει να κρατάς πατημένο.

  Αν είστε φαν του στυλ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ! Αν δεν είστε, δοκιμάστε το! Δεν ξέρετε τι χάνετε!

  10/10 από μένα

  • Stelios-Ther

   Είδες;; Στο είπα ότι είναι πολύ καλό! 🙂

   • Donald

    Όντως. Ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Δεν το περίμενα τόσο μα τόσο καλό.