alt text

Far Cry 4 Review

, 29/11/2014  

Το Far Cry 3 ήταν ο ορισμός της έννοιας “αέρας ανανέωσης”. Ένα κράμα μεταξύ των προκατόχων του και των Just Cause, κατάφερε, με την ανάλαφρη φύση του και τη μετατόπιση του κέντρου βάρους από τον πρωταγωνιστή στον κακό, να εκπλήξει τους περισσότερους και να φέρει τη σειρά Far Cry ξανά στο προσκήνιο. Γι’αυτό λοιπόν θεωρώ πως το Far Cry 4 είναι μια πονηρή κίνηση από πλευράς Ubisoft. Ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με το ίδιο παιχνίδι σε διαφορετικό περιβάλλον (κάτι που άλλωστε συμβαίνει χρόνια τώρα με τα Assassin’s Creed).

Αντίθετα με το AC Unity, το Far Cry 4 δεν έχει τρανταχτά θέματα και “τρέχει” άψογα, ενώ είναι και ένας από τους πιο όμορφους τίτλους της νέας γενιάς μέχρι τώρα. Το Kyrat, το κράτος στο οποίο διαδραματίζεται το παιχνίδι, απέχει πολύ από τα εξωτικά νησιά του Far Cry 3. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μονοπάτια απρόσιτα και δύσβατα, υψίπεδα που θυμίζουν Νεπάλ και τους πρόποδες των επιβλητικών Ιμαλαϊων. Είναι μια περιοχή μυστηριώδης, γεμάτη μυστικά και ξένους θεούς, που απεικονίζονται πανέμορφα. Αγάλματα του Σιντάρτα, σανσκριτικές επιγραφές, μικροί ναοί σε απόκρυμνες κορυφές. Το εικονικό ταξίδι στο Kyrat είναι μία εκπληκτική εμπειρία που θα μπορούσε να αποτελεί το καίριο προτέρημα του Far Cry 4, όμως η συνύπαρξη της με τα υπόλοιπα στοιχεία του παιχνιδιού δεν προσφέρει πάντα όσα θα μπορούσε.

Σε γενικές γραμμές, το Far Cry 4 δεν ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως να τονίσει την κληρονομιά του βουδισμού και τη χρησιμοποίει απλά ως ένα σκηνικό για τη δράση. Δεν υπάρχουν μυστικά που προσδοκούν ανακάλυψη ή αντίστοιχα “κρυφές” αποστολές, παρά μόνο χαμένα γράμματα που εξιστορούν διάφορα χρονικά της χώρας. Τολμώ μάλιστα να πω πως, ενώ ο κόσμος είναι γεμάτος δραστηριότητες, αποδεικνύεται άψυχος. Τόσο επειδή υποβαθμίζει την πνευματιστική πλευρά των περιοχών αυτών, όσο και επειδή οι διαθέσιμες δραστηριότητες έχουν ήδη παρουσιαστεί σε άλλο Far Cry και επαναλαμβάνονται σε σχεδόν περιοδικό βαθμό. Η ευκαιρία δηλαδή που είχαν οι δημιουργοί να δώσουν ζωή σε μία περιοχή μοναδική λόγω θεματολογίας (ο βουδισμος άλλωστε σπάνια εμφανίζεται σε παιχνίδια) αλλά και λόγω μοναδικών εμπειριών, πέφτει στο κενό. Το Kyrat είναι μεν ξεχωριστό και πανέμορφο, αλλά δεν αφήνει το στίγμα του, όπως συμβαίνει με τα άλλα σμιλευμένα με μεράκι παιχνίδια ανοιχτού κόσμου.

Οι ρινόκεροι έχουν μια τάση να σπέρνουν πανικό.

Οι ρινόκεροι έχουν μια τάση να σπέρνουν πανικό.

Στο Kyrat διαδραματίζεται ένας εμφύλιος, κάτι που δεν είναι και εντελώς πρωτόγνωρο για παιχνίδι Far Cry. Οι αντιστασιακοί Golden Path πολεμούν τον δικτάτορα και σφετεριστή του βασιλικού θρόνου Pagan Min, δίχως όμως σπουδαία αποτελέσματα. Όταν όμως φτάνει στο Kyrat ο Ajay Ghale, ο πρωταγωνιστής δηλαδή, οι επαναστάτες βρίσκουν σε αυτόν τον άνθρωπο για όλες τις δουλειές, τον καταλύτη που θα βοηθήσει στην πτώση του Min. Η κατάσταση περιπλέκεται αρκετά όταν η ισορροπία δυνάμεων στην αντίσταση απειλείται με διάσπαση και καλείστε να διαλέξετε τίνος τις απόψεις ασπάζεστε. Η όλη πλοκή, με τον αγώνα κατά του Pagan Min και τις αμφίρροπες καταστάσεις στην αντίσταση, εξελίσσεται ομαλά χωρίς παράλογες σεναριακές τροπές και με ενδιαφέρουσες θεματικές ενότητες να διαδέχονται η μία την άλλη.

Το μελανό σημείο του σεναρίου εμφανίζεται όταν αντιλαμβάνεστε πως οι δημιουργοί, παρόλο που έχουν δώσει καλή ροή στην ιστορία, δεν είχαν ιδέα τί εστί εμφύλιος ή έστω επανάσταση. Οι συνέπειες της πιο τραγικής μορφής πολέμου είναι εξαφανισμένες, με μικρές σπόντες για την κατάρα αυτή να υπάρχουν μόνο στο τέλος του παιχνιδιού. Η σοβαρότητα της κατάστασης δεν φαίνεται πουθενά και στη θέση της υπάρχει φθηνό χιούμορ και ψυχοτροπικά ναρκωτικά που τα τέκνα της Ubisoft φαίνεται πως λατρεύουν να βάζουν στα παιχνίδια τους. Ο πρωταγωνιστής “πίνει” ψυχοτροπικά και “τριπάρει” με αλλόκοτους αιθέρες περισσότερο απ’ότι κατακτάει προπύργια του Pagan Min, παρότι οι αρχηγοί της επανάστασης επιμένουν πως ο πόλεμος βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή. Ομολογώ, βέβαια, πως οι αντίστοιχες αποστολές έχουν πλάκα, τουλάχιστον στην αρχή, γιατί μετά το παρακάνουν. Δεν απαιτούμε από ένα παιχνίδι, και δη ένα παιχνίδι που απευθύνεται σε τόσο ευρύ κοινό, να παραδίδει μαθήματα σκληρής πολιτικής, κάθε άλλο. Απλά το Far Cry 4 πετά στον κάλαθο των αχρήστων οποιοδήποτε πάτημα είχε να ξεχωρίσει από τη μάζα των εύπεπτων shooters.

Δυστυχώς τα παραπάνω φαίνονται έντονα καθώς περνάτε το χρόνο σας στο Kyrat. Παράλληλα με τις κύριες αποστολές που είναι αδιάφορες και αφορούν κυρίως την αποδόμηση του Pagan Min, ο Ajay καλείται να συμμετάσχει σε διάφορες παράταιρες διαδικασίες, όπως το να παλέψει για την επιβίωση σε ένα τύπο σύγχρονου κολοσσαίου ή να ολοκληρώσει επικίνδυνες διαδρομές με ένα σωρό οχήματα για μια σκηνοθέτηδα με ιδιαίτερες βλέψεις. Οι δευτερεύουσες αποστολές, που αφορούν την επαναφορά του Kyrat σε μια αποδεκτή κατάσταση, είναι προβλέψιμες, ιδίως αν έχετε ασχοληθεί με κάποιο άλλο παιχνίδι της Ubisoft. Ουσιαστικά “ξεσκαρτάρετε” το χάρτη, στερώντας πύργους τηλεπικοινωνιών από την κρατική προπαγάνδα ή κατακτώντας στρατόπεδα του βασιλικού στρατού. Ευτυχώς τα κυνήγια εξωτικών ζώων επιστρέφουν, αφού το Kyrat σφύζει από πανίδα. Υπάρχουν λύκοι, τίγρεις, ρινόκεροι, ακόμα και ελέφαντες και όσοι έχετε τούτο το μικρόβιο μέσα σας θα καλοπεράσετε ψάχνοντας τρόπο να εξασφαλίσετε όσο το δυνατόν περισσότερα υλικά από ένα ζώο. Το μοναδικό παράπονο για το κυνήγι είναι πως τα ζώα παραείναι ανθεκτικά και επιθετικά, σε σημείο ιδιαίτερα ενοχλητικό.

