Wii: Αποχαιρετώντας την Επανάσταση

, Παρασκευή 30 Νοέμβριος 2012 0  

Στον απόηχο του ερχομού του Wii U, με το οποίο ξεκινά η επόμενη γενιά, νιώθω την ανάγκη να αποχαιρετίσω έναν πολύ καλό φίλο: το Wii. Αν και θα κυκλοφορεί για αρκετά χρόνια ακόμα, το Wii ουσιαστικά παραδίδει τη σκυτάλη στον διάδοχό του και χάνεται στο ηλιοβασίλεμα.

Η ύπαρξη του Wii έγινε γνωστή το 2004, όσο γινόταν κουβέντα για τον διάδοχο του GameCube, ενώ η Nintendo παρουσίαζε μια άλλη φοβερά πετυχημένη συσκευή, το DS. Το Wii άρχισε να σχεδιάζεται αφότου η Nintendo έβγαλε τον Κύβο το 2001, υπό την κωδική ονομασία “Revolution”. Όπως ο ίδιος ο Shigeru Miyamoto έχει δηλώσει σε συνέντευξή του, “υπήρχαν ήδη πολλές δυνατές κονσόλες στην αγορά, οπότε το να βγάζαμε τη δικιά μας θα ήταν σαν να βάζαμε δεινόσαυρους να παλέψουν για την επιβίωσή τους”. Γι αυτό, ο βασικός σκοπός του Wii δεν ήταν η δύναμη του hardware, αλλά η διαφορετική εμπειρία παιχνιδιού. Στην Ε3 2005 είδαμε την κονσόλα, και λίγους μήνες αργότερα, στο TGS 2005, έσκασε μύτη και το Wii Remote. Η ανακοίνωση της ονομασίας “Wii” προκάλεσε ανάμικτες εντυπώσεις, όμως όλα αυτά ξεχάστηκαν όταν το κοινό είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει τη νέα κονσόλα. Όταν τελικά το Wii βγήκε στην αγορά το 2006, εκτοξεύθηκε αμέσως στην κορυφή των πωλήσεων για χρόνια. Βλέποντας το Wii να... τυπώνει χρήμα για τη Nintendo, οι ανταγωνιστές Sony και Microsoft έβγαλαν τις δικές τους συσκευές με motion controls. Μάλιστα η Sony έσπευσε να φωνάξει “me too!” προσθέτοντας motion controls στο παραδοσιακό χειριστήριο του PS3 (Sixaxis), δυνατότητα που αποδείχθηκε πρακτικά άχρηστη.

Το δικό μου Wii το απέκτησα κατά την επίσημη κυκλοφορία. Ήμουν ακόμα φοιτητής στην Μυτιλήνη και ήταν η πρώτη κονσόλα που αγόρασα την ημέρα κυκλοφορίας (ή μια ημέρα πριν για την ακρίβεια.) Έχοντας ξοδέψει άπειρες “εργατοώρες” στο Wii έκτοτε, μπορώ σχεδόν με σιγουριά να πω ότι το Wii υπήρξε καλή κονσόλα σε γενικές γραμμές, παρά την απογοητευτική υποστήριξή του από τις εταιρείες, οι οποίες είτε το αγνοούσαν τελείως, είτε το γέμιζαν με... σκουπιδαριό. Η ίδια η Nintendo επίσης δεν φέρθηκε καλά στην κονσόλα της σε θέματα updates, online υποστήριξης και άλλων μικρών πλην σημαντικών πραγμάτων.

Τα αστεία για το όνομα Wii ήταν πολλά.

Ας ξεκινήσω με το “θάψιμο” του Wii, να φεύγει από την μέση και να μας μείνει το καλό κομμάτι στο τέλος. Το Wii είχε πολλά αρνητικά. Στην ουσία δεν ήταν τίποτε άλλο από ένα δυνατότερο Gamecube ή, όπως το αποκαλούν χαριτολογώντας οι πικρόχολοι του διαδικτύου, Gamecube 2.5. Αν και σε μερικές περιπτώσεις ανάπτυξης αυτό ήταν καλό, στις περισσότερες έδειξε να ευνοεί τη συσώρευση προχειροφτιαγμένων casual τίτλων που στιγμάτισε την εικόνε της κονσόλας. Μάλιστα κάποια παιχνίδια έδειχναν καλύτερα ακόμα και στο iPhone, όπως πχ το Captain America.

Σαν να μην έφτανε το όλο θέμα με τα αδύναμο hardware, που όμως η Nintendo απέδειξε ότι είχε δυνατότητες, το πρόβλημα ήταν και τα ίδια τα παιχνίδια. Για κάθε κορυφαίο τίτλο που έβγαινε στο Wii, υπήρχαν δεκάδες άλλοι που μας έκαναν να χτυπάμε το κεφάλι μας στον τοίχο. Το πρόβλημα είναι ότι και η ίδια η Nintendo σε κάποια φάση έπεσε στο ίδιο τρυπάκι. Θυμάστε το άθλιο Wii Music; Παίζει να είναι το πρώτο και μοναδικό παιχνίδι της Nintendo που βρέθηκε στα καλάθια προσφορών στο οχτάμηνο. Και μην γελάτε, γιατί στο Media Markt και στα Careffour ακόμα βρίσκεται στον πάτο του κουβά. Αν αύριο μεθαύριο αποκτήσει το Wii “ρετρό” χαρακτήρα, να είστε σίγουροι ότι τύποι όπως ο Angry Videogame Nerd θα έχουν τρομερό απόθεμα από το Wii και μόνο.

