Dirt 3 Review

, Κυριακή 26 Ιούνιος 2011 0  

Εφόσον το review του Dirt 3 καθυστέρησε (λόγω... ειδικών συνθηκών), το πιθανότερο είναι ότι ήδη γνωρίζετε αν το συγκεκριμένο παιχνίδι είναι ποιοτικό ή όχι. Το Dirt 3 καλείται να επαναφέρει την ιστορική σειρά rally της Codemasters στον σωστό δρόμο, μετά το... παραστράτημα του Dirt 2 (ως προς το περιεχόμενο κυρίως). Και τα καταφέρνει περίφημα. Πολλοί πιστεύουν ότι το Dirt 2 ήταν “αμερικανιά” και θεωρώ ότι έχουν δίκιο. Η Codemasters το παράκανε με την ατμόσφαιρα φεστιβάλ και ξέχασε το στοιχείο που αποτελεί τον πυρήνα της σειράς, από τότε που ξεκίνησε στο PS1: το ίδιο το rally. Ευτυχώς, το Dirt 3 επιστρέφει στα βασικά.

Το παιχνίδι διαθέτει ένα πλούσιο career mode, με διαφόρων ειδών αγώνες, αλλά με τα αυτοκίνητα rally να κυριαρχούν, είτε αυτά είναι μοντέρνα, είτε θρυλικά παλιά. Yπάρχουν επίσης αγώνες με φορτηγά, buggies, και τζιπ, αλλά και αγώνες gymkhana (μαζεύετε σκορ κάνοντας κόλπα), που αποτελούν νέα προσθήκη. Το career προχωράει με κλασικό τρόπο - όσο πιο καλά τα πάτε, τόσο πιο σύντομα ξεκλειδώνετε νέα events και δέχεστε προτάσεις από άλλες ομάδες, αλλά είναι έτσι δομημένο, που σας κάνει να θέλετε να παίζετε - και να ξαναπαίζετε - συνεχώς. Το παιχνίδι επιβραβεύει την επιμονή σας, και συχνά σας επιτρέπει να επικεντρωθείτε στα είδη αγώνων που σας βολεύουν, ώστε να αποκτήσετε το απαιτούμενο ποσό πόντων για να συνεχίσετε. Για παράδειγμα, αν δεν τα πάτε καλά με τα buggies, ίσως και να μπορείτε να παρακάμψετε τον σχετικό αγώνα. Συνοψίζοντας, το career του Dirt 3 ικανοποιεί από κάθε άποψη - είναι μεγάλο, σας δίνει πολλές επιλογές, διαθέτει αρκετά δευτερεύοντα events, και εν τέλει, είναι εθιστικότατο.

Όμως, το ίδιο το gameplay είναι το στοιχείο του Dirt 3 που κλέβει την παράσταση. Πολύ απλά, το παιχνίδι προσφέρει οδηγική απόλαυση. Ο χειρισμός των οχημάτων είναι εξαιρετικός, και πάνω απ' όλα διασκεδαστικός. Ουσιαστικά, είναι κλασικός χειρισμός racer της Codemasters, if you know what I mean. Διαφέρει ανάλογα με το είδος οχήματος, και επηρεάζεται άμεσα από τις συνθήκες της πίστας και τις ρυθμίσεις που έχετε κάνει. Θα κληθείτε να οδηγήσετε σε άσφαλτο, χώμα και χιόνι, κάποιες φορές υπό βροχή ή χιονόπτωση, ακόμα και νύχτα. Οι επιλογές ρυθμίσεων που υπάρχουν είναι απλές και βασικές, και ακριβώς γι αυτό μπορούν να κάνουν τη διαφορά αν “παίξετε” μαζί τους. Υπάρχουν επίσης και διάφορες συνηθισμένες βοήθειες, όμως, όπως πάντα, σας προτείνω να τις απενεργοποιήσετε όλες. Το μόνο που κάνουν είναι να σας καθυστερούν και δεν σας αφήνουν να απολαύσετε στο έπακρο τα “θηρία” που οδηγείτε. Επίσης όπως πάντα, η εσωτερική κάμερα είναι η καλύτερη, και ειδικά στο Dirt 3, δίνει ρέστα.

Πανέμορφο.

