God of War: Ascension Review

, Πέμπτη 28 Μάρτιος 2013 0  

“Ου ου, Κράααατεεεεε, ου ου!” Ε ναι, είναι λίγο περίεργη η προσφώνηση, αλλά έτσι θα φωνάζουμε από εδώ και πέρα τον μεγάλο Έλληνα των video games (καλά εντάξει το “ου ου” μπορούμε να το παραλείψουμε). Γιατί αν είναι να τον φωνάξεις Κρέιτος τί την έχεις την ελληνική μεταγλώττιση; Επαναλάβετε δυνατά μετά από μένα: ο Κράτος, του Κράτου, τον Κράτο, ω Κράτε...

Ο Κράτος έχει νεύρα. Ο Κράτος μισεί ότι πετάει, ότι κολυμπάει και ότι κινείται σε ακτίνα 15 χλμ. Αλλά δεν ήταν πάντα έτσι, κάποτε είχε και άλλα συναισθήματα που τα πήραν μαζί τους γυναίκα και κόρη στα Ηλύσια Πεδία, αφού τις έσφαξε στο γόνατο γιατί είχε κριθαράκι στα μάτια και δεν έβλεπε προς τα που πήγαιναν τα όπλα. Στην Ανάβαση του Κράτου λοιπόν, βλέπουμε έναν άλλο Κράτο. Έναν Κράτο που πονάει και οι Ερινύες τον κυνηγούν σε βουνά και λαγκάδια. Κάπου οι δημιουργοί βέβαια φαίνεται να έχουν ψιλοχάσει ή εξαντλήσει την ελληνική μυθολογία. Ο ήρωας πολεμά από μύγες μέχρι και ανθρωπόμορφους ελέφαντες που είναι λίγο ξέμπαρκοι στο αρχαιοελληνικό σκηνικό, αλλά κάτι παραπάνω ξέρει η Santa Monica, ποιος είμαι εγώ που θα τους αμφισβητήσω.

To God of War: Ascension θυμίζει περισσότερο το God of War 2 και λιγότερο το τρίτο μέρος της σειράς που ήταν πιο θεαματικό και σκοτεινό. Μιλάμε για πιο ανοιχτά επίπεδα, πιο φωτεινά και λιγότερες σκηνοθετικές ταρζανιές με πλάνα αλ'αμερικέν. Το παιχνίδι είναι hack'n'slash με τα όλα του και ακολουθεί ακριβώς τη συνταγή των προκατόχων του χωρίς να παρεκκλίνει. Αυτό το κάνει αυτόματα κορυφαίο στο είδος του, άλλα και στάσιμο σε σχέση ακόμη και με το πρώτο παιχνίδι που κυκλοφόρησε πριν οκτώ χρόνια.

Οι λεπίδες του χάους επιστρέφουν και πλαισιώνονται από νέα (;) όπλα που βέβαια είναι σαν τις λεπίδες του χάους μόνο με διαφορετικές “χορευτικές” κινήσεις και άλλα χρώματα. Οι μαγικές δυνάμεις προέρχονται από τους θεούς του Ολύμπου (Άρης – φωτιά, Ποσειδώνας – Πάγος, Δίας – Κεραυνός, Άδης – ψυχές) και ως συνήθως καταλήγετε να χρησιμοποιείτε μία άντε δύο το πολύ. Προχωρώντας αναβαθμίζετε τα όπλα σας και αποκτάτε νέες κινήσεις/μαγείες. Λαμβάνοντας κόκκινα orbs αναβαθμίζετε όπλα, με τα μπλε την μαγεία και με τα πράσινα την ενέργεια. Φυσικά επιστρέφουν τα φτερά του φοίνικα και τα μάτια της γοργόνας, μαζεύοντας τα οποία μπορείτε να μεγαλώσετε την μπάρα υγείας και μαγείας αντίστοιχα. Το να τα βρείτε πλέον είναι παιχνιδάκι, αφού και οι δημιουργοί ούτε που προσπάθησαν να τα κρύψουν. Υπάρχουν νέες δυνάμεις, όπως το φυλακτό του Ουροβόρου που σας δίνει τη δυνατότητα της “Αποσύνθεσης” ή της “Ίασης” με την οποία μπορείτε να επαναφέρετε κατεστραμμένα αντικείμενα ή να καταστρέψετε άλλα. Ωραία τα εφέ της δύναμης του Ουροβόρου αλλά δυστυχώς δεν είναι και πολύ δύσκολοι οι γρίφοι που το χρησιμοποιούν.

Καλά άσε τα καλοπιάσματα. Όταν έπεφτες πάνω στα σπαθιά μου καθόλου δεν με σκεφτόσουν...

Ο Κράτος έχει ζηλέψει τον Αραχνάνθρωπο, καθώς πλέον σκαρφαλώνει και σούρνεται στους τοίχους με περίσσια άνεση. Εκτός από τον Αραχνάνθρωπο ο Κράτος ζήλεψε και τον Silver Surfer, αφού όπου βρει κατηφορούλα αρχίζει το γλίστρημα. Πολύ snowboard λέμε. Αυτά τα νέα platformικά στοιχεία δεν έχουν λόγο ύπαρξης και αφήνουν μια αίσθηση “ελαφράδας” στον χαρακτήρα και το animation του. Η κάμερα, προσπαθώντας να εντυπωσιάσει, κολλάει σε μακρινά σημεία και ενώ σας επιτίθενται οι εχθροί, εσείς βλέπετε κάτι κουκκίδες να μάχονται και προσπαθείτε να προχωρήσετε για να ακολουθήσει ο “σκηνοθέτης” και να μην μαντεύετε τί γίνεται. Η εικόνα του game over είναι ανατριχιαστική, καθώς το μήνυμα “ΕΙΣΑΙ ΝΕΚΡΟΣ” δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες, κάνοντας σας να φτύνεστε και να κουνιέστε σαν επιληπτικοί από τις θέσεις σας.

