RAGE Review

, Πέμπτη 13 Οκτώβριος 2011 0  

Δεν ξέρω, ίσως είμαι καταδικασμένος να παίζω τίτλους με μάπα τέλη. Την φάγαμε την πρώτη κρυάδα με το Witcher 2, την νιώσαμε στο πετσί μας με το Hard Reset, ε έρχεται και το RAGE με το τραγικό του τέλος για να δέσει το γλυκό. Ρε μπας και πρέπει από εδώ και στο εξής να γράφω τις κριτικές προτού ολοκληρώσω τα παιχνίδια;

RAGE λοιπόν. Ένα από τα πιο αναμενόμενα παιχνίδια της χρονιάς που προέρχεται από την μαμά των FPS, id Software. Οι προσδοκίες μεγάλες. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι o τίτλος ήταν υπό ανάπτυξη εδώ και έξι χρόνια και είναι το πρώτο παιχνίδι που εκμεταλλεύεται την id Tech 5, καθώς επίσης και την νέα τεχνική του MegaTexture. Δυστυχώς, κι ενώ στα χαρτιά το RAGE φαντάζει εκπληκτικό, στην υλοποίησή του κάτι δεν πήγε καλά. Το RAGE αποτελεί το χαρακτηριστικό παράδειγμα του πολλά υποσχόμενου παιχνιδιού που πέφτει θύμα του hype του και εν τέλει αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις περιστάσεις.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή όμως. Το σενάριο είναι λίγο αστείο. Ένας μετεωρίτης πέφτει στην Γη με αποτέλεσμα να φέρει τα πάνω κάτω (σαν την φάση με τους δεινόσαυρους ένα πράγμα). Εσείς είστε ένας ανώνυμος χαρακτήρας – σήμα κατατεθέν άλλωστε των παιχνιδιών της id – που η μοίρα του είναι να εξελιχθεί σε σωτήρα της ανθρωπότητας. Ή έτσι τουλάχιστον πιστεύει η Αντίσταση, μια ομάδα επαναστατών που έχει δημιουργηθεί ενάντια στην Εξουσία. Όπως φαντάζεστε, οι πρώτοι είναι οι καλοί της όλης φάσης και οι δεύτεροι οι κακοί. Αναμενόμενα πράγματα κοινώς. Δυστυχώς όμως δεν δίνεται ο απαιτούμενος χρόνος κι η ανάλογη προσοχή ώστε να νοιαστείτε για τους χαρακτήρες ή για την πονεμένη τους ιστορία. Σε αντίθεση με το Deus Ex: Human Revolution πχ όπου μπαίνει ο παίκτης στο πετσί του ρόλου του Jensen, στο RAGE το μόνο που έρχεται στο μυαλό του όταν συνομιλεί είναι το: «Άντε τελείωνε να πάμε να βγάλουμε την αποστολή».

Εδώ το καλό clipping, χαχαχα!

Πράγμα που με οδηγεί με την σειρά του στο επόμενο αρνητικό σημείο του RAGE: τις αποστολές. Οι περισσότερες από αυτές είναι τόσο ανέμπνευστες και επαναλαμβανόμενες που από ένα σημείο και μετά, καταντούν κουραστικές και μονότονες. Επί των πλείστων καλείστε να πάτε κάπου για να πάρετε κάτι και στο ενδιάμεσο να σκοτώσετε μερικούς αντιπάλους. Όσο καλές κι αν είναι όμως οι μάχες, όσο χαβαλέ κι αν έχει το πιστολίδι, όση εντύπωση – εκ πρώτης όψεως – κι αν προκαλεί η περιήγηση των αντιπάλων στο περιβάλλον, από ένα σημείο και μετά, θα βαρεθείτε. Η id προσπάθησε να προσθέσει έναν τόνο ποικιλίας με μερικές δευτερεύουσες αποστολές και με μερικά mini-games – όπως το racing μέρος – αλλά είναι τόσο χύμα στο κύμα η όλη φάση (φανταστείτε ότι “τηλεμεταφέρεστε” αυτόματα όταν επιλέγετε την δευτερεύουσα αποστολή από τον πίνακα), που προβλέπω απλά να κάνετε δυο-τρεις για να μαζέψετε χρήματα και μετά να τις ξεχνάτε εντελώς.

Στο τεχνικό μέρος, τα πράγματα αμφιταλαντεύονται. Αφενός έχουμε μεγάλη ποικιλία στις υφές και μερικές σκηνές είναι άκρως εντυπωσιακές – στα μακρινά πλάνα, από την άλλη οι υφές από κοντά είναι τραγικές. Σε αυτό το σημείο να ξεκαθαρίσω ότι έπαιξα την έκδοση του PC, οπότε και το RAGE κρίνεται με τα αντίστοιχα δεδομένα της πλατφόρμας. Και για τα δεδομένα των γραφικών στο PC, τα γραφικά του RAGE είναι ολίγον τι απαράδεκτα. Προσπερνάω το ότι τα έκανε σαν τα μούτρα της η id με τις απειροελάχιστες γραφικές επιλογές, αφού μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικά config files. Το γεγονός όμως ότι αναφώνησα πολλές φορές την φράση «Θεέ μου, πόσο μάπα γραφικά είναι αυτά εδώ» λέει πολλά για έναν τίτλο που προέρχεται από την εταιρία που μας έδωσε το Doom 3, με τον ασύλληπτο φωτισμό του για εκείνη την εποχή.

Η αρρωστημένη Dead City.

