Bastion Review

, Παρασκευή 5 Αύγουστος 2011 0  

Τα video games είναι μια μορφή αφήγησης. Μια ιστορία που ξετυλίγεται με διάφορες αφηγηματικές τεχνικές όπως κείμενο και cut-scene cinematics. Μερικές φορές η δράση του παιχνιδιού με την αφήγηση της ιστορίας είναι χωρισμένες και ασύνδετες μεταξύ τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το Star Wars: The Force Unleashed στο οποίο η πρόοδος του παιχνιδιού ήταν cut-scene με έντονη αφήγηση (και πολύ καλή), gameplay χωρίς κανένα ίχνος της ιστορίας, cut-scene, gameplay και ούτω 'καθεξής.

Από την άλλη, έχουμε το Bastion. Ένα Xbox Live Arcade game (και σύντομα και για PC) από την Supergiant Games, μία ανεξάρτητη ομάδα ανάπτυξης, που επαναπροσδιορίζει με εντυπωσιακό τρόπο την μορφή της αφήγησης στα video games. Το σύστημα είναι απλό: σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού, ένας αφηγητής περιγράφει όλες τις κινήσεις του χαρακτήρα αφηγούμενος την ιστορία του παιχνιδιού. Είναι η μοναδική φωνή στο game και ο μόνος τρόπος με τον οποίο ο παίχτης αντλεί πληροφορίες για τον κόσμο του Bastion και την ιστορία του.

Γιατί χρειάζεται να μάθει ο παίχτης για τον κόσμο του τίτλου; Γιατί ο χαρακτήρας ξυπνά σε ένα μετέωρο δωμάτιο, στη μέση του πουθενά. Και καθώς προχωράει πέρα από το αρχικό δωμάτιο, το μονοπάτι συναρμολογείται κάτω από τα πόδια του κομμάτι-κομμάτι. Στο βάθος, κάτω από το επίπεδο, διακρίνονται χαοτικά κατεστραμμένα τοπία σαν μια τρομερή θεομηνία να έχει καταστρέψει τα πάντα. Δε θέλω να χαλάσω καμία από τις εκπλήξεις της ιστορίας γι' αυτό θα σταματήσω εδώ. Αρκεστείτε στο ότι ο κόσμος το Bastion, παρ' όλο που είναι κατεστραμμένος, είναι ιδιαίτερα γεμάτος και κεντρίζει το ενδιαφέρον, ενώ ο τρόπος που η ιστορία ξετυλίγεται είναι πρωτοποριακός.

Ξέρεις ότι η μέρα σου θα είναι ενδιαφέρουσα όταν ξυπνάς και το μόνο που υπάρχει από τον κόσμο είναι το δωμάτιό σου.

Το Bastion είναι ένα 2D action RPG με ρίζες σε games όπως το Diablo, αλλά διαφέρει, καθώς έχει συγκεκριμένο αριθμό όπλων αντί των χιλιάδων αντικειμένων που είναι κρυμμένα στο Diablo. Η πρόκληση του παιχνιδιού στηρίζεται καθαρά και μόνο στις ικανότητες του παίχτη. Σε κάθε καινούργιο επίπεδο εμπειρίας του χαρακτήρα επιβραβεύεστε μόνο με επιπλέον life και μία θέση για αλκοολούχα ποτά που δίνουν passive bonuses.

Πέρα από αυτό, υπάρχουν συγκεκριμένες αναβαθμίσεις για όλα τα όπλα που τα κάνουν πολύ πιο αποτελεσματικά και δυνατά. Οι αναβαθμίσεις αγοράζονται με ένα κομμάτι από το συγκεκριμένο όπλο που θέλετε να αναβαθμίσετε και “κομμάτια από τον παλιό κόσμο”, το συνάλλαγμα του παιχνιδιού. Είναι αρκετά εύκολο να αναβαθμίσετε πλήρως τα αγαπημένα σας όπλα και μερικά ακόμα στην πρώτη φορά που παίζετε το game. Συμβουλή μου: μόλις πάρετε το Machete και τα Dual Revolvers, με το Duel Decider special attack, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε άλλο όπλο μέχρι το τέλος το game. Παρ' όλο που όλα τα όπλα είναι καλοσχεδιασμένα, ευχάριστα στη χρήση τους και λειτουργούν πάρα πολύ καλά, αυτός ο συνδυασμός κάνει το game πανεύκολο.

Ο χειρισμός είναι αρκετά απλός και λειτουργικός με μόνο πρόβλημα στη στόχευση. Μερικές φορές είναι δύσκολο στις μακρινές επιθέσεις να διαλέξετε τον σωστό στόχο ανάμεσα σε πολλούς αντιπάλους, γιατί το target locking λειτουργεί αυτόματα και με τα bumpers αλλάζετε στόχο, κάτι που παίρνει πολύτιμο χρόνο. Μικρό πρόβλημα που επηρεάζει ελάχιστα το gameplay.