Τα γραφικά είναι πολύ όμορφα και λεπτομερή, αλλά επιτρέψτε μου να προτιμώ την σκοτεινή ατμόσφαιρά του τρίτου παιχνιδιού και τον εξοργισμένο Κράτο, παρά τον λίγο μαλακό (όσο μπορεί να είναι μαλακός ο Κράτος) του Ascension. Εννοείται ότι το soundtrack είναι επικό με γνωστές αλλά και νέες μελωδίες που δένουν με το σφάξιμο και το αιματοβαμμένο σκηνικό. Η ελληνική μεταγλώττιση είναι αρκετά καλή. Ναι, στην αρχή ένιωθα κάπως περίεργα ακούγοντας ελληνικά, αλλά αυτό είναι λογικό αφού έχω συνδυάσει τον Κράτο με μια συγκεκριμένη φωνή και μου κακοφάνηκε. Μετά από μερικές cutscenes τον συνήθισα. Βέβαια, τώρα μου θυμίζει ηθοποιό πορνό με αυτή τη φωνή, αλλά του ταιριάζει. Για όσους θέλουν να ακούν στα αγγλικά αλλά δεν έχουν ούτε το λόουερ με C, μπορούν να ρυθμίσουν την γλώσσα στα αγγλικά και τους υπότιτλους στα ελληνικά και γενικά να κάνουν οποιονδήποτε συνδυασμό διαλόγων-υποτίτλων θέλουν. Μπράβο στη Sony για την προσπάθεια που κάνει τον τελευταίο καιρό βάζοντας ελληνικά στα παιχνίδια!

Το multiplayer ήρθε λίγο σαν σοκ όταν ανακοινώθηκε, καθώς όλοι σκεφτήκαμε δεν ταιριάζει ιδιαίτερα σε God of War. Η αλήθεια είναι ότι το multiplayer είναι καλοφτιαγμένο και αρκετά ξεχωριστό, όπως είναι και το μονό παιχνίδι. Στο online δύο ομάδες των τεσσάρων ή δύο παιχτών ρίχνονται σε μια αρένα και αλληλοσφάζονται, σε free for all και capture the flag ματς. Αρκετός κόσμος online, με πολλές σφαγές, σε ένα διαδικτυακό παιχνίδι με στρατηγική και λιγότερο button mashing. Σας δίνεται η δυνατότητα να επιλέξετε τον θεό για τον οποίο σφάζετε κόσμο (Δίας, Άρης, Ποσειδώνας, Άδης) και να πάρετε τις αντίστοιχες δυνάμεις. Μπορείτε να παραμετροποιείτε τον χαρακτήρα σας αλλά και τα όπλα του. Όσο ανεβαίνετε επίπεδο ξεκλειδώνονται νέα όπλα και αναβαθμίσεις πανοπλίας και μαγείας, που είναι αρκετές για να σας κάνουν να επιλέξετε στρατηγική πριν αποφασίσετε ποια θα χρησιμοποιήσετε.

Καλέ εσύ με το μεταλλιζέ σετάκι, πήρε φωτιά το τσαντάκι σου!

Το God of War: Ascension είναι ένα υπέροχο hack'n'slash, το οποίο όμως και πάλι δεν τολμά και μας δίνει τη γνωστή -αλλά πάντα αγαπημένη- συνταγή. Ίσως στο PS4 μαζί με την τεχνολογία να δούμε μεγάλα βήματα και στο gameplay της σειράς God of War. Αλλιώς μας κόβω να παίρνουμε τις Super HD Collections των προηγούμενων παιχνιδιών...

 • Παλιό, καλό, αγαπημένο σφαξίδι
 • Όμορφες πίστες και καλοφτιαγμένα μοντέλα χαρακτήρων
 • Καλή προσθήκη το multiplayer
 • Εξ ολοκλήρου μεταφρασμένο και μεταγλωττισμένο στα ελληνικά
 • Κάποια όχι και τόσο αρχαιοελληνικά στοιχεία (μα μύγες;;;)
 • Καθόλου τολμηρό, κολλημένο στο παρελθόν
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS3
ΑΝΑΠΤΥΞΗ:Sony Santa Monica
ΕΚΔΟΣΗ:Sony
ΔΙΑΘΕΣΗ:Sony Hellas
ΕΙΔΟΣ:Hack'n'slash, action adventure
ΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player, multiplayer
HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:13/3/2013
PEGI:18
 • THELASTOFUS

  Το εχω collector μονο την κουκλα παίζω το 1 που πηρα μου το αλλαξε το πλαισιο το 2 που δεν επαιζε το εστειλα στην commetron για ελενχο λεει ειναι μια χαρα φταιη το λειζερ εχει πεση δεν το διαβαζη επειδη ειναι βαρη παιχνιδι παιδια ισχυη κατι τεεοιο η αντικατασταση που γινεται ειναι με ανακατασκευασμενο η καινουργιο τη με συμφερη αλλαγη στο λειζερ η ανακατασκευασμενο termi πες καμια γνωμη thanks οποιος βοηθηση

 • http://game20.gr Terminator

  Στη θέση σου θα άλλαζα κονσόλα για να είμαι πιο σίγουρος για το μέλλον

 • gogos

  Xα χα Αzazel τον εσφαξες τον Κρατος αλλα κομψα, με το γαντι.. Καμια σχεση με τον τροπο που σφαζει εκεινος 🙂 Πραγματικα το review σου περιγραφει ολα οσα πιστευα για το παιχνιδι και καποιοι δεν θα τολμησουν να παραδεχτουν ποτε.. Απο το 3 ενιωθα οτι το gameplay αρχισε να βαραινει επικινδυνα και τωρα που δεν εχει πια τα "γουαου" γραφικα βαρυνε ακομα περισσοτερο.. Νομιζω πως ειναι καιρος ο θεος του πολεμου να συνταξιωδοτηθει.. Καταπληκτικο gameplay για το 2005 αλλα πλεον εχουμε 2013..

