alt text

H σφαγή ζόμπι ήταν και είναι μία από τις αγαπημένες ασχολίες των gamers. Έχοντας αυτό κατά νου, η Housemarque αποφάσισε να βγάλει ένα remake του αξιόλογου Dead Nation στο PS4. Το Dead Nation: Apocalypse Edition έρχεται με μια σειρά από μικρές είναι η αλήθεια βελτιώσεις στον τεχνικό τομέα και περιλαμβάνει το Road to Devastation DLC, συν δυο-τρεις ακόμη social λειτουργίες που προστάζει η σύγχρονη εποχή.

Το σενάριο του παιχνιδιού είναι χιλιοειπωμένο και αποτελεί απλά την αφορμή για να ξεκινήσει το μακελειό. Ένας ιός που μετατρέπει τους ανθρώπους σε ζόμπι, δύο ήρωες, ο Jack McReady και η Scarlett Blake, που έχουν ανοσία στον φονικό ιο, και μία ελπίδα ότι θα βρουν τον τρόπο να σταματήσουν την εξάπλωση του ιού με την βοήθεια του γιατρού Morton, είναι όλο κι όλο το background της ιστορίας. Η εισαγωγή είναι στιλιζαρισμένη με μία αισθητική comic και υπόβαθρο b-movie που ταιριάζει γάντι στο κλίμα του παιχνιδιού. Το κεντρικό μενού είναι λιτό και σας δίνει τη δυνατότητα είτε να παίξετε την βασική ιστορία του παιχνιδιού, είτε διάφορα modes όπως το Arcade, το Endless και το Challenge.

Το Dead Nation: Apocalypse Edition είναι ένα old-school shooter με ισομετρική προοπτική, που σας επιτρέπει να βλέπετε ένα μεγάλο μέρος της κάθε περιοχής για να να σχεδιάσετε τα πλάνα σας για την εξολόθρευση των ορδών από ζόμπι που αντιμετωπίζετε. Η ιστορία εξελίσσεται μόνο το βράδυ, οπότε και οι στρατηγικές που ακολουθείτε είναι βασισμένες σε αυτό το στοιχείο. Έτσι προσπαθείτε να βρίσκεστε πάντα κοντά σε μία πηγή φωτός για να να έχετε μια σχετική ορατότητα των εχθρών που βρίσκονται γύρω σας, να πετάτε φωτοβολίδες ώστε να μαζευτούν όλα τα ζόμπι στο ίδιο σημείο για να τα σκοτώσετε εύκολα κλπ. Επίσης, ενδιαφέρον χαρακτηριστικό είναι ότι πυροβολώντας παρκαρισμένα αμάξια ενεργοποιείτε το συναγερμό ώστε τα ζόμπι να μαζευτούν σε ένα σημείο και να τα ανατινάξετε ομαδικώς.

Εκμεταλλευτείτε τις πηγές φωτός και καψαλίστε τα ζόμπι.

Εκμεταλλευτείτε τις πηγές φωτός και καψαλίστε τα ζόμπι.

Ο χειρισμός του χαρακτήρα και ιδιαίτερα ο μηχανισμός στόχευσης, αν και αρχικά ενδέχεται να σας δυσκολέψει, είναι ιδιαίτερα ακριβής. Μετακινείτε τον χαρακτήρα με τον αριστερό αναλογικό, ενώ με τον δεξί αναλογικό στοχεύετε τους εχθρούς. Επιπλέον, πέρα από το να πυροβολείτε, μπορείτε να απωθείτε τους εχθρούς, αλλά και να τους αποφεύγετε με ένα λάκτισμα το οποίο όμως έχει περιορισμένη χρήση, καθώς χρειάζεται ένα διάστημα περίπου 10 δευτερολέπτων για να μπορέσετε να το επαναλάβετε. Τα διαθέσιμα όπλα έχουν σεβαστή ποικιλία και μπορείτε να τα αναβαθμίζετε σε περιοχές όπου γίνεται checkpoint. Το αρχικό τουφέκι έχει άπειρα πυρομαχικά, ενώ τα υπόλοιπα όπλα όπως MSG και φλογοβόλα έχουν περιορισμένα πυρομαχικά, οπότε σε κάθε αποστολή πρέπει να κάνετε σωστή διαχείριση του οπλισμού σας.

Πέρα από τα κλασικά αργοκίνητα ζόμπι, στο δρόμο σας βρίσκετε και πιο “εξελιγμένα” φρικιά, όπως ζόμπι που εκρήγνυνται και άλλα μεγαλόσωμα που πηδάνε πάνω σας και “τρώνε” μεγάλο μέρος της ενέργειας σας, προσφέροντας μία σχετική ποικιλία στο gameplay. Σκοτώνοντας τους εχθρούς εξασφαλίζετε χρήματα που χρησιμοποιείτε για την αναβάθμιση των όπλων σας. Χρήματα και πυρομαχικά μπορείτε να βρείτε και στο πορτπαγκάζ των αυτοκινήτων, πριν βέβαια τα ανατινάξετε! Πέρα από πολεμοφόδια και χρήματα, μπορείτε να συλλέγετε και “μνήμες” των ανθρώπων που έχουν γίνει ζόμπι, οι οποίες όμως περιέχουν κείμενο με χοντροκομμένο χιούμορ που προσωπικά το βρήκα από αδιάφορο μέχρι και ενοχλητικό.

