alt text

Το θέμα των τελευταίων ημερών είναι η φήμη του Digital Foundry ότι από τα 8GB RAM του PS4, μόνο τα 5GB είναι για παιχνίδια, καθώς το λειτουργικό σύστημα της κονσόλας απασχολεί την υπόλοιπη μνήμη. Όμως σύμφωνα με τον Brian Provinciano, ο οποίος είναι ο δημιουργός του Retro City Rampage και αναπτύσσει νέο τίτλο για το PS4, η εν λόγω φήμη δεν ισχύει. Δυστυχώς, ο Provinciano περιορίζεται σε αυτό και δεν αναφέρει πόση RAM ο ίδιος γνωρίζει ότι το PS4 αφιερώνει σε παιχνίδια και λειτουργικό. Πάντως, κάποιοι "insiders" στο Neogaf αναφέρουν ότι η μνήμη του συστήματος για παιχνίδια είναι 6GB. Όπως και να 'χει, πολύ κακό για το τίποτα. Με τα 512MB του PS3 βλέπουμε παιχνίδια όπως το The Last of Us, οπότε φανταστείτε τί έχουμε να δούμε στο PS4. Σχόλια;

Thanks minas.

 • Bill B.

  Απάντησες μόνος σου Termi... 'με τα 512MB του PS3 βλέπουμε παιχνίδια όπως το The Last of Us, φανταστείτε τί έχουμε να δούμε στο PS4'

  Τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

  • Nicholas

   Έτσι ακριβώς!

 • cristosf

  ήταν φανερό ότι ήταν ψέματα.
  όπως ξέρουμε τα αρχικά σχεδία της sony ήταν για 4gb και την τελευταίε στιγμή αποφάσισε να βάλει 8gb.αν ακολουθούσε το αρχικό πλάνο θα είχε μόνο 500 mb για τα παιχνίδια;

  • http://game20.gr Terminator

   Φυσικά και όχι, είναι αναλογία που εξαρτάται από τη συνολική ποσότητα μνήμης

   • cristosf

    δεν παίζει ρόλο η αναλογία.στα windows αν έχεις 4gb η 16gb το λειτουργικό θα χρησιμοποιεί την ίδια ποσότητα μνήμης και ότι μένει για τα υπόλοιπα.

    • Bill B.

     Καλά λέει ο Termi, από το σύνολο εξαρτάται. Άν ήταν 4GB στο σύνολο, δεν θα έπιανε το OS 3,5GB χώρο όπως μπορεί να πιάνει τώρα με τα 8GB. Θα ήταν μικρότερο, και έτσι η μνήμη για τα παιχνίδια θα ήταν μεγαλύτερη.

     Ανάλογα με την συνολική ποσότητα, παίζουν και τα ποσοστά σε OS και παιχνίδια. Δεν έχουν δηλαδή ένα βασικό OS των 3,5GB και το βάζουν παντού...το προσαρμόζουν στις ανάγκες του συστήματος.

     • Bill B.

      Σε αντίθεση με τα Windows που πιάνουν συγκεκριμένο χώρο, είτε έχουμε 4GB RAM είτε 8GB.