 • http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Hm6AeNT0Jqo StratosGK

  Η αντικατάσταση είναι με ανακατασκευασμένο φίλε μου. Προσπαθώ να σκεφτώ τι από τα 2 θα ήταν καλύτερο να κάνεις αλλά δεν ξέρω. Τι θα έκανα εγώ:

  Σε περίπτωση που δεν ισχύει η εγγύηση πλέον:
  1)Άνοιγμα το PS3 και καθαρισμό το ματάκι με σκεύασμα 90%+ αλκοόλ.
  Αν δεν δουλέψει αυτό:
  2) Θα έβλεπα τις τιμές που προτείνει η Sony για να λύσει το πρόβλημα 100%. Σε καμία περίπτωση δεν θα πήγαινα σε μαγαζί της γειτονιάς, δεν τα εμπιστεύομαι. Αν με ενημέρωναν τι πρόβλημα έχει θα έβλεπα στο internet αν μπορώ να βρω ανταλλακτικό, αλλά θέλει να βρεις με κάποιο τρόπο έμπιστο πωλητή που πουλάει αξιόπιστο υλικό.
  Ένα παλικάρι από το site εδώ ο ObsessedGeorge είναι ηλεκτρονικός, αναλαμβάνει επισκευή PS3 και είναι άξιος εμπιστοσύνης. Είναι από Λάρισα όμως αν δεν κάνω λάθος (σίγουρα δεν είναι Αθήνα ή Θεσσαλονίκη).
  Το όλο θέμα είναι να δεις τις επιλογές σου και να πας με αυτήν που θα είναι έμπιστη και οικονομική. Προσωπικά περισσότερο απ όλους θα εμπιστευόμουν - επέλεγα τον ObsessedGeorge, ακόμα και από την Sony.

 • http://thereaperclan.blogspot.gr/ TheReaper

  Ε πες τα μας ρε μεγάλε ότι έχουμε κονέ εδώ μέσα και τρέχαμε στου κώλου τα εννιάμερα... Obsessed George, αν μπορείς να μου δώσεις κάποιο email επικοινωνίας. HALP!!

  Κι όσο για το παιχνίδι, δεν το κόβω να ασχολούμε. Βαρέθηκα την ίδια ιστορία με.... διαφορετική ιστορία. Όποιος δεν κατάλαβε... ας ρωτήσει να του εξηγήσω 😛

 • spyroskonst

  Πραγματικά δεν ξέρω τι περιμένατε να δείτε απο το ascension που δεν έχετε δει στα προηγούμενα. Η πιπίλα με την κάμερα που διαβάζω στα reviews καταντάει κουραστική, λες και κρίνεται όλο το παιχνίδι απο αυτό. ΟΚ απομακρύνεται πάρα πολύ σε μερικά σημεία (ελάχιστα σημεία σε όλο το παιχνίδι) και πάλι όμως δεν κρίνεται η επιβίωση του Kratos απο αυτό, αλλά αντιθέτως απολαμβάνεις ένα υπέροχο background. Άντε και έχασες. Σε βγάζει σε checkpoint 5'' πριν, που δεν έγινε στην τελική τίποτα.

  Απο gameplay μεριά τί θα έπρεπε να αλλάξει για να γίνει ωραίο? Adventure? Survival horror? Το παιχνίδι είναι hack&slash και είναι εξαιρετικό για την κατηγορία του. Είπαν οι άνθρωποι να βάλουν μερικές πεινελιές ("snowboarding", περισσότερο climbing, time controlling σε γρίφους, μια μικρή πινελιά silent hill) αλλά ούτε αυτές αρέσουν γιατί.... δεν ταιριάζουν στο hack&slash gameplay που οι reviewers κράζουν ότι παραμένει στάσιμο! ΟΚ παιδιά, αποφασίστε τι θέλετε να παίξετε και τα ξαναλέμε.

  Χίλια συγνώμη που είμαι απότομος, αλλά τελικά δεν μπορώ να καταλάβω τι θέλει ο κόσμος απο τα παιχνίδια. Στασιμότητα, πετυχημένη συνταγή, διαφορετικό gameplay? Τελικά ό,τι και να κάνουν oι developers εμείς θα έχουμε να κράζουμε (ascension στάσιμο, call of duty μια απο τα ίδια τόσα χρόνια, silent hill άλλαξε τελείως με τα παλιά, resident evil καμία σχέση με survival πλέον) .

  Τέλος για το story βγάζει μάτι ότι πλέον οι ιδέες στέρεψαν. Καταρχήν όντως μύγες, ελέφαντες κλπ ξεφεύγουν απο την ελληνική μυθολογία. Επίσης τις Ερινύες δεν τις σκότωσε ήδη στο God of War: Ghost of Sparta στο PSP?

  • vaggpapad

   spyros, στο chains of olympus τελικό boss είναι η Περσεφόνη...

 • Amonra

  Για μένα είναι το καλύτερο God of war το Ascention!Πολύ καλός τεχνικός τομέας και gameplay. Αυτό ήταν και θα είναι το God of War.
  Συμφωνώ με τον @spyroskonst ότι μερικόι δεν ξέρουν τι θέλουν. Το God of war (όλα) είναι καταπληκτικά hack & slash και έχουν ωραίο story. Τί θα πεί στασιμότητα? Χώσαμε μερικά 10άρια σε παλιότερα παιχνίδια της σειράς ή άλλων εταιριών και ξαφνικά το God of war δε μας αρέσει και ...άντε πάρε ένα 8. Για μένα το παιχνίδι αξιζει πάνω από 9 και το τερματίζω τώρα για 2η φορά.
  Η μόνη ενσταση που έχω για το Ascention είναι ότι ίσως θα ήταν καλύτερο να μην ήταν prequel , μόνο αυτό. Επίσης στους συντελεστές που πήραν μέρος στην κατασκευή του στο Art team από τους 4 ο ένας ήταν Έλληνας οπότε δέ νομίζω να μην έχουν επίγνωση του τί κάνουνε. Και ναί μύγες και κοράκια και τέτοια θα βάλουνε, όταν δεν τα βάζουνε λεμε δεν έχει ποικιλία, όταν τα βάζουνε δε μας αρέσει. Τέλος πάντων, οι πωλήσεις του μια χαρά πήγανε και ας μην ξεχνάμε και τις σημερινές οικονομικές συγκυρίες. Πάντως το παιχνίδι τα σπάει και μας τιμάει και το γεγονός ότι η ομάδα μεταγλώτισης (αν εξαιρέσεις τη στρίγγλα που φωνάζει στην αρχή ως 1η ερινύα) έκανε πάρα πολύ καλή και σοβαρή δουλειά!

 • Agony

  Συμφωνώ στα περισσότερα με τον Azazel, όπως η μακρινή camera , ξεκάρφωτοι εχθροί ,και το χαλια snowbord κομμάτι .
  Εκεί που δεν συμφωνώ είναι στο κολλημένο με το παρελθόν, πιστεύω ότι το συγκεκριμένο god of war έχει το καλύτερο χειρισμό από όλα μέχρι σήμερα.
  Το έχουν κάνει αρκετά καλύτερο και δεν θα ήθελα να ξεφύγουν από την locked κάμερα και το γραμμικό gameplay. Αν ήθελα κάτι άλλο τότε θα αλλοίωνε τον χαρακτήρα του paixnidou.

