alt text

Αν ρίξετε μια ματιά στην παιχνιδοσυλλογή σας ή ρίξετε μια πρόχειρη ματιά στα ράφια κάποιου καταστήματος, θα δείτε ότι η κύρια θεματολογία των παιχνιδιών είναι η δράση. Επικά σενάρια που εξυμνούν και ανταμείβουν την αυτοθυσία του ήρωα για το κοινό καλό, πράξεις ηρωικές κτλ έχουν κατακλύσει την αγορά. Αντίθετα, παιχνίδια με δραματική θεματολογία είναι μετρημένα στα δάκτυλα του ενός χεριού. Αυτό το κενό έρχεται να καλύψει το εκπληκτικό Life Is Strange της Dontnod Entertainment.

Το Life Is Strange είναι ένα τρισδιάστατο παιχνίδι περιπέτειας τρίτου προσώπου, το οποίο εξελίσσεται μέσω επεισοδίων. Αναλαμβάνετε τον ρόλο της έφηβης Max Caulfield, της οποίας το όνειρο είναι να γίνει φωτογράφος. Το όνειρο αυτό αρχίζει και παίρνει σάρκα και οστά όταν γίνεται δεκτή με υποτροφία στην Blackwell Academy. Τα πάντα μοιάζουν τέλεια στην ζωή της. Η υποτροφία δίνει τις απαραίτητες οικονομικές ανάσες στους γονείς της, η ακαδημία βρίσκεται στην γενέτειρα πόλη και θα της δίνει την ευκαιρία να επανασυνδεθεί με την καλύτερη παιδική της φίλη, την Chloe, και σε όλα αυτά οι διδαχές της ακαδημίας γίνονται υπό της οδηγίες του Mark Jefferson, ενός από τους καλύτερους και διεθνώς αναγνωρισμένους φωτογράφους στον κόσμο. Όλα κυλούν ομαλά μέχρι την στιγμή που η Max γίνεται άθελά της μάρτυρας ενός διαξιφισμού δύο ανθρώπων, με τον ένα από τους εμπλεκόμενους να καταλήγει νεκρός μετά από πυροβολισμό. Εκείνη την στιγμή αντιλαμβάνεται ότι μπορεί να διαχειρίζεται την ροή του χρόνου και συγκεκριμένα να επιστρέφει στο παρελθόν και να επεμβαίνει στα γεγονότα που διαδραματίζονται γύρω της.

Αν και η κεντρική ιδέα του παιχνιδιού, που είναι η διαχείριση του χρόνου και το φαινόμενο της πεταλούδας, ανήκουν έως ένα βαθμό στην φαντασία, το Life Is Strange παραμένει προσγειωμένο στην πραγματικότητα και αρκετά ρεαλιστικό. Στις πρώτες ώρες, όχι μόνο παρουσιάζονται οι κεντρικοί χαρακτήρες της ιστορίας, αλλά μπαίνετε κυριολεκτικά στον μυστήριο αυτό κόσμο των εφήβων που κάνουν τα πρώτα δειλά ανεξάρτητα βήματα στην ζωή τους. Συμμαχίες και κλειστά κλαμπ κακομαθημένων πλουσιόπαιδων, ανταγωνισμός, έρωτες και διαμάχες ζευγαριών, νέες φιλίες να γεννιούνται, παλιές να αναβιώνουν κτλ. Σε όλα αυτά εσείς γίνεστε μάρτυρας γεγονότων και πράξεων όπου σε αρκετές περιπτώσεις μπορείτε να επεμβαίνετε και να καθορίζετε το αποτέλεσμα όπως εσείς κρίνετε. Με την δυνατότητα διαχείρισης της ροής του χρόνου, μπορείτε να επεμβαίνετε σε περιπτώσεις παρενόχλησης μαθητών από συμμαθητές σας αλλά και του προσωπικού της ακαδημίας, να αποσπάτε πληροφορίες μέσω διαλόγων και να επιστρέφετε στο παρελθόν γνωρίζοντας πλέον τις σωστές απαντήσεις για να της χρησιμοποιείτε προς όφελος σας κτλ. Οι περιπτώσεις στις οποίες έχετε την δυνατότητα να επεμβαίνετε είναι πάρα πολλές και μόνο στο τέλος του παιχνιδιού, όταν έχετε μια πλήρη εικόνα, καταλαβαίνετε την εκπληκτική και πολύπλοκη δουλειά που έχει γίνει στον τομέα αυτό.

