alt text

Το Destiny είναι αδιαμφισβήτητα ένας από τους πιο αναμενόμενους τίτλους του 2014. Αυτό συμβαίνει αφενός επειδή είναι από την Bungie και αφετέρου επειδή το ίδιο το παιχνίδι πλασάρεται ως η επανάσταση στο είδος των FPS. Πρόσφατα είχα την ευκαιρία να παίξω την alpha έκδοση του Destiny στο PS4 και να πάρω μία πρώτη γεύση από το παιχνίδι. Η alpha έχει περιορισμένο αριθμό αποστολών, ενώ το μεγαλύτερο level που μπορούν οι παίκτες να φτάσουν είναι το level 8, οπότε όπως αντιλαμβάνεστε δεν μπορούν να βγουν οριστικά συμπεράσματα για το παιχνίδι. Πάντως οι πρώτες εντυπώσεις μου είναι άκρως ενθαρρυντικές γι αυτό που μας περιμένει στην τελική έκδοση του Destiny που κυκλοφορεί τον Σεπτέμβριο.

Το Destiny είναι κατά βάση ένα MMOFPS, το οποίο μπορείτε να βιώσετε όπως θέλετε, είτε σας αρέσει να παίζετε μόνοι σας, είτε σας αρέσει το co-op, είτε προτιμάτε pvp μονομαχίες με άλλους παίκτες σε μία ενιαία οnline πλατφόρμα. Κάθε παίκτης μπορεί να βρει αυτό που θέλει μέσα από τις διαφορετικές αποστολές του παιχνιδιού και αυτό ήθελε η Bungie να δείξει μέσα από την alpha έκδοση, καθώς είχε μία αποστολή για κάθε έναν από τους διαφορετικούς τύπους παιχνιδιού. Πάντως σε αυτά τα πρώτα δείγματα γραφής φαίνεται ότι η εταιρεία δίνει έμφαση στο co-op gameplay.

Με την πρώτη επαφή το Destiny μοιάζει με μία πιο σοβαρή και “στιβαρή” εκδοχή του Borderlands, καθώς δανείζεται από αυτό τον χειρισμό, το skill system και τις υπόλοιπες RPG πινελιές του, ακόμη και το γεγονός ότι σε κάθε εχθρό που συναντάτε αναγράφεται το level του. Φυσικά το Destiny έχει επιρροές και από το Halo, τόσο όσον αφορά τον σχεδιασμό των εχθρών, όσο και τον τρόπο με τον οποίο αυτοί επιτίθενται κατά κύματα. Οι μάχες είναι κατά περιόδους καταιγιστικές, ενώ άκρως επιτυχημένη κρίνεται και η δυνατότητα να κάνετε respawn το όχημά σας και να κινείστε σε αυτό για να πάτε από την μία τοποθεσία στην άλλη. Προς το παρόν τα οχήματα που οδηγείτε δεν έχουν πυροβόλα, αλλά μπορείτε να εξολοθρεύετε τους εχθρούς πέφτοντας πάνω τους. Είτε επιλέξετε μοναχική πορεία, είτε co-op, είτε pvp, ολοκληρώνοντας τις αποστολές σας κερδίζετε πόντους εμπειρίας και glimmer (η νομισματική μονάδα του Destiny) για να εξελίσσετε τον χαρακτήρα σας και να αναβαθμίζετε τον εξοπλισμό του.

Τα γραφικά του Destiny είναι πραγματική μαγεία.

Τα γραφικά του Destiny είναι πραγματική μαγεία.

Με το που ξεκινάτε το παιχνίδι, επιλέγετε class (hunter, titan, warlock), φύλο, εμφάνιση κ.ά όπως γίνεται σε παιχνίδια ΜΜΟ και RPG. Η αλήθεια είναι ότι οι επιλογές δεν είναι πολλές και οι εμφάνισή σας έτσι και αλλιώς αλλάζει με τον εξοπλισμό που βρίσκετε στην πορεία, οπότε και οι όποιες αποφάσεις σας δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία, εκτός από την επιλογή της class. Κάθε class έχει διαφορετικό skill system και διαφορετικές ειδικές δυνάμεις, οπότε η επιλογή του χαρακτήρα σας πρέπει να συμβαδίζει με την εμπείρια που θέλετε να βιώσετε στο παιχνίδι. Αφού φτιάξετε τον χαρακτήρα σας, επιβιβάζεστε στο διαστημόπλοιο απ’ όπου μπορείτε να μεταφερθείτε σε κάποιον πλανήτη για να παίξετε κάποια single player ή co-op αποστολή, να πάτε στο crucible όπου διεξάγονται όλες οι pvp μονομαχίες, είτε να επισκεφτείτε το tower όπου μιλάτε με ΑΙ χαρακτήρες, αναβαθμίζετε τον εξοπλισμό σας κλπ.

