alt text

Αν περιμένετε να μάθετε αν το Call of Duty: Advanced Warfare είναι καλύτερο ή χειρότερο από τα πρόσφατα Call of Duty όπως το Black Ops 2 και το Ghosts, διαβάζετε λάθος review. Αυτό γιατί τα τελευταία χρόνια είχα χάσει το ενδιαφέρον μου για τη σειρά και ασχολήθηκα ελάχιστα με τα προαναφερθέντα παιχνίδια. Κάτι τέτοιο φαντάζομαι ισχύει και για πολλούς άλλους πρώην φανατικούς του Call of Duty. Ώσπου ήρθε το Call of Duty: Advanced Warfare, το οποίο κεντρίζει το ενδιαφέρον με μια σειρά από πρωτιές: είναι το πρώτο παιχνίδι που βγάζει η Sledgehammer Games και πασάρεται όχι μόνο ως το πρώτο πραγματικά νέας γενιάς CοD, αλλά και ως πραγματικά διαφορετικό σε σχέση με τους προκατόχους του.

Οι διαφορές ξεκινούν από την ιστορία και τη θεματολογία. Το Call of Duty: Advanced Warfare διαδραματίζεται 40 χρόνια στο μέλλον, με τη στρατιωτική τεχνολογία να έχει εξελιχθεί και τους παγκόσμιους συσχετισμούς να έχουν αλλάξει. Η μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στον κόσμο δεν είναι κάποια χώρα, αλλά η μισθοφορική εταιρεία Atlas, το αφεντικό της οποίας υποδύεται ο Κέβιν Σπέισι. Εσείς αναλαμβάνετε το ρόλο του Jack Mitchell, ενός Αμερικάνου στρατιώτη που, μετά τον σοβαρό τραυματισμό του σε κάποια μάχη, στρατολογείται και “επισκευάζεται” από την Atlas. Μέσα από τα μάτια του ήρωα το παιχνίδι ουσιαστικά αφηγείται την γιγάντωση της Atlas, η οποία αρχικά βοηθάει τις χώρες να αντιμετωπίσουν μια αδίστακτη τρομοκρατική οργάνωση και καταλήγει να ελέγχει τα πάντα. Φυσικά, οι προθέσεις της εταιρείας δεν είναι τόσο αγνές όσο φαίνονται. Η ιστορία έχει κάποιες ανατροπές και εκπλήξεις, αλλά συνολικά είναι προβλέψιμη και κάπως βεβιασμένη. Μπορούσε να είναι καλύτερη και δίνει την αίσθηση χαμένης ευκαιρίας.

Η φουτουριστική τεχνολογία δεν είναι μόνο σεναριακό στοιχείο, αλλά και το πιο σημαντικό παικτικό στοιχείο του Call of Duty: Advanced Warfare. Ο πολυδιαφημισμένος εξωσκελετός, που έχετε δει στα βίντεο και στις εικόνες του παιχνιδιού, κάνει τους στρατιώτες βιονικούς, με περισσότερη δύναμη, γρήγορες κινήσες, διπλά άλματα κτλ. Από κοντά και τα διάφορα φουτουριστικά όπλα και γκάτζετ, με εντυπωσιακές δυνατότητες. Υπάρχουν επίσης εξελιγμένα οχήματα, drones, ακόμα και ρομποτικές στολές που θυμίζουν Titanfall. Κατά τη διάρκεια του single-player campaign χρησιμοποιείτε τα πάντα λιγότερο ή περισσότερο, καθώς αντιμετωπίζετε τρομοκράτες και αργότερα τις ίδιες τις δυνάμεις της Atlas που έχουν τεχνολογία ανάλογη με τη δική σας. Όπως κάθε παιχνίδι Call of Duty, έτσι και το Advanced Warfare διαδραματίζεται σε πολλές χώρες του κόσμου, από τη Σεούλ μέχρι τη Νιγηρία και από την Αμερική μέχρι και την Ελλάδα μας. Tο campaign είναι γραμμικό και όπως πάντα το παιχνίδι σας παίρνει από το χεράκι για να προχωρήσετε, αφού συνεχώς σας συνοδεύει κάποιος χαρακτήρας. Φυσικά υπάρχουν κάποια QTEs και οι καθιερωμένες εντυπωσιακές σκηνές που θυμίζουν χολιγουντιανό μπλοκμπάστερ. Ωραία προσθήκη είναι οι αναβαθμίσεις που μπορείτε να κάνετε στον εξωσκελετό πριν και μετά από κάθε επίπεδο. Παρά τα όποια νέα στοιχεία όμως, μιλάμε για κλασικό campaign παιχνιδιού Call of Duty, με τα καλά του και τα κακά του.

