alt text

Με την Infinity Ward να μην είναι πια αυτή που ήταν και τη Sledgehammer ακόμα... νέα στο κουρμπέτι, ο τίτλος του αφεντικού της σειράς Call of Duty ανήκει δικαιωματικά στη Treyarch. Κάθε νέο CoD της Treyarch είναι ακόμα καλύτερο και πιο πετυχημένο από το προηγούμενο και αυτή η παράδοση συνεχίζεται με το εξαιρετικό Call of Duty: Black Ops 3.

To Black Ops 3 διαδραματίζεται και αυτό στο μέλλον, όμως σε ένα μέλλον διαφορετικό και πολύ πιο ζοφερό από αυτό του Advanced Warfare. Εν έτει 2065, η πολεμική τεχνολογία έχει εξελιχθεί τόσο πολύ που έχει οδηγήσει στην ύπαρξη ενός νέου είδους υπερστρατιώτη, με high-tech όπλα και βιοτεχνολογικές ικανότητες. Εσείς αναλαμβάνετε το ρόλο ενός μέλους μιας ομάδας τέτοιων υπερστρατιωτών black ops και εκτελείτε αποστολές της CIA. Όμως κυριολεκτικά τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται. Tα Black Ops πάντα ξεχώριζαν σεναριακά σε σχέση με τα άλλα CoD, και το Black Ops 3 δεν αποτελεί εξαίρεση. Η ιστορία του δεν είναι του τύπου “παγκόσμιος πόλεμος” αλλά επικεντρώνεται πολύ στους χαρακτήρες. Το παιχνίδι έχει ιδιαίτερα σκοτεινό ύφος και σε αρκετές περιπτώσεις θυμίζει περισσότερο ψυχολογικό θρίλερ παρά ταινία δράσης, περισσότερο... FEAR παρά CoD. Δυστυχώς, το σενάριο καταντάει υπερβολικά μπερδεμένο και κουραστικό, αν και εδώ που τα λέμε αν έχουμε τέτοια παράπονα ίσως τελικά να μην ξέρουμε τί θέλουμε, αφού η Treyarch τολμάει να κάνει κάτι διαφορετικό.

Ως συνήθως, η δράση λαμβάνει χώρα σε διάφορες χώρες και πόλεις του κόσμου, όπως η Ζυρίχη, το Κάιρο και η Σιγκαπούρη. Όπως πάντα στα CoD, πυροβολάτε ότι κινείται και προχωράτε παρακάτω. Στο παιχνίδι πολεμάτε όχι μόνο εχθρικούς στρατιώτες, αλλά και διαφόρων ειδών ρομπότ που απαιτούν διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης. Τα όπλα που χρησιμοποιείτε είναι φανταστικά και το πιστολίδι και ο γενικότερος χαμός που γίνεται είναι ότι περιμένουμε από ένα CoD. Πέρα από τα όπλα, στη διάθεσή σας έχετε και διάφορες ειδικές βιοτεχνολογικές ικανότητες, όπως πχ να γίνεστε αόρατοι ή να ελέγχετε εχθρικά turrets, οι οποίες διαρκούν για λίγα δευτερόλεπτα και θέλουν επίσης λίγο χρόνο για να ξαναγίνουν διαθέσιμες. Πριν από τις αποστολές καλείστε να επιλέξετε (αλλά και να αναβαθμίσετε) τόσο τα όπλα όσο και τις βιοτεχνολογικές ικανότητες που θέλετε, ανάλογα με το στιλ παιχνιδιού σας και τις ανάγκες του επιπέδου. Το gameplay σφύζει από τέτοια στρατηγικά στοιχεία. Το Black Ops 3 παικτικά τα πάει περίφημα, αλλά το campaign έχει ορισμένες αδυναμίες που αφαιρούν πόντους, όπως οι αρκετές ανούσιες αποστολές (εκπαίδευση και παραισθήσεις) και κάποια -ευτυχώς όχι συχνά- προβλήματα στη νοημοσύνη εχθρών και συμμάχων.

To campaign έχει πολλές εντυπωσιακές σκηνές και μάχες.