''Είπα, ακίνητος!''

Το Bastion είναι ιδιαίτερα εύκολο και μικρό. Μόλις το τελειώσετε, υπάρχει New Game+ στο οποίο έχετε όλα τα αντικείμενα, αναβαθμίσεις και λεφτά από το προηγούμενο σας game. Αν θέλετε επιπλέον δυσκολία, προσεύχεστε στους θεούς του κόσμου του Bastion σε ένα ναό που χτίζετε αργότερα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι εχθροί να είναι πιο δύσκολοι ανάλογα σε ποιους θεούς προσεύχεστε. Άλλος θεός κάνει τους εχθρούς πιο γρήγορους, άλλος τους κάνει πιο δυνατούς, άλλος τους δίνει regeneration κλπ. Μπορείτε να ακολουθείτε όσες θεότητες θέλετε ανά πάσα στιγμή.

Εκεί που κάνει εντύπωση από την πρώτη στιγμή το Bastion, είναι ο οπτικοακουστικός τομέας. Τα γραφικά είναι όλα ζωγραφισμένα στο χέρι με απίστευτη λεπτομέρεια και ποικιλομορφία και γενικά είναι πανέμορφα. Τα γραφικά, αλλά περισσότερο η μουσική, έχουν μία γεύση far west. Τα τοπία που επισκέπτεται ο χαρακτήρας ποικίλουν, από τα ερείπια του πολιτισμού του κόσμου του παιχνιδιού, έως επικίνδυνες ζούγκλες, και από σκοτεινούς βάλτους έως ηφαίστεια και εγκαταλελειμμένες σιδηροδρομικές γραμμές. Τα πάντα χτυπημένα από την καταστροφή, μετέωρα και συναρμολογούμενα κομμάτι-κομμάτι με κάθε βήμα του χαρακτήρα.

Το δε soundtrack είναι εκπληκτικό. Μετά τη δεύτερη φορά που ολοκλήρωσα το παιχνίδι, πήγα και το κατέβασα αλλά συνειδητοποίησα πως μόνο του το soundtrack δεν μου έκανε τόση εντύπωση. Σε συνδυασμό όμως με τα γραφικά δημιουργεί εξαιρετική ατμόσφαιρα για τον τίτλο. Και ας μην ξεχνάμε τον αφηγητή. Ο τύπος είναι τρομερός. Τον λάτρεψα από την πρώτη στιγμή. Το παιχνίδι χρησιμοποιεί “δυναμική αφήγηση”, στην οποία αυτά που λέει ο αφηγητής είναι άμεση συνέπεια των πράξεων του χαρακτήρα. Άλλες φορές επαινεί καλές ή εντυπωσιακές κινήσεις και άλλες φορές σχολιάζει και κριτικάρει χιουμοριστικά αποτυχίες του χαρακτήρα.

Τα γραφικά του παιχνιδιού είναι πανέμορφα.

Ας συνοψίσουμε λοιπόν. Ιστορία: μία πολύ καλή μετά-αποκαλυπτική ιστορία σε έναν κόσμο με στοιχεία fantasy, λίγο steam punk και western, αν και δεν είναι και η τελειότερη ιστορία σε game που έχω παίξει. Αμυδρά μου έφερε στο μυαλό τον κόσμο του Dark Tower του Stephen King. Και επειδή η “post-apocalyptia” έχει ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου, μπορώ να πω ότι λατρεύω την ιστορία του Bastion. Gameplay: Εύκολο και ευχάριστο. Διασκεδαστικό και ικανοποιητικό. Μόνο μικρό πρόβλημα το targeting. Γραφικά: Πανέμορφα, ζωγραφισμένα στο χέρι. Έργο τέχνης. Ήχος: Η μουσική δένει τέλεια με τα γραφικά και τον κόσμο και φτιάχνει τέλεια ατμόσφαιρα αλλά. Τα κομμάτια του soundtrack είναι πολύ όμορφα και ο αφηγητής είναι λόγος για να αγοράσει κανείς το παιχνίδι. Replayability: Αρκετά μικρό, θα ήθελα λίγο ακόμα. Βγάζει πολύ διασκέδαση στη διάρκειά του. New Game+ για τα έξτρα τέλη και challenge missions. Η αλήθεια είναι πως ποτέ δε συμπάθησα την ιδέα των 1200 MS points και για ένα τόσο μικρό game πιστεύω πως είναι πολλά.

Η γνώμη μου; Το Bastion, πέρα από ένα πολύ καλό indie game, είναι και έργο τέχνης. Πρόκειται για μία πολύ καλή πρόταση για τις διακοπές και το διάλειμα ανάμεσα στα μπάνια. Δροσερό, όμορφο και απολαυστικό σαν ένα καλό καρπούζι!