Kαι φτάνουμε στο θέμα του rewind, το οποίο, όπως γνωρίζετε, απεχθάνομαι. Στο Dirt 3 όμως, (με) ενοχλεί πολύ λιγότερο από ότι στο Forza ας πούμε, ακριβώς επειδή μιλάμε για off-road racer. Σε κάθε αγώνα έχετε τη δυνατότητα να πάτε λίγο πίσω το χρόνο πέντε φορές, προκειμένου να διορθώσετε τα λάθη σας. Σε αρκετές περιπτώσεις, τις χρησιμοποίησα όλες. Άλλοτε, δεν χρησιμοποίησα ούτε μία. Εξαρτάται από το είδος αγώνα που παίζετε και το πόσο καλοί είστε σε αυτό. Το καλό είναι ότι όσο πιο σπάνια χρησιμοποιείτε το rewind, τόσους περισσότερους πόντους εμπειρίας κερδίζετε. Σε γενικές γραμμές, το Dirt 3, λόγω της φύσης του, ίσως να ήταν υπερβολικά δύσκολο για τους άπειρους παίκτες αν δεν είχε rewind. Δεν επικροτώ την προσθήκη του, αλλά την καταλαβαίνω.

Το gameplay μετράει, το career επίσης, οπότε το μόνο που μένει για να δέσει το γλυκό είναι το multiplayer. Ε λοιπόν, και αυτό είναι κορυφαίο. Το Dirt 3 υποστηρίζει split-screen για δύο, και, το κυριότερο, online για έως οκτώ παίκτες. Οι επιλογές που έχετε στο online είναι εξίσου πολλές. Τα διάφορα είδη αγώνων που περιέχει το παιχνίδι, είναι ομαδοποιημένα σε διαφορετικά γκρουπ, ώστε να καλύπτουν όλα τα γούστα. Για παράδειγμα, αν θέλετε να τρέξετε σε πίστες με γύρους, επιλέγετε circuit racing και σας βγάζει είτε αγώνες rally cross, είτε αγώνες με φορτηγά ή buggies. Από την άλλη, η επιλογή hardcore ας πούμε, είναι για σοβαρούς παίκτες, καθώς απενεργοποιεί όλες τις βοήθειες, αφαιρεί κάθε είδους HUD και εξαναγκάζει τη χρήση εσωτερικής κάμερας.Το πιάνετε το νόημα. Με την πρόοδό σας στο multiplayer, ανεβαίνετε level, ενώ ταυτόχρονα κερδίζετε πόντους εμπειρίας που σας φέρνουν προσφορές από νέες ομάδες και στο career, καθώς το σύστημα είναι ενιαίο. Πολύ όμορφα. Το multiplayer είναι διασκεδαστικό και γεμάτο με κόσμο, οπότε θα περάσετε καλά. Απλά, στους αγώνες σε κλασικές πίστες με γύρους, να είστε έτοιμοι για τα καθιερωμένα τρακαρίσματα στην πρώτη στροφή. Όπως σε όλα τα online racers, έτσι και εδώ, είναι θέμα... επιβίωσης, λόγω της ανωριμότητας των περισσότερων παικτών.

Οι αγώνες Gymkhana είναι διασκεδαστικοί... αλλά όχι για όλους.

Όλα τα παραπάνω πλαισιώνονται από έναν εξίσου κορυφαίο τεχνικό τομέα. Το Dirt 3 είναι κουκλί. Πανέμορφα μοντέλα οχημάτων, εκπληκτικά σχεδιασμένα εσωτερικά (στο 360 το Avatar σας κρέμεται από τον καθρέφτη), εντυπωσιακά περιβάλλοντα, φοβερά εφέ (θα πάθετε πλάκα ειδικά με τη σκόνη και το χιόνι), μαμάτη αίσθηση της ταχύτητας, και ομαλότατο frame rate, με σπάνιες πτώσεις. Αντίθετα, έχω παράπονα από το μοντέλο ζημιών, το οποίο θα έπρεπε να είναι πιο εκτενές. ΟΚ, φεύγουν ρόδες και εκτοξεύονται κομματάκια, αλλά δεν είναι δυνατόν να σκάω με 150 χιλιόμετρα σε κορμό και να στραπατσάρεται η μάσκα αλλά όχι το κύριο σασί. Μιλώντας για τον τεχνικό τομέα, να σημειώσω και τη δυνατότητα που σας δίνεται να ανεβάζετε replays στο Youtube. Γενικώς, το Dirt 3 είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά παιχνίδια που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή και αποδεικνύει ότι οι HD κονσόλες μπορούν ακόμα να μας εκπλήξουν ευχάριστα.

