alt text

Driveclub Review

, 09/10/2014  

Χρησιμοποιώντας μια βιβλική παρομοίωση, τα πράγματα έχουν ως εξής: απέναντι από τον Δαβίδ, του οποίου τον ρόλο έχει το Driveclub, στέκεται ο Γολιάθ που δεν είναι άλλος από τις εξωπραγματικές πλέον προσδοκίες που έχουν οι gamers για το νέο τίτλο της Evolution. Είναι δηλαδή άδικο. Tο παιχνίδι ξεκίνησε απλά ως το στήριγμα του λανσαρίσματος του PS4 (η όλη προώθηση μέσω PS Plus προς τα εκεί παρέπεμπε) και κατέληξε, μετά από καθυστέρηση ενός ολόκληρου χρόνου, να είναι η μεγάλη αποκλειστικότητα της Sony για το φετινό φθινόπωρο. Είναι τελικά το Driveclub αντάξιο των προσδοκιών;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το τί είναι το Driveclub μπορεί ο καθείς να αντιληφθεί - ένα παιχνίδι racing. Τί racing όμως; Είναι arcade, σε στιλ Need for Speed, ή sim σε στιλ Gran Turismo; Θα έλεγα πως βρίσκεται ακριβώς στη μέση. Συνδυάζει το βάρος και κάποια στοιχεία οδηγικής συμπεριφοράς που βρίσκει κανείς συνήθως στους εξομοιωτές, με την αίσθηση της ταχύτητας και την ανεκτική σε σφάλματα λογική των arcade παιχνιδιών. Μια μίξη χαρακτηριστικών δηλαδή, που δε φτάνει ποτέ στα άκρα, αλλά καταφέρνει να διασκεδάσει τους φαν και των δύο ειδών. Δεν ασχολείστε με τηλεμετρίες, ρυθμίσεις αναρτήσεων κλπ, αλλά ούτε και τολμάτε να αφαιρεθείτε όταν τρέχετε με ένα Henessey Venom και ταχύτητες της τάξης των 270 χιλιομέτρων (διότι οι συνέπειες είναι μάλλον οδυνηρές αν χάσετε τον έλεγχο). Μπαίνετε ωστόσο στη διαδικασία να διαλέγετε ποιο αυτοκίνητο ταιριάζει περισσότερο στην εκάστοτε διαδρομή, ή έστω, ποιο ταιριάζει περισσότερο στο δικό σας τρόπο παιχνιδιού, γιατί το καθένα ανταποκρίνεται διαφορετικά.

Αντίστοιχες λεπτομέρειες υπάρχουν διάσπαρτες παντού στο Driveclub. Από τις στροφές των αυτοκινήτων που πέφτουν αισθητά στις ανηφόρες, μέχρι την πολύ καλή αίσθηση που αφήνει το χειρόφρενο στις κλειστές στροφές (το χειρόφρενο δεν είναι πανάκεια, όπως στα Need for Speed, και μερικές φορές συμφέρει να πάρετε τη στροφή όπως θα την παίρνατε κανονικά). Και άλλες πολλές μικρές παρόμοιες λεπτομέρειες, που οδηγούν στο συμπέρασμα πως τα αυτοκίνητα του παιχνιδιού είναι πραγματικά δουλεμένα. Πέρα από την οδηγική τους συμπεριφορά, που ούτως ή άλλως διαφέρει, το καθένα δίνει και μια διαφορετική αίσθηση. Τα πιο ελαφριά ας πούμε, όπως η Alfa 4C, δεν τραβάει εύκολα στις ανηφόρες, ζορίζεται. Εν αντιθέσει φυσικά με τα πιο βαριά, όπως οι Bentley, που δεν αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα.

Aston Martin υπάρχουν αρκετές.

Aston Martin υπάρχουν αρκετές.

Βέβαια, αυτό έλειπε, να μην είναι και δουλεμένα, αφού στο σύνολο τους είναι μόλις 50. Ο αριθμός αυτός μπορεί στο μάτι να μη φαντάζει ιδιαίτερα μικρός (άλλωστε και το NFS Rivals 49 έχει), όμως το Forza Horizon 2, ο μεγάλος φετινός αντίπαλος του Driveclub, περιλαμβάνει πάνω από 200. Και αν έχετε έτοιμη τη δικαιολογία πως δε συγκρίνονται τα δύο παιχνίδια, κάτι που ισχύει φυσικά, να σας παραπέμψω απλά στο Forza Motorsport 5, ένα sim που έκανε ντεμπούτο με τη νέα γενιά και έχει και αυτό τριψήφιο αριθμό αυτοκινήτων. Και δεν είναι μόνο ο αριθμός απογοητευτικός, άλλωστε έχει ήδη ακουστεί η έταιρη δικιολογία, “λίγα και καλά”. Υπάρχουν τρανταχτές ελλείψεις. Λείπουν οι Lamborghini, λείπουν οι Porsche (αν και υπάρχουν κάποιες Ruf), λείπει οποιαδήποτε αμερικάνικη μάρκα (πέρα από την προαναφερθείσα Hennessey) και οποιαδήποτε ιαπωνική. Ώρες ώρες μου φάνηκε πως το Driveclub είναι ένας τύπος ωδής στα... ευρωπαϊκά αυτοκίνητα και όσο και να λατρεύω τις Mercedes ή τις Ferrari, δε μπορώ παρά να θεωρήσω αδικαιολόγητη την έλλειψη ενός Nissan GT-R ή των νέων Viper και Corvette.

