Dragon Age II Review

, Κυριακή 20 Μάρτιος 2011 0  

Πραγματικά δεν ξέρω πως να ξεκινήσω τον πρόλογο της συγκεκριμένης κριτικής. Να πω ότι το περίμενα ότι η Bioware θα τα έκανε σαν τα μούτρα της όταν ανακοίνωσε το sequel του GOTY 2009 μας; Να πω ότι το Dragon Age II δεν είναι τόσο καλό όσο το πρώτο μέρος κι ότι έχει απλοποιηθεί προκειμένου να έχει περισσότερη απήχηση σε μεγαλύτερο κοινό; Να πω ότι η Bioware μας φλόμωσε με φρούδες υποσχέσεις περί καλύτερης υποστήριξης του DX11 API στην τελική έκδοση του παιχνιδιού απ’ ότι εκείνης του demo; Να πω ότι ήταν εμφανέστατη η πρόθεσή της όταν αφαίρεσε την ισομετρική κάμερα; What the fuck ρε Bioware;

Προτού συνεχίσω το παραλήρημα μου, οφείλω να ξεκαθαρίσω ότι το Dragon Age II σαν παιχνίδι είναι αρκετά καλό. Δεν τίθεται σαφώς θέμα σύγκρισης με το αρχικό μέρος. Το Origins είναι μακράν καλύτερο από το sequel, για λόγους που θα σχολιάσουμε στη συνέχεια. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι το sequel είναι μάπα. Όχι, απλά δεν φτάνει την κλάση του προκατόχου του.

Όπως θα γνωρίζετε ήδη, στο παιχνίδι παίρνετε τον ρόλο του (ή της) Hawke, πράγμα που σημαίνει ότι έχουμε fixed storyline. Σε αντίθεση με αρκετούς, δεν με χάλασε το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό. Θεμιτή αλλαγή και καλοδεχούμενη από την Bioware, όπως και τα προσεγμένα cutscenes που έχει προσθέσει και προωθούν την ιστορία. Κατά την διάρκεια του πρώτου μέρους και την καταστροφή της Ferelden, ο Hawke καταφέρνει να σωθεί με την οικογένειά του την τελευταία στιγμή και να βρει καταφύγιο στο Kirkwall. Εκεί θα εγκατασταθεί και θα γίνει ο περιβόητος “Champion Of Kirkwall”.

Η Flemeth έβαλε σιλικόνη και έριξε μερικά facelifts για τις ανάγκες του sequel. Αμ πως!

Σε περίπτωση που δεν το καταλάβατε από τα συμφραζόμενα, στο Dragon Age II υπάρχει μία μονάχα πόλη. Κατά την διάρκεια του παιχνιδιού αναφώνησα “Ωραία, παίζουμε τόση ώρα και είμαστε στην πρώτη πόλη”. Που να ήξερα όμως ότι μόνο το Kirkwall υπάρχει. Και συν τοις άλλοις, τόσο τα σπίτια στα οποία έχετε πρόσβαση, όσο και τα dungeons είναι φτυστά αντίγραφα των προηγούμενων που είχατε επισκεφτεί. Ειλικρινά, το σοκ που παθαίνεις από τα επαναλαμβανόμενα μέρη που επισκέπτεσαι είναι πρωτόγνωρο για τα σημερινά δεδομένα. Ο λόγος του τραγικού copy-paste είναι προφανής - η BioWare θέλησε να έχει έτοιμο όσο πιο σύντομα γινόταν το sequel. Άρμεγμα αγελάδας που λέμε. Είναι αδιανόητο μια εταιρεία όπως η Bioware να υποπίπτει σε τόσο τραγικά λάθη!

Tο παιχνίδι είναι περισσότερο action oriented. Κάτι που δεν θα ήταν κακό αν δεν είχε αντίκτυπο στην στρατηγική που απαιτείται στις μάχες σας. Ή να το πω διαφορετικά, στο Dragon Age II η στρατηγική που ακολουθείτε είναι απλή και δεν συγκρίνεται με την αντίστοιχη του πρώτου μέρους. Ίσως να φταίει το γεγονός ότι το sequel φτιάχτηκε για να έχει περισσότερη απήχηση στους casual gamers. Ίσως σε αυτό να ευθύνεται και η αφαίρεση της ισομετρικής κάμερας. Πραγματικά, τι σκ@τά την πείραζε την Bioware η ισομετρική κάμερα; Δηλαδή αντί να προσθέτουν χαρακτηριστικά, αφαιρούν μερικά από τα καλύτερα; Ρε πάμε καλά; Όχι, δεν πάμε. Όπως και να έχει, το Dragon Age II ξέφυγε από την φόρμουλα που ακολουθούσε το Origins. Και σαν να μην έφταναν αυτά, τα skills trees έχουν απλοποιηθεί σε σχέση με το πρώτο μέρος, δεν μπορείτε να εξοπλίσετε τους συντρόφους σας με ασπίδες/κράνη/μπότες και η εξερεύνηση των περιοχών έχει μειωθεί στο ελάχιστο.

Tι Ezio και φανφαριές... Hawke ο μαμήκουλας ρεεεεε!

Τα λάθη της BioWare συνεχίζονται και στο σύστημα διαλόγων. Η εταιρία, θέλοντας να κερδίσει περισσότερο κοινό, πρόσθεσε ένα σύστημα παρόμοιο με εκείνο του Mass Effect. Και παρόλο που το εν λόγω σύστημα είναι λειτουργικό, δεν έχει καμμία απολύτως σχέση με την πληθώρα επιλογών που παρείχαν παλιότεροι τίτλοι της εταιρίας. Δεδομένου ότι η Bioware είχε στα χέρια της ένα “δυτικό” RPG που θα μπορούσε να φέρει την επανάσταση, περιμέναμε περισσότερες επιλογές να είχαμε απ’ ότι στο Origins κι όχι λιγότερες. Απλούστευση λοιπόν και στο σύστημα διαλόγων στον βωμό του χρήματος.

Ο τεχνικός τομέας του Dragon Age II κυμαίνεται σε αρεστά επίπεδα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουμε πολύ καλύτερα γραφικά από αυτά του πρώτου, αλλά τι γίνεται όταν σε διάστημα λίγων μηνών κυκλοφορεί το The Witcher 2 με γραφικά που ούτε καν θα φανταζόταν το Dragon Age ΙΙ; Επιπλέον, έχουμε μια προβληματική μηχανή γραφικών. Ναι αγαπητή Bioware, το tessellation, το νέο fog system, το SSAO και τα soft particles είναι ωραίες ιδέες, αλλά τι να τα κάνουμε όταν τα particles effects είναι δισδιάστατα (ξέρετε, sprites που γυρνάνε καθώς γυρνάτε την κάμερα και μας θυμίζουν εποχές Doom) ή όταν τα high-res textures που δίνεις στους PC gamers δεν είναι τόσο high-res; Είχα μια κρυφή ελπίδα ότι θα έβγαινε κάποιος driver από την Nvidia ή κάποιο patch από την Bioware που θα αύξανε τις αδικαιολόγητες επιδόσεις του παιχνιδιού στην GTX295 μου, μάταια όμως. Δεν σερνόταν βέβαια το παιχνίδι στο σύστημα δοκιμής, δεν δικαιολογείται όμως να βλέπω 40fps με τέτοια γραφικά.

Εδώ η πληθωρική Isabella - ο στόχος της BioWare στο τρίτο μέρος θα είναι τα boobs physics, βάζω στοίχημα λέμε.

Από τα παραπάνω, φαίνεται πόσο απέχει το Dragon Age II από το Origins και είναι σίγουρο ότι αν είστε φαν του πρώτου μέρους, θα απογοητευτείτε. Από την άλλη όμως, σαν παιχνίδι το Dragon Age II δεν είναι τόσο πατάτα όσο νομίζετε. Μπορεί το main story να είναι κάπως ανούσιο, αφού δεν προσφέρει τίποτα το ιδιαίτερο ώστε να δικαιολογεί τον χαρακτηρισμό του sequel (περισσότερο για expansion μοιάζει αλλά ας το προσπεράσουμε), υπάρχουν όμως μερικές ενδιαφέρουσες ανατροπές και μερικά πολύ καλά side-quests. Μολονότι η εξερεύνηση έχει μειωθεί, το παιχνίδι μου πήρε 35 ώρες μέχρι να το τελειώσω (μαζί με τα περισσότερα side-quests) και το σημαντικότερο από όλα είναι ότι δεν βαρέθηκα ούτε μια στιγμή. Το σύστημα μάχης αφήνει μια γλυκανάλατη γεύση, αλλά αν αγνοήσουμε την ύπαρξη του Origins, θα δούμε ότι είναι σχετικά καλό.

Το θέμα είναι ότι αυτή ακριβώς η ύπαρξη του Origins είναι που καταδικάζει αυτομάτως το Dragon Age II. Μπορεί η κριτική να επικεντρώθηκε στην σύγκριση μεταξύ των δύο τίτλων, αλλά σε αυτό δεν ευθύνομαι εγώ. Μπορούσε κάλλιστα η Bioware να το ονόμαζε Dragon Wannabe: The Mass Effect Bastard Child και να το βλέπαμε ως ένα νέο IP. Από την στιγμή που πρόκειται για sequel ενός από τα καλύτερα RPG’s των τελευταίων χρόνων, οφείλει να συγκριθεί και στην τελική να ξεπεράσει τον προκάτοχο του. Τόσο απλά.

