Borderlands 2 Review

, Πέμπτη 4 Οκτώβριος 2012 0  

Ένα γεγονός που συνεχίζει να με εκπλήσσει με τα καινούρια παιχνίδια που βγαίνουν, είναι πως πολύ λίγα από αυτά έχουν τη δική τους προσωπικότητα. Τα περισσότερα περιορίζονται στην αντιγραφή στοιχείων που κάνουν μερικούς τίτλους μοναδικούς. Προφανώς, υπάρχουν και εξαιρέσεις. Demon’s Souls, Bulletstorm, Borderlands είναι μερικές από αυτές τις λαμπρές περιπτώσεις. Σύμφωνοι, η καινοτομία δε μπορεί να αρέσει σε όλους, όπως και εμένα δε μου άρεσε το νευρικό και «in your face» στιλάκι του Bulletstorm. Τι συμβαίνει όμως όταν ένα μάτσο από φρέσκες ιδέες, μαζί με μελετημένο και συγκεντρωμένο gameplay συμπίπτει ακριβώς με αυτό που λείπει από την κάστα των gamers; Η απάντηση ήρθε με την επιτυχία του πρώτου Borderlands. Τέσσερα και κάτι εκατομμύρια κόπιες ανά την υφήλιο μετά, το παιχνίδι πρακτικά έχει καθιερωθεί ως η νο1 επιλογή για τετραπλό online co-op και φοβερό χαβαλέ (τελευταίο παιχνίδι που τα είχε καταφέρει τόσο εύκολα είναι το Halo 3).

Το Borderlands 2 τώρα θέλει να επαναλάβει ακριβώς αυτό το κατόρθωμα. Πανέξυπνο χιούμορ, τέσσερις εντελώς διαφορετικοί πρωταγωνιστές, ένας τεράστιος κόσμος με ένα ακόμα πιο μεγάλο campaign - το τέκνο της Gearbox έχει όλα τα κορυφαία συστατικά. Το μείγμα που ακολουθεί, μπορεί να θεωρηθεί το λιγότερο εκρηκτικό.

Καταρχήν, το Borderlands 2 διαδραματίζεται στον Pandora, τον πλανήτη που ξεσκίσαμε και στο πρώτο παιχνίδι, μόνο που αυτή η φορά, παντού υπάρχει Eridium, ένα πολύτιμο ορυκτό, απόρροια της δράσης των τεσσάρων πρωταγωνιστών του original. Το σενάριο εξακολουθεί να βασίζεται πάνω στο ξεκλείδωμα ενός μυθικού θόλου, όπου υπάρχει μια μυστηριώδης υπερδύναμη. Bέβαια τα ίδια ακριβώς συνέβησαν και μερικά χρόνια πριν και καταλήξαμε να πυροβολάμε πλοκάμια. Αυτή τη φορά όμως τα πράγματα σοβαρεύουν, ο αρχικακός είναι πραγματικά κακός (και φοβερά απολαυστικός), και όλος ο πλανήτης κινδυνεύει από τις ιμπεριαλιστικές διαθέσεις των megacorps του σύμπαντος.

Τέτοια τετράδα ούτε ο Παπακαλιάτης δε θα φανταζόταν.

Μπλα μπλα μπλα. Σοβαρά τώρα, όποιος ασχοληθεί έστω και λίγο με το σενάριο να το γράψει στα comments να τον βάλουμε στη blacklist. Αυτό που αξίζει να προσέξει κανείς είναι οι φανταστικοί διάλογοι (ή καλύτερα μονόλογοι, αφού ο/η πρωταγωνιστής έχει πιει το αμίλητο νερό) των NPCs, που είναι γεμάτοι με πανέξυπνες ατάκες και καυστικές παρατηρήσεις. Θα ακούσετε πράγματα εξωφρενικά, τραγελαφικά, γελοιωδώς αστεία, ακόμα και μακάβρια, όλα δοσμένα σε σωστά ρυθμισμένες δόσεις, κάνοντας έτσι την ιστορία, όχι μόνο υποφερτή, αλλά και κάτιτις ενδιαφέρουσα. Οι προηγούμενοι Vault Hunters εντωμεταξύ επιστρέφουν, και ο λατρευτός Claptrap δίνει ρεσιτάλ. Επιπλέον, η Gearbox έκανε το εξής πανέξυπνο: διάσπαρτες στον κόσμο της Pandora υπάρχουν συσκευές ECHO (κάτι σαν ακουστικά ημερολόγια), που περιγράφουν το παρασκήνιο του εκάστοτε ήρωα που έχετε. Για παράδειγμα αν απολαμβάνετε τις υπερδυνάμεις της Μάγιας της Μελισ… εεεε της Σειρήνας με συγχωρείτε, θα μάθετε γιατί παράτησε την πατρίδα της και έφτασε στην Pandora.

Με τα πολλά, ώρα για gameplay. Το Borderlands 2, όπως και ο προκάτοχος του, αποτελεί ένα αμάλγαμα από πολύ γρήγορο FPS και ασυνήθιστα-για-τα-δεδομένα πολύχρωμο RPG. Πέρα από τις συνηθισμένες νόρμες των παιχνιδιών με πίου-πίου, η Gearbox έδωσε στους πρωταγωνιστές και ένα σωρό δυνάμεις (πραγματικά οι συνδυασμοί είναι φοβερά πολλοί και για τους τέσσερις) που ξεκλειδώνονται, κλασικά μέσω level up. Κάθε χαρακτήρας έχει παντελώς διαφορετική δομή, και όλοι, πλην της Μaya the Siren που είναι κάτι εντελώς πρωτότυπο, έχουν οικοίες δυνάμεις: o Salvador the Gunzerker, o Zer0 the Assassin, και ο Axton the Commando. Το παιχνίδι βέβαια τερματίζει κάθε κλισέ των χαρακτήρων μέσω των ειδικών δυνάμεων που δίνει στον καθένα, όπως αυτή του Zer0, ο οποίος μπορεί να... εξαφανίζεται για μερικά δευτερόλεπτα και να κυκλοφορεί αόρατος ανάμεσα στους εχθρούς, έτοιμος για ένα υπερ-critical hit.

