alt text

To Bioshock βγήκε το 2007 και ήταν ένα από τα πρώτα παιχνίδια-σταθμούς της τωρινής γενιάς συστημάτων. Αν και παικτικά δεν ήταν κάτι το επαναστατικό, ξεχώρισε χάρη στον μοναδικό συνδυασμό gameplay, ιστορίας και ατμόσφαιρας που προσέφερε. Τώρα, εν έτει 2013, αυτός ο κύκλος του gaming, κλείνει όπως άρχισε – με ένα νέο Bioshock να αφήνει εποχή, ακριβώς για τους ίδιους λόγους. Το Bioshock Infinite είναι ο πραγματικός διάδοχος του Bioshock και αποτελεί ορόσημο στο είδος των FPS, ουσιαστικά κάνοντας ότι και ο προκάτοχός του.

Κάθε βασικός τομέας του Bioshock Infinite ξεχειλίζει από ποιότητα και προσοχή στην λεπτομέρεια, με πρώτη και καλύτερη την ιστορία. Τυπικά το παιχνίδι δεν είναι συνέχεια, αλλά prequel του πρώτου Bioshock, καθώς διαδραματίζεται το 1912. Σεναριακά, οι δύο τίτλοι συνδέονται ελάχιστα. Στο Bioshock Infinite αναλαμβάνετε το ρόλο του Booker DeWitt, ενός τύπου με βρώμικο παρελθόν και προβληματικό παρόν. Εξαιτίας της μανίας του με τον τζόγο, ο Booker χρωστάει στους λάθος ανθρώπους, και για να αποπληρώσει το χρέος του, αναλαμβάνει να τους φέρει ένα μυστηριώδες κορίτσι που θέλουν. Η “αποστολή” αυτή τον οδηγεί στην Columbia, μια απίστευτη πόλη που... αιωρείται στον ουρανό και δημιουργήθηκε ως ιπτάμενος παράδεισος και σύμβολο των αμερικάνικων ιδανικών. Εκεί συναντά τo κορίτσι, την Elizabeth, φυλακισμένη στην Columbia από μικρό παιδί. Μαζί της προσπαθεί να ξεφύγει από την εφιαλτική πραγματικότητα της Columbia, ανακαλύπτοντας στην πορεία τα σκοτεινά μυστικά της πόλης. Η ιστορία φαινομενικά είναι απλή, αλλά, όπως και στο πρώτο Bioshock, κρύβει πολλές, σοκαριστικές ανατροπές. Παίζει με το μυαλό σας. Μην περιμένετε να καταλάβετε τα πάντα με την πρώτη. Πολλά πράγματα, και κυρίως το τέλος του παιχνιδιού, χρειάζονται... μελέτη. Αλλά θα τα απολαύσετε δεόντως.

Το Bioshock Infinite είναι ένα από αυτά τα παιχνίδια, στα οποία ο κόσμος κλέβει την παράσταση. Αν θεωρείτε την Rapture ιδιοφυή ιδέα της Irrational, που να δείτε την Columbia. Καταρχάς, και μόνο το γεγονός ότι μια ολόκληρη πόλη αιωρείται στον ουρανό, είναι εξωφρενικό (το πώς εξηγείται κατά την διάρκεια του παιχνιδιού). Βλέπετε κτίρια να πετάνε με έλικες και μπαλόνια ζεστού αέρα στο κάτω μέρος τους. Πέρα από αυτό, η Columbia δεν είναι μια κατεστραμμένη, εγκαταλελειμμένη πόλη, αλλά σφύζει από ζωή. Ο σχεδιασμός της συνδυάζει αριστοτεχνικά την φαντασία με την αμερικάνικη πραγματικότητα και κουλτούρα εκείνης της εποχής στις αρχές του 20ού αιώνα. Αρχιτεκτονική κτιρίων, ενδυμασίες κατοίκων κλπ είναι βγαλμένες από τότε, αλλά πολλές από τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται είναι αρκετά πιο εξελιγμένες από ότι θα περίμενε κανείς. Επιπλέον, η Columbia δεν είναι απλά το σεναριακό υπόβαθρο, αλλά έχει την δική της ιστορία. Η καθημερινότητα της πόλης διαταράσσεται από τον εμφύλιο που έχει ξεσπάσει μεταξύ του καθεστώτος που την κυβερνά, και μίας επαναστατικής οργάνωσης. Πρόκειται για μία σύγκρουση ιδεών, η οποία επηρεάζει άμεσα την εξέλιξη του παιχνιδιού.

Η σωστή χρήση των όπλων και των Vigors είναι το κλειδί για την επικράτηση στις μάχες.

Η σωστή χρήση των όπλων και των Vigors είναι το κλειδί για την επικράτηση στις μάχες.

Μαζί με την Elizabeth, επισκέπτεστε διάφορες (αρκετά ξεχωριστές) περιοχές της Columbia, εξερευνείτε και πυροβολάτε ότι κινείται. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού αντιμετωπίζετε τόσο τις δυνάμεις του καθεστώτος, που προσπαθούν να σας σκοτώσουν και να πάρουν πίσω το κορίτσι, όσο και τους επαναστάτες, που έχουν τα δικά τους σκοτεινά κίνητρα. Στη διάθεσή σας έχετε μια μεγάλη ποικιλία συμβατικών όπλων (πιστόλια, αυτόματα, τουφέκια, καραμπίνες, ρουκέτες κλπ), αλλά και διάφορες υπερφυσικές δυνάμεις. Αυτές είναι τα λεγόμενα Vigors (ότι τα Plasmids στο πρώτο Bioshock), τα οποία αποκτάτε καθώς προχωράτε το παιχνίδι. Μιλάμε για τρελές δυνάμεις, όπως πχ να βάζετε φωτιά στους εχθρούς, να τους στέλνετε κοράκια, να τους ηλεκτρίζετε, ακόμα και να τους κάνετε να συμμαχούν μαζί σας (ένας εχθρός τη φορά) και μετά να αυτοκτονούν. Το θέμα είναι ότι για να τα χρησιμοποιείτε, χρειάζεστε... αλάτι. Φανταστείτε το σαν τον κλασικό μετρητή μαγείας σε διάφορα παιχνίδια. Εφόσον έχετε αλάτι, μπορείτε να χρησιμοποιείτε τα Vigors. Το μόνο αρνητικό εδώ, είναι ότι το παιχνίδι σχεδόν με το που ξεκινάει, σπεύδει να σας εφοδιάσει με Vigors, ενώ δεν εξηγεί ξεκάθαρα πώς δημιουργήθηκαν. Στο Bioshock η όλη διαδικασία είχε καλύτερο “ρυθμό”.

Για να επιβιώσετε στις μάχες του Bioshock Infinite, πρέπει να χρησιμοποιείτε και να συνδυάζετε έξυπνα τα όπλα και τα Vigors σας. Μπορείτε να κουβαλάτε δύο όπλα, ενώ όλα τα Vigors που αποκτάτε είναι διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή στο σχετικό μενού. Κάθε όπλο και κάθε Vigor ενδείκνυται για διαφορετικές καταστάσεις, αν και ο βασικός παράγοντας επιλογής τους είναι το στιλ παιχνιδιού και οι προτιμήσεις σας, ειδικά όσον αφορά τις υπερφυσικές δυνάμεις. Αν έχετε παίξει τα προηγούμενα Bioshock, πάνω κάτω ξέρετε τί σας περιμένει. Οι εχθροί που αντιμετωπίζετε επίσης ποικίλουν, από απλούς στρατιώτες, μέχρι... μηχανοκίνητα αγάλματα του George Washington. Ο εχθρός τύπου Big Daddy εδώ είναι ο Handyman, ένα μεγάλο “ρομποτοειδές” με κεφάλι ανθρώπου, που σας επιτίθεται ανελέητα με τα τεράστια χέρια του και σας κάνει τη ζωή αρκετά δύσκολη. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού συναντάτε τρεις-τέσσερις Handyman. To... υπέρτατο πλάσμα με το οποίο έρχεστε αντιμέτωποι είναι το Songbird, όμως αυτό εξυπηρετεί περισσότερο σεναριακούς σκοπούς. Γενικώς, κάθε είδος εχθρού, είτε μιλάμε για ανθρώπους, είτε για ρομπότ, αντιμετωπίζεται με διαφορετικό τρόπο.

Οι μάχες του Bioshock Infinite είναι απολαυστικές, γιατί εμπεριέχουν στρατηγική. Ξεχάστε τα άμυαλα, γραμμικά FPS που έχουμε χιλιοπαίξει τα τελευταία χρόνια. Ξεχάστε την αυτόματη αναπλήρωση υγείας. Εδώ πρέπει να κάνετε συνεχώς στρατηγικές επιλογές και να κινείστε συνέχεια, χρησιμοποιώντας τον γάντζο που έχετε. Ευτυχώς, η ΑΙ των εχθρών κάνει τη δουλειά της σωστά, αν και συνάντησα μία-δύο προβληματικές περιπτώσεις. Η δε στρατηγική εκτείνεται και εκτός μάχης, στον ανεφοδιασμό και τις αναβαθμίσεις. Η Columbia είναι γεμάτη αυτόματες μηχανές που πουλάνε όπλα και πυρομαχικά, και αναβαθμίσεις για τα όπλα και τα Vigors. Έτσι, καλείστε να αποφασίσετε τί θα αγοράσετε με τα διαθέσιμα χρήματά σας. Επίσης, βρίσκετε διάσπαρτο εξοπλισμό που σας δίνει ικανότητες που θυμίζουν RPG, πχ τα critical hits να προκαλούν 50% μεγαλύτερη ζημιά στους εχθρούς. Μπορείτε όμως να χρησιμοποιείτε μόνο τέσσερις τέτοιες ικανότητες, οπότε και πάλι πρέπει να επιλέγετε με βάση το τί σας βολεύει. Διάσπαρτα βρίσκετε και διάφορα μείγματα που αυξάνουν την υγεία, την ασπίδα ή την ποσότητα αλατιού που μπορείτε να έχετε. Κάθε φορά που βρίσκετε ένα τέτοιο μείγμα, εσείς αποφασίζετε ποια μπάρα από αυτές τις τρεις θέλετε να μεγαλώσετε.

Θα την ερωτευθείτε.

Θα την ερωτευθείτε.

Η Elizabeth είναι επίσης βασικό στοιχείο του Bioshock Infinite, καθώς αποτελεί το κέντρο της ιστορίας και σας συνοδεύει σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού. Μαζί της ζείτε αυτή την περιπέτεια. Μάλιστα, όχι μόνο δεν χρειάζεται να της κάνετε baby-sitting, αφού δεν πεθαίνει (ξέρει να αποφεύγει τον κίνδυνο), αλλά σας βοηθάει και στις μάχες. Σας πετάει πυρομαχικά και αλάτια όταν έχετε ξεμείνει, ενώ με τη μοναδική ικανότητα που έχει να επικοινωνεί με άλλες διαστάσεις του χωροχρόνου, μπορεί να εμφανίζει σε συγκεκριμένες τοποθεσίες πράγματα όπως όπλα, medkits, ακόμα και ρομπότ που επιτίθενται στους εχθρούς. Εσείς την διατάζετε τί να εμφανίσει, ανάλογα με τις ανάγκες σας. Εκτός μάχης, η Elizabeth τσεκάρει μόνη της το περιβάλλον και σας ενημερώνει για αντικείμενα που αξίζει να συλλέξετε, και συχνά σας πετάει λεφτά. Επίσης, μπορείτε να την διατάζετε να ανοίγει κλειδωμένες πόρτες με τα lockpicks που έχετε μαζέψει, δίνοντάς σας πρόσβαση σε κυρίως προαιρετικές περιοχές. Ουσιαστικά η Elizabeth είναι ένας μηχανισμός gameplay από μόνη της. Ταυτόχρονα, είναι πανέμορφη και πανέξυπνη. Οι διάλογοι του Booker μαζί της είναι εξαιρετικοί και αποκαλύπτουν περισσότερα για τις προσωπικότητες και το παρελθόν τους. Χωρίς υπερβολή, η Elizabeth αποτελεί έναν από τους καλύτερους συνοδευτικούς χαρακτήρες στην ιστορία των video games.

