LittleBigPlanet Review

, Κυριακή 26 Οκτώβριος 2008 0  

Είναι πλέον φανερό πως η Sony έχει αλλάξει άρδην τους ορίζοντες της. Η εταιρεία που έφερε τα ιαπωνικής φιλοσοφίας RPGs στη Δύση, πλέον δείχνει μια ανεξήγητη συμπάθεια στα διαδικτυακά παιχνίδια, ενώ προσπαθεί να δώσει ζωή σε μερικά από τα πιο πρωτοποριακά projects της ιστορίας της. Καρπός αυτής της προσπάθειας αποτελεί μια σειρά παιχνιδιών, που θα κάνει την εμφάνιση της αυτό το φθινόπωρο, με τη ναυαρχίδα αυτού...του στόλου να μην είναι άλλο απο το περίφημο LittleBigPlanet, από τη Media Molecule.

Μα γιατί η Sony βασίζει τόσα πολλά σε αυτό το παιχνίδι; Και αλήθεια – τι ακριβώς είναι αυτό το παιχνίδι;

Για να είμαι ειλικρινής, ένα απλό platformer είναι, του οποίου οι βάσεις εμπνεύστηκαν από τις αρχές που για πρώτη φορά έθεσαν παιχνίδια όπως το Donkey Kong της Rare και το Mario της Nintendo – ένα διασκεδαστικό παιχνίδι που καταφέρνει να εθίζει τον παίκτη, να προσφέρει ατελείωτες δόσεις χιούμορ και να προσφέρει μια αγνή, αυθεντική διασκέδαση σε μία εποχή που η πλειοψηφία των τίτλων αφορά βια, αίμα, παρακμή...

Από πολύ νωρίς το LBP ξεκαθαρίζει στον παίκτη πως βασίζεται στον υπότιτλο “Play, Create, Share. Το «Play» μέρος του υποτίτλου, αποτελεί αυτό που θα απασχολήσει και το μεγαλύτερο μέρος των παικτών. Είναι ουσιαστικά συνεχείς, άσχετες μεταξύ τους αποστολές που διαδραματίζονται σε διάφορα μέρη της υφηλίου, από την μυστηριώδη αύρα της Λατινικής Αμερικής έως την καθαρή και πράσινη Ευρώπη.

Στο LittleBigPlanet, σοφά η MM επέλεξε να μην ενσωματώσει κάποιον κοινό άνθρωπο ως χαρακτήρα – για την ακρίβεια κανένας χαρακτήρας του παιχνδιού δεν είναι άνθρωπος. Το Sackboy (ή Sackgirl) είναι ο αξιολάτρευτος ήρωας του παιχνιδιού, ο οποίος είμαι σίγουρος πως με το σωστό promotion θα γίνει ένα instant hit. Το ιδιαίτερο του χαρακτήρα αυτού όμως δεν έγκειται στο ότι είναι κάτι το εντελώς καινούριο στα χρονικά, μα στην παραμετροποίηση που μπορεί να δεχτεί.

Ιδού η ν�α μασκότ του PlayStation

Ιδού η νέα μασκότ του PlayStation

Αλλαγή του υλικού από το οποίο είναι φτιαγμένο, ρούχα για ιδιαίτερες περιστάσεις, αστεία έως γελοιωδώς ξεκαρδιστικά αξεσουάρ, αλλαγή της έκφρασης του προσώπου του με το απλό πάτημα ενός κουμπιού, είναι απλά δείγματα της απεριόριστης οικειοποίησης που μπορεί να δεχτεί το Sackboy.

Το παιχνίδι, στοχεύοντας στην απλή διασκέδαση, είναι προικισμένο με μία σειρα από 20 διαφορετικές πίστες (των οποίων η διάρκεια δεν ξεπερνά τις 5-6 ώρες συνολικά), οι οποίες σίγουρα προκαλούν τον θαυμασμό για τη δημιουργικότητα και το μεράκι που έβαλαν οι άνθρωποι της Media Molecule στο παιχνίδι. Δεν ήταν άλλωστε λίγες οι φορές που σκέφτηκα πως αξίζει μόνο και μόνο γι’αυτό. Παράξενα tricks, αγώνες αυτοκινήτων, βόμβες, αλλόκοτα-φτιαγμένα από χαρτί πλάσματα και άλλα, πολλά μα πάρα πολλά σημεία κάνουν το story mode του παιχνιδιού πραγματικά εκθαμβωτικό – και αυτό είναι το λιγότερο που μπορώ να το αποκαλέσω.