Και δεν είναι μόνο αυτό το πρόβλημα του παιχνιδιού. Διάφορα θέματα παρουσιάζουν και οι πίστες που είναι διαθέσιμες. Πρώτα απ’όλα να ξεκαθαρίσω το πώς λειτουργεί η δομή τους: είναι χωρισμένες ανα χώρα, με την κάθε χώρα να έχει ένα σεβαστό αριθμό πιστών, έστω και αν κάποιες είναι απλά μια ανάποδη εκδοχή των κανονικών διαδρομών. Το θέμα εντοπίζεται στις ίδιες τις διαδρομές. Είναι παντελώς αδιάφορες και συνεπώς καθόλου αξιομνημόνευτες - πολύ δύσκολα σας κάνει εντύπωση κάποια απαιτητική στροφή ή έστω ένα σημείο με αγωνία. Έντονη ανάμνηση σας γίνονται μόνο τα τοπία, που είναι εντελώς διαφορετικά σε κάθε χώρα. Ο Καναδάς είναι γεμάτος δάση, ενώ οι διαδρομές της Νορβηγίας απλώνονται ακόμα και ανάμεσα σε παγετώνες. Πράγμα που με οδηγεί σε ακόμα ένα αρνητικό, που ευτυχώς θα διορθωθεί. Μιλάω φυσικά για την έλλειψη καιρικών φαινομένων, χαρακτηριστικό κλειδί που θα κολάκευε πλήρως τις διαδρομές σε κάθε χώρα. Από τώρα φαντάζομαι τις βροχές της Σκωτίας και εκστασιάζομαι. Ας ελπίσουμε ότι τα καιρικά φαινόμενα θα προστεθούν σύντομα όπως έχει υποσχεθεί η Evolution.

Οι ελλείψεις του παιχνιδιού πάντως δε σταματούν εδώ. Οι απουσίες replay και photo mode έχουν σημειωθεί εδώ και καιρό, με την Evolution επίσης να υπόσχεται ότι θα τα προσθέσει. Εντύπωση μου έκανε και το γεγονός πως δεν υπάρχει το παραμικρό στοιχείο διαθέσιμο για τις πίστες. Κανείς δεν ξέρει τί μήκος έχουν ή έστω, ποια είναι η διαδρομή τους. Ναι, in-game χάρτης στο user interface υπάρχει, αλλά σε μεγέθυνση ολόκληρος χάρτης των πιστών δεν υπάρχει πουθενά. Επιπλέον, δεν μπορείτε να αλλάξετε χρώμα στο αμάξι που χρησιμοποιείτε (πριν τον αγώνα). Υπάρχει ένα συγκεκριμένο προκαθορισμένο χρώμα και μια σειρά από διάφορα σχέδια, τα οποία, για να αλλάξετε, πρέπει να κάνετε μια ολόκληρη διαδικασία. Ούτε μια ενδεικτική παλέτα. Ξέρω πως αυτά είναι μικροπράγματα, αλλά θεωρούνται δεδομένα σε ένα παιχνίδι αξιώσεων.

Οι νυχτερινοί αγώνες είναι εκπληκτικοί.

Οι νυχτερινοί αγώνες είναι εκπληκτικοί.

Κατά τ’ άλλα το Driveclub είναι ένα τυπικό racing. Τα περισσότερα αυτοκίνητα είναι κλειδωμένα με το καλημέρα, και για να τα αποκτήσετε πρέπει να αποκτήσετε φήμη, που θυμίζει έντονα το σύστημα kudos των Project Gotham Racing. Φήμη αποκτάτε με διάφορους τρόπους όπως κάνοντας επιτεύγματα κατά τη διάρκεια των αγώνων (τύπου καθαρή διαδρομή), κερδίζοντας πρωταθλήματα στο single-player career ή αγώνες στο multiplayer. To career έχει μια αναιμική υπόσταση. Είναι απλώς μια σειρά από αγώνες που σκοπό έχουν καθαρά να εξοικειώσουν τους παίκτες με τα αυτοκίνητα, τις πίστες και τα είδη των διάφορων αγώνων. Πολύ λίγα events αποτελούνται από περισσότερους από δύο αγώνες, ενώ ο βαθμός δυσκολίας, ακόμα και στα τελευταία events που είναι θεωρητικά “πανδύσκολα”, δεν κουράσει πάρα πολύ. Οι αντίπαλοι οδηγοί είναι ιδιαίτερα επιθετικοί και σωστά “ρυθμισμένοι”, απλά οι αγώνες είναι μικροί σε διάρκεια και ο πειρασμός για restart σε μια λάθος στροφή είναι μεγάλος.

Πέρα από το τελικά αδιάφορο career, το χρόνο σας στο Driveclub μπορείτε να τον ξοδέψετε και με άλλους τρόπους. Ο πρώτος είναι να επιλέξετε έναν αγώνα ενάντια σε ΑΙ οδηγούς, επιλογή που υπάρχει φανερά για λόγους εξάσκησης. Η άλλη επιλογή προφανώς είναι το multiplayer, όπου τα πράγματα δεν είναι και πολύ καλύτερα. Το versus multiplayer είναι και αυτό με τη σειρά του αρκετά περιορισμένο. Προσέξτε, δεν υπάρχει καμία απολύτως επιλογή να ορίσετε εσείς σε ποιά πίστα θέλετε να τρέξετε ή την ώρα, τους γύρους και άλλα. Το versus είναι στην ουσία μια σειρά από προκαθορισμένα events τα οποία είναι ανοιχτά για εγγραφή. Όταν η αντίστροφη μέτρηση τελειώσει και το event ξεκινήσει, οι εγγεγραμμένοι παίκτες ταξινομούνται σε lobbies μέσω ενός συστήματος matchmaking και οι αγώνες ξεκινούν. Ευτυχώς, οι παίκτες σε ένα lobby συνεχίζουν αυτόματα στο επόμενο event, αφού υπάρχει ένα event ανά περίπου 30 δευτερόλεπτα. Εδώ να σημειώσω, πως όσο ήταν ανοιχτοί οι σέρβερ πριν την κυκλοφορία του παιχνιδιού, τα είδη των events ανανεώνονταν με κάθε νέα μέρα. Μέσα στο 24ωρο απλά έμπαιναν σε επανάληψη.

Οι online αγώνες πάντως έχουν ένα έξτρα ενδιαφέρον. Συχνά πυκνά οι αγώνες χωρίζουν τους παίκτες σε δύο ομάδες, τους μπλε και τους κόκκινους. Κερδίζει η ομάδα που συγκεντρώνει τους περισσότερους πόντους, οι οποίοι με τη σειρά τους μοιράζονται ανάλογα με την κατάταξη του κάθε οδηγού (ο πρώτος 15, ο δεύτερος 12 κ.ο.κ). Επιπλέον στο multiplayer “λάμπει” το σύστημα τιμωριών των άτακτων παικτών. Penalty λαμβάνει κάποιος όταν τρακάρει άσχημα έναν άλλον παίκτη ή αν κόψει δρόμο εκτός ασφάλτου. Όταν το λάβει, του μειώνεται η ταχύτητα για ένα χρονικό διάστημα ανάλογο με το παράπτωμα που έκανε. Το σύστημα λειτουργεί πετυχημένα και έχω την αίσθηση πως θα ισορροπίσει τον πανικό που επικρατεί στις ομολογουμένως στενές πίστες του Driveclub.

