alt text

Αυτά που έχει προσφέρει η σειρά Metal Gear Solid 5 στην βιομηχανία των video games είναι αδύνατο να περιγραφούν με λόγια. Κάθε παιχνίδι Metal Gear Solid αποτέλεσε ένα μικρό λιθαράκι επανάστασης και ανήκει στο πάνθεον της gaming ιστορίας. Ποιος ξεχνάει το επαναστατικό για την εποχή του gameplay του Metal Gear Solid, την πρωτοφανή κινηματογραφικότητα του Metal Gear Solid 2, τα απίστευτα αφεντικά του Metal Gear Solid 3 ή την συναισθηματική φόρτιση που μετέδιδε το Metal Gear Solid 4; Και φτάσαμε αισίως στο Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain, το οποίο συνοδεύεται από τεράστιες προσδοκίες, πόσο μάλλον όταν είναι το τελευταίο Metal Gear Solid του Hideo Kojima. Ευτυχώς, ο μεγάλος δημιουργός καταφέρνει να μας μαγέψει για άλλη μία φορά.

Το Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain είναι μία ιστορία εκδίκησης με αφορμή την καταστροφή της mother base και τον κατακερματισμό της Militaires Sans Frontière από τον επικεφαλής της ομάδας ΧΟF ονόματι Skull Face το 1975, κατά την διάρκεια των αιματηρών γεγονότων στο τέλος του Ground Zeroes. H ιστορία του The Phantom Pain ξεκινάει το 1984, όπου ο Big Boss ξυπνάει από το κώμα που βρισκόταν τα τελευταία εννιά χρόνια και με την βοήθεια του μυστηριώδη Ιshmael καταφέρνει και ξεφεύγει από την παγίδα θανάτου που του στήνεται στο νοσοκομείο. Απώτερος σκοπός του Big Boss είναι η δημιουργία ενός νέου στρατού, ώστε να βάλει τέλος στα υποχθόνια σχέδια του Skull Face αλλά και της οργάνωσης Cipher που φέρεται να βρίσκεται πίσω από όλα τα γεγονότα.

Σε όλα τα παιχνίδια Metal Gear Solid το σενάριο είναι βαρύνουσας σημασίας και το The Phantom Pain δεν αποτελεί εξαίρεση. Η μαγεία της ιστορίας δεν είναι τόσο η ιστορία αυτή καθαυτή, όσο ο τρόπος και η ματιά με την οποία αυτή μεταδίδεται στον παίκτη μέσα από το σκηνοθετικό ταλέντο του Hideo Kojima. Οι πρώτες δύο ώρες του παιχνιδιού παρουσιάζουν στην οθόνη εικόνες, συναισθήματα και ένταση με έναν τόσο αριστουργηματικό τρόπο που κατά την προσωπική μου άποψη και τουλάχιστον ως προς την τεχνική ξεπερνάει οτιδήποτε έχουμε δει μέχρι τώρα. Αυτή η πολύ δυνατή αρχή δυστυχώς δεν έχει την αναμενόμενη συνέχεια ως προς την ροή της ιστορίας και αυτό οφείλεται εν πολλοίς στην ίδια την ανοιχτή δομή του The Phantom Pain.

Μπορείτε να ακολουθείτε διάφορες τακτικές στο πεδίο της μάχης.

Μπορείτε να ακολουθείτε διάφορες τακτικές στο πεδίο της μάχης.

Καταρχήν είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η ιστορία χωρίζεται σε τρία βασικά σημεία: τον πρόλογο, το πρώτο κεφάλαιο και το δεύτερο κεφάλαιο που είναι και το endgame του τίτλου. Όπως προανέφερα, ο πρόλογος αφηγηματικά αποτελεί το καλύτερο εφαλτήριο για να την μετέπειτα συνέχεια της ιστορίας. Αργότερα όμως και για ένα διάστημα αρκετών ωρών βλέπετε πολύ μικρής διάρκειας αποσπασματικές cutscenes ανάμεσα στις αποστολές, που δεν οδηγούν την ιστορία σε κορυφώσεις παρά μόνο προς το τέλος του πρώτου κεφαλαίου, με αποτέλεσμα αναπόφευκτα να κάνει κοιλιά. Αντίθετα, οι εξελίξεις, οι ανατροπές και οι αποκαλύψεις στο endgame είναι περισσότερες και λειτουργούν σαν γέφυρα σύνδεσης των γεγονότων των προηγούμενων παιχνιδιών της σειράς. Σημαντικό στοιχείο στην απόλυτη κατανόηση και την σύνδεση των γεγονότων αποτελεί η ακρόαση των κασετών που έρχονται στην κατοχή σας μετά το πέρας κάθε αποστολής, μία αφηγηματική τεχνική που είναι λογικό να διχάζει.

Πέρα από την εξέλιξη και τις ανατροπές της ιστορίας, αξίζει να αναφερθεί ο αριστοτεχνικός τρόπος με τον οποίο το παιχνίδι διαχειρίζεται σκληρές εικόνες, όπως την βία του πολέμου, παιδιά να κρατούν όπλα με έναν τρόπο σοβαρό, χωρίς μελοδραματισμούς, αλλά με διάσπαρτα στοιχεία υπερβολής, παρωδίας και κωμωδίας, με “θύμα” ακόμη και τον ίδιο τον Big Boss, με σκοπό να ελαφρύνει το κλίμα και να σας δώσει το κίνητρο να συνεχίζετε να παίζετε ένα παιχνίδι και όχι έναν καθρέφτη μίας σκληρής πραγματικότητας. Μοναδικό ψεγάδι στην κατά την γνώμη μου εξαιρετική οπτική του τίτλου, αποτελούν οι πολλές προκλητικές λήψεις στα στήθη της Quiet, του πιο σημαντικού γυναικείου χαρακτήρα του παιχνιδιού, μόνο και μόνο επειδή συμβαίνει υπερβολικά συχνά και χωρίς ιδιαίτερο λόγο.

Στα του gameplay, το Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain ακολουθεί μία δομή ανοιχτού κόσμου με κάποιους περιορισμούς σε σχέση με άλλα παιχνίδια του είδους, μοιάζοντας σε λογική με το Peace Walker του PSP, σε μία πιο εξελιγμένη μόρφη. Έτσι, έχετε μία κεντρική βάση (mother base) και αναλαμβάνετε κύριες και δευτερεύουσες αποστολές (side ops) που στέλνονται στο idroid που έχετε στην κατοχή σας. Η κύρια διαφορά με τα παιχνίδια αμιγώς ανοιχτού κόσμου, είναι ότι οι αποστολές σας είναι σε συγκεκριμένα σημεία και εφόσον αναλάβετε μια αποστολή δεν μπορείτε να απομακρυνθείτε σε πολύ μεγάλη απόσταση από αυτή για να ασχοληθείτε με κάτι άλλο, γιατί αυτομάτως η αποστολή ματαιώνεται. Πέρα από αυτό τον περιορισμό, αλλά και την προκαθορισμένη από ένα σημείο και μετά σειρά που αναλαμβάνετε τις βασικές αποστολές, το The Phantom Pain λειτουργεί σαν παιχνίδι ανοιχτού κόσμου, καθώς μπορείτε να καταλαμβάνετε βάσεις, να μαζεύετε πρώτες ύλες που στέλνετε στην mother base για την παρασκευή υλικών και όπλων σε έναν ανοιχτό χάρτη και άλλα.

H Quiet είναι ο πιο... πληθωρικός χαρακτήρας του παιχνιδιού.

H Quiet είναι ο πιο... πληθωρικός χαρακτήρας του παιχνιδιού.

Οι τοποθεσίες που επισκέπτεστε στο παιχνίδι έχουν την απαραίτητη ποικιλία, καθώς κάνετε αποστολές τόσο στο Αφγανιστάν όσο και στην κεντρική Αφρική, ενώ ανά τακτά χρονικά διαστήματα επισκέπτεστε την mother base που βρίσκεται στις Σεϋχέλλες. Η φυσιολογία και οι κλιματολογικές συνθήκες της κάθε περιοχής διαφέρουν σημαντικά, κάτι που σας βοηθάει να μην πλήττετε από τις ίδιες εικόνες. Κάποια παράπονα μπορούν να αναφερθούν για το “νεκρό τοπίο” που επικρατεί στο Αφγανιστάν, όπου δεν μπορείτε να κάνετε πολλά πράγματα, ενώ ο σχεδιασμός της περιοχής είναι λιγότερο εντυπωσιακός σε σχέση με τα πολλά χωριά, την ζούγκλα, τα ποτάμια και τα διαφορετικά είδη εδάφους που συναντάτε στην Αφρική. Εξαιρετική κρίνεται και η επιλογή να μην υπάρχει κάποιος μίνι χάρτης, πέρα από τον κεντρικό χάρτη του idroid, τόσο για λόγους ρεαλισμού, όσο κυρίως γιατί με αυτό το τρόπο τα κυάλια γίνονται προέκταση του εαυτού σας και είναι ιδαιίτερα απολαυστικό να ζουμάρετε στο πεδίο της μάχης απο μακριά και να σχεδιάζετε την στρατηγική που θα ακολουθήσετε.

Οι βασικές αποστολές αποτελούν το ζουμί του The Phantom Pain και είναι αδιαμφησβητητα το πιο δυνατό του σημείο. Και αυτό γιατί οι επιλογές ολοκλήρωσης κάθε αποστολής είναι αμέτρητες, με μία ελευθερία κινήσεων και αποφάσεων που προσωπικά δεν έχω βιώσει σε τέτοιο βαθμό μέχρι τώρα σε κανένα άλλο παιχνίδι της σειράς. Πρώτα απ’ όλα πριν από κάθε αποστολή επιλέγετε τα όπλα που χρειάζεστε, καθώς και τον σύντροφο που χρησιμοποιείτε. Οι σύντροφοι ξεκλειδώνονται στην πορεία της ιστορίας και η χρήση του κάθε ένα επιτάσσει και ένα διαφορετικό τρόπο προσέγγισης κάθε αποστολής. Έτσι, μπορείτε να χρησιμοποιείτε το άλογό σας ή τον D-Walker, για αποστολές που κρίνετε ότι χρειάζεται άτακτη φυγή ή να να διανύετε μεγάλες αποστάσεις, την πανέμορφη Quiet αν θέλετε να έχετε σύμμαχο στο πεδίο της μάχης, είτε τον D-Dog αν θέλετε να έχετε πιο πλήρη εικόνα για το πολεμικό σκηνικό που έχει στηθεί ολόγυρά σας.

Οι επιλογές βέβαια δεν σταματούν στα βασικά, αντίθετα βρίσκονται διάσπαρτες στις δικές σας κινήσεις και στον δικό σας τρόπο που θέλετε να δράσετε. Έτσι μπορείτε να εκμεταλλεύεστε τις κρυψώνες και τα εμπόδια και να ακινητοποιείτε ή να κοιμίζετε τους εχθρούς χωρίς να σας αντιληφθούν ώστε να μπορείτε κατόπιν να τους στέλνετε με την βοήθεια ενός μπαλονιού(!) (από τα πολλά σουρεαλιστικα στοιχεία του παιχνιδιού) στην mother base και να τους εντάσσετε στο στρατό σας. Μπορείτε επίσης να πάτε με φουλ επίθεση, εκμεταλλευόμενοι είτε κάποιο όπλο μακρινής εμβέλειας, είτε παίρνοντας στην κατοχή σας οπλοπολυβόλα που βρίσκονται σε συγκεκριμένα σημεία στις εχθρικές βάσεις. Οι επιλογές δεν περιορίζονται μόνο στον δικό σας τρόπο παιχνιδιού, αλλά επηρεάζονται ακόμη και από τα καιρικά φαινόμενα. Ανεμοθύελλες που καλύπτουν το οπτικό πεδίο των εχθρών στο Αφγανιστάν ή καταρρακτώδεις βροχές που καλύπτουν τους ήχους των βημάτων σας στην Αφρική, έχουν ως αποτέλεσμα να αλλάζετε την τακτική σας και να κινείστε πιο επιθετικά.

Οι cutscenes όπως πάντα είναι άρτια σκηνοθετημένες.

Οι cutscenes όπως πάντα είναι άρτια σκηνοθετημένες.

Επιπλέον επιλογές σας δίνει και ο εξαιρετικός σχεδιασμός των περιοχών των αποστολών, καθώς βρίθουν από λεπτομέρειες που μπορείτε να εκμεταλλεύεστε, όπως τα μικρά φυλάκια όπου μπορείτε να κρύβεστε, ψηλά σημεία όπου έχετε το πάνω χέρι βλέποντας όλο το πεδίο της μάχης, δυνατότητα να βρίσκεστε μέσα στην εχθρική βάση χωρίς να σας αντιληφθεί κανείς με την βοήθεια του υπεδάφους και άλλα. Επίσης, ένας ακόμη παράγοντας που σας εθίζει να ολοκληρώνετε τις αποστολές είναι και η τύχη στο πεδίο της μάχης. Πολλές φορές σας ευνοεί, όταν για παράδειγμα βρίσκετε αμέσως τον στόχο που πρέπει να εκτελέσετε μέσα από δεκάδες εχθρούς στην μάχη, αλλά μπορεί κάλλιστα και να σας γυρίζει την πλάτη, δυσκολεύοντας αφάνταστα την κατάσταση. Αυτές οι πολλαπλές δυνατότητες δράσης σε κάθε αποστολή, καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό και μία από τις αδυναμίες του The Phantom Pain, την σχετικά μικρή ποικιλία αποστολών, καθώς οι περισσότερες στηρίζονται είτε στην εξολόθρευση συγκεκριμένου στόχου, είτε στην απελευθέρωση αιχμαλώτων. Αντίθετα, κατ’ εμέ το πραγματικό αγκάθι αποτελεί η ανάγκη επανάληψης συγκεκριμένων αποστολών σε αυξημένη δυσκολία στο endgame του παιχνιδιού. Κι αυτό την στιγμή που το ίδιο το παιχνίδι δεν το έχει ανάγκη, καθώς το περιεχόμενό του είναι έτσι κι αλλιώς πολύ πλούσιο, ξεπερνώντας τις 50 ώρες δράσης για να δείτε το κανονικό τέλος.

Σε παιχνίδια με στοιχεία stealth όπως τα Metal Gear Solid, είναι σημαντικό οι εχθροί να έχουν δουλεμένη νοημοσύνη. Εδώ το The Phantom Pain όχι μόνο δεν απογοητεύει, αλλά αιφνιδιάζει ευχάριστα καθώς υπάρχει πολλή λεπτομέρεια στον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονται οι εχθροί σε κάθε κατάσταση. Πέρα λοιπόν από τις φυσιολογικές αντιδράσεις όταν σας εντοπίζουν ή όταν εντοπίζουν το πτώμα κάποιου συντρόφου τους, είναι έκδηλες οι διαφορές των αντιδράσεών τους τη νύχτα σε σχέση με την μέρα, όπου έχουν πιο οξεία την αίσθηση της ακοής και λιγότερο αυτή της όρασης. Πολύ θετική εντύπωση ως προς την εχθρική νοημοσύνη αφήνουν οι αποστολές στην Αφρική όπου οι εχθροί σας είναι παιδιά, με τεράστιες διαφορές ως προς τον τρόπο που σας αντιλαμβάνονται και επιτίθενται σε σχέση με τους κανονικούς εχθρούς που αντιμετωπίζετε στις υπόλοιπες αποστολές.

Παρά την λογική έμφαση στους μηχανισμούς stealth, το The Phantom Pain τα πηγαίνει εξαιρετικά και στο πιστολίδι, κοιτώντας κατάματα ακόμη και τους κορυφαίους τίτλους δράσης, καθώς προσφέρει καταπληκτική αίσθηση των όπλων και ακρίβεια στην στόχευση τόσο σε τρίτο πρόσωπο, όσο πολύ περισσότερο σε πρώτο πρόσωπο όπου καταλαβαίνετε ακόμη καλύτερα και τον διαφορετικό τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται κάθε όπλο. Την ίδια ευχαρίστηση που προκαλεί το πιστολίδι δυστυχώς δεν την προκαλούν οι μάχες με τα αφεντικά, όχι τόσο επειδή δεν είναι εντυπωσιακές, αλλά επειδή εξαρχης ο πήχης σε αυτό το θέμα ήταν πάρα πολύ ψηλά. Η αλήθεια είναι ότι οι μάχες με τα αφεντικά στο The Phantom Pain στερούνται σε επικότητα και δυναμική συγκριτικά με αυτές σε άλλα Metal Gear Solid και δύσκολα θα μείνουν αξιομνημόνευτες.

Οι αποστολές FOB είναι μια ενδιαφέρουσα ιδέα που λειτουργεί σωστά.

Οι αποστολές FOB είναι μια ενδιαφέρουσα ιδέα που λειτουργεί σωστά.

Το βάθος του The Phantom Pain δεν εξαντλείται στις επιλογές σας στην μάχη και το ακαταμάχητο πιστολίδι, αλλά διανθίζεται με την πρόκληση της σωστής διαχείρισης της mother base. Η κεντρική βάση σας μπορεί να κάνει την ζωή σας στο πεδίο της μάχης πολύ πιο εύκολη ή μπορεί να σας δημιουργήσει αρκετές επιπλοκές. Η βάση σας χωρίζεται σε έξι διαφορετικούς τομείς, ο καθένας εκ των οποίων είναι υπεύθυνος για διαφορετικές λειτουργίες που αναβαθμίζουν τις δυνατότητές σας στο πεδίο της μάχης. Έτσι, ένας τομέας είναι υπεύθυνος για την παραγωγή νέων όπλων και υλικών. Αντίστοιχα, ο τομέας υποστήριξης, όσο τον αναβαθμίζετε, τόσες περισσότερες πληροφορίες αποστέλλει στο idroid σας, ώστε να σας ενημερώνει για διάφορα γεγονότα κατά την διάρκεια των αποστολών, όπως η εμφάνιση εχθρών με κάποιο όχημα, η προειδοποίηση για επικείμενη καταιγίδα. Ο τομέας υγείας περιθάλπτει τους στρατιώτες σας που έχουν τραυματιστεί στο πεδίο της μάχης κτλ.

