Ms. Splosion Man Review

, Τετάρτη 27 Ιούλιος 2011 0  

Έχετε βαρεθεί τις “δήθεν” ηρωίδες των video games που είναι όλο στήθος και μπούτι και από τσαγανό μηδέν; Μήπως θέλετε κάτι λιγότερο νερόβραστο; Κάτι περισσότερο... εκρηκτικό; Η Twisted Pixel άκουσε τις προσευχές σας. Καλωσορίστε την Ms. Splosion Man!

Η εν λόγω κιουρία γεννήθηκε την στιγμή που οι επιστήμονες έπιασαν επιτέλους τον Splosion Man. Στον ξέφρενο πανηγυρισμό τους μέσα στο εργαστήριο, δεν ήθελε πολύ για να γίνει το κακό. Λίγο η γαλλική σαμπάνια που χύθηκε στα καλώδια από λάθος, λίγο ένας φιόγκος που βρέθηκε στο άσχετο μέσα στο εργαστήριο, και η Ms. Splosion Man γεννήθηκε, έτοιμη να ανατινάξει ό,τι βρει μπροστά της.

Το παιχνίδι είναι στην πραγματικότητα το Splosion Man σε θηλυκή έκδοση. Περίπου ο,τι ήταν το Ms. Pac Man για τον Pac Man. Πρόκειται για ένα σκληροπυρηνικό platformer με σαδιστικό (και χορταστικό) level design. Απλά, αντί να πηδάτε με τον πατροπαράδοτο τρόπο, εκρίγνυστε. Κάτω απο κανονικές συνθήκες, έχετε τρεις εκρήξεις στην διάθεσή σας, ενώ μπορείτε να έχετε και περισσότερες ανα περίσταση. Αυτό που άλλαξε είναι το πλουσιότερο level design με καινούριους γρίφους και καινούρια στοιχεία. Θα βρείτε π.χ. τις κλασικές κινούμενες πλατφόρμες του Splosion Man, αλλά και κάτι περίεργα κανόνια που θυμίζουν λίγο Donkey Kong Country στον τρόπο λειτουργίας. Υπάρχουν επίσης κουπαστές στις οποίες γλιστράτε, τραμπολίνα και άλλα διάφορα. Ταυτόχρονα, τα γνωστά βαρέλια επιστρέφουν για να τα πετάξετε προς ανυποψίαστους στόχους ή να σας εκτοξεύσουν προς κάποια κατεύθυνση.

Έκρηξη με χάρη.

Στις νέες προσθήκες συγκαταλέγεται ένας overworld χάρτης στον οποίο επιλέγετε τις πίστες που θέλετε να πάτε ή να ξαναπαίξετε. Μερικές πολύ δύσκολες πίστες που τις έχουν σημάνει με κόκκινο, τις έχουν κάνει μη-υποχρεωτικές, έτσι ώστε ο παίκτης να μην κολλήσει για πολύ σε αυτό τον σημείο.

Και ω ναι, το level design είναι άκρως σαδιστικό. Οι πίστες είναι γεμάτες παγίδες που σας περιμένουν να τις προσπεράσετε με συντονισμό και ακρίβεια. Σίγουρα θα βρεθείτε σε καταστάσεις που φαίνονται άλυτες ή ακόμα καλύτερα θα ρίχνετε το φταίξιμο στο παιχνίδι, γιατί δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζετε τι σας περιμένει λίγο παρακάτω. Κι όμως, δεν είναι αδύνατο να προχωρήσετε το Ms Splosion Man. Με λίγη υπομονή και βελτίωση στην τεχνική σας, η λύση βρίσκεται και το παιχνίδι σας ανταμείβει πλουσιοπάροχα με νέες εκπλήξεις, νέους καλοσχεδιασμένους γρίφους ή γρήγορες σεκάνς δράσης που θυμίζουν χορευτικά που χρειάζονται απο εσάς διαδοχικές και ακριβείς εκρήξεις.