Το Shangri-La είναι ο επί γης παράδεισος.

Το Shangri-La είναι ο επί γης παράδεισος.

Η πιο ξεχωριστή εμπειρία που προσφέρει το Far Cry 4 είναι τα μεταφυσικά ταξίδια του Ajay στoν επί γης παράδεισο που είναι η περιοχή Shangri-La (το πώς μην το ρωτάτε, δεν εξηγείται πουθενά). Σε αυτή ο ελέγχετε έναν αρχαίο πολεμιστή του Kyrat που προσπαθεί να απελευθερώσει την ουτοπία αυτή από τους δαίμονες εισβολείς. Δεν είναι μόνο η πολύ διαφορετική προσέγγιση στα γραφικά που κάνει το Shangri-La ξεχωριστό. Αλλάζει και το gameplay στον κόσμο αυτό. Ο αρχαίος πολεμιστής δεν έχει πυροβόλα αλλά μόνο τόξο, μαχαίρι και μια πανέμορφη, λευκή τίγρη που τον βοηθά στην επαναφορά της ισορροπίας. Είναι αποστολές μαγευτικές αλλά και δύσκολες, που απαιτούν σωστές δόσεις stealth παρά την γραμμικότητα τους. Και είναι τελικά ένα ατού του παιχνιδιού, το να σας μεταφέρει στον κόσμο αυτό. Δείχνει την πετυχημένη προσπάθεια της Ubisoft να πειραματιστεί με κάτι το διαφορετικό χρησιμοποιώντας το όνομα μιας μεγάλης σειράς, όπως πάνω κάτω έγινε και με το Far Cry 3: Blood Dragon.

Πίσω στην πραγματικότητα, τα πράγματα είναι πολύ πιο πεζά, αφού το gameplay του Far Cry 4 δε συγκλονίζει ιδιαίτερα. Χωρίς να υπάρχει κάποιο χτυπητό σφάλμα, το παιχνίδι προσφέρει απλά ευχάριστο πιστολίδι που κολακεύεται ιδιαίτερα από τα πολυάριθμα όπλα και τυπικής δυσκολίας stealth. Αυτό το δεύτερο πάει σχεδόν πάντα αγκαζέ με το τόξο, το σύγχρονο αυτή τη φορά, με σκόπευτρο και τα συναφή. Δεν ξέρω αν είναι προσωπικό φετίχ, αλλά σε κάθε παιχνίδι με τόξο, σύντομα με πιάνω να αγνοώ τα άλλα όπλα. Εδώ το τόξο δεν έχει να προσφέρει κάτι το πρωτοποριακό, είναι απλά πιο απολαυστικό να απελευθερώνετε ένα στρατόπεδο “στη σκιά”. Η δε νοημοσύνη των εχθρών είναι ευχάριστα ξύπνια. Για παράδειγμα πάρτε το τόξο ή όποιο άλλο όπλο που δεν κάνει θόρυβο. Αν οι εχθροί αντιληφθούν ότι κάποιος σκότωσε έναν σύντροφό τους από μακριά, εξερευνούν όλη την περιοχή απ’ όπου εκτοξεύτηκε το βέλος ή η σφαίρα, και γενικά αντιδρουν πολύ καλά στις κινήσεις σας.

Η περιήγηση στο πανέμορφο Kyrat γίνεται ακόμα πιο ευχάριστη και διασκεδαστική αν παίζετε co-op μαζί με κάποιον άλλο παίκτη. Τότε μπορείτε να κάνετε τα πάντα στο παιχνίδι, εκτός από τις αποστολές της ιστορίας. Ίσως φαίνεται περιοριστικό, αλλά τελικά δεν είναι. Η ουσία του παιχνιδιού βρίσκεται στην εξερεύνηση, στο ταξίδι από το ένα σημείο στο άλλο διαμέσου των οροσειρών και των υψιπέδων και όχι τόσο πολύ στο να εξοντώνετε πανομοιότυπους στρατιώτες σε πανομοιότυπα στρατόπεδα. Υπάρχει και ανταγωνιστικό multiplayer, ένα pvp deathmatch που έχει καθαρά διεκπεραιωτικό χαρακτήρα. Δεν παρουσιάζει τίποτα το ιδιαίτερο και δεν χάνετε τίποτα αν δεν ασχοληθείτε μαζί του. Το μόνο που ίσως αξίζει αναφοράς είναι η δυνατότητα να φτιάχνετε δικούς σας χάρτες, με το editor να είναι από τους πιο ισχυρούς που έχω δει σε κονσόλα. Τα επίπεδα, συνήθως στρατόπεδα προς ελευθέρωση που έχουν ήδη φτιάξει οι παίκτες είναι μάλλον τυπικής δυσκολίας, αλλά υπάρχουν και εκείνα, τα πολύ δύσκολα, που εντυπωσιάζουν με το σχεδιασμό τους.

Το παιχνίδι είναι πανέμορφο.

Το παιχνίδι είναι πανέμορφο.

Τις περισσότερες εντυπώσεις για το πώς είναι το Far Cry 4 τεχνικά και αισθητικά τις έχω ήδη σχολιάσει - άρτιο και πανέμορφο. Δεν κολλάει πουθενά, δεν συνάντησα ούτε ένα τεχνικό πρόβλημα, ούτε πτώσεις στα καρέ με ταλαιπώρησαν. Δίχως αυτό να σημαίνει ότι το παιχνίδι είναι περιορισμένο στα γραφικά του. Κάθε άλλο. Ειλικρινά πιστεύω πως μαζί με το Infamous: Second Son και ίσως το Grand Theft Auto 5 δείχνει το δρόμο για τα μελλοντικά παιχνίδια ανοιχτού κόσμου. Καταπληκτική είναι και η μουσική του παιχνιδιού, με τον συνθέτη Cliff Martinez πραγματικά να δίνει ρέστα με την παλέτα των ήχων. Από ambient μουσικές κατάλληλες για διαλογισμό μέχρι κομμάτια κομμένα και ραμμένα για εξωφρενικές σκηνές δράσεις, τα πάντα είναι εδώ. Οι χαρακτήρες από την άλλη περνάνε και δεν ακουμπάνε, ειδικά ο πολυδιαφημισμένος Pagan Min που εμφανίζεται ελάχιστα κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Το Far Cry 4 “αδικείται” από την ύπαρξη του Far Cry 3 και αυτό γιατί είναι ακριβώς ίδιο σε υπερβολικά πολλά σημεία. Αυτό όμως δεν είναι απαραίτητα κακό και παρά τις όποιες αδυναμίες του, αξίζει να κάνετε αυτό το ταξίδι στα Ιμαλάια.

 • Πανέμορφο και τεχνικά άρτιο
 • Μεγάλη διάρκεια
 • Η περιοχή Shangri-La ξεχωρίζει
 • Το σενάριο είναι καλύτερο από του Far Cry 3...
 • ...αλλά δεν παίρνει στα σοβαρά τον εμφύλιο πόλεμο
 • Υπερβολικά ίδιο με το Far Cry 3
 • Απογοητευτικές αποστολές
 • Το multiplayer δεν προσφέρει τίποτα
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4 (review), Xbox One, PS3, Xbox 360, PC
ΑΝΑΠΤΥΞΗ:Ubisoft
ΕΚΔΟΣΗ:Ubisoft
ΔΙΑΘΕΣΗ:CD Media
ΕΙΔΟΣ:FPS
ΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player, multiplayer
ΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://far-cry.ubi.com/en-US/home/
HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:18/11/2014
PEGI:18
 • VagDog

  Περιμενω να το βρω σε μια τιμη στο 30 - 40 να το τσιμπησω.....Οσους εχω ρωτησει μου χουν πει , οτι ειναι παιχνιδαρα κ θελω να το διαπιστωσω κ εγω ο ιδιος....!!!!

  Υ.Γ Spyros πως σ φανηκε??? Θα το κρατησεις η οχι ?? χαχα

  • spyros

   Δυστυχώς το έδωσα (πούλησα ) σε ένα ξάδερφο που το ήθελε πολύ! !Σορυ αλλά προηγούνται οι συγγενείς !χαχαχα
   Όσο για το παιχνίδι δεν με τρέλανε όσο περίμενα θύμιζε πολύ Far cry3,όσο για τα γραφικά επειδή αυτό τον καιρό παίζω τι call of duty Εντάξει καμια σχέση !πολύ πιο ωραία γραφικά στο call of duty ,αν και δεν συγκρίνονται αυτό τα 2 παιχνίδια !Πάντως με ενόχλησε στο Far cry4 το έντονο alliazing ..