  Εν κατά κλειδί πιστεύω ότι δεν κούρασε το είδος του παιχνιδιού , αλλα το ίδιο το παιχνίδι και ο ήρωας.

  Άλλωστε υπάρχουν 2d platforms χρονια τώρα από εποχή shadow of the beast και είναι παιχνιδάρες στην σημερινή εποχή.

  Δηλαδή τι ακριβώς θέλετε ? Ένα open world ? Ένα rpg ? Ένα FPS ?
  Το σύστημα μάχης είναι πολύ καλύτερο από olla τα god of war και κανένας δεν το αναφέρει.

  Αν βγει στο Ps4 θέλω να έχει το ίδιο χειρισμό με locked camera.

  Πως γίνετε κάτι που λειτουργεί καλά και αρέσει σε πολύ κόσμο να θεωρείτε μειονέκτημα δεν μπορώ να το καταλάβω, και το super mario ίδιο χειρισμό δεν έχει τόσα χρονια? το Halo τόσα χρονια ίδιο χειρισμό δεν έχει?

  Πιο λογικό θα μου ακουγόταν να μου λεγε κάποιος ότι τον κούρασε η ιστορία η ο Κράτος παρα όλα τα αλλα.

  8 Και από εμενα για την μακρινή camera , τους άτοπους εχθρούς και τα κομμάτια snowboard, κατά τα αλλα είναι τέλειο για το είδος που αντιπροσωπεύει.

  Ότι λένε οι φίλοι πιο πάνω , Σπύρος και Amonra +1.000

  Είναι καθαρά θέμα αν σου αρέσει αυτό το είδος, Στην επομενη γενιά θα περίμενα καλύτερο animation καλύτερες φωτοσκιάσεις ,μεγαλύτερη ποικιλία σε εχθρούς, περιβάλλον που καταστρέφεται , και σημάδια πάνω στον κράτος .
  Αυτά είναι κάποια πράγματα που δεν αλλάζουν την βασική δομή του παιχνδιού και το κάνουν καλύτερο.

  Το να ζητάμε να είναι open world , να έχει rpg στοιχεια και να μην έχει lockked camera , είναι σαν ζητάμε άλλο ένα «ωιτηκερ».
  Δοξάσει ο θεός έχει πολλές παιχνιδάρες με αυτά τα χαρακτηριστικά , γιατί πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξουν και το God of war ?
  Εξηγήστε μου γιατί δεν το καταλαβαίνω ειλικρινά.

  Αν είναι έτσι να βάλουμε και στα μειονεκτήματα ότι δεν έχει υποστήριξη για τιμονιέρα και ότι δεν έχει αποστολές με άλογα , γαϊδούρια που κάνουν drift. με την Logitech g27 ανά χείρας.

 • Amonra

  @Agony +1.000, God of war drift χεχε! Συμφωνώ!

 • http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Hm6AeNT0Jqo StratosGK

  Termi στείλε ένα mail στον ObsessedGeorge να δει το άρθρο εδώ για να μιλήσει με τα παιδιά. Τον έχω στο facebook αλλά έκλεισε τον λογαριασμό του και τώρα δεν μπορώ να τον βρω από αλλού.

 • Donald

  Λέγεται πως είναι το δυσκολότερο της σειράς, ισχύει;

 • Amonra

  Το παιχνίδι δεν ειναι δύσκολο, μόνο ένα σημείο έχει δυσκολία και βρίσκεται προς το τέλος όπου πέφτει πολύ ξυλο από πολλά mobs και μόλις τελειώνεις την 1η παρτίδα με όσο life σου έχει περισσέψει συνεχίζεις σε άλλα 2 πακέτα τέτοια από mobs. Ομολογώ ότι και στο normal επίπεδο ήταν δυσκολούτσικο αλλά μόνο σε αυτό το σημείο. Επίσης οι γρίφοι προς το τέλος γίνονται πιο απαιτητικοί και αυτό καλό μου φάνηκε!
  Πάντως σαν δυσκολία καλό μου φάνηκε αν και η Santa Monica ανακοινωσε patch που στο <> σημείο που προανέφερα μετά το κάθε πακέτο τεράτων θα σου δίνει πράσινα και μπλέ orbs για να είσαι ετοιμος για το επόμενο πακέτο. Στο επίπεδο Titan δεν το ξεκίνησα ακόμα αλλα τωρα το έχω στο δύσκολο και rollarει καλά εώς τώρα!

 • stealth commando

  Καλα μολις βαζω το demo και ακουω την αλλη να λεει να λεει γεια σου κρατε εσκασα στα
  γελια

 • Donald

  @Amonra
  Την δοκιμασία του Αρχιμήδη λες;

 • Julian

  Περιμενα σαν τρελος το review. Αν μπορω να κανω μια κριτικη θα ηταν οτι μου φαινεται καπως συντομο. Με τον βαθμο δεν θα διαφωνησω καθως περα απο το οτι το 8 ειναι καλος βαθμος, τα γεγονοτα οτι ειναι prequel και οτι ειναι η ν-οστη συνεχεια μιας σειρας η οποια δεν εχει δει και πολυ μεγαλη αλλαγη, ειναι απο μονα τους στοιχεια που δινουν μια χλιαρη αισθηση.

  Το παιχνιδι δεν το εχω παιξει ομως θα το παρω σιγουρα για αρκετους λογους. Να τονισω οτι αν οι αλλαγες ειναι αδιαφορες η μετριες δεν παει να πει οτι ειναι αρκετα σημαντικες για να αλλαξουν λιγο το στυλ παιχνιδιου. Με λιγα λογια φιλε Amonra οι αλλαγες που βλεπω εγω στο παιχνιδι δεν μου κανουν καποια αισθηση οτι το παιχνιδι θα διαφερει απο το 3 πχ. Δηλαδη δεν εχει σημασια να κανουμε αλλαγες για να το γεγονος αυτο καθαυτο αλλα σημασια εχει οι αλλαγες να μετρανε πραγματικα και να ειναι καλα υλοποιημενες. Ομως εγω ζηταγα και κατι τετοιο ειναι αληθεια αφου εχω παιξει μονο το 3 και ενα ps3 god of war ακομα ηταν αυτο που ζηταγα απο την αρχη.

