alt text

Μουντιαλική χρονιά το 2014 και η ΕΑ ως είθισται κυκλοφορεί το επίσημο παιχνίδι του παγκοσμίου κύπελλου, που φέτος διοργανώνει η Βραζιλία. Το 2014 FIFA World Cup Brazil έρχεται γεμάτο ενδιαφέροντα modes, επίσημα ονόματα, γήπεδα και λογότυπα, αλλά και με υψηλό αντίτιμο, όντας ένας full price τίτλος μόνο για τις παλιές κονσόλες, που αφενός δεν μπορεί να σταθεί επάξια δίπλα στο υπερπλήρες FIFA 14 και αφετέρου πάει τη σειρά ξανά μία γενιά πίσω.

Από την εισαγωγική οθόνη, η οποία καλύπτεται από έντονα χρώματα που θυμίζουν Βραζιλία, το παιχνίδι έχει αέρα... μουντιάλ. Τα διαθέσιμα modes είναι αρκετά και στην πλειοψηφία τους ενδιαφέροντα, χωρίς όμως να έχουν το βάθος που του Career ή του Ultimate Team του FIFA 14, κυρίως γιατί περιστρέφονται γύρω από το παγκόσμιο κύπελλο και τα προκριματικά. Τα offline modes είναι το 2014 FIFA World Cup Brazil, το Road to the FIFA World Cup, το Captain your Country και το Story of Qualifying. Κλασικά, στο 2014 FIFA World Cup παίρνετε την αγαπημένη σας εθνική ομάδα και προσπαθείτε να κατακτήσετε το μουντιάλ, ενώ στο Road to the FIFA World Cup καλείστε να περάσετε τα προκριματικά, να παίξετε διεθνή φιλικά και να συμμετάσχετε σε προπονήσεις των παικτών πριν παίξετε στο μουντιάλ, επιλέγοντας την 23άδα της αρεσκείας σας. Η αλήθεια είναι ότι αυτό υπάρχει στη θεωρία, καθώς στην πράξη άλλη 23άδα επέλεξα και άλλη μου εμφανίστηκε στο παγκόσμιο κύπελλο, μάλλον λόγω bug που ενδέχεται να λυθεί με κάποιο update.

Πολύ θετική εντύπωση κατά την ενασχόλησή σας με τα παραπάνω modes προκαλεί to ΕΑ Sports Radio, στο οποίο διαλέγετε δίδυμο δημοσιογράφων ανάμεσα στους Andy Goldstein και Ian Darke ή τους Michael Davies και Roger Bennett, που σχολιάζουν τα τεκταινόμενα των αγώνων στο τουρνουά που συμμετέχετε. Οι συζητήσεις τους μάλιστα δεν περιορίζονται στα αγωνιστικά δρώμενα, αλλά πάνε ακόμη παραπέρα, κάνοντας αναφορές σε παλιότερα μουντιάλ και μεγάλους αστέρες, γενονός που συνεισφέρει στην όλη αληθοφάνεια. Σε γενικές γραμμές τα παραπάνω modes θα σας καλύψουν, αλλά δύσκολα θα επανέλθετε για να ξαναπαίξετε αφού κατακτήσετε το βαρύτιμο τρόπαιο.

Δείγμα της προχειροδουλειάς στα πρόσωπα των παικτών λιγότερο εμπορικών εθνικών ομάδων, όπως η Ελλάδα.

Δείγμα της προχειροδουλειάς στα πρόσωπα των παικτών λιγότερο εμπορικών εθνικών ομάδων, όπως η Ελλάδα.

Το offline mode που αδιαμφησβήτητα ξεχωρίζει είναι το Captain your Country, στο οποίο αναλαμβάνετε έναν παίκτη της εθνικής ομάδας της αρεσκείας σας. Παίζοντας αρχικά με την δεύτερη ομάδα και σιγά σιγά μπάινοντας στην βασική ενδεκάδα, προσπαθείτε να πείσετε τον προπονητή σας για τις ικανότητές σας για να σας πάρει στην αποστολή για το μουντιάλ. Το συγκεκριμένο mode, αν και έχει ιδιαίτερο ενδιάφερον, ξεσκεπάζει και το πρόβλημα του παιχνιδιού με τους πολλούς “ψεύτικους” παίκτες στις ρεζέρβες μη πρωτοκλασάτων εθνικών ομάδων.