Ηχητικά τα πράγματα κυμαίνονται σε ανάλογα επίπεδα. Θεωρώ λίγο αστείο να ακούς τους ίδιους ηθοποιούς που είχαν χρησιμοποιηθεί και στο Doom 3. Το voice acting όμως κατά γενική ομολογία είναι καλό, χωρίς να διεκδικεί δάφνες. Όλα τα ηχητικά εφέ είναι καλά, αλλά δεν ξεχωρίζουν, και το μοναδικό πραγματικά θετικό στοιχείο που αποκόμισα, είναι οι ήχοι των όπλων, που είναι σχετικά “μπασάτοι” και ικανοποιητικοί. Κι ενώ το παιχνίδι ξεκινάει με μια απίστευτη μουσικάρα στην εισαγωγή του, το soundtrack παίρνει την κάτω βόλτα και αναρωτιέσαι τι σκ@τά έγινε και τι πήγε στραβά. Το μουσικό θέμα της εισαγωγής κοντράρεται άνετα με τις δημιουργίες του Michael McCann – δημιουργού του soundtrack του Deus Ex: Human Revolution – και ομολογώ ότι η απογοήτευσή μου δεν μπορεί να περιγραφεί, αφού δεν συνάντησα άλλα ανάλογα κομμάτια κατά την ενασχόλησή μου με το RAGE.

Στα του gameplay, τα πράγματα είναι πολύ απλά. Στα χέρια μας έχουμε έναν κλασικό τίτλο της id software, όπου τον κύριο λόγο έχουν oι μηχανισμοί πυροβολισμών, που ομολογουμένως είναι καλοδουλεμένοι. Οι μάχες του RAGE είναι ικανοποιητικές και απολαυστικές και σε αυτό συμβάλλει και το αντίπαλο ΑΙ. Μολονότι οι στρατιώτες της Εξουσίας δεν κινούνται στο περιβάλλον και “καμπερώνονται” όλη την ώρα, η συμπεριφορά των μεταλλαγμένων είναι το στοιχείο που κλέβει την παράσταση. Ειδικά η κίνησή τους στο περιβάλλον είναι από τις καλύτερες που έχω δει και σε αυτό το σημείο αξίζουν συγχαρητήρια στους προγραμματιστές της id. Θα τους δείτε να σκαρφαλώνουν, να χοροπηδάνε στους τοίχους σαν τους καλύτερους “parkour-ίστες”, να κάνουν τούμπες και ένα κάρο πράγματα που πολύ απλά δεν συναντάμε στα υπόλοιπα FPS.

Όταν μιλάμε για μάπα textures, μιλάμε για εντελώς μάπα textures.

Το racing μέρος - για το οποίο έγινε πολύ μεγάλος λόγος - κυμαίνεται απλώς σε λειτουργικά επίπεδα, χωρίς όμως να προσθέτει κάτι το ιδιαίτερο στον τίτλο. Στις διάφορες πόλεις μπορείτε να πάρετε μέρος σε μερικούς αγώνες με τους οποίους κερδίζετε πόντους και αναβαθμίζετε τα οχήματά σας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπισα εδώ αφορά στον χειρισμό των οχημάτων, που με το πληκτρολόγιο είναι απλά κακός. Η δε κίνηση των οχημάτων είναι κάπως παράξενη και εντελώς arcade, με αποτέλεσμα να αναρωτιέσαι αν αυτό είναι το πράγμα που ετοίμαζαν εδώ και τόσο καιρό. Με απλά λόγια, το racing gameplay δεν δικαιολογεί με τίποτα την μακροχρόνια ανάπτυξη του RAGE.

Το multiplayer μέρος είναι σχεδόν αδιάφορο κι αν δεν ήταν οι ανάγκες της κριτικής, δεν θα είχα ασχοληθεί καν μαζί του. Το RAGE προσφέρει δύο είδη multiplayer παιχνιδιού: το Combat Rally και το Legend of the Wasteland. Όπως φαίνεται κι από το όνομά του, στο Combat Rally καλείστε να κερδίσετε έναν αγώνα racing. Πως θα τον κερδίσετε; Μα με το να καταστρέφετε τους αντιπάλους σας και με το να μαζεύετε πόντους που εμφανίζονται τυχαία στις πίστες. Στο Legend of the Wasteland από την άλλη μεριά, δύο παίκτες συνεργάζονται για να φέρουν εις πέρας έναν αριθμό από αποστολές, οι οποίες είναι βασισμένες σε διάφορες ιστορίες που ακούτε κατά την διάρκεια του single-player μέρους.

Κι όμως, υπάρχουν στιγμές που το RAGE δείχνει πανέμορφο (αρκεί να είναι όλα σε μακρινή απόσταση).

Κλείνω με μερικές επιπλέον μικρολεπτομέρειες που αξίζει να αναφερθούν. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αλλάξουν το FOV, καθώς έχει αναφερθεί ότι το RAGE προκαλεί ζαλάδα σε έναν μεγάλο αριθμό παικτών, ακριβώς όπως και το Half-Life 2. Δεν μπορείτε να μαζέψετε τα όπλα των αντιπάλων σας, αλλά μπορείτε να κουβαλάτε παραπάνω από δύο όπλα – ακούς Duke Nukem; Ακούω να λες!. Τέλος, το τελευταίο patch απενεργοποιεί μερικές από τις εντολές της ‘κονσόλας’.

Σε γενικά πλαίσια, το RAGE είναι ένα καλό παιχνίδι που όμως πάσχει σε όλους τους τομείς, πλην των εθιστικών μαχών. Όταν πολεμάτε, θα γουστάρετε. Όταν όμως τελειώσει η αποστολή, θα πείτε το κλασικό «Ώχου μάνα μου, άντε να γυρνάω πίσω πάλι και φτου ξανά κι από την αρχή». Κι αν δεν το πείτε στην αρχή, θα το πείτε σίγουρα από τα μέσα και μετά. Προσθέστε και την έλλειψη ποικιλίας στις αποστολές και τις λίγες πίστες (πχ θα επισκεφθείτε δύο φορές την Dead City) και έχετε ένα παιχνίδι με προοπτικές, που δυστυχώς όμως μένουν ανεκμετάλλευτες. Η σχέση μου με το RAGE μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια σχέση αγάπης και μίσους. Παρόλο που δεν μου έκανε κούκου να παίξω μερικές μέρες, όταν έπαιζα το απολάμβανα όσο πολεμούσα με τους αντιπάλους. Και κάπου εκεί ξεκινούσε το racing gameplay, η βαρετή επιστροφή για debriefing, η μονότονη διαδικασία του να πας στο νέο μέρος όπου ξεκινάει η νέα αποστολή, κλπ κλπ. Κρίμα ρε id, μπορούσες για κάτι πολύ καλύτερο.