  Με λιγα λογια αγορα στα 40 ευρω και χωρις κανενα φοβο απο μενα. Το multiplayer θα το δοκιμασω και αν ειμαι τυχερος θα μου αρεσει, αλλιως θα προσθεσει καμια βδομαδα ακομα gameplay. Τελος το οτι το παιχνιδι εχει το καλυτερο συστημα μαχης και ειναι το πιο δυσκολο απο ολα τα god of war (η τουλαχιστον απο το 3) ειναι πολυ καλα στοιχεια για μενα. Και οι ωρες παιχνιδιου απο οτι εχω καταλαβει ειναι οσες του 3 που δεν ειναι πολλες μεν, αλλα το παιχνιδι λογω της φαντασμαγορικοτητας θα παιχτει σιγουρα τουλαχιστον 2 φορες.

  Περισσοτερα οταν το παιξω

  ΕΔΙΤ ***εγω δεν ζηταγα και κατι τετοιο***

 • Feregorn

  Το παιχνίδια ανήκει σε συγκεκριμένο είδος και ακολουθεί συγκεκριμένη φόρμουλα. Δεν μπορεί να αλλάξει, παρά μόνο να προσθέσει μερικά καινούργια στοιχεία δευτερεύουσας σημασίας. Συμφωνώ απόλυτα με spyroskonst. Το έχει σταθερή κάμερα δεν αποτελεί μειονέκτημα, όταν μόνο σε 1-2-3 περιπτώσεις συμβεί μια στραβή και κολλήσει κάπου. Αυτό που παρατηρώ και εγώ είναι ότι το θέμα ιστορία,πλοκή,εξέλιξη βρίσκεται σε στασιμότητα, αλλά είναι αναπόφευκτο αφού έχει εξαντληθεί σχεδόν όλη η ελληνική μυθολογία. Δεν ξέρω και δεν νομίζω να υπάρχει τρόπος εμπλουτισμού ή ανανέωσης με το να παραμένει σε αυστηρά ελληνικά πλαίσια. Κάποια στιγμή αν δεν θέλει να κατρακυλήσει στην αφάνει θα πρέπει να επεκταθεί με κάποιο τρόπο και σε άλλες μυθολογίες: αιγυπτιακή, μεσοποταμιακή, κτλ...

 • gogos

  Ενα απο τα μεγαλα μειωνεκτηματα του god of war ειναι πως πλεον το story "δεν τραβαει".. Την εξαντλησανε την ιστορια του Κρατος.. Απο εκει και περα θεωρω πως παικτικα το μελλον των hack n slash ειναι το metal gear rising και το dmc και οχι το αναχρονιστικο god of war και castlevania.. Αρνουμε σε ενα παιχνιδι δρασης να βλεπω το gameplay μου απο τα ματια του σκηνοθετη, ποσο μαλλον οταν ο σκοπος του ειναι να μου δειξει τα φοβερα σκηνικα και οχι να βοηθησει το παικτικο κομματι..

 • Agony

  Gogos συμφωνώ δεν έχει να προσφέρει κάτι άλλο το story.
  Στο δεύτερο κομμάτι δεν συμφωνώ μαζί σου οι λόγοι που σε απωθούν από αυτά τα παιχνίδια dld η locked camera και η κινηματογραφικότητα είναι που πραγματικά με φτιάχνουν. Αρνούμαι να παίξω ένα τέτοιο είδος παιχνιδιού με free camera όπως το Metal gear που σε ζαλίζει δεν εστιάζει εκεί που πρέπει σε κάθε στιγμή και χάνει όλη αυτή την μαγια που πρέπει να έχουν αυτοί η τίτλοι.

  Τα ματια του σκηνοθέτη είναι αυτό που θέλουν να σου περάσουν και με αυτό τον τρόπο με locked camera σε παρασύρει στον ρυθμό του.

  Κάθε δημιουργός GAME θέλει να βάλει μέσα στον κόσμο του και να σε παρασύρει , για τους συγκεκριμένους developers το να κανονίζουν αυτοί που θα βρίσκετε η camera σε κάθε σκηνή είναι τέχνη.

  Κάθε πλευρά έχει συν και πλην . Με την free camera έχεις μεγαλύτερη ελευθερια και είσαι πιο συμμετοχικός στο παιχνίδι σε σχέση με την locked camera . Αλλα με την locked camera βυθίζεσαι πιο εύκολα στο κόσμο που θέλει να σου δώσει ο developer είναι μεγαλύτερη τέχνη το να ξέρεις πως και που θα τοποθετήσεις την camera σε κάθε σκηνή δράσης και σίγουρα ο player δεν μπορεί να το κάνει καλύτερα από κάποιον σκηνοθέτη.

  με απλά λόγια προτιμώ την locked camera σε αυτού του είδους games γιατί το EPICNESS που σου προσφέρουν είναι μεγάλυτερο.

 • Julian

  Εγω δεν εχω θεμα με καμια καμερα δεν με νοιαζει αν θα ειναι Locked η μη. Οτι θελει ο δημιουργος. Ουτως η αλλως παιχνιδι και να μην εχει θεμα με την καμερα οπως και να ειναι αυτη δεν υπαρχει. Αν η καμερα εχει προβλημα επειδη δεν γυρναει καλα η επειδη η fixed γωνια χαλαει σε καποιες φασεις ειναι ενα θεμα που το κρινω ελαφρα, αφου στην ουσια καποιες φορες σε οποιοδηποτε παιχνιδι παιζεις η καμερα η ο χειρισμος η οτιδηποτε που αφορα τον παικτικο τομεα θα χαλασει και δεν θα συμπεριφερται καλα. Απο κει και περα το god of war και τα νεα castlevania ειναι παιχνιδια που προσφερουν κινηματογραφικοτητα και eye candy οποτε η καμερα αν ειναι φαντασμαγαρικη και στημενη μια χαρα για μενα. Το god of war ειναι απο τις σειρες που ενσωματωνει την κινηματογραφικοτητα καλυτερα απο ολες τις σειρες μου φαινεται.