      • patentas

       Εγω περιμένω να δω να λέτε οτι θα επιλέξετε το PS4 επειδή έχει 8Gb ram και όχι το One επειδή έχει 7Gb. H το αντίθετο.
       Γιατί θυμάμαι οτι οταν βγήκε το ps3 λέγανε όλοι για τον cell και πόσους πυρήνες είχε και τελικά σε όλα σχεδόν τα παιχνίδια που έχουνε βγει και γίνεται σύγκριση λίγο έως πολύ το 360 είχε καλύτερα γραφικά... Τελευταίο παράδειγμα το crysis 3 που στο 360 είναι καλύτερο. Και τελικά σαν δικαιολογία ακούγαμε οτι είναι πολύπλοκος επεξεργαστής και κάτι τέτοια.. Που μετά απο τόσα updates στο λειτουργικό του ps3 δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Η ιστορία το έχει αποδείξει. Μην στέκεστε εκεί γιατί η sony την πάτησε ήδη μια φορα με το marketing. Ελπίζω να μην το ξανακάνει..
       Και μία επιπρόσθετη ανάλυση. Γιατί δεν έχει καλύτερα γραφικά το ps3 αφου έχει καλύτερο επεξεργαστή? Επειδή δεν παίζουμε strategy που απαιτούνε πολύ επεξεργαστική ισχύη. Τα περισσότερα παιχνίδια χρησιμοποιούνε κατα 80% την κάρτα γραφικών. Τι να τον κάνεις τον 6-7 πύρηνο επεξεργαστή όταν έχεις μια μέτρια κάρτα γραφικών?
       Και στο αντίστοιχο παρόν θα αναφέρω οτι με μια μέτρα κάρτα γραφικών η αύξηση των επιδώσεων απο DDR3 σε DDR5 ΜΠΟΡΕΙ να είναι και ενα 5%..
       Καλός ή κακός όταν π.χ. στείνεις pc δεν σκάς 500€ για επεξεργαστή και 150€ για κάρτα γραφικών.. τσάμπα τα λεφτα. Πρέπει να βρούμε την ιδανική ισορροπία.
       Πιο παλιά έβγαινε κάρτα γραφικών 150€ με 4gb Ram! Έλεος!
       Υ.Γ Επιτρέψτε μου να κάνω μια ανάλυση,, έχω την gtx260 αλλά η κακομοίρα ακόμα τα καταφέρνει.. 🙂 Η καλύτερη της σειράς τότε ήταν η gtx295 (2xgtx285) H 295 λοιπόν κάνει χρήση της ddr3 μνήμης στα 896-bit με ταχύτητα διαμεταγωγής δηλαδή "Memory Bandwidth" 223.8GB/sec. H gtx 285 έχει Memory Interface 512-bit και Memory Bandwidth 159.0 GB/sec.
       ΘΑ ΣΑΣ ΔΙΑΦΩΤΗΣΩ ΚΑΠΩΣ λέγοντας ότι μια DDR5 μνήμη στα 384-bit έχει Memory Bandwidth 288.4 GB/sec! Και τέτοια μνήμη έχει η GTX 780 (700€ κάρτα!)
       Δηλαδή εδω και χρόνια που ήταν η 295 έποιανε "σχεδόν" την ίδια ταχύτητα στην μνήμη την 780.
       Λογικό είναι σήμερα να έχουμε ddr5 λόγο μικρότερης αρχιτεκτονικής κατασκευής και κυρίως χαμηλότερης κατανάλωσης. Το έλεγα και σε άλλο θέμα αλλά με χλευάζατε. Μην κολάτε στα ddr3-5 το Memory Interface παίζει τρομερό λόγο! Αν έχει 1024-bit (σήμερα γίνεται αυτό) φτάνει άνετα την ddr5 της GTX780 των 700€ που είναι 2-3 ίσως και 5-6 😛 φορές πιο γρηγορη απο τις APU...
       ΣΥΓΓΝΩΜΗ για το μεγάλο post αλλά πρέπει να γίνω αναλυτικός. Είναι η φύση του θέματος τέτοια.. Περιμένω διάλογο..

       • Bill B.

        Αχαχα τι διάλογο περιμένεις ρε' συ τώρα? Πραγματικά το σχόλιό σου πιάνει πολλά θέματα, τα αναλύει μια χαρά, και θα το χαρακτήριζα πλήρες. Εύγε... 🙂

       • CaveJohnson

        Εντάξει, 384 bit δίαυλο με ddr5 έχει και η 7950 που κάνει ~300, δε χρειάζεται να πας τόσο ψηλά όσο λες. Επίσης τα 288 GB/sec με τα 223 δεν τα λες και "σχεδόν" ίδια, μιλάμε για 30% διαφορά. Τέλος, θα συμφωνήσω οτι ο δίαυλος έχει τεράστια σημασία, αλλά δε νομίζω οτι υπάρχει κάρτα που να έχει 1024 bit bus. Δώσε κανά link.

