Dragon's Dogma Review

, Πέμπτη 7 Ιούνιος 2012 0  

Οι περισσότεροι τίτλοι τείνουν να προσπαθούν να μας γοητεύσουν στην αρχή, αλλά να ξεφουσκώνουν στη συνέχεια, κι εμείς απλά να περιμένουμε με ανυπομονησία το τέλος. Eιδικά στην κατηγορία των παιχνιδιών ρόλων, όπου από ένα σημείο και μετά τα πράγματα γίνονται εξαιρετικά εύκολα. Τι γίνεται όμως όταν αυτό αντιστρέφεται; Ο λόγος για το Dragon’s Dogma, ένα μοναδικό RPG που φέρει μία μίξη στοιχείων ΜΜΟ, παραδοσιακών RPG, πρωτόγνωρη δράση, καθώς και πολύπλοκο αλλά και παράλληλα έντονο το στοιχείο του multiplayer. Μπορεί όμως ένας τίτλος που ξεκινάει κάπως «άχαρα» να μας κρατήσει μέχρι το τέλος;

Αν περιμένατε κάποιο story-driven RPG τότε το Dragon’s Dogma δεν είναι για σας. Η ιστορία ξεκινάει με τον ήρωα να βρίσκεται σε ένα ειρηνικό χωριό, την ώρα που ο θρυλικός δράκος κάνει την εμφάνισή του, σπέρνοντας τον πανικό και την καταστροφή. Θέλοντας να προστατέψει το χωριό και τους αγαπημένους του, ο ήρωας πηγαίνει να αντιμετωπίσει το δράκο σε μία απέλπιδα μάχη, με σίγουρη, τραγική κατάληξη. Όλα όμως αλλάζουν όταν ο δράκος ξεριζώνει και τρώει την καρδιά του ήρωα, αφήνοντάς τον όμως ζωντανό. Από εκείνη την στιγμή η μοίρα του είναι προδιαγραμμένη, με το μύθο να τον επονομάζει ως Arisen, αυτός δηλαδή που θα βρει και θα σκοτώσει το δράκο για να πάρει πίσω τη χαμένη του καρδιά. Το αρνητικό βέβαια είναι πως όσο θεαματικά ξεκινάει η ιστορία, τόσο δευτερεύουσα παραμένει σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της περιπέτειας, με την επιστροφή της στο προσκήνιο να συμβαίνει λίγο πριν την ολοκλήρωση του παιχνιδιού. Σχετικά «αργό» είναι και το ξεκίνημα της δράσης, καθώς το παιχνίδι γίνεται πραγματικά ελκυστικό μετά τις πρώτες 10 με 15 ώρες.

Περνώντας στο gameplay, η πρόταση της Capcom φαίνεται να παίρνει στοιχεία από αρκετά άλλα games της κατηγορίας και να τα ενσωματώνει σε ένα δικό της, μοναδικό σύστημα. Αρχικά, μπορείτε να επιλέξετε μία από τις εννέα classes για τον ήρωα σας, οι οποίες είναι Fighter, Warrior, Mystic Knight, Strider, Ranger, Assassin, Mage, Sorcerer και Magic Archer, η κάθε μία βέβαια με τις δικές της δυνάμεις και αδυναμίες. Καθώς εξελίσσετε το χαρακτήρα σας, όλο και περισσότερες επιλογές γίνονται διαθέσιμες για κάθε class, το εύρος των οποίων διογκώνεται όσο ανεβαίνετε επίπεδο. Aρκετά ικανοποιητικές είναι και οι δυνατότητες εξατομίκευσης του χαρακτήρα, όπου μπορείτε να επιλέξετε κάποια random εμφάνιση ή να φτιάξετε από την κορφή ως τα νύχια τη δική σας, μοναδική εμφάνιση, επιλέγοντας το φύλο, τη φωνή, το όνομα και φυσικά τα εξωτερικά χαρακτηριστικά.

Ντύσου πρόχειρα, βάλε το κραγιόν σου και άντε να φύγουμε!

Στην περιπέτειά σας δεν είστε μόνοι και αυτό είναι κάτι που το Dragon’s Dogma σας θυμίζει συνεχώς. Οι σύντροφοί σας, επονομαζόμενοι ως pawns, ελέγχονται αποκλειστικά και μόνο από το παιχνίδι, αν και το σύστημα εντολών που υπάρχει φαίνεται να προσφέρει μία πιο στρατηγική προσέγγιση, δίνοντας σας την ευκαιρία να τους «διατάζετε». Μπορείτε να διαλέξετε τους δύο εκ των τριών χαρακτήρων του party σας από pawns άλλων παικτών, ή να δημιουργήσετε τα δικά σας pawns, με τις ίδιες επιλογές που υπάρχουν για το customization του κύριου χαρακτήρα. Οι βοηθητικοί αυτοί χαρακτήρες έχουν φωνή, «άποψη» και γνώμη, εξερευνώντας τις περιοχές για επιπλέον πράγματα και προειδοποιώντας σας για τυχόν κινδύνους που παραμονεύουν, ή απλά πηγαίνοντας πρώτοι στις μάχες, πριν από σας με την εντολή «Go». Επίσης, στη διάρκεια της μάχης είναι βασικό να ακούτε τι σας λένε, καθώς σας βοηθάνε στην επιλογή της καταλληλότερης προσέγγισης της μάχης.