   • Κωτσιος1998

    Σπυρο εγωδεν συναντησα aliasing στο παιχνιδι κι ας εχω δψετικα ψηλα την οξυνση της εικόνας

   • VagDog

    Ε ενταξει αν ειναι συγγενης οκ , αλλα κριμα 🙁

 • Κωτσιος1998

  Το πηρα εδω κσι δυο μερες. Θεωρω πως πρεπει να περασει κανεις λιγο καιρο μαζι τουγια να φει με καλο ματι το παιχνιδι

 • Δημήτρης

  Πολύ ωραίο το review.Το τερμάτισα προχθές το παιχνίδι και η αλήθεια είναι ότι το πρώτο πράγμα που μου έδωσε το σενάριο είναι πως ο Αjay είναι στη κοσμαρα του.βέβαια απ την αλλη η ubi άθελα της περνάει και μια αλήθεια οτι οι εξαρτημένοι με ουσίες δεν έχουν κοινωνική συνείδηση :P.
  Κακα τα ψέματα μη περιμένουμε και μαθήματα ιστορίας από βιντεοπαιχνίδια ειδικά τέτοιων εταιριών.Εδώ στο σχολείο δε μας μαθαίνουν σωστή ιστορία.Τα όποια παιχνίδια βγαίνουν με βαρύ πολιτικό σενάριο,εξυπηρετούν μόνο σκοπούς προπαγάνδας.Τρομολαγνια, μοχθηροί σοβιετικοί του σατανά , America vs evil και δε συμμαζεύεται....
  Πάντως το ευχαριστήθηκα πολύ περισσότερο απ το κακογερασμενο πλέον ac unity

 • stelios

  Παιδια πειτε μου λιγο το far cry 4 αξιζει να το αγορασω η θα με απογοητευσει και θα δωσω τζαμπα τα χρηματα;;

  • StratosGK

   Έχω ακούσει για ένα πρόγραμμα που βάλανε στα Seven, με το οποίο νοικιάζεις ένα παιχνίδι που σε ενδιαφέρει να αγοράσεις. Αν σου αρέσει και το αγοράσεις δεν πληρώνεις την ενοικίαση, αν δεν σου αρέσει και δεν το αγοράσεις, πληρώνεις απλά την ενοικίαση.
   Μόνο εσύ θα κρίνεις για τον εαυτό σου. Η δική μου συμβουλή είναι να περιμένεις μέχρι να πέσει στα 15€ στις κονσόλες ή στα 5€ στο PC, ανάλογα το που θα παίξεις.
   Δεν αναφέρω αυτές τις τιμές επειδή είναι κακό παιχνίδι, γιατί δεν είναι, αλλά επειδή πουλάνε σε πλήρη τιμή κάτι το οποίο δεν απαίτησε την δουλειά που απαιτεί ένα νέο παιχνίδι. Χρησιμοποίησαν στοιχεία από το προηγούμενο. Οπότε ηθικά κατά την γνώμη μου δεν είναι σωστό να σου ζητάνε τα ίδια λεφτά που ζητάει και κάτι πραγματικά καινούριο όπως το Shadow Of Mordor ή το Evil Within...

   • stelios

    Ευχαριστω μαλλον θα κανω αυτο που ειπες με το προγραμμα στα seven

 • ggraper

  Εγω εχω παιξει το 3 και σε γενικες γραμμες ηταν σχεδον αψογο.Το 4 τι λετε θα με τραβηξει;γιατι να πω την αληθεια δε το εχω παρει και με καλο ματι το συγκεκριμενο.Το unity αξιζει να το αγορασω οταν παισει η τιμη του ή δεν εχει να προσφερει τιποτα το συνταρακτικο;

 • Manos

  Eξαιρετικο παιχνιδι 8.5 απο μενα.

 • proedros_47

  Για μένα προσωπικά είναι από τους καλύτερους τίτλους που έχει βγει μέχρι στιγμής....και αν η Βάση του παιχνιδιού βασίζεται στον προκάτοχό του γιαυτό μένα είναι πλεονέκτημα.πάρτε το άφοβα..θα σας μαγέψει 🙂

 • ekst

  Sorry κιολας αλλα εχει κατσει και γραψει γραψει ο ανθρωπος ενα λεπτομερεστατο review για το παιχνιδι και μπαινετε στα σχολια για να ρωτησετε αλλους αν αξιζει η οχι, διαβαστε το κειμενο παιδια και κρινετε.

  • bigi

   Μπορεί να θέλουν και μιά άλλη γνώμη. 😛

 • http://game20.gr ΗΛΙΑΣ810

  ρε καντε μια ενοικιαση τη να το αγορασεις η να διαβασεις το κειμενο...αλλους θα αρεσει και αλλους οχι..

 • http://game20.gr person

  Πάντως, το πιο μεγάλο του μειονέκτημα είναι το πόσο καρμπόν μοιάζει στο FC3. Τις μέτριες αποστολές τις ξεπερνάω, το άψυχο Kyrat επίσης, αλλά το ότι μοιάζει τόσο πολύ στο προηγούμενο δύσκολα. Φυσικά, αν σας άρεσε το προηγούμενο θα σας αρέσει και αυτό, και η αλήθεια είναι ότι πέρασα καλά, αλλά μέχρι ένα σημείο.

  • bigi

   Ισχύει.Είναι δύσκολο όταν έχεις ένα τόσο επιτυχημένο παιχνίδι, όσο το 3, να πάρεις το ρίσκο να αλλάξεις τα πάντα.Εγώ κατανοώ την επιλογή να βαδίσουν σε ασφαλή μονοπάτια παραλλάσοντας μόνο το setting.Μία φορά δε με ενοχλεί αν γίνει, αρκεί να μην καθιερωθεί.Εξάλλου είχα ευχαριστηθεί τόσο το προηγούμενο που εκ των προτέρων και χωρίς να έχει ανακοινωθεί συνέχεια, θεωρούσα δεδομένο ότι θα καταπιανόμουν με μια τέτοια που θα κινείτο στο ίδιο μοτίβο.Απλά όχι από την πρώτη ημέρα της κυκλοφορίας της.

 • http://www.readmore.gr Emmanouil

  Παιδιά το παιχνίδι είναι ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ. Με τίποτα 7.5. Τουλάχιστον 9.5 από μένα.
  Χρόνια είχα να παίξω τόσο γεμάτο παιχνίδι. Πέρα από γραφικά και λοιπές τεχνικές λεπτομέρειες το παιχνίδι είναι όλα τα λεφτά. Έχω ενθουσιαστεί 😛

 • Φωτης

  Από τους καλύτερους τίτλους για φέτος..Εγω το γουστάρω πολυ..Το οτι μοιάζει με το 3 για μενα δεν εχει να λέει γιατι ηταν κ αυτο γαματο..Στο 4 έχουν βελτιώσει αρκετα πράγματα..ΑΙ gun play κ.τ.λ.Εχει γραφικαρες κ ο κόσμος του ειναι γεμάτος με λεπτομέρειες να ανακαλύψεις..Όρεξη να εχεις να παίζεις!!!

 • Κωτσιος1998

  Οσοι επαιξαν το 3 και τους αρεσε απλως θα ευχαριστηθουν πολυ το 4. Οσοι παιζουν το 4 χωρις να παιξαν το 3 θα τους φανει ΥΠΕΡΠΑΙΧΝΙΔΑΡΑ. Δικαιολογημενα αφου το παιχνιδι αυτο καθ' αυτο ειναι ΥΠΕΡΟΧΟ, απλα δεν ειναι και πολυ αλλαγμενο απο το 3 και οσοι ειχαν το 3 ξερουν λιγο πολυ τι να περιμενουν απο το 4 και δεν εκπλησσονται ευκολα.

  • Γιώργος Τσομπανίδης

   Αυτό που λες δεν αποτελεί θέσφατο. !

   Εχοντας παίξει το 3 το βρήκα αρκετά καλό και εικαστικά πανέμορφο για την εποχή του .
   Τα 4 το βρίσκω το καλυτερο (fps) open word game που κυκλοφόρησε μιας και έχει τα ωραιότερα γραφικά κόσμου σε παιχνίδι και καλυτερεύει τους μηχανισμους του 3.

   Το μόνο αρνητικό του είναι η βία αλλα και αυτη δικαιολογείται μιας και θέλεις να εξαλείψεις τον τόπο σου απο τον τύραννο με την ροζ στολή και τις μαριονέτες του (στατιώτες ) .