To campaign έχει πολλές εντυπωσιακές σκηνές και μάχες.

Η Treyarch έχει αποδείξει ότι ξέρει να φτιάχνει καλό multiplayer και με το Black Ops 3 ξεπερνάει τον εαυτό της για άλλη μία φορά. Τα νέα στοιχεία πολλά. Χάρη στη φουτουριστική τεχνολογία, το σύστημα κίνησης περιλαμβάνει τρεξίματα σε τοίχους, μεγάλα άλματα κτλ. Οι δε χαρακτήρες του multiplayer δεν είναι τυχαίοι αλλά συγκεκριμένοι. Επιλέγετε από διάφορους “specialists”, ο καθένας εκ των οποίων έχει ένα μοναδικό όπλο και μία μοναδική ικανότητα, όμως κάθε φορά μπορείτε να χρησιμοποιείτε μόνο το όπλο ή μόνο την ικανότητά του. Άρα και εδώ καλείστε να κάνετε στρατηγικές επιλογές με βάση το στιλ παιχνιδιού σας. Οι δυνατότητες παραμετροποίησης είναι αμέτρητες, με τους specialists, τα όπλα, ακόμα και τα εξαρτήματα των όπλων να εξατομικεύονται σε εντυπωσιακό βαθμό. Tα scorestreaks και το γνωστό σύστημα των 10 διαθέσιμων θέσεων εξοπλισμού και perks επιστρέφουν. Οι χάρτες και τα modes έχουν μεγάλη ποικιλία για όλα τα γούστα, συμπεριλαμβανομένων και των esports. Οι online μάχες είναι απολαυστικές και το matchmaking λειτουργεί άψογα. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι μπορείτε να χρησιμοποιείτε κανονικά χρήματα για να αγοράζετε CoD points και να αποκτάτε “σεντούκια” που προσφέρουν τυχαία διάφορα καλούδια, κυρίως διακοσμητικά. Η ουσία του παιχνιδιού δεν επηρεάζεται.

Το πιο σημαντικό ίσως θετικό του Black Ops 3 είναι η τεράστια ποσότητα περιεχομένου που προσφέρει. Το campaign παίζεται και σε συνεργασία με έως άλλους τρεις παίκτες και παρόλο που είναι ίδιο με το single-player, αποτελεί ξεχωριστή διαδικασία με άλλα save κτλ. Με την ολοκλήρωση του campaign ξεκλειδώνετε το nightmares mode που αλλάζει την ιστορία και κάνει τους εχθρούς... ζόμπι σε κάθε επίπεδο. Φυσικά υπάρχει και το καθιερωμένο συνεργατικό zombies mode, το οποίο είναι πιο πλούσιο και πιο αυτόνομο από ποτέ. Γενικώς το παιχνίδι είναι γεμάτο με πράγματα να κάνετε και θα σας κρατήσει απασχολημένους για πολύ καιρό.

Specialists εν δράσει στο multiplayer.

Specialists εν δράσει στο multiplayer.

Η εποχή που τα Call of Duty οπτικά έμοιαζαν με παιχνίδια προηγούμενης γενιάς μάλλον έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Το Black Ops 3 είναι πανέμορφο, με λεπτομερέστατα μοντέλα χαρακτήρων και εχθρών (υπάρχουν ακόμα και γυναίκες εχθροί), καλοσχεδιασμένα και χαρακτηριστικά περιβάλλοντα, ωραία εφέ, εντυπωσιακά καιρικά φαινόμενα, αίμα και διαμελισμούς, και ρευστή δράση στα 60 fps. Το δε multiplayer επίσης έχει τα καλύτερα γραφικά στην ιστορία της σειράς. Στο ίδιο υψηλό επίπεδο κινείται και ο ήχος, με φανταστικά εφέ και μουσικά κομμάτια που μένουν στο μυαλό (τίποτα δεν φτάνει το επικό soundtrack του Modern Warfare 2 αλλά δεν πειράζει). Το καστ περιλαμβάνει γνωστούς ηθοποιούς τόσο στο campaign όσο και στο zombies. Όλες οι ερμηνείες είναι κορυφαίες, εκτός από του τύπου που παίζει τον πρωταγωνιστή και θυμίζει... ερασιτέχνη. Μιλώντας για ήχο, πρέπει να αναφερθεί και η διακοσμητική αλλά φανταστική χρήση του ηχείου του DualShock 4.