Τόσο για την αναβάθμιση κάθε τομέα της βάσης, όσο και για την δημιουργία νέων όπλων, την αναθάθμιση του idroid σας, του εξοπλισμού σας ή του εξοπλισμού των συντρόφων σας κτλ, χρειάζονται GMP, που είναι η νομισματική μονάδα στον κόσμο του παιχνιδιού, αλλά και υλικά όπως για παράδειγμα μέταλλο που βρίσκετε στις αποστολές. Πολύ σημαντικό στοιχείο ώστε να αναπτύσσονται οι επιμέρους τομείς και να έχετε εισρροή GMP για να μπορείτε να κάνετε τις απαραίτητες αναβαθμίσεις αποτελεί η διαρκής επάνδρωση της mother base με προσωπικό και στρατιώτες που είτε σας ακολουθούν με βάση τον βαθμό ηρωισμού που κερδίζετε σε κάθε αποστολή, είτε τους στρατολογείτε οι ίδιοι αναισθητοποιώντας τους ως εχθρούς κατά την διάρκεια των αποστολών και στέλνοντάς τους με μπαλόνι στην mother base για να ενταχθούν στο δικό σας δυναμικό. Κάθε άνθρωπος έχει ξεχωριστά χαρακτηριστικά στην μάχη, στην ιατρική, στην ανάπτυξη υλικών κτλ, οπότε είναι σημαντικό να τους βάζετε στους σωστούς τομείς. Μέσα από την mother base μπορείτε να ορίζετε το δυναμικό σας που είναι στον τομέα της μάχης να αναλαμβάνει διάφορες αποστολές που σας φέρνουν πολύτιμα GMP και υλικά. Ο τρόπος που λειτουργεί το όλο σύστημα στην mother base είναι ιδιαίτερα εθιστικός και είναι θέμα χρόνου να αποστηθίσετε τις λειτουργίες και να το κάνετε “κτήμα” σας.

Μέχρι να βγει το Metal Gear Online, μπορείτε να παίζετε online μέσα από τις αποστολές FOB που ενεργοποιούνται μετά την 22η βασική αποστολή. Η FOB (Forward Operating Base) λειτουργεί σαν μία δεύτερη βάση μέσα από την οποία μπορείτε να αναβαθμίζετε αντίστοιχα κάθε έναν από τους έξι διαφορετικούς τομείς και να παράγετε χρήσιμο GMP, υλικά και άλλα. Η διαφορά εδώ είναι ότι εσείς μπορείτε να μπαίνετε στην FOB κάποιου άλλου παίκτη και να του κλέβετε πρώτες ύλες, εξοπλισμό ή και να αιχμαλωτίζετε ή να σκοτώνετε την φρουρά του με έναν τρόπο που θυμίζει αρκετά τον τρόπο που μπαίνετε στον κόσμο άλλου παίκτη στα παιχνίδια Souls. Αντίστοιχα και ένας άλλος παίκτης έχει την ίδια δυνατότητα, οπότε εσείς καλείστε να έχετε τα καλύτερα δυνατά μέτρα προφύλαξης και ανθρώπινο δυναμικό ικανό να μπορεί να αναχαιτίζει τον αντίπαλο που προσπαθεί να εισβάλλει στην FOB σας. H ιδέα λειτουργεί εξαιρετικά, ιδιαίτερα από τη στιγμή που οι servers της Konami έγιναν σταθεροί και δεν υπάρχουν συχνές αποσυνδέσεις, και αποτελεί ένα πρώτης τάξεως ορεκτικό ενόψει Metal Gear Online.

Η Fox Engine δίνει ρέστα με 1080p και 60 fps.

Η Fox Engine δίνει ρέστα με 1080p και 60 fps.

Το παιχνίδι εκμεταλλεύεται άριστα την Fox Engine παραδίδοντας κρυστάλλινη εικόνα 1080p με 60 fps χωρίς πτώσεις. Οι χαρακτήρες είναι καλοσχεδιασμένοι, με πολλές λεπτομέρειες στις εκφράσεις των προσώπων τους, και τα εφέ είναι πανέμορφα και φωτορεαλιστικά ομορφαίνοντας αφάνταστα το ήδη άρτιο οπτικό σύνολο. Μοναδικά ψεγάδια κάποιες χαμηλής ποιότητας υφές σε βράχους, υψώματα κτλ, αλλά και η αργή κάποιες φορές εμφάνιση μακρινών περιβάλλοντων. Εξίσου θετικές είναι οι εντυπώσεις και από τον ηχητικό τομέα του τίτλου, με την μουσική που ντύνει τις cutscenes να είναι απολύτως ταιριαστή με τα τεκταινόμενα στην οθόνη, ενώ σε σημεία ανατριχιάζει. Ευχάριστη έκπληξη προκαλούν τα κομμάτια που ακούγονται σε εχθρικές βάσεις και σε άλλα σημεία του παιχνιδιού, τα οποία έχουν έντονο άρωμα 80s και 90s. Εξαιρετικές είναι και οι ερμηνείες, με τον Kiefer Sunderland ως Big Boss να είναι αξιοπρεπέστατος και αρκετά πιο... λιγομίλητος σε σχέση με τον David Hayter, απόφαση που κρίνεται σωστή για την επιτυχή διεκπεραίωση της ερμηνείας του πρωταγωνιστή.

Εν κατακλείδι, το Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain προσθέτει το δικό του λιθαράκι σε αυτή την αριστουργηματική σειρά, με πλούσιο περιεχόμενο, έμφαση σε κάθε μικρή λεπτομέρεια και μια μοναδική οπτική που ευχαριστεί όλους τους φανατικούς της σειράς. Ίσως τελικά να το θυμόμαστε ως το λιγότερο Metal Gear Solid σε σχέση με τους προκατόχους του, αν και είμαι σίγουρος ότι αυτός ήταν κατά βάθος ο κύριος στόχος του Κοjima λίγο πριν αφήσει για πάντα το αγαπημένο του τέκνο σε άλλα χέρια, ώστε το παιχνίδι να αγαπηθεί από όλους. Έστω και για μία τελευταία φορά. Και το απίστευτο είναι ότι και αυτός ο στόχος εξετελέστη. Μην χάσετε το Metal Gear Solid 5 με τίποτα.

 • Η ριζοσπαστική σκηνοθετική ματιά του Kojima
 • Εκπληκτικό gameplay με δεκάδες επιλογές δράσης
 • Καλοδουλεμένη εχθρική νοημοσύνη
 • Εξαιρετική αίσθηση όπλων, ιδιαίτερα σε πρώτο πρόσωπο
 • Το βάθος που προσφέρει η διαχείριση της mother base
 • Γραφικά και ήχος
 • Αξέχαστος πρόλογος
 • Προβληματική ροή της κεντρικής ιστορίας
 • Επαναλαμβανόμενες αποστολές διαφορετικής δυσκολίας στο endgame
 • Οι μάχες με τα αφεντικά δεν συγκινούν όσο στα προηγούμενα Metal Gear Solid
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 9.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4 (review), Xbox One, PS3, Xbox 360, PC
ΑΝΑΠΤΥΞΗ:Kojima Productions
ΕΚΔΟΣΗ:Konami
ΔΙΑΘΕΣΗ:Zegetron
ΕΙΔΟΣ:Stealth action
ΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player, multiplayer
ΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://www.konami.jp/mgs5/
HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:1/9/2015
PEGI:18
 • herc

  Προβληματικο key bindings στο pc, για οσους δεν παιζουν με WASD

 • Φωτης

  Μπορει να μην εχω πάθει πλακα με αυτα που εχω δει αλλα θα τσιμπιθει..Μπορει τότε να αλλάξω γνώμη προς το καλυτερο βεβαια..Εχω παίξει ολα τα metal gear..Για μενα το πρωτο κ το δεύτερο τα καλυτερα μου!!!!Ποσες φορές ειχα δει αυτο το βιντεακι στο ps2 με τον snake πάνω στην γέφυρα με την μουσικαρα που ειχε απο πίσω!!!Χιλιαδες φορές!!!!!!Στο metal gear solid 2...!!!!!!Ηταν απίστευτο για την εποχη..Εκει ειναι κ η διαφορα για μενα σε σχεση με το 5..

  • Dinos1985

   και εγω το 1 και το 2 είναι τα αγαπημενα μου ... και το 2 τοτε ηταν πολλυ μπροστα για την εποχη του και σημερα να το δεις δεν μπορεις να πιστεψεις ότι είναι παιχνιδι τοσον χρονον ...

  • GeorgeZ

   Σωστός ο φωτης, αξέχαστες παιχνιδαρες και για μένα.

   • nikolas13

    Ρε παιδια ειμαι ο μονος που το 2 δεν μου αρεσε επειδη ηταν ο raiden.?
    Για μενα τα καλυτερα ειναι 1-3-4-2

    • Zaratoth

     Πολλούς ξένισε η επιλογή του Raiden, αλλά το 2 έχει ίσως το βαθύτερο και πιο mindfuck σενάριο όλης της σειράς.

 • http://game20.gr person

  Καταπληκτικό κείμενο, SirDaniel, για ένα, κατά γενική ομολογία, αριστούργημα.

  • http://www.game20.gr Sir Daniel

   Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια Χριστόφορε!

 • Giannis Giapitzakis

  Ξέρεις τι γίνεται; Νομίζω ότι θα έπρεπε να έχει λιγότερες αποστολές. Οι περισσότερες πολύ επαναλαμβανόμενες. Νομίζω ότι γύρω στις 20 κύριες αποστολές θα ήταν καλά. Θα βοηθούσε και στο replayability αυτό.

  • http://www.game20.gr Sir Daniel

   Κι εγώ θα προτιμούσα λιγότερες αποστολές είναι η αλήθεια, αλλά όπως προανέφερα στο κείμενο είναι τόσες οι διαφορετικές επιλογές προσέγγισης και διαφορετικές συνθήκες κάθε φορά που η μικρά γκάμα στα είδη των αποστολών δεν χαλάει την εμπειρία του gameplay.

 • gogos

  Ένα εξαιρετικό review, για ένα ακόμα πιο εξαιρετικό παιχνίδι! Έχει δύο μέρες που το τερμάτισα και ακόμα έχω την επιρροή του επάνω μου! 70 ώρες gameplay ήταν αυτές.

  Tι να πρωτοσxολιάσει κανείς? Την εκπληκτική αίσθηση των όπλων? Την ίσως πιο εντυπωσιακή εχθρική AI που έχω συναντήσει μέρχι στιγμής σε videogame? Τους ατελείωτους τρόπους προσέγγισης μιας αποστολής? Το πως διδάσκει στους υπόλοιπους developers, πως να δημιουργούν ένα video game ανοιχτού κόσμου με "καθαρή" ταυτότητα, χωρίς να καταλήγει σε ανούσιο Cleaning Map Simulator?

  Η μεγαλήτερη επιτυχία του Phantom Pain - όσο αφορά το gameplay του - για μένα ήταν το πως διαχειρίστηκαν οι developers την ανοιχτή του φύση. Το παιχνίδι αν και έχει αρκετά RPG (ο χρόνος που καταναλώνει ο παίκτης στην παραμετροποίηση της Mother Base δεν είναι καθόλου αμελητέος) και Shooting elements, δεν πάυει ποτέ να θυμίζει στον παίκτη οτι ο πυρήνας του είναι το Stealth.

  Δευτερεύουσες υπο-αποστολές υπάρχουν πολλές, μην περιμένετε όμως να σας δωθούν "στο πιάτο", με άπειρα σημεία αδιάφορου ενδιαφέροντος μέσα τον χάρτη. Θα πρέπει να αγωνιστείτε για να τις ανακαλύψετε και να τις ολοκληρώσετε. Ένας νεκρός στρατιώτης για τον παίκτη είναι παντελώς άρχηστος. Ένας ζωντανός στρατιώτης ομως μπορεί να ανακριθεί και να δώσει πολύτιμες πληροφορίες, όπως τις ακριβείς θέσεις πιθανών αιχμαλώτων/υλικών αξίας ή να χρησιμοποιηθεί με βάση τις ιδιαίτερες γνώσεις του ως ένα asset για την ενίσχυση της mother base. Eπίσης οι Non-Lethal προσεγγίσεις ανέβαζουν τον δείκτη του Heroism. Υψηλό heroism = καλήτερη φήμη, που πρακτικά σημαίνει περισσότεροι εθελοντές για την Mother Base.

  Πιστεύω πως καλήτερα θα ήταν να μην αναφερθώ ιδιαίτερα στο story. Δεν θα ήθελα να δώσω άθελα μου κάποιο spoiler. To μόνο που μπορώ να πω είναι πως την στιγμή της ολοκλήρωσης αυτού του τεράστιου κύκλου - οταν πια θα έχουν εννωθεί όλα τα κομμάτια του παζλ - φτάνει κανείς στην συνειδητοποίηση πως τελικά πολλά πράγματα ήταν ξεκάθαρα εξ αρχής, μα οι δημιουργοί του παιχνιδιού με αριστουργηματικό τρόπο τον παραπλανησαν! Το μόνο Game που κατάφερε να μου προσφέρει παρόμοιο "Mindfuck" συναίσθημα, ήταν το αγαπημένο Bioshock infinite. Αυτό νομίζω πως τα λέει όλα. Η Kojima productions απέδειξε - ευτυχώς για μας- πως έχει τρομερή εμμονή ακόμα στην πιο φαινομενικά αδιάφορη αφηγηματική λεπτομέρια.

  Αισθάνομαι απίστευτη χαρά που βλέπω την ΑΑΑ βιομηχανία, μετά απο μια δύσκολη μετάβαση απο την μία γενια κονσολών στην άλλη, να πέρνει και πάλι μπροστά. Μέτα απο την μετιώτατη περσινή χρονια πίστευα, πως μάλλον το ενδιαφέρον μου για τα videogames είχε αρχίσει σιγά-σιγά να μειώνεται. Ευτυχώς ομως παιχνίδια σαν το Τhe Phantom Pain και το The Witcher 3 με έκαναν να καταλάβω πως ο "γιαλός" δεν ήταν τελικα "στραβός", μα κάπου τελικά οι εταιρίες "στραβά αρμενίζανε".

  • Φωτης

   Τα είπες σαν να ήσουν συντάκτης σε site σαν ειδικός για review..Ωραίος κ δεν κάνω πλακα gogos @@@@@!!!!!!!!

   • Cerivus

    200 ωρες και τa development δεν εχουν τελειωσει

    • gogos

     Καλά ναι αυτό ισχύει! Ακόμα και μετά απο 70 ώρες, υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν έχω δει. Φωτη δεν είμαι ειδικός φίλε! Πόσο μάλλον στην περίπτωση των metal gear solid. Υπάρχουν παιδια που έχουν εντρυφήσει πολύ περισσότερο σε αυτό το σύμπαν απο μένα. Απλά αυτή ήταν η καθαρά δική μου υποκειμενική εμπειρία με το game.

 • http://www.game20.gr Sir Daniel

  Είναι όντως καλή η φετινή χρονιά σε σχέση με το μετριότατο 2014. Bloodborne, Witcher 3, Metal Gear Solid 5, Forza 6 κ.ά και έρχονται Fallout 4, Halo 5, νέο Tomb Raider μέσα στο επόμενο τρίμηνο... Και το 16 προβλέπεται ακόμα πιο δυνατό!

 • G.J.

  Οταν λες πρόλογο αναφερεσαι μόνο στο νοσοκομείο?

  • http://game20.gr/ Sir Daniel

   Στο πρόλογο εντάσσεται το σκηνικό στο νοσοκομείο, αλλά και η μετέπειτα σκηνή καταδίωξης.

 • GeorgeZ

  Από την μια με ψήνει να τσιμπήσω από την άλλη δεν ξέρω σαν παλιός φαν των metal gear είχα παίξει το ground και να πω την αλήθεια δεν ξετρελάθηκα και δεν καίγομαι για το phantom pain.Ναι γαμάτο gamaplay-αίσθηση όπλων-AI-ανοιχτός κόσμος τρελός κλπ. σίγουρα είναι παιχνιδαρα, αλλά δεν με έχει ψησει να ασχοληθώ ειδικά για 130 ώρες gameplay βαριέμαι απίστευτα αυτόν τον καιρό προτιμώ να ξανά αρχίσω το Witcher 3 😀 άσε που λιώνω με forza 6 και τερμάτισα τις προάλλες το Madmax (διαμαντάκι για μένα θα τα πούμε στο review αν γίνει)

  • gogos

   Τσίμπα και δεν θα το μετανιώσεις! Άσχετο αλλά σοβαρά σου άρεσε το max mad? Έπαιξα γύρω στο 4ωρο αλλά δεν τραβούσε καθόλου το πράγμα. Παρόμοιας δομής παιχνίδια τα χορτάσαμε - κατά την γνώμη μου - τα τελευτάια χρόνια. Και άντε το shadow of mordor, το watch dogs και το assassin's creed black flag είχαν πράγματι ενδιαφέροντα features στο Gameplay τους, παρά το γεγονός οτι και αυτά έπεφταν και πολύ έντονα στην παγίδα του map cleaning. Το mad max ομως μοιάζει ένας πολύ, μα πολύ φτωχός συγγενείς τους.

   • Bill B.

    Μην μένεις στο gameplay μόνο, και με το ποια παιχνίδια μοιάζει το Mad Max, εννοείται πλέον δεν υπάρχει κάτι διαφορετικό πουθενά στα παιχνίδια, οι μηχανισμοί είναι ίδιοι σε κάθε είδος, και μόνο το setting αλλάζει! Και αυτό είναι το επόμενο που θέλω να πω... post-apocalyptic ρε φίλε, έχω να παίξω από το Rage, αυτός είναι ένας λόγος που το λιώνω το Mad Max , και ας μοιάζει με ότι θέλει. Είναι παιχνιδάρα και με θετικές βαθμολογίες και reviews από πολλούς, αλλά δυστυχώς δεν πήρε την δημοσιότητα που έπρεπε. Ήθελε καλύτερο λανσάρισμα, αλλά κυκλοφόρησε σαν Β' διαλογής τίτλος, ένω είναι κινηματογραφική υπερπαραγωγή το παιχνίδι.

    Φταίει το ότι βγήκε ίδια ημερομηνία με το Phantom Pain και χαντακώθηκε...

    • Φωτης

     Billαρε@@ συμφωνω..Κ γω για το setting που εχει το mad max γουστάρω..Μπορει να ειναι μέτριο κ όχι κατι το εξαιρετικό απο θέμα gameplay αλλα σαν φαν των ταινιών mad max θα τσιμπηθει αργότερα σίγουρα..