 • Schoumi

  Δε μου αρέσει το ξαναζεσταμένο φαγητό. Το έχω ξαναζήσει με το Bioshock 2.

  Θα περιμένω να βγουν μερικά patches & DLC's και μετά θα τσιμπήσω. Είναι πιστεύω η καλύτερη τεχνική...Εσάς σας έδωσε κάτι, κάπου την εντύπωση ότι χρειάζεται επιδιόρθωση;

  • http://game20.gr person

   Όχι για κανένα λόγο, patches ειδικά δε χρειάζεται επειγόντως, μια χαρά είναι και έτσι.

 • ggraper

  Λοιπον το αποφασισα θα το αγορασω.Το θεμα ειναι ποτε.Μαλλον πρεπει να σταματησω να ειμαι τοσο αυστηρος με παιχνιδια που εχουν μικρες βελτιωσεις και να ειμαι πιο αυστηρος με παιχνιδια που διαφημιζονται δηθεν πρωτοποριακα π.χDestiny.Καλο gaming σε ολους 🙂

 • alessan

  Oτι λεει και o ggraper! Το 3 μου αρεσε ΠΑΡΑ πολυ οποτε δεν με χαλαει να μοιαζει στο 3! Το θεωρω και λογικο! Και απο την στιγμη που εχει ενα ονομα φανταζομαι ακομα πιο λογικο να μοιαζει με τους προκατοχους σε μικρο η μεγαλο βαθμο!!! Οποτε ξερεις τι να περιμενεις! Οταν διαφημιζεται κατι ως καινοτομο και ειναι πιο "παλιο" και απο τον Ομηρο ειναι για σουτ!

 • leondynamik

  μοιαζει αρκετα με το far cry 3 ειναι σαν να παιζεις far cry 3.5 οι μονες διαφρες περισσοτερα οχηματα ζωα οπλα αποστολες !

 • gerasimos

  όμορφο μέν αλλά διάβαζα πώς δείχνει ξεπερασμένο σε γραφικά γιατί δεν έχει διαφορές απο το προηγούμενο.. δεν έχω κάτι άλλο να προσθέσω μιάς και δεν το δοκίμασα ,πρέπει να είναι καλό όμως.

 • Bill B.

  Το τσίμπησα κι εγώ προχθές, και συμφωνώ απόλυτα με το review και τον βαθμό. Μοιάζει τέρμα με το 3, αλλά αξίζει για τον κόσμο του, για την μουσική του, γραφικά κλπ κλπ... μαγεία!

  Έγραψα 20 ώρες, και στην ιστορία είμαι μόνο στο 10% περίπου... μπορείς να περάσεις βδομάδες με το παιχνίδι γιατί είναι γεμάτο από αποστολές.
  Όμως επειδή είναι τα ίδια και τα ίδια ψιλό βαριέσαι από κάποιο σημείο και μετά, καλό το πολύ υλικό αλλά να μην επαναλαμβάνεται, το έχουμε ξανά δει ήδη στο FC3 (κι εγώ θα πιάσω από αύριο main story μόνο να τελειώνω).

  Το Kyrat όντως είναι λίγο άψυχο, παρά τα τόσα που υπάρχουν να κάνεις, επικρατεί μία ησυχία και ένα κενό! Δεν ξέρω γιατί συμβαίνει αυτό... Τέλος πάντων, ωραίος ο τίτλος, και αξίζει σε γενικές γραμμές.

 • GeorgeZ

  Μια κόπια από το 3 σε βουνό εχμμ και με χάλια χαρακτήρες με κωστετσους και οτι ναναι....σαν τον βας δεν πρόκειται να ξαναυπαρξει τέτοιο αλάνι σε videogame.Και σε σχέση με το νησί που έχεις την απόλυτη ελευθερία πιο όμορφα τοπία, ούτε να σκαρφαλώνεις για να πας κάπου ούτε στενά με γκρεμούς πραγματικά όλο αυτό κουράζει.τεσπα γνώμη μου αγάπησα πολύ το 3 και ξενέρωσα με το 4 θα προτιμουσα μια συνεχεια με τον βας...συμφωνώ εν μέρη με το review και με τον βαθμό.

 • VagDog

  Επειδη διαβαζω οτι καποιοι ειστε απογοητευμενοι με το παιχνιδι , αν καποιος το πουλαει , το αγοραζω.... Θυσιαζομαι.... 😀

  • spyros

   Sorry ρε φίλε δυστυχώς όμως όπως είπες οι συγγενείς προηγούνται ..

  • Φωτης

   Vag τσιμπα ειναι γαματο κ πανέμορφο..Αν το τερματισω θα στο πουλησω..χαχαχα!!!

  • Bill B.

   Σαν σύνολο είναι κορυφαίο, και γενικά είναι ένα ολοκληρωμένο παιχνίδι, δεν του λείπει τίποτα. Απλά μετά το 3 που ήταν η μεγάλη αλλαγή και ανανέωση, ε είναι κάπως ίδια στην αίσθηση.
   Αυτό δεν είναι κακό, αλλά είναι όπως το βλέπει ο καθένας π.χ. εγώ όπως είπα βαρέθηκα να ελευθερώνω πύργους και οχυρά, και να κυνηγάω δέρματα από ζώα πάλι, αυτά τα κάναμε και στο προηγούμενο.
   Αν τα κάνεις στην άκρη αυτά, θα απολαύσεις έναν ωραίο κόσμο, μουσική, ιστορία κλπ κλπ, τα γράφει το review καλύτερα.

   • VagDog

    Με το FarCry 3 , δε μπορεσα ν ασχοληθω , οποτε πιστευω οτι θα ειναι ακομα καλυτερο κ ευχαριστο για μενα,..... Μολις τελειωσω GTA V , εχει σειρα το FarCry 4!!!!!

    • Κωτσιος1998

     Αφου δεν επαιξες το 3 θα εντυπωσιαστείς σε πολυ μεγαλο βαθμο απο δ' αυτο!

    • Bill B.

     Καλά εντάξει, αφού δεν έχεις παίξει το 3, όχι μόνο θα εντυπωσιαστείς, θα πάθεις μεγάλη ζημιά, στο λέω! Όσοι έρθουν κατευθείαν στο 4, θα το απολαύσουν. Όσοι έπαιξαν το 3, πάλι θα περάσουν καλά, αλλά θα νιώθουν κάπως... "σα να το έχω ξανά ζήσει αυτό" 🙂

     • worms_arm

      Το review λεει ότι το σεναριο μπορει να είναι καλο αλλα δεν παιρνει στα σοβαρα τον εμφυλιο πολεμο. Ουτε και στο 3 ουτε και στο 2 γινοταν αυτό. Το λεω αυτό γιατι λετε ότι είναι ωραιο παιχνιδι. Τοσα αρνητικα εχει βαλει το review και ο βαθμος είναι ο πιο χαμηλος από το 3

      • Bill B.

       Όσα είναι τα θετικά είναι και τα αρνητικά!

       Τέλος πάντων εγώ στην ιστορία στηρίζομαι στο ότι ο Ajay πήγε εκεί για να πραγματοποιήσει το αίτημα της μητέρας του (να σκορπίσει τις στάχτες τις), η οποία όμως αν θυμάμαι καλά είχε γνώση το τι συμβαίνει στο Kyrat (με τον Pagan Min), και τον έμπλεξε άθελά του στον εμφύλιο για να ακολουθήσει τα χνάρια του πατέρα του και να απελευθερώσει την περιοχή (και παράλληλα μαθαίνει και πράγματα για τον πατέρα του Mohan).

       Αυτό κοιτάω εγώ και όχι πόσο σοβαρά παίρνει τον πόλεμο. Σε λάθος σημείο τις ιστορίας εστιάζετε!

       • Bill B.

        Βασικά η ιστορία είναι λίγο μπέρδεμα, στο Far Cry Wiki τα εξηγεί αναλυτικά. Για το παρελθόν των χαρακτήρων!

       • VagDog

        Spoiler.... 😛

        • Bill B.

         Ωχ ναι ρε' συ... Sorry.

       • worms_arm

        Ε θα μπορουσε εφόσον υπαρχει εμφύλιος να στο δειχνει πιο σοβαρο λιγο. Εδώ στο review μιλαει για φθηνο χιουμορ λογικα σε αλλα σημεια. Κατι τετοια ειχε και το 3 και αυτά επισης δεν ταιριαζουν σε ολη την ιστορια περα από τον εμφυλιο. Παντως αυτό που ειπες με την ιστορια, μου αρεσει. Ωραιο ακούγεται αλλα δεν είναι spoiler 🙂

        • Bill B.

