alt text

Ότι λέξεις και να χρησιμοποιήσουμε για να περιγράψουμε το μέγεθος και την σημασία της σειράς Metal Gear Solid, θα μοιάζουν στ’ αλήθεια πολύ φτωχές. Το πνευματικό τέκνο του θρυλικού Hideo Kojima βρίσκεται στο πάνθεον των κορυφαίων video games όλων των εποχών και όχι άδικα, καθώς όλοι οι τίτλοι που έχουν κυκλοφορήσει είναι κορυφαίοι. Το αμφιλεγόμενο Metal Gear Solid 5: Ground Zeroes αποτελεί τον πρόλογο του Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain, ένα ορεκτικό ενόψει του κύριου παιχνιδιού που αναμένεται το 2015. Ο σκεπτικισμός για την απόφαση της Konami να χωρίσει το Metal Gear Solid 5 σε πρόλογο και κύριο παιχνίδι, εδώ και καιρό βασανίζει τόσο τον γραφόντα, όσο και μεγάλη μερίδα οπαδών της σειράς. Αυτό γιατί επί της ουσίας έχουμε ένα extended demo που προσφέρει ελάχιστες ώρες ενασχόλησης και κοστίζει 30 ευρώ (εκτός από ψηφιακό σε PS360 που κάνει 20 ευρώ).

Οι εικασίες για τον λόγο ύπαρξης του Ground Zeroes πραγματικά ποικίλουν, ανάλογα με τον τρόπο που βλέπει ο καθένας αυτή την κίνηση. Για τους φανατικούς, η Konami άκουσε τις προσευχές τους και τους δίνει κάτι για να κρατηθούν μέχρι την κυκλοφορία του The Phantom Pain. Για τους πιο... μετριοπαθείς, η κίνηση αυτή οφείλεται στην πρόθεση του Kojima να ακούσει σχόλια και παρατηρήσεις των παικτών και να κάνει τις απαραίτητες διορθώσεις στο κύριο παιχνίδι. Τέλος, πολλοί θεωρούν ότι η κυκλοφορία του Ground Zeroes δεν είναι τίποτε άλλο από μια αρπαχτή της Konami που θέλει να εκμεταλλευτεί το όνομα της σειράς για να γεμίσει τα ταμεία της. Η αλήθεια πιθανότατα βρίσκεται και στις τρεις αυτές εκδοχές.

Το Ground Zeroes διαδραματίζεται το 1975 και ακολουθεί τα γεγονότα του Megal Gear Solid: Peace Walker που βγήκε πριν λίγα χρόνια στο PSP και πιο πρόσφατα στις κονσόλες σε HD έκδοση. Στο μενού του παιχνιδιού υπάρχει ειδική αναφορά για τα γεγονότα που έχουν συμβεί για να μπορείτε να παρακολουθήσετε εύκολα την ιστορία του χωρίς να χαθείτε από το πλήθος πληροφοριών. Ο χαρακτήρας που χειρίζεστε είναι ο εμβληματικός Snake (Big Boss) και η βασική σας αποστολή στο παιχνίδι είναι να απελευθερώσετε δύο ομήρους από μια στρατιωτική βάση στην Κούβα. Η εισαγωγική cutscene ανοίγει πραγματικά την όρεξη για το τί πρόκεται να ακολουθήσει. Η σκηνοθεσία είναι όπως πάντα εκπληκτική, ενώ λεπτομέρειες όπως οι σταγόνες της βροχής που κυλούν στα πρόσωπα των χαρακτήρων πραγματικά κόβουν την ανάσα. Η αίσθηση ότι παρακολουθείτε ταινία και όχι βίντεο παιχνιδιού είναι πιο καθηλωτική από ποτέ. Με την ολοκλήρωση της cutscene αναλαμβάνετε τον έλεγχο του Snake και απο κει ξεκινάτε τη σύντομη περιπέτειά σας για την απελευθέρωση των ομήρων.

Η stealth εμπερία που προσφέρει η σειρά παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Η stealth εμπερία που προσφέρει η σειρά παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Ο open-world χαρακτήρας του MGS5, που αποτελεί την μεγάλη διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς, ξεδιπλώνεται εν μέρει μέσα από το gameplay του Ground Zeroes. Από την μία η ποικιλία των τρόπων με τον οποίο μπορείτε να εισβάλετε στη στρατιωτική βάση και να απελευθερώσετε τους ομήρους είναι πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της σειράς, καθώς κάθε παίκτης θα σκεφτεί και κάτι διαφορετικό για την αντιμετώπιση των καταστάσεων. Μπορείτε να ακολουθήσετε διαφορετικές πορείες, να οδηγήσετε τζιπ, τανκ, να ανατινάξετε τα πάντα με πολυβόλο ή να ακουθήσετε stealth προσέγγιση χωρίς να ανοίξει ρουθούνι. Επίσης υπάρχουν διαφορετικά σημεία απ’ όπου μπορείτε να καλέσετε το ελικόπτερο να παραλάβει τον κάθε όμηρο, η επιλογή των οποίων επίσης απαιτεί στρατηγική για να αποφύγετε πολλούς εχθρούς στο διάβα σας. Από την άλλη, η περιορισμένη έκταση της περιοχής σίγουρα δεν μπορεί να οδηγήσει σε οριστικά συμπεράσματα για το πώς θα λειτουργεί η open-world φιλοσοφία του The Phantom Pain. Τα πρώτα δείγματα γραφής πάντως είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Εξαιρετική χαρακτηρίζεται και η ΑΙ των εχθρων και αρκετά βελτιωμενη σε σχέση με οτιδήποτε έχετε δει σε MGS μέχρι τώρα, καθώς δεν συγχωρούν εύκολα τις απροσεξίες σας, ενώ είναι ιδιαίτερα “ευαίσθητοι” στον ήχο των βημάτων σας όταν βρίσκεστε σε κοντινή απόσταση. Ιδιαίτερα θετική είναι και η λογική διαφορά στην ΑΙ των εχθρων την ημέρα σε σχέση με τη νύχτα, που δίνει ένα ρεαλιστικό τόνο στο gameplay του τίτλου. Αντίθετα, ένα νέο στοιχείο του παιχνιδιού που μάλλον δεν θα αρέσει στους περισσότερους οπαδούς της σειράς είναι το εξής: όταν σας ανακαλύψει κάποιος εχθρός, έχετε περίπου τρία με τέσσερα δευτερόλεπτα να τον σκοτώσετε προτού σημάνει συναγερμός με τη ροή του χρόνου να σταματάει ώστε να γίνεται η ζωή σας ακόμη πιο εύκολη. Ευτυχώς αυτή η δυνατότητα μπορεί να απενεργοποιηθεί.

Τα γραφικά, ειδικά την νύχτα υπό βροχή, κόβουν την ανάσα.

Τα γραφικά, ειδικά την νύχτα υπό βροχή, κόβουν την ανάσα.

Μικρές βελτιώσεις στον τομέα του gameplay εντοπίζονται και στον τρόπο που πλέον μπορείτε να πυροβολήσετε τους εχθρούς σας όταν γίνεστε αντιληπτός. Η στόχεση είναι ελαφρώς πιο λειτουργική, βοηθώντας όσους θέλουν να παίξουν πιο... φασαριόζικα σε σχέση με τη συνηθισμένη stealth προσέγγιση. Θετικό στοιχείο είναι και η εξαφάνιση του μίνι-χάρτη για να βλέπετε τα σημεία όπου βρίσκονται οι εχθροί. Πλέον μπορείτε μόνο να ακούτε στον ασύρματό σας τις οδηγίες των εχθρών και με αυτόν τον τρόπο να καταλαβαίνετε σε ποια σημεία προσπαθούν να σας εντοπίσουν, στοιχείο που συμβάλλει πολύ στον ρεαλισμό. Αρκετά εξυπηρετικά ενδεχομένως θα βρείτε και τα markers που μπορείτε να ορίσετε, έτσι ώστε το βελάκι να σας οδηγεί στο σημείο που υποδεικνύετε στο χάρτη.

Όσον αφορά τον τεχνικό τομέα, τα γραφικά του Ground Zeroes στο PS4 πραγματικά εντυπωσιάζουν. Τα εφέ της βροχής κατά τη διάρκεια της νύχτας κόβουν την ανάσα με την αρτιότητά τους, ενώ εντυπωσιακά είναι και τα φωτορεαλιστικά εφέ που έχουν πραγματικό αέρα next-gen. Εξίσου λεπτομερείς είναι οι υφές τόσο στη στολή του Big Boss, όσο και στο περιβάλλον. Επίσης χάρη στο μεγάλο draw distance μπορείτε να παρατηρείτε αρκετές λεπτομέρειες στο βάθος του ορίζοντα. Ποιοτική δουλειά έχει γίνει και στα voice over, με τον Kiefer Sunderland να αντικαθιστά τον David Hayter στο ρόλο του Snake, καταφέροντας να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Η μουσική, αν και όχι ιδιαίτερα ταιριαστή με το επικό ύφος της σειράς, προσωπικά με κέρδισε καθώς δίνει μία διαφορετική νότα σε σχέση τους πρηγούμενους τίτλους.

Φύγαμε για το The Phantom Pain!

Φύγαμε για το The Phantom Pain!

Το μεγάλο πρόβλημα του Ground Zeroes είναι βέβαια η μικρή διάρκεια. Εκεί που έχετε μπει για τα καλά στο κλίμα του παιχνιδιού και των εντυπωσιακών αλλαγών που έρχονται στη σειρά, εμφανίζονται οι τίτλοι τέλους και μένετε κάγκελο με τη συνολική διάρκεια της βασικής αποστολής. Ούτε λίγο ούτε πολύ η κύρια αποστολή θα σας πάρει στην καλύτερη περίπτωση περίπου 100-120 λεπτά. Τα side ops, που αποτελουν ξεχωριστές αυτόνομες (και ολίγον ξεκάρφωτες σε σχέση με την ιστορία) υποαποστολές, σχεδόν διπλασιάζουν το χρόνο ενασχόλησης, αλλά μοιάζουν αρκετά επαναλαμβανόμενες, καθώς έχουν να κάνουν με την εξολόθρευση συγκεκριμένων στόχων, τη συλλογή μία περιβόητης κασέτας συνομιλιών κ.ά. Η υποαποστολή που ξεχωρίζει είναι αυτή όπου καθαρίζετε εχθρούς από ελικόπτερο με σκοπό να προστατέψετε ένα σύμμαχό σας - εδώ το παιχνίδι για περίπου 10 λεπτά μετατρέπεται σε on-rails shooter!

Το Metal Gear Solid 5: Ground Zeroes, δημιουργεί ελπίδες για τα όσα θα δούμε στο Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain, αλλά ως αυτόνομος τίτλος σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί την τιμή του. Προσωπικά με τρομάζει το ενδεχόμενο άλλες εταιρείες να ακολουθήσουν αυτό το μοντέλο που είναι παράδειγμα προς αποφυγή. Το Ground Zeroes συνίσταται αποκλειστικά στους φανατικούς οπαδούς της σειράς που θέλουν οπωσδήποτε να πάρουν έστω και μία μικρή γεύση από Metal Gear Solid 5 και δεν έχουν πρόβλημα με το περιεχόμενο του παιχνιδιού. Οι υπόλοιποι μπορείτε να περιμένετε το Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain, το οποίο ούτως ή άλλως φαίνεται εξαιρετικά υποσχόμενο.

 • Διαφορετικοί τρόποι προσέγγισης των καταστάσεων
 • Πολύ καλή εχθρική ΑΙ
 • Εξαιρετικός τεχνικός τομέας
 • Ο εμβληματικός Big Boss
 • Συνολική διάρκεια που δεν ξεπερνάει τις τρεις ώρες, συμπεριλαμβανομένων των υποαποστολών
 • Οι περισσότερες υποαποστολές είναι αδιάφορες
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 6.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4 (review), Xbox One, PS3, Xbox 360
ΑΝΑΠΤΥΞΗ:Kojima Productions
ΕΚΔΟΣΗ:Konami
ΔΙΑΘΕΣΗ:Zegetron
ΕΙΔΟΣ:Stealth action adventure
ΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player
ΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://www.konami.jp/mgs5/gz/en/index.html
HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:20/3/2014
PEGI:18
 • andreas

  Το phantom pain θα βγει και για ps3,360?(πολυ καλο και δικαιο review)

  • jim

   ναι 😉

   • andreas

    Ωραιος φιλε θενξ;)

 • billl123456

  30 ευρω για ενα demo?Στο τελος θα βγαζει η κοναμι και το demo του pro ενα μηνα νωριτερα επι πληρωμη.Ασε που φοβαμαι οτι το συγκεκριμενο demo θα το δινει ως dlc δωρεαν η εταιρεια οταν κυκλοφορησει το ολον παιχνιδι.Αντε γεια λεμε,αντε γεια

  • Tony

   ακυρη αναλογια,το προ βγαινει καθε χρονο και ειναι το ιδιο παιχνιδι εδω και χρονια.

  • Agony

   Είναι τις μόδας πλέον να πληρώνουμε Demo και DLC .

   Θα ψάχνουμε ολοκληρωμένα games με τα κιάλια μου φαίνεται.