   • GeorgeZ

    Αυτό που είπε ο Bill, για το mad max πιστεύω και εγώ δεν λανσαρίστηκε σωστά και έπεσε πάνω στο θηρίο μαζί (metal gear) και πολλοί ούτε καν το έδωσαν σημασία.Για μένα που μου άρεσαν και οι ταινίες είναι διαμαντάκι δεν το περίμενα πραγματικά έχει πάρει και καλές βαθμολογίες, μόνο και μόνο που είναι post-apocalyptic η φάση γουστάρω μπορεί ο κόσμος του να φαίνεται άδειος αλλά δεν είναι έτσι έχει πολλά πράματα να κάνεις και να εξερευνήσεις.Μέχρι και υπόγεια μυστικά περάσματα-καταφύγια κάτω από την γη που ούτε καν φαίνονται έχει και δεν ξέρεις τι σε περιμένει όταν μπεις.Σαν λάτρεις των αυτοκινήτων μου άρεσε αρκετά ο arcade χειρισμός του αυτοκινήτου καλοφτιαγμενος και το βάθος που έχει όσο προχωράς το πως αλλάζει το αυτοκίνητο όταν το φτιάχνεις το κάνεις τούμπανο και κόβεις βόλτες, απόλαυση και οι μάχες με τα αυτοκίνητα ειδικά τα εφέ όταν ανατιναζονται και η φωτιά είναι τέλεια.Επίσης μου άρεσε που έχει ένα δείγμα ας το πω επιβίωσης ψάχνοντας για νερό-τροφή και βενζίνη αν δεν κάνεις update τα skill τότε είναι πιο δύσκολο και σου τελειώνουν αυτά για πλάκα και τρέχεις να βρεις για να συνεχίσεις το game καθαρή επιβίωση δηλαδή.Το combat system πολύ καλό αφού είναι από το batman μου αρέσει απίστευτα επίσης και εδώ ο χαρακτήρας έχει αρκετό βάθος στο gameplay και έχει μπόλικα πράματα να ξεκλειδώσεις από skills.Τέλος μου άρεσε και το γεγονός πως σε κάποια σημεία στο παιχνίδι για να το συνεχίσεις σε έχει κλειδωμένο το main story γιατί έπρεπε να κάνεις κάτι από τα side για να το ξεκλειδώσεις.

    • gogos

     Σίγουρα το Timing λανσαρίσματος δεν ήταν και το καλήτερο. Αν είχε κυκλοφορήσει μέσα στο καλοκαίρι, πιθανότατα και να είχε καλήτερη μεταχείρηση. Δεν έχω ασχοληθεί σε βάθος για να ξέρω τις "κρυφές" του αρετές, οπότε απο την οπτική σας μπορεί να έχετε και δίκαιο.

     Tο combat system του για να πω την αλήθεια μου φάνηκε μια ανιγραφή του batman , με "κομμένες" τις ειδικές επιθέσεις και τα gadgets. Ίσως βέβαια στην πορεία να ξεκλειδώνεις και άλλες κινήσεις. Η παραμετροποίηση του οχήματος έιχε ένα κάποιο ενδιαφέρον, αλλά και πάλι δεν είναι κάτι που δεν έχουμε ήδη ξαναδει. Αν είχε κάποιο feature τύπου nemesis system ή hacking φάσης watch dogs ή το naval στοιχείο του black flag, πιθανότατα να μου έδινε ένα κίνητρο να συνεχίσω. Δηλαδή να φέρει κάτι νέο στα open world παιχνίδια δράσης, τα οποία πλέον -κατα την γνώμη μου- έχουν αρχίσει να φτάνουν στα όρια του κορεσμού τους.

     Θεωρώ πως είναι λάθος των εταιριών, να κάνουν το open world στοιχείο αυτοσκοπό. Το βασικότερο είναι να υπάρχουν ενδιαφέροντες μηχανισμοί-αποστολές και απο εκεί και πέρα το αν θα είναι ανοιχτού η κλειστού τύπου, λίγη σημασία έχει. Για παράδειγμα το SOMA που είναι pure survival horror, μου φαίνεται πολύ πιο ενδιαφέρον αυτή την στιγμή, απο το να ξεσκαρτάρω για ακόμα μια φόρα χάρτες σε άλλο ένα RPGειδές υβρίδιο.

     • Zaratoth

      Χωρίς να το έχω παίξει ακόμα μπορώ να πω πως το μεγάλο του ατού είναι το car fighting. Σε καταλαβαίνω πως θεωρείς "κορεσμένο" το είδος για σένα, αλλά από την άλλη υπάρχουμε και εμείς που γουστάρουμε περισσότερο το Mad Max και συνειδητά δεν έχουμε ασχοληθεί ούτε με το Black Flag ούτε με το Watch Dogs, οπότε θα το χαρούμε αυτό. 🙂

 • thanos

  Γεια σας παιδια ,εγω σαν παρα πολυ παλιος φαν της σειρας εχω παιξει τα 1 κ 2 metal gear ,το παιχνιδι το νοικιασα για να το δω πριν το αγορασω , μου αρεσε πολυ αλλα δεν ξετρελαθηκα τουλαχιστον για τις 10 ωρες που ασχοληθηκα μαζι του,τι εννοω δεν ξετρελαθηκα, ενταξει ολα οσα εχουν ειπωθει στο review παραπανω ειναι απολυτα σωστα αλλα εχει πολλη επαναληψη στιςαποστολες πραγμα που κουραζει μετα απο ενα σημειο, δεν ξερω καποια στιγμη πιο μελλοντικα ισως το προτιμησω αλλα κ λογω χρονου αυτο το διαστημα με βλεπω χλωμο.

 • ggraper

  Αυτό τον καιρό το πρόγραμμα είναι γεμάτο(witcher 3,mortal kombat x,bloodborne).Υπολογίζω γύρω στις αρχές του 16. Παιδια δεν έχω παίξει κανένα mg πέρα του ground zeroes.Από ποιά παιχνίδια της σειράς χρειάζεται να δω την ιστορία τους ;(έχω δει ήδη το snake eater)

  • http://game20.gr/ Sir Daniel

   Το The Phantom Pain συνορεύει χρονικά και σεναριακά με τα Ground Zeroes, Snake Eater και Peace Walker που κυκλοφόρησε στο PSP. Αν έχεις PSP μπορείς να το δοκιμάσεις αν και θα βγάλεις άκρη όπως και να χει. Απο κει και πέρα όσα περισσότερα γνωρίζεις και από τα άλλα παιχνίδια της σειράς, τόσο πιο καλύτερα βιώνεις κάποιες αποκαλύψεις που γίνονται στο endgame περιεχόμενο του παιχνιδιού.

   • Zaratoth

    Το Peace Walker υπάρχει και για PS3 στην Collection που περιέχει 2,3, Peace Walker.

 • S4crifice

  Εντελως ασχετος απο Metal Gear αλλα ειδα ενα πολυ ενδιαφερον review+αναλυση ιστοριας του super bunnyhop το οποιο πηγαινε κοντρα στο ρεμα.
  https://www.youtube.com/watch?v=KO4Tusk_V2k

  • Kilia

   Ειναι λες και ειναι ο μονος που εχει παιξει το παιχνιδι απο ολους τους κριτικους στον πλανητη.
   Ενταξει ομως, ο ανθρωπος ειναι και δημοσιογραφος, δεν ειναι απλα gamer, κατι που μεχρι στιγμης ειναι το μονο που αποτελει προυποθεση για να γινει καποιος reviewer.

 • agony

  Καλησπέρα , από ότι ειδα είναι Open world , όμως μπορω να παιξω γραμικα όπως το Far cry 3 για παράδειγμα ? Στο Ps4 εχει frame drops ?

  • http://game20.gr/ Sir Daniel

   Παίζοντας μόνο τις βασικές αποστολές και κάποια μεμονωμένα - απαραίτητα side ops, μπορείς κάλλιστα να το παίξεις γραμμικά, εννοείται. Απλά έχε στο νου σου ότι θα χρειαστεί να συλλέγεις διάφορα υλικά για την αναβάθμιση της Mother Base, οπότε αν ασχοληθείς μόνο με τις βασικές αποστολές προσπάθησε να εξαντλήσεις να βρεις οτιδήποτε υπάρχει στον χώρο κάθε φορά.
   Πτώσεις σε frame drops δεν παρατήρησα.

 • finplay

  Επικό review καθώς και τρομερό παιχνίδι είναι τίτλος που δεν πρέπει να λείπει από κανέναν. Ή ΚΟΝΑΜΙ έκανε τρομερό λάθος που τα τσουκρισε με το Κοτζιμα καθώς ο τύπος έδωσε τα ρέστα του στο παιχνίδι όπως πάντα

 • G.J.

  Μη ακόμα ερώτηση για το review λες ότι πρέπει να γίνει επανάληψη αποστολών σε δυσκολότερο επίπεδο. Για ποιο λόγο ? Υποχρεωτικά? Για resourses? Εξυπηρετεί κάτι στην ιστορία αυτό?

  • gogos

   Έχω την αίσθηση οτι πέρα απο την υψηλότερη πρόκληση του πράγματος, οι συγκεκριμένες αποστολες επαναλαμβάνονται ώστε να δωθεί η απαραίτητη έμφαση στα σημαντικά γεγονότα που διαδραματίζονται σε αυτές. Απο την άλλη ομως μπορείς να τις πεις και "γεμίσματα" του δεύτερου chapter, το οποίο σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν υπερβολικά μικρό σε σχέση με το πρώτο.

   Γενικα στο chapter 2 - αν και σε αυτό γίνονται οι περισσότερες σημαντικές αποκαλύψεις - δίνετε η αίσθηση οτι αρχικός σκοπός ήταν να υπάρξει περισσότερο περιεχόμενο, αλλά κάτι μάλλον στράβωσε στην ανάπτυξη του στην πορεία. Οι διαμάχες του Kojima με την Konami, πιθανότατα να είχαν κάποιες επιπτώσεις σε αυτό. Αν το ψάξεις στο net θα δεις πως έχει διαρεύσει αρκετό υλικό της "αποστολής 51", η οποία τελικά κόπηκε απο το παιχνίδι.

   • G.J.

    Είναι υποχρεωτικο να τις παίξεις ξανά? Επίσης το παιχνίδι θέλει currency παρακάτω και grind να προχωρήσεις? Ή μπορείς όλα να τα κανείς διχως farming κλπ

    • gogos

     Είναι υποχρεωτικές για να ξεκλειδώσεις τις υπόλοιπες main missions, αλλά δεν είναι κουραστικές. Ίσα ίσα να σου πω την αλήθεια, τις απόλαυσα πολύ περισσότερο την δεύτερη φορά χωρίς τις βοήθειες. Άλλη φάση το total stealth όπως και να το κάνουμε.

     Το παιχνίδι να ξέρεις επιβραβεύει την ικανότητα, όπως έγραψα και ποιο πάνω. Οι πράξεις σου επηρεάζουν τον δείκτη του heroism. Όσο καλήτερο heroism έχεις, τόσο καλήτερους εθελοντές αποκτάς, τους οποίους αν διαχειριστείς σωστά - βάζοντας τους να εργαστουν στα κατάληλα τμήματα μέσα στην Mother base - εκείνοι θα δημιουργήσουν μόνοι τους αρκετά απο τα απαραίτητα materials που χρειάζεσαι. Με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρεις να αποφύγεις το περιττό grind.

     • G.J.

      Επειδη εφτασα στα συγκεκριμενα σημεια λες " ώστε να δωθεί η απαραίτητη έμφαση στα σημαντικά γεγονότα που διαδραματίζονται σε αυτές " Με δουλευεις? Το να ξανασπασεις τις κεραιες επικοινωνιων στο Αυγανισταν? Να γκρεμισεις ξανα μερικα τανκ? Και να ξανακαταστρεψεις διποτα μηχανηματα? Οχι, οι αποστολες αυτες ειναι απλα ενα καραγκιοζιλικι. Αν ηθελα τις παταω απλα replay και τις κανω S. Ή παιζω το hard mode μετα το τελος του παιχνιδιου απο οσο διαβασα... Συμφωνω με το review, πολυ μελανο σημειο του παιχνιδιου. Εκει που θες απλα να δεις την κορυφωση της ιστοριας βαζει αυτες τις πιπες.

      • gogos

       Eντάξει αυτές με τα τανκ ισχύει οτι ήταν κακές και λιγάκι εκτος κλίματος, όχι μόνο την δεύτερη αλλά και την πρώτη φορά. Απο την άλλη ομως κάποιες που απαιτούν total stealth ή αυτές που έχουν σημασία για το σενάριο, όπως η αναμέτρηση με την Quiet, αξίζει να τις ξαναδεις. Δεν διαφωνώ με αυτό που λες, άλλωστε και έγω όπως είπα τις θεωρω "γεμίσματα" του δεύτερου chapter.

       • G.J.

        Ποσες ειναι αυτες οι κωλοαποστολες? Πλησιαζω την 40 και ακομα μου βαζει ιδιες... Ειναι ξερατο απλα. που πρεπει να τις κανω για να προχωρησω παρακατω...

        • gogos

         Το πολύ άλλες 2-3 να αναγκαστείς να κάνεις. Στην αποστολή 46 είναι το ending του story, οπότε τις υπόλοιπες αν θέλεις μπορείς να τις παραλείψεις.

      • Zaratoth

       Από το να σου βγάζει έξι συνεχόμενες αποστολές ότι το έσκασε ένα τύπος και πρέπει να τον βρεις (λέγε με και Peace Walker) ή αποστολή να κάνει backtrack το μισό παιχνίδι για να πάρεις ένα sniper rifle (λέγε με MGS 1 και 2) προτιμώ το suspense του να ξανακάνω μια αποστολή, την οποία 99% θα τη βγάλω με διαφορετικό τρόπο από την πρώτη φορά λόγω open world σε συνδυασμό με πιθανά λάθη προσωπικού χειρισμού.

       • gogos

        Κοίτα εγώ σε αυτό το θέμα είμαι κάπου "στην μέση". Ναι μεν άλλη η απόλαυση να προσεγγίζεις την ίδια αποστολή με διαφορετικό τρόπο, απο την άλλη ομως εφόσον υπάρχει η δυνατότητα του replay γιατί να σε υποχρεώνει να τις ξανακάνεις?

        Ο λόγος είναι απλός. Η ανάπτυξη του παιχνιδιού θεωρώ πως δεν έφτασε στο 100% ποτέ ή απλά η Konami έκοψε story υλικό για να το πουλήσει τους επόμενους μήνες σαν Metal Gear Solid 5 : The Epilogue. Αν δεν υπήρχαν αυτά τα γεμίσματα το chapter 1 θα είχε 30 main missions, ενώ το chapter 2 μόλις 10 main missions.

        Εμένα προσωπικά -πέρα απο αυτές με την καταστροφή των τανκ φυσικά- μπορεί να μην με ενόλησαν, αλλά καταλαβαίνω πως είναι λογικό να μην το βλέπουν όλοι με τον ίδιο τρόπο.

        • G.J.

         Δεν εξυπηρετουν απλα τπτ, εχω κανει ηδη 5 επαναληψη, δεν μπορω να βλεπω συνεχεια τα ιδια και τα ιδια το παιχνιδι εχει υπερβολικο κορεσμο απο ενα σημειο και μετα και απλα θες να το τερματησεις και ισως να επιστρεψεις αργοτερα να κανεις απλα S στις αποστολες, που ηδη εχει χασει και αυτο το νοημα του οταν βαζουν 50 αποστολες.

       • G.J.

        Δεν προτιμω τπτ απο τα 2. Ας ειχαν 35 αποστολες. Το παιχνιδι ειναι ωραιο, αλλα γεματο filler, βαριεσαι απο ενα σημειο και μετα τρομακτικα αν το παιζεις συνεχομενα, εννοω να μην το αφηνεις και να πιανεις αλλα games.

 • Cerivus

  Επικο τοο game ειναι υποψηφιοτια γiα game της δεκαετιας Κριμα που φευγει ο Κοjima λογω ιστοριας χωραει ενα game ακομα και μονο στα χερια της Konami δεν ειμαι αισιοδοξος

 • gerasimos

  Φοβερή σκηνοθεσία και ωραίο τέλος αν καταλάβεις τι θέλει να σου πεί ο kojima..

  υγ η φάση είναι πώς όταν τελειώσεις το κανονικό θα θέλεις να παίξεις το ground zeroes για το γαμώτο(όσοι το έχουμε τελειώσει καταλαβαίνουν πιστεύω). 😉

 • Dinos1985

  εγω δεν με βλεπω να το τελειωνω το εχω παρει από την πεωτη μερα και καλυτερα να μην πω που είμαι 🙂 θελω να το ευχαριστηθώ οσο γινεται και παιζω με λεπτομερια ... παντως είναι παιχνιδαρα και σε καποιες φασεις θυμιζει και λιγο τα παλια

 • Θεόφιλος

  Μετα απο περιπου 80 ωρες που εγραψε το κοντερ ειδα και εγω τους τιτλους τελους στο τελευταιο δημιουργημα του kojima...Ειχε πολυ καιρο να με διχασει σε τετοιο βαθμο ενα παιχνιδι. Ναι θα συμφωνησω σε ολα το MGS PP ειναι μια υπερπαραγωγη ενας τεχνικα αρτιος τιτλος και παραλληλα παραδειγμα προς μιμηση για το πως πρεπει να κυκλοφορει σε ολες τις πλατφορμες ενας τιτλος σημερα για πολλους εκει εξω...Βαθος στο gameplay στιβαροι μηχανισμοι χειρισμος που κυλαει σαν νερακι και κλπ κλπ θα μπορουσα να γραφω με τις ωρες...Αλλα υπαρχει για μενα ενα μεγαλο αλλα...με κουρασε πραγμα που εχωντας παιξει οτι MGS εχει κυκλοφορησει μεχρι σημερα παντα στην ωρα του δεν το εχω νιωσει ποτε, δηλαδη το να με κουρασει. Το open world υφος που εχει ο τιτλος εμενα προσωπικα δεν μου κουμπωσε καλα δεν ειναι κατι που θα ζητησω απο εναν τιτλο MGS απο το Witcher ναι φυσικα αλλα οχι απο το MGS. Δεν ειναι αυτο το υφος της σειρας που την καθιεωρωσε στο πανθεον των videogames. Επισης στην προσπαθεια να κανω και να ακουσω τα παντα οπως εκανα παντα στα MGS αισθανθηκα οτι εκανα συνεχεια το ιδιο και το ιδιο και αυτο ηταν κουραστικο παρα πολυ...οπως και οι κασσετες για να μπορεις να μπεις στο κλιμα και να πιασεις τα νοηματα που θελει να σου περασει ο Kojima και το team του επρεπε να τις ακουσεις ολες.Λαθος τροπος αφηγησης κατεμε οπου απο ενα σημειο και μετα κατανταει βαρετο πραγμα ανηκουστο για μενα σε MGS τιτλο. Το θεμα managment της mother base αλλο ενα φρουτο που θεωρω οτι με απασχολησε παραπανω απο οτι επρεπε κατα την διαρκεια ενασχολησης μου με τον τιτλο αφου απο ενα σημειο και μετα θεωρω οτι ξεχνας αρκετα την ροη της ιστοριας κανωντας μια μεγαλη κοιλια για να μαζευεις λουλουδακια αυτοκινητακια κοιμισμενους φρουρους και δεν ξερω εγω τι αλλο. Ναι το σεναριο ηταν μεστο και δυνατο και καποιος που εχει γαλουχηθει μεσα στο συμπαν του MGS πραγματικα σε καποια σημεια ανατριχιαζει θυμιζωντας τις κορυφαιες στιγμες του παρελθοντος της σειρας αλλα θεωρω οτι το σεναριο δοθηκε με λαθος τροπο, με τροπο κουραστικο σε σημεια και πολλες φορες ανευ λογου και σημασιας αργο,πολυ αργο...Προβληματισμενος σιγουρα γιατι δεν ειμαι σιγουρος αν αυτο ηθελα να ειναι το τελευταιο MGS του Kojima...Για μενα πιστευω το ταβανι της σειρα ηταν και θα ειναι το Snake Eater εκει οπου η αφηγηση το gameplay και το κινηματογραφικο DNA της σειρας συνοδευομενα απο ενα κορυφαιο σεναριο με θρυλικα bosses ειναι στην τελεια ισσοροπια και αρμονια. Οπως και να εχει ειμαι γεματος ολοκληρωνοντας τον τιτλο με τα αρνητικα και θετικα που μπορει να συνοδευει ενα τετοιο συναισθημα...Επεται μια αποτοξινωση ολιγων μηνων απο το αθλημα για να μπορεσω να εμπεδωσω και να αφουγκραστω αυτα που ειδα και ακουσα στο τελευταιο ταξιδι που μας προσφερε ο κορυφαιος δημιουργος της εποχης μας Hideo Kojima..

