alt text

Οι γορίλες επιστρέφουν και είναι πιο τσαντισμένοι από ποτέ. Το Donkey Kong Country: Tropical Freeze μπορεί από τις παρουσιάσεις να φαινόταν “μια από τα ίδια”, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ καλύτερο από το Donkey Kong Country Returns. Καλωσήρθατε στην (παγωμένη) ζούγκλα.

H ιστορία του DKCTF έχει ως εξής: Στα γενέθλια του Donkey Kong ένας στόλος από εχθρικά ζώα του βορρά ονόματι snowmads, έρχονται για να κατακτήσουν τα τροπικά νησιά ξεσπιτώνοντας τους συμπαθείς γορίλες, οι οποίοι είναι έτοιμοι για ανελέητο ξύλο και... platforming. Αυτή τη φορά ο Donkey Kong έχει παρέα τον Diddy Kong, την Dixie Kong, αλλά και τον γέρο Cranky Kong. Η ιστορία πάντως δεν λέει πολλά. Και γιατί να έλεγε άλλωστε; Το παιχνίδι στηρίζεται στο απίθανο platforming, τις καταπληκτικές πίστες και τα αμέτρητα collectables που καλείστε να μαζέψετε.

Ο κάθε γορίλας έχει τις δικές του δυνατότητες τις οποίες πρέπει να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο. Ο Diddy μπορεί να ίπταται μετά από κάθε άλμα, η Dixie πηδάει λίγο πιο ψηλά χρησιμοποιώντας τα μαλλιά της ως ελικόπτερο και ο Kranky χρησιμοποιεί την μαγκούρα του όπως ο Scrooge McDuck στο Ducktales για να περνάει περιοχές με καρφιά και ταυτόχρονα δίνει και λίγη ώθηση όσον αφορά το ύψος των αλμάτων. Το μόνο πρόβλημα με τα γοριλάκια είναι ότι η Dixie ακυρώνει λιγάκι τον Diddy λόγω των δυνατοτήτων της. Παρόλα αυτά, η χρήση τους είναι αρκετά σημαντική και αλλάζει το gameplay αρκετά ώστε να κρατήσει το ενδιαφέρον σας.

Οι πίστες όμως είναι αυτές που σας κρατούν καθηλωμένους καθόλη τη διάρκεια του τίτλου. Αυτού του είδους τα παιχνίδια συνήθως τείνουν προς το τέλος να γίνονται λίγο πιο βαρετά και επαναλαμβανόμενα. Με χαρά λοιπόν αναφέρω ότι το DKCTF είναι ενδιαφέρον από την αρχή μέχρι το τέλος και σε αυτό βγάζω το καπέλο στη Retro Studios. Οι πίστες όχι μόνο είναι τρομερά σχεδιασμένες, αλλά η κάθε μία έχει και κάποιο νέο στοιχείο. Βρίσκεστε σε θεότρελες καταστάσεις με τρομερές καταδιώξεις, πολλά μυστικά προς ανακάλυψη και πράγματα προς συλλογή όπως κομμάτια puzzle, μπανάνες και τα κλασικά γραμματάκια που σχηματίζουν την λέξη “K-O-N-G”. Υπάρχουν ακόμα και μυστικές εναλλακτικές έξοδοι σε κάποιες πίστες που οδηγούν σε περισσότερες κρυφές πίστες σε στιλ Super Mario World. Δυστυχώς σε όλες τις bonus πίστες η αποστολή σας είναι να μαζέψετε όλες τις μπανάνες σε ένα δωμάτιο και σε κάθε πίστα απλά αλλάζουν οι πλατφόρμες. Ξέρω ότι τα μυστικά bonus δωμάτια είναι έτσι σε όλα τα Donkey Kong Country, αλλά σε ένα παιχνίδι που σφύζει από δημιουργικές και ξεχωριστές ιδέες, θα μπορούσε να υπάρχει περισσότερη φαντασία και στα κακόμοιρα τα κρυφά bonus.

Μια ζούγκλα καίγεται...

Μια ζούγκλα καίγεται...