 • Θανος

  Πριν πανε να σε φανε ολοι οι fans εγω θα σου πω οτι εκανες πολυ καλα που εβαλες μια τετοια βαθμολογια!Τετοιες προσβλητικες πρακτικες (30 ευρω για 3 ωρες στη καλυτερη?!?!) δεν πρεπει να περνανε στο ντουκου.Πριν πανε να φανε το παιδι που εκανε το review οι groupies να σκεφτουν το καλο της ιδιας της σειρας και οτι κατι τετοιο ειναι προσβλητικο και στη κυριολεξια κλεψιμο απεναντι σε οσους ασχολουνται χρονια με τα metal gear! Εγω ειλικρινα σε παραδεχομαι για το βαθμο

 • Φωτης

  Το 6.5 φαντάζομαι ειναι για την μικρή διάρκεια..Σαν παιχνίδι αυτα που προσφέρει πρέπει η βαθμολογία να (ηταν);πολυ παραπάνω..Στο μονο που εχω ενδοιασμούς ειναι αν εχει βελτιωθεί το gun play..Αν έχουν παραπάνω στιβαρότητα τα όπλα οταν πυροβολας..Για την ιστορία το περιοδικό edge το οποίο φημίζεται για την αυστηρότητα του σε όλα του τα review στα metal gear με εξαίρεση το πρωτο που εχει πάρει 9 σε όλα τα αλλα εχει βάλει 8..Τούτο δω ειναι το δεύτερο 9αρι που εχει βάλει στην σειρα..

 • pgetsos

  6.5? Σαν παιχνιδι η για την διαρκεια? Γιατι αυτην την ξερουμε ηδη...

  • Φωτης

   Για την διάρκεια βρε!!!Αυτα που λέει ο Daniel στο review οπως είπα κ πριν αν δεν υπήρχε ο τομέας διάρκεια θα είχε βάλει πολυ παραπάνω..Ετσι νομιζω..

   • pgetsos

    Διαβαζοντας το review ετσι πιστεψα και με εκανε εντυπωση το 6.5, για αυτο 🙂

 • Φωτης

  Ασχετο το εχει ένας φιλος στο ps4(σκέφτομαι να το πάρω στο one)κ μου είπε οτι το βράδυ ειναι εκπληκτικο + η βροχή που εχει..Την ημέρα δεν ειναι τόσο εντυπωσιακό το παιχνίδι..Το είχε κ σε ps3 κ η διαφορα δεν ειναι κ μεγάλη..Εχουν κάνει εξαιρετική δουλειά κ στο ps3..Δεν ξέρω αν αυτα ισχύουν..

 • Cerivus

  Η διάρκεια είναι όντως μικρή ο Kojima έπρεπε να βάλει περισσότερο περιεχόμενο και ίσως ένα boss fight πάντως από gameplay και γραφικά τα σπάει αλλά σχετικά με το αν δημιουργεί προηγούμενο και άλλες εταιρίες θα ακολουθήσουν τέτοια τακτική δεν υπάρχουν πολλές που να έχουν τέτοια ποιότητά στα παιχνίδια τους .

 • tiflopodikas

  Πώς τόλμησες και έβαλες 6.5 στο mgs εεεε;;; Που έχει 10 φορές καλύτερα γραφικά από το dark souls 2,του οποίου φαίνονται λες και βγήκαν από το 2006; Απαιτώ να σου αφαιρεθεί το δικαίωμα να κάνεις reviews παιχνιδιών αμέσως. 😀

  • http://game20.gr Terminator

   Σβήστηκαν σχόλια, γράφετε κανονικά γιατί δε μπορώ να κάθομαι να ξεχωρίζω αν και ποιος κάνει πλάκα και ποιος όχι 😛

   • tiflopodikas

    Κοίταξε όταν μιλάω με τον giorgos935 δεν χρειάζεται να τα σβήνεις το παιδί το ξέρω είναι τέρμα μπούλης 😀

    • giorgos935

     Bully = Νταής

   • pgetsos

    Ε νομιζω μπορεις να καταλαβεις απο το στυλ 😛 Θα του τα πω στο steam του χαμενου...

 • forneverarrow

  Κανω οτι δεν βγήκε το review και συνεχίζω σε αλλα θέματα. Λίγη αξιοπρέπεια και αντικειμενικότητα στα reviews δε θα έβλαπτε. Χωρίς να θέλω προσβάλω κανένα, αυτό κατάλαβα τελευταία. Βαθμολογούμε για να γίνουμε αρεστοι σε καποια πλειοψηφία; Για να πάμε σύμφωνα με το "ρεύμα"; Οκ, δεκτό.

  Για εμένα το παιχνίδι παίρνει 7,5: ούτε μόριο παραπάνω ή παρακατω. Αφαιρώ 1 απο τα 10 για τον λόγο τιμής/διάρκεια και 1,5 επειδή δεν μου άρεσαν καποια νεα στοιχεία που χαλάνε το gameplay του παραδοσιακού MGS. Απο εκεί και πέρα, σε ενα game με τέτοια γραφή και τοσο αξιοπρεπή τεχνικό τομέα (και ναι, το DS2 ειναι του 2006 μπροστά του, όσο και αν σας χαλάει τη σούπα αυτό), με ενα ενδιαφέρον open world level το 6,5 ειναι προσβλητικό και δείχνει εμπάθεια. Προσωπικά, ελάχιστα μου χαλάει την εικόνα που σχημάτισα το συγκεκριμένο review και ο βαθμός, καθώς ήδη το έχω απολαύσει. Ειναι κρίμα ομως για όσους θα βασιστουν σε αυτό για να αποφασίσουν αν αξίζει να το πάρουν.

  Με καθαρά MGS κριτήρια, η σειρά ειναι σε λάθος δρόμο σε θέμα gameplay, αλλα στον σωστό τεχνικά και σε θέμα ιστορίας. Αυτά και συγνώμη αν γίνομαι καυστικος. Αν κάποιος ενδιαφέρεται πραγματικά για ώριμη συζήτηση είμαι μέσα, διαφορετικά το λήγω εδώ.

  • tiflopodikas

   Το να βασιστεί κάποιος σε κριτικές άλλον ανθρώπων για να αποφασίσει αν θα αγοράσει ένα παιχνίδι το θεωρώ σαν ένα πολύ μεγάλο λάθος,εδώ μια φορά εμπιστεύτηκα τον φίλο μου και αγόρασα το max payne 3 και ακόμα κλαίω τα λεφτά μου. Το καλύτερο που έχει να κάνει κάποιος πριν αγοράσει ένα παιχνίδι είναι να το νοικιάσει,ώστε να το δοκιμάσει και να δει αν του αρέσει,δεν είναι δυνατόν να αγοράζουμε παιχνίδια από τις κριτικές και τα διάφορα βιντεάκια που βλέπουμε,και μετά να διαμαρτυρόμαστε επειδή δεν μας άρεσαν.

  • alessan

   Fornever να σου πω την γνωμη μου και δεν ειμαι και fan της σειρας! Εχω παιξει το 2,3,revengance και μου αρεσαν αρκετα αλλα δεν καταλαβα ποτε γιατι ο τοσος χαμος! Προφανως οπως πχ μου αρεσει εμενα το Halo και αλλοι δεν το καταλαβαινουν! Το παιχνιδι το πηρα γιατι εβλεπα παντου κριτικες για τα παιχνιδια που ηταν να παρω χαλια οποτε κατι ηθελα να παιξω και ειπα να το δοκιμασω! Πρωτον δεν μπορω να το κρινω απο θεμα σεναριου καθοτι οπως ειπα δεν ειμαι και ειδικος σε αυτον τον τομεα στα MGS! Η διαρκεια καλως η κακως ειναι τραγικη! Οσο σβουρα και να κανεις! Οσο stealth και να το προσεγγισεις εισαι για την βασικη αποστολη στην 1 1/2 ωρα! Οποτε αφου κανει 30 ευρω -το εχω στο ΟΝΕ- κατεβαζει αρκετα την βαθμολογια του! Τα γραφικα ειναι ΦΟΒΕΡΑ -φανταζομαι σε 4 που ειναι και 1080p- θα σπερνουν! Γενικα ολη η αισθηση του παιχνιδιου ειναι παρα πολυ καλη οπως και το ΑΙ που οσο επαιξα δεν ειδα μουροχαυλιαση αλλα μια σχετικα νορμαλ αντιδραση σε καθε τι που γινονταν και προσωπικα μου αρεσει που θα ειναι open world ! Και λογικα το Phantom pain οταν θα βγει θα ειναι υπερπαιχνιδαρα! Απλα 30 ευρω γιαυτο μονο ρε συ ειναι παρα πολλα λεφτα! Απλα για να δω πως θα ειναι ενα παιχνιδι σε 1 χρονο! Kαταλαβαινω αν γουσταρεις την σειρα πολυ, αλλα οκ πχ επειδη απλα ανεφερα το Halo πριν, το ODST προσωπικα ηταν μια σαχλαμαρα και μιση! Σε μερικα πραγματα επειδη ακριβως γουσταρουμε τα ξεζουμιζουν απο παντου!

   • forneverarrow

    Κοίταξε, είπα και παραπάνω για το θέμα της τιμής σε σχέση με τη διάρκεια, και όντως εχει δίκιο οποίος διαμαρτύρεται. Πέρα απο αυτό, εφόσον το κλίμα ειναι τέτοιο, ας δεχτώ οτι πρέπει να κρίνεις ενα τίτλο με βάση το ιδιαίτερα στοιχεία του και οχι με αντικειμενικά κριτήρια (κατι που με βρίσκει αντίθετο βέβαια). 1) ποτέ τα MGS δεν είχαν τη διάρκεια ως κύριο στοιχειο τους. Πάντα είχαν μακροσκελή videos και λίγο, πλην άψογο stealth gameplay. Άρα, γιατι με το στανιο (συγνώμη για τη λέξη αλλα αυτό ταιριάζει) να πρέπει να θεωρείται τώρα το απόλυτο αρνητικό στοιχειο; 2) σε μια εποχη που ακομα και ο πιο άθλιος νέος τίτλος κοστίζει 59€ στις κονσόλες, τούτο κοστίζει τα μισά. Άρα, δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου. Ας περιμένουν όσοι δεν συμφωνούν με την τιμή να πέσει στα 19€ ή παρακάτω. 3) διαβάζοντας προσεκτικά το review, βλέπω κατα 80% θετικούς χαρακτηρισμους, για gameplay, A.I., γραφικά, και στο τέλος, με ενα αρνητικό τύπου "μικρή διάρκεια,", πετάς ενα 6,5. Αν αυτό εχει καποια λογική sorry αλλα εγω τότε είμαι παράλογος. Αν μου έλεγες οτι οι μηχανισμοί του detection έχουν παει καθαρά στο action παραγκωνίζοντας το stealth, τότε παίζει και να δεχόμουν περισσοτερο την κακή βαθμολογία! 4) το αν ειναι αδιάφορες οι δευτερεύουσες αποστολές, εδώ ειναι 50-50 και μπορω να το δεχτώ ως υποκειμενικό κριτήριο.

    Και για να ξεκαθαρίσει το θέμα με το DS2, έχω πει οτι μπορεί το παιχνίδι να τα σπάει. Αλλα, αν ήμουν στη θέση του οποίου reviewer δεν θα έβγαζα 10 σε ενα τίτλο με παρωχημένα γραφικα, όσο καλός και να ήταν, όπως 10 δεν θα έβαζαν σε τίτλο που διαρκεί όσο το GZ. Νομίζω είμαι σαφής.

  • http://game20.gr/ Sir Daniel

   forneverarrow αν ήθελα να γίνω αρεστός στο κόσμο του site, εννοείται δεν θα έβαζα 6,5 αλλά 7.5 για να τα έχω καλά με όλους.

   Νομίζω ότι κολλάμε πολύ στη βαθμολογία και όχι στην ουσία. Το 6,5 προφανώς δεν είναι για την ποιότητα του παιχνιδιού η οποία διαβάζοντας το review θα κατάλαβες ότι δεν με απογοήτευσε το παιχνίδι. Το 6,5 έχει να κάνει με την κερδοσκοπική κίνηση της Konami να παρουσιάσει κάτι χωρίς αρχή και τέλος σε τιμή τσουχτερή. Και μακάρι να μην ξεκινήσουμε τέτοιες ιστορίες με extended demos και σε άλλες σειρές γιατί ζήτω που καήκαμε!

   • forneverarrow

    Εφόσον οι αριθμοί δεν είναι η ουσία, τότε γιατί βαθμολογείτε τα παιχνίδια? Ξέρεις κάτι Sir Daniel, έχεις κάνει ένα πολύ καλό review συνολικά, αλλά με τη βαθμολογία σου δείχνεις ότι δεν εννοούσες όσα έγραφες. Επειδή έχω κάνει και εγώ reviews 1-2 φορές, σε βιβλία όμως, έχω κάποια άποψη. Θες ένα παράδειγμα? Όταν βγαίνει ένα βιβλίο 100 σελίδων, γνωστού συγγραφέα, σε τιμή π.χ. 20€ (ενώ γενικά άλλα των 500 σελίδων κοστίζουν 40€), όταν το αξιολογούμε και το βρίσκουμε άρτιο σύμφωνα με συγκεκριμένα κριτήρια (όπως κάθε κριτικός βιβλίου εν προκειμένω), δεν το βαθμολογούμε με 2/5 επειδή είναι μικρό και ακριβό! Αυτή τη διαπίστωση την αναφέρουμε, έστω και με τεράστια γραμματοσειρά, bold, underline μέσα στο κείμενο και αφαιρούμε, αν είναι τόσο το πρόβλημα, όσο πρέπει να αφαιρέσουμε από τη βαθμολογία. Δεν ξέρω βέβαια πως το έχετε στην κριτική του gaming, αν ισχύουν άλλοι κανόνες πάω πάσο. Απλά θέλω να σου πω δεν είσαι "δίκαιος" όταν καταδικάζεις συγκεκριμένα φαινόμενα της βιομηχανίας με το να απαξιώνεις ένα τίτλο στο σύνολο.