  • Dinos1985

   σιγα τα αρνητικα ετσι και αλλιως αλιμονο αν κάθε παιχνιδι είναι ακριβως το ιδιο και ηθελε να κανει κατι διαφορετικο και τα συνδιαζει όλα μαζι ... και οσο πιο μεγαλο γινεται ετσι και αλλιως πρεπει γιατι ηταν το τελευταιο του ...

  • http://game20.gr/ Sir Daniel

   Ωραία ανάλυση Φεόφιλε, καταλαβαίνω απόλυτα την όποια απογοήτευσή σου ή αν θες τον διχασμό που σου προκάλεσε το Phantom Pain σαν φίλος της σειράς. Είναι αλήθεια ότι το PP είναι το "λιγότερο" Metal Gear Solid" σε όλη τη σειρά, κάτι που εμένα προσωπικά δεν με πείραξε αφού το κυρίως παιχνίδι αλλά και εν γένη η ιστορία με καθήλωσε. Εννοείται συμφωνώ ότι Snake Eater δεν είναι, αλλά δεν περίμενα και να είναι. Μην ξεχνάς ότι με το Snake Eater η σειρά έπιασε ταβάνι και τέτοια αριστουργήματα είναι δύσκολο να βγουν ξανά.

   • http://mgsgreekfans.blogspot.gr/ BigBOSS

    Σε τι έπιασε ταβάνι η σειρά με το Snake Eater; στο gameplay, βάθος stealth και περιεχόμενο; γιατι σε όλα αυτά το Phantom Pain τρώει για πλάκα το Snake Eater. To Snake Eater δεν έχει καν το πιο ψαγμένο σενάριο, αυτό το έχει το Metal Gear Solid 2.

    • Zaratoth

     Αυτό πιστεύω και εγώ.

    • http://game20.gr/ Sir Daniel

     To Snake Eater είχε καλύτερη ροή ιστορίας, είχε καταπληκτικά boss fights και για τον καιρό που βγήκε ήταν χάρμα οφθαλμών στα γραφικά. Μην ξεχνάς οτι μιλάμε για παιχνίδι που βγήκε πριν 11 χρόνια στο Ps2. Είναι προφανές ότι χάνει σε ΑΙ στο καθαρό stealth κομμάτι αλλά για τότε ήταν κάτι απίστευτο αυτό που βίωνες στο Snake Eater. Δεν ξέρω αν το έπαιξες στον καιρό του για να καταλάβεις τι εννοώ. Εννοείται βέβαια είναι υποκειμενική άποψη ότι το Snake Eater είναι το κορυφαίο MGS και δέχομαι κάθε άποψη.

     • http://mgsgreekfans.blogspot.gr/ BigBOSS

      day1 το έπαιξα το Snake Eater.

      πιστευω πως άνετα το Phantom Pain έχει το καλυτερο gameplay απο όλα τα Metal Gear, με διαφορά, επίσης ειναι το καλύτερο stealth game που βγήκε ποτέ

      η AI ειναι με διαφορα η καλύτερη απο κάθε Metal Gear. Tα controls τέλεια.

      πέρα απο το κομμάτι του stealth που ειναι πολυεπιπεδο και σε αυτο βοηθά η open world φύση του παιχνιδιού έχεις και ένα ολοκληρο στρατο να διοικήσεις (mother base κτλ) δηλαδή έχει και micro management, ουσιαστικά δημιουργεις τον στρατο που ο Big Boss θα χρησιμοποιήσει στα μετέπειτα Metal Gear. Αυτο για μένα ειναι πολύ ωραία προσθήκη.

      τώρα για τα boss fight δεν θέλω να μπω σε spoilers, πάντως το δεύτερο που έχω φθάσει, ειναι κατά την γνώμη μου καλύτερο απο τα δύο αντίστοιχα στο Metal Gear Solid και στο Snake Eater.

      Γενικά το παιχνιδι μόνο τυχαια δεν πήρε τις κριτικές που πήρε.

      • http://game20.gr/ Sir Daniel

       Δεν αντιλέγω σε αυτά, άλλωστε τα τονίζω και στο review που έγραψα, αλλά και φαίνεται και στον βαθμό που του έβαλα (9.5) που για μένα το αξίζει και με το παραπάνω. Απλά σαν αίσθηση παιχνιδιού συνολικά δηλαδή ιστορία, gameplay, boss fights, (βάλε και τον παράγοντα νοσταλγία) το θεωρώ το Snake Eater ένα κλικ πιο πάνω.

       • Zaratoth

        Εγώ δεν τα έπαιξα στην εποχή τους, αλλά ενώ το MGS μου άρεσε, το 2 με καθήλωσε και το τρία με πόρωσε, πατώντας όμως στα σημεία του 2. Δηλαδή ναι μεν, είχε ωραία ιστορία, αλλά το καλύτερο κομμάτι για μένα ήταν οι Philosophers/Patriots, τους οποίους είδαμε στο 2. Στα γραφικά, δεν είχαν τρελές διαφορές το 2 με το 3. Όπως είπε και ο ίδιος ο Kojima, οι διαφορές στα γραφικά έγιναν στο 2 και στο 4.

        Και ένα εύστοχο quote από το συλλεκτικό βιβλίο "Golden Joystick Presents: Metal Gear Solid" που για μένα συνοψίζει το γιατί από άποψη σεναρίου το 2 είναι το top MGS.

        If you've played Metal Gear Solid 2, The Patriots have played you.

     • G.J.

      Θα συμφώνησω. Κανένα mgs δεν μ έχει δημιουργήσει τόσο έντονα συναισθήματα όσο αυτό. Και ή Boss είναι μακράν ο κορυφαίος χαρακτήρας της σειράς. Τώρα ναι να συγκρίνουμε gameplay με 11 χρόνια παιχνίδι... Περιττό.

 • Γιώργος Τσομπανίδης

  -Oπτικά πανέμορφο.

  -Παιχνίδι που θίγει διεθνή προβλήματα του κόσμου μας ( π.χ. το θέμα των μικρών παιδιών- μαχητών) με εύστοχο τρόπο.

  - Η καλύτερη Α.l. σε εχθρο που έχει υπάρξει ποτε σε παιχνίδι (σκαλία ανώτερη ακόμη και απο τα halo ).

 • Στρατος

  Μολις χθες τερματισα το παιχνιδι. Αναμεικτα συναισθηματα για μενα , με την πλαστιγγα να γερνει προς την απογοητευση, περιπου για τους λογους που αναφερει στο σχολιο του ο Θεοφιλος. Για οποιον εχει εντρυφησει στην ιστορια και στο σεναριο ολου του παιχνιδιου (εχω γραψει ebook γα την ιστορια και τη φιλοσοφια του παιχνιδιου, για τετοια τρελα μιλαμε :Ρ) δεν μπορει να μην ειμαι απογοητευμενος... Ειναι το α και το ω αυτου του παιχνιδιου και η αληθεια ειναι οτι δεν περναει στον παικτη με τον καταλληλο τροπο παρα μονο σε μερικες στιγμες. Δεν υπαρχει η μαγεια των προηγουμενων παιχνιδιων σ 'αυτο το κομματι και δεν παω πιο παλια (στα θρυλικα 1,2,3) αλλα ακομα δεν υπαρχει κι αυτη η συναισθηματικη φορτιση του 4 οπως αναφερεται πολυ σωστα στο αρθρο. Τεχνικα αρτιο, δεν αντιλεγει κανεις αλλα.... δεν αρκει για παιχνιδι MGS.

  • Giorgos

   Στείλε μας το βιβλίο να το διαβάσουμε μπας και βγάλουμε καμία άκρη.

 • OroNTiuS

  Περιμενω επιτηδες τοσο καιρο ωστε να δω review απο εδω και γενικα σχολια απο ολους τους υπολοιπους...Βλεπω παρα πολλα sites και διαβαζω πααααρα πολλα σχολια για το παιχνιδι απο διαφορετικα ατομα!Με εχει ξαφνιασει που τα περισσοτερα ειναι θετικα και καποια σε σημειο να λενε οτι ειναι το καλυτερο MGS της σειρας! 1-2-3-4 δεν ειναι κανενα!Το συγκεκριμενο παιχνιδι μου θυμισε Metal Gear Solid (συγνωμη δε μπορω να το ονομασω ετσι,παρα μονο να μου θυμισει) μονο μα μονο στα cutscenes και στον προλογο!Ως εκει..Αθλιο για τη σειρα και ανηκουστο να κατανταει βαρετο οταν εχω παιξει τα 1-2-3-4 τοσες φορες που δε θυμαμαι!Περιμενα πως και πως να το τελειωσω για να δω το τελος..Πιο τελος? ειχε τελος? οκ πες οτι ειχε..αυτο τελος παντων.Κριμα και παλι κριμα για τη σειρα.Ηθελα να εκφερω και εγω επιτελους την αποψη μου για αυτη τη πατατα που για Metal Gear Solid παιρνει απο εμενα ενα 3-4 και για open world σε συνδιασμο Far Cry ενα 8..9 ή 10 γιατι? για τις επαναλαμβανομενες αποστολες μεχρι αηδιας? ή για τις αποστολες χωρις νοημα..Α ναι παιδια πολυ ουσια του παιχνιδιου ειναι στις κασετες!Ξερετε ε? Μπορειτε να παιζεται ενα αλλο παιχνιδι παραλληλα με τον ηχο απο τις κασετες απο MGS!Ξεφτιλα και παλι ξεφτιλα!Πιστευα μεχρι τη στιγμη που αγγιξα 5 ωρες στο παιχνιδι οτι ο Hideo ΟΧΙ ,ΟΧΙ δε θα μας χαλασει χατηρι και θα μας φερει ενα καλυτερο απο το 1 ενα πιο συγκινητικο απο τα 3 και 4...Αλλα μας εφερε μια ντοματα!Συγνωμη αλλα ειμαι τερμα απογοητευμενος..Ενας φαν απο το πρωτο κιολας παιχνιδι με απειρες ωρες πανω σε ολη τη σειρα!

  Το μονο που περιμενω απο τη σειρα ειναι το online γιατι στιγμες σαν το MGO 2 δεν εχω ξαναζησει...Ακομα ευχομαι να μην ειναι τοσο πατατα οσο το story και να μην ειναι χειροτερο απο το MGO 2...

  αυτα..Καλο βραδυ ladies and gentlemen!

  • GamerFromSpace

   Δεν πρόκειται να παω κοντρα με το σχόλιο σου αλλα φιλος νομιζω πως το παιχνιδι το αδικείς παρα πολυ.Ναι συμφωνω μαζι σου το στορυ δεν ηταν αυτο που περιμεναμε και οι επαναλαμβανομενες αποστολες στο chapter 2 καταντησαν κουραστηκες αλλα οχι μονο το gameplay οχι μονο το open world που σου δινει τις επιλογες να περασεις ΚΑΘΕ αποστολη με τον τροπο που εσυ θες και οχι μονο μερικα και συγκεκριμένα cutscenes κανουν το παιχνιδι να απογειωθει και ειμαι σιγουρος οτι στο μελλον θα παρει GOTY.Και μην κατηγορείς τον kojima για τα λαθη που εκανε στο παιχνιδι .Η konami τον πιεσε παρα πολυ για να τελειωσει το mgsv μεσα σε μικρο χρονικο διαστημα.Σκεψου να ειχε οσο χρονο χρειαζοταν για να το τελειωσει.......Τελος παντων εχεις ενα μικρο δικιο για το game αλλα αξιζει πολυ καλητερες κριτικες ειδικα αν εισαι hardcore fan της σειρας.Αυτα απο εμενα ,ευχομαι να μην κουρασα

 • -MGS-

  Εγώ δεν θα σχολιασω το κατά πόσο το παιχνίδι είναι απογοητευτικό ή όχι .. Θα σχολιασω μόνο μια πολύ μικρή λεπτομέρεια , ότι μόλις φτιάξεις την πρώτη σου πυρηνική βόμβα αυτόματα γίνεσαι δεμονας .. Ο πιο ευφυείς τρόπος να πεις στον κόσμο τις κακές επιπτώσεις των πυρηνικών όπλων και το ποσό βλάπτουν αυτά τα όπλα τον κόσμο μας..

  • http://mgsgreekfans.blogspot.gr/ BigBOSS

   ωραιο spoiler

   • -MGS-

    Δεν είναι spoiler έχει να κάνει με το fob κομμάτι του παιχνιδιού..

 • http://mgsgreekfans.blogspot.gr/ BigBOSS

  OroNTiuS

  το MGS 5 απο τις 20 ώρες που έχω παιξει ειναι με διαφορά το καλύτερο Metal Gear της σειράς ως προς το περιέχομενο και το gameplay, έχει πολλές φορές καλύτερο stealth από κάθε άλλο metal gear, ακόμη και απο το τέταρτο, καθε αποστολή μπορεις να την προσεγγίσεις με δεκάδες τρόπους. Για την ιστορια θα σχηματισω άποψη οταν το τερματίσω, αλλά έως τώρα μια χαρά μου φαίνεται.

  • Dinos1985

   και εμένα μια χαρα μου φενεται απλα είναι λιγο πολλυ το θεμα τις νοσταλγιας και μας κανει να γυρναμε λιγο στα παλια μην δίνοντας σημασια στα τουμπανα γραφικα ... του και νομίζουμε ότι κατι λειπει

  • OroNTiuS

   Δεν αντιλέγω στην προσέγγιση του στόχου και στον τρόπο του stealth. Ναι είναι τρομερό. Αλλά όχι δε θα δεχτώ να προσπαθώ να σώσω τον κάθε καθυστερημενο σε κάθε μα κάθε σχεδόν αποστολή. Αυτό δεν είναι μεταλ. Δε μπορώ να καταλάβω τι βλέπει η πλειοψηφία και τι δε βλέπω εγώ και όσοι το κράζουν το παιχνίδι.

   • Cerivus

    Το οτι κανεις extract στρατιωτες και φυλακισμενους εχει νοημα για να επανδρωσεις το Motherbase

    • OroNTiuS

     Εγω ψαχνω νοημα για να ονομασω το συγκεκριμενο παιχνιδι MGS!Το νοημα του καθε τι που κανεις στο παιχνιδι το εμαθα δυστυχως!

     • Zaratoth

      Απορία, έχεις παίξει Peace Walker;

      • OroNTiuS

       Peace Walker? τι ειναι αυτο? MGS? α οκ!! σα τα 1-2-3-4 δεν ειναι κανενα !! Στο 4 τελειωσαν ολα! Σε λιγο θα μου πειτε οτι ο Raiden που εκοβε καρπουζια ηταν η καλυτερη εξελιξη της σειρας!

       • Zaratoth

        Το Peace Walker είναι πρακτικά η συνέχεια του 3 και πάνω σε αυτό βασίζεται σεναριακά (και σε αρκετά σημεία και στο gameplay) το 5. Αν δεν το θεωρείς MGS, τι να πω...

   • G.J.

    Σύμφωνω

 • Cerivus

  Οταν ολοκληρωσεις την αποστολη side op 150 χανεις τον συγκεκριμενο Buddy για το υπολοιπο game χαζομαρα πρεπει να διορθωθεί επειγόντως

 • Zaratoth

  Άσχετο με το review, αλλά μόλις έμαθα πως το MGS: Philanthropy θα έβγαζε sequel το οποίο ακυρώθηκε πριν ένα χρόνο εξαιτίας της Konami. Καλή φάση.

 • http://igravas@gmail.com G.J.

  Ok μολις το τελειωσα και εχω να πω πως με απογοητευσε σαν metal gear. Σαν metal gear ειναι ενα 6/10 με το πολυ ζορι και ενα 9/10 σαν παιχνιδι που δεν φερει το ονομα metal gear. Στα θετικα συμφωνω με τον sir Daniel. Τι δεν μου αρεσε:

  -Το πολυ δυνατο χαρτι ολων των metal gear ηταν το story, το οποιο εδω πλεον περιοριστικε σε ελαχιστα cutscenes και στην πολυ φθηνη αφηγηση με κασετες οπου αν κανεις θελει να καταλαβει πρεπει να ακουσει κασετες των 6-9 λεπτα πολλες φορες...

  -Δεν υπαρχει ποικιλια στις αποστολες... Ολο σωσε τον χ βλακα, σωσε τα κωλοπαιδα τα μαυρα ξανα και ξανα και ξανα...

  -Η τελικη αποστολη της Quiet, πραγματικη ξεφτυλα οπου πρεπει να αποτελειωσεις εσυ και αυτη μια μεραρχια απο Τανκ και αλλα Αρματα..

  -Η υποχρεωτικη ανουσια επαναληψη αποστολων για να δεις το τελος, λες και δεν μπορουσαν να σου τις βαλουν απλα μετα το περας του παιχνιδιου και αμα το θελεις.

  -Το τελος του παιχνιδιου και γενικοτερα ολο που δημιουργησε παραπανω αποριες αντι να ξεδιαλυνει τα πραγματα, οπως εν τελει τι χρειαστηκαν τα παιδακια κλωνοι απο τα αλλα παιχνιδια του BigBoss.

  Σαν παιχνιδι μου αρεσε, metal gear δεν ειναι. Απλα ειναι ενα καλο αλλο παιχνιδι. Δεν το αγορασα ομως για το αλλο παιχνιδι αλλα γιατι φερει τον τιτλο metal gear και αγαπω το story της σειρας, και μακραν ηταν παρα πολυ φθηνο σε αυτο το κομματι. Οι μονες αποστολες που θυμισαν metal gear ειναι o προλογος και η αποστολη 43.