 • Φωτης

  Azazel@ δεν ξέρω πλέον που λες αν ειναι κορυφαίο στην κατηγορία του..Εχουν πει οτι το πιο βαθύ gameplay που εχει βγει hack'n'slash ποτε κ πήρε εκπληκτικές κριτικες ειναι το Bayonneta!!!

 • gogos

  Eιναι πως τα βλεπει ο καθε παικτης τα πραγματα.. Συμφωνω οτι η locked καμερα βοηθαει στην κινηματογραφικοτητα αλλα προσωπικα με ζαλιζει.. Χανω τον προσανατολισμο μου οταν η καμερα ξαφνικα, απο εκει που δεν το περιμενω αλλαζει γωνια και δυστυχως η γωνια που μπορει να παρει πολλες φορες δημιουργει εμποδια στο gameplay.. Η ελευθερη καμερα μου δινει πιο καλη αισθηση του χωρου.. Για μενα το να παιζω lords of shadow ειναι μια πολυ επιπονη διαδικασια, καθολου διασκεδαστικη.. Το ιδιο προβλημα αντιμετωπισα και στο god of war 3 αλλα εκει τουλαχιστον οι γωνιες της καμερας ηταν σε πιο σωστες θεσεις.. Και εγω λατρευω πχ το resident evil zero που ειχε την κλειδωμενη καμερα, αλλα για εκεινη την εποχη που βγηκε στον κυβο.. Πλεον δυσκολευομαι παρα πολυ να παιξω ετσι.. Αυτο δεν σημαινει βεβαια οτι θελω να παιζω ενα resident evil σαν το 6, αλλα σαν το 4.. Τα παιχνιδια πρεπει να εξελισονται στον χρονο αλλα να κρατανε τις ριζες τους..

 • Constantinos

  εγω θα ηθελα να δω ενα god of war με ανοικτο χαρτη με οτι αυτο συνεπαγεται..να μπορεις δηλαδη να μεταφερεσαι απ τη μια περιοχη στην αλλη ειτε με fast travel ειτε με καποιο mount οπως π.χ στο Castlevania ή στο Darksiders 2..θα ηταν ασυλληπτο σαν ιδεα...ποιος ξερει? μπορει....

  το παιχνιδι ακολουθει την πεπατημενη των προηγουμενων, ουσιαστικη διαφορα δεν εχει απ τ αλλα 3..ειχα γραψει οτι παιζοντας το, ενιωθα οτι επαιζα god of war 1, εχει επικες στιγμες αλλα αυτη την αισθηση σφαζοντας το 12θεο, την αισθηση της απολυτης παρανοιας και βιας του 3, δεν την εχει και ειναι λογικο να μην την εχει...μπορει να μας κολακευει η ιδεα της μεταγλωτισης, μπορει οι ανθρωποι που εδωσαν τις φωνες τους να εκαναν οτι καλυτερο μπορουσαν, αλλα δεν του παει...ειπα, σαν ν ακους τις φωνες απ τα μεταγλωτισμενα καρτουν του Star το Σαββατοκυριακο μου φαινοταν...στην 2η ωρα του παιχνιδιου το γυρισα στ αγγλικα...

  οι καινοτομιες που χορηγησαν στο τιτλο με το sliding και με τις διαφορες μαγικες ιδιοτητες μου (παγος, φωτια κτλ) μου θυμισαν λιγο PoP Forgotten Sands, δηλαδη καλοδεχουμενες αλλα οχι τιποτα σπουδαιο...συμφωνω με azazel οτι πλεον μπορει ναι μεν να ειναι old fashioned way game αλλα καπου ολο αυτο προσωπικα μ εκανε να το βαριεμαι και να ζηταω επιμονα αν οχι sequel του 3 για να κλεισει το saga, σιγουρα ενα reboot/spin-off, οπως αυτο που εγραψα στον προλογο...θελει "οξυγονο" η σειρα γιατι ειναι ετοιμη για φουντο...

  το μουλτι μπορει αρχικα να εντυπωσιασει, αλλα στη 2η, 3η βδομαδα παει απατο και γενικα αυτη η μανια να βαζουν σε τιτλους τυπου god of war, tomb raider, online στοιχειο πρεπει να σταματησει γιατι με τη μαλακια τους αλλοιωνεται το single player στοιχειο, οπου ειναι αυτο που ζηταει ο εκαστοτε παικτης !!!

  ο τυπος που χε την υπεροχη ιδεα για τερατα-ελεφαντες και για σμηνη εντομων, ειναι foul all the way down

 • vagos1983

  βασικα διαβασα το review και πουθενα δεν αναφερεται η δυσκολια του ascension με τον προκατοχο το 3.οτι ειναι πιο δυσκολο το ascension με πολυ επιθετικη και κορυφαια ΑΙ των αντιπαλων που απορεις.
  οσο για την καμερα νταξει δεν χρειαζεται το συγκεκριμενο παιχνιδι ελευθερη καμερα δεν ειναι rpg.ειναι old school hack and clash.
  η κλειδωμενη καμερα ετσι οπως ειναι καθαρα για διασκεδαση ως προς τον παιχτη αλλα κ για κινηματογραφικοτητα.
  οταν κανει μακρινες ληψεις προφανως θελει ο developer να σε κανει να νιωσεις την κλιμακα μεταξυ κρατος-αντιπαλου η τα απιστευτα γραφικα που σου πεφτουνε τα σαλια.
  οσο για το τολμηρο που λες σαν μειον azazel?τι να εκαναν αλλαγη στο gameplay προφανως??
  τολμηρη κινηση για μενα ηταν που εβαλαν multiplayer στο παιχνιδι το οποιο μπορω να πω οτι ειναι διασκεδαστικο σαν ''αρενα'' με ατελειωτο ξυλο αλλα που χρειαζεται και την τεχνικη κ τις τακτικες για να επιβιωσεις.
  9 απο μενα.
  αρνητικο για μενα οτι δεν εχει επιπεδου τα baddasses bosses του 3 και την κλιμακα.
  αλλα παραειναι επικο σε πολλα σημεια.
  εχω καιρο να ευχαριστηθω τιτλο τοσο πολυ.

 • spirosvii

  "Κάπου οι δημιουργοί βέβαια φαίνεται να έχουν ψιλοχάσει ή εξαντλήσει την ελληνική μυθολογία." καλά μην λέμε κι ότι θέλουμε δεν εξαντλήται έτσι απλά η ελληνική μυθολογία!