Ο αρχικακός Handsome Jack είναι από τα λαμπρά πρόσωπα του καστ.

Το όλο concept με τις δυνάμεις και τις υπερδυνάμεις λειτουργεί σωστά, και ποτέ δεν πέφτει στην παγίδα των προβλημάτων ισορροπίας (Darksiders 2 σε κοιτάω κατάματα), αφενός γιατί το level scaling των εχθρών είναι πολύ σωστό, αφετέρου γιατί οι αποστολές μοιράζουν όσο xp χρειάζεται κάθε φορά. Γενικά, το όλο σύστημα RPG του παιχνιδιού φαίνεται πως έχει μελετηθεί εις βάθος, και μάλιστα τόσο πολύ, που προβλήματα δεν υπάρχουν ακόμα και αν είστε τέσσερις και προχωράτε μαζί (εννοείται σε παρόμοιο επίπεδο). Respec υπάρχει και ξαναμοιράζετε τους πόντους που έχετε κερδίσει ανά πάσα στιγμή, οπότε τα όποια σημαντικά προβλήματα θα μπορούσαν να υπάρξουν εξαλείφονται. Αρκεί να είστε σίγουροι για την επιλογή του ήρωα, γιατί αλλαγή σημαίνει και new game.

Το πιστολίδι από την άλλη πλευρά ίσως σας φανεί πιο αναμενόμενο – και αυτό αν αποφασίσετε πως οι 20+ εκατομμύρια συνδυασμοί όπλων δεν καλύπτουν τις ανάγκες σας. Επιλέγετε από διάφορες εταιρείες όπλων, άρα διαφορετικά ειδικά χαρακτηριστικά (recoil, reload κλπ), διαφορετικά εφέ όπως φωτιά, ηλεκτρισμός και άλλα, μερικές ειδικές και πολύ σπάνιες δυνάμεις, συνθέτουν τόσες πολλές επιλογές που θα περάσετε αρκετή ώρα, ίσως παραπάνω απ’ότι θα έπρεπε, μέχρι να διαλέξετε τα όπλα που σας βολεύουν. Βέβαια, από ένα σημείο και έπειτα μπορείτε να έχετε πάνω σας μέχρι και τέσσερα όπλα, οπότε το παιχνίδι βοηθάει κάπως. Και πάνω που το ανέφερα, να σημειώσω πως το inventory και γενικά το HUD του Borderlands 2 είναι σαφέστατα και εκτενώς βελτιωμένο σε σχέση το προηγούμενο παιχνίδι, οπότε έξτρα πόντοι στη Gearbox.

Πέρα από τα όπλα, την ίδια λογική customization συμμερίζονται και οι χειροβομβίδες, αλλά και οι ασπίδες (που λειτουργούν όπως στο Halo περίπου), “ταλαιπωρώντας” σας με ακόμα περισσότερες επιλογές. Επιπλέον, μετά από ένα σημείο ξεκλειδώνεται και η δυνατότητα να “πειράξετε” τον χαρακτήρα σας, τόσο με διαφορετικού χρώματος στολές, όσο και με διαφορετικά χτενίσματα, όνομα κλπ. Το παιχνίδι ποτέ δεν ξεχνάει ποια είναι η λογική του κάθε χαρακτήρα, και αυτό είναι και θετικό και αρνητικό ταυτόχρονα. Από τη μία, δεν μπορείτε να δημιουργήσετε ήρωα από το μηδέν, αλλά από την άλλη, με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται συνοχή στο online, χωρίς να μπαίνουν οι συμπαίκτες στη διαδικασία να μαντέψουν με τι είδους ήρωα έχουν να κάνουν.

The moral is, you're a bitch!

Και αυτό είναι φοβερά σημαντικό για τον εξής λόγο: πέρα από το τεχνικό κομμάτι, όπου το (online) co-op λάμπει, η συνεργασία των παικτών προχωράει πέρα από τα κοινά loot και xp και μπορεί να φτάσει σε πολύ βαθιές και πολυσύνθετες στρατηγικές. Χωρίς να το κάνει φανερό, η Gearbox έχει δομήσει έτσι τις δυνάμεις των πρωταγωνιστών του Borderlands 2, που με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο συμπληρώνονται. Για παράδειγμα, η Siren μπορεί να μαζέψει ένα μάτσο αντιπάλους σε ένα αιωρούμενο orb, και να έρθει ο Assassin με τη δική του δύναμη και τους ξεπαστρέψει όλους μαζί με ένα ξεγυρισμένο critical (εδώ σημειώνω πως ο Zer0 χρησιμοποιεί για τη δύναμη αυτή ένα σπαθί, οπότε είναι ευκολότερο απ’ότι ακούγεται).

Κάπου πιο πάνω, αναφέρω πως το level scaling των εχθρών και των πλασμάτων της Pandora είναι πολύ καλά δομημένο. Το ίδιο ισχύει και για τους εχθρούς ενώ παίζετε co-op. Το ότι είστε τέσσερις μαζί δεν σημαίνει ότι βγαίνουν ίδιοι εχθροί με αυτούς που θα έβγαιναν άμα παίζατε μόνοι. Απεναντίας, εμφανίζονται πιο δυνατοί, συνήθως πολύ πιο δυνατοί εχθροί, που όχι μόνο εξισορροπούν την τετράδα, αλλά απαιτούν και συνεργασία για να νικηθούν. Μάλιστα, η Gearbox έφτασε σε τέτοιο σημείο για το cο-op, που μερικά bosses (αν όχι όλα) είτε βγαίνουν με coop, είτε θα νομίζετε πως το Dark Souls δεν ήταν και τόσο δύσκολο τελικά. Κατά τ’ άλλα, υπάρχει η δυνατότητα να ανταλλάζετε πράμα με τους συμπαίκτες σας, ενώ ο καθένας μέσα στο game μπορεί να αλλάξει την αποστολή. Φυσικά, πέρα από το online co-op, υπάρχει το τοπικό μέσω LAN, και βέβαια split-screen. Το σύστημα των invites είναι απροβλημάτιστα λειτουργικό και προφανώς το coop σε κάθε περίπτωση είναι drop-in/drop-out, οπότε δεν χρειάζεται κάποιου είδους reset για να παίξετε με φιλαράκια.