Η δράση είναι φρενήρης αλλά επαναλαμβανόμενη.

Η δράση είναι φρενήρης αλλά επαναλαμβανόμενη.

Το βασικό πρόβλημα του campaign, που μετριάζει σε μεγάλο βαθμό την διασκέδαση που προσφέρει, είναι ο εκνευριστικά επαναλαμβανόμενος χαρακτήρας του, καθώς το παιχνίδι ότι έχει να δώσει σας το δίνει στο πιάτο από την πρώτη ώρα. Το level design σε κανένα σημείο δεν προκαλεί εκπλήξεις και ακολουθείτε απλά μία γραμμική πορεία εξολοθρεύοντας ότι κινείται γύρω σας μέχρι το επομενο checkpoint. Η μέση διάρκεια της κύριας ιστορίας είναι περίπου έξι-επτά ώρες και παρόλο που φαντάζουν λίγες, το παιχνίδι επαναλαμβάνεται σε τέτοιο βαθμό που ίσως σας φανούν αιώνας. Την κατάσταση σώζουν εν μέρει τα υπόλοιπα modes που προσφέρουν μεγαλύτερη ποικιλία, καθώς και το co-op.

Το Arcade mode, αν και ιδιαίτερα σύντομο, εμφανίζεται αρκετά πιο στιβαρό σε σχέση με την βασική ιστορία, καθώς σας επιτρέπει να επιλέγετε διαφορετικές πορείες μέσα στην πίστα. Το Endless mode προσφέρει ακριβώς ότι και το Arcade, με τη διαφορά ότι έχετε μόνο μία ζωή και πρέπει να επιβιώσετε για έξι γύρους, καθώς σε περίπτωση που αποτύχετε πρέπει να ξεκινήσετε από την αρχή. Αρκετά ενδιαφέρουσα είναι και μια νέα λειτουργία που εκμεταλλεύεται το κουμπί share του PS4, επιτρέποντας στους φίλους σας να παρακολουθούν το παιχνίδι σας και να αποφασίζουν είτε να σας βοηθήσουν με πολεμοφόδια κλπ, είτε να σας κάνουν τη ζωή δύσκολη με περισσότερα ζόμπι. Ευχάριστη πινελιά αποτελούν και τα στατιστικά στοιχεία που σας παρέχει το παιχνίδι καταγράφοντας τη θέση που κατέχετε στη χώρα σας, τη θέση της χώρας σας στην παγκόσμια κατάταξη όσον αφορά την εξολόθρευση ζόμπι και άλλα. Σε ένα τέτοιο “ανεγκέφαλο” τίτλο, το co-op μπορεί να σας χαρίσει περισσότερη διασκέδαση και εν μέρει κάνει σωστά τη δουλειά του. Είτε παίζοντας online, είτε παίζοντας στο ίδιο PS4 με κάποιο φίλο σας, δεν θα αντιμετωπίσετε προβλήματα. Πάντως, η αλήθεια είναι ότι το παιχνίδι χάνει λίγο από την πρόκληση που προσφέρει, καθώς γίνεται αρκετά πιο εύκολο παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζετε περισσότερα ζόμπι σε σχέση με το single-player.

Στα Arcade και Endless modes επιλεγετε μεταξύ εναλλακτικών διαδρομών.

Στα Arcade και Endless modes επιλεγετε μεταξύ εναλλακτικών διαδρομών.

Στα του τεχνικό τομέα, οι όποιες βελτιώσεις έχει κάνει η Housemarque στα γραφικά δεν είναι ιδιαίτερα ευδιάκριτες, γεγονός που σίγουρα απογοητεύει. Κάποια βελτιωμένα εφέ βροχής, φωτιάς και ομίχλης δεν προσδίδουν σε καμία περίπτωση χαρακτήρα next-gen στον τίτλο. Σε αυτό ενδεχομένως να μην βοηθάει και η μακρινή κάμερα, που δεν μπορεί να αναδείξει τη δουλειά που έχει γίνει στους χαρακτήρες. Όσον αφορά τον ήχο, τα voice over είναι επίτηδες κακής ποιότητας και ταιριάζουν στο χαρακτήρα b-movie του παιχνιδιού, ενώ και η μουσική αν και αρκετά επαναλαμβανόμενη ακολουθεί άρτια την πορεία της δράσης.

Στο δια ταύτα, το Dead Nation: Apocalypse Edition δεν προσφέρει κάτι ιδιαίτερα διαφορετικό σε σχέση με το αρχικό Dead Nation. Το διασκεδαστικό co-op είναι ο βασικός λόγος να ασχοληθείτε μαζί του αν θέλετε να ξεσπάσετε τα νεύρα σας εξολοθρεύοντας ζόμπι. Αν έχετε ασχοληθεί με το αρχικό Dead Nation στο PS3, δεν έχετε λόγο να το ξαναπαίξετε στο PS4.