         Κι εγώ είμαι ακόμα στην αρχή της ιστορίας, δεν τα έχω δει όλα. Σίγουρα θα υπάρχουν εκπλήξεις... αλλά η γενική περίληψη είναι αυτή που είπα πάνω.

         Για το χιούμορ εντάξει, γούστα είναι αυτά, εμένα μου φαίνεται έξυπνο π.χ.

         Και για τον εμφύλιο σου είπα για μένα είναι τελείως διακοσμητικό στοιχείο, εγώ κεντράρω πιο πολύ στον Ajay και στο "ταξίδι" που κάνει στην πορεία του παιχνιδιού, έτσι ώστε να καταλάβει από που προέρχεται, τους ανθρώπους του κλπ κλπ... Έχει πολλά σημεία για να πιαστείς και να βγάλεις το δικό σου νόημα.

 • stelios

  μηπως ξερει κανεις ποσο χωρο πιανει το far cry 4 σε ps4;;;

  • http://game20.gr person

   22GB περίπου.

   • Dimokritos

    Person ποτε το review για τα Pokemon? Αληθευει, οτι ειναι το πιο ευκολο παιχνιδι της σειρας εως τωρα?

    • http://game20.gr person

     Μες την εβδομάδα, το πότε ακριβώς δεν ξέρω. Είναι τόσο εύκολο όσο τα X/Y, για τον ίδιο λόγο - το exp.share. Το κλείνεις και είναι όσο δύσκολα όσο και τα παλιά παιχνίδια, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

 • Γιώργος Τσομπανίδης

  Εκτιμώ ότι είναι μικρή βαθμολογία για ένα τέτοιο παιχνίδι και θα τεκμηριώσω την απάντησή μου:

  1) Δεν έχει υπάρξει μέχρι τώρα καλύτερη απεικόνιση φυτικού -ζωικού βασιλείο σε παιχνίδι.Με μια λέξη ΜΑΓΕΙΑ. Οι κινήσεις των ζώων είναι τόσο φυσικές που νομίζεις ότι παρακολουθείς ντοκιμαντερ του Νational Geographic !!! Αν χαμηλώσεις την ένταση της μουσικής του παιχνιδιού στο 0 και ακουσεις τους ήχους της φύσης θα πιάσεις τον εαυτό σου να αντριχιάζει !!!

  2) Κάθε αποστολή για την απελευθέρωση απο την τυραννία (της κακιασμένης αδερφάρας με τα ροζ) μπορείς να την φέρεις είς πέρας με περισσότερους απο έναν τρόπους απο ότι στο far cry 3.

  3) Οι εναλλαγές στο τοπία ειναι περισσότερες απο το 3 . Απο όλα έχει ο μπακτσές απο βουνοκορφές με χιόνια μέχρι κοιλάδες και ρυάκια .

  4) Τα non scripted events είναι αρκετά παραπάνω απο το 3 .

  Υστερόγραφο : Δεν έχω τίποτα με τις αδερφές . Εξάλλου άνθρωποι είναι και αυτοι . Μερικοί δε απο αυτους έχουν κάκαλα παραπάνω απο τους straight (βλέπε Σπύρο Σούλη στην σειρά βρώμικα επαγγέλματα ) . Οι κακιασμένες αδερφές όμως όπως ο τύπος στο παιχνίδι χρειάζονται γερό βρωμόξυλο .

  • stelios

   Να σε ρωτισω εσυ το εχεις παιξει το far cry 4;;;

   • Γιώργος Τσομπανίδης

    Εσύ ρε μάστορα με αυτα που σου γράφω καταλαβαινεις ότι δεν το χω παίξει ;!!!!

   • Γιώργος Τσομπανίδης

    Εννοείται ότι το χω παίξει και μετα λόγου γνώσεως μπορω να πω ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι για κάτω απο 8.5-9 το παιχνίδι διότι παίρνει τους μηχανισμούς του far cry 3 και τους τελοιοποιεί .!

  • Φωτης

   Συμφωνω!!!!!!!

 • stelios

  Οχι , μπορει να λες οτι εχεις δει η οτι εχεις ακουσει...εγω παντως ηθελα να σε ρωτισω αν το far cry 4 αξιζει περισσοτερο απο το assassins creed unity

  • Γιώργος Τσομπανίδης

   .Αλίμονο αν γράφαμε ο κάθε ένας ότι είχει ακούσει .!!!!
   Το χω παίξει αλλιώς δεν θα έγραφα τίποτα
   Οσο για το assasin creed unity δεν εχω γνώμη διότι δεν το χω παίξει .

   • stelios

    ΟΚ...Σε ευχαριστω

 • simos

  Συγχαρητήρια για το review. Όπως καταλαβαίνω, το παιχνίδι αξίζει, αλλά σε χαμηλή τιμή. Το 1 δεν το έχω παίξει, το 2 το παράτησα στη μέση από την βαρεμάρα, το 3 σχεδόν το ρούφηξα (δεν άφησα αποστολή για αποστολή!), οπότε είμαι σίγουρος ότι το 4 θα το απολαύσω εξίσου! Απορίες:
  1) Ο κόσμος του είναι πιο άψυχος από του 3;
  2) Πόσο συχνά ταξιδεύεις στην περιοχή Shangri-La;
  3) Πως σκοτώνεις έναν ρινόκερο; Αν κρίνω από την φωτογραφία πάντως όχι με όχημα! :pp

  • http://game20.gr person

   Δεν καταλαβαίνω πώς το εννοείς εσύ το άψυχος, αν έχει λιγότερα πράγματα να κάνεις ή αν σου μείνει. Έχει πάντως περισσότερα πράγματα να κάνεις, αλλά δε θα τον θυμάσαι μετά από κάνα μήνα, είναι σχεδόν generic.

   'Η 4 ή 5 φορές, σε αποστολές της μισής ώρες (στο περίπου).

   Με όπλο, ειδικά machine gun, πέφτουν εύκολα, αλλά μην περιμένεις να κυνηγήσεις ρινόκερο με τόξο.

 • Θανος

  Ωραιο review person.Εμενα το παιχνιδι δεν με εψησε αφου φαινοταν πως ειναι μια κοπια του 3,ουτε τις κινησεις του παικτη δεν αλλαξαν εμαθα..

  Επισης μια προταση για το επομενο review αν μου επιτρεπετε: This War of Mine
  Απο τα καλυτερα indies του 14 με διαφορα! (17 ευρω steam)

  • http://game20.gr person

   Καρμπόν τελείως. Το σώζει η νέα γενιά

   • Γιώργος Τσομπανίδης

    Πάντως να απορεί κανείς με τις απόψεις που κουβαλάνε κάποιοι εδώ μέσα!!!! Ο ένας λέει καρμπόν , ο άλλος τίποτα καινούργιο!!!!
    Με αυτην την λογική π.χ το half - life 2 είναι ένα half-life με βελτιωμένα γραφικά άρα δεν αξίζει , τo oblivion είναι μάπα διότι εχει πανέμορφα γραφικά ε αντε βρε αδερφέ 5-10 μηχανισμους διαφορετικούς οπότε στον καιάδα και αυτό !!
    Δεν πάει έτσι η δουλειά ρε μάγκες.!
    Αν σκέφτονταν έτσι οι developers (που ευτηχώς δεν σκέφτονται ) θα είχαμε μείνει σε παιχνίδια τύπου pong καi frog χωρίς να έκανε ούτε βήμα μπροστά η βιομηχανία του gaming .!!!

   • Φωτης

    Το οτι ενα παιχνιδι πέρνει τους μηχανισμούς του προηγούμενου η μοιάζει που λες δεν με χαλάει καθόλου..Γιατι;Το far cry 4 για παράδειγμα το έχουν παει ακόμα πιο μπροστα κ ειναι καλυτερο σε ολα απλα ειναι σε αλλη τοποθεσια..Τα ζώα ακόμα πιο ζωντανά τα τοπία φοβερα..Θελω να πω οτι δεν ειναι απαραίτητο πάντα ενα game να ειναι αρκετα διαφορετικο απο το προηγούμενο για να πούμε οτι ειναι το ίδιο καρμπόν κ.τ.λ.Απο το να μην τους έβγαινε κατι αλλο νεο που μπορει να το χαντακονε το παιχνιδι που ξέρεις καλύτερα ετσι..Για μενα ειναι σκαλωμα το παιχνιδακι!!!!