Ο Anders μετά την χυλόπιτα που του έριξα. Όσο και να μου γυρνάς την πλάτη σου δεν πρόκειται να το φας ρε, τέλος!

Εν κατακλείδι, το Dragon Age II είναι ένα RPG που παίρνει τα mechanics του πρώτου μέρους, τα απλουστεύει, βάζει μπόλικη σάλτσα και φρου φρου για να μας εντυπωσιάσει, αλλά στο τέλος τρώει τα μούτρα του. Ο λόγος που δεν είναι κακό σαν παιχνίδι, είναι επειδή τα mechanics του Origins είναι τόσο καλά και προσεγμένα… κι ας έχουν απλοποιηθεί. Είναι πιο κινηματογραφικό από ποτέ και παρόλο που έχει τις ωραίες του στιγμές, δεν φτάνει το πρώτο Dragon Age ούτε στο μικρό του δαχτυλάκι. Πράγμα αναμενόμενο αν σκεφτούμε τόσο τον χρόνο ανάπτυξής του, όσο και το κοινό στο οποίο απευθύνονται οι δύο τίτλοι. Κρίμα!

+ Καλύτερα γραφικά από το πρώτο
+ Η έκδοση του PC διαθέτει pause button
+ Περισσότερη δράση και πιο κινηματογραφικό
+ Καλύτερο από αρκετά άλλα RPG’s που κυκλοφορούν αλλά…

- Χειρότερο από το Origins
- Προβληματική μηχανή γραφικών
- Απλοποιημένο σε όλους τους τομείς
- Κανονικά θα έπρεπε να είναι expansion κι όχι sequel
- Μέχρι το τέλος της χρονιάς θα το έχετε ξεχάσει (εκτός κι αν η Bioware μας βομβαρδίσει με DLC)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7.0

Πλατφόρμα: PC (review), Xbox 360, PS3
Έκδοση: EA
Ανάπτυξη: Bioware
Διάθεση: EA Hellas
Είδος: RPG
Παίκτες: Single-player
Επίσημο Site: http://dragonage.bioware.com
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 11/3/2011
PEGI: 18

 • Cross

  και μιλαμε για την καταστροφη ενος franchise. βαρετο, επαναλαμβανομενο,μικρο. ειδικα αυτο με τα dungeons. ειναι δυνατον μετα τον κοσμο του origins και της ποικιλλες περιοχες να μας δινουν αυτο? αθλιο game. και το 7 ειναι πολυ μεγαλος βαθμος. για εμενα 5 με το ζορι.

 • thanos

  Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω. Αν κάποιος δν παίζει rpg γενικά γιατί να ασχολιθεί με το Dragon Age ΙΙ; Θεωριτικά η bioware θα στόχευε τους φαν του πρώτου παιχνιδιού, αλλα εδω συμβαίνει το αντίθετο! Γράφει αυτόυς που αγάπησαν το πρώτο παιχνίδι και κοιτά να προσελκύσει όλους τους άλλους! Απο την μια καλοδεχούμενη η διαφορετική ιστορία αλλα απο την άλλη εμμένα μου μοιάζει ύποπτη κίνηση. Είναι σαν να λέει, μην φοβάστε όσοι παίζετε πρώτη φορα rpg δεν θα σας αναγκάσουμε να ασχολιθείτε με το περίπλοκο origins μιας και το παιχνίδι δεν έχει σχέση,και σε όσους άρεσε το origins σας δίχνουμε μια άλλη πλευρά του κόσμου, να μείνουμε όλοι χαρούμενοι! Φάουλ κίνηση για μένα απο την bioware μιας και είναι που είναι λίγοι οι φάν των rpg άμα διώξει και αυτούς το χάσαμε το κορμί πατριώτη! Και μια ακόμη ερώτηση αν μπορείς να μου απαντίσεις john2 χωρίς να κάνεις κάποιο spoiler, η Flemeth τι στο διάολο γυρεύει αφου την καθάρησα στο 1!

 • Cross

  SPOILER ALERT.

  αν θθμασαι καλα στο 1 αφου την σκοτωνεις λεει η αλλη οτι δεν πεθανε αλλα θα γυρισει καποια στιγμη με αλλη μορφη κτλ κτλ.

 • thanos

  Τώρα που το λές κάτι θυμάμαι αλλα όχι ξεκάθαρα. Μάλλον κάτι τέτοιο θα γίνεται.

 • nick2010

  Aυτό με το "μία μόνο πόλη και επαναλαμβανόμενα πανομοιότυπα dungeons, εσωτερικοί χώροι και τοποθεσίες" με ΞΕΝΕΡΩΣΕ ΕΝΤΕΛΩΣ !!!!! ΜΑ ΕΝΤΕΛΩΣ !!!!!

  Και το λέω έχοντας στα χέρια μου τη signature edition... Τρομάρα μου ....

  A re ΒΙΟWARE, όλους μα όλους τους έριξες στο TOR ?? Άδεια τα γραφεία στον πέμπτο ???

  Άϊντε, έτσι και το ΜΕ 3 είναι γεώμηλο, λόγω βιασύνης, λογω κονσόλας, λόγω παγκοσμιοποίησης, λόγω τζούλιας, λόγω, λόγω, λόγω.... για μένα σβήνει η συγκεκριμένη εταιρία.

 • http://game20.gr Terminator

  Κρίμα και για το όνομα που έφτιαξαν με το πρώτο...

 • NemesisN7

  Βιάστηκαν να το κυκλοφορήσουν..! Αν βιαστήκανε και με το Mass Effect 3,τότε τελείωσε και για μένα η Bioware. 🙁

 • meh

  Τα ελεγαααααααα 😛

  Και εγω 5αρακι θα του εβαζα μιας και διαφωνω στα 2 απο τα 4 θετικα του review.
  Οι μαχες ειναι απλο spam, μηδεν στρατηγικη αφου οι εχθροι γινονται απλα spawn απο το πουθενα και παντα σε περικυκλωνουν, μηδεν εξερευνηση, χαλια χαρακτηρες
  (merril = tali 2.0 wtf?), μην πω για τα γραφικα.

  Δεν εχω κατι με τους ομοφυλοφιλους αλλα το παιχνιδι ειναι λες και το εγραψε κοπελια φανατικη των yaoi και παντου υπαρχει καποιος που θελει να στον μπηξει. Το παιχνιδι ειναι φτιαγμενο απλα για να κανεις αγκαλιτσες με σωβρακα ραμενα με σακια πατατας. 😛

  Φαε τωρα το κοινο του cod που τοσο θελεις.

 • NemesisN7

  @Offtopic|

  Στο steam έχει το Darksiders εφτάμισι ευρώ.Να το πάρω..?
  Καλό είναι..? Τι λέτε..?

 • http://traditionalgamer.blogspot.com azazel

  Αν η ιστορία είναι στα ίδια καλά επίπεδα με το πρώτο δεν χαλιέμαι ιδιαίτερα για την στροφή σε πιο action επίπεδα.

  Sorry αλλά τι έκαναν στη Flemeth; Extreme makeover;
  Sindel wannabe: http://tinyurl.com/4776kwx

 • meh

  αμ πως θα χαρουν οι neckbeards αμα δεν μοιαζουν ολες οι γυναικες σαν εξωφυλλο του Playboy? ειδικα η Isabela εχει βυζει αεροδρομιο, πιο μεγαλο απο το κεφαλι της! 😛

 • http://game20.gr Terminator

  Νeme τσίμπα το με κλειστά μάτια. /Οff topic

 • Constantine

  Καλά τα σχόλια έχουν απίστευτη πλάκα λέμε, ειδικά του meh...Συμφωνώ απολύτως με τους προλαλήσαντες και όπως το παιχνίδι απέτυχε να φτάσει τις κριτικές του προκατόχου του έτσι θα αποτύχει να φτάσει και τις πωλήσεις του...Έτσι για να μάθουν να βγάζουν ποιοτικότερα παιχνίδια....

  Υ.Σ. Έχω υποψία, αν και δεν ξέρω άμα είναι τελικά ευσεβής πόθος, ότι με αυτά τα λίγα που έχω δει και διαβάσει μέχρι τώρα, ότι αυτό το παιχνίδι ίσως είναι η αρχή κάποιας τριλογίας (?) με πρωταγωνιστή την ιστορία και τα κατορθώματα του Hawke. Ειδικά το εισαγωγικό βίντεο με τις ερωτήσεις που κάνει η κοπελιά της Chantry, υπονοεί κάτι τέτοιο...

 • NemesisN7

  Thanx Termi..!

 • Gory

  Είναι λογικό να συγκρίνεις ένα sequel με τον προκάτοχο του.
  Αλλά νομίζω το παράκανες λίγο... Για κάποιον που δεν έχει ασχοληθεί με το 1 δεν υπάρχουνε pointers περί τίνος πρόκειται το 2, γιατί απ'όσο έχω καταλάβει ιστορίες είναι ανεξάρτητες.
  Διαβάζοντας το review σου, βλέπω μια σύγκριση παρά μια κριτική και πιστεύω καλό θα ήταν να παραμερίζουμε τα συναισθήματα μας όταν παρουσιάζουμαι ένα καινούργιο παιχνίδι.

  @thanos αν κρίνω από τα φόρουμ και τα downloads του demo (αν πιστέψουμε τα στοιχεία που έδωσε η Bioware) είχανε σίγουρο το κοινό του πρώτου, οπότε θεωρώ λογικό σαν εταιρεία να θέλει να επεκταθεί, όχι βέβαια σε βαθμό να χαλάσει το αρχικό προϊον.