Από την άλλη, ίσως η online προσέγγιση των pawns δεν είναι και ότι καλύτερο, αν και είναι κάτι πολύ έξυπνο. Κάθε φορά που εισέρχεστε σε μία πόλη, εκτός από το ήδη αρκετό loading γίνεται και η απαραίτητη σύνδεση στον server του τίτλου, αυξάνοντας κατά πολύ τη διάρκεια της αναμονής. Επιπλέον, κάθε μέρα που θα περνάει ή κάθε φορά που επιλέγετε κάποιο άλλο pawn πρέπει να κάνετε και τα αντίστοιχα «δώρα» στα pawns των άλλων παικτών, ως ένα ευχαριστήριο δείγμα προς αυτούς. Επίσης, πριν τα επιλέξετε δεν ξέρετε τις ακριβείς δυνάμεις τους, καθώς μόνο το level τους εμφανίζεται στην οθόνη, κάνοντας την επιλογή online pawn ακόμα δυσκολότερη. Τέλος, τα pawns είναι περιορισμένα στις έξι εκ των εννέα classes, ενώ αν κι εσείς μπορείτε να τα σώσετε από το θάνατο, αυτά δεν είναι ικανά να σας αναγεννήσουν όταν πεθαίνετε.

Όσον αφορά το σύστημα μάχης, το Dragon’s Dogma φαίνεται να αναμιγνύει αρμονικά στοιχεία action RPG, στρατηγικής και hack ‘n’ slash, δίνοντας στους παίκτες μία πρωτόγνωρη αίσθηση απόλυτου ελέγχου. Το πόσο βαθύ είναι πραγματικά το σύστημα είναι κάτι που μόνο αν το παίξει κανείς θα το καταλάβει. Αν και υπάρχουν τα βασικά κουμπιά επίθεσης, άμυνας, άλματος και ειδικών επιθέσεων που συναντάμε σε σχεδόν όλους τους τίτλους της κατηγορίας, ο συνδυασμός αυτών είναι το κλειδί που μπορεί να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Επίσης, η στρατηγική παίζει μεγάλο ρόλο, με τις εντολές που έχετε διαθέσιμες για τα pawns, ακόμα και αν είναι λιγοστές οι στιγμές μέσα στη μάχη που θα τις χρειαστείτε. Μία ακόμα μοναδική προσθήκη είναι το σύστημα grab, μία δύναμη που έχουν μόνο οι βοηθητικοί χαρακτήρες, με την οποία αρπάζουν τους αντιπάλους, κρατώντας τους για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα, στη διάρκεια του οποίου μπορείτε να δώσετε το τελειωτικό χτύπημα στον εκάστοτε εχθρό, ή να διατάξετε κάποιον άλλο να το κάνει.

O Harry Potter το καβαλάει, εγώ απλά το κρατάω και πετάω.

Εκτός από την πληθώρα και την ποικιλία των εχθρών (μην περιμένετε να δείτε κανέναν άλλον δράκο εκτός από τον πρωτοεμφανιζόμενο), δε θα μπορούσε να μη γίνει αναφορά στα boss fights. Στα boss fights αντιμετωπίζετε διαφορετικά και μοναδικά πλάσματα, μυθικά τέρατα, γιγάντια ερπετά αλλά και... υβρίδια, όπως το λιονταρο-κατσικο-φίδι (ναι, όλα σε ένα!), το σκέλος των οποίων θυμίζει σε αρκετά σημεία Shadow of the Colossus. Κάθε μία εκ των εν λόγω μαχών προσφέρει την ανάλογη πρόκληση, αλλά και την ανάλογη ευχαρίστηση, χωρίς να γίνεται βαρετή και επαναλαμβανόμενη. Βέβαια, για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, έχουν γίνει και οι απαραίτητες «θυσίες», καθώς τα boss fights μπορεί να διαπρέπουν σε ποιότητα, αλλά υστερούν αρκετά σε ποσότητα. Σίγουρα όμως μιλάμε για μερικά από τα καλύτερα boss fights που έχουμε δει μέχρι σήμερα στην κατηγορία.