+ Οι μάχες και oι μηχανισμοί πυροβολισμών
+ Μικρές απαιτήσεις
+ Το ΑΙ των μεταλλαγμένων
+ Τα γραφικά από μακριά φαίνονται καλά

- Τα textures από κοντά φαίνονται τραγικά
- Απειροελάχιστες επιλογές παραμετροποίησης των γραφικών
- Το racing gameplay δεν είναι καλό
- Μονότονες αποστολές
- Το τέλος του παιχνιδιού

BAΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7.0

Πλατφόρμα: PC (review), Xbox 360, PS3
Έκδοση: Bethesda
Ανάπτυξη: id software
Διάθεση: I.G.E. - Dionic
Είδος: FPS
Παίκτες: Single-player, multiplayer
Επίσημο Site: http://www.rage.com
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 7/10/2011
PEGI: 18

 • kourtos

  αυτο τελικα ειναι το τοσο εκπληκτικο rage που νομιζαμε??? ευτιχος που δεν το ειχα προπαραγγηλει ευτιχος....

 • daredevil

  + Μικρές απαιτήσεις. Χααααααααααααχαχα ας γελάσω φωναχτά. Τι μικρές απαιτήσεις και κουραφέξαλα μας τσαμπούνας ρε john2 είσαι με τα καλά σου; Στο μηχάνημα μου παίζω όλα μα όλα τα τελευταία παιχνίδια που έχουν κυκλοφορήσει σε HIGH settings πλην του Witcher 2 που το τελείωσα σε MEDIUM, και το RAGE ακόμα και μετά το update που βγάλανε και αφού έκανα και αναβάθμιση με τελευταίους drivers στην κάρτα γραφικών, σερνόταν, έκανες μια κίνηση και περίμενες και 5 δευτερόλεπτα να ξεκολλήσει.

 • Filipos

  δεν θέλω να κατηγορήσω τον john2 αλλά το review είναι άστοχο

 • Sodomizer

  Το χα postarei και σε προηγουμενο θεμα για το Rage..
  Εδω το καλο config file για να ευχαριστηθειτε οσο γινεται το παιχνιδι..

  http://forums.steampowered.com/forums/showthread.php?p=25524360#post25524360

 • nadd

  αστοχη και η βαθμολογηση.Ακου 7 για ενα παιχνιδι που στην ουσια δεν παιζεται...

 • StratosGK

  Δεν έχω γνώμη για το παιχνίδι. Όσον αφορά τα τεχνικά, ο john2 το έπαιξε στην πιο προβληματική πλατφόρμα από τις 3 (προβληματική για αυτό το παιχνίδι). Για τις επιδόσεις κάπου διάβασα πως παίζει τέλεια και χαλαρά σε συγκεκριμένο hardware ενώ σε άλλο ανώτερό του παίζει λιγότερα καλά...

 • Γιώpγοs30

  Απ τα πιο ακυρα review που χω διαβασει και θα αιτιολογήσω το γιατί: μέσα στο review λες τα γραφικά δεν είναι καλά απo κοντα αλλα απο μακρια !!! , πράγμα που δεν υφίσταται . Τα γραφικά ειτε απο μακρυα ειτε απο κοντά πέρα απο ελαχιστα pοp-in είναι αντάξια αν όχι καλύτερα το Crysis 2. Το Αl των αντιπάλων δε εξαιρετικό. Η ιστορια οχι ανούσια αλλα ενδιαφέρουσα .Διάρκεια απο τις μεγαλυτερες σε Fps. Επιλογικά: 9/10 σe xbοx360 (Ενα βαθμο τον χάνει απο την ιστορια του που θα μπορουσε να ναι καλύτερη).

 • Constantinos

  εγω το παιξα για μιση ωρα στο κολλητο μου και συμφωνω στα 2/5 μειονεκτηματα που θετει ο john2..τα γραφικα και μενα μου φανηκαν πολυ "καπως" και οντως το ΑΙ των εχθρων ειναι τραγικο..πολλες φορες παρατηρουσα οτι σκαλωνανε σε σκαλια, στοες κτλ...βεβαια εκτεταμενη γνωμη και αποψη δεν μπορω να εχω 100%...δεν ειμαι ιδιαιτερα κοντα με αυτη τη κατηγορια των video games

 • Filipos

  δεν παίζεται? για εξήγησε το! αυτά είναι λόγια του αέρα

 • Pitsos

  Το παιχνιδι ειναι απλα ενας λεπτομερεστατος και πανεμορφος αλλα εντελως αδειος κοσμος. Δινει την εντυπωση οτι ριξανε ολο το βαρος σε αυτα που ανεφερα και μετα προσπαθησαν να τον γεμισουν με μια ιστορια της πλακας, χαρακτηρες της πλακας, αποστολες της πλακας και εχθρους της πλακας.
  Στην αρχη ειχα εντυπωσιαστει μιας και επαιζα ενα Fallout με εκπληκτικα γραφικα. Αλλα στην συνεχεια απλα βαρεθηκα.