Τα αφεντικά του παιχνιδιού αποτελούν το κερασάκι στην τούρτα και είναι απίστευτα χαρακτηριστικά. Την μία πολεμάτε ένα βίκινγκ θαλάσσιο ελέφαντα, την άλλη μια περίεργη κουκουβάγια. Οι μάχες είναι ξεχωριστές και πάρα πολύ έξυπνες στην υλοποίησή τους και όσο προχωράτε ανυπομονείτε να δείτε πώς είναι το boss της κάθε περιοχής. Υπάρχουν και μερικά καινούρια πραγματάκια τα οποία σας βοηθούν, πέρα από τα αντικείμενα που αγοράζετε στο μαγαζάκι του Funky Kong. Βασικά όσο μαζεύετε μπανάνες, γεμίζετε μια χρυσή μπάρα που μόλις φτάσει στο ζενίθ της, σας επιτρέπει να εκτελέσετε μια ειδική κίνηση με όποιον Kong σας βοηθάει εκείνη τη στιγμή για να εξολοθρεύσετε όλους τους εχθρούς επί της οθόνης. Αυτό μπορεί να φαίνεται λίγο σαν να διευκολύνει την κατάσταση, αλλά πιστέψτε με, το παιχνίδι δεν αργεί να γίνει δύσκολο. Η δυσκολία δεν επιφυλάσσει δυσάρεστες έκπληξεις με απότομες διακυμάνσεις, αλλά το παιχνίδι δεν χαρίζεται όπως άλλα της Nintendo με κάποιον συγκεκριμένο μουστακαλή υδραυλικό. Οι πίστες θέλουν αρκετή μαεστρία για να περαστούν, και ακόμα περισσότερη για να μαζέψετε τα πάντα σε αυτές, και εδώ βασίζεστε μόνο στην ικανότητά σας και την επιμονή σας.

Βέβαια αν τα βρίσκετε σκούρα, μπορείτε να καλέσετε ένα φίλο και να παίξετε co-op. Εσείς ως πρώτος παίκτης παίζετε αποκλειστικά με τον Donkey Kong, ενώ ο φίλος σας μπορεί να παίζει όποιον από τους άλλους τρεις χαρακτήρες θέλει. Υπάρχει μια περίεργη μαγεία στο co-op. Αν μεγαλώσατε με Super Nintendo στο σπίτι, σίγουρα θα σας αρέσει η ιδέα του διπλού. Όμως δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Χρειάζεται αρκετός συγχρονισμός μεταξύ των δύο παικτών για να μπορέσουν να καταφέρουν πράγματα, αλλά το αποτέλεσμα αποζημιώνει και με το παραπάνω την σκληρή δουλειά.

Όσο καταπληκτικό είναι το gameplay, άλλο τόσο υπέροχος είναι ο τεχνικός τομέας του παιχνιδιού. Τα γραφικά είναι πανέμορφα, με απίστευτη προσοχή στην λεπτομέρεια. Τα πάντα έχουν τρομερά χρώματα και στιλ, όμορφα στοιχεία πλημμυρίζουν τα περιβάλλοντα με ωραίο animation να υπάρχει παντού. Παρατηρείτε λεπτομέρειες όπως το χορτάρι να κινείται, τις ακτίνες του ήλιου να περνάνε μέσα από τις φυλλωσιές και τη σκόνη να στραφταλίζει μέσα σε αυτές. Οτιδήποτε είναι στο παρασκήνιο σφύζει από ζωή και κίνηση. Το ίδιο ισχύει και για το προσκήνιο. Κάθε γορίλας έχει εντυπωσιακή κίνηση και ξεχωριστό animation. Μάλιστα, ο Donkey Kong όταν τον αφήσετε πολλή ώρα ακίνητο, αρχίζει και παίζει... 3DS. Οι εχθροί έχουν και αυτοί καλό σχεδιασμό, με αρκετά προσεγμένες υφές και animation. Γενικώς τα γραφικά δεν αφήνουν περιθώρια για παράπονα και το παιχνίδι είναι ένα κουκλί σε όλο το HD μεγαλείο του. Δυστυχώς όλα αυτά έρχονται με κόστος το loading, καθώς οι χρόνοι φόρτωσης μεταξύ των πιστών είναι σχετικά μεγάλοι.

Στο παιχνίδι επιστρέφει και ο συμπαθής ρινόκερος Rambi.

Στο παιχνίδι επιστρέφει και ο συμπαθής ρινόκερος Rambi.

Ας περάσουμε στον ήχο, ξεκινώντας από την απίστευτη μουσική, για την οποία θα μπορούσα να γράψω αμέτρητες σελίδες. Πέρα από τα παλιά μουσικά θέματα που όλοι γνωρίζουμε, υπάρχουν και νέα κομμάτια από τον David Wise, τον συνθέτη που επιμελήθηκε τα παλιά Donkey Kong Country. Σχεδόν κάθε πίστα έχει τη δική της ξεχωριστή μουσική επένδυση και μάλιστα ανάλογα με το τί συμβαίνει επί της οθόνης παίζει και μια διαφορετική παραλλαγή του εκάστοτε θέματος. Πέρα από την μουσική, τον ηχητικό τομέα διανθίζουν τα ηχητικά εφέ που εντυπωσιάζουν τόσο σε ποιότητα, όσο και σε ποικιλία.