Ένα από τα μεγαλύτερα αρνητικά του παιχνιδιού είναι η ισορροπία στο επίπεδο δυσκολίας. Πολλοί εχθροί που εμφανίζονται είναι αρκετά πιο δυνατοί από εσάς στο εκάστοτε σημείο του παιχνιδιού, δυσκολεύοντας αρκετά την περιπέτειά σας, πόσο μάλλον όταν το σημείο αυτό είναι κύριο μέρος της ιστορίας και δε μπορεί να αποφευχθεί. Από την άλλη, μετά από αρκετό leveling οι μάχες γίνονται απλά πανεύκολες, καθώς οι ειδικές δυνάμεις που ξεκλειδώνονται φέρνουν τη... συντέλεια στην οθόνη, με τη νίκη σας να είναι προδιαγραμμένη. Η όλη αυτή αντιστροφή δυσκολίας-ευκολίας γίνεται με ίσως το χειρότερο τρόπο, αφού ακόμα και να μην έχετε φτάσει τόσο υψηλό level, μπορείτε να ξεκλειδώσετε και να μάθετε κάποια εκ των πολύ δυνατών ειδικών επιθέσεων και να συνεχίζετε να πορεύεστε με τη νίκη στο τσεπάκι.

Το κυριότερο ίσως στοιχείο το κόσμου του τίτλου είναι η απόλυτη ελευθερία που προσφέρει. Ο κόσμος είναι γιγαντιαίου μεγέθους, αφήνοντας τους παίκτες να εξερευνήσουν ελεύθερα και κατά βούληση κάθε του γωνιά, ενώ και τα διαφορετικά περιβάλλοντα φουντώνουν την επιθυμία για αναζήτηση. Επίσης, υπάρχουν και αρκετές πόλεις που μπορείτε να εξερευνήσετε, οι οποίες φαντάζουν αρκετά ζωντανές και μεγάλες, με κάθε χαρακτήρα να μοιάζει ξεχωριστός και να έχει πάντα κάτι διαφορετικό να σας πει. Η όλη ζωντάνια που προσφέρει ο κόσμος του Dragon’s Dogma είναι ίσως και ο λόγος που κάθε λάτρης RPG πρέπει να το έχει στη συλλογή του. Βέβαια, το ότι είναι open-world δεν σημαίνει ότι είναι και για «όλους». Αν δεν είστε κατάλληλα προετοιμασμένοι ή στο αντίστοιχο level, η ελεύθερη περιπλάνηση μπορεί να αποδειχθεί μοιραία, καθώς τα τέρατα της κάθε περιοχής δεν είναι στον ίδιο βαθμό δυσκολίας με τα υπόλοιπα.

Όχι, δεν είναι η Λερναία Ύδρα, αλλά φέρνει τον ίδιο πανικό.

Τα checkpoints είναι ίσως το μεγαλύτερο αρνητικό του Dragon’s Dogma, καθώς υπάρχουν μόνο σε σημεία της ιστορίας ή με την είσοδο/έξοδο από κάποια πόλη. Αυτό βέβαια είναι αρκετά εκνευριστικό, καθώς αν κατά λάθος πέσετε σε κάποιον γκρεμό ή μετά από λάθος προσέγγιση κάποιας μάχης ηττηθείτε, πρέπει να γυρίσετε αρκετά πίσω. Την κατάσταση σώζει η επιλογή για save οποιαδήποτε στιγμή, αν και πρέπει να κάνετε σχεδόν συνέχεια. Επίσης, υπάρχουν διάσπαρτοι στον χάρτη χαρακτήρες άλλων παικτών, οι οποίοι ναι μεν είναι ελεγχόμενοι από την ΑΙ, αλλά οι δυνάμεις τους μπορεί να είναι πολύ ανώτερες από τις δικιές σας, έχοντας σχεδόν βέβαιο πως μία μάχη σώμα με σώμα μαζί τους θα έχει τραγική κατάληξη, με μοναδική επιλογή την φυγή προς κάποιο ασφαλές μέρος. Εξάλλου, πέραν των online pawns, υπάρχει και η επιλογή για τράβηγμα φωτογραφιών και στιγμιαίο ανέβασμα στο λογαριασμό σας στο Facebook, αν βέβαια έχετε συνδέσει τον λογαριασμό σας την κονσόλα, χωρίς τη δυνατότητα απλής αποθήκευσης στον σκληρό δίσκο.

Ένα άλλο σημείο που πρέπει να προσέξετε είναι η ώρα. Ο τίτλος προσφέρει έναν φυσικό, 24ωρο κύκλο ώρας, κάτι βέβαια πολύ θετικό ως προς τη ζωντάνια που θέλει να προσφέρει. Όμως, η νύχτα φαντάζει απαγορευμένη, καθώς η ορατότητα μειώνεται υπερβολικά, αυξάνοντας το ενδεχόμενο πτώσης σε κάποιο γκρεμό. Επίσης, νέοι εχθροί εμφανίζονται στο σκοτάδι, αρκετά δυνατότεροι από αυτούς που συναντάτε τη μέρα, ενώ την εμφάνισή τους κάνουν και τα αγαπημένα και τρισχαριτωμένα ζόμπι, δυσκολεύοντας ακόμα παραπάνω τα πράγματα. Ως εκ τούτου, είστε σχεδόν αναγκασμένοι να πληρώνετε κάθε βράδυ ένα πανδοχείο (το οποίο δεν είναι και τόσο φθηνό, ειδικά εντός μεγάλων πόλεων) για να είστε ασφαλείς.