Δύο ακόμα χαρακτηριστικά στοιχεία των Bioshock, είναι η εξερεύνηση και η ατμόσφαιρα. Το Bioshock Infinite αυτά τα έχει και με το παραπάνω. Τα περιβάλλοντα είναι γεμάτα με διαφόρων ειδών αντικείμενα, εφόδια, όπλα και χρήματα. Το παιχνίδι σας κάνει να θέλετε να ψάξετε, να εξερευνήσετε και να μαζέψετε τα πάντα. Και εδώ που τα λέμε πρέπει να το κάνετε, ειδικά αν παίζετε σε υψηλό επίπεδο δυσκολίας. Από τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα προς συλλογή, είναι κάποιες ηχογραφήσεις που αποκαλύπτουν άγνωστες πτυχές της εκπληκτικής ιστορίας. Όσο για την ατμόσφαιρα, τα λόγια είναι περιττά. Η Irrational δημιούργησε ένα παιχνίδι στο οποίο κυριολεκτικά και η παραμικρή λεπτομέρεια ξεχωρίζει. Από το αρχικό μενού, μέχρι το τί βλέπετε όταν πεθαίνετε και τα υπερφυσικά “σχίσματα” στο χωροχρόνο που συναντάτε στην Columbia, μέσα από τα οποία ακούτε μουσικές άσχετες με την εποχή, όπως το Fortunate Son. Το Bioshock Infinite σας ταξιδεύει σε έναν κόσμο ανάλογο του οποίου δεν έχετε ξαναδεί.

Απίστευτη θέα.

Απίστευτη θέα.

Τα παράπονα που έχω από το παιχνίδι είναι ψιλοασήμαντα και λίγα. Όπως ανέφερα παραπάνω, το όλο θέμα με τα Vigors μοιάζει βεβιασμένο, σα να “καίγεται” το παιχνίδι να σας δώσει υπερφυσικές ικανότητες χωρίς πολλά πολλά. Σα να λέει, “αφού τις είχες στο Bioshock, πάρε να 'χεις και εδώ”. Από εκεί και πέρα, αν είστε “βετεράνοι” των προηγούμενων Bioshock, ίσως βρείτε το Infinite εύκολο. Αν θέλετε να απολαύσετε σοβαρή πρόκληση, παίξτε το στο Hard. Για τους φανατικούς, υπάρχει και το ακόμα πιο δύσκολο 1999 mode, το οποίο σας αναγκάζει να κάνετε μόνιμες επιλογές εξειδίκευσης του χαρακτήρα σας, απαιτεί προσεκτική διαχείριση όπλων, δυνάμεων και υγείας, και σας στέλνει σε “game over” αν πεθάνετε και δεν έχετε τους απαραίτητους πόρους για να επανέλθετε στη ζωή στο ίδιο σημείο. Το 1999 mode ξεκλειδώνεται με την ολοκλήρωση του παιχνιδιού ή με την εισαγωγή κωδικού και είναι ιδανικός λόγος να ασχοληθείτε ακόμα περισσότερο με αυτή την παιχνιδάρα.

Ο κόσμος του Bioshock Infinite ζωντανεύει με τη βοήθεια της Unreal Engine 3. Περιβάλλοντα και χαρακτήρες (ακόμα και οι εχθροί, όπως ο Handyman) έχουν καταπληκτικό σχεδιασμό και γενικώς το στιλ γραφικών του παιχνιδιού είναι πανέμορφο. Κτίρια και ολόκληρες περιοχές της Columbia αιωρούνται ξεχωριστά, ανάμεσα στα σύννεφα, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό θέαμα. Τα όπλα συνδυάζουν ρεαλισμό με φαντασία, και τα εφέ, ειδικά αυτά των Vigors, είναι φανταστικά. Να σημειωθεί, ακόμα, ότι το παιχνίδι είναι ιδιαίτερα βίαιο, με αίματα, αποκεφαλισμούς κλπ. Δυστυχώς, τα Xbox 360 και PS3 δείχνουν την ηλικία τους, με άσχημα textures και έντονη θολούρα στους εξωτερικούς χώρους. Ο ήχος αγγίζει την τελειότητα, με κορυφαία εφέ, άκρως ατμοσφαρική μουσική, και ηθοποιούς που κάνουν τις ερμηνείες της καριέρας τους. Ειδικά οι Troy Baker και Courtnee Draper, που παίζουν τους πρωταγωνιστές Booker DeWitt και Elizabeth αντίστοιχα, πρέπει να είναι τα απόλυτα φαβορί για τα σχετικά βραβεία στο τέλος της χρονιάς. Πραγματικά τρομερή δουλειά, ανάλογη της ποιότητας του σεναρίου.

O Handyman είναι ο "Big Daddy" του Bioshock Infinite.

O Handyman είναι ο "Big Daddy" του Bioshock Infinite.

Το μεγαλείο του Bioshock Infinite τονίζεται ακόμα περισσότερο από το τοπίο της βιομηχανίας αυτή τη στιγμή. Σε μια εποχή όπου βγαίνουν τα ίδια και τα ίδια και κανένας δεν τολμάει να ρισκάρει μέχρι να έρθουν οι νέες κονσόλες, το Bioshock Infinite ξεχωρίζει σαν την μύγα μεσ' το γάλα. Δεν είναι μόνο η ιστορία και ο τρόπος αφήγησης, είναι και το στρατηγικό gameplay που φέρνει φρέσκο αέρα στα FPS. To Bioshock Infinite είναι μία περιπέτεια που δεν πρέπει να χάσετε και αποτελεί το πιο τρανό παράδειγμα ότι τα video games είναι τέχνη. Τσιμπάτε όπως και δήποτε.

 • Εκπληκτική ιστορία
 • Απίστευτος κόσμος
 • Στρατηγικό gameplay
 • Μοναδική ατμόσφαιρα
 • Η Elizabeth είναι υπόδειγμα συνοδευτικού χαρακτήρα
 • Πανέμορφο στιλ γραφικών
 • Ερμηνείες για... Όσκαρ
 • 1999 mode
 • Μάλλον εύκολο για τους "βετεράνους" των προηγούμενων Bioshock
 • Τα Xbox 360 και PS3 δείχνουν την ηλικία τους
 • Μπερδεμένο τέλος
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 9.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:Xbox 360 (review), PS3, PC
ΑΝΑΠΤΥΞΗ:Irrational
ΕΚΔΟΣΗ:2K Games
ΔΙΑΘΕΣΗ:CD Media
ΕΙΔΟΣ:FPS
ΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player
ΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://www.bioshockinfinite.com
HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:26/3/2013
PEGI:18
 • gogos

  Στο τελος ακομα δεν εχω φτασει, το δευτερο αρνητικο δεν εχει να κανει με το παιχνιδι 🙂 και συμφωνω πως στο Normal επιπεδο ειναι πιο ευκολο απο οσο θα επρεπε.. Με τα θετικα συμφωνω και προσθετω ακομα ενα : δεν εχει multiplayer..

  Σε μισω για το 0,5 που του εκοψες 🙂 Το συγκεκριμενο παιχνιδι απλα αφηνει ιστορια στο genre.. Δεν το περιμενα αλλα μου αρεσε περισσοτερο ακομα και απο το πρωτο bioshock.. Χαλαρα ξεπερασε σε ποιοτητα οποιοδηποτε FPS εχω παιξει μεχρι τωρα.. Καντε την χαρη στο εαυτο σας και τσιμπηστε το αμμεσα.. Θα μετανιωσετε πικρα που δεν το εχετε παιξει ακομα! 🙂

 • Blaze

  Ο βασιλιάς πίσω στο θρόνο του λοιπόν 🙂

 • Psyhakiasman

  θα το ειχα παρει αν δεν ειχα τοσα στην λιστα αναμονης,αλλα το σηγουρο ειναι οτι ειναι η επομενη αγορα.πραγματικα ομως,περιμενα 10ρι,και ας μην ειμαι fan των FPS

 • 0legri0

  Termi βρήκα πολύ κατατοπιστικο το άρθρο σου.
  Δεν έχω παίξει κανένα βιοσοκ.(και ούτε πρόκειται)
  Βλέποντας όμως βίντεο μου έβαλε σε σκέψη για το σενάριο που έχει αυτό το παιχνίδι.
  Ενδιαφέρον αλλά όπως λες "μπέρδεμα".
  Χάνει σε ατμόσφαιρα από τους προκάτοχους του.

  Offtopic: αυτό με τα prequel με κάνει να σκέφτομαι σε κάθε παιχνίδι ότι δεν είχαν τι να κάνουν στη συνέχεια και μας πασάρουν την ιστορία πριν.
  Τελείωσε το το παιχνίδι.
  Σα να μου βγάζει η ubisoft το prequel του Splinter Cell για να μου δείξει την ζωή του Σαμ πριν.
  Δε με ενδιαφέρει...
  Ας ήτανε και μπακάλης!!!

  • Constantinos

   ανεπιτρεπτο να μην εχεις παιξει εστω το πρωτο....

  • gogos

   To παιχνιδι ουδεμια σχεση εχει σεναριακα με τα προηγουμενα bioshock.. Ειναι μια αυτοτελης ιστορια, μεχρι στιγμης δεν εχει γινει καν αναφορα στην rapture, αν δεν το εβλεπα να το αναφερει ο Terminator δεν θα ειχα καταλαβει καν οτι υπαρχει συνδεση..

 • JCDenton13

  Δεν περιμενα κατι μετριο απο τον Levine και τους συνεργατες του,ετσι και αλλιως.Εχει αρκετες διαφορες με τα πρωτα Bioshock,αλλα ο πυρηνας του gameplay παραμενει ο ιδιος με ακομη πιο ψαγμενο σεναριο.Αποδεικνυεται,για ακομη μια φορα,οτι τα FPS δεν ειναι μονο 'πιου πιου'.

 • Julian

  Πολυ καλο κειμενο κυριε εξολεθρευτα ευγε!

  Στα του παιχνιδιου η irrational και ο χαρισματικος τελικα, (απεφευγα να καταφυγω σε οποιονδηποτε χαρακτηρισμο πριν βγει το παιχνιδι γιατι γενικα εχουν δει πολλα τα ματακια μας) Levine, καταφερε να πετυχει κατι που δυσκολα πετυχαινεται και ταυτοχρονα αποφευγε να πεσει σε μια παγιδα που δυσκολα αποφευγεται. Δηλαδη καταφερε να διαδεχθει ενα παιχνιδι που θεωρειται απο τα καλυτερα, με περισση ανεση και μαλιστα σε πολυ διαφορετικο setting, ενω ταυτοχρονα το στοιχειο που ολοι αγαπησαμε (την rapture) δεν το επαναφερει αλλα το αλλαζει τελειως κρατωντας την ιδια παρα πολυ καλη ποιοτητα (columbia).

  Η παγιδα στην οποια αναφερομαι ειναι η elizabeth. Τα περισσοτερα παιχνιδια θα σε επρηζαν να την βοηθησεις καθε τρεις και λιγο και γενικα θα χρησιμοποιουσαν αυτην την μηχανικη του παιχνιδιου σε βαθμο που το κανε χειροτερο. Εδω δεν ισχυει κατι τετοιο, αντιθετως εχεις να κανεις με μια συντροφια πανεξυπνη, παντοδυναμη, ερωτευσιμη, ιντριγκαδορικη. Μπραβο στο στουντιο πραγματικα.

  Ας γινει ενα παραδειγμα επιτυχημενου παιχνιδιου χωρις DRM, multiplayer, microtransactions κλπ κλπ.. Το μονο που χρειαζεσαι ειναι ποιοτητα σοβαρη δουλεια με μερακι και να παιρνεις τον χρονο σου να φτιαξεις το παιχνιδι..

 • http://pantso.gr Pantso

  Μακράν ένα από τα καλύτερα παιχνίδια που έχω παίξει τον τελευταίο καιρό και θα το θυμάμαι για πολύ καιρό ακόμα! Απίστευτη ατμόσφαιρα, τρομερό σενάριο και καταπληκτικά γραφικά (ακόμα και σε 7year old PC) !

 • ΒigBOSS

  πάρτε το στο pc και ευχαριστηθείτε το, το game είναι απόλαυση.

 • Chris

  Πριν καν διαβασω οτιδηποτε δινω 10/10 στο review μονο και μονο απ τη λεξη Τεχνη που δοθηκε στο τιτλο. Very Good...

 • worms_arm

  εξηγει καθολου πως γινεται τοσο ψηλα στον ουρανο πως γινεται να εχει οξυγονο?