Όπως καταλαβαίνετε, έχουμε να κάνουμε με ενα δύσκολο αλλά χορταστικό παιχνίδι που ανταμείβει τους παίκτες για την προσπάθειά τους. Τι γίνεται όμως, πέρα απο τα νέα στοιχεία gameplay και τις καλοσχεδιασμένες πίστες; Εδώ έχω μόνο καλά νέα. Το Ms. Splosion Man έχει πάρα πολλές πίστες στο single-player, και άλλες τόσες στο multiplayer. Μάλιστα οι πίστες του multiplayer είναι εντελώς διαφορετικές και το τέλος είναι επίσης διαφορετικό. Σαν να παίζετε μια άλλη έκδοση του παιχνιδιού. Επίσης υπάρχουν αρκετά μυστικά – μαζεύετε παπούτσια αντί για κέικ όπως ο Splosion Man, γιατί προφανώς παίζετε ένα κορίτσι. Μυστικές έξοδοι βρίσκονται σε αρκετές πίστες και τα leaderboards είναι εκεί για να ανταγωνιστείτε τους καλύτερους και γρηγορότερους. Παράλληλα, υπάρχουν challenges που γίνονται διαθέσιμα ανα περιόδους με πραγματικά δώρα. Μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε και να αποθηκεύσετε ενα ghost ώστε να συναγωνιστείτε τον εαυτό σας για καλύτερο χρόνο ή να κατεβάσετε τα ghosts των πρωταθλητών των leaderboards για να δείτε ποιος είναι το αφεντικό.

Πλοκάμια. Ms Splosion man... εχμ. Νομίζω ότι θα πρέπει να κόψω τις γιαπωνεζιές...

Τέλος, το παιχνίδι προσφέρει μέσω tokens που μαζεύετε ανάλογα με το σκορ σας, διάφορα extras, όπως το 2 girls 1 controller που σας επιτρέπει να παίξετε co-op με ένα μόνο χειριστήριο, αρκετά αστεία video με γελοίες περιγραφές και concept art.

Τα γραφικά του Ms. Splosion Man είναι πολύ πιο χρωματιστά και ζωντανά από του πρώτου τίτλου. Πρώτα απ' όλα υπάρχει μεγαλύτερη ποικιλία στα περιβάλλοντα, αλλά και περισσότερο animation. Αυτό απο την μία είναι καλό, λόγω καλύτερης οπτικής ποιότητας, αλλά από την άλλη ίσως σας δυσκολεύει να βλέπετε που βρίσκεται η ηρωίδα, χάνοντας πολύτιμο χρόνο. Η Ms. Splosion Man είναι και αυτή πολύ πιο ζωντανή απο τον αρσενικό ομόλογό της. Χοροπηδάει συνέχεια, χορεύει, ή ενώ προχοράτε, αντί να τρέχει, θα την δείτε να κάνει πατινάζ ή να πατάει στις μύτες σαν μπαλαρίνα.

Η τρέλα είναι διάχυτη. Το παιχνίδι βρίθει απο μαλλιοτραβηγμένα στερεότυπα που λόγω του οτι είναι υπερβολικά, είναι και αστεία χωρίς να προσβάλουν. Η Ms Splosion Man κάνει ένα σωρό αναφορές στην ποπ κουλτούρα, είτε μιμούμενη χορευτικά όπως αυτά του “Single Lady” ή τραγουδώντας ηλίθια στιχάκια απο Spice Girls και διάφορα girl-pop. Εντωμεταξύ, τα τέλη του παιχνιδιού (ένα για το single και ένα διαφορετικό για το multi) είναι εντελώς “οτι να 'ναι” και βγάζουν πολύ γέλιο, ενώ δεν λείπουν και οι διάφορες αναφορές σε άλλα κλασικά games. Μέχρι και με την Unreal τα βάλανε οι αθεόφοβοι εκεί στην Twisted Pixel και μάλιστα σε ένα από τα εισαγωγικά videos.

Φαντάζεστε να άπλωναν και ρούχα την ώρα που κάνουν τσουλήθρα;

Ο ήχος κινείται και αυτός σε υψηλά επίπεδα, με την κυρία εκρηξίδου να αποτελεί το μοναδικό ενοχλητικό στοιχείο. Δηλαδή οκ, έχει πλάκα, αλλά απο ένα σημείο και μετά η ψιλή της φωνή μου την έδωσε στα νεύρα. Γυναίκα... Τι περιμένατε; Όσο πιο γρήγορα της κάνεις mute, τόσο το καλύτερο. Τα themes του Splosion Man έχουν πλέον γυναικεία vocals, ενώ έχουν αλλάξει εντελώς τα καμμένα τραγουδάκια που ακούγονται κατα καιρούς (ειδικά όταν μπαίνετε μέσα σε κάτι χοντρές γυναίκες επιστήμονες) και έχουν πολύ γέλιο.

Έχουμε λοιπόν ενα σαδιστικά προκλητικό platformer, με ένα κάρο πίστες στο single-player και άλλο ένα κάρο στο multiplayer, τρομερό γέλιο, πολλά extras, περιεχόμενο, μυστικά challenges και γιούχου καταστάσεις. Ολα αυτά για 800 MS space dollars. Δεν βλέπω τον λόγο να μην το αποκτήσετε...