Ο ηχητικός τομέας κινείται σε ανάλογα επίπεδα. Εκπληκτικοί οι ήχοι των μηχανών, ρεαλιστικά τα εφέ, ουσιαστικά βοηθητικός ο συνοδηγός. Ακόμα και η μουσική επένδυση είναι καλή. Οι φλύαροι και κουραστικοί “managers” σας στο career είναι η μόνη παραφωνία σε όλα αυτά.

Tα θρυλικά Group B επιστρέφουν.

Το Dirt 3 είναι ένα διαμάντι. Προσωπικά, δεν περίμενα να είναι τόσο καλό. Από την άλλη, με βάση την ιστορία της Codemasters στην κατηγορία των racing, μάλλον έπρεπε να το περίμενα. Χωρίς να προσφέρει κάτι το επαναστατικό, το παιχνίδι έχει όλα τα στοιχεία που ζητούν οι fans του συγκεκριμένου είδους. Κρίμα που η Codies δεν έχει τα δικαιώματα του WRC. Για να μη σας τα πολυλογώ, το Dirt 3 είναι το καλύτερο rally game της γενιάς (κάνει το rally του GT5 να φαίνεται αστείο) και ένα από τα καλύτερα racers γενικώς. Τσιμπάτε χωρίς δεύτερη σκέψη!

+ Απολαυστικό gameplay/χειρισμός
+ Χορταστικό career mode
+ Εξαιρετικό multiplayer
+ Εκπληκτικά γραφικά και ήχος
+ Ικανοποιητική ποικιλία αυτοκινήτων από το παρόν και το παρελθόν

- Το μοντέλο ζημιών είναι κατώτερο των προσδοκιών
- Επαναλαμβανόμενες πίστες
- Φλύαροι managers στο career
- Η ανάγκη εκπλήρωσης των αγώνων Gymkhana σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως ξενίσει κάποιους

BAΘΜΟΛΟΓΙΑ: 9.0

Πλατφόρμα: Xbox 360 (review), PS3, PC
Έκδοση: Namco Bandai
Ανάπτυξη: Codemasters
Διάθεση: Namco Bandai Hellas
Είδος: Racing
Παίκτες: Single-player, multiplayer
Επίσημο Site: www.dirt3game.com
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 24/5/2011
PEGI: 12

 • mega cd maniac

  Πολυ καλη παρουσιαση,το εχω σχεδον απο την πρωτη μερα λανσαρισματος και το εχω λιωσει,ποιοτητα και γραφ ικαστα καλυτερα τους 🙂

 • Dimokritos

  καλα... 2 παραγραφους διαβασα, ειδα μια εικονα και το εβαλα στο steam να κατεβαινει

 • NemesisN7

  Θα το πάρω.Περίμενα το review να δω τι λέτε,και τώρα που είδα την βαθμολογία θα το πάρω σίγουρα.Εγώ και μήνες είμαι πορωμένος με το Dirt 3.
  By the way ενδιαφέρον και κατατοπιστικό review Termi (Κ.Σπύρο). ΄-)

 • Tony

  Σίγουρη αγορά,απο τα στανταράκια στη λίστα μου

 • JM

  Εμενα δεν μου αρεσε....

 • NemesisN7

  🙁 Γιατί βρε..?

 • naruto14

  Πολύ καλό review. Έχω όμως μια απορία. Το rewind τι είναι και πως γίνεται?

 • Dimokritos

  αν καταλαβα καλα ειναι το ιδιο που υπηρχε και στην formula 1 2011. στην formula μπορουσες αν κανεις ενα λαθος να πας στο replay και να γυρισεις 10-15 sec πισω. λογικα και εδω αυτο ειναι

 • http://game20.gr Terminator

  Όπως το λέει ο Δημόκριτος.