  Τέλος, κατί που φαίνεται να αμελείτε, είναι το ελεϊνό και τρισάθλιο, κατ'εμέ, promotion που προηγήθηκε του συγκεκριμένου τίτλου. Κάτι το οπίο έδειχνε από την αρχή τις προθέσεις των Bioware/EA και εμένα δεν μου είχε αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις εξ'αρχής (λέγε με signature edition, dlc πριν καν κυκλοφορήσει το παιχνίδι, κομμένο περιεχόμενο αν δεν τα στάξεις στο preorder κλπ κλπ).
  Εκτός του ότι αυτό χάλασε την εικόνα που είχα προσωπικά για την Bioware, δεν είναι καλός οιονός για το μέλλον των τίτλων της συγκεκριμένης εταιρείας, που μέχρι τώρα μας είχε εκπλήξει με τους τίτλους της, και της βιομηχανίας γενικότερα αν ακολουθήσουν το παράδειγμα της και άλλες εταιρείες. Πράμα για μένα πολύ πιθανό αν ρίξουμε μια ματιά στα φόρουμ και δούμε πως από day 1 κυκλοφορίες ζητάει ο κόσμος dlc και της παναγιάς τα μάτια...

 • gerasimos

  εχω ακουσει κ καλα λογια για το παιχνιδι,ομως απο οτι βλεπω δεν πρεπει να αρεσε στους περισσοτερους fans της σειρας.αυτο ομως δεν παει να πει οτι ειναι κακο για καποιον που δεν το εχει αρχισει ακομα απλα νομιζω οτι το κανανε πιο casual απο οτι ηταν για να μπορουν πιο πολλοι να το παιξουν.

  νομιζω οτι οταν πεσει στην μιση τιμη θα το δοκιμασω,αφου πρωτα παιξω το πρωτο. 😀

 • ilias

  exo enan pc pou exi Intel(R) Core(TM) 2 Quad CPU Q6600 @ 2,4 GHz ke 8600 gt ke 2gb ram mipos jeri kanenas ama tha pezi to darksiders ?

  pliz apantistemou

 • http://www.youtube.com/watch?v=5c_TJ0CZa5w&feature=channel_video_title NemesisN7

  @Ilias νομίζω πως θα παίξει το Darksiders,αλλά στα minimum requirements η προτεινόμενη κάρτα γραφικών είναι η 8800.Θα παίξει αν ρίξεις λίγο την ανάλυση κ.τ.λ

 • Amorphis

  δυστυχως χειροτερο απο το πρωτο με μηδενικο βαθος και με λιγοτερα rpg στοιχεια.κριμα πολυ κριμα!ασχετο.Γιατι μερικοι χαιρονται τοσο πολυ που το παιχνιδι δεν ειναι τοσο καλο?Γουσταρετε τοσο πολυ να κραζετε?σας αρεσει που λογω εποχης φαινεται να ξεπουλιεται και η bioware σιγα σιγα?δηλαδη αντι να λυπαστε που το ειδος αρχιζει και φθινει χαιρεστε και απο πανω?δηλαδη τι περιμενετε να βγουνε καμια 10αρια witcher ακομα?η θεωρειτε πως υπαρχουν ακομα πολλες ελπιδοφορες εταιριες?ετσι συμπεριφερεται το κοινο του cod και οχι οι υποτιθεμενοι ποιοτικοι gamers!μαθετε να μην κραζετε για να ικανοποιειτε τον εγωισμο σας.ναι meh σε σενα το λεω.πολυ κραξιμο στο συγκεκριμενο ρε παιδι μου.Λες και ειναι οτι πιο απαισιο εχει κυκλοφορησει.

 • http://www.game20.gr john2

  Gory έχεις ένα δίκιο σε αυτό. Βέβαια θεωρώ εντελώς άκυρο να πάει κάποιος 'νέος' κατευθείαν στο DA2 (ο οποίος νέος θα πάει όχι επειδή είναι καλύτερο σαν παιχνίδι το 2 αλλά επειδή το άκουσε και προφανώς νομίζει ότι θα είναι 'in' με το να το παίξει). Σε αυτόν τον νέο το review λέει "Παίξε το πρώτο μέρος" και με ένα search θα δει όλα τα mechanics που έχει το Dragon Age που έχουν αναλυθεί στο review του Origins.

  Εύλογα κάποιος θα πει "Ναι αλλά το inventory system άλλαξε. Γιατί δεν το ανάλυσες;". Στην ουσία το ανέφερα και ανήκει στην απλοποίηση των mechanics, αλλά ναι. Κάποιος ίσως να ήθελε παραπάνω ανάλυση σε αυτό το μέρος. Άλλος ίσως να ήθελε περισσότερη τεχνική ανάλυση (πχ το DA2 δεν εκμεταλλεύεται τόσο τους quadcores όσο το Origins).

  Γενικά θεώρησα εντελώς ανούσιο σε ένα κείμενο που είχε ήδη ξεπεράσει τις 1000 λέξεις να μπω σε λεπτομέρειες που έχουν αναλυθεί. Θα βρίσκατε μπροστά σας ένα μακρυνάρι που περισσότερο θα σας κούραζε παρά θα σας έδινε μια ιδέα του παιχνιδιού. Θα καταλάβεις ακριβώς τι εννοώ όταν κάνω το review του Crysis2 που θα είναι άνοιγμα ψυχής 😉

 • Giannis Giapitzakis

  Έχω προβληματιστεί αρκετά με το θέμα, για το αν θα το πάρω τελικά ή όχι. Είναι γνωστό ότι είμαι τεράστιος φαν του Dragon Age και όταν έπαιξα το ντεμο έπαθα σοκ από την απλοποίηση σε βαθμό χαζομάρας που έχουν κάνει. Φοβάμαι μην μου καταστρέψει τις αναμνήσεις.
  Μοιάζει αρκετά με ένα action. έχουν αφαιρέσει για κάποιο λόγο αρκετό από το gameplay και το σενάριο είναι αρκετά γραμμικό και fixed. Μόνο φύλο διαλέγεις και μια από 3 ειδικότητες. Ούτε μπορείς να ντύσεις όπως θες τους συντρόφους σου, ούτε όπλα τους δίνεις ούτε τίποτα. Δηλαδή το customization είναι μηδενικό.
  Με χάλασε και ο επανασχεδιασμός των χαρακτήρων. Η Φλέμεθ δεν το συζητώ καθόλου, αλλά οι Darkspawn; Μια χαρά ήταν στο Origins. Τους κάνανε σαν βλαμμένους από Γιαπωνέζικα Κινούμενα σχέδια. Είναι φανερό ότι η Bioware θέλησε να απευθυνθεί περισσότερο στους άμυαλους 15χρονους που παίζουν μπαμ μπουμ θα σε πυροβολήσω πριν με πυροβολήσεις, στο Live συνέχεια, παρά σε όσους λάτρεψαν το Origins. Αλλά είναι λογικό όμως. Ο κόσμος θέλει άμυαλη διασκέδαση πλέον. Αυτό τους δίνουν.

 • Gory

  Ευχαριστώ john2 🙂

 • meh

  ΚΡΑ ΚΡΑ ΚΡΑ

  Υπαρχουν και αλλου πορτοκαλιες που κανουν πορτοκαλια Amorphis.
  Οχι μονο το Witcher. Ψαξιμο θελει. Το τελευταιο καλο rpg που εβγαλε η Bioware ηταν το Kotor. Ποιος ειπε οτι ειναι εταιρια που φτιαχνει rpg πλεον? Μarketing ειναι αυτα.

  Και πιστεψε με, δεν χαιρομαι καθολου. Με τα χαλια τους γελαω γιατι και τα ME τα κανουν οσο πιο απλα γινεται και παει λεγοντας. Αν θελω rpg σιγουρα δεν θα περιμενω την Bioware να φτιαξει ενα.

 • gerasimos

  το σιγουρο οτι θα δουμε κ αλλο dragon age απο την σειρα κ μπορει να ειναι καλυτερο κ απο το πρωτο αφου θα λογικα θα μαθανε τα λαθη που κανανε κ μπορει να σας κανουν παλι να το λατρεψετε.

 • gory

  Δεν θα ήμουν πολύ σίγουρος για αυτό Γεράσιμε.
  Εξαρτάται από τα έσοδα που θα τους αποφέρει το παιχνίδι και από το αν δώσουν σημασία στο feedback των χρηστών.
  Αν κρίνω από τις αναρτήσεις της Bioware στο φατσοβιβλίο, όπου παινεύονταν για βαθμολογίες άνω των 90, δεν νομίζω να δώσαν πολύ βάση...

 • http://game20.gr/reviews/dragon-age-ii-review-3412/#more-45139 So0ljek

  @Ilias...να σου πο ειναι και καλα ο gamer me SLI 8600gt 😛 που εδινε το multirama το 2008 ??

  Οσο για το game απο εμενα ενα 8 μαρεσε αρκετα αλλα σαν το προτο (ΠΟΤΕ)

 • paco

  παιδιά σήμερα μόλις το ξεκίνησα (σιγα μην το αγόρασα) και συμφωνώ με τους περισσότερους σχολιαστές και με το αρχικό review ότι πρόκειται για μεγάλη σαβούρα. Ειδικά για κάτι μπαρμπάδες σαν κι εμένα που δεν έχουν όρεξη να καίνε τον εγκέφαλό τους σε action καταστάσεις στροβιλίζοντας το ποντίκι για να βρουν τους αντιπάλους και να ελέγχουν 4 χαρακτήρες σε first face...