Στο Story of Qualifying αναλαμβάνετε είτε να αλλάξετε το ρου κάποιων γεγονότων που έγιναν στα προκριματικά, είτε να αναβιώσετε αυτές τις στιγμές. Για παράδειγμα, πρέπει να σημειώσετε χατ τρικ με συγκεκριμένο παίκτη σε συγκεκριμένο ματς μέσα ένα ημίχρονο ή σε κάποιο άλλο παιχνίδι να γυρίσετε το σκορ έχοντας 5 λεπτά στην διάθεσή σας κλπ. Ενώ η ιδέα να μπορείτε να επέμβετε σε μεμονωμένα παιχνίδια είναι θελκτική, η αλήθεια είναι ότι η δυσκολία να πετύχετε κάθε φορά την αποστολή σας αποτελεί τροχοπέδη για την διασκέδαση που μπορεί να σας χαρίσει, καθώς αυτά που πρέπει να κάνετε σε κάθε σενάριο είναι στην πλειοψηφία τους “τραβηγμένα από τα μαλλιά”. Ευτυχώς, πέρα από την βασική σας αποστολή, σε κάθε σενάριο υπάρχουν και δευτερεύουσες πιο βατές προκλήσεις όπως να μην δεχτείτε κίτρινη κάρτα ή να μην δεχτείτε άλλο γκολ. Τέλος, κατά τη διάρκεια του πραγματικού μουντιάλ θα ενεργοποιηθεί και το Story of World Cup, όπου πρέπει να ανατρέψετε ή να αναβιώσετε στιγμές από τη διοργάνωση.

Τα οnline modes είναι λιγότερα σε αριθμό και εξαντλούνται σε απλούς φιλικούς αγώνες, το Online Fifa World Cup, όπου συμμετέχετε στο μουντιάλ αντιμετωπίζοντας άλλους παίκτες μέχρι τον τελικό, και το Road to Rio de Janeiro που είναι και το πιο ενδιαφέρον. Στο Road to Rio de Janeiro συμμετέχετε σε online αναμετρήσεις που διεξάγονται σε συγκεκριμένη κάθε φορά πόλη και χρειάζεται να αποκτήσετε συγκεκριμένους πόντους για να μεταβείτε από την μία πόλη στην άλλη. Όταν δεν μαζεύετε τους πόντους που χρειάζονται μεταφέρεστε πίσω στην αμέσως προηγούμενη πόλη. Στην ουσία κάθε μία από τις 12 διαφορετικές πόλεις αντιπροσωπεύει και μία συγκεκριμένη κατηγορία, έτσι ώστε να έχετε σκοπό αφενός να φτάσετε στην υψηλότερη κατηγορία και αφετέρου κάθε φορά να παίζετε με αντιπάλους που βρίσκονται στην ίδια κατηγορία με εσάς, άρα και σε παρόμοιο επίπεδο όσον αφορά τις ποδοσφαιρικές τους ικανότητες.

Κάποιες αλλαγές στο gameplay είναι καλοδεχούμενες, όμως κάποιες άλλες μας πάνε χρόνια πίσω.

Κάποιες αλλαγές στο gameplay είναι καλοδεχούμενες, όμως κάποιες άλλες μας πάνε χρόνια πίσω.

Μπαίνοντας στον αγωνιστικό χώρο το πρώτο πράγμα που θα προσέξετε είναι η σημασία που έχουν δώσει οι developers ώστε να περάσει στην οθόνη σας η ατμόσφαιρα ενός αγώνα παγκοσμίου κυπέλλου. Η πανοραμική θέα του γηπέδου που φιλοξενεί κάθε αγώνα, το πανηγύρι των φιλάθλων μέσα στο γήπεδο αλλά και έξω από αυτό σε χώρους εστίασης με γιγαντοθόνες, η ακρόαση των εθνικών ύμνων κλπ σας μεταδίδουν άκρως ικανοποιητικά το κλίμα που επικρατεί σε μία τόσο μεγάλη ποδοσφαιρική γιορτή. Εμφανής αδυναμία στην παρουσίαση αποτελούν για ακόμη μία φορά οι κακοσχεδιασμένοι θεατές στα πανοραμικά πλάνα που δείχνουν μεγάλο μέρος της κερκίδας, γεγονός που προδίδει την ηλικία των παλιών κονσολών. Αντίθετα, τα κοντινά πλάνα των θεατών είναι αρκετά καλά, καθώς διακρίνονται λεπτομερή χαρακτηριστικά και διακριτικά των εθνικών ομάδων που υποστηρίζουν.