Με το Black Ops 3 η Treyarch αποδεικνύει ξανά γιατί είναι το κορυφαίο στούντιο της σειράς Call of Duty αυτή τη στιγμή. Το Black Ops 3 είναι το καλύτερο και πιο πλούσιο Call of Duty που έχει βγει εδώ και πολλά χρόνια. Αν είστε φαν είτε της σειράς, είτε του είδους γενικότερα, τσιμπάτε οπωσδήποτε.

 • Τρομερές φουτουριστικές μάχες
 • Εθιστικό multiplayer με βάθος
 • Στρατηγικές επιλογές παντού
 • Υπερφορτωμένο με περιεχόμενο
 • Εξαιρετικά γραφικά και ήχος - μουσική
 • Η χρήση του ηχείου του DualShock 4
 • Μπερδεμένη και κουραστική ιστορία
 • Αρκετές ανούσιες αποστολές
 • Κάποια μικρά προβλήματα στη νοημοσύνη συμμάχων και εχθρών
 • Η ερμηνεία του πρωταγωνιστή είναι για γέλια
 • Το τέταρτο συνεχόμενο φουτουριστικό Call of Duty
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4 (review), Xbox One, PS3, Xbox 360, PC
ΑΝΑΠΤΥΞΗ:Treyarch
ΕΚΔΟΣΗ:Activision
ΔΙΑΘΕΣΗ:IGE
ΕΙΔΟΣ:FPS
ΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player, multiplayer
ΕΠΙΣΗΜΟ SITE:https://www.callofduty.com/blackops3
HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:6/11/2015
PEGI:18
 • Donald

  Όσο κράξιμο και να τρώει αυτός ο τίτλος, μια δύο φορές που έχει πέσει Call of Duty στα χέρια μου, το απόλαυσα

 • spyros

  Πολύ ωραίο το φετινό COD το λιώνω καθημερινά online!θα ήθελα το επόμενο να είναι με πόλεμο στο παρόν!Όχι άλλα ρομπότ και άλματα στον Θεό!!

 • alessan

  Απο το titanfall πρεπει να ειχε να κανει review o termi 🙂

  Τα cod οσο καλο κ να ειναι αυτο , δεν τα ξαναπιανω! Halo για τωρα κ οταν βγει το titanfall 2 αλλο online fps!

  • alessan

   Ψεμα ! Ειχες κανει κ του φορτσα! Το θυμηθηκα μετα 🙂

  • http://game20.gr Terminator

   Από το Forza 6 τον Οκτώβριο, Titan δεν έχω παίξει καθόλου.

   • alessan

    K ποιος ειχε κανει του titanfall;! Πωωω γερασα κ θυμαμαι λαθος

    • alessan

     O Leo το ειχε κανει! Παει θυμαμαι λαθος

 • Giannis Giapitzakis

  Θέλω το Doom. Δεν με ενδιαφέρει κανένα άλλο shooter.

  • http://game20.gr Terminator

   Έεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεελα ρε

 • Kilia

  Χρονια τωρα τα cod ειναι το υπερτατο value for money παιχνιδι.
  Δεν με ενδιαφερει καν σαν παιχνιδι, αλλα εκει στην activision εχουν κανει πολλα πραγματα σωστα.
  Αυτος που θα δωσει το 60αρι ξερει πως θα εχει να παιζει μεχρι το επομενο, δεν ειναι και λιγο...

 • PanosGR

  το αγορασα..αλλα δεν με κραταει η σειρα πια...εχασε πλεον το οποιο military στοιχειο ειχε....

 • xrist0s

  πολυ καλα τα cod σαν shooting,perks και fast paced στυλ,αλλα οχι αυτο το πραγμα με τα αλματα και τα ρομποτ..δεν ξερεις απο που θα σου ρθει δεν ξερεις που ειναι ο αλλος δεν ειναι διασκεδαση κατ εμε αυτη η εξελιξη..θελουμε τα παλια

 • Apos

  Σαν παίκτης κυρίως του single player campaign και λιγότερο του multiplayer, μου άρεσε πολύ το παιχνίδι, ωραία ιστορία, πολύ καλά γραφικά, απλά αυτό με τις και καλά "αναμνήσεις" με ξενέρωσε λίγο.