Φαντάζεστε να ρίχνει καρεκλοπόδαρα κιόλας;

Φαντάζεστε να ρίχνει καρεκλοπόδαρα κιόλας;

Από την άλλη μεριά, υπάρχουν και τα πολυδιαφημισμένα κλαμπ. Μόνο που δεν υπάρχει κάποιος σπουδαίος λόγος να μπείτε σε κλαμπ. Όντας μέλος ενός κλαμπ, το μόνο αξιοσημείωτο και έμπρακτο υπέρ είναι κάποια αυτοκίνητα που γίνονται διαθέσιμα αν είστε μέλος σε κλαμπ υψηλού επιπέδου (αν βγείτε από αυτό τα αυτοκίνητα ξανακλειδώνουν). Από εκεί και πέρα υπάρχουν τα λεγόμενα challenges, δηλαδή μπορείτε να ανταλλάζετε προκλήσεις με άλλους παίκτες ή άλλα κλαμπ, που έχουν να κάνουν μόνο με τον καλύτερο χρόνο σε πίστες ή το μεγαλύτερο drift. Κάνετε δηλαδή κάποιο σπουδαίο χρόνο και προκαλείτε όσους παίκτες θέλετε εσείς να τον καταρρίψουν. Και τούμπαλιν βεβαίως, αποκτώντας φήμη στην πορεία. Σύγχρονο leaderboard με άλλα λόγια, αν και εφήμερο, αφού τα challenges μπορούν να έχουν διάρκεια μέχρι και επτά ημερών, έπειτα λήγουν.

Το όραμα δηλαδή της Evolution για ένα social racing πέφτει άγαρμπα στο κενό, αφού η όλη δομή των κλαμπ δεν προσφέρει κάτι. Με μόλις έξι θέσεις σε καθένα απ’ αυτά, δεν μπορείτε να χτίσετε κάποιο είδος αυτοκρατορίας ή ένα πολύ ελιτίστικο μαγαζί, όπως θυμάμαι γινόταν στα Test Drive Unlimited. Όχι, εδώ το θέμα προσεγγίζεται από τη σκοπιά της παρέας. Αυτό θα ήταν πάρα πολύ λογικό, αν το party σας μπορούσε μόνο να γεμίζει από μέλη του κλαμπ στο οποίο ανήκετε, κάτι που προφανώς δεν ισχύει, και θα ήταν παντελώς παράλογο να ισχύει. Στο party μπορείτε να προσκαλέσετε οποιονδήποτε παίκτη, είτε είναι μέλος του κλαμπ σας είτε όχι. Οπότε ο ρόλος της μάζωξης περιορίζεται μόνο στο ποια εξάδα παικτών έχει την περισσότερη συνολική φήμη και ποια έχει το καλύτερο σχέδιο στα αυτοκίνητα. Γιατί κατά τη δημιουργία ενός κλαμπ το παιχνίδι παρουσιάζει ένα μινιμαλιστικό editor που έχει να κάνει με διάφορα σχέδια βαφής (η οποία μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε αμάξι) και κάποια σύμβολα, το έμβλημα του κλαμπ δηλαδή. Το εργαλείο editor είναι σαφώς πιο περιορισμένο από ότι έχουμε συνηθίσει στα παιχνίδια Forza, αφού τα σύμβολα προς χρήση είναι προσχεδιασμένα.

Ενώ λοιπόν το Driveclub αποτυγχάνει σε κάποια βασικά, τουλάχιστον πετυχαίνει στα γραφικά. Για αρχή, τα αυτοκίνητα είναι εκπληκτικά σχεδιασμένα. Μιλάμε για την πιο ρεαλιστική απεικόνιση αυτοκινήτων σε παιχνίδι μέχρι τώρα και είναι πραγματική απόλαυση να το βλέπετε. Οι υφές, οι αντανακλάσεις του φωτός, τα πάντα κυμαίνονται σε νέο επίπεδο οπτικής πιστότητας. Το μόνο που υστερεί είναι οι ζημιές που υφίστανται τα αμάξια, που είναι απλά τυπικές. Δεν επηρεάζουν την οδηγική συμπεριφορά, αλλά παραδόξως δε γίνεται και να απενεργοποιηθούν! Τα εσωτερικά των αυτοκινήτων είναι αρκετά δουλεμένα για να ικανοποιήσουν τους λάτρεις της εσωτερικής κάμερας (μία από τις έξι διαθέσιμες κάμερες). Το μόνο παράπονο που έχω αφορά κάποιες υφές πλαστικών οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στο υψηλό επίπεδο του υπόλοιπου αμαξώματος.

Τα ηλιοβασιλέματα δίνουν άλλο αέρα στις πίστες.

Τα ηλιοβασιλέματα δίνουν άλλο αέρα στις πίστες.

Πάνω κάτω τα ίδια ισχύουν και για το υπόλοιπο παιχνίδι. Κάθε πίστα, ή μάλλον κάθε χώρα, προσφέρει κάτι το μοναδικό. Τα δάση του Καναδά είναι τρομερά αληθοφανή, ενώ η Χιλή προσφέρει μοναδικά ηλιοβασιλέματα. Το Driveclub λειτουργεί με πλήρως δυναμική ώρα - μπορεί να ξεκινάτε με ήλιο και όταν φτάνετε στον τερματισμό να έχει πέσει το σκοτάδι (προφανώς κάτι τέτοιο συμβαίνει αν η επιλογή για το πέρασμα του χρόνου είναι ρυθμισμένη στο μέγιστο). Αυτό που δίνει πραγματικά ρέστα στο παιχνίδι είναι ακριβώς ετούτη η εναλλαγή και σε τί θέση βρίσκεται η διαδρομή σχετικά με τον ήλιο. Αν τον έχετε μπροστά, υπάρχει μια φοβερή αντηλιά και τότε γίνεται εξαιρετικά δύσκολο να δείτε τί γίνεται στην πίστα, όπως άλλωστε και στην πραγματικότητα. Αν όμως τον έχετε από πίσω, τότε τα χρώματα του περιβάλλοντος γίνονται πιο έντονα και φιλικά. Μιλάμε δηλαδή για ένα πανέμορφο και πολύ προσεγμένο παιχνίδι που δείχνει τί γραφικά μπορούμε να περιμένουμε στη νέα γενιά.