 • http://www.facebook.com/Giannis.Tsillis JM

  - 1UP.com: B
  - Edge: 7/10
  - Electronic Gaming Monthly: 9.5/10
  - Eurogamer: 8/10
  - Famitsu: 35/40
  - G4: 4/5
  - Game Informer: 9/10
  - GamePro: 4,5/5
  - GameSpot: 8/10
  - GameSpy: 4/5
  - GameTrailers: 9.0/10
  - IGN: 8.5/10
  - Game Rankings: 82/100 (XBOX360), 84/100 (PS3), 77/100 (PC)
  - Metacritic: 81/100 (XBOX360), 84/100 (PS3), 79/100 (PC)

 • 6xXx6

  προσωπικα το κατα απόλαυσα το παιχνιδι σε 360 και το θεωρω απο τα διαμαντια της χρονιας ανετα παιρνει ενα 8,2

 • Γιώργος30

  Pitsοs μπέρδεψες κάποια πράγματα. FPS παιζεις και οχι rpg ή adventυre για να περιμένεις αξιομνημόνευτη ιστορια. Το rage ειναι fps με ψήγματα απο rpg στοιχεια και ως τετοιο πρεπει να το κρινεις. Για fps με μεταποκαλυψη ιστορια ειναι Εξαιρετικο. JM οι βαθμολογίες των revιew που έβαλες δειχουν ακομη ενα λογο για αγορα του παιχνιδιου. Παιδες με κλειστά τα μάτια αγορά για όλους τους φιλους των fps.

 • bigi

  Συμφωνώ απόλυτα με το review, εκτός από το τέλος το οποίο αγνοώ γιατί πολύ απλά δεν το άντεξα παραπάνω από δύο ώρες.
  Αυτό που μου έμεινε είναι ότι γλύτωσα 35 ευρώ ακυρώνοντας το preorder.
  Προσωπικά δεν το θεωρώ καλό παιχνίδι.Το θεωρώ άσχημο παιχνίδι τεχνικά και αδιάφορο ουσιαστικά.Συνολικά επιεικώς κρινόμενο πιάνει δεν πιάνει τη βάση.

 • Γιώργος30

  Βigi Ασχημο παιχνιδι τεχνικα (!!!!!!!!!!!!!! ) το Rage. Μαλιστα. Το ακουσαμε και αυτο! Δεν μπορει θα περνω χαπια και δεν το ξερω 🙂

 • http://www.game20.gr john2

  Σχετικά με το pop-in, να ξεκαθαρίσω ότι δεν είχα ΚΑΘΟΛΟΥ. Από την αρχή χρησιμοποίησα custom config file (πράγμα που όπως είναι αυτονόητο οφείλει να κάνει ο κάθε PC-άς όταν δεν υπάρχει δυνατότητα παραμετροποίησης των γραφικών από το μενού). Και sorry αλλά τα γραφικά από κοντά (οι υφές για την ακρίβεια) είναι εντελώς ΜΑΠΑ, όσο κι αν θέλει να εθελοτυφλεί κάποιος. Για να μην το πάω σε πολύ τεχνικά θέματα και πω ότι έχουμε ελάχιστο δυναμικό φωτισμό κι ότι οι περισσότερες σκιές είναι pre-baked, πράγμα απαράδεκτο για τα σημερινά δεδομένα.

  Επίσης με τους τελευταίους drivers και το patch, το παιχνίδι πάει μπάλα στις ΑΤΙ κάρτες. Στις Nvidia πήγαινε μπάλα από πριν (και με καλό SLI scaling). Κοινώς θεωρώ υπερβολές το "Δεν παίζεται" εκτός κι αν είναι κάποιος γκαντέμης κι έπεσε στο 1% των περιπτώσεων.

  Όσο για το ίδιο το παιχνίδι και την βαθμολογία του, τα γράφω αναλυτικά πιστεύω.

 • StratosGK

  @Γιώργος30
  Σε υπολογιστή είναι πολύ άσχημο τεχνικά. Είναι console port και βγάζει μάτι. Για τα 5-6 χρόνια που τους πήρε είναι ένα τίποτα. Υπάρχουν καλύτερα projects Που χρειάστηκαν πολύ λιγότερο και ήταν multiplatform.

 • Γιώργος30

  Σε pc περιμενε ολοκληρωμένο patch(βγηκε ενα αλλα δεν αλλάζει πολλα πράγματα) ,και σωστους drivers και θα δεις τεράστια διαφορα. Με συγχωρεις εχοντας παιξει το παιχνιδι σε xbοx360 και εχοντας διαβάσει διθυραμβικές κριτικές απο τα πιο εγκυρα sites παγκοσμιος καθε αλλο παρα μαπα το καρπάζι ειναι το παιχνιδι.

 • Oldboy

  Ετσι παμε τσακωμους για τους βαθμους παλι.
  ΛΥΣΑΞΤΕ!

 • StratosGK

  χαχαχαχαχαχαχαχαχαχα
  όχι δεν είναι για τους βαθμούς, όχι από πλευρά μου τουλάχιστον. απλά το παλικάρι ο john2 το έπαιξε στο PC που υπάρχουν και κάποιες παραπάνω απαιτήσεις. Δεν είναι θέμα drivers μόνο. Δεν είναι δυνατόν ένα παιχνίδι μόνο να δημιουργεί απαίτησει για driver patch στις κάρτες. Κάτι έχουν κάνει λάθος αυτοί και τα ρίχνουν στις κάρτες.

 • http://www.game20.gr john2

  Γιώργος30 ε τότε να διαβάζεις εκείνα τα sites τα έγκυρα. Τι ασχολείσαι εδώ πέρα; Με πλήρωσε η Electronic Arts και γι' αυτό το παιχνίδι. Λυσάξτε 😛

 • meh

  john2 αυριο να ερθεις με τον κηδεμονα σου. Που θα αυθαδιασεις κιολας...

 • gerasimos

  έχω ακούσει πολλά παράπονα για την έκδοση του pc κ λιγότερα για τις κονσόλες(ίσως κ καθόλου εδώ).δεν έχω να εκφέρω κάποια γνώμη γιατί δέν έχω ιδέα πάνω στο παιχνίδι αυτό αλλα απο την πρώτη στιγμή δεν μου γέμιζε το μάτι εμένα.για το review τι να πώ,ίσως να το καίς πολύ το παιχνίδι αλλα εντάξει γνώμες είναι κ υφίστανται.