  Σε γενικές γραμμές όμως έχει πολλά πράγματα να κάνεις, όντως πολύ περιεχόμενο.

  Χαιρετώ την παρέα!

  • alessan

   Γεια σου κ σενα ωρε παλικαρι

 • Phil

  Το παιζω στο ps4. Εχουν βελτιωσει σημαντικα τα respawns,ωραιες ιδεες, το lag ειναι ελαχιστο αλλα οι χαρτες και το παρκουρ ειναι αθλια σε αντιθεση με του titanfall που ηταν αριστα. Μετα το τελευταιο update αφαιρεσαν ενα χαρτη (exodus) και εδω και ενα μηνα δεν εχουν πει τιποτα για το αν θα τον επαναφερουν. Δυσκολευεται να βρει παιχνιδια και τα disconect ειναι συχνοτατα.

 • Chronix

  Ωωωω επέστρεψε στα reviews 🙂

  Δύσκολα θα ξαναπιάσω CoD, προτιμώ να ασχοληθώ με Titanfall.

 • http://game20.gr leo360

  Είμαι ο μόνος ανώμαλος που ακόμα λιώνω Black Ops 1 + Call of Duty 4 (MW);;; 😛

  Btw και γ@μω τα review!!! 😀

  • Φωτης

   Δεν εισαι ανωμαλος απλα παίζεις τα κορυφαία με διαφορα cod..Που ολοι αγαπήσαμε!!!!!!!

 • Kourtos

  Το αγόρασα για PS4 γιατί είχα καιρό να δοκιμάσω ένα COD... Το παιχνίδι έχει πολύ μεγάλο περιεχόμενο και μπράβο την Treyach γι'αυτό, αλλά αυτό το στύλ πίνω 4-5 red bull τρέχο χοροπηδάω δεν με κράτησε. Βγάλτε WAW 2 χθές.

 • http://Game20 Teo 7

  Εγω μολις πηρα το mw3 για xbox 3609εχω και xb1)γιατι δεν πολυγουσταρω τα τοσο φουτουριστικα cod.Μολις το παιχνιδι επιστρεψει στις ριζες του,θα το τιμησω day1.Για την ωρα μονο τη σειρα mw και τα πρωτα 2 black ops...

  • Παναγιωτης

   Σωστος.Κι εγω βαρεθηκα τα φουτουστιστικα.Θελω κατι πιο αργο με τακτικη και οχι να πηδαω πανω σε τοιχους κλπ.Εγω ακομα παιζω CoD 4 στο pc.Οσα χρονια κ αν περασαν δεν το εχω βαρεθει.

   • http://Game20 Teo 7

    Το θεμα φιλε ειναι πως σχεδον ολοι θελουμε ενα cod σαν αυτο που λες.Αλλα εκει στην activision ικανοι ειναι να βγαλουν ενα ακομα πιο μελλοντικο cod.

  • Παναγιωτης

   Ισως να πιασεις και το battlefield 4 το οποιο υπαρχει και σε xbox one.Παιχνιδαρα.

   • http://Game20 Teo 7

    Δεν θα το πιστεψεις,αλλα το μισησα!Γενικα επειδη παιζω πιο πολυ multi και ακουγα τα καλυτερα για αυτο το παιχνιδι το τσιμπησα τα Χριστουγεννα σε προσφορα.Ωστοσο δεν μου αρεσε ΚΑΘΟΛΟΥ.Με την πρωτη ευκαιρια το πουλησα.Τι να πεις,γουστα ειναι αυτα.

  • Παναγιωτης

   Κοιτα ειναι πιο αργο και πιο ρεαλιστικο.Επισης,εχει μεγαλους χαρτες οποτε αν δεν σου αρεσει η τακτικη και ο αργος ρυθμος θα ξενερωσεις.Και μενα στην αρχη μου φανηκε βαρετο γιατι επαιζα cod.Ειναι μεχρι να το συνηθισεις.Αλλα φυσικα γουστα ειναι αυτα.