Πρώτη μέρα στο σχολείο.

Πρώτη μέρα στο σχολείο.

Οι επιπτώσεις των πράξεων σας δεν έχουν πάντα την επιθυμητή ευτυχή κατάληξη και όχι μόνο πρέπει να ζήσετε με αυτό το βάρος στην συνείδηση σας αλλά βλέπετε και τους χαρακτήρες γύρω σας να επηρεάζονται, οδηγώντας το παιχνίδι σε διαφορετικά μονοπάτια. Το Life Is Strange προσφέρει πάρα πολλές διαφορετικές επιλογές και δεν είναι δυνατό να τις δείτε όλες την πρώτη φορά που θα ολοκληρώσετε το παιχνίδι. Επιλογές που ποικίλουν σε δυναμική και σημασία, από την διαγραφή κάποιου προσβλητικού μηνύματος από τον πίνακα ανακοινώσεων έξω από το δωμάτιο ενός μαθητή, έως την αποτροπή αυτοκτονίας μιας μαθήτριας, τα πάντα έχουν σκηνοθετηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να επηρεάζουν την ροή της ιστορίας και η τροπή των γεγονότων μεταβάλλεται κάθε φορά που επεμβαίνετε στην ροή του χρόνου. Κατά την διάρκεια των πέντε επεισοδίων, η δράση σταδιακά κλιμακώνεται με τα τελευταία επεισόδια όπως είναι αναμενόμενο να απογειώνουν το παιχνίδι. Σκηνές και καταστάσεις όχι μόνο για γερά νεύρα αλλά και αρκετά φορτισμένες συναισθηματικά, που κάνουν και τους ποιο σκληροτράχηλους να λυγίσουν.

Όλα τα προαναφερθέντα δεν θα είχαν κανένα νόημα αν δεν υπήρχαν οι κατάλληλοι χαρακτήρες για να υποστηρίζουν τα γεγονότα που διαδραματίζονται στην Arcadia Bay. Η σταδιακή παρουσίαση αλλά και το βάθος των προσωπικοτήτων και χαρακτήρων εντυπωσιάζουν. Οι δημιουργοί του παιχνιδιού κατάφεραν να μεταφέρουν όχι μόνο την μικρή κοινωνία της ακαδημίας, αλλά και μιας μικρής πόλης με αρχή μέση και τέλος. Από τα μικροπροβλήματα των εφήβων της Blackwell Academy, σύντομα έρχεστε αντιμέτωποι με μια κοινωνία με τους δικούς της ξεχωριστούς ρυθμούς και ανησυχίες. Η δουλειά στην παρουσίαση και ανάπτυξη των χαρακτήρων είναι μοναδική. Σκληροτράχηλοι πρώην στρατιωτικοί, χήρες μητέρες, διακινητές ναρκωτικών, απλοί καθημερινοί άνθρωποι, συνθέτουν μια κοινωνία και προκαλούν ποικίλα συναισθήματα. Μια κοινωνία όπου ο καθένας λειτουργεί και πράττει ανεξάρτητα, όμως κάτι μυστήριο και σκοτεινό φαίνεται να συνδέει και να επηρεάζει τους πάντες.

Max και Chloe όπως λέμε Sherlock και Watson.

Max και Chloe όπως λέμε Sherlock και Watson.

Τα οράματα της Max για μια επικείμενη φυσική καταστροφή και η ανεξήγητη εξαφάνιση μιας μαθήτριας της ακαδημίας δείχνουν ότι συνδέονται με έναν ανεξήγητο τρόπο και εσείς καλείστε να λύσετε το μυστήριο. Κάθε φορά που επεμβαίνετε στην ροή του χρόνου και αλλάζετε το αποτέλεσμα ενός γεγονότος συμβαίνει το φαινόμενο της πεταλούδας, άλλοτε με τα αποτελέσματα να γίνονται αμέσως εμφανή και άλλοτε οι τύχες των πάντων γύρω σας να καθορίζονται σε ακαθόριστο χώρο και χρόνο από εσάς. Ο τρόπος με τον οποίο τα αποτελέσματα των πράξεων σας καθορίζουν τον κόσμο εκπλήσσει ευχάριστα και προκαλεί ποικίλα συναισθήματα, ακόμα και αν η κατάληξη είναι ο θάνατος άλλων χαρακτήρων. Το Life Is Strange είναι ένα διαδραστικό, κινηματογραφικό δράμα, με αρκετές έντονες στιγμές αγωνίας αλλά και δράσης. Δεν είναι λίγες οι στιγμές όπου βιώνετε αρκετά έντονες και αγχωτικές καταστάσεις όταν προσπαθείτε μέσα από απλοϊκούς γρίφους να αποτρέψετε τον θάνατο φίλων και γνωστών, όχι πάντα με το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αυτό είναι ένα από τα πιο δυνατά στοιχεία του Life Is Strange.