Το χειρότερο πάντως ήταν η online υποστήριξη της κονσόλας. Το Wii είναι το σύστημα που έβαλε στην ζωή μας για τα καλά τους περιβόητους friend codes. Ναι, ξέρω, το DS τους είχε πιο πριν, αλλά το Wii έσπασε κάθε όριο... ανεκτικότητας. Πέρα από αυτό, υπήρχαν κάποιες καλές ιδέες, όπως το Wii Message Board, που στην ουσία ήταν το inbox σας και έρχονταν μηνυματάκια, φωτογραφίες κλπ από φίλους που είχαν το Wii Friend Code σας ή το τεράστιο mail (το δικό μου είναι w8488179045760725@wii.com) Τι; Το ξεχάσατε; Το χρησιμοποιήσατε μόνο δύο φορές; Λογικό. Κρίμα που είναι ο μοναδικός τρόπος να ανάψετε το cool φωτάκι του Wii – χωρίς χακάρισμα.

H κατάσταση έφτασε να είναι απελπιστική.

Το δεύτερο online θέμα είναι η υπόσχεση των “καναλιών”, που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Το Photo Channel είναι ο μοναδικός τρόπος να δείτε μαζεμένες φωτογραφίες και να ακούσετε μουσική στο Wii (με αψυχολόγητο update καταργήθηκε το MP3 και υιοθετήθηκε το AAC.). Το News Channel είναι καλό αλλά προβληματικό, αφού κάνει μια αιωνιότητα να φορτώσει τις περισσότερες φορές. Το Forecast Channel έξυπνο αλλά περιορισμένο. Το Internet Channel, ο περιηγητής δηλαδή, είναι το καλύτερο channel του Wii, αφού ο κέρσορας και το όλο pointing system δουλεύουν σωστά. Το Today and Tomorrow Channel, με τις αυτοματοποιημένες ειδήσεις, και το Everybody Vote Channel, πρέπει κάποιος να τα δει για να πιστέψει οτι έκατσαν και σκέφτηκαν ΑΥΤΑ τα apps για να προωθήσουν κονσόλα.

ΟΚ έχει κάποια πράματα να σας κρατήσουν στο μενού. “Ποιο είναι το πρόβλημα;” ίσως να αναρωτιέστε. Το πρόβλημα φίλτατοι είναι το εξής: πόσες φορές ανανεώθηκαν αυτές οι εφαρμογές; Σε όλες τις περιπτώσεις, όχι πάνω από δύο. Κάποιες καινούριες εφαρμογές έτσι για το ενδιαφέρον; Ποτέ. Το WiiWare που ξεκίνησε λίγο αργότερα, επικεντρώθηκε στα downloadable games. Υπάρχουν και άλλα πράγματα που είναι απλά περίεργα. Για παράδειγμα στο Photo Channel, μπορείτε να δείτε όλες τις φωτογραφίες που λάβατε μέσω του Message Board, αλλά για να τις σβήσετε πρέπει να πάτε στον συγκεκριμένο μήνα και μέρα και αφού βρείτε το μήνυμα, να το διαγράψετε.

Όσο για τα παιχνίδια του Wii, το συνολικό επίπεδο ποιότητας απλά ξύνει τον πάτο του βαρελιού. Από πού να ξεκινήσουμε; Από το Bread Ninja; Το Ju-On: The Grudge; Τα αμέτρητα παιχνίδια “για κορίτσια” και “για παιδάκια” που ουσιαστικά ήταν πασιφανή κοροϊδία, ακόμα και για τις δύο αυτές ομάδες του πληθυσμού; Τα του WiiWare που πλην μερικών εξαιρέσεων δεν είναι καν άξια αναφοράς; Το Wii έπλεε σε έναν ωκεανό από shovelware και αυτό δεν αμφισβητείται, παρά τα όποια καλά δείγματα. Η ίδια λογική κυρίευσε και τα περιφερειακά. Τα τελευταία περιφερειακά του Wii, που δεν ήταν άχρηστα κομμάτια πλαστικού, ήταν το Wii MotionPlus και το Wii Balance Board της Nintendo. Όλα τα υπόλοιπα ήταν πλαστικές θήκες για το Wii Remote, είτε από τρίτους (πχ τα ηλίθια sports sets της Joytech) είτε και από την ίδια τη Nintendo (Wii Zapper, Wii Wheel).

Μόνο αγάπη για το Super Mario Galaxy.

Με όλα αυτά τα αρνητικά, τώρα που το Wii φτάνει στο τέλος της ζωής του, αξίζει να μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και να ξεχαστεί; Εγώ λέω όχι, για τρεις βασικούς λόγους: τα παιχνίδια της Nintendo, το μειωμένο κόστος παραγωγής τίτλων και τη Virtual Console. Ας πιάσουμε το πρώτο. Ας μην κρυβόμαστε, τις κονσόλες της Nintendo της αγοράζουμε πρωτίστως για τα κορυφαία παιχνίδια της εταιρείας. Το Wii είχε σχεδόν τα πάντα: Zelda, Mario (σε μεγάλη ποσότητα αλλά και ποιότητα), Metroid (αν και το Other M δεν ανταποκρίθηκε στα υψηλά στάνταρ της σειράς), Kirby, Mario Kart, Smash Bros., αρκετά re-releases (Pikmin, Metroid Prime Trilogy), Mario Party/Tennis/Strikers, Animal Crossing, Donkey Kong, Wario και πάει λέγοντας. Πέρα από κάποιες αρνητικές εξαιρέσεις (Wii Music), η Nintendo τα πηγε πολύ καλά με τα παιχνίδια της στο Wii, σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα θέτοντας νέα δεδομένα στο εκάστοτε είδος (πχ Mario Galaxy).