Υπερστρατιώτες εν δράσει.

Υπερστρατιώτες εν δράσει.

Η μεγάλη έκπληξη είναι το multiplayer. Οι διάφορες δυνατότητες που φέρνει ο εξωσκελετός αλλάζουν τον τρόπο που σκέφτεστε και κινείστε στους χάρτες. Ειδικά το διπλό άλμα είναι μια δυνατότητα που χρησιμοποιείτε συνέχεια, καθώς σας επιτρέπει να αποφεύγετε πυρά και να πηγαίνετε όπου θέλετε. Οι μάχες πλέον δεν είναι μόνο “οριζόντιες” αλλά και “κάθετες” και οι 13 χάρτες του παιχνιδιού είναι σχεδιασμένοι με βάση αυτή τη φιλοσοφία. Ο φρενήρης ρυθμός των μαχών, σήμα κατατεθέν των Call of Duty, παραμένει αυτούσιος. Τα φουτουριστικά όπλα και γκάτζετ επίσης δίνουν μια νέα διάσταση στο multiplayer, με τη χρήση τους να εξαρτάται από τα perks και τα scorestreaks που επιλέγετε. Υπάρχουν γνωστά και νέα modes για όλα τα γούστα, local play, LAN party, ranked play, προπόνηση με bots, hardcore modes, αλλά και classic modes στα οποία δεν έχετε εξωσκετελετό και κινείστε συμβατικά (κάτι που δεν ταιριάζει ιδιαίτερα στο παιχνίδι). Οι επιλογές παραμετροποίησης είναι πραγματικά αμέτρητες και εκτείνονται σε κάθε τομέα, από την εμφάνιση του χαρακτήρα σας μέχρι και τις πιο μικρές λεπτομέρειες του εξοπλισμού του. Πέρα από το pvp, υπάρχει και το νέο exo survival co-op, όπου έως τέσσερις παίκτες αντιμετωπίζουν εχθρούς αυξανόμενης δυσκολίας. Ιδανικό για όταν παίζετε με φίλους.

Ως προς τον τεχνικό τομέα, το Call of Duty: Advanced Warfare όντως είναι το πρώτο CoD που παρουσιάζει εμφανή, σημαντική βελτίωση στα γραφικά. Από τους χαρακτήρες μέχρι τα περιβάλλοντα, τα πάντα είναι ένα-δύο επίπεδα πάνω από τα προηγούμενα παιχνίδια, ενώ το frame rate παραμένει σταθερό στα 60 fps. Ο κόσμος του παιχνιδιού είναι πειστικά φουτουριστικός, με όλων των ειδών τον εξοπλισμό, τα οχήματα, τα κτήρια κτλ να φαντάζουν βγαλμένα από ένα πιθανό μεσομακροπρόθεσμο μέλλον και να συνοδεύονται από ωραία εφέ (όπως το αθόρυβο εκρηκτικό). Αρκετά διακοσμητικά περιβάλλοντα καταστρέφονται, χωρίς ουσιαστική αλλαγή στο gameplay. Ο ήχος είναι ακόμα καλύτερος, με τα εφέ των όπλων και εργαλείων να κλέβουν την παράσταση. Ακόμα και το ηχείο του DualShock 4 χρησιμοποιείται στο άνοιγμα των supply drop στο multiplayer. Οι ερμηνείες όλων των ηθοποιών είναι κορυφαίες, τόσο φωνητικά όσο και εκφραστικά και αυτό φαίνεται ειδικά στις CG cutscenes που αγγίζουν το φωτορεαλισμό. Τον πρωταγωνιστή υποδύεται ο Τρόι Μπέικερ που για άλλη μια φορά αποδεικνύει γιατί είναι ίσως ο κορυφαίος voice actor αυτή τη στιγμή. Όσο για τον Κέβιν Σπέισι, η δουλειά του είναι αναμενόμενα καλή, αλλά η παρουσία του δεν προσφέρει κάτι ιδιαίτερο στο ρόλο του κακού. Δίνεται η εντύπωση ότι επιλέχθηκε κυρίως για λόγους μάρκετινγκ. Το μόνο “θέμα” του ηχητικού τομέα είναι η μουσική, η οποία δεν ξεχωρίζει ιδιαίτερα (μετά το soundtrack του Modern Warfare 2 το χάος).