    Και κάτι τελευταίο, όταν βγαίνει Battlefield 4, με campaing 5 ωρών, το οποίο λόγω bug δεν σώζει ούτε το progress (και 6 μήνες μετά εξακολουθεί να έχει θέματα) και παίρνει απλόχερα 8αρι... τότε αυτά τα φαινόμενα τα θέλουμε? Δεν έπρεπε και μόνο για τα τεχνικά θέματα να έπαιρνε 6,5? Που κοστίζει 59€ και τις μισές φορές δεν μπορείς να παίξεις online? Ελπίζω να έγινα κατανοητός. Δεν έχω κανένα πρόβλημα μαζί σου, και ίσα ίσα βρίσκω πολύ σωστά τα reviews που κάνεις γενικά. Απλά εδώ διαφωνούμε 😉 .

    • http://game20.gr/ Sir Daniel

     Το θέμα της ύπαρξης βαθμολογίας είναι πολιτική του site την οποία οφείλω να σεβαστώ όπως και όλοι μας, Προσωπικά δεν την βρίσκω απαραίτητη, αλλά είθισται να υπάρχει σε όλα τα site του χώρου. Το παράδειγμα που αναφέρεις για τα βιβλία σε περίπτωση που το βιβλίο είναι 100 σελίδες αλλά είναι ολοκληρωμένο τότε σε καμία περίπτωση δεν θα του αφαιρούσα βαθμούς, αλλά αν ο συγγραφέας έκδιδε πρώτα τον πρόλογο έναντι 10 ευρώ και μετά μου κυκλοφορούσε το κανονικό βιβλίο με 20€ προφανώς και θα του έβαζα λιγότερο από 2/5. Επιπλέον τα videogames είναι πιο ιδιότυπο μέσο, δεν είναι ταινία ή βιβλίο, η διάρκεια μετράει περισσότερο ίσως επειδή κοστίζει και περισσότερο σε σχέση με το να πας σινεμά ή να πάρεις ένα βιβλίο.

    • Kilia

     Forneverarrow για να μην πλατειαζουμε το συγκεκριμενο demo δεν παιρνει χαμηλες βαθμολογιες και δεν αξιζει τα λεφτα του οχι γιατι δεν προσφερει καλους μηχανισμους (προσφερει αριστους) αλλα γιατι δεν υπαρχουν οι καταστασεις γυρω απο αυτους ωστε να τους αναδειξουν και να χτιστει παιχνιδι γυρω τους, το camp omega ειναι απλα πολυ μικρο για να προσφερει ποιοτικο gameplay και χαντακωνει τους μηχανισμους. Το demo για μενα προσφερεται μονο για ακαδημαικη μελετη απο τους devs ανα τον κοσμο, τιποτε αλλο.

     Πιο απλα, αν ο kojima φανταζεται το TPP σαν μια σειρα απο εγκαταστασεις οπως το camp omega που θα κανεις μονο τα ιδια πραγματα το παιχνιδι θα παει ακλαυτο, αν μας ετοιμαζει ομως κατι πιο προυραλιστικο τοτε παιζει να ειναι παιχνιδι-σταθμος.

     • forneverarrow

      Τώρα είμαστε σύμφωνοι kilia. Πραγματικά ειναι ρωσική ρουλέτα για το μέλλον του TPP η δομή του gameplay του GZ και η action προσέγγιση. Ωστόσο, θεματικά το βρήκα ικανοποιητικό και με λίγο πιο προσεκτικό παίξιμο βλέπεις ενδιαφέρουσες αποκαλύψεις για τη συνέχεια. Κρατώ στα θετικά τις περιπτώσεις που πρέπει να ακούς την κασέτα για να βρεις το objective, κατι σαφώς φρέσκο. Πάντως, αν μας δωσει αυτό το μοτίβο σε όλο το TPP θα φάει άκυρο και απο τους fans.

      @Sir Daniel: με καλύψες με το τελευταίο post.

 • gerasimos

  Ενώ σε μηχανισμούς ,γραφικά ,ατμόσφαιρα και ολα αυτα ο Kojima κ η παρεα του πήγανε την σειρά σε άλλο επίπεδο κ γενικότερα δίνουν ελπίδες για τα triple A παιχνίδια , η διάρκεια του σχεδόν σκεπάζει τα παντα και μαυρίζει το χόμπι μας! Ελπιζω μην ξανά δούμε τέτοιες κινήσεις απο την ιδια εταιρεία και μην ακολουθήσουν οι υπόλοιπες.

  ΥΣ το phantom pain ειμαι σίγουρος απο το δείγμα κιόλας του ground zeroes πως θα ειναι φοβερό.

  ΥΣ2 δίκαια το βαθμολόγησες σερ ντανιελ με 6,5 γιατι όσα θετικά να εχει ενα παιχνίδι οταν καταλάβεις πως εχει διάρκεια λιγότερο απο 6 ωρες(εδω κατάφεραν να εχει 2 ωρες οι τυποι) χάνεις ολο το ενδιαφερον.

  ΥΣ3 εμένα παντως δεν με πείραξε στην αρχή που θα ειναι μόνο 2 ωρες..αλλα πως,ολη η ιστορία θα γίνεται σε ενα κωλο στρατοπεδο! 😛

 • stealth commando

  Να φανταστώ ότι το review άργησε γιατί άργισαν να σας στείλουν φο κοπυ ....... Για μένα το παιχνίδι παίρνει ένα 5, 5

 • Tesla

  Με δεδομένο του ονόματος που κουβάλα και αντικειμενική οπτική προς όλους τους τομείς του, από αυτή την γεύση που πήραμε συγκρίνοντάς το με τους προκατόχους του, ένα 6 και αυτό σκεπτόμενοι πως λέγεται MGS ξεχνώντας το GZ.

 • Amonra

  Μα καλά, βαθμολογείτε ένα παιχνίδι με βάση τη διάρκειά του κ όχι με βάση το περιεχόμενο κ τον τεχνικό τομέα; Το 6,5 μετά από το review δεν κολλάει καθόλου... Δε με νοιάζει ο βαθμός απλά θέλω να θίγω την τεράστια ασυμφωνία βαθμού- review κυρίως. " καλό,εξαιρετικό" αλλά φάε ένα 5 στα μούτρα! Περί τιμών κ διάρκειας εκεί κάπου θα κυμαινότανε.Ισως θα ήταν πρόσφορο να βγει μόνο σε digital μορφή στα 15-20€. Anyway εγώ θα το τιμήσω μιας κ τα προηγούμενα Mgs ps3 δε μου κάνανε εντύπωση ιδιαίτερη!

 • http://game20.gr/ Sir Daniel

  Καλησπέρα σε όλους και ευχαριστώ είτε για τα σχόλια συμφωνίας είτε διαφωνίας με το review. Θέλω να ξεκαθαρίσω αρχικά ότι λατρεύω τη σειρά MGS και την θεωρώ μία από τις σειράς που έχουν αλλάξει το τρόπο που βλέπουμε και παίζουμε τα games μέχρι τώρα, οπότε δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση εμπάθεια, τουναντίον, ότι γράφω το γράφω με αγάπη για τη σειρά.

  Το Ground Zeroes πραγματικά δίνει πολλά καλά δείγματα γραφής για το The Phantom Pain, αλλά προσωπικά δεν βρίσκω λόγο ύπαρξης και η κυκλοφορία του προσωπικά με βρίσκει ιδιαίτερα αντίθετο. Να εξηγούμαι, δεν είναι μόνο ότι είναι μικρή η διάρκεια του, είναι ότι απλά δεν έχει ούτε αρχή ούτε τέλος, είναι ξακάθαρα ένα extended demo και τίποτα άλλο και αλίμονο να επικροτώ μία τέτοια στρατηγική από τη Konami.

  Τα πρώτα δείγματα γραφής ναι είναι εξαιρετικά, αλλά δεν έχει νόημα να αγοράσεις κάτι ημιτελές στη τιμή των 30€, ούτε θα είμαι αυτός που θα πληρώσω για να δώσω feedback στον Η.Kojima για ενδεχόμενες αλλαγές στη μηχανή γραφικών ή στο gameplay. Ούτε φυσικά θα κάθομαι να κάνω περίπατο γύρω στη στρατιωτική βάση ή να παίζω συνέχεια τις ίδιες αποστολές μέχρι να πάρω S Ranking για να πω να άξιζε το παιχνίδι γιατί πέρασα τάδε ώρες. Με την ίδια λογική το DS2 (μιας που το φέρνει η κουβέντα στα σχόλια) δεν έχει διάρκεια 60 ώρες, αλλά 160 ώρες! Μη λέμε και ότι θέλουμε.

  Οι αντιπαραθέσεις εννοείται είναι μέσα στο παιχνίδι,καθώς όλοι μας ενδέχεται να έχουμε άλλη άποψη είτε για το ίδιο το παιχνίδι, είτε για την λογική των prologue παιχνιδιών, οπότε από την πλευρά μου δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και εννοείται είμαι πρόθυμος με λογικά επιχειρήματα να συζητήσουμε τα πάντα.

  • Amonra

   Είναι λίγο παρακινδυνευμένο όμως να συμπεραίνεις για το στύλ που παίζει ο καθένας και το αν κανει ή όχι τα side missions. Εγώ πχ ανήκω στην κατηγορία που αν δεν τα κάνω όλα , ή έστω σχεδόν όλα δεν πάω παρακάτω. Για εμένα πχ το Skyrim δεν έχει 50ώρες περιεχόμενο αλλά 300+ καθλοτι είμαι στις 250ώρες και ακόμα έχω πράμα να ασχοληθώ. Οπότε πιστεύω πως δε λέμε και ότι θέλουμε. Η διάρκεια , ναι παίζει ρόλο σαφώς, αλλά το πως την προσδιορίζει ο καθένας δεν είναι ξεκάθαρο. Για κάποιον που θα παίξει το εν λόγω MGS και θα προσπαθησει να τα κάνει όλα main & side mission) , χωρίς να τρέχει αμέσως να πάει παρακάτω , δεν έχει αξιόλογη διάρκεια? Η διαρκεια σε σχέση με την τιμή αρκούνε πιστεύεις να ρίξουνε ένα παιχνίδι 2-3 βαθμούς? Για εμένα όχι, αλλά σωστά θίγεις το θέμα διάρκεια είτε έτσι έιτε αλλιώς. Πάντως εγώ ήθελα να θίξω το θέμα διότι είναι το μόνο άρθρο που διάβασα και όσο προχωρούσα έλεγα "πολύ καλό βαθμό θα πήρε κιόλας" και αντικρύζω το 6,5, εννοώ την ασυμφωνία των λεγομένων με τον τελικό σου βαθμό. Να σημειώσω ότι MGS έχω να παίξω από ps1 και 3ds psvita και ότι σαφώς και δε με ενδιαφέρει ο κάθε βαθμός. Μου αρέσει το να κρίνει κάποιος αυστηρά αλλα η αυστηρότητα του βαθμού δεν απορρέει από το συγκεκριμένο κείμενο κατά την ταπεινή μου γνώμη :P.
   Τα σχόλια μου είναι καλοπροαίρετα και πήρα αφορμή από το τελευταίο που έγραψες : "είμαι πρόθυμος με λογικά επιχειρήματα να συζητήσουμε τα πάντα ". 🙂

   • http://www.game20.gr Sir Daniel

    Αυτό που λες, ότι ο καθένας έχει τον δικό του τρόπο για να ξεζουμίζει κάθε παιχνίδι έχει λογική και την καταλαβαίνω απόλυτα, αλλά έτσι δεν θα μπορούσαμε να υπολογίσουμε ποτέ μία μέση διάρκεια. Μπορεί κάποιος άλλος να βάλει στόχο να σκοτώσει όλους τους φρουρούς ή να βγάλει όλες τις αποστολές με S Ranking που για μένα, όπως και για τον περισσότερο κόσμο είναι χάσιμο χρόνου, όταν υπάρχουν τόσα παιχνίδια γύρω μας.

    Ο λόγος όπως προανέφερα και σε άλλα Post της αυστηρής βαθμολογίας δεν είναι μόνο η διάρκεια, είναι ότι το παιχνίδι απλά είναι extended demo, όπως και να το δούμε, όπως και να το φέρουμε, όπως και να το γυρίσουμε πληρώνεις κάτι που δεν έχει αρχή και τέλος.

    Σαν παράδειγμα θα σου φέρω έναν τίτλο ονόματι Toukiden για PSvita, του οποίου το demo χωρίς υπερβολή είχε την τριπλάσια μέση διάρκεια από τη συνολική μέση διάρκεια του Ground Zeroes και και ήταν διαθέσιμο δωρεάν. Κάποιος που το κατέβασε μπορεί να επιβεβαιώσει αυτά που λέω. Και ρωτάω, γιατί το Ground Zeroes 30€ και το άλλο δωρεάν? Επειδή είναι κορυφαίος τίτλος? Μήπως είναι εκμετάλλευση? Ωραία και ιδιαίτερα ελπιδοφόρα τα πρώτα δείγματα γραφής, αλλά απλά είναι δείγματα γραφής, όχι πλήρης τίτλος. Όταν βγει ο πλήρης τίτλος ελπίζω να είμαστε εδώ να πανηγυρίζουμε για την αρτιότητα του MGS (που είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα συμβεί)

   • http://www.game20.gr Sir Daniel

    Γενικώς ήταν αρκετά δύσκολη η προσέγγιση του Ground Zeroes ακριβώς λόγο ότι απλά δεν είναι ολοκληρωμένος τίτλος και είναι αρκετά λογική όλη αυτή η σύχγυση όλων μας για το αν αξίζει ή όχι ο τίτλος. Αν το έβλεπα σαν ολοκληρωμένο τίτλο είναι δεδομένο ότι θα ανέφερα πολλά αρνητικά, όπως η πολύ μικρή έκταση του χάρτη, ή όχι και τόσο ολοκληρωμένη open world δομή του κτλ, αλλά δεν το έκανα γιατί είναι απλά δείγματα γραφής γι'αυτά που θα ακολουθήσουν.