H περιοχή που είναι διαθέσιμη για εξερεύνηση στην alpha έκδοση είναι η Old Russia Earth, με τρεις διαφορετικές αποστολές που όπως προανέφερα αντιστοιχούν σε διαφορετικούς τρόπους παιχνιδιού. Μία αποστολή για single-player, μία αποστολή free roam όπου μπορείτε ελεύθερα να εξερευνήσετε ολόκληρη την Old Russia, καθώς και μία αποστολή για co-op. Η single-player αποστολή ονόματι Dark Within λαμβάνει χώρα σε μία από τις περιοχές της Old Russia και διαδραματίζεται σε κλειστό χώρο. Η εξερεύνηση είναι περιορισμένη και η εμπειρία δεν αλλάζει ιδιαίτερα σε σχέση με τα υπόλοιπα FPS που έχετε πιάσει κατά καιρούς στα χέρια σας. Εδώ θα σταθώ στο γεγονός ότι δεν υπάρχει κάποια cutscene πριν ή μετά το πέρας της αποστολής, κάτι που αν παραμείνει και στην τελική έκδοση ενδέχεται να δυσαρεστήσει όλους όσους θέλουν αφηγηματική πλοκή στο single-player.

Η δεύτερη αποστολή αφορά co-op παιχνίδι όπου εσείς μαζί με την βοήθεια δύο ακόμη παικτών (είτε παίζοντας public με άγνωστους παίκτες, είτε με φίλους) αντιμετωπίζετε αυξημένης δυναμικότητας εχθρούς, καθώς και δύο αφεντικά. Σε αυτήν την αποστολή το Destiny πραγματικά δείχνει τα δόντια του, καθώς οι μάχες με τα αφεντικά απαιτούν γρήγορα αντανακλαστικά και στρατηγική για να βρείτε τα σημεία που σας εξυπηρετούν ώστε να αποσπάτε των προσοχή τους. Σε περίπτωση που κάποιο από τα μέλη της ομάδας πέσει στη μάχη, μπορείτε να τον επαναφέρετε πριν γίνει αυτόματα respawn μετά από 45 δευτερόλεπτα, ενώ αν και οι τρεις παίκτες τεθούν εκτός μάχης τότε το παιχνίδι σας επαναφέρει στο προηγούμενο checkpoint.

H τρίτη αποστολή στη περιοχή Old Russia προσφέρει μία εμπειρία frea roam, όπου μπορείτε να κινηθείτε ελεύθερα σε ολόκληρη την περιοχή και να αναλάβετε μικρές αποστολές που αφορούν την εξολόθρευση συγκεκριμένου αριθμού εχθρών, τη συλλογή γενετικού υλικού των εχθρών, το σκανάρισμα συγκεκριμένων περιοχών κλπ. Στην περιοχή της Old Russia βρίσκετε κι άλλους παίκτες που προσπαθούν να φέρουν εις πέρας τις δικές τους αποστολές, με τους οποίους μπορείτε να εξολοθρεύσετε μαζί τους εχθρούς. Το highlight στην εμπειρία free roam του Destiny είναι τα public events, που συμβαίνουν τυχαία σε κάποια περιοχή και σε αυτά μαζί με τους υπόλοιπους παίκτες προσπαθείτε να προστατέψετε κάποιο συγκεκριμένο αντικείμενο από τους εχθρούς, να κυνηγήσετε κάποιον συγκεκριμένο στόχο κλπ. Εδώ τρομερή εντύπωση προκαλεί και η έκταση της Old Russia, η οποία είναι απέραντη, με πολλές λεπτομέρειες και άπειρες κρυφές περιοχές ακόμη και στο υπέδαφος κάθε περιοχής.

Καβαλήστε το όχημα σας και βολτάρετε στις αχανείς εκτάσεις του παιχνιδιού.

Καβαλήστε το όχημα σας και βολτάρετε στις αχανείς εκτάσεις του παιχνιδιού.

