alt text

Ας μην κρυβόμαστε. ΟΛΟΙ ανήκουμε σε gaming κοινότητες και πολλές φορές είναι αυτές που μας κάνουν να αισθανόμαστε ασφαλείς για τις επιλογές μας σε παιχνίδια, αφού δεν υπάρχει η μονόδρομη σχέση ενός review με το κοινό, αλλά μια αμφίδρομη σχέση μεταξύ παικτών που ανταλλάζουν απόψεις, ζητούν βοήθεια κλπ. Η Nintendο, κάνοντας τα πρώτα της σοβαρά βήματα στη νέα online εποχή, μας προσφέρει μια τέτοια κοινότητα στο Wii U.

Το Miiverse είναι κάτι σαν εξώγαμο του Facebook και του Twitter, που προέκυψε από τρίο με ένα forum. Έχει στοιχεία και από τα τρία, αλλά ποτέ δεν ξέρεις ποιο απ'όλα αποτέλεσε βασική έμπνευση. Σαν κλασικό forum, έχει threads, που ονομάζονται communities, και αντιστοιχεί ένα για το κάθε παιχνίδι ή υπηρεσία. Μπορείτε να γράφετε σε όποιο θέλετε, ενώ οι άλλοι χρήστες μπορούν να βλέπουν αν πουλάτε φούμαρα, με ένα διακριτικό σηματάκι κάτω από κάθε post σας που δείχνει αν έχετε βάλει τον εκάστοτε τίτλο στο μηχάνημά σας. Επίσης, υπάρχει η πολύ χρήσιμη δυνατότητα να σηματοδοτούνται τα spoilers.

Απο το Facebook πάρθηκε το “Like”, τα σχόλια και το σύστημα ειδοποιήσεων. Τα “Like” μετονομάζονται σε “Yeah” και το αντίθετο “Unyeah” και δίνονται στους χρήστες από άλλους χρήστες. Επίσης τα comments λειτουργούν ακριβώς όπως αυτά του Facebook: κάνεις ένα σχόλιο από κάτω και εμφανίζεται σαν νήμα μαζί με τις άλλες συζητήσεις. Οι ειδοποιήσεις, που έχουν και το δικό τους tab στο interface του Miiverse, είναι όπως του Facebook. Οταν παίρνετε yeahs ή κάποιος κάνει σχόλιο σε κάποια δημοσίευση ή σε δημοσίευση που σχολιάζετε, τότε εμφανίζεται μια ειδοποίηση. Είναι ΑΚΡΙΒΩΣ όπως στο Facebook. Από το Twitter κληρονομήθηκε ο περιορισμός χαρακτήρων. Στο Miiverse έχετε μέχρι 100 χαρακτήρες στη διάθεσή σας. Αρκετά λίγους, αν αναλογιστείτε ότι το Twitter με τους 150 140 είναι ήδη περιοριστικό. Μπορείτε επίσης να “ακολουθείτε” κάποιον χρήστη χωρίς να τον βάλετε στη λίστα φίλων, με την επιλογή “follow”.

Η πλατεία των Miis σας καλοσοριζει κάθε φορά που ανάβετε το Wii U.

Αφού πήρατε μια ιδέα για το πώς λειτουργεί το Miiverse, ας περάσουμε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Πρώτα απ'όλα, έχετε τη δυνατότητα να δημοσιεύτε screenshots από ό,τι παίζετε. Για παράδειγμα, βρήκατε κάτι αξιοσημείωτο στο ZombiU; Μπορείτε να το κοινοποιήσετε. Το δεύτερο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, και αυτό που κάνει το Miiverse διαφορετικό, είναι τα doodles. Αντί να χρησιμοποιείτε το εικονικό πληκτρολόγιο, μπορείτε κυριολεκτικά να γράφετε/ζωγραφίζετε τα μηνύματά σας στην οθόνη αφής του Wii U Gamepad, με τη γραφίδα. Τα διαθέσιμα εργαλεία είναι λίγα και απλά. Ένα μολύβι, μία γόμα σε τρία μεγέθη και μόνο ένα χρώμα. Αυτά όμως αποδεικνύονται αρκετά για την κοινότητα. Στο Miiverse υπάρχουν μερικά από τα καλύτερα fanarts που έχετε δει ποτέ, ενώ προάγουν και αυτό που αποκαλώ classy trolling. Εφόσον τα βρισίδια απαγορεύονται και σβήνονται, τα απανταχού trolls καταφεύγουν σε αιχμηρά σχόλια, εύγλωττες απαντήσεις και αφοπλιστικές ζωγραφιές.