 • Sephiroth

  Το παιχνιδι ειναι ενας σταθμος για τα παιχνιδια sandbox.Απο που να ξεκινησω...
  1)τεχνικος τομεας απιστευτος-παρολο που χρησιμοποιει την μηχανη του 3
  2)Απιστευτη φυση,οτι πιο ρεαλιστικο σε αγρια φυση που εχει γινει ποτε σε παιχνιδι,με τεχνικη νοημοσινη στα ζωα που μερικες φορες δεν πιστευεις αυτα που βλεπεις να γινονται.
  3)Αισθηση οπλων μοναδικη,ξεχωριστη σε καθε οπλο (που ειναι παρα πολλα) και τολμω να πω οτι εχει καλυτερη αισθηση στο shooting ακομα και απο το destiny..
  4)Κοσμος τεραστιων διαστασεων που σε κανενα σημειο δεν επαναλαμβανετε.
  5)Εχει οσα rpg στοιχεια χρειαζεται και οχι παραπανω.οσο τοσο.
  Παιδια το παιχνιδακι ειναι επος...απο εμενα 10αρακι ανετα στην κατηγορια του,και πιστεψτε με τα μονα δεκαρια που θα εβαζα σε games ειναι dark souls 1,ffvii,red dead redemtion,gta san andreas.
  Aυτο το κειμενο το εγραψα προς απορια οσων ρωτανε για το game.Αυτα...

 • The Elder Scrolls Funboy

  Κοψε κατι ρε φιλε!Που κολαει το rpg?Δεμ το εχω και πυτε σκοπευω αλλα πως κολας ενα τετιο παιχνιδι με τα rpg δεν μπωρω μα το καταλαβω...Και επισεις,η ρεαλιστικοτητα της φυσης ειναι αρκετα καλητερη σε καποια παιχνιδια.Οχι οτι διαφωνω αλλα μην λες οτι εχει την καλητερη ρεαλιστικοτιτα ΟΛΩΝ των παιχνιδιων που υπαρχουν.Ειναι πολυ ακρεο.

 • stelios

  Παιδια στα αρνητικα του παιχνιδιου ελεγε οτι εχει Απογοητευτικές αποστολές υσχιει;;(απευθηνομαι σε αυτους που το εχουν παιξει) διοτι δεν εχω ξαναπαιξει far cry και αν ειναι να το παρω και μετα να το βαρεθω αστο καλυτερα ...

 • Δημήτρης

  Παιδιά, θέλω να κάνω μια ερώτηση. Μου προτείνετε να πάρω το GTA5 ή το Far Cry 4 ? (για ps3)

  • http://game20.gr Terminator

   Προτείνουμε να πάρεις PS4 (αν δε μπορείς πάρε το GTA)

 • stelios

  Παιδιά μια ερώτηση....Συμφέρει λέτε να πάρω το far cry 4 (για ps4) όταν παίσει σε μια τιμή γύρω στα 35-50 euro;Όχι το λέω διότι στα αρνητικά λέτε ότι έχει απογοητευτικές αποστολές και αν είναι να το πάρω και μετά να το βαρεθώ άστο καλύτερα...και όχι μόνο αυτό τα λεφτά δεν μου τρέχουν από τα ''μπατζάκια'' για να παίρνω όποτε θέλω και ότι ώρα θέλω games.
  FAR CRY 4 Η ΕΝΑ ΑΛΛΟ GAME;;;;
  Υ.Σ Όποιο game και να πάρω θα το κρατήσω αρκετό καιρό γι αυτό θα πρέπει να προσέξω πολύ τι θα πάρω.

  • Andreas

   Αν θες να ασχοληθείς καιρό πάρε gta5 η dragon age νομίζω αυτό θα σε κρατήσει αρκετό καιρό απασχολημενο

   • stelios

    gta 5 το εχω οπως και το the last of us.Αλλα δεν ειναι το θεμα να με κρατησει καιρο το θεμα ειναι να περασω καλα με το παιχνιδι και να το ευχαριστηθω πληρως!!!!Οχι να το βαρεθω και να παει τζαμπα!!

    • http://www.game20.gr person

     Άμα δεν έχεις παίξει το Far Cry 3 και σου αρέσουν τα χαλαρά FPS θα σου αρέσει. Μπορείς να δεις στο youtube πώς περίπου είναι από γραφικά gameplay κλπ για να καταλάβεις πιο σίγουρα. Επίσης μπορείς να το νοικιάσεις.

     • stelios

      Ναι εχω δει gameplay στο youtube και μου φανηκε καλο αλλα ηθελα να παρω και μια αποψη απο εσας.Το far cry 3 δεν το εχω παιξει οπως και κανενα παιχνιδι απο την σειρα far cry γι αυτο ηθελα να παρω μια αποψη απο εσας διοτι δεν εχω ασχοληθει ποτε!!Εσενα person γιατι δεν σου αρεσε;;;Απο οτι καταλαβαινω απο το review δεν σας αρεσε καθολου επειτα σε ενα σχολιο ειπες οτι περασες καλα με το παιχνιδι αλλα μεχρι ενα σημειο.. τι εννοουσες μεχρι ενα σημειο;;;;Τι δεν σου αρεσε;;;;;Απαντησε μου αν μπορεις...Ευχαριστω..

      • http://www.game20.gr person

       Εντάξει, ο βαθμός δεν είναι και καταστροφικός. Αν δεν είχε κυκλοφορήσει το Far Cry 3 θα μιλούσαμε για ένα φαινόμενο, τώρα είναι ένα απλά καλό παιχνίδι για όσους έχουν παίξει το προηγούμενο. Εσύ που δεν είσαι σ'αυτούς, θα το λατρέψεις κατά πάσα πιθανότητα.

       • stelios

        Οκ με επεισες (και οχι μονο εσυ δηλαδη) οταν τελιωσω το the last of us remastered θα ειναι κατα πασα πιθανοτητα το επομενο μου game!!!Σε ευχαριστω πολυ για την απαντηση σου.

  • Deathracer2009

   Δεν το εχω το παιχνιδι αλλα επειδη μοιαζει με το FC3 (οπως λενε πολλα reviews) το οποιο το εχω λιωσει σε γενικες γραμμες θα το απολαυσεις το παιχνιδι. Το FC3 ειχε απολαυστικο shooting και το σημαντικοτερο, δεν το βαρεθηκα σε σημειο να το παρατησω. πχ. στο FC3 οταν βαριομουν να κανω μια κυρια αποστολη ετρεχα στο νησι και κυνηγουσα αγρια ζωα μιας και υπηρχαν quests που ζητουσαν κατι τετοιο η βοηθαγα καποιον κατοικο που ζητουσε βοηθεια.

 • magicoSakisPaoGR

  παιχνιδαρα (για ps4) τα αξιζη τα φράγκα του
  παντως ενω ολη κραζουν την ubisoft για τα whats dogs,asasin greed unity,fyr cry 4 εγω λεω το αντιθετο της καλυτερες παιχνιδαρες ειχε το 2014

  • gerasimos

   Όντως απο τις λίγες εταιρείες που βγάζουν AAA στην νέα γενιά και εμείς την κράζουμε. 😛

 • stelios

  @person το game το έχω 1 μήνα και συγνώμη αλλά δεν μπορώ να συμφωνήσω με τον βαθμό (όχι ότι το 7.5 δεν είναι καλός βαθμός!!) διότι αξίζει πολύ παραπάνω.....1)Αυτό που είπες το ότι τα ζώα είναι ανθεκτικά και σπέρνουν τον πανικό για εμένα είναι πολύ καλό διότι σε πολλές περιπτώσεις που θα τα βρεις σκούρα,θα είσαι μόνος σου και θα έχεις να αντιμετωπίσεις πάνω από 10 εχθρούς νομίζω εκείνη την στιγμή τα ζώα είναι ο καλύτερος σύμμαχος σου......!!!!! 2) Το ότι μοιάζει τόσο πολύ στο 3 δεν σημαίνει ότι είναι απαραίτητα κακό εξάλλου αυτό γίνετε χρόνια με τα παιχνίδια assassins creed (το ίδιο παιχνίδι σε διαφορετικό περιβάλλον)......3) Το game μπορεί να μην παίρνει στα σοβαρά τον εμφύλιο πόλεμο αλλά μπορεί να δίνει περισσότερη βάση στο story παρά στον εμφύλιο....Νομίζω το ίδιο γινόταν και στο 3....... 4) Οι αποστολές είναι πολλές,εξαιρετικές,απολαυστικές,με μεγάλη διάρκεια,δύσκολες αλλά όχι και απογοητευτικές!!