Όσον αφορά τον οπτικό τομέα, το Dragon’s Dogma είναι μία μίξη άκρων. Από τη μία, τα περιβάλλοντα είναι εκπληκτικά, ο φωτισμός πολύ καλός, τα εφέ απλά τρομερά και τα μοντέλα των χαρακτήρων και των εχθρών αρκετά λεπτομερή και όμορφα για τίτλο τέτοιου σκέλους. Από την άλλη, υπάρχουν πολλά προβλήματα στην κάμερα και τραγική πτώση των καρέ ανά δευτερόλεπτο στις μάχες, ανύπαρκτος συγχρονισμός χειλιών, και κάποια όχι και τόσο προσαρμοσμένα τοπία και αντικείμενα διασκορπισμένα, των οποίων τα textures θυμίζουν προηγούμενη γενιά. Στα του ήχου, το κλασικό, ιαπωνικό ροκ στο αρχικό μενού απλά τα σπάει, ενώ και οι μελωδίες που σας συνοδεύουν καθ’ όλη τη διάρκεια της περιπέτειας είναι ικανοποιητικές. Το voice acting φαντάζει σε κάποια σημεία τελείως άκυρο, αν και οι περισσότεροι ηθοποιοί κάνουν αρκετά καλή δουλειά.

Εδώ πέρα σε λίγο θα μου βγει η Μπουλέ και θα μου πει ''Τέρμα τα αστεία!''.

Συνοψίζοντας, το Dragon’s Dogma είναι ένα RPG το οποίο οι φαν του είδους σίγουρα πρέπει να έχουν στη συλλογή τους, ενώ και οι λάτρεις των hack ‘n’ slash πρέπει να του δώσουν μία ευκαιρία. Ο τεράστιος και πανέμορφος κόσμος του μπορεί να παρασύρει οποιονδήποτε μέσα του, ενώ και το σύστημα μάχης προσφέρει μία μοναδική εμπειρία. Όποιος δώσει την ευκαιρία που αξίζει στο παιχνίδι, θα δει πως η κύρια ιστορία, η οποία διαρκεί περίπου 40 με 50 ώρες, οι δευτερεύουσες αποστολές, οι οποίες δίνουν επιπλέον 70 ώρες διάρκειας, αλλά και η πληθώρα επιλογών αναζήτησης και customization θα τον αφήσουν πλήρως ικανοποιημένο. Παρά τα αρκετά προβλήματά του, το Dragon's Dogma αξίζει να το τσιμπήσετε αν θέλετε να επενδύσετε τα χρήματά σας σε αρκετές ώρες διασκέδασης.

+ Τεράστιος και ζωντανός κόσμος
+ Βαθύ σύστημα μάχης
+ Όμορφα γραφικά
+ Πλήρης ελευθερία
+ Αρκετές επιλογές εξατομίκευσης
+ Φοβερά boss fights
+ Έξυπνοι τρόποι socializing (pawns, Facebook photo share)
+ Πολύ καλός ηχητικός τομέας

- Αρκετά προβλήματα στα γραφικά
- Loading
- Ανισόρροπο επίπεδο δυσκολίας
- Κάκιστο σύστημα checkpoint
- Μετά τις πρώτες 10-15 ώρες γίνεται πραγματικά ενδιαφέρον

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.0

Πλατφόρμα: Xbox 360 (review), PS3
Έκδοση: Capcom
Ανάπτυξη: Capcom
Διάθεση: CD Media
Είδος: Open-world action RPG
Παίκτες: Single-player, multiplayer
Επίσημο Site: http://www.dragonsdogma.com/
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 25/5/2012
PEGI: 18

 • Kelidin

  Βασικά μια διόρθωση... στο ταξίδι μου στον υπέροχο κόσμο του dragon's dogma συνάντησα 5 διαφορετικούς δράκους κ κάτι ακόμα είναι λιοντάρι κατσίκα και φίδι.... πραγματικά το παιχνίδι αξίζει πολύ το πρώτο μου playtrought κράτησε 75 ώρες( χωρίς να κάνω όλα τα quest) κ όπως λέει κ ο Leo360 το game αρχίζει και αποκτάει ενδιαφέρον μετά τις 10 ώρες gameplay... πολύ καλό review 😀

 • http://game20.gr/ Leo360

  Είσαι σίγουρος; Σε ποια guest πολέμησες δράκους; Γιατί εγώ πήγα μόνο την ιστορία και το μοναδικό δράκο που είδα ήταν ο αρχικός και ο τελικός... Όσο για το λιοντάρι έχεις δίκιο, θα διορθωθεί! 🙂

 • thanos

  Κατατοπιστικό review μπράβο. Το ήθελα από τότε που το είχαν ανακοινώσει και αφού είναι καλό θα πάει σίγουρα για αγορά. Το μόνο που δεν κατάλαβα είναι τι φταίει που οι πρώτες 10 ώρες είναι κουραστικές.

