alt text

Το Mages of Mystralia είναι ένα indie action adventure από την Borealys Games. Δημιουργημένο από βετεράνους developers με πλούσιο βιογραφικό και με ιστορία από τον κορυφαίο συγγραφέα Ed Greenwood (Forgotten Realms), προσφέρει μια ιδιαίτερη εμπειρία που ικανοποιεί απόλυτα.

Στο βασίλειο της Mystralia, αναλαμβάνετε το ρόλο της Zia, μιας νεαρής μαθητευόμενης μάγισσας με ένα μυστηριώδες βιβλίο με ξόρκια που επικοινωνεί τηλεπαθητικά μαζί της. Για τη σωτηρία του βασιλείου, η νεαρή μαθητευόμενη πρέπει μέσα στο ταξίδι της να ωριμάσει, να εξελιχθεί και να γητεύσει τα στοιχεία της μαγείας, αλλά να μείνει παιδί, στηριζόμενη στο ένστικτο, το κουράγιο και την έμφυτη γοητεία της. Η ιστορία είναι προσεγμένη και παρότι δεν προσφέρει τελικά κάτι εξαίσιο, καταφέρνει να παρουσιάσει μια αξιομνημόνευτη περιπέτεια, αρκετά μεγάλης έκτασης, με ενδιαφέροντα στοιχεία και μυστικά στην πλοκή. Δεν είναι το καλύτερο coming of age story που υπάρχει, αλλά καταφέρνει με μοναδικό τρόπο να σας κάνει να δεθείτε με τη Zia και πραγματικά να ανακαλύψετε την ιστορία του τόπου, του ρόλου σας και της μαγείας μαζί με την ίδια την ηρωίδα.

Η μεγαλύτερη ατραξιόν του παιχνιδιού είναι το σύστημα κατασκευής ξορκιών, που είναι βασικό στο gameplay. Για να επιτίθεστε, να αμύνεστε ή να προσπερνάτε εμπόδια στο περιβάλλον, τα ξόρκια είναι αυτά που σας συντροφεύουν καθόλη την διάρκεια της περιπέτειας. Μπορείτε να συλλέγετε νέα είδη μαγικών ή παραμέτρους για να τροποποιείτε αυτά που ήδη έχετε. Μπορείτε να πετάτε μια μπάλα φωτιάς από το ραβδί σας, αλλά πώς θα σας φαινόταν μια μπάλα φωτιάς που αναπηδά στους τοίχους; Που ακολουθεί τους εχθρούς; Που όταν σκάσει απελευθερώνει ένα κύμα πάγου που παγώνει την γύρω περιοχή; Ίσως τρεις μπάλες φωτιάς να ήταν καλύτερη επιλογή και να απελευθερώνουν κεραυνό; Αυτά είναι μερικά από τα πιο απλά πράγματα που μπορείτε να δημιουργήσετε και μόνο σε μία κατηγορία ξορκιών. Το όλο σύστημα είναι καταπληκτικό, πρωτότυπο και πρωτοποριακό. Μπορείτε να φτιάχνετε σχεδόν πάντα ακριβώς αυτό που φαντάζεστε και χρειάζεστε, όμως το πιο σημαντικό είναι ότι νιώθετε ισχυρός κάνοντάς το. Η απόλαυση της δημιουργίας και της ανακάλυψης, της συνεχούς τροποποίησης και πειραματισμού είναι το πιο ισχυρό μαγικό απ’ όλα.

Πανέμορφο.

Πανέμορφο.

Οι λόγοι που μας κάνουν να σταματάμε να παίζουμε κάποιο παιχνίδι είναι δύο: εκνευρισμός ή/και βαρεμάρα. Το Mages of Mystralia ποτέ δεν ξεπερνά κανένα όριο. Είναι απαιτητικό όσο πρέπει, με δημιουργικά περιβαλλοντικά πάζλ που σας δίνουν ικανοποίηση όταν βρίσκετε τη λύση τους και σας ανταμείβουν ή σας κάνουν να θέλετε να επιστρέψετε όταν έχετε πια τα απαραίτητα ξόρκια που μπορούν να αποκαλύψουν το θησαυρό. Πάντα φροντίζει να δίνει την κατάλληλη στιγμή τα κατάλληλα εφόδια και εκεί που νιώθετε άνετα με το στιλ παιχνιδιού σας προκύπτει μια νέα ικανότητα, ένα νέο ξόρκι, ένας νέος τρόπος παιχνιδιού για να αναμείξετε με όσα ήδη ξέρετε. Είναι πάντα σε κίνηση, φρέσκο και δημιουργικό με τρόπους που δεν περιμένετε και σας κάνουν να θέλετε να συνεχίσετε.

