alt text

Το Berserk είναι μια ιδιαίτερη σειρά manga που ξεκίνησε το 1988 από τον Kentaro Miura, ενώ έχει βγει και σχετική σειρά anime, μια τριλογία ταινιών και πρόσφατα σε άλλο ένα anime που αποτελεί συνέχεια των ταινιών. Διαδραματίζεται σε έναν φανταστικό ευρωπαϊκό μεσαίωνα όπου ταράζεται από συνεχείς πολέμους με τις συγκρούσεις μεταξύ πανίσχυρων βασιλείων να είναι καθημερινό φαινόμενο. Χαρακτηριστικό του Berserk είναι η βία, το αίμα και η μαυρίλα που στάζει από κάθε του σελίδα δίνοντας έτσι μια έντονη εμπειρία στον αναγνώστη. Από την πρώτη στιγμή που διάβασα το manga, o σκληρός του κόσμος, η ασταμάτητη δράση και η μάχη εναντίoν ανθρώπων, δαιμόνων και τεράτων, μου θύμισαν έντονα τον ιστορικό Κόναν της Marvel, κάτι που χωρίς αμφιβολία κάνει το Berserk ακόμα πιο ενδιαφέρον. Το Berserk and the Band of the Hawk είναι ένα ακόμα παιχνίδι τύπου (Dynasty) Warriors, δηλαδή hack 'n' slash τρίτου προσώπου όπου μάχεστε εναντίων δεκάδων εχθρών ταυτόχρονα. Ένα είδος που ταιριάζει αρκετά στο Berserk με τις συνεχείς συγκρούσεις τεράστιων στρατών και τους εκατοντάδες στρατιώτες που πεθαίνουν ηρωικά σε κάθε μάχη.

Η ιστορία βασίζεται στο manga, ενώ μέχρι ενός σημείου χρησιμοποιούνται και βίντεο από τις ταινίες για ακόμα καλύτερη κατανόηση του κόσμου. Αναμενόμενα, αν είστε φαν του Berserk όλα φαίνονται απλά και οικεία, ενώ αν ασχολείστε για πρώτη φορά, λαμβάνετε μια ικανοποιητική εικόνα του κόσμου του (φυσικά ο καλύτερος τρόπος να ασχοληθείτε με τη σειρά είναι να διαβάσετε τα manga, οι πρώτοι πέντε τόμοι μάλιστα κυκλοφορούν στα ελληνικά από την Anubis). Πρωταγωνιστής είναι ο Guts, ένας μισθοφόρος με τρομερές ικανότητες στην ξιφομαχία που δεν διστάζει να παίξει την ζωή του στην άκρη του σπαθιού του. Έχοντας μεγαλώσει σε έναν στρατό μισθοφόρων χωρίς να έχει γνωρίσει πραγματικούς γονείς, είναι αρκετά απόμακρος και ζει μόνο από το σπαθί του, σε έναν κόσμο όπου υπάρχουν πολλοί που προσφέρονται να τον πληρώσουν. Ο δρόμος του Guts τον οδηγεί στον Griffith, τον χαρισματικό ηγέτη ενός επικίνδυνου μισθοφορικού στρατού που ονομάζεται Η Συντροφιά του Γερακιού. O Guts εντάσσεται στο στρατό του Griffith και κάτω από το λάβαρο του Γερακιού ξεκινάει μια ένδοξη εποχή γεμάτη ηρωικές μάχες και τιμητικές διακρίσεις στα θέατρα του πολέμου.

Το gameplay του Berserk στηρίζεται στους συνηθισμένους μηχανισμούς των hack 'n' slash. Έχετε ένα πλήκτρο για γρήγορη επίθεση, ένα πλήκτρο για δυνατή επίθεση και την δυνατότητα να κάνετε dodge ή να αμύνεστε, αν και τα δύο τελευταία ελάχιστες φορές τα χρησιμοποιείτε και αυτές κυρίως σε μάχες με αφεντικά. O συνδυασμός των δύο κουμπιών επίθεσης οδηγεί σε αποτελεσματικά χτυπήματα με θεαματικά combo που βγάζουν από την μέση όλο και περισσότερους εχθρούς, ενώ κατά την πρόοδό σας στο παιχνίδι ξεκλειδώνετε και νέες επιθέσεις. Όσο σκοτώνετε εχθρούς γεμίζετε και μια μπάρα που σας επιτρέπει να μπείτε σε κατάσταση frenzy και να γίνετε πιο γρήγοροι με δυνατότερα χτυπήματα. Στην κατάσταση φrenzy επίσης σας δίνεται και η ευκαιρία για ένα πολύ δυνατό χτύπημα κατά την διάρκεια του οποίου όλα γίνονται σε αργή κίνηση και θερίζετε τους πάντες γύρω σας. Στην διάθεση σας έχετε και μερικά δευτερεύοντα όπλα όπως μαχαίρια και εκρηκτικά που πετάτε στους εχθρούς για να τους ζαλίσετε ή να τους απωθήσετε όταν σας στριμώχνουν, χωρίς όμως να κάνουν ιδιαίτερη ζημιά. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε και άλογο και να πολεμάτε πάνω σε αυτό, άλλα δεν είστε τόσο αποτελεσματικοί όσο όταν πολεμάτε στο έδαφος. Το άλογο χρησιμεύει περισσότερο για να μετακινείστε γρήγορα στο πεδίο της μάχης.