 • Julian

  Αν σας αρεσε και σας παιζει να το τσεκαρω καποια στιγμη.. Ημουν στα ορια να το ξεχασω αλλα maybe not

 • http://game20.gr/ Leo360

  thano οι δέκα πρώτες ώρες είναι πραγματικά κουραστικές. Πολύ απλά οι εχθροί δεν είναι πολύ challenging, η πλοκή προχωράει αργά και τα guests δεν είναι κάτι εντυπωσιακό. Ήμουν έτοιμος να ξεκινήσω το review και να του βάλω 4 φαντάσου... μετά όμως, απλά δεν υπάρχει!

 • Yagammi

  Επειδη εχω παιξει πολλα παιχνιδια που ειναι ετσι κουραστηκα στην αρχη ειχα την αισθηση οτι καποια στιγμη θα γινει το μπαμ! και εγινε! Τα quest στην αρχη ειναι ψιλοευκολα και λιγο αδιαφορα αλλα μετα αποκατανε τρελο ενδιαφερον, πρεπει να του ριξετε μια ματια παιδια το παιχνιδι το ξεκινας και δεν θες να το αφησεις αξιζει τα λεφτα του οσο λιγα παιχνιδια. Για μενα το αρνητικο του τιτλου ειναι τα γραφικα του σε μερικα σημεια γιατι τα bosses και η μαγια ειναι τελεια σχεδιασμενα! 🙂

 • thanos

  Leo360 ΟΚ ευχαριστώ για τη διευκρίνηση. Αφού μετά είναι καλό χαλάλι.

 • Kelidin

  Βασικά leo 360 είναι ένας ο κόκκινος δράκος ο γνωστός, ο Ur Dragon που τον πολεμάς στο everfall κ συνάντησα ένα μικρότερο στον δρόμο μου για το shadow fort κοντά στην lake hardship και οι άλλοι εμφανίστηκαν με το που σκότωσα τον κόκκινο (ένας στον δρόμο μου για το windbluff tower k άλλοι δυο στο everfall... βασικά ο ένας ήταν drake αλλά το ίδιο είναι) κ ελπίζω να συνάντησες την hydra στο everfall ήταν μια από της πιο αγαπημένες μου μάχες 😀

 • http://game20.gr/ Leo360

  Όντως, η μάχη με την Hydra ήταν από τις καλύτερες! Μην μου θυμίζεις το everfall... 😛

 • Kelidin

  xaxaxaxaxax άσε άσε σε καταλαβαίνω απόλυτα 😛

 • ggaammeerr

  Ωραιο review leo.Νταξει καλο φαινεται.Καλα ρε leo εσυ δεν μας ελεγες στο chat οτι το παιχνιδι δεν λεει και τωρα μας βαζεις 8???Πολυ σταθερος εισαι στις αποψεις σου βλεπω. 🙂

 • http://game20.gr/ Leo360

  Δες τι γράφω πιο πάνω... Είναι οι πρώτες 15 ώρες! Το είπα και πιο πάνω, είπα να ξεκινήσω το review γύρο στις 12 ώρες και να του έβαζα ένα ωραιότατο 4! Αλλά, τελικά ακόμα και αυτές οι πρώτες 10-15 ώρες χαλάλι για το πόσο παιχνιδάρα γίνεται μετά! 😀

 • ggaammeerr

  Ναι βρε το διαβασα απλα περιμενα καμια πατσαβουρα και μετα διαβαζω το κειμενο βλεπω και το 8 λεω κατσε ρε συ αυτος αλλα μας ελεγε.Παντως κατα την γνωμη μου το amalur πρεπει να ειναι λιγο καλυτερο.

 • http://game20.gr/ Leo360

  Κοίτα, επειδή είχα την ευκαιρία να κάνω review το Amalur σε άλλο site πραγματικά δε μπορώ να πω ότι το ένα είναι καλύτερο από το άλλο. Το Amalur σου προσφέρει μία καθαρόαιμη εμπειρία MMO σε single-player RPG ενώ το Dragon's Dogma προσφέρει μία μίξη MMO, action RPG, hack'n'slash και social στοιχείων, με πιο "δυνατή" ιστορία (προσωπικά μιλώντας). Αυτό βέβαια δε λέει πως το Amalur είναι χειρότερο, απλά και οι δύο τίτλοι είναι άριστοι σε αυτά που προσφέρουν.