Αν και το πρώτο επεισόδιο ξεκινά αρκετά χαλαρά και αφορά τους απλοϊκούς προβληματισμούς εφήβων, σύντομα η κλίμακα επεκτείνεται πέρα από τον μικρόκοσμο της Blackwell Academy και με έναν ευφυέστατο τρόπο ολόκληρη η κοινωνία της Arcadia Bay επηρεάζεται αλλά και επηρεάζει τα γεγονότα που διαδραματίζονται στον κόσμο του παιχνιδιού. Το μεταφυσικό στοιχείο είναι κεντρικός μηχανισμός του παιχνιδιού, αλλά οι λογικές αντιδράσεις και πράξεις των καθημερινών ανθρώπων είναι αυτές που καθορίζουν την ροή τον γεγονότων χωρίς κανένας να γνωρίζει τις μακροχρόνιες επιπτώσεις των πράξεων αυτών. Κάθε χαρακτήρας είναι ένα κομμάτι ενός πολύπλοκου παζλ και εσείς καλείστε να βάλετε τα πράγματα στην θέση τους. Πέρα από τους χαρακτήρες που βοηθούν στην εξιστόρηση, τα πολλά διαδραστικά σημεία προσφέρουν πληροφορίες για το παρελθόν αλλά και το παρόν των χαρακτήρων και σε πολλές περιπτώσεις βοηθούν στο να σχηματίζετε το προφίλ του καθενός. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ευχάριστες εκπλήξεις και ανατροπές και είναι ένα δείγμα του βάθους και προσοχής που έχει δοθεί στην δημιουργία κάθε χαρακτήρα ξεχωριστά,αλλά και σαν σύνολο μιας κοινωνίας, ενός κόσμου.

Εφιάλτης ή πραγματικότητα;

Εφιάλτης ή πραγματικότητα;

Ενός κόσμου αρκετά όμορφου, με πλούσια έντονα χρώματα και πάρα πολύ καλό φωτισμό σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Χαρακτήρες και περιβάλλοντα δένουν άριστα με ζωγραφιστά στο χέρι κυρίως αντικείμενα δευτερεύουσας σημασίας όπως φωτογραφίες, έγγραφα κτλ. Τοποθεσίες γεμάτες ζωή, από τους διαδρόμους της ακαδημίας και το προαύλιο αυτής που σφύζουν από δραστήριους νέους, έως σπίτια γεμάτα με καθημερινά αντικείμενα, δημιουργούν στο σύνολο τους ένα πανέμορφο και ευχάριστο οπτικό αποτέλεσμα. Ο ηχητικός τομέας του Life Is Strange είναι ακόμα δυνατό σημείο του. Πάρα πολύ κάλες ερμηνείες με μεγάλη ποικιλία χαρακτήρων και προσωπικοτήτων, όπως ο αυστηρός πρώην στρατιωτικός που εργάζεται πλέον στην ασφάλεια και φύλαξη του σχολείου και νομίζει ότι ακόμα βρίσκεται στον πόλεμο, η αθώα σε βαθμό απάθειας και απόμακρη νεαρά που είναι καθημερινό θύμα παρενόχλησης, ο αυστηρός διευθυντής της σχολής, οι skaters της καθημερινής “γλώσσας του δρόμου”. Το σχεδόν άριστο voice acting χαλάει κάπως o κακός συγχρονισμός χειλιών και ομιλίας, που αν και αισθητικά χτυπάει άσχημα στο μάτι, δυστυχώς ή ευτυχώς συνηθίζεται γρήγορα. Αν και οι πρωταγωνιστές είναι κυρίως παιδιά, η μουσική επένδυση δεν ακολουθεί την μόδα ή τις μουσικές συνήθειες των νέων και σας ταξιδεύει μέσα από κιθαριστικά ατμοσφαιρικά κυρίως ακούσματα που συμβάλλουν στην σχετικά ανάλαφρη αρχική ατμόσφαιρα και γίνονται αρκετά σκοτεινά στην συνέχεια.