Υπήρξαν όμως επιτυχίες και από τις άλλες εταιρείες. Τα Rabbids εξελίχθηκαν σε μία από τις μεγαλύτερες σειρές της Ubisoft. Ο Sonic επέστρεψε σε φόρμα με ένα από τα καλύτερα παιχνίδια του τα τελευταία χρόνια, το Sonic Colors. Το Silent Hill: Shattered Memories έφερε πίσω κάτι από τoν εφιάλτη που έκανε τη σειρά διάσημη. Το House of the Dead: Overkill επανέφερε στο προσκήνιο την αγαπημένη σειρά, με ζόμπι και... ηλίθιους διαλόγους. Το Monster Hunter είναι επίσης άξιο αναφοράς.

Το μειωμένο κόστος παραγωγής, μπορεί να διευκόλυνε τη συσώρευση σκουπιδαριού, όμως άφηνε και χώρο για πειραματισμό και καθαρή δημιουργία. Παιχνίδια όπως το No More Heroes ίσως χάνονταν στα PS3 και Xbox 360. Το Xenoblade Chronicles μάλλον δεν θα ήταν τόσο μεγάλο και ανοιχτό, αν έπρεπε να ακολουθήσει τα οπτικά standards του Final Fantasy XIII. Οπότε είχαμε πολλά ενδιαφέροντα πειράματα. Μερικά από αυτά είναι το De Blob, το προαναφερθέν No More Heroes, η σειρά Bit.Trip, που αργότερα μεταφέρθηκε σε άλλες πλατφόρμες, το Boom Blox, το Zack and Wiki και άλλα.

Αν και δεν φτάνει το Ocarina of Time, το Zelda: Skyward Sword είναι από τα καλύτερα (και ομορφότερα) παιχνίδια της γενιάς.

Απο την άλλη είχαμε μερικά επικά παιχνίδια από ένα είδος που δεν είναι στα καλύτερά του - τα JRPG's. Τα τέσσερα μεγαλύτερα στο Wii είναι το Pandora's Tower, Xenoblade Chronicles, Last Story και Monster Hunter Tri. Ένα καταπληκτικό πράγμα που συμβαίνει με αυτά τα RPG's είναι ότι διαθέτουν έναν αχανή κόσμο, ο οποίος μάλιστα είναι ορθάνοιχτος για τους παίκτες. Αυτό συμβαίνει γιατί οι δημιουργοί δεν είχαν να ανησυχoύν για τη δημιουργία HD περιεχομένου και το κόστος. Η δημιουργικότητά τους επικεντρώθηκε στο να φτιάξουν ποιοτικό περιεχόμενο και σε μεγάλη ποσότητα. Στην περίπτωση του Last Story, η ιστορία είναι επίσης από τις ελάχιστες καλές που είδα τα τελευταία χρόνια, σε οποιοδήποτε παιχνίδι του είδους, HD ή μη.

Το τρίτο μεγάλο θετικό του Wii -και εδώ πολλοί ίσως διαφωνήσουν- είναι η Virtual Console. Αν και η VC έχει πολλά πράγματα λάθος, όπως η τιμολόγηση (μας πουλάνε ένα ROM για 5 ευρώ, έλεος) και μερικές φορές η περιορισμένη λειτουργικότητά της (το πρόβλημα με το composite υπάρχει ακόμα), υπάρχουν κάποιοι παράγοντες για τους οποίους προτιμώ να απολαμβάνω retro gaming στο Wii, παρά στις retro συλλογές των άλλων συστημάτων.

Πρώτα απ' όλα, η VC κρύβει τα στρώματα software που υπάρχουν για να τρέξουν το παλιό παιχνίδι. Είναι ωραία τα μενού του Sega Vintage Collection και λοιπά, αλλά αυτό προσωπικά μου χαλάει την αίσθηση ότι το παιχνίδι “τρέχει” κανονικά και δεν είναι απλά υπό μηχανική υποστήριξη. Πολλοί θα πουν ότι αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, αφού κάποιες συλλογές τελευταία έχουν achievements, extra modes, leaderboads και λοιπά μοντερνίστικα. Εγώ θα σας κάνω μια ερώτηση: Ποιος παίζει παλιά παιχνίδια για τα achievements; Ποιος ζήτησε leaderboards για να χαρεί το Sonic 2 ή το Super Mario World; Ποιος πραγματικά πιστεύει οτι τα challenge modes είναι λόγος (επαν)αγοράς του παλιού Alex Kidd;