 • JM

  NemesisN7, γιατι η extreme αδρεναλινη που σε ανεβαζε στα υψη....δυστυχως δεν ειναι παρουσα. Το DiRT 2 ειλικρινα για μενα ηταν το καλυτερο rally game που εχει βγει!

  Οσο για το DiRT 3, η Codemasters για μενα το γυρισε σαν ενα βαρετο "Colin McRae 2005"......

  Κριμα: εγω θα το εβαζα ενα 6,5 και πολυ το ειναι..... :/

 • Dimokritos

  δεν νομιζω να ειναι τοσο χαλια... για να του εβαλε ο τερμι 9 σημαινει οτι ειναι παιχνιδαρα... με προβληματιζει ομως αυτο που λες για το δυσκολια. στην f1 2011 στο μετριο επιπεδο χωρις βοηθειες δεν παλευοταν...

 • pgetsos

  ωραια παρουσιαση, το σκεφτομαι για αγορα...

  btw, ποτε ηταν το τελευταιο 10ρι? 😀

 • http://game20.gr Terminator

  Δεν συγκρίνεται το F1 με το Dirt.

  Racer με βοήθειες δεν παίζω (σχεδόν) ποτέ, χάνεται η απόλαυση. Τσιμπήστε το το Dirt, δε θα το μετανιώσετε.

  Τελευταίο 10 το GT5.

 • Dimokritos

  grand turismo 5

 • NemesisN7

  Εγώ θα το πάρω,όταν κατέβει η τιμή του.Τώρα δεν είναι αναγκαίο γιατί δεν έχω PC.

 • pgetsos

  εγω για την ps3 εκδοση θα παω... τιμονι δεν εχω και με τα βελακια δεν παιζεται :p

  να φανταστω πολυ ανωτερο απο το wrc ε?

 • http://game20.gr Terminator

  Πάρε ενσύρματο χειριστήριο 360 να παίζεις και στο PC.

 • http://blackfoxnet.positivehosting.com/Insite Blackfox

  Καλό το παιχνίδι [για 8] , αλλά πρέπει να σημειωθεί πως ακόμα και Updated [στην έκδοση 1.1 για PC] έχει σοβαρότατο πρόβλημα σε πίστες που έχουν βροχή με Crossfire.Παθαίνεις επιληψία για πλάκα [χωρίς πλάκα]. Όλα αυτά με ότι τελευταίο βγαίνει σε drivers και application profiles για ATI [4870].

 • Γιάννης

  Το έχω από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας του.Καλό Review Terminator. Σε αυτό που έχεις μεγάλο δίκιο τερμι είναι οι επαναλαμβανόμενες πίστες. Μπράβο πάντως.Ωραία εικόνα η πρώτη.

 • daredevil

  Για εμένα το συγκεκριμένο παιχνίδι πέθανε στο Colin McRae Rally 5.0. Μέχρι εκεί ήταν καταπληκτικό, έπαιζες μια ντουζίνα χώρες με ένα κάρο πίστες σε χώμα σε άσφαλτο και με καιρικές συνθήκες και ζούσες ένα πραγματικό WRC. Όλα τα DiRT, για μένα προσωπικά, είναι και θα παραμείνουν αποτυχίες για όσο θα συνεχίζουν αυτό το στυλ TOCA. Εγώ αναπολώ τις στιγμές τις παλιές και πραγματικά θα ήθελα να έβγαζαν ένα DiRT 4 που να ήταν σαν τα παλιά καλά Colin McRae Rally.

 • http://game20.gr Terminator

  Να τονίσω επίσης τους αγώνες rally cross, χαλαρά το πιο διασκεδαστικό είδος αγώνων.

  Dare σε καταλαβαίνω, και μένα οι αναμνήσεις μου από τη σειρά όσο ήταν Colin είναι πολλές αγαπημένες. Αλλά δώσε στο Dirt 3 μια ευκαιρία 😉

 • Agony

  Μπράβο ωραίο Review , θα διαφωνήσω για το WRC του GT5 όμως πιστεύω ότι τα αυτοκίνητα έχουν καλλίτερο model system (Premium)από το Dirt 3 ,φυσιολογικό όμως είναι γιατί το Dirt 3 έχει καλλίτερο damage system και καλλίτερο περιβάλλον.
  Είναι πιο "χαβαλεδιαρικο" το DIRT3 αλλα το WRC του GT 5 με τιμόνι είναι κλάσεις πιο αληθοφανές.Και το λέω εγώ που ερασιτεχνικά έχω οδήγηση σε διαδρομή WRC.