 • Julian

  Μιας και πιασαμε αυτα δυο παιχνιδι θα ηθελα συντομα να προσθεσω οτι υπαρχει μια νεα ταση RPG που το προσπαθει αλλα δεν εχει φτασει ακομα στο σωστο σημειο.. Η μιξη RPG με action hack n slash ειναι κατι πολυ ελκυστικο ως ιδεα που σιγα σιγα θα υλοποιηθει και σωστα.. Αρχισε με το dragons dogma και το amalur, το οποια λεω να τα παρω και τα δυο οταν οι τιμες ειναι σωστες

 • StratosGK

  Από τα demo που έπαιξα, το Dragons μου άρεσε πολύ περισσότερο απ ότι το Amalur.

 • ggaammeerr

  Εχω ασχοληθει κανα 10ωρο με το amalur.Δεν το εχω τελειωσει (καποια στιγμη θα γινει και αυτο) ακομα αλλα πιστευω πως εχω παιξει τοσο ωστε να εχω μια αποψη για το παιχνιδι.Καταρχας κατα την γνωμη μου ο κοσμος του ειναι απο τους καλυτερους σε rpg.Πραγματικα μαγευτικος κοσμος.Ναι ισως τα εντονα χρωματα που υπαρχουν στο παιχνιδι να ενοχλουν καποιους αλλα πιστευω το να ειχαν κανει μουντο το περιβαλλον (πχ σαν το skyrim) θα ηταν μεγαλο μειον.Τωρα στα του gameplay πραγματικα ο τιτλος σκιζει.Για το στορυ δεν εχω να πω και πολλα γιατι ακομα ειναι νωρις.Το dragon's απο την αλλη δεν ξερω αλλα κατι δεν μαρεσει.Κοσμος σαν το skyrim,gameplay αλλα dark souls και στορυ το οποιο δεν με εχει τραβηξει το ενδιαφερον.Εν ολιγοις μια απο τα ιδια.Ισως να κανω και λαθος αλλα απο αυτα που εχω δει ατυη ειναι η γνωμη μου για το παιχνιδι.

 • ggaammeerr

  julian στο zavvi το amalur 20 ευρω.Πιστευω ειναι αρκετα καλη τιμη.

  http://www.zavvi.com/games/platforms/ps3/kingdoms-of-amalur-reckoning/10468936.html

 • Julian

  Το συζητας τελεια τιμη! Εδω ακομα 40-50 ευρω κανει

 • ggaammeerr

  Ασε,ασε προχθες περασα απο τα public και ρε συ ενα παιχνιδι δεν ειδα κατω απο τα 30 ευρω.Και να φανταστεις τα περισσοτερα ειχαν βγει 1 και 2 χρονια πριν.

 • Julian

  Ισχυει πραγματικα αισθανομαι ασχημα για οποιον παει και ψωνιζει απο κει. Δεν το λεω ειρωνικα αλλα ειναι κριμα καποιος να μην ξερει τι παιζει με τις τιμες και να παει να ψωνιζει απο public απλα επειδη ειναι μεγαλο καταστημα.. Αν και λιγοι ειναι αυτοι και συνηθως παιρνουν μονο το PES ψαχνεται πλεον ο κοσμος..

 • ggaammeerr

  Τα μονο καταστημα εδω περα που εχει λιγο καλυτερες τιμες ειναι το easy buy.Ολα τα αλλα ειναι αστα να πανε εκτος οταν εχουν καμια προσφορα.

 • http://www.youtube.com/watch?v=JHz9Vy1lYZY&fb_source=message MENIS_ΙΧ

  Που ειναι εκεινα τα 2-3 καλα παιδακια που μας ελεγαν οτι τα 60€ ειναι λογικη τιμη για ενα παιχνιδι... Για να δω θα πουν τπτ????
  Οπως τα λετε και οι δυο σας, οι τιμες ειναι αστα να πανε... Οι αγορες μου πλέον, θα ειναι απο εξω (zavvi κυριως... thx Edgier) οπου βρισκω το ιδιο παιχνιδι με εως και 30€ διαφορα αν παιζει και καμια προσφορα... Ας μην κλαίγονται μετα που δεν πουλανε τα παιχνιδια.. Πριν καμια 10 μερες περασα απο Multirama, και ο φθηνοτερος τιτλος για 360 ηταν 55€ το Ghost Racon..
  και φυσικα για το Pc, Steam ftw, με τρελες προσφορες ανα διαστηματα..

 • Chronix

  Παίδες δεν έχει νόημα να συγκρίνετε τιμές Ελλάδας και Αγγλίας, πόσο μάλλον σε αυτό εδώ το άρθρο.

 • Yagammi

  Πισευω οτι ειναι αδικη η συγκριση του amalur με το dragon's dogma, Για εμενα το δευτερο ειναι πολυ ποιο μπροστα!! To amalur εχει ωραιο συστημα μαχης μεχρι εκει to dogma εχει πολυ βαθος σαν παιχνιδι καμια σχεση.