   • http://Game20 Teo 7

    Το οτι ειναι πιο αργο και πιο ρεαλιστικο συμφωνω.Αλλα εγω προτιμω το γρηγορο ρυθμο σε πιο μικρο χαρτη του cod πυροβολωντας ολη την ωρα ξεφρενα.Συνολο το battlefield 4 το κρατησα κοντα ενα μηνα.Γενικα συνηθισα ευκολα το multiplayer του,αλλα δε μου αρεσε καθολου.

 • PanosGR

  οταν πουλαει σαν τρελο σε αυτο το στυλ...με maps με νεροτσουληθρες...δεν προκειται να αλλαξουν τη συνταγη....εδω δεν εχει decicated servers...ουτε καινουργια μηχανη γραφικων θα δουμε...στο BF εχει decicated servers...δες FROSTBITE 3 bf4,,,,οι εκρηξεις τα dynamic maps τα ηχητικα,γραφικα,,,φωτορεαλισμος ..δεν συγκρινονται καν με το COD.....και ας ειναι 3 χρονων παιχνιδι...https://www.youtube.com/watch?v=R9yVV6g3q7g

  • Παναγιωτης

   Να δουμε το bf 5.Που θα εχει και τη μηχανη γραφικων του battlefront.Τι γραφικαρες θα εχει.

 • worms_arm

  Εμενα παλι δεν μου αρεσουν ουτε τα modern warfare. Θελω να ξαναβγεί ένα τετοια παιχνιδι

  https://www.youtube.com/watch?v=7h48md7fsGg&list=PLmbboNAQJwa-U0DUs02WygWFUa8sOX9t9&index=18

  Αναρωτιέμαι γιατι πλεον δεν βγαινουν τετοια. Αφου εχει δειξει ότι στον κοσμο αρεσουν

  • Παναγιωτης

   Κοιτα απο τη στιγμη που εχεις ενα προιον που πουλαει σαν τρελο καθε χρονο γιατι να το αλλαξεις?Αλλωστε εταιρειες ειναι.Τα λεφτα τους νοιαζουν.Μονο αν δουν οτι δεν πουλανε ακουνε το κοινο.

   • worms_arm

    Αν παρεις παραδειγμα απο τα σχολια πιο πανω ο κοσμος τα βαρεθηκε αυτα τα παιχνιδια. Υπαρχει κορεσμος. Ελπιω τα επομενα παιχνιδια να επιστρεψουν στον B παγκοσμιο πολεμο. Εχουν περισσοτερο ενδιαφερον

    • PanosGR

     δεν νομιζω να τα βαρεθηκε ,,ισα ισα...πουλανε σαν ζεστο ψωμακι τα sci fi shooter!!!!!!!!!!!ειναι πολυ μικροτερη η μαζα που ζηταει WW2 games!!!!!για COD ξεχασε το πλεον,,απο αλλου θα ερθει το WW2 game......

     • worms_arm

      Σε αυτο το site ειχε μια ερωτηση που ελεγε ποια παιχνιδια πολεμου προτειματε. Και οι περισσοτεροι ειχαμε απαντησει Β' παγκοσμιου πολεμου. Νομιζουν οτι τα θελει ο κοσμος τα modern και τα sci fi. Εγω πιστευω οτι αν βγει παρομοιο παιχνιδι με το Allied Assault θα πουλησει περισσοτερο

     • Φωτης

      δεν ισχυει αυτο που λες.οτι πουλαει πουλαει αλλα δεν εχει τα ρεκορ κ τις πωλησεις που ειχαν τα παλια..Τα black ops 1 κ mw2,cod 4 ειχαν πολυ περρισοτερες πωλησεις..

 • http://Game20 Teo 7

  Παντως αν εφτιαχναν την σειρα mw remastered,εγω θα το αγοραζα με κλειστα ματια

  • Φωτης

   Απο το στόμα σου κ στα παλικάρια που το φτιάχνουν τ´αυτι!!!!!!!!!!!!!!!!!