Οι δυνάμεις είναι πολύ σωστά δομημένες.

Από τεχνικής πλευράς τώρα, το Borderlands 2 σίγουρα δεν απογοητεύει. Το ξεχωριστό art style επιστρέφει, ενώ τα γραφικά και οι φωτισμοί είναι σαφέστατα πιο δουλεμένα από το πρώτο παιχνίδι. Πέρα από το πανηλίθιο πρόβλημα της Unreal Engine 3 με το pop-in, δεν υπάρχουν artifacts ή tearing. Το σημαντικότερο πρόβλημα στον τεχνικό τομέα, που έχει να κάνει όμως με τη δόμηση του χάρτη, είναι το εκτενές backtracking που απαιτείται σε μερικές αποστολές, ενώ ο χάρτης μερικές φορές είναι δυσνόητος και δε βοηθάει καθόλου. Ο ήχος είναι κορυφαίος, με πολύ καλή δουλειά από το voice cast, και ένα sountrack που ταιριάζει γάντι στο ύφος του παιχνιδιου.

Εν τέλει, το Borderlands 2 παίρνει τη συνταγή του προκατόχου του, συγκεντρώνεται πάνω σε αυτή και καταλήγει να είναι ένας πολύ δυνατός τίτλος από κάθε άποψη. Κάποια τεχνικά μικροπροβλήματα και το γεγονός φυσικά πως αν δεν σας άρεσε το πρώτο δεν έχει νόημα να ασχοληθείτε, είναι τα σημαντικότερα μειονεκτήματα του τίτλου. Όπως μάλλον έχετε καταλάβει, το Borderlands 2 είναι ένα από τα πιο διασκεδαστικά παιχνίδια της χρονιάς, και πάνω απ’όλα, με προσωπικότητα. Συνίσταται ανεπιφύλακτα.

+ Τέρμα διασκεδαστικό
+ Πανέξυπνο χιούμορ
+ Φοβερό co-op
+ Τεράστιο
+ Πολύ καλός ήχος

- Δεν έχουν αλλάξει και πολλά από το πρώτο Borderlands
- Τα χαζά προβλήματα της UE3

BΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 9.0

Πλατφόρμα: PS3 (review), Xbox 360, PC
Έκδοση: 2K Games
Ανάπτυξη: Gearbox Software
Διάθεση: CD Media
Είδος: Shooter RPG
Παίκτες: Single-player, multiplayer
Επίσημο Site: http://www.borderlands2.com/
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 21/9/2012
PEGI: 18

 • Julian

  Και κει που χαζευω τα θεματα στο game20 μπουυυυυμ borderlands 2 review! Αρχιζω διαβασμα!

 • http://game20.gr Terminator

  Άσε το διάβασμα και τρέχα τσίμπα (βραδιάτικα) 😛

 • Julian

  Καλα το τσιμπημα ειναι σιγουρο termi. Καποια στιγμη μεσα στο 12 θα το παρω αυτο και καμια 3αρα ακομα γιατι εχω μαζεψει πολυ χρημα! Επρεπε να μην φαω καποια βραδια για ολο αυτο! Το διαβασα το review, καλα δεν το συζητω το παιχνιδι ειναι μπομπα. Περιμενα κατι περισσοτερο απο την ιστορια αυτη την φορα, δεν φαινεται κατι τετοιο, αλλα τουλαχιστον ο κοσμος οι χαρακτηρες κλπ φαινονται πιο ζωντανα. Και το να εχεις εναν ενδιαφερον κακο, ειναι απο μονο του κινητοποιηση! Τσιμπημααααααα

 • Βαγγέλης

  Eνα πολύ ιδιαίτερο και καλοστημένο παιχνίδι indeed!

 • JCDenton13

  Δε χανεται η παιχνιδαρα.Τσιμπημα για αργοτερα ομως.Το κακο ειναι,οτι μεχρι το τελος του χρονου ειναι να βγουν κορυφαιοι τιτλοι(Dishonored-XCOM:EU-AC3-Halo 4-Far Cry 3) και λεφτα δε παιζουν αυτο το διαστημα.Θα κανω υπομονη μεχρι τα Χριστουγεννα,μπας και μαζεψω κανα φραγκο.Καταραμενη φτωχεια.

 • StratosGK

  Ωραίο το κείμενο person! Εγώ θα πάω για αγορά όταν βγει η GOTY έκδοση για να έχω και τα DLC και σε καλή τιμή. Μπορώ να περιμένω.

  Το παιχνίδι φαίνεται πολύ ανώτερο του πρώτου το οποίο λάτρεψα για το σύνολό του και μίσησα για το σύστημα με το NG & NG+, τα quest μπου γίνονταν άνω κάτω και τα DLC με τα περίεργα level requirements.

 • Julian

  Τα dishonored και HALO 4 ειναι και αυτα σιγουρα. Αν θα βγει και το hitman φετος εκει μπερδευεται το πραγμα. Ειπαμε μην ξεοδευσουμε και μια περιουσια

 • Phil

  Τουμπανο το παιχνιδι.Μπραβο στην ομαδα ,εκανε τρομερη δουλεια.

 • Bill B.

  Το λέω σχεδόν κάθε φορά και θα το ξαναπώ...Μπράβο ρε παιδιά για τα reviews!!!Διαβάζω τα περισσότερα, άσχετα με το αν θα τσιμπήσω το Χ παιχνίδι ή όχι και μόνο για να πάρω μια ιδέα για το τι πάιζει με τον κάθε τίτλο. Κλασσικά απολαυστικά, συμμαζεμένα και με ουσία.
  Όχι σαν κάτι αλλά site που γράφουν 4-5 σελίδες πράμα. Κουραστικό και άσκοπο.

