alt text

Η φυσιογνωμία του Leisure Suit Larry είναι λίγο-πολύ γνωστή στους περισσότερους, αφού ο συγκεκριμένος ερωτιάρης χαρακτήρας έχει πρωταγωνιστήσει σε αρκετά adventure παλαιάς κοπής. Με τη βοήθεια crowdfunding λοιπόν, το πλήρες remake του πρώτου Leisure Suite Larry, είναι εδώ. Είστε έτοιμοι για ένα παιχνίδι γεμάτο ερωτικά υπονοούμενα, άκομψες ατάκες και πολλές ειρωνικές μπηχτές;

Στο παιχνίδι αναλαμβάνετε το ρόλο του Larry, που είναι απεγνωσμένος, παρθένος και 40άρης! Έχοντας βαρεθεί την υπάρχουσα ζωή του, ο Larry αποφασίζει να την αλλάξει, πηγαίνοντας στην πόλη Lost Wages. Ο βασικός του σκοπός είναι να ρίξει γυναίκες στο κρεβάτι και ίσως να ζήσει τον πραγματικό έρωτα. Το αν καταφέρνει να ολοκληρώσει τους στόχους του κατά την διάρκεια της περιπέτειας, το αφήνω να το μάθετε παίζοντας το Leisure Suit Larry Reloaded, που ακολουθεί κατά γράμμα την ιστορία του αρχικού τίτλου.

Κάθε φορά που ξεκινάτε το παιχνίδι, πρέπει να απαντάτε σε πέντε ερωτήσεις γενικού περιεχομένου, για να "αποδείξετε" πως είστε πάνω από 16 χρονών. Το remake ακολουθεί τα χνάρια του προκατόχου του, προσπαθώντας να μην "χαλάσει" τα μάτια των επίδοξων νεαρών που θέλουν να παίξουν το "ακατάλληλο" αυτό παιχνίδι. Πόσο παλαιάς κοπής άποψη είναι αυτή; Στο κάτω-κάτω, το παιχνίδι δεν είναι δα και ΤΟΣΟ ακατάλληλο. Ποτέ δεν κατάλαβα πώς γίνεται το αιματοκύλισμα του Call Of Duty να είναι αποδεκτό και την ίδια στιγμή μερικά σεξουαλικά υπονοούμενα γεμάτα νόημα να είναι καταδικαστέα. Αλλά ΟΚ. Αποφασίζεις να βάλεις στο παιχνίδι σου ερωτήσεις. Το δέχομαι. Αλλά να τις έχεις εκεί, ΚΑΘΕ φορά πριν ξεκινήσει το παιχνίδι, μήπως είναι λιγάκι υπερβολικό και ανούσιο; Για να μην το κουράζω, οι ερωτήσεις είναι αρκετά εξειδικευμένες και πολλές φορές ανέτρεξα στο Google για να βρω τις απαντήσεις. Ακολούθως βρήκα έναν τρόπο να τις αποφεύγω και όλα καλά.

Έξω από το bar σκέφτεστε τις επόμενες κινήσεις σας, στη ζωή και στο παιχνίδι...

Έξω από το bar σκέφτεστε τις επόμενες κινήσεις σας, στη ζωή και στο παιχνίδι...

H πόλη Lost Wages αποτελείται από πέντε μονάχα κτίρια που μπορεί να επισκεφτεί και να εξερευνήσει ο Larry χρησιμοποιώντας το ταξί που εξυπηρετεί τις μετακινήσεις της περιοχής. Το κάθε κτίριο έχει αρκετούς χαρακτήρες με τους οποίους μπορείτε να αλληλοεπιδράσετε, χρησιμοποιώντας τα κλασικά εργαλεία των point-and-click adventure, που δεν είναι άλλα από τα: κοίταγμα, περπάτημα, ομιλία, άγγιγμα, αίσθηση και χρήση αντικειμένου. Φυσικά υπάρχει και κόστος των πράξεων και των μετακινήσεών σας. Στο παιχνίδι μπορείτε να ξοδεύετε χρήματα πχ για να αγοράσετε ποτά στο μπαρ ή να πάτε σε κάποιο άλλο κτίριο με το ταξί. Εάν νιώθετε τυχεροί, μπορείτε να τζογάρετε στoυς κουλοχέρηδες για να βγάλετε περισσότερα χρήματα, αναλαμβάνοντας το αντίστοιχο ρίσκο. Εάν βέβαια τα χρήματά σας λιγοστέψουν, ένας άστεγος σας λυπάται (!!) και σας δίνει κάποια χρήματα για να ορθοποδήσετε ξανά. Με ρέγουλα λοιπόν, ο τζόγος και οι σπατάλες.