        • patentas

         Αναφέρομαι στην 780 για να δείξω οτι σε μία τέτοια κάρτα αυτή η μνήμη είναι αρκετή.
         Επίσης η gtx295 είναι κάρτα του 2008-2009. Μετά απο τόσα χρόνια γίνεται να την φτιάξουν με 1024-bit. Αφου επέλεξαν ddr3.. για όλα υπάρχει πρώτη φορά..
         Αλλά ακόμα και να έχει 896-bit (τεχνολογία 01-2009) κάνοντας τον αναλογισμό... θα χρησιμοποιήσουν 30% πιο γρήγορη μνήμη σε μια κάρτα 300%(τουλάχιστον) πιο αδύναμη.. ε..
         Και επειδή το έψαξα λίγο ακόμα η απόδοση σε GFLOPs μίας GTX 295 είναι 1788.480 (1062.72 η gtx 285). Μια GTX780 σε Single Precision βγάζει 3977GFLOPS..
         ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ μεντέλο της AMD o A10-6800Κ (που χρησιμοποιεί DDR3! 😉 ) που θα είναι αντίστοιχος των PS-ONE βγάζει... 779 GFLOPS! κλάμα... Ακόμα και η ταπεινή μου gtx260 βγάζει 804GFLOPS..

        • patentas

         Αναφέρομαι στην 780 για να δείξω οτι σε μία τέτοια κάρτα αυτή η μνήμη είναι αρκετή.
         Επίσης η gtx295 είναι κάρτα του 2008-2009. Μετά απο τόσα χρόνια γίνεται να την φτιάξουν με 1024-bit. Αφου επέλεξαν ddr3.. για όλα υπάρχει πρώτη φορά..
         Αλλά ακόμα και να έχει 896-bit (τεχνολογία 01-2009) κάνοντας τον αναλογισμό... θα χρησιμοποιήσουν 30% πιο γρήγορη μνήμη σε μια κάρτα 300%(τουλάχιστον) πιο αδύναμη.. ε..
         Και επειδή το έψαξα λίγο ακόμα η απόδοση σε GFLOPs μίας GTX 295 είναι 1788.480 (1062.72 η gtx 285). Μια GTX780 σε Single Precision βγάζει 3977GFLOPS..
         ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ μεντέλο της AMD o A10-6800Κ (που χρησιμοποιεί DDR3! 😉 ) που θα είναι αντίστοιχος των PS-ONE βγάζει... 779 GFLOPS! κλάμα... Ακόμα και η ταπεινή μου gtx260 βγάζει 804GFLOPS..

         Edit..
         Μπορεί ο Α10-6800Κ να είναι τετραπύρηνος στα 4,1/4,4ghz αλλά των ps-one είναι οχταπύρηνος όμως στα 1,6ghz... Το ίδιο πράγμα, ίσως και χειρότερα.
         Επίσης η κάρτα των APU θα είναι η 8670. Αναλυτικά εδω.
         http://www.amd.com/us/products/desktop/graphics/8000/Pages/8670.aspx#2
         Οι υπόλοιπες πηγές μου ήταν εδω.
         http://www.amd.com/us/Documents/3513_AMD_Elite_Series_APU_Product_Summary_v1_May2013.pdf
         http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_Nvidia_graphics_processing_units#GeForce_200_Series
         http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_Nvidia_graphics_processing_units#GeForce_700_Series

       • billgold

        Φίλε για αυτό που λες στο μεγάλο ποστ για το ps3 και τον cell που ενώ ήταν καλύτερος το 360 έβγαζε καλύτερα γραφικά στα multiplatform σωστό από τη μία αλλά δες τα γραφικά στις αποκλειστικότητες των δύο εταιριών, δες τα γραφικά στο the last of us και στο uncharted 3 και σύγκρινέ τα με αυτά του halo και τις άλλες αποκλειστηκότητες της ms.