Το Donkey Kong Country: Tropical Freeze είναι το γεγονός της χρονιάς για τους λάτρεις των platformer. Πρόκειται για ένα πολύ προσεγμένο παιχνίδι γεμάτο δημιουργικές ιδέες, διασκεδαστικότατο gameplay και τρομερό οπτικοακουστικό τομέα. Έχει μερικά μικροπροβλήματα, αλλά τίποτα που να το επισκιάζει. Αν ακόμα φοβάστε ότι είναι “μια από τα ίδια”, θα σας πως το εξής: το Donkey Kong Country: Tropical Freeze σε σχέση με το Donkey Kong Country Returns ότι το Rayman Legends σε σχέση με το Rayman Origins. Μπορεί στον πυρήνα του να μη διαφέρει ιδιαίτερα, αλλά είναι καλύτερο, μεγαλύτερο και ομορφότερο. Με λίγα λόγια, είναι ένα από τα κορυφαία παιχνίδια του Wii U, που δεν πρέπει με τίποτα να χάσετε.

 • Τρομερά όμορφο
 • Εκπληκτικό level design με ποικιλία παντού
 • Πολύ και καλό περιεχόμενο
 • Η μουσική του είναι άμεσος έρωτας
 • Οι δυνατότητες της Dixie ακυρώνουν κάπως τον Diddy
 • Το co-op θέλει σοβαρό συγχρονισμό των παικτών
 • Μεγάλοι χρόνοι φόρτωσης
 • Κάποια στιγμή τελειώνει και θέλετε κι άλλο
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 9.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:Wii U
ΑΝΑΠΤΥΞΗ:Retro Studios
ΕΚΔΟΣΗ:Nintendo
ΔΙΑΘΕΣΗ:Nortec
ΕΙΔΟΣ:Platformer
ΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player, multiplayer
ΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://donkeykong.nintendo.com/tropical-freeze/
HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:21/2/2014
PEGI:3
 • alessan

  Σλουρπ Σλουρπ! Κλαιω! Ελπιζω να μαζεψω γρηγορα να παρω το U 🙂 βγαζει καλο πραγμα ειδικα σε platform η νιντυ! 🙂 Thumbs up! 🙂

 • gogos

  Ωραιο review Marioland. Δεν νομιζω να περιμενε κανεις κατι λιγοτερο απο το αριστο, απο ενα κλασσικο παιχνιδι Donkey. Ηταν ενα απο τα παιχνιδια που λατρεψα στο wii, παρολο που παραλιγο να με ριξει στα χαπια με την δυσκολια του! Και οταν εννοω δυσκολια, εννοω οτι ειναι ενα παιχνιδι που απαιτει απο τον παικτη ικανοτητα. Ξερεις πως οταν εχεις χασει, εχει συμβει απο δικο σου λαθος εκτιμησης ενος αλματος. Δεν παλευεις να τα βγαλεις περα με σχεδιαστικα λαθη, οπως σε κατι αλλα games που επαιξα προσφατα, ονοματα δεν λεμε υποληψεις δεν θιγουμε 🙂

 • Giannis Giapitzakis

  Ζηλεύω! Κρίμα που δεν μπορώ να παίξω αυτό το παιχνίδι.

 • kotsios1998

  Μακάρι να είχα Wii U...

 • gio

  Πειρα ps4 και στα σχεδια μου ηταν και το xbox..αλλα ακυρο ! Wii u και τερμα απο κονσολες...τετοια παιχνιδια δεν χανονται!

