Final Fantasy IV: The Complete Collection Review

, Δευτέρα 30 Μάιος 2011 0  

Όταν έρχεται η συζήτηση σε διαμάντια του παρελθόντος και τις επανεκδόσεις τους, η δουλειά του reviewer είναι πολύ πολύ δύσκολη. Οχι μόνο πρέπει να τα βάλει με τον εαυτό του, που έχει περάσει αξέχαστες στιγμές με το κλασικό αρχικό παιχνίδι, αλλά και να κατανοήσει τι έχει αλλάξει στην κάθε έκδοση και τι περιμένουν να ακούσουν από αυτόν οι αναγνώστες... Αυτό μου συμβαίνει με το Final Fantasy IV Complete Collection.

Είναι περιττό να κάτσω να αναλύσω τι εστί Final Fantasy IV. Για τους νεότερους θα πω απλά οτι έρχεται απο την εποχή των 16-bit και οτι είναι ένα απο τα διαμάντια της εποχής, που λάμπει μέχρι και σήμερα ως ένας άλλος κρύσταλλος. Απ' όσο ξέρω οι μοντέρνες του επανεκδόσεις είναι τρεις: αυτή του Game Boy Advance, αυτή του DS, που είναι και κάτι σαν 3D-remake, και αυτή του PSP. Η νεότερη έκδοση λοιπόν, για το φορητό της Sony, περιέχει το κλασικό παιχνίδι, μαζί με το sequel που έκανε την εμφάνισή του στα κινητά, το WiiWare game ονόματι “The After Years” και μια μικρή περιπέτεια μεταξύ των δύο, ονόματι “Interlude”.

Ποιανού είπαμε οτι είσαι;

Όπως καταλαβαίνετε, ο τίτλος έχει πολύ ψωμί. Αφενός ο αρχικός τίτλος θα σας κρατήσει απασχολημένους για αρκετές ώρες, συν το Interlude και το After Years, θα έχετε αρκετό πράμα για να ασχοληθείτε. Το πρόβλημα εντοπίζεται στο ότι, ενώ το Final Fantasy IV κρατάει την old-school λογική της απίστευτης δυσκολίας και του ανελέητου grinding, τα νέα επεισόδια δεν εναρμονίζονται με αυτό και είναι αρκετά πιο εύκολα, έως και γελοία σε μερικές φάσεις. Επίσης, για να μην δώσω πολλές λεπτομέρειες για την ιστορία και σας το χαλάσω, θα σας πω μόνο οτι το σενάριο στις νεότερες προσθήκες δεν είναι τόσο καλό όσο στο αρχικό. Θα έλεγα πως απο κάποιες στιγμές και μετά αγγίζει τα όρια το fan fiction.

Οπτικά o τίτλος μας γυρνάει πίσω σε εποχές... Game Boy Advance. Έχοντας δει το remake του DS με τα 3D γραφικά μου είναι δύσκολο να χωνέψω το γεγονός οτι το παιχνίδι γυρνάει πίσω στην SNES αισθητική. Όχι βέβαια οτι είναι άσχημο – αντιθέτως. Το παιχνίδι παραμένει όμορφο και είμαι απο τους θιασώτες της retro τεχνοτροπίας, αλλά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί έγινε αυτό το βήμα προς τα πίσω. Τουλάχιστον κάποια εφέ στα spells έχουν υποστεί την ανάλογη επεξεργασία και είναι όμορφα. Όμως βλέποντας την πανέμορφη δουλειά που έχει γίνει στα CG video, με κάνει να αναρρωτιέμαι γιατί δεν πήραν μία απο τις υπάρχουσες μηχανές γραφικών να κάνουν ένα όμορφο remake. Τουλάχιστον, έχει φτιαχτεί και η αισθητική των άλλων δύο μερών του παιχνιδιού ώστε να είναι όλα στα ίδια στάνταρ.

Επικές Sisters.

Σε ποιον να προτείνω τώρα αυτήν την... συλλογή; Σίγουρα οι φανατικοί της σειράς θα έχετε δύο ή τρεις διαφορετικές εκδόσεις του παιχνιδιού. Αν θέλετε ένα φυσικό αντίγραφο του After Years, μάλλον θα σας αρέσει το πακέτο. Απο εκεί και πέρα, πρόκειται για μια επανέκδοση με μερικές βελτιώσεις και έξτρα περιεχόμενο (που ίσως μερικοί το βρείτε αμφίβολης ποιότητας). Προσωπικά βρίσκω το πακέτο αρκετά “δύσκολο” στο να το προτείνω με σιγουριά σε κάποιους πέρα των φανατικών της σειράς.

+ Πολύ περιεχόμενο προς απόλαυση
+ Το παλιό κλασικό διαμάντι που ακούει στο όνομα FFIV
+ Όμορφα FMV
+ Οι μικρές οπτικές βελτιώσεις...

- ...σε ένα κατά τα άλλα GBA παιχνίδι
- Τα σενάρια στα επεισόδια δεν συμβαδίζουν σε ποιότητα με τον αρχικό τίτλο
- Το ίδιο και η δυσκολία

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 6.0

Πλατφόρμα: PSP
Έκδοση: Square Enix
Ανάπτυξη: Bullet Ltd
Διάθεση: CD Media
Είδος: RPG
Παίκτες: Single-player
Επίσημο Site: http://www.ff4completecollection.com/
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 21/4/2011
PEGI: 12

  • Psyhakiasman

    τι λε ρε;Ορισμενα επεισοδεια δεν βγαινουν διχως ανελεητο γκριντινγκ.Οσο για την ποιοτητα,εχεις ριξει καμια ματια στα bands(hint:broken heart)

  • spirosvii

    Τα έχω δοκιμάσει όλα στο pc και στο psx και ps2. Αγαπημένο και αξέχαστο παιχνίδι φαντασίας και σεναρίου το ffvii. Ό,τι καλύτερο σε rpg που έχω παίξει. Σε ρουφάει όπως ένα καλό βιβλίο. Θα ήθελα να ήξερα αν μπορώ να παίξει κανένα από τα καινούργια ff στο pc.

    Δυστυχώς τώρα που έχω μεγαλώσει και δουλεύω, ενώ έχω άπειρα σε όγκο παιχνίδια δεν έχω τον απαραίτητο χρόνο. Θυμάμαι που κάποτε αγόραζα ένα παιχνίδι και του έπινα το αίμα. Τώρα δύσκολο να παίξω κάποιο που να κάτσω να ασχοληθώ όπως έκανα παλιότερα.

    Εξαίρεση τα assasin's creed, νυχτεριδάνθρωπος και γενικά τα αποδεκτά από όλους ως διαμάντια.