O Guts είναι εμβληματική φυσιογνωμία.

O Guts είναι εμβληματική φυσιογνωμία.

Το gameplay του Berserk είναι ικανοποιητικό, γρήγορο και με συνεχή δράση. Απολαμβάνετε να χώνεστε σε μάζες εχθρών και να τους κερνάτε ατελείωτο πόνο κάνοντας μπάνιο στο αίμα τους. Μιλώντας για αίμα, το παιχνίδι έχει ένα βαθμό βίας με εχθρούς να πετάγονται ψηλά και λίτρα αίματος να χύνονται όταν τους σκοτώνετε, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν φτάνει τα επίπεδα βίας των manga. Είναι φανερό ότι οι δημιουργοί προσπάθησαν να κάνουν το παιχνίδι προσιτό σε πιο ευρύ κοινό, κάτι που φαίνεται και από το γεγονός ότι μπορείτε να απενεργοποιήσετε το αίμα στις ρυθμίσεις. Δυστυχώς η πρόκληση που προσφέρουν οι εχθροί, ακόμα και στο hard, είναι μικρή και ενδέχεται να βρείτε το παιχνίδι αρκετά επαναλαμβανόμενο, καθώς κάποια στιγμή απλά πατάτε μανιωδώς τα κουμπιά βγάζοντας combos και σκοτώνοντας μέχρι να πάτε στην επόμενη μάχη. Οι μόνοι εχθροί που ενδέχεται να σας ταλαιπωρήσουν λίγο είναι τα αφεντικά, αν και άμα είστε λίγο προσεκτικοί και παρακολουθείτε τις κινήσεις τους έχετε πολλές πιθανότητες να βγάλετε την μάχη με την μία. Σε περίπτωση που κάποιο boss έχει και στρατιώτες μαζί του, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο... εύκολα, καθώς μπορείτε να σκοτώνετε τους απλούς στρατιώτες μέχρι να γεμίσετε την μπάρα frenzy και να ορμάτε με τις δυνατές σας επιθέσεις στο boss. Προφανώς και σε ένα παιχνίδι όπου ο αριθμός των εχθρών μπορεί να φτάσει και τετραψήφιο νούμερο δεν περιμένω ο κάθε εχθρός να είναι ιδιαίτερα δύσκολος, αλλά θα ήθελα κάτι παραπάνω από ανδρείκελα που περιμένουν να τα κοπανήσετε.

Πριν από κάθε μάχη μπορείτε να διαβάσετε κάποιες πληροφορίες σχετικά με αυτήν, να επιλέξετε τον εξοπλισμό σας και να επισκεφτείτε το μαγαζί του παιχνιδιού στο οποίο εκτός από αγοραπωλησίες αντικειμένων μπορείτε και να αναβαθμίζετε τα αξεσουάρ σας. H αναβάθμιση των αξεσουάρ μάλιστα έχει και αρκετά μεγάλο βάθος, καθώς τα αναβαθμίζετε μέχρι το τέλος του παιχνιδιού, ενώ κάποια στιγμή σας δίνεται και η δυνατότητα να αυξήσετε τις ιδιότητες ενός αντικειμένου θυσιάζοντας μέχρι και άλλα τέσσερα γι αυτό της προτίμησής σας και να επιλέξετε ποιες απ' όλες τις ιδιότητες των αξεσουάρ θέλετε να κρατήσετε. Πριν από την μάχη μπορείτε να επιλέξετε και άλλους χαρακτήρες από τους συμμάχους σας, ο καθένας εκ των οποίων έχει τα δικά του όπλα και στιλ μάχης. Όπως είναι λογικό στα κομβικά σημεία της ιστορίας ο Guts είναι η μοναδική επιλογή, αν και οι φαν του Berserk έτσι και αλλιώς δεν νομίζω να συμβιβαστούν με άλλον χαρακτήρα.

Μία συνηθισμένη μέρα στο πεδίο της μάχης.

Μία συνηθισμένη μέρα στο πεδίο της μάχης.