Η απάντηση είναι “κανείς”. Αν δεν έχεις συναισθηματικό δέσιμο με τις παλιές γενιές παιχνιδιών, είναι δύσκολο να βρεις την όρεξη να ρίχνεις 400 ή 800 points κάθε φορά στο Xbox Live Arcade μόνο για τα achievements και τα leaderboards. Οι περισσότεροι που ζήσαμε στα 80's και τα 90's θέλουμε να έχουμε μια πιο αυθεντική εμπειρία και εκεί μετράει το “less is more”. Στη Virtual Console του Wii, αφού ξεκινήσουμε το παιχνίδι, τίποτα δεν μαρτυρά την παρουσία emulator, παρά μόνο το home menu. Η εικόνα επίσης είναι ελαφρώς καλύτερη, αφού η ανάλυση του Wii είναι πιο κοντά σε αυτήν των παλιών συστημάτων, οπότε μερικές φορές, τα γραφικά φαίνονται πιο “αυθεντικά” από τα ανάλογα των HD συλλογών. Κοινώς, η VC είναι μια πιο οικεία εμπειρία για τους λάτρεις των παλιών παιχνιδιών. Επίσης, να αναφέρω ότι έφερε μερικά παιχνίδια που δεν έχουμε δει ακόμα αλλού, όπως το Castlevania: Rondo of Blood και το πρώτο Sin and Punishment, που και τα δύο υπήρχαν μόνο στην Ιαπωνία.

Virtual Console. Αγνό retro gaming και ας είναι emulated.

Εν τέλει, το Wii έπαιξε το ρόλο του στην ιστορία της βιομηχανίας των video games. Έβαλε τα motion controls στην καθημερινότητά μας. Αυτή η “μόδα” δυστυχώς η ευτυχώς θα παραμείνει και στην επόμενη γενιά, παραδόξως όχι τόσο λόγω του Wii U, όσο λόγω των νέων Xbox και PlayStation. Σίγουρα το Wii δεν είναι η καλυτερη οικιακή κονσόλα που έχει βγάλει η Nintendo, αλλά είναι με διαφορά η πιο πετυχημένη. Μας αφήνει με κάποια διαμάντια, που πλέον μπορείτε να απολαύσετε άνετα, τώρα που έχουν πέσει οι τιμές. Κατ' εμέ επιβάλλεται να έχετε στη συλλογή σας τα Super Mario Galaxy (και τα δύο), Muramasha, No More Heroes (και τα δύο), Smash Bros Brawl, Sonic Colours, Xenoblade Chronicles, Last Story, Monster Hunter Tri, Wii Sports Resort, New Super Mario Bros. Wii, Metroid Prime Trilogy, Kirby's Epic Yarn, Donkey Kong Country Returns, De Blob (και τα δύο), Pandora's Tower, Zelda: Skyward Sword, Zack and Wiki, Super Paper Mario, Little King's Story, και Punch Out. Φυσικά υπάρχουν ακόμα περισσότεροι τίτλοι που αξίζουν την προσοχή σας.

Εσείς τί λατρέψατε και τί μισήσατε στο Wii και ποια παιχνίδια του ευχαριστηθήκατε περισσότερο;

 • gogos

  Πολυ ωραιο αρθρο.. Πραγματικα το wii ενω ειχε καποια εκπλητικα παιχνιδια στιγματιστηκε απο την σαβουρα που εβαζαν σε αυτο.. Αγαπημενη κονσολα για μενα ακομα και τωρα παιζω τα καταπληκτικα παιχνιδια της τελευταιας παραγραφου (μην τα ξαναγραφω!!!)..

 • Donald

  Ποτέ για μένα το wii δεν υπήρξε η επαναστατική κονσόλα. Όταν αγοράστηκε από έναν φίλο μου και έσπευσα να είμαι μπροστά στο πρώτο unboxing/playthrough κάποιου παιχνιδιού, απογοητεύτηκα όπως άλλωστε κ ο φίλος μου. Λίγους μήνες μετά πήραμε τα ps3...

 • ΔημήτρηςΔήμου

  Εγώ νιώθω την ανάγκη να διαολοστείλω την αδερφή μου που έφαγε τα λεφτά της για να πάρει αυτό το πράγμα που δεν είναι για μας τους παραδοσιακούς που θέλουμε με το ένα χέρι να σφάζουμε ζόμπια και με το άλλο να σαβουριάζουμε πιτόγυρα και δεν μου τα έδωσε να πάρω Χ360. Ευχαριστώ. Χωρίς πλάκα τώρα το Wii ήταν φανταστική ιδέα για casual gamers, παρέες και παιδιά. Props στη Nintendo που προσπάθησε.

 • http://www.game20.gr Garret

  Ποτέ μου δε συμπάθησα τη λογική πίσω απο το Wii, φυσικά οπώς σχεδόν κάθε κονσόλα έιχε τίτλους τρομερόυς και αξιομνημόνευτους και υπάρχουν ακόμα παιχνίδια του Wii που θέλω να παίξω.
  Τα αρνητικά του Wii ομως ποτέ δε τα χώνεψα.
  Δε ξέρω αν πρέπει να αποδώσω στο Wii ή σε αυτους που το αγοράσαν , τα εκτρώματα kinect και ps move, προσωπικά πιστεύω πως στην κατεύθηνση του gaming πιο πολύ πίσω μας πήγε παρά μπροστά.

  Such is the way of the Nintendo, έλπίζω το WiiU να είναι καλύτερο, ας μη ξεχνάμε πως οι πειραματισμοί είναι ο μόνος ουσιαστικός τρόπος προόδου..
  Ώραίο άρθρο mario!