        Αν κάποιος developer είχε τη διάθεση να μάθει τον cell όπως πρέπει θα είχε τη δυνατότητα στα multiplatform να βγάλει πολύ καλύτερα γραφικά από ότι στο 360.

        • patentas

         Οκ πάνω σε αυτό δεν έχω άποψη μιάς και δεν είχα ούτε έχω κονσόλα... μετά το Master System! 😀

  • jil

   cristosf στην αρχή όμως έλεγαν πως τα παιχνίδια θα χρησιμοποιούν 7gb RAM.

 • spyros

  Ναι ρε παιδια 6 Giga Ram ειναι υπερ αρκετη!Αντε σε λιγοτερο απο ενα μηνα θα μάθουμε και ημερομηνία κυκλοφορίας και άλλα επίσημα νέα!

 • Nerven

  Το μόνο σίγουρο είναι οτι θα δουμε τρελό jawdroping effect μετά το 2014 και μετέπειτα. =)

 • AlexGamer21

  Που να χει 5kilobyte..... Αυτο που θελω να μου δωσει ειναι ΠΑΙΧΝΙΔΑΡΕΕΕΣΣΣΣ!!.....

 • http://www.youtube.com/user/stohos Nyxteridas

  Δεν μπορώ ρε γαμώτο να το βλέπω άλλο σε photos...Το θέλω ΤΩΡΑ! :p

 • jil

  Termi κάνεις λάθος, το ps3 έχει μόνο 256MB μνήμη για τα παιχνίδια. Το xbox 360 έχει 512MB.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Xbox_360
  http://en.wikipedia.org/wiki/PlayStation_3

  • Bill B.

   256 MB system and 256 MB video... Do the math!

   • Bill B.

    Σαν σύνολο πιστεύω το γράφει! Και όχι ξεχωριστά!!

    • Dominus

     Εχει split memory pool το PS3...

    • jil

     Ναι αλλά ρε φίλε Bill B. Εγώ το λέω γιατί όπως καταλαβαίνεις μόνο τα 256MB είναι εφικτό να αξιοποιηθούν από τα παιχνίδια όπως το The Last of Us που λέει ο Termi. Αν και δεν ξέρω πόση μνήμη μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα παιχνίδια στο 360.

     • Bill B.

      Ε πάντως ισχύει αυτό που είπαμε. Αν βλέπουμε τέτοια παιχνίδια με αυτές τις μνήμες, φαντάσου τι θα δούμε με των νέων κονσολών. Τέλος πάντων!

      • jil

       Αυτό ακριβώς. Και εμείς καθόμαστε και μαλώνουμε.

 • Julian

  Εχω αρχισει και πιστευω οτι αυτη η μανια με τα speccs ειναι επιτεδευμενη για να μην ασχολουμαστε με την μετριοτητα των παιχνιδιων.

  • jil

   Εννοείς πως οι εταιρίες το κάνουν επίτηδες;;;

   • Julian

    Περισσοτερο τα περιοδικα/site/blog που ασχολουνται με αυτα.. Σε ενα gaming κοσμο που το το COD καθε χρονο σκοραρει 9αρια οντας το ιδιο παιχνιδι, και το νεο γυαλιστερο υπερπαραγωγη αλλα πολυ μετριο blockbuster της EA σκοραρει 8.5 πρεπει να εχεις κατι να ασχοληθεις.

    • jil

     Έχεις δήκιο, αντί για την ουσία που είναι τα games μιλάμε και μαλώνουμε για ασήμαντους αριθμούς.

  • Zaratoth

   Ακριβώς οι σκέψεις μου.

   • Γιάννης

    Έχεις δίκιο έχουμε χάσει όλη την ουσία Julian.