  α ρε Baldur's Gate, ακόμα δεν έχω δει κάτι καλύτερο...που είναι τα ωραία σενάρια, οι απίθανοι χαρακτήρες, οι ωραίες ανατροπές...

  ρε μπας και γέρασα;

 • http://game20.gr/reviews/dragon-age-ii-review-3412/#more-45139 So0ljek

  Παο και εγω να το καπσο λιγακι ειμαι σχεδον στο τελος 😉

 • http://game20.gr Terminator

  Paco καλωσήρθες στη παρέα 🙂

 • Giannis Giapitzakis

  Κοιτάξτε, εμένα μου αρέσει πολύ ο κόσμος της Ferelden και το παιχνίδι, και θα το πάρω, μόλις τελειώσω αυτό το walkthrough στο Origin. 'Όμως ρε παιδί μου βλέπω γενικά σε παιχνίδια σχόλια του στυλ "Δεν μου αρέσει καθόλου αυτό το παιχνίδι, αλλά θα το πάρω όμως".
  Γιατί; Κάντε μου μια χάρη:
  Αν θεωρείτε ένα παιχνίδι πατάτα μην το αγοράζετε, όπως και εγώ, μπας και πάρουν το μήνυμα τους οι κατασκευαστές και παίξουμε κάποιο παιχνίδι της προκοπής επιτέλους. Όσο αγοράζουμε ό,τι μας σερβίρουν, τόσο δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα.
  Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να παίζουμε όποιο παιχνίδι κυκλοφορεί. Καταλάβετε το.
  Δεν μιλάω για το Dragon Age II. Γενικά το λέω.

 • Giannis Giapitzakis

  SPOILER ALERT
  Όσοι αναρωτιούνται για την Flemeth, πρέπει να σας πω ότι εμφανίζεται στην αρχή του παιχνιδιού. Στα πρώτα 5 λεπτά. Σε εκείνο το σημείο, το παιχνίδι διαδραματίζεται στην ίδια χρονική στιγμή με το Origins , Οπότε δεν την έχεις σκοτώσει ακόμα. Το δείχνει και στο Demo αυτό.

 • spirosvii

  So0ljek | Κυριακή 20 Μαρτίου 2011, 18:11

  Παο και εγω να το καπσο λιγακι ειμαι σχεδον στο τελος

  παναθηναϊκός είσαι ε;
  κάπσο όπως λέμε πσαρι, πσηνω, καταπσηξη, προπσες κτλ;
  εμ άι ράιτ;

  Σε πειράζω φίλε, αλλά μου βγήκαν τα μάτια με το σχόλιό σου. 🙂

 • gerasimos

  αυτο με το ΠΑΟ κ εγω ετσι το καταλαβα στην αρχη αλλα βλεπεις οι μεγαλες ομαδες δεν ξεχνιουνται απο κανεναν. 😀

 • Fil

  Χεχε ΜΟΝΟ η Bethesda ξερει να κανει RPGs τελικα!!!!

 • meh

  Μη με προκαλεις Fil XD

 • Πικλας

  Η Bioware δεν φταιει σε τιποτα.Για ολα φταινε τα ζωα της EA.Τα σημαδια αρχισαν να φαινονται απ το ΜΕ2 οπου αφαιρεσαν τα κυριοτερα χαρακτηριστικα rpg.Το πρωτο DA ηταν καλο διοτι ειχε σχεδον ολοκληρωθει πριν η Bioware παει στην ΕΑ.Φοβαμαι οτι τα μελλοντικα παιχνιδια της Bioware θα ειναι μετρια σε σχεση με το τι μας εχουν ως τωρα συνηθισει και για αυτο δεν φταινε οι ιδιοι.

 • http://www.game20.gr john2

  @Giapitzaki: Θα την δεις και μετά τα συμβάντα του Origins. Δεν ψοφάει με τίποτα η Flemeth λέμε, χαχαχαχαχαχαχα 😀

 • http://game20.gr/reviews/dragon-age-ii-review-3412/#more-45139 So0ljek

  @spirosvii οντως ειμαι παναθηναικος XD ...ετσι οπως το εγραψα και εγω δικιο εχεις 😛 (Παο και εγω) ακουγεται καπως 😉

 • NemesisN7

  6-0 έεεε..? Χέχεχε

 • Giannis Giapitzakis

  @John2 Έτσι κι αλλιώς το πιο λογικό για εμένα είναι να την δω ζωντανή πολλές φορές. Ήταν τόσο δύσκολη που αναγκάστηκα να παρακάμψω την μάχη μαζί της στο Origins και να την αφήσω να ζήσει. Μετά βέβαια είπα ψέμματα στην Μοριγκαν ότι την σκότωσα για να μπορέσω να την ρίξω στο κρεββάτι.

 • Georgios K.

  Εγώ το demo έπαιξα και το διέγραψα να μην πιάνει χώρο στο σκληρό.. κρίμα το παιχνίδι.. Εύχομαι να μην κάνουν το ίδιο στο mass effect 3, γιατί πήγα και το αγόρασα για να έχω γνήσιο Shepard.. χεχε..

 • masseffected

  Hawke ο μαμήκουλας
  boobs physics
  Dragon Wannabe: The Mass Effect Bastard Child

  πολλα γελια με το review.....αλλα και κλαματα για το game

 • G.J.

  Εγω παλι εκνευρηστικα που ολοι ειναι πουστηδες...Πολυ γελοιο να στην πεφτει καθε ενας απο το παρτυ σου...παρωδια gay ηθελε να κανει με ολες αυτες τις πισωκουνες?

 • sammo

  Διαβασε κανεις το review απο το PC master?τι γνωμη εχετε?το σπρωχνουνε το παιγνιο η μου φενεται?

 • Giannis Giapitzakis

  Το πήρα χθες και έπαιξα αρκετή ώρα. Το πρώτο που μου έκανε θετική εντύπωση είναι ότι το Demo δεν έχει καμία σχέση με το παιχνίδι. Το τελικό προοιόν είναι πολύ καλό και περιποιημένο. Από εκεί και πέρα, είναι μια ταχύτητα πιο γρήγορο από το Origins, στα όρια του Hack n Slash. Τα γραφικά μου αρέσουν πολύ, ο ήχος είναι τέλειος, όλα είναι τίγκα στο αίμα όπως πρέπει, αλλά το σενάριο μου φαίνεται λίγο τζούφιο χωρίς λογική. Είναι γραμμένο στο πόδι προφανώς. Και βρήκα δύσχρηστο το νέο inventory. Είναι σπασμένο στα 2: Ξεχωριστά τα κείμενα, οι αποστολές και το φιλολογικό μέρος. και σε ξεχωριστό inventiory τα αντικείμενα. Καλύτερα στο Origins που ήταν όλα μαζί μαζεμένα όμορφα-όμορφα. Για τους νέους Darkspawn τα έγραψα παραπάνω. Το καλό είναι ότι μόνο αυτές τις ενστάσεις έχω μόνο. Όλα τα άλλα μου αρέσουν πολύ. Το Kirkwall βέβαια είναι κάπως διαφορετικό από ότι το φανταζόμουν, παντού υπάρχει μια αγριότητα στον σχεδιασμό, μια σκληρότητα, μια καταθλιπτική διάθεση, λες και το έχουν χτίσει βάρβαροι, είναι όμως πολύ εντυπωσιακό όπως και να έχει. Θα έχουμε να πούμε πολλά για το παιχνίδι τους επόμενους μήνες.

 • Forza4

  Για να πω και εγώ την γνώμη μου, το παιχνίδι ήταν σίγουρα χωρίς καμιά αμφιβολία χειρότερο από το original. Ωστόσο δεν είναι τόσο κακό. Το σενάριο σε τελική ανάλυση δεν είναι τόσο πωρωτικό όσο το 1 αλλά είναι αρκετά διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Σχετικά με το σύστημα μάχης μου άρεσε αρκετά, αλλά δεν μου άρεσε το γεγονός ότι το game ήταν αρκετά πιο εύκολο. Όμως σε πιο πάνω δυσκολίες θα χρειαστείς σίγουρα στρατηγικές για να βγεις ζωντανός. Επίσης μην κράζετε την EA έχει βγάλει τόσο καλά παιχνίδια και επειδή σίγουρα θα δούμε τρίτο dragon age πιστεύω ότι θα είναι καλύτερο. Αυτό γιατί το ουσιαστικότερο πρόβλημα του δεύτερου μέρους της σειράς, που δεν υπάρχει ούτε μια δικαιολογία για αυτό, είναι ότι είσαι όλη την ώρα σε μια πόλη και όταν δεν είσαι τότε έχει 3-4 περιοχές πανομοιότυπες να "εξερευνήσεις". Αυτό είναι ανήκουστο για παιχνίδι RPG. Γενικά τα άλλα θέματα που έχει το παιχνίδι είναι υποκειμενικά και απλά ακούγονται πιο πολλά κραξίματα επειδή σε αυτούς που αρέσουν δεν πολύ νοιάζονται να γράψουν. Προσωπικά από το dragon age 3 πέρα από το θέμα των περιοχών, θα ήθελα ελαφρώς πιο ιδιαίτερους χαρακτήρες συμμάχων, πιο grande και επικό σενάριο, ενώ δεν με χαλάνε καθόλου τα νές skill tree, inventory system, battle system etc etc. Γενική άποψή μου είναι οτι πρέπει στα παιχνίδια να συνδυάζεται η απλότητα και η αμεσότητα (dragon age 2) με το βάθος την πώρωση και τον παράγοντα rewarding που σου παρέχεται [dragon age origins, ποιος δεν τρελάθηκα που είχε τον ρόλο ενώς απόλυτα bad ass grey warden που σκότωσε έναν δαιμονικό δράκο που ήλεγχε στρατιές τεράτων 😉 ]

 • Forza4

  Sorry για να το μακρόσυρτο comment και για να συνοψίσω, το ίδιο engine του DA2 σε ένα παιχνίδι με περιοχές και σενάριο που αρμόζει σε ένα RPG θα είναι καλύτερο ακόμα και από το Origins. Όμως το σενάριο τελικά δεν είναι τόσο καλό, χωρίς να είναι και τόσο κακό, και οι περιοχές είναι πολύ λίγες, σε σημείο που να νομίζεις ότι το game σου κάνει πλάκα.