 • minas

  μπραβο για το review σου συμφωνουμε σε ολα!Λατρευω αυτο το παιχνιδι για τους λογους που προανεφερες...Ειναι η εμφαση στην λεπτομερια που το κανει να φαινεται ενα διαμαντακι μεσα στον ωκεανο απο μετριοτητες...Τα συναισθηματα που σου δημιουργουνται οταν παιζεις δεν συγκρινονται με οτιδηποτε αλλο κ αν εχω παιξει-καλα ισως το mgs- αλλα και παλι το παιχνιδι αυτο ειναι ενα καθαρο 10αρι γιατι περα απο τα αρνητικα του κινει μπροστα την βιομηχανια των games και ως εκ τουτου δεν μπορεις να σταθεις σε 5 low res επιφανειες...Επισης διαφωνω στο μπερδεμενο τελος οπως γραφεις...Οι πιο αξεχαστες ταινιες ολων των εποχων δεν εξηγησαν τα παντα στο τελος τους και αυτο οδηγησε σε αυτο τον χαμο απο θεωριες και φανατικους...Ο λογος ηταν να αφησουν τον καθενα να φανταζεται οτι θελει για καποια πραγματα και να σκεφτεται το μυστηριο γυρω απο αυτην την πολιτεια ετσι και αλλιως ειναι τοσο πιστευτο ολο αυτο στησιμο που εχουν κανει...Αν στο τελος εκλεινε ενας πληρης κυκλος,παω στοιχημα οτι σε ενα μηνα δεν θα το θυμοσουν καν το παιχνιδι...

 • Kilia

  H αληθεια ειναι οτι δεν περιμενα ενα τοσο συμβατικο review γι αυτον τον τιτλο και διαφωνω με την τελευταια παραγραφο, το gameplay του δεν φερνει σε καμια περιπτωση φρεσκο αερα στο ειδος, απλα το παιχνιδι "φωναζει" οτι o levine κατεχει τους μηχανισμους των fps αριστα και τους εκμεταλλευεται για να αναδειξει την ιστορια/οραμα του.
  Οσο για το συμπερασμα περι τεχνης και εκει διαφωνω (παρολο που ειναι δυσκολο να ορισουμε τι ειναι τεχνη και θα εχουμε παρεξηγησεις). Ναι, αξιζει το 10αρι, σου βγαζει συναισθηματα, η ιστορια του ειναι καταπληκτικη αλλα οχι παντα βρε παιδια οτι ξεφευγει απο την μετριοτητα ντε και καλα να το ονομαζουμε τεχνη, δεν ειναι τεχνη το infinite (ισως μονο στα πλαισια της pop-art αλλα και τι δεν ειναι Pop-art στις μερες μας?) για τον απλο λογο οτι το ιδιο το μεσο απο τη φυση του δεν μπορει να προσφερει προιοντα υψηλης τεχνης και αυτο ο levine το ξερει πολυ καλα και γι αυτον τον λογο εικαζω οτι απλοποιησε τοσο πολυ την μαχη, αφαιρεσε καθε προκληση και την μετετρεψε σε δευτερευον στοιχειο ενος fps (αριστα για μενα) το μεγαλο βημα βεβαια θα ηταν να την αφαιρεσει απο τον τιτλο αλλα ενταξει, πρεπει να βγαλει και τα λεφτα του το παιχνιδι, ειναι κατανοητο.

  • http://game20.gr Terminator

   Τί είδος θα ήθελες να είναι το παιχνίδι;

   • Kilia

    Κοιτα, με σιγουρια δεν μπορω να σου απαντησω ακομα, το τερματισα μια φορα και θελω να το τελειωσω ακομα μια στο easy για να βρω ολα τα audio logs και να καταληξω σε μια τελικη γνωμη για το παιχνιδι συνολικα. Το μονο που μπορω να πω τωρα ειναι οτι καθως επαιζα ελεγα απο μεσα μου το παιχνιδι να γινει περισσοτερο dear esther παρα κατι αλλο, η ιστορια και η αφηγηση ειναι εδω, ειχες την elizabeth να σπαει την μονοτονια, η columbia ειναι φτιαγμενη για εξερευνηση με τα kinetoscope και τα διαφορα και ηθελα να κρατησει αυτο οσο περισσοτερο γινεται, οταν λοιπον ξεκινουσε η μαχη ηθελα να ξεμπερδευω οσο πιο γρηγορα για να αρχισει η περιπλανηση παλι.

    Αφου ειμαι υποχρεωμενος ομως να απαντησω θα ηθελα λογο της φυσης της columbia αλλα και των ικανοτητων της elizabeth να ειναι platformer τριτου προσωπου με τις πιθανοτητες για σπουδαιο gameplay να ειναι απειρες αλλα θα εχανε στο immersion και στη μεταdοση της ιστοριας προς τον παικτη.
    Καλο θα ηταν επισης και ενα κραμα horror-adventure με ελαχιστους εχθρους, διαφορα puzzle και πραγματικη απειλη το songbird, δεν ξερω ομως πως θα μπορουσε να σκιαγραφησει την πολιτικη κατασταση της columbia τοσο αμεσα οσο τωρα αλλα απο την λλη αυτο θα εδινε αβαντα στους κεντρικους χαρακτηρες. Ακομα και ετσι οπως ειναι το παιχνιδι το απολαυσα οσο λιγα, τελειο δεν μπορει να ειναι ποτε τιποτα οποτε απλα αγνοω αυτα που θεωρω μειονεκτηματα και απολαμβανω το υπολοιπο παιχνιδι, ειδικα σε καποια αριστουργηματα οπως αυτο.

   • stefpaok

    Action shooting!

 • nick2010

  To πήρα σε PC και μάλιστα την collector's έκδοση.

  Προηγούνται άλλα.. με βλέπω να το λιώνω κάποια στιγμή στις διακοπές.

  Φοβερό review, άκρως πορωτικό !!!! 😀

 • Bill B.

  Κομπλέ Termi το review! Το παιχνίδι θα τσιμπηθεί στο PC εννοείται και θα λιωθεί όπως του αξίζει. Όμως κατά το καλοκαιράκι με βλέπω να αγοράζω...δεν πειράζει.

 • Constantinos

  Ωραιος Σπυρο..

  ενα ισως μειονεκτημα που βρηκα εγω ειναι τα επαναλαμβανομενα μοντελα των εχθρων...στην ουσια ειναι 4 : οι αστυνομικοι της Columbia, οι Patriots (George Washington), οι Handymen και οι Crowmen (δε θυμαμαι πως ακριβως τους λεγανε)...το Songbird ενω σχεδιαστικα ηταν πολυ ενδιαφερον χαρακτηρας θα επρεπε ομως να το τοποθετησουν πιο ουσιαστικα πανω στο gameplay...τα vigors απλα υπαρχουν για να υπαρχουν και κακως δεν τους δινεται η απαραιτητη εμφαση οπως γινοταν στους πρωτους 2 τιτλους που επαιζαν καθοριστικο ρολο στην εν γενει εξελιξη του gameplay και του σεναριου...το τελος ειναι μπερδεμενο κυριως γιατι παιζει ρολο η δυνατοτητα της elizabeth να μεταβαλλει το χωροχρονο με τα tears..δεν μπορω να γραψω κατι αλλο γιατι θα ναι spoiler..επισης η προσθηκη με τα sky-lines οπτικα ειναι εντυπωσιακη αλλα πολλες φορες χανεις τον προσανατολισμο σου πανω στη μαχη...

  σε γενικες γραμμες, το infinite ειναι αξιος συνεχιστης του πρωτου αλλα δεν το ξεπερναει..Η Columbia σε αντιθεση με την Rapture ειναι λιγοτερη ατμοσφαιρικη οντας πιο φωτεινη αλλα ενδεικνυται για εξερευνηση καθως οι χωροι στους οποιους κινεισαι ειναι απειρως μεγαλυτεροι απ της Rapture...θα ελεγα οτι ειναι ελαφρως και πιο βιαιο απ τα πρωτα 2 με οτι αυτο συνεπαγεται...

  Το παιχνιδι ειναι πραγματικο διαμαντι και το συνιστω ανεπιφυλακτα.....

 • SpikeDamon

  Πολύ ωραίο review Termi... χαίρομαι που ακούω πολύ καλά λόγια για το Infinite γιατί τον Φεβρουάριο είχα τερματίσει το 2 και μου άρεσε πάρα πολύ. Πρέπει βέβαια να παίξω κάποια στιγμή και το 1 γιατί συνέχεια διαβάζω από όλους σας ότι είναι πολύ καλύτερο του 2! Τώρα το Infinite λογικά θα το παίξω τον Μάιο και πιο μετά όταν πέσει η τιμή του θα το αγοράσω.

 • minas

  @kilia
  Συμφωνω μαζι σου στα περι τεχνης αλλα αυτο συμβαινει κατα την γνωμη μου συγκεκριμενους λογους πολυ διευρυμενους και μακρια απο αυτο το review βεβαια...Ειναι η τακτικη των tags η αλλιως ταμπελας ωστε να μπορει ο καθε ανιδεος να καταχωρησει σε κατηγοριες στο μυαλο του μιας και δεν θα μπει στην χρονοβορα διαδικασια να ασχοληθει σε βαθος με κατι εστω και αν αυτο πολλες φορες οδηγει σε ημιμαθεια του αντικειμενου που χαρακτηριζεται...Αυτο φυσικα ειναι και η πηγη του οτι οι ''μαυροι'' ειναι πιθηκοι,οτι οι αγροτες ειναι αξεστοι κτλ κτλ.Πεταμε μια κουβεντα οπου και αντιληφθηκαμε σε μια πρωτη ματια και μετα εχουμε και αποψη...
  Φυσικα και το infinite δεν αποτελει προιον τεχνης με την εννοια του αυτοσκοπου...Ειναι καλοστημενο παιχνιδι που οδηγει σε μια τελεια videogamικη εμπειρια...Αν καποιος ευρυτερος χαρακτηρισμος αρμοζει σε αυτο το παιχνιδι σχετικα με το ποιον του ειναι ο : ''φιλοσοφικο''...Καθοτι θιγει υποδορια, περα απο την δραση και τις φανταχτερες εκρηξεις, πολλα ζητηματα : Απο εργασιακα καθεστωτα μεχρι διαχρονικα θεματα ρατσισμου και φυσικα θρησκειας...
  Τεχνη με την εννοια του σουρεαλισμου και της επιτηδευμενης αισθητικης απολαυσης ειναι διαφορα indie παιχνιδια οπως ειναι για παραδειγμα το Journey...Ενα παιχνιδι με ευχολοχωνευτα πιστολιδια οσο υπεροχο και να ειναι το setting του δεν αποτελει προιον τεχνης στο συνολο του...

  • gogos

   Μα ειναι δυνατο το bioshock infinite να θεωρειτε τεχνη? Ε, οχι.. Δεν το δεχομαι 🙂 Να μου ελεγες για το journey, φυσικα.. Δεν χρειαζετε να πουμε πολλα για το journey και μονο που ειναι αποκλειστικο της sony και του ps3 το κατατασει αυτοματα σε τεχνη.. ΤΕΛΟΣ 🙂

   • minas

    Τουλαχιστον εγω με επιχειρηματα στοιχειοθετησα την αποψη μου...
    Επισης δηλωσα εξαρχης οτι λατρευω το παιχνιδι...Δεν το μειωνει το γεγονος οτι δεν το θεωρω προιον τεχνης...
    Τραβα σε κανα σχολειο να μαθεις γραμματα να διαβαζεις και μετα ελα να μου απευθυνεις και το λογο...

    • gogos

     Μην τα περνεις 🙂 Η ζωη ειναι μικρη για να χαλιεσαι.. Αστειευομαι 🙂 Το journey δεν το εχω παιξει αλλα εικαστικα δειχνει διαμαντακι.. Καποια στιγμη θα το κατεβασω απο το psn..

     Οσο αφορα τις ταμπλελες που αναφερεις, αυτες τις βαζουν οι reviewer και οι gamers, και οχι οι developers.. FPS ειναι και το battlefield, οπως και το bioshock.. Υπαρχει καποια σχεση αναμεσα σε αυτα τα δυο παιχνιδια? To oτι ενα προιον (ειτε ειναι μουσικη, ειτε ειναι βιντεοπαιχνιδι, ειτε ταινια) επιχηρει να βγαλει "και" χρηματα δεν το "μειωνει" αυτοματα.. Ο δημιουργος ειναι ανθρωπος και μεσω της τεχνη του προσπαθει να επιβιωσει.. Οι ζωγραφοι δηλαδη δεν πρεπει να πλήρωνωνται για τα εργα τους? Πρεπει να πεφτουν κατω απο την πεινα στο ονομα της τεχνης? 🙂 Το προβλημα δημιουργητε οταν το χρημα ειναι ο αυτοσκοπος.. Οταν οι εταιριες σκεφτοναται με την λογικη "Δεν κοβουμε καλητερα τα πολλα rpg στοιχεια απο το mass effect και να αυξησουμε την δραση στο dead space? Mην κουραζουμε τους παικτες, αφου τα trird person shooter και το multiplayer ζηταει ο λαος".. Aυτη την λογικη δεν την ειδα στο infinite, που δυστυχως την βλεπουμε κατα κορον σχεδον σε ολα τα υπολοιπα παιχνιδια..