 • solidus

  πρεπει να να παιχνιδαρα,οπως και το προηγουμενο,αλλα....
  αλλα ρε ninty εχουμε πηξει στα platforms στο Wii u
  βγαλε και κανα παιχνιδι απο αλλο genre.RPG,SHOOTERS ουτε για δειγμα δεν υπαρχουν να παιξουμε στη κονσολα σου

  • alessan

   ε παρε οπως σχεδον ολοι μας μια αλλη για ολα τα αλλα και παρε και το U για της Νιντυ 🙂 οποτε μαζεψω καπως ετσι θα κανω παντως 🙂 Εχει καποιο κοστος αλλα οκ! καποια πρεπει να τα παιξεις δεν γινεται και ειναι κριμα 🙂

   • solidus

    Πιστεψε με θα το εκανα,και στην προηγουμενη γεννια ειχα WII-PS3 μαζι.Δυσκολοι καιροι ομως για τοσο ακριβα χομπυ.Το θεμα ειναι στις παλιοτερες γεννιες διαλεγες ΜΙΑ κονσολα και πορευοσουν σε ολη τη διαρκεια ζωη της με αυτην.Τωρα αν επεvδυσεις MONO στο WII U θα μεινεις στην απεξω σε πολλα παιχνιδια.Οποτε για μας που θα παρουμε μια μονο κονσολα,η κονσολα της Νιντυ εχει μεγαλο μειονεκτημα λογω ελλειψης ποικοιλιας :/

    ΥΓ, βεβαια ενα καινουριο METROID PRIME μπορει να τα αλλαξει ολα,και να μας αναγκασει να παρουμε "κονσολοδανειο" :p

    • alessan

     Μωρε συμφωνω! Αλλα νομιζω οτι το U ειναι ιδανικο σαν δευτερο μηχανημα αν παρεις το ενα απο τα δυο! και λιγο λιγο μαζευω και λογικα σε 4-5 μηνες θα το παρω! οποτε και οι τιμουλες απο τα παιχνιδια θα ειναι καλες και δεν θα κανει και 300 που κανει τωρα! χαχαχχαχαα! ενα κονσολοδανειο ειναι οτι πρεπει παντα 🙂

 • pgetsos

  3DS θα το βγαλετε? Ζηλευουμε...

  • Ένας Κούκος

   Η Nintendo είναι πιστή στην πολιτική του να μη βγάζει ίδιους τίτλους παράλληλα σε home και handheld κονσόλες. Αυτός είναι και ο λόγος που πουλάει 3DS ακόμα και σε κόσμο που δεν ενδιαφέρεται για "φορητό" gaming.

   Στο 3DS έρχεται σύντομα το Yoshi's New Island και λίγο αργότερα το Kirby Triple Deluxe.

   • pgetsos

    To 1o πως το εβγαλε δηλαδη? Να βγαλει και αυτο 😛

    • Ένας Κούκος

     Το έβγαλε 3 χρόνια μετά... και όχι στο DS (που ήταν ο παρτενέρ του Wii), αλλά στο 3DS! Οπότε σε 3-4 χρονάκια που θα έχουμε τον αντικαταστάτη του 3DS, είναι πολύ πιθανό... 😛

     • pgetsos

      Αμαν πια, ολο αρνητικος! 😛

      • Ένας Κούκος

       Πάρε Wii U και θα σου φανούν θετικά!

 • παναγιωτης

  πανεμορφο το παιχνιδι.μακαρι να ειχα τα χρηματα να επαιρνα wii u
  μου θυμιζει εποχες donkey 1 στο snes

  • alessan

   πω ρε παναγιωτη τι ειπες! Αυτο και το star fox ηταν ο λογος που πηρα και snes μαζι με το Mega Drive 🙂

 • Ένας Κούκος

  Νταξ, καλό είναι μωρέ...

 • donkey

  ο λογος που πηρα την κονσολα ηταν αυτος αν και ξενεροσα που δεν βγηκε Χριστουγεννα αλλα τελος παντον
  το παιχνιδι φαινεται να ειναι καταπληκτικο και περιμενω την αλλη εβδομαδα να το εχω στα χερια μου φυσικα οχι μονο εγω αλλα και τα παιδια μου που τους εχω βαλει να παιζουνε το snes εδω και χρονια....
  οποτε μετα το zelda,mario,sonic ερχεται και ο donkey και μαζι και οι υποσχεσεις τις nintendo για αυτα τα παιχνιδια σε hd...περιμενουμε metroid ,zelda κανα star fox και αλλα
  μετα απο αυτο το review δεν κρατιεμαι....

 • storm of fire

  Donkey King is here babe……!!!!!!!!!!!!!!!

 • http://www.e-contest.gr/ polteris

  Σκεφτομαι σοβαρα την αγορά Wii U λογο του παιχνιδιου μιας και λογο των παιδιων θα παρω καποια κονσολα ουτος η αλλως!!!!!

  • http://game20.gr Terminator

   Τσίμπα τσίμπα

 • http://clapiotis.wix.com/nintendo-news-greece Constantinos

  Το πήρα και είναι απίστευτα τέλειο.