  • OroNTiuS

   Εγω το αγορασα για εναν και μονο λογο....Online! Μπορουσα ευκολα οπως γνωριζετε να το εχω με αλλο τροπο! Κριμα για τη σειρα..Συμφωνω απολυτα μαζι σου!Ειπα και εγω τα ιδια πιο πανω εσυ λιγο πιο αναλυτικα!

   6 και πολυ του ειναι!

  • SpikeDamon

   Epeidi eida na to grafoun kai alloi gia tis teleutaies apostoles, den einai upoxreotikes. Mporeis na to termatiseis kai na tis kaneis argotera an theleis. Sorry gia ta greekglish alla grafw apo PS4.

 • Kilia

  Μετα απο μηνες που εχω να επισκεφθω το site, εμαθα σημερα για το review και πρεπει να καταθεσω το λιθαρακι μου για το παιχνιδι, μονο και μονο γιατι το πρωτο μου σχολιο εδω ηταν ενα εκθειαστικο κειμενο για την σειρα.
  Απο καποιον λοιπον που επαιξε μεχρι θανατου το mgs1, κατανοησε τι ηθελε να πετυχει ο κοτζιμα με το mgs2 και μεγευτηκε απο τον τροπο που το εκανε στο μακρινο 2002 και οχι το 2014, ανεβασε στο πανθεων των σκηνοθετων τον ιαπωνα με το mgs3 στο οποιο τα προσωπα δεν ηταν απλα πολυγωνα και θεωρει το mgs4 εναν απο τους πιο εξυπνους "εμπαιγμους" που εχει σκαρωσει δημιουργος προς τους φανς του, ανεξαρτητος μεσου/τεχνης, και εχει παιξει την pc εκδοση του mgsv για πανω απο 100 ωρες απο την πρωτη του σεπτεμβρη, ενα εχω να πω:

  ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ ΟΥΤΕ 5 ΣΤΑ 10 αλλα πρεπει να το παιξουν ολοι ετσι ωστε να αποτελεσει ενα case study για το πως ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να φτιαχνεται ενα sandbox παιχνιδι που εχει μια ιστορια να πει.

  Η ιστορια ειναι ενα ματσο χαλια πεταμενα στο μιξερ φτιαχνοντας εναν πολτο που δεν βγαζει νοημα με κακο τροπο και οχι με τον cheesy των προηγουμενων της σειρας.
  Η δομη της αφηγησης και το πως εχει αποφασιστει να ξετυλιγεται η πλοκη ειναι ηλιθια ζημιωνοντας ολο το παιχνιδι.
  Ως συνεπεια ολων αυτων τα cutscenes σε εναν σοβαρο ανθρωπο μονο γελια προκαλουν, με τον μουγκο snake, την quiet και τον υπολοιπο θιασο να προσπαθουν να "αλληλεπιδρασουν" μεταξυ τους με ενα απο τα χειροτερα σεναρια παιχνιδιου που εχουν γραφτει ποτε και μια καμερα να προσπαθει να καταγραψει τα τεκταινομενα ως αλλος τριτος ανθρωπος αλλα ματαια, χαμενη ευκαιρια και αυτη αφου μονο ζαλαδα προκαλουν τα κοντινα σε προσωπα που δεν νιωθουν με συνεχη κινηση, ερασιτεχνισμος τρελος απο τον κοτζιμα εδω.
  Οι κασσετες δεν ειναι codec αφου δεν επιτρεπουν τον "διαλογο" μεταξυ παικτη και παιχνιδιου οπως στα προηγουμενα, αφηστε που αυτα που λεγονται σε αυτες ειναι χειροτερα και απο τα βιντεακια.
  Το μονο που μπορω να πω παραπανω ειναι πως σε αρκετες στιγμες απλα ντρεπομουν γι΄αυτο που εβλεπα/επαιζα, γελοια πραγματα.
  Ουτε τα και καλα ταμπου θεματα θιγονται που μας εταζε στα τρεηλερς ουτε απο gameplay μεριας ουτε απο την ιστορια, οτι λεει εδω ο κοτζιμα με παιδικο, τροπο εχει ηδη λεχθει απειρως καλλιτερα απο αλλα παιχνιδια.
  Και καλα ειναι σοβαρο παιχνιδι αλλα οταν πυροβολεις ενα παιδι πεφτει αμεσως game over, ελεος.
  Υποτιθεται οτι ο πρωταγωνιστης πασχει απο phantom pain αλλα δεν υπαρχει κατι τετοιο στο gameplay του την ωρα που στο mgs4 ο snake ηταν ενας παλιογερος που δεν μπορουσε να κανει βημα και αυτο το περνουσε το gameplay με τους πονους και τους μετρητες.
  Η quiet, miller και ocelot ειναι ενα ανεκδοτο με τον hue να κραταει λιγο και αυτο οριακα, παντα αναφερομενος σε θεματα ταμπου.
  Ο skull face δεν υπαρχει, αχρειαστος τελειως οπως και eli, volgin και mantis.
  Και παμε στο gameplay:

  Kαποια απο τα χειροτερα bosses στην ιστορια του gaming και αποστολες με objectives που θυμιζουν horde mode αλλων παιχνιδιων που φτηναινουν το παιχνιδι επικινδυνα.
  Υπερβολικα ευκολο stealth με περιπου 7 φασεις στα συστηματα του πριν να πεσει νεκρος ο snake.
  Ηλιθια επιλογη να υπαρχει η mother base απο την στιγμη που χρησιμευει μονο για σκοποβολη και για 2 περιοχες που ξεκλειδωνουν βιντεακια.
  Κακιστο management της βασης και των αποστολων απο τις οποιες κερδιζεις gmp απο τους συντροφους που στελνεις να εκτελεσουν.
  Και ολα αυτα χωρις να μιλησω για το πετσοκομμενο περιεχομενο και αλλα πολλα...
  Αν ομως θελει καποιος συζητηση, θα επανερχομαι εδω για 1-2 μερες, καλο ειναι να διαφωνουμε.
  Επειδη βαριεμαι να γραψω και αλλα, αναπαραγω αυτο που ειπε καποιος αλλος:
  Το mgsv ειναι το καλλιτερο Ubisoft game που δεν θα μπορουσε ποτε να εγκρινει και να παραξει η ubisoft, απλα δεν ειναι metal gear.
  Απο αυτη την αποψη ο κοτζιμα τα καταφερε γιατι και ανανεωσε την σειρα και την παραδιδει στους επομενους με το να ειναι αυτοι απαλλαγμενοι και ελευθεροι απο την σκια του και να μπορουν να δημιουργησουν οτι θελουν κατω απο αυτο το ονομα.
  Το τελος ηταν ωραιο.
  Thank you, my friend.

  https://vimeo.com/115628857

  • gogos

   Τόσο χάλια πια? 😀
   Υπάρχουν 2 σημεία που συμφωνώ, αλλά κατα τα άλλα το κείμενο σου μου φαίνεται κάπως υπερ του δέοντος μονοδιάστατο, οπότε δεν είμαι σίγουρος για το κατα πόσον μπορεί να επιτευχθεί συζήτηση. Αν το διάβαζα πριν ασχοληθώ ο ίδιος με το Metal Gear Solid 5, πιθανότατα να υπέθετα πως πρόκειται για ένα απο τα χειρώτερα παιχνίδια όλων των εποχών! Αν μπορεί στην κουβέντα μπορέσουν να μπουν και άλλα "χρώματα", πέρα του "μαύρου" και του "άσπρου", ευχαρίστως να αναλύσουμε τις απόψεις σου.

   • Kilia

    Παιξε το sniper elite 3, μετα παιξε και το mgsv.
    Ουσιαστικα ειναι το ιδιο παιχνιδι μονο που το ενα εχει καποιες πανεξυπνες ιδεες και εναν μυθο πανω στον οποιο αυτες υλοποιουνται ενω το αλλο ειναι απλα ενα budget παιχνιδι.
    Το ενα ειναι αριστουργημα ενω το αλλο περασε και δεν ακουμπησε...

    Μην μου πεις πως αυτη η ιστορια απευθυνεται σε ενηλικες, και πως η δομη των αποστολων βοηθα την ροη του παιχνιδιου.
    Αν πιστευεις οτι αυτο το παιχνιδι ειναι ενα απο τα καλλιτερα δειγματα που εχει να προσφερει το gaming αφου μαζευει παντου 10αρια δεν ξερω τι να πω, πραγματικα απορω με το πως θα το πλασαρες σε καποιον που δεν ασχολειται καθολου με βιντεοπαιχνιδια, με καποιον τροπο που δεν θα προκαλουσε τουλαχιστον αμηχανια.
    Πως θα συζητουσες με καποιον που δεν εχει ιδεα για βιντεοπαιχνιδια για το πως παρουσιαζεται η ιστορια με τα παρασιτα και την γλωσσα και την quiet και ολα τα αλλα. Σοβαρολογω, πως μπορει να σταθει αυτο το παιχνιδι?

    • gogos

     Όσο αφορά την δεύτερη παράγραφο, συμπτωματικά, αμέσως μόλις τελείωσα το παιχνίδι κάθισα και συζήτησα το story του με άτομα που δεν έχουν ιδιαίτερη επαφή με τα videogames. Επί της ουσίας το Metal Gear Solid 5 είναι μια μίξη ιστορικών γεγονότων, μπλεγμένα με επιστημονική φαντασία. Ταινίες ή βιβλία με παρόμοια θεματολογία υπάρχουν αρκετά, οπότε θέμα "αμηχανίας" στην παρουσίαση της σε κοινό άσχετο με το μέσο, δεν νομίζω πως υφίσταται.

     Δέχομαι τις ενστάσεις παρόλα αυτά, όσο αφορά τον τρόπο με τον οποίο ξεδιπλώνετε. Οι ηχογραφημένες συνομιλίες - φυσικά - δεν είναι ο κατάλληλος τόπος αφήγησης, για ένα διαδραστικό μέσο όπως τα Videogames. Εξίσου ανορθόδοξο τρόπο όμως θεωρώ και τα 60λεπτά cinematics, κατα τα οποία ο παίκτης απλά παρακολουθεί όσα συμβαίνουν στον χαρακτήρα του χωρίς να συμμετέχει ενεργά.

     Πότε, μα πότε όμως, ο Kojima δεν προσπάθησε να "δέσει" αρμονικά το gameplay με το story στα Metal Gear Solid. Αυτό το γνωρίζει και ο ίδιος. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο το οτι σατιρίζει με πανέξυπνο τρόπο τον εαυτό του μέσα στο Phantom Pain, πάνω σε αυτό το κομμάτι. Είναι δυνατόν ένα χαρτοκιβώτιο με πόδια ή μια φουσκωτή κούκλα να μπορεί να ξεγελάσει τους εκπαιδευμένους στρατιώτες μιας βάσης? Ή μήπως ένα μπαλόνι με ήλιον, θα μπορoύσε στην πραγματική ζωή, να στείλει κάποιον απο αυτούς στην Mother Base? Δέχεται το γεγονός πως το δημιούργημα του, παρόλο που έχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία να πει, δεν πάει να υφίσταται τους περιορισμούς που υπάρχουν στα περισσότερα videogames και εν τέλη το διασκεδάζει και ο ίδιος.

     • Zaratoth

      Το σύστημα fulton ισχύει και στην πραγματική ζωή.

      https://en.wikipedia.org/wiki/Fulton_surface-to-air_recovery_system

      Και μην ξεχνάς πως κάθε φορά που φεύγει το μπαλόνι, ακούγεται και ένα αεροπλάνο να περνά για να κάνει το pick up.

      • alessan

       Κ παλι μιλωντας μονο γιαυτο! Ποια η πιθανοτητα να υπαρχει ενα αεροπλανο μονιμα να σουλατσαρει πανω απο εχθρικη βαση για να πιανει τα μπαλονακια χωρις ο αντιπαλος να ψιλιαστει ουτε το αεροπλανο ουτε κ τα μπαλονακια ωστε ή να τα ριξει ή να ειναι σε συναγερμο;

       • Zaratoth

        Στα δικά μου Playthrough μια χαρά πάντως είδαν τα μπαλονάκια και μπήκαν σε κατάσταση συναγερμού.

        Επιπλέον, ναι, είναι αδύνατον να κάνεις fulton τόσους, αλλά άλλο να λες πως είναι αδύνατον αυτό και άλλο πως το ίδιο το σύστημα fulton δεν υπάρχει.

        • alessan

         Απλα αναφορα εκανα! εξαλλου με την σουπερ αληθοφανεια στα video games τα εχουμε γραψει και αλλου και δεν ειμαι και εντελως συμφωνος! αναγκαστικα χρειαζονται και τετοιοι μηχανισμοι για να εξυπηρετηθει το καθε παιχνιδι! Ας πουμε "ποιητικη αδεια" 🙂

      • gogos

       Σωστός. Πράγματι δεν το γνώριζα πως υπήρχε η συγκεκριμένη τεχνολογιά. Βέβαια δεν γνωρίζω αν θα μπορούσε να λειτουργήσει τόσο όμαλα, όπως στο game, σε συνθήκες σε "real life". Tα υπόλοιπα όμως που αναφέρω, όπως και η μεταμφίεση του χαρακτήρα σε κοτόπουλο(!), προφανώς και είναι σάτιρα.

       alessan τα μπαλονάκια τα αντιλαμβάνονται όσοι εχθρo'ι είναι δίπλα και αυτό επηρεάζει την συμπεριφορά τους. Κινούνται πιο γρήγορα, αλλάζουν την προκαθορισμένη τους σκοπιά και γενικά ψάχνουν να δουν τι παίζει. Τις περισσότερες φορές είναι καλήτερο να αφήσεις τον εχθρό να κοιμάται ή σε φάση παράλυσης, παρά να χαλάσεις την "ghost" κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι. Κάποια στιγμή μέσα στο παιχνίδι αναβαθμίζεις τα κυαλια σου στην δυνατότητα να μπορούν να σκανάρουν τον αντίπαλο, ώστε να αναγνωρίζουν τον βαθμό επιδεξιότητας του σε κάθε τμήμα, για να μην κάνεις extract άδικα τον οποιοδήποτε υπάρχει γύρω σου.

    • http://game20.gr/ Sir Daniel

     Οι ιδέες που έχουν αποτυπωθεί σε 5 λεπτά gameplay του Phantom Pain είναι περισσότερες απ' όσες θα βρεις σε 3 ολόκληρα παιχνίδια Sniper Elite. Αυτό και μόνο κάνει την οποιαδήποτε σύγκριση αβάσιμη και αν θες αιρετική για την ποιότητα των 2 τίτλων. Τώρα όσον αφορά την απογοήτευσή σου, δεκτή η γνώμη σου, αλλά υποστηρίζοντας ότι το παιχνίδι είναι για 5, είναι προφανές ότι θέλεις να κάνεις απλά εντύπωση με τα γραφόμενά σου και χάνεις το όποιο δίκιο μπορεί να έχεις.

     Επίσης είναι τρελό ότι ψάχνετε για ρεαλισμό και αληθοφάνεια στα παιχνίδια Metal Gear Solid όσον αφορά την ιστορία κτλ. Ποτέ δεν υπήρχε και ποτέ δεν επιδίωξε κάτι τέτοιο ο Kojima. Είναι ξεκάθαρη επιστημονική φαντασία σε ένα συγκεκριμένο ιστορικό πλαίσιο κάθε φορά με ξεκάθαρο στόχο να περιγράψει και να κριτικάρει με "αλληγορικό" τρόπο σημαντικά πρόβληματα που συμβαίνουν στον πλανήτη.

     • Kilia

      Πριν απο ολα, δεν απογοητευτικα απο το παιχνιδι, 100 ωρες με μερικες στιγμες μαγειας και μερικες στιγμες τρομερου εκνευρισμου περασαν ευχαριστα. Απλα δεν μπορω να παραβλεψω τα ελαττωματα του τιτλου, τα οποια ειναι πολλα και σοβαρα.
      Οσο αφορα την συγκριση Mgsv με sniper elite 3 εγω βλεπω τρομερες ομοιτητες πανω στην λογικη της προσεγγισης των εχθρων καθως και στους περιβαλλοντες χωρους, ναι το V εχει σωστοτερη αιθηση της κλιμακας και ειναι ραφιναρισμενο στην εντελεια αλλα η βαση τους ειναι η ιδια.
      Κανεις δεν ψαχνει ρεαλισμο και αληθοφανεια στα Metal gear, απλα το κακο ειναι οτι πλεον ουτε περιγραφει αλλα ουτε και κριτικαρει με κανεναν τροπο σημαντικα προβληματα, τουλαχιστον στο mgsv. Ισως να φταιει και το γεγονος πως πλεον δεν ειμαι 15 χρονων για να μου φαινονται αυτα που λεει ο κοτζιμα σημαντικα, ισως.

      Ποιες ιδεες αποτυπωνονται στο gameplay του παιχνιδιου, και ειδικα μεσα σε 5 λεπτα?
      Εκτος απο το ποια ειναι η φυση του εχθρου που λογο fulton παει τα stealth παιχνιδια χιλιομετρα μπροστα και την αποστολη 43 (που και αυτη ειναι παιδιαστικη και με το ζορι το λες gameplay) τι αλλο εκφραζεται απο το gameplay του εκτος απο το κλασικο μπαμ-μπουμ η συρσιμο στα χωματα? (δεν θεωρω αρνητικα τιποτα απο τα 2)

      gogo
      Ανεφερα παραπανω, στα ματια μου ειναι παιδιαστικη η ιστορια και ντροπιαστικη-απλοικη η οπτικη της για τα θεματα που θιγει, ευτυχως που δεν ισχυει για ολους.

      Γι΄αυτο λεω πως πρεπει να αποτελεσει παραδειγμα για ολους που θελουν να φτιαξουν ενα sandbox με ιστορια, ο κοτζιμα προσπαθησε και απετυχε. Τουλαχιστον ας μαθουν απο τα λαθη του οι υπολοιποι. Δομη, αφηγηση και παρουσιαση αποστολων και ιστοριας ειναι για κλαματα. Για ονομα, μια αποστολη τελειωνει μονο οταν βγεις απο μια προκαθορισμενη ζωνη και αυτοματα σε στελνει για βιντεακι στην βαση, μπορει αυτο να ειναι λεπτομερεια αλλα δειχνει τι προβληματα ειχαν να αντιμετωπισουν.

      Αυτα ολα τα κολπακια για να σπαει τον ρυθμο ο κοτζιμα τα ξερουμε και τα θεωρουμε δεδομενα ηδη απο το mgs2.