Το ίδιο προσεγμένος και απολαυστικός είναι και ο ήχος του παιχνιδιού, όμως με μια τεράστια κόκκινη σημαία - την μουσική του. Η μουσική που επέλεξε η Evolution για να βάλει στους αγώνες απλά δεν ακούγεται. Δεν μπαίνω στη διαδικασία να κρίνω πόσο επαναλαμβανόμενη ή αδιάφορη είναι, απλά να σημειώσω πως η εταιρεία της είχε τόση... εμπιστοσύνη που η προεπιλεγμένη επιλογή είναι να μην παίζει καθόλου. Η αποτυχία αυτή πάντως δίνει χώρο στα εκπληκτικά ηχητικά εφέ των αγώνων να ακούγονται όπως πρέπει. Δεν είναι μόνο οι μηχανές ή τα λάστιχα που ουρλιάζουν και εξιτάρουν, ακόμα και η αλληλεπίδραση δρόμου και αυτοκινήτου είναι ξεχωριστή. Αν έχετε σύστημα surround, ετοιμαστείτε για εκπληκτικά πράγματα.

Εν κατακλείδι, τεχνικά το Driveclub είναι εξαιρετικό, με κάποιες μικρές ενστάσεις. Όμως, για να συνεχίσω την παρομοίωση που κάνω και στον πρόλογο, δεν είναι τα γραφικά ή ο ήχος που γίνονται η σφεντόνα του Δαβίδ. Είναι το διασκεδαστικότατο gameplay, που από μόνο του σας κρατάει στο παιχνίδι. Το Driveclub όμως έχει δύσκολο έργο μπροστά του. Με ένα μάλλον αδιάφορο career, multiplayer με πολλούς περιορισμούς και έναν κεντρικό άξονα, αυτό των κλαμπ, να αποδεικνύεται σχεδόν κούφιος, δεν έχει και πάρα πολλά να προσφέρει στους φαν του είδους. Είναι στο χέρι της Evolution να αποδείξει πως το Driveclub έχει μέλλον. Μέχρι τότε, το καλύτερο που έχετε να κάνετε ειναι να δοκιμάσετε τη δωρεάν έκδοση του PS Plus (όταν γίνει διαθέσιμη) και να κρίνετε οι ίδιοι αν το παιχνίδι ταιριάζει στα γούστα σας ή εκπληρώνει τις προσδοκίες σας.

 • Υπέροχο gameplay
 • Τρομερά γραφικά με πανέμορφα αυτοκίνητα και πίστες
 • Το σύστημα τιμωριών
 • Φοβερός ήχος
 • Αδιάφορο career
 • Λίγα αυτοκίνητα, με τρανταχτές απουσίες
 • Περιοριστική οργάνωση του multiplayer
 • Τα κλαμπ δεν προσφέρουν κάτι ουσιώδες
 • Άθλια μουσική στους αγώνες
 • Διάφορες μικροελλείψεις
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4
ΑΝΑΠΤΥΞΗ:Evolution
ΕΚΔΟΣΗ:Sony
ΔΙΑΘΕΣΗ:Sony Hellas
ΕΙΔΟΣ:Racing
ΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player, multiplayer
ΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://driveclub.eu.playstation.com/el_GR/home
HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:8/10/2014
PEGI:3
 • Κωστας31 gamer

  βασικα συμφωνα με τα συν και τα πλην που γραφεις(που συμφωνω) επρεπε να βαλεις λιγοτερο απο 7,5

  • VagDog

   Δεν εχει να κανει ποσα ειναι τα + και ποσα τα - , για να βγαλεις το βαθμο.....Τα + προφανως και ειναι πιο σημαντικα...!!!!

 • dimitris

  Forza ρεεεε! 🙂 😛

 • Κωτσιος1998

  Γενικα το παιχνιδι πασχει απο περιορισμους και ελλειψη ποικιλιας modes

 • gerasimos

  δέν περίμενα να βγεί τόσο καλό ,ίσως το πάρω σε μία πτώση τιμής και απο αυτά που διαβάζω η evolution πρέπει να βγάλει ένα update για να διορθώσει την πολύ επιθετική AI και να προσθέσει πράγματα που λείπουν γιατί δεν πρόλαβε αλλά τα έχει υποσχεθεί.θα μιλάμε τότε για ένα πολυ καλό racing.

  με λίγα λόγια τι μαθαίνουμε για άλλη μία φορά ...μην αγοράζετε παιχνίδια day one!!! 😛

  • Κωτσιος1998

   Δηλαδη ποσο επρεπε να περιμενουμε ακομη για να βγει τελειωμενο. Οχι να καθυστερει ενα χρονο και να ειμαστεβκαι αρκετα ελαστικοι μαζι του!
   Γερασιμε δεν εχω κατι μαζι σου, απλα μεσα απο το σχολιο σου μου εδωσες την ευκαιρια να τα πω

 • ggraper

  Lamborghini kai GTR γιοκ :-[ ιεροσυλια

  • FoxHound

   Εδώ δεν έχει laferrari

   • http://game20.gr person

    LaFerrari πάει και έρχεται, μπορείς να πεις ότι δεν έχει κυκλοφορήσει καν, ή έστω ότι έχει άλλες Ferrari.

    Εδώ την Mercedes AMG GT S, που την προώθησαν κιόλας μέσω fb πριν καν ανακοινωθεί, με DLC την κατεβάζεις, ευτυχώς δωρεάν.

 • Fonias_7

  Μια χαρα με τα updates κ τα dlc που η ιδια η evo ειπε οτι θα υποστηριξει το game...θα μαστε κομπλε,και με καμια χριστουγεννιατικη προσφορα...να κ το full upgrade με κανα 20αρικο.Ωραιο review.