 • http://game20.gr Terminator

  Καλωσήρθες 🙂

 • Forza4

  THX 😀

 • http://www.game20.gr maladroid

  Χωρίς περιστροφές, το review είναι κακό. Όχι λόγω της τελικής βαθμολογίας, η οποία είναι πάντοτε υποκειμενική και προφανώς εκφράζει τα συναισθήματα του συντάκτη απέναντι στο παιχνίδι. Είναι κακό σε πληροφοριακό επίπεδο και θυμίζει περισσότερο retrospective του Origins παρά κριτική του DA II. Πιο τίμιο θα ήταν να γίνει κάτι σαν feature article του στυλ "Περιμένοντας (ακόμα) το Dragon Age: Origins 2" παρά να βαφτιστεί ως review.

  john2, το γεγονός ότι κυρίως απευθύνεται σε οπαδούς του πρωτότυπου (ως sequel) δεν δικαιολογεί τη μηδαμινή ανάλυση των νέων mechanics, τη μη αναφορά στους χαρακτήρες, τη πλοκή και τη γενικότερη φιλοσοφία του 2. Εκείνος που διαβάζει ένα review πρωτίστως ενδιαφέρεται για το κατά πόσο αξίζει ή όχι το εν λόγω παιχνίδι αυτόνομα, όχι αποκλειστικά και μόνο συγκρινόμενο με το προηγούμενο ή τα υπόλοιπα games της κατηγορίας του. Αυτά περνάνε σε δεύτερο επίπεδο και μόνο αφού γίνει πρώτα ανάλυση του προκείμενου παιχνιδιού. Στο κάτω κάτω οι περισσότεροι fans πιθανότατα το έχουν ήδη κάνει preorder ή day one αγορά και το review δεν θα τους "προστατέψει".

  Τώρα, όσον αφορά στο ίδιο το παιχνίδι, προσωπικά τελείωσα ένα playthrough 70 ωρών στο Hard και είμαι σχεδόν απόλυτα ικανοποιημένος από τη δουλειά που έχει γίνει στην ιστορία και το gameplay (έπαιζα το Signature Edition που είναι ελαφρώς πιο εμπλουτισμένο σε περιεχόμενο). Το inventory, το crafting, τα abilities, η ίδια η ροή της μάχης είναι κατά πολύ βελτιωμένα και χρηστικά. Η τακτική και η πρόκληση είναι ικανοποιητικότατες, αρκεί να παίξει κανείς το παιχνίδι ένα επίπεδο πάνω απ' ό, τι έπαιζε στο Origins. Για το dialogue wheel είμαι ακόμα αναποφάσιστος, στην αρχή μου κακοφάνηκε αρκετά αλλά από τη μέση κι έπειτα άρχισα να του παίρνω τον αέρα και έχει αρκετές δυνατότητες. Τα πιο χτυπητά μειονεκτήματα που βρήκα είναι οι επαναλαμβανόμενες περιοχές που πραγματικά απογοητεύουν και τα αρκετά bugs/ glitches που γίνονται ενοχλητικά χωρίς ευτυχώς να προκαλούν ιδιαίτερα σοβαρές παρενέργειες. Η "επική" ιστορία του Origins προσωπικά με άφησε παγερά αδιάφορο (αποκορύφωμα η τελική μάχη για την οποία δεν ένιωθα το παραμικρό κίνητρο να την κερδίσω) ενώ αυτή του 2 είναι πολύ πιο ώριμη και μεστή στους προβληματισμούς που θέτει, σε σημείο να μου θυμίσει αρκετά το Witcher. Επίσης, το review δεν κάνει αναφορά ούτε στις ποικίλες επιπτώσεις των αποφάσεων και επιλογών του παίκτη σε διάφορα σημεία της δράσης, οι οποίες προσφέρουν αρκετά έντονο role-playing feeling και παρακινούν για δεύτερο playthrough. Τα κομβικά σημεία της πλοκής είναι σχεδόν πάντοτε αναπόφευκτα, αλλά αργότερα βλέπει κανείς μικρότερης έκτασης αποτελέσματα που οφείλονται στις επιλογές του παρελθόντος (η ιστορία εκτυλίσσεται σε διάστημα αρκετών χρόνων).

  Τέλος, ένα ακόμα παράπονο που έχω από το DA II είναι ότι δεν φρόντισαν να εμπλουτίσουν καθόλου το bestiary, αφού το 95% των εχθρών που αντιμετωπίζεις είναι αυτούσια παρμένοι από το πρώτο game (η αλλαγή στο design ορισμένων δε μετράει), ενώ το lore ευτυχώς έχει εμπλουτιστεί αρκετά, μολονότι (προφανώς) πατάει επάνω στο υπάρχον codex.

  Συνολικά, θεωρώ το 7 χαμηλή βαθμολογία για το εν λόγω παιχνίδι αλλά όχι εντελώς αναίτια. Εξαρτάται από τη βαρύτητα που δίνει κανείς στα θετικά και αρνητικά του game και το γενικότερο immersion που θα πετύχει ώστε να παραβλέψει σε μεγάλο βαθμό τα δεύτερα. Για μένα του αξίζει ένα 8+ και μακάρι οι πωλήσεις του να ενθαρρύνουν ένα expansion με τη συνέχεια της ιστορίας γιατί τα DLC συνήθως δεν αξίζουν τα λεφτά τους.

 • Giannis Giapitzakis

  Έχω ασχοληθεί σχεδόν 18 ώρες και μπορώ να πω ότι το παιχνίδι μου αρέσει πολύ. Τo gameplay είναι πολύ ικανοποιητικό, αιματηρό και διασκεδαστικό, ενώ 'έχει και πάρα πολύ βάθος. Όπως ακριβώς με το Origins, με λίγο πειραματισμό συνεχώς ανακαλύπτεις νέες δυνατότητες και πράγματα που μπορείς να κάνεις. TG δέντρο αναβαθμίσεων έχει την πλάκα του, ενώ η τάση απλοποίησης που επικρατεί παντού είναι αρκετά καλοδεχούμενη. Μου άρεσε πολύ και το ότι ο κάθε ένας χαρακτήρας έχει το δικό του σπίτι. Πολύ θετικό είναι ότι και τα γραφικά είναι τέλεια και δεν έχουν καμία σχέση με αυτά του πρώτου μέρους. Το ίδιο και με τα εφέ.
  Το σενάριο είναι όμως ο αδύναμος κρίκος. Οι περισσότερες αποστολές που ανοίγουν είναι ακαταλαβίστικες, και έτσι απλά ακολουθείς τον χάρτη και πηγαίνεις από το σημείο Α στο Β χωρίς να ξέρεις τι κάνεις, ενώ όλη η πλοκή είναι εντελώς ασύνδετη και νιώθεις πω κάνεις ο,οτι κάνεις απλά και μόνο για να προχωρήσει το παιχνίδι. Επίσης μειονέκτημα είναι ότι τριγυρνάς στις ίδιες περιοχές συνεχώς και ότι ο τροχός των συζητήσεων έχει περιορισμένες δυνατότητες, και δεν μπορείς να προβλέψεις τι ακριβώς θα πει η πρωταγωνίστρια με κάθε επιλογή,

 • meh

  Μaladroid, εγω το τελειωσα στο nightmare σε 18 ωρες με 90% ολες τις αποστολες, δηλαδη αντε να ηθελα αλλες 2 ωρες για 100%.
  Ηταν κακιστο παιχνιδι. Και απο μονο του σαν rpg της πλακας και ακομα χειροτερο ως sequel σε ενα ηδη μετριο παιχνιδι. Πραγματικα μου ειναι αδυνατο να βρω κατι θετικο.
  Ακομα και η πιο γρηγορη μαχη ερχεται με το τιμημα των ηλιθιων ninja animation.
  Το γραψιμο με εκανε να θελω να φαω τα βλεφαρα μου.
  Πες μου πως δεν ειμαι αντικειμενικος, αλλα εγω καμαρωνω στο ραφι μου τα κουτια απο ολα τα αλλα παιχνιδια της BW ενω παραλληλα χαιρομαι απιστευτα που το DA2 προτιμησα να το κατεβασω πρωτα. Και ειχα σχεδον 2 χρονια να κατεβασω παιχνιδι. Εσπασα το ρεκορ για χαρη του. 😛

  anw
  Η κλιμακα βαθμολογησης ξεκιναει απο το 1 και οχι απο το 6.
  και προσωπικα εγω του βαζω 4,5 με το ζορι επειδη κανει γρηγορα uninstall.

 • Giannis Giapitzakis

  18 ώρες και 90% των αποστολών; Μα τι λες τώρα; Άλλο παιχνίδι παίζω εγώ; Την πρώτη πράξη την τελείωσα σε 15 ώρες και με όλες τις αποστολές. Αποκλείεται. Λες ψέμματα τώρα.