Σημαντικό στοιχείο του παιχνιδιού αποτελει το Popit menu. Ουσιαστικά είναι όλες οι δυνατότητες του LittleBigPlanet μαζεμένες. Όλα τα αυτοκόλλητα, όλα τα αντικείμενα, όλες οι λειτουργίες είναι συγκεντρωμένες σε αυτόν τον άριστο βοηθό που είναι εξαιρετικά χρήσιμος και κατανοητός ακόμα και για τους αρχάριους παίκτες. Στο Story mode ο ρόλος του Popit περιορίζεται στην απλή προσθήκη ορισμένων αντικειμένων, αποκλείοντας έτσι τη χρήση ορισμένων δυνατοτήτων που σίγουρα εξάπτουν τη φαντασία...

Με την προϋπόθεση ότι και εσείς το θέλετε, κάθε πίστα προσφέρεται για ανελέητη εξερεύνηση. Υπάρχουν διάσπαρτες...φουσκάλες που κρύβουν χρήσιμα, για αργότερα στο παιχνίδι, αντικείμενα και διάφορα άλλα πράγματα. Φυσικά οι πίστες προσφέρονται και για τετραπλή συνεργασία (της οποίας τα ωφέλη μπορεί να είναι πολλά) ή ακόμα και για ανταγωνισμό μεταξύ των παικτών. Πραγματικά διασκεδαστικό και οπωσδήποτε απαραίτητο για ένα παιχνίδι του 2008

Παρατηρήστε το πόσο ομαλή και εντυπωσιακή είναι η παλ�ττα χρωμάτων

Παρατηρήστε το πόσο ομαλή και εντυπωσιακή είναι η παλέττα χρωμάτων

Έχοντας ξεκλειδώσει ένα σεβαστό αριθμό αντικειμένων και έχοντας περάσει με επιτυχία τα, κουραστικά είναι η αλήθεια, tutorials γίνεται διαθέσιμο το “Create Mode". Το συγκεκριμένο μέρος του παιχνιδιού επιτρέπει στον παίκτη να δημιουργήσει ένα playable level από την αρχή και με όριο τη φαντασία του. Σίγουρα το να δημιουργηθεί ένα πλήρες και μεγάλο level από το μηδέν απαιτεί χρόνο και τη συνεχή συγκέντρωση του παίκτη. Πράγμα που ίσως απωθήσει τους πιο casual gamers και να κουράσει αυτούς που θέλουν μια πιο συνεχή ροή στο παιχνίδι. Όμως η όλη διαδικασία είναι ικανή να προσφέρει πρωτόγνωρη -για τα δεδομένα της βιομηχανίας- απόλαυση.

Βασικός βοηθός για τη δημιουργία level είναι ξανα το Popit menu. Με αναβαθμισμένο πλέον ρόλο, ο παίκτης μπορεί όχι μόνο να κολλήσει μερικά αυτοκόλλητα και να αλλάξει τη θέση ορισμένων αντικειμένων, μα να προσθέσει οτιδήποτε αυτός θέλει – από μια neon επιγραφή έως ένα ολόκληρο και ζωντανό πλάσμα. Πραγματικά οι εκατοντάδες επιλογές που προσφέρει το παιχνίδι ίσως στην αρχή φανούν ασύλληπτες και ξενίσουν, αλλά το Popit καταφέρνει να τις κρατά σε μια αξιοθαύμαστη τάξη.