     Εικαστικα ειναι στολιδι.. Ειναι πολυ πιο ομορφο απο το "κορυφαιο" οπτικα crysis3, το οποιο το μονο που προσφερει ειναι "αψυχα textures".. To infinite καταφερνει να ειναι το πιο ομορφο παιχνιδι της γενιας στηριζομενο οχι στην "τεχνολογια" αλλα στο μερακι και την φαντασια των δημιουργων.. Η ιστορια και ο τροπος αφηγησης ειναι αριστοτεχνικος.. Ξεκινας μεσα σε μια βαρκα, στην μεση της θαλλασσας, χωρις να ξερεις ποιος εισαι και που πας, και σταδιακα η ιστορια σου αποκαλυπτει ολα τα κρυμμενα "μυστικα" της.. Το gameplay επισης ειναι σωστο και λειτουργικο.. Επι της ουσιας δεν αλλαξαν και πολλα πραγματα σε αυτο το κομματι γιατι ουτως η αλλως δεν χρειαζοταν.. Απο το πρωτο Bioshock ακομα ηταν εξαιρετικο και δεν υπηρξε λογος για "χαζους πειραματισμους"..

     Για μενα τα video games ειναι τεχνη.. Απλα μερικοι developers το εχουν ξεχασει αυτο 🙂 Η Irrational Games παραδισει δωρεαν μαθηματα και ξαναθυμιζει στους υπολοιπους αυτο που ειχαν ξεχασει.. Αν ακομα εχετε αμφιβολιες διαβαστε και αυτο : O παραγωγος του gears of war, Rod Fergusson εφυγε απο την epic, ωστε να δουλεψει με την Irrational και να μαθει να μαθει απο την ομαδα του Levine πως δημιουργειται μια εμπειρια που βασιζεται στο story-telling (δικα του λογια)

     • Kilia

      Τεχνη δεν ειναι κατι επειδη ειναι ομορφο και σαφως η τεχνη αποτιμαται (και πρεπει να αποτιμαται) και σε χρηματα για να ζησουν οι δημιουργοι.
      Εξηγησε μας γιατι τα videogames ειναι τεχνη ωστε να εχει νοημα ο αντιλογος, τωρα πανω σε τι να επιχειρηματολογησω?

      • gogos

       Την τεχνη την αντιλαμβανετε ο καθενας με διαφορετικο τροπο.. Δεν ειναι κατι "τοσο" χειροπιαστο..

       Μια ομαδα ανθρωπων πρεπει να σκεφτει/οραματιστει/σχεδιασει ενα φανταστικο κοσμο, να του δωσει "ζωη", να μπορεσει να τον μεταφερει στην οθονη απο το τιποτα και να βαλλει μεσα τον παικτη ως "κομματι που τον καθοριζει".. Τι παραπανω θελει κανεις να ακουσει ωστε να συμπεριλαβει στις τεχνες τα video games?

       Το προβλημα για μενα δημιουργειτε οταν ο developer δεν εχει οραμα και "κοπιαρει" εμπορικα πετυχημενα προιοντα εχωντας το χρημα ως αυτοσκοπο.. Δυστυχως συνανταμε συνεχως μετα την ραγδαια αυξηση των Gamers "ανεμπνευστες" δημιουργιες.. Το συγκεκρινο παιχνιδι "φτυνει καταμουτρα" τις προσταγες της εποχης δινοντας μας μια πλουσια single εμπειρια, χωρις να εχει φορτωμενο πανω του multiplayer και co-op.. Εχεις δει πολλα FPS της γενιας να εχουν ενα σωστα δομηνενο story και αφηγηση σαν αυτη του Bioshock? Προσωπικα οχι.. Ειναι, δεν ειναι 4-5 τα FPS που τολμουν κατι τετοιο..

     • minas

      Περα απο την οποια προσωπικη διαμαχη...Φοβαμαι πως μαλλον εχεις με διαφορετικο τροπο στον μυαλο σου τον ορισμο της τεχνης απο αυτο που ισχυει στην πραγματικοτητα...Χωρις να θελω σε καμια περιπτωση να την κανω αποκλειστικο προιον προνομιο και αντικειμενο ενος κλειστου club ατομων που σηκωνοντας ψηλα τα ποτηρια
      μιλαει χαμηλοφωνα και υπεροπτικα...Απλα δεν γινεται το οτιδηποτε στις μερες μας να χαρακτηριζεται ως τεχνη...Δεν γινεται ενα ομορφο παιχνιδι που περιεχει μπαμ μπουμ και που εξεταζεις συνεχως ποιο οπλο ταιριαζει καλυτερα σε καθε περισταση γιατι το repeater ειναι καλυτερο απο το machine gun να χαρακτηριζεται τωρα περα απο ενα καταπληκτικο δημιουργημα της ψηφιακης ψυχαγωγιας και ως τεχνη...

      • gogos

       Απολυτος ορισμος της τεχνης δεν υπαρχει.. Προσωπικα ασπαζομαι την αποψη του Αριστοτελη, οπου οριζει την τεχνη σαν μιμηση και αναπαρασταση της πραγματικοτητας κατι που τα video games δεν υπαρχει αμφιβολια πως κανουν καλητερα απο καθε αλλο μεσο..

       • Kilia

        Ωραια λοιπον, παρολο που δεν ειμαι εξοικειωμενος με την αποψη του Αριστοτελη θα τολμησω να φερω ενα παραδειγμα και ας ειμαι και λαθος: Αφου λες οτι τα παιχνιδια ειναι τεχνη γιατι αναπαριστουν την πραγματικοτητα τοτε ενα αλλο παιχνιδι, το σκακι (ισως το σπουδαιοτερο ολων) που μιμειται την πραγματικοτητα με τον ιδιο τροπο, μπορεις να μου εξηγησεις γιατι δεν θεωρειται τεχνη εδω και χιλιαδες χρονια?

        • gogos

         Κοιταξε, η συζητηση που κανουμε δεν καληγει καπου 🙂 Απλως βλεπουμε τα πραγματα ο καθενας απο την δικη του οπτικη γωνια.. Το θεμα ειναι πως οσο και αν διαφωνουμε στο κομματι του "Ειναι τα video games τεχνη?" και "Τελικα μπορει κανεις να χαρακτηρισει το bioshock infinite τεχνη?" πως συμφωνουμε οτι το συγκεκριμενο παιχνιδι ειναι υπεροχο και σιγουρα θα πρεπει ολοι οι Gamers να το δοκιμασουν.. Νομιζω πως αυτο ειναι που αξιζει και πρεπει να μεινει απο την συζητηση μας 🙂

    • tiflopodikas

     Και συ μάθε να μιλάς όμορφα και ωραία φίλε μου,δεν το ξέρεις και από χθες το παιδί.....

 • Kostas

  Ρε κλασσικά ελληνάρια μη κολλάτε σε μια λέξη και τη κάνετε μασουρι 😛
  Ενα παιχνιδι πιστευω αρχίζει να βαφτίζεται σε "τεχνη" εαν τα χαρακτηριστικά που το ντύνουν αρχιζουν να ξεφεύγουν από αυτα του υπολοιπου πληθυσμου των games, αυτα που καταφερνουν τα "διηγούνται" το παιχνίδι όχι μονο μέσω απλών φωνών που έρχονται απ το διάστημα ξερω γω ή γραπτων κειμένων, αλλά μεσω των στοιχειων που υπαρχουν και σε μια πραγματική κοινωνια: Μουσική, Ιστορία, Γεγονότα, Ενδυμασίες, Εικαστική Τεχνη. Αυτα τα εχει ολα το Infinite, εγω κατευθειαν ενιωσα τη πολη σαν υπαρκτη στον πραγματικο κοσμο. Ειναι τοσο λεπτομερες το ιστορικο και το παρον της πολης που ουσιαστικα νομιζεις οτι προκειται για σεναριο ταινιας. Οποτε ναι θα συμφωνησω στο οτι το συγκεκριμενο ειναι μια μορφη τεχνης. Οπως ειπε και ο Denton, δεν ειναι απλά ενα ακομη πιου πιου FPS.

  Οσο για το review θα συμφωνησω, οντως η Elisabeth ειναι εθισμος πολυ επιτυχημενη η επιλογη της τοσο ως προσωπο οσο ως και φωνη. Εμενα σε καποια σημεια με δυσκολεψε μιας και ειναι το πρωτο Bioshock που παιζω, οποτε δεν εχω παραπονο. Και το 10αρακι ανετα το παιρνε!

  • Kilia

   Μα και η πλεοψηφια των υπολοιπων παιχνιδιων εχει αυτα τα χαρακτηριστικα: "Μουσική, Ιστορία, Γεγονότα, Ενδυμασίες, Εικαστική Τεχνη " γιατι δεν τα συμπεριλαμβανουμε και αυτα σε αυτο που λεμε τεχνη?

   • Kostas

    Ναι, αλλά εγω το εκανα συγκεκριμενο. Ειπα αυτα τα παιχνίδια που μέσω αυτων των χαρακτηριστικών καταφερνουν να σου διηγηθούν την ιστορία τους, ανακαλυπτεις την ιστορια τους μέσω αυτων των 5 στοιχειων. Οπως και στο πραγματικο κοσμο δηλαδη. Στα υπολοιπα games, ναι εχει μουσικη, ναι εχει ιστορια, απλα σου πλασάρεται ως ένα σκετο πραγμα και ολα τα υπολοιπα πρεπει να τα φανταστεις. Στο Bioshock συμβαινουν μπροστα σου, τα βλεπεις, τα ακους, τα διαβαζεις, τα βλεπεις να ειναι χαραγμένα στις συνοικιες και στα σπιτια. Ας πουμε και τα AC θα τα χαρακτηριζα τεχνη. Γιατι μαθαινεις για πολιτισμους, ιστορια, βλεπεις τα γεγονοτα να συμβαινουν μπροστα σου, δεν εχεις εναν απλα να στα ανακοινωνει. Και δε μιλαω μονο για γεγονοτα μπαμ μπουμ, μαχες και θανατος, μιλαω και για πολιτικα και κοινωνικα. Ολα αυτα εσωκλείονται στο Infinite.

    • Kilia

     Aυτα που αναφερεις ειναι απλα τροπος αφηγησης χωριε τιποτα πισω απο αυτο, μαλιστα ειναι και "φτηνος"(οι αφισες και οι πινακες δεν ειναι τιποτα παραπανω απο ωμη επεμβαση του δημιουργου στον παικτη, ξερουμε οτι γινεται επανασταση δεν θελουμε προπαγανδιστικα φυλλαδια ανα 2 μετρα να μας το θυμιζει) και καθε μεσο πρεπει να βρει τους δικους του, αυτο δε σημαινει κατι ιδιαιτερο

  • minas

   Περα απο την οποια προσωπικη διαμαχη...Φοβαμαι πως μαλλον εχεις με διαφορετικο τροπο στον μυαλο σου τον ορισμο της τεχνης απο αυτο που ισχυει στην πραγματικοτητα...Χωρις να θελω σε καμια περιπτωση να την κανω αποκλειστικο προιον προνομιο και αντικειμενο ενος κλειστου club ατομων που σηκωνοντας ψηλα τα ποτηρια
   μιλαει χαμηλοφωνα και υπεροπτικα...Απλα δεν γινεται το οτιδηποτε στις μερες μας να χαρακτηριζεται ως τεχνη...Δεν γινεται ενα ομορφο παιχνιδι που περιεχει μπαμ μπουμ και που εξεταζεις συνεχως ποιο οπλο ταιριαζει καλυτερα σε καθε περισταση γιατι το repeater ειναι καλυτερο απο το machine gun να χαρακτηριζεται τωρα περα απο ενα καταπληκτικο δημιουργημα της ψηφιακης ψυχαγωγιας και ως τεχνη...