 • Deathracer2009

  Λοιπον απο τη στιγμη που εφυγε το ονομα του ColinMcRae απο το Dirt 3 τοτε αυτοματα παυει να ειναι ενα Colin παιχνιδι. Τα Dirt games ειναι στην κατηγορια racing λιγο απ'ολα οποτε ξεφευγει απο τα παλαια παιχνιδια.

  YΓ. Αυτο ισχυει και για το Shift 2 το οποιο ορισμενοι το θεωρουν ακομα ενα Need For Speed. 😛

 • Moontraveller

  Βεβαια εχει και ενα τεραστιο αγκαθι το οποιο ειχε και το 2.Σπανια θα παιξεις online και να μην υπαρχει τουλαχιστον ενας μεσα που εχει cheatαρει.Χαρακτηριστικα προχθες υπηρχε ενας που δεν μπορουσε να το κρατησει με τιποτα στο δρομο και παντα στο τελος ηταν πρωτος.Το ιδιο χαλι ηταν και στο Dirt 2,Κατα τα αλλα πολυ καλο παιχνιδι!

 • Giannis Giapitzakis

  Τα ίδια γίνονται σε όλα τα Ράλι: Τα ίδια και στο Forza Motorsport 3, τα ίδια και στο SEGA rally Online arcade.

 • http://game20 HLIAS810

  αγορα...

 • pmx

  @Termi

  γιατί τέτοια απέχθεια για το rewind , εγώ το θεωρώ μεγάλη έλλειψη στα racing games που δεν υπάρχει πχ στο GT5 παίζω ένα δεκαπεντάλεπτο κάνω ένα λάθος σε μια στροφή και μετά πρέπει να το ξαναπαίξω από την αρχή

 • http://game20.gr Terminator

  Aυτό είναι το ρεαλιστικό.

 • Dimokritos

  ναι αλλα δεν ειμαστε επαγγελματιες οδηγοι... στην formula 1 2011 ας πουμε εγω δεν το χρησιμοποιουσα καθολου γιατι γουσταρα πολυ να σκασουν οι ροδες η να σπασει καμια αεροτομη στον τελευταιο γυρο

 • Agony

  Συμφονω με τον Τερμι. Racing Game με REwind? ακομα και Skidmarks να πεζα που ειναι ARCADE δεν ειχε rewind .
  To GT ειναι ενα ειδος μονο του μην το συγκρηνουμε .Παιχνιδαρες FOrza NFS DIRT αλλα οκ το βαθος του GT5 δεν το εχουν.

  Ρε παιδια γιατι να μην ειμαστε οκ με το τι μας προσφερει το καθε game ?
  Ολοι θα θελαν damage system DIRT , SOUND SHIFT 2 , Graphics GT5 Premium,
  Menu maps and Tracks Car List Forza .

  Αλλα αυτο δεν προκητε να γινει οποτε ας απολαυσουμε το καθε game for what it is.

 • Agony

  Termi. Σε τι TV κανεις το review? Διοτι σε Philips LED 3d 46 φαινοντε πολυ χειροτερα τα car graphics απο τα premium.
  Σε ενα φιλο σε LG TFT same 1080p ηταν τοσο blur που οντος δεν φαινοντουσαν ατελειες

 • GARRETTGR

  Το παιχνιδι ειναι απλα εκπληκτικο το κατεβασα απο το steam και το απλωσα σε 40 tv με ultra settings στα γραφικα σε καθαρο 1080 και πραγματικα τριβεις τα ματια σου με την ποιοτητα παρα πολυ διασκεδαστικο παιχνιδι με πληρη υποστηριξη xbox 360 controller. Το συστηνω ανεπιφυλακτα σε ολους τους φιλους του αυτοκινητου.

 • gerasimos

  Agony
  σε lg 32 led πρεπει να το κανει.

 • JM

  Δεν ξερω για εσας....αλλα για μενα ηταν καθαρα ΜΑΠΑ!