  Οι ελληνικοί μύθοι δεν είναι απλώς αφηγήσεις· είναι ένα πολύπλοκο πολιτισμικό φαινόμενο που συνδέεται με τη θρησκεία, την κοινωνία, την πολιτική, τη λογοτεχνία, τη φιλοσοφία και την τέχνη. Συστατικό στοιχείο του ελληνικού και του δυτικού πολιτισμού, οι μύθοι ερμηνεύτηκαν αλληγορικά κατά τον χριστιανικό μεσαίωνα, ενέπνευσαν την αναγεννησιακή τέχνη, ενώ εξακολουθούν μέχρι σήμερα να εμπλουτίζουν τη θεματολογία της λογοτεχνίας, των εικαστικών τεχνών, αλλά και της pop culture.

  ρίξτε μια ματιά κι εδώ: http://www.hellenicpantheon.gr/enchyclo.htm

  κατά τ' άλλα σαν παιχνίδι μου άρεσε πάρα πολύ! και το 8 είναι μια χαρά για ένα παιχνίδι που το έχουμε "ξαναπαίξει"!

 • Julian

  Spirosvii σωστα αυτα που λες αλλα (ας με επιβεβαιωσει και ο αζ) νομιζω παρερμηνευσες τα λογια του υπογραφοντος. Δεν νομιζω οτι εννοουσε κατι τετοιο, μονο οτι τα καναν σαλατα τριων αστεριων μισελεν καπου στην πορεια

 • spirosvii

  julian έχεις δίκιο, αφού γράφει "φαίνεται να έχουν ψιλοχάσει ή εξαντλήσει την ελληνική μυθολογία" άρα μάλλον περισσότερο στο ψιλοχάσει αναφέρεται. Απλώς ήταν για μένα μια ευκαιρία να δείξω σε όλους μας πόσο μοναδική είναι η ελληνική μυθολογία μιας και είμαι λάτρης από τα παιδικά μου χρόνια. Δεν ήταν να θίξω φυσικά τον ΑΖΑΖΕΛ σε καμμιά περίπτωση, και συγνώμη αν ήμουν κάπως απότομος.

  *Σαλάτα του σεφ!

 • Donald

  @spirosvii

  Καλά κάνεις! Χώστα στον az! Έτσι του χρειάζεται! :p Πάντως είναι επιτακτική ανάγκη για μένα ο Κράτος να ταξιδέψει Αίγυπτο ή Σκανδιναβία!!

 • Julian

  Ναι και γω δεν στο πα επιθετικα απλα συζητηση κανουμε 😀

  Greek mythology for the win που λεει και ο λαος

 • Donald

  @Julian

  Μα απο άποψη τεράτων έχει εξαντληθεί βρε παιδιά! Δεν θα θέλατε να δείτε κάτι καινούργιο; Σκέψου μόνο τον Κρατος να σφάζει μούμιες για απλούς στρατιώτες!!

 • Julian

  Θα ηθελα νεο παιχνιδι απο την Santa Monica. Σκεψου να εφτιαχνε κατι τελειως καινουριο ως franchise, πραγμα το οποιο θα απελευθερωσει το στουντιο απο τα δεσμα το god of war. Να φτιαξουν κατι καινουριο εξισου επικο που θα μας κανει να νιωσουμε οπως νιωσαμε με τα πρωτα god of war. Μια καινουρια ιστορια με καινουριους χαρακτηρες και σκοπους που θα παταει σε αυτα που αρχισε το god of war και θα τα εξελισσει. Αυτο θελω 😛 Ειναι πολυ;

 • Donald

  Eννοείς κάποιο καινούργιο hack n' slash ή κάτι τελειως το διαφορετικό;

  Συνέντευξη του Ελληνα Κρατου!
  http://www.youtube.com/watch?v=SUAESEZE1Yo

 • Julian

  Hack n slash αφου το εχουν! Και επισης δεν εχουμε και πολλα hack n slash

  Καλα ο ηθοποιος γαματος δεν θα μπορουσαν να ειχαν βρει καλυτερη φωνη. Ενας απο τους λογους που ανυπομονω να παιξω ειναι η μεταγλωττιση. Το ξερω οτι θα ειναι περιεργο αρχικα αλλα αν το συνηθισεις.. Προεχουν καποια κοινωνικης φυσεως εξοδα (φτου!) και μετα ειναι η πρωτη αγορα

 • Donald

  @Julian

  Νομίζω είναι ΙΔΑΝΙΚΟΣ ο συγκεκριμένος ο ηθοποιός! Εχει τρομερό ενδιαφέρον η όλη συνεντευξη!

 • 0legri0

  Αν και δεν ειμαι φαν του...το κατεβασα το ντεμο...χε χε...
  Γραφικαρες που λεγαμε μικροι!

 • tiflopodikas

  Δεν πιστεύω ότι κουράζει το gameplay και η κάμερα,τα συγκεκριμένα δουλεύουν πολύ καλά,η ιστορία του παιχνιδιού νομίζω ότι κουράζει.
  Τώρα σχετικά με το παιχνίδι ενώ ήμουν αδιάφορος βλέποντας κάτι βιντεάκια ψήθηκα να το παίξω,πωρώθηκα,οπότε θα το νοικιάσω κάποια στιγμή και θα το τερματίσω.

 • Amonra

  @Julian πώς είναι δυνατόν να εκφράζεις συνολική άποψη για ένα παιχνίδι τη στιγμή που δεν το έχεις παίξει παρά μόνο σε demo ??? Το demo είναι η μικρή αρχή, στη συνέχεια γίνεται πολύ καλύτερο. Και εγώ θέλω αλλαγές αλλά αν παίξεις το νέο God of war θα δεις ότι οι αλλαγές που γίνανε παρακάτω με τις μαγείες που ξεκλειδώνεις και τις 3 δυνάμεις που αποκτάς παρακάτω είναι ευπρόσδεκτες και πολύ καλά υλοποιημένες. 🙂

  @Donald ναι στη δοκιμασία του Αρχιμίδη αναφέρομαι η οποία είναι αξιόλογη και οι γρίφοι αξιόλογοι αλλά στο σημείο που αρχίζει να ανεβαίνει το ασανσέρ προς τα επάνω γίνεται τις μουρλής στη μάχη ακόμα και στο κανονικό επίπεδο δυσκολίας με ελάχιστο life να απομένει και magic orbs.