Η φιλοσοφία του Leisure Suite Larry Reloaded, είναι απλή και γνωστή. Για να προχωρήσετε στην περιπέτεια, πρέπει να κάνετε συγκεκριμένες πράξεις που εξελίσσουν την ιστορία. Να βρείτε και να χρησιμοποιήσετε πράγματα στον χώρο του παιχνιδιού, να μιλήσετε σε ανθρώπους με τη σωστή σειρά και φυσικά να λύσετε γρίφους που παρουσιάζονται μπροστά σας. Για να τους ξεπεράσετε πρέπει να σκεφτείτε και να εφαρμόσετε μέθοδο trial and error, καθώς αρκετοί από αυτούς, μπορεί να σας στοιχίσουν μέχρι και τη ζωή σας. Εδώ υπάρχει και η μεγαλύτερη αλλαγή από το αρχικό παιχνίδι του 1987. Εάν πεθάνετε κατά τη διάρκεια ενός γρίφου, δε χρειάζεται να ξεκινήσετε από το τελευταίο σας save, αφού πλέον υπάρχει το retry για να ξαναπροσπαθήσετε.

Μέσα στο bar μπορείτε να συναντήσετε κάθε λογής και διαλογής ανθρώπους.

Μέσα στο bar μπορείτε να συναντήσετε κάθε λογής και διαλογής ανθρώπους.

Η ιστορία και η εξέλιξή της, για τα σημερινά δεδομένα είναι ρηχή και πολύ απλή. Μην περιμένετε περίπλοκες και συγκλονιστικές ανατροπές με ίντριγκες και αναπάντεχες αλλαγές σεναρίου. Τα πάντα ακολουθούν μια γραμμική εξέλιξη, που σε κάποιες στιγμές αγγίζει το όριο του βαρετού. Αρκετές φορές "έπιασα" τον εαυτό μου να σκέφτομαι "OK, τελείωνε.. πάμε παρακάτω σε παρακαλώ" κάνοντας το όλο "ψάξε και βρες" μια αγγαρεία. Φυσικά έχουν προστεθεί μερικά καινούρια πράγματα βγαλμένα από την τωρινή μόδα (βλ. Angry Birds) που δεν καταφέρνουν να αναζωπυρώσουν το ενδιαφέρον.

Ας περάσουμε στο οπτικό μέρος του παιχνιδιού. Τα γραφικά είναι φτιαγμένα από την αρχή και θυμίζουν αυτά του Leisure Suit Larry 7 για όσους ξέρουν. Τα ξεχωρίζω σε δύο κατηγορίες. Τα γραφικά για το περιβάλλον, αν και στατικά, είναι σχεδιασμένα με ένα καρτουνίστικο στιλ με αρκετές λεπτομέρειες και είναι πολύ ευχάριστα στο μάτι. Οι χαρακτήρες, από την άλλη, ακολουθούν το ίδιο στιλ αλλά είναι πολύ πιο απλοί και ιδιαίτερα "κοφτοί" και χοντροκομμένοι στις κινήσεις τους. Για να σας πως την αλήθεια, όταν είδα τον Larry να κάνει διάφορες κινήσεις, νόμιζα πως έβλεπα animated .gif αρχείο κακής ποιότητας. Επίσης, η N-Fusion, στην προσπάθειά της να δώσει περισσότερη ζωή στο παιχνίδι, πρόσθεσε μια επαναλαμβανόμενη κίνηση στους στατικούς χαρακτήρες, την οποία κάνουν ξανά και ξανά, κουράζοντας τον παίκτη.

Ο τίτλος του 1987, μουσικά ήταν σχεδόν άδειος. Τώρα στο remake, η μουσική έχει αναβαθμιστεί και φυσικά έχουν προστεθεί φωνές στους χαρακτήρες με αρκετά καλή και ρεαλιστική απόδοση. Σε αυτό τον τομέα έχει γίνει προσεγμένη δουλειά που φαίνεται ακόμα και από το tutorial. Ξεχωριστή μνεία αξίζει η φωνή του αφηγητή, που είναι όλα τα λεφτά και με κάθε ευκαιρία ειρωνεύεται και μειώνει τον Larry.

To παιχνίδι τύπου Angry Birds είναι από τις λίγες προσθήκες που έχουν γίνει στον τίτλο.