 • sammo

  Εγώ το ευχαριστιέμαι ακόμα το Wii πολύ χαρά να μου δώσει ακόμα αφού πολλά παιχνίδια δεν τα έχω πιάσει ακόμα!

  Μερικά διαμάντια ακόμα
  Lost in shadow(απλά υπεροχο),a boy and his blob(επανακυκλοφορία νομιζω),fragile dreams,Super paper mario και άλλα που μου διαφεύγουν τωρα!

 • sammo

  εχει πολύ χαρα να μου δώσει ακόμα*

 • meh

  Μονο μια φορα εχω παιξει με το Wii. Τοτε που με κατεστρεψε το 10χρονο ξαδερφακι μου στο boxing του WiiSports. Η ταπεινωση μου ηταν μεγαλη και μετα επαιζα Wario για 2 ωρες στο ds του.

  Πολυ ωραιο κειμενο Marioland. Το μονο παιχνιδι του Wii που θα ηθελα να δοκιμασω ειναι το Monster Hunter αλλα δεν με καιει ιδιαιτερα.

 • donkey

  τα διαμαντια ειναι παντοτινα
  ελπιζω να τα απολαυσουμε και στην καινουργια κονσολα
  ωραιο αρθρο μπραβο......

 • Chronix

  Μπράβο Mario. Πολύ ωραίο αφιέρωμα!

  Αγόρασα το Wii κάπου το 2008, ακολούθησε παιχνίδι - κυρίως με παρέα - για περίπου 3 - 4 μήνες και μετά μπήκε στο ντουλάπι για πάντα. Η κονσόλα δεν ήταν για μένα.

 • Anonymous

  Καλό κείμενο αλλά το βρίσκω πολύ μικρό...Ειδικά για αποχαιρετιστήριο αφιέρωμα σε μία τόσο controversial κονσόλα.

  Γενικά, διαφωνώ με κάποια σημεία, ειδικά προς τα παιχνίδια της κονσόλας που αναφέρονται ως καλά ενώ λείπουν άλλα, αλλά γενικά καλή δουλειά...

  Για εμάς, τους all-around gamers που παίζουμε σχεδόν όλα τα είδη, το Wii είναι από τις καλύτερες κονσόλες που κυκλοφόρησαν. Σαν μόνη της για αυτήν τη γενιά δεν μπορεί να σταθεί εύκολα, όπως δεν μπορούν και οι άλλες δύο ξεχωριστά...Προσωπικά, σχεδόν πάντα κινούμαι σε 2 κονσόλες σε κάθε γενιά, οπότε και αυτή δεν άλλαξε...

  Όμως τα 70+ παιχνίδια μου στο Wii(όλα αγορασμένα νόμιμα και από Ευρώπη) μαρτυρούν την ποιότητα της κονσόλας! Δεν έχει HD...και? Είχαμε και στο χωριό μας? Διαγράφουμε από τη μνήμη μας τόσα παιχνίδια του παρελθόντος επειδή ήταν στο NES-PS1-GC-XBOX? Και το Toyota Avensis δεν είναι Gallardo, αλλά δεν βλέπω να γκρινιάζει κανείς...

  Όσοι ασχολήθηκαν λίγο να φιλτράρουν την κάθε σαβούρα που έβγαινε, έξω από το μυαλό τους και το πορτοφόλι τους, μπορούσαν να βρουν μια πολύ καλή βιβλιοθήκη με μεγάλη ποικιλία(σαφώς μεγαλύτερη από τις άλλες δύο κονσόλες). Το ίδιο άνετα που παίζεις Silent Hill και BF3, παίζεις και SMG και Kororinpa...

  Για εμένα, η κονσόλα περνάει στην Ιστορία ως μία από τις πιο επιτυχημένες και πιο ποιοτικές, κοντά στο PS2 και με στεναχώρια μεγάλη την αφήνω πίσω...

 • Julian

  "Δεν έχει HD…και? Είχαμε και στο χωριό μας? Διαγράφουμε από τη μνήμη μας τόσα παιχνίδια του παρελθόντος επειδή ήταν στο NES-PS1-GC-XBOX? Και το Toyota Avensis δεν είναι Gallardo, αλλά δεν βλέπω να γκρινιάζει κανείς"

  Ατυχης παραλληλισμος αλλα κατα τα αλλα συμφωνω μαζι σου. Καλη all around κονσολα, επαναστατικη σιγουρα και με πολλα καλα παιχνιδια.

 • Anonymous

  Εμμμμ...δεν ήταν παραλληλισμός....Ήταν προσβολή θέσης μέσω λήψης ακραίου παραδείγματος στην ίδια κλίμακα. 😉

  Α! ξέχασα να βάλω στον αριθμό και όσα παιχνίδια πούλησα...Βάλτε άλλα 30-35...

 • Julian

  Δεν συμφωνω στο πρωτο σκελος γιατι με την ιδια λογικη αμα εβγαζε καποιος 32bitη κονσολα τωρα θα λεγαμε ε και τι μας νοιαζει ειχαμε και στο χωριο μας 64bit? 😛 Παντα πρεπει να κοιταμε τον ανταγωνιμο. Και επισης το avensis VS gallardo δεν εχει καμια σχεση με το wii vs xbox360! Με λιγα λογια ησουν υπερβολικος 😀

 • http://game20.gr Terminator

  Δεν έχω μετανιώσει ποτέ στη ζωή μου τόσο πολύ κάποια αγορά όσο αυτή του Wii. Λίγες μέρες αφότου το πήρα, μπήκε ντουλάπα και δεν βγήκε ποτέ.