Η Dontnod, μετά την κριτική που δέχτηκε για το γραμμικό και μονοδιάστατο Remember Me, φαίνεται πως πήρε το μάθημα και αυτή τη φορά παραδίδει ένα μικρό αριστούργημα. Το Life Is Strange είναι ένα διαδραστικό δράμα με αρκετό βάθος και έντονες συναισθηματικά στιγμές, που σπάνια βλέπουμε σε παιχνίδι. Συστήνεται ανεπιφύλακτα σε όλους τους gamers.

 • Χαρακτήρες με βάθος
 • Καλές ερμηνείες
 • Αξίζει να το παίξετε πολλαπλές φορές
 • Προκαλεί ποικίλα και έντονα συναισθήματα
 • Άριστη δράση και σταδιακή κλιμάκωση του σεναρίου
 • Ισορροπία μεταξύ μεταφυσικού και πραγματικότητας
 • Σχετικά μικρή διάρκεια
 • Ο συγχρονισμός χειλιών και ομιλίας
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 9.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4, Xbox One, PS3, Xbox 360, PC (review)
ΑΝΑΠΤΥΞΗ:Dontnod
ΕΚΔΟΣΗ:Square Enix
ΔΙΑΘΕΣΗ:Ψηφιακό
ΕΙΔΟΣ:Επεισοδικό adventure
ΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player
ΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://lifeisstrange.com
HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:30/1/2015
PEGI:16
 • alessan

  Ειχα παιξει το πρωτο επεισοδιο κ μου αρεσε πολυ! Απλα ανακοινωσαν οτι θα το βγαλουν κουτατο οποτε θα το παρω τοτε 🙂

  • VagDog

   Κ εγω ετσι.... 😉

 • Zaratoth

  Μικρό σε συνολική διάρκεια; Το πρώτο επεισόδιο που τερμάτισα χτύπησε τρίωρο, γεγονός που το καθιστά μεγαλύτερο από επεισόδιο της Telltale (έχω τερματίσει Walking Dead Season 1 και Wolf Among Us και δεν ξεπερνούσε κάποιο επεισόδιο το δίωρο)

 • worms_arm

  Τα γραφικα παντως είναι χαλια. Δεν είναι next gen αυτο

  • bertsen84

   Ουτε να τρολλαρεις δε ξερεις, ποσο μαλλον απο τεχνολογια...

   • worms_arm

    Δεν τρολλαρω. Δεν εχει παλιογραφικα? Εγω τα βλεπωπολυ ψευτικα. Θα μπορουσαν σιγουρα να τα κανουν να φαινονται πιο αληθινα

    • george255

     δεν ειχαν το διαθεσιμο budjet

    • bertsen84

     Το τι μπορουσαν με το τι χρειαζοταν να γινει για το παιχνιδι αυτο , δειχνει οτι τρολλαρεις ή οτι απλα σου αρεσει να σχολιαζεις τα παντα αρνητικα. ΤΑ ΠΑΝΤΑ ομως συν οτι δεν εχεις την παραμικρη σχεση με το αντικειμενο , και απλα θες να εισαι "φωνη βοωντος εν τη ερημω" . Διαλεξε τι απο τα 2 συμβαινει.

     • worms_arm

      Δεν με παρακολουθείς. Δεν μπορεις να λες ότι σχολιαζω παντα αρνητικα γιατι δεν ισχυει

      Το συγκεκριμενο παιχνιδι δεν εχει ωραια γραφικα για την εποχη μας. Το βλεπω στις εικονες. Οσο για το ότι σε τετοια παιχνίδια δεν παιζουν ρολο τα γραφικα διαφωνω. Δεν είναι παιδικο. Απλα δεν μπορουσαν να φτιαξουν γραφικα

      • VagDog

       Αυτο που λες δεν ισχυει....Τα γραφικα του ειναι ετσι , επειδη η εταιρια το θελησε ετσι.... Ειχαν πει σε μια συνεντευξη τους πριν την κυκλοφορια του παιχνιδιου οτι τα γραφικα του παιχνιδιου θελουν να ειναι λιγακι καρτουνιστικα ( βλεπε Telltale). Οποτε αν θες γραφικα τυπου Uncharted, The Order , Quantum , ROTR κλπ κλπ , μαλλον δεν ειναι παιχνιδι για σενα...!!!