  Τώρα για το παιχνίδι...χμ...
  Το 1ο (αν και καλό), το είχα αρχίσει και το σταμάτησα γιατί το πρόβλημα μου ήταν τα γραφικά. Πίστευα ότι θα μου αρέσουν, αλλά δεν τα μπορώ καθόλου και ελπίζω να μην υιοθετηθεί το στύλ και από άλλα παιχνίδια.
  Δεν ξέρω, νομίζω χάνει την οποία σοβαρότητα μπορεί να έχει ένας τίτλος με αυτό το καρτουνίστικο στύλ. Γνώμη μου πάντα 🙂
  Δεν θα το τσιμπήσω το 2ο για τον ίδιο λόγο, παρόλο που είναι καλό και αξίζει το 9αρι.

  Εύγε!

 • zaes

  Μα καλα για την ΑΙ των εχθρων δεν προσεξε και δεν ανεφερε κανεις τιποτα? Για μενα ειναι απαραδεκτη....κανω γενικο σαματα στο παιχνιδι βαραω οποιον κινειται και ως δια μαγειας ο παραδιπλα σκοπος συνεχιζει τις σκοπιες του ή βαραω καποιον με το rifle μου σωριαζεται μπροστα στον διπλανο enemy και αυτος σφυριζει αδιαφορα..
  Γενικα εχει μικροπροβληματακια στην ΑΙ..ενας εμπειρος παιχτης των fps τα διακρινει,,,

  Kατα τα αλλα χαρηκα την αγορα του παιχνιδιου,εχει απειρο loot (λιγο καφρικο,αλλα ετσι ειναι το στυλ του) και απειρα οπλα..απειρααααα.....τα γραφικα μια χαρα..αξιζει τα λεφτα του...αλλα μαγκες η ΑΙ των εχθρων εχει θεμα....

 • StratosGK

  Bill (τώρα δεν έχει blue screen) δεν θέλουν καθόλου σοβαρότητα στο Borderlands! Από το intro ακόμα φαίνεται. Έχει ωραίο houmor.
  Βασικά αυτά που συνήθως λέει ο παίκτης όταν πυροβολάει, τύπου "πάρτα", "ψόφα" και άλλα τέτοια, στο Borderlands τα λέει ο χαρακτήρας! Σε βγάζει και απ τον κόπο!

 • Bill B.

  Χαχαχα...Έχεις ένα δίκιο εδώ!!!

 • http://game20.gr/author/person/ person

  Zaes, πρώτη φορά ακούω παράπονο για την AI του παιχνιδιού - αντιθέτως, συγκριτικά με την AI του πρώτου Borderlands μου φάνηκε πολύ πιο ανεπτυγμένη, με covers, συνεργασίες (πχ nomads+midgets κλπ) και τα συναφή.

 • zaes

  @person ναι αυτο μου κανει εντυπωση οτι απο οσα reviews εχω διαβασει δεν εχει αναφερθει σχεδον καθολου.., ενα "εμπειρο" ματι ομως μπορει ευκολα να το διακρινει...
  απο το πρωτο Borderlands συμφωνω μαζι σου εχει βελτιωθει οντως.
  Συνεργασιες,covers κτλ δεν αντιλεγω εχει....
  Εκει που εχω ενσταση εινα οτι πολλες φορες οταν "ξαπλωνεις" εναν εχθρο(με sniper rifle),o σκοπος που ειναι διπλα του σε αποσταση αναπνοης δεν αντιδρα καθολου,ενω ηδη εχει σωριαστει μπροστα το πτωμα του..
  Ενω επισης οταν κανεις ενα γενικο ντου και πυροβολεις τα παντα,εαν σταματησεις για λιγο η γενικα πισωγυρισεις ,οι φρουροι ως δια μαγειας ξεχνουν τα παντα..και σφυριζουν αδιαφορα παρα την "εκατομβη"πτωματων γυρω τους.
  Εχει καποια προβληματακια εκει οντως που θυμιζει ΑΙ παλιων fps.
  Kατα τα αλλα δεν μετανιωνω καθολου για την αγορα του..και ας τα μαζευα κερμα προς κερμα..χαχα.Αυτο και το Bulletstorm τα θεωρω "καφρικα" πρωτα!

 • Conan o barberis

  εβαλαν phys-x ρε γμτ... κριμα

 • george

  Μια χαρά είναι το AI των εχθρών αλλά τι περιμένεις όταν το παιχνίδι είναι όλο πυροβολισμούς δεν το κατάλαβεμείς το πρόβλημα (ανεπαίσθητο).

 • Mπαστουνόβλαχος (κατά κόσμον Pitsos)

  Aν ειναι σαν το πρωτο θα το προσπερασω. Δεν ελεγε και τιποτα το ιδιαιτερο, μιας και σεναριο δεν ειχε και οι αποστολες ηταν: "πηγαινε εκει, ριξτους ενα χερι ξυλο και ελα πισω". Κουραστικο πιο πολυ θα το χαρακτηριζα. Το αλλο του ηταν το πλιατσικο που εκανες στα μπαουλα και τους εχθρους, αλλα και αυτο το βαριοσουν εν τελει.

 • nikolas

  Το Borderlands 2, όπως και ο προκάτοχος του, αποτελεί ένα αμάγαλμα...

  Πέρα από τις συνηθισμένες νόρμες

  κυκλοφορεί αόρατος ανάμεσα στους εχθρούς, έτοιμος για ένα υπερ-critical hit.