 • Anonymous

  Εντάξει, μιλάμε για σύντομο διάστημα...Δεν θα συγκρίνεις SNES με WiiU, αλλά άνετα μπορείς να κρίνεις για τόσο κοντά όπως τώρα...Εδώ κάποιοι δεν δέχονται να παίξουν Wii και παίζουν Jet Rocket Man στο smartphones τους...Ε δεν πάει έτσι...

  Μεγάλη ευκαιρία του έδωσες βλέπω...

 • Julian

  Εγω παντως θα το αγοραζα το wii τωρα στα λιγα λεφτα. Ειδικα κανα μεταχειρισμενο ανετοτατα. Το μοντελο που παιζει και gamecube ομως.

 • kouk0c

  Julian, τον ανταγωνισμό πρέπει να τον κοιτάνε οι εταιρείες για να ανταπεξέρχονται οικονομικά. Προσωπικά, δε θα με χαλούσε καθόλου σημερινή 32μπιτη κονσόλα που θα εστίαζε σε 2D τίτλους (sidescrolling, platformers, arcade) ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ (πόσο θα κόστιζε η κατασκευή μίας τέτοιας κονσόλας σήμερα). Εντάξει, ανήκω μάλλον σε άλλη εποχή, αλλά υπάρχουν αρκετοί "παλαιοί" που ξοδεύουν σήμερα πολύ χρήμα σε retroμάγαζα και ebay. (τα ακουμπούν και σε XBLA, PSN, Wii για να παίζουν τέτοιους τίτλους)

 • donkey

  kouk0c...σωστος φιλε αλλα μαλλον εχει να κανει με τις ηλικιες ,τα νεα παιδια κοιτανε στα σημερινα παιχνιδια και δεν τους ενδιαφερουν τα παλια....
  και τα τρελα λεφτα ειναι εκει....και μονο αυτο νιαζη τις εταιριες δυστηχως
  τωρα θα μου πεις εγω που βαζω τα μικρα μου μια χαρα τα παιζουν....μην σε πω πως προτιμανε mario,donkey,kirby,sonic κτλ....

 • spyroskonst

  Έχω βαρεθεί να διαβάζω απο wii fans τα περιβόητα 10-20 παιχνίδια που αξίζουν στην κονσόλα. Σίγουρα έχει μερικά διαμάντια, αλλά 20 (και πολλά λέω) παιχνίδια δεν νομίζω να ανταποκρίνονται σε μια κονσόλα που κυκλοφορεί απο το 2006.

  Επίσης ο τραγικός χειρισμός με την κουμούτσα που μέχρι και η ίδια nintendo άλλαξε στην επόμενή της κονσόλα, πιστεύω πως λέει πολλά. Προβληματικοί χειρισμοί και ανούσιες κινήσεις "απλά για να γίνονται" σε αρκετά παιχνίδια. Πχ γιατί στο donkey returns να πρέπει να κουνήσω με motion controll για να κάνω μια απλή ρόδα? Για να ανοίξω πόρτα στο james bond κουνάω τα χειριστήρια κυκλικά. Μάλιστα, αυτό τώρα είναι φυσική κίνηση και εγώ πρέπει να την κάνω...

  Ναι, πούλησε σαν τρελλό, respect, αλλά μετά τι? Μια χούφτα παιχνίδια για 7 χρόνια κυκλοφορίας δεν με καλύπτουν ως gamer, όσο καλά και αν είναι. Έτσι, μόλις αγόρασα το ps3 βρέθηκα σε μια τεράστια βιβλιοθήκη παιχνιδιών και φυσικά το wii μπήκε στην ντουλάπα για να μην σκονίζεται περισσότερο.

  Μην με πάρετε απο τα μούτρα, την γνώμη μου λέω 🙂
  Πολύ καλό το review με τα υπερ & κατά την κονσόλας.

 • Anonymous

  Ta must-have παιχνίδια της κονσόλας είναι πολύ περισσότερα από όσα λες...Και έχω μια απορία, τα αντίστοιχα στις άλλες κονσόλες πόσα είναι? Και ποια?

  Και αυτές τις κινήσεις που λες σε ποιο James Bond τις είδες? Γιατί εγώ μια χαρά έπαιξα τα παιχνίδια και άνοιγαν οι πόρτες με το Α.

  Τώρα βρήκαμε νέα καραμέλα, ότι άλλαξε το χειριστήριο, άρα το παλιό ήταν μάπα!

  Ε ρε, κόψτε τη Sony, σας έχει κάνει μεγάλο κακό! Αν αυτά είναι επιχειρήματα, τότε λυπάμαι πολύ που με τον όρο gamer περιγράφομαι και εγώ μαζί με εσάς!

 • meh

  Κοψτε κατι κα. Βουρτση.