       • worms_arm

        Ναι σιγα. Απλα δεν θελανε να φορτωνουν γραφικα. Δικαιοκογιες ειναι

        • VagDog

         Οκ αποψη σου...Δε θα προσπαθήσω να σε πείσω !!!!

      • bertsen84

       Το παιχνιδι εχει αυτα τα γραφικα , και εχει ακομη καλυτερο τροπο αναπτυξης και σεναριο. Αν παιζεις adventures για τα γραφικα τους, ξανα, αποδεικνυεις ποσο σχετικος εισαι.

       Εισαι ανυπερβλητος... Δεν παιζεσαι με τιποτα... Που ξερεις αν σε παρακολουθω ή οχι; Αντε αλλη μια φορα να σου εχω απαντησει στο site... Αυτο δε σημαινει οτι δε διαβαζω το site και τις απαντησεις σου, οι οποιες απλα ερχονται να προστεθουν ως αντιθεση στα παντα. Σε λιγο δε θα εχεις με ποιον να εναντιωθεις και θα ερχεσαι σε αντιπαραθεση με τον εαυτο σου.

    • alessan

     σε αυτα τα παιχνιδια τα γραφικα δεν παιζουν και τοσο ρολο! Εξαλλου μπορει να μην ειναι τπτ φοβερο, αλλα την δουλεια τους (να αποδωσουν το τι γινεται στον κοσμο του παιχνιδιου) την κανουν και με το παραπανω 😉

  • Zaratoth

   Ο ρεαλισμός δεν είναι το παν.

 • stelios

  sir το review τρομερό,μόλις το διάβασα και μόλις με έβαλες σε σκέψεις για το συγκεκριμένο παιχνίδι...

 • Yiannis

  Για μένα αυτότο παιχνίδι μόνο χαρακτήρες με βάθος και καλές ερμηνείες δεν είχε. Καλογραμμένη κριτική, με έκανε να προσέξω κάποια θέματα που μου είχαν διαφύγει. Άλλα πέρα απο αυτό το παιχνίδι ήταν χάσιμο χρόνου :/

  • Kilia

   Δεν μπορω να παρω θεση για αυτα που λες μεχρι να το παιξω (θα γινει συντομα) αλλα η πολυ καλη κριτικη απο πανω συνηγορει για το αντιθετο.
   Τεσπα, η κριτικη παιζει να ειναι το καλλιτερο κειμενο που εχω διαβασει εδω μεσα, μπραβο.

 • Gerry

  Το βρηκα σε προσφορα στο steam λιγο πριν κυκλοφορησει το τελευταιο επεισοδιο χωρις να ειμαι σιγουρος για το ποσο καλο ειναι. Τελικα ειναι ενα απο τα παιχνιδια που απολαυσα πραγματικα οσο λιγα. Ο κοσμος ειναι οντως ολοζωντανος με εμφαση και προσοχη σε καθε λεπτομερεια, το συναισθηματικο δεσιμο και τα ηθικα διλημματα βασανιστικα και, παρολο που το φιναλε του ειναι λιγο αμφιλεγομενο, περασα πολλες ομορφες ωρες. Για οσους θελουν κατι χαλαρο, σαν διαδραστικη μινι σειρα, το προτεινω ανεπιφυλακτα

 • Chronix

  Είχα παίξει το πρώτο επεισόδιο και μου άρεσε αρκετά, σήμερα αγόρασα και την υπόλοιπη season.

  Για όσους δεν το ξέρουν σήμερα υπάρχει σε έκπτωση σε όλα τα marketplaces.

 • nick2010

  Μ' αρέσει που το πάνε όλα τα σύγχρονα adventures. Ίσως αυτό είναι το στυλ, που θα τα κάνει να ξαναγεννηθούν και να ξαναγαπηθούν απ' τον κόσμο.

  Μόλις πήρα και γω την season από steam (promotion έκπτωση 33%). 😀

 • Δημήτρης.

  Μια που είχα διαβάσει στις αρχές αρχές για αυτό το παιχνίδι, και μία αμέσως που το είχα ξεχάσει.
  Mέχρι που διάβασα το review , και το πήρα ποιο ζεστά το θέμα, τελικά κατέβασα και το demo , και με εξέπληξε ευχάριστα έχω να πω.
  Να κυκλοφορήσει με το καλό,κουτάτο και θα τσιμπηθεί , κάποια στιγμή , καλά να είμαστε και λεφτά να έχουμε...