 • bigi

  Φίλε Γιώργο, γι αυτό είναι η ζωή.Για να ακούς και να μαθαίνεις καινούρια πράγματα. :p
  Eίτε σου αρέσει είτε όχι, το pc δεν είναι κονσόλα.Και αυτό το παιχνίδι δε μπορεί να σταθεί τεχνικά στο pc. Και δεν είναι θέμα τεχνικών προβλημάτων, bug κλπ, τουλάχιστον όχι μόνο.Υπάρχουν και ελλείψεις και επίσης ακόμα και στοιχεία που δεν ελλείπουν δεν καταφέρνουν να διακριθούν.
  Διθυραμβικές κριτικές δεν είδα πουθενά πάντως.Εκτός κι αν το 80% που βγάζει και για τις 3 πλατφόρμες κατά μ.ο. το θεωρείς ως τέτοιο, οπότε έχουμε να κάνουμε με γλωσσικό καθαρά ζήτημα.Πέραν του ότι η βαθμολογία των χρηστών, που για εμέ έχει πολύ περισσότερο ζουμί, δεν ξεπερνά ούτε το 6,5...

  Τουλάχιστον πληρώνει καλά η ΕΑ john;Εφάπαξ δώνει;Να την έχω στα υπόψη άμα είναι μπας και δούμε φως. ^_^

 • Γιώργος30

  Βigi για την έκδοση του pc λέμε το ιδιο πράγμα (διάβασε αυτα που εγραψα). Για τις κριτικες δεs σχόλιο πιο πάνω του JΜ . Οσο για τον rewierer εκρινε την μη ολοκληρωμενη εκδοση του pc η οποια θέλει patches και πολυ καλο μηχανημα για να δειξει τα δοντια του το παιχνιδι. Φιλικά, Γιώργος

 • Bill

  Το παιχνίδι εντάξει είναι καλό, αν όχι τέλειο. Το patch δεν διορθώνει και πολλά πράγματα, παρόλα αυτά ο John Carmack τις id Software ανακοίνωσε στο Twitter ότι θα βγάλουν και 2ο Patch τις επόμενες μέρες που θα διορθώνει τα blurry textures.

  Συγκεκριμένα έγραψε: We have a bicubic-upsample+detail texture option for the next PC patch that will help alleviate the blurry textures in Rage.

  Ας ελπίσουμε να σωθεί κάπως το παιχνίδι...α και να ολοκληρωθεί επιτέλους και να μην χρειαστεί και 3ο patch-update. Μισές δουλειές. 🙂

 • StratosGK

  Γιώργο πάντα αυτήν την έκδοση πρέπει να κρίνουμε. Αυτήν που είναι μέσα στο DVD / Blu Ray ή στο download. Αν είναι να κρίνεις 2-3 βδομάδες μετά, ούτε καν day 1 patch, τότε τι κάνουμε? Στα "μεγάλα sites" τα reviews έρχονται και μια βδομάδα πιο πριν την κυκλοφορία.

  Επίσης το RAGE είναι ίσως το πρώτο παιχνίδι που δίνει Pass για να ξεκλειδώσεις έναν τομέα του παιχνιδιού που είναι μέσα στο αγορασμένο πακέτο και σε περίπτωση μεταπώλησεις ο αγοραστής δεν έχει πρόσβαση στους υπονόμους. Online pass για singleplayer με λίγα λόγια.

 • Φοίνικας ο Τέταρτος

  Μεγάλη πατάτα της id να βάλει αυτή την τεχνολογία που αλλάζουν τα γραφικά αυτόματα σύμφωνα με την GPU σου , ΚΑΛΑ ΝΤΑΞΕΙ ΕΛΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΑ ΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΘΕ 2 ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ.

  Όχι απλά ξαναφορτώνουν ΣΥΝΕΧΕΙΑ και συνέχεια που πονάνε τα μάτια σου να πούμε , αντί να βάλουν μία απλή επιλογή ένα τικ και μετά τις κανονικές επιλογές - π.χ. θέλω να βγάλω τις σκιές ρε παιδί μου , το κάναν σα τα μούτρα τους.

  Δηλαδή αναρωτιέμαι άμα πραγματικά έπαιξαν καθόλου το παιχνίδι τους σε PC κάτω των 3.000 ευρώ. Παίζω Deus ex σε medium μια χαρά 40 fps , παίζω aion 60 fps (medium) παιζω league of legends 70 fps (στα high)

  Αλλά νταξει το rage απλά τα ξαναφορτώνει όλα οκ. Επίσης όπως είπε ο john το παιχνίδι υποφέρει από αυτό που έχουν τα MMORPG της γενιάς - το κάνω το ίδιο προφανές quest και άντεεεεε πάλι να πάω πίσω. Ντάξει στα mmorpg θα έχεις κανά scroll να πας πίσω στην πόλη η θα έχεις κανά skill για hide και να περνάς από τα mobs.

  Σε 1st person shooter όμως για να πας από το ένα μέρος στο άλλο απλά νιώθεις οτί έχεις κάνει το γύρο ενός σταδίου , κάθε φορά. Τουλάχιστον έτσι νιώθω εγώ αν και έτσι πιστεύω νιώθουν πολλοί.

  Τι να συγκρίνεις τώρα αυτό το παιχνίδι μπροστά στο Deus ex - που στο Rage είναι τόση κοροιδία που ούτε τα όπλα των αντιπάλων δεν μπορείς να πάρεις - είναι σα να σου λέει

  Όχι θα κάνεις άπειρα quest και θα φαρμάρεις , σιγά μην το πάρεις έτοιμο το όπλο και ας τον σκότωσες !

  Αν και συμφωνώ στο AI των αντιπάλων είναι πολύ καλό , παρκούρ και τέτοιες ιστορίες και το πως πεθαίνουν έχει φάση. Έχουν ένα κάδο με φωτιά διπλά τους ; ανάβουν τον δαύλο και πάνε με x3 ταχύτητα να σε κάψουν , ντάξει prescripted event είναι φυσικά αλλά από μάχη πολύ ωραίο όντως , στα αλλά δεν.