 • Julian

  Μονο ενα σχολιο το χειρηστηριο αλλαξε επειδη πλεον το ειχαν κανει ολοι και χρειαζοταν κατι καινουριο. Προβλεπω και την ταμπλετα να την εφαρμοζουν παλι ολοι 😀

  Koukoc ναι σε πιανω απλα το ειπα επειδη το wii με τα αλλα δυο παιζαν πανω κατω στην ιδια κατηγορια τιμης. Εννοειται respect στις 32bits το ps1 (32ari δεν ηταν) ειναι στο top 3 των αγαπημενων μου κονσολων. Αλλα ειπες την λεξη κλειδι "αναλογη τιμολογιση"

 • Anonymous

  meh, all-time classic...

 • chaosComing

  Anonymous με ειδοποίησαν από την nitento ότι προάγεσαι συγχαρητήρια παίρνεις μετάθεση στο ign τώρα!

 • Anonymous

  Αχ ρε chaosComing1 Ξέρω, είναι δύσκολες οι εξετάσεις της τρίτης γυμνασίου!

 • nickar

  Κρίμα να μην έχει HD, BluRay, HDD, τρισεκατομύρια vectors, FMA τύπου Hollywood, games με άπειρα όπλα και ογκώδη εγχειρίδια για να μάθουμε πως να επιβιώνουμε... Το ότι το Wii επανέφερε το co-op στο ίδιο σαλόνι με πολύ γέλιο απ' όλη την παρέα, μαθαίνωντας ακόμα και οι πιο άσχετοι να παίζουν μέσα σε 2 δευτερόλεπτα, χωρίς να έχει τη λέξη Pro το παιχνίδι στον τίτλο του, χωρίς κανένας μας να ανησυχεί για κάποιο framedrop (συχνό φαινόμενο, αλλά αλήθεια τώρα, είναι ενοχλητικό;), δεν μου λέει και πολλά... Εφόσων έγινε παρομοίωση κονσολών με αυτοκίνητα, θα το κοιτάξω ως ένα κάμπριο autobianci που μπαίνουν 8 άτομα μέσα και πάνε τραγουδώντας εκδρομή, παιρνώντας μια απίστευτα όμορφη μέρα και μετά κάποιοι απ' αυτούς παίρνουν τις BMW και Mercedes, πουλάνε μούρη με άδεια θέση συνοδηγού και στο τέλος της μέρας κλείνονται στο σπίτι μπροστά στο FB μπανίζωντας γκομενάκια και σκουπίζωντας σάλια και άλλα...
  Ευχαριστούμε για την αναβίωση των πάρτυ Nintendo 🙂
  (και είμαι πολύυυυυυυ παλιός gamer...)

 • chaosComing

  της 2 λυκείου μάλλον θες να πεις αλλά σε συγχωρώ έχω γνωρίσει και πιο fanboys από εσένα

 • Anonymous

  Μου αρέσει που με λες εμένα fanboy, τη στιγμή που εσύ είσαι κολλημένος στη δική σου γνώμη και πάνω στη Sony...Και η φάση είναι πως ό,τι λέω αποδεικνύεται και πολύ εύκολα...Όταν αρνείσαι να δεις όσα αποδεικνύονται, τότε εσύ είσαι το fanboy, όχι ο άλλος που τα λέει...

 • Julian

  Ρε μην ειστε fanboys της Nintendo και της Sony δεν εχει νοημα. Αφου η MS ειναι η καλυτερη!

 • GOGOS

  Τι λες ρε funboy? Εμενα θα πεις funboy? Παλιοfunboy ε παλιοfunboy!!

 • GOGOS

  Τωρα περα απο την πλακα ολοι την γνωμη μας λεμε και καλο ειναι να την λεμε κοσμια και χωρις να κανουμε προσωπικες επιθεσεις.. Ενταξυ επειδη στον anonymous αρεσε το wii δεν ειναι αναγκη να πεσετε να τον φατε.. Λιγο ευγενια δεν βλαπτει..

 • Anonymous

  Βασικά, αυτό που λέει πριν ο gogos και ο Julian, προϋποθέτει να είμαι Nintendo fanboy. Και δεν είμαι...Δεν είμαι εγώ αυτός που θάβει κονσόλες χωρίς λόγο, δεν είμαι αυτός που έχει μόνο μία και για να δικαιολογήσει τις αγορές τους κράζει τους άλλους...Και το PS3 μου, μια χαρά το ευχαριστήθηκα με 40+ παιχνίδια...

  Τέλος πάντων, βλακεία μου που προσπαθώ να αποδείξω κιόλας ότι δεν είμαι ελέφαντας! Χαχαχα!

 • Julian

  Ελα ρε anonymous αστειευομαστε 😀 Σε συνεχεια απο αλλη συζητηση!

 • chaosComing

  Πρέπει να μαζέψω όλα τα comments σου μια μέρα και επειδή είμαι πάνω από χρόνο στο site το 50% αυτών είναι υπεράσπιση της nitento σαν απάντηση σε αυτούς που έχουν θέμα με τα προϊόντα της εταιρίας και το άλλο 50% θάβει τα ps/xbox ή αποδεικνύει την ανωτερότητα του wii u!
  Πληροφοριακά τα μισά συστήματα που έχω στο σπίτι είναι της nitento θα αγόραζα όπως και έκανα σύστημα της μόνο για να παίζω zelda

 • Anonymous

  Υπερασπίζομαι οτιδήποτε "δέχεται επίθεση" με βλακώδη "επιχειρήματα, είτε είναι Nintendo, είτε Sony, είτε Apple, είτε οτιδήποτε...