  Οσο για τις τιμες που λετε για εμενα το καλυτερο ελληνικο καταστημα ειναι το console club ξερουν τι κανουν οι ανθρωποι και ειναι και gamers. Οι τιμες ειναι παρα πολυ σωστες και ακουν τους πελατες τους.

 • Julian

  To easy buy, το game explorers και κανα δυο ακομα (οπως το console club που λες ygami) ειναι πολυ καλες επιλογες για Ελλαδα, αν ειναι υπομονετικος.. Αυτο γιατι οι τιμες πεφτουν πιο δυκολα εδω αλλα πεφτουν αρκετα σε καποια καταστημα οπως αυτα που ανεφερα.. Τωρα σχετικα με το παιχνιδι επαιξα dragons dogma demo και ηταν γαματο! Πολυ καλυτερο απο οτι περιμενα οποτε το παιχνιδι θα αγοραστει σιγουρα με το που παει στα 30 ευρω. To amalur το demo το ειχα παιξει και μου θυμισε να παιζω wow σε μια single player εκδοση του.. Γενικα πρεπει να ειναι το παιχνιδι που σηκωνει πολυ λιωσιμο αλλα χωρις ιδιαιτερο λογω απλα να λιωνεις, loot, character development κλπ. Και η μαχη ηταν πολυ καλη βεβαιως βεβαιως.. Αν ηταν να παρω ενα απο τα δυο θα ηταν σιγουρα το dogma.. Και τα συγχαρητηρια μου στην Capcom που τελευταια δεν χανω ευκαιρια να κραζω 🙂 Πολυ καλη δουλεια για μενα (και δεν το περιμενα κιολας)

 • Yagammi

  @julian Οντως ουτε εγω το περιμενα πραγματικα με εξεπληξε το συγκεκριμενο παιχνιδι παρ'ολο που εχει on-disc dlc ειναι τοσο πληρες που δεν θυμιζει capcom xD

  Οσο για το καψιμο πεφτει τρελο! ειναι απο αυτα τα παιχνιδια που λιωνεις και δεν το καταλαβαινεις, εγω ειμαι γυρω στις 40 ωρες τωρα και δεν το εχω βαρεθει στο ελαχιστο 🙂

 • Julian

  Μαζι με το witcher 2 ειναι τα δυο επομενα RPG που θα παιξω ανετα. Και αυτο λεει πολλα!

 • Julian

  Ασχετο εχουμε ανατροφοδοτηση σχετικα με το πια εκδοση ειναι καλυτερο.. Τουτο δω ελεγα να το παρω στο ps3 ετσι για να εχω ενα RPG και στις δυο κονσολες (γιατι το wticher 2 προφανως θα το εχω στο Xbox).. Αν ειναι ομως καλυτερο στο 360 να το ξανασκεφτω..

 • Yagammi

  Λενε οτι ειναι για πολυ ελαχιστες διαφορες καλυτερο στο ps3 τωρα δεν εχω παιξει και τις 2 εκδοσεις για να σου πω στα σιγουρα 🙂

 • Chronix

  @Julian ρίξε μια ματιά στο παρακάτω link για να βγάλεις τα συμπεράσματα σου...
  http://www.lensoftruth.com/head2head-dragons-dogma-demo-screenshot-comparison/

  Το παιχνιδάκι έχει μπει ήδη στην wishlist 🙂

 • GamerFreak

  Online multi coop κλπ έχει;

 • http://game20.gr Terminator

  Όχι και γι αυτό χαντακώνεται.

 • Giannis Giapitzakis

  Μισό λεπτό. Το παιχνίδι πέρνει διάφορα pawns τυχαία απο τους άλλους παίκτες και τους βάζει στον κόσμο σου; Σαν το Spore ας πούμε;

 • StratosGK

  Το αγόρασα πριν περίπου 1 μήνα στα 21,50€ και μετά από λίγες ώρες παιχνιδιού σκέφτηκα πόσο λάθος έκανα που δεν το πήρα day one στα 50-60€.

  Με κάποια side quest μου πήρε 40 ώρες να το βγάλω την πρώτη φορά στο normal. Στα καπάκια το ξεκίνησα πάλι με NG+ στο hard και η εμπειρία γίνεται όλο και καλύτερη.
  Δεν ξέρω τι να πρωτο-σχολιάσω για το παιχνίδι! Τα υπέροχα boss - mini boss battles? Το σύστημα που σκαρφαλώνεις πάνω τους? Τα Vocations? Έχω μαγευτεί από το class/vocation Magick Archer!!! Έχω κολλήσει πραγματικά!
  Η ιστορία είναι πολύ καλή, αν και μικρή σε διάρκεια γιατί τα main quest είναι πολύ λίγα αλλά δεν μπορείς να τα βγάζεις καπάκι το ένα πίσω από το άλλο γιατί θα είσαι πολύ αδύναμος για τους αρχηγούς.