 • meh

  καθολου. απλα παιζω γρηγορα και ηταν πανευκολο, τι να κανω ?
  😛 τοσο γραμμικο παιχνιδι ποση ωρα να χρειαστει ετσι και αλλιως.

 • Forza4

  Η αλήθεια είναι ότι και το 18 ώρες και το 70 μου ακούγονται λίγο περίεργα. Εγώ θα έλεγα ότι πάνω κάτω το παιχνίδι είναι 30 ώρες, άντε 35-40 max αν παίζεις hard. Από κει και πέρα καταλαβαίνω τι θέλει να πει ο φίλος που λέει ότι το σενάριο είναι πιο βαθύ αν αναλογιστεί κανείς ότι πέρα από την "γαματοσύνη" που είχε το σενάριο του origins δεν ήταν παρά ένα κλασσικό σενάριο που σκάνε οι κακοί και πρέπει να τους διώξεις. Όμως μην ξεχνάμε ότι στο origins αυτή η πολυπαιγμένη ιδέα υλοποιήθηκε με άριστο (και κάτι παραπάνω) τρόπο, ενώ η όντως καλή ιδέα του δευτέρου παιχνιδιού, με κοινωνικά και πολιτικά ήταν μια μέτρια υλοποίηση. Θα έπρεπε να είναι πολύ πιο grande τα πράγματα και το παιχνίδι να σε στέλνει σε πολλές περιοχές. Αυτό γιατί ενδόμυχα άσχετα αν το αναγνωρίζουμε η όχι πιστεύω ότι η εξερεύνηση και το τοπία είναι μέσα στα top 3 πράγματα που μας αρέσουν σε μας τους RPG lovers.

 • meh

  Αυτο το τελευταιο που εγραψες Forza ειναι τοσο σωστο!
  Ποσες φορες εχω κατσει να χαζεψω με τις ωρες τοπια σε rpg. Θυμαμαι στο Gothic 3 που καθομουν με τις ωρες και εκανα τον φωτογραφο με το fraps XD

 • http://www.game20.gr maladroid

  @meh

  Βασικά δεν θεωρώ τις 70 ώρες που έχω σπαταλήσει ως ενδεικτικές της διάρκειας του παιχνιδιού γιατί αφενός κάνω μπρος-πίσω loads για να δοκιμάσω πράγματα ενώ γενικά είμαι διεξοδικός σε βαθμό αηδίας με παιχνίδια που απολαμβάνω. Οι 18 ώρες επίσης είναι εκτός πραγματικότητας κατά τη γνώμη μου, γιατί εκτός της γενικότερης βιασύνης που σίγουρα είχες να το τελειώσεις, είμαι βέβαιος ότι δεν διάβασες ούτε μία codex entry. Γεγονός θλιβερό για όσους κλαίγονται για προχειροδουλειά των συγγραφέων της Bioware και απομάκρυνση από τις ρίζες των D&D παιχνιδιών της (όπου είχα φάει άλλες τόσες ώρες διαβάζοντας βιβλία με lore). Από τη μία λέτε ότι δεν έχει content και είναι μόνο button mashing δράση, από την άλλη προσπερνάτε το όποιο content για να ξεμπερδεύετε με τις μάχες (κάνοντας button mashing, υποθέτω) και να δείτε "τι γίνεται παρακάτω". Στη θέση της Bioware θα ερμήνευα αυτό το feedback σαν επιπλέον δικαιολογία ώστε να απαλείψω τον κύριο όγκο του codex με τις χιλιάδες λέξεις lore που καθόταν και γράφανε τσάμπα.

  Οι 30-40 ώρες που λέει ο Forza είναι πολύ κοντά στην αλήθεια για έναν παίκτη που θέλει να απολαύσει το παιχνίδι πλήρως. Ωστόσο δεν συμφωνώ ότι χρειαζόταν να κάνω globetrotting για να αισθανθώ ότι παίζω fantasy RPG εφόσον το σενάριο του παιχνιδιού δεν το προβλέπει. Απλώς θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη ποικιλία στο σχεδιασμό των εσωτερικών (κυρίως) χώρων κι ας περιορίζεται η δράση στα όρια της πόλης και των περιχώρων. Το ίδιο γινόταν και με το expansion του Divinity 2 όπου ήσουνα περιορισμένος (σεναριακά) στην Aleroth και προσωπικά το καταφχαριστήθηκα, γιατί βρήκα το στοιχείο του role-playing και τις αλληλεπίδρασης με χαρακτήρες πολύ πιο ενδιαφέρον από το να γράφω άσκοπα χιλιόμετρα τριγυρνώντας στις εξοχές. Βέβαια, ο σχεδιασμός της πόλης ήταν ομολογουμένως πιο μεγαλοπρεπής και πληθωρικός απ' ότι του Kirkwall στο DA II.

  Να συμφωνήσω επίσης και για την ελαφρώς ασύνδετη ιστορία του DA II που φαίνεται ως τέτοια γιατί σε κάποια τμήματα δεν έχεις ξεκάθαρο κίνητρο (πέρα από το να γίνει μεγάλος και τρανός) ενώ πολλά threads του σεναρίου εμφανίζονται με υπαινιγμούς και μόνο προς το τελευταίο 1/3 του παιχνιδιού συνδέονται ως σύνολο. Για το main story του Origins με κάλυψες: πανομοιότυπο με ιστορίες τύπου Lord of The Rings που το έσωζαν μόνο τα επιμέρους storylines (με Dalish, Dwarves, Loghain κτλ) και προσωπικά δε με συγκίνησε καθόλου.

 • meh

  maladroid, codex διαβασα στο Origins, Journals σε Mass Effect και Witcher και
  με τις ωρες το ατελειωτο και αξεπεραστο Journal του Planescape Torment.
  Συγγνωμη αλλα οταν το παιχνιδι και η ιστορια του με αφηνουν αδιαφορο, 2 παραγραφοι για τις ματαρες του Fenris και ποσο χαμηλο IQ εχει η Merill στο Codex δεν θα αλλαξουν κατι. Οι χιλιαδες λεξεις αν ειναι γραμμενες σαν φθηνο ρομαντζο απο το περιπτερο δεν μου λενε κατι. Πες με υπερβολικο, απλα εχω υψηλες απαιτησεις απο μια εταιρια με την ιστορια της BW.
  Προτιμω να διαβασω Salvatore... μπρρρ παναγιαμ 😛

  18 ωρες ισως μοιαζουν λιγες αλλα γενικα παιζω γρηγορα, δεν το εκανα στο DA2 για να ξεμπερδευω.

  Και μιας και ανεφερες του Divinity 2, εχει απειρως καλυτερους διαλογους, απειρως περισσσοτερες γραμμες κειμενου με καταπληκτικη ποιοτητα και ειναι απλα χιουμοριστικο!!! Αναρωτιεμαι τι διαμαντια θα εγραφαν αυτοι οι ανθρωποι αν αποφασιζαν να γραψουν κατι πιο σοβαρο.

 • Giannis Giapitzakis

  Μα ΠΩΣ γίνεται αυτό; Να μου έλεγες ότι έκανες μόνο main plot quest άντε να το καταλάβω. Αλλά όλες οι αποστολές τελειωμένες θέλει κάπου 50 ώρες. Δεν έχει σημασία αν έπαιζες γρήγορα. Το μέγεθος του παιχνιδιού είναι συγκεκριμένο και δεν αλλάζει.

 • Giannis Giapitzakis

  "Πες μου πως δεν ειμαι αντικειμενικος, αλλα εγω καμαρωνω στο ραφι μου τα κουτια απο ολα τα αλλα παιχνιδια της BW ενω παραλληλα χαιρομαι απιστευτα που το DA2 προτιμησα να το κατεβασω πρωτα. Και ειχα σχεδον 2 χρονια να κατεβασω παιχνιδι. Εσπασα το ρεκορ για χαρη του. "

  Το κατέβασες πειρατικά ε; Μπορεί εκεί να είναι η εξήγηση. 'Ίσως δεν έπαιξες το πλήρες παιχνίδι, αλλά είχε αφαιρεθεί μεγάλο μέρος του περιεχομένου. Αυτό πιθανών να εξηγεί πως τα κατάφερες στη nightmare δυσκολία, μιας και εκεί τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα.

 • meh

  το μονο που εχουν αφαιρεσει μεχρι τωρα ειναι ο τυπακος με το τοξο.
  Δεν ειναι και μεγαλο κομματι 1,2 αποστολες για την παρτη του. Αυτο ελειπε να πρεπει να κρινω και με τα dlc. Ντροπης πραγματα.

  Μην κολλας στον χρονο που εκανα εγω. Εχω τελειωσει το Max Payne 2 σε 2,5 ωρες, το Half Life 2 σε 5 και το Witcher ακομα με τα πολλα μπρος-πισω σε 30. Δεν εχει σημασια και δεν ειναι διαγωνισμος.

  Το υποστηριζεις σθεναρα ομως εσυ 😛 Αγαπη μεγαλη!

 • Giannis Giapitzakis

  Ε όχι και αγάπη... Απλά λέμε την αλήθεια. Το παιχνίδι είναι κάπου 50 ώρες και είναι αρκετά βαθύ και διασκεδαστικό. Αυτά. Πάω να παίξω Dragon Age Legends στο Facebook.

 • Forza4

  @meh

  Αααχ εποχές max payne τι μου θύμησες! Άντε να δούμε να βγει και το τρίτο μέρος

 • JGT

  Forza4 He's Coming......