    Off Topic (lol)
    Το xbox one είναι κατά 1 γραμμάριο πιο ελαφρύ από το ps4! Termi κάν' το θέμα να γελάμε από κάτω με τα σχόλια 😆

 • petsas

  περιμενω το funboy του xbox οταν τελικα ανακοινωθει η ακριβης μνημη ραμ του ps4 για παιχνιδια να βγει να μας πει ποιος γελαει τωρα τελικα φιλικα παντα ξερει αυτος 😀

  • Στελιος Βαρδακης

   2 μερες και ακομα ανακοινωση !!
   LOVE YOU <3333 😀

 • PanosGR

  ESRAM το PS4 δεν εχει??????

  • jil

   ΟΧΙ. Θεωρητικά δεν την χρειάζεται αφού έχει γρηγορότερη μνήμη από του One αν και η ESRAM στο One είναι πιο γρήγορη από την μνήμη του ps4.

   • minas

    θεωρητικα...Γιατι με 32mb esram που ειναι γρηγορα και απο την αλλη με 5Gb ddr3 ram που ειναι εξαιρετικα αργα...Νομιζω οτι δεν υπολογιζετε σωστα το ποσο μεγαλο bottleneck ειναι 5gb ddr3 ειναι αναλογικα...Δεν ειναι κατι που ακομα και 32Mb edram δεν θα μπορουσε να φερει βολτα...Ζητας με λιγα λογια απο 32Mb να σηκωσουν το 80% του φορτιου...Θεωρητικα καλη κινηση για να μπορεσει να ανταπεξελθει η αργη ddr3 αλλα πρακτικα φαινεται αχρηστο...

 • Μπαστουνόβλαχος

  Το θεμα ειναι πως ολα οσα λεγονται εδω και αλλου, δεν ειναι θεωρητικα, αλλα προσωπικες (και συνηθως αυθαιρετες) αποψεις του καθενος. Αμφιβαλλω και στο ελαχιστο, αν υπαρχει εστω και ενας εδωμεσα ο οποιος να ξερεις πραγματικα σε βαθος τι ειναι αυτα τα πραγματα και τι ρολο παιζουν πραγματικα.

  Το να αντιμετωπιζονται αυτα τα πραγματα απλα ως νουμερα και να λεμε 5>3 ή 1,92>1,4 ή οτιδηποτε αλλο, και σε συνδιασμο με την προτιμηση του καθενος προς το ενα ή το αλλο μηχανημα να βγαινουν συμπερασματα, ειναι απλα ανευ σημασιας.

  *Και προτου μου επιτεθουν τα φανμπογια, δεν ξερω ποιο ειναι καλυτερο ή δυνατοτερο ή πεστε το οπως θελετε και στην τελικη πολυ που χεστηκα κιολας.

 • Havokalex

  Ενδιαφέρον άρθρο από την AMD για DDR3 VS GDDR5.

  http://www.amd.com/us/products/technologies/gddr5/Pages/gddr5.aspx

  • patentas

   Φίλε Havokalex ωραίο το άρθρο που ανέβασες, αλλά αν το ψάξεις λίγο καλύτερα στην τελευταίο καρτέλα θα δείς να γράφει... "2. AMD Radeon™ HD 6400M series has GDDR5 memory bandwidth of 25.6 GB/sec vs. DDR3 memory bandwidth of 12.8-14.4 GB/sec "
   Αυτό απο μόνο του είναι προφανέστατο οτι θα έχουμε καλύτερες επιδώσεις! αλλά πρώτων έχουμε καλύτερη GPU στο DDR5 ΑΛΛΑ το αγαπημένο μου κομμάτι είναι αν κοιτάξεις εδω. http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_AMD_graphics_processing_units#Radeon_HD_6xxxM_Series θα δείς οτι και οι δύο κάρτες έχουνε Bus width 64-bit! Έλεος!! Δεν νομίζω να χρειάζεται να πώ κάτι άλλο. Αν βάζανε έστω 128-bit στην DDR3 όπως στην 6530 απο κάτω θα δείς ότι θα είχε Memory Bandwidth 28.8GB/sec! Καλύτερο δηλαδή! Λίγο αν το ψάξεις βλέπεις πως και καλά σου πλασάρουν αυτά που θέλουν,
   Και κάτι πρόσθετο. Η Radeon HD 6470M έχει Processing Power 240GFLOPs και η Radeon HD 6490M 256GFLOPs. 6% ποιο δυνατό επεξεργαστή! Δηλαδή εξαιτίας της καλύτερης μνήμης (που θα μπορούσαν να βάλουν την 128-bit και θα ήταν το ίδιο) κερδίζει 6%.
   Πηγή.. http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_AMD_graphics_processing_units#Radeon_HD_6xxxM_Series