 • http://game20.gr Terminator

  Το single-player είναι ικανοποιητικό γι αυτό το είδος

 • PanosGR

  εισασταν πολυ γεναιοδωροι με το 7,5......πολυ ρηχο το DRIVE CLUB...ουτε καν τα γραφικα του δεν ειναι next gen..μονο τα cinematics πριν τα event ειναι ωραια..τα textures στο περιβαλλον δεν ειναι τιποτα το συγκλονιστικο...τα δεντρα ειναι λες και τα ζωγραφισαν...τα αυτοκινητα απο εξω δειχνουν ωραια..μεσα η εσωτερικη καμερα..δειχνει το cockpit θαμπο,παρα κρυσταλλινο...το μονο σημειο για μενα που δειχνει εκπληκτικο ειναι ο φωτισμος που δινουν τα φωτα του αυτοκινητου...τα πιο πολλα tracks ειναι βαρετα και στενα....με καποιες εξαιρεσεις...

  • Agony

   Ότι είναι ρηχό το δέχομαι, Ότι τα γραφικά δεν είναι ότι καλύτερο υπάρχει , sory αλλα δεν το δέχομαι.
   Το game έχει full 3d Animated δέντρα τα οποια έχουν διαφορετική χρωματική παλέτα ανάλογα την τοποθεσία.
   Σε αντίθεση με το Forza 5 που τα δέντρα του είναι 2d.
   Εξωτερικά τα αυτοκίνητα έχουν αυτή την στιγμή τα καλύτερα textures που υπάρχουν σε olla τα racing games ακόμα και στα PC.
   Η εσωτερική κάμερα δεν είναι κορυφαία όπως του P.C. αλλα σίγουρα ότι καλύτερο σε κονσόλες.
   Το περιβάλλον είναι εξαιρετικό με διαδρομές στενές ώστε να επιτρέπει το λίγο πιο τεχνικό gameplay μιας και ο τίτλος είναι arcade και δεν θέλει 2-3 λωρίδες φάρδος για τεχνικές προσπεράσεις.Επίσης δεν έχει damage system οποτε οι στενές διαδρομές δεν έχουν θέμα , και εκτος αυτού σου δίνουν την αίσθηση τις ταχύτητας. Παρεπιπτόντως είναι από τα λίγα games που το sense of speed είναι κλάσεις ανωτερα από οτιδήποτε υπάρχει σε PC και κονσόλες ,εκτος του R3E.
   Στην εσωτερική κάμερα είναι από τα λίγα σε κονσόλες που έχουν full hand animated rotation στο τιμόνι και όχι το παλιό 180 μοίρες.
   Το εσωτερικό μπορεί να σου φαίνεται θαμπό λόγο TV. αυτό το καταλαβαίνω διότι κάποιες παλιές TV που είναι κάτω από 400-800hz και δεν είναι ρυθμισμένες στο menu του HDMI στο Game mode , δίνουν ένα εφέ θολούρας όταν δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν.
   Οποτε μάλλον πρέπει να είναι θέμα τις TV σου .

 • finplay

  Πολύ καλό review Μπραβο😄😄😄 .
  Τώρα από ότι κατάλαβα τα game είναι μέτριο και όχι τίποτα το ιδιαίτερο.
  Θα περιμένω το update με τα καιρικά και τα αλλά και μετά η αγορά του.
  Καλά ρε γαμωτο γιατί δεν περίμεναν να ολοκληρώσουν τα παιχνίδι και μετά να το βγάλουν στην κυκλοφορία?

 • kats

  Εξαιρετικά γραμμένο review person..απ τα καλύτερα που έχω διαβάσει στο site,μπράβο σου...

  • http://game20.gr person

   μιλ μερσυ 🙂

 • raz7130

  Το Driveclub θα το δώσει το ps plus?

 • Amonra

  Ακόμα να ανέβει στο η ps plus edition free.......

 • raz7130

  Έχει ps plus edition αλλά την έχει επί πληρωμή

  • Amonra

   Δε λέω γι αυτήν , λέω για την free έκδοση στα δωρεάν παιχνίδια ps plus του μήνα.

 • raz7130

  αααααα οκ. Έχουνε πει πότε θα την βάλουν?

  • Amonra

   Αυτό ρωτάω και εγώ :P, την πήγανε παραπίσω λόγω προβλημάτων στους servers. Αλλά ακόμα άφαντη....

 • mistac75

  PanosGR, αν αυτά τα γραφικά για σένα δεν είναι next gen τότε ποια είναι; Δώσε ένα παράδειγμα. Και μη μου πεις του Forza 5 ή Horizon 2, πέρα από αυτά που είναι έτσι και αλλιώς. Δηλαδή τι δε σου άρεσε; Το θαμπό το cockpit που στο καλό το είδες; Και τα textures στο περιβάλλον τι άλλο θα ήθελες να έχει; Λες και προλαβαίνεις να τα δεις όταν θα τρέχεις με 270χιλ/ώρα!!!! Δες και το άρθρο στο Digital Foundry και μετά ξαναπές μας.

  • Agony

   Forza 5 Και Horizon 2 Καλύτερα γραφικά ? ε όχι.... Καλύτερα overall games ναι εννοείτε. Καλύτερα γραφικά με τίποτα.πρωτα απο ολλα φωτισμος tou Forza 5 ηταν χαλια μαρα.για αυτο και στο Horizon 2 τον εφτιαξαν.

 • Agony

  Σίγουρα από τα καλύτερα Review που έχω διαβάσει όλα αυτά τα χρονια και μιλάω γενικότερα όχι μονο σε αυτό το site.
  Στο review ντέινς 9.5 και όχι 10 , μονο και μονο γιατί δεν έλαβα καμια πληροφορία για το πως είναι με τιμόνι.

  • http://www.game20.gr person

   Δε θα πω ψέμματα - έχω να αγγίξω τιμονιέρα από εποχές ps1, με το og. GT.

   • Agony

    Παρόλα αυτά, έχεις κάνει κλάσεις ανώτερο review ακόμα και από αυτούς που είχαν T300rs.

 • Enomish

  Δε λεω τα γραφικα ειναι καταπληκτικα! αλλα ο ηχος στον οποιο αναφερθηκατε.... οχι κ τοσο προσωπικα εχω το ps4 συνδεμενο με οπτικη ινα στα logitech Z5500 ( THX , DTS , DOLBY ) κ ομολογω οτι εχω ακουσει πολυ καλυτερο περιβαλοντικο αλλα κ ηχο μηχανης σε racing της προηγουμενης γενιας οπως το Motorstorm Pacific Rift η το NFS Hot Pursuit..