To παιχνίδι τύπου Angry Birds είναι από τις λίγες προσθήκες που έχουν γίνει στον τίτλο.

Δεν μπορώ να πω πως είμαι ικανοποιημένος με το Leisure Suit Larry Reloaded. Η διάρκεια του παιχνιδιού δεν ξεπερνά τις πέντε ώρες, και όταν έπεσαν οι τίτλοι τέλους, έμεινα με μια στυφή γεύση. Αν και μιλάμε για remake ενός αρχαίου παιχνιδιού, δεν μπορώ να μην το κρίνω με τα σημερινά δεδομένα. Σεβασμός στην ιστορία της σειράς, αλλά...

 • Όμορφα περιβάλλοντα
 • Ζωντανές και απολαυστικές οι φωνές των χαρακτήρων
 • Ρηχή ιστορία
 • Οι εισαγωγικές ερωτήσεις είναι τουλάχιστον περιττές
 • Αφύσικες και κοφτές κινήσεις των χαρακτήρων
 • Το θέμα sex κουράζει
 • Μικρό
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 5.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PC
ΑΝΑΠΤΥΞΗ:N-Fusion Interactive
ΕΚΔΟΣΗ:Replay Games
ΔΙΑΘΕΣΗ:Download
ΕΙΔΟΣ:Adventure
ΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player
ΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://www.replaygamesinc.com/index/get-game?gameId=13
HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:27/6/2013
PEGI:-
 • forneverarrow

  Πήγαινα δημοτικό όταν ήταν στα πάνω της η σειρά. Ακόμα να καταλάβουν ότι έχει καταντήσει κουραστικό το συγκεκριμένο game?

 • Hilfmir

  Κατά τη γνώμη μου, αν και όλα αυτά που γράφει ο reviewer είναι σεβαστά, θεωρώ ότι η προσέγγιση που ακολουθεί είναι λανθασμένη. Το παιχνίδι είναι ένα αξιολογότατο remake ενός πολύ παλαιού και ιστορικού παιχνιδιού που απευθύνεται σε συγκεκριμένο κοινό (σε old-school adventurers δηλαδή που μεγάλωσαν με τέτοιου είδους παιχνίδια) και ως εκ τούτου, έτσι θα έπρεπε θα κριθεί.

  Αντίθετα το κείμενο κρίνει το παιχνίδι εξ' ολοκλήρου με τα σημερινά δεδομένα, όπου (ω, τι έκπληξη) σαφώς και δε μπορεί να σταθεί. Αρνητικά τύπου "ρηχό σενάριο" ή "μικρή διάρκεια" ήταν γνωστά εκ των προτέρων, πριν ακόμα καλά καλά δούμε τα πρώτα screenshots του remake.

  • Zaratoth

   Συμφωνώ. Εξάλλου όσοι το πλήρωσαν στο kickstarter ήξεραν εξαρχής ότι πλήρωναν ένα remake και οι περισσότεροι λογικά είχαν κάψει και το original.

  • Blade

   Συμφωνώ κι εγώ. Ως remake ενός κλασικού-αρχαίου παιχνιδιού είναι απολύτως επιτυχημένο. Νομίζω ότι δεν πρέπει να το κρίνουμε ως καινούργιο παιχνίδι διότι δεν είναι καινούργιο παιχνίδι. Από τα αρνητικά του review, μόνο με το δεύτερο συμφωνώ.

 • Nomus

  Εμενα παλι μου θυμιζει αυτο που μου'λεγε ο πατερας μου...

  http://www.youtube.com/watch?v=AS1HIThPcz8

 • Giannis Giapitzakis

  Μου αρέσουν αρκετά τα point n click adventures, οχι λόγω gameplay που θεωρώ ότι είναι το χειρότερο που θα μπορούσε να έχει ένα βιντεοπαιχνίδι, αλλά λόγω της ιστορίας. Ας πουμε το Dig και το Loom είχαν κάτι ενδιαφέρον να διηγηθούν και για αυτό με τράβηξαν ως το τέλος.
  Αυτό το παιχνίδι τι το συναρπαστικό έχει ώστε να σε πεισει να επενδύσεις πάνω του; Τα πάντα είναι αδιάφορα και ανώριμα. Απο το σενάριο μέχρι τους διαλόγους. Γιατί να ασχοληθείς;

 • nick2010

  Εγώ πάλι θεωρώ ότι το review βασίστηκε σε λάθος αρχές και το αδίκησε πολύ το παιχνίδι.