 • Κωστας 31gamer

  6,5 και πολυ ειναι ,παιχνιδι που δεν ξεπερναει τις τρεις ωρες δεν υπαρχει ,τι να το κανεις αν γραφικα και το gameplay ειναι για 9 και 10

 • StratosGK

  Αν έβγαλες σε 3,5 ώρες όλα τα missions είσαι μεγάλος παίκτης.
  Εγώ έχω 10 ώρες + και είμαι στο 30-40% ως τώρα.

  Στο κείμενο δεν αναφέρεις πως σε όλες τις αποστολές, άσχετα που οι εξτρά δεν συμμετέχουν στην ιστορία των MGS, βρίσκεις πληροφορίες για την XOF και τον Skull Face.

  Βγάλε από τις πλατφόρμες το PC, δεν υπάρχει για PC.

  Για κάποιον που ρώτησε παραπάνω, ναι το TPP θα βγει και για PS360.

  • http://game20.gr Terminator

   Σόρι δικό μου λάθος αυτό με το PC, το πρόσθεσα στις πλατφόρμες κατά λάθος κατά τη δημοσίευση του κειμένου

  • Aphonopelma chalcodes

   Εκτίθεσαι ανεπανόρθωτα. Λόγο ηλικίας προφανώς, και απειρίας πάλι προφανώς, σε συγχωρώ!

  • alessan

   Στρατο νομιζω δεν θα βγει για 3/360!!! Στο wiki λεει οτι θα βγει αλλα σε ολα τα site που τσεκαρα -play,amazon κλπ κλπ- μονο για ΟΝΕ/4 το δειχνει και αν θυμαμαι καλα καπου ειχα διαβασει οτι θα βγει μονο για τις νεες κονσολες!

   • StratosGK

    @Termi
    Επειδή τελευταία δεν κοιτάω τα νέα, νόμιζα πως έχασα κάτι και αρχικά χάρηκα 😛

    @Chalcodes
    για πιο πράγμα εκτίθεμαι? Δεν μπορώ να καταλάβω αν μιλάς σοβαρά ή ειρωνικά :S

    @alessan
    Η όλη ιστορία ξεκίνησε με το GameInformer και το αφιέρωμα του Μαρτίου στο Ground Zeroes. Δεν το έχουν δηλωμένο για PS360 στο περιοδικό. Η Konami όμως επιβεβαίωσε πως θα βγει για PS360, για τις πλατφόρμες που σχεδιάστηκε αρχικά δηλαδή.

  • forneverarrow

   Στράτο συμφωνώ μαζί σου. Υπάρχουν, όπως είπα παραπάνω αρκετές λεπτομέρειες που, αν όντως το Phantom Pain ξεκινάει πολύ αργότερα, όσοι το πάρουν χωρίς να έχουν παίξει GZ θα ψάχνονται. Σέβομαι όσους νιώθουν οτι τα prologue ειναι αισχροκέρδεια και χαλάνε το gaming, και εγω μέσα. Ομως στην περίπτωση του GZ τα πράγματα ειναι διφορούμενα. Απο τη μια ειναι κάπως demo η δομή του, ωστόσο δεν το βρήκα καθόλου ημιτελές σαν αφήγηση. Δεν θέλω να αρχίσω τα spoilers ακομα. Ενδεχομένως να έπρεπε να υπάρχει μέσα στο Phantom Pain μόνο, αλλα τα έχουμε πει δεκάδες φορες αυτά.

   Για εμένα η απογοήτευση ήρθε δυστυχώς απο το ίδιο το gameplay και μάλιστα εκεί που πονάει περισσοτερο, στο stealth. Εκανα ενα speed run για δοκιμή μόνο καθαρίζοντας οτι βγαίνει μπροστά μου, στο hard και ήταν ελάχιστες οι φορες που δέχτηκα σφαίρα πάνω μου (για death ούτε λόγος)! Αφού αυτή η βλακεία με το slow motion ειναι σκέτο cheat. Απο την άλλη, παίζοντας stealth, πέρασα αρκετές φορες δίπλα απο φρουρό, μέρα μεσημέρι, και αυτός χαμπάρι... Κατι έχουν κάνει λάθος νομίζω, σαν να έστησαν την A.I. βάσει cones of vision και οχι με αναγνώριση ήχων. Επίσης, μου λείπει κάπως το time counter όταν σε βρίσκουν, αλλα αυτό ειναι προσωπική προτίμηση.

   Απο την άλλη ο χειρισμός, τα animation και η αίσθηση των όπλων ειναι πολύ ανώτερα απο το 4. Ειδικά το headshot με σιγαστήρα ειναι το καλύτερο που έχω δει ποτέ σε game. Τα γραφικα, οκ, ειναι απο άλλο πλανήτη! Στο PS3 που παίζω μένω και χαζεύω συχνά, και νομίζω ειναι πρώτη φορά που βλέπω κατι οπτικά ανώτερο απο το Uncharted 3 στην κονσόλα. Ούτε ιδιαίτερα frame drops ειδα.

 • Φωτης

  Πιο πάνω αναφέρεται οτι το DS2 πήρε 10 ενώ δεν θα επέτρεπε λόγο γραφικών..Τα games δεν βαθμολογούνται με βάση τα γραφικα τους..Η μαλλον αν το παιχνίδι σπέρνει ειναι μοναδικό στο είδος του τα γραφικα έρχονται σε δεύτερη μοίρα..Ολα παίζουν ρόλο αλλα ειναι ανάλογα το παιχνίδι..Ξερω κάποια games που έχουν πάρει 10 κ τα γραφικα ηταν μέτρια..Κ games με τρομερό τεχνικό τομέα κ να έχουν πάρει 5,6 κ 7..

 • costas

  6.5 στο metal gear solid
  8 στο South Park: The Stick of Truth στην ΑΠΌΛΥΤΗ ΧΑΖΟΜΆΡΑ

  • meh

   To South Park βαθμολογηθηκε πριν το MGS. Απο εδω και περα θα βαζουμε σε ολα τα παιχνιδια απο 6 και κατω μεχρι να βγει στους κινηματογραφους το Phantom Pain που θα παρει 11. 😛

  • Φοίνικας ο Τέταρτος

   Βασικά κατά την γνώμη μου τουλάχιστον 9/10 έπρεπε να πάρει το SP κάτι τέτοια διαμάντια βγαίνουν ανά 3/4 χρόνια , άλλο ένα infinite-sprint-shooting που πλασάρει το "stealth approach" αλλά πάντα ο πιο πρακτικός τρόπος παιξίματος είναι να μπαίνεις μέσα (και ας σε δουν δεν πειράζει , οι νεκροί δεν ενοχλούν) και να τους σκοτώνεις όλους άμεσα , τέτοια παιχνίδια βγαίνουν κάθε χρόνο plz

   Και το πιο ξενέρωτο είναι πως οι εχθροί είναι γιοτάδες γιατί είναι σχεδιασμένοι και καλά για άμα είσαι sneaky αλλά στην τελική απλά κρύβεσαι από κάτι κατώτερο (πλήρες ψευδαίσθηση)

   Όταν φτάσει η ώρα της μάχης είναι τόσο εύκολοι που άμα είχε all chat θα έλεγα gg2ez no rmk

   Άμα είχα χαμηλά standard (βασικά δεν είχα καν) όπως το 2000 όταν πρωτοέπαιξα OoT που είμουν 6 χρονών και δεν είχα ακόμα το μυαλό να αξιοποιήσω στο έπακρο ότι έδινε το παιχνίδι (deku stick = 4 dmg , kokiri sword = 1dmg , ghoma boss = 10 hp , deku nut instant boss stun , stick-stick-L button sword attack για 1 rotation kill) θα μου άρεσε , αλλά δεν μπορώ περιορίσω τον ευατό μου

   Ντάξει ότι και να λέω στην τελική θα το παίξω άμα βγει το TPP για το PC που λογικά θα βγει (σαν το MGR) απλά θα πάρει κανά χρόνο , ε τότε θα κάνει και 9 ευρώ gg.

  • Agony

   Χαζομαρα το South Park stick of the truth ? Το ακουσα και αυτό.

   Ευτυχώς που η γνώμη τον πολλών μετράει και το South park έχει πάρει από παντού καλά σχόλια και καλές βαθμολογίες.
   Σε αντιθεση με το MGS5 που έχει ανάμικτες και πολύ κακες.Δεν νομιζω να είναι τυχαιο.

   Τώρα αν 1 άτομα στα χιλιάδες έχει διαφορετικη άποψη για το South Park δεν χάθηκε και ο κόσμος 🙂

 • Kilia

  Δεν σχολιαζω το review παρ' οτι συμφωνω στα περισσοτερα και εννοειται οτι ο βαθμος δεν με ενδιαφερει ποσος θα ειναι αλλα ο sir daniel εχει απολυτο δικιο σε ενα πραγμα: το demo σεναριακα δεν εχει ουτε αρχη ουτε τελος και αυτο για ενα παιχνιδι που φερει το ονομα Metal gear ειναι η απολυτη ντροπη, αυτα απο μενα κρινομενο σαν metal gear.

 • ObsessedGeorge

  Πολύ δίκαιο το review με το 6.5 να είναι απόλυτα λογικό. Όσο καλό και να είναι κάποιο παιχνίδι δεν είναι δυνατόν να μας πλασάρουν κάτι τέτοιο με τέτοια τιμή, και απλά να το αφήνουμε να περνάει στο ντούκου. Αν όλα τα sites του βάζανε 8 και 9, τότε αυτό θα σήμαινε ότι η τεχνική αυτή είναι ευπρόσδεχτη από τους gamers. Το παιχνίδι είναι καθαρά για τους διψασμένους MGS fans. Όλοι οι υπόλοιποι θα το νοικιάσουν και θα τελειώσει εκεί.

  • ApoStyle

   Εγώ στα λεγα.... 😉

  • OroNTiuS

   Αμα ειναι ακριβο και καποιον τον χαλαει και επαναστατει σε καθε τετοιου ειδους site , αν ειναι μαγκας να μη το αγορασει , ετσι να μη γινουν πωλησεις και η ΚΟΝΑΜΙ να παρει το μαθημα της!Οχι το καθε site να το χαντακωνει απο τη τιμη και μονο ενω σα παιχνιδι και ποιοτητα απλα να σπερνει!Αμα η ΚΟΝΑΜΙ εκανε χιλιαδες πωλησεις μονο εως τωρα απο τη στιγμη που κυκλοφορησε τι μηνυμα θα εφτανε στα αυτια της? Ωπ η τιμη φιλε , κατι παιζει!Δεν αρεσει στον κοσμο..Ενω τωρα...Ε γουστα ειναι αυτα!Η τιμη δεν ηταν προβλημα , ηταν το παιχνιδι!

 • solidus

  εχω αγορασει,παιξει κ απολαυσει ολα τα παιχνιδια της σειρας,παραπανω απο μια φορες(ας ειναι καλα οι HD και 3D επανακυκλογοριες) αλλα το συγκεκριμενο αποκλειετε να το τιμησω,μονο νοικιασμα για κανα 2 μερες και τελος
  οταν βγει η complete edition του Phantom Pain,και με αυτο μεσα,εδω ημαστε και το αγοραζουμε

 • StratosGK

  Το πρώτο μου σχόλιο παραπάνω ήταν κάπως γρήγορο, δεν είχα πολύ χρόνο για να γράψω ότι ήθελα, οπότε:

  1) Είναι παιχνίδι που θα εκτιμήσουν οι φαν....μπορεί και όχι τόσο όμως 😛 .

  2) Λυπάμαι που άκουσε τους άκυρους 3ους ο Hideo και μείωσε τα cutscenes. Από το PW κιόλας υπήρξε μια δραματική μείωση των cutscene και όποιος θέλει μπορεί να μάθει τις επιπλέον πληροφορίες μέσω tape από το κεντρικό μενού. Λυπάμαι πραγματικά που πήρε τέτοια επιλογή.
  Η σούπα πως είναι ταινία κτλ απλά δεν ισχύει. Δεν άκουσα κανέναν να λέει πως το The Last Of Us είναι ταινία και μιλάμε για παιχνίδι που κάλλιστα γίνεται ταινία και ταυτόχρονα διατηρεί τον χαρακτήρα του παιχνιδιού. Τα MGS δεν είναι έτσι. Ναι μεν έχουν μεγάλα cutscene αλλά έχουν και πολύ παιχνίδι και άνετα παίζονται ξανά και ξανά. Όλα τους ως σήμερα. (μην μιλήσω για κάτι FF που τα cutscene δεν γίνονται καν skip και βλέπεις τον πρωταγωνιστή να χαζεύει την θάλασσα...)

  3) Τεράστιο αρνητικό που το μεγαλύτερο ποσοστό των cutscene το είχαμε δει σε trailer. Πίστευα πως θα δω κάτι καινούριο και μιλάμε για λίγα δευτερόλεπτα νέων σκηνών. Μεγάλη απογοήτευση.

  4)Δεν είναι παιχνίδι των 3.5 ωρών. Αν παίξεις απλά 3.5 ώρες και το παρατήσεις, προφανώς δεν σου άρεσε. Από τις επιπλέον αποστολές, ειδικά αυτή με τους 2 τυπάδες που πρέπει να φας μπορεί να κρατήσει 1-2 ώρες μόνη της κάνοντας σχέδια και προσπαθώντας να μην σε δει κανείς. Μην ξεχνάτε πως ως υπότιτλο έχει Tactical Espionage Operations. Η λέξη κλειδί εδώ είναι το Espionage (ες - πι - ο - ναζ). Επίσης κάθε φορά που τελειώνεις μια πίστα κατά το debrief ο Kaz αφήνει υπονοούμενα πως ή υπάρχει κάτι ακόμα που δεν πήρες ή πως θα μπορούσες να κάνεις κάτι διαφορετικά και να εξελιχθούν αλλιώς τα πράγματα.