Θα κολλήσετε άσχημα με το multiplayer.

Θα κολλήσετε άσχημα με το multiplayer.

Όσο περίεργο κι αν φαίνεται, το Call of Duty: Advanced Warfare είναι μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς. Η Sledgehammer αλλάζει όσο πρέπει τη συνταγή της σειράς για να προσφέρει κάτι διαφορετικό, διατηρώντας όμως το κλασικό στιλ του Call of Duty. Αν ακόμα δεν έχετε πειστεί, θα σας πω το εξής: είχα να κολλήσω έτσι με multiplayer παιχνιδιού Call of Duty από το CoD4 και αυτό παρόλο που τα τελευταία χρόνια ασχολούμαι μόνο με Battlefield. Αν το Call of Duty: Advanced Warfare κατάφερε να πείσει εμένα, που μέχρι και πριν λίγο καιρό δεν είχα σκοπό ούτε καν να κάνω το review του παιχνιδιού, τότε μπορεί να πείσει και οποιονδήποτε άλλο νυν ή πρώην οπαδό της σειράς. Τσιμπήστε και απολαύστε το.

 • Ο εξωσκελετός φέρνει ουσιαστικές αλλαγές στο gameplay
 • Τρομερό multiplayer με αμέτρητες επιλογές παραμετροποίησης
 • Πειστικός φουτουριστικός κόσμος
 • Ωραία γραφικά, εκπληκτικός ήχος
 • Ποικιλία επιπέδων και περιβαλλόντων
 • Γραμμικό campaign που παίρνει τον παίκτη από το χέρι για να προχωρήσει
 • Προβλέψιμη ιστορία
 • Η παρουσία του Κέβιν Σπέισι δεν προσφέρει κάτι το ιδιαίτερο
 • Αν δεν είστε φαν του Call of Duty δεν θα γίνετε με αυτό
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4 (review), Xbox One, PS3, Xbox 360, PC
ΑΝΑΠΤΥΞΗ:Sledgehammer Games
ΕΚΔΟΣΗ:Activision
ΔΙΑΘΕΣΗ:IGE
ΕΙΔΟΣ:FPS
ΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player, multiplayer
ΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://www.callofduty.com/advancedwarfare
HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:4/11/2014
PEGI:18
 • xC1oudvii

  Και μονο που είναι εκεί ο Κέβιν Σπέισι με τέτοια ερμηνεία σε φτιάχνει 😀 Μπράβο στην SH,παίζω αρκετά χρονια cod,αυτό το cod μου θυμίζει εποχές cod 4 😀

  • Αντρέας

   Δηλαδή;

  • ekst

   Ωραιος λογος για να θαυμασεις ενα παιχνιδι.

   Ειναι σαν να παω σινεμα για τα ποπ-κορν.

   Ασχετο και ας με κραξετε παλι: εμαθε και η κουτση μαρια τον σπεισι απο μια σειρα που κατεβασαν ολοι τζαμπα και τον ανεβασαν αμεσως-αμεσως στο επιπεδο του μεγαλειου, ελεος.

   • Agony

    Ok τώρα εξηγούνται όλα, νιπτω τας χειρας μου.

 • Κωτσιος1998

  ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ! Review απο terminator 😀

 • http://game20.gr Terminator

  Μάλλον πάω για season pass και γι αυτό 😕

 • darhe(ExtraLife gR)

  το campaign με το ζορι το τερματισα,ενω το multiplayer ηταν καλο,μεχρι εκει ομως.θα το χαρακτηριζα σαν ενα μετριο παιχνιδι,με καποιες εκλαμψεις σε καποια σημεια(στο campaign κυριως)καλο review termi,μπραβο.

 • gerasimos

  στο multiplayer υπάρχει ποικιλία απο όπλα?γιατί στο twitch που χαζεύω τους βλέπω συνέχεια να παίζουνε με δύο,τρία ίδια.

  • http://game20.gr Terminator

   Ποικιλία υπάρχει αλλά τα καλά είναι συγκεκριμένα, προς το παρόν τουλάχιστον.