Πέρα από single-player και co-op, το Destiny προσφέρει και μία ολοκληρωμένη pvp εμπειρία παιχνιδιού, εφάμιλλη με παραδοσιακά FPS. Στo crucible μπορείτε να μπείτε σε διαδυκτιακές μάχες με άλλους παίκτες. Η διαθέσιμη αποστολή της alpha αφορά μάχη μεταξύ δύο ομάδων των έξι παικτών, με στόχο τον έλεγχο των βάσεων που υπάρχουν στην περιοχή. Η εμπειρία που προσφέρει το Destiny και εδώ είναι εξαιρετική, η δράση είναι καταιγιστική και η τοποθεσία προσφέρεται για διαφορετικό τρόπο προσέγγισης της μάχης, πχ να στοχεύετε από ψηλά σημεία ή να κρύβεστε σε διάφορα σημεία κοντά στη βάση σας για να επιτεθείτε στην αντίπαλη ομάδα που θα εισβάλει.

Για να αγοράσετε ή να αναβαθμίσετε τον εξοπλισμό σας, πρέπει να επισκεφθείτε το tower. Εκεί συναντάτε AI χαρακτήρες από τους οποίους αγοράζετε νέα όπλα, αναλαμβάνετε διάφορα bounties που σας δίνουν πόντους ώστε να έχετε πρόσβαση σε πιο ισχυρά όπλα, αποθηκεύετε σε θυρίδα τα αντικείμενα που δεν χρειάζεστε κλπ. Τα όπλα όπως συμβαίνει και στο Borderlands αλλά και σε παραδοσιακά RPG διακρίνονται για την σπανιότητά τους βάση του χρώματος, με τα άσπρα όπλα να είναι κοινά, ενώ πράσινα, μοβ και άλλα είναι σπανιότερα όπλα με περισσότερες δυνατότητες. Να σημειωθεί επίσης ότι στο tower η προοπτική του παιχνιδιού αλλάζει από πρώτο σε τρίτο πρόσωπο και ο χαρακτήρας σας δεν μπορεί να κάνει διπλό άλμα, ούτε βέβαια να χρησιμοποιεί τα όπλα του.

Πέρα από τις διαφορετικές εκφάνσεις του gameplay, το Destiny κερδίζει εύκολα τον παίκτη και χάρη στον εξαιρετικό τεχνικό τομέα του. Στο PS4 όπου δοκίμασα το παιχνίδι, πραγματικά βγάζει ένα next-gen αέρα που εντυπωσιάζει. Οι υψηλής ανάλυσης υφές, τα φωτορεαλιστικά εφέ που είναι απόλυτα ταιριαστά με τον κύκλο ημέρας και νύχτας και το τεράστιο draw distance χωρίς ίχνος pop up, είναι μερικά από τα καλύτερα στοιχεία των γραφικών, ειδικά αν αναλογιστούμε τις τεράστιες εκτάσεις χωρίς ενδιάμεσα loading. Ένα μικρό παράπονο αφορά τον σχεδιασμό των απλών εχθρών, που κατά την άποψή μου δεν φτάνει το επίπεδο των γραφικών του περιβάλλοντος. Ένα ακόμα πολύ θετικό σημείο που πρέπει να αναφερθεί, ιδιαίτερα εφόσον μιλάμε για alpha έκδοση, είναι ο μηδενικός αριθμός αποσυνδέσεων από τους σέρβερ του παιχνιδιού. Η μοναδική μέρα όπου παρουσιάστηκαν κάποια προβλήματα ήταν όταν η alpha πήρε παράταση, αλλά η Bungie είχε φροντίσει να ενημερώσει ότι ενδέχεται να υπάρξουν κάποιες δυσλειτουργίες λόγω δοκιμών. Επίσης συνάντησα ελάχιστα bugs και αυτά δεν επηρέασαν καθόλου το παιχνίδι.

H pvp εμπειρία που προσφέρει το Destiny στέκεται επάξια δίπλα στα μεγαθήρια του είδους.

H pvp εμπειρία που προσφέρει το Destiny στέκεται επάξια δίπλα στα μεγαθήρια του είδους.

Αφού εκθειάστηκαν τα θετικά σημεία της alpha του Destiny, ας αναφερθούν και κάποια αρνητικά που βέβαια ενδέχεται να βελτιωθούν μέχρι την επίσημη κυκλοφορία του παιχνιδιού. Πέρα από την έλλειψη ιστορίας και cutsenes στο single-player, ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στη νοημοσύνη των απλών εχθρών, καθώς υπάρχουν αρκετές ανωμαλίες στον τρόπο συμπεριφοράς τους. Κάποιες φορές αντιδρούν άψογα καλυπτόμενοι από τα περιβάλλοντα, άλλες φορές εξορμούν κατά πάνω σας, άλλες φορές δεν αντιλαμβάνονται καν την παρουσία σας, ενώ ποτέ δεν σας ακολουθούν αν επιδιώξετε να ξεφύγετε από την περιοχή, λες και η περίμετρος της δράσης τους είναι συγκεκριμένα τετραγωνικά μέτρα. Στα αρνητικά κατ’ εμέ είναι και η απουσία ενός χάρτη που τουλάχιστον θα αναφέρει τις βασικές τοποθεσίες σε κάθε περιοχή στο free roam, καθώς είναι πολύ δύσκολο να θυμηθείτε την διαδρομή που κάνετε για να πάτε από το ένα σημείο στο άλλο και η επιστροφή σας σε τοποθεσίες που έχετε επισκεφτεί είναι σχεδόν ανέφικτη.