  5) Μπορείς να παίξεις αρχικά στο normal με όλα τα βοηθήματα και μετά σιγά σιγά κάθε φορά που παίζεις να αφαιρείς κάποιο βοήθημα και να πας στο hard. Μέρα με την νύχτα είναι το παιχνίδι χωρίς tagging και reflex.

  6) Σε κάθε πίστα οι σκοπιές διαφέρουν. Δεν θα βρεις όλους τους φρουρούς στις ίδιες θέσεις και δεν ακολουθούν το αυστηρό μοτίβο περιπολίας που είχαν στα προηγούμενα MGS. Για την ακρίβεια δεν έχεις χρόνο να κάτσεις να παρατηρήσεις όλο το μοτίβο του φρουρού καθώς κρύβεσαι σε ένα σημείο γιατί κάποιος άλλος θα σε ξετρυπώσει και δεν θα πάρεις χαμπάρι.

  όχι και εγώ δεν θέλω να πάμε στο σημείο να πληρώνουμε 30ρια για δόσεις παιχνιδιών. Αλλά έχοντας να δω μεγάλο MGS από το 2008 και περιμένοντας ως το 2015-2016, χαίρομαι που το έβγαλαν.

  • ObsessedGeorge

   Δες εδώ http://www.youtube.com/watch?v=qyLKBxzY7Gw

   Μάστορας ο τύπος. Τον παραδέχομαι. Έμαθε τις θέσεις των φρουρών και σχεδίασε το τέλειο σενάριο. Και εμείς καθόμαστε να βρούμε που θα πάνε τα targets μας... 🙂

   • ObsessedGeorge
    • StratosGK

     ααα μάλιστα! Φίλε ίσως το δω όταν βγάλω με S την αποστολή. Τώρα θα μου καταστρέψει την εμπειρία :P.

     Πάντως ένα αρνητικό ακόμα είναι που δεν έβαλαν 4-5 διαφορετικά σενάρια σκοπιών να επιλέγονται "αλγοριθμο-τυχαία". Φωνάζουν από μακριά τα MGS πως το έχουν ανάγκη αυτό.

   • StratosGK

    Δεν σε πιάνω Γιώργο! Μάλλον φταίει η νύστα! 😛

    ααααααα και ξέχασα να πω για την εφαρμογή iDroid για Android/ iPhone που τα σπάει!!! Δεν περίμενα real time απόκριση! Γούσταρα!

   • Feregorn

    Μου αρέσει που εκθειάζετε την ΑΙ, που σκαρφαλώνει ο Snake στον φράκτη και αρχίζει μετά το σύρσιμο και όλη την ώρα έχει 100% ελεύθερο πεδίο μπροστά του ο φρουρός και ουδέποτε αντιδράει (3ο λεπτό)...και μάλιστα στο hard mode! Tragic...

  • forneverarrow

   Σωστός, με τη διαφορά ότι και χωρίς τις βοήθειες η A.I. πάλι μπάζει. Στο hard καθαρίζω κόσμο και σε κάποιες φάσεις ο διπλανός θέλει 1-2 δευτερόλεπτα να πάρει πρέφα. Τελικά μόνο εγώ το βρήκα πιο action 🙂 ??

   Αυτό που λες για τα videos με βρίσκει σύμφωνο. Η μισή μαγεία της σειράς είναι αυτά και ελπίζω στο PP να επιστρέψουν. Πάντως, αυτό που παρατήρησα είναι ότι αν δεν επιδιώξεις από μόνος σου βα παίξεις stealth το παιχνίδι δεν σε ενθαρρύνει ιδιαίτερα. Για παράδειγμα στο MGS 4 στο big boss hard και πάνω ήταν αυτοκτονία να παίξεις χωρίς stealth, ακόμα και με όπλα ξεκλείδωτα κλπ. Εδώ έπαιξα hard και όποτε κάτι πήγαινε στραβά στο stealth απλά έπεφτε πιστολίδι και συνέχιζα. Επειδή είμαι fun είναι το βασικό μου παράπονο.

 • felix

  To ground zero ειναι ενα τρανο παραδειγμα για την κατευθυνση που εχει παρει η βιομηχανια..μια βιομηχανια που δειχνει το ποσο ανωριμη ειναι να διαχειριστει την μεγαλη ανθηση που γνωριζει τα τελευταια χρονια..οι κερδοσκοπικες τους πρακτικες εχουν πλεον ξεπερασει τα ορια..ο κοσμος πρεπει να ξυπνησει και να σταματησει να τρωει την παραμυθα που του πλασαρει η καθε εταιρια...

 • GeorgeZFR

  Το έπαιξα στο ps4 το παιχνίδι είναι τζάμι από γραφικά απλά υπέροχο, προσωπικά είχα πολύ καιρό να παίξω mgs και δεν είμαι και πολύ φαν οπότε είπα να πάρω μια τζούρα από το ντεμο...πραγματικά ντεμο δεν είναι να δώσεις 30 ευρώ σίγουρα για την διάρκεια που έχει...Παρ' όλα αυτά αν ασχοληθείς αρκετά με το παιχνίδι όπως είπανε και οι φαν πιο πάνω και το παίξεις διαφορετικά από νορμαλ σε hard αλλαγή τακτικής να εξερευνήσεις τα πάντα να είσαι ghost συνέχεια μέχρι το τέλος της κάθε αποστολής,να βρεις όλα τα patches, να απειλήσεις όλους τους φρουρούς για να πάρεις πληροφορίες κλπ. βγάζεις πολλές ώρες άνετα, οπότε η διάρκεια είναι στον καθένα για το πως θα επιλέξει να το παίξει, αλλά θα το ξαναπώ και για αυτό γίνεται η φασαρία για την κυρίως αποστολή και μόνο δεν αξίζει σίγουρα η τιμή που έχει.

 • OroNTiuS

  6.5 ουσιαστικα μονο για τη διαρκεια και οχι για τι ζουμι εχει το παιχνιδι!Τοσα χρονια ειχα καταλαβει λαθος τι σημαινει review! 100-120 λεπτα για ενα ντεμο ξαναλεμε και αυτο και μονο χωρις ψαξιμο χωρις λιωσιμο και χωρις να ξερεις τιποτα!

  ''Στο κείμενο δεν αναφέρεις πως σε όλες τις αποστολές, άσχετα που οι εξτρά δεν συμμετέχουν στην ιστορία των MGS, βρίσκεις πληροφορίες για την XOF και τον Skull Face.''

  Λογια απο τον StratoGK απο πανω!Λογικα να φανταστω κανεις δε θελει να μαθει πια ειναι η XOF που ειναι και το θεμα στο παιχνιδι και ποιος ειναι Skull Face γι'αυτο και δεν αναφερθηκε!Οπως και το αχρειαστο iDroid σωστα?

  Δε θελω να σε προσβαλω Sir Daniel ουτε κανενα παλικαρι που κανει τα reviews αλλα τετοιες συγκεκριμενες σειρες καλο θα ηταν να τις αναλαμβαναν παιδια που θα μπορουσαν να το λιωσουν και να βγαλουν ενα πραγματικο βαθμο και οχι να πεφτει ξεφτελιστικα στο 6.5 ουσιαστικα για τη διαρκεια!

  • http://www.game20.gr Sir Daniel

   Δυσκολεύομαι πραγματικά να βγάλω άκρη με άτομα που φορούν παρωπίδες είτε σε gaming συζητήσεις είτε και στη καθημερινότητα, οπότε το να κάνω συζήτηση για να σε πείσω για κάτι διαφορετικό από αυτό που έχεις εσύ στο μυαλό σου είναι απίθανο.

   Σχετικά με τις παρατηρήσεις, οι υποαποστολές λένε κάποια στοιχεία για τον Skull Face, αλλά δεν παύουν να είναι εκτός κλίματος του main story. Να φανταστώ ότι έπρεπε να το εκθειάσω ότι αναφέρεται στον Skull Face και όχι στον Μπομπ τον Σφουγγαράκη, σωστά. Δεν αναφέρω καθόλου και ότι απελευθερώνεις και τον H.Kojima σε κάποια από τις υποαποστολές, έχει νόημα? Τί να πω δηλαδή, σαν φάρσα μου φάνηκε εμένα, εκτός κι αν βρίσκεις και σε αυτό κάτι σημαντικό, οπότε πάω πάσο.

   Το idroid παρά το γεγονός ότι δεν αναφέρεται σαν όνομα, αναφέρονται οι περισσότερες λειτουργίες του όπως τα markers, το ότι μπορείς να καλέσεις το ελικόπτερο σε συγκεκριμένα σημεία κτλ.

   Περι ορέξεως κολοκυθόπιτα, στο review ανφέρεται ότι στους σκληροπυρηνικούς fans ενδέχεται να μην τους ενοχλήσει η διάρκεια και να το καταευχαριστηθούν το extended demo, προσωπικά εγώ αισθάνομαι άβολα να τρώω ώρες ψάχνοντας easter eggs σε μία περιοχή μόνο και μόνο για να βγάλει τα λεφτά του ο τίτλος.

  • gamerrrrrrrrr

   ΟΥΑΟΥ εχει πληροφοριες για την XOF kai ton Skull Face OΥΑΟΥ και παλι ΟΥΑΟΥ!
   ΟΥΑΟΥ ασχετε reviewer δεν εκτιμας τις πληροφοριες που σου δινει το game.Πρεπει ολοι να σκασουμε 30 ευρω για να μαθουμε αυτες τις πολυτιμες πληροφοριες. ΟΥΑΟΥ

 • Blaze

  Μια ομάδα μόνο του τον έχετε κάνει τον γενναίο Sir Daniel;

  • http://www.game20.gr Sir Daniel

   Χεχε, έχω την βαλλίστρα έτοιμη για παν ενδεχόμενο...

 • Βαγγέλης

  Subbed

 • meh

  Για να καταλαβω. Οι φανατικοι της σειρας υποστηριζουν πως το demo αξιζει τα λεφτα του επειδη:
  - Μπορεις να παιζεις ξανα και ξανα την ιδια πιστα μεχρι να πετυχεις το τελειο score
  - Υπαρχουν collectibles που περιεχουν 5 γραμμες "μυθου" και πληροφοριων
  - Μπορεις να παιξεις στο normal, μετα στο hard και μετα στο rock hard
  - Εχει app για τα κινητα

  Που τα εχω δει αυτα αραγε... Α, ναι. ΣΕ ΟΛΑ τα παιχνιδια που εχουν βγει απο την εποχη του χαλκου.
  Νταξει, παιδια, καλα κανετε και προσπαθειτε να δικαιολογησετε την αγορα σας και ειμαι σιγουρος πως το απολαμβανετε αφου ειναι καλο παιχνιδι αλλα μην τρελαθουμε κιολας.

  • gamerrrrrrrrr

   προσπαθουν να δικαιολογησουν το 30 ευρω που ξοδεψαν αλλα δεν τους βγαινει και εκτιθονται...

   • pgetsos

    Δεν προσπαθουν να δικαιολογησουν τιποτα.

    Αν δεν ηθελαν, απλα δε το αγοραζαν... Ηξεραν τι αγοραζουν πολυ καλα, και ειμαι σιγουρος οτι τα 30€ τους τα χαρηκαν πολυ περισσοτερο απο αλλους που εδωσαν 60ρια για 6ωρα και 8ωρα παιχνιδια 😉

    • tiflopodikas

     Μιλάς για uncharted,god of war κλπ έτσι δεν είναι;

     • pgetsos

      Ειδικα το πρωτο, χαιρομαι που το πηρα μεταχειρισμενο γιατι εχει 0 replayability

      Τουλαχιστον το GoW αξιζε και 2ο-3ο playthrough για μεγαλυτερη δυσκολια (η οποια αλλαζει ολοκληρο το παιχνιδι πολλες φορες)

    • OroNTiuS

     ''Δεν προσπαθουν να δικαιολογησουν τιποτα.

     Αν δεν ηθελαν, απλα δε το αγοραζαν... Ηξεραν τι αγοραζουν πολυ καλα, και ειμαι σιγουρος οτι τα 30€ τους τα χαρηκαν πολυ περισσοτερο απο αλλους που εδωσαν 60ρια για 6ωρα και 8ωρα παιχνιδια 😉 ''

     Αυτο ηταν η αγορα και οχι η διαρκεια να δω ποτε θα το καταλαβουν καποιοι που τρεχουν να φανε καθε θετικο σχολιο για το παιχνιδι!

    • Panzerfaust

     Συμφωνώ, οι φίλοι του Metal Gear πάνω κάτω ήξεραν τι έπαιρναν, απο αυτούς που αγοράζουν πανάκριβα DLC της κακιάς ώρας και κάτι φόλες σαν το τελευταίο aliens είναι καλύτεροι, προσωπικά σαν φίλος του MG θα το τυιμήσω οταν η τιμή του πέσει στα 15-20 ευρω.

   • ObsessedGeorge

    Δεν προσπαθώ να δικαιολογήσω τίποτα φίλε μου. Από την στιγμή που έδωσα 32€ και το παιχνίδι το έπαιξα πολύ περισσότερο από παιχνίδια που κάνουν 60 ή 70, είμαι κερδισμένος προσωπικά. Και δεν έχω σκοπό ακόμα να το παρατήσω. Όπως είπε και ο Kilia, θα γυρίσω και την τελευταία πέτρα στο Camp Omega απλώς επειδή ότι μου αρέσει, το ξεζουμίζω/πλατινάρω.