  Δημοκριτε, του Τερμι μπορει να του αρεσει, εμενα προσωπικα οχι ιδιαιτερα...μην πω και Καθολου!

  Και ουτως η αλλως….δεν μπορει καποιος να αλλαξιε την αποωεις του αλλου, γιατι εχουμε ολοι διαφορετικα….»γουστα».

 • Dimokritos

  γιαυτο λεω οτι εμπιστευομαι τον τερμι... γιατι ειναι ειδικος σε αυτα αν ηταν ετσι θα ανοιγαμε ολοι site για games

 • JM

  Ε, εσενα μπορει να μην σου αρεσει! 😛 Κανε αμα θες αυτο που κανω και εγω:

  Αμα εισαι γραμμενος σε βιντεο κλαμπ, καλυτερα νοικιασε το παρα να σκασει ενα 60αρι και ισως λεω ΙΣΩΣ να μην σου αρεσει και κλαις υστερα για τα λεφτα που "εσκασες"... 😛

 • trib

  Ρε παιδιά συγγνώμη κιόλας αλλά διαφωνώ κάθετα με τις απόψεις σας.

  - Το gameplay θα το χαρακτήριζα από κακό εώς χείριστο, τέρμα arcade που ο χωματόδρομος είναι σαν άσφαλτος και δεν υπάρχει περίπτωση να σου φύγει το αυτοκίνητο αν πάς normal.
  - Τα φρένα είναι σαν ακινητοποίηση του οχήματος και όποτε και όπου το πατήσεις πίανει σαν άγκυρα, οπότε δεν τρακάρεις για κανένα λόγο.
  - Στις πίστες με αντιπάλους τους προσπερνάς λες και δεν υπάρχουν.
  - Ήθελα αυθεντικό rally παιχνίδι σαν το WRC
  - Είναι βλακέια ο ορισμός της σεζόν να είναι να παίζεις αγώνες όπως το Need For Speed.

  Για άλλη μια φορά απογοητεύει τους φαν του Rally και κακώς επένδυσα πάνω του, το μετάνιωσα.

 • http://game20.gr/reviews/dirt-3-review-2355/ jake

  Παιδες μηπως ξερη καποιος απο εσας...που μπορω να βρω μονο το serial nuber για pc...

 • http://game20.gr/reviews/dirt-3-review-2355/ jake

  Αφιστετο το βρικα XD XD

 • http://game20.gr/reviews/dirt-3-review-2355/ jake

  Guys ξερη μηπως καποιος απο εσας...πως μπορω να βγαλω την βοηθεια δλδ τα βελακια που σου εχει η πιστα κατο στο πατωμα μου τιν δινει λιγακι βασικα αρκετα 😛 😛

 • http://www.youtube.com/watch?v=wj1jX0mFtLc MENIS_FF.C

  Έπαιξα λίγο Capture the flag, πέθανα στο γέλιο, πραγματικά οτι να ναι! Καλύτερα οι να μπαίνουν εκεί και να βγάζουν το άχτι τους, πάρα να μπαίνουν στο κανονικό race, και να γαμάνε τον αγώνα!

 • http://game20.gr Terminator

  Παίξε hardcore 🙂

 • spirosvii

  παίζω colin mc rae από τότε που βγήκε, αυτό εδώ είναι το καλύτερο που έχω παίξει ποτέ. Είχα ανησυχήσει με την βλακεία το dirt2 αλλά αυτό εδώ αξίζει 10' (με τόνο)

 • Baritakis23

  Πρωτο racing game που δοκιμασα ηταν το Dirt 2 και μου αρεσε αρκετα... μαλλον το Dirt 3 ειναι πολυ καλητερο οποτε θα αξιζει να το αγορασω..

 • http://game20.gr Terminator

  Τσίμπα

 • http://www.youtube.com/watch?v=JHz9Vy1lYZY&list=UUhG0ItyD0hkKB3g5ByVzCWA&index=1&feature=plcp MENIS_IX

  Εχω πρόβλημα στο να συνδέσω τον λογαριασμό του Youtube, ενώ βάζω κανονικά τα στοιχεία μου λέει οτι δεν είναι σωστά... τι στο καλο???