      • http://game20.gr/ Sir Daniel

       Από που να ξεκινήσω και να που να τελειώσω όσον αφορά τις ιδέες που βρίσκονται στο MGSV και πάνε το stealth βήματα μπροστά και δεν είναι μόνο το μπαλονάκι, ούτε απλά το level design μέσα στις βάσεις όπου μπορείς να βρεις δεκάδες σημεία διαφυγής ή το καταπληκτικό κατ εμέ ΑΙ των εχθρών κτλ. Αυτά είναι βασικά θέματα που κρίνουν ένα αριστούργημα από ένα παιχνίδι που πέρασε και δεν ακούμπησε σαν το Sniper elite.

       Θα σου αναφέρω όμως απλά 1-2 περιπτώσεις ιδεών όπως την δυνατότητα να τοιχοκολλήσεις αφίσα προνογραφικού περιεχομένου για να απορροφήσεις τον εχθρό, ακόμα και να παίξεις κασέτα όπου ακούγεται κάποιος να αφοδεύει για να αποτρέψεις την πιθανότητα να μπει ο εχθρός στην τουαλέτα. Ναι είναι αντιρεαλιστικά και μπορεί να είναι λεπτομέρειες στο μυαλό του καθενός, αλλά έτσι βλέπεις την σημασία στη λεπτομέρεια που έχει δωθεί στο κάθετι.

       Όσον αφορά τα θέματα που θίγει μέσα από το παιχνίδι, αυτό έγγειται στο χαρακτήρα και στην αισθητική του καθενός. Εσένα δεν σε άγγιξαν ή μπορεί να έξυσες απλά την επιφανεια τους, αυτό είναι δεκτό. Δεκτό είναι και να περιμένεις από ένα βιντεοπαιχνίδι να έχει στα θέματα που θίγει το βάθος μίας κινηματογραφικής ταινίας που θέλει να μεταδώσει προφανώς άλλα ερεθίσματα σε σχέση με ένα παιχνίδι. Αλλά δεν μπορείς να λες ότι είναι 15 χρονών όσοι δεν συμφωνούν μαζί σου και τους άρεσε η προσέγγιση που ακολούθησε ο Kojima. Αυτή είναι αντίδραση 15 χρονου. Φιλικά πάντα.

       • gogos

        Νομίζω πως η συζήτηση του Big Boss με τον Skull Face, λίγο πριν την τελική αποστολή του chapter 1, περνάει πολλά περισσότερα μηνύματα για τις καταστροφικές συνέπιες του πολέμου απο οποιοδήποτε μιλιταριστικό shooter, ενώ παράλληλα βλέποντας την με την ευρία έννοια αφήνει και έναν προβληματισμό για το φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης.

       • Kilia

        Sir δεν μιλας για ιδεες αλλα για μηχανισμους, ειμαι μαζι σου ομως μονο στον σχεδιασμο των βασεων και αυτο μονο σε ορισμενες και οχι ολες, η ai ειναι ρυθμισμενη στην εντελεια για να δουλευει συμφωνα με τα υπολοιπα συστηματα, το open world και τις φασεις που ειπα σε προηγουμενο σχολιο, δεν ειναι τελεια αλλα τοσο οσο να σε αφηνει να εχεις παντα επιλογες να κινηθεις οπως θες.
        Εγω μιλουσα για ιδεες με την κυριολεκτικη εννοια, και ετσι ανεφερα το fulton που λυνει μια και καλη το προβλημα ολων των stealth παιχνιδιων μεχρι τωρα, για ποιον λογο να σκοτωσεις η οχι εναν εχθρο. Απλο, δεν τον σκοτωνεις γιατι ειναι υποψηφιος συμμαχος και resource για την βαση σου.
        Αυτα που λες παρακατω στην ουσια τα ειχαν και τα προηγουμενα Metal gear solid, το V απλα συνεχιζει την παραδοση των προηουμενων αλλα με το sandbox να φιλτραρει τα παντα, πχ το cqc εγινε qte.

        Δεν λεω οτι ειναι 15 χρονων οσοι τους φαινονται ενδιαφεροντα αυτα που λεει ο κοτζιμα με αυτο το παιχνιδι, λεω πως με τις δικες μου παραστασεις μονο αν ημουν 15 χρονων θα τα εβρισκα ενδιαφεροντα και πως μπορω να αναγνωρισω το οτι το ιδιο θα συνεβαινε και με τα αλλα παιχνιδια της σειρας, εαν επαιζα σημερα πρωτη φορα το mgs2 θα του εδινα credit για αυτα που ειπε το 2001 αλλα δεν θα μου εκαναν καποια ιδιαιτερη εντυπωση.
        Εδω να προτεινω να διαβασετε λιγο hanna arendt ξεκινωντας απο το περι της βιας, γιατι αφου ο κοτζιμα μας ταζει οτι θα μιλησει για θεματα ταμπου με ενηλικο τροπο που θα αλλαξουν την βιομηχανια αυτους εχει να "ανταγωνιστει", και λογικο ειναι να ειναι παιδιαστικο το γραψιμο του σε σχεση με αυτους, απλα εγω το αναγνωριζω.
        Ας εμενε στα chemichal burgers που ειναι οτι πρεπει για κριτικη του καπιταλισμου απο ενα βιντεοπαιχνιδι ενω παραλληλα ειναι και οσο cheesy πρεπει και ας αφηνε την μεγαλομανια με τους μονολογους περι της γλωσσας/πατριδας/οργανωσης/εκδικησης για αλλους.

        • Zaratoth

         Το CQC έτσι ήταν σχεδόν στα προηγούμενα. Ειδικά στο Peace Walker ήταν ακριβώς το ίδιο το 2010, χωρίς να είναι sandbox.

    • Φωτης

     Μύθος ειναι η μπιριτσα όχι το metal gear!!!!

  • http://mgsgreekfans.blogspot.gr/ BigBOSS

   ούτε πέντε στα δέκα; εντάξει δεν χρειάζεται να διαβάσω το υπόλοιπο

  • Zaratoth

   Θέλω να σταθώ λίγο στο Phantom Pain κομμάτι που ανέφερες. Το σκεφτόμουν σήμερα ενώ έπαιζα και προσωπικά έφτασα στο συμπέρασμα πως υπάρχει, αλλά όχι όπως θα περίμενε κάποιος. Εξηγούμαι, δεν παίρνεις καν πρέφα ότι ο Big Boss έχει χάσει το χέρι του, πέρα από τον πρόλογο (είμαι mission 29 αυτή τη στιγμή, δεν ξέρω τι γίνεται μετά, το παίζω με το πάσο μου) ναι. Υπάρχει όμως ένα άλλο "Phantom Pain" που είναι και ο λόγος όλου του παιχνιδιού, η Mother Base του Peace Walker που έχασαν στο Ground Zeroes. Το βλέπεις ήδη από την αρχική αποστολή με το Miller. Αυτό το "Phantom Pain" της original Mother Base που τους κυνηγά. Η τωρινή Mother Base δεν είναι τόσο το "σπίτι" που ήταν η παλιά, όσο ένα αναγκαίο εργαλείο για να εκδικηθούν την απώλεια της παλιάς. Αυτό φαίνεται τέλεια και από τα quotes του Miller "The world calls for wet-work, and we answer! No greater good. No just cause!" "We pull in money, recruits, just to combat Cipher. Rubbing our noses in bloody battlefield dirt. All for revenge." Αυτά είναι τελείως αντίθετα με αυτά που γίνονταν στο Peace Walker, και γίνονται επειδή έχασαν το σπίτι (Mother Base) και την οικογένειά τους (τους υπόλοιπους στρατιώτες).

   Και είναι ενδιαφέρον να παρατηρήσει κανείς τη στάση των χαρακτήρων. Ο Big Boss λιγομίλητος και στωϊκός περισσότερο, αν και έχει συνέχεια μια έκφραση "I didn't ask for this" που του πάει γάντι τολμώ να πω, ο Kaz κάνει τα πάντα για εκδίκηση, ακόμα και ο Hal, με το δικό του τρόπο, δείχνει πως θα ήθελε να ήταν πίσω στην original Mother Base. Μόνο ο Ocelot, ο οποίος δεν έζησε αυτή τη φάση, είναι σε θέση να είναι πιο ψυχρός και να γειώνει το Miller όταν είναι έτοιμος να τα κάνει όλα πουτάνα.

   Αυτά. Όταν το προχωρήσω πιο πολύ θα επανέλθω. Ώρα για Side Ops. Α, και ένα ακόμα σημείο.
   "Και καλα ειναι σοβαρο παιχνιδι αλλα οταν πυροβολεις ενα παιδι πεφτει αμεσως game over, ελεος."
   Ενώ όταν σκότωνες τον Ocelot στο 3 και σου πετούσε Time Paradox ήταν οκ; Ο Big Boss κάνει ότι κάνει, αλλά δεν σκοτώνει παιδιά, τόσο κακό είναι;

   • gogos

    Δεν συμβολίζει την νέα Mother Base το ""Phantom Pain". Θα το καταλάβεις αργότερα. Πάντως - σχετικά με το χέρι του χαρακτήρα - αν ακούσεις τις κασέτες αναφέρει σε κάποιες απο τις συζητήσεις του σε κάποια φάση, πως νιώθει τον φανταστικό πόνο του άκρου που έχασε.

    • gogos

     **Δεν συμβολίζει την ΠΑΛΙΑ mother base το "phantom pain"

     Ζω για την μέρα που το game2.0 θα αποκτήσει δυνατότητα EDIT 😀

   • gogos

    Επίσης (ήθελα να απαντήσω απο πριν στο επιχείρημα της μη δολοφονίας παιδιών) για μένα οι συγκεκριμένες αποστολές ταιριάζουν και σεναριακά (για τον λόγο που ανέφερες), όμως και παικτικά, γιατί σε ωθούν να χρησιμοποιήσεις non lethal προσεγγισεις οι οποίες ταιριάζουν στο ύφος της σειράς.

    Στα Splinter Cell - που προσπωπικά τα θεωρώ κορυφαία στο είδος των stealth - αν θυμόσαστε υπήρχαν πολλές αποστολές που σε οδηγούσαν αυτόματα σε gameover, στην περίπτωση και μόνο που γινόσουν αντιληπτός απο τους εχθρούς.

   • Kilia

    Τερματισε το και θα κανουμε οση κουβεντουλα θες, σωστος και λαθος για τα metal gear δεν υπαρχει κανεις.

 • https://www.youtube.com/dashboard?o=U Stohos

  Δεν ξέρω αν πέφτω μέσα αλλά νομίζω απο τα σχόλια που διαβάζω ατόμων που το έχουν παίξει πως το θέμα της βαθμολογίας είναι 2 ερμηνειών.
  Κρίνω πως σαν τίτλος Metal Gear δεν είναι και ότι καλύτερο για το "κύκνειο άσμα" του Kojima και πως οι υψηλές του βαθμολογίες δεν έχουν να κάνουν τόσο με το saga της σειράς όσο με το τεχνικό του κομμάτι.

 • Dinos1985

  εγω ένα πραγμα εχω να πω ... we are diamonds dogs ... 🙂

 • Cerivus

  Θελω την Quiet πισω!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Dinos1985

   γιατί τι γίνετε με την Quiet ?

   • Cerivus

    Αν κανειις το τελευταίο side op η Quite φεύγει εκτος αν έχεις βάλει έμβλημα στο MB την πεταλουδα αλλα στερνη μου γνώση να σε ειχα πρωτα

    • ObsessedGeorge

     Αν βάλεις το έβλημα πρέπει να το κρατήσεις γιατί αν το βγάλεις θα σου φύγει και πάλι. Επίσης με το να μην φύγει ποτέ, χάνεις το τέλος και την αποστολή.

     • Dinos1985

      το σωστο ποιο είναι τελικα να την εχεις η να φυγει ?

    • Dinos1985

     παλαβα πραγματα ... 🙂

     • Cerivus

      Αν δεν την αφησεις να φυγει δεν προκεται να παρεις ποτε το 100 % completion οχι οτι εχει ιδιαιτερη σημασια εκτος αν εισαι achievment freak παρολα αυτα μπορεις να δεις τον τερματισμο

      • Dinos1985

       σε ευχαριστώ !! και κατι άλλο ... για να το ολοκληρώσω 100 % πρεπει να κανω ολες τις side ops και τις υποαποστολες που εχουν ? η μονο τις side ops ?

       • ObsessedGeorge

        Για 100% completion, πρέπει να κάνεις όλες τις side ops, όλα τα tasks από τις story missions και επίσης τις story να τις κάνεις S rank. Να βρεις όλα τα blueprints, να μαζέψεις όλα τα ζώα. Για το πυρηνικό όπλο δεν είμαι σίγουρος. Από την στιγμή που υπάρχουν τρόπαια σχετικά με αυτό, μπορεί να θέλει και αυτό.

        • Dinos1985

         τωρα το κατάλαβα ... ασχολουμαι πολλυ με το παιχνιδι γιατι επαιζα από παλια Metal gear αλλα σε αυτό ειχα καποιες αποριες ... σε ευχαριστω για τον χρονο σου ...

 • Φωτης

  Για να μην τρελαθούμε τελείως η μας καεί η κονσολα (παλια λέγαμε να σου καεί το βιντεο) το παιχνιδι αν ειναι για 5 στα 10 το sniper elite ειναι -25..Εγω σε λιγο καιρο το τσιμπαω στο one για να το κάψω οπως ολα τα gear!!!!

  • Dinos1985

   δεν θα χασεις εγω το πηρα πρωτη μερα για ps4 και είναι ότι πρεπει και μεγαλο παιχνιδι ... ενταξει μπορει να βαρεθείς λιγο από τα επαναλαμβανομενα πραγματα όπως λενε αλλα το παιχνιδι μετα από λιγο ενδιδει όπως πρεπει ... μπορει να εχει μερικα μειον αλλα ότι και να εχει δεν πρεπει να λιπει από κανεναν που αγαπα τα Metal gear ...

 • zigrifid

  Εχω χασει τον υπνο μου απο τη μερα που το πηρα http://i.imgur.com/LfUz0C2.jpg 58 hours και ακομα στο 33% του total .

 • Dinos1985

  και εγω το ψαχνω ... παντα κατι σε κανει να μην το βαριεσαι ... παντως εμενα μου αρεσει ο οcelot που το παιζει παντα καπως σαν να μην παθαινει τιποτα και μου προκαλει γελιο ... λες και είναι ο αρχηγος ...

 • Zaratoth

  Να πω και εγώ το κομμάτι μου μετά τον τερματισμό, σε bullets.

  1) Άψογο gameplay

  2) Γαμάτο story, το οποίο όμως είναι μισό. Έχει ολόκληρο chapter 1 (θεωρητικά), μισό chapter 2 και ανύπαρκτο chapter 3. Αν ήταν ολοκληρωμένο, μαντεύω πως θα υπήρχαν ανακατατάξεις στην ιστορία και πιθανώς κάποια γεγονότα του chapter 2 να πήγαιναν στο 3, αλλά έτσι όπως έγινε το πράγμα... Anyway, αυτό που είδα μου άρεσε πολύ, αλλά με άφησε με μια γεύση ότι κάτι λείπει, που δεν το έχω πάθει με κανένα άλλο Metal Gear.

  3) Άδεια mother base που έχεις ελάχιστα πράγματα να κάνεις (με καλύτερο τις επισκέψεις στο medical)

  4) Το FOB δεν μου άρεσε στην πράξη, αν και αυτά είναι γούστα. Σε φίλους μου άρεσε. Προσωπικά το θεωρώ χάσιμο χρόνου και πόρων που θα μπορούσαν να δωθούν σε φουλ story, ειδικά από τη στιγμή που ούτως ή άλλως θα έβγαινε ξεχωριστά MGO.

  5) Κατάλαβα τι λέγατε για τα επαναλαμβανόμενα missions στο chapter 2. Αρχικά νόμιζα πως απλώς έχει πολλά extractions ή κάτι τέτοιο, ώστε φαίνεται επαναλαμβανόμενο, δεν περίμενα αυτούσιες, copy paste και με τα cutscenes, αποστολές από το chapter 1. Μέγα φάουλ.

  6) Συνεχίζω να πιστεύω στη θεωρία μου για το Phantom Pain που έγραψα από πάνω.

  Αυτά από μένα. Δεν ξέρω αν φταίει μόνο η Konami βιάστηκε να το βγάλει ή και από τη μεριά της η Kojima Productions δεν έδωσε βάση σε κάποια πράγματα που έφαγαν το υπόλοιπο gameplay (FOB) και αύξησαν στα ύψη το χρόνο και το κόστος παραγωγής, πάντως στο σύνολο το παιχνίδι είναι πολύ καλό, αλλά η ιστορία, βγάζει νόημα μεν (ειδικά αν δει κάποιος και το κομμένο mission 51 {το οποίο σε ένα φουλ παιχνίδι δεν ξέρουμε αν θα ήταν όντως 51 ή θα ήταν σε άλλη θέση στην ιστορία}) αλλά φαίνεται πως λείπουν αρκετά πράγματα που θα το πήγαιναν ακόμα πιο ψηλά.

  Προσωπική βαθμολογία, 8/10.

  • gogos

   Όσο αφορά την δεύτερη παράγραφό πιστεύω (όπως έγραψα και πιο πάνω) πως είναι καθαρά θέμα χρόνου να κυκλοφορήσει ο επι πληρωμή επίλογος.

   Όσο αφορά το phantom pain ίσως τελικά να είναι διττός ο συμβολισμός του. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που βλέπουμε κάτι παρόμοιο σε videogame. Το Bioshock Infinite επίσης είχε τον "φανερό" και τον "κρυφό" συμβολισμό.

   Προσωπικά θα έδινα 3 ερμηνείες στην συγκεκριμένη περίπτωση. Η πρώτη έχει να κάνει - όπως μαθαίνουμε και απο τις κασέτες - με τον φανταστικό πόνου του χαμένου άκρου που αισθάνεται ο χαρακτήρας, η δεύτερη θα μπορούσε να είναι το φάντασμα της παλιάς Mother base και η τρίτη σχετίζεται με την μεγάλη αποκάλυψη που πραγματοποιείται στο τέλος του chapter 2.

   • Zaratoth

    Και όχι μόνο της Mother Base. Θα μπορούσες να το σκεφτείς σε σύγκριση με το πρώτο chapter "Revenge" και με όλους τους χαρακτήρες. Θεωρητικά, το αίσθημα εκδίκησης δημιουργείται από ένα "Phantom Pain" για κάτι/κάποιον που έχασες, και (σχεδόν) όλοι οι χαρακτήρες του παιχνιδιού το αισθάνονται. Το λέει μέσα και η Quiet και ο Code Talker για παράδειγμα.