 • Julian

  Παιδια review περα απο κριτικη σχετικα με την ποιοτητα σημαινει και κατα ποσο αξιζει να αγορασεις ενα παιχνιδι. Επισης μην κολλατε με τον βαθμο διαβαστε το κειμενο να δειτε τι λεει ο βαθμος ειναι απλα ενας αριθμος.

 • mpak7

  Τα βιντεακια που εχω δει,δεν μου αρεσει αυτο που βλεπω.. ραμπο κανονικος.

  • Cerivus

   Εσύ αποφασίζεις αν θα παίξεις σαν Ράμπο η σαν φαντασμα

   • OroNTiuS

    Ενω στα καθε Cod + BF που σωζεις τον κοσμος καθε φορα σκοτωνοντας χωρες και χωρες με τα γυμνα σου χερια ειναι φυσιολογικο!Πλεον οτι και να πεις αναβεις δαδα σε τυφλους στο αγαπημενο μας χομπι!

 • raiden5

  Εγω δεν μετανιωσα για την αγορα.

  Εχω βγαλει ολες της casual βοηθεις οπως το reflex, marker display, k enemy presence display
  οπου πραγματικα κανουν το παιχνιδι να ειναι για 5χρονα.

  Αν το παιξεις χωρις να εχεις βγαλει της βοηθειες το παιχνιδι σιγουρα θα σου φανει μικρο κ οχι κατι ιδιαιτερο αυτο ειναι δεδομενο, εμενα παντως δεν μ φαινεται κ τοσο μικρο μεχρι στιγμης, μετα απο μια εβδομαδα τελειωσα ολες της αποστολες στο νορμαλ
  κ τωρα ειναι ωρα για hard.

  Το παιχνιδι σιγουρα δεν ειναι για καποιον που δεν ειναι φαν της σειρας, αλλα για οσους ειναι πιστευω οτι οι περισσοτεροι το κατευχαριστήθηκαν κ περιμένοε με μεγαλη αγωνια πλεον το
  phantom pain καθώς τα δειγματα που ειδα ειναι εξαιρετικα.

  Τραβηγμενη η τιμη δεν διαφωνο, αλλα υπαρχει μεγαλη διψα για ενα νεο metal gear solid
  κ απ οτι φαινεται το κανονικο παιχνιδι θα ειναι επος.

  Επισης να τονισω οτι εχω πολυ καιρο να δω τοσο καλη κ εξεληγμενη A.I.
  οπου κανει αλλα παρομοια παιχνιδια του ειδους κοκκινιζουν απο ντροπη.

  Αν βαλουμε την τιμη στην ακρη κ το κρινουμε καθαρα σαν γραφικα, μηχανισμούς, Α.Ι. gameplay
  τοτε το παιχνιδι παιρνει ενα 9 απο εμενα, με την συγκεκριμένη τιμη ομως θα συμφωνησω με την βαθμολογια ειδικα για τους μη φαν της σειρας.

  Οπως ειπα σε αντιθεση με αλλα παιχνιδια που εχουν ετήσιες κυκλοφοριες, metal gear δεν βγαίνουν καθε μερα κ οποιος αγαπει την σειρα, ακομα κ αυτο το μικρο δειγμα θα το εκτιμήσει.

  Το παιχνιδι απευθύνετε καθαρα στους φαν, οσοι δεν εχουν ιδιαιτερη σχεση με την σειρα καλο θα ειναι να μην το παρουν γτ θα κλαινε τα λεφτα τους, εγω παντως δεν τα κλαιω!

  • GeorgeZFR

   Συμφωνώ φίλε ειδικά η AI του είναι ίσως ότι καλύτερο έχω δει, ακόμα και σε απόσταση να είσαι στο νορμαλ κιόλας οι φρουροί σε παρατηρούν χαλαρά και σκυφτός να είσαι, και αν τελικά σε χάσουν στέλνουν σήμα και έρχονται για έλεγχο στο σημείο που σε είδαν!Μακάρι το τελικό να βγει παιχνιδαρα θα δούμε ωραία πράματα.

 • darhe(xboxakias.gr)

  ρε Sir Daniel, ποτε προλαβαινεις και κανεις τα review,εκανες προσφατα το review του dark souls 2(που ηταν πολυ καλο) και τωρα του ground zeroes,εισαι πολυ γρηγορος.review του thief θα γινει,σημερα το τερματισα και μου αφησε καλες εντυπωσεις,απλα σε καποια σημεια το παιχνιδι εκανε κοιλια και σε συνδυασμο με καποιες περιοχες που δεν ηταν και τοσο ωραιες.για να μην μακρυγορο εγω θα του εβαζα ενα 7,5.να σημειωσω οτι το thief το τερματισα σε 20 ωρες,οποτε λογικα το παιχνιδι θα καλυψει αρκετα αυτον που θα το αγορασει.

  • http://game20.gr Terminator
   • darhe(xboxakias.gr)

    sorry termi δεν το ειχα προσεξει.

  • http://www.game20.gr Sir Daniel

   To DS 2 να σου πω την αλήθεια με γονάτισε, καθώς χρειάστηκαν 16-17 μέρες και έπεσαν ξενύχτια. Τώρα για το Ground Zeroes 2-3 μερούλες (δυστυχώς) ήταν αρκετές.

   • forneverarrow

    Έχεις δίκιο για το GZ. Επειδή είχα και δίψα για MGS το ρήμαξα σε ένα ΣΚ! Αλλά ακόμα το γουστάρω σαν fun. Ελπίζω και φαντάζομαι το DS2 να με πάει κανένα μήνα με χαλαρό gaming. Όχι τίποτα, να βγάλει και τα 59€ που έδωσα πριν λίγο (αν και δεν αμφιβάλλω).

    • http://www.game20.gr Sir Daniel

     Ωραίος...Καλό λιώσιμο, αν θες στείλε και τις πρώτες σου εντυπώσεις για το game στο αντίστοιχο review.

     • forneverarrow

      Εννοείται! Αλλα απο βδομάδα γιατι είμαι Ελλάδα για διακοπές και το PS3 ειναι στην Κύπρο...

      • ObsessedGeorge

       Σορρυ για το off topic αλλά υπηρέτησα στον Άι Γιάννη της Κύπρου μάγκα μου. 😉

       • forneverarrow

        Έλα ρε φίλε; Δικός μας; Εγω ήμουν Αθαλασσα, 317... Αλλα μένω μόνιμα Κύπρο απο τότε, ειναι η γυναίκα μου απο εκεί.

        • OroNTiuS

         310 Αγλατζια! χαχα!

 • LoL4NevEr

  Εγώ βασικά -γελάω- μου κάνει εντύπωση, όχι η αντιμετώπιση στο παιχνίδι αλλά στην βαθμολογία...
  Όσοι έχουν θέμα με την βαθμολογία, συστήνω ένα κανάλι! Λέγετε TotalBiscuit, The cynical Brit και το κανάλι του στο Youtube μπορεί να βρεθεί εδώ: https://www.youtube.com/user/TotalHalibut
  Παρακολουθήστε και αποθεώστε!
  Όσο για το παιχνίδι, το δανείστηκα από έναν γνωστό -ούτε λόγος για αγορά, δεν μου αρέσει να πετάω λεφτά που πάνε για κανονικά παιχνίδια φυσιολογικής διάρκειας- και μέσα σε 3 ώρες και 40 λεπτά το είχα τερματίσει -ναι, το χρονομέτρησα, επειδή ήξερα πως είναι αρκετά μικρό και ήθελα να δω πόσο- μαζί με μερικές αποστολές, όχι όλες, και το βρήκα άρτιο. Καλό stealth, gunplay -που δοκίμασα ελάχιστο-, αν και είναι αρκετά εύκολο. Βασικά αν δεν έβγαινα μόνος από stealth, δεν θα με έβρισκαν ποτέ 😛 Τα γραφικά στο ps4 είναι πολύ όμορφα, καθώς και τα animations εκπληκτικά.
  Τώρα όσο για το συνηθισμένο rant του "Αξίζει τα λεφτά του! Είναι αρκετές ώρες!", παρακαλώ. Δηλαδή, ούτε ίχνος αντικειμενικότητας; ΔΕΝ αξίζει τα λεφτά του. Είναι ένα demo. Πάω στοίχημα πως το μήκος του παιχνιδιού και όλη του η ιστορία δεν θα είναι ο πρόλογος του Phantom Pain! -Έγινε αναφορά για 200+ ώρες-.
  Οκ, είτε αρπαχτή, είτε φαΐ για τα fanboys είτε debate, είναι αρκετά εξευτελιστικό για την βιομηχανία και δημιουργεί ένα μονοπάτι που, αν αρχίσει να γίνετε πιο συχνά αρεστό από εταιρίες, τότε θα έχουμε πρόβλημα.
  Να μην σχολιάσω το κλασικό -pc master race fan here- θέμα των γιαπωνέζων με το PC, που βαριούνται να κάνουν ένα παλιό-port, όπως είδαμε και στο πρώτο dark souls.
  Οπότε, fanboys μαζευτείτε, βαρέστε μια-δυο σφαλιάρες ο ένας στον άλλον, και δείτε λίγο την πραγματικότητα αντικειμενικά. Δεν είναι τόσο δύσκολο!
  P.s. Η γελοία σύγκριση του Dark Souls 2 με αυτό το παιχνίδι....; Τι στο, πραγματικά; Οπότε, επειδή είναι ο ίδιος reviewer, σε δυο ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΆ παιχνίδια και δίνει ένα εντάξει σκορ στο ένα και ένα "δυνατό" σκορ στο άλλο -άποψη μου, μην με φάτε- πρέπει να τα συγκρίνετε...; Δηλαδή, σοβαρά; ο_ο Δεν έχετε τρόπους να αντιπαρατεθείτε και κατηγορείτε τον reviewer. Well, αν διαβάζεις reviews, πρέπει να γνωρίζεις πως παίρνεις την άποψη κάποιου άλλου!
  Σας αγαπώ όλους, όμως :3 Αγάπη και ειρήνη παντού!

  https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&list=PLTFohR7GUZYdGIggZpSsd6dNSFPW7Kz7s&v=A1-QhIIKMmE#t=274
  Εδώ είναι το link που μιλάει ΚΑΙ για το Ground Zeroes, απλά να υπάρχει!

  • raiden5

   Αν βγαλεις της βοηθειες πιστευω οτι μια χαρα θα σε εβρισκαν 😛

 • http://thereaperclan.blogspot.gr/ TheReaper

  Στη χειρότερη των περιπτώσεων, βάζεις ένα longplay @Youtube και δεν πληρώνεις μία. Σωστός;

 • ObsessedGeorge
  • forneverarrow

   Ωραίος 😉

 • G.J.

  Να ρωτησω εγω κατι ασχετο? To ΜGS4 ρε παιδια το επαιξα φετος, πραγματικα δεν ειναι το πιο ηληθιο metal gear που εχει βγει? Δλδ μετα το 3ο που ηταν πολυ ωραιο, και το 1ο μακραν το καλυτερο με απιστευτο story,soundtrack κλπ... Το MGS4 Μου φανηκε τελειως εκτος τοπου και χρονο σε σχεση με το υφος των προηγουμενων...

  • forneverarrow

   Ελπίζω μόνο να μην trollαρεις και γράφω τσάμπα. Εκτός τόπου και χρόνου δεν ειναι σε καμία περίπτωση ειδικά σε θέμα ιστορίας. Ειναι το πιο πλήρες και επεξηγεί τα πάντα σχεδόν. Αν skipαρες τα videos παίξε ξανά και δες τα με προσοχή. Σε επίπεδο gameplay ειναι στην ίδια κατεύθυνση με το 3 και μάλιστα παει το camo ενα βήμα παραπέρα. Τα bosses ειναι κάπως αδιάφορα. Για εμένα το μόνο πράγμα που χαλάει τον τίτλο ειναι η "γεροντοποιηση" του looser Solid Snake. Ήταν που ήταν μια ζωή πιόνι των Patriots ή του Big Boss, τον έκαναν και σακάτη στο 4 και έδεσε το γλυκό. Ειδικά αυτή η ανοησία με το psyche gauge που άδιαζε όταν έσκυβες πολύ μου έσπαγε τα νεύρα!

   Κατα τα αλλα, ειναι εξαιρετικό MGS.

   • Cerivus

    Έχεις σκεφτεί ότι έγινε γέρος για παλέψει με τον Liquid Ocelot που είναι ήδη μεγάλος σε ηλικία και δεν θα έδειχνε ωραίο να τον δέρνεις σαν νεος και επιπλέον να μεγαλώσει την μελαγχολία του Snake για σε οδηγήσει στην κορύφωση με την σκηνή της αυτοκτονίας στο τέλος και την έκπληξή που ακολουθεί

    • forneverarrow

     Έλα τώρα, αυτά τα δραματικά θα μπορούσαν να επιτευχθούν με άλλα μέσα. Σου άρεσε το άθλιο ξύλο στο τέλος με τον Ocelot? εκτός απο broken μηχανισμό ήταν και γελοίο για τη σειρά. Επιπλέον, ο Snake θα μπορούσε να πάσχει απο την αρρώστια χωρίς την πρόωρη γήρανση. Αυτό τον γελοιοποιουσε σαν ήρωα, που κάθε λίγο έπιανε τη μέση του. Μου θύμιζε τα πρόσφατα films των Αναλώσιμων, με τα ΚΑΠΗ να πρωταγωνιστούν.

     G.J. Μιλάμε για επεισόδιο που διαδραματίζεται το 2014. Ειναι λογικό να μην ειναι τοσο Dark και κατασκοπευτικό όπως το 3 ή το GZ που έπαιζαν σε περίοδο ψυχρού πολέμου.