  Μάζεψε όσα θες! Να μαζέψω και εγώ τα δικά σου...100% εναντίων της Nintendo!

 • StratosGK

  Δεν μαζεύετε ρε παιδιά και κάνα φράγκο να μου δώσετε εμένα που θέλω Hitman + Far Cry 3? 🙁

 • Anonymous

  ^^^Κάτσε να πουλήσω τις τόσες πολλές μετοχές που έχω στη Nintendo!

 • chaosComing

  τόσα χρόνια κοντά τους θα έχεις σίγουρα μεγάλο μερίδιο ^^

 • Anonymous

  ^^^Η άμυνα όσων δεν έχουν επιχειρήματα...

 • chaosComing

  αμύνθηκες πολλές φορές έτσι μην ξεχνιέσαι

 • Anonymous

  Μπα...κάπου τα έχεις μπερδέψει...δεν με λένε chaosComing! 😉

 • Anonymous

  Και δεν είμαι εγώ αυτός που ήρθα να γράψω ότι η Χ εταιρεία επικοινώνησε μαζί μου ότι πήρα προαγωγή γιατί "τόλμησε" κάποιος να γράψει ότι μια κονσόλα είναι καλή...
  Δεν είμαι εγώ αυτός...

  Έτσι, για να βλέπουμε ποιος είναι τι...

 • Anonymous

  * ότι πήρε προαγωγή

 • gogos

  Αμαν βρε παιδια ηρεμηστε!! Τωρα που ειναι το προβλημα δεν εχω καταλαβει!! Σε καποιους αρεσε το wii σε καποιους οχι με γεια τους και χαρα τους.. Δεν ειναι υποχρεωτικο να συμφωνουμε ολοι με ολους..

 • Σουβλάκιας

  Έχω κερδίσει δύο φορές Nintendo Wii στην ζωή μου, η τελευταία φορά πριν από ένα μήνα. Και τις δύο φορές δεν το άνοιξα καν, απλά το πούλησα. Πέρα από το Μάριο, Ζέλντα και ίσως λίγα ακόμη τίποτα άλλο δεν είχε να μου προσφέρει σαν κονσόλα.

  Γενικά απευθύνεται περισσότερο σε casual gamers. Η Nintendo ακολουθεί την πορεία που θεωρεί σωστή αλλά δυστυχώς προσωπικά εμένα δεν με καλύπτει. Θα προτιμούσα να έβγαζαν τα παιχνίδια τους στο PS3/360 και να επικεντρωνόντουσαν στις φορητές κονσόλες.

  Το Wii αξίζει αν το βρεις μεταχειρισμένο 50 ευρώ.

  Το WiiU είναι νωρίς να το κρίνω αλλά δεν με έχει ενθουσιάσει και όσο περισσότερα ακούω τόσο λιγότερο το θέλω.

 • chaosComing

  α συγνώμη τότε σε μπέρδεψα με άλλον anonymous 😉

 • http://enomish.podbean.com Enomish

  Red steel 2, Mario (ολα) ,Metroid , Resident evil (ολα τα rail shotter) , Donkey kong , Rayman , House of the dead , Tenchu και φυσικα Wii sports & Sports resort κ Wii Party μου εχουν προσφερει απειρες ωρες χαλαρης διασκεδασης κ το κανουν ακομα.. το τελευταιο παιχνιδι που εβαλα ειναι το Lego : the Lord of the Rings! (μωλις προχθες) , εχοντας κ τις 3 κονσολες για μενα το Wii ανοιγει παντα οταν θελω να χαλαρωσω δεν κυνηγω achιvments ουτε trophies αφηνομαι απλα στην arcade style αισθηση που σου δινουν τα περισσοτερα games του! Α!, κ εχοντας παιξει wii sports/tennis κ Ps3 Racket Sports (move) το πρωτο δειχνει να εχει πιο καλη ανταποκρισει απο αποψη χειρισμου , δε λεω οτι το move δεν ειναι καλο ( βλεπε στο killzone 3 που τα σπαει με το sharpshooter) απλα στο 2ο παρατηρησα μια αργοπορια στην κινηση...

 • http://Dentists.gr Γιάννης

  Αφήστε ήσυχο το wii! Έχω και τις τρεις κονσόλες (και σχεδόν καμία δεκαριά προηγούμενων ετών) και είναι η Μονή κονσόλα που μπορώ να παίξω με τα παιδιά μου ήσυχα όμορφα και χωρίς άγχος. Έχει μια χαρα παιχνίδια, εξαρτάται πάντοτε τι θες να παίξεις. Με τα παιδιά μου έχουμε κάψει το new super Mario το έχουμε τερματίσει άπειρες φορές, Kirby, donkey kong, wii sports, wii play και τα μυαλά στα κάγκελα...

 • storm of fire

  Ένα μεγάλο μπράβο στη nintendo για την υπέροχη κονσόλα που μας (χάρισε)!!!

 • Kritonas

  Εμένα μου άρεσε η pokemon battle revolution, αλλά με μπέρδευε συχνά ο χειρισμός σε παιχνίδια όπως τα ben 10. Στα cod δε το συζητάμε ο χειρισμός ήταν τέλειος άμα κάθεσαι 5 μέτρα μακριά από την τηλεόραση μαθαίνεις να παίζεις με ακρίβεια σε 2 μέρες, ενώ σε playstation....