Σε κάθε κεφάλαιο του παιχνιδιού κινείστε σε αρκετά μεγάλα επίπεδα που αποτελούνται κυρίως από μερικές ανοιχτές περιοχές και φαρδιούς δρόμους που είναι γεμάτοι από εχθρικούς στρατιώτες. Ξεκινώντας την αποστολή σας, δεν έχετε πρόσβαση σε όλο τον χάρτη και πρέπει να εξοντώσετε έναν αριθμό εχθρών και τον αξιωματικό τους για να προχωρήσετε μέχρι το στόχο σας. Σας δίνονται και διάφορες δευτερεύουσες αποστολές, όπως να σκοτώσετε κάποιον σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ή να βοηθήσετε κάποιον σύντροφό σας όταν τον στριμώχνουν πολύ οι εχθροί. Μετά από κάθε κεφάλαιο μπορείτε να παρακολουθήσετε και κάποια βίντεο ή συζητήσεις μεταξύ των χαρακτήρων του παιχνιδιού, που βοηθούν στην καλύτερη εμβάθυνση στον κόσμο του Berserk. Υπάρχουν και διάφοροι διάλογοι κατά την διάρκεια της μάχης, αλλά είναι σχεδόν αδύνατο να διαβάσετε υπότιτλους την ώρα που γίνεται χαμός στην οθόνη.

Εκτός του campaign, υπάρχουν και άλλα δυο mode με τα οποία μπορείτε να ασχοληθείτε. Στο free mode μπορείτε να επιλέξετε κάποιον από τους χαρακτήρες που έχετε ξεκλειδώσει από τον κόσμο του Berserk και να επαναλάβετε όποιο κεφάλαιο θέλετε από την κεντρική ιστορία. Στο endless eclipse mode επίσης μπορείτε να διαλέξετε όποιον χαρακτήρα θέλετε και να κάνετε αποστολές για διάφορους ΑΙ χαρακτήρες (ουσιαστικά να τους σφάζετε όλους) σε διάφορα επίπεδα που φτάνουν στον αριθμό μέχρι και τα 100. Ανά πέντε επίπεδα αντιμετωπίζετε και ένα boss και σε αυτό το mode η πρόκληση ανεβαίνει κάπως, κυρίως γιατί μπορείτε να ανανεώνετε τον εξοπλισμό σας, όπως τα αναλώσιμα που σαν ανεβάζουν την μπάρα ενέργειας, μόνο μετά από έναν συγκεκριμένο αριθμό επιπέδων. Εδώ θα ταίριαζε πιστεύω και multiplayer όπου θα μπορούσατε να πολεμάτε μαζί με άλλους παίκτες, όμως δυστυχώς το παιχνίδι δεν έχει online.

Οι μάχες με τα αφεντικά είναι η μόνη ουσιαστική πρόκληση.

Οι μάχες με τα αφεντικά είναι η μόνη ουσιαστική πρόκληση.

Η ταυτόχρονη κυκλοφορία του Berserk και σε PS3 (στην Ιαπωνία) και PS Vita αναμενόμενα δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για έναν πλούσιο τεχνικό τομέα. Ο σχεδιασμός των χαρακτήρων και των επιπέδων παραπέμπει στο manga και οι ποικίλοι χρωματισμοί δίνουν ένα όμορφο αποτέλεσμα που όμως δεν εντυπωσιάζει. Κατά την διάρκεια της μάχης σας συνοδεύει μια ιδανική επική μουσική που δένει ωραία με την δράση, δεν μπορώ όμως να πω το ίδιο και για την μουσική των μενού, αφού θα ήθελα κάτι πιο μελαγχολικό για το Berserk. Το ιαπωνικό voice acting δεν επιτρέπει να καταλάβω ιδιαίτερα αν οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι πειστικές, πάντως όσοι γουστάρετε τζαπανίλα δεν νομίζω να έχετε πρόβλημα.

Το Berserk and the Band of the Hawk είναι μια “ξεκάθαρη πρόταση”. Αν σας αρέσει η συνταγή των παιχνιδιών Warriors και απολαύσατε τίτλους όπως το One Piece Pirate Warriors, ξέρετε τί σας περιμένει. Οι δε φίλοι του Berserk έχετε την ευκαιρία να ζήσετε τις περιπέτειες του περίφημου αντιήρωα Guts σε παιχνίδι και μετά για μια ακόμα πιο σκληρή εμπειρία μπορείτε να επιστρέψετε στο Dark Souls.

  • Πιστή μεταφορά της ιστορίας του manga
  • Καταιγιστική δράση
  • Ελάχιστη πρόκληση
  • Η βια φαντάζει “λίγη” για το σκοτεινό ύφος του Berserk
  • Οι νέοι στον κόσμο του Berserk ίσως μπερδευτούν λίγο
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4 (review), PS Vita, PC
ΑΝΑΠΤΥΞΗ:Omega Force
ΕΚΔΟΣΗ:Koei Tecmo
ΔΙΑΘΕΣΗ:CD Media
ΕΙΔΟΣ:Action
ΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player
ΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://www.koeitecmoeurope.com/berserk/
HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:24/2/2017
PEGI:18