  (κάτι σαν ακουστικά journals)

  το νευρικό και «in your face» στιλάκι

  Μας κάνετε πλάκα, έτσι;
  Λυπάμαι αλλά δεν μπορώ να διαβάσω άλλο
  κ δεν υπάρχει λέξη αμάγαλμα

 • http://www.game20.gr person

  Ευχαριστούμε για την παρατήρηση σου nikolas για το αμάλγαμα

 • nikolas

  Γράφε πιο απλά και κατανοητά.....Πόσοι άραγε γνωρίζουν τη λέξη Αμάλγαμα???OK...Στο επόμενο Review θα είσαι άψογος

 • giorgos935

  Παιδιιά είχα κανει πρι ορντερ το παιχνιδι απο στιμ κε εχω παθει πλάκα.....εγια μενα εινε το καλητερο παιχνιδι του 2012 μου εχει μίνει λιγο καμπέιν και μπορεί η ισορια να μην ειναι κατι το ιδιαταιρο αλλα το τα τελευφταία chapters ειναι απλά μαματα.....Αν θελετε τσεκαρετε ενα καναλι στο υ τιούμπ που λεγετε gamefront 8α δείτε τα easter eggs toy παιχνιδιου!.Ειναι απλά απίστευτα

 • Mπαστουνόβλαχος (κατά κόσμον Pitsos)

  Θα συμφωνησω με τον νικολα, αλλωστε το εχω επισημανει και εγω ο ιδιος στο παρελθον.
  Αυτο το πραγμα με την συνεχη χρηση ξενων λεξεων και ορων εντος του κειμενου, το κανει απιστευτα κουραστικο για τον αναγνωστη. Προσωπικα δεν μπαινω καν στον κοπο να διαβασω κειμενα ή σχολια αναγνωστων στα οποια σε καθε προταση πεταγεται και τουλαχιστον μια λεξη στα αγγλικα ή που χρησιμοποιουνται συνεχως και ασταματητα λεξεις και φρασεις σε αυτα. Ευτυχως η ελληνικη εχει ολες τις λεξεις για να γραψει καποιος οτιδηποτε.

 • Julian

  Καλα σοβαρα; Κανεις παραπονο επειδη εχει μεσα μια ελληνικη λεξη που δεν γνωριζεις; Μηπως ειναι αστειο και δεν το καταλαβα; Αλλα εχεις και δικιο λεξη αμαγαλμα οντως δεν υπαρχει. Υπαρχει το αγαλμα και το αμαλγαμα διαλεχτε και παρτε. Οσο για τις ξενες εφρασεις γενικα συμφωνω, οσο τουλαχιστον γινεται να χρησιμοποιουμε ελληνικες. Το κανω και γω πολλες φορες βεβαια αλλα τι κανεις με τοση ενασχοληση με το διαδικτυο (οχι Internet! χαχα) που και που ξεφευγουν εκφρασεις αγγλικες.

 • http://game20.gr/reviews/borderlands-2-review-4364/ JakeJacob

  Μετα απο πολυ διαβασμα που χορτασα και ωραιο Reviews μπραβο στο site 😉
  απο εμενα το GOTY το παιρνει borderland 2... διοτι ειμαι μεγαλος fun απο το game το πηρα πρωτη μερα που βγηκε και το 1 και το 2 και αξίζει να ασχοληθείτε δεν θα μετανιώσετε!!!
  οσο με καποια σχολια συμφωνω που διαβασα αλλα βλεπω και κατι μ@λ@Κ@ες
  με λιγα λογια no comments sry termi που χρησιμοποιο και λιγο Αγγλικα...πισω στο θεμα πεζο με χαρακτηρα ZERO lvl 50 τοχο τερματισει εχω βρει και ολλα τα μιστικα περασματα τωρα περιμενω τα DLC..... το μονο που θελα ειναι να ξανα καταφερω να ξεκλιδονω GOLDEN BOX απο το sanctuary τοχα καταφερει μια φορα αλλα δεν ξαναγινεται το κολπο GOLDEN key 250 😉 θα το ξαναψαξω οσο το παλιο μου comment @jakejacob http://game20.gr/news/welcome-to-borderlands-2-2535/

 • nikolas

  Σπόρε μάθε πρώτα γράμματα (ΚΥΡΊΩΣ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ) κ μετά αποκάλεσε μ@λ@κες τους αναγνώστες....

 • zaes

  καλα σου λεει ο nikolas μαθε ορθογραφια πρωτα και μην κανεις τον εξυπνακια..
  και μαθε να βγαζεις και νοημα σε αυτα που γραφεις γιατι ουτε αυτο το κατεχεις...

 • giorgos935

  καλά ρε jakejacob ποτε προλαβες και πηγες lvl 50 ολη μερα λιωνεις?

 • StratosGK

  Παιδιά καλό αυτό που λέτε για τις αγγλικές λέξεις αλλά όσο δύσκολο σας είναι να διαβάζετε ελληνικό κείμενο με κάποια αγγλικά μέσα, είναι εξίσου δύσκολο να διαβάζω εγώ κείμενο χωρίς τόνους.

 • Mπαστουνόβλαχος (κατά κόσμον Pitsos)

  Ρε φιλε δεν εχεις ιδεα ουτε απο συντακτικο, ουτε απο ορθογραφια στα ελληνικα. Ακομα και οι λεξεις τις οποιες χρησιμοποιεις στα αγγλικα ειναι λαθος. Μαθε λοιπον πρωτα τα παραπανω και μετα αποκαλεσε μας μαλακες.

 • meh

  Ουαου, επιθεση στην ορθογραφια καποιου. Σαν 13χρονα στην πρωτη τους αντιπαραθεση στο νετ.

 • GOGOS

  Το πρωτο παιχνιδι δεν το εχω παιξει αλλα αυτο θελω να το δοκιμασω.. Μου αρεσουν τα ιδιετερα γραφικα και νομιζω οτι διαφερει απο τα αλλα FPS..

 • http://aknightsmemories.blogspot.gr/ Zaratoth

  Πως κατάφερε να καταλήξει και αυτό το θέμα σπαμμαρισμένο;

 • StratosGK

  GOGO αν θες για το PS3 μιας και είσαι από Θεσσαλονίκη, πουλάω / ανταλλάσσω την GOTY έκδοση που έχει και όλα τα DLC. Αν σε ενδιαφέρει πες μου.