   • kostool

    Περιβάλλον και αισθητική αποτέλεσμα δημιουργικότητας και φαντασίας: check
    Γεμάτο από αλληγορίες και συμβολισμούς: check
    Ερμηνείες από voice actors που στέκονται επάξια δίπλα σε κινηματογραφικές ταινίες που έχουν χαρακτηριστεί "τέχνη": check
    Πλοκή που σου προκαλεί ποικίλα συναισθήματα και φινάλε το οποίο θα μείνει μαζί σου για καιρό: check

    Δεν το χαρακτηρίζουμε τέχνη επειδή τα παραπάνω συνοδεύονται και από "μπαμ μπουμ": fail

    • minas

     γνωμη μου ειναι φιλε μου δεν εισαι υποχρεωμενος να την δεχτεις...Εσυ μπορει να θεωρεις και τον Πανταζη καλλιτεχνη επειδη το star τον αναφερει στη στηλη με τα καλλιτεχνικα...Απλα τυχαινει να διαφωνουμε...

     • kostool

      Οι γνώμες δεν ισχύουν όταν τα κριτήρια είναι αντικειμενικά. Για παράδειγμα δεν μπορείς να έχεις ύψος 1,80 και να λες "κατά τη γνώμη μου είμαι πιο ψηλός από το Φασούλα..." Με αντικειμενικά λοιπόν κριτήρια και επιχειρήματα το Bioshock Infinite, και αρκετά άλλα videogames ακόμη και χαμηλότερου επιπέδου από το Bioshock αποτελούν τέχνη (επιχειρήματα όχι τύπου Πανταζή, που ούτως ή άλλως εξ'ορισμού και ανεξαρτήτως γούστων δεν είναι καλλιτέχνης καθώς είναι τραγουδιστής-τραγουδιάρης και όχι μουσικός). Τώρα όταν τα κριτήρια γίνονται υποκειμενικά, δηλαδή για το αν αποτελεί τέχνη την οποία εσύ προσωπικά βρίσκεις ελκυστική ή όχι, είσαι ελεύθερος να έχεις όποια γνώμη θες.

      • minas

       Ποια κριτιρια ειναι αντικειμενικα???Σοβαρα τωρα???Η μη η οχι υπαρξη στοιχειων που θα με οδηγησει στο συμπερασμα για το τι θεωρω εγω τεχνη ειναι γεγονος αντικειμενικο? Τι νομιζεις οτι ειναι η τεχνη φιλε μου πεδιο που το περνας και εισαι καλλιτεχνης και βγαινεις με την οπισθεν και δεν εισαι ?
       Τι ειναι αυτα τα πραγματα που λες?

 • stealth commando

  Κατι μου λεει οτι θα το αγορασω και αυτο

 • Julian

  Σχετικα με την συζητηση με την τεχνη οι αποψεις διιστανται. Απλα να συπληρωσω οτι το τι λεει κανεις τεχνη ισως ειναι και υποκειμενικο. Ισως.. Εγω προσωπικα οσες φορες προσπαθησα δεν καταφερα να ορισω την εννοια. Για αυτο μην μαλωνετε αν ειναι η οχι τεχνη, ουσιαστικα η συζητηση ειναι αν το αντιλαμβανεται κανεις το πονημα της irrational σαν τεχνη η αν δεν το κανει. Καποιος που παιρνει τα παιχνιδια λιγοτερο της μετρητης και τα βλεπει σαν μια μορφη διασκεδασης και προβληματισμου που και που δεν μπορει να αντιληφθει σιγουρα οποιοδηποτε παιχνιδι ως τεχνη. Εγω αναγνωριζω την ομορφια ενος παιχνιδιου και αυτα που εχει να πει αλλα προσωπικα δεν συγκινουμαι παρα μονο σπανια. Ωστοσο αν ορισεις την τεχνη απο την οπτικη της δημιουργιας σιγουρα το bioshock και το καθε παιχνιδι που παιρνει σοβαρα τον εαυτο του μπορει να θεωρηθει ως τεχνη

  My 0.50 cents..

  • Julian

   Ας πουμε το limbo θα μπορουσα να το πω τεχνη. Το bioshock 1 (και αρα το infinite φανταζομαι) μαλλον οχι.. Και αυτο γιατι το limbo οτι θελει να πει το κανει εμμεσα και σε αφηνει να το φανταστεις. Δεν στο προσφερει απλοχερα σαν πληροφορια.

 • Nautillos

  Ωραίο review για έναν από τους πιο αναμενόμενους τίτλους της χρονιάς. Συμφωνώ σε πολλά και πραγματικά είναι ένα αξιόλογο game .
  Το σενάριο και η ατμόσφαιρα με ικανοποίησε σχεδόν σε κάθε πτυχή της ιστορίας. Σεναριακά θα το έβαζα μαζί με το Mass Effect που πιστεύω είναι master του είδους. Τα μοναδικά που με ξενέρωσαν είναι μια , κατά την προσωπική μου άποψη "κοιλιά" σε κάποια σημεία (σα να επαναλαμβανόταν , αχρείαστα task για την ολοκλήρωση κάποιων αποστολών) και η έλλειψη καθορισμού της έκβασης του σεναρίου από της επιλογές σου. Το τέλος είναι αρκετά περίπλοκό αλλά μόλις το ψάξεις λίγο αντιλαμβάνεσαι πόσο ευφυές είναι . Η Elizabeth είναι από τους χαρακτήρες AI που χαίρεσαι να σε συνοδεύουν . Ανεπιφύλακτα μέσα στο top 5 της χρονιάς …

 • ggaammeerr

  Λοιπον.Διαβασα το μεσημερι το review και με τρελανε ακομα πιο πολυ με το παιχνιδι.Good job Terminator. 🙂 Θα αγοραστε μεσα στην χρονια (λογικα προς το τελος μαζι με το tomb raider).
  Τωρα επειδη πιο πανω μιλατε για τεχνες κλπ κλπ.Δεν ειμαι και πολυ φαν αυτης της "τεχνης" που ονομαζουν πολλοι,αλλα εγω θα γραψω μονο αυτο.Στο σχολειο μας ο εικαστικος μας μας ειπε πως μια φορα ειχε παει σε μια εκθεση με διαφορα εργα τεχνης...Ενας τυπος μας λεει λοιπν,ειχε κοψει μια αγελαδα στην μεση (τωρα βαλσαμομενη ηταν δεν καταλαβα και πολυ αλλα τλσπ...) και εβαλε τα δυο μερη μεσα σε μια βιτρινα ας το πω ετσι.Εστησε το μπροστινο μερος σε ενα σημειο αφησε λιγο κενο και αλλο κομματι το εβαλε ακριβως απο πισω.Ο σκοπος του τυπα αυτουτου ηταν να παρναει ο κοσμος αναμεσα απο την αγελαδα.Αυτο...Και πολλοι εκει στην εκθεση (συμπεριλαμβανομενου και τον εικαστικο μου) το θεωρουσαν μια μορφη τεχνης αυτο το πραγμα.Οχι πειτε μου τωρα τι λογικη εχει αυτο το πραγμα ωστε να ονομαστει τεχνη...Και μετα ενα παιχνιδι με ενα κοσμο αριστοργημα, που δυσκολα θα δεις σε καποιο αλλο μεσω διασκεδασης και με τον οποιο μπορεις να αλληλεπιδρασεις και ταυτοχρονα να σου εξιστορει μια εκπληκτικη ιστορια δεν θεωρειτε τεχνη...Τι να πω,μαλλον δεν αντιλαμβανομαι κατι σωστα.

  • gogos

   Καλα πλακα κανεις τωρα? Χα χαχα! 🙂 Η ανωμαλια του ανθρωπινου εγκεφαλου δεν εχει ορια τελικα!

   • ggaammeerr

    Καθολου πλακα.Γι' αυτο κι εγω τον ορο "τεχνη" τον εχω διαγραψει σεχδον τελειως απο το λεξιλογιο μου για τον απλουστατο λογο οτι ο καθενας βλεπει τελειως δαφορετικα τα πραγαματα και δεν υπαρχουν καποιοι στανταρ κανονες για να ονομαστει κατι τεχνη...

  • zaes

   Ρε την κακομοιρα την αγελαδα...χαχα

 • Berren33

  Πολύ καλό το Review Terminator το παιχνίδι θα το αγοράσω και εγω ποιό μετά διότι μου το δώσανε στο Pc και μπορώ να πω πως με μάγεψε.Το gameplay ήτανε πολύ καλο,η ιστορία του επίσης αρκετά καλη μιας και μπερδεμένη και η Elizabeth όντως έξυπνη πανέμορφη και ήτανε η καλήτερη συντροφιά μέσα στο παιχνίδι.Μου άρεσαν τα Vigors που είχε ο Booker και τα tears που είχες με την Elizabeth. Πραγματικά το παιχνίδι αξίζει την αγορα του και όπως είπαν και οι φίλοι ποιό πάνω δεν έχει multiplayer και δόθηκε όλη η ομάδα στο single player και ιδού το αποτέλεσμα.

  • http://game20.gr Terminator

   Σόρι που άργησε να ανέβει το σχόλιο, καμιά φορά τα κρατάει για έλεγχο χωρίς λόγο

 • Berren33

  Δεν πειράζει απλώς το έστηλα και 2η φορά και μου έλεγε οτι το εχω ξαναστείλει αλλά δεν το έβλεπα αλλα οκ διορθόθηκε

 • Βαγγέλης

  Είναι αργά, δεν προφταίνω να διαβάσω τα παραπάνω σχόλια αλλα θα επανέλθω

  ΥΓ: Το βρήκα 20€ απο πολλαπλά κλειδιά μέσω Steam. Το λιώνω και επιστρέφω 😛

 • zaes

  Μια πολυ σημαντικη λεπτομερεια...που ευτυχως το παρατηρησες και εσυ στο review σου termi ειναι η αψεγαδιαστη AI του παιχνιδιου,ειναι οπως ακριβως πρεπει να ειναι...ουτε πολυ ευκολη αλλα ουτε και δυσκολη...γιατι μην ξεχναμε δυσκολο παιχνιδι δεν σημαινει απαραιτητα και δυσκολους εως ακατορθωτους εχθρους...αυτο μεταφραζεται ως κακος προγραμματισμος και τεμπεληδες προγραμματιστες....
  Αλλα πραγματικα εδω αγγιξανε σχεδον το τελειο οσον αφορα την ΑΙ των εχθρων...

 • Μπαστουνόβλαχος

  Για οποιον ενδιαφερεται, το εβαλε το ζαββι σε προσφορα 36€ για το 360. Σχεδον μισα λεφτα απο τους γυφταραιους εδω.

 • gogos

  Aπιστευτο! Μολις το τερματισα! Θα μου παρει αρκετη ωρα για να συνειδητοποιησω αυτο που εγινε στο παιχνιδι.. Οι ανθρωποι απλα κεντησαν! Τωρα καταλαβαινω ποια ηταν η συνδεση του παιχνιδιου με τα προηγουμενα bioshock.. Δεν θελω να πεταξω spoilers, το μονο που μπορω να πω ειναι πως στο bioshock infinite τιποτα δεν ειναι ετσι οπως φενετε..

 • gogos

  Tελικα μετα απο αρκετη ωρα μπορεσα να χωνεψω και να εξηγησω μεσα μου το τελος του παιχνιδιου.. Ολη η μαγεια του εχει να κανει με το εντεχνο τροπο με τον οποιο ο Levine μπερδευει τον gamer/θεατη απο το να κατανοησει το ποσο απιστευτα απλο ειναι το τελος του παιχνιδιου 🙂

  AKOΛΟΥΘΕΙ ΒΑΡΒΑΤΟ SPOILER : ΜΗΝ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΤΕΡΜΑΤΙΣΑΝ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

  Την φραση "bioshock infinite" θα την μετεφραζε κανεις με εναν αθωο, παιδικο τροπο ως : Bioshock ψηλα στο απειρο.. Η ιπταμενη columbia δεν αφηνει περιθωρια αλλης πιθανης ερμηνειας..

  Παρολα αυτα η φραση εχει διπλη μεταφαραση.. Ο δευτερος ορισμος ειναι πολυ σημαντικοτερος γιατι αν το σκεφτει κανεις καλητερα θα συνειδητοποιησειμεσει πως ο τιτλος του παιχνιδιου αποκαλυπτει και το τελος του.. Το "infinite" στον τιτλο εχει να κανει με τις "απειρες" διαστασεις/πραγματικοτητες με τις οποιες ερχετε αντιμετωπος ο παικτης μας.. Δεν υπαρχει ενα τελος στο παιχνιδι αλλα "απειρα"..

 • gogos

  SPOILER SPOILER SPOILER

  Οσο καθομαι και το σκεφτομαι τοσο αρχιζω να καταληγω στο συμπερασμα πως οι μικρη κλωνοποιημενη litle sister, η Elisabeth και η μικρη Anna ειναι το ιδιο ακριβως προσωπο στις παραλληλες πραγματικοτητες!!!!!!! Οπως και ο Booker, Comstock και ο Fontaine επισης!!!