 • Chronix

  Το τελείωσα σήμερα... πραγματικά με καθήλωσε. Σεναριάρα, με δυνατούς χαρακτήρες και πολλές ανατροπές, επιλογές που πραγματικά αλλάζουν την ροή της ιστορίας, μουσικάρα και πανέμορφο!

  Ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της χρονιάς, αν όχι το καλύτερο!

 • Sly

  Είμαι ο μόνος που είχε ανυπέρβλητα προβλήματα στον χειρισμό; Τόσο δύσκολο να πιάσω ή να δω κάποια αντικείμενα, που το παράτησα πριν καν βγω από το σχολείο. Και ξέρω από παιχνίδια. Δεν είμαι άσχετος. Κάποιος/α άλλος/η που είχε το ίδιο πρόβλημα;

  • bertsen84

   Μαλλον ο μονος εισαι 😛

 • Chronix

  Έρχεται και σε δισκάκι πλέον, σε limited edition, στις 22 Γενάρη...

  http://i.imgur.com/312haMN.jpg

  Θα το βρείτε στα ελληνικά καταστήματα στα 20 και 30 ευρώ, για PC και κονσόλες αντίστοιχα.

  Αν και το έχω σε digital μορφή, αυτή η έκδοση δεν χάνεται.

 • alessan

  Το τελειωσα και εγω χθες! Εξαιρετικο για την κατηγορια του παιχνιδι! Το σεναριο αργει λιγο να παρει μπροστα, αλλα προς το τελος ειναι καθηλωτικο! Δεν μου αρεσαν καποια ανουσια πραγματα που σε εβαζε να κανεις για να σε κρατησει λιγο παραπανω και να μην το τελειωσεις γρηγορα! Οι γριφοι του ειναι επιεικως απλοικοι με 1-2 εξυπνες εξαιρεσεις!
  Ελπιζω να μην πανε τα adventures προς αυτη την κατευθυνση και απλα να ειναι μια εξτρα κατηγορια μονα τους αυτα τα παιχνιδια, ως interactive movies ας πουμε! Οι επιλογες και σε αυτος -εκτος απο την τελευταια- και παλι μου φαινεται οτι υπαρχουν απλα για να υπαρχουν! δλδ η ροη της ιστοριας δεν θα αλλαξει ιδιαιτερα!

  Eχουν συνεχεια σε αυτο το στυλ παιχνιδιων το Back to the Future και το Tales from Borderlands! 🙂

 • gogos

  Το Life is Strange, όσο περίεργο και αν ακούγεται, μου έδωσε περισσότερο την αίσθηση μιας εξελιγμένης μορφής του Remember Me, παρά ενός παιχνιδιού το οποίο μπορεί να συγκριθεί άμεσα με το The Walking Dead. Η DONTNOD κράτησε και ανέπτυξε οτι άξιζε σε αυτό, δηλαδή τα Memory Remixes (ή αλλιώς το Butterfly Effect) και πέταξε οτι δεν προσέφερε κάτι ουσιαστικό στην εμπειρία, δηλαδή τα Beat 'em up κομμάτια και την ευθύγραμμη αφήγηση.

  Το αποτέλεσμα? Με μια λέξη εκπληκτικό! Απο τα παιχνίδια που σου αφήνουν προβληματισμούς και υλικό για σκέψη ακόμα και μέρες μετά τον τερματισμό τους. Μην περίμενε να βρείτε στο Life is Strange καλές ή κακές επιλογές. Μόνο επιλογές και αποτελέσματα. Όπως και στην ζωή άλλωστε.

 • Donald

  Σκέφτομαι να δώσω τα 26 κάτι ευρώ που κοστίζει η limited edition και να το αποκτήσω. Μόνο μια απορία: σε συζήτηση που είχα με gamer μου είπε πως στην ουσία παρακολουθώ ένα story όπου οι επιλογές μου δεν έχουν και ιδιαίτερη σημασία με αποτέλεσμα να φέρνει πιο πολύ σε ταινία. Δεν θέλω να ξαναπαίξω ένα Beyond: Two Souls. Θα μπορούσε κάποιος να μου δώσει περισσότερες πληροφορίες πάνω σε αυτό;

  • gogos

   Πέρα απο τα εναλλακτικά τέλη, προσπαθώντας όσο είναι δυνατόν να μην δώσω spoilers, θα σου πως πως καλείσαι να αποφασίσεις τις τύχες ορισμένων χαρακτήρων και να συνεχίσεις το παιχνίδι είτε με αυτούς ζωντανούς, είτε νεκρούς. Τώρα προδιαγεγραμμένα σημεία σαφέστατα και υπάρχουν, αλλά καμία σχέση με την περίπτωση του Beyond: Two Souls ή των παιχνιδιών της Telltale.