+ Πανέμορφα γραφικά
+ Πολύ καλό soundtrack
+ Ικανοποιητικότατο gameplay
+ Ενδιαφέρον κόσμος με βάθος
+ Πρωτοποριακή αφήγηση με τον τέλειο αφηγητή

- Σχετικά μικρή διάρκεια
- Ελαφρώς άβολο targeting
- 1200 Points

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 9.0

Πλατφόρμα: Xbox 360 (review), PC
Έκδοση: Warner
Ανάπτυξη: Supergiant Games
Διάθεση: Downloadable
Είδος: Action RPG
Παίκτες: Single-player
Επίσημο Site: http://supergiantgames.com/?page_id=242
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 20/7/2011 (X360), 16/8/2011 (PC)
PEGI: 12+

 • meh

  Πολυ πολυ ωραιο. Το εχω στη λιστα και αυτο. Σημερα βγηκε και η προπαραγγελια στο Steam.

 • http://game20.gr Terminator

  Φαίνεται απλά φανταστικό.

 • κωστας λαγος

  ειναι οντως ενα παιχνιδακι για να περνουν ευχαριστα και χωρις ιδιαιτερο κοπο οι ωρες τον διακοπων μας.Θα το τσεκαρω.

 • Oldboy

  Eμενα για καποιο πολυ παραξενο λογο μου θυμησε το Alundra!!!!
  Αλλο ενα παιχνιδι στη wishlist.
  Οταν με το καλο βγει σε sale θα το τσιμπησουμε παραυτα.

 • gory

  Κι εγώ για sale το βλέπω, μου φαίνεται ακριβούτσικο (στον ατμό) για παιχνίδι χωρίς ιδιαίτερο replayability.

  Ωραίο review Mordread!

 • http://www.game20.gr Garret

  Ωραίο review Mord, το game φαινεταί απίστευτο και ειδικά ο αφηγητής, απο το demo που έπαιξα,το κάνει να ξεχωρίζει.

  *Αυτά είπε ο Garret, γράφωντας στα comments του Game 2.0, μετά θα συνέχιζε να βάλει πρωινό*

 • Bill

  Μόλις τελειώσω το μαμάτο Limbo η επόμενη αγορά είναι αυτό. Τέλειο. 🙂

 • StratosGK

  Εγώ από τις εικόνες μόνο που το είδα τώρα μου έφερε μια ανάμνηση από Grandia...

 • Oldboy

  Σωστο σε βρισκω Στρατο.

 • valkenon

  Άλλο ένα indie διαμαντάκι στη λίστα μας..
  Πολύ καλό review Mordread!

 • kostool

  Έργο τέχνης, από άποψη αισθητικής, γραφικών, soundtrack... Για τα λεφτά του θεωρώ μια χαρά και τη διάρκεια, ειδικά για όσους θέλουν να συλλέξουν τα πάντα...

 • Giannis Giapitzakis

  Σήμερα είναι σε έκπτωση.Πόση ώρα διαρκεί το παιχνίδι;

 • http://www.game20.gr Garret

  @ Giannis Giapitzakis

  Ένα κανονικό playthrough, όχι με τρεχάλα η προσπάθεια για το 100%, είναι κανα τετράωρο θα έλεγα.

 • Giannis Giapitzakis

  Δεν περίμενα ποτέ ότι θα το τσιμπούσα αλλά παραήταν ελκυστική η προσφορά..

 • Giannis Giapitzakis

  Πολύ καλό και τα γραφικά/ ήχος είναι έργα τέχνης,αλλά παραλίγο να το τερματίσω με την μια. Φαίνεται πολύ σύντομο όντως αλλά καλύτερα έτσι.
  Προτιμώ 1000 φορές ένα σύντομο φανταστικό προοιόν σαν το λίμπο ή το Bastion παρά κάτι που τραβά περισσότερο από όσο πρέπει και κουράζει τελικά.

 • Oldboy

  Θα το εμπλουτιζουν τακτικα.
  Ηδη εβαλαν νεο περιεχομενο.

 • Giannis Giapitzakis

  Το τερμάτισα και το καταχάρηκα. Τέλεια γραφικά, φανταστικό soundtrack, απλό και απόλυτα διασκεδαστικό action rpg gameplay... αριστουργηματική αφήγηση με ατάκες που αφήνουν εποχή...
  Το μόνο που δεν μου άρεσε είναι ότι το leveling γίνεται πολύ αργά...Κατά τα άλλα είναι ένα παιχνίδι που το συνιστώ σε όλους.

 • meh

  Επαθα την πλακα μου.
  Οι 5 ωρες που μου πηρε να το τερματισω ηταν απο τις καλυτερες εμπειριες μου στο gaming. Ειναι τοσο καλοφτιαγμενο και ομορφο που δεν μπορω να βρω να πω κατι συγκεκριμενο.

  Το τελος, που επελεξα, με συγκινησε και σιγουρα θα ασχοληθω με το NG+.
  Φανταστικο παιχνιδακι.

 • http://Game20.gr Mordread

  meh, ποιό ending πήρες?