 • Ghost Rider LSOV
 • AlexGamer21

  Δεν εχω φτασει καν στη μεση ομως αυτο μου αρκει για να πω...οτι ειναι το καλυτερο παιχνιδι που χω παιξειι!!!

  • gogos

   Δεν εχεις δει τιποτα ακομα.. Θελω να δω το σχολιο σου οταν θα τερματισεις το παιχνιδι 🙂

   • AlexGamer21

    gogos @ Δευτέρα, 15 Απριλίου 2013 στις 4:34
    AKOΛΟΥΘΕΙ ΒΑΡΒΑΤΟ SPOILER : ΜΗΝ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΤΕΡΜΑΤΙΣΑΝ ΤΟ ΠΑΙ

    να ξερες πως κρατιεμαι να μην το διαβασωωωω...!!!

   • Kilia

    SPΟILER ALERΤ: ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΗΝ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ, ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΝΑ ΣΑΣ ΚΑΨΕΙ.

    Βασικα για μενα με 2 τροπους μπορουμε να το δουμε το τελος: ο πρωτος και πιο ενδιαφερον ειναι να αποδεχτουμε το γεγονος οτι o κυκλος του booker να παρει πισω την αννα επαναλαμβανεται απειρες φορες χωρις ποτε να το καταφερνει και εμεις παιξαμε εναν απο τους απειρους κυκλους, μετα τα credits η σκηνη εικαζω οτι ειναι λιγο πριν δωσει την μικρη στους διδυμους οποτε η αννα βρισκεται στην κουνια αλλα δεν εχει καμια σημασια. Αυτο το στηριζω γιατι τιποτα δεν εχει πραγματικη σημασια στο παιχνιδι, δεν υπαρχει ιδεολογια και πολιτικη παρα μονο παθος για εξουσια, ο comstock/booker ειναι αποτελεσμα της μοιρας τους και οχι του χαρακτηρα τους κτλ.

    Ο δευτερος ειναι να παρουμε κυριολεκτικα τα γεγονοτα του παιχνιδιου συμφωνα με τα οποια η αννα πνιγει τον booker κατα την βαφτιση μετα την μαχη ωστε να αποτρεψει την "δημιουργια" του comstock και σβηνει την ιδια την υπαρξη της. Αλλα δεν μ' αρεσει γιατι παραειναι "αμερικανικος" τροπος να τελειωσεις κατι. Συμφωνα με αυτην την αναγνωση η σκηνη μετα τα credit απλα προστιθεται χωρις καμια σημασια, μονο για να μπερδεψει τον παικτη η να δωσει ενα καλο τελος σε αυτους που θα ηθελαν αυτον τον συμβιβασμο.

    Μπορει και να λεω μαλακιες ομως γιατι το παιχνιδι απο τοτε που το τερματισα πριν 2 βδομαδες δεν το ξαναπιασα στα χερια μου και κατι μπορει να μου εχει διαφυγει.

    • gogos

     SPOILER SPOILER SPOILER

     Ολα αυτα που γραφεις ισχυουν.. Αλλα δεν ειναι μονο αυτα τα ενναλακτικα τελη.. Απο την στιγμη που σου κλεβουν την Elisabeth και μετα βλεπεις συνεχως ενναλακτικα τελη.. Την μια βλεπεις πως ο βooker δεν προλαβαινει να την σωσει και σε παει 40 χρονια μετα, εχει γινει γρια και το κακο εχει νικησει.. Πιο μετα σε στελνει στην rapture οπου η Elisabeth (εχω την εντυπωση οτι το ειδα στο gameplay μου χωρις να ειμαι σιγουρος) του δινει το κλειδι της πολης και εκει ανετα το παιχνιδι τελειωνει και στο καπακι ξεκιναει το bioshock 1.. Bλεπεις να σκωτωνει τον κακο του εαυτο και ολα να τελειωνουν.. Παρολα αυτα μετα τα credits βλεπουμε αλλη μια ενναλακτικη πιθανοτητα να ειναι ακομα ζωντανος.. Πηγαινει στην κουνια, το παιδι μπορει να ειναι μεσα, αλλα μπορει και οχι (δεν φενετε ξεκαθαρα).. Τελος θα μπορουσε καλιστα αν δεν εβρισκε το παιδι του να εμπαινε σε διαδιακασια να το ψαξει και παλι και ολα τα γεγονοτα του παιχνιδιου να ενναλασονται σε ενα τεραστιο κυκλο διχως τελος.. Ειναι απιστευτο πως σε ενα γραμμικο τελος βλεπεις να υπαρχουν τοσες πολλες επιλογες για το φιναλε..

     Επισης αν παρατηρησεις η εισαγωγη του bioshock 1 και infinite ειναι κοινη.. Ο πρωταγωνιστης και στις 2 περιπτωσεις περναει μεσα απο τον φαρο.. Η "πυλη/tear" απο τον οποια περνας για να πας στην rapture http://www.youtube.com/watch?v=bS6ewX2-RyY και στην columbia http://www.youtube.com/watch?v=1HEUYPYEiSA ειναι η ιδια.. Eπισης οσοι παιξατε το πρωτο bishock και ειδατε το κακο τελος θα θυμαστε πως τα κοριτσακια δινουν στον Jack το κλειδι της πολης και εκεινος τα χρησιμοποιει ωστε να πολεμησει και να επικρατησει στον κοσμο πανω απο την rapture.. Κατι αντιστοιχο προσπαθει να κανει και ο Comstock με την Elisabeth.. Οσο το σκεφτομαι τοσο καταληγω στο συμπερασμα πως oι κλωνοποιημενες little sisters του πρωτου bioshock, η μικρη Anna και η Elisabeth ειναι το ενα και αυτο προσωπο στις παραλληλες διαστασεις.. Οπως ακριβως και ο Fontaine, o Jack (πρωταγωνιστης του πρωτου παιχνιδιου), o βοοker και ο Comstock..

     • Kilia

      Για την παραγραφο που αναφερεις και το bioshock 1 δεν μπορω να πω κατι γιατι το επαιξα το 2007 και λεπτομερειες δεν θυμαμαι αλλα ειναι ενδιαφερουσα θεωρια.

      Δεν συμφωνω μαζι σου οταν λες οτι βλεπεις εναλλακτικα τελη γιατι παρολο που βλεπεις ενα μερος τους και ξερεις οτι υπαρχουν εσυ παιζεις αποκλειστικα εναν κυκλο και ολα τα υπολοιπα ειναι μερος αυτου και δεν πραγματοποιουνται ποτε, ειναι αυτο που λες και εσυ "Το "infinite" στον τιτλο εχει να κανει με τις "απειρες" διαστασεις/πραγματικοτητες με τις οποιες ερχετε αντιμετωπος ο παικτης μας.. " αλλα με την διαφορα οτι ο καθε κυκλος ειναι και μια διασταση και εσυ στο παιχνιδι ολοκληρωνεις με τον τερματισμο εναν κυκλο και ο καθενας του δινει οτι νοημα θελει.
      Επισης δεν μπορω να καταλαβω τι εννοεις οταν λες στην τελευταια σειρα "γραμμικο τελος".

 • gogos

  Oxι!! 🙂 Kακως το εγραψα αυτο! Υπομονη μετα το τελος..

  • worms_arm

   gogos εγω ειμαι παλι. 🙂 δεν εχω παιξει το infinite γι αυτο ρωταω. να σου πω, πως γινεται τοσο ψηλα στον ουρανο να εχει οξυγονο? Και στο bioshock 1 (αν το εχεις παιξει) αυτο που εγινε και οι ανθρωποι στην rapture ειχαν εθισμο απο τα adam και επικρατησε χαμος στην πολη, δεν ειναι λιγο ακυρο? φανηκε οτι αυτος που εφτιαξε το bioshock το εκανε ετσι απλα για να πολεμας και να αναζητας adam και plasmids. Θα μπορουσε να συνεχιστει η ιστορια και να αποκαλυφυουν ολα για τον Rayan χωρις να γινεται πανικος στην πολη. Οποτε αυτο που λες οτι τα γεγονοτα εχουν λογικη εξηγηση δεν ξερω κατα ποσο ισχυει. Αν κανω λαθος διορθωσε με

   • gogos

    Στο bioshock 1 γινοταν πειραματα και αλλαγες στον γενετικο κωδικα των ανθρωπων.. Τα πειραματα ειχαν ως αποτελεσμα τα υποκειμενα να αποκτουν καποιες υπερφυσικες δυναμεις αλλα παραλληλα τους επηρεαζαν πνευματικα και σταδιακα εχαναν την λογικη τους.. Για να μπορεσουν να χρησιμοποιησουν τις υπερφυσικες τους δυναμεις και αυτοι αλλα και ο παικτης μας χρειαζοταν ADAM.. Δεν τους τρελλαινε το ADAM, απλα ηταν το "καυσιμο".. θα βαλλω να ξαναπαιξω το 1 συντομα γιατι θα μπορουσε να πεις κανεις πως μετα το infinite το επομενο παιχνιδι κατα σειρα ειναι το 1 και θα προσπαθησω να απαντησω σε οποια αλλη απορια εχεις.. Στο infinite δεν θυμαμαι να γινετε καποια ξεκαθαρη αναφορα για το πως αναπνεουν οι ανθρωποι.. Αν θυμαται καποιος απο τους υπολοιπους που τερματισαν το παιχνιδι ας μας ενημερωσει..

    • worms_arm

     ναι το ξερω. γινοντουσαν ολα αυτα γιατι ηθελε ο Rayn οι ανθρωποι σε αυτη την πολη να εχουν τετοιες δυναμεις. ειχα αυτο το σχεδιο. Αλλα ξερω οτι αργοτερα το adam το ειχαν εθιστει οι ανθρωποι και αναζητουσαν περισσοτερο. Γι αυτο γινοντουσαν οι μαχες και μεταξυ τους. δεν υπηρχε λογος να γινει αυτο στην ιστορια. Φαινεται οτι το κανανε για να αποκτησεις και εσυ ικανοτητες για να επιβιωσεις και καλα. Δεν υπηρχε λογος να γινει πολεμος. αυτο που ηθελε ο rayn ειναι να ερθει ο γιος του στην rapture.
     τωρα στο infinite δεν ξερω δεν το εχω παιξει αλλα ειναι τυχαιο που και στα 2 παιχνιδια επιλεγει αυτος που εφτιαξε το παιχνιδι μια πολη στο βυθο και στο αλλο παιχνιδι μια πολη στον ουρανο? Πιο πολυ εχει μεγαλη φαντασια παρα λογικη ολο αυτο. Θα μπορουσε πιστευω να αποκαλυφθουν ολα στα bioshock με αλλο τροπο

     • Feregorn

      Δεν ήταν ο Ryan που ήθελε να έρθει ο γιος του, αλλά ο αντίπαλος του ο Fontaine γιατί ήταν υποχείριο του. Έχεις μπερδευτεί λίγο. Επίσης πουθενά δεν μας δίνεται πληροφόρηση για το πόσο ψηλά είναι η Columbia. Θα μπορούσε να είναι στα 6000μ ύψος, όπου υπάρχει οξυγόνο σε ανεκτές ποσότητες.

 • silve992

  Κάνω ένα τεστ στα σχόλια γιατί είπε ένα παιδί ότι δε μπορεί να σχολιάσει...

  • http://game20.gr Terminator

   Πού το είπε; Παίδες αν υπάρχει θέμα γράψτε το άμεσα να το δούμε.

   • EdgierMink61

    Ο Kilia στο θέμα με τις δηλώσεις της Crytek περί γραφικών είπε πως δεν μπορεί να ποστάρει στο review.

    • http://game20.gr Terminator

     OK το έφτιαξα. Είναι το κλασικό πρόβλημα λόγω αυστηρού ελέγχου. Δεν έχετε ιδέα τι σπαμ δεχόμαστε καθημερινά.

     • EdgierMink61

      Τόσο πολύ βρε Termi? Καταραμένα internets!!! 😛

   • gogos

    Τerminator και το δικο μου σχολιο που εστειλα μολις χαθηκε στο παραλληλο συμπαν 🙂

    • gogos

     Ενταξυ το πηρε τωρα απλα εγραψα "βooker" για να το παρει 🙂

 • gogos

  SPOILER

  Kilia σε μπερδεψα παρα πολυ 🙂 Ο πουστης ο Levine μας ξετιναξε 🙂 Θα στο κανω πιο "λιανα".. Το bioshock infinite (με τον τροπο που το καταλαβα εγω) εχει ενα συγκεκριμενο γραμμικο τελος μεσα στο οποιο παρουσιαζονται απειρα (infinite) διαφορετικα τελη..