 • GOGOS

  Εχει βγει η GOTY?

 • GOGOS

  Εννοεις για το πρωτο παιχνιδι?

 • StratosGK

  Για το πρώτο Borderlands μιλάω του 2009.
  http://www.zavvi.com/games/platforms/ps3/borderlands-game-of-the-year-edition/10240126.html
  Από εδώ το είχα πάρει στην τιμή που βλέπεις. Αν σε ενδιαφέρει ανταλληγή πες μου ποια παιχνίδια δίνεις αλλιώς το πουλάω αν θες.

 • Constantinos

  αντι να διαβασεις σχολια γυρω απ το παιχνιδι, διαβαζω παρατηρησεις και ελεγχο ορθογραφιας..την περιπτωση του αναλφαβητισμου την εχετε ακουστα??

  το παιχνιδι δειχνει πολυ τουμπανιαρικο αν και ειμαι καθετος με τη χρηση τετοιων γραφικων αλλα θα τ αγορασω σιγουρα

 • GOGOS

  Ποσο το πουλας? Χρειαζετε online pass για να παιξεις multiplayer?

 • StratosGK

  Όχι δεν χρειάζεται (ευτυχώς). Για σένα 10€! :D. Το πάρεις δεν το πάρεις από μένα, αν πέσει στα χέρια σου το παιχνίδι, πριν παίξεις καλύτερα διάβασε ή αν θες να σου πούμε για τα διάφορα "bugs" που προκαλεί στα quests σου το co op και το θέμα με τα πολλαπλά playthrough.

  Αλήθεια Person εσύ συνάντησες κάνα τέτοιο πρόβλημα στο Borderlands 2?

 • GOGOS

  Οκ δεν ειναι και ασχημη η τιμη που το πουλας και εφοσον το multiplayer ειναι ελευθερο με ενδιαφερει!

 • ΜΙΧΑΛΗς

  Εχω ξεκινησει το 1 Borderlands εδω κ 10-15 μερες.Τις πρωτες 2-3 μερες το παιχνιδι δεν με τραβηξε καθολου.Ευτυχως ομως δεν το παρατησα(το ιδιο ειχα παθει κ με το Demons souls).To παιχνιδι ειναι απιστευτα εθιστικο.Story δεν υπαρχει αλλα δεν ειναι αυτος ο σκοπος του.Η Pandora στο 1 δεν με τρελαινει βεβαια αλλα στο 2 εχω δει οτι εχει χιονισμενες περιοχες-ερημους κ γενικα πιο πολυ χρωμα.Το παιχνιδι ,μαλιστα την συλλεκτικη την βρηκα εχτες 39 λιρες κ την τσιμπησα.Βλεπω οτι γινεται πολυς λογος για την AI ΤΩΝ εχθρων.....ναι οντως καποιες φορες ισχυει αυτο που εγραψαν πιο πανω τα παιδια αλλα τις περισσοτερες φορες λειτουργει αρκετα καλα.Πολυ καλος τιτλος για φιλους των fps rpg!!!!!!!!!Αξιζει με κλειστα ματια απο ολες τις αποψεις.

 • StratosGK

  Οκ GOGOS, όποτε θες μου λες και μπορούμε να βρεθούμε στην Καμάρα και για καφέ αν θες (με τα 3DS εννοείται για το StreetPass)

 • GOGOS

  Ναι μεσα.. Απο Δευτερα το κανονιζουμε.. Αντε να τα πουμε και απο κοντα στην πραγματικη ζωη..

 • http://www.facebook.com/basilis.depastas?ref=tn_tnmn vasilis

  το παιχνιδι ειναι επος απλα οπως και το 1, ειμαι κι ολας στο 2ο playthrough 🙂 θελω να παω level 50 δεν σας λεω το γιατι θα το δειτε μονοι σας οταν το τερματισετε και θα θελετε κι εσεις. απλα οταν το τελειωσετε να πατε στο sanctuary. καλη διασκεδαση σε ολους. μην το χασετε το παχνιδι με τπτ !!!!!

 • StratosGK

  Ναι ρε! Αν είναι και κάνα άλλο παιδί από εδώ μέσα από Θεσσαλονίκη ας έρθει! Θα σου στείλω το mail μου από το PSN.

 • thanos

  Γιατί λέτε οτι δεν υπάρχει το Αμάλγαμα; Λέγεται όταν κατι συνδιάζει αρκετά στιχεία. Αλλα επειδή δεν ήξερα τι πραγματικά είναι έκανα εξονυχιστική έρευνα στο.....γοογλε (http://www.amalgama-creations.com/menu#!__menu). Επήσης ρε παιδιά όχι άλλο offtopic είναι κουραστικό.

 • GOGOS

  Στρατο στειλε καλητερα τηλεφωνο αν θελεις γιατι με το Mail τωρα που να βγαλεις ακρη.. Και παιδια εννοειτε οποιος θελει να ερθει ειναι ευπροσδεκτος..

 • http://aknightsmemories.blogspot.com/ Zaratoth

  Αυτά τα παπάκια πάντα μου φαινόντουσαν αστεία.

 • http://game20.gr Terminator

  Σβήστηκαν σχόλια. Όχι άλλες πίπες παρακαλώ.

 • Julian

  Μην το συνεχίζουμε παιδιλα κούρασε το θέμα, να πούμε κατι σοβαρό για το παιχνίδι γίνεται;

 • http://game20.gr Terminator

  Πόσα σχόλια πρέπει να σβήσω ακόμα για να μην το συνεχίσετε; Τέλος λέμε. Έλεος παιδιά.

 • zaes

  Μιχαλη χαιρομαι που το προσεξες και εσυ για το ΑΙ,βεβαια αυτο δεν μειωνει σε καμια περιπτωση την διασκεδαστικη καφριλα που σου προσφερει το παιχνιδι...
  Εγω θέλω και Bulletstorm 2 εδω και τωρα!