  Το καλό είναι πως επιτέλους τελείωσαν με το Rage οπότε λογικά θα συνεχίσουν/φτιάξουν κανά καινούργιο Doom τώρα , και στις καινούργιες κονσόλες =D

  Άντε να δούμε γραφικά επαναστατιτά σαν Doom3 εποχές με ελάχιστα spec.

 • bigi

  Για να σου απαντάω ξεκινώντας με προσφώνηση του ονόματός σου προφανώς έχω διαβάσει τι μου γράφεις προηγουμένως.Βλέπω όμως πως επιμένεις σε πράγματα τα οποία θαρρώ πως δεν τα γνωρίζεις.Εκτός πια και αν εκτός από το 360 το έχεις παίξει και σε pc.
  Να σε ενημερώσω λοιπόν καταρχήν πως το παιχνίδι είναι υπερελαφρύ.Ναι όπως ακριβώς το άκουσες.Όχι ελαφρύ, υπερελαφρύ.Δεν υπάρχει κάτι άλλο να μου δείξει από οπτική άποψη εκτός κι αν ξέρεις κάποιο τρόπο που να παίζει σε ανάλυση μεγαλύτερη από 2560 και πειραγμένο cfg.Το patch δεν πρόκειται να φέρει καμία ουσιώδη αλλαγή.Τουλάχιστον όχι σε αυτούς που έβαλαν τους οδηγούς για το παιχνίδι και πείραξαν το cfg που προανέφερα.Χωρίς αυτά το παιχνίδι είναι πρακτικά unplayable.Μετά τις αλλαγές αυτές δε σου δημιουργεί θέματα όταν παίζεις, αυτό δε σημαίνει όμως ότι δεν έχει ελλείψεις.
  Διαδικασία 5 λεπτών θα μου πεις να το κάνεις όλο αυτό, αλλά θεωρώ πως έπρεπε να έχει αποφευχθεί από τους ίδιους τους δημιουργούς.Δείχνει προχειρότητα, αδιαφορία και έλλειψη σεβασμού στον αγοραστή.
  Από κει και πέρα το παιχνίδι παίζει στρωτά, αλλά εμένα προσωπικά δε με κάλυψε.Ούτε οπτικοακουστικά, ούτε σεναριακά ούτε με κάποιον άλλο τρόπο.Δεν κατάφερε βασικά να με διασκεδάσει.Αυτό είναι το βασικότερο.Αυτό είναι βέβαια και θέμα προσωπικής κρίσης, το σίγουρο πάντως είναι ότι τεχνικά δε μπορεί με τα σημερινά δεδομένα να σταθεί σαν παιχνίδι για pc (για την ακρίβεια ούτε με δεδομένα 3ετίας-5ετίας όσο και να ακούγεται εξωφρενικό...).Και αυτό δε διορθώνεται με patch γιατί δεν είναι bug.Του λείπουν features δηλαδή, για να το πούμε απλά.

 • Φοίνικας ο Τέταρτος

  @bigi το παιχνίδι έχει πρόβλημα στην αναγνώρηση κάθε κάρτας γραφικών και γιατί δεν σε αφήνει πολύ απλά να ανεβάσεις/κατεβάσεις εσύ αυτά που θες αλλά τα κάνει μόνο του που άσε όσο προχωράς οτί αφήνεις πίσω το ξεφορτώνει και όταν ξαναγυρίσεις το ξαναφορτώνει , δηλαδή χωρίς καν να αλλάξεις στάδιο τα ξεμπουκώνει.

  Βαρέθηκα να βλέπω τα πάντα όλα να φορτώνουν μπροστά μου λολ , αποτυχημένη τεχνολογία.

 • http://www.game20.gr john2

  Φοίνικα, το έχουμε πει εδώ και καιρό. Custom config files και θα βρείτε την υγεία σας. Με τα custom config files το παιχνίδι ΔΕΝ κάνει μόνο του αλλαγές αλλά κάνει ΟΤΙ ΤΟΥ ΛΕΣ ΣΤΟ CONFIG. Τέλος. End of story!

 • Forza4

  Θα το πω το παράπονό μου για τα reviews που παίρνει το παιχνίδι.. Όλοι παραπονιόμαστε για multuplayer fps games που διαρκούν λίγο.. Αυτό το παιχνίδι που είναι τόσο καλό, με τέλεια γραφικά και που τρέχει στις κονσόλες με 60 fps, είναι τεράστιο για fps, παραπονιόμαστε για τα πάντα.. Για μένα το μόνο παράπονο είναι από μέρους των PC gamers που ξαφνικά η ID δεν τους αναγνωρίζει σαν κανονική πλατφόρμα παιχνιδιών, από κει που έφτιαχνε μόνο για PC.. Και ρε παιδιά πως γίνεται παιχνίδια σαν αυτό στο PC και το new vegas στις κονσόλες να βλέπουν την παραγωγή.. Όταν αγοράζεις αυτοκίνητο στο δίνουν με σκασμένα λάστιχα;

 • Powerslave

  Έχοντας παίξει το Rage και σε PC και σε PS3, συμφωνώ με όλα τα σημεία του review καθώς και με τη βαθμολογία. Το παιχνίδι δεν είναι αδικημένο, είναι απλά "καλό".

  Ωραίο άρθρο john.

 • NemesisN7

  Ούτε μου τράβηξε το ενδιαφέρον ούτε και μου αρέσει τέτοιο είδος μετααποκαλυπτικών παιχνιδιών. Bye Bye.

 • Jon

  Κλασσική ID όπως το περίμενα. Τα μόνα καλά games που έκανε ήταν το Doom και το Quake. Από τότε όμως άλλαξαν πολλά..ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ!!