Επίσης, classy trolling συμβαίνει σε παιχνίδια της πλάκας που κάνουν την εμφάνισή τους. Και είναι ένας καλός τρόπος να καταλάβει ο developer, εφόσον έχει πρόσβαση στο Miiverse, ότι το παιχνίδι του είναι... σκουπίδι. Παιχνίδια όπως το Sports Connection έχουν φάει το θάψιμο που τους αξίζει. Άλλα, όπως το Funky Barn, που δεν είναι τόσο χάλια όσο ακούγονται, πάλι τρώνε θάψιμο λόγω των λάθος επιλογών των developers (στην περίπτωση του Funky Barn το γελοίο όνομα). Πρόκειται για μια πολύ έξυπνη κίνηση της Nintendo, αφού δίνεται απ'ευθείας feedback στους παίκτες και τους developers με τον καλύτερο τρόπο. Ταυτόχρονα, οι αγορές των παικτών επηρεάζονται από το Miiverse, είτε από αυτά που λέγονται σε διάφορες συζητήσεις, είτε με απ'ευθείας ερωτήσεις για το αν κάποιο παιχνίδι αξίζει ή όχι.

Το Miiverse ενσωματώνεται στα παιχνίδια με πολλούς τρόπους. Πρώτα απ'όλα, κάποια games όπως τα Nintendo Land και New Super Mario Bros U, επιτρέπουν στους παίκτες να ποστάρουν απ'ευθείας μέσα από τα παιχνίδια, προσθέτοντας κάποια έξτρα πραγματάκια στις δημοσιεύσεις. Όπως αναφέρω και στο review, όταν καταφέρνετε κάτι εντυπωσιακό σε μια πίστα του New Super Mario Bros U, τότε στο τέλος της πίστας το παιχνίδι σας ρωτάει αν θέλετε να κάνετε μια σχετική δημοσίευση στο Miiverse. Η δημοσίευσή σας φαίνεται κανονικά από όλους τους χρήστες της υπηρεσίας, αλλά λόγω του ότι έγινε σε συγκεκριμένο σημείο στο συγκεκριμένο παιχνίδι, φέρει μια επιπλέον ετικέτα. Αυτές οι ετικέτες έχουν διπλό ρόλο. Ο ένας ρόλος είναι η εύκολη εύρεση όλων των δημοσιεύσεων που έγιναν στην ίδια πίστα. Ο άλλος ρόλος είναι ότι το Miiverse αναγνωρίζει τα tags και στέλνει μια σταθερή ροή από δημοσιεύσεις απ'ευθείας μέσα στο παιχνίδι. Για παράδειγμα, στον χάρτη του NSMBU βλέπετε “μπαλονάκια” με δημοσιεύσεις που έχουν κάνει άλλοι παίκτες σε κάθε πίστα, και στο Nintendo Land σε κάθε mini-game.

Κάθε παιχνίδι, ακόμα και της Virtual Console, έχει την δική του κοινότητα στο Miiverse.

Αυτό όμως που προσφέρει το Miiverse, πρακτικά είναι καλύτερο από ότι φαίνεται στα χαρτιά. Πολλές φορές ανοίγω το Wii U για να δω απλά τί παίζει στο Miiverse. Ο Termi και άλλοι γνωστοί μου λένε κι αυτοί το ίδιο. Αν ήδη συνηθίζετε να ελέγχετε συχνά-πυκνά τα κοινωνικά σας δίκτυα, τότε θα κολλήσετε άσχημα με το Miiverse. Δεν είναι απλά ένα κοινωνικό δίκτυο. Είναι κοινωνικό δίκτυο μέσα στην κονσόλα σας και αυτό το κάνει αυτόματα το μέρος όπου ανατρέχετε πρώτα για βοήθεια, γνώμες, artwork, καυστικά σχόλια κλπ, πριν σηκωθείτε να πάτε στο PC σας.

Γενικά, το Miiverse είναι μία από τις καλύτερες προσθήκες που έχουν γίνει σε κονσόλα. Παρά τις όποιες -προσωρινές σύμφωνα με τη Nintendo- αδυναμίες (τα posts χάνονται μέσα στον πανικό, δεν υπάρχει φιλτράρισμα, δεν υπάρχει επιλογή για favorites κλπ), εξακολουθεί να είναι ένα μεγάλο θετικό βήμα της Nintendo στον online χώρο. Ταυτόχρονα, μάλλον είναι και το βασικό χαρακτηριστικό του Wii U που θα δούμε να αντιγράφουν οι άλλες next-gen κονσόλες με τον ένα ή τον άλλον τρόπο. Το Miiverse φέρνει τους κατόχους Wii U και τους παίκτες του κάθε τίτλου πιο κοντά, αποτελεί πηγή πληροφόρησης και είναι διασκεδαστικότατο. Περιμένουμε το ανοιξιάτικο update της υπηρεσίας, για να ανοίξουμε την δική μας κοινότητα ως Game 2.0. Θα πέσει πολύ γέλιο. Εσείς τί γνώμη έχετε για το Miiverse;

 • pgetsos

  140* το τουιτα 😛

  καποια στιγμη θελω να το δοκιμασω 🙂

 • storm of fire

  Ωραία πράγματα!!!!!!!!!