 • EdgierMink61

  Ωραία περίληψη-βαθμολόγηση του παιχνιδιού person. Δεν έχω ασχοληθεί με το πρώτο και μάλλον δεν θα το κάνω ποτέ αλλά σκέφτομαι κάποια στιγμή στο μέλλον να πάρω το 2 (όταν βγει η GOTY ασφαλώς). Έχω δει αρκετά στο βίντεο με τις πρώτες αποστολές στο YouTube και οφείλω να ομολογήσω πως το συνεργατικό κομμάτι του παιχνιδιού είναι πολύ ωραίο και προσεγμένο. 'Εχω ακούσει διάφορα προβλήματα με το σύστημα των λάφυρων και πιο συγκεκριμένα για το γεγονός πως είναι ενιαίο, με αποτέλεσμα να ''κλέβει'' ο ένας το όπλο του άλλου, όμως πιστεύω πως δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερα σημαντικό.

 • StratosGK

  @EdgierMink61
  Το σύστημα με τα λάφυρα δεν θα σε ενοχλήσει γιατί δεν θα σου κάνουν ότι όπλα πέφτουν. Στο πρώτο παιχνίδι τουλάχιστον, το πολύ σε 2 είδη όπλων να ειδικευόσουν. Εγώ ας πούμε με τον Soldier είχα 4 καραμπίνες και είχα κάνει τα skill μου μόνο γι αυτές.
  Μία βαρούσε ρουκέτες.
  Μία βαρούσε πολύ γρήγορα και με όλα τα ++ που είχα έφτανε να έχει 28 σφαίρες ο γεμιστήρας.
  Μία βαρούσε αργά, είχε λίγες σφαίρες αλλά έκοβε άπειρο damage.
  και η τελευταία ήταν σχετικά μέτρια αλλά corrosive.

 • Βαγγέλης

  Ευτυχώς που τα σβησμένα σχόλια τα βλέπεις αν έχεις ενημέρωση μέσω email. Αλλα δεν είχα pop corn.... 🙁

 • EdgierMink61

  Το κατάλαβα ότι δεν είναι τίποτα το σπουδαίο αλλά αναφέρομαι σε ακραίες περιπτώσεις που ο συμπαίκτης σου, παίρνει όλα τα όπλα και δεν σου αφήνει τίποτα. Έχω καταλάβει πάντως πως δεν υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα, απλά το αναφέρω γιατί είναι το μοναδικό ''παράπονο'' που διάβασα σε μία αξιολόγηση και μου φάνηκε περίεργο.

 • http://game20.gr/author/person/ person

  EdgierMink61 καταλαβαίνω τι λες, αλλά όταν παίζεις δε θα σου φανεί πολύ έντονο. Το παιχνίδι είναι έτσι φτιαγμένο που σε κάθε γωνία θα υπάρχει και ένα "chest" με ammo, ή ένα vending machine απ'όπου αγοράζεις πράγμα. Το κλειδί της υπόθεσης είναι τα κοινά xp μεταξύ των παικτών, και η Gearbox το εκτέλεσε άψογα - πραγματικά, αν θες να ανέβεις level, απλά παίξε coop, θα ανέβεις επίπεδο χωρίς να το καταλάβεις 😉

  Πάντως ένα πράγμα που παρατηρώ ακόμα περισσότερο στο NG+ είναι πως οι μεταγενέστερες περιοχές του παιχνιδιού είναι πιο δουλεμένες και πιο ενδιαφέρουσες από τις πρώτες. Γι'αυτούς που το τερμάτισαν, προτιμώ δηλαδή να παίζω στο Eridium Blight ή στην Opportunity απ'ότι στα highlands!!

 • EdgierMink61

  @person Ευχαριστώ πολύ για την διευκρίνηση. Να'σαι καλά. Έχω παρατηρήσει αυτό που λες, ότι δηλαδή στο co-op ανεβαίνεις πολύ πιο γρήγορα επίπεδο επειδή οι πόντοι εμπειρίας είναι κοινοί και οι εχθροί περισσότεροι απ'το αν έπαιζες μόνος σου.

 • george

  παιδια μολις το ξεκινησα ειμαι βεβαια στην αρχη τα σπαει με αρεσει παρα πολυ και οι επιλογες στα γραφικα ειναι παρα πολλες.

 • forneverarrow

  Συνεχίζοντας την αναζήτηση last gen τίτλων που δεν έπαιξα, πέρασα στο Borderlands 2 (αυτό βρήκα, αυτό πήρα). Επειδή πρόκειται για τίτλο που με έκανε να ξαναπαίξω πάνω απο 6 ώρες δίχως διάλειμμα για WC, θα το περιγράψω κάπως διεξοδικά. Σημειώνω οτι δεν ξανά ασχολήθηκα ποτέ με τη σειρά.

  Ξεκινώ με το αφηγηματικό υπόβαθρο του τίτλου. Ασφαλώς δεν μπορεί και δεν χρειάζεται να διαθέτει κάποιο story σύνθετο ή ανατρεπτικό. Εδώ απο μόνη της μιλά η ατμόσφαιρα, ήδη απο το αρχικό "κουλτουριάρικο" video. Η καρτουνίστικη απεικόνιση ταιριάζει άψογα στο ύφος που θέλουν να δώσουν οι δημιουργοί. Είχα να απολαύσω τέτοια γραφικα απο την εποχη του Wind Waker και του XIII. Επομένως, απο εδώ είμαστε καλυμμένοι. Το οποίο σενάριο διαθέτει ειναι αρκετό για να έχεις ενα λόγο για την περιπλάνηση στον κόσμο του.

