alt text

To Freedom Cry είναι single-player DLC του εξαιρετικού Assassin’s Creed 4: Black Flag, ενώ πλέον διατίθεται και ως stand-alone παιχνίδι για PS4, PS3 και PC. Η ιστορία και οι αποστολές του Freedom Cry, είναι εντελώς ανεξάρτητες από τα γεγονότα του Black Flag, ενώ και ο πρωταγωνιστής είναι διαφορετικός.

Συγκεκριμένα, το παιχνίδι σας μεταφέρει 15 χρόνια μετά τα γεγονότα του Black Flag, όπου ο συνοδοιπόρος του Edward, ονόματι Adewale, όντας πλέον εκπαιδευμένος Ασσασίνος, πασχίζει να απελευθερώσει τους σκλάβους “αδελφούς” του στο Port au Prince της Αϊτής, μέσα από μία σειρά από σχετικές, αλλά και παράτερες, σε σχέση με τον βασικό του στόχο, αποστολές. Ο Adewale, σε αντίθεση με τον πιο απαθή σε όσα συμβαίνουν γύρω του Edward, είναι ένας δυνατός, αλλά συναισθηματικός χαρακτήρας, με συγκεκριμένο σκοπό και επίγνωση των γεγονότων που διαδραματίζονται μπροστά στα μάτια του. Highlight στην εξέλιξη της ιστορίας είναι η ιδιότυπη σχέση του Adewale με την Bastienne, που με τα λόγια της βάζει το δικό της λιθαράκι στα γεγονότα του Freedom Cry.

To Freedom Cry πολύ εύκολα μπορεί να χαρακτηριστει... Black Flag mini. Ο ανοιχτός ωκεανός, τα διαφορετικά λιμάνια και τα διάσπαρτα νησάκια του βασικού τίτλου, έχουν αντικατασταθεί με ένα περιορισμένο κομμάτι ωκεανού, ένα βασικό λιμάνι και κάποια διάσπαρτα νησάκια της Καραϊβικής, πράγμα λογικό αν αναλογιστείτε ότι πρόκειται για add-on. Η περιορισμένη όμως αυτή κλίμακα, ενδεχομένως θα ξενίσει όσους αγοράσουν το Freedom Cry ως stand-alone τίτλο, χωρίς να έχουν παίξει το AC4. To gameplay των νέων αποστολών δεν διαφέρει σχεδόν καθόλου σε σχέση με του AC4 και πραγματικά δεν υπάρχει ούτε ένα νέο στοιχείο που να μην έχετε ξαναδεί σε άλλο παιχνίδι της σειράς. Έτσι λοιπόν πρέπει να (ξανα)κρυφακούτε συζητήσεις χωρίς να γίνετε αντιληπτοί, να σκοτώνετε τους εχθρούς σας αθόρυβα, να κάνετε παρκουρ στα κτίρια για να ξεφύγετε από τους διώκτες σας, και άλλα κλασικά πράγματα. Προσωπικά αυτή η διστακτικότητα των δημιουργών να προσφέρουν έστω έναν νεοτερισμό για πειραματισμό, εφόσον μιλάμε για DLC και όχι για κανονικό παιχνίδι, με απογοήτευσε, καθώς περίμενα περισσότερα πράγματα σε αυτό το τομέα.

Τα νέα όπλα δεν επιφέρουν αλλαγές στο gameplay.

Τα νέα όπλα δεν επιφέρουν αλλαγές στο gameplay.