 • χρήστος

  είναι φανταστικό

 • Constantinos

  Yeah

 • Chronix

  Πολύ ωραίο κείμενο Mario για μία εξαιρετική υπηρεσία. Πιστεύω ότι το Miiverse είναι η πραγματική καινοτομία του Wii U και όχι οι extra οθόνες.

  Μακάρι και οι υπόλοιπες κατασκευάστριες να υιοθετήσουν παρόμοιες υπηρεσίες.

 • Φωτης

  Αυτα ειναι!!!Την άλλη βδομάδα θα εχω την κονσόλα δεν κρατιέμαι..Τερμι το ID σου στο wii u πιο ειναι;Αν επιτρέπεται βέβαια..

 • Anonymous

  Έχοντας κλείσει 65+ ώρες μέσα στο Miiverse (αν και κάποιες από αυτές ήταν απλά αδράνεια ενώ έκανα κάτι άλλο), μπορώ να πω με άνεση πόσο εθιστικό είναι και πόσο "μπροστά" είναι η ιδέα! Πραγματικά, είναι ίσως η πιο πετυχημένη ένταξη σε κονσόλα σαν σύστημα (system-wide δηλαδή), τουλάχιστον είναι από τις πιο σημαντικές!

  Στα υπόλοιπα και ειδικά προς τον MarioLand:

  Σήμερα ανανεώθηκε το Miiverse με αρκετές βελτιώσεις, όπως την διάθεση νέου tab για τις Favourite Communities...Μέσα στον χαμό από νέες κοινότητες, καθώς βγαίνουν πολλά παιχνίδια, η δυνατότητα αυτή ήταν αναγκαία! Πλέον είναι live...Oh yeah!

 • Constantinos

  Yeah στον Anonymous

 • Κωνσταντίνος

  Διάρκεια υποστήριξης : Μισός χρόνος

 • Anonymous

  Tί εννοείς?

 • Κωνσταντίνος

  Η Nintendo όπως έχει αναφερθεί εδώ πέρα,όσες interneτικες υπηρεσίες είχε διαφημίσει στο wii και τις παρουσίαζε ως κίνητρο αγοράς τις κονσόλας δεν τις υποστήριξε ποτέ.

 • pgetsos

  last year... 😉

 • Anonymous

  Συγνώμη, αλλά μάλλον δεν ξέρεις τι θα πει Miiverse...Και να θέλει η Nintendo, πλέον δεν γίνεται να το αφήσει! Η υπηρεσία έχει εκτοξευθεί...

 • http://www.panic69music.dom.gr Nyxteridas

  Αν κάποιος δεν μπορεί να κατηγορήσει την Nintendo για κάτι είναι οι καινοτομίες που προσφέρει.Μπορεί τα παιχνίδια της να μην με καλύπτουν ως gamer και να έχω αγοράσει μόνο το Gamecube για κάποιους εξαιρετικούς τίτλους τότε(Resident Evil,Pikmin,Eternal Darkness π.χ.)αλλά ανέκαθεν θυμάμαι το πόσο μπροστά ήταν κάθε φορά.Τι να θυμηθώ;Με το N64 που με catridge έπαιζες 64bit παιχνίδια;Το ruble pack το οποίο στη συνέχεια το υιοθέτησε και η Sony ως dual shock;Το Gamecube με τα μικροσκοπικά δισκάκια;Μπράβο της

 • Κωνσταντίνος

  Anonymous,ενταξει εχεις δικιο .αλλα η Nintendo γενικα ειναι απαραδεκτη οσον αφορα την υποστηριξη στις κονσολες

 • Anonymous

  Κάποιες φορές ναι, είναι όντως!

 • http://www.game20.gr Marioland

  Η διαφορά στο Miiverse είναι οτι είναι ζωντανό. Δεν είναι το message system του Wii. Ήδη κάποια λάθη της Nintendo έχουν γίνει αντιληπτά από την εταιρία και έχουν κάνει αίσθηση μόνο και μόνο απο κάτι posts-μαμούθ με άπειρα yeahs και comments. Όπως αυτό με τα 60hz στην VC. Όταν υπάρχει μια τέτοια υπηρεσία είναι αυτοκτονία να αφεθεί στην μοίρα της, όσο και αν έχει κακή φήμη η Nintendo.