 • Forza4

  @JGT

  Αμήν και πότε! Τα third person shooter με ψιλο-προσεγμένη ιστορία είναι από τα αγαπημένα μου στυλ παιχνιδιού σε αυτήν την γενιά παιχνιδιών.

 • http://www.game20.gr maladroid

  Δηλαδή για να καταλάβω, meh, το codex του Origins και του Mass Effect ήταν λες και το έγραψε ο Umberto Eco και του 2 το έχει επιμεληθεί ο Παπακαλιάτης, έτσι; Κάτι τέτοια ακούω και δεν μπορώ να πάρω περαιτέρω κριτικές στα σοβαρά. Το υποκειμενικό στοιχείο της απόλαυσης ή όχι ενός game είναι απόλυτα σεβαστό αλλά το να στηρίζεται σε ανεδαφικές δηλώσεις και συγκρίσεις αυτόματα ακυρώνει τη κριτική, κατά τη γνώμη μου. Επειδή είμαι αρκετά "ευαίσθητος" στο θέμα του writing (και) των games, θα σου πω απλά ότι με οποιονδήποτε ορισμό της λέξης και πέρα από γούστα και προτιμήσεις, το DA II (διάλογοι και codex) ΔΕΝ είναι ούτε κακό ούτε παράδειγμα προς αποφυγή, χωρίς να σημαίνει ότι θα μείνει στην ιστορία σαν λογοτεχνικό θεμέλιο. Εννοείται ότι θα μπορούσε να είναι καλύτερο αλλά το να του καταλογίζεται ως αρνητικό συγκριτικά με τον -υποτιθέμενο- μέσο όρο το βρίσκω μάλλον αστείο.

  Πάντως, από τη στιγμή που αναφέρεις τους χρόνους που σου πήρε για πλήρη playthroughs και άλλων games που τυχαίνει να έχω παίξει, αντιλαμβάνομαι πολύ καλύτερα πως προκύπτουν οι 18 ώρες σου στο DA II (ειδικά οι 5 ώρες για το HL 2 φτάνουν στα όρια του speed run).

 • meh

  Τα αναφερα καθως ειναι απο την ιδια εταιρια, και το Origins ειχε σχεδον τους ιδιους συγγραφεις. Χωρις να αποτελουν κατι το φοβερο, απο τα 3 ειναι κατα πολυ το χειροτερο. Ακομα και αν δεν το συγκρινω με αλλα παιχνιδια, σαν ατομο ενιωθα ηλιθιος με τους διαλογους. Ειναι κακο κατα την γνωμη μου και παραδειγμα προς αποφυγη, αλλα λεω να κρατησουμε τα γουστα και τις προτιμησεις. Δεν θα καταληξουμε καπου... Δεν μαρεσει και ο Eco κιολας 😛

  Σχετικα με το ποση ωρα μου παιρνουν τα παιχνιδια, οσα μου αρεσουν τα παιζω 2 φορες. Την 1η παντα γρηγορα και εντυπωσιαζομαι με ρυθμους πολυβολου και την 2η αργα και ψαχνω καθε ακρουλα και αφομοιωνω καθε λεπτομερεια. Το 2ο playthrough μου στο HL2 κρατησε 13 ωρες και το 2ο στο Witcher πανω απο 60. Δεν νομιζω πως υπαρχει λογος να επεκταθω αλλο σε αυτο το θεμα.

 • Morris

  @maladroid eimai fan twn paixnidiwn... olwn twn typwn sxedon . Alla na ka8isw na diavasw codex sto dragon age den uparxei periptwsh. Kaiw ton egkefalo mou sto panepistimio. Gia mena to paixnidi itan metrio exw dei kai kalhtera (opws lene k oloi parapanw).
  Ena pragma mou tin spaei : exeis mia vlammeni stin arxi na rwtaei ton nano. TI ROLO EXEI as mou eksigisei kapoios k pou kollaei h leliana pali. Ekei ksenerwsa tin zwh m k enoiwsa oti olos o xronos itan xamenos. To euxaristi8ika to paixnidi alla na exei k kapoio nohma pros to telos.

 • http://www.game20.gr maladroid

  Παρεξήγησες, Morris. Δεν πιέζω τον meh ή τον κάθε meh να καθίσει με το ζόρι να διαβάζει codex εφόσον δε γουστάρει (το γιατί, βέβαια, δεν το καταλαβαίνω αλλά το σέβομαι). Εκείνο που βρίσκω άτοπο είναι να τερματίζει κάποιος το game απνευστί λες και του βάλανε νέφτι κι ύστερα να βγαίνει να λέει "πήρα ντεμέκ epic RPG να λιώσω ένα μήνα και μου φτούρησε μόνο 15 ώρες με το ζόρι, τα λεφτά μου πίσω Bioware!". Το content υπάρχει, καλό ή κακό είναι θέμα γούστου και προτεραιοτήτων, οπότε θεμιτό να διαμαρτύρεσαι για την ποιότητα αλλά όχι για τον όγκο του περιεχομένου που εσύ επέλεξες να προσπεράσεις. Το παράδειγμα δεν αφορά αποκλειστικά τον meh (άλλωστε, όπως δήλωσε ο ίδιος, δεν του 'φαγε δραχμή η Bioware, κατεβασμένο το έπαιξε) αλλά πολύ κόσμο που διαβάζω online να γκρινιάζει ότι το παιχνίδι ήταν μια σταλιά και πάνω που κάπως έπαιρνε τα πάνω του πέφτανε credits. Για μένα όποιος ασχολήθηκε κάτω από 20 ώρες και κατηγορεί την εταιρεία για μικρή διάρκεια κακό του κεφαλιού του, όποιος το παράτησε επειδή ξενέρωσε δικαίωμά του. Ελπίζω να είμαι ξεκάθαρος.

  Τώρα για την ποιότητα του DA II, σαφώς κι έχω παίξει καλύτερα παιχνίδια από διάφορες κατηγορίες και αν έδωσα την εντύπωση ότι το θεωρώ αριστούργημα του 21ου αιώνα, mea culpa. Στο παράγοντα του εθισμού, όμως, χτύπησε κόκκινο και ευχαριστήθηκα κάθε λεπτό που ασχολήθηκα μαζί του. Αυτό δεν ακυρώνει τα (σημαντικά) μειονεκτήματα του παιχνιδιού, απλώς σε μένα το εξιλεώνει εν μέρει και σαν αγορά δεν μετανιώνω ούτε ευρώ. Αν με ρωτήσει κάποιος ποιο part από τα δύο είναι καλύτερο game θα πω το Origins, αν με ρωτήσει με ποιο πέρασα καλύτερα θα απαντήσω με το DA II. Οι έννοιες "καλύτερο" και "πιο διασκεδαστικό" για μένα σπάνια ταυτίζονται και εκεί παίρνει προβάδισμα το συγκεκριμένο παιχνίδι έναντι πολλών -ανώτερων κατά τεκμήριο- games.

  Για το νόημα της ιστορίας που ζητάς είναι δύσκολο να απαντήσω χωρίς spoilers αλλά εν ολίγοις πιστεύω ότι όλη η χλαπαταγή που γίνεται στο game αποτελεί προοίμιο για ευρύτερες εξελίξεις στον κόσμο του Thedas, που αναλόγως των σχεδίων της Bioware ίσως περιλαμβάνουν τον Champion ίσως και όχι. Η τύπισσα που ανακρίνει τον Varric είναι Seeker (εξηγεί στο codex ότι λειτουργούν περίπου σαν τμήμα internal affairs των Templars) και αναζητά την ρίζα των γεγονότων ώστε να καταλάβει πώς οδηγήθηκαν τα πράγματα ως εκεί και το ρόλο που είχε ο Hawke σε αυτά προκειμένου να τον αντιμετωπίσει ανάλογα.
  Προσωπικά είμαι ικανοποιημένος με την εξιστόρηση της δράσης του Hawke, θεωρώ ότι το κομμάτι της συμμετοχής του στα δρώμενα παρουσιάστηκε επαρκώς, ενώ μένουν και αρκετές υπόνοιες για ενδεχόμενη εμπλοκή του στη συνέχεια.

 • Morris

  +fwnw se auta pou les,to mono pou me xalase einai to telos giati emeina ligo "m.....s" k gia na mou les oti oute esy ksereis den xreiazetai na psaksw kati parapanw 😛
  Elpizw min ginei tipota san to gothic argotera kai meinoume gia allh mia fora ksekremastoi, Oso perissotera ta sequel se toso xeirotero apotelesma odhgoun sini8ws. An k h Bioware me ekseplise gt ta paixnidia einai ta mona pou se kanoun na 8eleis na ta paikseis k na ta euxaristi8eis (+ubisoft mazi panta).

 • Forza4

  @Morris

  +1 για την Ubisoft και για γενικότερα τα sequel, έχεις δίκιο και στα δύο. Άρα +2 I guess!

 • Giannis Giapitzakis

  Το τελείωσα στις 39 ώρες, κάτι που είναι βέβαια άσχημο αν το συγκρίνουμε με τις 99 ώρες που ασχολήθηκα με το πρώτο παιχνίδι για να το τερματίσω πρώτη φορά.(Dragon Age Origins 67 ώρες + awakening 22).