  Ένας κλασικός adventurας θα ήταν πιο ακριβής στην προσέγγιση του συγκεκριμένου REMAKE (το τονίζω παιδιά, γιατί εξαρχής από kickstarter ήταν γνωστές οι προθέσεις του Al Lowe και το που θα πήγαινε το developement του παιχνιδιού), χωρίς να περάσουν στο μυαλό συγκρίσεις με σημερινά games. Άδικο.

  P.S. ΟΙ αρχικές ("περιττές" κατά τον reviewer) ερωτήσεις ήταν και παραμένουν ένα από θρυλικά trademarks του αρχικού παιχνιδιού και μπήκαν ξανά (ανανεωμένες φυσικά) μετά από παράκληση των απανταχού adventurers. To λέω γιατί δυστυχώς ο reviewer το παρεξήγησε και αφαίρεσε κι άλλο απ' τη βαθμολογία.

  P.S. 2 Γι' αυτό (χωρίς παρεξήγηση) λέω ότι καλό θα ήταν τέτοιου είδους reviews να γίνονταν από παιδιά (ή και μεγαλύτερους, χεχε) της τσουρινακινής σχολής (ο νοών νοείτο).

  Φιλικά.

  • Lcfr

   Θεωρώ τον εαυτό μου καθαρό "adventurα" όπως το γράφεις.

   Με τα Adventure Games μεγάλωσα και εξακολουθώ να τα αγαπώ. Το 2ο remake του Larry 1, είχα την τύχη να το παίξω (όχι μέχρι το τέλος του) το 1996, κάτι που οι περισσότεροι αναγνώστες προφανώς δεν θα το κάνουν μιας και είναι πολύ ξεπερασμένος τίτλος πλέον.

   Αυτό το 2ο remake, το έκρινα σαν ένα παιχνίδι που ναι μεν είναι ένα kickstarter project, αλλά απευθύνεται σε ένα κοινό το 2013, που πρέπει να πληρώσει για να το αποκτήσει.

   Δεν είναι δωρεάν.

   Και φαντάζομαι οι περισσότεροι αναγνώστες δεν θα αγοράσουν ένα παιχνίδι, επειδή κάποτε ήταν τεράστιο και groundbreaking. Μερικοί ίσως το κάνουν. Όχι όμως η πλειοψηφία.

   Κλείνοντας, έχω κάτι να σου πω για την "Τσουρινάκικη" σχολή. Μήπως εννοείς την εποχή που το 9 και το 10 ήταν δεδομένο σε κάθε adventure game που παρουσίαζε ο συγκεκριμένος αρθρογράφος του PCmaster? Έχω διαφωνήσει αρκετές φορές με την σκοπιά που έβλεπε τα παιχνίδια τότε, αλλά ότι και να έκανα, δεν άλλαζε άποψη. Ήταν η μόνιμη διαφωνία μας.

   Σε ευχαριστώ για το σχόλιό σου.

   • nick2010

    Ποιος μίλησε για δωρεάν ? Εγώ προσωπικά δεν κρίνω τους τίτλους από αν είναι δωρεάν, indie ή εντελώς retail από Blizzard ή ΕΑ μεριά. Αυτό που κοιτάω, πιστεύω και συ, είναι το περιεχόμενο. Και αν μου κάνει κλικ.

    Το συγκεκριμένο, καλώς ή κακώς, έχει το ιδίωμα να απευθύνεται όχι απλά σε κοινό που παίζει παιχνίδια το 2013, αλλά adventures και όχι επειδή είναι πιο casual από ένα κάψιμο σε COD ή WOW, αλλά επειδή τα αγαπάει και χαίρεται όταν βλέπει ότι κάποιοι τα θυμούνται ακόμη και σήμερα.

    Και εδώ έρχεται και η ένστασή μου. Τον συγκεκριμένο τίτλο θα μπω στον κόπο να το αγοράσω όχι επειδή περιμένω σύγχρονους "παπάδες" από τον Al Lowe, αλλά επειδή θα ΞΑΝΑΠΑΙΞΩ ΚΛΑΣΣΙΚΟ LARRY !!! Κυρίως από νοσταλγία.

    Αυτό και μόνο με υποχρεώνει να δω με σεβασμό το συγκεκριμένο πόνημα (χωρίς βέβαια να παραβλέψω τυχόν λάθη γραφικών, ιστορίας, interface κλπ. αν υπάρχουν), ιδίως, μάλιστα, όταν τρανταχτά λέει ότι ΔΕΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙ ΚΑΤΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ αλλά ρετουσάρει το all time classic "LEISURE SUIT LARRY IN THE LAND OF THE LOUNGE LIZARDS" σε κάτι πιο φρέσκο και πιο κόμικ.