  • Γιάννης

   Δεν υπάρχουν πολλά. Όσα και στα παλιά CoDs ,όπως πάντα 2-3 είναι τα καλύτερα και με αυτά παίζουν όλοι.

 • Γιάννης

  Προσωπικά πιστεύω πως το Multiplayer είναι μέτριο και το Campaign καλό.
  Να σημειωθεί ότι αυτή τη φορά είχαν 3 χρόνια σε αντίθεση με παλιά που είχαν 2 για να φτιάξουν το νέο CoD. Για 3 χρόνια που είχαν ούτε κάτι τρομερό είδαμε ,ούτε καν ένα τρίτο mode! (και όχι, το spec ops δεν μετράει ,είναι σαν τα bots)

 • proedros_47

  Από όλες τις πατάτες που κυκλοφορούν από το 13 αυτό είναι το καλύτερο με διαφορά...μπράβο τους που μας δώσανε ένα αξιόλογο παιχνίδι!!

 • spyros

  Ότι θα έκλεινα εγώ 8 ώρα στο multiplayer και μάλιστα στο Deathmatch δεν το περίμενα!Μου άρεσε αρκετά. .

  • http://game20.gr Terminator

   Παίξε Ground War 🙂

   • spyros

    Termi τι ακριβώς Mode είναι αυτό?

    • http://game20.gr Terminator

     Team Deathmatch, Domination και Kill Confirmed εναλλάξ και με 18 παίκτες.

 • ggraper

  SPOILER!υποτιθεται οτι με τον εξοσκελετο εισαι τουμπανο,ομως σε ενα σημειο στην εκστρατεια μια τυπισσα με εξοσκελετο παλευε με ενα κακο παιδι το οποιο δεν ειχε εξοσκελετο και την εκανε λες και ητανε αρχαρια ενω ηταν απο τους καλυτερους στρατιωτες στην Atlas,αυτο ηταν λιγο κουλο.Ομως θα το αγορασω οταν πεσει λιγο η τιμη του.

 • palu3y

  Ενταξει το παιχνιδι ειναι οτι πρεπει για value for money. Το single λιγο στην αρχη που ειδα δειχνει εκπληκτικό. Τωρα για το multi τι να λεμε για μενα ισάξιο με black ops και mw2. By the way οποιος παιζει στο ps4 ας με κανει add αν θελει να μπει κ στην clan που ξεκίνησα να ρίχνουμε καμια μπιστολια. Το psn μου ειναι palu3y.

 • PanosGR

  πολυ καλο το παιχνιδι..συμφωνω απολυτως με τον Editor....το μονο που δεν μου αρεσει πολυ,αν και δεν με χαλαει..... ειναι ο φρενηρης ρυθμος του multiplayer...παραειναι fastpace....δεν παιρνεις ανασα...με κουραζει υστερα απο 2,3 match.......

 • billl123456

  Βλεπω καλα ή εχω παραισθησεις.Terminator writing?

 • http://game20.gr/ Petross

  Αφου εκανε το review ο Terminator, πρεπει να patchαρανε το Skynet, δεν εξηγειτε αλλιως.

 • Φωτης

  Κατατοπιστικό κ γενικα πολυ καλο το review termi..Κατι που δεν είπε κανεις όμως ειναι οτι εχει το χειρότερο lag απο ολα τα cod..Στα forum γινεται χαμός με αυτο το θέμα..Πρεπει να το φτιάξουν γιατι ειναι Κριμα που το multi ειναι τόσο καλο..

  • http://game20.gr Terminator

   Συνάντησα ελάχιστο lag

   • Φωτης

    Τοτε στο ps4 αν κ μου φαίνεται κουλο πρέπει να παίζεις πολυ καλύτερα..Εγω το εχω στο one κ το σήμα ειναι απαράδεκτο κ στο λεω γιατι τα εχω κτίσει τα cod..Ολοι βρίζουν για το σήμα που έχουν..Άφησε τα replay κ θα δεις εκτός αν στο ps4 ειναι αρκετα καλυτερο το σήμα..όλες οι σφαίρες πανε κουμποτες..

   • spyros

    Στο ps4 όσες ώρες και να έπαιξα δεν συνάντησα το παραμικρό lag!Ίσως να βοηθάει η 50αρα vdsl που έχω. .