Είναι τελικά το Destiny τόσο επαναστατικό όσο περιμένουμε; Είναι το πρώτο πραγματικά next-gen παιχνίδι; Αν και δεν μπορούμε να κρίνουμε οριστικά από τώρα, είναι πολύ πιθανό πραγματικά να αποδειχθεί ένας τίτλος που θα αλλάξει τα δεδομένα, όχι επειδή τα επιμέρους στοιχεία του είναι πρωτοποριακά, αλλά επειδή το σύνολό τους προσφέρει μία μοναδική εμπειρία ΜΜΟ, πρωτόγνωρη για κονσόλες. Το παράξενο της υπόθεσης είναι ότι στο Destiny μπορούν να βρουν στέγη διαφορετικού τύπου παίκτες, είτε αρέσκονται στο co-op, είτε προτιμούν pvp μαχες, είτε μοναχικές περιπέτειες. Και αν όντως το πετύχει αυτό, τότε ναι το Destiny θα είναι επαναστατικό. Υπομονή λίγους μήνες ακόμα...

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4 (preview), Xbox One, PS3, Xbox 360
ΑΝΑΠΤΥΞΗ:Bungie
ΕΚΔΟΣΗ:Activision
ΔΙΑΘΕΣΗ:IGE
ΕΙΔΟΣ:MMOFPS
ΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player, multiplayer
ΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://www.destinythegame.com/
HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:9/9/2014
PEGI:-
 • darhe

  συμφωνω σε ολα με το κατατοπιστικο σου preview.τα γραφικα εντυπωσιαζουν οντως,αμα αναλογιστεις οτι ειναι mmo και οτι ο κοσμος του ειναι τεραστιος,μας αρεσε πολυ στους κλειστους χωρους ειδικα οι φωτισμοι.θα το χαρακτηριζα σαν ενα κραμα halo και borderlands.εμας μας αφησε παρα πολυ καλες εντυπωσεις αυτη η alpha.αυτο ειναι το βιντεο μας απο το καναλι μας(ο αδερφος μου ειναι ο υπευθυνος των βιντεο και αυτες ειναι οι αποψεις του) οποιος θελει ας τσεκαρει.ευχαριστουμε
  https://www.youtube.com/watch?v=W86mzk3No-A

  • http://www.game20.gr Sir Daniel

   Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, ωραίο και το βίντεο, συνεχίστε έτσι δυνατά.

   • darhe

    ευχαριστουμε πολυ ρε φιλε,να σαι καλα.

  • Φωτης

   Το είδα όλο το βιντεο..Πολυ καλο κ η μουσικη στην αρχη του βιντεο μου θύμισε ps1 εποχές οταν πρωτοεπαιξα metal gear!!!!εξυπνο που έβαλες τον ήχο απο το metal gear!!!

   • darhe

    ευχαριστουμε ρε φιλε.θελαμε να βαλουμε κατι κλασικο και ο ηχος του metal gear ταιριαξε καλυτερα.

 • Chronix

  Είσαι ωραίος Sir D. Το κείμενο ήταν μια καλή τζουρίτσα πριν το πιάσουμε στα χέρια μας.

  • http://www.game20.gr Sir Daniel

   Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, αργεί ο Σεπτέμβρης να το λιώσουμε...

 • Dimosonicu

  Τιμή ξέρουμε ή θα περιμένουμε κανένα ενάμιση χρόνο να πεσει η τιμή απο 80 € (79,99 😀 ) στα 40€ (39,99€ 😀 ) example π.χ call of duty black oops 2.

  Super ultra off topic 🙂 :
  @marioland μας ετοιμάζεις τίποτα για αύριο που είναι 23/6/2014 (παλιά 23/6/1991) έχει γενέθλια ένας σκατζοχειρος.

  • http://www.game20.gr Sir Daniel

   69,90 είναι η προπαραγγελία, τώρα κατά πόσο κι αν θα πέσει στο μέλλον, θα το δούμε.