  Σε αυτό το Playthrough του Dragon Age II τελείωσα τα περισσότερα side quest, έκανα πάρα πολλά πράγματα και πήρα 65% από τα achievements (δηλαδή 36 στα 55) και 615 πόντους, κάτι που στενεύει και τα περιθώρια για δεύτερο playthrough. Τα γράφω αυτά για να δείξω ότι το περιεχόμενο αυτού του παιχνιδιού είναι πάρα πολύ λίγο τελικά. Λιγότερο από το 1/3 του Origins. Σαν κερασάκι στην τούρτα ήλθε και το απογοητευτικό φινάλε, που κράτησε λιγότερο από 2 λεπτά και ήταν χλιαρό και χωρίς έμπνευση, ακριβώς όπως ολόκληρο το σενάριο. Πάντως το ξαναλέω: Δεν είναι κακό παιχνίδι απλά δεν είναι η συνέχεια του Dragon Age που ονειρευόμουν.

 • Cross

  γιαννη. εισαι ηρωας που ασχοληθηκες μαζι του. εγω το παρατησα μετα απο καποιες ωρες. ισως το συνεχισω οταν δεν εχω τιποτα αλλο να κανω.

 • Giannis Giapitzakis

  Οχι ρε!! Εγώ είμαι φαν της εποχής των Δράκων! Μου άρεσε αρκετά σαν παιχνίδι και gameplay αλλά είναι λίγο το περιεχόμενο ώμος. Δεν έχουν μείνει και πάρα πολλά για να λιώνεις το παιχνίδι για χρόνια όπως το Origins.

 • http://www.game20.gr maladroid

  Υπάρχουν αρκετά πράγματα να κάνεις τη πρώτη φορά, αλλά το παιχνίδι πάσχει σημαντικά (και) στο replayability. Ξεκίνησα δεύτερο playthrough με female και στα "κομβικά" quests κάνω τις αντίθετες επιλογές χωρίς σημαντικές επιπτώσεις στη πλοκή ή έστω στους χαρακτήρες που συναντάς (όπως, π.χ. στο Alpha Protocol). Ένα θετικό, ωστόσο, είναι πως το voice work της θηλυκής Hawke είναι αρκετά πιο πειστικό από του male και βελτιώνει κάπως τα πράγματα (βέβαια, οι "χιουμοριστικές" ατάκες της παραμένουν cheesy μέχρι θανάτου). Εξίσου αμετάβλητες και οι απαντήσεις των companions στις δικές σου αντιδράσεις, με ελάχιστες εξαιρέσεις.
  Εκείνο που αξίζει, είναι να ακούς τις διαφορετικές συζητήσεις μεταξύ τους όσο περιπλανιέσαι, και ειδικά το πώς αλλάζουν όσο περνούν τα χρόνια και γνωρίζονται καλύτερα. Σε αυτό το τομέα η Bioware βελτίωσε κατά πολύ το μοντέλο της και ελπίζω να υπάρξει ανάλογη συνέχεια.

  Πάντως αυτή η σύγκριση που κάνεις με το Origins, όσον αφορά τις ώρες, είναι παραπλανητική εφόσον προσμετράς και το Awakening, γιατί ουσιαστικά πρόκειται για ξεχωριστό παιχνίδι (έστω expansion).

 • raziel

  παχνιδαρααααααααα εμενα μου αρεσε πολυ

 • Shineonsydd

  Ρε παιδια να πω και εγω την κριτικη μου.Οταν πρωτοεπιασα στα χερια μου το DAO εμεινα μαλακας.Ηταν για μενα απλα γαματο.Τεραστιο( οπως ακριβως γουσταρω τα RPG) πλουσιο σε content καλογραμμενο σεναριο/ καλες επιλογες στο story ( εμεινα μαλακας οταν ειδα τι endings εχεισ στο dragon age wiki)

  Το DA2 ειναι μια μπαρουφα..αν εχετε παιξει ποιοτικα rpgs τα ιδια θα λεγατε..Placescape torment/Kotor/Baldurs Gate/Neverwinter nights kai kai kai ολα τα μαργαριταρια RPGS τοτε καταλαβαινεις οτι το γελειο DA2 δν ειναι RPG.

  Εγω για να ειμαι ειλικρινης το κατεβασα τορρεντ.Οσο το επαιζα περιμενα πως κ πως μεχρι ν αρχισω να πορονομαι..Λεω που θα παει θα γινει καλυτερο στη συνεχεια.Οταν τελειωσε δεν πιστευα οτι επεξα το τοσο γαμοαναμενομενο DA2 κ τελιωσε ετσι.Ενιωσα μια τεραστια απογοητευση με το game.Αμεσωσ ετρεξα στο forum να δω μπασ κ ειμαι τελικα ο μονοσ π απογοητευτηκε.Αλλα οχι.Οι κριτικες λεγανε ολεσ γαμημενα ψεματα...Ακους εκει 94% το pcgamer σε ενα game που με το ζορυ φτανει τα 75%/

  Bioware θελουμε ποιοτικα RPG οπως μασ εχεις συνηθησει...οχι παπαριεσ da2...

  και μαγκες δεν βριζω απλα ετσι μιλαω γενικοτερα:)

  Have fun

 • http://game20.gr Terminator

  Άλλος ένας απογοητευμένος από το DA2.

  Καλωσήρθες στην παρέα 🙂

 • Feregorn

  Ακόμα έρχεται κόσμος εδώ να βγάλει τα απωθημένα του, ε; Και εγώ απογοητευμένος είμαι Termi (ειδικά όταν το συγκρίνω με το πρώτο) αν και ομολογώ ότι αυθύπαρκτο το έπαιξα και το ευχαριστήθηκα κιόλας, τελειώνοντας το 2 φορές! Ωστόσο αν συγκριθεί με παλαιότερα RPG που έχει δημιουργήσει η Bioware και ειδικά με το πολύ πρόσφατο Witcher 2 χάνει τη σύγκριση ακαριαία και φαίνεται ξεκάθαρα πως υστερεί παταγωδώς, σε όλους του τομείς! Σενάριο, Χαρακτήρες, Διάλογοι, Gameplay, Κόσμος/Περιβάλλοντα, Γραφικά δεν υπάρχει τομέας που το Witcher 2 να μην κερδίζει κατά κράτος! Προσωπικά θεωρώ το Witcher 2 ως ένα από τα καλύτερα RPGs των τελευταίων χρόνων και ένα από τα πιο αγαπημένα μου παιχνίδια!!!

 • Chris

  Βρισκω πολυ κατωτερο το DA2 απο το Origins, σχεδον σε ολους τους τομεις. Με ενοχλησε περισσοτερο το οτι ειναι κατα πολυ μικροτερο και copy/paste, σπιτια σπηλιες, μπουντρουμια. Ακομα χειροτερο και που δεν το θυγει κανεις ειναι οτι οι επιλλογες εξοπλισμου (οπλα, πανοπλιες) ειναι κατα πολυ λιγοτερα, παραλληλα υπαρχει η δυνατοτητα, αν θελεις το ταδε γαματο σετ για μαγο? 3,90 ευρουλακια, το δεινα σπαθι για τον φαιτερ? 4,10 ευρουλακια, τωρα αν θελεις κι extra character στο παρτυ σου? τον Sebastian ας πουμε, ανεβαινει λιγο η τιμουλα παμε στα 5,50 ευρουλακια. σε DLC. Αυτο με ειχε ενοχλησει και στο Origins. Εδινες 30-40 ευρω να αγορασεις το παιχνιδι και το μισο ειταν κλειδωμενο. Επρεπε να δωσεις εξτρα χρημα, ειτε για κατεβασεις απο το site τους καποια τμηματα του παιχνιδιου, περνοντας καποιον κωδικο, ειτε να σκεκλειδωσουν, μεσα απο το cd σου το οποιο εχεις νομιμα αγορασει και ειναι περιουσια σου. Κρινω το DA2 σαν προιον που σκοπο εχει μονο και μονο την κομομα απο τις εταιριες. Τωρα αν φταιει η ΕΑ η BIOWARE λιγο με νοιαζει παιδια. Κατι παρομοιο εκανε και η Blizard με το Diablo 3

 • tiflopodikas

  Πραγματικά δεν ξέρω ποιος φταίει η bioware ή EA και δεν με ενδιαφέρει εγώ αυτό που ξέρω είναι πως κατέστρεψαν ένα από τα καλύτερα RPG που έχω παίξει το βίασαν για την ακρίβεια,από που να αρχίσεις,από τα μπουντρούμια τα οποία είναι όλα πανομοιότυπα και όχι μόνο τα μπουντρούμια τα πάντα όλα είναι ίδια ακόμα και τα σπίτια,το ότι έχει μόνο μια πόλη,ότι η ιστορία του είναι τελείως κουκουρούκου,και ότι το σύστημα μάχης όπως και η δυσκολία και το skill tree έχουν απλοποιηθεί σε τεράστιο βαθμό,πραγματικά το συγκεκριμένο παιχνίδι έχει ένα κάρο αρνητικά,όταν έπαιξα το origins και μετά άκουσα ότι βγαίνει αυτό το περίμενα πως και πως,αλλά μόλις το έπαιξα αηδίασα,προσωπικά πιστεύω ότι θα ήταν καλύτερο το παιχνίδι αν σε άφηναν στο σπίτι του Hawke να ρίχνεις πασιέντζες παρά αυτό το πράγμα που έφτιαξαν και το ονόμασαν και dragon age 2,είχαν φτιάξει μια τέτοια παιχνίδαρα όπως είναι το origins και το κατέστρεψαν με το 2,ελπίζω στο 3 να διορθώσουν λίγο την κατάσταση αλλιώς δεν τους βλέπω καλά.