   • Havokalex

    Δεν είμαι τεχνικός σε καμία περίπτωση γι αυτό και το παρέθεσα άνευ σχολιασμού, γιατί κάποιος που ασχολείται περισσότερο θα μπορέσει να καταλάβει καλύτερα, παρόλα αυτά τα σχόλια σου είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέροντα.

    • patentas

     Να τονίσω οτι "δεν είμαι" με κάμια κονσόλα. Δεν έχω άλλωστε. Όπως και εσείς περιμένω και εγω να τις δω στην πράξη. Απλώς βλέπω οτι η μία εταιρία "χτυπάει την άλλη" σε θέματα που υπο προυποθέσεις δεν υφίστανται. Δεν προσπαθώ να αποδείξω οτι η DDR3 είναι καλύτερη, αντιθέτως όπως είπα DDR5 πέραν των άλλως καταναλώνει και λιγότερη ενέργεια - οπότε θα ζεστένεται και λιγότερο. Αυτό που λέω είναι οτι για την δυναμική του συστήματος η απόφαση να μπεί DDR3 είναι εφικτή και δεν θα υπάρχει το φαινόμενο "bottleneck" (που είπε ο minas) δηλαδή να μην επαρκεί η ταχύτητα της μνήμης. Ακούω αργή DDR3 ενω δεν είναι αργή. Μια χαρά είναι για την περίσταση. Και η edram κάτι σαν cache θα είναι. Ένα boost ας πούμε. Φορητό δεν είναι το σύστημα να υπάρχει θέμα κατανάλωσης και λογικά θα υπάρχει και επαρκής ψύξη. Εγω προσωπικά θέλω να δω ποιά κάρτα θα έχει το καθένα, γιατί λένε οτι το PS θα έχει καλύτερη. Εκεί να είναι θα φανεί η διαφορά..

     • http://game20.gr Terminator

      Σβήστηκαν σχόλια, μη το συνεχίζετε. Επίσης δεν μπορώ να κάθομαι να ελέγχω κάθε σχόλιο στο site, περιμένω από σας να φερθείτε πιο ώριμα.

   • Havokalex

    Όπως και να έχει από την επιστημονική σκοπιά των πραγμάτων τα νούμερα δεν είναι απλά αριθμοί αλλά η αλήθεια. Όλο τα σύμπαν βασίζεται σε πληροφορίες οι οποίες μεταφράζονται σε αριθμούς. Είναι η μόνη κοινώς αποδεκτή γλώσσα, η μαθηματική, που ενώνει τους πάντες σε αυτόν τον πλανήτη και είναι κοινή. Καλό είναι λοιπόν να μην τους υποβαθμίζουμε όπως μας συμφέρει. Νομίζω ότι ο πατέντας έδωσε πολλές πηγές με μεγάλο ενδιαφέρον και αποδείξεις γι αυτά που είπε. Αν κάποιος δεν μπορεί η δεν έχει την διάθεση να εξετάσει τομείς που δεν γνωρίζει η δεν τον ενδιαφέρει καλό είναι να μην υποβαθμίζει την δουλειά των άλλων.

 • petsas

  στη gamescom θα πεσουν τα τσιμεντα εκει λογικα θα εχουμε ανακοινωση απο τη sony για τη ram