 • Γιώργος30

  Ο @Forza4 με κάλυψε πλήρως με τα λεγόμενά του

  ...... Αυτό το παιχνίδι που είναι τόσο καλό, με τέλεια γραφικά και που τρέχει στις κονσόλες με 60 fps, είναι τεράστιο για fps, παραπονιόμαστε για τα πάντα.. Για μένα το μόνο παράπονο είναι από μέρους των PC gamers που ξαφνικά η ID δεν τους αναγνωρίζει σαν κανονική πλατφόρμα παιχνιδιών, από κει που έφτιαχνε μόνο για PC..........

  Eπίσης παρόλο που μερικοι μιλάνε για να λένε μπαρούφες χωρίς επιχειρήματα θα πω δες και δω....

  http://www.gamepro.com/article/news/215684/e3-game-critics-awards-winners-announced-rage-snags-the-most-updated/

  Best of Show
  - Dance Central
  - Disney's Epic Mickey
  - Nintendo 3DS
  - Portal 2
  - Rage (παιχνίδι που προτείνεται για best of show μόνο μέτριο η καλό δεν το λες)

  Best Console Game (Νικητής το Rage)
  - Disney's Epic Mickey
  - InFamous 2
  - Kirby's Epic Yarn
  - Portal 2
  - Rage

  Θελετε να πούμε οτι και αυτοι πουλημένοι είναι στην Ε3;!!!!!!!!!!!!!!!!
  Να τους αγνοήσουμε.
  Θέλετε να αγνοήσουμε τα περισσότερα sites που το εξυμνουν;;;!!!!!
  Να τα αγνοήσουμε.

  Αχ Ελληναράδες μου εσεις .

 • Γιώργος30

  Υστερόγραφο :

  Κάτω κάτω στο link που έδωσα γράφει και αυτό

  Special Commendation for Graphics
  - Rage

  Αυτά "μάγκες".

 • meh

  Τι βλακειες καθονται και γραφουν μερικοι για να δικαιολογησουν την αγορα τους.
  Ποτε δεν θα τις βαρεθω.

 • bigi

  Αχ λαζοαμερικανάκι μου εσύ. ^^

 • Γιώργος30

  meh+bigi Δεν θα συνενοηθούμε ποτέ μαζί γιατί λέτε το άσπρο για μαυρο .

 • kostool

  Το παιχνίδι είναι μετριότατο, και ήμουν και από αυτούς που το περίμεναν πως και πως...

  Γιώργος30, το να χρησιμοποιείς την υποψηφιότητα για "best of show" της E3 σαν επιχείρημα είναι άκυρο... Είναι σαν να θεωρείς κορυφαία μια ταινία που πήρε "best trailer award". Στα πραγματικά awards που θα κάνουν τα διάφορα περιοδικά & sites αρχές του 2012, όπου και θα φάει τη σκόνη από καμιά 15αριά άλλους τίτλους τα ξαναλέμε.

 • bigi

  Και το μπλε για κόκκινο;

 • StratosGK

  Ακριβώς ότι είπε ο kostool, δεν είχε βγει καν το παιχνίδι τότε πως μπορεί να πάρει βραβείο? Απλά show ήταν δεν λέει κάτι. Δεν νομίζω πως αξίζει τα λεφτά του τώρα. Να το δω να πέφτει στο 20ρικο και τότε ναι.

 • Forza4

  Εμένα μου άρεσε αλλά το νοίκιασα δεν το αγόρασα.. Όμως είναι 8/10 για πλάκα σύμφωνα με τα γούστα μου

 • Γιώργος30

  Forza 4 . Mαζί σου φίλε. Ακου εκει 7/10 .
  Ιεροσυλία για τέτοιο παιχνίδι.Τουλάχιστον ενα 8ρακι για αυτό το οπτικοακουστικό υπερθέαμα.

  Επίσης δεν θα παίξω άλλο το παιχνίδι μερικών για να τους αποδείξω πόσο παραπιδιασμένοι στην καλύτερη των περιπτώσεων και μικρόνοες είναι.

  Αυτά και σε όποιο αρέσει αλλιώς απο δω πήγαν και άλλοι.

 • bigi

  Κουράζεις φίλε....Κάνεις σα δεκάχρονο που του κατηγορήσαν το αμαξάκι του και κουράζεις...Κράτα τις ταμπέλες για την πάρτη σου, διασκέδασε με ό,τι σου κάνει κέφι και άσε τους άλλους να κάνουν το ίδιο.

 • raziel

  το παιχνιδι εμενα μου αρεσει φαινετε καλο οχι και 7.8 το δεχομαι και δεν ειναι καθολου κακος βαθμος να θυμισω παιχνιδαρα οπως το killzone 2 πηρε πολλα 8 .για την πρωτη εικονα clipping αυτο μπορει να γινει και στα καλυτερα παιχνιδια.οσο για τα pc το ειπε και η εταιρια το παιχνιδι ειναι για κονσολες φτιαχτηκε για κονσολες .

 • SkotosAenaon

  πολυ καλο παιχνιδι αλλα τελειωνει γρηγορα...για τα 18γιγα του παιχνιδιου περιμενα πιο πολλα ειδικα στον τομεα των γραφικων....απλα κριμα...

 • Forza4

  @Raziel τα killzone 2 και 3 ήταν πολύ μακριά από το να χαρακτηριστούν παιχνιδάρες πάντως.. Σκέψου χωρίς τα τόσο καλά γραφικά.. Προσωπικά θεωρώ τα resistance πολύ καλύτερα από τα killzone αλλά δέχομαι ότι τα τελευταία μάλλον έχουν καλύτερο multiplayer κάτι που δεν με απασχολεί ιδιαίτερα βέβαια..