  Οπτικά έμεινα απίστευτα ικανοποιημένος, σε σημείο να κάθομαι και να χαζεύω το παστέλ τοπίο και να εξετάζω κάθε γωνία για να απολαμβάνω τις σουρεαλιστικές λεπτομέρειες! Ο σχεδιασμός των χαρακτήρων και των όπλων ειναι εμπνευσμένος. Στα τεχνικά υπάρχουν ενα δυο ζητήματα, αλλα σίγουρα δεν αποτελούν σημαντικό προβλημα. Παράδειγμα το έντονο aliasing που στην πορεία συνηθίζεται, και μερικές πτώσεις στο frame rate όταν γίνεται χαμός γύρω.

  Θα σταθώ ομως στο gameplay. Υπάρχει κατι εδώ που όταν το συναντώ σε κάποιο game, με ωθεί να πιάσω τριψήφιο αριθμό ωρών: πλούσιο περιεχόμενο και η δυνατότητα να παίξεις αργά και μεθοδικά. Έφαγα τρεις ωρες γεμάτες μέχρι να τελειώσω το tutorial, απο την αρχή μέχρι το Sanctuary δηλαδή, ψάχνοντας τα πάντα και κάνοντας και το παραμικρό side quest. Το looting ξεπερνάει σε ποιότητα ακομα και το Diablo (για εμένα) και πάντα υπάρχει κατι να βρεις, σε κάθε γωνία. Οι αποστολές ακολουθούν δυστυχώς μοτίβα, αλλα σε ενα τίτλο με τέτοια έκταση δεν μπορείς να ζητάς πολλά. Υπάρχει τεράστια έκταση συνολικά και αξιοποιείται όλη με τον ενα ή τον άλλο τροπο (GTA V για εσένα το καρφί). Το skill system δουλεύει άψογα και εχει βάθος. Κάθε χαρακτήρας ειναι μοναδικός και αξίζει new game για να δεις και τους 4. Λογικά σε co op θα ειναι απόλαυση αλλα δυστυχώς δεν βρήκα κάποιον να παίξω μαζί. Τα bosses ειναι τρέλα, και δίνουν μεγαλη ένταση και μνημειώδεις (πλην δύσκολες κάποιες φορες) μάχες. Επίσης, μου άρεσε πολυ η γραφή των διαλόγων και οι ατάκες.

  Ωστόσο, πέτυχα μερικά βαρβάτα αρνητικά που εν μέρη μου χάλασαν την εμπειρια. Πρώτο και βασικό το άθλιο save system. Είμαι υπέρ στο να μην κανείς save όπου θες, αλλα τουλάχιστον θέλω όπου εχει checkpoint να μπορω να συνεχίσω απο εκεί. Εδώ έμαθα με τροπο άσχημο οτι κάθε quit και restart σε παει στον αγύριστο, δηλαδή στο τελευταίο portal!! Για όνομα του θεού! Και σαν να μην έφτανε αυτό, στη διαδρομή όλοι οι εχθροι (και τα bosses γίνονται respawn! Επομένως, δεν ειναι τίτλος που μπορω να παίξω καθημερινές, όταν έχω μια ώρα σκάρτη για gaming, γιατι μερικά quests διαρκούν πολυ περισσότερο. Απλά απαράδεκτο. Το άλλο εχει να κανει με τον χειρισμό των οχημάτων. Πάλι καποιος στο studio πρέπει να είχε έμπνευση όταν άφηνε την κίνηση του οχήματος στις δυο μοχλούς απο το να το κανει με το κλασικό αριστερό μοχλό και R2/L2 για γκάζι φρένο. Πόσο μάλλον όταν με το δεξι stick πρέπει να στρίβεις και ταυτόχρονα να στοχεύεις! Τουλάχιστον ας έβαζαν ενα free configuration. Τέλος, ενα σημαντικό θέμα ειναι η ακρίβεια του shooting. Πολλές φορες είχα εχθρό μπροστά στη μούρη μου, κρατούσα shotgun, με accuracy στα ύψη απο τα badass challenges, και έριχνα πάνω του χωρίς να τον πέτυχαινει παρά μόνο με την τελευταία σφαίρα! Το ίδιο ισχύει και με το sniper που στοχεύεις στο στήθος του αντιπάλου και η σφαίρα εξαφανίζεται ή του σκάει ελάχιστο damage. Όλα αυτά τα θεματάκια ειναι μικρά αλλα με έκαναν να χάσω σημαντικά την άψογη εικόνα. Τις γιορτές θα τσιμπήσω το Pre Sequel, για περαιτέρω κάψιμο, αλλα μέχρι τότε θα λιώσω κι άλλο το 2! Αν το βαθμολογούσα θα έβαζα ενα 9 γεμάτο. Σίγουρα απο τα games που μπαίνουν ψηλά στο βάθρο.

 • Axxxel

  Μετά απο μεγάλη καθυστέρηση τελείωσα και το δεύτερο μέρος της σειράς.
  Θετικά:
  Μεγάλη διάρκεια
  Χιούμορ, ατάκες και ότι άλλο παλαβό είδαμε και στο πρώτο Borderlands.
  Πολύ, πάρα πολύ loot.
  Πολύ ωραίο gameplay (χωρίς να έχω δοκιμάσει το co-op κομμάτι)
  Ωραίο voice acting
  Αρνητικά:
  Προσωπικά δεν βρήκα σχεδόν τίποτα καινοτόμο σε σύγκριση με το πρώτο.
  Η AI των εχθρών είναι είτε γιούρια όλοι μαζί είτε "ξεχάσαμε οτι υπάρχεις και μπορείς με την ησυχία σου να μας σκάσεις ένα critical".
  Μερικά "βαρετά" περιβάλλοντα
  Θα ήθελα λίγη μεγαλύτερη ποικιλία στους εχθρούς

  Γενικά το ευχαριστήθηκα, είναι πολύ καλό παιχνίδι και αν δεν είχα παίξει το πρώτο θα ήταν ακόμη καλύτερο στα μάτια μου. Απο μένα και καθαρά υποκειμενικά παίρνει 7,5 γιατί ήταν σαν ένα Borderlands 1.5. Αντικειμενικά όμως είναι για παραπάνω