     • pgetsos

      Εμενα δε με χαλασε η γηρανση, αν και πρωτη μου επαφη με mgs (καηκα σε βιντεακια με την ιστορια βεβαια), πιστευω εδινε εναν.. δραματικο τονο 😉

   • G.J.

    Δεν τρολλαρω ο γέρος Σνέικ; Ο Bigboss επιστρέφει φτιαγμένος απο τα κομματια τ πτώματος του solidus; big mama eva? Η μερηλ με τον χεσμεντεν παντρεύεται απο τ πουθενά; ο raiden έγινε cyborg ninja επειδή τ πιασανε οι πατριώτες; Το μισό παιχνίδι ταινία; Γενικά ύφος χαζό κ κλαψα παρα μυστηρίου Κ κατασκοπία όπως τα προηγουμενα. Για τα bosses μην σχιλιασω...

    • G.J.

     Και σαν να μην εφτανε αυτο με τον big boss ξεχασα να πω, τον ραψανε ξανα απο τα κομματια του solidus για να ΞΑΝΑπεθανει στο τελος... οτι ναναι ρε φιλε... κανανε την παπαρια που τον φερανε ξανα ασε τον να ζησει δλδ ελεος... Ή οτι εφερε τον Zero μαζι του με το αναπηρικο καροτσακι ουτε καν εξηγειται πως εγινε αυτο, απλα κουβαλας ενα φυτο μαζι σου ενω ησουν εγκλειστος επι ποσα χρονια και βρισκεις τον Snake? Και ο Snake τι δουλεια ειχε στον ταφο της Boss? Αυτο δεν το καταλαβα ποτε. Ο bigboss που ηξερε οτι θα τον βρει εκει τον Snake?

 • raiden5

  Ολα τα metal gear ειναι απολαυση οπως κ το 4, εγω την μαχη στο τελος την θεωρο φοβερή, μ ξύπνησε αισθηματα κ αναμνησεις απο τα παλιοτερα metal gear, αυτο ηθελε να κανει ο kojima εξαλλου...δεν εχει σχεση αν ειναι broken η μαχη η οχι, αλλα πραγματα ηθελε να περασει ο kojima μεσα απο αυτη την μαχη.

  Οσο για το σεναριο, παντα ηταν ιδιαιτερο σε ολα τα metal gear, τωρα αν σε καποια ειναι ποιο τραβηγμενο απ οσο πρεπει ειναι αλλο θεμα, παντως το σεναριο κ τα μηνυματα που περναει ειναι απο τα πραγματα που σε εχουν κανει να αγαπησεις τα metal gear.

  • forneverarrow

   Προσωπικά αγαπώ όλα τα MGS. Αυτό δε σημαίνει οτι συμφωνώ με κάθε πτυχή του σεναρίου του Kojima. Όπως έγραψε ο G.J. στο απο πάνω post, ο επίλογος ήταν κάπως τραβηγμένος για να συγκινήσει. Εμένα με κάνει να συγκινουμαι κάθε φορά φορά που το βλέπω, ακομα και μετά απο 14 τερματισμούς. Αυτό που με χάλασε κάπως ειναι οτι βιάστηκε λίγο να το κλείσει το κεφάλαιο MGS στο 4 (ας μην ξεχνάμε οτι τα μελλοντικά θα ειναι prequels) και γιαυτο υπήρχαν κενά, που αν δεν είσαι συνεπής φίλος της σειράς (και πολύ διαβασμένος σε wikis) δύσκολα κατανοείς.

   Σε επίπεδο θέματος για εμένα κορυφαία ειναι με την εξής σειρά: Snake Eater, portable ops, Peace Walker, Ground Zeroes, Metal Gear 1 και 2 (τα παλιά των 80s). Τα MGS 1, 2 και 4, αν και πολύ καλοί τίτλοι, ειναι πολύ πίσω σεναριακά και (πάντα προσωπική άποψη) χάνουν απο τον αδιάφορο Solid Snake. Η ουσία του saga ειναι η διαμάχη Big Boss με τον Major Zero για το ποιος εχει εκλάβει σωστά την ιδεολογία της The Boss, και εκφράζεται καλύτερα στην εποχη του ψυχρού πολέμου. Η ίδια η τεχνολογία των Metal Gear ειναι συνυφασμένη με τον αγώνα των υπερδυνάμεων για την πυρηνική υπέροχη. Τα κόλπα με τους PMC's ήταν η επινόηση για να μπορεί η σειρά να περάσει στον 21ο αιώνα και για εμένα απέτυχε.

   • darhe(xboxakias.gr)

    για εσενα ποτε θα επρεπε να κλεισει η ιστορια του MGS? και ρε φιλε σορρυ κι ολας αλλα θεωρεις το Metal Gear 1(το παιχνιδι του ps1)σεναριακα χειροτερρο απο το Ground Zeroes? δεν θελω ν αναλυσω παλι το Metal Gear 1,αλλα το συγκεκριμενο παιχνιδι ειναι ενα απο τα καλυτερα παιχνιδια στην ιστορια των videogames,και ενα πολυ καλο παιχνιδι σε πολους τομεις.ενω το Ground Zeroes ουσιαστικα δεν ειναι καν ενα ολοκληρωμενο παιχνιδι και ειναι ενας προλογος.

   • Null

    Ιεροσυλε θα πεσει φωτια να σε καψει!Πως μιλας ετσι για τον legendary Solid Snake?!

    • forneverarrow

     Μια προσωπική άποψη εκφράζω παιδιά. Είμαι πιστός φίλος του έργου του Kojima πάρα πολλά χρόνια και έχω παίξει και διαβάσει σχεδόν τα πάντα. Ο big boss ήταν θρύλος της σειράς από τα πρώτα games, και αυτό έγινε συνειδητά από τον παραγωγό. Το ότι πολλοί έχουν ταυτιστεί με τον Solid έχει να κάνει με το ότι από αυτόν ξεκίνησε να ασχολείται μια ολόκληρη γενιά gamers με τη σειρά. Αυτό δεν τον καθιστά καλύτερο χαρακτήρα ή πιο ενδιαφέρον.

     Όσο για το GZ, με καθαρά production values, ακόμα και με τη μικρότερη διάρκεια, είναι πολύ ανώτερο από το MGS 1. Ωστόσο, σαν σύνολο το δεύτερο ειχε μια μαγεία που διατηρεί ως σήμερα. Η ιστορία του GZ δεν
     είναι αυτόνομη, αλλά αποτελεί κομμάτι από τη μία του Peace Walker και από την άλλη του Phantom Pain.

     Προτείνω σε όποιον ενδιαφέρεται (οι fun πιστεύω το έχουν κάνει ήδη) να βρει και να παίξει τα Metal Gear 1, 2 τα παλιά. Είναι κάπως παλαιολιθικά σήμερα αλλά δεν παύουν να είναι καθαρά MG. Εκεί θα καταλάβετε περισσότερα για τον Big Boss για την εποχή πριν του MGS και μετά του Phantom Pain.

 • Cerivus

  Η χρήση των PMC στο Ιράκ Afghanistan και πρόσφατα στην Κριμεα και από Ρωσία και ΗΠΑ δείχνει ότι o Hideo έκανε to homework καλά πριν φτιάξει το σενάριο του 4

 • Cerivus

  O Big Boss έχει αναπτυχθεί σαν χαρακτήρας πιο πολύ από τον Snake kai πιστεύω ότι το TPP ίσως μας βοηθήσει να καταλάβουμε τι ήθελε να κάνει με το Outer Heaven και τον σταμάτησε ο SOLID SNAKE

 • G.J.

  Γενικά το 4 το τράβηξε πολύ μακριά και το έχασε καλη εξήγηση για τους patriots αλλά η επιστροφη του BB για να πεθάνει ξανα , ο γέρος Σνέικ, ο νίντζα ραηντεν, ο γάμος της μερηλ με εναν που εμφανίζεται πρωτη φορά στ σειρα κ μάλιστα γελοιοποιείται ετσι, το ξύλο μεταξύ των γερων.... Ο οσελοτ ακόμα πιο τραγικός γίνεται ήθελε να βοηθήσει τον ΒΒ ενάντια στον Ζερο κ κατελειξε ένας ψυχοπαθής με ενα χερι τουμπανο... Το mgs3 και peace walker με συγκίνησαν σαν παιχνίδια χωρίς να κανουν κάτι υπερβολικο . Το 4 απλα μ άφησε κρύα συναισθηματα . μονη συγκίνηση η επιστροφή στ shadow moses.

  • forneverarrow

   Αυτό ακριβώς. Το 4 ειναι ενα σύνολο όλων των στοιχείων του Metal Gear universe σε μια προσπάθεια να δωθεί ενα εντυπωσιακό κλείσιμο. Κάπου πέτυχε κάπου απέτυχε. Για εμένα οι Patriots SPOILER μίλαγαν μέσω του Drebin και η Big Mama με τον Ocelot μπήκαν καθαρά για να υπάρχει σύνδεση. Ο Big Boss ποτέ δεν είχε πεθάνει. Ζούσε σε κόμμα εστω και χωρίς μέλη του σώματος. Πέθανε μια και καλή στο τέλος. Και για να ξεκαθαρίσω κατι, τα Easter eggs του 4 ειναι τα περισσότερα και πιο έξυπνα τοποθετημένα της σειράς. Αν προσέξεις και είσαι και λίγο υποψιασμένος βλέπεις οτι τίποτα δεν ειναι τυχαίο ή ασύνδετο στο story. Επίσης, το gameplay ειναι εξαιρετικό σε γενικός γραμμές, και σε σημεία καλύτερο ακομα και απο το GZ.

   Κατι σχετικό τώρα, όσο περνάνε οι μέρες που αράζω και σκέφτομαι (χωρίς να έχω κοντά το ps3), έχω μια συνολική εικόνα του GZ. Αν το έβλεπα απο την άποψη του τι περίμενα πριν βγει, τα παράπονα ειναι πολλά. Αφήνω στην άκρη τη διάρκεια γιατι πραγματικά δεν με απασχολεί. Ωστόσο, αυτό που με πόνεσε ήταν η αποσια της mother base σαν hub. Ας μην είχε μια απο τις δευτερεύουσες αποστολές στην τελική και ας έβαζαν τη θρυλική βάση εστω και χωρίς δράση, απλά να την ψάξεις και να δίνει υλικό. Επίσης, περίμενα ενα ακομα επίπεδο δυσκολίας. Το hard ειναι καλο αλλα πολύ normal για κάποιον εξοικειωμένο με τη σειρά και γενικά με το stealth gaming. Μακάρι το Phantom Pain να αποφύγει τις παγίδες και να μην τραβάμε τα μαλλιά μας στο τέλος.

   • G.J.

    Και μην μου πεις οτι αυτο με την Meryl δεν ηταν επικη ξενερα για ολους τους φαν... 🙁

    • forneverarrow

     Αυτό άγγιζε τα όρια σαπουνόπερας... Αλλα ο γαμος στο τέλος έδωσε αφορμή για συγκινητικούς διαλόγους. Μη το ψάχνεις, ειναι Kojima. Ειναι παραγωγές που κυριολεκτικά τις αγαπάμε με τα ελαττώματά τους!

     • http://game20.gr Julian

      To 4 ηταν λιγο περιεργο ειναι η αληθεια αλλα ηταν και πολυ ωραιο παικτικα. Βεβαια τις συγκινησεις του 1 και του 2 δεν τις ειχα αλλα τοτε ημουν και παιδακι ενω το 4 το παιξα σχεδον 25 χρονων. Αλλη φαση.

      • G.J.

       Δεν πιστευω οτι ειναι θεμα ηληκιας εδω, απλα το 4 προσπαθησε να το παιξει συγκινητικο με στυλ αμερικανικης σειρας... Ή η σκηνη που ετοιμαζονται για την τελικη μαχη δεν ειναι φαση αμερικανια... παρελαση ολοι μαζι και παμε για ντου... Παπαριες... 1,2,3 ηταν παρα πολυ καλα και σκοτεινα παιχνιδια το 4 ειναι λιγο μακρυα.

       • http://game20.gr Julian

        Τι να σου πω ισως να ειναι και θεμα ηλικιας ισως και οχι. Παντως ναι προσπαθησε να κανει παρα πολυ με καπως λανθασμενη οπτικη. Ηθελε οντας το τελος να τα δωσει ολα στο πιατο την ωρα που τα υπολοιπα ειχαν τρομερη αισθηση μυστηριου. Τι να πω παντως δεν ηταν κακο παιχνιδι ετσι. Απλα ελπιζω το 5 να εινια καλυτερο

        • forneverarrow

         Είναι αυτό που έλεγα πιο πάνω. Μια βεβιασμένη κίνηση για να κλείσει το κεφάλαιο Solid. Και ναι μεν καλά έκανε, γιατι δεν τραβούσε παραπάνω, αλλα κάπου έχανε το μετρό. Σίγουρα ομως ειναι εξαιρετικός τίτλος. Αυτό που λες με την ηλικία ισχύει. Όταν είσαι 14 χρόνων και παίζεις ενα τίτλο όπως το πρώτο MGS, στα ματια σου και βάσει των λίγων εμπειριών παίρνει διαστάσεις μύθου. Όταν ομως ωριμάζεις, κάποιοι μύθοι καταρρίπτονται. Για εμένα αυτό συνέβη. Ξέρεις ποτέ ξεκίνησα να βυθίζομαι στο lore? Οταν έπαιξα το Portable Ops το 2010! Και αυτό γιατι ναι μεν είχα παίξει τα 1,2,3 αλλα τότε δεν έδινα σημασία καθόλου στο story. Απο το PO και μετά, κατάλαβα με εμφατικό τροπο οτι τελικά ο βασικός ήρωας ειναι ο Big Boss και οτι όλα τα αλλα ειναι απλά αποτελέσματα γεγονότων που ακομα δεν έχουμε δει πλήρως. Έψαξα και έπαιξα τα παλιά metal gear, διάβασα πολύ και γιαυτο έχω αγαπήσει τοσο τη σειρά. Πίστεψε με, σε επίπεδο αφήγησης το Phantom Pain θα μείνει στην ιστορία ακομα και για τους μη φίλους της σειράς.