  Τerminaror αν θες το πιο πανω σχολιο σβηστο.. Ειναι το ιδιο ακριβως που εγραψα πανω απο το σχολιο του Kilia.. Απλα την πρωτη φορα δεν το επερνε και αναγκαστικα να το στειλω δυο φορες..

  SPOILER

  Τα tears τα αντιληφθηκα ως "σχισμες" σε παραλληλες πραγματικοτητες/κοσμους.. Οποτε και τα γεγονοτα που συμβαινουν μεσα σε αυτα τα θεωρησα ως πραγματικα..

  Aναφερω πως το παιχνιδι εχει γραμμικο τελος γιατι επι της ουσιας οι διαφορετικες επιλογες που κανεις μεσα στο παιχνιδι δεν επηρεαζουν την ιστορια.. Ειτε διαλεξεις το κλουβι ειτε το πουλι στις εναλακτικες που σου δινονται ακριβως το ιδιο φιναλε θα δεις.. Ειναι τεχνασμα..

  Στο bioshock 1 αν εσωζες τα κοριτσακια κατα την διαρκεια του παιχνιδιου εβλεπες το καλο φιναλε, αν τα σκωτωνες το κακο φιναλε.. Αρα δεν ειναι γραμμικο, ο παικτης το κατευθυνει..

 • Kilia

  http://www.actionbutton.net/?p=3006

  Συστηνεται μονο σε οσους λατρεψαν το παιχνιδι η εχουν υπερβολικα ελευθερο χρονο, ειναι τεραστιο.

  “THE BEST GAME OF ALL-TIME . . . AND THE WORST GAME OF ALL-TIME

  To καλλιτερο κειμενο που εχω διαβασει για το infinite και γενικοτερα για τα βιντεοπαιχνιδια, ειναι περισσοτερο μια εξονυχιστικη αποδομηση του gameplay του τιτλου με πολλες (πανεξυπνες) αναφορες στο σεναριο εξαιτιας του φοβου των spoiler αλλα και μια ματια μεσα στην βιομηχανια και τι συμβασεις πρεπει να ακολουθησει ενας τιτλος που κοστιζει εκατομμυρια για να κυκλοφορησει και ποσο (πιθανον) αλλαζει απο τα πρωτα σταδια την αναπτυξης μεχρι την κυκλοφορια του και επιτελους ενα κειμενο που συμπεριφερεται στο παιχνιδι οπως του πρεπει, οχι σαν ενα παιχνιδι που αφορα τους gamers αλλα σαν μια προσπαθεια του μεσου να απευθυνθει σε ανθρωπους εξω απο αυτο .
  Πανω απ ολα ομως ειναι ενα κειμενο που ξεχειλιζει απο το ταλεντο και την εξυπναδα του συγγραφεα, πραγματικα δεν θα μου εκανε εκπληξη αν το εβλεπα σε κανενα the atlantic η the new yorker, απο τα λιγα αναγνωσματα που με εντυπωσιασαν τοσο τον τελευταιο πολυ καιρο.

 • http://blackfoxnet.ntclabs.net Blackfox

  -----SPOILERS---
  1. Σεναριακά το παιχνίδι έπρεπε να λέγεται... Fringe (ή το ανάποδο, το Bioshock είχε πιο "στιβαρό" σενάριο).
  2. Σαν FPS ήταν πιο γραμμικό κι απ' το CoD. Σε παίρνω από το χεράκι, σε πάω όπου θέλω, σου δίνω ψευδαισθήσεις επιλογής (που δεν παίζουν κανένα ρόλο) για να δεις το τέλος.
  3. Το τέλος... Χμ... Όμορφο, συναισθηματικό (τα μάλα) αλλά ταυτόχρονα... ξεκάρφωτο. Αν κάποιου του έλεγαν πως το παιχνίδι λεγόταν "Save that b*tch that her heels are making your ears bleed* δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα. Ούτως ή άλλως, σαν χαρακτήρας στο παιχνίδι (όχι στην ανάπτυξη του σεναρίου) η Liz είναι για να σου δίνει τα power-ups και... αυτά.
  (Ευτυχώς που δεν την προστατεύεις, θα ήταν αυτοκτονικό).
  Το "να την ερωτευτούμε" δε είναι... way over the top. Ευχαρίστως θα την πυροβολούσα.
  4.Optimization issues: Γιατί δεν έχω διαβάσει στα reviews πως το παιχνίδι... ήθελε 300 κιλά Optimization; Το "γνωστό" πρόβλημα της Unreal (αργώ να φορτώσω τα textures) με πολύ Loading όταν συνδυαζόταν με αλλαγές στον ήχο. Διαπιστωμένο σε 3 PCs [2 με Core2Quad και 1 με i7].
  5.Σεναριακά κενά: Έχω ανοίξει 17 χιλιάδες tears, μπορώ να πάω όπου θέλω (ως Liz) αλλά δεν ξέρω ποιά είμαι και γιατί με κρατάνε; Ενώ μπορώ να πάω στο μέλλον, στο παρελθόν και όπου, τέλος πάντων, εγώ γουστάρω; Χμ...
  6. Μα κανέναν δεν πείραξαν οι -επαναλαμβανόμενες σε σημείο "πέτα το χειριστήριο στην οθόνη" αποστολές του τύπου "Τρέχα βρες το τάδε Vigor σκοτώνοντας και μετά τα εργαλεία του gunsmith....σκοτώνοντας σε 2 τουλάχιστον διαφορετικά tears....". Τόσος κόπος για το σενάριο και τόσο... λίγος κόπος για το FPS τμήμα του παιχνιδιού;
  7. Μετά από αυτό το σχόλιο-πάπυρο να πω πως το παιχνίδι μου άρεσε (που να μην μου άρεσε κι όλας :P) αλλά εντάξει, όχι το "gaming αριστούργημα-έπος-....". Σίγουρα ο τρόπος που σου παρουσίαζε το σενάριο μου άρεσε πολύ περισσότερο από τα δυο πρώτα (ή έστω, το πρώτο αφού το δεύτερο δεν το έβγαλε η Irrational).

 • Feregorn

  Ένα τεράστιο ποστ που έκανα πριν λίγο εδώ πέρα, τι απέγινε; Το έφαγε ο δαίμων του τυπογραφείου;;;

 • Feregorn

  @Kilia: Διάβασα το άρθρο σήμερα, αφού τελείωσα το παιχνίδι. Καλό άρθρο, συμφωνώ στους συμβιβασμούς που έχουν επιτελεστεί και στις ανισότητες που υφίστανται εντός του παιχνιδιού. Επαυξάνω στα σημεία που κατονομάζει και απροκάλυπτα εμπόδιζαν την εμβάθυνση (immersion) του παίκτη, όπως το αόρατο βέλος, τις χαζές και αρκετά άκυρες ειδοποιήσεις του παιχνιδιού, ιδιαίτερα αυτές που αφορούσαν την Ελίζαμπεθ. Ωστόσο σε κάποια σημεία, γίνεται υπερβολικός και άτοπος στην κριτική του, όπως με την καταστρεψιμότητα του περιβάλοντος ή με τα πολιτισμικά στοιχεία που υπάρχουν στο παιχνίδι.

  @Blackfox: Θα συμφωνήσω με τα περισσότερα που γράφεις, αλλά θεωρώ πως: Το "Infinite" παραπέμπει σε "Fringe" σαν λέξη, άρα δεν είναι αταίριαστο. Ήταν όντως πολύ τελείως γραμμικό kai αρκετά επαναλαμβανόμενο, σε σχέση με το 1ο Bioshock. Η Ελίζαμπεθ αρκετά συμπαθητική, αλλά ως εκεί. Δεν κατανοώ την υπερβολή κάποιων προς αυτήν. Πρόβλημα με την απόδοση του παιχνιδιού με τη 1η ενημέρωση στο λάπτοπ μου με τις ρυθμίσεις στο High δεν αντιμετώπισα, αν εξαιρέσεις φυσικά το pop-in που είναι εγγενές πρόβλημα της UE3. Αυτό που αναφέρεις εσύ ως σεναριακό κενό με τις "σχισμές" και γιατί δεν τις αξιοποιούσε στο έπακρο εξαρχής η Ελίζαμπεθ δεν ισχύει, γιατί δηλώνεται συχνά στο παιχνίδι, ότι οι δυνάμεις της περιορίζονται επειδή είναι δέσμια του μηχανήματος SIphon.

  Προσωπικά το παιχνίδι το ευχαριστήθηκα πάρα πολύ. Στο νορμάλ επίπεδο δυσκολίας το τερμάτισα μέσα σε μια μέρα, χθες για την ακρίβεια, σε περίπου 16 ώρες μαζί με διεξοδική εξερεύνηση για το lore. Είμαι λίγο απογοητευμένος στο κομμάτι της διάρκειας, γιατί δεν υπήρχε μεγάλη ποικιλία στους εχθρούς και την αντιμετώπιση τους όπως και το σύστημα μάχης που ήταν αρκετά απλοποιημένο, αλλά οπωσδήποτε όχι κακό, αν και υπήρχαν αρκετές επαναλαμβανόμενες ρουτίνες. Δεν χρειάστηκε να διαφοροποιήσω αρκετά τον τρόπο που έπαιζα και προσέγγιζα τους αντιπάλους, με 2-3 πράγματα νίκαγες ότι και να γινόταν. Επίσης με χάλασε η casualοποίηση και αυτού του παιχνιδιού που σε έπαιρνε σε αρκετά σημεία από το χεράκι και σου πετούσε "immersion-breaking" μηνύματα για ντάντεμα. Πάμε λοιπόν στο περίφημο σενάριο και φινάλε του παιχνιδιού. Η επιστημονική τεκμηρίωση για τα "παράλληλα σύμπαντα" έστεκε σχετικά και δεν ήταν τελείως αντι-ρεαλιστική αν και ήταν λίγο "τραβηγμένη". Το φινάλε ήταν όντως έξυπνο. Αλλά και εξεπίτηδες περίπλοκο. Υπήρχαν σεναριακές τρύπες ναι, αλλά το φινάλε ήταν, για μένα τουλάχιστον απροσδόκητο. Προσωπικά δεν μου άρεσε γιατί θεώρησα ότι "ξεχείλισε" στο τέλος, ειδικά και με την ολίγον αδέξια προσπάθεια σύνδεσης του με τη Rapture του Bioshock και κατά επέκταση όπως προσπάθησαν κάποιοι να συνδέσουν Booker-Comstock-Ryan-Fontaine (Ο Τζακ που κολλάει τότε;) και Elizabeth-Anna-Little Sister (καταρχάς νομίζω ότι ειπώθηκε εδώ, οι Little SIster δεν είναι κλωνοποιημένες. Αν ήταν δεν θα υπήρχε πρόβλημα με τον πληθυσμό τους. Αντιθέτως είναι απαχθέντες θυγατέρες που από κανονικά παιδιά μετατρέπονται σε Liitle SIsters). Πρωτεύοντος αυτή η διασύνδεση δεν στέκει χρονολογικά, αν αναλογιστεί κανείς την ηλικία των πρωταγωνιστών και το πότε ιδρύθηκαν αυτές οι πόλεις. Οπότε γενετικά δεν έχουν καμμία σχέση μεταξύ τους. Σχετίζονται μόνο μεταφορικά, καθώς στη παθιασμένη προσπάθεια τους για να φτιάξουν μια καλύτερη ανθρώπινη κοινωνία καταλήγουν σε κάτι πολύ χειρότερο.

  Η ουσία όμως είναι μία: Ότι το Bioshock Infinite ξεκίνησε αλλιώς, όπως και το 1ο Bioshock που το παρακολουθούσα αρκετά, και κατέληξε αλλιώς. Είναι προϊόντα ατερμόνων συμβιβασμών, όλων των ειδών. Αυτό έχει και τα θετικά και τα αρνητικά του. Μπορεί να μην είναι το τέλειο, που δεν πιστεύω, ούτως ή άλλως ότι υφίσταται το τέλειο, αλλά ήταν πάρα πολύ καλό. Ίσως άμα ήταν αλλιώς να ήταν καλύτερο, αλλά αυτό μάλλον ποτέ δεν θα το μάθουμε...

  • http://game20.gr Terminator

   Σόρι Feregorn, τώρα το είδα και το ξεμπλόκαρα

   • Feregorn

    Δεν πειράζει, σε ευχαριστώ για τον κόπο σου.