  Το 8 σαφώς δεν είναι άσχημος βαθμός αλλα ψιλοδιαφωνώ σε κάποια σημεία με το review και φυσικά σέβομαι τη γνώμη του συγγραφέα! Για εμένα το παιχνίδι αξίζει πάνω από 9 (προσωπική άποψη).

  • Julian

   Εχεις δίκιο δεν το έχω παίξει απλά υποθέτω. Οπως και να έχει σίγουρη αγορά είναι για μένα όμως δεν περιμένω οτι θα είναι διαφορετικό το παιχνίδι. Και ούτε και έχω πρόβλημα να μην είναι. Τώρα αν όντως αλλάζει σαφώς το gameplay λόγω κάποιον προσθηκών, τότε ακόμα καλύτερα.

   Το κείμενο είναι τόσο καθαρό με την νεα γραμματοσειρά που έπρεπε να γράψω με τόνους. 😀

   • Amonra

    Και πού να δείς τα ελληνικά μενού και τη μετάφραση μέσα στο Ascention πόσο καλά είναι :P. Η μεταγλώτιση επίσης είναι πάρα πολύ καλή !!!Ένα είναι σίγουρο----> θα χορτάσεις ξυλίκι!!!

 • kilia

  Aσχετο αλλα δεν ηξερα που να το γραψω
  http://www.allgamesbeta.com/2013/03/yu-suzuki-and-mark-cerny-talk-shenmue.html
  μαλλον το shenmue 3 ειναι γεγονος και παει προς ps4 μερια.

 • vagos1983

  http://www.facebook.com/TheRealKratos

  γεια σου Κρατεεεεεεεεεεε....ο τυπος μοιαζει πολυ ασχημα μιλαμε...

 • gerasimos

  Ίσως να μην ασχοληθώ και καθόλου με το game εκτός αν μου δωθεί η ευκαιρία στο ps4.Μπορεί να είναι καλό αλλά δεν προσφέρει τίποτα καινούριο ακόμα και στην ιστορία.Τέλος μία παρατήρηση στον Az μήπως είναι αρκετά μικρό το κείμενο για ενα παιχνίδι σαν και αυτό?

 • spirosvii

  μόλις το τέλειωσα! Διασκεδαστικό/απολαυστικό hack n slash! Να ναι καλά για την διασκέδαση που μας προσφέρουν!

 • Agony

  Είναι και αρκετά δύσκολο τώρα που το ξανά ξεκίνησα στο hard , και τελικά τα ελληνικά αν τα συνηθίσεις δεν είναι τόσο κακά.
  Πάντως πολύ τσουλήθρα ρε παιδί μου αμάν πια.

 • GeorgeZFR

  Το ξεκίνησα και γω στο hard κατευθείαν..και όντως είναι πολύ δύσκολο κόλλησα σε πολλά σημεία αλλά πιστεύω είναι μέχρι να μάθεις σωστά τις κινήσεις/combo το βγάζεις εύκολα σε πολλές μάχες, τώρα είμαι chapter 9 και κόλλησα σε εκείνη την μαμημενη νυχτερίδα/δράκος τι σκ@τα είναι.. πιστεύω με προσεκτικές κινήσεις θα το βγάλω.

  • Agony

   George .πεζεις αμυνα η κανεις roll αποφυγη ? Οταν σου κανουν attack?

   • GeorgeZFR

    άσχετος από god of war είχα να παίξω χρόνια, στην αρχή έπαιζα χωρίς άμυνες έκανα ότι να ναι από κινήσεις μέχρι να μάθω το gameplay και στο hard κιόλας πίκρα... αλλά κουτσά στραβά το έμαθα τώρα για το συγκεκριμένο boss θέλει και άμυνες όλο τις ξεχνούσα και πήγαινα χύμα με roll θα το παίξω πιο προσεκτικά τώρα λογικά χωρίς άμυνα δεν βγαίνει!

 • http://game2.0 OliThai

  Μολις ειδα Azazel,ειπα δεν υπαρχει περιπτωση να μη το διαβασω κι ας μη με ενδιαφερει καθολου το παιχνιδι!!! 😛 Παιδι μου εισαι εγγυηση!!!!

 • Donald

  Το τερμάτισα. Ενδιαφέρον στόρυ αλλά το 3 μου άρεσε λίγο καλύτερα! Δεν βγάζει την επικότητα του! Η μεταγλώττιση καλή, το gameplay άπαιχτο αλλά θα ήθελα περισσότερα περιβάλλοντα!

  8/10

 • Constantine

  Το τελείωσα και εγώ! Αγόρασα την ελληνική έκδοση! Τα σπάει το παιχνίδι στα ελληνικά, αν κάποιες φωνές μου ήταν γνωστές από παιδικά καρτούν! Το παιχνίδι είναι σούπερ, μεγάλη ποικιλία στις μάχες και διαφορετικά αποτελέσματα ανάλογα με τι όπλα/μαγεία χρησιμοποιείς, ωραίο σενάριο και εντυπωσιακά σκηνικά αν και λίγο επαναλαμβανόμενα (η ανακατασκευή του αγάλματος με άφησε άφωνο!). Παρατηρώ όντως την εξάντληση σε θέμα διαφοροποίησης των εχθρών αλλά και πάλι η ποικιλία (ακόμα και με τις μύγες) δεν με χάλασε. Επίσης και τα νέα στοιχεία gameplay με το sliding ήταν καλοδεχούμενα. Εγώ του βάζω ένα 9/10...

 • https://www.youtube.com/watch?v=JHz9Vy1lYZY MENIS_XXIII

  Todd Papy God of War: Ascension's director has announced that he's no longer at Sony Santa Monica (n4g.com)

  https://twitter.com/ToddPapy/status/396653308581933057

 • KRATOS
 • Dimosonicu

  Το έχω και εγώ στα Ελληνικά τέλειο είναι το παιχνίδι (και εγώ στη θεση του θα σκότωνα τις μύγες 🙂 😉 !!!).

 • tiflopodikas

  Υπάρχει περίπτωση να έχει το μουλτι του τέτοιο καιρό κόσμο η μπα γιατί ψήνομαι να το παρω τώρα που το βρήκα στα 18 ευρώ.