  Σε γενικές γραμμές το far cry 4 είναι πολύ καλό game αλλά μην κολλάτε στο ότι μοιάζει με το far cry 3....!!!! Απλά η ubisoft πήρε τους μηχανισμούς από το 3 και τελειοποίησε το 4.....Δεν νομίζω ότι αυτό είναι απαραίτητα κακό....

  Εγώ νομίζω ότι ένα 8.5 θα ήταν δίκαιος βαθμός....!!!

  Τέλος person έκανες ένα πολύ ωραίο review (άσχετα αν διαφωνεί κάποιος σε μερικά πράγματα π.χ εγώ 🙂 )

 • gogos

  Κοντεύω να συμπληρώσω ένα 10ωρο στο game. Τόσο καλό, μα και τόσο κακό παιχνίδι πραγματικά. Ειναι διασκεδαστικό σίγουρα και τεχνικά άψογο, όμως πάσχει απο σοβαρή έλλειψη ταυτότητας. Η σειρά far cry ξεκίνησε σαν First person shooter στο 1 και πλέον στο 4 έχεις να κάνεις με υποχρωτικές stealth αποστολές, σαν να ξεπήδησαν στο άσχετο απο κάποιο παιχνίδι splinter cell. Ειλικρινά τι είναι αυτό το Game? Shooter? Stealth? RPG? Η ubisoft πέταξε στο μπλεντερ όσους gaming μηχανισμούς ήξερε και δεν ήξερε και έφτιαξε το far cry 4. Καλό δεν λέω και σωστά υλοποιημένο, αλλά σίγουρα ένα μήνα μετά τον τερματισμό του κανένας μας δεν θα το θυμάται.

  Επίσης επιτρέψτε μου να διαφωνήσω σχετικά με το καλήτερο story σε σχέση με το 3. Μεχρι στιγμής δεν ύπαρχει ούτε μια φιγούρα που να πλησιάζει στο ελάχιστο τον Vaas ή έστω την Citra και τον Dennis. Όλοι τους μοιάζουν απίστευτα άχρωμοι.

  • GeorgeZ

   Ωραίος αυτά έλεγα και εγώ αν θυμάσαι σε συζητήσεις που κάναμε όταν βγήκε, ακόμα και από πριν βγει φαινόταν το παιχνίδι μόνο και μόνο από τους χαρακτήρες ειδικά όταν αποκάλυψαν τον κωστετσο εκεί ήρθε η ξενερα πραγματικά άθλιοι χαρακτήρες...και σε έναν κόσμο βαρετό όπου σε κάνει να μην θέλεις να τον εξερευνήσεις και πολύ.Σαν το 3 δεν έχει που είναι ο Vaas ρε??? έτσι στην αρπαχτή κουφάλες 😀 μαμησατε την σειρά.

   • gogos

    Ισχύει. Το story είναι απογοητευτικό σε σχέση με το 3. Στο 4 εκτός απο τους αδιάφορους χαρακτήρες, δεν υπάρχει καλός ρυθμός και πλοκή. Στο 3 υπήρχε μια αίσθηση οτι ξεκινούσες αδύναμος και σταδιακά μεταμορφονόσουν με την βοήθεια του Dennis σε πολεμιστής. Το 4 σε πετάει μέσα στον χάρτη και τα θεωρεί όλα δεδομένα. Aκόμα και τον τρόπο που λειτουργεί το menu interface να δεις, καταλαβαίνεις πως θεωρείτε αυτονόητο οτι έχεις παίξει το far cry 3. Δεν υπάρχουν ούτε τα tutorials, ούτε τίποτα.

    Επίσης πιστεύω πως το παράκαναν με τα ζώα. Πραγματικά είναι το πιο ενοχλητικό κομμάτι του παιχνιδιού. Προσπαθείς να μπείς σε μια εχθρική περιοχή, σου σκάει μύτη στο άσχετο μια λευκή τίγρης, αναγκάζεσαι να την πυροβολήσεις και πάει κατα διαόλου κάθε τακτική και stealth προσέγγιση.

    Κατά τα άλλα είναι ένα καλό game. Ωραία όπλα, καλοφτιαγμένη AI εχθρών, πλούσιος χάρτης γεμάτος με καλοφτιαγμένες αποστολές τις οποίες όμως έχουμε δει στο προηγούμενο far cry, στο watch dogs και στα assassin's creed, μεγάλη διάρκεια κτλ. Τουλάχιστον αποτελεί μια vfm επίλογη που θα σε κρατήσει για αρκετές μέρες.

    • Constantinos

     Καλη Ανασταση σε ολους παιδια. Οτι καλυτερο ευχομαι σε προσωπικο επιπεδο με υγεια πανω απ ολα.

     Τωρα σχετικα με το Far Cry 4 συμφωνω σε πολλα απ οσα εγραψες. Ενω ειναι διασκεδαστικο παιχνιδι τ οποιο παιζεται αναλαφρα, εχει κουσουρια. Αυτο με τα ζωα ειναι οντως σπαστικο, υπεραριθμα χωρις λογο. Ειδικα οι αετοι εσπαγαν απειρα νευρα, ξεπεταγονταν απ το πουθενα, δεν μπορουσες να τους σημαδεψεις ευκολα + οτι εκαναν damage.

     Το story ειναι οντως γραμμενο στο γονατο ενω οι δευτερευοντες χαρακτηρες ειναι οντως αχρωμοι. Ο Pagan Min (στον οποιο δινει τη φωνη ο Troy Baker) περιμενες οτι θα ξεχωριζε αλλα για καποιο περιεργο λογο απο την αρχη του παιχνιδιου μεχρι το ending τον δειχνει μια φορα στο ενδιαμεσο σ ενα ολιγολεπτο cutscene. Η φαση με τη Shangri-La ενω ειναι ενδιαφερουσα, οι μηχανισμοι του gameplay ειναι κακοφτιαγμενοι.

     Σαφως ειναι απαραιτητο να χει παιξει καποιος το 3 για ν ασχοληθει με το 4 κυριως για να ειναι εξικοιωμενος με το χειρισμο του παιχνιδιου. Οχι βεβαια οτι προκειται για κβαντικη φυσικη, δεν ειναι τιποτα πολυπλοκο. Η βασικη προυποθεση ειναι να μαθεις να κυνηγας τα ζωα με τα οπλα που σου παρεχει το παιχνιδι για το εκαστοτε hunting mission. Ειδικα αν δεν μαθεις να χειριζεσαι το τοξο απο αποσταση, θα χεις θεμα μετα αν σε βαλει να κυνηγησεις καμια rare τιγρη για παραδειγμα.

     Απο κει και επειτα διαφωνω με το ερωτημα που θετεις για τα origins του παιχνιδιου. Ειναι ενα shooter σε open world περιβαλλον που εχει καποιους υποτυπωδεις stealth/RPG μηχανισμους. Ειδικα το stealth ειναι ναι μεν απλοικο αλλα δεν ειναι δυσχρηστο ή ακαταλαβιστικο να μαθει κανεις. Το skill tree ειναι ενα τυπικο skill tree οπου ξεκλειδωνεις abilities για τη βελτιωση του χαρακτηρα σου. Σιγα τα ωα δηλαδη !

     Aν επρεπε να δωσω ενα σοβαρο (-) στο παιχνιδι, αυτο θα ηταν τα διαφορα animations (απ το τροπο που κανει reload μεχρι το τροπο που κανεις knife takedowns τα οποια παρεμειναν ακριβως ιδια με του 3). Ειπαμε ρε Ubisoft, τι θα σου κοστιζε ν αλλαξεις λιγο τ animations? Ιδια ακριβως με του 3? Τοσο πολυ βαριοσουν ?

     To setting και γενικοτερα ο χαρτης ειναι πολυ καλοσχεδιασμενος, εχει απιστευτες λεπτομερειες σε σχεση με το νησι του 3. Ειδικα οι αποστολες στα Ιμαλαια ειναι τερμα επιβλητικες και καλοστημενες. Αντιθετα στο Far Cry 3, ειδικα οταν πηγαινες στο 2ο νησι, εβλεπες προχειροδουλεια στο επακρον. Ενα νησι με καμια σχεδιαστικη τεχνοτροπια. Ενα αδειο και αγευστο πραγμα. Ας συνεχιζαν τα missions στο αρχικο νησι. Τι το ηθελαν το 2ο?