   • Donald

    Aυτό θα ρώταγα μετά. Αρα δεν είναι σαν ταινίες. Γιατί τα παιχνίδια της Telltale είναι μετριότητες ολκής! Στο gameplay μπορώ να κάνω και άλλα πραγματάκια πέρα από το main story;

    • gogos

     Ναι υπάρχουν κάποια side πραγματάκια, τα οποία αν θέλεις τα κάνεις, αν θέλεις τα προσπερνάς. Oπως έγραψα και πιο πάνω, δεν θεωρώ οτι το Life is Strange συγκρίνεται άμεσα με τα παιχνίδια της Telltale. Έδω "παίζεις" με το φαινόμενο της πεταλούδας για να ολοκληρώσεις objectives και παράλληλα ο μηχανισμός επεμβαίνει στο dialogue wheel, ώστε να "διορθώσεις" τις απαντήσεις που έδωσες, σε περίπτωση που αυτές δεν είχαν τα αποτελέσματα που θα ήθελες.

  • http://game20.gr/author/terminator/ Terminator

   Διάβασε το review

   "Κάθε φορά που επεμβαίνετε στην ροή του χρόνου και αλλάζετε το αποτέλεσμα ενός γεγονότος συμβαίνει το φαινόμενο της πεταλούδας, άλλοτε με τα αποτελέσματα να γίνονται αμέσως εμφανή και άλλοτε οι τύχες των πάντων γύρω σας να καθορίζονται σε ακαθόριστο χώρο και χρόνο από εσάς. Ο τρόπος με τον οποίο τα αποτελέσματα των πράξεων σας καθορίζουν τον κόσμο εκπλήσσει ευχάριστα και προκαλεί ποικίλα συναισθήματα, ακόμα και αν η κατάληξη είναι ο θάνατος άλλων χαρακτήρων."

   • Donald

    Το διάβασα Termi. Απλά πολλές φορές το φαινόμενο της Πεταλούδας είναι για τα μάτια του κόσμου σε πολλούς τίτλους 🙂

   • gogos

    Ακριβώς αυτό. Απο την προσωπική μου εμπειρία, έχοντας δει παράλληλα και τις άλλες εναλλακτικές, μπορώ να επιβεβαιώσω πως το review αντιπροσωπεύει αυτό που έπαιξα.

    • Donald

     Τέλεια. Οπότε με βλέπω να τσιμπάω άμεσα limited! Ευχαριστω για τη βοήθεια!

    • alessan

     Παντως ουσιαστικα μονο η τελευταια αποφαση αλλαζει το τι γινεται! Επειδη δεν ειναι σωστο σε αυτο να κανουμε spoilers απλα επειδη το επαιξα δυο φορες μου φανηκε οτι οι υπολοιπες αποφασεις ψιλοακυρωνονται καθε φορα! Ή δεν ειναι τοσο σημαντικες μεχρι το φιναλε που αναλογα τι διαλεγεις αλλαζει κ το τελος!

     • gogos

      Νομίζω οτι καταλαβαίνω σε ποιο κομμάτι ακριβώς αναφέρεσαι και εν μέρει έχεις δίκαιο, ομως ανεξαρτήτως αυτού το παιχνίδι είναι πιστό το εξής μήνυμα :

      Life is strange is a story based game that features player choice, the consequences of all your in game action and decisions will impact the past, present and future

      πολύ περισσότερο απο οποιοδήποτε game έχει αναπτύξει η Telltale μέχρι τώρα. Αν ξέφευγαν τόσο πολύ απο τον βασικό κορμό, θα έπρεπε οικονομικά να ήταν σε θέση να αναπτύξουν δύο τελείως διαφορετικά 4α επεισόδια. Για τα 20 ευρώ που ζητάνε, αυτό που προσφέρουν είναι υπέρπληρες. Ωστόσο θα ήθελα να δω πολύ ένα δεύτερο μέρος μέσα στο ίδιο σύμπαν με διαφορετικά πρόσωπα σε Full Budget τίτλο, που να αναπτύσσει ακόμα περισσότερο τις ιδέες τους. Αν κρίνουμε απο την επιτυχία του πρώτου, δεν το θεωρώ απίθανο να συμβεί κάτι τέτοιο.