    Επίσης, θα κολλούσε και για την αποκάλυψη στο τέλος, όμως εκεί φαίνεται το μέγεθος του κομμένου υλικού. Έχει πολύ λίγη προοικονομία. Έχει ναι μεν κάποιους έξυπνους τρόπους που το κάνει tease, αλλά δείχνει ότι είχε πολύ ακόμα πριν το τέλος. SPOILER!!!!!!!! Δηλαδή με τα hallucinations που είχε πει ο γιατρός στην αρχή ότι θα βλέπει ο Snake λόγω του τραύματος θα μπορούσαν να παίξουν πιο πολύ για να το προετοιμάσουν, σε φάση τι είναι αλήθεια, τι ψέμα, αναμνήσεις που μπερδεύονται με hallucinations ή το αντίθετο κλπ. /SPOILER.

    Γενικά, καταλήγω όπως και στο σχολιασμό μου, ότι δεν είναι κακό αυτό που υπάρχει, αλλά είναι χωρίς καμία αμφιβολία λειψό. Και η απόλυση του Kojima δεν μας αφήνει να έχουμε και βάσιμες ελπίδες για να φτιάξει.

    • Kilia

     Μια χαρα τα λες αλλα εχω μια ερωτηση, τελικα αυτη η "revenge" προς ποιον κατευθυνεται, στον κοσμο ολο, στον zero η ειναι απλα ενα phantom pain αλλου ειδους και αυτο, και πως το βλεπουμε εμεις στο παιχνιδι και μας επηρεαζει?
     Γενικα ποιο ειναι το σημειο στο παιχνιδι που τωρα λες οτι πρεπει να παρεις εκδικηση?

     Μπορει να ειναι χαζη η ερωτηση αλλα περασε καιρος και ξεχναω την ιστορια του παιχνιδιου . Με λιγα λογια, δεν μπορεσε να μου το δημιουργησει το παιχνιδι αυτο το συναισθημα, ουτε και αυτο του οτι ολοκληρος πλανητης κυνηγαει τον big boss, ουτε και οτι αλλαξαν ολα απο τοτε που εγινε η καταστροφη της Motherbase. Μονο στις κασσετες αναφερονται αυτα, με ιδιαιτερα κακο τροπο.

     • Zaratoth

      ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΣΠΟΙΛΕΡ

      Miller: Εκδίκηση εναντίον του Skullface για τη Mother Base
      Code Talker: Εκδίκηση εναντίον του Skullface για τη φυλή του
      Quiet: Εκδίκηση εναντίον του Big Boss
      Eli: Εκδίκηση εναντίον Big Boss για τα πειράματα.
      Skullface: Εκδίκηση εναντίον των καταπιεστών κυρίως (ναι, έλεγε μέσα για γλώσσα, αλλά εννοούσε, ή κατάλαβα εγώ, τις μεγάλες δυνάμεις που επικρατούν εναντίον των εχθρών τους μέσω του να τους σβήνουν την πολιτισμική τους ταυτότητα.
      Huey: Εκδίκηση εναντίον του Skullface και γενικά εναντίον όλων. Δεν το λέει μέσα, καθώς ούτε και ο ίδιος παραδέχεται τις πουστιές του, αλλά μου έβγαλε τον κλασικό ύπουλο αδύναμο κακομοίρη που τον κάνουν όλοι ότι θέλουν και τους εκδικείται με πλάγια μέσα.
      Μετά έχουμε όλη τη Mother Base εναντίον του Huey για τις πουστιές που έκανε.

      Ο Ocelot δεν μου έβγαλε κάτι. Ναι μεν παίζει το σημείο με τον Zero, αλλά είναι περισσότερο αντιστάθμιση του Miller. Επίσης ο Big Boss ήταν αρκετά απαθής το οποίο αφενώς εξηγείται από το τέλος και αφετέρου από αυτή την πολύ σωστή παρατήρηση ενός τύπου στο redit που δεν μπορώ να βρω τώρα. Είχε να κάνει με το ναρκωτικό που χρησιμοποιούσαν πάνω του στο νοσοκομείο.

      Επίσης, και εμένα μου έβγαλε αίσθημα εκδίκησης, γιατί είχα φάει 40+ ώρες να φτιάχνω τη Mother Base μου στο Peace Walker. Εδώ έγκειται η διαφορά μεταξύ ταινιών και παιχνιδιών. Ξέρω πως έχεις μάθει όλο το story του Peace Walker, αλλά άλλο να το διαβάζεις/βλέπεις/ακούς, άλλο να φτιάχνεις σιγά σιγά τη Mother Base και να τη βλέπεις μετά στις φλόγες στο Ground Zeroes.

      • Kilia

       Θελω να απαντησω αλλα ειλικρινα δεν εχω το κουραγιο τωρα, μονο να προσθεσω τον volgin που ζητα εκδικηση απο τον big boss καθως και τον mini mantis που τρεφεται/χαλιναγωγει το μισος για εκδικηση ολων.
       Γενικοτερα δεν μου εβγαλε κατι για εκδικηση γιατι ενω γινεται οτι γινεται στα βιντεακια και στις κασσετες, στο Gameplay κομματι εγω την ιδια στιγμη ετρεχα να βρω διερμηνεις και να μαζευω gmp και στρατιωτες.

       Αντι οσων θελω να πω απλα βαζω το παρακατω βιντεο, ειναι σαν να μιλαω εγω συν το οτι εγω βρισκω και την ιστορια κακη.
       https://www.youtube.com/watch?v=mN4pB9eDEqw

 • Zaratoth

  Εντωμεταξύ ο Kojima ανέβασε χτες κάποια tweets

  https://twitter.com/HIDEO_KOJIMA_EN/status/653203242478768128
  https://twitter.com/HIDEO_KOJIMA_EN/status/653202598929920000
  https://twitter.com/HIDEO_KOJIMA_EN/status/653234252603985920

  Επίσης έχουν πάρει φωτιά τα forums με θεωρίες για το chapter 3 και την πιθανότητα να ξεκλειδώνεται κάπως.

  Τα πιο χτυπητά points που ψάχνουν είναι:

  1) Δυο data κασέτες, μια που βρίσκεις σε side op στο Ground Zeroes και μια στο τελευταίο cutscene του Phantom Pain. Περιέχουν κώδικα MSX που έχει εικόνα του visual novel/adventure που έκανε τον Kojima να θέλει να ασχοληθεί με games. Περιέργως σημεία του σεναρίου του είναι teased στο σενάριο του Phantom Pain. Επίσης δεν έχουν καταφέρει να κάνουν decode όλα τα αρχεία γιατί φαίνεται ότι υπάρχει μια τρίτη κασέτα που λείπει (πιθανώς στο MGO). Ακόμα, ο τίτλος της κασέτας του Ground Zeroes λέγεται "Vol. 2", ενώ του Phantom Pain "Vol.1".

  2) Στο trailer λέει "From Zero to Omega". Το Camp Omega του Ground Zeroes είχε πει πως θα εμφανιζόταν στο Phantom Pain αλλά με περίεργο τρόπο και για τους παίκτες που είχαν ήδη το Ground Zeroes. Και από τη στιγμή που είχαν ήδη τα assets του Camp Omega, μπορούσαν να τα έχουν βάλει εύκολα copy paste, που δεν το έκαναν. Και από τη στιγμή που η κασέτα στο τέλος του Phantom Pain ήταν "Vol.1" και του Ground Zeroes "Vol.2" ίσως κάτι ξεκλειδώνεται στο GZ. Σε αυτό προστίθεται η ανακάλυψη ενός τύπου, ότι με το που κλείνει το Phantom Pain στο steam, τα αρχεία κάνουν sync ΚΑΙ στο Ground Zeroes, κάτι που δεν είναι λογικό.

  3) Το παιχνίδι υποτίθεται παντού πιάνει χώρο 28 GB. Στο Steam αυτή τη στιγμή πιάνει 22,5 GB περίπου. Τα υπόλοιπα GB είναι το MGO που "κόπηκε" από τη version pc; Ή μήπως κάτι άλλο, για να προστατευτεί από dataminers και να ενεργοποιηθεί μόνο σε συγκεκριμένα prerequisites;

  Εν κατακλείδι, δεν είμαι συνωμοσιολόγος και ούτε γουστάρω να τρέφω φρούδες ελπίδες, αλλά αν ένας άνθρωπος στον κόσμο είναι master στο mindfuck, τότε είναι ο Kojima. Στα προηγούμενα έπαιζε με το γεγονός ότι δεν γνωρίζαμε 100% το story. Τώρα, που ξέρουμε το story του saga, μήπως παίζει με άλλο τρόπο; Γιατί και στο Peace Walker για να ξεκλειδώσεις το true ending έπρεπε να κάνει κάποια πράγματα, και αρκετοί δεν το είχαν βρει από μόνοι τους. Ο καιρός θα δείξει.

  • Dinos1985

   θελω να πω κατι πανω σε αυτό ... δηλαδή νομιζεις ότι κατι θα ξεκλειδωθεί στο Ground Zeroes ? γιατι στο παιχνιδι του Phantom Pain εχει επιλογή για το Ground Zeroes save data μην με βρισετε αν ειπα βλακεια απλα το ανεφερα γιατι οντως ο Kojima είναι ικανος για κατι τετοια ... 🙂

   • Zaratoth

    Είναι πιθανό γιατί, απ'ότι διάβασα χτες αφότου έκανα το post, ακόμα και αν δεν έχεις το Ground Zeroes στο PC, το Phantom Pain δημιουργεί αυτόματα φάκελο Ground Zeroes με τα synced αρχεία.

    Στα forums λένε πως ίσως τώρα να γίνει triggered κάτι στο Ground Zeroes ώστε να ξεκλειδωθεί στο Phantom Pain.

    Άλλοι λένε πως το Zero έχει να κάνει με το OKB Zero (Camp στο τέλος του Chapter 1 στο Phantom Pain) και ότι ίσως μέσω αυτού να μπορείς να βρεις κάτι που να ξεκλειδώνει το Camp Omega.

    Τελευταία επικρατούσα θεωρία συνάδει με ένα tweet που έκανε ο Kojima για μια " αγαπημένη του μπάντα" (δεν θυμάμαι όνομα), που στην πραγματικότητα είναι περιοχή της Αφρικής. Συν tweets που έχουν να κάνουν με μια φυλή ανθρώπου που βρέθηκε στην Αφρική. Οπότε λένε οι τύποι ότι υπάρχει κάτι κρυμμένο στην Αφρική που να γίνεται triggered.

    Γενικά, όπως είπα και πιο πάνω, δεν είμαι συνωμοσιολόγος, αλλά το άτομο που έφτιαξε fake studios για ανακοινώσεις "The Phantom Pain" και "PT", το έχω ικανό για πολλά.

    • Dinos1985

     και εγώ κατι τετιο νομίζω μιας και ενώνονται και τα δυο παιχνίδια κατι παει να πει και δεν σου κρύβω όταν την Πρώτη φορα είδα την επιλογή Ground Zeroes στο The Phantom Pain κατι ψυλιαστηκα ... και όπως τα λες παραπανω μαλλον πρεπει να υπαρχει κλειδωμενο υλικο ... να σε ρωτησω και κατι άλλο επειδει βλεπω ότι ασχολείσαι πολλυ με το συγκεκριμενο παιχνιδι κατι που εγω δεν το κανω σχεδόν ποτε ... πιστευεις ότι θα υπαρχει συνεχεια με ένα καινουργιο Metal gear ?

     • ObsessedGeorge

      Εννοείται πως θα υπάρξει συνέχεια. Το παιχνίδι δεν έχει αφήσει τόσες τρύπες ανοιχτές για το τίποτα. Και ούτε υπάρχει (σημαντικό τουλάχιστον κομμάτι) της ιστορίας κρυμμένο. Δεν μπορεί ο περισσότερος κόσμος να ασχοληθεί 100% με ένα παιχνίδι και ιδιαίτερα τέτοιου μεγέθους. Εδώ ακόμα και αυτοί που το έχουν ξεκοκκαλίσει 100% δεν έχουν βρει τίποτα.

 • BigBossGR

  Θα συμφωνήσω σε ότι έχει σχολιάσει ο Zaratoth μέχρι στιγμής και θα πω μόνο το εξής. Όταν το τελειώνεις το παιχνίδι το μόνο που νιώθεις είναι ένα "Phantom Pain" κάτι σου λείπει (ειδικά αν τα έχεις παίξει όλα τα παιχνίδια της σειράς). Μακάρι με κάποιο τρόπο να βρεθεί το chapter 3 και να μην παίζει με τον πόνο μας ο MR.Kojima!

 • Dinos1985

  ε ναι είναι και αυτό κανεις δεν μπορει να ψαχνει ένα παιχνιδι τοσο πολλυ και να το τερματισει με 100% εγω προσοπικα δεν το εχω τερματισει ακομα αλλα με ευχαριστεί μεχρι στιγμης για να το προχωρήσω ειδα και πολλυ λιγο το τελος σε κατι βιντεο όχι ολο αλλα από ότι λενε δεν υπηρξε το τελος που περιμεναμε ... οποτε η υπαρχει κατι κλειδωμενο που λυνει τις απόριες η μαλλον θα υπαρξει καινουργιο παιχνιδι όπως λετε ...

  • BigBossGR

   Βασικά δεν υπάρχει τέλος. Υπάρχει Αρχη-Μεση-Αρχη. 🙂
   Διαβασε και λίγο πιο κατω τι έγραψα στον Dinos1985.

 • Dinos1985

  και κατι άλλο βρε παιδια που το θυμήθηκα σήμερα ... στο πρωτο τρε ι λερ του παιχνιδιού είχαν κάποιες σκηνές που δεν υπάρχουν στο παιχνιδι αν εχω ακουσει καλα , και από ότι βλεπω προς το παρων που εχω παιξει ... οι σκηνες αυτές που πηγαν ? για το The Phantom Pain μιλαω παντα ...

  • Zaratoth

   Ή δεν υπάρχουν καθόλου, ή, αν ισχύει η θεωρία για chapter 3, είναι όλα εκεί.

  • BigBossGR

   Ουσιαστικά οι σκηνές που δεν υπάρχουν στο παιχνίδι είναι 2. Η μια είναι στο Camp Omega που σκοτωνουν εναν φυλακισμένο και -δυστυχως- η αλλη ειναι εκεινη που ειναι ο Venom Snake μεσα στα πτώματα διπλα απο τους γύπεις και φωνάζει ενω εχει το κερατο στο κεφαλι!

   Τερματιζοντας το παιχνιδι και βλέποντας και το Quiet Ending και το Paz Ending σου προτείνω να δεις στο youtube το επεισόδιο 51 αλλα και το nuclear disarmament ending που δεν εχει καταφέρει κανεις ακομα να βρει τρόπο να το ξεκλειωσει και να το δει κανονικα μεσα στο παιχνιδι.

 • Dinos1985

  το nuclear disarmament ending εχει ξεκλειδωθεί κατι πρέπει να κάνεις και να τελειώσεις τις FOB αποστολές ... τωρα το επεισόδιο 51 που λες είναι και αυτό κατι που με απασχόλησε πολύ ... το εχω δει και μου αρεσει , λένε ότι δεν μπήκε καθόλου στο παιχνιδι το κόψανε τελείως , δεν ξερω μπορει να κανω λαθος 🙂

 • alessan

  Επιτελους ειμαι στα τελειωματα του παιχνιδιου και πρεπει να πω οτι πρωτη φορα διαφωνω με τον Sir Daniel σε βαθμο παιχνιδου τοσο!

  Πρωτα απο ολα δεν ειμαι καποιος τρελος φαν του παιχνιδιου ωστε να με ενδιαφερει αν εγινε open world ή οτιδηποτε αλλο -πχ α λα Halo που αρκετοι εχουν ενστασεις με τα νεα στοιχεια-! Απλα εχει για μενα πολλα θεματα που δεν ειναι ο βαθμος για πανω απο 7.5-8!!

  Για αρχη ειναι ενα οντως καλο παιχνιδι! Και οντως εχει πολλα πραγματα να κανεις και εχει μεγαλη διαρκεια! Βασικα εχει πολυ καλο shooting για stealth παιχνιδι και καλο stealth για shooting παιχνιδι! Jack of all trades δλδ αλλα οχι σουπερ σε κανεναν απο τους δυο τομεις! Ειδικα τον stealth! Και εχει δυστυχως πολλα ακυρα πραγματα που το χαλανε!

  Aν και εχει περασει καιρος, αλλα νομιζω οτι το stealth του το βλεπει ο Sam Fisher των 3 πρωτων Splinter cell και κλαιει με μαυρο δακρυ!!! Προσωπικα θεωρω την νοημοσυνη των αντιπαλων επιεικως μετρια! Δεν θα ξαναβαλω το βιντεακι με την τυφλομαρα που εγινε ουκ ολιγες φορες! Αλλα τι να πεις! Βγαζει ερωτιματικο πανω απο το κεφαλι, ερχεται σαν μουσκαρι πρως τα εκει που ειδε κατι χωρις ΚΑΝ να κοιταει γυρω του ο καθε εχθρος! εσυ μπορει να εχεις παει 3 μετρα παραδιπλα και στην ...... του! Οποτέ, παει, κοιταει το σημειο οπου και καλα σε ειδε σαν χανος και εσυ που μετακινηθηκες 3 μετρα διπλα πας και χλατς, παρτον κατω!!!! Πολλα νεκρα σημεια στην οραση επισης, στην ακοη κλπ!!!

  Ενα αλλο (-) στο stealth του ειναι το συστημα Fulton!!!!!!!!!! Τι stealth παιχνιδι ειναι οταν υπαρχει συστημα το οποιο σε βγαζει απο την δυσκολη δουλεια να κρυψεις τα πτωματα???? Ναι οκ επανδρωνεις την mother base -αλλη ακυρηλα αυτη-! Αλλα αν ειναι στα 60+ μετρα δεν βλεπει κανενας σκοπός τπτ! Στην πρωτελευταια αποστολη στον Skull face πρεπει να σηκωσα ολη την μοναδα -containers,stationed guns,σκοπους, tanks, walkers και δεν πηρε πρεφα κανενας τπτ, γιατι απλα περιμενα να πανε στα 60+ μετρα αποσταση!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Δλδ πεταει ολοκληρο container, tank και το τσιμπαει αεροπλανο απο πανω και στην βαση του βασικου σου αντιπαλου δεν παιρνει χαμπαρι κανενας -εσυ μπορει πχ να μαρκαρεις ολους τους εχθρους, να βλεπεις μεσα απο τοιχους, να εχεις συνδεση με την βαση, fulton system και δεν ξερω τι αλλο, αλλα ο αντιπαλος δεν εχει καν radar που να πιανει το σουλατσαδορικο αεροπλανο απο πανω του-!!!