     Ειναι παντως παιχνιδι που σε κραταει, δεν το βαριεσαι, εχει ελευθερια να κανεις πραγματα. Hunting, stealth, driving, απειρη εξερευνηση, δραση μπολικη, χαβαλες εξισου μπολικος, διαρκεια. Απλα δεν επρεπε να ειναι τοσο ιδιο με το 3 ως προς τους μηχανισμους του.

     • gogos

      Ίσως να το προτιμούσα κάπως πιο λιτό και "καθαρό" shooter. Υπάρχουν κάποιες αποστολές του main story, τις οποίες πρέπει να ολοκληρώσεις σαν ghost. Αν δηλαδή γίνεις αντιληπτός απο τους εχθρούς πηγαινεις σε restart from last checkpoint. Δεν μπορώ να πως είναι κακές, αλλά δεν ξέρω κατα πόσο είναι ζητούμενο να υπάρχουν σε ένα παιχνίδι που ανήκει στο FPS genre, το οποίο κατα βάση παίζεις για την την γρήγορη δράση, την αδρεναλίνη, τις εκρήξεις κτλ.

      Αν θέλω να παίξω με stealth τακτική θα διαλέξω ένα παιχνίδι σαν το splinter cell, dishonored, hitman κτλ. Αν θέλω crafting και εναλακτικά story missions (Amita-Sabal) θα παίξω deus ex η the witcher.

      Το far cry 4 είναι ένα σωστά υλοποιημένο Game, αλλά όπως είπα και σε άλλο θέμα πάσχει απο το σύνδρομο που κατατρέχει τα περισσότερα σύγχρονα games. Δηλαδή του λείπει το "στοχευμένο" gameplay. Τα περισσότερα είναι ανοιχτού κόσμου και σε πετάνε σε έναν χάρτη γέματο με διαφόρων είδων αποστολές, οι οποίες όμως μεταφέρονται σχεδόν αυτούσιες απο παιχνίδι σε παιχνίδι. Κάπου δηλαδή αρχίζεις και ξεχνάς αν αυτό που παίζεις λέγετε dying light η far cry η skyrim η watch dogs η shadow of mordor, μιας και οι διαφορές τους είναι λιγότερες απο τις ομοιότητες τους.

      Αυτό δεν συναίβενε τόσο στα παλιότερα παιχνίδια. Να μιλήσω συγκεκριμένα για τα shooters. Οταν έπαιζες painkiller ήξερες οτι σε κάθε επίπεδο θα σκότωνες ασταμάτητα ορδές απο enemies, με 10 διαφορετικούς τρόπους μέχρι να φτάσεις στο τεράσιο boss. Ήταν γρήγορο και εύχαριστο! Ομοίος και με τα gears of war. To game έκανε μόλις 3 πράγματα, μα τα έκανε άψογα. Shooting-cover-dogle! Ούτε δέρματα απο ζώα μάζευες, ούτε βοτάνια για να είναι διασκεδαστικό.

 • VagDog

  Καλησπερα και καλη Ανασταση να εχουμε παιδια..... Τελειωσα κ εγω με τη σειρα μου το Far Cry 4.... Δε θα πω πολλα μιας κ ειπαν αρκετα τα παιδια πιο πανω με τα οποια και συμφωνω.... Προσωπικα περασα παρα πολλες ωρες μαζι του.... Ασχοληθηκα μονο με το campaign του , μιας και δεν ειμαι κ πολυ του Online... Αρχικα να αναφερω οτι δεν ειχα ασχοληθει με το 3 , οποτε δε μπορω να συγκρινω... Το shooting του το θεωρω , ως ενα απο τα καλυτερα και πιο αρτια π εχω παιξει ποτε ( Ισως και το καλυτερο ) ... Επισης υπαρχει μεγαλη ποικιλια οπλων.... Απο εκει και περα οσον αφορα το Stealth κομματι του , που ανεφεραν καποια παιδια πιο πανω , εγω δεν ειδα κατι τετοιο σε μεγαλο βαθμο... Σε πολυ λιγα σημεια του , το παιχνιδι σου επετρεπε stealth προσεγγιση , τουλαχιστον στο Hard που το επαιζα εγω... Γενικα το gameplay του το βρηκα πολυ καλο... Οπως το ιδιο ισχυει και με το τεχνικο τομεα του παιχνιδιου , που για open world game ειναι υπεροχος... Αυτο που για μενα ηταν το μεγαλο ΜΕΙΟΝ του , ηταν το story... Δεν υπηρξε σε αυτο καμια ανατροπη... Απο την αρχη μεχρι το τελος , ηξερες τι θα συμβει , χωρις να με εκπληξει... Κακο σεναριο δυστηχως , ηλπιζα σε κατι καλυτερο...

  Παντως σα γενικο συμπερασμα , θα το συνηστουσα στο καθενα το game για να περασει ευχαριστα πολλες ωρες μαζι του και ειδικα γι αυτους που δεν εχουν ασχοληθει με το προηγουμενο κεφαλαιο της σειρας ( Far Cry 3 )

 • forneverarrow

  Το πήρα και εγω κάπως καθυστερημένα. Για να μην τα πολυλογώ, έχοντας παίξει όλα τα FC θέλω να επισημάνω τα εξής:

  Το 4 μου άνοιξε την όρεξη στο πρώτο τρίωρο, για να με αφήσει... νηστικό σε όλη τη συνέχεια. Το setting ειναι μακράν το καλύτερο της σειράς, με όμορφο σκηνικό και πολλές ανεκμετάλλευτες δυνατότητες. Παράξενο που δεν άκουσα απο κανενα το παράπονο για την copy paste ζούγκλα, που κατα σημεία (ευτυχώς οχι πολυ συχνά) ειναι σαν να παίζεις το 3! Τα ζώα ειναι λιγότερο εκνευριστικά απο το 3, αν και εδώ παραμένει το προβλημα με το λάθος spawn στο χαρτη, με αποτέλεσμα να ψάξω wild pig και να μου βγάζει κουνάβια!

  Κατι που μου άρεσε στην αρχή ειναι η ατμόσφαιρα, αλλα πάλι καταστράφηκε στις πρώτες αποστολές. Νομιζω οτι αυτή η διαρκής ταλάντευση ανάμεσα στις διάφορες επιλογές μεταφέρθηκε εδώ αυτούσια απο το 2... Το skill tree απλά απαράδεκτο, χωρίς το βάθος που είχε στο 3. Μονο τα όπλα σώζουν κάπως την παρτίδα και επιτέλους γίνονται προσβάσιμα πιο γρήγορα, δίνοντας ετσι επιλογές απο πολυ νωρίς.

  Η αηδία με τα towers και τα outposts συνεχίζεται με μεγαλύτερη ένταση απο οτι στο 3... Μου αρέσει σαν ιδέα, όντας λάτρης του stealth (καλά, εδώ έριξα γέλιο αλλα δικαιολογημένα γιατι παράλληλα τερμάτισα για 7η φορά το Deus Ex HR). Στο fr4 δυστυχώς εχει γίνει πανεύκολο σε βαθμό που να αρχίζω να καθαρίζω κάθε outpost απο ενα σημείο και μετα με πιστολίδι, ετσι για αλλαγή! Στα θετικά το αυτόματο πλέον crafting στα φάρμακα (κατι που στο 3 έσπαγε νεύρα).

  Κλείνοντας, άλλη μια χαμένη ευκαιρία ειναι τελικά ο κάθετος προσανατολισμός του χαρτη... Το grappling hook το βαρέθηκα γρήγορα, ενώ το ελικόπτερο εχει άθλιο χειρισμό. Γενικά θα έλεγα οτι πρόκειται για 3.5 παρά για 4. Δεν μπορω να πω ωστόσο οτι δεν το ευχαριστήθηκα. Όπως και το 3, με κράτησε για πανω απο 20 μέρες στο πρώτο play through, ενώ σκέφτομαι και δεύτερο στο hard. Απλά δεν ειναι αυτό που περίμενα...

  • gogos

   Που χάθηκες έσυ βρε? Χαρά στο κουράγιο σου που σκέφτεσαι για δεύτερο Playthrough. Εγώ το παράτησα λόγο οξείας βαρεμάρας. Όσο μου άρεσε το 3, τόσο με απώθησε το 4. Ίσως να φταίει βέβαια το γεγονός οτι το 3 το είχα "ξεπετσιάσει", οπότε το re-skin του παραήταν ξαναζεσταμένο φαγητό για μένα.