Οπτικά το παιχνίδι πέρα από τις αυτές τις πινελιές, αλλά και από τα κοντινά πλάνα των προπονητών, δεν διαφέρει ιδιαίτερα από τον μεγάλο του αδελφό, το FIFA 2014 σε PS3 και Xbox 360, πράγμα λογικό λόγω των περιορισμένων δυνατοτήτων των συστημάτων. Έχουν προστεθεί κάποια πιο αληθοφανή animation, ενώ μικρές βελτιώσεις εντοπίζονται και στις φωτοσκιάσεις μέσα στον αγωνιστικό χώρο, ανάλογα με την ώρα που διαδραματίζεται ο κάθε αγώνας. Το πιο σημαντικό παράπονο που μπορώ να επισημάνω είναι ότι έπρεπε να είχε γίνει καλύτερη δουλειά στα πρόσωπα των παικτών λιγότερο γνωστών εθνικών ομάδων, αφού πολλά από αυτά δεν πλησιάζουν καθόλου την πραγματικότητα. Ο ηχητικός τομέας κυμαίνεται σε υψηλό επίπεδο σε ένα ακόμα παιχνίδι FIFA. Οι Clide Tyldesley και Andy Townsend που σχολιάζουν τους αγώνες εκπλήσσουν κάθε φορά με τις διαφορετικές ατάκες τους, ενώ το πανδαιμόνιο που επικρατεί στο γήπεδο με τα συνθήματα και τις ιαχές των φιλάθλων σας κάνει να νιώθετε ότι βλέπετε πραγματικούς αγώνες μουντιάλ.

Ενώ οπτικά δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές σε σχέση με το FIFA 14, στο gameplay υπάρχουν διαφοροποιήσεις, κάποιες εκ των οποίων λειτουργούν ευεργετικά, ενώ άλλες δεν έχουν την ενδεδειγμένη υλοποίηση και χαλάνε το θετικό αποτέλεσμα. Η βασική αλλαγή αφορά τη δύναμη των σουτ και των σεντρών, με αποτέλεσμα να είναι αρκετά δύσκολο να πραγματοποιήσετε τηλεκατευθυνόμενες σέντρες που καταλήγουν στο κεφάλι των ποδοσφαιριστών ή να παίξετε με λόμπες όπως κάνατε στο FIFA 14 με περίσσεια επιτυχία. Πράγμα κατ' εμέ θετικό, καθώς σας αναγκάζει να σκεφτείτε πιο ποδοσφαιρικά για να πετύχετε γκολ. Αχρείαστες αλλαγές παρατηρούνται στις κοντινές πάσες, οι οποίες γίνονται εύκολα, χωρίς κοντρόλ από τον οποιοδήποτε παίκτη, οποιαδήποτε στάση κι αν έχει το σώμα του, γεγονός που αμαυρώνει σε μεγάλο βαθμό τον ρεαλισμό και δίνει έναν αέρα arcade που πάει το παιχνίδι χρόνια πίσω. Όσοι δε, έχετε ασχοληθεί με τη next-gen έκδοση του FIFA 14 στα PS4/Xbox One, θα αναπολήσετε τις ρευστές κινήσεις των παικτών, σε αντίθεση με τις απότομες και “βαριές” κινήσεις στο 2014 FIFA World Cup Brazil.

Η παρουσίαση πριν την έναρξη των αγώνων είναι ικανοποιητική.

Η παρουσίαση πριν την έναρξη των αγώνων είναι ικανοποιητική.

Όσον αφορά τη νοημοσύνη των αντιπάλων, επίσης παρατηρούνται κάποιες διαφοροποιήσεις, καθώς είναι πιο επιθετική σε σύγκριση με το FIFA 14 στα ανώτερα επίπεδα δυσκολίας. Πάντως η εκνευριστική κατοχή μπάλας των αντιπάλων, ακόμη κι αν αντιμετωπίζετε πιο αδύναμη ομάδα από εσάς, παραμένει σημαντικό πρόβλημα που μειώνει την ευχαρίστηση όταν παίζετε offline. Τέλος, όσον αφορά το gameplay στο online μέρος του τίτλου, υπάρχει αρκετό lag που μειώνει την απόλαυση και των online αγώνων.