 • http://game20.gr Julian

  Αυτο ακριβως fornever

 • forneverarrow

  Και αφού πέρασε λίγος καιρός θέλω να καταθέσω και εγώ το συνηθισμένο μου mini review, ολοκληρωμένο. Είμαι fun της σειράς και ως τέτοιος θα το κρίνω, επομένως συνεχίζουν το διάβασμα όσοι το αποδέχονται. Θα ξεκινήσω με το τι βρήκα αρνητικό ή με απογοήτευσε.

  Από τα πρώτα λεπτά της GZ mission με διακατείχε μια "ξενέρα" πρωτοφανής για το gaming, σαν να έχω δει όλο το παιχνίδι στο youtube και μετά να το αγοράζω ένα πράγμα... και αυτό γιατί οι έξυπνοι της Konami (και ο Hideo μέσα) αποφάσισαν να βγάλουν το 30% του GZ σαν tech trailer ένα χρόνο πριν! Με το που παίρνω τον έλεγχο του Boss ξεκινάνε τα παρατράγουδα, εφόσον μετά από 2 βήματα μπροστά και λίγο δεξιά βρέθηκα κρεμασμένος από τον γκρεμό (χωρίς να φαίνεται) και χωρίς να λέει τι πατάς για να ανέβεις, πάτησα Χ και βρέθηκα με gameover, για πρώτη φορά τόσο γρήγορα σε MGS. Μπράβο μάγκες! Παρακάτω. Ενώ τα objectives υποτίθεται ότι δεν είναι ξεκάθαρα και πρέπει να τα ψάξεις λίγο, εγώ δεν ξέρω γιατί, βρέθηκα κατευθείαν και στον Chicko και στην Paz, χωρίς καν χρειαστώ την κασέτα. Άσε που στον πρώτο έφτασα με μηδαμινή αντίσταση στην πορεία. Εδώ κάπου εμφανίζεται το πρώτο μεγάλο μειονέκτημα: άφησα 4-5 φρουρούς asleep και μετά, ενώ είχα στην πλάτη την Paz είχαν βγει άλλοι τόσοι απέξω, και ενώ έβλεπαν τους πεσμένους (!) δεν έκαναν τίποτα! Ξέρετε πότε το κατάλαβαν (εγώ πάντως απορώ)? Όταν έφτασα κάτω από τη γέφυρα κατευθυνόμενος προς το extraction point και ως δια μαγείας βρήκαν ότι έλλειπε η Paz από το κελί... πως έγινε τώρα αυτό... αφού εγώ είχα βγάλει από τη μέση τους δύο φρουρούς και είχα κρύψει τα σώματα. Και ενώ το κατάλαβαν αυτό, αυτομάτως βρήκαν και τους κοιμισμένους στο πάτωμα που ήταν δίπλα τους τόση ώρα!! Αν αυτό είναι A.I. τότε εγώ δεν είμαι gamer σε καμιά περίπτωση... Κόκκινη κάρτα Hideo (και ενώ έπαιζα στο Hard).

  Συνεχίζω: οι μηχανισμοί reflex και κολοκύθια τούμπανα δεν είναι για να διευκολύνουν όσους δεν είναι hardcore αλλά για να κάνουν το παιχνίδι playable! Παράδειγμα: ήμουν πίσω από φράχτη σε side mission (μέρα) μέσα στην εγκατάσταση (που ήταν η Paz), σκυμμένος και δεν έβλεπα κανένα ούτε με τα κιάλια... έλα όμως που κάποιος με έβλεπε λες και έχει βιονικό μάτι! Και μάλιστα, αντί να με αφήσει να κρυφτώ κάπου, μου έβαλε slow motion! Τι να πετύχω ρε φίλε?? Το φράχτη?? Και ξαφνικά alarm, και έπειτα όλοι όσοι έφταναν ήξεραν ότι κρύφτηκα κάτω από ένα κοντέινερ (χωρίς να με έχουν δει). Αυτά τα πράγματα δεν υπήρχαν ούτε στα MGS 1 και 2... Αν πάλι απενεργοποιήσεις τις βοήθειες, όσο καλός και να είσαι, το παιχνίδι γίνεται broken, ειδικά στην GZ mission όπου οι φρουροί (στο PS3) γίνονται ένα με τα βράχια μετά από κάποια απόσταση! Anyway, το S rank το πήρα μετά από 4 playthroughs.

  Και τώρα πάμε στα καλά. Είναι όπως και να το κάνεις ένα θαύμα οπτικά, ειδικά όταν το βλέπεις στο PS3! Άνετα φτάνει επίπεδα The Last of Us και τρέχει σχετικά σταθερά (τουλάχιστον όπου πέφτει frame rate δεν χαλάει το gameplay). Μόνα προβλήματα που βρήκα είναι η υπερβολή στον φωτισμό τη νύχτα με βροχή, που μοιάζει λες και είναι βρεγμένη πλαστελίνη το έδαφος και κάπως αυτό που είπα πιο πάνω, με τους εχθρούς που δεν ξεχωρίζουν από τα βράχια.

  Το open world στοιχείο είναι περιορισμένο όσο χρειάζεται και σε αφήνει να παίξεις όπως θες, κάτι που υπήρχε πάντα στη σειρά, αλλά τώρα ανοίχτηκε. Επίσης, μου άρεσε αυτή η προσγείωση αν θέλετε σε πιο σοβαρό και ρεαλιστικό μοτίβο. Το animation επιτέλους ταιριάζει σε άνθρωπο, αλλά το να τρέχεις τόσο με κάποιον στην πλάτη είναι κάπως. Η αίσθηση των όπλων σηκώνει συζήτηση... Από κοντά και με σιγαστήρα είναι άψογα. Όταν όμως παίξεις shooting γίνεται κατάρα! Απαράδεκτο ένα rifle σαν το G3 (αυτό των φρουρών τέλος πάντων) να μην φτάνει ένα εχθρό στα 80 μέτρα! Όσοι πήγαμε στρατό πρέπει να γελάμε με αυτό!

  Ωστόσο, αυτό που για εμένα σώζει την παρτίδα είναι ότι κρατάει ένα καθαρό MGS χαρακτήρα, στα πρότυπα του Peace Walker περισσότερο, και φυσικά το κλασικό MGS gameplay που αν κάτσεις και παίξεις με το πάσο σου θα το ευχαριστηθείς. Θα διαφωνήσω με όσους λένε ότι δεν υπάρχει story. Υπάρχει και μάλιστα με πολύ υλικό, αλλά όχι στην κατεύθυνση που θα πίστευε κάποιος για ένα νέο MGS. Είναι μια επέκταση του PW σεναριακά με προεκτάσεις που γεφυρώνουν το Phantom Pain. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Αν κάποιος ασχολήθηκε με το lore θα το βρει ενδιαφέρον. Οι μη fun θα πουν όσα λένε οι μη fun και δικαιολογημένα.

  Τέλος, άφησα τη διάρκεια. Την πρώτη φορά το έβγαλα σε 54 λεπτά πηγαίνοντας πολύ αργά για να δω τι παίζει. Το 4ο play through το έβγαλα με S rank στα 12 λεπτά. Αλλά δεν χαλάστηκα γιατί δεν με έκανε ακόμα να βαρεθώ. Τώρα ξεκίνησα και τα side missions και συνολικά προσφέρει μια καλή εμπειρία, αντάξια τουλάχιστον ενός προλόγου. Βαθμός για εμένα το 7,5. Νομίζω ότι κάποια θέματα πάνε λάθος και φοβάμαι για το TPP. Μηχανισμοί που είναι άψογοι για μια δεκαετία και βάλε έχουν αλλοιωθεί ενώ η Α.Ι. θέλει δουλειά. Επίσης, καλή η ιδέα με τις κασέτες αλλά αυτοκαταστρέφεται σαν μηχανισμός από τον Kaz που είναι σκέτο cheat! Για τους fun είναι must. Για τους άλλους, απλά νοικιάστε το γιατί αξίζει, αλλά μη το αγοράσετε γιατί θα σας μείνει στο ράφι σύντομα.

  • raiden5

   Διάφωνο, οι βοήθεια κάνουν πολύ Broken το παιχνίδι κ πολύ εύκολο, έχουν μπει ξεκάθαρα για τους casual παίκτες.

   • forneverarrow

    Μα broken είναι γενικά. Με τις βοήθειες πάνε να το καλύψουν. Δοκίμασες να παίξεις hard χωρίς βοήθειες? Αν δούλευαν άψογα οι μηχανισμοί θα έλεγα και εγώ ότι οι βοήθειες το χαλάνε...

    • raiden5

     Εγω την A. I. Την θεωρο καλη κ απροβλεπτη, στο hard το παιζω χωρις της βοηθειες... Δηλαδη δεν μ φαινεται τοσο μηχανικη οσο σε αλλα παιχνιδια

 • forneverarrow

  Σήμερα ασχολήθηκα πάλι με GZ λόγω του πρόσφατου update που μας έδωσε και τη Jamais Vu mission στο PS3 (και μιας και είχα day off). Και επειδή δεν θέλω να κάνω μισές δουλειές, το πήγα ένα new game όλα τα ops από την αρχή, ξεκινώντας από το GZ και στο hard φυσικά! Λοιπόν, δεν ξέρω... θα με στείλει στο ψυχιατρείο αυτός ο Kojima! Για τη διάρκεια (γιατί αυτό μας καίει) θα πω το εξής. Όντας παίκτης που το είχα βγάλει στο hard όλο με S και A ranks, που γνωρίζει και την τοποθεσία πολύ καλά, πήγα με κλειστά μάτια σήμερα, άρα δεν θα σας πω ότι έφαγα ώρα σε άσκοπη περιπλάνηση. Έπαιξα ένα συνεχόμενο 6ωρο (για την ακρίβεια 6 ώρες και 19 λεπτά) για να τερματίσω και τις 6 missions, με τα videos του τερματισμού μόνο (τα αρχικά τα skipαρα). Να πω ότι ήταν η πρώτη φορά που το έπαιξα όλο σε μια μέρα και συνεχόμενα και τώρα μπορώ να πω ότι αρχίζει αυτό που λένε οι Βρετανοί, makes sense.

  Για γραφικά/gameplay δεν λέω, παραπάνω έχουμε κατεβατά. Αλλά παικτικά (μισώ αυτή τη λέξη αλλά τα σημεία των καιρών βλέπετε), είναι ένα αξιοπρεπέστατο MGS game με τα όποια καινούργια στοιχεία που το έβαλαν. Παιδιά, οι 6+ ώρες, είναι περισσότερες από τις 5 που ήθελες στο MGS 4 για ένα χαλαρό playthrough (στο Big Boss hard και με skip στα videos). Είναι ελάχιστα λιγότερες από του MGS 2. ΣΙΓΟΥΡΑ, δεν έχει την ποικιλία σε levels των παραπάνω τίτλων. Όμως, δεν είναι αυτό που φάνηκε αρχικά (και λόγω φανατισμού του τύπου και των haters) ότι είναι ένα demo των 30€ που διαρκεί 1 ώρα με το ζόρι. Παίζοντας, λοιπόν, όλο τον τίτλο συνεχόμενα, πέρασα πολύ καλά, και χάρηκα μια καλή MGS εμπειρία, αντάξια του MGS ονόματος. Σίγουρα τα παράπονα που έχω διατυπώσει πολλάκις παραμένουν, αλλά σε τελική ανάλυση, σήμερα δεν κατάφεραν να με αποσπάσουν από το παιχνίδι.

  Υ.Γ. Για τους fan της σειράς: δεν ξέρω αν το έχετε κάνει ήδη, αλλά στο menu με τις κασέτες υπάρχει πολύ υλικό του lore, όχι τόσο σχετικά με το Phantom Pain, αλλά δίνει πολύ φως στο κενό μεταξύ PW και GZ. Έκατσα και το άκουσα όλο, γιατί δεν το είχα προσέξει, και μου άρεσε. Έχει πολλές εγγραφές που δεν υπάρχουν in game και τις έχει μόνο εκεί.

 • billl123456

  Πηρα σημερα για το Ps4 μια καρτουλα 20 ευρω και το τσιμπησα.Παιδια αξιζει το παιχνιδι.Αλλα εγραφα περσι και εγω αλλα τωρα που το πηρα και παιζω εχω να πω οταν καποιος θελει οδηγησει φερραρι εδω και τωρα και του δινεται η ευκαιρια δεν κοιτα αν εχει πρασινο η κοκκινο χρωμα.Ειχα χρονια να παιξω την σειρα(απο το snake eater)και αποφασισα να μην αντισταθω(εξαλλου δεν εχει και πολλα παιχνιδια στα 20 ευρω το ps4).Eιναι ντεμο ισως,αλλα δεν ειναι αρπαχτη.Βρωμαει ποιοτητα και στη τελικη δεν νομιζω οτι καποιος δεν εχει να παιξει κανονικα παιχνιδια και περιμενε με αυτο το εικοσαρικο να σωθει.Ειναι επος και τα καλα αρωματα,τα βαζουμε σε μικρα μπουκαλακια.Παρτε το και θα με θμηθειται,αρκει να ξερεται οτι δεν θα παιξεται ενα γραμμικο παιχνιδι 20 ωρων,αλλα ενα επος σε ενα χαρτη καποιων διαστασεων