+ Πολλές πίστες
+ Φανταστικό level design με σαδιστική πρόκληση
+ Τρομερό και απόλυτα “ο,τι να 'ναι” χιούμορ
+ Χρωματιστά γραφικά γεμάτα ζωή

- Η ηρωίδα, όντας γυναίκα, παραείναι ομιλητική
- Συμβαίνουν πολλά επί της οθόνης και υπάρχουν στιγμές που χάνετε την ηρωίδα

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.5

Πλατφόρμα: Xbox 360
Έκδοση: Microsoft
Ανάπτυξη: Twisted Pixel
Διάθεση: XBLA
Είδος: Action platformer
Παίκτες: Single-player, multiplayer
Επίσημο Site: http://mssplosionman.com/
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 13/7/2011
PEGI: 12

 • http://www.myxbox.gr/ Chronix

  Πολύ καλό review Mario..!

  Το παιχνίδι είναι απίστευτα διασκεδαστικό και στα 800 MS Points είναι κλοπή, με τόσο περιεχόμενο..!

  Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ms. Sploison Man υποστηρίζει το TMS (Title Managed Storage), το οποίο σημαίνει ότι η Twisted Pixel μπορεί να προσθέτει επιπλέον περιεχόμενο χωρίς να χρειάζεται να κάνεις κάποιο Update ή να κατεβάσεις κάποιο DLC. Όπως το νέο challenge που τρέχει μέχρι το τέλος του μήνα.

 • http://game20.gr Terminator

  Ωραίος

 • Oldboy

  pc /r/ ?

  Λιγο η παλεττα του με χαλαει αλλα κατα τα αλλα πουλαγα το παιδι μου για platforms στο pc.

 • Giannis Giapitzakis

  Το δοκίμασα, αλλά μετά απο 10 λεπτά το έκλεισα. Αν η πρώτη πίστα είναι τόσο δύσκολη και γεμάτη με trial - error καταστάσεις, τότε πως είναι οι επόμενες; Μου άρεσε πάντως το Boss με την κωμική αναφορά στον Predator....

 • http://www.game20.gr Marioland

  Τα περισσότερα platformers έχουν αυτό το σύστημα Giannis. Αν δεν χάσες, δεν μαθαίνεις. Ευχαριστούμε Chronix, έτσι εξηγούνται τα challenges. Άραγε άμα κάποιος τα πάει καλά εδώ στην Ελλάδα, δικαιούται δωράκι; Ποιος ξέρει...

 • Giannis Giapitzakis

  Μάλλον Μάριο δεν κατάλαβες τι είπα: Αναρωτήθηκα, αν το πρώτο επίπεδο είναι τόσο δύσκολο, και απαιτεί τόσα ακροβατικά ακριβείας, και χάνεις τόσες ζωές, πως είναι τα επόμενα;

 • http://www.game20.gr Marioland

  Σόρυ, παρανόησα.

  Τα επόμενα είναι ακόμα χειρότερα. Όρεξη να 'χεις και υπομονή!

 • Giannis Giapitzakis

  Μα δεν έχω και πολύ υπομονή!! Αν είναι να μου σπάει τα νεύρα συνέχεια...
  Δεν το αποκλείω να το πάρω βέβαια μέσα στον Αύγουστο αφού κάνει μόνο 10 ευρώ...
  Αλλά για στάσου όμως... To From Dust είναι 1,15 GB Το Ms splosion Man είναι 1,94 (!!!!) GB...
  Είναι κοντά 3,5 GB... Για Arcade πολλά δεν είναι;;;; Τι Θα το κάνουμε δω πέρα;

 • Oldboy

  Αμερικαν μπαρ!

 • http://www.myxbox.gr/ Chronix

  @Mario Δεν αναφέρεται πουθενά region περιορισμός, αν και με τόσους τρελαμένους δύσκολα πιάνεις τις τρεις πρώτες θέσεις...

  @Giannis Με τόσο περιεχόμενο δεν θα έπρεπε να έχεις παράπονο για τα 1,9Gb.

 • Giannis Giapitzakis

  Είναι τόσο δύσκολο, απαιτεί τόση ακρίβεια και γρηγοράδα που σου έρχεται να ουρλιάξεις. Αλλά με λίγη υπομονή όλα τα εμπόδια ξεπερνιούνται.

 • http://game20.gr Terminator

  Τσίμπησες;

 • pgetsos

  μετά από αυτό παίξε και ένα super meat boy :p