Πραγματικά, υπάρχουν πολλά πράγματα να κάνετε, να δείτε και να βιώσετε στον κόσμο του παιχνιδιού. Κάθε collectible έχει τη χρήση του, για να πάρετε HP ή mana upgrades ή να αγοράσετε ένα καινούργιο ραβδί, αλλά και τη θέση του στην ιστορία και τον κόσμο. Κάθε χαρακτήρας έχει ενδιαφέροντα πράγματα να πει ή sidequests να αναθέσει. Κάθε καινούριο μέρος του χάρτη έχει μυστικά να ανακαλύψετε και διαφορετικούς εχθρούς να ανταγωνιστείτε. Και όλα μέσα σε ένα πανέμορφο και αθώο κλίμα. Το παιχνίδι ξέρει να μην παίρνει τον εαυτό του πάντα στα σοβαρά, είναι διασκεδαστικό και χιουμοριστικό, πράγμα που σας κάνει να νοιάζεστε περισσότερο όταν η ιστορία παίρνει ελαφρά πιο σοβαρή και σκοτεινή τροπή.

Κυριαρχεί μια ευδιάθετη ατμόσφαιρα, παραμυθένια και μαγική που σιγοντάρεται από την παρουσίαση και την όλη αισθητική κατεύθυνση του έργου. Οπτικά, είναι σχεδόν αψεγάδιαστο με πανέμορφα γραφικά που απεικονίζουν έναν ολοζώντανο και ποικιλόμορφο κόσμο. Τα εφέ της μαγείας, το νερό που κυλά, το χιόνι που πέφτει, το ηλιοβασίλεμα στον λόφο... Όλα ταιριάζουν άψογα μεταξύ τους και φτιάχνουν έναν ξεχωριστό κόσμο που θέλετε ξανά και ξανά να επισκέπτεστε. Η μουσική υπόκρουση δεν θα μπορούσε να είναι πιο ταιριαστή και καλύτερα εκτελεσμένη. Το soundtrack στέκεται και μόνο του ως ένα πραγματικά καλό μουσικό σύνολο που ταιριάζει άψογα με τον συγκεκριμένο φανταστικό κόσμο και συμβάλλει τα μέγιστα στην ομορφιά του. Δεν υπάρχει voice acting εκτός από μία αφήγηση και η αλήθεια είναι πως το παιχνίδι δεν χρειάζεται voice acting. Αντίθετα, επιλέγει έναν πιο old-school τρόπο παρουσίασης, με πολλούς χαρακτήρες να μουρμουρίζουν κάτι καθώς το speech bubble λέει την ιστορία και αυτό είναι πανέμορφο.

Η δημιουργία ξορκιών είναι απολαυστική.

Η δημιουργία ξορκιών είναι απολαυστική.

Τεχνικά, είναι εξίσου καλό. Τα loading times εμφανίζονται κάθε φορά που αλλάζει η περιοχή αλλά δεν διαρκούν πολύ. Δεν παρατήρησα πτώσεις του frame rate και ούτε γραφικά σφάλματα και άλλα bugs. Το μόνο για το οποίο μπορώ να παραπονεθώ είναι ότι σε ορισμένα σημεία, μερικές φορές ο χειρισμός δεν είναι τόσο ανταποκρίσιμος και ακριβής, όπως όταν θέλετε να περπατήσετε ευθεία σε μια στενή γέφυρα αλλά καταλήγετε να πέφτετε πάνω στις άκρες της. Τέτοιου είδους μικροπροβλήματα ωστόσο δεν είναι αρκετά για να επηρεάσουν αρνητικά τη συνολική εμπειρία.

Το Mages of Mystralia σας δίνει την ευκαιρία να γίνετε μάγος, να φτιάχνετε ξόρκια, να εξερευνάτε και να ανακαλύψετε, να είστε ισχυρός αλλά και μαθητευόμενος ταυτόχρονα. Βλέποντάς το πιο σφαιρικά, ίσως δεν υπάρχουν και πολλά ξεχωριστά πράγματα πέρα από την δημιουργία μαγείας. Όμως, σημασία έχει να εκτιμήσουμε το παιχνίδι για τον τρόπο που διαχειρίζεται όσα προσφέρει και όχι να εξετάσουμε αν καινοτομεί σε όλους τους τομείς. Το Mages of Mystralia είναι μοναδικά διαφορετικό από άλλα παρόμοια παιχνίδια με την ίδια φόρμουλα και με μία λέξη, ιδιαίτερο.

  • Ευφάνταστο και διασκεδαστικό spell crafting
  • Γεμάτο με περιεχόμενο
  • Απαιτητικό όσο χρειάζεται
  • Eξαιρετικό οπτικοακουστικό σύνολο
  • Σπάνια μικροπροβλήματα χειρισμού
  • H εχθρική νοημοσύνη είναι απλοϊκή
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 9.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4, Xbox One, PC
ΑΝΑΠΤΥΞΗ:Borealys Games
ΕΚΔΟΣΗ:Borealys Games
ΔΙΑΘΕΣΗ:-
ΕΙΔΟΣ:Action adventure
ΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player
ΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://game.magesofmystralia.com/
HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:18/5/2017 (PC), 22/8/2017 (PS4, Xbox One)
PEGI:7