 • Kilia

  Θελω πολυ να βρω κατι να με τραβηξει σε αυτο το παιχνιδι αλλα μεχρι στιγμης τιποτα, ισως την αισθητικη του κοσμου που εχουν δημιουργησει αλλα μεχρι εκει.
  Ακομα προσπαθω να καταλαβω αν ειναι ενα diablo σε fps, ενα light mmo η ενα battlefield με hubs.

  • Φοίνικας ο Τέταρτος

   Απότι κατάλαβα είναι ένα Halo Borderlands ;p

   Όχι οτί είναι αναγκαστικά κακό ούτε έχω παίξει destiny/borderlands (μόνο έχω δει) αλλά αυτό μου φαίνεται και συνδιάζουν τα ΜΜΟ στοιχεία κάτι που βγάζει ασταμάτητα λεφτά πλέον γενικά όλα τα multiplayer (δες league of legends/dota 2/world of warcraft/guild wars 2 κτλπ)

  • http://www.game20.gr Sir Daniel

   MMO FPS είναι το Destiny, με αρκετά στοιχεία όντως από Borderlands και Halο, δίνοντας όμως στέγη και σε όσους ασχολούνται μόνο με single player gameplay. Σε αυτό πρέπει να περιμένουμε λίγο να δούμε πως θα το υλοποιήσουν, γιατί στην ALPHA έκδοση η συγκεκριμένη αποστολή ήταν αρκετά generic.

   Όντως το art design του Destiny, τουλάχιστον σε ότι ήταν διαθέσιμο για εξερεύνηση στην ALPHA είναι όντως εκπληκτικό.

   • Kilia

    Thanks, δηλαδη οπως ολα τα παιχνιδια του ειδους περιμενουμε να περασουν οι πρωτοι μηνες και μετα αποφασιζουμε.

 • euris

  Πολυ ωραιο preview αλλα δυστυχως δεν με ψηνει καθολου το παιχνιδι...

 • alessan

  Ωραιο preview ! Το συγκεκριμενο παντως ουτε κ μενα με ψηνει ιδιαιτερα! Θα δουμε μεχρι τον σεπτεμβρη τι θα δουμε γιατι οκ bungie ειναι αυτη 🙂

 • Kiotosan

  Έπαιξα και γω λόγω την alpha έκδοση και μου φάνηκε πολυ καλο!!!!
  Περιμένω μήπως μου στήνουν πρόσκληση για την beta γιατι αργεί πολυ ο Σεπτέμβριος .....

  ΥΓ . Ωραίο κείμενο sir Daniel .....

 • Dimosonicu

  Ποσό θα κάνει σε PS3 ;

  • http://game20.gr/ Sir Daniel

   59,99€.

 • heinrich

  Κάποιος please μπορεί να μου πει αν θα πάιζει και με προοπτική 3ου προσώπου all time και όχι μόνο στις social areas?? Pretty please!!

  • http://www.game20.gr Sir Daniel

   Προοπτική τρίτου προσώπου υπάρχει μόνο όταν είσαι στο tower, σε όλες οι αποστολές το παιχνίδι είναι σε προπτική πρώτου προσώπου.

 • agony

  Ευχαριστώ για το Preview, τώρα είμαι σίγουρος ότι δεν ταιριάζει με τα γούστο μου.

 • JCDenton13

  Aπορω γιατι δεν αποφασιζουν να το βγαλουν και σε PC!!!

  • gogos

   Μόλις περάσει την απαραίτητη "console promo" φάση θα βγεί και στο PC 😀

 • Φωτης

  Daniel@ η AI του παιχνιδιου εχω ακούσει οτι φτάνει τα επιπεδα του Halo..Ισχύει;Η ειναι λιγο χειρότερη..

  • http://www.game20.gr Sir Daniel

   Η ΑΙ των αντιπάλων από αυτά που είδα ήταν λίγο αλλοπρόσαλλη. Κάποιες φορές όντως έφτανε σε επίπεδα Halo και άλλες φορές δεν καταλάβαιναν ότι ήσουν από πίσω τους και τους εξουδετέρωνες με χαζό τρόπο. Πίστεύω ότι μέχρι την επίσημη κυκλοφορία θα κάνουν αλλαγές σε αυτόν τον τομέα.

 • Φωτης

  Παντος θα τσιμπηθει στο one σίγουρα!!!

 • Giannis Giapitzakis

  Από ό,τι έχω καταλάβει είναι ένα μείγμα Borderlands και Halo. Ανυπομονώ να παίξω την Βετα όμως το ενδιαφέρον μου για το παιχνίδι έχει μειωθεί αρκετά. Να το πούμε ποιο απλά; Έχω βαρεθεί να το περιμένω πια. Άργησε περισσότερο από όσο πρέπει.