    Όσον αφορά στην αναφορά μου στον Αντρέα, με παρεξήγησες... δεν εννοούσα (ούτε υπονοούσα) ότι χρειάζεται εδώ διθυραμβική βαθμολογία (πράγματι εποχές 1990 με sierra και lucasarts δεν έβλεπες στο PC MASTER μικρές βαθμολογίες), απλά ότι ένα τέτοιο παιχνίδι είναι "ειδικό" (όπως πχ. ένα Battlefield, ή ένα ARMA) και αυτός που θα το "δει" πρέπει να είναι επίσης ειδικός.

    Φυσικά, μετά τα όσα μου απαντάς, δεν έχω λόγους να σε αμφισβητήσω.

    Απλά λεω τη γνώμη μου.

    Σ' ευχαριστώ για το review.

   • Bibliolover

    Lcfr δεν ειχα σκοπο να γράψω στο site αν και διαβαζω τα review του site αλλα μιλάς για εναν ανθρωπο που τα review του έγραψαν ιστορια στο ελληνικό gaming (Παρασκευα Tσουρινάκη) και αποτελεί ασύστολο ψέμα να λες ότι εβαζε σε καθε adventure game 9-10 !!!!!!

    Ηταν απόλαυση να διαβαζεις τα αναλυτικότατα review του ( ανέλυε μέχρι και τα συναισθήματα που του προκαλούσε η εκάστοτε μουσική του παιχνιδιου !!!!!) . Πολλοι αγοράζαν το pc master για να διαβάσουν κριτική του γιατι ειχε λογοτεχνική ματιά στο πως εβλεπεε τα gaming.

    Yστερόγραφο

    1) Ελπίζω να μην σβηστεί το σχόλιό μου
    2) Ο κ Παρασκευας Τσουρινάκης ήταν κυρίωs λατρεις των Crpg.
    3)Για τους μικρότερους των 25 ετων ας ψάξουν στου google για κριτικές του.

 • Labrosviz

  Το παιχνιδι για τους πιο παλιούς όπως εγω αξίζει και μάλιστα πολλά...μόνο και μόνο που μου θυμίζει λιγο τα παιδικά μου χρόνια το λάτρευω...απο την άλλη όμως η πραγματικότητα ειναι ότι σήμερα δεν μπορει να σταθεί στις νεαρές ηλικίες...πιστεύω λοιπόν ότι ο αρθρογράφος εχει ένα δίκιο...αγόρασα την iPad έκδοση και πράγματι αξίζει πολυ...μακάρι να βλέπαμε και αλλα remake σε ιστορικά adventures...να δω remake ας πούμε του shadow of the comet και θα ξεραθω...,!!!θελουμε και αλλα remake!!!!

 • witches

  Το οτι ηταν αφελες κ ανωριμο πιστευω οτι το εκανε κλασσικο.
  Αν δεν κανω λαθος για την ημερομηνια ειχα στην amiga το Larry 1 του 1991. Με "στεναχωρει" λιγο να βλεπω να βλεπω σχολια οπως "ρηχη ιστορια" κ γενικα πιστευω οτι η βαθμολογιες το αδικουν. Ειναι σαν να βλεπεις ταινια τελη '80 John Carpenter με Kurt Russell και να περιμενεις σεναριο και ερμηνειες.
  Ε οχι, καποια πραγματα ειναι κλασσικα για αυτο που ειναι/ηταν. Προφανως και το remake πονταρει καθαρα στην νοσταλγια των παλιων adventures.
  PS1 Btw οι εισαγωγικες ερωτησεις υπαρχουν κ στο πρωτο
  PS2 προσωπικα ποτε δεν ημουν φανατικος των adventure games

 • kats

  Τσουρινακης και κράτσας ήταν ο λόγος που πολλοί αγόραζαν το συγκεκριμένο περιοδικό και μετά την αποχωρηση τους σταμάτησαν να το αγοράζουν.
  Η αναφορά σου στο όνομα αυτο,που άποψη σου ειναι βέβαια,νομίζω ότι δείχνει ξεκάθαρα ότι δε γίνεται ο καθένας να γράφει ένα review κι έτσι απλα να λέγεται και reviewer.
  Φιλικά πάντα.