Στο παιχνίδι συναντάτε επίσης αρκετές δευτερεύουσες αποστολές, που αφορούν αποκλειστικά την απελευθερωση σκλάβων και προσφέρουν έξτρα ώρες ενασχόλησης, αλλά σύντομα καταντούν αρκετά κουραστικές και μονότονες. Καμία διαφορά στο gameplay δεν επιφέρουν και τα νέα όπλα που έχει στην διάθεσή του ο Adewale, καθώς το machete και το blunderbuss απλά αντικαθιστούν τα hidden blades και τα πιστόλια αντίστοιχα. Όσον αφορά την ΑΙ των εχθρών, είναι το ίδιο μέτρια με αυτή στο Black Flag, αλλά ασφαλώς κλάσεις ανώτερη σε σχέση με την απαράδεκτη ΑΙ στο Assassin’s Creed Liberation HD. Όπως και στο Black Flag, έτσι κι εδώ, oι αποστολές στο πειρατικό σας καράβι έχουν πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε σχέση με τα όσα διαδραματίζονται στην ξηρά και μάλιστα χαρακτηρίζονται από ακόμη μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας, πράγμα που ανεβάζει την ανδρεναλίνη της μάχης σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα. Μέτα από τις επιτυχημένες ναυμαχίες, καταφέρνετε να ελευθερώνετε σκλάβους, ενώ και και εδώ μπορείτε να κάνετε αναβαθμίσεις στο πλοίο σας, αν και σε πιο περιορισμένη κλίμακα.

Στον τεχνικό τομέα, το Freedom Cry είναι εξαιρετικό από κάθε πλευρά. Οι καλοσχεδιασμένοι χαρακτήρες, οι υψηλής ανάλυσης υφές στα περιβάλλοντα και οι λεπτομέρεια με την οποία γίνεται η αναπαράσταση του Port au Prince, εντυπωσιάζουν και τον πλέον απαιτητικό. Παρόμοια ποιοτική δουλειά έχει γίνει και στις cutscenes, οι οποίες όντας σκηνοθετημένες άρτια, σας μεταφέρουν με χαρακτηριστική ευκολία τα συναισθήματα και τις ανησυχίες των πρωταγωνιστών. Η μουσική και τα voice over διατηρούνται στη γνωστή υψηλή ποιότητα που μας έχει συνηθίσει η σειρά και ταιριάζουν απόλυτα με το πνεύμα της εποχής που αναπαριστά το παιχνίδι.

Το Freedom Cry είναι ενδιαφέρουσα πρόταση, αν και δεν προσφέρει κάτι διαφορετικό σε σχέση με το Black Flag. Οι πέντε με έξι ώρες ενασχόλησης με τις βασικές και κάποιες από τις δευτερεύουσες αποστολές είναι βέβαιο ότι θα ικανοποιήσει τους φανατικούς της σειράς Assassin’s Creed που διψάνε για περισσότερο περιεχόμενο, αλλά θα απογοητεύσει όσους περίμεναν κάποιες φρέσκες ιδέες ως ορεκτικό για το Assassin’s Creed 5.

 • Εξαιρετικός τεχνικός τομέας
 • Οι αποστολές στο πλοίο συνεχίζουν να εντυπωσιάζουν
 • Καλή τιμή για το περιεχόμενο που προσφέρει (10 ευρώ DLC, 15 ευρώ stand-alone)
 • Έλλειψη νέων ιδεών στις αποστολές
 • Η ΑΙ των εχθρών παραμένει μέτρια
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:Xbox 360 (review), Xbox One, PS4, PS3, PC (και stand-alone σε PS4, PS3, PC)
ΑΝΑΠΤΥΞΗ:Ubisoft
ΕΚΔΟΣΗ:Ubisoft
ΔΙΑΘΕΣΗ:Download
ΕΙΔΟΣ:Action adventure
ΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player
ΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://assassinscreed.ubi.com/en-gb/players/dlc/freedom-cry.aspx
HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:18/12/2013
PEGI:18
 • andreas

  Παιδια σορυ για το ακυρο αλλα δεν θα εχει τσαμπα παιχνιδια αυτον τον μηνα στο live?

 • http://thereaperclan.blogspot.gr/ TheReaper

  Το δικό μου είναι πιο άσχετο. Ο azazel που χάθηκε; Καιρό έχουμε να δούμε κείμενο/κριτική από αυτόν.

  Δε λέω, καλή δουλειά κάνουν τα παιδιά, το κείμενο το Dani είναι κατατοπιστικότατο για μένα, αλλά όσο να το κάνουμε, ο az τα λέει αλλιώς 🙂

  • Bill B.