  υ.γ Ακομη δε μπορεσα να συνδεθω σε server...

  http://enom1sh.podbean.com/

  • seaman

   Ο ήχος είναι πιστός με την πραγματικότητα,ομως σε κάποια μοντέλα στην μέσα κάμερα δεν ακούς σχεδόν καθόλου τον κινητήρα όποτε η αλλαγή ταχυτήτων πάει περιπατο...Ρεαλιστικο βέβαια αλλά ήθελε λίγο μεγαλύτερη ένταση,ισως να υπάρχει θέμα με το δυναμικο εύρος του ηχου έχοντας το στο εύρη.Σίγουρα θα διορθωθεί πιστεύω.Φυσικά σε αλλά δυνατα μοντέλα νομίζεις πως βλέπεις Motors TV...Απλα δεν υπάρχει η πιστότητα του ηχου χωρίς τις γνωστες υπερβολές άλλων παιχνιδιών....

 • seaman

  ΔΙΩΡΘΩΣΕ το σημείο που γράφεις ότι δεν βάφονται τα αυτοκίνητα... Δυστυχώς έπεσες και εσύ θύμα της κακής δομής του μενου.Εαν πας στο γκαράζ με έναν δύστροπος τρόπο γίνονται όλα,παλετες κτλ.

  • http://game20.gr person

   Το ξέρω αυτό, μπορείς να ορίσεις custom βαφές, το γράφω άλλωστε. Το θέμα είναι ότι πριν τον αγώνα μπορεί να είναι μόνο 4 (+1 του club). Αυτό ανέφερα κυρίως, ακόμα και την βαφή του club μπορείς να την κάνεις τελείως μινιμαλ, χωρίς σύμβολα/εμβλήματα κλπ, αλλά η διαδικασία είναι αδικαιολόγητα πολύπλοκη.

   • seaman

    Έχεις δίκιο απλά στο κείμενο δεν διευκρινισες το προ αγώνος και θελησα να κάνω την διόρθωση.Για τον ηχο στα πρώτα μικρά μοντέλα in car έχεις διακριτό τον ηχο της μηχανής?

 • http://www.game20.gr person

  In car τον ακούω, αλλά δεν ουρλιάζει κιόλας. Έχω συνδεδεμένο σύστημα 5.1 πάντως στην τηλεόραση.

  • seaman

   Σίγουρα δεν ουρλιάζει αλλά είναι παρά πολύ χαμηλος...Και εγώ σε ηχοσυστημα το παίζω... Το δοκίμασα και με ακουστικά.Στο NEO GAF το έχουν αναφέρει πολύ,μακαρι να το διορθώσουν... Αν και πρώτα πρέπει να ανέβουν οι σερβερς για να έρθει και ο ανταγωνισμός... Στα καιρικά φαινόμενα που θα βάλουν, θα αλλάζει και το μοντέλο οδήγησης...Κατι που δεν το έχουν κάποια αλλά racing.Επισης ΒΑΣΙΚΟΤΑΤΗ προσθήκη θα είναι η επιλογή ενεργ/απεν των οποιοδήποτε βοηθημάτων,οποτε το οδηγικο μοντέλο που είναι ήδη καλό, θα ανεβει κι άλλο.Δεν τολμανε να βάλουν την λέξη sim,αλλα μετά την αναβάθμιση Δεκεμβρίου θα ανοίξει κουβέντα...Συντομα θα προστεθούν photo mode και replay

 • Agony

  Εγώ κατάλαβα ότι πλέον όσοι κάνουν Review πρέπει να έχουν ένα τεράστιο κενό να συμπληρώνουν κάθε μηνα τα extra που θα μας αραδιάζουν σε κάθε παιχνίδι που βγαίνει από εδώ και μπρός.

  Κουράστηκα να βλέπω ,ημιτελές ,DLC,Alpha,Beta και δεν ξέρω και γω τι άλλο racing games.
  ΘΕΛΩ ΕΝΑ race game σαν το GT5.Forza 4,Race 07, τόσο δύσκολο είναι ?

  • Φοίνικας ο Τέταρτος

   Αυτό δυστυχώς έχει γίνει η μόδα πλέον και δεν είναι αποκλειστικό σε κάποιο genre , είναι γενικά άμα το θέλει η εταιρεία :/ π.χ. το είδαμε και στο BF4 αυτό , πρόσφατα έστρωσε μία και καλή και έχει βγει κανά χρόνο τώρα

 • Φωτης

  Τα γραφικά ειναι ίσως οτι καλυτερο..Αλλα εχω να δω χρονια σε racing αόρατο τείχος..το έπαιξα λιγο σε ενα γνωστό μου..Δεν γινεται ρε παιδια να παίζεις κ οταν στουκαρης σε βράχο η σε παπαρούνες να ειναι το ίδιο..Λιγο έξω στο δρόμο να βγεις οταν δεν υπάρχουν μπάρες βεβαια κ βλέπεις φυτά κ στουκαρης σε αόρατο τείχος ειναι πολυ περιορισμένο..

 • seaman

  Lotus Evora S απλά ο ήχος που έχουν βάλει στο παιχνίδι είναι ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟΣ τέρμα το ηχοσυστημα και ο γείτονας νομισε ότι πουλησα το Seat !!!!!
  Λένε πως σε λίγο θα δωσουν update στους σέρβιρε, μπας και ξυπνήσουν...

 • http://game20.gr Terminator

  Είναι εξοργιστικό να έχεις τόση όρεξη να παίξεις και να μην μπορείς να ευχαριστηθείς το παιχνίδι επειδή δεν μπορεί να συνδεθεί online. Ανίκανοι.

  • Agony

   Τώρα καλά κρασιά πάει το δωρεάν 1 μηνα Plus, Θα περιμένω να δω αν διορθώσουν το online , να δω πως θα πάει και το club εδώ, και αν υπάρχει καλο online και όρεξη θα πάω να κάνω ενός χρόνου να τελειώνω.

 • GeorgeZ

  Το παιχνίδι μου άφησε θετικές και αρνητικές εντυπώσεις και συμφωνώ με το review μπράβο person.