  Το shooting του ειναι οντως πολυ καλο και με πολλες επιλογες οπλων -αν και στο τελος με 2-3 κατεληξα να παιζω οσα και αν εφτιαξα-! Αλλα καλως ή κακως το ζουμι σε αυτα ειναι το stealth και οχι αμα δεν μπορεις να περασεις απο τους σκοπούς και σε δουνε να βγαλεις το μπαζουκα και το πολυβολο και να την δεις ραμπο και οποιον παρει ο χαρος!! + οτι αμα σου τελειωσουν και οι ρουκετες πας πισω απο τοιχο, οπου παραδοξως σπανια ερχεται καποιος να σε βρει -μεγα χεστες οι αντιπαλοι, 1 εναντιων τανκς, οπλων και δεν λεει κανενας να δουμε ρε παιδι μου που πηγε αυτη η ψυχη που μας φλομωσε στην ρουκετα- καλεις για εξτρα ρουκετες και τσουπ να τες μπροστα σου σε 10 δευτερα! Και ξαναβγαινεις σαν ραμπο και οποιον παρει ο χαρος!!

  Την Mother Base την θεωρω ως εντελως αχρειαστη προσθηκη! Μεχρι και το τελος περιμενα να γινει καποια μαχη εκει, γιαυτο την ειχα φουλαρει σε οτι οπλο,οχημα, στρατιωτη εβρισκα! Αλλα ματαια! Απλα τα παιρνεις για να κανεις τα deployments, για χρηματα και πρωτες υλες -παρομοιο συστημα με του inquisition με τον χαρτη- οπου τελικα δεν προσθετει τπτ στο παιχνιδι για μενα! Θα μπορουσε πχ να εχει λιγοτερες αναβαθμισεις ή και λιγοτερα οπλα, αλλα πιο χρησιμα, αντι για 10 πολυβολα πχ και να στα κανει unlock αναλογα με τις αποστολες ή μεσω των side ops! και οχι να με βαζει σε 157 side ops να κανω 15 rescue prisoner ή 20 eliminate heavy infantry! Ελεος Κοτζιμα!

  Αυτο επισης για μενα ειναι ενα (-) του παιχνιδιου! Πηγα σε μερικα posts ποσες φορες! Μια για βασικη αποστολη,Μια για να σωσω καποιο πετουμενο, μια για να σωσω καποιον παπαρα που τον πιασανε, μια για τον intepreter, μια για να διαλυσω το τανκ! Τοση ελλειψη εμπνευσης??? καλυτερα 50 side ops για να δω ολα τα μερη του χαρτη και οχι 157 απλα για να συμπληρωσουμε τις ωρες παιχνιδιου!

  Η κεντρικη ιστορια δεν με χαλασε! ΑΛΛΑ θα μιλησω λιγο ως φαν!!! Που ειναι εκεινα τα βιντεο που βλεπαμε και πηγαιναν την ιστορια παρακατω????? 4-5 βιντεο ειχε μεσα και οχι μικρης διαρκειας!! και ολο το αλλο απο κασσετες? Σοβαρα ρε Κοτζιμα? Κασσετες που στις δινει ως reward μετα απο καθε αποστολη? Δλδ βασιζεσαι ποσο δεν βαριεμαι να ακουω συνομιλιες για να καταλαβω το στορυ? Και αντε δεν βαριεμαι και τις ακουσα! Τελειωνω το παιχνιδι στην αποστολη 31 και μου λες παιξε αλλες 19, οπου ειναι καποιες απο τις προηγουμενες 31 αλλα πιο δυσκολες, χωρις οπλα κλπ για να δω και το υπολοιπο στορυ??????? ε μας δουλευει ο ιαπωνας! Βαλε αυτα τα εξτρα στοιχεια σε βιντεακια και στις side ops με κιτρινο χρωμα και οχι λευκο να ξερω οτι ειναι σημαντικες! Και μην με φλομωνεις με 157 βαρετες side ops!!! Και αλλες 19 μετα που εχω ξαναπερασει κατα βαση για να τα δω!!!

  Το παιχνιδι ειναι μια χαμενη ευκαιρια για μενα να παει οντως στο 10!!! Αν ηταν 30-40 ωρες ουσιαστηκες (βιντεακια,ολη η ιστορια με την μια, ενδιαφερουσες side ops κλπ) και οχι 100-120 κανοντας τα ιδια και τα ιδια! Ειχε καλυτερη νοημοσυνη και stealth! Δεν ειχε mother base αρα και fulton system θα ηταν πραγματικα πολυ καλο!

  Γραφικα/ηχος και σκηνοθεσια ειναι οντως εξαιρετικα, αλλα προσωπικα με καιει το gameplay σε καθε παιχνιδι! Και ειχε μερικα σημεια που βλεπεις ποσο ποιοτικο θα μπορουσε να ειναι, αλλα καπου στραβωσε πολυ -πχ οταν φτανεις στο σημειο που μπαινεις στο κτιριο με τα "πτωματα" και το ακουστικο στις φων. χορδες που δεν ξερεις γιατι τα πνευμονια ειναι ετσι!-! αλλα χανονται στο χαος των ανουσιων αποστολων, της εξιστορησης απο κασσετες, του ρηχου stealth και λογικα και των θεματων Kοτζιμα/Κοναμι! Θα μπορουσε να ειναι ενα απειροαπιθανο παιχνιδι απο ενα απλα καλο outopost cleaner -κατα το map cleaner που χρησιμοποιουμε τωρα τελευταια-!

  • http://game20.gr/ Sir Daniel

   Αν και διαφωνούμε ως προς τον βαθμό δεν μπορώ ότι να πω ότι διαφωνούμε και στα επι μέρους θέματα που θίγεις στο τεκμηριωμένο κείμενό σου, απλά εμένα σαν αύρα αν θες όλα τα επιμέρους στοιχεία με τα καλά τους και τα στραβά τους μου άφησαν εν τέλη μια πολύ θετική εμπειρία γι'αυτό και ο μεγάλος βαθμός. Δεν είμαι από αυτούς που βάζουν στο ζύγι θετικά και αρνητικά για να βγάλω κάποιο βαθμό, αλλά βαθμολογώ την εμπειρία που αποκόμισα.

   ΥΓ1: Δεν ξέρω αν έχεις δοκιμάσει το chapter 2 όπου για μένα οι αποστολές που δεν είναι επανάληψη των προηγουμένων σε άλλη δυσκολία (νομίζω είναι 6 ή 7 οι νέες αποστολές) είναι πολύ καλύτερες από τις πρώτες 31.

   YΓ2: Για το θέμα σύγκρισης στο stealth κομμάτι με το Splinter Cell είναι λάθος που συγκρίνουμε 2 εντελώς διαφορετικούς τίτλους παρά το γεγονός ότι ανήκουν (σχεδόν) στο ίδιο genre. Το ένα στηρίζεται σε ρεαλιστικό stealth ενώ το MGS ανέκαθεν το stealth του ήταν ολίγον σουρεαλιστικό. Σουρεαλιστικό είναι και το fulton, χαρακτηριστικό το οποίο το βρήκα διασκεδαστικό, ξέροντας βέβαια ότι δεν παίζω ρεαλιστικό stealth. Ποτέ δεν είχε ρεαλιστικό stealth η σειρά.

   ΥΓ3: Πόσο λείπει ένας καινούργιος γαμάτος Splinter Cell τίτλος ρε γμτ...

  • http://game20.gr/ Sir Daniel

   Πάντως γενικώς για την εχθρική τεχνητή νοημοσύνη θα διαφωνήσω. Οκ, υπάρχουν στιγμές που δεν λειτουργεί πάντα σωστά (πχ και μένα μου τυχε να με έχουν δει σε μία καταπακτή που είχα χωθεί και αντί να μου πετάξουν βόμβες κτλ, κατέβαινε ένας ένας και τους καθάριζα), αλλά υπήρχαν και στιγμές που με η αντίπαλη ΑΙ με άφησε με το στόμα ανοιχτό.

   • alessan

    Γιαυτο κυριως εγραψα στην αρχη στον βαθμο οτι διαφωνω τοσο, καθως στο κειμενο παραθετεις αρκετα απο αυτα που γραφω και εγω, αλλα με πιο σικ τροπο απο τον καπως τζομπανοβλαχε τον δικο μου 🙂

    Kαι μενα μου εχει αφησει μια γενικη καλη γνωμη γιαυτο ειπα οτι ειναι χαμενη ευκαιρια! Γιατι ανετα θα μπορουσε να παει οντως στο 10αρι!

    Πχ αυτο με την Mother base εκτος απο αχρειαστο μου κανει για υποβοσκουσα προσπαθεια για microtransactions και αρμεγμα που δεν ευωδοθηκε και απλα εμεινε για να μην εχει καθυστερηση ή αλλαγες και αλλες στις δομες του το παιχνιδι! Καθως χωρις mother base και fulton system πρεπει να το γυρισεις καπως σαν το ground zeroes, οποτε και αλλαζεις τον τροπο που παιζεται ολο το παιχνιδι -και πιστευω θα ηταν ευεργετικο-

    Ειμαι στην 41 αποστολη και εχω κανει και 120-125 side ops! Αλλιως δεν θα ελεγα την γνωμη μου! Θελω ακομα να κανω καποια πραγματακια αλλα νομιζω οτι δεν θα αλλαξει κατι ριζικα σε οτι πιστευω! Οντως μετα τις 31 βασικες εχει και καποιες side ops κιτρινες που προσθετουν στο παιχνιδι -παλι βεβαια στα ιδια outposts-! Αλλα αυτο για μενα τονιζει οτι επρεπε να ειναι στο "βασικο" κομματι του παιχνιδιου και οχι στο εξτρα! Και να ηταν αρκετες side κιτρινες και οχι ολος αυτος ο συρφετος απο eliminate το ενα και rescue το αλλο!

    Ναι δεν ειναι ιδιο με το splinter cell! απλα εχοντας παιξει αυτο πριν 10 χρονια περιμενα κατι πιο κοντα ή πιο δυσκολο σημερα! Και για την εχθρικη ΑΙ επειδη επαιξα 1-2 ωριτσες χθες, παλι με εξεπληξε αρνητικα! Αν σε δουνε κοιτανε σαν χανοι εκει που σε ειδαν τελευταια φορα σαν υπνωτισμενοι και εσυ πας απο πισω και τους καθαριζεις ολους γιατι εχουν "φιξαρει" εκει που σε ειδαν!! Αν και παλι δεν ειναι ιδια παιχνιδια, αλλα επειδη εχει και εκεινο stealth και ειναι και μια πολυ πιο απλη προσπαθεια, ακομα και στο Styx που επαιξα πριν 2-3 μηνες καναν κατι παραπανισιο! Δλδ φωναζαν και τους αλλους φρουρους, εψαχναν γυρω γυρω απο εκει που κατι ειδαν, εψαχναν κατω απο τραπεζια, μεσα σε μπαουλα- ντουλαπες! εδω κρυβομαι 2 μετρα παρακατω και τπτ!
    πατας και αυτο το Y για να εισαι super stealth και ειναι λες και σε ρουφαει η Γη 🙂

    Ενας Sam Fisher καλος -γιατι το blacklist ηταν επιεικως μετριο- λειπει παρα πολυ! Αλλα μαλλον δεν πουλανε πια οποτε το εχει βαλει στον παγο η Ubi!

 • Αρης

  Καλησπερα. Καπως καθυστερημενος εγω. Εξαιρετες περιγραφες και απιστευτες λεπτομεριες. Εχω ομως κολλησει στο 70% του παιγνιδιου, απελπιστηκα! Παιζω σε PS3. Συμπληρωσα ολα τα side ops, 100% λεει στην γωνια (157 στο συνολο), αλλα ανανεωνονται οι ιδιες τυχαια συνεχεια ακομα και αν τις εχω ολοκληρωσει. Στα main missions εχω συμπληρωσει και τις 50. Υπαρχει κατι αλλο που μπορω να κανω για να ξεκολλησει το παιγνιδι για να παει στο 100% επιτελους? Υπαρχει καποιο γνωστο προβλημα που δεν γνωριζω. Ευχαριστω εκ των προτερων

  • alessan

   Οι side ανανεωνονται για να εχεις κατι να κανεις, ειδικα αν χρει;ζεσαι gmp! Δεν βοηθανε προς το 100% αλλο! Για να πας στο 100% πρεπει να εχεις κανει κ ολα τα objectives απο τα missions κ οχι μονο το βασικο απλα για να την περασεις! Νομιζω χρεοαζεται κ s rank σε ολα! Επισης να εχεις "ξεκλειδωσει ολα τα οπλα, κ οτι αλλο υπαρχει + τα παντα στην mother base! Κ εγω ενω το εχω τελειωσει ειμαι καπου στο στο 76-78%!

 • forneverarrow

  Άργησα πολύ... το ξέρω! Είμαι ένα χρόνο μακριά από το gaming μιας και κατέστρεψα το PS4 σε μια μετακόμιση πέρσι και από τότε δεν βρήκα χρόνο ούτε περιθώριο στο χρήμα να πάρω άλλο. Απλά επειδή είχε μείνει η εκκρεμότητα του MGS 5, είπα να πιέσω το πρόγραμμα και να το πάρω... στο παλιό καλό PS3 (ευτυχώς δουλεύει ακόμα)!

  Εν συντομία, όσοι με θυμούνται θα ξέρουν το κόλλημα που έχω με τη σειρά. Η μεγαλύτερη προσδοκία μου είχε να κάνει με το σενάριο, ωστόσο η ευχάριστη έκπληξη ήρθε από το gameplay. Είναι η πρώτη φορά από το 2001 που ξεκίνησα τη σειρά με το MGS που έπιασα τον εαυτό μου να παίζει και να ξέχνα ότι πρόκειται για Metal Gear! Ακόμα και στο Peace Walker που εμφανώς ήταν το πρώτο βήμα για την εξέλιξη του gameplay της σειράς, το story κυριαρχούσε σε οποιαδήποτε κίνηση in game. Εδώ τα πράγματα αλλάζουν. Ναι μεν η υπόθεση είναι Kojima value, αλλά με τόσα που μπορείς να κάνεις μόλις κατέβεις απο το ελικόπτερο, το λιγότερο που σκέφτεσαι είναι το story. Η ελευθερία είναι πρωτοφανής για stealth τίτλο, και ως φίλος της σειράς βρέθηκα μετά από 2-3 ώρες πορείας να αδιαφορώ για το rank! Πραγματικά, πιάνω ένα objective και κοιτάω πως θα το ολοκληρώσω με τον πιο απολαυστικό τρόπο, ένα μείγμα stealth/no kill και πολύ gunplay και εκρήξεις στο τέλος, έτσι για το καλό!

  Μου λείπουν είναι η αλήθεια τα μεγάλα videos του MGS 3 και 4, και ίσως τα γραμμικά και εύκολα διαχειρίσιμα levels, αλλά εδώ μιλάμε για ένα άλλο επίπεδο στο gaming! Το είχα περιγράψει ήδη από το GZ, που κατάφερε να μου χαρίσει 30 ώρες gaming μέσα από μια μικρή μόνο βάση. Η εξέλιξη της Mother Base από το mini game του PW είναι ένα αναγκαίο και ευχάριστο διάλειμμα από τη δράση και το σύστημα διαχείρισης υποδειγματικό. Γενικά, αρκετά από τα στοιχεία του τίτλου δεν θυμίζουν Metal Gear, ωστόσο η σειρά πρέπει να εξελίσσεται και χαίρομαι γιαυτό, έστω και αν δεν συνεχιστεί. Συνολικά έφτασα 82 ώρες και θα ξαναπαίξω κάθε αποστολή για το S rank.

  Τεχνικά το παιχνίδι είναι ένα θαύμα που παίζει τόσο καλά στο ps3. Σίγουρα υπάρχει frame drop αλλά δεν χαλάει το gameplay ενώ μερικά αντικείμενα είναι άσχημα. Αν μπορέσω θα πάρω Xbox One και θα το πάρω για εκεί.

  Μοναδική παραφωνία το τέλος, που είναι κατώτερο των προσδοκιών. Αν δεν βγάλει remake τα πρώτα Metal Gear με παραπάνω υλικό δεν θα μάθουμε ποτέ όλες τις λεπτομέρειες για τον Big Boss μέχρι το 1995... Πάντως, είναι ένας τίτλος που γράφει ιστορία και αξίζει πραγματικά το κάθε cent που δίνεις.

  • http://game20.gr Terminator

   Welcome back for.

 • PanaGois

  Το παιχνιδι ειναι εκπληκτικο και ειμαι καπου στο 27 mission......μπορειτε να μου πειτε ποσα missions εχει περιπου?

  • alessan

   31 για το πρωτο chapter που τελειωνει το παιχνιδι κ αλλα 19 το δευτερο chapter! Για εξτρα περιεχομενο κ ιστορια του παιχνιδιου 😉

   • PanaGois

    Δηλαδη το παιχνιδι τελειωνει κανονικα στο chapter 1 αλλα αν θες συνεχιζεις και στο chapter 2?

    • Terminator

     Ελληνικά παρακαλώ

    • alessan

     Ναι! Η 31 εχει κ το τελος! Στο 2ο chapter θα ξαναπαιξεις καποιες που ηδη εχεις παιξει στο πιο δυσκολο + καποιες νεες για να εμπλουτησεις την ιστορια κ να δεις καποιες νεες πτυχες! Προσωπικα το θεωρω μεγαλη ακυρηλα κ απλα επρεπε να μπουν 4-5 αποστολες εξ αρχης κ ολα κομπλε!

     • PanaGois

      Ωραια ευχαριστο

     • Zaratoth

      Ας όψεται η Konami.

      • alessan

       ε τα ειχαμε πει κ παλιοτερα! Περα απο καποιες αλλες ενστασεις που ειχα, το βασικο μου θεμα ηταν οι επαναλαμβανομενες χωρις λογω αποστολες! Χρειαζονταν μια αλλη δομη στην mother base ωστε να μην χρειαζεται συνεχομενο grinding για τον εξοπλισμο/αναβαθμιση της! Απο 167 να ηταν καμια 50αρια οι side κ αλλες 3-4 στην κεντρικη ιστορια χωρις chapter 2! Ή αν θελανε σωνει κ ντε chapters ας λεγανε 1 αυτο στο νοσοκομειο, 2 στο αφγανισταν, 3 ανγκολα κ 4 τα τελειωματα !

 • dinos1985

  το πήρα Πρώτη μερα κυκλοφοριας για ps4 ... το εχω τερματίσει αλλά το άφησα στο chapter 2 παιχνιδαρα με συγκινήσεις ... για μενα ... δεν εχω πρόβλημα με τα βιντεο μου αρεσουν φοβερα ...

 • Terminator

  Το disqus έχει επιλογή block user (στο βελάκι στα δεξιά), εκμεταλλευτείτε την.