Παρόλα αυτά δε θέλω να επεκταθώ σε περαιτέρω λεπτομέρειες-έχω δημιουργήσει τα δικά μου levels, έχω νιώσει αυτήν την έξοχη εμπειρία, και θέλω να κάνετε και εσείς το ίδιο. Ακόμα και κάτι μικρό, κάτι το οποίο δε θα ξεχωρίζει από το σύνολο. Ακόμα και αυτό καταφέρνει να κρατά μια ξεχωριστή θέση στο παιχνίδι. Άλλωστε το να συναντήσετε κάτι το ακριβώς ίδιο στο LittleBigPlanet είναι πρακτικά αδύνατον.

Τ�σσερις φίλοι μαζί - η πραγματική απόλαυση που προσφ�ρει το LittleBigPlanet

Τέσσερις φίλοι μαζί - η πραγματική απόλαυση που προσφέρει το LittleBigPlanet

Τρίτο και τελευταίο μέρος του παιχνιδιού είναι το “Share” και σίγουρα εδώ είναι το ρεζουμέ. Με την κυκλοφορία του παιχνιδιού, εκατοντάδες πίστες από χιλιάδες παίκτες θα είναι διαθέσιμες προς εξερεύνηση και σίγουρα δεν θα αντισταθείτε στον πειρασμό να ανεβάσετε τα δικά σας πνευματικά τέκνα. Είμαι σίγουρος γι αυτό.

Τέλος όσον αφορά το τεχνικό κομμάτι του τίτλου, η λέξη «ανεπανάληπτο» είναι ίσως η μόνη που μπορεί σωστά να το χαρακτηρίσει. Το LittleBigPlanet είναι ένα από τα λίγα full 3D platformers, ενώ είναι επενδυμένο με έξοχες υφές και με μια χρωματική παλέττα που σίγουρα θα ζήλευαν πολλοί τίτλοι. Η oπτικά ανεξάρτητη προσωπικότητα των επιπέδων είναι κορυφαία και πολύ συχνά θα βρείτε τον εαυτό σας να αναρωτιέται πως από τη σκοτεινή αύρα των πιστών της Λατινικής Αμερικής φτάσατε στην γκρίζα και αφιλόξενη urban φιλοσοφία της Βόρειας Αμερικής

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει και η μουσική του παιχνιδιού. Το soundtrack αποτελεί ένα εκρηκτικό μείγμα από τραγούδια όλων των ειδών (από ambient έως rock ‘n’ roll), ενώ τα ηχητικά εφέ είναι τόσο φυσικά που μερικές φορές θα σας έρθει ένα αυθόρμητο γελάκι.Σημείωση: κάπου στο παιχνίδι υπάρχει και διασκευή του Ζορμπά!

Το LittleBigPlanet είναι ένα πραγματικά κορυφαίο παιχνίδι. Καταφέρνει με αξιοθαύμαστο τρόπο να πάρει μια θέση στις καρδιές μας με την πρώτη επαφή και πραγματικά χαίρομαι που η καινοτόμα προσπάθεια της Media molecule και της Sοny τελικά αποδίδει τόσο καλά....

+ Γραφικά
+ Ήχος
+ Πρωτοποριακό
+ Διασκεδαστικό
+ Δημιουργικό
+ Κλασσικό
+ Απόλυτα κορυφαίο

- Θέλουμε κι άλλο

Βαθμολογία: 10

Πλατφόρμα: PS3
Έκδοση: Sony
Ανάπτυξη: Media Molecule
Διάθεση: Sony Hellas
Είδος: Platformer
Επίσημο Site: www.littlebigplanet.com
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 5/11/2008

  • xvagos

    Πάρα πολύ καλό το review. Έτυχε να πάρω μέρος στην beta έκδοση του παιχνιδιού και δεν μου μένει παρά στο να συμφωνήσω πως αυτή την στιγμή είναι ΤΟ καλύτερο game για τους κατόχους PS3 και μη. Σίγουρη αγορά.
    (Εξάλλου, γιατί αγόρασα το PS3 πριν ένα μήνα;)

  • Donald

    Moλις το τσίμπησα!!! Θα το τσεκάρω μια από αυτές τις μέρες και θα γράψω εδώ την γνώμη μου!! 🙂