    • Kilia

     Μαλλον το καλλιτερο σχολιο εδω μεσα (για μενα παντα) για το παιχνιδι, ψυχραιμο και ωραιο.

 • gogos

  Τελος και το burial at sea για μενα. Θα ηθελα να γραψω μερικα πραγματακια για το σεναριο του παιχνιδιου (αφηνοντας προς το παρρον το gameplay στην ακρη), με spoilers για οσους δεν εχουν παιξει το βασικο game, αλλα και το expansion. Διαβαστε το με δικη σας ευθυνη 🙂

  Μετα το επικο φιναλε του infinite το σεναριο αφησε παρα πολλα παραθυρακια ανοιχτα, οποτε το συγκεκριμενο expansion ηρθε για να κανει τις απαραιτητες "συνδεσεις" αναμεσα στο bioshock 1 και το infinite. Επι της ουσιας προκειτε για sequel του infinite, αλλα και το αμμεσο sequel που δρομολογει τα γεγονοτα του πρωτου παιχνιδιου. Η Irrational μας αλλαξε τελειως την σειρα με την οποια γνωριζαμε τα πραγματα 🙂 Χρονολογικα λοιπον καποιος που θελει να δει τα γεγονοτα με την φυσικη τους σειρα θα πρεπει να παιξει πρωτα το infinite, επειτα το burial at sea και τελος το bioshock 1.

  Σεναριακα κανεις παρατηρει παρομοια γεγονοτα με αυτα που ειδαμε μεσα απο το πρωτο παιχνιδι, μεσα απο μια αλλη ενναλακτικη πραγματικοτα (tear), μονο που αυτη την φορα οι ρολοι του θυματος και του θυτη ειναι διαφορετικοι. Η Elisabeth επισκεπτεται το γραφειο του DeWitt στην Rapture, ουτως ωστε να ερευνησουν μαζι την εξαφανιση μιας μυστηριωδους little sister με ονομα Sally. Επι της ουσιας προκειτε για μια κορη του DeWitt, την οποια εκεινος εδωσε για να καλυψει τα χρεη του. Καπου εδω μπορει να νιωσει κανεις οτι γινεται μια μικρη "καταχρηση" των tears, ωστε να επιτευχθει η "εννωση" που επιθυμουσαν οι fans αναμεσα στους δυο κοσμους (Rapture, Columbia), μιας και γνωριζαμε οτι η κορη του DeWitt στο Infinite ειναι η Anna, αλλα αν σκεφτει κανεις οτι οι ενναλακτικες πραγματικοτητες ειναι απειρες, κατι τετοιο μπορει να στεκει σεναριακα.

  Μετα τον εντοπισμο της μικρης λοιπον και μιας αποτυχημενη προσπαθιας της Elisabeth και DeWitt να μπορεσουν να την ξετρυπωσουν μεσα απο εναν εξαερισμο, προσπαθια η οποια τους στοιχιζει την ζωη τους, το μικρο κοριστι πεφτει θυμα απαγωγης απο τον γνωστο και μη εξαιρεταιο φιλο μας Atlas. Η Elisabeth λιγο πριν ξεψυχησει τιμωρημενη απο τον Big Daddy, καταφερνει να ανοιξει ενα tear και να καλεσει μια μορφη της, η οποια ζει ειρηνικα στο Παρισι, πιθανοτα αυτη στην οποια θα ειχε καταληξει, αν μεσα απο την ιστορια του βασικου παιχνιδιου Infinite, ειχαν καταφερει με τον DeWitt να το σκασουν επιτυχως απο την Columbia. Η συγκεκριμενη Elisabeth εχει απαλαχτει εντελως απο τις δυναμεις της, μιας και προκειτε για μια κανονικη κοπελα, που ζουσε μια φυσιολογικη ζωη, οποτε περνοντας σαν παικτες τον ελεγχο της για πρωτη φορα, καλουμαστε να παιξουμε με εναν τελειως διαφορετικο τροπο απο αυτον που μαθαμε, δηλαδη με stealth. Για να παρουμε πισω λοιπον την μικρη Sally καλουμαστε να βοηθησουμε τον Atlas, να παρει στα χερια του την εξουσια της Rapture.

  Περισσοτερα νομιζω πως δεν πρεπει πω. Αλλωστε το καλητερο στην συνεχεια ξεκιναει 🙂 Αυτο το οποιο δεν μπορει να μεινει oμως ασχολιαστο ειναι το φιναλε του burial at sea, το οποιο οσο πικρο και αν ηταν και οσο και αν θα μισησει κανεις την irrational για αυτη της την επιλογη, δεν παυει να ειναι μεγαλειωδες και ισως το μονο ταιριαστο κλεισιμο, το οποιο θα μπορουσε να ειχε η τριλογια (bioshock1, burial at sea, infinite). Προσωπικα μου δημιουργησε τα συναισθηματα συγκινησης του καλου φιναλε του πρωτου παιχνιδιου και λιγοτερο αυτα της εκπληξης του Infinite. Mετα απο αυτο νομιζω πως το ονομα της Elizabeth θα γραφτει με χρυσα γραμματα, στην ιστορια των γυναικειων φιγουρων που περασαν απο κοσμο των video games. Βεβαια καποιοι ισως ενοχληθουν που πεταξαν τελειως το Bioshock 2 απο το σεναριο, σαν να μην υπηξε ποτε ενα πραγμα, αλλα εδω που τα λεμε bioshock = irrational. Ολοι νομιζω πως γνωριζουμε οτι το bioshock 2 ηταν απλα ενα "γεμισμα" και οχι κανονικος τιτλος.

 • Μπαστουνόβλαχος

  Το εχω αρχισει εδώ και μερικες μερες και μπορω να πω πως είναι αρκετα καλο. Εχει ενδιαφερουσα ιστορια που δεν ξερεις που ακριβως θελει να το παει, αρκετα καλες μαχες, ωραια περιβαλλοντα.
  Αλλα ρε γαμωτο πλατιαζει πολύ σε καποια σημεια, χωρις λογο, απλα και μονο για να αυξησει τη διαρκεια του. Εκει δηλαδή που πας στο Slate να παρεις το Shock Jockey, σε βαζει πρωτα να καθαρισεις ένα καρο εχθρούς χωρις λογο και αιτια. Καταντα δηλαδή αγγαρεια και καταναγκαστικο εργο, το οποιο απλα κουραζει. Βασικα αυτό το τελευταιο το εχω εντοπισει σε καμποσα παιχνίδια και το θεωρω βλακωδες. Βαρας, βαρας, βαρας μονο και μονο για να αποκτησει το παιχνιδι μεγαλυτερη διαρκεια, αλλα από ουσια μηδεν.

  • Deathracer2009

   Eιναι πολυ καλο παιχνιδι αν και την μαγεια του πρωτου Bioshock δεν την ξεπερνα. Το τελος θα σε αφησει αφωνο....

   • Μπαστουνόβλαχος

    Σαφως και δεν τη ξεπερνα.
    Και κατι άλλο. Αυτό με την ιπταμενη πολη. Ενταξει το ψιλο χεσανε το θεμα. Κατι ποιο ρεαλιστικο ρε παιδακι μου ας βαζανε.

    • Giannis Giapitzakis

     Τρώγεται κάπως το ότι η πόλη είναι ιπτάμενη. Το ότι πουλάνε ελεύθερα στους δρόμους πανίσχυρα χρωματιστά φίλτρα που σε κάνουν να πετάς φωτιές από τα δάχτυλα και παρόλα αυτά τα χρεισιμοποιεί μόνο ένα άτομο στην πόλη, που το βάζεις;

 • https://www.youtube.com/watch?v=JHz9Vy1lYZY MENIS_XXIII

  BioShock Infinite -67% 9,89€

  http://store.steampowered.com/app/

 • Μπαστουνόβλαχος

  To τελειωσα και ένα εχω να πω τελικα για την ιστορια: ΑΧΤΑΡΜΑΣ, απλα και λιτα. Εναλλακτικη της εναλλακτικης της εναλλακτικης πραγματικότητας και αηδιες. Πας βολτες σε πολλες διαφορετικες πραγματικότητες και συμμετεχεις από λιγο σε κάθε μια, προσπαθώντας να πας στο ... Παρισι.
  Τη μπουρδουκλοσαν τοσο πολύ την υποθεση, που σου λεει δεν θα καταλαβει κανεις τιποτα και ως εκ τουτου θα πουνε ολοι: Ω μα τι παιχνιδαρα θεε μου!
  Τεραστια απογοητευση για εμενα. Γραμμικο του θανατα, οι δυναμεις είναι ουσιαστικα αχρηστες, η Ελιζ ξερει τα παντα γιατι παει στο παρελθον, στο μελλον και γενικα βλεπει ολες τις εναλλακτικες πραγματικότητες, και εμφανιζεται τελικα να μην τιποτα για το ποια είναι ,τι κανει και τι συμβαινει.
  Αντε ρε αφήστε μας στην ησυχια μας. Και γω σε μια άλλη πραγματικοτητα, αμα εχω ροδακια θα είμαι το τρολλευ, αλλα δεν εχω.

  • http://game20.gr Terminator

   Το τέλος το κατάλαβες; 😛

   • Μπαστουνόβλαχος

    Eτσι λεω.

    • Deathracer2009

     http://venturebeat.com/2013/04/19/understanding-bioshock-infinites-ending-ending-explanation/

     Eμενα παντως αυτο το αρθρο με βοηθησε να το καταλαβω το τελος καλυτερα. Ευτυχως διοτι αλλιως θα εμενα με το WTF?!

     • Deathracer2009

      Eπιπλεον, η digital εκδοση που τερματισα λογω του PS Plus, μου glitchαρε τροπαια και δεν ξεκλειδωσα το 1999 mode. Kαραγκιοζιλικια!!!!!

      • Μπαστουνόβλαχος

       Δες εδώ πως μπορεις να το ξεκλειδώσεις, χωρις να τελειώσεις το παιχνιδι ξανα.

       http://bioshock.wikia.com/wiki/1999_Mode

  • Chronix

   Θα συμφωνήσω στα περισσότερα σημεία... και για μένα ήταν απογοητεύση.

  • Βαγγέλης

   Οι δυνάμεις άχρηστες; Έχεις δει πως συνδυάζονται μεταξύ τους; Εχεις δει οτι με ελάχιστο κόπο πέφτουν μεγάλοι εθροί με τα σωστά combo;

   Ψάξτο λίγο παραπάνω και θα δεις οτι κάνεις λάθος.

   Μπορεί να μην ήταν το καλύτερο bioshock αλλα η ιστορία ήταν πολύ δυνατή.

   • Μπαστουνόβλαχος

    Όταν ακομα και στο 1999 είναι τοσο πανευκολο και εχεις και τοσες σφαιρες, δεν σου δινει κινητρο να τις χρησιμοποιησεις. Δεν είναι επ ουδενι λογο αναγαιες, πως αλλιως να το πω.

   • meh

    Το μονο δυνατο στην ιστορια του Infinite ειναι ο πονοκεφαλος που σου προκαλει μολις μετρησεις τις τρυπες στην πλοκη.

 • ggaammeerr

  Ευχαριστω τον αγιο pcακια που το σαραβαλακι μου ο μητσος καταφερε υστερα απο πολλες υποχωρησεις στα γραφικα και στην αναλυση να το τρεξει το παιχνιδι και αισιως ειμαι στις 2 ωρες πανω κατω!!!!Και μετα σειρα εχει το burial at sea.Η ιστορια ειναι ηδη αρκετα μπερδεμενη στο μυαλο μου απο τωρα φανταζομαι τι εχει να γινει μεχρι το τελος....Για να δουμε.....

 • https://www.youtube.com/watch?v=JHz9Vy1lYZY&list=UUhG0ItyD0hkKB3g5ByVzCWA MENIS_XXIII

  **** SOS ****

  Εχω προβλημα με τα Saves του παιχνιδιου. Παρολο που in-game κανει save στα checkpoints η στο τελος του chapter, ξαφνικα ενω ξεκιναω στο Beggar's Wharf στο σημειο οπου πρεπει να βρω την Elizabeth, (που ανοιγουν οι πορτες και την κυνηγαω) παιζω ενα 2ωρο γεματο, κλεινω το 360,και οταν πηγα να ξεκινησω με εβγαλε παλι στο σημειο αυτο!!! τι στο καλο???

 • https://www.youtube.com/watch?v=JHz9Vy1lYZY MENIS_XXIII

  Οσοι δεν το εχετε αγοραστε το τωρα

  http://store.steampowered.com/app/8870/ -75% = 7,49€

  ενω Bioshock 1 + 2 + Infinite -83% = 10,19€