   Όποτε είμαι στα "κάτω" μου, η κίνηση είναι απλή... Πηγαίνω στο link "Editors", πατάω το nickname του και μου βγάζει ότι έχει γράψει, διαλέγω ένα κείμενο, και κλαίω από τα γέλια κάθε φορά, κι ας το έχω διαβάσει 100 φορές.
   Απλά κορυφαίος και όντως έχει εξαφανιστεί από πέρυσι!!!!! Κάπου εδώ τριγύρω θα είναι, σε κάποια μονάδα του ασύλου, ας ελπίσουμε να κάνει comeback... Και εννοείται πως όλα τα παιδιά κάνουν τρομερή δουλειά, αλλά ο Az... τα γράφει αλλιώς, τι να κάνουμε 🙂

   Btw, το παιχνιδάκι θα τσιμπηθεί φυσικά, από το kinguin (κλασσικά) στο 5-άρι χεχεχ...

  • http://Game2.0 OliThai

   Κι εγω αυτο σκεφτομουν....Που χαθηκε αυτο το παιδι?! 😀

  • http://game20.gr Terminator

   Τα φτυσε το PS3 του και μόλις πρόσφατα πήρε άλλο. Αλλά και πάλι δεν έχει νόημα, PS4 έπρεπε να χε πάρει 😕

 • Donald

  Εγω θέλω να μου εξηγήσει κάποιος τι είναι το apple. Γενικά να μου εξηγήσει τα όντα αυτά που εμφανίζονται. Τερμάτισα το 3 και δεν θα ασχοληθώ με άλλα καθώς γενικά δεν μου αρέσει η σειρά. Αλλά μου άφησε αναπάντητα ερωτήματα!

  Κάντε και spoilers δεν με νοιάζει 🙂

  • Bill B.
   • Donald

    Θενκς!

    • forneverarrow

     Και όλα να τα είχες παίξει τα ερωτήματα θα τα είχες... ειδικά μετά το IV.

     • Donald

      Χαχαχχα μόνο το ΙΙΙ μου άρεσε πραγματικά!

 • http://Game2.0 OliThai

  Ενδιαφερον!!! 😀

 • Amonra

  Για 15 ευρώ έχει πολύ πραμα να κανεις , λες και είναι κανονικο παιχνιδι είναι. Αξιζει με το παραπανω τα λεφτα του μια και αν κανεις όλα τα missions και ότι εμφανίζεται στο map θα φας μερες ολόκληρες! Ένα 9 για εμενα μονο και μονο για αυτό το λογο!

 • forneverarrow

  Επειδή με έπιασε ένα κόλλημα με τη σειρά ξανά, πήρα και το Freedom Cry για να συμπληρωθεί το καρέ! Λοιπόν, αν και δεν το τερμάτισα ακόμα, με έχει αφήσει απόλυτα ικανοποιημένο. Τώρα που βλέπω όλο το "οικοδόμημα" του Black Flag (μαζί με τα dlc, Aveline και αυτό), με κερδίζει άνετα. Μπορεί να είναι ρηχό AC στην ιστορία του, αλλά σαν μεμονωμένος τίτλος στέκεται άψογα. Να πω ότι τεχνικά μετά από το τελευταίο 1.04 patch το παιχνίδι τρέχει νερό στο PS3, καμία σχέση με πριν. Όταν το έπαιξα πρώτη φορά το Δεκέμβριο είχε πολλά θέματα στο frame rate. Τώρα, ώρες ώρες αναρωτιέμαι αν όντως έχω ακόμα PS3 ή πήρα PS4 και δεν το κατάλαβα 🙂 ! Μπράβο στην Ubi για το update. Φυσικά, το ίδιο άψογα δουλεύει και το FC. Ο Adewale είναι καλός χαρακτήρας και η υπόθεση αγγίζει με τρόπο ηθικά ζητήματα της εποχής. Το προτείνω άνετα!