 • http://blackfoxnet.comuf.com Blackfox

  Επειδή διαβάζω τα σχόλια και... κάτι μου έρχεται, ας τα βάλω σε μια σειρά.
  1. Χρησιμοποιώ PC και παίζω από τον καιρό που υπήρχε η CGA και το DOS 3.30 [μιλάμε για PC, άσκοπο να αναφέρω το πιο πριν] και αυτή την στιγμή διαβάζω πως "επειδή ένα παιχνίδι δεν έχει πολλές επιλογές στα γραφικά, ο PCας είναι ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ πως θα βρεί ένα config αρχείο...". Really; Επειδή οι εταιρίες θέλουν να μας κάνουν beta testers εμείς απλά θα πρέπει να το ψάξουμε; Αν είναι, να μάθω και λίγη C για να διορθώσω τα bugs, να μην κουράσω τα παιδιά που πληρώθηκαν γι'αυτή την δουλειά.
  2. Έβαλα χίλια updates, διακόσιους διαφορετικούς drivers και το Rage στην 4870 μου [που παίζει τα πάντα σε full -- πλην DX11] ήταν Α-Θ-Λ-Ι-Ο. Τα textures εμφανίζονταν όποτε ... μπορούσαν, θολά όσο δεν παίρνει. Βέβαια, όλα αυτά ΟΤΑΝ ξεκινούσε το παιχνίδι ή όταν είχα ήχο [άλλο bug αυτό].
  3.Σαν παιχνίδι, ακόμα κι αν προσπεράσω όλα τα προβλήματα, ήταν τουλάχιστον κάτω του μετρίου. Το μόνο που έλειπε ήταν λίγο cartoonίστικο εφέ τύπου Borderlands και θα το λέγαμε Borderlands 2 -- τουτέστιν, έπρεπε να πάρει ένα ... 3 και πολύ του είναι.
  4. Κλείνοντας, η iD έχει τόσα χρόνια εμπειρία. Όταν η εταιρία σου δηλώνει στη μούρη πως δεν είναι τα PC η πρώτη επιλογή ανάπτυξης, τι μπορείς να περιμένεις; Ζήτω οι κονσόλες! Απόλυτα θεμιτό για επιλογή της εταιρίας αλλά αν είναι να εκδίδεις τέτοια ...port για το PC, απλά μην το κάνεις. Καθόλου...

 • crsweber

  κυκλοφορησε patch για το rage οπου τα θολα texture, αντικαθιστουνται με υψηλης αναλυσης, και τωρα το οπτικο αποτελεσμα ειναι πολυ καλο.
  αμα μπορεις terminator βαλτο ως ειδηση βομπα, γιατι ο john2 ειχε γραψει σχολιο πως το patch που θα βελτιωνε τα textures,ητανε παχια λογια.
  ενταξει δε κατηγορω τα παληκαρια στην id που εκαναν να φτιαξουν το rage πεντε χρονια και το παρεδωσαν με προβληματα. αφου σε μολις συντομο χρονικο διαστημα, γιατι μωρε σιγα τι ειναι 4 μηνες απο την ημερομηνια κυκλοφοριας, καταφεραν να υπαρξει ενα rage χωρις προβληματα.

 • http://game20.gr Terminator

  Είδηση βόμπα (μ' αρέσει που σας κόλλησα και αυτό τον όρο) ένα... patch; 😛

 • DarkSynbios

  Το RAGE εχει κατι που δεν εχουν τα αλλα παιχνιδια! 60 ΚΑΡΕ! Και αυτα το κανουν να δειχνει πολυ ωραιο! Ας εχει μαπα textures αλλα τα 60 καρε το κανει να μην τα βλεπεις και πολυ. Παρε κατι αλλες φολες που τρεχουν 20 με 30 καρε και λεμε οτι ειναι υπερπαιχνιδια!

 • Conan o barberis

  ontws, me patch ola ok

 • meh

  Παρολο που αναγνωριζω ολα τα προβληματα του RAGE, εχω παθει μια καραπλακαρα μαζι του, εχω λιωσει 10 ωρες και συνεχιζω. Απορω γιατι δεν το ειχα παιξει τοσα χρονια.

  • gogos

   Σοβαρά? Είχα παίξει καμια 6-7 ώρες, αλλα δεν με κράτησε. Θυμάμαι αμυδρά οτι είχε πολύ ασκοπο backtracking. Πίεσα λίγο τον εαυτό μου να το συνεχίσω, αλλα τελικά δεν.. Για 5 ευρώ που το πήρα, τι είχαμε τι χάσαμε.

   • meh

    Ισχυει αυτο που λες. Το απιστευτο πιστολιδι, η εχθρικη Α.Ι. και οι τοποθεσιες με εχουν τρελανει ομως.
    Το δοκιμασα απο περιεργια για την idTech5 επειδη μου αρεσε πολυ στο Wolfenstein TNO και τελικα σκαλωσα.
    Α ρε id. Στην προσπαθεια να φτιαξεις το δικο σου Half Life 2 τα εκανες σαλατα.

    • meh

     Νταξ. Το παιχνιδι απλα φυσαει στο gameplay αλλα η ιστορια ειναι ενα τιποτα. Μολις το τελειωσα και απλα... δεν ειχε τελος. Θλιβερο, πραγματικα.
     Το απολαυσα ομως και θα συνεχισω να παιζω λιγο ακομα κανοντας αποστολες που αφησα αλλα ειναι κριμα δηλαδη. Πως τα θαλασσωσαν ετσι ρε γαμωτο. Αχ μωρη id. Αχ.

     • Feregorn

      To τελείωσα και εγώ χθες! Ελαφρύ σε απαιτήσεις, το έπαιζα στο λάπτοπ πολύ άνετα με όλα φουλ. Ωστόσο βίωσα πολύ texture pop-in. Ωραίο gameplay , αλλά χωρίς μεγάλη διάρκεια, για open world 1,5 πόλεις είναι τίποτα, η τελική μάχη τραγική, και η ιστορία που έπασχε γενικά στο τέλος κατέληξε εντελώς χάλια. Χαμένη ευκαιρία το παιχνίδι, και είναι κρίμα γιατί έχει καλά στοιχεία.... Το βαθμό τον βρίσκω σωστό!