Εν κατακλείδι, το 2014 FIFA World Cup έχει θετικά στοιχεία, αλλά δεν δικαιολογεί την τιμή του ως full price τίτλος, ειδικά εφόσον μπορείτε να βρειτε το πληρέστερο FIFA 2014 πολύ φθηνότερα. Αν μιλάγαμε για ένα εύρος τιμής κοντά στα 30 ευρώ, τότε το 2014 FIFA World Cup πιθανότατα να άξιζε να προστεθεί στη συλλογή κάθε ποδοσφαιρόφιλου gamer. Όμως με τιμή 60-70 ευρώ, συστήνεται μόνο στους φανατικούς του FIFA και σε όσους έχουν μανία με το παγκόσμιο κύπελλο και αγοράζουν ακόμη και τα αυτοκόλλητα της Panini για το μουντιάλ...

 • Αρκετά και ενδιαφερονται modes
 • Αυθεντική ατμόσφαιρα παγκοσμίου κυπέλλου
 • Το EA Sports Radio
 • Άριστος ηχητικός τομέας
 • Δεν έχει το βάθος του FIFA 14
 • Έντονο lag στους online αγώνες
 • Δεν έχει δοθεί προσοχή στις λιγότερο γνωστές εθνικές ομάδες
 • Η κυκλοφορία αποκλειστικά στις παλιές κονσόλες πάει τη σειρά βήματα πίσω
 • Ακριβό γι αυτά που προσφέρει
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:Xbox 360 (review), PS3
ΑΝΑΠΤΥΞΗ:EA Sports
ΕΚΔΟΣΗ:EA Sports
ΔΙΑΘΕΣΗ:CD Media
ΕΙΔΟΣ:Ποδόσφαιρο
ΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player, multiplayer
ΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://www.easports.com/uk/2014-fifa-world-cup
HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:17/4/2014
PEGI:3
 • billl123456

  Εμενα παιδια μου αρεσει η σειρα fifa(τα εχω ολα ακομη και το euro dlc)και παιζοντας το προηγουμενο world cup(το οποιο ηταν μια χαρα)θεωρω οτι και αυτο θα ειναι αξιοπρεπεστατο.Υπαρχει μια λογικη με τα παγκοσμια κυπελλα οτι εχουν ημερομηνια ληξης,αρα γιατι να δωσεις 60 ευρω(για μενα 60 ευρω ειναι πολλα για οποιοδηποτε παιχνιδι,αλλα αυτο ειναι αλλου παπα ευαγγελιο).Εγω ακομη και σημερα παιζω το 2010 world cup και δεν νιωθω οτι το παιχνιδι ειχε ημερομηνια ληξης(αντιθετως εχει γοητεια να παιζεις με παικτες που πλεον δεν ειναι σε εθνικες ομαδες).Μια χαρα θα ειναι και 2014 Brazil

 • Panzerfaust

  DLC για σεξοτουρισμο θα έχει τελικά;
  😀

 • NitroStreet

  Όποιος έχει το Fifa 14 δεν αξίζει για κανέναν λόγω να το αγοράσει αυτό εκτός αν του περισσεύουν λεφτά!

 • spyros

  Επειδη εχω το fifa 14 σε ps4 τελικα καλα εκαναν στη EA και δεν το βγαλανε για της κονσολες νεας γενιας!Πλεον περιμενω να δω ενα πολυ δυνατο fifa15 next gen,ειδικα φετος που και το pes παει σε ps4-xboxone..

  • VagDog

   Περιμενουμε Ε3 να δειξουν τπτ!!!!

   • spyros

    Οντως περιμενω και εγω με ανυπομονησια κανενα καλο νεο,για παραδειγμα επιστροφη μετα απο τοσα χρονια το Ελληνικο πρωταθλημα η κανενα champions league και φυσικα ακομα πιο καλο gameplay που ειναι το Α και το Ω σε ενα παιχνιδι..

  • http://game20.gr/ Sir Daniel

   Γιατί το λες αυτό; Δεν σου άρεσε το Fifa 14 στο PS4? Μπορεί από άποψης γραφικών να μην ήταν τρομερή η αναβάθμιση του τίτλου, αλλά παικτικά η εμπειρία είναι πολύ ανώτερη σε σχέση με τις last gen εκδόσεις.

   • spyros

    Ισα ισα μου αρεσε και πολυ μαλιστα!απλα ειπα οτι καλυτερα που δεν βγαλανε ενα προχειρο τιτλο στης next gen κονσολες και τα δωσουν ολα για το fifa 15..