 • gerasimos

  <3333333333333333

  μόνο αυτό θα γράψω κ πώς μπαίνω episode 3

  • gerasimos

   Μιλάμε παίζει να είναι μέσα στα 10 αγαπημένα μου παιχνίδια κ δεν το έχω τελειώσει ακόμα!Το τέλος του επειδόσιο 3 μου γαμ@@@ την ψυχολογία κυριολεκτικά!

   Να ρωτήσω κάτι..όταν τελειώνω τα επεισόδια στο τέλος μου δείχνει ποιές είναι οι πιο σωστές απαντήσεις η αυτές που έχουν βάλει περισσότερο στον κόσμο?Νομίζω τις κάνω σωστά όλες αν κ κανά δύο φορές έβαλα την λογική απο το να κάνω χαρούμενη την chloe(αν κ την έχω κάνει μάγκα με αυτά που της έχω δώσει).

   Ελπίζω μην με απογοητεύσει το ending..fingers crossed 😛

   • gerasimos

    στο επεισόδιο*

   • alessan

    Δεν υπαρχπυν σωστες αποφασεις! Αυτο που σου δειχνει ειναι τι αποφασησαν κ οι υπολοιποι που το επαιξαν! Στατιστικο! 😉

    • gerasimos

     υπάρχουν σωστές αλλά κάπως διαφορετικά οπότε δεν το γράφεις καλά έτσι όπως το εννοείς

   • Donald

    Δεν υπάρχει σωστό λάθος οπότε Don't Worry. Βλέπεις απλά τι έχει πει ο κόσμος ενώ υπάρχει φίλτρο για να δεις τι έχουν πει και οι φίλοι σου. Συμφωνώ μαζί σου πως είναι παιχνιδάρα! Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψει κάποιος την ποιότητα του συγκεκριμένου τίτλου.

   • alessan

    Το τελευταιο επεισοδιο ειναι το πιο δυνατο κατα την γνωμη μου 🙂

    • Donald

     Προσωπικά, δεν μπόρεσα να ξεχωρίσω κάποιο! Όλα είναι ένα και ένα! Τίτλος που άξιζε και με το παραπάνω τα 25 ευρώ που έδωσα για την Collector's.

    • gogos

     Καλά το τελευταίο έχει κάποια plots twists, τα οποία σε αφήνουν με στόμα ανοιχτό. Tα πρώτα επεισόδια βασίζονται κυρίως στην παρουσίαση των χαρακτήρων και στις μεταξύ τους σχέσεις. Χτίζουν ένα υπόβαθρο για αυτό που θα ακολουθήσει απο το 4ο επεισόδιο και μετά, όπου η κατάσταση ξεφεύγει σε τρομακτικό βαθμό.

     • alessan

      Αυτο! Απο τα μεσα του 4ου κ στο 5ο κορυφωνεται εξαιρετικα!

 • gerasimos

  μοναδικό το παιχνίδι αλλά με έκανε κομμάτια...

  • Donald

   Γιατι;

   • gerasimos

    γιατί σχεδόν οι περισσότερες επιλογές δεν αφήνουν ικανοποίηση κ σε κοπανάνε..στιγμές που έπρεπε να κανείς το σωστό η να βγάλεις τον εγωισμό σου,να βλέπεις να αλλάζεις την ιστορία στο τέλος κ με το ending που προσωπικά διάλεξα να μην μπορεις να ειδοποιηςεις κάποια άτομα για τα λάθη τους.επιπλέον είναι γεμάτο προβληματισμούς κ το τέλος σε μαχαιρώνει γιατί δεν υπάρχει χαρούμενο τέλος.ενεινα ικανοποιημένος για την επιλογή μου(το ειδα εγωιστικά το θεμα) αλλά σε αφήνει όπως έγραψα κομμάτια..

    • gerasimos

     το soundtrack θα το ακούω για καιρό κ τους χαρακτηρες δεν θα τους ξεχάσω ποτέ!

     *έμεινα στο πρώτο κείμενο αν μπορεις διόρθωση termi

     • alessan

      Στο τελος παντως κανει save πριν την τελευταια επιλογη οποτε μπορεις να δεις κ τα δυο τελη!

      • gerasimos

       εννοείται πώς το έχω δεί αλλά δεν θέλω να το κάνω έτσι..στο δεύτερο μου playthrough λοιπόν