  Καταρχάς δεν δικαιολογειται παιχνίδι που ήτανε για launch τρώει καθυστέρηση 1 χρόνο και μένει χωρίς racing game το ps4 για όλο αυτό το χρονικό διάστημα και φτάνουμε στο σήμερα και βλέπεις το πιο τραγικό για μένα πρόβλημα με το online και τόσα λίγα αυτοκίνητα έλεος δηλαδή τόσο καιρό τι σκ@τα κάνανε? καλύτερα που δεν βγήκε πέρσι γιατί θα γελούσαμε όλοι.Τώρα τα γραφικά είναι πολύ ωραία αλλά δεν νομίζω να είναι σαν κάτι βίντεο που μας δείχνανε και πέφτανε σαγόνια, αλλά και πάλι τα χρώματα και τα περιβάλλοντα στην πίστα είναι τζάμι.Από gameplay σου δίνει μια αίσθηση arcade και λίγο sim, η κάμερα η εσωτερική πολύ καλή αν και σε μερικά αυτοκίνητα δεν ότι καλύτερο επίσης μου άρεσε που επιτέλους έχει full rotation στο τιμόνι το κάνει πολύ ρεαλιστικό.Η AI είναι τραγική τις περισσότερες φορές έρχονται και πέφτουν πάνω σου λες και παίζουν συγκρουόμενα... δεν κόβουμε ταχύτητα όποιον πάρει ο χάρος σαν κάτι μαλ@κισμενα όταν παίζεις online, άλλο αρνητικό οι πίστες τόσο σωλήνες που τις κάνανε δεν μπορείς να κλάσεις λίγο αν βγεις εκτός φάε πέναλτι πάρε και αντίστροφη μέτρηση να ξαναγυρίσεις στον δρόμο δηλαδή τόσο δύσκολο ήτανε να σε αφήσει να βγαίνεις και εκτός? η βάλε επιλογή άμα θέλεις να ενεργοποιείς/απενεργοποιεις τους περιορισμούς.

  Προσωπικά ευχαριστιεμαι πιο πολύ το horizon 2, αν και διαφορετικά παιχνίδια πάντως και το Dc είναι αρκετά διασκεδαστικο μένει να δούμε αν θα το προσέξουν και το βελτιώσουν με το καιρό.

  • Agony

   Σωστός συμφωνώ σε όλα, αν και πιστεύω ότι το τελικό αποτέλεσμα στα γραφικά είναι πιο ωραίο από τα video που έβλεπα.

   • GeorgeZ

    Σε κάποια βίντεο που δείχνανε με λίγο gameplay και κάτι gifakia που κυκλοφορουσαν έδειχναν λίγο καλύτερα, anyway πάλι πανέμορφα είναι και χαίρεσαι να παίζεις το παιχνίδι αλλά τις ελλείψεις που έχει δεν δικαιολογουνται... ακόμα ούτε καιρικά φαινόμενα δεν ήτανε έτοιμη να βάλουν...Μακάρι με τον καιρό να βελτιωθεί με updates κλπ. τεσπα τώρα περιμένουμε και το P.c να δούμε τι λέει μπας και παίξουμε κανένα racing τις προκοπής φέτος, αν βγει και κείνο με προβλήματα και ψευτοsim καήκαμε μετά περιμένουμε 1 χρόνο για GT7 και Forza6.

 • Φωτης

  Όλα καλά ολα ωραία αλλα γιατι τέτοια καθυστέρηση στο review του Forza horizon 2 ρε παιδια;Στο πηγάδι κατουρισε;

  • http://game20.gr Terminator

   Δεν μας έχουν στείλει One και αφού περιμέναμε άδικα κάποιες εβδομάδες τελικά αναγκάστηκα να στείλω το δικό μου σε συντάκτη για να γίνει επιτέλους το review.

   • Agony

    Δεν πειράζει αυτοί χάνουν, αν δεν κανεις σωστό promotion, μην κλαίγεσαι μετά γιατί δεν πουλάς.

   • ekst

    Ειναι λογικο καποια μικρα στουντιακια και indies να μην στελνουν αντιτυπα για review αλλα κοτζαμ microsoft να μην το κανει και μαλιστα για το παιχνιδι ναυαρχιδα της κονσολας της.
    Καταλαβαινετε πιστευω που εχει γραμμενη την ελληνικη αγορα η microsoft.

 • Agony

  Μπορεί κάποιος να με βοηθήσει , γιατί τόσες μέρες και ακόμα δεν μπορώ να συνηθίσω το stick για να στρίβω.
  Τιμονιέρα 550 euro που έχει η T300RS στην ελλάδα εννοείτε δεν τα ντέινς. 105 euro που έχει η βλακεία T80RS επίσης δεν τα ντέινς , οποτε η μονη λύση είναι Tilt το Steer. Το έχει δοκιμάσει κανεις ? πως το ενεργοποιώ?

  Έχουν βγάλει και αξεσουάρ για το ΔΣ4 τιμόνι για να δουλεύει με το Tilt and steer. Έτσι θα μπορώ να στήνω με λίγο καλύτερη ακρίβεια.
  Το έχει δοκιμάσει κανεις ?
  http://4gamers.net/products/dc-driveclub-b-racing-wheel/

  • Agony

   ντεινς =δινω
   στηνω =στριβω
   Sory , autocorrect 🙂

   • VagDog

    Ειχα δοκιμασει κ εγω γι αυτο το ειδος τιμονιου , αλλα ο Termi μου ειπε οτι δεν αξιζει.... !!!! Αλλωστε δε μπορω να καταλαβω κ πως ακριβως θα λειτουργει κατι τετοιο...Σα τιμονι formula!!!!!

    • VagDog

     Δοκιμασει = Ρωτησει

     Σορρυ 😀

     • Agony

      Καλά μην φανταστείς τίποτα το σπουδαίο δεν είναι, ουσιαστικά το χειριστήριο μέσα έχει αισθητήρες κίνησης και όταν κουνάς το pad κουνιέται γραμμικά και το τιμόνι στο game, σαν Tablet φαντάσου. Απλά μου είναι πιο εύκολο γιατί μπορώ να κάνω πιο μεγάλη κίνηση οποτε και με πιο μεγάλη λεπτομέρεια. Όχι ότι συγκρίνετε με τιμόνι.