    • Φωτης

     Δεν εχει πίστεψε με καμια σχεση η ταχύτητα..Αυτο που λες εχει να κανει μονο με το κατέβασμα..

  • PanosGR

   το φτιαξανε με Patch Φωτη....στις αρχες υπηρχε προβλημα οντως.....

   • Φωτης

    Μπορει γιατι απο την μέρα που πήρα το halo collection δεν εχω βάλει αλλο παιχνιδι.

 • Constantinos

  Το campaign δεν το χω αρχισει ακομα. Θα περιμενω μια κενη περιοδο απο κυκλοφοριες για να το αρχισω.

  Το multiplayer τις πρωτες 2-3 μερες δεν παιζοταν γιατι ειχε πολλα προβληματα με το σημα και γενικοτερα με το host migration. Κατα τ αλλα ειναι πολυ διασκεδαστικο γιατι εχει πολλη κινηση και σπανια βλεπεις καμπερωμα. Ειναι ο ορισμος του run n gun. Δεν μπορεις να κανεις και αλλιως γιατι με τη ταχυτητα των exos, με το μεγεθος των χαρτων και με τα fast paced respawn system, δεν σε παιρνει να το παιξεις camper.

  Βασικα αφου απομακρυνθηκε απ τη λογικη του Ghosts, μου αρκει.

 • Phil

  Call of Duty: Advanced Warfare Review

  δεν εχει σερβερ
  ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 0

 • Gpmos

  πολυ καλο review μια ερωτηση το review του far cry 4 παιζει να το καταφερετε να το τελειωσετε μεσα στην εβδομαδα? Γιατι τελικα ειστε το μονο site που εμπιστευομαι πια...

  • http://game20.gr Terminator

   Ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Δυστυχώς θα το παραλάβουμε Πέμπτη- Παρασκευή οπότε το review θα βγει την άλλη εβδομάδα.

   • Γιάννης

    Τέρμι επειδή και γω μόνο εσάς εμπιστεύομαι για reviews ,περιμένω σαν τρελός GTA V review (Next Gen) 🙂

    • http://game20.gr Terminator

     Αύριο θα το χω στα χέρια μου

 • pad7act

  Αξιζει τελικα???Γιατι μετα το modern warfare 2 το εχω παρατησει το COD.....

 • finplay

  Πολυ καλο review Μπραβο Σπύρο.

  '' Ώσπου ήρθε το Call of Duty: Advanced Warfare, το οποίο κεντρίζει το ενδιαφέρον ''
  Κλέβω αυτη την ατακα σου απο το κείμενο σου και λέω:
  Νανε καλα η DICE με της Μαμακιες της που έδιωξε τους Fun της σειράς BATTLEFIELD και ενα μεγαλο κομμάτι ξαναγύρισαν ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΑ στο Call of duty!!! 🙂

  • Seaman13

   Εχεις απολυτο δικιο φιλε... Ξανα πισω και με την ουρά στα σκελια... Φυγαμε να παμε στην ποιότητα και τελικα πληρωσαμε ενα σκασμο λεφτα δυο χρονια σε 4 κονσολες και τελικα μαθαμε πως οι σερβερ ειναι σαβουρα με κατανομη οπου να ειναι και φυσικα μολις μπει στο λομπι παικτης εκτος περιοχης, αντιο ζωη...

 • agony

  Το ξερω οτι οι περισοτεροι με multiplayer ασχολειστε .αλλα το black ops 2 δεν ειχε το καλυτερο single ? Γιατι τοσο κακη Εντυπωση?

  • Constantinos

   Τα καλυτερα campaigns της σειρας ηταν του Modern Warfare I και του Black Ops I. Η πιστα στο Τσερνομπιλ του πρωτου και η ψυχροπολεμικη ατμοσφαιρα του δευτερου ηταν highlights.

  • https://www.youtube.com/watch?v=JHz9Vy1lYZY MENIS_XXIII

   του Black ops 1 ηταν πολυ καλυτερο

 • http://game20.gr Terminator

  Όσο περισσότερο παίζω τόσο περισσότερο μου αρέσει και βρίσκω όλο και καλύτερους συνδυασμούς εξοπλισμού. Τρομερό multiplayer.

  • spyros

   Πες τα ρε Τερμι και εγώ λιώνω τόσο στο multiplayer που δεν έχω βρε χρόνο να το τερματίσω στο single ..