 • Διασκεδαστικό co-op
 • Τα Arcade και Endless modes
 • Εξαιρετικό και ακριβές σύστημα στόχευσης
 • Επαναλαμβανόμενο
 • Level design χωρίς εκπλήξεις και συγκινήσεις
 • Ελάχιστες βελτιώσεις στον τεχνικό τομέα
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 6.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4
ΑΝΑΠΤΥΞΗ:Housemarque
ΕΚΔΟΣΗ:Sony
ΔΙΑΘΕΣΗ:PS4
ΕΙΔΟΣ:Shooter
ΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player
ΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://www.deadnation.net/
HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:5/3/2014
PEGI:18
 • Αντρέας

  Είμαι ο μόνος που θεωρεί το είδος παρωχημένο; Πόσο ακόμα θα αρμέγουν την αγελάδα με τα ζόμπι;

  • johnchem

   Για να δεις πόσο συμφωνώ μαζί σου, όταν βγήκε το Thief 2, χάρηκα όταν είδα ότι ως επί το πλέιστον ξεμπερδέψαμε με τα zombies. Πού να 'ξερα τι θα ακολουθούσε μετά...

   • gerasimos

    τα ζόμπι είναι ωραία ιδέα για videogames ,απλά δεν την έχει αξιοποιήσει ακόμα σωστά κάποιος. υπάρχουν καλά παιχνίδια αλλά δεν μας γεμίζουν .ίσως το last of us να ήταν καλό ,θα ήθελα όμως κάτι απο την rockstar. 🙂

    το dead nation φαίνεται καλό όπως κ να έχει ,μου αρέσει που παίζεις με τέτοια κάμερα και γενικά αυτό που θέλει να σου δώσει το καταφέρνει.κρίμα όμως το lvl design και τα επαναλαμβανόμενα περιβάλλοντα ,αν βγεί 2 κ το βελτιώσουν θα μιλάμε για ένα απο τα καλύτερα του είδους.

   • http://Game2.0 OliThai

    Το Thief 2 μια και το ανεφερες ως παιχνιδι,ειναι απλα ΚΟΡΥΦΑΙΟ στο ειδος του!Λιγα παιχνιδια ξεχωριζουν οσο το συγκεκριμενο!Και στην τελικη,θεωρω τελειως ατοπο και ασχετο το σχολιο σου σχετικα με τα Ζομπι και το Thief!Οποιος δε "γουσταρει" αλλα Ζομπι(η' αλλα Thief series)ας παιξει με αλλα παιχνιδακια!Κυκλοφορουν ενα σωρο!!Φιλικα παντα!! 😀

    • tiflopodikas

     Χμμμ χμμ χμμμ μάλιστα θα ασχοληθούμε με παιχνιδάκια τις πλάκας του τύπου the witcher dark souls που μπροστά στα ζομπο παίχνιδα είναι γατάκια.

 • Kilia

  Nομιζω πως ο μονος λογος που κυκλοφορει ειναι για να πειραματιστει η ομαδα αναπτυξης με το hardware του ps4 και να εχει λιγη εμπειρια πανω σε αυτο για οταν χρειαστει να κυκλοφορησουν κατι νεο και να αποφυγουν τυχον λαθη.

 • Deathracer2009

  Βγαλτε ενα Dead Nation 2 ρε Housemarque και ασε τις επανακυκλοφοριες. Οσον αφορα το DN ειναι καλο παιχνιδι για το ειδος του απλα σε ορισμενα σημεια ειναι απιστευταμπλ δυσκολο. Οσοι θυμουνται το νεκροταφειο που στην πεφτουν οι ορδες με τα ζομπια θα με καταλαβουν.

  • spirosvii

   ναι όντως είναι παιχνιδάρα! Θυμάμαι που είχα λιώσει με ένα φίλο μου από τις 12 το βράδυ έως τις 6 το πρωί! Εγώ πάντως τα zombie δεν τα έχω βαρεθεί! Θυμάμαι από το Resident Evil 2, 3,4,5... όπως και στο silent Hill (αν θεωρούνται zombie) και φυσικά στο last of us.. που αλλού? που έχει άλλα zombies?! α ναι και στο plants vs zombies!! 🙂 τέλειο;

   • http://game20.gr/ Sir Daniel

    Σε αυτά πρόσθεσε και τις σειρές Dead Rising, Dead Island, Left 4 Dead, το ZombiU, το State of Decay και ότι άλλο μου διαφεύγει αυτή τη στιγμή (δεν τα λες και λίγα)

 • moontraveller

  Το παιχνιδι είναι πολυ καλο.Εχει γινει ηδη πλατινα στο PS3 και είναι κοντα για να γινει και στο 4.

  • kotsios1998

   Που τζαμε επερασεν που λαλουμεν τζιαι στην Κύπρο 😎
   -αμα δεν στηρίξεις τα Πάτρια Εδάφη...-