      • http://game20.gr Terminator

       "Τιμόνι" χωρίς σταθερό κεντρικό άξονα δεν υφίσταται, γι αυτό είναι γελοία αυτού του είδους τα μαραφέτια. Πριν λίγα χρόνια έκανα το λάθος και πήρα το αντίστοιχο ασύρματο τιμόνι του 360, ένα πράμα που το στρίβεις στον αέρα. Της πλάκας, δεν μπορείς να παίξεις έτσι. Προσπάθησε να συνηθίσεις το μοχλό, δεν είναι τιπτ το φοβερό.

 • billl123456

  Πατατα σε σχεση με το hype που δημιουργηθηκε.Μου αρεσε που ελεγαν καποιοι οτι να ο πρωτος καλος μηνας για το ps plus γιατι εδινε το demo free.Νομος αιωνιος ποτε δεν βγαζουμε συμπερασματα απο τα trailers

 • http://game20.gr Terminator

  Update 1.03:

  - implement several game-side fixes to reduce server load.
  - fixes an issue that may cause clubs to become corrupted.
  - fixes out of memory crashes due to multiple large avatars in the friends list.
  - fixes occasional game-side crashes when uploading large amounts of progress data.

  • PanosGR

   ποτε θα γινει αυτο????

   • http://game20.gr Terminator

    Βγήκε

 • Διονυσης

  Ξερουμε ποτε θα ειναι τελικα διαθεσιμη η ps plus free edition??

  • http://game20.gr Terminator

   Δεν έχουν πει ακόμα

  • Κωτσιος1998

   Δηλωσαν πως συντομα θα πουν την ημερομηνια

 • Διονύσης

  Επισης, η full upgrade εκδοση που εχει στο ps plus με τα 40 ευρω ειναι ολοκληρο το παιχνιδι κανονικα??? Γιατι αν ειναι συμφερει να το κατεβασουμε απο εκει. .

  • seaman

   Είναι ολόκληρο.απλά για αρχή κατεβάζεις τα 2,7gb και ενώ παίζεις κατεβαζει ingame τα υπόλοιπα...

 • http://game20.gr Terminator

  Σα να βελτιώνεται η κατάσταση σιγά σιγά.

  Εντωμεταξύ η απουσία επιλογής να αλλάζεις χρώμα στο αμάξι πριν τον αγώνα είναι τρομερά εκνευριστική.

 • Διονύσης

  Μια χαρα τοτε, μαλλον απο εκει θα το κατεβασω!

 • http://game20.gr Terminator

  To DLC του είναι απολαυστικό, αν έχετε το παιχνίδι τσιμπήστε και season pass.

 • http://game20.gr Terminator

  25 ευρώ στο PS Store για τα μέλη του PS Plus, τρέχτε!

  • VagDog

   Μπηκα στο review αυτη τη στιγμη μονο και μονο γι αυτο το λογο... Για να σε ρωτησω αν ειδαν καλα τα ματια μ....Ειναι ολοκληρο το game ετσι???Τσιμπαω αμεσα!!!!!

   • Deathracer2009

    Full Game Upgrade ειναι αλλα το θεμα ειναι οτι οταν ληξει το plus, το παιχνιδι μπορεις να το παιξεις;

    • VagDog

     Ε ενταξει αυτο δεν ειναι προβλημα.... Λες και θα μεινω ποτε χωρις plus??? Το θεμα ειναι να ειναι οντως το full game!!!!

 • Lambros92

  Θα με καταστρέψουν αυτοί μέσα στην εξεταστική τέτοια προσφορά

 • VagDog

  Αγορασα και κατεβαινει.... Αποφασιστε ποιος θα με παρει στο club του.... 😛

  • alessan

   πορτιερη ???? 🙂 🙂 🙂

   • VagDog

    P.R !!!! Δε θελω βαρβαρα πραγματα.... 😛 😀

    • alessan

     μα τι ευγενικη ψυχη 🙂

     • VagDog

      Και για να ειμαστε και μεσα στο θεμα μιας κ μιλαμε για το driveCLUB ... P.R που θα σκαω μυτη στο CLUB με μια ταπεινη Ferrari F12 Berlineta !!!! Τυφλα να εχει ο ιδιοκτητης δηλαδη... 😛 😛

      • alessan

       εμ εσυ θες να γκομενιζεις αβερτα και ασε τα δεν μπορεις την βια! ειπα και εγω! τοση ευγενια 🙂

       • VagDog

        Ε πως με πιανεις.... χαχαχα 😀

        • stelios

         vagdog το κατέβασες το driveclub???

 • VagDog

  @stelios Επειδη ημουν εκτος σπιτιου , ειναι στα μισα ακομα... Κατεβαινει....!!!!!

  • stelios

   Άντε καλοπαίχνιδο φιλαρακι....!!!!!

 • Κωτσιος1998

  Παιδια τωρα που το παιχνιδι εχει καιρικα φαινομενα, υπαρχουν μονο στο online και στο quick race mode του παιχνιδιου, ή μπηκαν events στο tour mode zmμε καιρικα φσινομενα;
  Ειναι δωρεαν αυτα τα events ή του season pass;

 • Deathracer2009

  Καλα ρε παιδια δεν εχει δυνατοτητα να αλλαζεις χρωμα στο αμαξι; Μονο το εργοστασιακο χρωμα επιτρεπει το παιχνιδι;

 • Γιάννης

  Νομίζω πως πρέπει να γίνει ένα updated review όπως έχει γίνει και σε πολλά άλλα sites γιατί μετά από τα updates που βγήκαν το παιχνίδι αξίζει ένα 8.5 τουλάχιστον.

 • http://game20.gr Thanos Drake

  συμφωνω περσον πρεπει να γινει ενα update στο review. Έχουν προσθεθεί πολλά πράγματα από τότε!!!!!!!!

 • george255

  Ξαναπηρα το παιχνιδι μετα απο 6 μηνες....και εχω να πω οτι ειναι φανταστικο...τρομερα γραφικα ειδικα με τα καιρικα φαινομενα πεφτουν σαγονια...χειρισμος του ειναι απολαυστικος...δεν εχω δοκιμασει ακομα το μυλτι θα του ριξω μια ματια αλλα γενικα υο παιχνιδι ειναι τελειο...