  Πραγματικό διαμάντι! Διαφωνώ με όλα τα αρνητικά που έβαλες ως ένα σημείο αλλά εγώ το έπαιξα σε PS3 και μετά από αρκετούς μήνες οπότε μπορεί να διαφέρουν και τα πράγματα.

 • GOGOS

  Το αρνι μπηκε στο μαντρι!! (Σε ελευθερη μεταφραση : Το παιχνιδι μπηκε στην κονσολα) Αντε να δουμε θα ειναι τοσο καλο οσο λεει ο φιλος Στρατος?

 • Julian

  Chronix μπορει να αργησα λιγο αλλα το ειδα το link σου. Χαλαρα πιο ομορφο στο 360 ειναι. Τουλαχιστον ο φωτεισμος φαινεται καλυτερος. Βγαινει dark arisen και τσιμπαω. Im sold.

  Ασχετο σχετικα με τα καρε το εψαξα λιγο και ενω το review του IGN μιλαει για πολυ καλυτερη κατασταση στο ps3, το digital foundry μιλαει για καλυτερη ελαφρυ προβαδισμα του xbox. Weird enough.

  Λετε μετα το dark arisen να σκασει καμια dragons dogma dark arisen super arcade edition και να την φαω και γω; 😀 Αχ αυτη η εταιρια..

 • gogos

  Στο Ps3 παντως λαγκαρει αρκετα συχνα γιατι το παιχνιδι ειναι μονιμα συνδεδεμενο στο δικτυο αλλα αυτο φανταζομαι θα ισχυει και στην xbox360 εκδοση.. Τα fps κανουν ελευθερες πτωσεις ωρες ωρες αλλα οχι τοσο χαλια οσο στο assassin's creed 3 η dark souls..

 • Julian

  Δεν πειραζει μωρεε ορεξη να εχεις 😀

  Πλακα το dragons dogma ειναι το μοναδικο παιχνιδι της γενιας που ειναι ετσι.. Ισως το μονο RPG που πηρε ρισκα; Δεν ξερω.. Το θεμα ειναι οτι θα παιχτει. Διαολες δεν μου αρεσουν τα ιαπωνικα RPG αλλα τα δυτικα RPG απο ιαπωνες θελω να τα δοκιμασω.

  Επισης ευχαριστω για το hint στο ψαχτηρι του site, δεν το ειχα χρησιμοποιησει ποτε. Εψαχνα τωρα κατι παλια review (dragon age origins και τετοια). Τρελα!

 • gogos

  Κοιτα δεν ειναι τοσο "ιδιαιτερο" παιχνιδι.. Ειναι ενα rpg που εχει δουλευτει παρα πολυ καλα με την καινοτομια πως μπορεις να δανειστεις μεσα στην ομαδα σου τους παικτες των φιλων σου που εχουν το παιχνιδι.. Κατα τα αλλα ειναι ενα κλασσικο rpg.. Δηλαδη μην περιμενεις οτι θα σου αφησει το στιγμα που σου αφηνει το dark souls με την μαζωχιστηκη δυσκολια η το witcher με τα ενναλακτικα σεναρια.. Παντως αν σου αρεσουν τα rpg σιγουρα θα το απολαυσεις..

 • http://game20.gr Terminator

  Θα τσιμπήσετε Arisen;

 • gogos

  Το σκεφτομαι.. Ειναι λιγο μ@λ@κ@α που για να παιξεις το expansion πρεπει να αγορασεις ξανα το παιχνιδι και δεν μπορεις να το αγορασεις μεμονομενο.. Παιζει ομως να πουλησω αυτο που εχω και να το παρω..

 • Julian

  Gογο παιχνίδι ρόλων που σκαρφαλωνεις σε δράκους την ώρα που πετάνε δεν έχω ξαναπαίξει!

  τερμι ναι για πλάκα εγω είναι η τέλεια ευκαιρία αφού το θελα το παιχνίδι

 • gogos

  Απλα μην hypαρεις πολυ τον εαυτο σου και πεσεις μετα! Εχουν κανει εξαιρετικη δουλεια αλλα για μενα υπαρχουν και καλητερα στο ειδος..

  Αυτο που μπορω να σου πω με σιγουρια ειναι πως το απολαμβανω πολυ περισσοτερο απο το skyrim.. Στο dragon's dogma υπαρχει μια ενδιαφερουσα κεντρικη ιστορια σε αντιθεση με το skyrim που σεναριακα για μενα ηταν αδιαφορο..

 • Semper Fidelis

  Κι εγώ κάποια στιγμή θα το πάρω το Arisen. Από όταν βγήκε βασικά το ήθελα το dragon's dogma, είχα παίξει και το ντέμο και μου είχε φανεί πολύ καλό. Ευτυχώς που δεν το αγόρασα ακόμα και δε θα έχω να το ξαναπάρω.