 • Stavrostwo

  @Spyros ποιο ειναι το gamertag σου στο psn (ειμαι και γω καμενος στο fifa γιαυτο ρωταω και ψαχνω κανα ισαξιο 🙂 )

  • spyros

   Ελα φιλε και εγω καμενος φιφακιας τα τελευταια 4 χρονια..
   Spyros-13-GR

   • Φωτης

    Εγω ειμαι προακιας!!!χα!χα!Παντος ανυπομονώ ενα next gen Pro!!

  • VagDog

   Το δικο σ ποιο ειναι φιλε???

 • ApoStyle

  Αυτό με το lag δυστυχώς το βίωσα με τον πιο σκληρό τρόπο,να νικάω 6-0 και στο 90 να βγαίνει ο άλλος και μετά να αποκλείει εμένα απ'τη διοργάνωση!!!! >:( >:(

 • Stavrostwo

  @VagDog psn: sharktwoone και οποιος αλλος φιφακιας με ανταρει

 • http://game20.gr Terminator

  Δε ξέρω για σας, αλλά συνεχίζω να "καίγομαι" άσχημα στο FIFA 14. Παιχνιδάρα αλλά και κωλοπαίχνιδο ταυτόχρονα (Legendary + όλα manual), όμως δε μπορώ να το αφήσω.

  • spyros

   Ρε τερμι και εγω λιωνω οπως καθε χρονο βεβαια..πως μπορεις και συνηθιζεις το full manual??τοσα χρονια που παιζω fifa και πιο παλια pro ποτε δεν μπορεσα να συνηθισω το manual..Για πες κανενα tip

  • Μπαστουνόβλαχος

   Απορώ πως τα καταφέρνεις. Στο 13 δεν τα καταφερα ποτε να περασω από το semi-pro στο pro (στη δυσκολια). Στο semi pro τους εριχνα 10αρες και βαλε και στο pro μου ριχνανε 10αρες και βαλε.

   • http://game20.gr Terminator

    Θέλω να παίζω το FIFA όσο πιο "αγνά" γίνεται, χωρίς βοήθειες. Με υπομονή και επιμονή αργά ή γρήγορα το συνηθίζεις. Παίχτε manual είναι απόλαυση 🙂

    • spyros

     Το θεμα ειναι..οταν παιζεις online συνεχιζεις να παιζεις manual??

     • http://game20.gr Terminator

      Μόνο career 🙂

 • Stavrostwo

  Termi αν εχεις psn account μπορεις να πεις??

  • http://game20.gr Terminator

   TerminatorGR αλλά δε παίζω online αυτή την περίοδο

 • Stavrostwo

  @Termi επειδη λιωνω και γω μονο career να σου προτεινω κανα παιχτακι 😛

 • http://game20.gr Terminator

  Μετά από τέσσερις αποτυχημένες σεζόν με απολύσανε στο FIFA

 • forneverarrow

  Επειδή έφτασαν οι μέρες, ένιωσα την ανάγκη να ζήσω όσο περισσοτερο μπορω την αγαπημένη μου διοργάνωση, μιας και το 2010 έπαιζε η τελευταία εξαιταστικη και στο φοιτητικό μου σπίτι είχα μια παλιά τηλεόραση που δεν είχε εικόνα, παρά μόνο ήχο! Φέτος θα πάρω τη ρεβάνς. Πλέον έχω 42" Bravia στο σαλόνι και άφθονο χρόνο για να δω αγώνες, δεδομένης της ώρας προβολής. Τι έλλειπε; Το official game φυσικά, που είχα να το αγοράσω απο το 2002... Επειδή το FIFA 14 με απογοήτευσε (όπως και το ποδόσφαιρο μεταξύ συλλόγων τα τελευταία χρόνια), είπα να δώσω μια ευκαιρία και να απολαύσω τις αγαπημένες μου εθνικές ομάδες.

  Οι διάφορες απο το FIFA 14 ειναι εμφανείς απο το πρώτο δευτερόλεπτο, αφού επιτέλους τα μενού δεν έχουν lag και δεν θέλουν 5 δευτερόλεπτα για μια απλή μετάβαση σε καρτέλα (ps3 πάντα). Στα του αγώνα, τα γραφικα ειναι ίδια με καποια μικρή βελτίωση και φυσικά τη μαγική ατμόσφαιρα ενός Μουντιάλ που διεξάγεται στη Βραζιλία. Τον χειρισμό τον βρήκα πιο flow και βοηθα στο να παίξεις πιο γρήγορα και πιο εντυπωσιακά.

  Ενα ειναι σίγουρο: θα λιωσουμε στο ποδόσφαιρο αυτό το καλοκαίρι!!